Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με φόντο την ελληνική κρίση συνεδριάζει η ΕΚΤ
  • [02] Συναντήσεις Κατσέλη για συγκράτηση των τιμών
  • [03] Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ « Η λύση δεν μπορεί να είναι ούτε η αναρχία ούτε η οχλοκρατία.»
  • [04] Τουρκία: Υπόθεση Εργένεκον- Δίκη στρατιωτικών
  • [05] Ιάπωνες ντετέκτιβ αναλαμβάνουν να εντοπίσουν τους... πρώην
  • [06] Το «Χάπι», ένα σύμβολο με πολλά παράδοξα, έγινε 50 ετών
  • [07] Διάσημη πορνοστάρ θα υποδυθεί η Λίντσεϊ Λόχαν
  • [08] ΤΕΕ: Eπανεξέταση του Κανονισμού Πυροπροστασίας σε κτίρια εξυπηρέτησης κοινού
  • [09] Χορός σε στύλο, μάθημα στο Κέμπριτζ
  • [10] Κούρεμα υπό το φως του φεγγαριού
  • [11] Συνελήφθησαν 27 λαθρομετανάστες
  • [12] Συνεχίζεται ο κύκλος επαφών Γερουλάνου-Γκερέκου με φορείς
  • [13] Επιστολή 48 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για πόθεν έσχες-δημόσιο χρήμα
  • [14] Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ « Αυτό που με απασχολεί δεν είναι ποιοι βιαιοπραγούν, αλλά ποιοι έχουν την δύναμη να τους διαμορφώνουν τέτοιες
  • [15] Διεθνής Τύπος: Η προσοχή στραμμένη στην Ελλάδα
  • [16] Σε θάνατο ο μοναδικός επιζών των δραστών των επιθέσεων στη Βομβάη

    [01] Με φόντο την ελληνική κρίση συνεδριάζει η ΕΚΤ

    Πεμπτη, 06 05 2010 11:51

    Ευρετήριο Άρθρου

    Με φόντο την ελληνική κρίση συνεδριάζει η ΕΚΤ

    Τι γράφουν οι εφημερίδες

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2Επιφυλακτικότητα κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές με αφορμή τα τραγικά επεισόδια στην Αθήνα. Στη Λισσαβόνα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού, στο ιστορικό χαμηλό του 1% όπως ανέμενε η πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών. Αυξημένη αβεβαιότητα στην ευρωζώνη "βλέπει" ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, που ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει, ενώ διαχώρισε τη θέση της Πορτογαλίας. Ανησυχία επικρατεί για το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης σε Ισπανία και Πορτογαλία, ενω ανοδικές τάσεις επικράτησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Τρισέ: "Αυξημένη ακόμα η αβεβαιότητα"

    Η οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ θα είναι μέτρια το 2010, ενώ η αβεβαιότητα που υπάρχει εξακολουθεί να είναι "αυξημένη", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

    Το σημερινό επίπεδο των βασικών επιτοκίων "εξακολουθεί να είναι το κατάλληλο", προσέθεσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας την απουσία μακροπρόθεσμα του κινδύνου πληθωρισμού.

    "Για μένα δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Η ελληνική κρίση και οι δημοσιονομικές δυσκολίες της Πορτογαλίας δεν μπορούν να συγκριθούν, δήλωσε ο κ. Τρισέ.

    Οι δύο χώρες "δεν βρίσκονται στο ίδιο καράβι", είπε. "Η Πορτογαλία δεν είναι Ελλάδα, η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα", σημείωσε.

    Όλι Ρεν: "Να σβηστεί η φωτιά που άναψε στην Ελλάδα"

    Την ανάγκη να σβηστεί η φωτιά που άναψε στην Ελλάδα "πριν εξαπλωθεί στο δάσος", επεσήμανε ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, παρουσιάζοντας τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις 27 χώρες της Ε.Ε.

    Η βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης φέτος είναι πολύ καλό νέο για την ΕΕ, ανέφερε ο Όλι Ρεν, τονίζοντας, ωστόσο, ότι χρειάζεται επαγρύπνηση.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επιτροπής, η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα για το 2010 θα είναι 4% του ΑΕΠ και το 2011 στο 2,6% του ΑΕΠ.

    Ωστόσο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει το τελευταίο τρίμηνο του 2011, κάτι το οποίο θα επηρεάσει θετικά και την απασχόληση.

    Όσον αφορά στο μηχανισμό στήριξης, ο Επίτροπος Ρεν τόνισε ότι, σύμφωνα με προσεκτικές εκτιμήσεις της Επιτροπής, η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές σε 18 μήνες.

    Ερωτηθείς, ο ευρωπαίος επίτροπος αν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμπαρασύρει κι άλλες χώρες του ευρώ, όπως την Ισπανία και την Πορτογαλία, ο Όλι Ρεν απάντησε πως η Ελλάδα είναι μοναδική και ειδική περίπτωση" και πως καμία άλλη χώρα δεν έδωσε κατ' επανάληψη ψευδή στατιστικά στοιχεία.

    Κ. Άτκινσον: "δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους"

    «Εντυπωσιασμένη από την αποφασιστικότητα των ελληνικών Αρχών να εφαρμόσουν αυτό το δύσκολο πρόγραμμα», αλλά όχι και από την ενόχληση και τον τρόπο αντίδρασης των Ελλήνων, δήλωσε η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Καρολάιν Άτκινσον, κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση στην έδρα του ΔΝΤ.

    Επίσης, στέλεχος του ΔΝΤ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο αδυναμίας της Ελλάδας να πληρώσει το χρέος της, δεδομένου ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές έχουν αναστατωθεί, ανησυχώντας για μία πιθανή προοπτική το σχέδιο για την οικονομική ενίσχυση της Αθήνας από την ΕΕ και το ΔΝΤ να αποδειχθεί ανεπαρκές.

    "H οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ έχει στόχο να βοηθήσει την ελληνική οικονομία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο προσαρμογής, καθώς θα προσπαθεί να αντιμετωπίσει δύο προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία, το χρέος και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας". Ατκινσον

    Η αξιωματούχος του ΔΝΤ εκτίμησε ότι η υπάρχουσα κατάσταση αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση την οποία, πάντως, αντιμετωπίζει με «αυξημένη αποφασιστικότητα».

    Επίσης, αναφερόμενη στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΔΝΤ την προσεχή Κυριακή, όπου θα αποφασιστεί η παροχή δανείου προς την Ελλάδα ανέφερε ότι τα μέτρα που θα εφαρμόσει η Ελλάδα «θα θέσουν την οικονομία της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης, αφού προηγουμένως θα έχουν περιορισθεί οι τεράστιες δημόσιες δαπάνες, θα έχουν αυξηθεί τα φορολογικά έσοδα, και θα έχει δημιουργηθεί ένα περιβάλλον, που θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις».

    Η κ. Ατκινσον τόνισε ότι το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας, το οποίο έχει μια πρωτόγνωρη υποστήριξη από την Ευρώπη και το Ταμείο, θα επιτρέψει στη χώρα να μην βρεθεί στην ανάγκη να καταφύγει στις αγορές για δανεισμό για ένα διάστημα τουλάχιστον 18 μηνών, και έτσι δεν θα υποστεί τις πιέσεις, που ασκούν οι αγορές, οι οποίες αντιδρούν σε κάθε είδους εξέλιξη. Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζοντας ότι αυτό έχει καταστήσει σαφές και η ίδια η ελληνική κυβέρνηση.

    Μέρκελ - Σαρκοζί συμφωνούν σε ενίσχυση της δημοσιονομικής επιτήρησης

    Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν να ενισχύσουν τη δημοσιονομική επιτήρηση εντός της ζώνης του ευρώ με "αποτελεσματικότερες κυρώσεις" σε περιπτώσεις υπερβολικών ελλειμμάτων, και να την εφοδιάσουν με ένα "ισχυρό πλαίσιο" για τη διαχείριση κρίσεων όπως αυτή της Ελλάδας, ανακοίνωσαν οι Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ.

    Ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος ανακοινώνουν, σε κοινή επιστολή τους που δημοσιεύεται από τη γαλλική εφημερίδα "Le Monde", πολλές προτάσεις τις οποίες σχεδιάζουν να διατυπώσουν την Παρασκευή κατά τη σύνοδο κορυφής των 16 χωρών της ζώνης του ευρώ.

    Ζητούν από τους ηγέτες να δώσουν κατά τη σύνοδο αυτή "το σήμα ότι είναι έτοιμοι να εξετάσουν για τη ζώνη του ευρώ μια ενίσχυση της δημοσιονομικής επιτήρησης εντός της ευρωζώνης, η οποία θα περιλαμβάνει αποτελεσματικότερες κυρώσεις για τις διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος".

    Αντλώντας τα διδάγματα από την ελληνική κρίση, η Μέρκελ και ο Σαρκοζί εκφράζουν επίσης την επιθυμία να συζητηθεί η δημιουργία "ενός πιο ισχυρού πλαισίου για την επίλυση κρίσεων με σεβασμό της αρχής της δημοσιονομικής ευθύνης καθενός κράτους μέλους".

    Οι Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ ζητούν επίσης "να διευρυνθεί η επιτήρηση στα διαρθρωτικά ζητήματα και στα ζητήματα ανταγωνιστικότητας, καθώς και στις ανισορροπίες, όπως και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των συστάσεων οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Η επιτήρηση δηλαδή την οποία ζητούν δε θα περιορίζεται πλέον μόνο στον προϋπολογισμό και στο χρέος.

    Κον Μπεντιτ: "Είστε εντελώς τρελοί!" - Δηλώσεις Ευρωπαίων για το σχέδιο στήριξης

    Αξίζει να σημειωθεί η δήλωση του ηγέτη των πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ντανιελ Κον Μπεντιτ: "Κοιτάξτε πόσο χρόνο πήρε στη Γαλλία η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα, κοιτάξτε πόσο χρόνο παίρνει στη Γερμανία για να το κάνει και τώρα ζητάμε από τον κύριο Παπανδρέου να αλλάξει τα πάντα σε τρεις μήνες; Είστε εντελώς τρελοί!".

    Δεν είναι λύση η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ υποστηρίζει ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας. "Πρέπει να σταματήσουμε την Ευρώπη; Πρέπει η Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή; Κατ'αρχάς, θα ήταν τεράστιο λάθος για εκείνη και στην συνέχεια δε θα ήταν ανεκτό στο ευρωπαϊκό πλαίσιο" δήλωσε ο Μπερνάρ Κουσνέρ.

    Για την επιτυχία του σχεδίου βοήθειας παρουσιάζεται πεπεισμένος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. "Είναι επιμελώς φτιαγμένο, πρόκειται για μια εκούσια βοήθεια των χωρών της ευρωζώνης προς μια χώρα μέλος, χάρη στην οποία θα εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα ολόκληρης της ζώνης του ευρώ", δήλωσε.

    «Σώζοντας την Ελλάδα θα σώσουμε και τους εαυτούς μας, θα σώσουμε την Ευρώπη και το Ευρώ. Πρέπει, λοιπόν, να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στις αγορές ότι θα υπερασπισθούμε την Ελλάδα», υπογράμμισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι.

    Παγώνει τις κρατικές δαπάνες η Γαλλία - Προειδοποίηση Moody's για κίνδυνο "μετάδοσης" της κρίσης

    Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παγώσει για τα επόμενα τρία χρόνια τις κρατικές δαπάνες με στόχο να μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2013 το δημοσιονομικό της έλλειμμα, όπως έχει δεσμευθεί απέναντι στους εταίρους της της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    "Για τα τρία επόμενα χρόνια" ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν "επιβεβαιώνει ότι οι κρατικές δαπάνες, εξαιρουμένων των οφειλών για τα δάνεια και των εξόδων για τις συντάξεις, θα παγώσουν", αναφέρει σε ανακοίνωσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Η υπηρεσία χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε πως υπάρχει σημαντικός κίνδυνος η ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση να μεταδοθεί στις τράπεζες πολλών ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Βρετανία.

    "Το τραπεζικό σύστημα καθεμιάς από τις χώρες αυτές αντιμετωπίζει προβλήματα διαφορετικού μεγέθους", υπογραμμίζει η Moody's, όμως το γεγονός ότι αυτές οι χώρες συσσώρευσαν σημαντικό δημόσιο χρέος μπορεί να "επιφέρει απειλές παρόμοιες και πολύ πραγματικές" για το σύνολο των τραπεζικών συστημάτων τους.

    Η παγκόσμια οικονομική κρίση θα καθυστερήσει περαιτέρω την υιοθέτηση του ευρώ σε επτά χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της επιδείνωσης των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων, δήλωσε σήμερα ο οργανισμός οικονομικής αξιολόγησης Fitch.

    Είδηση: 36254

    [02] Συναντήσεις Κατσέλη για συγκράτηση των τιμών

    Πεμπτη, 06 05 2010 15:47

    Σε συμφωνία -πλαίσιο για χαμηλότερες τιμές , στη δύσκολη συγκυρία που διέρχεται η χώρα, καλεί τους φορείς της αγοράς η Υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη. Για το σκοπό αυτό είχε το πρωί της Πέμπτης διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, πολυκαταστημάτων και βιομηχανιών τροφίμων και απορρυπαντικών. "Πρέπει να αλλάξει η ψυχολογία στην αγορά και όλοι πρέπει να βάλουν πλάτη", τόνισε η υπουργός. Η υπουργός ανέφερε ότι ζήτησε από τους κλάδους χαμηλότερες τιμές στην αγορά και κατά συνέπεια μείωση κόστους παραγωγής και μείωση μεικτού κέρδους ενώ δεσμεύτηκε για άρση των στρεβλώσεων "που πολλές φορές βάζει το ίδιο το κράτος" όπως είπε. Πρόσθεσε ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν στοιχεία για κλάδους όπου εντοπίζονται "υψηλά" μεικτά περιθώρια κέρδους.

    Η κυρία Κατσέλη σε δηλώσεις της περιέγραψε το εθνικό στοίχημα που όπως είπε είναι "να κάνουμε αυτούς που σήμερα μιλάνε για το Ελληνικό πρόβλημα σε τρία χρόνια να μιλάνε για το ελληνικό θαύμα".

    Πρέπει, πρόσθεσε, να αλλάξει η ψυχολογία τόσο των πολιτών, όσο και της αγοράς και να φύγει ο πανικός και ο φόβος. "Όλοι καταναλωτές, επιχειρηματίες εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα επωμιζόμαστε μεγάλα βάρη αλλά πρέπει να βάλουμε πλάτη για την έξοδο από την κρίση".

    Η κ. Κατσέλη μίλησε για την αναβάθμιση του ρόλου της επιτροπής Ανταγωνισμού σημειώνοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα ολοκληρωθεί μέσα στο Μάιο, για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, για την ενίσχυση του ρόλου του ελεγκτικού μηχανισμού και των παρατηρητήριων τιμών.

    Η υπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι η συμφωνία πλαίσιο, οι βασικές αρχές της οποία θα διατυπωθούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα μετά από την κατάθεση των σχετικών προτάσεων και των παραγωγικών φορέων, σηματοδοτεί μια πανεθνική προσπάθεια στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς της αγοράς.

    Από την πλευρά του λιανεμπορίου ο κ. Θ. Βάρδας έθεσε θέμα μείωσης των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και υπογράμμισε την ανάγκη παρεμβάσεων στον τομέα της μίσθωσης ακινήτων καθώς όπως τόνισε ζητείται από τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις τιμές τους την ίδια ώρα που τα τιμολόγια του ρεύματος αλλά και τα δημοτικά τέλη αυξάνονται ενώ μια επιχείρηση που θέλει να αλλάξει χώρο λειτουργίας επιβαρύνεται με σημαντικά κόστη χάνοντας την ευελιξία της.

    Ο κ. Βάρδας προέβλεψε ότι η συμφωνία με την τρόικα θα οδηγήσει σε δραστική μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων της τάξης του 20% την ίδια ώρα που οι τιμές των προϊόντων δεν θα μειωθούν περισσότερο από 5% ενώ άφησε αιχμές για την κακή λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά εξαιτίας της δράσης καρτέλ που είναι ήδη στοχοποιημένων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού όπως είπε και ως παράδειγμα αναφέρθηκαν τα τρόφιμα. Στηλίτευε δε το γεγονός, όπως είπε ότι, ακόμα και όταν επιβάλλονται πρόστιμα στις αγορές που λειτουργούν μονοπωλιακά ή ολιγοπωλιακά αυτά τελικά όχι μόνο δεν εισπράττονται ενώ δεν επιτυγχάνεται και ο στόχος του ανοίγματος της αγοράς.

    Μειώσεις τιμών θα υπάρξουν στην αγορά μόνο στα τμήματα αυτά που λειτουργεί ο ανταγωνισμός είπε και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πολυκαταστήματα αλλιώς, πρόσθεσε, δεν αποκλείεται σε ορισμένους κάδους να υπάρξουν ακόμη και αυξήσεις αντί για μειώσεις.

    Οι επιχειρηματίες σούπερ μάρκετ, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Ν. Βερόπουλος, ανέφεραν ότι η υπουργός ζήτησε μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους και μείωση τιμών, αλλά σχολίασε "αυτό μπορεί να γίνει επιτυχώς εάν υπάρξουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς".

    Ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΣΕΒΤ κ. Β. Ζαφείρης είπε ότι η πρωτόγνωρη κρίση οδηγεί τις επιχειρήσεις να γίνουν "ζογκλέρ" προσπαθώντας να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης, να διατηρήσουν την αναταγωνιστικότητά τους απέναντι στον καταναλωτή και να είναι και συνεπής απέναντι στο κράτος και σημείωσε ότι το τελευταίο εξάμηνο είναι ο μόνος κλάδος που έχει μειώσει τιμές και μόνο το τελευταίο δίμηνο ήταν που υπήρξαν και άλλοι που μείωσαν τιμές.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Απορρυπαντικών και Σαπώνων κ. Γ. Βλασόπουλος είπε από την πλευρά του ότι οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται στην εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με τις ενδοομιλικές συναλλαγές και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν οι τιμές στην Ελλάδα σε ομοειδή προϊόντα είναι ακριβότερες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου τα πωλούν οι πολυεθνικές είπε ότι όπου και αν εντοπίζονται υψηλότερες τιμές αποτελούν μεμονωμένα φαινόμενα.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36264

    [03] Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ « Η λύση δεν μπορεί να είναι ούτε η αναρχία ούτε η οχλοκρατία.»

    Πεμπτη, 06 05 2010 12:11

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τον Τάκη Σαράντη και τον Παναγιώτη Τσούτσια.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ένα πρώτο σχόλιο για τα χθεσινά γεγονότα.»

    Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Η εικόνα που έδειξε η Αθήνα, η Ελλάδα χθες αδικεί την πατρίδα μας, σημαντικό πλήγμα για τον τουρισμό και έρχεται να ακολουθήσει τα γεγονότα που είχαμε πρόσφατα στο λιμάνι του Πειραιά, όλα αυτά δυστυχώς πλήττουν καίρια τον τουρισμό, πλήττουν την χώρα. Ουσιαστικά στρέφονται κατά των εργαζομένων.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Στοχεύετε κατευθείαν πάνω στο ΚΚΕ.»

    Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Δεν στοχοποιώ το ΚΚΕ, ούτε θεωρώ ότι το ΚΚΕ ευθύνεται για τα χθεσινά έκτροπα και όλοι αυτοί που υποδαυλίζουν αυτοδικία όλο αυτό το διάστημα θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι όποιες λύσεις θα πρέπει να βρεθούν στο πλαίσιο της νομιμότητας και του Συντάγματος. Αν υπάρχουν φαύλοι κλέφτες στη Βουλή βρίσκονται εκεί με την ψήφο των πολιτών. Η λύση δεν μπορεί να είναι ούτε η αναρχία ούτε η οχλοκρατία. Δεν ξέρω αν κάποιοι έχουν στο μυαλό τους λοχίες, ή επιχειρηματικά συμφέροντα, ή κάτι άλλο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είναι ξέχειλη πλέον η οργή και ο θυμός ενάντια στο πολιτικό σύστημα, ενάντια στους πολιτικούς.»

    Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Καλλιεργείται σε μεγάλο βαθμό από μεγάλα Μ.Μ.Ε και ιδιαίτερα από την τηλεόραση ο εύκολος στόχος. Η δικαιοσύνη δεν λειτουργεί με τους ρυθμούς που όλοι θα θέλαμε στην απονομή της. Αυτό οδηγεί πολλές φορές σε ξεσπάσματα βίας. Πιστεύω ότι χρειάζονται άμεσα θεσμικές αλλαγές ουσίας. Να σταματήσουμε πια κάθε πολιτική παράταξη απλά να ρίχνει τις ευθύνες στην άλλη. Αφού συμφωνούμε όλοι και λέμε ότι πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ο οποίος χρειάζεται βεβαίως συνταγματική αναθεώρηση, ας δεσμευτούνε μεθαύριο όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ότι στην επόμενη αναθεώρηση θα γίνει αυτό. Ας δεσμευτούμε ότι θα αλλάξει ο νόμος για την ασυλία των βουλευτών.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Να πάνε κάποιοι φυλακή. Αυτό ζητάει μετ' επιτάσεως πλέον ο κόσμος.»

    Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Μια συντεταγμένη πολιτεία δεν στήνει κρεμάλες στο Σύνταγμα απλά για να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα. Οφείλει να ακολουθεί κάποιες διαδικασίες. Οι εξεταστικές επιτροπές θα πρέπει να καταλήξουν σε κάποια αποτελέσματα γι' αυτό και ίσως θα πρέπει να ξεμπερδεύουμε και με αυτά. Να έχει την δυνατότητα η δικαιοσύνη να καλεί τους πολιτικούς που εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις χωρίς να παρεμβαίνουν τέτοιες επιτροπές από τη Βουλή.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Σε σχέση με τα μέτρα, τα οποία πάρθηκαν τελικά τι θα κάνετε ως κόμμα θα τα στηρίξετε, ή όχι;»

    Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Η ΝΔ υποδεικνύει έναν άλλο δρόμο για την αντιμετώπιση αυτής της οικονομικής κρίσης.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Σε πολύ κόσμο θα μεταφραστεί ότι δεν ψηφίζετε με βάση την ανάγκη της χώρας, αλλά με βάση την ανάγκη του κόμματος σας.»

    Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Δεν είναι έτσι. Για πρώτη φορά αξιωματική αντιπολίτευση συναινεί σε φορολογικά μέτρα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αν αύριο εσείς γίνετε κυβέρνηση;»

    Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Το κράτος έχει συνέχεια. Η κυβέρνηση της ΝΔ αναγνωρίζει την υπογραφή της χώρας. Ζούμε σε καθεστώς ευνομούμενης πολιτείας η υπογραφή της κυβέρνησης δεσμεύει την χώρα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχουμε ακούσει ένα κάρο φωνές από συναδέλφους σας, οι οποίοι είπαν ότι εμείς θα στηρίξουμε τα μέτρα.»

    Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη. Η διαφοροποίηση σε τέτοια ζητήματα αποδυναμώνουν το κεντρικό μήνυμα της παράταξης.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Που είναι οι ευθύνες σας;»

    Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Ζητούμε από τον ελληνικό λαό να αναλογιστεί ότι η ΝΔ παραμονές εκλογών δεν έταξε λαγούς με πετραχήλια, δεν είπε λεφτά υπάρχουν. Αυτοί που υπόσχονταν παραδείσους, είναι αυτοί, οι οποίοι οδήγησαν την χώρα στο ΔΝΤ.»

    Είδηση: 36253

    [04] Τουρκία: Υπόθεση Εργένεκον- Δίκη στρατιωτικών

    Πεμπτη, 06 05 2010 14:14

    Μαχητικά αεροσκάφη F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πετούσαν πάνω από το 2ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της πόλης του Ερζουρούμ στην Ανατολική Τουρκία, καθώς άρχιζε η δίκη πρώην και νυν στρατιωτικών, που μετείχαν στο παρακρατικό δίκτυο Εργκένεκον. Ωστόσο παρά την έγκαιρη κλήτευσή του ο αρχηγός της 3ης Στρατιάς στρατηγός Σαλντιράι Μπερκ, βασικός κατηγορούμενος, δεν παρουσιάσθηκε στο δικαστήριο. Η απαξίωση του δικαστηρίου από τον κατηγορούμενο στρατηγό και η υπέρπτηση των μαχητικών αεροσκαφών πάνω από το δικαστήριο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία.

    Ο αρχηγός του επιτελείου αεροπορίας Χασάν Ακσάι ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για "εκπαιδευτικές πτήσεις" και θεώρησε "σύμπτωση" τη διεξαγωγή τους σε κατοικημένη περιοχή της πόλης την ώρα που άρχιζε η δίκη.

    Ανάλογες πτήσεις ρουτίνας καταγγέλλουν τοπικοί παράγοντες και διεθνείς παρατηρητές σχεδόν καθημερινά πάνω από την πόλη του Ντιγιάρμπακιρ, την «πρωτεύουσα» των κουρδικών νοτιοανατολικών επαρχιών της Τουρκίας.

    Οι δικηγόροι του στρατηγού επικαλέσθηκαν "επαγγελματικές" υποχρεώσεις του στρατηγού στην Άγκυρα. Γνωστοί νομικοί -όπως ο πρώην εισαγγελέας Ρεσάτ Πετέκ- δήλωσαν ότι η άρνηση του στρατηγού να παραστεί στη δίκη επιβεβαιώνει την ενοχή του. "Δεν έχει τίποτα να πει στο δικαστήριο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του", δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV. "Δεν έχει τίποτα να πει και στέλνει τα καταδιωκτικά αεροσκάφη", σχολιάζουν, άλλα τηλεοπτικά δίκτυα.

    ΠΗΓΕΣ:ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36262

    [05] Ιάπωνες ντετέκτιβ αναλαμβάνουν να εντοπίσουν τους... πρώην

    Πεμπτη, 06 05 2010 16:52

    Το λέει και το όνομά του: πρακτορείο "Η Πρώτη Αγάπη". Εδρεύει στην Οζάκα και ειδικεύεται στον εντοπισμό της πρώτης αγάπης, δηλαδή του ή της "πρώην". Με την καταβολή περίπου 750 δολαρίων συν ένα μπόνους για τον επιτυχημένο εντοπισμό, επτά ντετέκτιβ αναλαμβάνουν να βρουν για τον πελάτη την πρώτη του αγάπη. Το πρακτορείο βέβαια ασχολείται και με άλλα ζητήματα...καρδιάς, όπως οι εξωσυζυγικές σχέσεις, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 36269

    [06] Το «Χάπι», ένα σύμβολο με πολλά παράδοξα, έγινε 50 ετών

    Πεμπτη, 06 05 2010 18:10

    Υγεια

    Είναι το μοναδικό φαρμακευτικό σκεύασμα που αναφέρεται σε ολόκληρο τον κόσμο απλά ως «χάπι» και το πρώτο στην ιστορία που φτιάχτηκε για να το παίρνουν άνθρωποι που δεν υπέφεραν από κάποια ασθένεια. Πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί μια απλή μέθοδο αντισύλληψης, έγινε ένα από τα σύμβολα της γυναικείας χειραφέτησης και εδραίωσε την ιδέα ότι σκοπός της σεξουαλικής πράξης δεν είναι μόνο η αναπαραγωγή του είδους.

    Όπως όλα τα σύμβολα, όμως, έτσι και το χάπι - ή μάλλον η πορεία του σε αυτόν τον μισό αιώνα από τότε που δημιουργήθηκε - είναι γεμάτη παράδοξα. Ο εφευρέτης του ήταν ένας συντηρητικός καθολικός που αναζητούσε μια θεραπεία για τα προβλήματα γονιμότητας. Συνδέθηκε με την έκρηξη της σεξουαλικής επανάστασης, παρά το γεγονός ότι τη δεκαετία του 1960 η χρήση του επιτρεπόταν κατά κύριο λόγο μόνο για γυναίκες που ήταν παντρεμένες.

    Οι υποστηρικτές του ήλπιζαν ότι θα τόνωνε τον θεσμό του γάμου, αφού θα απάλλασσε τα ζευγάρια από το άγχος μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Οι επικριτές του ισχυρίζονται ακόμη και σήμερα ότι είναι σχεδόν η κινητήρια δύναμη της ακολασίας, της μοιχείας και τη διάλυσης της οικογένειας.

    Οι αντιφάσεις δεν σταματούν εδώ: Το 1999 το περιοδικό "Economist" χαρακτήρισε το αντισυλληπτικό χάπι ως τη μεγαλύτερη επιστημονική πρόοδο του 20ού αιώνα. Αλλά η Γκλόρια Στάινεμ, μια από τις πιο γνωστές φεμινίστριες εκείνης της εποχής, θεωρούσε την επιρροή του «υπερεκτιμημένη». Στη μεγαλύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε ποτέ - συμμετείχαν 46.000 γυναίκες επί 40 χρόνια - διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Κι όμως, πολλές γυναίκες αναρωτιούνται εάν οι κίνδυνοι για την υγεία τους είναι περισσότεροι από τα οφέλη.

    Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι ήθελαν να μάθουν πώς να μην κάνουν παιδιά σχεδόν από τότε που έκαναν παιδιά. Οι αρχαίες Αιγύπτιες έφτιαχναν έναν πολτό από τα περιττώματα των κροκόδειλων, τον οποίο χρησιμοποιούσαν ως αντισυλληπτικό κολπικό υπόθεμα. Ο Αριστοτέλης υποστήριζε ότι το λάδι από κέδρο και το λιβάνι είχαν σπερματοκτόνο δράση. Ο Καζανόβας είχε γράψει πως χρησιμοποιούσε μια λεμονόκουπα για διάφραγμα. Τον 18ο αιώνα κάποιος δόκτωρ Κόντομ κατασκεύασε μια ελαστική μεμβράνη από έντερα προβάτου για τον Κάρολο Β', βασιλιά της Αγγλίας και πατέρα πολλών νόθων παιδιών. Τα πρώτα προφυλακτικά, βέβαια, είχαν φτιαχτεί πολλούς αιώνες πριν.

    Δεν ήταν το χάπι επομένως που διαχώρισε την αναπαραγωγή από το σεξ στα παντρεμένα ζευγάρια, όπως επισημαίνει στο περιοδικό "Time" η καθηγήτρια Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Κλάουντια Γκόλντιν. Οι γυναίκες ήξεραν πολύ πριν την εισαγωγή του ως μεθόδου αντισύλληψης πώς να αποφύγουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Και σε αυτή τη διαπίστωση συνηγορούν οι στατιστικές: Η μέση λευκή Αμερικανίδα γεννούσε επτά φορές τον 18ο αιώνα. Σε λιγότερο από εκατό χρόνια αργότερα, ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί στο 3,5.

    Ολη αυτή την περίοδο η αντισύλληψη αντιμετωπιζόταν με εχθρότητα απ' όλο το θρησκευτικό φάσμα. Ακόμη και μέσα στο γάμο, το σεξ θεωρείτο ανήθικο εάν ο σκοπός της συνουσίας δεν ήταν η αναπαραγωγή. Ο φόβος της εγκυμοσύνης υποτίθεται ότι ήταν ένας ισχυρός ανασταλτικός παράγοντας για την ακολασία και η ενημέρωση γύρω από την αντισύλληψη χαρακτηριζόταν περίπου ως πορνογραφία. Το 1873 το αμερικανικό Κογκρέσο πέρασε νόμο με τον οποίο απαγόρευσε την ενημέρωση γύρω από την αποφυγή της σύλληψης ως αντιβαίνουσα τα χρηστά ήθη.

    Η κινητήριος δύναμη που άλλαξε τα δεδομένα ήταν μια γυναίκα, η οποία γεννήθηκε στο Κόρνινγκ της Νέας Υόρκης από καθολική μητέρα και έναν πατέρα που έφτιαχνε φιγούρες αγγέλων και αγίων από μάρμαρο. Όταν η μητέρα της πέθανε στα 50 της χρόνια έπειτα από 18 τοκετούς, η Μάργκαρετ Σέιντγκερ κατηγόρησε τον πατέρα της ότι ήταν υπεύθυνος για την απώλεια. «Εσύ το προκάλεσες αυτό. Η μητέρα πέθανε επειδή έκανε πολλά παιδιά», του είπε. Η Σέιντγκερ έγινε νοσοκόμα και άρχισε να ονειρεύεται ένα «μαγικό χάπι» που θα εμπόδιζε τη σύλληψη. Το 1914 επινόησε τον όρο «έλεγχος γεννήσεων» και την ίδια χρονιά βρέθηκε αντιμέτωπη με τις αρχές επειδή ταχυδρομούσε την «Εξεγερμένη γυναίκα», μια μπροσούρα για την αντισύλληψη. Δύο χρόνια αργότερα άνοιξε την πρώτη κλινική οικογενειακού προγραμματισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνελήφθη και πάλι και φυλακίστηκε για 30 ημέρες.

    Το 1917 η Μάργκαρετ Σέιντγκερ συνάντησε σε μια διάλεξη στη Βοστόνη την Κάθριν Ντέξτερ ΜακΚόρμικ. Από πλούσια οικογένεια, η ΜακΚόρμικ ήταν η δεύτερη γυναίκα που είχε αποφοιτήσει από το τμήμα Βιολογίας του φημισμένου MIT, του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης. Ενθερμη φεμινίστρια σαν την Σέιντγκερ, η πλούσια βιολόγος έγινε αμέσως η χρηματοδότρια του κινήματος ελέγχου γεννήσεων.

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπήρχαν 55 κλινικές γεννήσεων το 1930. Δώδεκα χρόνια αργότερα είχαν φτάσει τις 800. Εκείνη τη χρονιά, η Birth Control League της Σέιντγκερ άλλαξε το όνομά της σε Planned Parenthood Federation of America. Στο μεταξύ, η έρευνα στα εργαστήρια προχωρούσε γρήγορα. Η ιδέα μιας ορμονικής προσέγγισης στον έλεγχο γεννήσεων είχε γεννηθεί αρκετά χρόνια πριν, αλλά το πέρασμα από τη θεωρία σε ένα χάπι που οι γυναίκες θα μπορούσαν να παίρνουν τόσο εύκολα όσο μια βιταμίνη, απαιτούσε έναν συνδυασμό κίνητρων, χρήματος, γνώσεων και επιστημονικής ευφυΐας.

    Η επιστημονική ευφυΐα βρέθηκε στο πρόσωπο του Γκρέγκορι Πίνκους, τον οποίο η Σέιντγκερ συνάντησε σε μια δεξίωση το 1951. Τη δεκαετία του 1930, ο Πίνκους ήταν ένας φέρελπις βοηθός καθηγητή Φυσιολογίας στο Χάρβαρντ. Όταν γνωρίστηκε με τη Σέιντγκερ, ο Πίνκους είχε το δικό του εργαστήριο. Από τις έρευνές του ήξερε ότι τα αυξημένα επίπεδα μιας ορμόνης, της προγεστερόνης, διέκοπταν τη διαδικασία της ωορρηξίας. Η πειραματική επαλήθευση της θεωρίας σε ανθρώπους απαιτούσε κάποιον με κλινική εμπειρία. Κι αυτός ήταν ο Τζον Ροκ, ένας αφοσιωμένος καθολικός με πέντε παιδιά και 19 εγγόνια, ο οποίος είχε αφιερωθεί επιστημονικά στην αντιμετώπιση της γυναικείας στειρότητας.

    Οι δύο επιστήμονες άρχισαν να συνεργάζονται το 1952 πραγματοποιώντας τις δοκιμές τους στο Πουέρτο Ρίκο, καθώς η έρευνα για την αντισύλληψη ήταν απαγορευμένη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πέντε χρόνια αργότερα, το χάπι εγκρίθηκε από τις αρμόδιες αρχές ως μέσον θεραπείας των «γυναικείων διαταραχών». Τον Μάιο του 1960 η αμερικανική Ομοσπονδία Τροφίμων και Φαρμάκων έδωσε τις ευλογίες της για την εμπορική διάθεση του φαρμάκου.

    Από κάποιους το χάπι θεωρήθηκε απειλή και άλλοι είδαν σε αυτό ένα νέο όπλο. Στην πρώτη κατηγορία ανήκει η Καθολική Εκκλησία που στη Β' Σύνοδο του Βατικανού το 1962 αποφάσισε να συστήσει ειδική επιτροπή για την εξέταση του θέματος. Στη δεύτερη κατηγορία βρέθηκαν κάποιοι σταυροφόροι του αντικομμουνισμού, οι οποίοι θεώρησαν ότι ο έλεγχος των γεννήσεων σε χώρες με πολιτική αστάθεια και υψηλά ποσοστά φτώχειας θα μείωνε τον κίνδυνο να «μολυνθούν» οι κοινωνίες τους από την κομμουνιστική ιδεολογία. Άλλοι ήλπισαν ότι θα βοηθούσε στη μείωση των αμβλώσεων, ειδικά σε χώρες - όπως στην πρώην Ανατολική Γερμανία - όπου ο αριθμός τους ήταν υψηλότερος από αυτόν των γεννήσεων.

    Οι γυναίκες, πάντως, αγκάλιασαν το χάπι για έναν πολύ προσωπικό λόγο: Ήταν ένας αποτελεσματικός και βολικός τρόπος για να αποφύγουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Το 1961 το χρησιμοποιούσαν 400.000 γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένα χρόνο αργότερα έγιναν 1.200.000, αριθμός που είχε τριπλασιασθεί έως το 1965, παρά το γεγονός ότι περιοδικά της εποχής αναρωτιόντουσαν εάν το χάπι μπορεί να οδηγήσει σε «σεξουαλική αναρχία». Ήταν ερωτήματα που δεν είχαν και πολύ σημασία.

    Οι δυτικές κοινωνίες γνώρισαν έντονες κοινωνικές αλλαγές από τη δεκαετία του 1960 και αυτές οι αλλαγές είχαν στενή σχέση με το χάπι. Το 1960 η μέση αμερικανική οικογένεια είχε 3,6 παιδιά. Έως το 1980 είχαν μειωθεί στα δυο. Ήταν η πρώτη φορά που οι περισσότερες γυναίκες θεωρούσαν τον εαυτό τους εργαζόμενες παρά νοικοκυρές. Σήμερα, περισσότερες από 100 εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο ξεκινούν την ημέρα τους με ένα αντισυλληπτικό χάπι.

    ΑΠΕ Είδηση: 36274

    [07] Διάσημη πορνοστάρ θα υποδυθεί η Λίντσεϊ Λόχαν

    Πεμπτη, 06 05 2010 17:11

    Η ηθοποιός Λίντσεϊ Λόχαν θα υποδυθεί τη θρυλική πορνοστάρ Λίντα Λόβλεϊς σε μία ταινία για τις πρώτες μέρες της βιομηχανίας πορνό της Καλιφόρνιας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Λος Άντζελες. Η 23χρονη ηθοποιός, η οποία αναδείχθηκε από παιδικές ταινίες του Ντίσνεϊ αλλά έγινε περισσότερο γνωστή εξαιτίας του εθισμού της στο ποτό και τα ναρκωτικά και γενικώς των προβλημάτων της με το νόμο, κάνει στροφή στην καριέρα της με αυτό το ρόλο.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ταινία με τίτλο Inferno (Κόλαση) θα επικεντρώνεται στη ζωή της Λόβλεϊς και κυρίως στην περίοδο που πρωταγωνίστησε στο "Βαθύ Λαρύγγι" (1972). Η Λόβλεϊς, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Λίντα Μπόρμαν, "απαρνήθηκε" στη συνέχεια της καριέρα της στην πορνογραφία κι έγινε εκπρόσωπος του κινήματος κατά της πορνογραφίας. Σκοτώθηκε σε τροχαίο το 2002.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Είδηση: 36271

    [08] ΤΕΕ: Eπανεξέταση του Κανονισμού Πυροπροστασίας σε κτίρια εξυπηρέτησης κοινού

    Πεμπτη, 06 05 2010 17:33

    Την επανεξέταση του Κανονισμού Πυροπροστασίας Κτιρίων, ειδικά σε ότι αφορά τα κτίρια συγκέντρωσης και εξυπηρέτησης κοινού, από εξειδικευμένους μηχανικούς και στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αποφάσισαν ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) Γιάννης Αλαβάνος και ο πρύτανης του ΕΜΠ Κωνσταντίνος Μουτζούρης.

    Ήδη ο πρόεδρος του ΤΕΕ ενημέρωσε τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Στυλιανό Στεφανίδη, από τον οποίο ζητήθηκε συνεργασία. Το έργο αυτό θα γίνει σε συνεργασία και με τον Δήμο Αθηναίων.

    Αφορμή αποτέλεσε το χτεσινό τραγικό συμβάν, με τους τρεις νεκρούς υπαλλήλους στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin, για το οποίο ο τεχνικός κόσμος εκφράζει τη θλίψη και την οργή του.

    Ωστόσο, στην πράξη το ΤΕΕ θέλει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την συστηματική μελέτη του Κανονισμού Πυροπροστασίας Κτιρίων, την οποία ξεκίνησε με ειδική ομάδα εργασία την Άνοιξη του 2009, με σκοπό την αναθεώρησή του, έπειτα από τη διαπίστωση ότι πολλές από τις προβλέψεις του ισχύοντος, υπό το «φως» των νέων τεχνολογικών και άλλων εξελίξεων, είτε είναι αδύνατον να εφαρμοστούν, είτε θα πρέπει να εφαρμόζονται με απολύτως διαφορετικό τρόπο.

    Κοινή διαπίστωση είναι, άλλωστε, ότι μια σειρά από μέτρα και έργα που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια για λόγους ασφάλειας τραπεζών και άλλων καταστημάτων (π.χ. θύρες που ανοίγουν με ηλεκτρικό σύστημα και με χρονοκαθυστέρηση), στην πράξη έχουν ακυρώσει την εύκολη εγκατάλειψη κτιρίων σε περίπτωση πυρκαγιάς.

    Αλλά και ότι σε πολλές περιπτώσεις, ιδίως ανακαίνισης κτιρίων, παραβιάζονται μέτρα και έργα τα οποία επιβάλλονται από τον Κανονισμό Πυροπροστασίας.

    AΠΕ Είδηση: 36273

    [09] Χορός σε στύλο, μάθημα στο Κέμπριτζ

    Πεμπτη, 06 05 2010 16:57

    Βόμβα στα θεμέλια του παραδοσιακού πανεπιστημίου του Κέμπριτζ... μετά τα μαθήματα αεροβικής που φιλοξενεί το διάσημο εκπαιδευτικό ίδρυμα στους χώρους του, τώρα θα παραδίδονται και μαθήματα χορού σε στύλο. Και μάλιστα στην αίθουσα που χρησιμοποιείται από διάφορες ενδοπανεπιστημιακές ομάδες, στην ίδια αίθουσα που κάποτε εκφώνησαν λόγο ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Θίοντορ Ρούσβελτ. Εκπρόσωπος της φοιτητικής ένωσης του πανεπιστημίου υποβάθμισε το ζήτημα λέγοντας ότι αν μία έξυπνη, ανεξάρτητη γυναίκα επιθυμεί να μάθει ένα συγκεκριμένο τύπο χορού, σε ένα αξιοσέβαστο χώρο, το πανεπιστήμιο δεν το κρίνει ανήθικο.

    ΠΗΓΕΣ: ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Είδηση: 36270

    [10] Κούρεμα υπό το φως του φεγγαριού

    Πεμπτη, 06 05 2010 16:47

    Το ρομαντισμό των Παριζιάνων φαίνεται να εκμεταλλεύτηκε ένας Γάλλος κομμωτής, ο οποίος προτείνει κουρέματα στην ύπαιθρο κάτω από το φως του φεγγαριού, δηλαδή όταν έχει πανσέληνο - κάθε 29 ημέρες. "Σύμφωνα με μία αρχαία παράδοση, τα μαλλιά μακραίνουν πιο γρήγορα αν κοπούν σε πανσέληνο", λέει ο παρισινός κομμωτής που είχε αυτή την πρωτοβουλία και προσθέτει ότι το δοκίμασε στη σύζυγό του και διαπίστωσε ότι τα μαλλιά μακραίνουν πιο γρήγορα και δείχνουν πιο "ζωντανά". Το κούρεμα με πανσέληνο κοστίζει 45 ευρώ, όσο, δηλαδή και το κούρεμα μία οποιαδήποτε άλλη μέρα. Κατά μέσο όρο 24 πελάτες κλίνουν ραντεβού για να κουρευτούν με το φως του φεγγαριού.

    ΠΗΓΕΣ: ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Είδηση: 36268

    [11] Συνελήφθησαν 27 λαθρομετανάστες

    Πεμπτη, 06 05 2010 16:42

    Στα χέρια των ανδρών του Λιμενικού έπεσαν το πρωί 27 λαθρομετανάστες από την Ασία, καθώς και οι δύο διακινητές που τους μετέφεραν από την Τουρκία με ταχύπλοο σκάφος, το οποίο έμεινε ακυβέρνητο, λόγο μηχανικής βλάβης, στα ανοιχτά της Λακωνίας.

    Συγκεκριμένα, είκοσι επτά μετανάστες, που στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, ανάμεσά τους και οκτώ ανήλικα παιδιά επέβαιναν στο υπό ιταλική σημαία ιστιοφόρο σκάφος «Utoria», το οποίο -με πλήρωμα δύο αλλοδαπούς διακινητές- εντοπίσθηκε από σκάφος του Λιμενικού, ενώ είχε μείνει ακυβέρνητο, λόγω μηχανικής βλάβης, ανοιχτά του όρμου Οίτυλου της Λακωνίας.

    Το δουλεμπορικό σκάφος, σύμφωνα με τους συλληφθέντες αλλοδαπούς -12 άνδρες, 7 γυναίκες και τα παιδιά- είχε αποπλεύσει από την Τουρκία με τελικό προορισμό την Ιταλία. Όλοι οι παράνομοι μετανάστες, ανάμεσά τους και οι δύο διακινητές, μεταφέρθηκαν στο λιμεναρχείο, όπου υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις από γιατρούς του Κέντρου Υγείας Γυθείου.

    Για το συμβάν ενημερώθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας, ο οποίος και διέταξε τον σχηματισμό δικογραφίας. Είδηση: 36272

    [12] Συνεχίζεται ο κύκλος επαφών Γερουλάνου-Γκερέκου με φορείς

    Πεμπτη, 06 05 2010 16:36

    Συνεδρίασε εκτάκτως την Πέμπτη το πρωί το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΤ σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, με θέμα τη διαχείριση της κρίσης που κορυφώνεται στο χώρο του τουρισμού υπό τη σκιά των θλιβερών χθεσινών γεγονότων στην Αθήνα.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΤ ομοφώνως κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα:

    Να συγκροτηθεί Ειδική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων της οποίας θα προΐσταται ο Πρόεδρος του ΕΟΤ.

    Να ενεργοποιηθούν τα Γραφεία Εξωτερικού όπου σε συνεργασία με τις Ελληνικές Διπλωματικές Αρχές θα παρακολουθούν την κατάσταση αναφορικά με τις κρατήσεις και την εικόνα του τουριστικού προϊόντος

    Να ετοιμάσει πρόταση προς την Πολιτική ηγεσία για την εύρεση πόρων για την σταδιακή αποπληρωμή των χρεών σε ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ.

    Να ενισχυθεί η ενεργητική παρακολούθηση και ενημέρωση των ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ.

    Στο μεταξύ συνεχίζονται οι επαφές του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου και της υφυπουργού Αντζελας Γκερέκου με τους φορείς του τουρισμού με στόχο την αναστροφή του αρνητικού κλίματος για το ελληνικό τουριστικού προϊόντος.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36267

    [13] Επιστολή 48 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για πόθεν έσχες-δημόσιο χρήμα

    Πεμπτη, 06 05 2010 15:43

    Επιστολή με την οποία ζητείται ο αυστηρός έλεγχος του πόθεν έσχες, όλων όσοι διαχειρίστηκαν το δημόσιο χρήμα τα τελευταία 20 χρόνια, αρχής γενομένης από τους υπουργούς και τους βουλευτές, απέστειλαν στον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τον γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, 48 βουλευτές της πλειοψηφίας, με επικεφαλής τον βουλευτή Κιλκίς, Θ. Παραστατίδη.

    Αυστηρός έλεγχος στο πόθεν έσχες

    Οι βουλευτές (στην συντριπτική τους πλειοψηφία τους προερχόμενοι από την περιφέρεια) στην επιστολή τους, αναφέρουν πως "καθημερινά δεχόμαστε από την ίδια την κοινωνία, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης, τη χλεύη και την πλήρη απαξίωση. Είναι κοινωνική απαίτηση, αλλά και απαίτηση σύσσωμης της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, να επέλθει κάθαρση και διαφάνεια στο πολιτικό μας σύστημα, για να διασώσουμε το πολιτικό μας ήθος και να αποκαταστήσουμε τη βουλευτική μας υπόσταση".

    Στο παραπάνω πλαίσιο, "μπορούμε και επιβάλλεται να προχωρήσουμε στη διαδικασία αυστηρού ελέγχου του πόθεν έσχες και κυρίως του πόθεν, για όλους όσοι διαχειρίστηκαν το δημόσιο χρήμα τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια. Ξεκινώντας πρώτα από την ίδια τη Βουλή και για όλους εκείνους, που διατέλεσαν πρώην και νυν υπουργοί, βουλευτές, γενικοί γραμματείς υπουργείων, γενικοί γραμματείς περιφερειών, διοικητές, πρόεδροι, και διευθυντές οργανισμών και λοιπών φορέων του Δημοσίου - και όσους, εκ του νόμου, υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση πόθεν έσχες".

    "Όπου και για όποιους διαπιστωθεί απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, να δρομολογείται η κατάσχεσή τους και να αποδίδονται στο κράτος. Διαφορετικά, όσο αφήνουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και δεν αντιδράσουμε με συγκεκριμένα μέτρα, το αρνητικό κλίμα θα συνεχίζεται και θα αποβαίνει εις βάρος όλου του πολιτικού κόσμου επί δικαίων και αδίκων", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή. Είδηση: 36265

    [14] Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ « Αυτό που με απασχολεί δεν είναι ποιοι βιαιοπραγούν, αλλά ποιοι έχουν την δύναμη να τους διαμορφώνουν τέτοιες συνειδήσεις και πεποιθήσεις.»

    Πεμπτη, 06 05 2010 12:09

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τον Θάνο Σιαφάκα.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Χθες δεν είχαμε απλώς επεισόδια, ας πούμε ότι αυτό το έχουμε συνηθίσει, χθες είχαμε νεκρούς, είχαμε δολοφονική επίθεση. Θα ήθελα ένα σχόλιο.»

    Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: « Τι σχόλιο να κάνει κανείς μπροστά σε τέτοια γεγονότα, τα οποία νομίζω ότι πρέπει να καταθλίβουν οποιονδήποτε έχει στοιχειώδη αίσθηση και συναίσθηση τι σημαίνει ζωή, τι σημαίνει απώλεια μιας ζωής.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δηλώσεις περί δικτατορίας, δηλώσεις που αμφισβητούν το Σύνταγμα πυροδοτούν την έκρηξη και νομιμοποιούν την βία;»

    Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: « Ασφαλώς πυροδοτούν δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, αλλά αυτά ήταν πάντοτε και φοβάμαι ότι θα είναι και στο μέλλον αναπόφευκτα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αυτά τα συνθήματα, τα οποία ακούσαμε να καεί κ.λ.π. η Βουλή, πώς τα εισπράξατε; Είδαμε και κάποιες εικόνες ανθρώπων που ήθελαν να εισβάλουν στη Βουλή.»

    Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: « Καταρχήν, τα εισέπραξα την μέρα της Πρωτομαγιάς προσωπικά. Φέτος, άνθρωποι άγνωστοι σε μένα οπαδοί της ωμής βίας, αλλά επαναλαμβάνω οι άνθρωποι δεν έγιναν από μόνοι τους λάτρεις της βίας γι΄ αυτό και δεν κρατώ κακία ούτε για αυτούς που με χτύπησαν, που με έβρισαν. Αυτό που με απασχολεί εμένα δεν είναι ποιοι βιαιοπραγούν, αλλά ποιοι έχουν την δύναμη να τους διαμορφώνουν συνειδήσεις και πεποιθήσεις τέτοιες. Ο στόχος μας πρέπει να είναι πως θα βελτιωθεί αυτή η κατάσταση που διαμορφώνεται. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι μπορούμε να ξεφύγουμε και να συνεχίσουν εδώ να είναι άνθρωποι που υποφέρουν, να υπάρχουν άνθρωποι που καλοπερνούν, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Κατά την γνώμη μου, πρέπει και αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα να σταθούμε δίπλα στο λαό και στις υγιείς δυνατότητες που έχει να εκφράσει την δύναμη του προς τα έξω, στην Ευρώπη, παντού στον κόσμο και όχι με τρόπο που καταστρέφεται και ό,τι έχει ακόμα μείνει. Σκέφτομαι τι τουρισμό θα έχουμε, πόσοι κλάδοι εργαζομένων θα βγουν στην ανεργία, στην φτώχια και στην εξαθλίωση, αυτοί που το θέλουν αυτό, ή που οδηγώντας τμήματα του λαού στην ωμή βία προφανώς συγκαλύπτουν και δικές τους ευθύνες.»

    Είδηση: 36252

    [15] Διεθνής Τύπος: Η προσοχή στραμμένη στην Ελλάδα

    Πεμπτη, 06 05 2010 11:21

    Δείτε το video Τον γύρο του κόσμου κάνουν από χθες τα θλιβερά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Αθήνα. Τα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού Τύπου εστιάζουν στα αιματηρά γεγονότα της Αθήνας και τους φόβους που υπάρχουν για το Ευρώ. Μετά την Ελλάδα, η Ισπανία; Και μετά την Ισπανία ποιος; διερωτάται η Le Monde σημειώνοντας ότι ο κίνδυνος για το Ευρώ, υπάρχει και γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος. " Ενα επικίνδυνο παιχνίδι ντόμινο θα μπορούσε να εξαπλωθεί στη ζώνη του Ευρώ δίνοντας δίκιο σε όλους όσοι αμφισβητούν την επιβίωση του ευρωπαϊκού νομίσματος, τουλάχιστον έτσι όπως λειτουργεί σήμερα" αναφέρεται χαρακτηριστικά στη γαλλική εφημερίδα.

    Τα αιματηρά επεισόδια στα διεθνή ΜΜΕ

    Το κλίμα ανησυχίας αποτυπώνεται και στα γερμανικά μέσα.

    O Spiegel σε άρθρο του αναφέρει " επιφυλακτικές οι αγορές, το Ευρώ σε κρίση" με την Αγκελα Μέρκελ να δηλώνει ότι το Ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο.

    Την ίδια ώρα, με τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια "η χώρα έχει φτάσει στο χείλος της αβύσσου και είναι ευθύνη όλων να μη γίνει το βήμα προς το κενό" αρχίζει το ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική του έκδοση το BBC ενώ το CNN αναφέρεται στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης και το τραγικό περιστατικό στην τράπεζα.

    Στο CNN σημειώνεται ο λόγος για τον οποίο διαδήλωσαν οι Έλληνες οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται είναι εξοργισμένοι για τα σχέδια που υπάρχουν να τους πάρουν λεφτά από την τσέπη τους.

    Υπογραμμίζεται μάλιστα η δήλωση ενός διαδηλωτή.

    "Δουλεύω 38 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα. Κάνω μία απλή ζωή. Ποτέ δεν πήρα λεφτά από κανέναν. Τώρα χρωστάω λεφτά στους πιστωτές και δεν ξέρω σε ποιον άλλον"

    Στην ισπανική El Mundo, οι εξελίξεις στην Ελλάδα, παρουσιάζονται στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής της έκδοσης.

    Με τίτλο "Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται επί ποδός πολέμου" η εφημερίδα αναφέρει στο άρθρό της ότι σήμερα θα συνεχιστούν οι διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης ενώ και αυτή κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και σε αυτήν του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα "Μαύρη μέρα για τη Δημοκρατία".

    "Οι ταραξίες στην Ελλάδα άναψαν φωτιά στις ελπίδες της ΕΕ για έλεγχο της χειρότερης κρίση; Στην ιστορία της" γράφει ο Independent.

    "Εξέγερση κατά των ληστρικών μέτρων" αναφέρει η Μιλιέτ εκφράζοντας την αγανάκτηση των πολιτών.

    Στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στο περιθώριο των διαδηλώσεων περίπου 50.000 εργαζομένων (30.000 στην Αθήνα) και περίπου 20.000 στη Θεσσαλονίκη αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της η γαλλική Figaro.

    Σημειώνεται ότι τα τρία άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο σε υποκατάστημα τράπεζας που πυρπολήθηκε ενώ υπογραμμίζεται ακόμα ότι στις φλόγες τυλίχθηκαν ακόμα και άλλα κυβερνητικά κτήρια.

    "Χάος στην Αθήνα, στις φλόγες τράπεζα, τρεις νεκροί"

    Αυτόν τον τίτλο έχει άρθρο στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής έκδοσης της Corriere de La Sera.

    H ελληνική κρίση έγινε τραγωδία, σημειώνεται στο άρθρο της ιταλικής εφημερίδας ενώ γίνεται και λεπτομερής αναφορά στα γεγονότα της τράπεζας και το πώς οδηγήθηκαν στο θάνατό τρεις εργαζόμενοί της.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, 100.000 άνθρωποι κατέβηκαν την Τετάρτη στους δρόμους, αντιδρώντας στο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

    Ξεχωριστή αναφορά γίνεται και στο ότι η μία κοπέλα, ήταν έγκυος τεσσάρων μηνών και είχε ζητήσει τη μετάθεσή της στην Αθήνα πριν από λίγες εβδομάδες από το Λονδίνο που εργαζόταν.

    Αυστρία: Τα γεγονότα στην Αθήνα μονοπωλούν την ειδησεογραφία

    Η τραγική τροπή των χθεσινών διαδηλώσεων στην Αθήνα με την πυρπόληση του υποκαταστήματος τράπεζας στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας και τους τρεις νεκρούς, μονοπώλησε τα χθεσινοβραδινά δελτία ειδήσεων της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας και της Τηλεόρασης, όπως και ειδικές έκτακτες εκπομπές τους, και συνεχίζει να απασχολεί και τα σημερινά δελτία τους, ενώ είναι το μόνο πρωτοσέλιδο θέμα στα σημερινά φύλλα σχεδόν του συνόλου των αυστριακών εφημερίδων.

    Σε σχέση με τις κινητοποιήσεις στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο νέων ταραχών και επεισοδίων, το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει προχωρήσει σε οποιουδήποτε είδους συστάσεις ή ταξιδιωτική οδηγία, προς πολίτες που πρόκειται να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα.

    Τουναντίον μάλιστα, εκπρόσωπος του Υπουργείου σε δηλώσεις του, σήμερα το απόγευμα, τόνιζε πως δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας και πως τα επεισόδια περιορίζονται μόνον σε λίγες περιοχές της Αθήνας και δεν έχουν σχέση με τους προορισμούς των Αυστριακών τουριστών στην Ελλάδα, των οποίων ο αριθμός ανέρχεται σε σχεδόν 600.000 ετησίως.

    Στο ίδιο πνεύμα ήταν και σχετικές δηλώσεις εκπροσώπων αυστριακών τουριστικών οργανισμών και επιχειρήσεων, για τους οποίους τις ημέρες αυτές αρχίζει η τουριστική περίοδος για την Ελλάδα, και σύμφωνα με τους οποίους, δεν έχει παρατηρηθεί κάποια τάση ακύρωσης διακοπών ή ταξιδιών στην Ελλάδα, από πελάτες τους.

    Καθησυχαστικός, και με διαβεβαιώσεις πως δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην προσφορά του τουριστικού προϊόντος, στις παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά και στην παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία, ήταν ο διευθυντής του γραφείου του ΕΟΤ Αυστρίας, Παναγιώτης Σκορδάς, στη χθεσινή εμφάνισή του στην εκπομπή "Η Αυστρία σήμερα" του Δευτέρου Προγράμματος της Αυστριακής Τηλεόρασης.

    Στο ίδιο τηλεοπτικό πρόγραμμα και στη νυκτερινή εκπομπή λόγου "Στρογγυλό τραπέζι", ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Αυστρίας-Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ, ο οποίος συμμετείχε σε αυτή με τρία μέλη της ομογένειας στην Αυστρία, προσπάθησε να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα και τη διαστρεβλωμένη εικόνα της Ελλάδας όπως και προκαταλήψεις που επιχειρούνται τελευταία από τα αυστριακά ΜΜΕ, αφήνοντας αιχμές και για τη γενικότερη στάση της Ευρώπης και τον οικονομικό αποκλειστικά, προσανατολισμό της.

    Εξάλλου, χαρακτήρα αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς την Ελλάδα, έλαβε η μαζική προσέλευση αυστριακού κοινού στη χθεσινοβραδινή συναυλία του ιδιαίτερα δημοφιλή στην Αυστρία, Έλληνα τραγουδιστή Γιώργου Νταλάρα, στο ξακουστό Μέγαρο Συναυλιών της Βιέννης, την οποία παρακολούθησαν σχεδόν 2.000 επισκέπτες, στη συντριπτική τους πλειονότητα, Αυστριακοί.

    Σε σχέση με τα σημερινά δημοσιεύματα του αυστριακού Τύπου, χαρακτηριστικοί είναι οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των περισσοτέρων εφημερίδων (με ανάλογο φωτογραφικό υλικό), όπως "Τρεις νεκροί σε αιματηρή οδομαχία στην Αθήνα" στη μεγαλύτερης κυκλοφορίας λαϊκιστική "Κρόνεν Τσάιτουνγκ", "Η Αθήνα καίγεται" στην επίσης λαϊκιστική "Εστεραϊχ", "Το χάος των Ελλήνων- οι πρώτοι νεκροί" στη μαζικής κυκλοφορίας "Χόιτε" που διανέμεται δωρεάν.

    "Πρώτα νεκρά θύματα της κρίσης χρέους" είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος στη θεωρούμενη έγκυρη "Ντι Πρέσε", "Νεκροί σε διαμαρτυρίες στην Ελλάδα", της επίσης έγκυρης "Ντερ Στάνταρντ", ή "Η ελληνική οργή", στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα "Κουρίρ".

    Αυτά τα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα συνοδεύονται, στις περισσότερες περιπτώσεις, από άλλα στις εσωτερικές σελίδες των εφημερίδων που αναφέρονται στις αντιδράσεις της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας στα χθεσινά τραγικά γεγονότα, στις εξελίξεις στην Ελλάδα ενόψει της σημερινής ψήφισης στην ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου ενεργοποίησης του Μηχανισμού Στήριξης, με την εξαγγελία νέων απεργιών και γενικότερων κινητοποιήσεων.

    Γίνεται επίσης ευρεία αναφορά στην αντιπαράθεση μεταξύ αυστριακής κυβέρνησης και της ακροδεξιάς και εθνικιστικής αντιπολίτευσης κατά τη χθεσινοβραδινή έκτακτη ολομέλεια της αυστριακής Βουλής, στην οποία συζητήθηκε η συμμετοχή της Αυστρίας, με μερίδιο περίπου 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Στήριξης της Ελλάδας.

    Πηγή: NET, AΠΕ, BBC - CNN - El Mundo - Le Figaro

    Σχετικές ειδήσεις: ο»ΏΣοκ και οργή / Ογκώδης πορεία διαμαρτυρίας Συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις

    Είδηση: 36251

    [16] Σε θάνατο ο μοναδικός επιζών των δραστών των επιθέσεων στη Βομβάη

    Πεμπτη, 06 05 2010 13:01

    Σε θάνατο καταδικάσθηκε την Πέμπτη από ινδικό ειδικό δικαστήριο, ύστερα από δίκη που διήρκησε ένα χρόνο, ο 22χρονος Πακιστανός Μοχάμαντ Ατζμάλ Κάσαμπ, μοναδικός επιζήσας της ομάδας των ενόπλων που ευθύνεται για τις επιθέσεις στη Βομβάη, στα τέλη του 2008, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 174 άνθρωποι.

    Με δικαίωμα έφεσης

    Η θανατική ποινή, η οποία στην Ινδία εκτελείται με απαγχονισμό, θα πρέπει να επικυρωθεί από ανώτερο δικαστήριο.

    Τη Δευτέρα, το δικαστήριο της Βομβάης έκρινε ένοχο για περισσότερες από 80 κατηγορίες τον Κάσαμπ, ο οποίος έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Ένοχος ο μοναδικός επιζών των επιθέσεων στη Βομβάη, BBC: Mumbai attack gunman Qasab sentenced to death

    Είδηση: 36260


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 6 May 2010 - 16:56:10 UTC