Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκρίθηκε η συμφωνία στήριξης
  • [02] ΕΕ: Μέτρα θωράκισης της ευρωζώνης

    [01] Εγκρίθηκε η συμφωνία στήριξης

    Σαββατο, 08 05 2010 10:46

    Εγκρίθηκε από τους ηγέτες της ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες, η ενεργοποίηση του σχεδίου στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η εκταμίευση της πρώτης δόσης των δανείων. Οι χώρες της ευρωζώνης στέκονται με αποφασιστικότητα στο πλευρό της Ελλάδας, ώστε να επιτύχουμε τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους χωρίς τις πιέσεις των αγορών, με προοπτική μία ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Παράλληλα, επισήμανε ότι τα προβλήματα της ευρωζώνης δεν σχετίζονται μονό με την Ελλάδα και θα επιχειρηθεί η διαφύλαξη της σταθερότητας του ευρώ, έναντι των κερδοσκόπων. Την Κυριακή και μετά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής αναμένεται και η έγκριση για την παροχή δανείου και από την Ελλάδα.

    Άμεση εκταμίευση

    Οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ ενέκριναν οριστικά το βράδυ της Παρασκευής την ενεργοποίηση του σχεδίου οικονομικής βοήθειας ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα για περίοδο τριών χρόνων.

    Άμεσα ξεκινά η εκταμίευση της πρώτης δόσης της ευρω-βοήθειας προς την Ελλάδα, μετά την ενεργοποίηση του σχεδίου οικονομικής βοήθειας 110 δισεκατομμυρίων ευρώ για περίοδο τριών χρόνων. Οι χώρες της Ευρωζώνης θα συνεισφέρουν με συντονισμένα διμερή δάνεια το ποσό των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 30 δις, που αφορούν το 2010, θα καταβληθούν έως τις 19 Μαΐου. Το επιτόκιο θα είναι περίπου 5%.

    Το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με αρκετά χαμηλότερο επιτόκιο.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ χαρακτήρισε ενδεδειγμένα τα μέτρα που ενέκρινε το ελληνικό κοινοβούλιο, ενώ ο επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα κατορθώσει να επιτύχει τους στόχους της.

    Παπανδρέου: Κοινός αγώνας για θωράκιση της ευρωζώνης

    "Με τη σημερινή συνάντηση Κορυφής, με τη σημερινή απόφασή μας οι χώρες της Ευρωζώνης έδειξαν ότι στέκονται με αποφασιστικότητα δίπλα μας", δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

    Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η εκταμίευση του δανείου των 110 δισ. ευρώ και τόνισε ότι η βοήθεια του μηχανισμού στήριξης θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να υλοποιήσει το πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης της οικονομίας χωρίς την καθημερινή αβεβαιότητα των διεθνών αγορών.

    Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι από κοινού η Ευρώπη θα δουλέψει για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος και τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων για την θωράκιση της ευρώ, καθώς όπως είπε η κρίση της Ελλάδας είναι ένα ζήτημα πολύ ευρύτερο και αφορά το σύνολο της ευρωζώνης.

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε επίσης ότι η απόφαση δείχνει τη θέληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην αφήσει ανεξέλεγκτη τη διεθνή κερδοσκοπία στις αγορές, να βγάλει την Ευρώπη από την κρίση και να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας εξασφαλίζοντας εργασία και σιγουριά για όλους τους πολίτες.

    "Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, απαραίτητες όμως για να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία και την καταστροφή", επισήμανε ο Πρωθυπουργός και κατέληξε τονίζοντας ότι τους τελευταίους επτά μήνες η κυβέρνηση απέδειξε και αποδεικνύει κάθε μέρα την αποφασιστικότητά της να τολμήσει τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, για να μειώσει τα μεγάλα ελλείμματα, να ελέγξει το χρέος και να δημιουργήσει τη βάση για μια ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία που θα παράγει επενδύσεις, δουλειές και πλούτο για όλους του Έλληνες.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: ΕΕ: Μέτρα θωράκισης της ευρωζώνης, Συμφωνία στο Eurogroup για την ενεργοποίηση του σχεδίου βοήθειας

    Είδηση: 36330

    [02] ΕΕ: Μέτρα θωράκισης της ευρωζώνης

    Σαββατο, 08 05 2010 11:02

    Μέτρα που θα αναχαιτίσουν την εξάπλωση της ελληνικής κρίσης, την οποία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, χαρακτήρισε "συστημική κρίση", που απειλεί, δηλαδή, ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, εξετάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, φοβούμενοι φαινόμενο ντόμινο. Προβλέπουν την δημιουργία ενός Ταμείου υποστήριξης για τις απειλούμενες χώρες, το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, αλλά και την προώθηση αυστηρών κανόνων ενίσχυσης του Συμφώνου Σταθερότητας. Οι Υπουργοί Οικονομικών των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Κυριακή για να συμφωνήσουν σε μία ισχυρή δήλωση προτού ξανανοίξουν οι χρηματιστηριακές αγορές τη Δευτέρα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Εγκρίθηκε η συμφωνία στήριξης

    Είδηση: 36331


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 8 May 2010 - 8:53:17 UTC