Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τη Δευτέρα στο Υπουργικό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο
  • [02] Παπακωνσταντίνου: Απάντηση στην κρίση με ανατροπές
  • [03] Άνω του 50% υπέρ της στήριξης Ε.Ε.-ΔΝΤ σύμφωνα με δημοσκόπηση
  • [04] Νέες αιχμές Μπακογιάννη κατά Σαμαρά
  • [05] ΗΠΑ: Δεκάδες τραυματίες σε πρόσκρουση φέριμπόουτ σε προβλήτα
  • [06] Αποζημίωση στη Siemens κατέβαλλε ο Χριστοφοράκος
  • [07] Γερμανία: Δύσκολες οι εκλογές στη Β.Ρηνανία-Βεστφαλία για τη Μέρκελ
  • [08] Θύμα πειρατών γερμανικό δεξαμενόπλοιο ανοιχτά του Ομάν

    [01] Τη Δευτέρα στο Υπουργικό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

    Σαββατο, 08 05 2010 20:17

    Μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς όλων των εργαζομένων αναμένεται να φέρει το νομοσχέδιο που θα φέρει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο αυξάνεται από το 2011 αντί του 2013 το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με 35ετία από τα 58 στα 60 έτη. Επίσης, το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η σύνταξη από το 2011 για τις επικουρικές και από το 2013 για τις κύριες συντάξεις, καθιερώνονται ισχυρά αντικίνητρα για την πρόωρη συνταξιοδότηση και ενοποιούνται τα ασφαλιστικά ταμεία σε τρία.

    Με εξαίρεση τις αναπηρικές συντάξεις και τους ήδη ασφαλισμένους το καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών, όλοι οι εργαζόμενοι που μέχρι σήμερα συνταξιοδοτούνται στα 58 θα πάρουν από το 2011 σύνταξη στα 60 μετά από 35 χρόνια δουλειάς.

    Από το 2020 όλοι οι εργαζόμενοι θα συνταξιοδοτούνται σε ηλικία 65 ετών συμπεριλαμβανομένων και όσων ασφαλίστηκαν πριν την 1η Ιανουαρίου το 1993.

    Εξάλλου από το 2011 εξισώνονται τα όρια ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο, ενώ από το 2018 θεσμοθετείται βασική σύνταξη ύψους 360 ευρώ στο 65ο έτος της ηλικίας.

    Από το 2011 καταργούνται οι ρυθμίσεις συνταξιοδότησης των άγαμων και διαζευγμένων θυγατέρων και αδελφών, ενώ από το 2018 ενοποιούνται όλα τα ασφαλιστικά ταμεία σε τρία ενώ από 2012 θεσπίζονται αντικίνητρα για όσους αποχωρούν από την εργασία τους πριν από το 65ο έτος.

    Από το 2013 μειώνεται το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων. Η αναλογική σύνταξη με βάση τις εισφορές θα ξεκινήσει από το 2018 με αυξημένο συντελεστή αναπλήρωσης κυρίως από τα 37 έως τα 40 έτη εργασίας.

    Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Real News δηλώνει ότι ο νομός είναι έτοιμος για να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβουλιο και να κατατεθεί στη Βουλή

    «Αξιολογήθηκε θετικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που είχα υποσχεθεί στον Πρωθυπουργό, στην Κυβέρνηση και τους πολίτες ότι θα επιτύχω. Έως τώρα τα έχω καταφέρει. Κάνουν πολιτικό και προσωπικό κακό τα ψέματα που διακινούνται από δήθεν επαΐοντες στην τηλεόραση .Λένε ξεδιάντροπα ψέματα. Δεν βλέπω την ώρα να γίνει το Υπουργικό Συμβούλιο για να βγω στη Βουλή και τα Μέσα να διαψεύσω τις Κασσάνδρες».

    Από τη μεριά τους τα συνδικάτα βρίσκονται εν αναμονή των ανακοινώσεων για το ασφαλιστικό και δηλώνουν απερίφραστα ότι θα συνεχίσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις πιο δυναμικά μέχρι την ανατροπή τους.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 36347

    [02] Παπακωνσταντίνου: Απάντηση στην κρίση με ανατροπές

    Σαββατο, 08 05 2010 21:31

    Συνέχεια στις διαρθρωτικές αλλαγές προαναγγέλλει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διευκρινίζοντας ότι πρέπει να έρθουν ανατροπές στα κλειστά επαγγέλματα, τη λειτουργία του Κράτους, το φορολογικό, στην αγορά εργασίας και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Σε ό,τι αφορά το 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα εκτιμά ότι θα υπάρξει συγκράτηση γιατί, όπως λέει, όταν έχουν την επιλογή ανάμεσα στο να κάνουν απολύσεις ή να υπάρξει κάποια μισθολογική συγκράτηση, πολλές επιχειρήσεις προτιμούν τη συγκράτηση των μισθών. Τέλος σημειώνει πως αν πετύχουν τα μέτρα, θα έχουμε τη δυνατότητα να ζητήσουμε και να διαπραγματευθούμε διαφορετικά τόσο σε σχέση με τους έμμεσους φόρους, όσο και σε σχέση με τα εισοδήματα.

    Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρεται και στον κίνδυνο επέκτασης της κρίσης και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που απασχόλησε και το Eurogroup. "Πράγματι, αυτός ο κίνδυνος υπάρχει. Ένας διαφορετικός χειρισμός της κρίσης ευρωπαϊκά θα μπορούσε να είχε προλάβει ορισμένα πράγματα", τονίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο Υπουργός αναφέρεται και στις ανατροπές που επέρχονται από την εφαρμογή των μέτρων που μας εξασφαλίζουν τη βοήθεια των 110 δις ευρώ. "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έρχονται ανατροπές. Και πρέπει να έρθουν ανατροπές. Δεν νομίζω ότι συμφωνεί κανένας μας ότι μπορούμε να συνεχίσουμε, όπως πάμε τώρα. Και αυτό έχει να κάνει με τη λειτουργία του κράτους, το φορολογικό σύστημα, όσο όμως και με το πως λειτουργεί η αγορά εργασίας, οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών ή τα επαγγέλματα και το συνταξιοδοτικό".

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ Είδηση: 36351

    [03] Άνω του 50% υπέρ της στήριξης Ε.Ε.-ΔΝΤ σύμφωνα με δημοσκόπηση

    Σαββατο, 08 05 2010 20:39

    Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες προτιμούν το πακέτο στήριξης Ε.Ε.-ΔΝΤ, έστω κι αν αυτό συνοδεύεται από μέτρα λιτότητας, από τη χρεοκοπία και δηλώνουν πρόθυμοι να κάνουν θυσίες, ώστε να επιλυθεί η κρίση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ALCO που δημοσιεύεται στο «Πρώτο Θέμα». Το ερώτημα που τέθηκε στους 1.000 συμμετέχοντες ήταν: «Είστε υπέρ του προγράμματος Ε.Ε.-ΔΝΤ που αποσκοπεί στη διάσωση της χώρας ή υπέρ της απόρριψής του με κίνδυνο χρεοκοπίας;».

    Σύμφωνα με την ALCO το 54,2% απάντησαν ότι είναι υπέρ του πακέτου και το 33,2% κατά, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι η χώρα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης: «Πιστεύεται ότι η οικονομική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί με περισσότερες θυσίες ή με περισσότερες απεργίες και διαδηλώσεις;». Το 51,4% απάντησε ότι η απάντηση είναι οι θυσίες και το 28% ότι η απάντηση είναι οι απεργίες και οι διαδηλώσεις.

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ 5 και 7 Μαΐου. Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας την περασμένη εβδομάδα, το 51,3% είχε απαντήσει ότι θα κατέβει στους δρόμους αν ανακοινωθούν περισσότερα μέτρα λιτότητας, ενώ το 33,1% ήταν έτοιμοι να κάνουν περισσότερες θυσίες.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 36348

    [04] Νέες αιχμές Μπακογιάννη κατά Σαμαρά

    Σαββατο, 08 05 2010 21:48

    Νέες αιχμές κατά του Προέδρου της ΝΔ αφήνει η Ντόρα Μπακογιάννη αμφισβητώντας τις διαδικασίες που οδήγησαν στη διαγραφή της. Σε συνέντευξή της στην Καθημερινή της Κυριακής η ανεξάρτητη βουλευτής αρνείται κάθε σενάριο συνεργασίας με το Γιώργο Παπανδρέου και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη υπεραμύνεται επίσης της απόφασής της να πει ΝΑΙ στα κυβερνητικά μέτρα, δηλώνει έτοιμη να αναλάβει το όποιο κόστος για αυτήν την αντιδημοφιλή -όπως τη χαρακτηρίζει- επιλογή της και μιλά για πολιτική κερδοσκοπία φωτογραφίζοντας τη στάση της ΝΔ.

    «Η θέση που τηρήθηκε (από τη ΝΔ) είναι διπλά επιζήμια. Είπε όχι στο πακέτο σωτηρίας της Ελλάδας και ταυτόχρονα έστειλε ένα πολύ αρνητικό μήνυμα στα δεκάδες αδελφά κόμματα στην Ε.Ε. που πασχίζουν την ίδια ώρα να περάσουν το πακέτο σωτηρίας της Ελλάδας από τα δικά τους Κοινοβούλια. Η ΝΔ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι ούτε ΚΚΕ ούτε ΣΥΡΙΖΑ».

    Η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής μιλώντας αποδίδει τους υψηλούς τόνους του Πρωθυπουργού στην προσπάθειά του να συσπειρώσει το κόμμα του, αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με την Κυβέρνηση όχι όμως και το σενάριο ίδρυσης νέου κομματικού φορέα. Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, η κρίση θα αλλάξει πολλά και στο πολιτικό σύστημα καθώς όπως λέει υπάρχουν κοινωνικές διεργασίες που έχουν ξεπεράσει το πολιτικό προσωπικό.

    "Η κ. Μπακογιάννη πρέπει να παραδώσει την έδρα στο κόμμα", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, ενώ ανάλογη δήλωση έκανε και ο Γιάννης Μανώλης. "Απόφαση ευθύνης" χαρακτήρισε τη στάση της Ντόρας Μπακογιάννη στη Βουλή ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Μαγκριώτης μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8. Την εκτίμηση ότι ο πολιτικός χάρτης θα αλλάξει με την εμφάνιση άλλου ή άλλων κομμάτων, έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, μέσω της ΝΕΤ 105,8.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ Είδηση: 36352

    [05] ΗΠΑ: Δεκάδες τραυματίες σε πρόσκρουση φέριμπόουτ σε προβλήτα

    Σαββατο, 08 05 2010 19:53

    Τουλάχιστον 60 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα Σάββατο όταν ένα φέρι-μπόουτ προσέκρουσε σε αποβάθρα, στο Στέιτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί είναι ελαφριάς μορφής, ωστόσο στις εικόνες που μεταδόθηκαν διακρίνονται άνθρωποι να μεταφέρονται σε φορεία. Ένας επιβάτης κατήγγειλε ότι το φέρι-μπόουτ πλησίαζε την προβλήτα με μεγάλη ταχύτητα. "Άκουσα από τα μεγάφωνα κάποιον να λέει "κόψε, κόψε" και τότε, ξαφνικά, συγκρουστήκαμε", πρόσθεσε. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ακτοφυλακής, Μπάρμπαρα Μίλερ, στο φέριμποτ επέβαιναν 252 επιβάτες και 18 μέλη του πληρώματος.

    Τον Οκτώβριο του 2003 το φέριμποτ Andrew J. Barberi είχε προσκρούσει στην ίδια προβλήτα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 11 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 70.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36345

    [06] Αποζημίωση στη Siemens κατέβαλλε ο Χριστοφοράκος

    Σαββατο, 08 05 2010 21:19

    Το ποσό του 1,2 εκατομμυρίου ευρώ κατέβαλλε ως αποζημίωση προς τη Siemens ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα, Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για δωροδοκίες Ελλήνων αξιωματούχων, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel. Το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται το Der Spiegel, σημειώνει ότι οι δύο πλευρές προχώρησαν σε "φιλική διευθέτηση" του ζητήματος. "Οι ελληνικές και οι γερμανικές αρχές υποψιάζονται ότι ο Χριστοφοράκος δωροδόκησε πολιτικούς αξιωματούχους στην Αθήνα για να εξασφαλίσει συμβόλαια για τον όμιλο Siemens», υπενθυμίζει το περιοδικό, στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.

    Από τα τέλη του 2008 η Siemens είχε προσφύγει στα δικαστήρια ζητώντας αποζημίωση από τον Χριστοφοράκο, όμως η διαδικασία διακόπηκε. Πολλά άλλα στελέχη της εταιρείας, όπως οι Κλάους Κλάινφελντ και Χάινριχ φον Πίρερ, είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλα διαφθοράς και έχουν ήδη δεχτεί να καταβάλουν αποζημιώσεις κατόπιν "φιλικής διευθέτησης".

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36350

    [07] Γερμανία: Δύσκολες οι εκλογές στη Β.Ρηνανία-Βεστφαλία για τη Μέρκελ

    Σαββατο, 08 05 2010 20:54

    Ιό πολιτικής αβεβαιότητας για το Βερολίνο κρύβουν σύμφωνα με αναλυτές οι κάλπες των τοπικών εκλογών στο μεγαλύτερο γερμανικό κρατίδιο. Οι συγκυβερνώντες, Χριστιανοδημοκράτες και Ελεύθεροι Δημοκράτες της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας δοκιμάζονται σε τοπικό επίπεδο την Κυριακή, αλλά εάν ηττηθούν θα σημάνει και το τέλος της πλειοψηφίας του συνασπισμού Μέρκελ-Βέστερβέλε στην Άνω Βουλή του Βερολίνου, προειδοποιούν οι εκλογολόγοι.

    Αλλά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δίνουν βαρύτητα δημοψηφίσματος στις τοπικές εκλογές των 13 εκατομμυρίων ψηφοφόρων της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας για την έξι μηνών Κυβέρνηση Μέρκελ και Ελεύθερων Δημοκρατών στο Βερολίνο Υπόψη της Άγκελα Μέρκελ θέτει η εφημερίδα Bild δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 21% των ψηφοφόρων συνδέει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα με το εκλογικό αποτέλεσμα.

    Καμία άλλη απόφαση, ούτε για την έκτακτη φορολογική μεταρρύθμιση, δεν ελήφθη άλλωστε επί οκτώ μήνες από το Βερολίνο, υπενθυμίζει το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ. Σχολιάζοντας ότι η Άγκελα Μέρκελ καθυστέρησε τα πάντα αναμένοντας από τις κάλπες την επανεκλογή του Χριστιανοδημοκράτη Κυβερνήτη της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

    Για παράνομες προεκλογικές δοσοληψίες βρέθηκαν ωστόσο υπόλογοι οι συγκυβερνώντες του μεγαλύτερου γερμανικού κρατιδίου. Εάν ηττηθούν Χριστιανοδημοκράτες κι Ελεύθεροι Δημοκράτες σε τοπικό επίπεδο, οι απώλειες στην Άνω Βουλή του Βερολίνου θα στερήσουν την πλειοψηφία εδρών από τον κυβερνητικό συνασπισμό Μέρκελ-Βεστερβέλε.

    Οι Σοσιαλδημοκράτες που ηττήθηκαν το 2005 μετά από σαράντα χρόνια διακυβέρνησης στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία πήραν ευοίωνα μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις. Οπως άλλωστε και το Κόμμα της Αριστεράς. Με εκλογικά κέρδη ως και 12% φλερτάρουν οι Πράσινοι και με το 2,5% το κόμμα που ίδρυσε η οπαδός της ισλαμικής μαντίλας μετανάστρια Χουλία Ντογκάν.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 36349

    [08] Θύμα πειρατών γερμανικό δεξαμενόπλοιο ανοιχτά του Ομάν

    Σαββατο, 08 05 2010 19:48

    Πειρατές κατέλαβαν σήμερα Σάββατο ένα γερμανικό δεξαμενόπλοιο χημικών φορτίων, στα ανοιχτά του Ομάν, μετά από μια εντυπωσιακή επιχείρηση με ρίψη ρουκετών και πυρά αυτόματων όπλων. Σύμφωνα με την "Αταλάντη", τη ναυτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιφρουρεί τη θαλάσσια περιοχή της Σομαλίας, τα 19 μέλη του πληρώματος -16 Ινδοί, ένας Ουκρανός και δύο από το Μπαγκλαντές- κρατούνται όμηροι αλλά είναι καλά στην υγεία τους.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που επικαλείται πληροφορίες τις οποίες έδωσε μέσω ασυρμάτου ένα άλλο πλοίο, νωρίς το απόγευμα το γερμανικό δεξαμενόπλοιο Marida Marguerite κατελήφθη ενώ βρισκόταν σε απόσταση 120 μιλίων (περίπου 192 χλμ.) νότια του Σαλαλάχ του Ομάν. Το Marida Marguerite φέρει σημαία των Νησιών Μάρσαλ και έχει χωρητικότητα 13.000 τόνων. Είδηση: 36344


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 8 May 2010 - 20:53:53 UTC