Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγχαρητήρια Παπανδρέου σε Χρυσοχοϊδη- ΕΛ.ΑΣ
  • [02] Ταυτοποιούνται τα όπλα
  • [03] Aπελευθερώνεται το επάγγελμα των φορτηγατζήδων
  • [04] Περιπτεριούχοι: Απολογισμός της κινητοποίησής τους
  • [05] Πειρατεία σε εμπορικό πλοίο στη Σομαλία
  • [06] Νέο θέατρο Terra Vibe Park στην Αθήνα
  • [07] Αυτοκτονούν τα ζώα ;
  • [08] Νέο εμφύτευμα για την αντιμετώπιση της επιληψίας
  • [09] Αισιόδοξο για την ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας το ΔΝΤ
  • [10] Αύξηση προσέλευσης πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία
  • [11] Αποπλήρωσε το χρέος της η General Motors
  • [12] Πέταξαν αυγό στον ηγέτη των Συντηρητικών Ν. Κάμερον
  • [13] Πνίγει τους καημούς του στο αλκοόλ ένας στους τρεις Έλληνες
  • [14] Παράσταση στο υπουργείο Δικαιοσύνης για το Μ.Ζέρβα
  • [15] Ένα ταγκό για τη νόσο του Πάρκινσον
  • [16] Συνεχίζεται η κόντρα Σηφουνάκη- Βγενόπουλου
  • [17] Σχέδιο Καλλικράτης : Στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο
  • [18] 21η Απριλίου: Εκδηλώσεις μνήμης 43 χρόνια μετά
  • [19] Π.ΔΟΥΚΑΣ:«Ενώ όλοι βλέπουμε το ΔΝΤ σαν ένα μπαμπούλα, λέω ότι ίσως στο τέλος είναι η απαρχή της ανάταξης της χώρας μας.»
  • [20] Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Παιδεία
  • [21] Μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ για τη Διεθνή Ημέρα Μητέρας Γης
  • [22] Ιράν: Στρατιωτικές ασκήσεις και δοκιμές πυραύλων
  • [23] Διαβουλεύσεις εν μέσω κερδοσκοπικών πιέσεων

    [01] Συγχαρητήρια Παπανδρέου σε Χρυσοχοϊδη- ΕΛ.ΑΣ

    Τεταρτη, 21 04 2010 14:49

    "Βάζουμε τάξη στη χώρα", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συνεχάρη την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛ.ΑΣ, που "συνέβαλαν αποφασιστικά στο καίριο χτύπημα της τρομοκρατίας και της βίας στη χώρα μας". Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μάξιμου με το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την ηγεσία της ΕΛΑΣ, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι απ' όλη αυτή την εξέλιξη εξάγονται τρία απλά συμπεράσματα, με πρώτο εκείνο πως όταν υπάρχει μια άλλη αντίληψη και νοοτροπία διακυβέρνησης αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο ο δημόσιος υπάλληλος.

    Η δήλωση του Πρωθυπουργού

    "Όταν ξεφεύγουμε από την λογική ότι το κράτος είναι λάφυρο, τον κομματισμό και την πελατειακή αντίληψη και δείξουμε την εμπιστοσύνη, το σεβασμό και την αντικειμενικότητα, στην αξιοποίηση αυτού του δυναμικού, αυτό είναι ένα μήνυμα προς τη δημόσια διοίκηση και κάθε δημόσιο υπάλληλο", τόνισε ο Πρωθυπουργός.

    "Το αίσθημα της ασφάλειας ήταν ζητούμενο: Η αστυνομία είχε απαξιωθεί πριν από λίγους μήνες, πριν από ένα ή δύο χρόνια. Τώρα βάζουμε τάξη και στέλνουμε το μήνυμα, όχι μόνο σε κάθε πολίτη αλλά και διεθνώς. Και είναι πολύ σημαντικό μήνυμα ακόμα και για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας", επισήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Ακόμη, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το τρίτο μήνυμα είναι πως σεβόμαστε πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και την δημοκρατία και, παρά τις όποιες δυσκολίες, αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα μέσα από τον διάλογο και όχι την βία και την αυθαιρεσία.

    "Αυτό το μήνυμα της δημοκρατίας είναι επίκαιρο όσο ποτέ και για την χώρα μας και διεθνώς. Η διαφάνεια, ο σεβασμός στον πολίτη, η ανάγκη να καταπολεμήσουμε το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά, είναι μήνυμα που, 43 χρόνια μετά την Χούντα, ηχεί ζωντανά και το υπηρετεί με ευλάβεια αυτή η κυβέρνηση", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    "Είναι σημαντικό, 43 χρόνια μετά την Χούντα, όταν παλέψαμε για την ανεξαρτησία της χώρας, να παλέψουμε σήμερα για την απελευθέρωση του δυναμισμού του ελληνισμού, των τεραστίων δυνατοτήτων που έχει ο έλληνας και η ελληνίδα. Αυτό κάνουμε. Δίνουμε τον αγώνα, ώστε να φύγουμε από την επιτήρηση, που κακές πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος μας έχουν βάλει. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε και θα τα καταφέρουμε", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35710

    [02] Ταυτοποιούνται τα όπλα

    Τεταρτη, 21 04 2010 12:14

    Πιθανότατα σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα των βαλλιστικών ερευνών στα τρία πιστόλια των 9 χιλιοστών, ενώ την Τρίτη ταυτοποιηθήκαν τα δύο καλάσνικοφ και το αυτόματο ΜΡ5, που βρέθηκαν τη Δευτέρα στη γιάφκα στην Κυψέλη. Τα τρία όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί σε τρεις επιθέσεις του "Επαναστατικού Αγώνα". Η περιοχή εξακολουθεί να παραμένει αποκλεισμένη, καθώς η αστυνομία συνεχίζει να συλλέγει πειστήρια από το κρησφύγετο, ενώ οι κάτοικοι δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στα σπίτια τους.

    Νέα στοιχεία στα εργαστήρια

    Στα εργαστήρια της ΕΛΑΣ συνεχίζεται η λεπτομερής εξέταση των ευρημάτων, την ώρα που "δένουν" τα στοιχεία για την υπόθεση του "Επαναστατικού Αγώνα", καθώς προέκυψε ότι τόσο το υποπολυβόλο ΜΡ5 όσο και τα δύο καλάσνικοφ -που βρέθηκαν στο διαμέρισμα της Κυψέλης- είναι εκείνα που χρησιμοποίησε η οργάνωση κατά τις επιθέσεις στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Ιωνίας, στην αστυνομική κλούβα στο Γουδή και στην αστυνομική διμοιρία πίσω από το υπουργείο Πολιτισμού στα Εξάρχεια, όπου τραυματίστηκε σοβαρά ο αστυφύλακας Αδαμάντιος Μαντζούνης.

    Όλα δείχνουν ότι και το αντιαρματικό RPG είναι εκείνο με το οποίο οι τρομοκράτες χτύπησαν προ τριετίας την Αμερικάνικη Πρεσβεία, ωστόσο, για την πλήρη επαλήθευση αναμένεται ο βαλλιστικός έλεγχος.

    Εντός της ημέρας αναμένονται και τα αποτελέσματα της ταυτοποίησης για τα άλλα ευρήματα στο κρησφύγετο της Κυψέλης - τα τρία πιστόλια, τις τρεις χειροβομβίδες, τα εκρηκτικά και τους πυροκροτητές.

    Παράλληλα, πέραν από τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη δημιουργία πλαστών ταυτοτήτων - έντυπα, σφραγίδα και μηχάνημα πλαστικοποίησης - οι αστυνομικοί βρήκαν στη γιάφκα τα πλήρη στοιχεία τουλάχιστον 25 ανυποψίαστων πολιτών.

    Κατ' αυτό τον τρόπο είχε πλαστογραφηθεί η ταυτότητα του Δημοσθένη Μανδαλώζη, που όπως φαίνεται ήταν μηχανικός του Εμπορικού Ναυτικού και είχε δηλώσει απώλεια της ταυτότητάς του κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικού ταξιδιού στην Ιταλία το 2004.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σχετική είδηση: "Επαναστατικός Αγώνας": Τα ευρήματα της Κυψέλης Είδηση: 35695

    [03] Aπελευθερώνεται το επάγγελμα των φορτηγατζήδων

    Τεταρτη, 21 04 2010 15:34

    Την ελεύθερη χορήγηση αδειών φορτηγών δημόσιας χρήσης, την κατάργηση του κομίστρου για εθνικές και διεθνείς μεταφορές, την φοίτηση σε σχολές επαγγελματικής κατάρτισης όσων επιθυμούν ν' αποκτήσουν άδεια μεταφορέα, παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας. Ακόμη, ο κ. Ρέππας ανέφερε τη διάθεση αρχικού κεφαλαίου τουλάχιστον 9.000 ευρώ που προβλέπει το σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.

    Απάντηση σε δηλώσεις του επικεφαλής της Μarfin Ανδρέα Βγενόπουλου έδωσε ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Σηφουνάκης. Ο κ. Βγενόπουλος τον είχε κατηγορήσει ότι το 2000 του είχε δώσει 50 εκατομμύρια δραχμές για αποκατάσταση των καμμένων εκτάσεων στη Σάμο.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 35712

    [04] Περιπτεριούχοι: Απολογισμός της κινητοποίησής τους

    Τεταρτη, 21 04 2010 17:56

    Τον απολογισμό της κινητοποίησης της Τρίτης 20 Απρίλη, έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων και Καπνοπωλών Ελλάδας. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πώς: ''Με ποσοστό επιτυχίας που έφτασε κοντά στο 96% στην Αθήνα, το 100% στον Πειραιά και στην Πάτρα και σε πολύ υψηλά ποσοστά στις μεγάλες πόλεις όλης της χώρας, πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου 2010 η Πανελλαδική απεργία των περιπτερούχων σε όλη την χώρα για την διεκδίκηση των αιτημάτων του''.

    Υπενθυμίζεται ότι εκτός από το κλείσιμο των περιπτέρων, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σύνταγμα και παράσταση διαμαρτυρίας το υπουργείο Οικονομικών, όπου επιδόθηκε σχετικό ψήφισμα. Η ομοσπονδία διεκδικεί επαναδιαπραγμάτευση των φορολογικών ζητημάτων στα καπνικά, τα οποία αποτελούν την βασική πηγή εσόδων για τον κλάδο.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 35721

    [05] Πειρατεία σε εμπορικό πλοίο στη Σομαλία

    Τεταρτη, 21 04 2010 15:00

    Σομαλοί πειρατές κατέλαβαν ένα -υπό παναμαϊκή σημαία- εμπορικό πλοίο με 21 μέλη πλήρωμα, όλους Φιλιππινέζους, ανακοινώθηκε σήμερα από μία περιφερειακή ναυτιλιακή οργάνωση και τη ναυτική δύναμη που εκτελεί περιπολίες στη περιοχή στο πλαίσιο του προγράμματος Αταλάντη.Ο Αντριου Μουανγκούρα, υπεύθυνος του Προγράμματος Αρωγής σε Ναυτικούς της Ανατολικής Αφρικής στην Κένυα, δήλωσε ότι το MV Voc Daisy καταλήφθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τετάρτη, στον Κόλπο του Αντεν,190 ναυτικά μίλια ΝΑ του λιμανιού Σαλαλάχ του Ομάν. Όπως ανέφερε, το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου είχε αποπλεύσει από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς ένα μη προσδιοριζόμενο λιμάνι στη διώρυγα του Σουέζ.

    //<![CDATA[

    var sOptions = "{'api_version':'2', 'context_menu':1, 'to_location':'Athens Greece', 'target_lat':17.0197, 'target_lon':54.0897, 'to_location_info':'', 'to_location_changeable':0, 'from_location':'', 'map_width':500, 'map_height':300, 'maptype':'normal', 'maptype_control_display':1, 'maptype_control_style':'drop_down', 'maptype_control_position':'top_right', 'toolbar_control_display':1, 'toolbar_control_style':'small_3d', 'toolbar_control_position':'top_left', 'display_layer':'none', 'display_scale':0, 'display_overview':0, 'zoom':9, 'api_key':'ABQIAAAAixXrP144z5QMRyoDJgrvbhSirWNKoRH9jKC0N06WSH6Zci-khhRCp0Q92p1XwtnMqUrzuFo2YhyLkQ', 'sensor':0, 'display_popup':0, 'popup_width':640, 'popup_height':480, 'popup_type':'highslide'}";

    var JAMapOptions0 = Json.evaluate(sOptions);

    var objWidgetMap0 = new JAWidgetMap('ja-widget-map0', JAMapOptions0);

    var objWidgetMapPopup0;

    window.addEvent('domready', function (){

    objWidgetMap0.displayMap('','',false);

    });

    function JAMapOpenPopup0()

    {

    var popupOptions = Object.extend(JAMapOptions0, {size: new GSize(640, 480), toolbar_control_style: 'large_3d', display_scale: 1} || {});

    objWidgetMapPopup0 = new JAWidgetMap('ja-widget-map0-popup', popupOptions);

    objWidgetMapPopup0.setCenter(objWidgetMap0);

    }

    function JAMapClosePopup0()

    {

    objWidgetMap0.setCenter(objWidgetMapPopup0);

    return false;

    }

    //]]>

    Είδηση: 35709

    [06] Νέο θέατρο Terra Vibe Park στην Αθήνα

    Τεταρτη, 21 04 2010 12:55

    Την έναρξη του νέου θεάτρου TerraVibe στην Αθήνα ανακοίνωσε η Didi Music που έρχεται να συμπληρώσει τον ήδη γνωστό χώρο του στη Μαλακάσα. Το νέο θέατρο ξεκινάει τη λειτουργία του για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι, ως επακόλουθο των αυξανόμενων απαιτήσεων του μουσικόφιλου κοινού. Ένα νέο θέατρο, με την πλέον σύγχρονη οικολογική αρχιτεκτονική, είναι έτοιμο να προσφέρει στους επισκέπτες του όχι μόνο μια μοναδική αισθητική εμπειρία αλλά και όλες τις σύγχρονες πρακτικές ανέσεις.

    Έχει 3.500 θέσεις, προσφέρει άψογη ακουστική και εύκολη πρόσβαση για τους Αθηναίους, μέσω της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας. Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η εταιρεία για συνεχή αναβάθμιση των υποδομών του TerraVibe Park, ανά τρία εισιτήρια θα παρέχεται δωρεάν θέση parking σε όλους τους θεατές των συναυλιών του θεάτρου, στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, με ειδικά καθορισμένο parking και πλήρως εξοπλισμένη τουαλέτα. Οι κάτοχοι εισιτηρίων VIP εξασφαλίζουν θέση στο bar-restaurant του TerraVibe Park, από το οποίο θα μπορούν να απολαμβάνουν τη συναυλία με ποτό, finger food και απεριόριστη ορατότητα στη σκηνή!

    Την αυλαία του νέου θεάτρου του TerraVibe Park έρχεται να ανοίξει ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια στη ζωή, ο Elvis Costello στις 3 Ιουλίου και η Diana Krall την επόμενη ημέρα, 4 Ιουλίου. Είδηση: 35697

    [07] Αυτοκτονούν τα ζώα ;

    Τεταρτη, 21 04 2010 18:54

    Πριν από 40 χρόνια, ο Ρίτσαρντ Ο' Μπάρι είδε την Κάθι, ένα δελφίνι που συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή της δεκαετίας του 1960 Flipper, να θέτει τέρμα στη ζωή της. Τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται. Αφού τον κοίταξε στα μάτια, βυθίστηκε στο βάθος της μεταλλικής δεξαμενής και σταμάτησε να αναπνέει. Εκείνη τη στιγμή, από εκπαιδευτής δελφινιών, ο Ρίτσαρντ Ο' Μπάρι μετατράπηκε σε έναν ένθερμο υποστηρικτή των δικαιωμάτων των ζώων.

    Ο ρόλος του στον «Ορμο», το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ του Ελληνοαμερικανού Λιούις Ψυχογιού που πραγματεύεται τη μαζική σφαγή των δελφινιών στην Ιαπωνία, τον έκανε διάσημο. Μιλώντας στο αμερικανικό περιοδικό Time, ο Ο' Μπάρι επιμένει στην άποψή του. Υπενθυμίζει ότι τα δελφίνια είναι ζώα με αυτεπίγνωση και υποστηρίζει ότι εάν η ζωή τους γίνει αφόρητη σταματούν να αναπνέουν. Κι αυτό δεν μπορεί παρά να ορισθεί ως αυτοκτονία.

    Η άποψη ότι τα ζώα αυτοκτονούν μπορεί να ακούγεται παράλογη. Το ζήτημα, ωστόσο, έχει απασχολήσει από πολύ παλιά τη φιλοσοφία. Ο Αριστοτέλης ανέφερε ότι ένας επιβήτορας είχε πηδήξει στο κενό όταν κατάλαβε ότι είχε συνευρεθεί ερωτικά με τη μητέρα του.

    Με το θέμα είχαν ασχοληθεί, επίσης, οι πρωτοχριστιανικοί θεολόγοι και οι ακαδημαϊκοί της βικτοριανής εποχής. «Σήμερα, όταν αναφερόμαστε στην αυτοκτονία των ζώων, είναι ένας τρόπος να εκδηλώσουμε τη συμπόνιά μας στην κακομεταχείριση που υφίστανται και την αιχμαλωσία τους», υποστηρίζει ο Ντάνκαν Ουίλσον, καθηγητής της Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στη Βρετανία και συντάκτης μιας μελέτης για τα αυτοκαταστροφικά ζώα, η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο στην βρετανική επιθεώρηση Endeavour.

    Αυτό που ισχυρίζεται ο Βρετανός καθηγητής είναι ότι οι διαφορές ιστορικά στον τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το θέμα της αυτοκτονίας των ζώων απεικονίζει τις αξιακές αλλαγές γύρω από αυτά. Οι Λατίνοι, για παράδειγμα, θεωρούσαν την αυτοκτονία των ζώων απολύτως φυσιολογική και ένδειξη ανωτερότητας κάποιων ειδών. Ένα ζώο για το οποίο πίστευαν ότι ήταν αυτοκτονικό και το σέβονταν γι' αυτό το λόγο, ήταν το άλογο. Τον 13ο αιώνα, ο καθολικός θεολόγος και φιλόσοφος Άγιος Θωμάς Ακινάτης υποστήριζε ότι η αυτοκτονία ήταν αμαρτία για τους ανθρώπους και αδιανόητη για τα ζώα. Η θέση του ήταν ότι όλα τα δημιουργήματα του Θεού αγαπούν από τη φύση τους τον εαυτό τους κι εξίσου από τη φύση τους θέλουν να κρατηθούν στη ζωή.

    Από τότε και για πολλούς αιώνες η συζήτηση ατόνησε. Τον 19ο αιώνα, ωστόσο, αφού ο Δαρβίνος διατύπωσε τη θεωρία ότι ο άνθρωπος κατάγεται από τα ζώα και όταν αργότερα η χορτοφαγία και τα "πετς" άρχισαν να γίνονται της μόδας, η διαμάχη ήρθε και πάλι στην επιφάνεια. Ο συνήθης ύποπτος αυτή τη φορά ήταν ο σκύλος. Το 1845, η εφημερίδα Ιllustrated London News δημοσίευσε την ιστορία ενός Νιούφαουντλαντ, το οποίο είχε αποπειραθεί πολλές φορές να πνιγεί.

    Στη μελέτη του Ντάνκαν Ουίλσον η λίστα μεγαλώνει με την προσθήκη μιας αγριόπαπιας, μιας γάτας, πελεκάνων και σκορπιών. Ο Βρετανός καθηγητής, πάντως, δεν υποστηρίζει σε καμία περίπτωση ότι αυτά τα ζώα είχαν τεχνικά την ικανότητα να θέσουν τέρμα στη ζωή τους.

    Καταθέτοντας τη δική του - και πολύ διαφορετική - άποψη για το θέμα, ο Τόμας Τζόινερ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα στις ΗΠΑ και συγγραφέας του βιβλίου «Μύθοι γύρω από την αυτοκτονία», επισημαίνει έναν κοινό παρονομαστή στις αυτοκτονικές τάσεις των έμβιων όντων. «Στη φύση φαίνεται ότι υπάρχει το ίδιο είδος υπολογισμού», λέει στο Time. «Ο θάνατός μου αξίζει περισσότερο από τη ζωή μου; Οι αυτοκτονίες όλων των ειδών περιλαμβάνουν αυτόν τον υπολογισμό - από τα βακτήρια έως τα έντομα και από τους ανθρώπους που αυτοκτονούν για διάφορους συμβατικούς λόγους έως τους τρομοκράτες καμικάζι».

    Στη συζήτηση αυτή χωρούν πολλές απόψεις. Ο Τζόναθαν Σάφραν Φόερ, συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Eating Animals», στο οποίο περιγράφει με τον πιο ωμό τρόπο τη διαδρομή ενός ζώου από το εκτροφείο στο σφαγείο και από εκεί στο πιάτο μας, προσεγγίζει το ζήτημα από μια διαφορετική οπτική γωνία. «Πρέπει να εξολοθρεύουμε τις μύγες με τη μυγοσκοτώστρα, αρέσει στα φυτά η κλασική μουσική, αυτοκτονούν οι σκύλοι; Όλα αυτά τα ερωτήματα μπορεί να είναι ενδιαφέροντα, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με το πώς αλληλεπιδρούμε με τα ζώα», δηλώνει.

    Ο Αμερικανός συγγραφέας είδε πρόσφατα τον «Όρμο» του Λιούις Ψυχογιού. Πιστεύει ότι οι αναφορές του ντοκιμαντέρ στην αυτοκτονία των ζώων είναι κάπως «ύποπτες». «Δεν χρειάζεται να κάνουμε τα ζώα σαν τους ανθρώπους για να τους συμπεριφερόμαστε καλά», λέει. «Θα ήταν αρκετό εάν συμπεριφερόμασταν στα γουρούνια σαν να είναι γουρούνια και στις αγελάδες σαν να είναι αγελάδες».

    AΠΕ Είδηση: 35724

    [08] Νέο εμφύτευμα για την αντιμετώπιση της επιληψίας

    Τεταρτη, 21 04 2010 16:20

    Υγεια

    Ένα νέο εμφύτευμα εγκεφάλου που αποτελείται εν μέρει από μετάξι, έχει τη δυνατότητα να "λιώνει" πάνω στην επιφάνεια του εγκεφάλου, παρέχοντας τη δυνατότητα άμεσης επαφής των ηλεκτροδίων με τον εγκέφαλο για τη βέλτιστη καταγραφή των ηλεκτρικών σημάτων. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, οι δοκιμές της συσκευής έδειξαν ότι τα λεπτά εύκαμπτα ηλεκτρόδια μπόρεσαν να καταγράψουν τα σήματα στον εγκέφαλο μίας γάτας με μεγαλύτερη ακρίβεια, σε σύγκριση με τις μεγαλύτερου πάχους και πιο δύσκαμπτες συσκευές. Οι ερευνητές στο περιοδικό Nature Materials, υποστηρίζουν ότι οι συσκευές αυτού του τύπου θα μπορούσαν να είναι πολύ χρήσιμες στην αντιμετώπιση ατόμων με επιληψία και βλάβες της σπονδυλικής στήλης, αλλά και να βοηθήσουν στον καλύτερο έλεγχο των τεχνητών άνω και κάτω άκρων.

    "Aγκαλιάσουν" τον εγκέφαλο

    Ο John Rogers από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και οι συνάδελφοί του στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και το Πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστόνη δήλωσαν ότι κατασκεύασαν τις διατάξεις των ηλεκτροδίων χρησιμοποιώντας πρωτεΐνη μεταξιού και λεπτά μεταλλικά ηλεκτρόδια, λόγω του ότι το μετάξι είναι βιοαποικοδομήσιμο και υδατοδιαλυτό, οπότε διαλύεται στον εγκέφαλο επιτρέποντας έτσι στα ηλεκτρόδια να "αγκαλιάσουν" τον εγκέφαλο.

    Η δοκιμή των ηλεκτροδίων έγινε σε γάτες που είχαν υποβληθεί σε αναισθησία, αλλά διατηρούσαν τη λειτουργικότητα των οφθαλμών τους.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ηλεκτρόδια μπόρεσαν να καταγράψουν τα σήματα από τους οφθαλμούς των ζώων, καθώς οι ερευνητές τους παρουσίαζαν κάποιες οπτικές εικόνες.

    "Τα εμφυτεύματα αυτά έχουν τη δυνατότητα να μεγιστοποιήσουν την επαφή των ηλεκτροδίων με τον εγκεφαλικό ιστό, ελαχιστοποιώντας παράλληλα την προκαλούμενη βλάβη στον εγκέφαλο", αναφέρει ο Dr. Walter Koroshetz από το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού Επεισοδίου του NIH, που συνέβαλε στη χρηματοδότηση της μελέτης.

    Τα νέου τύπου αυτά εμφυτεύματα θα μπορούσαν να έχουν ευρεία εφαρμογή στην επιληψία, στις κακώσεις της σπονδυλικής στήλης, καθώς και σε άλλες νευρολογικές διαταραχές.

    Για παράδειγμα, εξηγούν οι επιστήμονες, ένα τόσο ευαίσθητο ηλεκτρόδιο θα μπορούσε να ανιχνεύσει μια επιληπτική κρίση στην έναρξή της και να χορηγήσει παλμούς για να τη σταματήσει.

    Πηγή: http://healthview.gr Είδηση: 35719

    [09] Αισιόδοξο για την ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας το ΔΝΤ

    Τεταρτη, 21 04 2010 18:57

    Ελαφρά προς τα πάνω αναθεώρησε τις προβλέψεις του για τους ρυθμούς ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τονίζοντας ότι αυτή κινδυνεύει από το υπέρογκο χρέος των αναπτυγμένων χωρών, αλλά και των "ανισορροπιών", που παρουσιάζει αυτόν τον καιρό, η 'ροή κεφαλαίων ανά διάφορες περιοχές του πλανήτη.

    Σύμφωνα με το ΔΝΤ, πέρυσι, η ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας είχε αρνητικό πρόσημο (-0,6%), αλλά φέτος προαλείφεται ανάπτυξη της τάξης του +4,2%. Το ίδιο το ΔΝΤ τον Ιανουάριο ανακοίνωνε ποσοστό ανάπτυξης +3,9%.

    Επισημάνθηκε, παράλληλα, ότι φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης των αναπτυσσομένων οικονομιών θα είναι κατά πολύ εντονότερος αυτού των ανεπτυγμένων. "Οι διάφορες οικονομίες στον πλανήτη θα συνέλθουν από την κρίση του φθινοπώρου του 2008 με διαφορετική ταχύτητα η καθεμία, παραδείγματος χάρη η Κίνα θα έχει και φέτος έναν πολύ ισχυρό ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, "ακολουθούμενη" από τη Βραζιλία, την Ινδία, αλλά και την Ινδονησία.

    Όσον αφορά στο υπέρογκο κρατικό χρέος των ανεπτυγμένων, το ΔΝΤ προϊδέασε ότι πρέπει οπωσδήποτε να τιθασευτεί, ενώ ανέδειξε και το πρόβλημα της "ανισορροπίας" στη ροή κεφαλαίων ανά διάφορες περιοχές του πλανήτη μας, "στο πλαίσιο της εκδηλούμενης αναθέρμανσης στον τομέα του παγκόσμιου εμπορίου, αλλά και της σταθεροποίησης σ ένα ανώτερο επίπεδο των τιμών των πρώτων υλών".

    Για το υπέρογκο χρέος των ανεπτυγμένων, το ΔΝΤ ζητεί μεσοπρόθεσμες αξιόπιστες οικονομικές "στρατηγικές", χάρη στις οποίες το χρέος κάθε σημαντικής οικονομίας του πλανήτη, τώρα στο επίπεδο του 1950, "θα επανέλθει σε συνετότερα επίπεδα".

    "Τυχόν νέα οικονομική κρίση, θα βρει πολλές κρατικές οικονομίες πολύ ευάλωτες", προϊδέασε το ΔΝΤ. "Για την παγκόσμια οικονομία και δραστηριότητα, θα πρέπει να δηλώσουμε ότι το μέλλον παρουσιάζεται ασυνήθιστα αβέβαιο", τόνισε παράλληλα στην έκθεσή του το ΔΝΤ.

    Μισέλ Μπαρνιέ

    Την ίδια ώρα, ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υπηρεσίες κ. Μισέλ Μπαρνιέ εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή του στην πρόταση του ΔΝΤ να φορολογηθούν οι τράπεζες για να χρηματοδοτηθούν οι μηχανισμοί για την πρόληψη των κρίσεων, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη εργάζεται ήδη πάνω σε αυτό.

    Οι προτάσεις του ΔΝΤ που θα υποβληθούν την Παρασκευή στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των προέδρων των κεντρικών τραπεζών των χωρών της G20 "ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές με τις κατευθύνσεις που παρουσίασα" την περασμένη εβδομάδα κατά τη σύνοδο των ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών, δήλωσε.

    Ο Μπαρνιέ, αναφέρθηκε λεπτομερώς στα σημεία σύγκλισης μεταξύ των προτάσεων του ΔΝΤ και εκείνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Πρώτον, "η δημιουργία ενός γενικού πλαισίου για την πρόληψη και τη διαχείριση των κρίσεων, μαζί με τα ρυθμιστικά μέτρα, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα, η σοβαρότητα και το κόστος των μελλοντικών κρίσεων".

    Δεύτερον, "ένα σύνολο μέσων που θα επιτρέπει να παρέμβουμε πολύ νωρίς, και σε διαφορετικά στάδια των δυσχερειών σε ένα ή περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα", συνόψισε ο Επίτροπος.

    "Το ΔΝΤ αναφέρεται στη δημιουργία υπηρεσιών, μέσων παρέμβασης, και καθεστώτων πτωχεύσεων, που θα εξασφαλίζουν τη σταθερότητα ή τη συνέχεια της δραστηριότητας", σημείωσε.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35725

    [10] Αύξηση προσέλευσης πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία

    Τεταρτη, 21 04 2010 17:48

    Κατά 20% έως 30% αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες, η προσέλευση στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς η οικονoμική δυσχέρεια έχει σαν αποτέλεσμα να μην απευθύνονται οι πολίτες στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αυτό ανέφερε η υπουργός Υγείας μιλώντας στο 9ο ετήσιο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει πέντε μεγάλους στόχους στον τομέα της υγείας για τη στήριξη του ΕΣΥ και τον εξορθολογισμό των δαπανών και αναφερόμενη στα μέτρα, με βασικότερο όλων την ηλεκτρονική διαχείριση σε ότι αφορά τις προμήθειες τόσο των αναλώσιμων υλικών όσο και στο χώρο του φαρμάκου, προέβλεψε ότι η εξοικονόμηση μέσα στο 2010 μπορεί να φτάσει και το 1 δισ. ευρώ.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 35722

    [11] Αποπλήρωσε το χρέος της η General Motors

    Τεταρτη, 21 04 2010 17:47

    Τα χρέη της προς το αμερικανικό δημόσιο αποπλήρωσε η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors, καταβάλλοντας το ποσό των 5,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε λάβει ως οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και του Καναδά, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που είχε λόγω της οικονομικής κρίσης.

    Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της GM Εντ Γουίτακρ στην Wall Street Journal: "Η General Motors έχει καταβάλλει το ποσό των 5,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και στην καναδική υπηρεσία για την ανάπτυξη των εξαγωγών".

    Ένας εκπρόσωπος της GM δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η αποπληρωμή πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη.

    "Έχουμε καταβάλλει στο ακέραιο και νωρίτερα από ότι προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα τα δάνεια που λάβαμε για να βοηθήσουμε τη νέα GM να αναδιαρθρωθεί για να επιστρέψει στην εργασία μετά από των πτώχευση του κατασκευαστή το περασμένο έτος", πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της GM.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠ Είδηση: 35723

    [12] Πέταξαν αυγό στον ηγέτη των Συντηρητικών Ν. Κάμερον

    Τεταρτη, 21 04 2010 17:23

    Δείτε το video

    Το πρώτο αυγό της προεκλογικής του εκστρατείας δέχθηκε, αλλά σχολίασε με χιούμορ, ο ηγέτης των Τόρις, Ντέιβιντ Κάμερον, από νεαρό κουκουλοφόρο στην Κορνουάλη. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά,ένας νεαρός κουκουλοφόρος πέταξε σήμερα ένα αυγό στον Ντέιβιντ Κάμερον, "το πρώτο της προεκλογικής του εκστρατείας", όπως είπε ο ηγέτης των Τόρις, έπειτα από ομιλία του σε κολέγιο της Κορνουάλης.

    Όπως δείχνουν και οι εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση ο νεαρός με την γκρι κουκούλα πετάει ένα αυγό στον ηγέτη των Συντηρητικών την ώρα που αυτός έβγαινε από την πανεπιστημιούπολη του Saltash College της Κορνουάλης, όπου είχε εκφωνήσει ομιλία στους φοιτητές.

    Ο Κάμερον, ο οποίος ακολουθείται καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας από έναν δημοσιογράφο μιας ταμπλόιντ που είναι πάντα ντυμένος κοτόπουλο, δήλωσε μετά το επεισόδιο με το αυγό: Τώρα ξέρω ποιός έκανε ποιόν, η κότα το αυγό κι όχι το αυγό την κότα".

    Εκπρόσωπος των Συντηρητικών διευκρίνισε ότι το αυγό πέρασε ξυστά από τον ώμο του Κάμερον.

    Σε αντίθεση με τον Κάμερον, το 2001 ο αναπληρωτής πρόεδρος των Εργατικών Τζον Πρέσκοτ είχε αντιδράσει δίνοντας μια μπουνιά στο σαγόνι σε έναν αγρότη που του είχε πετάξει ένα αυγό.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35720

    [13] Πνίγει τους καημούς του στο αλκοόλ ένας στους τρεις Έλληνες

    Τεταρτη, 21 04 2010 17:02

    Ανάμεσα στα "γερά ποτήρια" της Ευρώπης συγκαταλέγονται οι Έλληνες, αφού σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου, ο ένας στους τρεις πίνει «μία ή και αρκετές φορές την εβδομάδα» πέντε ή και περισσότερα αλκοολούχα ποτά.

    Σύμφωνα με την έρευνα, το 34% των Ελλήνων δηλώνει ότι πίνει αλκοόλ, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, την στιγμή που ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 29%.

    Όπως αναφέρεται στην κοινοτική δημοσκόπηση, τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Ιρλανδία (44%), τη Ρουμανία (39%), τη Γερμανία και την Αυστρία (36%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Λετονία (11%), τη Σουηδία (13%) και το Λουξεμβούργο (14%).

    Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, 13% των Ελλήνων, που αναγνωρίζουν ότι τον τελευταίο μήνα κατανάλωσαν αλκοολούχα ποτά, δηλώνουν ότι αυτό συμβαίνει: καθημερινά (14% στους «27»), 10%

    τέσσερις με πέντε φόρες την εβδομάδα (9% στους «27»), 24%

    δύο με τρεις φόρες την εβδομάδα (23% στους «27»), 28%

    μία φορά την εβδομάδα (26% στους «27»), 13%

    δύο με τρεις φορές τον μήνα (16% στους «27») και 12%

    μια φορά τον μήνα ( 11% στους «27»).

    Σύμφωνα ακόμη με την κοινοτική δημοσκόπηση, 53% των Ελλήνων και 36% των πολιτών στους «27» θεωρούν ότι μία αύξηση της τιμής στα αλκοολούχα ποτά κατά 25% θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης μεταξύ νέων και των πολιτών, που κάνουν μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

    Εξάλλου, 92% των Ελλήνων και 83% των πολιτών στους «27» συμφωνούν να αυξηθούν οι έλεγχοι της αστυνομίας για αλκοτέστ ως μέτρο πρόληψης για την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ 91% των Ελλήνων και 73% των πολιτών στους «27» υποστηρίζουν ότι για τους νέους οδηγούς το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο οινοπνεύματος στο αίμα θα πρέπει να είναι 0,2g/l στο σύνολο της ΕΕ.

    Τέλος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κοινοτικής δημοσκόπησης, 86% των Ελλήνων και 77% των πολιτών στους «27» υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να απαγορευθούν στην ΕΕ οι διαφημίσεις αλκοόλ, που έχουν κυρίως ως στόχο τους νέους.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35718

    [14] Παράσταση στο υπουργείο Δικαιοσύνης για το Μ.Ζέρβα

    Τεταρτη, 21 04 2010 16:52

    Συνάντηση με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κατσιφάρα, το Γενικό Γραμματέα και τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, είχε σήμερα Τετάρτη, αντιπροσωπεία του Συντονισμού των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, της ΑΔΕΔΥ, της ΟΙΕΛΕ, της ΟΛΜΕ και της Επιτροπής Αλληλεγγύης στο Μάριο Ζέρβα.

    Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια παράστασης διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αίτημα την αποφυλάκιση του προπονητή κολύμβησης Μάριου Ζέρβα, που είχε συλληφθεί στην απεργία της 11ης Μάρτη, ενώ αρκετοί από τους εκπροσώπους των σωματείων ήταν αυτόπτες μάρτυρες στο περιστατικό της σύλληψης, τονίζοντας ότι ο συγκεκριμένος, δε συμμετείχε σε κανένα επεισόδιο.

    Τέλος, κατατέθηκαν ψηφίσματα σωματείων και Ομοσπονδιών, καθώς και υπογραφές διαμαρτυρίας χιλιάδων πολιτών.

    Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι του Υπουργείου, επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν ως προς τα αιτήματα, δηλώνοντας ωστόσο ότι θα συνεκτιμήσουν την παρέμβαση των μαζικών φορέων και των διαμαρτυρόμενων πολιτών. Η μόνη δέσμευσή τους αφορούσε την άδεια επίσκεψης για την αρραβωνιαστικιά του Μάριου Ζέρβα, που μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να τον επισκεφτεί. Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, όπου και έγινε ο απολογισμός της συνάντησης με τους εκπροσώπους του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Είδηση: 35715

    [15] Ένα ταγκό για τη νόσο του Πάρκινσον

    Τεταρτη, 21 04 2010 16:48

    Υγεια

    "Χορέψτε ταγκό" συνιστούν οι ειδικοί στα άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον. Μελέτη που έγινε στην Αμερική σχετικά με την επίδραση του χορού στη νόσο του Πάρκινσον έδειξε ότι το ταγκό συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών των ασθενών και στην αντιμετώπιση των πρακτικών προβλημάτων της καθημερινότητάς τους. Η επίδραση του ταγκό είναι συμπληρωματική των ευεργετικών αποτελεσμάτων της φυσιοθεραπείας στους ασθενείς με Πάρκινσον, ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Σεβαστή Μποσταντζοπούλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή ημερίδες που θα πραγματοποιηθούν στις 24 Απριλίου σε Αθήνα (ξενοδοχείο Divani Acropolis) και Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο Ηλέκτρα Παλάς) για την ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με τη νόσο Πάρκινσον.

    Η πάθηση αυτή είναι μια άγνωστης αιτιολογίας συχνή νευροεκφυλιστική νόσος που έχει προσβάλλει 6,3 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο. Η συχνότητα εμφάνισής της στον γενικό πληθυσμό είναι 1/1.000, ενώ στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών 1/100. Το 2005 σε όλο τον κόσμο υπήρχαν 4,5 εκατομμύρια άτομα που έπασχαν από νόσο του Πάρκινσον, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι αριθμός αυτός θα φτάσει στα 9,3 εκατομμύρια το 2030.

    Όπως ανέφερε η κ. Μποσταντζοπούλου υπάρχουν έξι γονίδια τα οποία ενοχοποιούνται για τη νόσο του Πάρκινσον και ένα στην Ελλάδα παρατηρείται πιο συχνά.

    Οι νεότερες εξελίξεις στη θεραπεία της νόσου περιλαμβάνουν, εκτός από τα φάρμακα που χορηγούνται μία φορά την ημέρα, τη χορήγηση φαρμάκων είτε με τη μορφή αυτοκόλλητου που τοποθετείται σε ένα σημείο του σώματος είτε υποδορίως, με αντλίες οι οποίες εξασφαλίζουν την 24ωρη χορήγησή του.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35716

    [16] Συνεχίζεται η κόντρα Σηφουνάκη- Βγενόπουλου

    Τεταρτη, 21 04 2010 16:26

    Για μία ακόμη μέρα συνεχίστηκε, σήμερα η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του επιχειρηματία κ. Ανδρέα Βγενόπουλου και του υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Νίκου Σηφουνάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι δεν αξιοποίησε τα χρήματα της δωρεάς για την δεντροφύτευση της Σάμου, με ελαιόδεντρα, μετά τις καταστροφικές φωτιές που έπληξαν το νησί το 2000.

    Ο υφυπουργός απαντώντας στους ισχυρισμούς του προέδρου της MIG ότι έδωσε στον τότε υπουργό Αιγαίου 50 εκατομμύρια δρχ για την αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2000 στη Σάμο, επιβεβαίωσε ότι συναντήθηκε με τον κ. Βγενόπουλο, μετά τις πυρκαγιές της Σάμου και για το οικονομικό μέρος της προσφοράς τον παρέπεμψε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του νησιού που είχε εκπονήσει πρόγραμμα αναδάσωσης.

    Ο κ. Σηφουνάκης αποδίδει στον κ. Βγενόπουλο προσπάθεια να προκαλέσει θόρυβο με ανύπαρκτα θέματα, παραπλανητικά προκειμένου να αποφύγει τη συζήτηση για συγκεκριμένα και επώδυνα.

    Μάλιστα, παρέθεσε και δηλώσεις του τότε Δημάρχου Πυθαγορείου Σάμου κ. Νικόλαου Μάρκου όπου αναφέρει ρητά πως ο Δήμος Πυθαγορείου ήταν ο αποκλειστικός αποδέκτης - μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων - της δωρεάς της Marfin και ο μόνος διαχειριστής της διάθεσής της.

    "Όμως θα παραμείνω στην ουσία του θέματος, στον ισχυρισμό δηλαδή ότι το δάσος, ο Σαμιώτικος ελαιώνας, έγινε. Θα έρθω λοιπόν στην Σάμο για να μου δείξουν το δάσος, έστω και με καθυστέρηση περίπου 10 ετών".

    Α. Βγενόπουλος

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της MIG, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει μεταξύ άλλων: "Μόλις έδωσα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το υπουργείο του είχε κάνει Συνέντευξη Τύπου, ότι αυτός είχε καλέσει τα κανάλια και ότι βέβαια τα χρήματα τα έδωσα, ο κ. Σηφουνάκης ισχυρίζεται σήμερα ότι τα χρήματα, που παραδέχθηκε πλέον ότι κατεβλήθησαν, αξιοποιήθηκαν από τον τοπικό Δήμο χωρίς τη γνώση ή ανάμειξή του. Έχουμε στην διάθεσή μας το βίντεο από την Συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στις 5 Φεβρουαρίου 2001 ο κ. Σηφουνάκης, που αποδεικνύει το αντίθετο. Ακόμη, το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αιγαίου με ημερομηνία 5-2-2001 ξεκίναγε ως εξής: "Μία σημαντική πρωτοβουλία για την ανασύσταση του κατεστραμμένου από την περσινή μεγάλη πυρκαγιά Σαμιώτικου ελαιώνα αναλαμβάνει το Υπουργείο Αιγαίου σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα τον Όμιλο Εταιρειών MARFIN και την Τοπική Αυτοδιοίκηση Σάμου". Προφανώς λοιπόν όχι μόνον είχε γνώση και ανάμειξη, αλλά ήταν και "σημαντική πρωτοβουλία" του"

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35714

    [17] Σχέδιο Καλλικράτης : Στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο

    Τεταρτη, 21 04 2010 15:56

    Στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιαστεί ο χάρτης του προγράμματος "Καλλικράτης", όπως δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης. Επίσης τους επόμενους δύο μήνες θα δρομολογηθούν οι κανονισμοί για την Κάρτα του Πολίτη.

    Η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, με επιστολή της προς τον κ. Ραγκούση, αλλά και τους υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή και τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, αναφέρεται στις ρυθμίσεις για τον περιορισμό των εκτός έδρας των υπαλλήλων των Ν.Α.

    Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος: "οι παραπάνω νομοθετικές ρυθμίσεις έχουν επιφέρει σημαντικά λειτουργικά προβλήματα στις υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, οι οποίες αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να εξυπηρετήσουν τους πολίτες". Υπενθυμίζεται η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της προσδιόρισε Έκτακτο Συνέδριο με θέμα: "Σχέδιο Νόμου Καλλικράτης".

    Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Imperial (πλ. Καραϊσκάκη), θα αρχίσει την Τετάρτη 5.5.2010 και ώρα 17:00 και θα τελειώσει το απόγευμα της Πέμπτης 6.5.2010.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 35713

    [18] 21η Απριλίου: Εκδηλώσεις μνήμης 43 χρόνια μετά

    Τεταρτη, 21 04 2010 15:32

    Δείτε το video

    Hμέρα μνήμης η 21η Απριλίου, καθώς συμπληρώθηκαν 43 χρόνια, από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967, που στοίχισε στην Ελλάδα επταετή δικτατορική διακυβέρνηση. Εκτός της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων, η δικτατορία είχε ως συνέπεια, να φυλακιστούν και να εξοριστούν περίπου 10.000 αγωνιστές, εκ των οποίων περίπου 100 έχασαν τη ζωή τους, είτε ως θύματα δολοφονίας, είτε ως θύματα βασανισμού και κακουχιών στην εξορία.

    Εκδήλωση τιμής στον Αλέξανδρο Παναγούλη

    Μαύρη επέτειος είναι η 21η Απριλίου για την Ελλάδα, καθώς συμπληρώνονται 44 χρόνια από το πραξικόπημα το 1967. Ο αντιδικτατορικός αγώνας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το πρόσωπο και την πράξη του Αλέξανδρου Παναγούλη, όταν στις 13 Αυγούστου 1968 αποπειράθηκε να δολοφονήσει, με εκρηκτικά, τον δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλο. Στα πέντε χρόνια κράτησής του στο κελί-τάφο, ειδικά κατακευασμένο γι αυτόν, δεν έπαψε να αγωνίζεται με τον θάνατο, μέσα από την κτηνωδία των βασανιστηρίων.

    Στο δημαρχείο της Αθήνας, παρόντος και του δημάρχου, Νικήτα Κακλαμάνη, που χαιρέτισε την εκδήλωση, τιμήθηκε η μνήμη του Αλέξανδρου Παναγούλη από πολιτικούς όλων των κομμάτων, με αφορμή την επανέκδοση των ποιημάτων του, σε τέταρτη έκδοση από το 1976, από τις εκδόσεις Παπαζήση. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Θανάσης Αντωνόπουλος.

    Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, χαιρετίζοντας την έκδοση των ποιημάτων του Αλέξανδρου Παναγούλη είπε μεταξύ άλλων: Ο Αλέξανδρος Παναγούλης, "η κορυφαία εμβληματική φυσιογνωμία του αντιδικτατορικού αγώνα, συνδύασε τις αρετές του διανοούμενου και του μαχητή και είχε όραμα για την πατρίδα μας. Αγωνίστηκε με κάθε τρόπο και μέσο και στάθηκε παράδειγμα ανδρείας".

    "Ο Δ. Σιούφας, επί προεδρίας του, ενήργησε στη Βουλή και αποφασίστηκε η κατασκευή και τοποθέτηση ανδριάντα του Αλέκου Παναγούλη, στην πλατεία δικαστηρίων, καθ΄υπόδειξη του δήμου Αθηναίων", είπε ο Σταύρος Καράμπελας, εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατικής Νεολαίας και της ΕΔΗΚ.

    "Εδώ και τριαπέντε χρόνια, από τον θάνατο του Αλέκου Παναγούλη, η πολιτεία δεν έκανε καμία κίνηση να τιμήσει τη μνήμη του. Σε αίτημά μας να επανεκδοθούν τα ποιήματα του, κάποιος υπουργός Πολιτισμού μας απάντησε ότι αυτά δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Έχουμε κάνει δωρεά 1.000 αντίτυπα στο υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να σταλούν σε βιβλιοθήκες της μέσης εκπαίδευσης αλλά ακόμα... Σκοπεύουμε να προτείνουμε στη Βουλή να θεσπίσει διεθνές βραβείο με τ΄όνομά του, για όσους αγωνίζονται με αυταπάρνηση για την δημοκρατία", είπε ο ίδιος.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, στον χαιρετισμό του είπε: "Ημέρα ενότητας, ευθύνης, συνείδησης και μνήμης, σήμερα. Η ιδέα του Στάθη Παναγούλη για την επανέκδοση των κειμένων, που έγραψε από τη φυλακή ο Αλέκος Παναγούλης, ποιημάτων κυρίως αλλά και πεζών μάς προσφέρει αυτά τα κείμενα που είναι κάτι παραπάνω, από λογοτεχνικό είδος. Είναι κάτι παραπάνω από πολιτική υποθήκη. Είναι κάτι παραπάνω από ανατομία μιας εποχής. Είναι κατάθεση ψυχής. Μιας αδούλωτης ψυχής, μέσα σε μια εποχή τυραννίας. Είναι η βίωση της Ελευθερίας μέσα στον μοναδικό χώρο, που μπορούσε να υπάρξει τότε: μέσα στο κελί ενός μελλοθάνατου τυραννοκτόνου".

    Ο πρόεδρος της ΝΔ πρόσθεσε επίσης μεταξύ άλλων: "Ο Αλέκος Παναγούλης πρόλαβε να δει τη λύτρωση. Πρόλαβε να γευτεί τη δικαίωση. Πρόλαβε να μη δει τον ευτελισμό των μηνυμάτων ελευθερίας, που ο ίδιος τόσο πίστεψε. Πρόλαβε να μη δει την αγάπη για τον λαό να μετατρέπεται σε λαϊκισμό και την Δημοκρατία να υποτάσσεται σε προτάγματα κομματικών σκοπιμοτήτων. Έφυγε από τη ζωή στο τραγικό ατύχημα της Πρωτομαγιάς του 1975. Το παράδειγμά του, ο λόγος του από τη φυλακή, είναι παρακαταθήκες γεμάτες ελευθερία και Ελλάδα. Και φάροι ελπίδας. Αληθινά πολύτιμα μηνύματα σε μια σημερινή γενιά Ελλήνων, που έχει ανάγκη και λόγο ελευθερίας και παρακαταθήκες ελληνικού ήθους και ελπίδα. Και μάλιστα όλα αυτά γραμμένα με αίμα. Όπως τα ποιήματά του στη φυλακή".

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, χαιρετίζοντας την εκδήλωση ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι "η δίκη του Αλέξανδρου Παναγούλη, η άρνησή του να δεχτεί χάρη, και τα φριχτά βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε, πέρασαν τα ελληνικά σύνορα. Και συνέβαλαν στην ανάπτυξη ενός κύματος αλληλεγγύης στις χώρες της Ευρώπης, που ζητούσε την διεθνή απομόνωση της χούντας".

    Αναφερόμενος στα ποιήματα του Αλ. Παναγούλη, ο κ. Τσίπρας είπε: "Είναι συγκλονιστικά, γεμάτα ένταση, απολύτως συνεπή με την εικόνα και τις πράξεις του, δείχνουν έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει στρατεύσει την λογική και το συναίσθημά του σε μία και μόνο υπόθεση, την υπόθεση της δημοκρατίας και της ελευθερίας" και πως "αν και ο Αλέκος Παναγούλης δεν εντάχθηκε ποτέ στην αριστερά, τόσο στην ιδεολογία, όσο και στην πολιτική του συγκρότηση, υπάρχει ατόφιο το πνεύμα της Εθνικής Αντίστασης".

    Μίλησε και για την κρίση των ημερών, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι "το λιγότερo που θα όφειλε να κάνει μια κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της και τη λαϊκή κυριαρχία, θα ήταν πριν βάλει την υπογραφή της στην εκχώρηση δικαιώματος άσκησης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής στους κηδεμόνες του ΔΝΤ, να ζητήσει τη λαϊκή ετυμηγορία, προκαλώντας δημοψήφισμα. Σαράντα τρία χρόνια μετά την κατάλυση της δημοκρατίας από τους συνταγματάρχες και 36 χρόνια από την αποκατάσταση της, βρισκόμαστε ήδη σε έναν νέο κύκλο, σε μια νέα δοκιμασία για τον τόπο".

    Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, χαιρέτησε την έκδοση χαρακτηρίζοντας τον Αλέκο Παναγούλη "ήρωα και πατριώτη που δολοφονήθηκε". "Δολοφονήθηκε είναι η πολιτική στάση στο γεγονός του θανάτου του", είπε κατηγορηματικά η κ. Κανέλλη. Επαίνεσε τον αδελφό του, Στάθη, για την πρωτοβουλία της έκδοσης των ποιημάτων, αναφέρθηκε στον χαμένο αδελφό, υπολοχαγό Γιώργο Παναγούλη, και κατέληξε: "Ήρθε ο καιρός ν΄αντέξουμε τη σκιά του Παναγούλη».

    Τέλος, ο Γιάννης Δημαράς, που είχε ασχοληθεί ως δημοσιογράφος με τις δραστηριότητες του Παναγούλη, αναφέρθηκε επίσης στον χαμένο αδελφό Γιώργο, τη μητέρα, Αθηνά, που έχασε τους γιους της. "Η οικογένεια Παναγούλη θυμίζει αρχαία τραγωδία", είπε και θύμισε: "Η μεγάλη ποίηση που εκφράστηκε με τη δράση και το ίδιο του το σώμα", απόσπασμα από την κριτική του Πιερ Πάολο Παζολίνι στην ποίηση του Αλέξανδρου Παναγούλη.

    Μηνύματα των κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών για την 21η Απριλίου

    ΠΑΣΟΚ

    "Σήμερα βρισκόμαστε, ως χώρα, σε ένα σταυροδρόμι. Είμαστε μπροστά σε αποφάσεις που θα πάνε την Ελλάδα μπροστά. Σήμερα αποφασίζουμε ποια χώρα θέλουμε να έχουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές", τονίζει σε μήνυμά του το ΠΑΣΟΚ για την σημερινή επέτειο της 21ης Απριλίου. Στο μήνυμά του το ΠΑΣΟΚ σημειώνει: "Συμπληρώνονται σήμερα 43 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου 1967. Μέρες σαν τη σημερινή πρέπει να θυμόμαστε το δρόμο που έχουμε διανύσει. Το δρόμο της Δημοκρατίας και το διαρκή αγώνα που οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουμε κάνει για την κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας, του κράτους δικαίου και της εμβάθυνσης των δημοκρατικών θεσμών. Το δρόμο της Δημοκρατίας και της προόδου καλούνται να συνεχίσουν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Σήμερα βρισκόμαστε, ως χώρα, σε ένα σταυροδρόμι. Είμαστε μπροστά σε αποφάσεις που θα πάνε την Ελλάδα μπροστά. Σήμερα αποφασίζουμε ποια χώρα θέλουμε να έχουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία το ΠΑΣΟΚ και όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την Ελλάδα της δημοκρατίας, της δημιουργίας και της προόδου".

    ΝΔ- Παναγιωτόπουλος

    «Σήμερα ζούμε την αλλαγή εποχής. Η αλλαγή αυτή επιβάλλει μία Νέα Μεταπολίτευση, εμπνευσμένη από τις διαχρονικές αξίες της Δημοκρατίας, αλλά και προσανατολισμένη, με απόλυτη συνέπεια, στις επιτακτικές ανάγκες του σήμερα και του αύριο. Επιβάλλεται να απαλλαγεί η χώρα από τις παθογένειες του παρελθόντος. Να βγει, το ταχύτερο δυνατόν, από την οικονομική κρίση. Να διασφαλίσει μία νέα προοπτική ανάπτυξης, ανάτασης και ελπίδας. Οι στιγμές που ακολουθούν είναι δύσκολες. Έχουμε, όμως, τις δυνάμεις που χρειάζονται και μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αρκεί να το πιστέψουμε όλοι και να κάνει ο καθένας το χρέος του», δήλωσε ο Εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος με αφορμή την επέτειο από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Ο Π. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ακόμη πως «η θλιβερή επέτειος της αποφράδας ημέρας της 21ης Απριλίου του ΄67, θυμίζει τα δεινά που ακολούθησαν για τη χώρα μας και τονώνει τη βούληση των Ελλήνων για ακόμη περισσότερη Δημοκρατία, ακόμη καλύτερη Δημοκρατία. Τιμούμε τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης, τους πρωτεργάτες της Μεταπολίτευσης, όλους όσους πάλεψαν για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

    ΛΑ.Ο.Σ

    "Η 21η Απριλίου ανήκει στο παρελθόν και θα κριθεί απ' την Ιστορία, όπως της αρμόζει. Το θέμα είναι αν ο πολιτικός κόσμος έχει διδαχθεί ό,τι και όσα πρέπει να διδαχθεί από το μεγάλο αυτό πάθημα της Δημοκρατίας. Ο λαός, αν έδειξε κάποια ανοχή στην αρχή, αυτή συν τω χρόνω μετατράπηκε σε οργή, και τούτο διότι είχε κουραστεί από τη διαίρεση και την αλληλομείωση του πολιτικού κόσμου. Τώρα η χώρα βρίσκεται σε άλλο μεγάλο κίνδυνο. Ας μη συνεχίζουμε την αχθοφορία της ίδιας φαυλότητας του παρελθόντος. Επιβάλλεται περισσότερη σοβαρότητα και ευθύνη στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται ο τόπος".

    Εκδηλώσεις μνήμης

    Το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης στο πάρκο Ελευθερίας, όπου εκείνη την περίοδο βρίσκονταν τα κρατητήρια της ΕΑΤ ΕΣΑ. Την εκδήλωση οργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξορισθέντων και Φυλακισθέντων 1967 - 1974. Σήμερα στο χώρο αυτό στεγάζονται τα γραφεία του Συνδέσμου, καθώς και το μουσείο του αντιδικτατορικού αγώνα.

    Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του συνδέσμου Νίκος Τριανταφύλλου, τόνισε ότι: "Η ιστορική μνήμη πρέπει να παραμένει ζωντανή. Δεν πρέπει να ξεχαστούν οι λόγοι για τους οποίους έγινε η δικτατορία, ποιοι την έκαναν και ποιοι ωφελήθηκαν από αυτήν, αλλά ούτε και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών, η επιβολή της λογοκρισίας στην ενημέρωση, την τέχνη, τον πολιτισμό, όπως βεβαίως δεν πρέπει να ξεχαστούν οι συλλήψεις, οι βασανισμοί, οι φυλακίσεις και οι εκτοπίσεις".

    Το απόγευμα οργανώνεται εκδήλωση με θέμα "η οικονομική κρίση - πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις 43 χρόνια μετά", με ομιλητές τη συγγραφέα Νάντια Βαλαβάνη, τον βουλευτή Νίκο Καραθανασόπουλο και τον ταξίαρχο και μέλος της ΚΕΘΑ Μιχάλη Σοφικίτη. Αντίστοιχες εκδηλώσεις έγιναν από το Σύνδεσμο και άλλους φορείς στη Θεσσαλονίκη και στον Πειραιά, με το Δήμαρχο Π. Φασούλα να τιμά Πειραιώτες αντιδικτατορικούς αγωνιστές.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 35711

    [19] Π.ΔΟΥΚΑΣ:«Ενώ όλοι βλέπουμε το ΔΝΤ σαν ένα μπαμπούλα, λέω ότι ίσως στο τέλος είναι η απαρχή της ανάταξης της χώρας μας.»

    Τεταρτη, 21 04 2010 14:40

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Π.ΔΟΥΚΑΣ: « Η πολιτική θα έπρεπε να προσελκύει καταξιωμένα άτομα, να μην μπαίνει κανείς ανεπάγγελτος και ξυπόλητος.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ακόμα και σήμερα κάποιοι εξακολουθούν να εμπλέκουν το όνομά σας στο γνωστό σκάνδαλο του Βατοπεδίου.»

    Π.ΔΟΥΚΑΣ: « Θα διευθετηθούν και όλα αυτά τα θέματα και όλες οι παρεξηγήσεις.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εξακολουθεί να υπάρχει ένα θέμα αξιοπιστίας δικό μας προς τα έξω και φαντάζομαι ότι θα χρειαστούν παρεμβάσεις για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα στο πρόγραμμα σταθερότητας.»

    Π.ΔΟΥΚΑΣ: « Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν είναι ότι χρεοκόπησε η οικονομία, είναι ότι έχουμε χρεοκοπήσει σαν σύστημα λειτουργίας και ο τρόπος που ζούσαμε με δανεικά, με ελλείμματα, με αναξιοκρατία, με ρουσφέτι, με κρατισμό και τα λοιπά είναι λίγο πολύ πεθαμένος και ενώ όλοι βλέπουμε το ΔΝΤ σαν ένα μπαμπούλα, λέω ότι ίσως στο τέλος είναι η απαρχή της ανάταξης της χώρας μας, δεν μας επιτρέπεται εμείς οι έλληνες να είμαστε ουραγοί όχι μόνο στην Ευρώπη, πάμε να γίνουμε ουραγοί στον κόσμο. Είμαστε πραγματικά τελευταίοι των τελευταίων.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τρία χρόνια μετά τι θα έχει αλλάξει; Ένα μέρος του χρέους, πως θα το έχουμε ξεχρεώσει; Με το επιτόκιο του 5% που ζητά η Γερμανία;»

    Π.ΔΟΥΚΑΣ: « Όταν και από πλευράς δαπανών και από πλευράς εσόδων αρχίσουν τα πράγματα να συμμαζεύονται, τότε τα spread θα αρχίσουν να πέφτουν με γρήγορο ρυθμό. Αλλά μέχρι τότε, πραγματικά θα μας βγει το λάδι. Το πρόβλημα είναι συλλογικό των 11 εκατομμυρίων ελλήνων και πρέπει να το λύσουμε αυτό το πρόβλημα, δεν τους νοιάζει τους ξένους τα εσωτερικά μας, τους νοιάζει να λυθεί το πρόβλημα. Στην αντιπολίτευση είμαι, αλλά μακάρι να βοηθήσουμε την κυβέρνηση να πετύχει, είναι χρέος μας να την βοηθήσουμε να πετύχει, θα πάμε μπροστά. Αν και αυτή αποτύχει, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα για όλους μας. Φταίνε όλα τα κόμματα διαχρονικά, κανείς δεν είναι άμοιρος των ευθυνών και όταν έρθει η ώρα στην εξεταστική, θα έχουμε μεγάλη ευχέρεια να τα συζητήσουμε αυτά. Όταν είσαι εξαιρετικά αδύναμος οικονομικά και όλο πας και ζητάς, άντε μετά να έχεις το σθένος, τη δύναμη, το τσαμπουκά να υπερασπιστείς όπως πρέπει τα εθνικά σου θέματα. Είναι πολύ σημαντικό να τελειώνουμε με το θέμα των δαπανών και οι περισσότερες δαπάνες είναι επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, μισθοί, συντάξεις και επιχορηγήσεις στις συγκοινωνίες και φάρμακα. Αυτές οι 5 μεγάλες κατηγορίες είναι που ξοδεύει το κράτος λεφτά, τα υπόλοιπα, οι καθαρές σπατάλες, κανένα ταξιδάκι υπουργού και τα λοιπά είναι από ηθικής πλευράς πολύ σημαντικό να περικοπούν, δεν είναι όμως -δυστυχώς- αυτά τα οποία θα σώσουν την κατάσταση.»

    Είδηση: 35706

    [20] Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Παιδεία

    Τριτη, 20 04 2010 12:41

    Τις βασικές προβλέψεις της νομοθετικής ρύθμισης που αφόρα στους εκπαιδευτικούς, στο πιστοποιητικό παιδαγωγικής επαρκείας, τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και την κατάργηση της βάσης του 10, παρουσίασε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. «Πρέπει να μιλάμε εξ ονόματος των μαθητών και όχι των ομάδων», δήλωσε η Υπουργός Παιδείας. Έκκληση στην Υπουργό να καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή, μετά τις εισαγωγικές εξετάσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, απηύθυνε η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Ελίζα Βόζενμπεργκ, επικαλούμενη τον κίνδυνο απεργιακών κινητοποιήσεων κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

    Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, σχετικά με το υπό κατάρτιση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «για την αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού και την καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση», η κα Διαμαντοπούλου επισκόπησε τις βασικές του ρυθμίσεις, υπερασπιζόμενη διατάξεις του, που συναντούν αντιδράσεις, είτε από άλλα κόμματα, είτε από τον εκπαιδευτικό κόσμο, όπως η θεσμοθέτηση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τα Κολλέγια, η κατάργηση της βάσης του 10 για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ή η υποχρεωτική παραμονή του πρωτοδιοριζόμενου εκπαιδευτικού για τρία χρόνια στον τόπο του διορισμού του.

    "Πείτε μου δυο λόγους, που αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί, όχι οι ωρομίσθιοι και οι αναπληρωματικοί. Γιατί διατυπωμένες σκέψεις για το νομοσχέδιο εκ μέρους των εκπαιδευτικών δεν έχω", απάντησε η Άννα Διαμαντοπούλου.

    Οι θέσεις της αντιπολίτευσης

    Η ΝΔ αν και ζήτησε διευκρινίσεις για πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου ανάφερε ότι αρκετές από αυτές θα τις ψηφίσει.

    Αντίθετα το ΚΚΕ κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο αποβλέπει στις άδειες τσέπες των γονιών και χαρακτήρισε βερμπαλισμούς και μεγαλοστομίες τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης ότι γίνεται μεγάλη στροφή στην εκπαίδευση.

    Από το ΛΑΟΣ ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε αντίθετος με την πρόταση της ΝΔ να μετατεθεί η κατάθεση του νομοσχεδίου μετά την εξεταστική περίοδο γιατί, όπως είπε, το κράτος δεν μπορεί να τελεί υπό την ομηρία οποιασδήποτε συνδικαλιστικής τάξης.

    «Δεν θα μας εξέπληττε», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αναστάσιος Κουράκης αν τελικά η Κυβέρνηση μετέφερε την κατάθεση του νομοσχέδιο για να παρακάμψει τις αντιδράσεις της ΟΛΜΕ και φέρει το νομοσχέδιο προς ψήφιση μέσα στο καλοκαίρι.

    Πηγή: ΝΕΤ 105, 8 - ΝΕΤ Είδηση: 35636

    [21] Μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ για τη Διεθνή Ημέρα Μητέρας Γης

    Τεταρτη, 21 04 2010 19:34

    Χωρίς την περιβαλλοντική αειφορία, δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για την επίτευξη των στόχων της μείωσης της φτώχειας και της πείνας, τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των ανθρώπων, επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, σε μήνυμά του για την Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης, Πέμπτη 22/4, καλώντας όλες τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες του κόσμου "να δείξουν στη Μητέρα Γη μας το σεβασμό και τη φροντίδα που της αξίζει". Το Σεπτέμβριο, θα συγκληθεί σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για την αξιολόγηση της προόδου των Στόχων της Χιλιετίας και την ανάπτυξη ενός προγράμματος δράσης, ενός πρακτικού και αποτελεσματικού σχεδίου, με συγκεκριμένα βήματα και χρονοδιαγράμματα, αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    "Η Μητέρα Γη - το μοναδικό μας σπίτι - βρίσκεται υπό πίεση. Οι αυξανόμενες και παράλογες απαιτήσεις μας από τη Γη έχουν ως συνέπεια αυτή να εμφανίζει σημάδια κόπωσης.

    Σε όλη την ιστορία του ανθρώπινου γένους εξαρτόμαστε από τη γενναιοδωρία της φύσης για τη συντήρηση, την ευημερία και την ανάπτυξή μας. Πολύ συχνά αντλούμε από το κεφάλαιο της φύσης χωρίς να επιστρέφουμε τίποτα. Τώρα, αρχίζουμε να βιώνουμε τις συνέπειες της αποτυχίας μας να διασφαλίσουμε την επένδυσή μας", αναφέρει στο μήνυμά του ο ΓΓ του ΟΗΕ και προσθέτει:

    "Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελούν η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή του όζοντος. Η βιοποικιλότητα - η απίστευτη ποικιλία ζωντανών οργανισμών πάνω στη Γη που μας συντηρεί - φθίνει με ραγδαίο ρυθμό. Το γλυκό νερό και οι θαλάσσιοι πόροι μολύνονται όλο και περισσότερο. Το έδαφος γίνεται πιο άγονο και η άλλοτε πλούσια αλιεία φθίνει όλο και περισσότερο.

    Ο αντίκτυπος της πλημμελούς φροντίδας μας γίνεται περισσότερο αισθητός στους πιο ευάλωτους ανθρώπους του κόσμου: αυτούς που ζουν στα όρια των ερήμων, τις αυτόχθονες κοινότητες, τους φτωχούς αγροτικούς πληθυσμούς, τους κατοίκους των άθλιων παραγκουπόλεων στις μεγαλουπόλεις που επεκτείνονται. Για να ξεφύγουν από την παγίδα της φτώχειας και να ευημερήσουν, χρειάζονται τουλάχιστον εύφορη γη, καθαρό νερό και επαρκή συστήματα υγιεινής". Οπως σημειώνει ο Μπαν Γκι-Μουν, η περιβαλλοντική αειφορία - η συνετή διαχείριση της γενναιοδωρίας της Μητέρας Γης - είναι ένας από τους οκτώ Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας που υιοθέτησαν πριν από μια δεκαετία τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Η προθεσμία για την επίτευξη των στόχων είναι το 2015.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ Είδηση: 35726

    [22] Ιράν: Στρατιωτικές ασκήσεις και δοκιμές πυραύλων

    Τεταρτη, 21 04 2010 13:04

    Σε στρατιωτικές ασκήσεις προχωρούν από αύριο Πέμπτη, οι "Φρουροί της Επανάστασης", το επίλεκτο στρατιωτικό σώμα του Ιράν, με στόχο τη διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητάς τους και την ασφάλεια της περιοχής του Περσικού Κόλπου, των στενών του Ορμούζ και του Κόλπου του Ομάν.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του στρατηγού Χοσέιν Σαλαμί υπαρχηγού των επίλεκτων δυνάμεων, στο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Αλαμ: "Ιρανικοί πύραυλοι και άλλα όπλα θα χρησιμοποιηθούν για να δοκιμαστεί η ικανότητα άμυνας του Ιράν". Στις ασκήσεις θα χρησιμοποιηθούν χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις. Η ευρύτερη περιοχή των ασκήσεων παρουσιάζει ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον, καθώς μέσω των στενών του Ορμούζ, μεταφέρεται το μεγαλύτερο μέρος από το 30% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, που παράγεται στην περιοχή του Κόλπου.

    Σε δηλώσεις του στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αναφέρθηκε στις απειλές των ΗΠΑ για χρήση ατομικών όπλων εναντίον του Ιράν, λέγοντας ότι: "Κανείς δεν θα έπρεπε να τολμά να απειλεί την ανθρωπότητα κατά τέτοιο τρόπο. Δεν θα επιτρέψουμε στις ΗΠΑ να επιβάλουν εκ νέου τη σατανική κυριαρχία τους στη χώρα με τέτοιου είδους απειλές. Οι πυρηνικές απειλές του αμερικανού προέδρου είναι ένα μαύρο σημείο για την κυβέρνηση των ΗΠΑ".

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Είδηση: 35698

    [23] Διαβουλεύσεις εν μέσω κερδοσκοπικών πιέσεων

    Τεταρτη, 21 04 2010 14:48

    Ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες οι διαβουλεύσεις μεταξύ του μικτού κλιμακίου της Κομισιόν της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης για την οριστικοποίηση των όρων δανεισμού της Ελλάδας, σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης. Την ίδια ώρα οι κερδοσκοπικές επιθέσεις προς την χώρα συνεχίζονται ανεβάζοντας για πρώτη τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, πάνω από τις 500 μονάδες για πρώτη fφορά ιστορικά, ενώ την ίδια ώρα το Χρηματιστήριο κινήθηκε εκ νέου πτωτικά. Όλες οι πλευρές προσέρχονται με διάθεση να βρεθεί λύση και θα βρεθεί κοινός τόπος, εκτίμησε ο Υπουργός Οικονομικών, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αν χρειαστεί ο μηχανισμός να ενεργοποιηθεί ακόμα και πριν την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων. Σε κατάσταση ετοιμότητας για να συνδράμουν στο μηχανισμό εμφανίζονται και οι χώρες της ευρωζώνης.

    Πρώτες επαφές

    Εν μέσω ισχυρών κερδοσκοπικών πιέσεων που έφερε το spread σε νέο ιστορικό υψηλό, ξεκίνησαν στο Υπουργείο Οικονομικών οι διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του μικτού κλιμακίου ΕΕ-ΔΝΤ για την εξειδίκευση των όρων του μηχανισμού στήριξης, που θα ενεργοποιηθεί αν ζητηθεί από τη χώρα

    Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε 2 σκέλη:

    β’ Στην χρηματοδότηση, δηλαδή στο ποσό του δανείου και τους όρους σύναψής του και

    β’ Στην εξειδίκευση των πολιτικών που θα πρέπει να εφαρμόσει η χώρα για να λάβει το ποσό.

    Οι διαβουλεύσεις σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου θα διαρκέσουν δυο εβδομάδες και με την ολοκλήρωση τους θα υπάρξει κοινό κείμενο υπογεγραμμένο από όλα τα μέρη που θα καταγράφει τους όρους αλλά και τα ποσά χρηματοδότησης.

    Η βάση του κειμένου αυτού θα αποτελεί ουσιαστικά η έκθεση προόδου που είναι υποχρεωμένη να υποβάλλει η χώρα μας μέχρι τις 15 Μάιου στην ΚΟΜΙΣΙΟΝ, στο πλαίσιο της επιτήρησης που βρίσκεται η χώρα από τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Με την οριστικοποίηση της συμφωνίας η ελληνική πλευρά, το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχουν φθάσει σε επίπεδο προετοιμασίας, τέτοιο ώστε εάν χρειαστεί θα ενεργοποιηθεί ο "μηχανισμός στήριξης" αυτό να γίνει άμεσα χωρίς να υπάρξουν καθυστερήσεις.

    Σε άνοδο το spread - Σε κάθοδο το ΧΑΑ

    Οι διαβουλεύσεις ξεκίνησαν με το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων να καταγράφει νέο ιστορικό ρεκόρ αγγίζοντας ακόμα και τις 529 μονάδες βάσης για να υποχωρήσει αργότερα ακόμα και κάτω από τις 500 μονάδες .

    Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, οι διακυμάνσεις στην αγορά των περιφερειακών κρατικών τίτλων είναι πιθανόν να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των 10ήμερων διαβουλεύσεων για τα μέτρα λιτότητας που πρέπει να λάβει η Ελλάδα μέχρι το 2012.

    Η άνοδος των spread σε νέα ιστορικά επίπεδα επηρέασε αρνητικά και τις συναλλαγές του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον γενικό δείκτη τιμών να κλείνει στις 1.936,43 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 1,30%, και τους τομείς της Υγείας και των Τραπεζών να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση.

    Παπακωνσταντίνου: "Ενεργοποίηση άμεσα αν χρειαστεί'

    Εν μέσω των συνεχιζόμενων κερδοσκοπικών πιέσεων ο Υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο μηχανισμός να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός ακόμα και πριν την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων.

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι οι συζητήσεις που γίνονται αφορούν τη διετία 2011-2012, ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί επαρκούν για εφέτος και διέψευσε κατηγορηματικά τα περί επαναδιαπραγμάτευσης του δημοσίου χρέους.

    Αυτή τη στιγμή τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι αρκετά, εκτίμησε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι οι αλλαγές που προωθούνται είναι επιτακτική ανάγκη και δεν μας έχουν επιβληθεί από το ΔΝΤ.

    "Δεν πρέπει σήμερα να ψάχνουμε για αποδιοπομπαίους τράγους, βλέποντας το δέντρο και χάνοντας το δάσος. Πρέπει με ειλικρίνεια να θέσουμε επί τάπητος τα προβλήματά μας και με γενναιότητα να τα αντιμετωπίσουμε", δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής και τόνισε ότι "δεν υπάρχουν εξωτερικοί σωτήρες, αλλά ούτε και κρυφοί εχθροί", αλλά μόνο "δεδομένα προβλήματα που διαχρονικά εξέθρεψε η ελληνική πολιτεία και τα οποία ήρθε η ώρα, με ειλικρίνεια και θάρρος , να τα αντιμετωπίσουμε".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε επίσης ότι "οι όποιες αποφάσεις χρειαστεί να ληφθούν, εάν ενεργοποιήσουμε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτά που βλέπουμε κατά κόρον στις περιπτώσεις των χωρών, που προσέφυγαν στο ΔΝΤ".

    Η επόμενη συνάντηση του μεικτού κλιμακίου με τον κ. Παπακωσταντίνου ορίστηκε για το πρωί της Παρασκευής και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για τις ΗΠΑ προκειμένου να παρακολουθήσει την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών κ. Γκαϊτνερ και τον επικεφαλής του Ταμείου κ. Στρο-Καν.

    Οι ξένοι εμπειρογνώμονες θα έχουν παράλληλες επαφές με τα υπουργεία Οικονομίας, Εργασίας, Υγείας και Εσωτερικών, όπως επίσης και με κοινωνικούς φορείς.

    Κόντρα για το ΔΝΤ

    Το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας μας στο μηχανισμό στήριξης προκάλεσε, εν τω μεταξύ, αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάνννης Ραγκούσης εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής και πρόσθεσε πως τώρα προσπαθεί να απαξιώσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που προσβάλλει βάναυσα τους κόπους και τις θυσίες των Ελλήνων.

    Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα δώσει άλλοθι στον Πρωθυπουργό, απάντησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να αποδαιμονοποιήσει τη ΔΝΤ.

    "Η εμπειρία από όλες τις χώρες όπου πήγε το ΔΝΤ δείχνει πως υπήρξαν σημαντικές επιπτώσεις", τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, και επέρριψε ευθύνες στον Πρωθυπουργό και για την εκτόξευση των spreads, τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός γύριζε από χώρα σε χώρα και παρουσίαζε μια άσχημη εικόνα για την Ελλάδα. Βάζοντας το πιστόλι στο τραπέζι.

    "Μπορούμε ακόμη να σώσουμε την κατάσταση. Αρκεί να υπάρξει μια άλλη κυβερνητική πολιτική. Αυτή η κυβέρνηση δείχνει να έχει παραδοθεί. Λύση υπάρχει και καλώ τον κ. Πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του πριν παραδοθούμε στην αγκαλιά του ΔΝΤ, με ό, τι αυτό συνεπάγεται", δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Να προκαλέσει δημοψήφισμα πριν την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, κάλεσε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς όπως είπε δεν δικαιούται να υιοθετήσει την ατζέντα του με δεδομένη την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έβαλλε και εναντίον επιχειρηματιών, που όπως είπε αφού πλούτισαν από τη σπατάλη του δημόσιου χρήματος από την εκποίηση του δημόσιου πλούτου και από άλλες κερδοσκοπικές δραστηριότητες, τώρα λένε ότι πρέπει να δεχτούν τη μείωση των μισθών που ζητά το ΔΝΤ.

    Να προσφύγει η χώρα άμεσα στο μηχανισμό στήριξης ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οδηγούμαστε σε "πτώχευση και έξοδο από την ευρωζώνη".

    Σε ετοιμότητα η Ευρώπη

    Το επίσημο αίτημα για οικονομική βοήθεια από την Ελλάδα αναμένει η Γερμανία σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Βολφανγκ Σόϊμπλε, ο οποίος προέτρεψε τους βουλευτές να προετοιμαστούν χωρίς καθυστερήσεις για έγκριση του αιτήματος.

    Η Γαλλία από την άλλη πλευρά, δεσμεύθηκε να παράσχει 3,9 δισ. ευρώ για εφέτος έναντι συνόλου 6,3 δισ. με επιτόκιο 5%. "Η βοήθεια θα λάβει τη μορφή διμερών δανείων. Προσπαθούμε να κινηθούμε γρήγορα ώστε να είμαστε έτοιμοι αν η Ελλάδα αποφασίσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης", τόνισε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.

    Για σημαντικό οικονομικό πλήγμα στην υπόλοιπη ευρωζώνη σε περίπτωση χρεωκοπίας της Ελλάδος έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Αξελ Βεμπερ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Άρχισαν οι επαφές με το μικτό κλιμάκιο

    Είδηση: 35707


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 21 April 2010 - 16:56:38 UTC