Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: Διπλή αναγκαστική πρόκληση για τη χώρα
  • [02] Εξεταστική για τη SIEMENS - Ένταση για τους αεροπαγίτες
  • [03] Ιράκ: Νεκρά ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα

    [01] Γ. Παπανδρέου: Διπλή αναγκαστική πρόκληση για τη χώρα

    Δευτερα, 19 04 2010 20:49

    Αν το συμφέρον της χώρας επιτάσσει να χρησιμοποιήσουμε το μηχανισμό στήριξης, θα το κάνουμε χωρίς δισταγμό, ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια των συνεργασιών που είχε τη Δευτέρα με κυβερνητικά στελέχη. Πρόσθεσε δε ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση θα ενημερώσει με ειλικρίνεια τους πολίτες, κι ότι αν για να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται για να έχει η χώρα μια πορεία σιγουριάς χρειάζεται η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, θα το κάνουμε. Η χώρα βρίσκεται ίσως στην πιο κρίσιμη περίοδο και έχει να αντιμετωπίσει μια "διπλή αναγκαστική πρόκληση", τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι παθογένειες ενός ιστορικού κύκλου 35 ετών και τα αποτελέσματα της καταστροφικής πολιτικής και των εγκληματικών επιλογών της κυβέρνησης Καραμανλή. Η οποία Νέα Δημοκρατία, όπως είπε, "αν είχε παραμείνει στην κυβέρνηση θα είχε οδηγήσει την οικονομία και την χώρα στην καταστροφή".

    Αποτέλεσμα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, της πολιτικής των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας είναι η επιτήρηση στην οποία βρίσκεται η χώρα, που σημαίνει ότι είναι υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, χωρίς το μηχανισμό στήριξης, η Ελλάδα θα ήταν ήδη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χωρίς το ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας. Αναφερόμενος στο μηχανισμό στήριξης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρόκειται για διπλή επιτυχία, πρώτον γιατί υπάρχει και δεύτερον γιατί η χώρα απέκτησε ένα δίχτυ ασφαλείας. Επιπροσθέτως, όπως τόνισε, ο μηχανισμός αυτός είναι αποτέλεσμα μιας απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεύτερο είναι αποτέλεσμα ευρωπαϊκής βούλησης, δηλαδή κατά βάση ευρωπαϊκός και τρίτο περιλαμβάνει τη συμμετοχή του ΔΝΤ κατά ένα μικρό μέρος. Ο κ. Παπανδρέου επέρριψε την ευθύνη για την παρουσία "στο κάδρο" του ΔΝΤ στις συντηρητικές ευρωπαϊκές δυνάμεις οι οποίες, όπως τόνισε, δεν έδειξαν την πίστη που θα έπρεπε στις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατηγόρησε επίσης την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας η οποία όπως ανέφερε "παριστάνει ότι δεν θυμάται πως εγκατέλειψε το σκάφος πριν συγκρουστεί με το παγόβουνο". Και φτάνουν, όπως τόνισε, στο σημείο "να δαιμονοποιούν την επιτήρηση που με δική τους ευθύνη ήδη βρισκόμαστε" για να προσθέσει ότι "αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, παριστάνουν τον Πόντιο Πιλάτο". Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό που θέλει η κυβέρνηση, να είναι δηλαδή η χώρα στις αγορές με καλύτερους όρους, αλλά και η ανάταξη της οικονομίας, είναι για την κυβέρνηση, πατριωτικό καθήκον και ότι τα μέτρα που πήρε, τα οποία ο ίδιος χαρακτήρισε επώδυνα, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να ανακτήσει η Ελλάδα την αξιοπιστία της και να συγκροτήσει συμμαχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας για όσους αρνούνται να δουν αυτή την πραγματικότητα τους κάλεσε "να κάνουν στην άκρη", καθώς όπως διαπιστώνει όλοι αυτοί κρύβονται πίσω από το μικροκομματικό τους συμφέρον. Το ίδιο ζήτησε και από όσους δεν θέλουν να αλλάξει η χώρα και να ξεφύγει από τις κακοδαιμονίες που την ταλανίζουν, διότι οι ίδιοι δεν θέλουν να χάσουν τα προνόμιά τους και να πληρώσουν αυτό που τους αναλογεί. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη στάση και την αντίληψη των ηγεσιών της "άλλης αριστεράς", την οποία χαρακτήρισε απολύτως ανεδαφική. Εκφράζουν, όπως είπε, θέσεις που ηχούν ωραία αλλά πρακτικά δεν συνιστούν καμία αλλαγή, δεν δίνουν λύσεις και συμβάλλουν στη στασιμότητα. Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η χώρα, εάν οδηγούνταν σε χρεοκοπία ή θα χρειαζόταν να υποστεί τα βάρη ενός επώδυνου δανεισμού, οι πρώτοι που θα τα πλήρωναν αυτά θα ήταν οι αδύναμοι και τα μεσαία στρώματα και όχι οι έχοντες. Όπως, ανέφερε επίσης χαρακτηριστικά, κάποιοι θα ήθελαν να μην πληρώσουν για την κρίση όσοι ευθύνονται για αυτήν και θα ήθελαν να φορτωθούν τα βάρη της μετάβασης σε εκείνους που ελάχιστα ευθύνονται στη δημιουργία της οικονομικής και πολιτικής κρίσης.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε εξάλλου ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μάχη για να πετύχει έναν πληρέστερο, κατά το δυνατόν, μηχανισμό στήριξης γιατί όπως τόνισε, θέλουμε ένα καθαρό πεδίο και μια στέρεη βάση που θα μας επιτρέψει να κινούμαστε σε ένα περιβάλλον σταθερότητας.

    Προσδιορίζοντας τους στόχους της κυβέρνησης σήμερα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτοί είναι:

    Δίχτυ ασφαλείας για την οικονομία και τη χώρα

    Παραγωγική ανασυγκρότηση

    Νέο πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης

    Νέο μοντέλο αποτελεσματικής διακυβέρνησης που εξασφαλίζει διαφάνεια, ουσιαστικό αποτέλεσμα και δικαιοσύνη.

    Και πάνω από όλα, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, και ως αποτέλεσμα όλων αυτών να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας για τους Έλληνες πολίτες. Θέλουμε να τους θωρακίσουμε, τόνισε, απέναντι σε οποιαδήποτε νέα κρίση, την οποία όπως υπογράμμισε θα βιώναμε με μεγαλύτερη ένταση αν δεν κάναμε τις αναγκαίες αλλαγές. Και σ' αυτή την προσπάθεια κάλεσε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν και να συμβάλλουν στην επιτυχία της.

    Από την πλευρά του ανέλαβε την υποχρέωση η κυβέρνηση να ενημερώσει λεπτομερώς και με ειλικρίνεια τους Έλληνες πολίτες.

    Σχετική είδηση: Σε νέο ιστορικό υψηλό τα spreads-Την Τετάρτη η συνάντηση Είδηση: 35618

    [02] Εξεταστική για τη SIEMENS - Ένταση για τους αεροπαγίτες

    Δευτερα, 19 04 2010 21:50

    Νέα κατάθεση για την υπόθεση της προμήθειας του συστήματος ασφάλειας C4I, έδωσε ο πρώην υπουργός Δημοσίας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης, αυτή τη φορά στους εφέτες ανακριτές. Ο κ. Μαρκογιαννακης εκκλήθη λόγω της ιδιότητάς του αφού το Μάρτιο του 2004 ήταν επιφορτισμένος να παρακολουθεί τη διαδικασία εκτέλεσης του έργου που είχε αναλάβει η ΣΑΪΚ με υπερεργολάβο τη Siemens. Σύμφωνα με πληροφορίες επανέλαβε όσα είχε πει και στον 4ο ειδικό ανακριτή.

    Ένταση προκλήθηκε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση Siemens από την πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ζητήσει από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να αποστείλει στην επιτροπή αντίγραφο των πρακτικών των συνεδριάσεων του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου και της Ολομελείας του Αρείου Πάγου και των αντίστοιχων αποφάσεων με τις οποίες απορρίφθηκε το αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης να τεθεί σε προσωρινή αργία ο διωκόμενος ποινικά και πειθαρχικά ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός.

    Στο έγγραφο, που υπογράφει ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης, ζητείται η αποστολή των πρακτικών "προκειμένου να αξιολογηθούν και να διερευνηθεί το ενδεχόμενο συγκάλυψης ευθυνών κάθε εμπλεκομένου υπαίτιου από πράξεις ή παραλείψεις των δικαστικών λειτουργών που χειρίζονταν τη συγκεκριμένη υπόθεση". Η απόφαση ελήφθη στην αρχή της συνεδρίασης και ενώ δεν είχαν προσέλθει ακόμη οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Με τη γνωστοποίηση της απόφασης εκφράστηκε εντονότατη διαμαρτυρία από τον κ. Π.Καμμένο, ενώ στη συνέχεια προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες το μέλος της επιτροπής, βουλευτής της ΝΔ Αναστάσιος Νεράντζης, αλλά και ο γραμματέας της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Τασούλας έκαναν λόγο για "απαράδεκτη και αντισυνταγματική κίνηση, αφού δεν νοείται να ελέγξει η εξεταστική επιτροπή τις δικαστικές αποφάσεις".

    Πρόκειται για συνταγματικό πραξικόπημα. Ας είχαν την ευαισθησία να μας περιμένουν τουλάχιστον, υπογράμμισε ο κ. Νεράντζης.

    Κατά τα άλλα κατέθεσε ο υπάλληλος, τεχνικός πληροφορικής της Siemens Νικόλαος Δημητριάδης, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί με την παραγγελία του ηλεκτρονικού εξοπλισμού δύο γραφείων του βουλευτή της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεκλογική περίοδο του 2007.

    Ο μάρτυρας ανέφερε ότι ήταν το μόνο όνομα πολιτικού που του ζητήθηκε από την ιδιαιτέρα του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Αικατερίνη Τσακάλου, να θέσει το απαιτούμενο λογισμικό (configuration) στη μεγάλη του παραγγελία.

    Δήλωσε άγνοια αν πληρώθηκε, ή ήταν δωρεά, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν είχε καμία σχέση με τις «λευκές» οικιακές συσκευές.

    Δεν έλυσε πάντως την απορία που ετέθη από τον βουλευτή του ΛΑΟΣ Κώστα Αϊβαλιώτη, πώς είναι δυνατόν στα τιμολόγια να εμφανίζεται ως παραλήπτης στο δελτίο αποστολής, αλλά και ως λήπτης του τιμολογίου η ίδια η Siemens ΑΕ.

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε από την πλευρά του ότι τρεις μήνες τώρα δεν έχει κληθεί ούτε ένα υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Siemens που να σχετίζεται με την ουσία του σκανδάλου, "κάτι που ναρκοθετεί την πορεία των ερευνών», ενώ για την εξέταση μαρτύρων που απλώς τροφοδοτούν την παραπολιτική δήλωσε «μη διατεθειμένος να συμπράξει σε ένα παιχνίδι σκοπιμοτήτων, καθώς το δικομματικό σκάνδαλο κάποιοι το βλέπουν με πράσινα και άλλοι με γαλάζια γυαλιά".

    Στη συνέχεια κατέθεσε ο πρώην νομικός σύμβουλος του τότε υπουργείου Δημόσιας Τάξης κατά την περίοδο 2003-2008 Κωνσταντίνος Καταβάτης, ο οποίος μίλησε για ασάφειες της αρχικής σύμβασης, ενώ υπερασπίστηκε τη διαδικασία των αλλεπάλληλων τροποποιητικών συμβάσεων, προκειμένου να γίνει σταδιακή παραλαβή, με δεδομένο ότι η τότε ηγεσία της ΕΛΑΣ θεωρούσε απαραίτητο το σύστημα επικοινωνιών ΤΕΤΡΑ. Σημείωσε ότι πράγματι ως τώρα δεν έχει υπογραφεί η οριστική παραλαβή του C4 I από τον κ. Μαρκογιαννάκη κι ότι θεωρητικά η σημερινή ηγεσία του υπουργείου ή της ΕΛΑΣ μπορεί να καταγγέλλει τη σύμβαση του ΤΕΤΡΑ, για το οποίο το ελληνικό δημόσιο θα πληρώνει ως το 2013.

    Κατά τη συνεδρίαση επρόκειτο να καταθέσουν ως μάρτυρες οι Γεώργιος Καλδής και Αλέξανδρος Λέτσας, οι οποίοι ίδρυσαν τις υπεράκτιες εταιρείες Placid Blue και Fairways από τις οποίες γινόταν η διακίνηση του πολιτικού χρήματος από τα μαύρα ταμεία της Siemens.

    Οι δύο επιχειρηματίες με επιστολή τους προς την εξεταστική επιτροπή επικαλούνται την ιδιότητά τους ως κατηγορουμένων και τη σχετική πρόνοια του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για να μην καταθέσουν για το ενδεχόμενο να επιβαρύνουν τη θέση τους.

    Ήδη αποφασίστηκε τα μέλη της επιτροπής Παντελής Οικονόμου και Κώστας Τζαβάρας να καταρτίσουν κατάλογο πολιτικών προσώπων προκειμένου να καταθέσουν ενώπιον της εξεταστικής.

    Την Τετάρτη θα καταθέσει ως πρώτος ο πρώην υπουργός Επικοινωνιών Γιάννης Κεφαλογιάννης και την ερχόμενη Δευτέρα ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

    Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Γιώργος Νικητιάδης πρότεινε όλους τους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς Δημόσιας Τάξης (νυν Προστασίας του Πολίτη) από τον Βύρωνα Πολύδωρα ως και τον Προκόπη Παυλόπουλο.

    Ανάλογο αίτημα για τους διατελέσαντες υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών έθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασιλική Βυλλιώτη.

    Τόσο ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, όσο και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παντελής Οικονόμου συμφώνησαν να καταθέσουν τα μέλη της πενταμελούς επιτροπής που εισηγήθηκε την αγορά του C4 I το 2003 εκτός του Ιωάννη Τραυλού που έχει ήδη καταθέσει (Ευάγγελος Μαλέσιος, Κώστας Καρτάλης, Ιωάννης Σπανουδάκης και Δημήτρης Ευσταθιάδης).

    Την Τρίτη έχει κληθεί να καταθέσει η σημερινός γενικός διευθυντής της Siemens AE Παναγιώτης Ξυνής.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 35623

    [03] Ιράκ: Νεκρά ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα

    Δευτερα, 19 04 2010 20:27

    Δύο εκ των ηγετών της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, ο Αμπού Αγιούμπ αλ Μάσρι και ο Αμπού Ομάρ αλ Μπαγκντάτι, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που πραγματοποίησαν την Κυριακή οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, υποστηριζόμενες από αμερικανικές δυνάμεις, στα βόρεια της Βαγδάτης, σύμφωνα με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι Μαλίκι και αξιωματούχους του αμερικανικού στρατού.

    "Συντριπτικό πλήγμα για την Αλ Κάιντα"

    "Ο θάνατος αυτών των δύο τρομοκρατών είναι ενδεχομένως ένα συντριπτικό πλήγμα για την Αλ Κάιντα στο Ιράκ" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αμερικανικές δυνάμεις.

    Ο Αμπού Χάμζα αλ-Μουχάτζερ ή Αμπού Αγιούμπ αλ-Μάσρι, όπως ήταν γνωστός, ήταν ο στρατιωτικός ηγέτης της Αλ Κάιντα ενώ ο Χαμίντ Νταούντ Χαλίλ αλ-Ζάουι ή Αμπού Ομάρ αλ Μπαγκντάτι, που έφερε και τον τίτλο του "πρίγκιπα της πίστης", ήταν ο αρχηγός του "Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ" (ISI) που ιδρύθηκε το 2006.

    Οι ιρακινές αρχές είχαν ανακοινώσει πολλές φορές το θάνατο ή τη σύλληψη του Μπαγκνάτι, όμως πάντα διαψεύδονταν από ισλαμικές ιστοσελίδες.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Senior Iraqi al-Qaeda leaders 'killed' Είδηση: 35617


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 19 April 2010 - 20:53:49 UTC