Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη δίνη κερδοσκοπικών πιέσεων η Οικονομία
  • [02] Από Μάιο η ρύθμιση για τους ημιυπαιθρίους
  • [03] Υεμένη: ο γάμος σκότωσε 13χρονη
  • [04] Δεν θα παραστεί η Ν.Μπακογιάννη στις εργασίες της κεντρικής επιτροπής
  • [05] Ανάχωμα στην ανεργία με τρία νέα προγράμματα από τον ΟΑΕΔ
  • [06] Πτώση 3,11% στο χρηματιστήριο
  • [07] Κιργιστάν: Προσωρινή κυβέρνηση από την αντιπολίτευση
  • [08] Γιατί οδηγήθηκαν σε στρατηγική συμμαχία Ρενό, Νισάν,και Ντέμλερ ;
  • [09] Η δίκη στην Άμφισσα για τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου
  • [10] Τον Αν. Λοβέρδο επισκέφθηκε στο νοσοκομείο ο Πρωθυπουργός
  • [11] Για παιχνίδια κατά της Ελλάδος μίλησε ο Γ. Καρατζαφέρης
  • [12] Κόβονται οι επιχορηγήσεις στα ιδρύματα πρώην πρωθυπουργών
  • [13] Τις επόμενες ημέρες στη δημοσιότητα ο Καλλικράτης
  • [14] Πρώην αστυνομικός, στέλεχος σπείρας εμπόρων ναρκωτικών
  • [15] Το ταφικό έθιμο των Ποντίων- ένα μήνυμα αγάπης για τη ζωή
  • [16] Γάμος British Airways - Iberia
  • [17] Οι εξωγήινοι... ζουν ανάμεσά μας!
  • [18] Διαζύγιο με sms!

    [01] Στη δίνη κερδοσκοπικών πιέσεων η Οικονομία

    Πεμπτη, 08 04 2010 12:03

    Πλήρη στήριξη στο σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας, στο οποίο συμφώνησαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αρκεί να τηρήσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρός της. Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ τόνισε πως δεν υφίσταται θέμα πτώχευσης της χώρας και επανέλαβε ότι δεν σχολιάζει ποτέ τα spread. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωνε ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού για το α' τρίμηνο μειώθηκε κατά 40%, σε ετήσια βάση, στα 4,3 δισ. ευρω. Το Χρηματιστήριο έκλεισε με μεγάλες απώλειες, ενώ το περιβόητο spread άγγιξε ακόμη και τις 456 μονάδες βάσης. Αντιπαραθέσεις στη Βουλή πυροδότησε η άνοδος των spread.

    Ζ. Κ. Τρισέ: Δεν πτωχεύει η Ελλάδα

    Ως "βιώσιμη λύση" χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, στον οποίο κατέληξαν στις 25 Μαρτίου οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης.

    Αναφερόμενος στην εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ υπογράμμισε ότι "ποτέ δεν είπαμε ότι το ΔΝΤ δεν διαθέτει πολύ καλή τεχνογνωσία. Δεν τίθεται θέμα άρνησης του ΔΝΤ αλλά η θέση της ΕΚΤ ήταν, ανέκαθεν, να λέει ότι επιθυμούμε να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης".

    "Στηρίζουμε πλήρως την πρόθεση ενίσχυσης της παρακολούθησης των οικονομικών και δημοσιονομικών κινδύνων και τα εργαλεία για την αποτροπή τους καθώς και τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος. Χαιρετίζουμε επίσης την απόφαση να εργαστούν για ένα ισχυρό πλαίσιο επίλυσης κρίσεων. Η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς θα πρέπει να στοχεύει στη στήριξη της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και να προωθεί την ομαλή λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης" είπε ο κ. Τρισέ.

    "Κανείς δεν πρέπει να παίρνει αψήφιστα μια δήλωση η οποία υπογράφηκε από όλους τους αρχηγούς κυβερνήσεων της Ευρωζώνης" πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

    Επεσήμανε, επίσης, ότι η απόφαση ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση και ότι, σε αυτή την περίπτωση, "θα δούμε πώς θα το ενεργοποιήσουμε".

    "Αυτό το οποίο είναι πολύ, πολύ σημαντικό είναι να υλοποιηθεί το πρόγραμμα των νέων μέτρων το οποίο αποφάσισε η Ελλάδα" είπε ο κ. Τρισέ, σημειώνοντας ότι δεν έχει λόγο για να πιστεύει ότι τα μέτρα λιτότητας που έλαβε η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα θεσπιστούν "με αυστηρότητα".

    "Θα παραμείνουμε, βεβαίως, σε επαγρύπνηση" είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι από το 2011, η τράπεζα θα εφαρμόσει νέο σύστημα κλιμακωτής αξιολόγησης των ομολόγων, που θα δέχεται ως εχέγγυα για παροχή δανείων.

    Γ. Παπακωνσταντίνου: "Θα πέσουν τα spread"

    "Tα spread θα πέσουν με την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας" Γιώργος Παπακωνσταντίνου

    Η χώρα δανείζεται και θα συνεχίσει να δανείζεται, ενώ παράλληλα έχουμε ένα σοβαρό πρόγραμμα σταθεροποίησης, την προσεκτική εκτέλεση του προϋπολογισμού και ένα πρόγραμμα σοβαρών διαρθρωτικών αλλαγών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου.

    Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή και εγρήγορση τις εξελίξεις, ωστόσο στόχος μας δεν είναι τόσο η καθημερινή διακύμανση των επιτοκίων, αλλά παραμένει η εμπέδωση του χαμένου αισθήματος αξιοπιστίας της χώρας και η είσοδος της χώρας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, υπογράμμισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ο υπουργός σημείωσε ότι η αντιπολίτευση εξέφρασε την αγωνία της για τις εξελίξεις και σχολίασε: "Κρίμα που αυτή την αγωνία την έχουν τώρα και όχι το 2009, όταν καταγραφόταν αυτός ο απίστευτος εκτροχιασμός της οικονομίας".

    Τις 456 μονάδες άγγιξαν τα spread

    Το spread του 10ετούς ομολόγου άγγιξε ακόμη και τις 456 μονάδες βάσης, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 7,5%, ενώ, απώλειες σε ποσοστό σε ποσοστό 3,75% καταγράφει ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,35 % και διαμορφώνεται στα 1,3297 δολάρια.

    Στο 1% διατηρεί το βασικό της επιτόκιο η ΕΚΤ

    Συνεδρίασε την Πέμπτη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις λεπτομέρειες του νέου κανονισμού που θα επιτρέπει να γίνονται δεκτά τα ελληνικά ομόλογα και μετά τον Ιανουάριο του 2011. Όπως αποφασίστηκε, η ΕΚΤ διατηρεί το βασικό της επιτόκιο στο 1%.

    Ευρωβουλευτές: Ελλιπείς οι αποφάσεις της ΕΕ

    Σκληρή κριτική δέχτηκε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, από ευρωβουλευτές, οι οποίοι χαρακτήρισαν ελλιπείς τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει υποθετικά σενάρια και ανυπόστατες φήμες" επανέλαβε την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες ο Ολιβιέ Μπαϊγί, εκπρόσωπος της Επιτροπής, ερωτηθείς αν τίθεται θέμα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του κόστους δανεισμού.

    Ο Ολ. Μπαϊγί είπε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση και προς το παρόν δεν τίθεται θέμα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα, καθώς δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση.

    Σημείωσε, ακόμη, ότι "αν και όταν υποβληθεί αίτημα ενεργοποίησης, θα υπάρξει αξιολόγηση από την Επιτροπή και την ΕΚΤ, όπως προβλέπεται από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου".

    Τέλος, τόνισε ότι οι αγορές είναι αυτές που αντιδρούν στις φήμες και τα σενάρια και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Εν τω μεταξύ, πρωτοσέλιδο στα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι και πάλι η κρίση στην Ελλάδα, καθώς ο διεθνής οικονομικός τύπος αναφέρεται στην άνοδο των spread και στην ανησυχία που επικρατεί στη χώρα μας

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Rundschau, σκεπτικισμό εκφράζει η γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Bundesbank) όσον αφορά το σχέδιο βοήθειας των ευρωπαϊκών χωρών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο εργασίας της, επικεντρώνοντας στους κινδύνους για τη σταθερότητα, "οι οποίοι δεν πρέπει να υποτιμηθούν".

    Εκπρόσωπος της Bundesbank, ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο επιβεβαίωσε την ύπαρξη του εγγράφου εργασίας, αλλά τόνισε ότι αυτό δεν υποβλήθηκε στη διοίκηση της τράπεζας, ούτε εγκρίθηκε από αυτήν. Ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας αρνήθηκε να αναφερθεί στο περιεχόμενό του.

    Αντιπαράθεση στη Βουλή

    Η ανοδική πορεία του spread πυροδότησε αντιπαραθέσεις στη Βουλή, όπου διεξάγονταν συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο.

    Ο Θεόδωρος Καράογλου, εισηγητής της ΝΔ στο φορολογικό νομοσχέδιο μίλησε για "Αγωνία και αμηχανία για την πρωτοφανή άνοδο των spread τα οποία σημείωσαν χθες ρεκόρ δωδεκαετίας. Σας καλούμε να σοβαρευτείτε και να ανακαλύψετε τον "αξιωματούχο"- βαθύ λαρύγγι".

    Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη, σχολίασε: "Ας σταματήσουν οριστικά να μιλάνε στην κυβέρνηση, γιατί όταν το κάνουν μας στοιχίζουν κάθε φορά αρκετές εκατοντάδες ευρώ".

    Όμως στο φαινόμενο διαρροών αναφέρθηκαν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανάμεσα τους ο Κώστας Γείτονας και ο Χρήστος Πρωτόπαπας, με τον τελευταίο να προειδοποιεί ότι "η ακράτεια δηλώσεων και εκτιμήσεων μόνο κακά αποτελέσματα μπορεί να προσφέρει".

    Αντιδράσεις

    Σε ό,τι αφορά στις τελευταίες εξελίξεις με το θέμα του δανεισμού, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος τόνισε πως η κυβερνητική φλυαρία έχει προκαλέσει αναταραχή στις αγορές αλλά και ζημιά στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και κάλεσε εκ νέου τον Πρωθυπουργό να αποκαλύψει ποιος είναι ο ανώνυμος κυβερνητικός αξιωματούχος που με τις δηλώσεις του προκάλεσε μεγάλο πλήγμα - όπως είπε - στη χώρα.

    "Πίσω από την άνοδο των spread κρύβεται ο σκληρός ανταγωνισμός κεφαλαίων και κυβερνήσεων μέσα και έξω από την ΕΕ, στον οποίο συμμετέχει ενεργά η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, αναζητώντας την πιο επωφελή γι' αυτούς συμμαχία (...) Η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμα νέα αντιλαϊκά πακέτα μέτρων τα οποία θα φέρει ανεξάρτητα από την εξέλιξη των spread" αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Έωλη χαρακτήρισε την κατάσταση στην οικονομία ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης από τη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την αλματώδη άνοδο των spread. Αναφερόμενος στη διαρροή, είπε πως είναι δουλειά του πρωθυπουργού να ενημερώσει από ποιον έγινε.

    Για τεράστιο έλλειμμα σοβαρότητας και περίσσευμα φλυαρίας στο θέμα του δανεισμού μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σημειώνοντας ότι "απαιτούνται μέτρα ανάπτυξης και λαϊκά ομόλογα τώρα, αλλιώς η διπλή θηλιά τους χρέους και της ύφεσης οδηγεί σε νέα, σκληρά, αντιλαϊκά μέτρα και, βήμα-βήμα, στα νύχια του ΔΝΤ".

    "Ζούμε το πλήρες και απόλυτο ναυάγιο της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής. Πελώριες είναι οι ευθύνες των κυρίαρχων κύκλων της Ε.Ε. για τις τραγικές εξελίξεις στη χώρα μας. Αποτελεί ειρωνεία και απίστευτη κυβερνητική υποκρισία, την ώρα που η χώρα βουλιάζει και καταληστεύεται από πανύψηλα επιτόκια, η κυβέρνηση να προσφέρει «χαριστικά» 17 δισ. ευρώ στις τράπεζες" δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    Πεταλωτής: Θα ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας

    Δεν συζητά η κυβέρνηση επαναδιαπραγμάτευση ή ενεργοποίηση του μηχανισμού. Θα τα καταφέρουμε μόνοι μας και σύντομα θα εξομαλυνθεί η κατάσταση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την Πέμπτη, σημειώνοντας ότι "δεν θέτουμε όριο για τα σπρεντ για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν ό,τι χειρότερο στην παρούσα φάση".

    Ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει διαρροή από την κυβέρνηση και δεν εξετάστηκε τέτοιο ζήτημα σε οποιοδήποτε κυβερνητικό επίπεδο, και πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού ή συμμετοχής παραγόντων εξωκοινοβουλευτικών της δημόσιας ζωής σε κυβερνητικό σχήμα: "Αυτές οι συζητήσεις προδιαγράφουν τις προθέσεις αυτών που διακινούν τέτοια σενάρια για να συμμετέχουν στην εξουσία" σημείωσε.

    Παράλληλα, αναγνώρισε την προσφορά του Γεράσιμου Αρσένη και είπε ότι όσοι διακινούν τέτοια σενάρια προσφέρουν κακές υπηρεσίας: "Για λόγους φτηνού εντυπωσιασμού μπορεί ο οποιοσδήποτε να στοχοποιηθεί για οποιοδήποτε λόγο και μάλιστα όταν πρόκειται για ένα συγκεκριμένο πρόσωπο που, όπως είπα, έχει προσφέρει πολλά στην ελληνική οικονομία και που όλως τυχαίως είναι σύζυγος της υπουργού Οικονομίας".

    Διάψευση Αρσένη

    Κατηγορηματική ήταν η διάψευση του Γεράσιμου Αρσένη, στα όσα του προσάπτουν αναρτήσεις στο διαδίκτυο, που αναπαράχθηκαν από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση και τον παρουσίαζαν ως υπεύθυνο διαρροών για την ελληνική οικονομία. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: "Διαψεύδω κατηγορηματικά τα περί εμπλοκής μου στις διαρροές για την ελληνική οικονομία. Πρόκειται για γελοιότητες και κακόβουλες αθλιότητες. Οι ανυπόστατες αυτές διαρροές, εκτός από τις εμφανείς σκοπιμότητές τους, αποδεικνύουν και την πλήρη άγνοια της διεθνούς οικονομικής πρακτικής που έχουν οι εμπνευστές τους. Δεν θα μπω στη διαδικασία και λογική αυτών των φημών. Δεν μου το επιτρέπει ούτε η μέχρι σήμερα πολιτική μου διαδρομή ούτε ο σεβασμός μου στην κοινή γνώμη και τον τόπο μας που, αυτή την περίοδο, περνάει δύσκολες στιγμές. Ντρέπομαι ειλικρινά για την κατάντια αυτών που επιλέγουν τέτοιες συκοφαντικές μεθοδεύσεις".

    Πηγές: ΝΕΤ, NET 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό

    Σχετικές ειδήσεις: Παπανδρέου: "Λίγα λόγια και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων" Συνεργασία Παπακωνσταντίνου-εμπειρογνωμόνων ΔΝΤ Είδηση: 35199

    [02] Από Μάιο η ρύθμιση για τους ημιυπαιθρίους

    Πεμπτη, 08 04 2010 19:03

    Από τις αρχές Μαΐου θα ισχύσουν οι νέες ρυθμίσεις για τους ημιυπαιθρίους και σε αυτές εντάσσονται όλοι οι βοηθητικοί χώροι που έχουν αλλάξει χρήση έως το τέλος Απριλίου. Από τον επόμενο μήνα αλλάζει και ο τρόπος κατασκευής των νέων ημιυπαιθρίων. Με τη ρύθμιση "ξεμπλοκάρει" η ηλεκτροδότηση πολλών νέων οικοδομών, καθώς με την καταβολή της πρώτης δόσης του προστίμου θα εξασφαλίζεται η σύνδεση τους με την ΔΕΗ.

    Αμέσως θα μπορούν πλέον να παίρνουν ρεύμα οικοδομές που είχαν ολοκληρωθεί, έχοντας κλεισμένους ημιυπαιθρίους. Προϋπόθεση είναι να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και να καταβληθεί η πρώτη δόση της πράσινης εισφοράς. Η ρύθμιση θα κατοχυρώνει και τις μεταβιβάσεις νέων διαμερισμάτων.

    Οι αιτήσεις υπαγωγής στη νέα ρύθμιση θα υποβάλλονται από το Μάιο και θα συνοδεύονται από κάτοψη και φωτογραφίες του χώρου έχει αλλάξει χρήση, καθώς και από παράβολο 250 ευρώ αν πρόκειται για ημιυπαίθριο ή 350 για άλλους χώρους.

    Στη ρύθμιση εντάσσονται όλοι οι ημιυπαίθριοι, οι πιλοτές, τα υπόγεια και οι σοφίτες με αλλαγή χρήσης έως το τέλος Απριλίου.

    Αλλαγές προβλέπονται και στο τρόπο κατασκευής των νέων βοηθητικών χώρων. Oι ημιυπαίθριοι θα αντιστοιχούν στο 15% του συντελεστή δόμησης της οικοδομής, θα κατανέμονται ελεύθερα στο κτίριο και θα έχουν μέγιστο βάθος 2,5 μέτρα. Στα υπόγεια το ύψος επανέρχεται στο 1,5 μέτρο ενώ οι υπέργειες θέσεις στάθμευσης θα προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης μόνον όταν κλείνουν. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

    Περίπου 60 οικοδομές που κατασκευάζονταν στις καμένες περιοχές της βορειανατολικής Αττικής εντόπισε έως το Φεβρουάριο που ίσχυε η απαγόρευση, το σύστημα δορυφορικού ελέγχου του Κτηματολογίου. Όσες απ' αυτές τις οικοδομές διαπιστωθεί ότι δεν είχαν άδεια θα κατεδαφιστούν. Οι αεροφωτογραφίες στις καμένες περιοχές της βορειανατολικής Αττικής θα ανανεώνονται κάθε μήνα.

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 35225

    [03] Υεμένη: ο γάμος σκότωσε 13χρονη

    Πεμπτη, 08 04 2010 17:19

    Αιτία για να χάσει τη ζωή της μια 13χρονη από την Υεμένη στάθηκε η κολπική αιμορραγία που υπέστη μετά από σεξουαλική επαφή με τον 30χρονο σύζυγο της. Το 13χρονο κορίτσι πέθανε μόλις 5 μέρες μετά τον γάμο, στον οποίο υποχρεώθηκε από την οικογένεια της.

    Ο γάμος της 13χρονης έγινε στο πλαίσιο του εθίμου της "ανταλλαγής νυφών" που υπάρχει στην Υεμένη, σύμφωνα με το οποίο η αδελφή του γαμπρού δίδεται από την οικογένειά της για να παντρευτεί έναν άνδρα από την οικογένεια της νύφης.

    Υπενθυμίζεται ότι νόμος που ψηφίστηκε στη χώρα πρόσφατα, ορίζει τα 17 έτη ως την μικρότερη υποχρεωτική ηλικία για σύναψη γάμου, ο οποίος ψηφίστηκε μετά το πλήθος αντιδράσεων που ξεσήκωσε πέρυσι ο θάνατος μιας 12χρονης ενώ έφερνε στον κόσμο το πρώτο της παιδί.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35220

    [04] Δεν θα παραστεί η Ν.Μπακογιάννη στις εργασίες της κεντρικής επιτροπής

    Πεμπτη, 08 04 2010 18:50

    Το νέο επεισόδιο στο σήριαλ των σχέσεων της Ν. Μπακογιάννη με τη Ρηγίλλης γράφτηκε με την απόφαση της πρώην υπουργού να μην συμμετάσχει στις εργασίες της κεντρικής επιτροπής την Κυριακή εκφράζοντας έτσι τη διαφωνία της για τις οργανωτικές αλλαγές που προωθεί ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς.

    Συνεργάτες της Ν.Μπακογιάννη

    «Η Ντόρα Μπακογιάννη σε αυτό το κάδρο της εσωστρέφειας δεν πρόκειται να μπει και δεν σκοπεύει να αποτελέσει το εύκολο άλλοθι για κανέναν και για τίποτα», έλεγαν συνεργάτες της επαναλαμβάνοντας πως η ίδια θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

    Ο Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε από τον Πάνο Παναγιωτόπουλο για την απόφαση της κ. Μπακογιάννη την ώρα που συμμετείχε στην εκδήλωση της Λέσχης Επιχειρηματικότητας. Η εντολή που εδωσε στον εκπρόσωπο του κόμματος είναι να αποφύγει κάθε επίσημο σχόλιο.

    Π.Παναγιωτόπουλος: "Δεν σχολιάζω"

    "Δεν σχολιάζω ανεπίσημες δηλώσεις και κύκλους" ήταν το πρώτο επίσημο σχόλιο της Ρηγίλλης. Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε πάντως πως η Κεντρική Επιτροπή διεξάγεται στο πλαίσιο των αποφάσεων του Αντώνη Σαμαρά για ένα ανοιχτό κόμμα, όπως ζήτησαν οι 800.000 πολίτες που ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ. Δεν αποκλείεται ο Αντώνης Σαμαράς να τοποθετηθεί επισήμως στο επίμαχο θέμα από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή.

    NET-NET 105,8 Είδηση: 35223

    [05] Ανάχωμα στην ανεργία με τρία νέα προγράμματα από τον ΟΑΕΔ

    Πεμπτη, 08 04 2010 18:36

    Τρία νέα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, που αφορούν 120 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, τίθενται σε εφαρμογή από την Παρασκευή. Τα προγράμματα αυτά, καθώς επίσης και εκείνο που αφορά 4.000 νέους ελεύθερους επαγγελματίες, θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Εκτός από τους ανέργους, οφέλη από την εφαρμογή των προγραμμάτων, θα έχουν και οι επιχειρήσεις γιατί θα επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές.

    Έκκληση στις επιχειρήσεις να ενταχθούν στα προγράμματα του ΟΑΕΔ, απευθύνει το υπ. Εργασίας σε μια προσπάθεια να ανασχεθούν οι απολύσεις.

    Η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών μειώνει το μη μισθολογικό κόστος και δημιουργεί ελπίδες για 119.000 νέες θέσεις εργασίας.

    Από την Παρασκευή οι επιχειρήσεις θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις στον ΟΑΕΔ:

    για το 4ετες πρόγραμμα επιχορήγησης ασφαλιστικών εισφορών με επιδότηση από 100% το πρώτο χρόνο έως 25% το 4ο, αλλά και το αντίστοιχο 2ετες στο οποίο θα επιδοτούνται οι εισφορές από 80-60% το δεύτερο χρόνο.

    Προϋπόθεση είναι οι επιχειρήσεις να μην έχουν προχωρήσει σε απολύσεις ένα 6μηνο πριν ενώ, η επιδότηση των εισφορών θα είναι μεγαλύτερη εάν οι προσλήψεις αφορούν νέους κάτω των 30 μακροχρόνια ανέργους άνω των 45 ετών, ανέργους που θέλουν έως και 5 χρόνια για τη συνταξιοδότηση και γυναίκες 50 ετών.

    4000 γυναίκες που θέλουν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση θα μπορούν επίσης από αύριο να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους για να λάβουν 24.000 ευρώ επιχορήγηση.

    Η επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές τουριστικές μονάδες με επιδότηση 100% των εισφορών για ένα δίμηνο θα αρχίσει να υλοποιείται από τις 15 Απριλίου.

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 35222

    [06] Πτώση 3,11% στο χρηματιστήριο

    Πεμπτη, 08 04 2010 17:15

    Με μεγάλες απώλειες έκλισε και σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών του χρηματιστηρίου της Αθήνας που για τρίτη συνεχόμενη ημέρα βρέθηκε στον κλοιό των πιέσεων που δημιουργεί το νέο ιστορικό υψηλό του spread στην αγορά ομολόγων.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.925,82 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 3,11%, ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 351,059 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 3,92%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,32% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,50%.

    Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Χημικών +0,82% και του Πετρελαίου+0,59%.

    Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Τραπεζών -6,00% και των Ταξιδιών -3,63%.

    35 ήταν μόνο οι μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 144 πτωτικά και 39 παρέμειναν σταθερές. Είδηση: 35221

    [07] Κιργιστάν: Προσωρινή κυβέρνηση από την αντιπολίτευση

    Πεμπτη, 08 04 2010 16:44

    Δείτε το video

    Συνεχίζεται η πολιτική κρίση στο Κιργιστάν, μετά τα αιματηρά επεισόδια την Τετάρτη στο Κιργιστάν, κατά τα οποία έχασαν τη ζωή τους 75 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 1000. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας βρίσκεται πλέον στα χέρια της αντιπολίτευσης, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας "προσωρινής κυβέρνησης". Σύμφωνα με την ίδια, ο πρόεδρος Μπακίγεφ έχει καταφύγει στη γενέτειρά του, στο νότιο Κιργιστάν, που θεωρείται προπύργιο των υποστηρικτών του, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του.

    Αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος

    Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Κιργιστάν και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ρόζα Οτουνμπάγεβα δήλωσε ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες του προέδρου και της κυβέρνησης και ότι θα επιστρέψει στο κράτος ένας αριθμός περιουσιακών στοιχείων που είχαν "παράνομα ιδιωτικοποιηθεί".

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, κατά τις οποίες δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, η Οτουνμπάγεβα είπε ότι η κυβέρνηση παραιτήθηκε και η αντιπολίτευση επιζητεί την διαπραγμάτευση της παραίτησης του προέδρου Μπακίγεφ.

    Σύμφωνα με την ίδια, ο Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ εγκατέλειψε την πρωτεύουσα Μπισκέκ μετά τις αιματηρές συγκρούσεις.

    "Θα εκδώσουμε ένα διάταγμα για την επιστροφή στο κράτος ενός αριθμού περιουσιακών στοιχείων που προηγούμενα παράνομα ιδιωτικοποιήθηκαν χωρίς χρήματα", είπε στην πρώτη πολιτική δήλωση της προσωρινής κυβέρνησης. Αναφερόταν στις Severelectro και Vostokelectro,δύο ηλεκτρικές εταιρείες που ιδιωτικοποιήθηκαν από την κυβέρνηση του Μπακίγεφ.

    Ο νέος υπουργός Εσωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι δυνάμεις της τάξης του Κιργιστάν έλαβαν εντολές να βάλλουν εναντίον όσων προβαίνουν σε πλιάτσικο.

    Αρνείται την ανάμειξη η Ρωσία

    H Ρωσία απέστειλε περίπου 150 αλεξιπτωτιστές στη στρατιωτική της βάση στο Κιργιστάν, ανακοίνωσε ο αρχηγός του επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Νικολάι Μακάροφ,την επομένη των βίαιων και αιματηρών συγκρούσεων στην χώρα αυτή της κεντρικής Ασίας.

    Το πρακτορείο Ιντερφάξ μετέδωσε ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε την επικεφαλής της ντεφάκτο κυβέρνησης του Κιργιστάν Ρόζα Οτουνμπάνεβα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της, να μην ανεχθεί άλλη βία.

    Ο Πούτιν αφού υποσχέθηκε "ανθρωπιστική υποστήριξη" για να μπορέσει η πρώην σοβιετική δημοκρατία να ξεπεράσει την κρίση, αρνήθηκε με κατηγορηματικό τρόπο τις κατηγορίες της κυβέρνησης του προέδρου Μπακίγεφ ότι η Ρωσία είχε ανάμειξη στην εξέγερση.

    Μπακίγεφ: "Στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής η χώρα"

    Το Κιργιστάν βρίσκεται "στα πρόθυρα μίας ανθρωπιστικής καταστροφής", αναφέρει ο εκδιωχθείς πρόεδρος Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ και απευθύνει έκκληση προς την διεθνή κοινότητα να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην κρίσιμη κατάσταση στο Κιργιστάν. Το κείμενο της δήλωσής του αναγνωρίζει πάντως ότι ο στρατός και οι δυνάμεις της τάξης πέρασαν στον έλεγχο της προσωρινής κυβέρνησης που σχηματίστηκε από την αντιπολίτευση.

    Πρόβλημα στην αμερικανική βάση

    Οι πτήσεις από την αμερικανική αεροπορική βάση στο Κιργιστάν έχουν διακοπεί από την Τετάρτη, μετά την πολιτική αναταραχή που ξέσπασε στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος των νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

    Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μπισκέκ ανακοίνωσε ότι η αεροπορική βάση στο Μανάς λειτουργεί κανονικά, ωστόσο οι νατοϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν αναφέρουν ότι συνεχίζεται η αναστολή των πτήσεων.

    "Τίποτε δεν θα αλλάξει" σε σχέση με τη συμφωνία ανάμεσα στο Κιργιστάν και τις ΗΠΑ για την αμερικανική παρουσία και τις επιχειρήσεις στη βάση Μανάς, που βρίσκεται σε συνοικία του Μπισκέκ, της πρωτεύουσας της χώρας αυτής της κεντρικής Ασίας, τόνισε η Οτουνμπάγεβα σε συνέντευξη Τύπου.

    Η αμερικανική στρατιωτική βάση στο Μανάς του Κιργιστάν θεωρείται καθοριστικής σημασίας για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, καθώς παρέχει υποστήριξη και ανεφοδιασμό σε μη στρατιωτικό υλικό των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

    Έκκληση για ηρεμία από τη Δύση

    Στη Βιέννη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ανακοίνωσε ότι στέλνει στο Κιργιστάν ειδικό απεσταλμένο και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.

    "Πρόκειται να στείλω επειγόντως τον Γιαν Κούμπις ως ειδικό απεσταλμένο. θα φθάσει αύριο", είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου.

    Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Αστον κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και είπε ότι είναι σημαντικό να καταστεί σαφές με ποιο τρόπο μία γρήγορη επιστροφή στην δημοκρατική και συνταγματική τάξη θα επιτευχθεί όταν μία προσωρινή κυβέρνηση αναλάβει την εξουσία.

    Το Κιργιστάν εισέρχεται σε μία νέα φάση επισημαίνει η ΕΕ

    "Όλες οι πλευρές πρέπει να είναι διατεθειμένες να δεσμευθούν σε επικοδομητικό εσωτερικό διάλογο για ένα σταθερό και ενωμένο Κιργιστάν", είπε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άνστον και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να χορηγήσει ανθρωπιστική βοήθεια εάν χρειαστεί για να συμβάλει με τον τρόπο αυτό στην επιστροφή της χώρας στην ηρεμία μετά τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών.

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε συγκλονισμένος για την αιματοχυσία στο Κιργιστάν: "Απευθύνω έκκληση στους υπεύθυνους να κάνουν το παν για να αποτρέψουν περαιτέρω βίαια επεισόδια και αιματοχυσία. Η χώρα έχει ανάγκη να βρει τον δρόμο της προς την ασφάλεια και στην σταθερότητα το συντομότερο δυνατό στο πλαίσιο των συνταγματικών και δημοκρατικών θεσμών", τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

    Στο Παρίσι,εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία κάνει έκκληση προς όλες τις πλευρές στο Κιργιστάν να "δείξουν υπευθυνότητα και να απορρίψουν κάθε μορφή βίας".

    Πηγή: NET, AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

    Σχετική είδηση: Πολιτική ρευστότητα στο Κιργιστάν Είδηση: 35218

    [08] Γιατί οδηγήθηκαν σε στρατηγική συμμαχία Ρενό, Νισάν,και Ντέμλερ ;

    Πεμπτη, 08 04 2010 16:35

    Η στρατηγική συνεργασία στην οποία ανακοίνωσαν ότι προχωρούν οι Ρενό - Νισάν και Ντέμλερ, δείχνει πόσο δύσκολη είναι σήμερα η κατάσταση στη διεθνή αγορά οχημάτων, ακόμα και για εταιρίες όπως ο Γάλλο - ιαπωνικός όμιλος και ο γερμανικός κολοσσός. Το κόστος σχεδιασμού και ανάπτυξης νέας τεχνολογίας, καθώς και η κατασκευή είναι τόσο υψηλό, ώστε διεθνείς συνεργασίες να θεωρούνται πλέον αναπόφευκτες.

    Για τους λόγους αυτούς, άλλωστε, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), στόχος των δύο μεγάλων βιομηχανιών, που εδρεύουν αντίστοιχα σε Γαλλία και Γερμανία, είναι τόσο η εξοικονόμηση κόστους, όσο και η συνεργασία στην ανάπτυξη και την κατασκευή κινητήρων οχημάτων. Συγκεκριμένα, επιδιώκουν να εξοικονομήσουν περί τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, μέσα σε μια πενταετία.

    Στο θέμα αυτό, εξάλλου, επικεντρώθηκαν, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στις Βρυξέλλες, τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Ντέμλερ, Ντίτερ Τσέτσε, όσο και ο πρόεδρος της, Ρενό Κάρλος Γκοσν, καθώς μίλησαν για τα οφέλη που θα αποκομίσουν και οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες από τη μακροπρόθεσμη, στρατηγική συνεργασία, όπως τη χαρακτήρισαν.

    Από την πλευρά του, ο κ. Τσέτσε ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μιλώντας εκ μέρους της Ντέμλερ, μπορώ να σας πω ότι θα ωφεληθούμε, τόσο στον τομέα κατασκευής των μικρών οχημάτων, στον οποίο σχεδιάζουμε να επεκταθούμε, όσο και στον τομέα των ηλεκτροκινητήρων και κινητήρων εσωτερικής καύσεως».

    Πάντως, οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι κατέστησαν σαφές ότι η στενή συνεργασία δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση συγχώνευση. Όπως είπαν, αμφότερες οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα παραμείνουν αυτόνομες. Έτσι, εκτός από την από κοινού ανάπτυξη νέων μοντέλων η γερμανική εταιρία θα αποκτήσει το 3,1% των μετοχών του Γάλλο-ιαπωνικού ομίλου, ενώ η Ρενό - Νισάν θα πάρει το 1,55% των μετοχών της Ντέμλερ.

    Από την πλευρά του, το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως η συμμετοχή του γαλλικού δημοσίου στη Ρενό παραμένει αμετάβλητη και κυμαίνεται γύρω στο 15%.

    ΑΠΕ Είδηση: 35216

    [09] Η δίκη στην Άμφισσα για τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου

    Πεμπτη, 08 04 2010 16:21

    Τη βίαιη προσαγωγή του 17χρονου φίλου του Αλέξη Γρηγορόπουλου διέταξε το μικτό ορκωτό δικαστήριο της Άμφισσας, καθώς ούτε σήμερα εμφανίστηκε για να καταθέσει. Ο 17χρονος με επιστολή του σε ιστοσελίδα διευκρινίζει ότι είναι επιλογή του να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο και εύχεται καλά ξεμπερδέματα στον κατηγορούμενο Επαμεινώνδα Κορκονέα και στον συνήγορο του Αλέξη Κούγια. Η επιστολή προκάλεσε νέα αντίδραση από την πλευρά της υπεράσπισης.

    Σύμφωνα με έγγραφο της Αστυνομίας, που αναγνώστηκε από την πρόεδρο του Δικαστηρίου, ο νεαρός αυτόπτης μάρτυρας δεν βρέθηκε στο σπίτι του στο Ψυχικό, όπου μετέβησαν αστυνομικοί στις 05.45 το πρωί, προκειμένου να τον συνοδεύσουν στην Άμφισσα. Σύμφωνα με τον πατέρα του παιδιού, ο 17χρονος έφυγε τη νύχτα από το σπίτι του και η οικογένεια δεν έχει καμία επαφή μαζί του, καθώς έχει αλλάξει νούμερο στο κινητό του και δεν είναι γνωστό στους γονείς του. Μετά την εξέλιξη αυτή, το δικαστήριο εκτός της διαταγής για βίαιη προσαγωγή του, αποφάσισε την αποστολή αποσπάσματος των πρακτικών στην αρμόδια εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, προκειμένου να διερευνηθεί εάν ο νεαρός έχει διαπράξει το αδίκημα της απείθειας και οι γονείς του το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου. Σχετικό αίτημα υπέβαλε ο συνήγορος του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκωνέα, o Αλέξης Κούγιας. Ο συνήγορος ζήτησε την προστασία τόσο του ίδιου όσο των παιδιών του και του γραφείου του καθώς, όπως τόνισε, "από σήμερα αποτελώ στόχο επικίνδυνων αντιεξουσιαστών". Ακόμη, ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του 17χρονου αλλά και των γονέων του, για τα αδικήματα της εκβίασης και της απειλής, λέγοντας χαρακτηριστικά "τέτοιο θράσος κατά των θεσμών δεν έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου". Το δικαστήριο είναι σε διακοπή καθώς ο κ. Κούγιας ζήτησε λίγο χρόνο για να ηρεμήσει, όπως είπε.

    Oλοκλήρωση της εξέτασης του αρχιφύλακα Θωμά Χριστόδουλου

    Με την ολοκλήρωση της εξέτασης του αρχιφύλακα Θωμά Χριστόδουλου έκλεισε η σημερινή διαδικασία ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας, όπου δικάζονται οι δύο ειδικοί φρουροί για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

    Ο αρχιφύλακας, απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, υποστήριξε πως αν βρισκόταν στη θέση που ισχυρίζονται ότι βρέθηκαν οι δύο ειδικοί φρουροί το βράδυ στις 6/12/2008 στα Εξάρχεια, δεν θα γύριζε πίσω στο σημείο όπου είχαν δεχθεί επίθεση. Αντίθετα, θα ζητούσε, όπως είπε, κάλυψη από τη διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν κοντά στο σημείο και επίσης, αν έκανε χρήση όπλου, θα το ανέφερε στο κέντρο της αστυνομίας.

    Εξεταζόμενος από τον συνήγορο υπεράσπισης του βασικού κατηγορούμενου Επαμεινώνδα Κορκονέα για το κατά πόσον ήταν συνηθισμένο περιστατικό η επίθεση που ισχυρίζονται ότι δέχθηκαν οι δύο ειδικοί φρουροί, απάντησε ότι δεν γνωρίζει. Στο σημείο αυτό τον διέκοψε η πρόεδρος του δικαστηρίου Ατζελίτα Παπαβασιλείου, η οποία, απευθυνόμενη στον κ. Κούγια, είπε: "Μην το λέτε αυτό κύριε συνήγορε. Αν ήταν έτσι, τότε εκείνο το βράδυ μετά τον χαμό του παιδιού όλοι οι αστυνομικοί θα έπρεπε να είχαν πυροβολήσει".

    Λίγο αργότερα, την αντίδραση της μητέρας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, κας Τσαλικιάν προκάλεσε η αναφορά του κ. Κούγια ότι αυτόπτες μάρτυρες εμφανίζουν τον Επαμεινώνδα Κορκονέα να πυροβολεί εν ψυχρώ και να αποχωρεί ήρεμα από το σημείο.

    Τσαλικιάν: Αυτό έγινε. Και όμως αυτό ακριβώς έκαναν".

    Κατά τον σχολιασμό της κατάθεσης του αρχιφύλακα οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής κα Ζωή Κωνσταντοπούλου και Νίκος Κωνσταντόπουλος επεσήμαναν μεταξύ άλλων τη συμπεριφορά που είπε στις απαντήσεις του ότι θα είχε ο μάρτυρας αν βρισκόταν στη θέση των δύο ειδικών φρουρών.

    Στον σχολιασμό του ο κ. Κούγιας ζήτησε από το δικαστήριο την επανεξέταση του αστυνομικού κ. Κουζέλη που ήταν προϊστάμενος της ομάδας αστυνομικών η οποία συνέδραμε στην αυτοψία που διενήργησε ο ανακριτής λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή και είχε υποδείξει άλλο σημείο μετά από τηλεφώνημα αγνώστου που είχε δεχθεί κατώτερός του αστυνομικός, που παρέστη στην αυτοψία.

    Σύμφωνα με τον κ. Κούγια ο εν λόγω αστυνομικός πρέπει να διευκρινίσει τον λόγο που υπέδειξε άλλη θέση του θύματος από αυτή που είχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή, αλλιώς να διωχθεί για ψευδορκία.

    Μάλιστα, ο κ. Κούγιας χαρακτήρισε "σκοτεινή" την παρέμβαση του κ. Κουζέλη.

    "Αν είναι να αθωωθεί ο εντολέας μου, δεν θέλουμε να αθωωθεί λόγω αμφιβολιών. Θέλουμε να αθωωθεί πανηγυρικά", είπε.

    Δήλωση γονέων 17χρονου φίλου του Α. Γρηγορόπουλου

    Οι γονείς του 17χρονου φίλου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο οποίος έχει κληθεί να καταθέσει στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας, όπου διεξάγεται η δίκη για τη δολοφονία του 15χρονου, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

    "Προσπαθήσαμε όλη αυτήν την περίοδο να συγκρατήσαμε την αγανάκτησή μας. Σήμερα όμως ο κ. Κούγιας ξεπέρασε κάθε όριο σε βάρος της οικογένειάς μας. Οι σημερινές του απαράδεκτες δηλώσεις, συκοφαντικές και δηλητηριώδεις, αποκαλύπτουν συσσωρευμένη εμπάθεια απέναντι σε ένα παιδί, που υπήρξε το παρά λίγο δεύτερο θύμα της τραγικής αυτής υπόθεσης, ενώ η επιθετικότητά του απέναντι και σε μας, ακόμη, τους γονείς του, εκδηλώθηκε ήδη προηγούμενες φορές ακόμη και μέσα στο δικαστήριο, στη διάρκεια της δίκης, στην οποία αρκετές φορές βρεθήκαμε, μαζί με το παιδί μας. Ο κ. Κούγιας γνωρίζει πολύ καλά ότι καμιά απειλή δεν αντιμετωπίζει, ενώ με τις δηλώσεις του και τις προσωπικές του επιθέσεις, είναι ο κατ' εξοχήν υπεύθυνος για την κατάσταση που έχει σήμερα δημιουργηθεί και η σκοπιμότητα αυτής της συμπεριφοράς προβληματίζει".

    Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.

    AΠΕ-ΝΕΤ Είδηση: 35215

    [10] Τον Αν. Λοβέρδο επισκέφθηκε στο νοσοκομείο ο Πρωθυπουργός

    Πεμπτη, 08 04 2010 16:06

    Τον υπουργό Εργασίας που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΝΜΤΣ, με διάγνωση φλεγμονής στο έντερο, επισκέφθηκε για λίγα λεπτά, το πρωί της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός.

    Ολιγόλεπτη συζήτηση με τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, είχε το πρωί ο υπουργός Εργασίας, , ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται με διάγνωση φλεγμονής στο έντερο.

    Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το πρωί τον κ. Αν. Λοβέρδο στον ειδικό θάλαμο, όπου γίνονται οι υπέρηχοι, καθώς εκείνη την ώρα ο ασθενής επρόκειτο να υποβληθεί σε σχετική εξέταση.

    Κατά την συνάντηση τους που διήρκεσε 15 λεπτά ο κ. Παπανδρέου ευχήθηκε στον υπουργό περαστικά και ταχεία ανάρρωση.

    Οι θεράποντες γιατροί του κ. Λοβέρδου βλέπουν -μέρα με τη μέρα- το ενδεχόμενο της επέμβασης να απομακρύνεται, καθώς «ο ασθενής ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή». Σημειώνουν, δε, ότι ο κ. Λοβέρδος θα χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο έως και την Κυριακή και τη Δευτέρα θα κρίνουν αν θα πάρει εξιτήριο. Είδηση: 35214

    [11] Για παιχνίδια κατά της Ελλάδος μίλησε ο Γ. Καρατζαφέρης

    Πεμπτη, 08 04 2010 15:27

    Έωλη χαρακτήρισε την κατάσταση στην οικονομία ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζφέρης από τη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την αλματώδη άνοδο των spread. Αναφερόμενος στη διαρροή είπε πως είναι δουλειά του πρωθυπουργού να ενημερώσει από ποιον έγινε.

    Σε ερώτηση αν γνωρίζει ποιος έκανε την ανώνυμη «δήλωση» σε γερμανική ιστοσελίδα, που ανέβασε τα σπρεντς, απάντησε ότι «πρέπει να είναι υπουργός ή σύζυγος υπουργού», ενώ για το αν εννοεί τον Γεράσιμο Αρσένη και απάντησε πως ο κ. Αρσένης δεν είναι ο μόνος σύζυγος υπουργού. Πρόσθεσε πως το θέμα δεν είναι να πει η κυβέρνηση ποιος έκανε τη δήλωση, όπως ζήτησε ο πρόεδρος της Ν.Δ., αλλά πώς είναι δυνατό με τρεις λέξεις κάποιος να ανεβάζει τα σπρεντς κατά 50%.

    Ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε πως ο πρωθυπουργός ηγείται δύο κυβερνήσεων, μιλώντας για παλιό και μοντέρνο ΠΑΣΟΚ που τα στελέχη του τρώγονται, ενώ πρόσθεσε πως κάποιοι διεκδικούν ρόλο Λαφοντέν.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ διευκρίνισε πως δεν είναι υπέρ της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά υποστήριξε πως η χώρα μας θα έπρεπε να συμβουλευτεί τον οργανισμό.

    Να κάνει αλλαγές στην κυβέρνηση, πρότεινε στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, και να αξιοποιήσει τον Λουκά Παπαδήμο, για τον οποίο είπε ότι θα είναι «πειστικότερος» από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις σωστές επιλογές της κυβέρνησης και να στηλιτεύει τις λανθασμένες. «Ο κ. Παπανδρέου έχει καλό αυτί, προσπαθεί, το παλεύει, αλλά ο αγώνας είναι σκυταλοδρομία και πρέπει να αλλάξει δρομείς», επισήμανε.

    Για τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, είπε ότι σήμερα «ελέγχει μόνο ένα μέρος του κόμματος και πρέπει να είμαστε ανεκτικοί μέχρι το συνέδριο για να δούμε αν θα ελέγξει το σύνολο του».

    Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης τόνισε ότι η κυβέρνηση έκανε χειρισμούς που θα μπορούσαν να ήταν καλύτεροι. Χαρακτήρισε «πενιχρά» τα αποτελέσματα της διεθνούς περιοδείας του πρωθυπουργού, ενώ για τη Συμφωνία των Βρυξελλών είπε ότι δεν κατάλαβε τι αποκομίσε η Ελλάδα. Τάχθηκε κατά της προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ, αλλά «υπέρ της διερεύνησης των όρων, που θα μας έθετε, αν προσφεύγαμε, ώστε να διεκδικήσουμε το καλύτερο».

    Για την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, στην Τουρκία, είπε ότι «συρόμαστε» σε διάλογο, αφού μας «τρόμαξε» η γειτονική χώρα και με την άλλη πλευρά «πιο ισχυρή».

    Σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, έχει την αίσθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ή κάτι τέτοιο, που πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, και περιμένουμε να το αποδεχθεί και ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Γκρούεφσκι.

    Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου ο κ. Καρατζαφέρης επισήμανε ότι για τον δήμο Αθηναίων το ΛΑΟΣ σκέφτεται σοβαρά να στηρίξει την υποψηφιότητα του Νικήτα Κακλαμάνη. Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Ψωμιάδη και στον δήμο Θεσσαλονίκης είπε ότι τα 12 χρόνια του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου στη δημαρχία είναι «αρκετά» και πρέπει να δοθεί ευκαιρία σε άλλο πρόσωπο. Είδηση: 35212

    [12] Κόβονται οι επιχορηγήσεις στα ιδρύματα πρώην πρωθυπουργών

    Πεμπτη, 08 04 2010 15:17

    Αναστέλλονται, με απόφαση της υπουργού Παιδείας και Δια Βίου εκπαίδευσης και Θρησκευμάτων, οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τα Ιδρύματα των πρώην Πρωθυπουργών στο πλαίσιο των περικοπών.

    Συγκεκριμένα, με απόφαση της Άννας Διαμαντοπούλου αναστέλλονται για το τρέχον έτος οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τα Ιδρύματα των πρώην Πρωθυπουργών της χώρας.

    Ενημερώνοντας σχετικά τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων, η Υπουργός τονίζει σε επιστολή της πως «σήμερα, ο ελληνικός λαός υποβάλλεται σε σκληρές οικονομικές θυσίες» και η απόφαση αυτή πρέπει να γίνει αποδεκτή «όχι μόνον ως αναγκαία, αλλά και ως συμβατή προς τους σκοπούς των Ιδρυμάτων σας, ενέργεια».

    Αποδέκτες της σχετικής επιστολής είναι το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, το Πνευματικό Ίδρυμα ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, το Ίδρυμα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, το Ίδρυμα ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, το Ίδρυμα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ και το Ίδρυμα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΗΜΙΤΗ. Είδηση: 35211

    [13] Τις επόμενες ημέρες στη δημοσιότητα ο Καλλικράτης

    Πεμπτη, 08 04 2010 15:03

    Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το σχέδιο Καλλικράτης από το υπουργείο Εσωτερικών όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης σε συνάντησή του με αντιπροσωπεία των δημάρχων της Αττικής με επικεφαλής το πρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρη Καλογερόπουλο.

    Στη συνάντηση δεν έγινε συζήτηση για τη χωροταξική κατανομή των δήμων. Όσον αφορά στις περικοπές στις χρηματοδοτήσεις των δήμων για τις οποίες η ΤΕΔΚΝΑ προχώρησε σήμερα σε αναστολή λειτουργιών υπηρεσιών των ΟΤΑ του Λεκανοπεδίου, ο κ. Ραγκούσης διαβεβαίωσε ότι οι περικοπές θα είναι της τάξης του 10% και όχι 30% όπως αρχικά είχε ειπωθεί ενώ θα υπάρξει και συμπληρωματική επιχορήγηση.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ Είδηση: 35210

    [14] Πρώην αστυνομικός, στέλεχος σπείρας εμπόρων ναρκωτικών

    Πεμπτη, 08 04 2010 14:40

    Μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης διακινούσαν στις πιάτσες των νοτίων προαστίων της Αθήνας τα τέσσερα μέλη μίας σπείρας Ελλήνων και αλβανών κακοποιών, εκ των οποίων ένας ήταν πρώην αστυνομικός που είχε υπηρετήσεις στη Δίωξη Ναρκωτικών στη Δίωξη Εκβιαστών και στη Διεύθυνση Αλλοδαπών.

    Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από τον η υπόθεση αποκαλύφθηκε από την Ειδική Ομάδα Δίωξης Λαθρομεταναστών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, η οποία είχε πληροφορίες εδώ και δεκαπέντε μέρες για τη δράση της σπείρας και παρακολουθούσε τους δύο από τους εμπλεκόμενους.

    Συγκεκριμένα, ένας αστυνομικός πλησίασε τον 47χρονο πρώην συνάδελφό του, που ήταν ηγετικό στέλεχος της καλά οργανωμένης σπείρας και του παρουσιάστηκε ως ενδιαφερόμενος αγοραστής ενός κιλού κοκαΐνης έναντι του ποσού των 50.000 ευρώ.

    Το ραντεβού για την αγορά των ναρκωτικών κλείστηκε σε έκθεση αυτοκινήτων στην περιοχή της Γλυφάδας το απόγευμα της Τετάρτης και την ώρα της ανταλλαγής, ο 47χρονος συνελήφθη.

    Επίσης, συνελήφθησαν άλλοι τρεις Έλληνες και συγκεκριμένα, ο ιδιοκτήτης έκθεσης αυτοκινήτων στα νότια προάστια και δύο υπάλληλοί του που οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

    Στα σπίτια τους βρέθηκαν άλλα 8.700 κιλά ηρωίνης πέραν του ενός κιλού, που κατασχέθηκε την ώρα της σύλληψης του πρώην αστυνομικού.

    Όπως δήλωσε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής ταξίαρχος κ. Κατριαδάκης, η αξία της κοκαΐνης εκτιμάται ότι ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο ευρώ.

    Επίσης, κατασχέθηκαν τρία πιστόλια, ένα περίστροφο και άλλα αντικείμενα. Ο πρώην αστυνομικός στο ραντεβού προσήλθε με τζιπ "Πόρσε", αξίας 180.000 ευρώ. Είδηση: 35208

    [15] Το ταφικό έθιμο των Ποντίων- ένα μήνυμα αγάπης για τη ζωή

    Πεμπτη, 08 04 2010 18:41

    Η Κυριακή του Θωμά θεωρείται ημέρα μνήμης των νεκρών. Την ημέρα αυτή αναβιώνει ένα έθιμο, με ρίζες στους αιώνες και την πλούσια παράδοση των ορθοδόξων Ποντίων της πρώην ΕΣΣΔ. Την ημέρα αυτή, γιορτάζουν, μαζί με τους νεκρούς συγγενείς, φίλους και προσφιλή τους πρόσωπα, την Ανάσταση του Κυρίου. Τηρώντας με ευλάβεια την παράδοσή τους, που θέλει να τιμώνται οι νεκροί με κρασί, βότκα και ποντιακή λύρα, Πόντιοι από την πρώην ΕΣΣΔ που διαμένουν στην Ελλάδα θα συγκεντρωθούν την ερχόμενη Κυριακή στα διάφορα νεκροταφεία ανά τη χώρα για να μεταφέρουν τη χαρμόσυνη είδηση της Ανάστασης στους δικούς τους ανθρώπους, αυτούς που έχουν πάρει τον δρόμο για το μακρύ "ταξίδι" της γαλήνης και της σιωπής.

    Τη συγκεκριμένη παράδοση, ορισμένοι παλιννοστούντες την ακολουθούν τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα.

    Πολλές οικογένειες Ποντίων από την πρώην ΕΣΣΔ συγκεντρώθηκαν, την περασμένη Δευτέρα, γύρω από τους τάφους συγγενών και φίλων κι έστρωσαν τα φαγητά που έφεραν μαζί τους σε τραπεζάκια (σ.σ. η αρχιτεκτονική των τάφων των Ποντίων από την πρώην ΕΣΣΔ προβλέπει, οπωσδήποτε, κι ένα κτιστό τραπεζάκι για το έθιμο αυτό).

    Αφού άναψαν κεριά στους τάφους των νεκρών τους προς ανάπαυση των ψυχών αυτών, έσπασαν κόκκινα πασχαλινά αβγά με ... τον νεκρό, έφαγαν κι ήπιαν κόκκινο κρασί και θυμήθηκαν τις όμορφες στιγμές που έζησαν με συγγενείς και φίλους, που δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή.

    Οι οικογένειες αντάλλαξαν μεταξύ τους τρόφιμα (σ.σ. σύμφωνα με την παράδοση, όσο περισσότερος κόσμος περάσει από έναν τάφο, τόσο καλύτερα για τον νεκρό που κείτεται σ' αυτόν) και κερνούσαν η μια την άλλη κόκκινο κρασί, που συμβολίζει το αίμα του Χριστού, έφερναν στο νου τους θύμησες από το παρελθόν, σε μια έντονα φορτισμένη, συναισθηματικά, ατμόσφαιρα.

    Στο νεκροταφείο του Φιλύρου βρέθηκε και ο 40χρονος, Γιάννης Αποστολίδης. Μαζί με τους φίλους του ήπιαν κρασί και πείραζαν τους περαστικούς με το μαρμάρινο αβγό τους, που έσπαγε όλα τα' άλλα. Το γέλιο της παρέας αντηχεί στο νεκροταφείο, αλλά κανείς δεν ξαφνιάζεται, αφού η μέρα αυτή συμβολίζει την Ανάσταση κι όχι το πένθος, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κι ένας δημοτικούς σύμβουλος του Δήμου Χορτιάτη, από τους παλιννοστούντες και ο ίδιος.

    Πάνω στους τάφους γιορτάζουν μαζί με τις ψυχές για να δείξουν ότι δεν τους ξεχνάνε, ότι δεν φοβούνται τον θάνατο. Γι' αυτό έχουν μεγάλη δύναμη οι Πόντιοι σαν λαός, ανέφερε χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος του Χορτιάτη Μιχάλης Γεράνης, που έχει παρακολουθήσει το έθιμο.

    Ο κ. Γεράνης επισημαίνει ότι οι Πόντιοι της Μαύρης Θάλασσας έφεραν μαζί τους πολλά έθιμα, τα οποία συνεχίζουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια, αποδεικνύοντας τη δύναμη του λαού αυτού.

    Το έθιμο αυτό για τους επιστήμονες

    Έχει ρίζες στους αρχαίους χρόνους. Ήκμασε στον Πόντο και στην Ελλάδα το επανέφεραν οι πρώτοι πρόσφυγες Πόντιοι. Επίσης, το ποντιακό αυτό ταφικό έθιμο, το βρίσκουμε σε αττική λευκή λήκυθο, που χρονολογείται περίπου στο 440 π.Χ. Εκεί, απεικονίζεται μια επίσκεψη σε τάφο (μια γυναίκα καταθέτει στον τάφο νεαρού άνδρα κάνιστρο με προσφορές), μια σκηνή ιδιαίτερα συνηθισμένη σε λευκές ληκύθους, οι οποίες, εκείνη την εποχή, χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά στην ταφική διαδικασία.

    Ο νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, κ. Κώστας Αβραμίδης, επισημαίνει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως, για έναν μετανάστη-παλιννοστούντα, ο σκοπός δεν είναι μόνο να αποκτήσει ένα σπίτι στην Ελλάδα για να ζήσει, αλλά να αποκτήσει κι ένα ... "σπίτι" μετά θάνατον.

    "Μόνο στη Μακεδονία, οι παλιννοστούντες αγόρασαν μόνιμους τάφους στα νεκροταφεία που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές (Παλιονέρι, Ριζανά, Πρόχωμα Κιλκίς κ.α.) και οικοδόμησαν πάνω από δέκα εκκλησίες", επισημαίνει ο κ. Αβραμίδης και προσθέτει πως το ταφικό αυτό έθιμο, που μέχρι σήμερα καλά κρατεί, "δεν θα ξεχαστεί ποτέ, γιατί μας διδάσκει ότι ο θάνατος είναι συνέχεια της ζωής".

    "Κανείς δεν νιώθει θλίψη, κανείς δεν λυπάται, δεν κλαίει, είναι μέρα χαράς, είναι μια γιορτή. Χαρά της πίστης για την ανάσταση των νεκρών, για την Ανάσταση", υπογραμμίζει.

    Τη Κυριακή του Θωμά, όλοι οι Πόντιοι θα συμμετάσχουν στο κοινό τραπέζι ζωντανών και νεκρών. Έτσι, μ' αυτό το ... μακάβριο για κάποιους έθιμο, οι Πόντιοι υπογραμμίζουν μια πολύ απλή και συνάμα σοφή στάση ζωής: "η ζωή πάντα συνεχίζεται ... η ζωή είναι ωραία".

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ρώσος ιερέας, Σέργιος Μαλιούτιν, από τη Μόσχα, και οι Ρώσοι τηρούν πιστά την Ημέρα Μνήμης των Νεκρών.

    "Στη Ρωσία, τα νεκροταφεία αυτήν την ημέρα μετατρέπονται σε χώρο χαράς. Οι ιερείς έρχονται από νωρίς στα νεκροταφεία και τελούν τρισάγιο. Δεν είναι μόνο οι Πόντιοι, αλλά και Ρώσοι, Ουκρανοί, Αρμένιοι και Γεωργιανοί, οι οποίοι συμμετέχουν. Το φαγοπότι με τους νεκρούς μετατρέπεται σ' ένα χαρούμενο γεγονός. Οι Ρώσοι παίζουν το ακορντεόν ή το μπαγιάν, οι Πόντιοι την ποντιακή λύρα, οι Αρμένιοι το κλαρίνο", μας ανέφερε ο Ρώσος ιερέας.

    Και πρόσθεσε: "Την εποχή της ΕΣΣΔ, οι καθηγητές στα σχολείο, έλεγαν στους μαθητής να μην πάνε με τους γονείς τους, στα νεκροταφεία, τονίζοντας ότι 'δεν αρμόζουν στην κομμουνιστική νεολαία τέτοιες συμπεριφορές" κι ότι εμείς, οι σοβιετικοί, δεν πιστεύουμε στις ψυχές'. Ωστόσο, παρά την απαγόρευση, όλοι συμμετείχαν. Ήταν κάτι πολύ ισχυρό, κάτι που δεν μπορούσε να απαγορεύσει κανείς".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35226

    [16] Γάμος British Airways - Iberia

    Πεμπτη, 08 04 2010 17:00

    Μετά από 10 χρόνια μεγάλου κυνηγητού, δύο κολοσσοί των αερομεταφορών, η Βρετανική British Airways και η Ισπανική Iberia συγχωνεύονται, εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού των επιπτώσεων που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση στις παγκόσμιες αερομεταφορές.

    Η συγχώνευση θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, μετά τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων των δύο εταιρειών τον Νοέμβριο. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η συγκεκριμένη «ένωση» θα επιτρέψει συνεργίες ετήσιου ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, σε διάστημα πέντε ετών.

    Οι δύο εταιρείες θα «ενωθούν» σε μια νέα συμμετοχική εταιρεία που θα είναι η μεγαλύτερη στο κόσμο, θα έχει την ονομασία International Consolidated Airlines Group SA ή "International Airlines Group" και θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και της Μαδρίτης.

    Η συγχώνευση που δημιουργεί τον δεύτερο, μετά τη γερμανική Lufthansa, ισχυρότερο ευρωπαϊκό αερομεταφορέα, έγινε κατά τα πρότυπα της Γάλλο-ολλανδικής ένωσης των εταιρειών Air France και KLM.

    Οι Βρυξέλλες έχουν δώσει ήδη ανεπίσημα το πράσινο φως, αφού μετά την ύφεση οι συγχωνεύσεις θεωρούνται μονόδρομος. Αλλά όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο συμφωνίας, οι δύο εταιρείες θα συνεχίσουν αυτόνομα τις δραστηριότητές τους και θα συνεχίσουν να λειτουργούν υπό το υπάρχον σήμα τους.

    Το επόμενο ζευγάρι θεωρούνται οι αμερικανικές εταιρείες United και US που κάθε άλλο παρά παραιτούνται από τον ανταγωνισμό.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35219

    [17] Οι εξωγήινοι... ζουν ανάμεσά μας!

    Πεμπτη, 08 04 2010 16:15

    Οι εξωγήινοι υπάρχουν και ζουν ανάμεσά μας, μεταμφιεσμένοι σε ανθρώπους. Τουλάχιστον αυτό πιστεύει το 20% του πληθυσμού, σύμφωνα με παγκόσμια δημοσκόπηση. Η έρευνα του Reuters Ipsos πραγματοποιήθηκε σε 23.000 ενήλικες από 22 χώρες. Έδειξε ότι περισσότεροι από το 40% των ανθρώπων που ζουν σε Ινδία και Κίνα πιστεύουν ότι οι εξωγήινοι κυκλοφορούν ανάμεσά μας και είναι μεταμφιεσμένοι σε ανθρώπους. Αντίθετα, οι πιο δύσπιστοι ήταν οι Βέλγοι, Σουηδοί και Ολλανδοί με ποσοστό 8%.

    Ωστόσο, η πλειοψηφία των ανθρώπων που ρωτήθηκαν, συγκεκριμένα το 80%, δεν πιστεύει στους εξωγήινους.

    "Φαίνεται ότι υπάρχει μια σχετική συσχέτιση μεταξύ των πιο πυκνοκατοικημένων χωρών που εκτιμούν ότι υπάρχουν εξωγήινοι ανάμεσά μας σε σύγκριση με τις χώρες με μικρότερο πληθυσμό", δήλωσε ο Τζον Ράιτ, αντιπρόεδρος της Ipsos.

    "Ίσως απλά σε μία λιγότερο πυκνοκατοικημένη χώρα είναι πιο πιθανό να γνωρίζεις το γείτονα σου καλύτερα", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Περισσότερο οι άνδρες παρά οι γυναίκες (22% έναντι 17%) πιστεύουν ότι υπάρχουν εξωγήινοι στη γη. Οι περισσότεροι από τους πεπεισμένους είναι κάτω των 35 ετών και προέρχονται από όλες τις οικονομικές τάξεις.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35213

    [18] Διαζύγιο με sms!

    Πεμπτη, 08 04 2010 14:59

    Η τεχνολογία συνήθως βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων, όταν όμως εμπλέκεται σε θέματα που συνήθως ρυθμίζει ο θεός, ίσως δεν είναι και τόσο ευπρόσδεκτη. Στην Ιορδανία για παράδειγμα, πονοκέφαλος έχει γίνει το "ηλεκτρονικό διαζύγιο", αφού ο σύζυγος μπορεί να δώσει τέλος στο γάμο του απλώς με ένα μήνυμά του στο κινητό τηλέφωνο της συζύγου.

    Η πρακτική αυτή ήλθε στο φως τις τελευταίες εβδομάδες μετά την αποκάλυψη από επίσημες στατιστικές ότι ισλαμιστές δικαστές επικύρωσαν το 2009 τουλάχιστον 450 περιπτώσεις διαζυγίων που βασίζονται στην αποστολή τέτοιου είδους μηνυμάτων.

    Η νέα πρακτική αιφνιδίασε τη συντηρητική κοινωνία της Ιορδανίας. Ο πρώην υπουργός Ισλαμικών Υποθέσεων και πρώην πρύτανης της Σχολής της Σαρία (Ισλαμικός Νόμος) στο Πανεπιστήμιο της Ιορδανίας Ιμπραχίμ Κιλάνι χαρακτήρισε τη νέα πρακτική "μέθοδο κοινωνικής τρομοκρατίας που απειλεί το μέλλον της οικογένειας".

    Κατά την παραδοσιακή ισλαμική πρακτική, ο σύζυγος ανακοινώνει πρόσωπο με πρόσωπο στη σύζυγο την απόφασή του να τη χωρίσει.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35209


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 8 April 2010 - 16:55:54 UTC