Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον μηχανισμό η Ελλάδα
  • [02] Σε ετοιμότητα Ευρώπη και ΔΝΤ
  • [03] Τα διεθνή ΜΜΕ για το αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια
  • [04] Στάση εργασίας των μέσων μεταφοράς την Τρίτη
  • [05] Εξοπλισμοί και ελληνοτουρκικά στη Βουλή
  • [06] Γερμανία: Το μπαρ για αλκοολικούς στέφεται με επιτυχία
  • [07] Υπέρ των συνομιλιών για το Κυπριακό ο Έρογλου
  • [08] Σύσκεψη Παπανδρέου με υπουργούς και φορείς στο Καστελόριζο
  • [09] Επικρίσεις της αμερικανικής γερουσίας σε Moody's και Standard & Poor's
  • [10] Συνάντηση Μπατζελή-γαλακτοβιομηχάνων
  • [11] Την Κυριακή ο Γύρος της Αθήνας -Κλειστό το κέντρο
  • [12] Κατέθεσε πρώην στενή συνεργάτιδα του Χριστοφοράκου
  • [13] Μνημόσυνο για τα 12 χρόνια από το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή
  • [14] Aναμένεται εισαγγελική εντολή για έρευνα DNA
  • [15] Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ « Δεν μπορώ με κανέναν τρόπο να πιστέψω ότι αυτή η πορεία ήταν αρχικά προδιαγεγραμμένη και αναπότρεπτη.»
  • [16] Π. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ « Η προσφυγή είτε στο ΔΝΤ είτε σε συνδυασμό είτε αυτοτελώς θα οδηγήσει σε μια χειρότερη κατάσταση μετά από 2 - 3
  • [17] Παπανδρέου: Προσφεύγουμε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης
  • [18] Έρευνα της ΓΣΕΕ για μέτρα, οικονομία, εργασιακά

    [01] Στον μηχανισμό η Ελλάδα

    Παρασκευη, 23 04 2010 14:15

    Και επίσημα ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, η Ελλάδα μετά και τις τελευταίες ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις που έχουν να κάνουν με την αλματώδη αύξηση των spreads και τη νέα υποβάβμιση από την Moodie's. Από το ακριτικό Καστελόριζο ο Πρωθυπουργός ανακοινώνοντας την απόφαση για προσφυγή της χώρας τόνισε ότι ήρθε "η στιγμή το χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές, να μας τον δώσει η απόφαση που έλαβαν οι ηγέτες της ΕΕ για τη στήριξη της Ελλάδας". Το αίτημα κατατέθηκε με επιστολή που απέστειλε ο Υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ. Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, και ευρωπαίους ηγέτες. Πριν τις 19 Μαΐου η πρώτη χρηματοδότηση σύμφωνα με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο οποίος μεταβαίνει στις ΗΠΑ όπου μεταξύ άλλων θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν και άλλους αξιωματούχους. Έντονες ήταν ο αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και των συνδικάτων. Νευρικότητα στα spreads αλλά και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Παπανδρέου: "Ήρθε η ώρα της Ευρώπης"

    "Σύμφωνα με την Απόφαση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της 25ης Μαρτίου 2010 για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, όταν χρειαστεί, και την επακόλουθη Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της 11ης Απριλίου 2010, η Ελλάδα ζητά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης".

    Με αυτή την ολιγόλογη επιστολή το Υπουργείο Οικονομικών προς την το Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, και αφού πρώτα εκτίμησε αναλυτικά τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις, ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα.

    Την ανακοίνωση της απόφασης έκανε από το ακριτικό Καστελόριζο ο Πρωθυπουργός.

    "Ήρθε η στιγμή, τον χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές, να μας τον δώσει η απόφαση που πήραμε όλοι μαζί οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης για να στηριχθεί η Ελλάδα. Είναι εθνική και επιτακτική ανάγκη να ζητήσουμε και επισήμως από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε", δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου

    Ο κ. Παπανδρέου αιτιολογώντας την απόφασή του την απέδωσε στο γεγονός ότι οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν, στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είτε γιατί δεν πίστεψαν στη βούληση της ΕΕ, είτε γιατί κάποιοι αποφάσιζαν να συνεχίσουν την κερδοσκοπία και τόνισε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα υψηλά spreads, "απειλεί να αποδομήσει τις θυσίες του ελληνικού λαού και την ομαλή πορεία της Οικονομίας και κινδυνεύει να χαθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες, από τα ακόμα μεγαλύτερα επιτόκια δανεισμού και ακόμα χειρότερα, από τη δυσκολία δανεισμού".

    "Δεν θα το επιτρέψουμε", τόνισε ο κ. Παπανδρέου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα συνδράμουν αποφασιστικά, ώστε να παράσχουν "στην Ελλάδα το απάνεμο λιμάνι, που θα μας επιτρέψει να ξαναχτίσουμε το σκάφος μας με γερά και αξιόπιστα υλικά, αλλά και να στείλουν και ένα ισχυρό μήνυμα στην αγορά, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παίζει και προστατεύει το κοινό μας συμφέρον και το κοινό μας νόμισμα".

    Ο κ. Παπανδρέου, εξαπέλυσε και σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση της ΝΔ, με αφορμή τις ανακοινώσεις των στοιχείων για το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος του 2009, από τη Eurostat.

    "Αυτά μας θύμισαν τα ακατανόητα λάθη, τις παραλείψεις, τις εγκληματικές επιλογές και την καταιγίδα των προβλημάτων, που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Όλοι μας κληρονομήσαμε ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί. Μια χώρα χωρίς κύρος και αξιοπιστία που είχε χάσει το σεβασμό ακόμη και φίλων και εταίρων της. Μια οικονομία εκτεθειμένη στο έλεος, την αμφισβήτηση της κερδοσκοπίας", τόνισε ο Πρωθυπουργός.

    Μιλώντας μεταφορικά ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι ην Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα Οδύσσεια όμως πλέον ξέρει "τον δρόμο για την Ιθάκη και έχει χαρτογραφήσει και τα νερά". "Ο τελικός μας προορισμός είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεμονίες", τόνισε.

    "Η πίστη μας είναι τούτος ο τόπος, από το Καστελόριζο μέχρι την Κέρκυρα, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, είναι αυτός ο υπέροχος λαός. Είναι οι νέοι μας με τις δυνατότητες και τα οράματά τους" πρόσθεσε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει αρκεί να πιστέψει στον εαυτό της.

    Τηλεφωνική επικοινωνία με Μέρκελ

    Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας περίπου είκοσι λεπτώνμε τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

    Η κα Μέρκελ κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου μετά τη δήλωσή του και ενόσω ο ίδιος βρισκόταν σε σύσκεψη για τα προβλήματα του Καστελόριζου, στην οποία συμμετείχαν και τοπικοί φορείς.

    Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, ο Πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησαν ότι, η απόφαση να χορηγηθεί οικονομική στήριξη μπορεί να ληφθεί άμεσα, μόλις οι τρέχουσες συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ολοκληρωθούν με συμφωνία επί ενός προγράμματος και οι φορείς αυτοί επιβεβαιώσουν ότι υφίσταται απειλή στην οικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης.

    Επιπλέον, το πρωί ο κ. Παπανδρέου δέχτηκε μήνυμα από τον Ισπανό ομόλογό του και προεδρεύοντα της ΕΕ Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

    Παπακωνσταντίνου:"Αναγκαία η ενεργόποιηση του μηχανισμού"

    "Η ανάγκη ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης προέκυψε μετά και τα τελευταία γεγονότα, δηλαδή την αναθεώρηση του ελλείμματος και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Moody's", ανέφερε ο Yπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ο Υπουργός ανέφερε ότι δεν θα σταλεί ανάλογη επιστολή στο ΔΝΤ, καθώς ήδη υπάρχει επιστολή που στάλθηκε πριν από λίγες ημέρες για τις διαβουλεύσεις και τόνισε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται για τη διαμόρφωση ενός τριετούς προγράμματος στο οποίο θα συμφωνήσουν Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ και το όποιο θα υπογράψει και η Ελλάδα.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα αναδιάρθρωσης ή επιμήκυνσης του δημοσίου χρέους και τόνισε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα δανεισμού και θα εξυπηρετηθούν κανονικά οι ανάγκες του Μαΐου, ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου το πρώτο τμήμα της χρηματοδότησης, πιθανότητα θα είναι διαθέσιμο πριν τις 19 Μαΐου.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου συνομίλησε ήδη με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Όλι Ρεν, τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λουκά Παπαδήμο (ο πρόεδρος κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ) βρισκόταν στην Ουάσιγκτον) και το Σάββατο θα βρίσκεται στις ΗΠΑ για τη συνεδρίαση του ΔΝΤ και θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του οργανισμού Ντομινίκ Στρος-Καν, με ομολόγους του της ΕΕ, τον Επίτροπο κ. Ολι Ρεν και με υπουργούς Οικονομικών της Ρωσίας και της Ινδίας.

    Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εξέφρασε "ικανοποίηση" για την ενεργοποίηση με ελληνικό αίτημα του μηχανισμού στήριξης.

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι υποστηρίζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης περί ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης ΕΕ/ΔΝΤ, που στόχο έχει να συνδράμει ένα κράτος να διαχειριστεί ευκολότερα την κρίση του εξωτερικού χρέους του.

    Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Ρόμπερτ Γκιμπς το υπουργείο των Οικονομικών των ΗΠΑ "εκ του σύνεγγυς" παρακολουθεί την κατάσταση με το ελληνικό εξωτερικό χρέος.

    Υπέρ της ενεργοποίησης του μηχανισμού τάχτηκαν κυβερνητικά στελέχη.

    "Είναι μονόδρομος η χρήση του μηχανισμού, μετά την επιμονή των κερδοσκόπων. Το είδατε αυτό τις τελευταίες ημέρες. Όμως, στηριζόμενοι πάνω απ΄όλα στις δικές μας δυνάμεις θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους, που θέσαμε και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και ανάπτυξης, για να μπορέσει να βγει η χώρα μας από αυτή τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει", δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.

    "Είναι μια ιστορική στιγμή δεν υπάρχει περιθώριο, ούτε για ωραία λόγια, ούτε για κραυγές, ούτε και για δάκρυα. Παίρνουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας", δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου και πρόσθεσε ότι όλοι στην κυβέρνηση είναι έτοιμοι να δώσουν "τη μεγαλύτερη μάχη που δόθηκε ποτέ στην ιστορία της χώρας, σε περίοδο ειρήνης.

    "Θα την κερδίσουμε με τη συμμετοχή όλων των Ελλήνων. Μπορούμε", κατέληξε η κ. Διαμαντοπούλου.

    "Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να στηρίξει αποφασιστικά την Ελλάδα, όχι μόνον για την ίδια την Ελλάδα, αλλά και για να διασφαλισθεί η οικονομική σταθερότητα σ΄ ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ", τόνισε η Ελληνίδα επίτροπος, Μαρία Δαμανάκη, χαρακτηρίζοντας την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης επιβεβλημένη.

    Νευρικότητα σε αγορές και το ΧΑΑ

    Νευρικότητα επικράτησε στις αγορές. Παρά την αρχική θετική αποδοχή της ανακοίνωσης για προσφυγή στο μηχανισμό, και την πτώση των spreads, στη συνέχεια το περιθώριο δανεισμού ανέβηκε εκ νέου παραμένοντας ωστόσο σταθερά κάτω από τις 600 μονάδες βάσης.

    Συγκεκριμένα το spread του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε αισθητά κάτω από τις 550 μονάδες από τις 600 που έφτασε την Παρασκευή με την ανακοίνωση της απόφασης, φτάνοντας στις 510. Στη συνέχεια όμως ανέβηκε στις 560 περίπου.

    Νευρικότητα επικράτησε στη συνεδρίαση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

    Με την ανακοίνωση της απόφασης το δείκτης τιμών κινήθηκε έντονα ανοδικά φτάνοντας κοντά στο +4,50%, ωστόσο στη συνέχεια υπήρξε ρευστοποίηση τίτλων με αποτέλεσμα ο δείκτης να κινηθεί πτωτικά και να κλείσει τελικά με αρνητικό πρόσημο στο -0,15% στις 1857 μονάδες.

    Έντονες αντιδράσεις από αντιπολίτευση και συνδικάτα

    Σκληρή ήταν αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και των συνδικάτων, στην επιλογή της κυβέρνησης να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης.

    "Αιφνιδιασμένος και χωρίς κανένα Σχέδιο για το αύριο, ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να μεταθέσει σε άλλους τις δικές του ευθύνες και δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στο προσωπικό του "κατόρθωμα", που λέγεται οικονομική εξάρτηση του τόπου μας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι δεν κατάλαβε ότι οι αγορές "δεν ανταποκρίθηκαν" γιατί είχαν, χάσει την εμπιστοσύνη τους προς την Κυβέρνησή του, τις αντιφατικές επιλογές της, την παροιμιώδη διγλωσσία της και τις απίστευτες καθυστερήσεις της.

    "Το χειρότερο: ο κ. Παπανδρέου χρωμάτισε το μέλλον μας απολύτως απαισιόδοξα, μιλώντας για νέες "Οδύσσειες", που ένας Θεός ξέρει πόσο καιρό ο ίδιος προβλέπει να κρατήσουν", συνέχισε ο κ. Σαμαράς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν είχε και δεν έχει σχέδιο για έξοδο από την κρίση και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να πλήξει τη ΝΔ.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τέλος τόνισε ότι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βγει η χώρα από τη κρίση με τις δικές της δυνάμεις και δήλωσε αισιόδοξος ότι οι Έλληνες και μπορούν και θα τα καταφέρουν.

    "Μνημείο θράσους, εμπαιγμού των πολιτών και πολιτικής αμνησίας", απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής απαντώντας στον Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε σαν να μην υπήρξε υπουργός των κυβερνήσεων που οδήγησαν τη χώρα στο χάος μέσα σε πέντε χρόνια".

    Δριμεία επίθεση σε κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ, εξαπέλυσε το ΚΚΕ καλώντας το λαό σε συστράτευση με το ΚΚΕ "για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής".

    Πιο αναλυτικά, σε ανακοίνωση που εξέδωσε υποστήριξε πως η απόφαση προσφυγής "αποτελεί επιλογή συμμαχίας με σκοπό να εξυπηρετηθούν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας, για να έχει η κυβέρνηση ισχυρά στηρίγματα, προκειμένου να επιβάλει και νέα άγρια μέτρα σε βάρος του λαού".

    Σημείωσε ακόμη πως "η συνεργασία της κυβέρνησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ, σηματοδοτεί κλιμάκωση του πολέμου των μονοπωλίων κατά του λαού".

    Ο Πρωθυπουργός ομολόγησε την ήττα της Ελλάδας αλλά και τη δική του στη μάχη με την οικονομική κρίση, δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Ο κ. Καρατζαφέρης συνέστησε αυτοσυγκράτηση και αποφυγή εξαλοτήτων προς κάθε κατεύθυνση και κατέληξε λέγοντας ότι αυτή η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού "ήταν ένα εξαιρετικά πικρό δώρο την ημέρα της εορτής του".

    Ευθύνες στον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για την προσφυγή στον μηχανισμό απέδωσε και ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για εκ προμελέτης έγκλημα.

    "H κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, αφού έξι μήνες τώρα έκαναν ακριβώς ό,τι δεν έπρεπε να κάνουν και μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού, με τη σημερινή τους απόφαση μας σπρώχνουν στην άβυσσο του ΔΝΤ.Πρόκειται για ένα εκ προμελέτης έγκλημα εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας. Παρά τα φτηνά επικοινωνιακά κόλπα σε απάνεμα λιμάνια, η αλήθεια δεν κρύβεται. Και η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ρίχνεται αβοήθητη στη φουρτούνα της ανασφάλειας, της ανεργίας και της φτώχειας", τόνισε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε εκ νέου διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την άμεση έξοδο από τον μηχανισμό του ΔΝΤ.

    Αντιδράσεις παραγωγικών φορέων

    Αρνητική εξέλιξη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, κ. Σπύρος Παπασπύρος, την προσφυγή στο μηχανισμό του ΔΝΤ και προανήγγειλε συλλαλητήριο την Τρίτη στις 6:30 στα Προπύλαια.

    "Τα δεδομένα στο δίχτυ αυτού του μηχανισμού πυκνώνουν τις απειλές και τις ανατροπές εγγυήσεων στη ζωή των πολιτών. Επειδή, όμως, στα δίχτυα υπάρχουν και τα βρόχια, στο χέρι των εργαζομένων είναι η χώρα και τα δικαιώματα να μην διαλυθούν", δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.

    "Αναμφίβολα πρόκειται για μια εξαιρετικά δυσάρεστη και επώδυνη εξέλιξη, ως αποτέλεσμα ενός πρωτοφανούς δημοσιοοικονομικού εκτροχιασμού που έχει οδηγηθεί η χώρα από μια άφρονα πολιτική", υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

    "Την προσφυγή στο μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, δεν πρέπει να τη δούμε ως τιμωρία αλλά ως αναγκαία θεραπεία", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, χαρακτηρίζοντας την προσφυγή ως την τελευταία ευκαιρία για να μετατραπεί η Ελλάδα σε μια πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα. Από εμάς και μόνο εμάς, από τη δική μας βούληση και συνείδηση, εξαρτάται να μην τη χάσουμε.

    Ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα και όχι το τέλος του οικονομικού αυτεξούσιου της χώρας μας θεωρεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ότι είναι η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ότι ''το ΔΝΤ με απλά λόγια αποτελεί λύση για τις τράπεζες, πλήγμα για την εθνική οικονομία και την πολιτική αξιοπρέπεια της χώρας μας''.

    "Η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει βασικά δεδομένα που ξέραμε μέχρι σήμερα για τον τρόπο ζωής μας αλλά και για την ευρύτερη λειτουργία της αγοράς. Η επόμενη μέρα αποτελεί μονόδρομο για την χώρα για την προσεχή πενταετία. Το ΔΝΤ με απλά λόγια αποτελεί λύση για τις τράπεζες, πλήγμα για την εθνική οικονομία και την πολιτική αξιοπρέπεια της χώρας μας. Ενδεχομένως να αποτελέσει παγίδα και για το ιδιωτικό τομέα της οικονομίας", τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Παπανδρέου: "Προσφεύγουμε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης", Έτοιμη να δράσει η Ευρώπη

    Είδηση: 35811

    [02] Σε ετοιμότητα Ευρώπη και ΔΝΤ

    Παρασκευη, 23 04 2010 14:29

    Άμεση ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αίτημα της Ελλάδας για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ, η Ευρώπη θα αναλάβει ταχεία δράση για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα τονίζοντας ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν για τη χορήγηση έκτακτων δανείων στη χώρα αφότου κριθεί από την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ότι το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι έγκυρο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι έτοιμο να δράσει άμεσα για την παροχή της βοήθειας στην Ελλάδα, δήλωσε και ο επικεφαλής του ιδρύματος, Ντομινίκ Στρος-Καν. Όρους έθεσε η Γερμανία, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο για άμεση δράση. Ετοιμοι να ανταποκριθούν δηλώνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι.

    Κομισιόν: "Θέμα ημερών η ενεργοποίηση"

    Έτοιμοι να συνδράμουν στο αίτημα της Ελλάδας δήλωσαν Κομισιόν και ΔΝΤ, με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δηλώνει ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού αρωγής προς την Ελλάδα, είναι θέμα ημερών.

    Ο Αμαντέου Αλφατάζ προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση, καθώς ΕΕ, τα κράτη-μέλη της και το ΔΝΤ έχουν ήδη εργαστεί μαζί και μεθοδικά και τόνισε ότι την τελική απόφαση θα την λάβει ομόφωνα το Eurogroup, ύστερα από τις σχετικές γνωμοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το βάσιμο της ελληνικής προσφυγής.

    Ως προς το ύψος των επιτοκίων, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι συναρτώνται με τις συνθήκες της αγοράς, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, τη δέσμευση των αρχηγών των κρατών της ευρωζώνης, όπου υπήρχε αναφορά σε επιτόκιο ύψους 5%.

    Ο κ. Αλφατάζ ανέφερε επίσης ότι οι κοινοτικές υπηρεσίες βρίσκονται σε διαρκή επαφή και συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και υπενθύμισε ότι η ΕΕ θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη δραστική μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εδώ και καιρό "τα πάντα είναι γνωστά" και ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν στην επιχείρηση αρωγής προς την Ελλάδα.

    Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι κοινοτικές υπηρεσίες θα κινηθούν τάχιστα, λαμβάνοντας υπόψη ότι το μεγαλύτερο τμήμα της προεργασίας και της συνεργασίας της ΕΕ με το ΔΝΤ έχει ήδη περατωθεί.

    Σε κοινή δήλωσή τους ο Πρόεδρος του Eurogroup, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τονίζουν ότι οι χώρες - μέλη της ευρωζώνης θα αποφασίσουν για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ της 25ης Μαρτίου 2010 και τη δήλωση του Eurogroup της 11ης Απριλίου και ότι η στήριξη θα βασιστεί στο πρόγραμμα, το οποίο ετοιμάζεται αυτό το διάστημα από μικτό κλιμάκιο με τις ελληνικές αρχές.

    Ετοιμο το ΔΝΤ-Τι προτείνει

    Ετοιμότητα για άμεση παροχή οικονομικής βοήθειας, δήλωσε και ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν.

    "Λάβαμε το αίτημα βοήθειας από την Ελλάδα. Συνεργαστήκαμε στενά με τις ελληνικές αρχές εδώ και πολλές εβδομάδες γι' αυτή την τεχνική βοήθεια και έχουμε εδώ και μερικές ημέρες αποστείλει επί τόπου ένα κλιμάκιο που συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε έτοιμοι να δράσουμε γρήγορα ", αναφέρει ο Στρος-Καν σε ανακοίνωσή του.

    Το ΔΝΤ θα χορηγήσει κεφάλαια ύψους 12 δις. ευρώ με επιτόκιο 2,64%, με τον όρο να προχωρήσουν όλες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που απαιτεί

    Το κλιμάκιο του ΔΝΤ που ήδη βρίσκεται στη χώρα μας μαζί με αντιπροσωπεία της Κομισιόν και της ΕΚΤ, ώστε να παρέχει τεχνική βοήθεια προτείνει:

    Αυστηρές ποινές και διώξεις για τους φοροπαραβάτες,

    ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών και

    διενέργεια φορολογικών ελέγχων.

    Όπως, διαπιστώνει το ΔΝΤ, το 75% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο, ενώ το 30% των οφειλετών ΦΠΑ δεν έχουν καταθέσει δήλωση.

    Στις βασικές κατευθύνσεις και προτάσεις που κατέθεσε το κλιμάκιο του ΔΝΤ περιλαμβάνονται άμεσα μέτρα για τη βελτίωση του ελέγχου των δημοσίων οικονομικών, προτείνοντας:

    Δημοσιονομικό έλεγχο και κοινοποίηση των στοιχείων σε μηνιαία και τριμηνιαία βάση.

    Έλεγχο των δαπανών από τους φορείς του δημοσίου.

    Σύμφωνα με τα στελέχη του ΔΝΤ η μεσοπρόθεσμη στρατηγική θα πρέπει να προβλέπει την υιοθέτηση ενός προγράμματος αλλαγών με σκοπό:

    Το υπουργείο Οικονομικών να είναι υπεύθυνο και υπόλογο για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής.

    Το Γενικό Λογιστήριο του κράτους θα πρέπει να λειτουργεί προληπτικά και προγραμματικά

    Τα Υπουργεία να ασκούν έλεγχο επί του προϋπολογισμού τους

    Ενώ, το κοινοβούλιο να εποπτεύει και να ελέγχει τον προϋπολογισμό της Γενικής Κυβέρνησης.

    Όρους θέτει η Γερμανία

    Λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας θα ενεργοποιηθεί μόνο αν απειληθεί "η σταθερότητα του ευρώ στο σύνολό του" και εάν η Αθήνα παρουσιάσει ένα "αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα".

    Την ώρα που οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν την παροχή των δανείων στην Ελλάδα τετελεσμένο γεγονός, η κ. Μέρκελ έθετε ως όρους για την παροχή βοήθειας την παρουσίαση ενός σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ που θα καθορίζει ότι απειλείται η σταθερότητα του ευρώ αλλά και την αναγκαιότητα η Ελλάδα να εκπληρώσει "αυστηρούς όρους" υπό τη μορφή ενός "αξιόπιστου οικονομικού προγράμματος" προκειμένου να μειώσει το μεγάλο δημοσιονομικό της έλλειμμα.

    Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι "δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για το μέγεθος της βοήθειας που θα χρειαστεί η Ελλάδα", και επισήμανε ότι από την στιγμή που συμφωνηθεί από τους εταίρους ότι πρέπει να δοθεί η βοήθεια αυτή μπορεί να χορηγηθεί άμεσα.

    Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της χώρας Μίχαελ Οφερ, είχε δώσει τη διαβεβαίωση πως η γερμανική κυβέρνηση είναι "έτοιμη να δράσει άμεσα" υπέρ της Ελλάδας προσθέτοντας πως το Βερολίνο επιδεικνύει "την αλληλεγγύη του από καθήκον και για το εθνικό του συμφέρον".

    Για αυξημένο "κίνδυνο μετάδοσης" της κρίσης έκανε λόγο ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Άξελ Βέμπερ, σημειώνοντας ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες "εξακολουθούν να έχουν πολύ υψηλά δημόσια ελλείμματα".

    "Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης δείχνει ότι η διαδικασία ξεκίνησε, το οποίο προφανώς ανέμενε η αγορά εν μέσω ανησυχίας και αβεβαιότητας", δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Ουάσινγκτον.

    Η Ισπανία υποστηρίζει το σχέδιο βοήθειας

    Το σχέδιο βοήθειας της ζώνης του ευρώ και του ΔΝΤ προς στην Ελλάδα, υποστηρίζει η Ισπανία, η οποία ασκεί την εξαμηνιαία προεδρία της Ε.Ε ενώ η Υπουργός Οικονομίας Ελενα Σαλγκάντο χαρακτηρίζει την βοήθεια ως μια "ειδική περίπτωση".

    "Η αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης είναι προφανώς να προσφέρει βοήθεια και προς την κατεύθυνση αυτή θα επιταχύνουμε επίσης τις διαδικασίες", δήλωσε η κα. Σαλγκάντο, πριν συμμετάσχει στη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών των χωρών της G20.

    Η Ισπανία θα πρέπει να συμβάλει με ποσό μέχρι 3,67 δισεκατομμύρια ευρώ στο σχέδιο βοήθειας ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπονται για την Ελλάδα από το πρώτο έτος. Το σχέδιο που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι εκτείνεται σε περίοδο τριών ετών.

    "Με σεβασμό στην οικονομία μας, πιστεύω ότι το μήνυμα εμπιστοσύνης και ηρεμίας είναι πολύ σαφές", δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαρία Τερέζα Φερνάντεθ ντε λα Βέγκα και διαβεβαίωσε ότι το αρχικό ποσό των 3,67 δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι η συμμετοχή της Ισπανίας στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας είναι έτοιμο να διατεθεί.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Στον μηχανισμό η Ελλάδα-Θετικές οι αγορές, Παπανδρέου: "Προσφεύγουμε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης"

    Είδηση: 35813

    [03] Τα διεθνή ΜΜΕ για το αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια

    Παρασκευη, 23 04 2010 16:25

    Με έκτακτα δελτία, μεταδόθηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης το αίτημα της Ελλάδας να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης. Στις πρώτες αντιδράσεις οι αναλυτές μιλούν για αποσυμπίεση του ευρώ, που έπεσε σε ιστορικά χαμηλά κι ανακάμπτει μαζί με τις ευρωπαϊκές αγορές. Από το πρώτο έκτακτο δελτίο στη μία το μεσημέρι μέχρι αργά τα μεγαλύτερα διεθνή δίκτυα κάνουν λόγο για αναπόφευκτη κατάληξη, μετά τις ασφυκτικές πιέσεις των αγορών στην Ελλάδα.

    Ερωτήματα ζητούν απάντηση

    Πόσο γρήγορα μπορεί να είναι διαθέσιμα τα κεφάλαια και πότε θα αντληθούν από τις ευρωπαϊκές χώρες είναι τα καίρια ερωτήματα από το αμερικανικό CNN.

    Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της και η Wall Street Journal, το θέμα που απομένει να διευκρινιστεί τώρα είναι εάν η ΕΕ και το ΔΝΤ θα προβούν άμεσα και αποφασιστικά στην ενεργοποίηση του μηχανισμού που θα σώσει την Ελλάδα ενόψει των τρεχουσών αναγκών του Μαΐου.

    H ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Times της Νέας Υόρκης επικεντρώνεται στη διαδικασία δανεισμού, που μένει χωρίς χρονοδιάγραμμα από τη Γερμανία όπως αναφέρεται, ενώ η Γαλλία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα εγκρίνει αρχές Μαΐου τη συμμετοχή της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό των τριάντα δισ ευρώ.

    Δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά η Ελλάδα ήταν το σχόλιο και από το βρετανικό Sky News που συνοψίζει ότι όσο υπονομεύονταν τα ελληνικά ομόλογα συμπιεζόταν το ευρώ και η σταθερότητα στην ευρωζώνη.

    Ερωτήματα για την ταχύτητα ενεργοποίησης του μηχανισμού και για την πιθανότητα επιβολής επιπλέον όρων από το ΔΝΤ θέτει το ΒΒC.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, το αίτημα βοήθειας της Ελλάδας μένει να εγκριθεί και από τα υπόλοιπα 15 κράτη μέλη της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, όπου οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ισχυρή αντίθεση του γερμανικού λαού στο ενδεχόμενο παροχής βοήθειας στην Ελλάδα.

    Στο ίδιο μήκος κύματος, το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι «η Αθήνα θα βρει μπροστά της τη Γερμανία, όπου η πλειοψηφία των πολιτών είναι αντίθετη στην παροχή βοήθειας σε μια χώρα η οποία επί σειρά ετών παραβίαζε τις υποχρεώσεις της».

    Οι Financial Times προσθέτουν ότι ήδη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντέδρασαν θετικά, χωρίς νευρικότητα, ενόψει και της εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Την ώρα πάντως που ο Γιώργος Παπανδρέου καλούσε σε ενεργοποίηση τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, το χρηματιστήριο του Λονδίνου και της Φρανκφούρτης δέχονταν την πρώτη κατευναστική επίδραση με αισθητή άνοδο στους δείκτες.

    Κεντρικό θέμα των ηλεκτρονικών και των ραδιοτηλεοπτικών μέσων και της Βουλγαρίας έγινε η ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης από την Ελλάδα, που όπως αναφέρουν, «αναμένεται να θέσει οριστικά τέρμα στην ασάφεια γύρω από το μέλλον της Ελλάδας».

    «Η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών Πειραιώς, Eurobank EFG, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, εκτοξεύτηκε στα ύψη, με συνέπεια γύρω στη μία η ώρα το μεσημέρι οι μετοχές τους να αυξηθούν κατά 6%-8%» επισημαίνεται στο άρθρο του Investor.bg. Τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις γύρω από τις τέσσερις (προαναφερθείσες) εμπορικές τράπεζες της Ελλάδας, οι οποίες δραστηριοποιούνται δυναμικά στη βουλγαρική αγορά εδώ και χρόνια μέσω των τοπικών θυγατρικών τους, μαζί με την «Εμπορική».

    Πηγή: ΝΕΤ, AΠΕ, Reuters

    Σχετική είδηση: Στον μηχανισμό η Ελλάδα-Θετικές οι αγορές , Σε ετοιμότητα Ευρώπη και ΔΝΤ

    Είδηση: 35820

    [04] Στάση εργασίας των μέσων μεταφοράς την Τρίτη

    Παρασκευη, 23 04 2010 16:10

    Προβλήματα στις μετακινήσεις του θα αντιμετωπίσει την ερχόμενη Τρίτη, 27 Απριλίου, το επιβατικό κοινό, καθώς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας, προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, κατά των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης, που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κοτζιά. Συγκεκριμένα από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα τραβούν χειρόφρενο τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ και τα τρόλεϊ, ενώ τις ίδιες ώρες θα επιστρέψουν στα αμαξοστάσιά τους οι συρμοί του Μετρό, του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου και του Τραμ.

    Συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ το απόγευμα της Τρίτης

    Το μόνο μέσο μαζικής μεταφοράς που πρόκειται να κινείται κανονικά εκείνη την ημέρα, είναι ο Προαστιακός, αφού μέχρι στιγμής οι εργαζόμενοι δεν ανακοίνωσαν συμμετοχή στη στάση εργασίας.

    Πάντως, το επιβατικό κοινό θα πρέπει να υπολογίσει ότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν θα μείνουν ακινητοποιημένα κατά το 6ωρο που είναι η στάση εργασίας, καθώς σταδιακά θα αρχίζουν να αποσύρονται τουλάχιστον μια ώρα πριν από τις 11 και η πλήρης αποκατάσταση των δρομολογίων αναμένεται τουλάχιστον μια ώρα μετά τις 5 το απόγευμα.

    Εξάλλου, στις 6.30 το απόγευμα της ίδιας μέρας, η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στα Προπύλαια. Σε σχετική ανακοίνωσή της, επισημαίνεται ότι η προσφυγή της κυβέρνησης στο μηχανισμό στήριξης και το ΔΝΤ σηματοδοτεί νέα βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και νέα υποβάθμιση της κοινωνίας. "Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ", σημειώνει η ΑΔΕΔΥ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35819

    [05] Εξοπλισμοί και ελληνοτουρκικά στη Βουλή

    Παρασκευη, 23 04 2010 14:06

    Για την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και ειδικότερα για την πρόταση της Τουρκίας για αμοιβαία μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών, απάντησε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ. Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η Ελλάδα επαγρυπνά προσθέτοντας ότι επιχειρείται να επικρατήσει ορθολογισμός και απόλυτη διαφάνεια στους εξοπλισμούς της χώρας . Για κίνδυνο εξαγωγής έντασης από την γείτονα στην Ελλάδα έκανε λόγο ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Βενιζέλος: "Εξοπλισμοί βάσει στρατηγικού κριτηρίου»

    Ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτική και να εξετάσει σε βάθος την πρόταση της τουρκικής πλευράς για αμοιβαία μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων των δύο χωρών.

    Είμαστε έτοιμοι να διερευνήσουμε τις δυνατότητες για μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Δεν τρέφουμε όμως ψευδαισθήσεις, ούτε αρκούν ρητορικού χαρακτήρα προσεγγίσεις από την πλευρά της Τουρκίας.

    Eυ. Βενιζέλος

    «Έχουμε ανάγκη από πράξεις και όχι πυροτεχνήματα ρητορικού χαρακτήρα, από την τουρκική πλευρά. Είμαστε καλόπιστοι, όχι όμως αφελείς έτοιμοι να συζητήσουμε και να προσεγγίσουμε όσα πρέπει, με άξονα το Διεθνές Δίκαιο, όμως δεν εξαρτάται από τη καλή θέληση της Ελλάδας», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος ενώ συμπλήρωσε:

    «Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια βλέπαμε από τουρκικής πλευράς, πρακτικές, αεροπορικές και ναυτικές που επιβάλλουν να είμαστε σε εγρήγορση. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, η εσωτερική θεσμική και πολιτική ένταση που υπάρχει στη Τουρκία να εξαχθεί προς τα έξω. Έχουμε πλήρη γνώση για τον τρόπο που αναπτύσσεται η τουρκική αμυντική βιομηχανία και δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις σε ότι αφορά τον συσχετισμό δυνάμεων».

    Ο υπουργός Άμυνας τόνισε την ανάγκη όχι μόνο να υπάρχει μια ειλικρινής και ισχυρή εθνική συναίνεση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, ιδιαίτερα τώρα που εισερχόμαστε, όπως είπε χαρακτηριστικά, σε οικονομική πολεμική κρίση, αλλά και να αλλάξουμε πρακτικές.

    «Θέλουμε να υπάρχει μέρισμα ειρήνης και ο ιδρώτας του ελληνικού λαού να διατίθεται για ανάπτυξη, υγεία, παιδεία, νέες θέσεις εργασίας. Για εμάς, ένα να είναι το κριτήριο μας σε ότι αφορά τις εξοπλιστικές δαπάνες. Η ορθολογική εκτίμηση της πραγματικής απειλής. Πολλά είναι τα συμφέροντα και πολλοί είναι αυτοί που έχουν συμφέροντα και θέλουν να οδηγήσουν αλλού την Ελλάδα. Εμείς όμως αντιδρούμε, έχοντας επιβάλει μια αυστηρή δημοσιονομική αμυντική πολιτική με στόχο το μικρότερο κόστος με το μεγαλύτερο όφελος».

    Ακόμα, ο κ. Βενιζέλος αφού έκανε λόγο για «σταθερή, ευανάγνωστη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας», πρόσθεσε:

    «Η Ελλάδα έχει θεμελιώδη στρατηγική αντίληψη. Πιστεύουμε στην καλή γειτονία και στην ανάγκη να υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή ειρήνη και σταθερότητα. Σε καμία περίπτωση ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να νιώσει ότι μειώνεται η εθνική κυριαρχία της χώρας και η ικανότητα ισχύος της. Θέλουμε να πάμε σε μέρισμα ειρήνης, όχι γιατί είμαστε αδύναμοι οικονομικά αλλά γιατί πράγματι ο στόχος μας είναι η ειρήνη στη περιοχή».

    «Καμπανάκι» από το Γ. Καρατζαφέρη

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κάλεσε την κυβέρνηση να είναι πολύ προσεκτική απέναντι στις τουρκικές προτάσεις καθώς, όπως είπε, η στάση και οι πρακτικές της, όπως η καθημερινή διέλευση της τουρκικής σημαίας έξω από το Σούνιο, δεν δείχνουν διάθεση για ειρήνη.

    Ο κ. Καρατζαφέρης εμφανίστηκε επιφυλακτικός στην πρόταση του Τούρκου υπουργού Άμυνας κ. Μπαγίς για μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων καλώντας την κυβέρνηση να την εξετάσει σε βάθος και να είναι ιδιαίτερα προσεκτική ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει προγραμματίσει μόνο για το 2010 να δαπανήσει 4 δις. για εξοπλισμούς ενώ μέχρι το 2023 προβλέπεται να φθάσουν στα 50 δις. δολάρια.

    «Αυτές οι κινήσεις δεν είναι για γέφυρες ειρήνης», πρόσθεσε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Ο κ. Βενιζέλος σχολιάζοντας σχετικές αναφορές του προέδρου του ΛΑΟΣ, διαβεβαίωσε ότι οι σχέσεις μας και η συνεργασία μας τόσο με την ρωσική όσο και τη γαλλική κυβέρνηση είναι άριστες και έχουν στρατηγικό χαρακτήρα, και δεν έχουν επηρεαστεί από τις κινήσεις και τη πολιτική που ακολουθεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

    Πηγή: NET, NET 105.8, AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35812

    [06] Γερμανία: Το μπαρ για αλκοολικούς στέφεται με επιτυχία

    Παρασκευη, 23 04 2010 17:23

    Υγεια

    Το μπαρ «Καναπές» στο Κίελο, πρωτεύουσα του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χολστάιν της Γερμανίας, απευθύνεται σε μια πολύ συγκεκριμένη κατηγορία πελατών: τους άνεργους αλκοολικούς. Το πείραμα στέφθηκε με τέτοια επιτυχία ώστε πολλοί δήμοι σκοπεύουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα. Και αυτό γιατί αντίθετα απ' ό,τι θα μπορούσε να υποθέσει κανείς, το μπαρ «Καναπές» είναι η τελευταία κοινωνική παροχή του γερμανικού κράτους πρόνοιας προς τους πολίτες του.

    Ο «Καναπές» μοιάζει σαν οποιοδήποτε Eckkneipe, όπως λέγονται στη Γερμανία τα μικρά γωνιακά μπαρ που χαρακτηρίζουν όλες τις γερμανικές πόλεις και συγκεντρώνουν στα τραπέζια τους και τους πάγκους τους πελατεία που προέρχεται κυρίως από την εργατική τάξη. Οι τοίχοι του είναι γεμάτοι από σημαιάκια ομάδων του ποδοσφαίρου, μια τεράστια τηλεόραση βρίσκεται πάνω από την μπάρα και φυσικά καταναλώνεται αρκετό αλκοόλ.

    Μόνο που σε αυτή την περίπτωση η κατανάλωση επιδοτείται από τον δήμο με τα λεφτά των φορολογουμένων. Ο «Καναπές» είναι το πρώτο «ποτάδικο» για αλκοολικούς. Οι περισσότεροι από τους πελάτες του αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα αλκοολισμού και σε αυτό το μπαρ μπορούν να βρουν φτηνή μπύρα και σαγκρία. Τα βαριά αλκοολούχα απαγορεύονται, αλλά ο δυνατός καφές είναι σχεδόν υποχρεωτικός.

    Το πείραμα του Κίελου απέδωσε καρπούς σύντομα. Άνεργοι αλκοολικοί, των οποίων η ταυτότητα είναι γνωστή στις αρχές και που στο παρελθόν είχαν δημιουργήσει διάφορα προβλήματα με τη συμπεριφορά τους στα συμβατικά μπαρ και τους δρόμους της πόλης, έκαναν στέκι τους σιγά-σιγά τον φιλόξενο «Καναπέ». «Το πείραμα έχει μόνο οφέλη», δηλώνει στο περιοδικό Der Spiegel ο Κριστόφ Σνάιντερ από τον δήμο του Κίελου. «Με αυτό τον τρόπο είναι πολύ πιο εύκολο να ελέγχουμε και να βοηθάμε αυτούς τους ανθρώπους».

    Αυτός ο «παράδεισος των μπεκρήδων» στο Κίελο τράβηξε την προσοχή πολλών δήμων από ολόκληρη τη Γερμανία. Οι περισσότερες γερμανικές πόλεις αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα και οι αξιωματούχοι τους καλούν τους συναδέλφους τους από το Κίελο για να ακούσουν την εμπειρία τους. Εκπρόσωποι των δήμων του Φράιμπουργκ και του Αμβούργου ταξίδεψαν στο Κίελο προκειμένου να σχηματίσουν προσωπική άποψη για το πρόγραμμα. Ο δήμος του Ντόρτμουντ σχεδιάζει ήδη να ανοίξει τη δική του εκδοχή τού μπαρ «Καναπέ», σε μια περιοχή της πόλης που πλήττεται από ιδιαίτερα υψηλή ανεργία.

    Όπως και σε πολλές άλλες πόλεις της Γερμανίας, δημόσιοι χώροι στο Ντόρτμουντ είναι γεμάτοι από σπασμένα μπουκάλια και η οσμή των ούρων είναι έντονη. Οι αρχές προσπάθησαν να λύσουν το πρόβλημα απομακρύνοντας τους αλκοολικούς από τις περιοχές στις οποίες συγκεντρώνονται ή θέτοντας όρια στην κατανάλωση αλκοόλ σε ορισμένα μέρη, όπως για παράδειγμα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος επιστρατεύτηκε ακόμη και η κλασική μουσική. Όλα τα μέτρα, όμως, αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά. Συνήθως, οι πότες απομακρύνονταν από την περιοχή, που έμπαινε σε καραντίνα, και συγκεντρώνονταν σε μια άλλη.

    Αντίθετα, το πείραμα του «Καναπέ» στέφθηκε εξαρχής με επιτυχία. Σπάνια σημειώνονται καβγάδες και αν συμβεί κάτι τέτοιο οι «παραβάτες» απομακρύνονται για ένα διάστημα από τον «παράδεισο των μπεκρήδων» και αναγκάζονται να πίνουν αλλού - και πολύ πιο ακριβά.

    Τη διαχείριση του «Καναπέ» έχει αναλάβει ο κοινωνικός λειτουργός Ράινχαρντ Μπέτνερ. Το γραφείο του βρίσκεται δύο ορόφους πάνω από το μπαρ. Στους επικριτές του προγράμματος, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα γκέτο χωρίς να λύνεται το βασικό πρόβλημα του αλκοολισμού, απαντά ότι δεν αντιλαμβάνεται πώς μπορεί κάποιος να δει αυτή την προσπάθεια κάτω από αυτό το πρίσμα. Ο "Καναπές", επισημαίνει, είναι πιθανότατα ένας από τους ελάχιστους τρόπους για να έχουν πρόσβαση οι κοινωνικές υπηρεσίες της πόλης στους αλκοολικούς. «Νομίζετε ότι είναι απλό να πάτε εκεί που βρίσκονται και να τους καλοπιάνετε;», ρωτά τον δημοσιογράφο του Der Spiegel.

    Στον «Καναπέ» η προσέγγιση είναι πιο εύκολη. Ο Ράινχαρντ Μπέτνερ και η ομάδα του βοηθούν τους πελάτες του μπαρ να λύσουν τα τυχόν προβλήματά τους με τους ιδιοκτήτες των σπιτιών που μένουν, να τακτοποιήσουν τους λογαριασμούς τους με τις εταιρίες κοινής ωφελείας και τους συμβουλεύουν για διάφορες γραφειοκρατικές υποθέσεις που αντιμετωπίζουν με τις κρατικές υπηρεσίες. Τους δίνουν επίσης πληροφορίες για προγράμματα απεξάρτησης και σε κάποιες περιπτώσεις του προσφέρουν δουλειά στο μπαρ.

    «Κάποιοι έχουν απαλλαγεί από το πρόβλημά τους και έχουν ξανά μια φυσιολογική καθημερινή ζωή», δηλώνει ο Ράινχαρντ Μπέτνερ, ο οποίος σκέπτεται να ανοίξει δεύτερο μπαρ στην πόλη. Ξέρει ήδη ποιον θα προσλάβει για να σερβίρει ποτά πίσω από την μπάρα: Είναι ο Κάι, ένας άνθρωπος για τον οποίο οι υπεύθυνοι του τοπικού γραφείου ευρέσεως εργασίας έλεγαν ότι ήταν αδύνατο να εργαστεί οπουδήποτε.

    AΠΕ Είδηση: 35822

    [07] Υπέρ των συνομιλιών για το Κυπριακό ο Έρογλου

    Παρασκευη, 23 04 2010 19:03

    Υπέρ της συνέχισης των συνομιλιών με την Ελληνοκυπριακή πλευρά τάχθηκε ο νέος ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος επανέλαβε ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες για το Κυπριακό από εκεί όπου έμειναν και τονίζει ότι «θα βρίσκομαι σε σύμπνοια με τον κ. Νταβούτογλου».

    «Είμαι έτοιμος να συζητήσω τα πάντα. Θα ήθελα να φύγω ως ένας ηγέτης που έλυσε το Κυπριακό. Ο λαός θα αποδεχτεί πάραυτα την συμφωνία που θα υπογράψω εγώ», είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και σημείωσε ότι "και εγώ εύχομαι να επιτευχθεί συμφωνία, μέχρι το τέλος του έτους». Ντ. Έρογλου

    Σε δηλώσεις στην εφημερίδα "Ραντικάλ", ο κ. Έρογλου σημειώνει ότι θα διατηρηθεί η μέχρι σήμερα δομή των συνομιλιών, ενώ μιλώντας για τις απόψεις που παλιότερα είχε εκφράσει και με τις σε όποιες εξέφραζε την αντίθεσή του στην ήδη συμφωνημένη στην Κύπρο «ενιαία κυριαρχία», φαίνεται να προαναγγέλλει κάποια «τακτική υποχώρηση».

    Τέλος ο Έρογλου σημείωσε πως «και ο λαός πλέον κουράστηκε. Παρακολουθώ τις συνομιλίες από το 1977 και ακόμη λένε πως δεν ξέρω το Κυπριακό. Κουράστηκα εγώ ο ίδιος. Κουράστηκαν και τα παιδιά μου, τουλάχιστον να μην κουραστούν και τα εγγόνια μου. Όμως, αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμένα. Εξαρτάται και από τον Χριστόφια».

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35824

    [08] Σύσκεψη Παπανδρέου με υπουργούς και φορείς στο Καστελόριζο

    Παρασκευη, 23 04 2010 18:40

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, τέθηκαν στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού και τη συμμετοχή υπουργών των Αρχών και τοπικών φορέων στο Καστελόριζο.

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως από το Καστελόριζο, την αρχή της Ελλάδας, ξεκίνησε μια περιοδεία σε όλη την επικράτεια, σχετικά με «τις μεγάλες αλλαγές που προωθούμε, με στόχο την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη».

    Επίσης, παραδέχθηκε τη σοβαρότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Καστελόριζο και πρόσθεσε: «γι' αυτό είμαι εδώ και είμαστε εδώ, για να συζητήσουμε μαζί σας και να βρούμε από κοινού λύσεις».

    Στο τέλος της σύσκεψης ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, με αφορμή τα προβλήματα στο χώρο της υγείας, σημείωσε ότι «και αυτό είναι ένα γενικότερο ζήτημα, το πώς, δηλαδή, αξιοποιούμε το δυναμικό, το οποίο προσλαμβάνουμε στο Δημόσιο. Και αυτός ο σχεδιασμός θα έπρεπε να γίνεται περιφερειακά και τοπικά, όχι κεντρικά, με την έννοια των αναγκών - που τις ξέρετε εσείς - και τη διάθεση του προσωπικού, ανάλογα με τις περιπτώσεις και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής».

    «Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα, που δεν θα το λύσει απολύτως ο "Καλλικράτης".

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι οι κάτοικοι του νησιού έχουν καλή σχέση και καλή συνεργασία με τους πολίτες των απέναντι τουρκικών ακτών, θύμισε πως το Υπουργείο Τουρισμού προχωρεί σε διευκολύνσεις στα θέματα της βίζας με αρκετές χώρες και στάθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα.

    Επανέλαβε την ανάγκη να καταπολεμηθεί η διαφθορά και επεσήμανε ότι «βάζουμε τάξη στη χώρα, βάζουμε κανόνες, βάζουμε διαφάνεια, για να ξέρει ο κάθε πολίτης ότι το ευρώ του πάει εκεί όπου πρέπει και πιάνει τόπο».

    Στη σύσκεψη μετείχαν η Υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Θάνος Μωραΐτης, οι Υφυπουργοί Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης και Νίκος Σηφουνάκης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, ο δήμαρχος Καστελόριζου, Παύλος Πανηγύρης και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35823

    [09] Επικρίσεις της αμερικανικής γερουσίας σε Moody's και Standard & Poor's

    Παρασκευη, 23 04 2010 16:31

    Κατηγορίες για ανάρμοστη επιρροή τους από τις επενδυτικές τράπεζες επιρρίπτει πόρισμα της Γερουσίας των ΗΠΑ στους δύο μεγαλύτερους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, τη Moody's και τη Standard & Poor's. H Επιτροπή της Γερουσίας που ερεύνησε το ρόλο των οίκων αξιολόγησης στη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση που εκδηλώθηκε το 2007-2008, έδωσε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα μια σειρά από e-mails και άλλα έγγραφα, εν όψει της ανακοίνωσης σήμερα του πλήρους πορίσματος.

    Χρηματίζονταν από τις τράπεζες

    'Οπως προκύπτει από το πόρισμα, οι επενδυτικοί οίκοι επηρεάζονταν στην αξιολόγηση των επενδυτικών προϊόντων που πωλούσαν οι τράπεζες, από τη σχέση που είχαν αναπτύξει μαζί τους. Η σχέση αυτή αποδείχθηκε ιδιαίτερα επικερδής για τους οίκους, οι οποίοι έπαιρναν από τις τράπεζες αμοιβή για την αξιολόγηση των προϊόντων τους.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, ο δημοκρατικός Γερουσιαστής και επικεφαλής της Επιτροπής Carl Levin δήλωσε ότι "οι οίκοι αξιολόγησης επέτρεψαν στη Wall Street να επηρεάσει την ανάλυση, την ανεξαρτησία και τη φήμη αξιοπιστίας τους" και ελπίζει ότι το πόρισμα θα επηρεάσει θετικά την επικείμενη ψηφοφορία για το νομοσχέδιο, με το οποίο η Κυβέρνηση Ομπάμα θέτει σε νέα βάση την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Η κρίση προκλήθηκε από την κατάρρευση των σύνθετων επενδυτικών προϊόντων και των ομολόγων που βασίζονταν σε στεγαστικά δάνεια που είχαν χορηγήσει οι αμερικανικές τράπεζες. Εκτιμάται ότι η Moody's και η Standard & Poor's στη διετία 2006-2007 αξιολόγησαν περισσότερα από 10.000 τέτοια προϊόντα των επενδυτικών τραπεζών, ενώ μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο προχώρησαν στην υποβάθμιση της αξιολόγησης για χιλιάδες από αυτά.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35821

    [10] Συνάντηση Μπατζελή-γαλακτοβιομηχάνων

    Παρασκευη, 23 04 2010 15:31

    Στη σύσταση διακλαδικής οργάνωσης γάλακτος με τη συμμετοχή κτηνοτρόφων, εφοδιαστικών αλυσίδων και μεταποιητών, καθώς και σε εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών για την αξία του φρέσκου γάλακτος και των προϊόντων ονομασίας προέλευσης, προχωρά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως τόνισε η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους γαλακτοβιομηχανιών θα υπάρχουν νέου τύπου συμβόλαια μεταξύ κτηνοτρόφων και μεταποιητών που θα αναγράφουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων, δεν θα είναι δυνατόν όμως -λόγω του ανταγωνισμού- να υπάρχουν "κλειστές" τιμές.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8 Είδηση: 35817

    [11] Την Κυριακή ο Γύρος της Αθήνας -Κλειστό το κέντρο

    Παρασκευη, 23 04 2010 15:00

    Κλειστό για τους οδηγούς θα είναι το κέντρο της Αθήνας το πρωί της Κυριακής 25 Απριλίου, λόγω της διεξαγωγής του αγώνα "Γύρος Αθήνας 2010". Συγκεκριμένα, από τις 8 το πρωί και έως τη λήξη του αγώνα θα γίνουν σταδιακά διακοπές της κυκλοφορίας κατά μήκος των δρόμων, από τους οποίους πρόκειται να περάσουν οι αθλητές. Για το λόγο αυτό θα γίνουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ. Η Τροχαία παρακαλεί τους οδηγούς για την διευκόλυνση τους να αποφύγουν να κινηθούν τις ώρες του αγώνα στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας και να επιλέξουν εναλλακτικές διαδρομές για να κατευθυνθούν στον προορισμό τους.

    Οι διαδρομές είναι:

    1η διαδρομή (ατόμων με αναπηρία): πλατεία Συντάγματος (αφετηρία), Αμαλίας, είσοδος Ζαππείου (τερματισμός).

    2η διαδρομή (8 χιλιομέτρων): Παναθηναϊκό Στάδιο (αφετηρία), Βασιλέως Κωνσταντίνου, Βασιλίσσης Σοφίας, Πανεπιστημίου, Αιόλου, Σταδίου, πλατεία Ομονοίας, Πειραιώς, Ασωμάτων, Αποστόλου Παύλου, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Συγγρού, Αμαλίας, είσοδος Ζαππείου (τερματισμός).

    3η διαδρομή (3,5 χιλιομέτρων): Παναθηναϊκό Στάδιο (αφετηρία), Βασιλέως Κωνσταντίνου, Βασιλίσσης Σοφίας, πλατεία Συντάγματος, Φιλελλήνων, Αμαλίας, είσοδος Ζαππείου (τερματισμός).

    Τροποποιήσεις στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ

    Ο ΟΑΣΑ θα προχωρήσει σε τροποποιήσεις των δρομολογίων των λεωφορείων και των τρόλεϊ την προσεχή Κυριακή, λόγω του Γύρου της Αθήνας.

    Οι τροποποιήσεις θα ισχύσουν από 07:30 μέχρι τις 12:00 περίπου και θα πραγματοποιηθούν σταδιακά σύμφωνα με τις ανάγκες και τις υποδείξεις της Τροχαίας.

    Σε ότι αφορά τη λεωφορειακή γραμμή Χ95 που εξυπηρετεί το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", η γραμμή γίνεται κυκλική από Αεροδρόμιο προς Εθνική Άμυνα με προσωρινή αφετηρία έξω από τον σταθμό μετρό "Εθνική Άμυνα". Είδηση: 35816

    [12] Κατέθεσε πρώην στενή συνεργάτιδα του Χριστοφοράκου

    Παρασκευη, 23 04 2010 14:30

    Oλοκληρώθηκε, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens, η κατάθεση της πρώην στενής συνεργάτιδας του Μιχάλη Χριστοφοράκου. Η κ. Κατερίνα Τσακάλου επαναβεβαίωσε ότι ο κ. Χριστοφοράκος της είχε ζητήσει να καταστρέψει το αρχείο του, τέσσερις μήνες προτού παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Κατέθεσε επίσης, ότι ο σκληρός δίσκος του δικού του υπολογιστή ουδέποτε κατασχέθηκε από τον κ. Ζαγοριανό, αλλά μετά την έρευνα του ειδικού ανακριτή στα γραφεία της Siemens τον σκληρό δίσκο πήρε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρίας κ. Φίσερ, ο οποίος και διαδέχτηκε για ένα μεταβατικό στάδιο τον κ. Μιχάλη Χριστοφοράκο.

    Η κατάθεσή της για "επαφή" Σαμαρά με Χριστοφοράκο

    Η κ. Τσακάλου, ανέφερε ότι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος δεν της ζήτησε να καταστρέψει τα ημερολόγια, ενώ σε ερώτηση αν με το ξέσπασμα του σκανδάλου διαισθάνθηκε αγωνία και προπαρασκευαστικές ενέργειες του Χριστοφοράκου για να φύγει στο εξωτερικό, υποστήριξε ότι συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο. Υποστήριξε επίσης, ότι όλα τα έγγραφα που είχε στη διάθεσή της εκείνη, για δώρα πάσης φύσεως, ή εκπτωτικά τιμολόγια προς πολιτικά πρόσωπα -τα οποία, όπως είπε, δεν ξεπερνούσαν τα είκοσι- τα παρέδωσε στους ανακριτές.

    Μετά, όμως, το θόρυβο και την αποχώρηση Χριστοφοράκου σταμάτησε, όπως είπε, οποιαδήποτε προσέγγιση και αιτήματα από τους πολιτικούς, ούτε ήταν, όμως, σε θέση να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό Χριστοφοράκου ότι είχε στο καρνέ του τηλέφωνα 153 βουλευτών.

    Παραδέχθηκε ότι όλη αυτή τη διαδικασία με τα δώρα, δεν τα έκανε ο Χριστοφοράκος μόνος, αλλά εν γνώσει και με έγκριση του οικονομικού διευθυντή κ. Φίσερ, που προσυπέγραφε τα τιμολόγια.

    Σε ό,τι αφορά στα ονόματα πολιτικών προσώπων που αναφέρονται στο ημερολόγιο, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης κάλεσε την κ.Τσακάλου να απαντήσει, εάν η καταγραφή στο όνομα "Σαμαράς", που αναγράφεται στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου - αφορά σε τηλεφωνική επαφή μεταξύ του Προέδρου της ΝΔ και του Μ. Χριστοφοράκου, εκείνη το επιβεβαίωσε, προσθέτοντας ότι τον Ιανουάριο του 2007 υπάρχει ευχαριστήρια επιστολή του κ. Σαμαρά για ποτά που απεστάλησαν από την εταιρεία.

    Ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης παρενέβη λέγοντας ότι η όποια κοινωνική επικοινωνία του αρχηγού της ΝΔ αφορούσε, σύμφωνα με μάρτυρα, συγγενικό του πρόσωπο που εργάζεται στην εταιρία.

    Τη Δευτέρα καταθέτει στην Εξεταστική ο πρώην υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης για το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, C4I.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 35814

    [13] Μνημόσυνο για τα 12 χρόνια από το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή

    Παρασκευη, 23 04 2010 13:00

    Το ετήσιο μνημόσυνο του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, για τα δώδεκα χρόνια από τον θάνατο του, τελέστηκε στο ομώνυμο ίδρυμα στη Φιλοθέη. Παρόντες ήταν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο τέως πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας καθώς και πολλά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Μεταξύ αυτών ήταν οι Πρ. Παυλόπουλος, Μαριέτα Γιαννάκου, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Λευτέρης Ζαγορίτης, Μενέλαος Δασκαλάκης, Γιώργος Παπανικολάου, καθώς και οι Αχιλλέας Καραμανλής, Πέτρος Μολυβιάτης και Ιωάννης Βαρβιτσιώτης.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35809

    [14] Aναμένεται εισαγγελική εντολή για έρευνα DNA

    Παρασκευη, 23 04 2010 12:46

    Αναμένεται ίσως και σήμερα η έκδοση εισαγγελικής εντολής προκειμένου να υποχρεωθούν οι 6 συλληφθέντες για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας" να δώσουν βιολογικό υλικό, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε έρευνες DNA. Το ενδιαφέρον της αντιτρομοκρατικής στρέφεται πλέον στον εντοπισμό γιάφκας με όπλα που δεν έχουν βρεθεί. Εν τω μεταξύ, στον εφέτη ανακριτή οδηγήθηκε η 19χρονη που συνελήφθη χθες στο κέντρο της Αθήνας για την οποία είχε εκδοθεί ένταλμα, και κατηγορείται για τρομοκρατικές πράξεις.

    Το ένταλμα είχε εκδοθεί για συμμετοχή στην οργάνωση "Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς" και ήταν ένα από τα έξι πρώτα που είχαν εκδοθεί μετά τον εντοπισμό του σπιτιού στην οδό 25ης Μαρτίου στο Χαλάνδρι.

    Εν τω μεταξύ, άλλα πέντε εντάλματα σύλληψης αναμένεται να εκδοθούν για την υπόθεση του "Επαναστατικού Αγώνα" - τα δυο αφορούν γυναίκες. Από τις έρευνες στις γνωστές γιάφκες έχουν εντοπιστεί πάνω από 4.000 ευρήματα -μεταξύ των οποίων και αταυτοποίητα δακτυλικά αποτυπώματα.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σχετική είδηση: Νέα εντάλματα εν όψει για τον "Ε.Α." Είδηση: 35808

    [15] Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ « Δεν μπορώ με κανέναν τρόπο να πιστέψω ότι αυτή η πορεία ήταν αρχικά προδιαγεγραμμένη και αναπότρεπτη.»

    Παρασκευη, 23 04 2010 12:18

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τον Τάκη Σαράντη και τον Παναγιώτη Τσούτσια.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εσείς τι εκτιμάτε ότι έστω και αυτή τη στιγμή υπάρχει δυνατότητα να αποφευχθεί;»

    Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ : Η κατάσταση είναι επιδεινούμενη μέρα με την μέρα πλέον. Μπορούμε να οδηγηθούμε σε παύση πληρωμών εάν γίνει οποιοδήποτε λάθος. Όμως με κάθε αντίληψη των απίστευτων δυσκολιών και της πάρα πολύ περίεργης περιόδου δεν μπορώ με κανέναν τρόπο να πιστέψω ότι αυτή η πορεία ήταν αρχικά προδιαγεγραμμένη και αναπότρεπτη.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ζητάτε από τον κόσμο να ξεχάσει το χθεσινό που μας έδωσε η Eurostat, το οποίο 13,6 είναι δικό σας κατόρθωμα.»

    Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ : « Άλλο πράγμα είναι το έλλειμμα και άλλο το να καθίσουμε να συζητήσουμε για την δυνατότητα της χώρας να δανείζεται.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Κάνατε την παρατήρηση ότι ο τρόπος που δανειζόμαστε άλλαξε δραματικά τους τελευταίους 6,5 μήνες.»

    Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ : « Για την ακρίβεια δραματικά άλλαξε από το Φλεβάρη του 2010 και μετά. Το Δεκέμβρη του 2009, δυόμισι μήνες από όταν είχε αναλάβει η νέα κυβέρνηση, από όταν είχε ανακοινωθεί το 12, τόσο, από όταν είχαν λεχθεί όσα είχαν λεχθεί, ο δανεισμός της Ελλάδας γινόταν με spread 1,7.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Στο κόμμα σας βλέπουμε ότι υπάρχουν κάποιες αποκλίνουσες απόψεις.»

    Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ : « Κακό είναι αυτό; Είμαστε ένα μεγάλο κόμμα, αν συμφωνήσουμε όλοι θα σκέφτεται μόνο ένας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τελικά ποια ισχύει;»

    Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ : « Η άποψη του αρχηγού, αυτός εκφράζει. Μπορούμε να συζητάμε όλοι επ' άπειρων να λέμε την γνώμη μας, να διαφωνούμε, αυτή που ισχύει και εφαρμόζεται με θρησκευτική ευλάβεια είναι η άποψη του αρχηγού του κόμματος, όχι του συγκεκριμένου αρχηγού του κόμματος, του αρχηγού του κόμματος διαχρονικά. Δεν είναι κακό σε ένα κόμμα να γίνεται ανοιχτός διάλογος. Είναι σημαντικό να ακούγονται διαφορετικές απόψεις. Δεν μας βλάπτει αυτό. Εκεί που πρέπει να μας κρίνει η κοινωνία αυστηρά είναι αν αυτό, στο οποίο έχουμε καταλήξει όλοι δια του προέδρου μας πάμε να το εφαρμόσουμε. Εκεί θα ήταν κακό.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Σε σχέση με το ΔΝΤ η δική σας άποψη είναι ότι έχουμε καθυστερήσει;»

    Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ : « Θα ήθελα να κάνω το σταυρό μου και να πω ότι μήπως και την έσχατη ώρα αυτό αποφευχθεί, διότι δεν είναι το ΔΝΤ, είναι τα μέτρα.»

    Είδηση: 35806

    [16] Π. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ « Η προσφυγή είτε στο ΔΝΤ είτε σε συνδυασμό είτε αυτοτελώς θα οδηγήσει σε μια χειρότερη κατάσταση μετά από 2 - 3 χρόνια.»

    Παρασκευη, 23 04 2010 12:16

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τον Θάνο Σιαφάκα.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τι αλλάζει στα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας με το νέο έλλειμμα; Πόσο επηρεάζει την ελληνική οικονομική πραγματικότητα το νέο αυτό έλλειμμα; Πιστεύετε ότι θα μας δοθεί μια παράταση χρόνου από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την πλευρά της επιτροπής στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής;»

    Π. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: « Δεν αλλάζει τίποτα. Τώρα για το άλλο, το ποιος θα δώσει προθεσμία σε ποιον, υπάρχει ένα ερώτημα, για να γίνει τι; Εδώ απ' ότι παρουσιάζεται, απ' ότι προτείνεται στη χώρα μας είναι να συνεχίσει να δανείζεται με επαχθείς όρους για 3 χρόνια και μετά από 3 χρόνια να έχει ακόμα μεγαλύτερο χρέος, διότι θα εξακολουθεί να πραγματοποιεί ελλείμματα. Νομίζω ότι υπάρχει μια ανεπαρκής εξήγηση του για ποιο λόγο θα προσφύγουμε, οπουδήποτε προσφύγουμε. Εγώ απ' ότι έχω καταλάβει η προσφυγή είτε στο μηχανισμό είτε στο ΔΝΤ είτε σε συνδυασμό είτε αυτοτελώς θα οδηγήσει σε μια χειρότερη κατάσταση μετά από 2 - 3 χρόνια.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Λέτε ότι δεν πρέπει να προσφύγουμε στο μηχανισμό στήριξης;»

    Π. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: « Λέω ότι δεν έχει δοθεί κάποια επαρκής εξήγηση. Αν προσφεύγαμε το spread θα ανέβει και άλλο. Όπως όσοι προέβλεπαν ότι με το μηχανισμό το spread θα πέσει, πάλι διαψεύστηκαν. Ο μηχανισμός καλός είναι, εγώ δεν είπα ότι είναι κακό το ότι υπάρχει ένας μηχανισμός, αλλά η ελπίδα ότι δια του μηχανισμού θα πέσουν τα spread δεν επιβεβαιώνεται.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υποτίθεται όμως ότι για ένα χρονικό διάστημα θα υπάρχει αυτό το δίχτυ ασφαλείας. Έτσι;»

    Π. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: « Δεν είναι δίχτυ ασφαλείας τελικά. Αυτό αποδεικνύεται. Προσφυγή, ή χρεοκοπία; Λοιπόν εγώ θα προσχωρήσω εις την προσφυγή και διαλέξτε όποιον μηχανισμό θέλετε εσείς με μια προϋπόθεση να υπάρχει μια εγγύηση ότι δεν θα επακολουθήσει χρεοκοπία, παρά την προσφυγή, το εγγυάται κανένας αυτό;»

    Είδηση: 35805

    [17] Παπανδρέου: Προσφεύγουμε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης

    Παρασκευη, 23 04 2010 13:09

    Την προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο δηλώνοντας ότι ήδη έδωσε τη σχετική εντολή στον υπουργών Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. «Ήρθε η στιγμή το χρόνο που δεν μας δίνουν η αγορές, να μας τον δώσει η απόφαση που έλαβαν οι ηγέτες της Ε.Ε. για τη στήριξη της Ελλάδας», τόνισε χαρακτηριστικά. «Τελικός μας στόχος είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από την επιτήρηση», είπε ακόμη ο Πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι παράλληλα δίνεται και το μήνυμα ότι η Ε.Ε. δεν παίζει και προστατεύει το κοινό μας συμφέρον και το κοινό μας νόμισμα.

    Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού

    «Χθες, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος του 2009. Θύμισαν σε όλους μας τα ακατανόητα λάθη, τις παραλείψεις, τις εγκληματικές επιλογές και την καταιγίδα των προβλημάτων που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Όλοι μας κληρονομήσαμε - η σημερινή Κυβέρνηση και Ελληνικός λαός - ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί. Μια χώρα χωρίς κύρος και αξιοπιστία, που είχε χάσει το σεβασμό ακόμα και των φίλων και των εταίρων της. Μια οικονομία εκτεθειμένη στο έλεος της αμφισβήτησης και των ορέξεων της κερδοσκοπίας.

    Από την πρώτη μέρα σηκώσαμε τα μανίκια και με σκληρή δουλειά βαλθήκαμε να ανατρέψουμε αυτό το αρνητικό κλίμα.

    Καταστρώσαμε σχέδιο, πήραμε δύσκολα μέτρα, που πολλές φορές πόνεσαν, αλλά ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας. Δημιουργήσαμε νέες συμμαχίες. Μετά από έναν πραγματικό μαραθώνιο, διεκδικήσαμε και καταφέραμε να οδηγηθούμε σε μια ισχυρή απόφαση της Ε.Ε. για την στήριξη της χώρας μας, με ένα πρωτόγνωρο, για την ιστορία και τα δεδομένα της Ε.Ε., μηχανισμό.

    Και εμείς και οι εταίροι μας στην Ε.Ε., ελπίζαμε ότι αυτή η απόφαση θα αρκούσε για να ηρεμήσει και να συνετίσει τις αγορές, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη χρηματοδότηση της χώρας μας με χαμηλότερα επιτόκια.

    Να υπάρξει, δηλαδή, η απαραίτητη νηνεμία, ώστε να αφιερωθούμε στο έργο μας, στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, για να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη, ανταγωνιστική.

    Να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, δυνατή, για να αισθανθούν όλοι οι Έλληνες περήφανοι. Οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν. Είτε γιατί δεν πίστεψαν στη βούληση της Ε.Ε., είτε γιατί κάποιοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την κερδοσκοπία.

    Και σήμερα, η κατάσταση στις αγορές απειλεί να αποδoμήσει, όχι μόνο τις θυσίες του Ελληνικού λαού, αλλά και την ομαλή πορεία της οικονομίας. Και κινδυνεύει να χαθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες από τα ακόμη μεγαλύτερα επιτόκια δανεισμού και ακόμη χειρότερα από την δυσκολία δανεισμού.

    Δεν θα το επιτρέψουμε.

    Ήρθε η στιγμή, το χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές, αυτόν τον χρόνο να μας τον δώσει η απόφαση που πήραμε όλοι μαζί οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης για να στηριχθεί η Ελλάδα.

    Είναι ανάγκη, ανάγκη εθνική και επιτακτική, να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε στην Ε.Ε.

    Έχω ήδη δώσει εντολή στον Υπουργό Οικονομικών να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες. Και οι εταίροι μας θα συνδράμουν άμεσα και αποφασιστικά, ώστε να παράσχουν στην Ελλάδα το απάνεμο λιμάνι που θα μας επιτρέψει να ξαναχτίσουμε το σκάφος μας με γερά και αξιόπιστα υλικά.

    Άλλα και να στείλουν και ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές, ότι η Ε.Ε. δεν παίζει και προστατεύει το κοινό μας συμφέρον και το κοινό μας νόμισμα. Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη πορεία, μια νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό.

    Όμως, πλέον, ξέρουμε το δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά.

    Μπροστά μας έχουμε ένα ταξίδι με απαιτήσεις από όλους μας, αλλά με μια νέα συλλογική συνείδηση και κοινή προσπάθεια θα φθάσουμε εκεί ασφαλείς, πιο σίγουροι, πιο δίκαιοι, πιο περήφανοι.

    Ο τελικός μας στόχος, ο τελικός μας προορισμός είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεμονίες. Να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις του Ελληνισμού, τον κάθε Έλληνα και Ελληνίδα από αντιλήψεις, πρακτικές και συστήματα που τον εμποδίζουν παντού, εδώ και δεκαετίες. Να δώσουμε οξυγόνο εκεί που υπάρχει ασφυξία, δικαιοσύνη και κανόνες εκεί που υπάρχει αδικία, διαφάνεια εκεί που υπάρχει σκοτάδι, σιγουριά εκεί που υπάρχει ανασφάλεια, και ανάπτυξη για όλους.

    Η έμπνευση, η πίστη μας είναι ετούτος εδώ ο τόπος, από το Καστελόριζο, μέχρι την Κέρκυρα, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, είναι αυτός ο υπέροχος λαός, είναι οι νέοι μας με τις δυνατότητες και τα οράματά τους.

    Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι, θα τα καταφέρουμε.

    Αρκεί εμείς οι Έλληνες να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας, στις αξίες μας, στον ίδιο μας εαυτό".

    Το κείμενο των βασικών κατευθύνσεων των προτάσεων του ΔΝΤ είναι το ακόλουθο:

    "Οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά η Κυβέρνηση στο πλαίσιο μιας βιώσιμης δημοσιονομικής προσαρμογής είναι οι εξής:

    - Αδύναμοι θεσμοί στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών

    - Αδυναμία του φορολογικού συστήματος να εξασφαλίσει ένα αποδεκτό επίπεδο συμμόρφωσης

    Συνεπώς υπάρχει, άμεση ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και μέτρα - άμεσα και μεσοπρόθεσμα - που θα βοηθήσουν στην ανάκτηση της αξιοπιστίας και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

    Δημοσιονομική Διαχείριση - Προϋπολογισμός

    Η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στον κρατικό προϋπολογισμό, όμως οι μεγάλες υπερβάσεις δαπανών αφορούν κυρίως τη γενική κυβέρνηση (υγεία και ασφαλιστικό σύστημα).

    Οι άμεσες ενέργειες για την ανάκτηση του ελέγχου των δημοσίων οικονομικών πρέπει να περιλαμβάνουν:

    - Δημοσιονομικό έλεγχο και κοινοποίηση των στοιχείων σε μηνιαία και τριμηνιαία βάση περιλαμβάνοντας και τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης (άμεσα).

    - Έλεγχο των δαπανών με παρακολούθηση των δεσμεύσεων και των υποχρεώσεων που αναλαμβάνονται από τους φορείς του δημοσίου (άμεσα).

    - Βελτίωση της διαδικασίας κατάρτισης και παρακολούθησης, με την παρουσίαση στο Κοινοβούλιο μιας δημοσιονομικής στρατηγικής με συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους για το Κράτος, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους ΟΤΑ (τον Ιούνιο) και με εναρμόνιση της διαδικασίας κατάρτισης του προϋπολογισμού στο Κράτος, στους ΟΚΑ και στους ΟΤΑ.

    - Μετάφραση του προϋπολογισμού και των δημοσιονομικών στόχων σε ανώτατα όρια πιστώσεων ανά Υπουργείο για το 2011 (Ιούνιος).

    - Προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου με αναθεώρηση του Νόμου του 1995 ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν οι παραπάνω αλλαγές (Ιούνιος).

    Η μεσοπρόθεσμη στρατηγική για τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης πρέπει να περιλαμβάνει:

    - Υιοθέτηση ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος αλλαγών ώστε να είναι σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ο τελικός στόχος και η κατεύθυνση:

    - Το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να είναι υπεύθυνο και υπόλογο για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής της γενικής κυβέρνησης.

    - Το ΓΛΚ πρέπει να λειτουργεί και προληπτικά (δημοσιονομικός έλεγχος) και προγραμματικά (δημοσιονομική πολιτική, κατάρτιση προϋπολογισμού και παρακολούθηση).

    - Τα Υπουργεία πρέπει να έχουν περισσότερο έλεγχο επί του προϋπολογισμού τους, ασκώντας την καθημερινή δημοσιονομική διαχείριση (αύξηση της αποδοτικότητας).

    - Το Κοινοβούλιο πρέπει να έχει ενισχυμένη εποπτεία και έλεγχο επί του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης.

    - Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον προϋπολογισμό πρέπει να θωρακίζει θεσμικά τις νέες αρμοδιότητες και διαδικασίες.

    Φορολογική Διοίκηση

    Οι κύριες προκλήσεις για το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι:

    - Η υψηλή φοροδιαφυγή και διαφθορά.

    - Οι διαρθρωτικές αδυναμίες στη διαχείριση της φορολογικής συμμόρφωσης που επιτείνει τα χρόνια προβλήματα και καθιστά άμεση την ανάγκη ανάκτησης του ελέγχου του συστήματος από τη διοίκηση.

    - Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για τη βελτίωση της συλλογής πρέπει να υποστηριχθούν από την αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης και την αποκατάσταση της συμμόρφωσης.

    - Χρειάζεται να γίνει δημόσια γνωστή η στρατηγική για την καταπολέμηση της μόνιμης φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της συμμόρφωσης.

    - Χρειάζεται να υπάρξουν νέες δομές διαχείρισης του έργου της μετάβασης σε ένα αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα όπως: - Η δημιουργία ομάδας δράσης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στο Υπουργείο Οικονομικών, διοικούμενη και υποστηριζόμενη σε υψηλό επίπεδο.

    - Η δημιουργία μιας επιτελικής ομάδας με τη συμμετοχή των συναρμόδιων Γενικών Γραμματέων.

    Οι άμεσες προτεραιότητες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής να διαλυθεί η άκρατη φοροδιαφυγή πρέπει να περιλαμβάνουν:

    - Πρόγραμμα ελέγχων, που να περιλαμβάνει αυστηρές ποινές και διώξεις για τις βαριές μορφές παραβάσεων: π.χ., το 75% των ελεύθερων επαγγελματιών (π.χ. γιατροί, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, δικηγόροι) δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο.

    - Πρόγραμμα για την διασφάλιση των εισπράξεων εσόδων από τους φορολογούμενους με τα μεγαλύτερα εισοδήματα. - Πρόγραμμα ενίσχυσης των μηχανισμών είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους μεγαλύτερους οφειλέτες.

    - Πρόγραμμα για την ενίσχυση της συμμόρφωσης μέσα από τη δήλωση και την πληρωμή φόρων: π.χ. το 30% των οφειλετών ΦΠΑ δεν έχουν καταθέσει δήλωση.

    - Αυστηρό πρόγραμμα για την εφαρμογή των νέων κυβερνητικών πρωτοβουλιών στη φορολογία: λεπτομερή σχέδια εφαρμογής, αποτελεσματική παρακολούθηση της προόδου, και επανεξέταση των αποτελεσμάτων για τη διασφάλιση των πολιτικών στόχων.

    Οι διαρθρωτικές αλλαγές για να επιτευχθεί ο στόχος της βιώσιμης συμμόρφωσης πρέπει να περιλαμβάνουν:

    - Ενίσχυση της ικανότητας στρατηγικής διοίκησης και σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Φορολογίας και Τελωνείων.

    - Ανάπτυξη και διατήρηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου διαχείρισης κινδύνου φορολογικής συμμόρφωσης: (i) δημιουργία Διεύθυνσης Διαχείρισης Κινδύνων, (ii) δημιουργία Συμβουλίου Συμμόρφωσης υπό το Υπουργείο Οικονομικών, (iii) ανάπτυξη μιας στρατηγικής βάσει του κινδύνου συμμόρφωσης και (iv) ανάπτυξη επιχειρησιακών σχεδίων για την υλοποίηση της στρατηγικής συμμόρφωσης. - Ουσιαστική βελτίωση της διαχείρισης των ελέγχων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αποτροπή φορολογικών παραβάσεων μέσα από ελέγχους με βάση κριτήρια κινδύνου.

    - Ανάπτυξη και διατήρηση αποτελεσματικών υπηρεσιών προς τους φορολογούμενους με τη δημιουργία ειδικής Διεύθυνσης και με την ανάπτυξη στρατηγικής για τις φορολογικές υπηρεσίες.

    - Ουσιαστική ενίσχυση της ικανότητας της Γενικής Γραμματείας Φορολογίας και Τελωνείων στη διαχείριση των κεντρικών φορολογικών λειτουργιών και ενίσχυση του ρόλου της κεντρικής υπηρεσίας σε επίπεδο σχεδιασμού, ελέγχου και εποπτείας".

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Σχετική είδηση: Αναθεώρηση ελλείμματος από τη Eurostat-Στα ύψη το spread

    Σχετική είδηση: Αλλαγές στο εργασιακό νομοσχέδιο

    Είδηση: 35810

    [18] Έρευνα της ΓΣΕΕ για μέτρα, οικονομία, εργασιακά

    Παρασκευη, 23 04 2010 12:36

    "Εργασία και συνδικάτα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης", είναι ο τίτλος έρευνας της ΓΣΕΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα και έγινε με τη μέθοδο συνεντεύξεων σε μισθωτούς και ανέργους. Ως μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφονται η ανεργία και η μείωση της απασχόλησης το 30%, οι χαμηλοί μισθοί και η φτώχεια το 26%, το δημόσιο χρέος το 13%, η ακρίβεια το 12% και η διαφθορά το 9%.

    Σε λάθος κατεύθυνση οδεύουν οι εξελίξεις στην Ελλάδα σύμφωνα με το 67% των ερωτηθέντων, ενώ σε σωστή κατεύθυνση απαντά το 20%.

    Κανένα κόμμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα απαντάει το 67% , ενώ το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 19% των θετικών απαντήσεων, με τη ΝΔ το 3%, το ΚΚΕ το 2% ΣΥΝ και ΛΑΟΣ από 1%.

    Στο άμεσο μέλλον οι ερωτηθέντες προβλέπουν δυσμενέστερες οικονομικές εξελίξεις, με το 41% να δηλώνει ότι τα μέτρα είναι σε σωστή κατεύθυνση και το 39% σε λάθος, ενώ ένα 15% δεν έχει άποψη και 5% δεν απάντησε. Πάντως κοινωνικά άδικα χαρακτηρίζει τα μέτρα το 76% και δίκαια το 21%, στην ερώτηση αν τα μέτρα πλήττουν περισσότερο τις χαμηλότερες κοινωνικές ομάδες.

    Πιο δυναμική πολιτική από τα συνδικάτα θέλει το 63%, ενώ πιο ήπια το 28%, με ένα 9% να μην απαντά στο ερώτημα.

    Διατεθειμένοι όμως να πάρουν μέρος σε απεργίες και κινητοποιήσεις, είναι το 50% των ερωτηθέντων, ενώ μη διατεθειμένοι είναι το 48% και χωρίς απάντηση το 2%.

    Επίσης η έρευνα καταγράφει και αλλαγές στα εργασιακά δεδομένα ανά κλάδο και τομέα εργασίας, σε θέματα ωραρίων, δεύτερης εργασίας, μετακινήσεων από και προς την εργασία, κλπ.

    Η έρευνα έγινε από την εταιρία VPRC τον Φεβρουάριο του 2010.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 35807


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 23 April 2010 - 16:56:32 UTC