Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπακωνσταντίνου: Τριετές χρονοδιάγραμμα και αυστηρές προϋποθέσεις
  • [02] Σύγκληση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ την Τρίτη
  • [03] Ο 27ος Γύρος της Αθήνας
  • [04] Προειδοποίηση του Ταϊλανδού πρωθυπουργού προς τους διαδηλωτές
  • [05] Δέκα νεκροί στο Μισισιπή από ανεμοστρόβιλο
  • [06] Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ σε δημοσκόπηση της Rass
  • [07] Επίθεση στην κυβέρνηση από τον Αλέξη Τσίπρα
  • [08] Α. Σαμαράς: Νεοφιλελεύθερος σοσιαλιστής ο Γ. Παπανδρέου
  • [09] Συνεντεύξεις στον κυριακάτικο Τύπο

    [01] Γ. Παπακωνσταντίνου: Τριετές χρονοδιάγραμμα και αυστηρές προϋποθέσεις

    Κυριακη, 25 04 2010 17:34

    "Πράσινο φως" για την ταχύτατη εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας άναψε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, την Κυριακή στην Ουάσιγκτον. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι η χώρα θα λύσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα εντός της Ευρωζώνης με τα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και θα την καταστήσουν ανεξάρτητη. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν άρχισαν από το μηδέν, ήδη εφαρμόζεται το Πρόγραμμα Σταθερότητας και γνωστοποίησε ότι ο δανεισμός θα είναι τριετής. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτήρισε γενναίες τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός, ενώ, το Σάββατο, έκανε έκκληση προς τους Έλληνες πολίτες να μη φοβούνται το ΔΝΤ.

    "Επιταχύνονται οι διαδικασίες"

    Τη βεβαιότητα της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του μηχανισμού χρηματοδότησης της Ελλάδας θα ολοκληρωθούν πολύ σύντομα, στις αρχές Μαΐου, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του ΔΝΤ, μετά τη συνάντησή του με τον γενικό διευθυντή του οργανισμού Ντομινίκ Στρος-Καν.

    Πρόκειται για ένα τριετές πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας που βασίζεται σε αυστηρότερους όρους, οι οποίοι θα υλοποιηθούν, δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου

    Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι ήδη στο α' τρίμηνο του έτους καταγράφηκε περιορισμός του δημόσιου ελλείμματος κατά 40%, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και προχωρά στην αποκρατικοποίηση και τη συγχώνευση δημόσιων οργανισμών, όπως και σε ριζικές μεταρρυθμίσεις σε άλλους σημαντικούς τομείς, όπως το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι οι επαφές με τους εκπροσώπους της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ θα διαρκέσουν περίπου δύο εβδομάδες, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει άμεση η χρηματοδότηση της χώρας μας.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε καθυστέρησης υπάρχει η δυνατότητα μιας άμεσης ταμειακής διευκόλυνσης από κράτη της Ευρωζώνης.

    Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την ανάληψη των σχετικών δεσμεύσεων από την Ελλάδα θα καμφθούν οι όποιες επιφυλάξεις υπάρχουν στην Ευρώπη, όπως στη Γερμανία, σχετικά με την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης.

    Η έκβαση αυτών των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, θα αποτελέσει ένα "σινιάλο" προς τις αγορές και ειδικά προς τους κερδοσκόπους, οι οποίοι μακροπόθεσμα θα βγουν χαμένοι.

    Παράλληλα, κάλεσε κάλεσε τις αγορές να λάβουν υπόψη τους τις σημαντικές τομές στις οποίες προχώρησε ήδη η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και αυτές τις οποίες επεξεργάζεται και προτίθεται να εφαρμόσει στο άμεσο μέλλον.

    "Κατανοώ ότι οι αγορές συνεχίζουν να θέλουν να πεισθούν, αλλά όλα όσα κάνουμε αποτελούν μια πολύ ισχυρή τοποθέτηση" σημείωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Ο υπουργός εκτίμησε ότι μετά την ύφεση του τρέχοντος έτους, και πιθανώς του 2011, η ελληνική οικονομία, η οποία θα έχει καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική, θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

    Ο υπ. Οικονομικών τόνισε ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι διαφορετική από άλλες χώρες που προσέφυγαν στο ΔΝΤ, καθώς τώρα πρόκειται για κοινό μηχανισμό μέσω του οποίου διασφαλίζεται και η ακεραιότητα του ευρώ.

    Αφού υπογράμμισε ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή συμβολή -καθώς τα 2/3 του δανείου θα δοθούν από την Ευρώπη- σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που παίρνει τα αναγκαία μέτρα "και κανείς άλλος δεν θα το κάνει για μας".

    Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται, ανέφερε τη μείωση των δαπανών του δημοσίου κατά 10%, ενώ σημείωσε ότι οι μισθοί δεν είναι η μόνη πτυχή της ανταγωνιστικότητας και ανέφερε το παράδειγμα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων που επίσης θα συμβάλλει στην καλύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία της οικονομίας.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, λέγοντας ότι η χώρα είναι και θα παραμείνει μέλος του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε την ευρωπαϊκή στήριξη με 30 δισ. ευρώ που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο ενός τριετούς προγράμματος.

    Επιπλέον, απέρριψε και το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, λέγοντας ότι ποτέ δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο, και δεν αποτελεί μέρος των υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεων.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος συναντήθηκε ήδη με τους ομολόγους του της Βραζιλίας, των ΗΠΑ, και της Ρωσίας, θα δει στη συνέχεια και τον Κινέζο υπ. Οικονομικών, στο πλαίσιο των επαφών του με σημαντικά μέλη του ΔΝΤ.

    "Γενναίες οι προσπάθειες του ελληνικού λαού"

    Εντυπωσιασμένος "από την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να προβούν στις ενέργειες που είναι απαραίτητες για να επαναφέρουν την οικονομία τους στον σωστό δρόμο" δήλωσε ο Ντομινίκ Στρος-Καν, μετα τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

    "Από τη στιγμή που λάβαμε το αίτημα για οικονομική ενίσχυση, την Παρασκευή, οι συζητήσεις μας με την ελληνική κυβέρνηση επιταχύνθηκαν. Το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι εταίροι, και όλοι όσοι εμπλέκονται στην προσπάθεια χρηματοδότησης, αναγνωρίζουν την ανάγκη για ταχύτητα. Είμαι πεπεισμένος ότι θα ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις έγκαιρα για να καλύψουμε τις ανάγκες της Ελλάδας" δήλωσε ο Ντομινίκ Στρος Καν.

    "Γνωρίζουμε όλοι τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις γενναίες προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός" επισήμανε χαρακτηριστικά.

    Πηγές: Reuters, NET, NET 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ο»ΏΣχετικές ειδήσεις: Νέα συνάντηση Παπακωνσταντίνου - Στρος Καν Σύγκληση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ την Τρίτη

    Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

    Πράσινο φως για την ταχύτατη εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας άναψε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν μετά την συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών στην Ουάσιγκτον. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι η χώρα θα λύσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα εντός της Ευρωζώνης με τα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και θα την καταστήσουν ανεξάρτητη. Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν άρχισαν από το μηδέν, ηδη εφαρμόζεται το πρόγραμμα σταθερότητας και γνωστοποίησε ότι ο δανεισμός θα είναι τριετής. Ο επικεφαλής του ταμείου χαρακτήρισε γενναίες τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός

    Είδηση: 35851

    [02] Σύγκληση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ την Τρίτη

    Κυριακη, 25 04 2010 16:59

    Την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ συγκαλεί την Τρίτη ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να ενημερώσει τους βουλευτές του κόμματος αλλά και να ακούσει τις τοποθετήσεις τους για την προσφυγή της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται σε αυτή τη δύσκολη πορεία, για να μην πληρώσουν αυτοί που δεν φταίνε, έδωσε από τη Ρόδο το Σάββατο ο Γιώργος Παπανδρέου. "Δεν έχουμε προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά προχωράμε στην ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης" διευκρίνισε την Κυριακή σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχετικά με τα φημολογούμενα μέτρα του ΔΝΤ.

    "Με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον"

    "Αυτή η κυβέρνηση ενεργεί πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Όσοι δεν έχουν κατανοήσει ακόμα τις ευθύνες τους και σπέρνουν φημολογίες, οι οποίες μόνο τους ιδίους πλήττουν, έχουν την ευθύνη των πράξεών τους" Γ. Πεταλωτής

    "Έχουμε αποδείξει ότι αυτή η κυβέρνηση κάνει βαθιές αλλαγές, έχει προχωρήσει ακόμα και σε επώδυνα μέτρα που πλήττουν συμπολίτες μας οι οποίοι δεν ευθύνονται σε τίποτα για την παρούσα κρίση" δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής.

    Και πρόσθεσε: "Γι' αυτό ακριβώς δεν χρειάζεται να πάρουμε νέα μέτρα για το 2010, αλλά προσαρμόζοντας το Πρόγραμμα Σταθερότητας για την επόμενη διετία θα προχωρήσουμε έτσι ώστε να δανειζόμαστε με τον καλύτερο τρόπο".

    Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι "φρόντισε όλα αυτά τα χρόνια να μας καταστήσει αναξιόπιστους και να μας κρατήσει έρμαιο των αγορών και άλλων συμφερόντων".

    "Η Γερμανία συναποφάσισε στις 25 Μαρτίου να συσταθεί αυτός ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης. Οι χώρες που συμμετείχαν σε αυτή την απόφαση έχουν κάνει το καθήκον τους. Από δω και πέρα εναπόκειται σε μας να υλοποιήσουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και να φανούμε αντάξιοι της ιστορικής ευθύνης που έχουμε για τον τόπο, όλες οι πολιτικές δυνάμεις και όλοι οι πολίτες" κατέληξε ο Γ. Πεταλωτής.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: ο»ΏΓ. Παπανδρέου: "Η ΝΔ γιγάντωσε τη διαφθορά" Είδηση: 35850

    [03] Ο 27ος Γύρος της Αθήνας

    Κυριακη, 25 04 2010 15:07

    Στον καθιερωμένο γύρο της πόλης, συμμετείχαν και φέτος μικροί και μεγάλοι κάτοικοι της Αθήνας. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για 27η χρονιά ήταν αφιερωμένη στον άνθρωπο, τον ενεργό πολίτη, ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου και εθνικότητας. Ο γύρος της Αθήνας άρχισε στις 10 το πρωί στο Καλλιμάρμαρο για τις διαδρομές των 8 και 3,5 χιλιομέτρων και στο Σύνταγμα για τα άτομα με αναπηρία.

    Θεσμός για την πόλη της Αθήνας

    Οι περίπου 15.000 κάτοικοι της πρωτεύουσας που συμμετείχαν στο Γύρο της πόλης, εξέφρασαν την ανάγκη τους για άθληση, κίνηση και ένα πιο υγιεινό περιβάλλον.

    "Ο γύρος της Αθήνας είναι η μεγαλύτερη αθλητική γιορτή της πόλης" είπε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, "φέτος όμως είχε μια ιδιαίτερη σημασία λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας και ίσως γι' αυτό το λόγο η μεγάλη συμμετοχή έφερε και μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα νικήσουν και την κρίση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".

    Ο Γύρος της Αθήνας πραγματοποιείται από το 1983 και αποτελεί πλέον θεσμό για την πόλη της Αθήνας.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σχετικές ειδήσεις: O "Γύρος της Αθήνας"- Κλειστό το κέντρο Είδηση: 35848

    [04] Προειδοποίηση του Ταϊλανδού πρωθυπουργού προς τους διαδηλωτές

    Κυριακη, 25 04 2010 19:00

    Δείτε το video

    Επαναβεβαίωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της Ταιλάνδης Αμπίσιτ Βετζατζίβα πως η περιοχή του κέντρου της Μπανγκόκ, που έχει καταληφθεί από τους διαδηλωτές, θα ανακαταληφθεί με τη βία, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πότε θα γίνει αυτό. Τα "κόκκινα πουκάμισα", που απαιτούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, δηλώνουν ότι επίκειται στρατιωτική επιχείρηση, επικαλούμενα φιλικές πηγές στους κόλπους του στρατού.

    Απόρριψη της πρότασης των διαδηλωτών

    "Θα υπάρξει μία επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ρατσαπράσονγκ αλλά δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε τη διαδικασία, τα μέτρα και τη στιγμή, γιατί αυτό εξαρτάται από πολλά πράγματα" είπε ο Αμπίσιτ.

    Ο επικεφαλής της κυβέρνησης εμφανίστηκε σε μία καταγεγραμμένη από το Σάββατο εκπομπή, έχοντας στο πλευρό του τον επικεφαλής του στρατού Ανουπόνγκ Παοτζίντα, που είχε δηλώσει τις τελευταίες ημέρες πως δεν ανέμενε να χρησιμοποιήσει βία.

    "Είμαστε ένας στρατός για το έθνος, για τη μοναρχία και για το λαό. Θα κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς να πάρουμε θέση. Θα ακολουθήσουμε την πολιτική της κυβέρνησης" δήλωσε ο στρατηγός.

    Ο Αμπίσιτ απέρριψε την πρόταση των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, που δήλωσαν έτοιμοι για διάλογο υπό τον όρο της διάλυσης της Βουλής εντός 30 ημερών και της διεξαγωγής εκλογών σε διάστημα τριών μηνών.

    Ο στρατηγός Ανουπόνγκ ρωτήθηκε επίσης για τις φήμες περί διασπάσεων στους κόλπους του στρατιωτικού θεσμού, ο οποίος έστειλε τις τελευταίες ημέρες αντικρουόμενες ενδείξεις για τη χρήση ή όχι βίας εναντίον του κινήματος.

    "Όσον αφορά μια διάσπαση στους κόλπους του στρατού, είναι πιθανό να υπάρχουν διαιρέσεις σε ένα μεγάλο οργανισμό, αλλά ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν διαφορετικές ιδέες είναι πολύ μικρός και δεν δημιουργεί πρόβλημα" εξήγησε.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Συγκρούσεις και οδομαχίες στην Ταϊλάνδη BBC: Thai PM Abhisit Vejjajiva warns Bangkok protesters Είδηση: 35853

    [05] Δέκα νεκροί στο Μισισιπή από ανεμοστρόβιλο

    Κυριακη, 25 04 2010 15:41

    Δείτε το video Δέκα νεκροί, μεταξύ των οποίων και δυο παιδιά, είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από το πέρασμα ανεμοστρόβιλου στον Μισισιπή. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν 17 κομητείες της πολιτείας ενώ μία, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πόλης, κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε. Από το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου επλήγησαν ακόμα και οι γειτονικές πολιτείες της Λουιζιάνα του Άρκανσας και της Αλαμπάμα.

    Φόβοι για περισσότερους νεκρούς

    Οι αρχές στην πολιτεία του Μισισιπί εκφράζουν φόβους για ακόμα περισσότερα θύματα όταν αποκαλυφθεί όλο το μέγεθος της καταστροφής.

    Στην περιοχή σπεύδουν άνδρες των ενόπλων δυνάμεων για να συνδράμουν το έργο των συνεργείων διάσωσης.

    Ο τυφώνας κάλυψε το κέντρο του Μισισιπί σε ακτίνα 1.6 χιλιομέτρων με ταχύτητα ανέμων 150 μιλίων την ώρα.

    Σε αρκετές περιοχές συνοδεύτηκε και από ισχυρές καταιγίδες.

    Πηγή: BBC Είδηση: 35849

    [06] Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ σε δημοσκόπηση της Rass

    Κυριακη, 25 04 2010 14:34

    Προβάδισμα 8,7 μονάδων του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Rass για λογαριασμό της εφημερίδας "Το Παρόν". Αναλυτικότερα, στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 31,4% έναντι 22, 7% της ΝΔ, το ΚΚΕ 7,9% ο ΛΑΟΣ, 4,7% ενώ ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 4,5% και οι Οικολόγοι με 3,3%. Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ανήλθε στο 19,4%.

    Το 62,9% εκτιμά ότι το ΔΝΤ θα επιβάλλει ακραία μέτρα λιτότητας

    Στην ίδια έρευνα, που διεξήχθη πριν από την ανακοίνωση της πρόθεσης της κυβέρνησης να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης:

    Το 62,9% εκτιμά ότι με την εμπλοκή του ΔΝΤ θα επιβληθούν ακραία μέτρα λιτότητας και θα αυξηθεί η ανεργία,

    το 80,3% θεωρεί πολύ και αρκετά πιθανή μία κοινωνική έκρηξη

    το 58,6% λέει ότι η κυβέρνηση τα πήγε χειρότερα από ότι περίμενε το πρώτο 6μηνο.

    Δημοσκόπηση της ΑΛΚΟ

    Σε άλλη δημοσκόπηση, αυτή τη φορά της ΑΛΚΟ για το "Πρώτο Θέμα", το 64,7% των ερωτηθέντων επιρρίπτει τις ευθύνες για την οικονομική κρίση στους πολιτικούς και τον υπέρογκο δημόσιο τομέα.

    Επιπλέον,το 84,8% καταλογίζει στον Κώστα Καραμανλή ότι γνώριζε την αλήθεια και επέλεξε τη φυγή και το 65,2% ότι ο Γιώργος Παπανδρέου γνώριζε επίσης την αλήθεια και παραπλάνησε το λαό.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ - ΜΠΕ Είδηση: 35847

    [07] Επίθεση στην κυβέρνηση από τον Αλέξη Τσίπρα

    Κυριακη, 25 04 2010 13:59

    Προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό τον οποίο κατηγόρησε για την ενεργοποίηση του μηχανισμoύ στήριξης, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας σήμερα τις εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΣΥΝ για έξοδο από την κρίση, μίλησε για την ανάγκη οικοδόμησης ενός μετώπου λαϊκής ενότητας απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα και το Δ.Ν.Τ και ζήτησε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, χαρακτηρίζοντας την πράξη αυτή ως την μόνη δημοκρατική διέξοδο για τον τόπο.

    "Δεν έχει ο λαός την ευθύνη της κρίση"

    "Στο σημείο μηδέν, στο χείλος της κοινωνικής χρεοκοπίας, στην αγκαλιά του ΔΝΤ μας οδήγησαν οι άστοχοι χειρισμοί και οι εγκληματικές επιλογές των τελευταίων έξι μηνών της κυβέρνησης Παπανδρέου" Αλ. Τσίπρας

    Κάνοντας εκτενέστατη αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο κ. Παπανδρέου, έναντι της στήριξης αυτής, δεν είναι σαφείς και ξεκάθαρες στον ελληνικό λαό, δεν συζητήθηκαν και δεν πρόκειται να θα συζητηθούν στην Βουλή.

    Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ο κ. Παπανδρέου περηφανεύεται ότι αυτός ο μηχανισμός, που σπρώχνει την Ελλάδα στο ΔΝΤ με τους χειρότερους δυνατούς όρους και θα μας γυρίσει δεκαετίες πίσω, είναι έργο της δικής του κυβέρνησης.

    Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μεγάλες ευθύνες των δύο μεγάλων κομμάτων "που έφτιαξαν ένα αντιπαραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης, στηριζόμενο στην υπερβολική κατανάλωση, στον εύκολο δανεισμό, στο εύκολο τζιράρισμα, στις μεγάλες ιδέες, στη διαπλοκή και στις μίζες" και πρόσθεσε ότι είναι προφανές πως η τελευταία κυβέρνηση της ΝΔ, αυτό το μοντέλο το έφτασε στα όριά του και έχει τεράστιες ευθύνες.

    Άποψη του κ. Τσίπρα είναι ότι "η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είναι αντίθετη με αυτές τις επιλογές. Πρόκειται για το τέλος του μεταπολιτευτικού κύκλου, για το τέλος της πολιτικής και αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει ερήμην του ελληνικού λαού" και ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι "πρέπει να ερωτηθεί ο λαός για το αν επικυρώνει ή όχι αυτή τη βίαιη μεταπολίτευση".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι η λαϊκή κινητοποίηση είναι αυτή που τρέμουν και η κυβέρνηση και το ΔΝΤ και η Ευρώπη και επισήμανε την ανάγκη να οικοδομηθεί ένας νέος κοινωνικός και πολιτικός συνασπισμός που θα οργανώσει τις κοινωνικές αντιστάσεις, ένα μέτωπο λαϊκής ενότητας απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα και το ΔΝΤ.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35846

    [08] Α. Σαμαράς: Νεοφιλελεύθερος σοσιαλιστής ο Γ. Παπανδρέου

    Κυριακη, 25 04 2010 12:43

    Δριμύ κατηγορώ του Αντώνη Σαμαρά προς τον Πρωθυπουργό για την απόφαση του να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Την Κυριακή, μιλώντας στη συνδιάσκεψη της Καλαμάτας, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε τον Γιώργο Παπανδρέου νεοφιλελεύθερο σοσιαλιστή που η κυβέρνηση του παρέδωσε τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. "Παραδώσαμε στο ΠΑΣΟΚ κρίση ελλείμματος και το ΠΑΣΟΚ σήμερα παραδίδει την Ελλάδα στο ΔΝΤ με μια κρίση δανεισμού. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ του νεοφιλελεύθερου σοσιαλιστή κ. Παπανδρέου" είπε χαρακτηριστικά. "Υπενθυμίζουμε στον κ. Σαμαρά ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ δεν έκαναν σφάλματα αλλά πραγματικά εγκλήματα εις βάρος της χώρας. Τα στοιχεία της Eurostat είναι αμείλικτα", σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    "Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε το ΔΝΤ"

    Ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε ευθέως τον Πρωθυπουργό ότι έβαλε ξένες δυνάμεις, όπως είπε, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    "Το ΠΑΣΟΚ, λέει ψέματα όταν υποστηρίζει ότι αναγκάστηκε να προσφύγει στο ΔΝΤ. Δεν αναγκάστηκε, το επέλεξε και το κατέστησε αναπόφευκτο και έχει απόλυτη ευθύνη για ότι έγινε και για ότι θα συμβεί από εδώ και μπρος" υπογράμμισε.

    Αυτοκριτική

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ, παραδέχτηκε ότι επί διακυβέρνησης ΝΔ έγιναν σοβαρά σφάλματα.

    Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, η ΝΔ δεν πολέμησε τον κρατισμό, δεν επανίδρυσε το κράτος, δεν έλεγξε το χρέος και υποτάχθηκε στη λογική του πολιτικού κόστους.

    "Για όλα αυτά, οφείλουμε να ζητήσουμε συγνώμη από τους οπαδούς μας και από τον ελληνικό λαό" πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΝΔ δεν θα απολογηθεί σε κεινους που κάθε φορά, που η ΝΔ έπαιρνε πρωτοβουλία να συμμαζέψει το χάος των δημοσίων οικονομικών, έβγαιναν στα κεραμίδια με τον πιο αδίστακτο λαϊκισμό.

    Μέτρα για να βγει η χώρα από την κρίση

    O Πρόεδρος της ΝΔ, υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη λήψης μέτρων για την άμεση τόνωση της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας, ενώ ζήτησε και άμεσα μέτρα για την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση υπερδανεισμού μεσοπρόθεσμα και να απαλλαγεί από την εποπτεία του ΔΝΤ.

    Γ. Πεταλωτής: "Οι κυβερνήσεις της ΝΔ έκαναν εγκλήματα"

    "Υπενθυμίζουμε στον κ. Σαμαρά, ο οποίος και σήμερα μίλησε σαν να μην υπήρχε υπουργός του κ. Καραμανλή, ότι οι κυβερνήσεις τους δεν έκαναν 'σφάλματα', αλλά πραγματικά εγκλήματα εις βάρος της χώρας. Γιατί όταν το ελληνικό κράτος από το 1830 μέχρι το 2004 είχε δανειστεί 180 δισ. ευρώ και μέσα σε μια πενταετία δανείζεται άλλα 120 δισ., αυτό είναι έγκλημα εις βάρος όλων των Ελλήνων και των μελλοντικών γενεών" δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτή.

    Για "κομματικό θράσος" του Γιώργου Πεταλωτή έκανε λόγο, απαντώντας, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, καλώντας τον πρωθυπουργό "να μην ματαιοπονεί μέσω του εκπροσώπου του, καθώς ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει πλέον ότι η επιτήρηση του ΔΝΤ είναι αποτέλεσμα των λαθών και των παραλείψεων του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ".

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Έντονες αντιδράσεις για την προσφυγή στο μηχανισμό Γ. Παπανδρέου: "Η ΝΔ γιγάντωσε τη διαφθορά" Είδηση: 35845

    [09] Συνεντεύξεις στον κυριακάτικο Τύπο

    Κυριακη, 25 04 2010 12:03

    Η προσφυγή στο ΔΝΤ κυριαρχεί ως θέμα, όπως ήταν αναμενόμενο, στις συνεντεύξεις των πολιτικών προσώπων στον κυριακάτικο Τύπο. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναφέρει στο "Βήμα της Κυριακής", ότι δεν ήταν σωστό να αποφασιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στον ευρωπαϊκό μηχανισμό, τονίζει ωστόσο πως από τη στιγμή που αυτό αποφασίστηκε και δημιουργήθηκε ένας αξιόπιστος μηχανισμός, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για τη χρησιμότητά του και ορθά η κυβέρνηση προσέφυγε σε αυτόν.

    Κ. Σημίτης: Πέντε χρόνια για να αποκατασταθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης

    "Ενώ στις ανεπτυγμένες χώρες θα απαιτηθούν δύο ως τρία χρόνια για να αναπληρωθούν οι υποχωρήσεις των ρυθμών ανάπτυξης που προκάλεσε η κρίση, στις χώρες του Νότου προβλέπεται ότι το διάστημα αυτό μπορεί να ξεπεράσει τα πέντε χρόνια" Κ. Σημίτης

    Ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ είναι η αναπόφευκτη κατάληξη της πολιτικών των πέντε ετών, με το τέχνασμα μιας δήθεν απογραφής, τον διεθνή διασυρμό εξαιτίας αυτής της απογραφής και την κατηφόρα που ακολούθησε.

    Εκτιμά μάλιστα, ότι ενώ για τις ανεπτυγμένες χώρες θα απαιτηθούν 2-3 χρόνια για να αναπληρωθούν οι υποχωρήσεις των ρυθμών ανάπτυξης, στις χώρες του Νότου, προβλέπεται ότι το διάστημα αυτό μπορεί να ξεπεράσει και τα πέντε χρόνια.

    Δ. Αβραμόπουλος: " Η αβελτηρία ενός εξαμήνου μας οδήγησε μέχρι το ΔΝΤ"

    "Οδηγηθήκαμε στο ΔΝΤ από παραλείψεις και αυτοσχεδιασμούς της κυβέρνησης, τονίζει από την πλευρά του, στον "Τύπο της Κυριακής", ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι η κρίση απαιτεί συνεννόηση και όχι στείρο κομματισμό, ενώ κάνει λόγο για ελαττώματα στην λειτουργία της κυβέρνησης Καραμανλή.

    "Η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης φέρνει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, δραστική μείωση των συντάξεων και απολύσεις" Αλέκα Παπαρήγα, Γ.Γ του ΚΚΕ

    Για καθυστερήσεις και δυσφήμιση της χώρας κατηγορεί την κυβέρνηση η Ντόρα Μπακογιάννη μέσω της REAL NEWS, ενώ μιλάει για 30 χρόνια λανθασμένων πολιτικών επιλογών και σημειώνει ότι η κυβέρνηση Καραμανλή δεν πέτυχε τους στόχους της.

    "Η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης φέρνει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, δραστική μείωση των συντάξεων και απολύσεις" υποστηρίζει στον "Τύπο της Κυριακής" η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, και καλεί τους πολίτες σε αντεπίθεση.

    "Το ασφαλιστικό αποτελεί το πρώτο θύμα στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ που ήδη βρίσκονται εγκατεστημένοι στο υπουργείο Εργασίας και υπαγορεύουν τα άρθρα και τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου", αναφέρει σε άρθρο του στο Έθνος της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ - ΜΠΕ Σχετικές ειδήσεις: Έντονες αντιδράσεις για την προσφυγή στο μηχανισμό Είδηση: 35844


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 25 April 2010 - 16:55:00 UTC