Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-03-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποτροπιασμός για τη φονική έκρηξη στα Πατήσια
  • [02] Διπλό χτύπημα στο μετρό της Μόσχας
  • [03] Γαλλία: Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων
  • [04] O Νικόλα Πιοβάνι στο Μέγαρο Μουσικής
  • [05] Κατολισθήσεις στην Αρχαία Ολυμπία
  • [06] Δεύτερη αιματηρή ληστεία στα Πατήσια
  • [07] Ανακοίνωση ΕΡΤ
  • [08] Μια βόλτα στον μαγικό κόσμο του Χάρι Πότερ
  • [09] Το πρώτο ρομπότ που πάει...οδοντογιατρό
  • [10] Αντιδράσεις για τα ρατσιστικά συνθήματα στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου
  • [11] Ανοίγουν την Μ. Πέμπτη τα Τέμπη
  • [12] Αναδρομική έκθεση του Χρόνη Μπότσογλου στο ΕΜΣΤ
  • [13] Β. Ιρλανδία: Σε παύση καθηκόντων ιερέας που κατηγορείται για παιδεραστία
  • [14] Αιφνιδιαστική επίσκεψη Ομπάμα στο Αφγανιστάν
  • [15] Συσκέψεις για τις τιμές στην αγορά

    [01] Αποτροπιασμός για τη φονική έκρηξη στα Πατήσια

    Δευτερα, 29 03 2010 07:40

    Ένας 15χρονος νεκρός και δυο τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός από έκρηξη βόμβας στα Κάτω Πατήσια το βράδυ της Κυριακής. Τραγικά θύματα, οικογένεια Αφγανών. Από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στις 22.40 στην είσοδο του κτιρίου της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων, τραυματίστηκε ελαφρά η μητέρα του 15χρονου και σοβαρότερα η 10χρονη αδελφή του, που βρίσκεται εκτός κινδύνου. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της αστυνομίας, από τις αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζεται η ενδεχόμενη σχέση ενός απειλητικού τηλεφωνήματος που έγινε πολλές ώρες πριν από την έκρηξη, αν και από τα λεγόμενα του άγνωστου που τηλεφώνησε, θεωρείται πιθανόν να ήταν λάθος.

    Το πρωί της Κυριακής υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα σε τηλεοπτικό σταθμό, για τοποθέτηση βόμβας στην "ΕΒΕE", στα Πατήσια. Επειδή δεν υπάρχει υπηρεσία με αυτό το όνομα η αστυνομία έκανε έρευνα σε πιθανά σημεία, όπου όμως δεν εντοπίστηκε τίποτα.

    Σύμφωνα με τις πρώτες προφορικές αναφορές της μητέρας του άτυχου 15χρονου, η οποία όμως βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση σοκ, το τραγικό συμβάν έγινε όταν η 10χρονη κόρη της βρήκε δίπλα σε κάδο απορριμμάτων ένα ταξιδιωτικό σάκο και άνοιξε να δει τι περιείχε. Ο γιος της που πλησίασε είδε ένα ρολόι, το οποίο όπως είπε, ήταν χαλασμένο γι' αυτό θεώρησε ότι ήταν άχρηστο και πήρε τον σάκο να τον πετάξει. Τότε σημειώθηκε η έκρηξη.

    Aπό την έρευνα των πυροτεχνουργών στο χώρο της έκρηξης, διαπιστώθηκε ότι η εκρηκτική ύλη της βόμβας ήταν τοποθετημένη σε μεταλλικό πυροσωλήνα. Υπολείμματα του μηχανισμού μεταφέρονται στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας για εξέταση.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, η κατασκευή της βόμβας μοιάζει με αυτήν που είχε εκραγεί τον περασμένο Ιούλιο στο προξενείο της Χιλης στην Θεσσαλονίκη για την οποία είχε αναλάβει την ευθύνη η οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Ωστόσο, από τις αρμόδιες αρχές ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά στην ταυτότητα της οργάνωσης.

    Το ερώτημα που καλείται να απαντήσει η αστυνομική έρευνα είναι αν η βόμβα είχε σχέση με το τηλεφώνημα, αλλά απλώς δόθηκε λάθος ο στόχος, γιατί δεν υπήρξε νέα προειδοποίηση, αφού δεν εξερράγη. Σε διαφορετική περίπτωση εκτιμάται ότι ίσως να τοποθετήθηκε λίγα λεπτά πριν από την ανεύρεσή του από την οικογένεια των μεταναστών και οι δράστες δεν είχαν προλάβει να ειδοποιήσουν.

    Αντιδράσεις

    "Ο 15χρονος έπεσε σε παγίδα θανάτου που είχαν στήσει οι δολοφόνοι οι οποίοι θεωρούν όλους εχθρούς τους, είτε είναι αστυνομικοί, είτε μετανάστες είτε οποιοσδήποτε πολίτης", δήλωσε από τον τόπο της τραγωδίας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι σύσσωμη η ελληνική κοινωνία είναι απέναντι στους τρομοκράτες και χρέος της κυβέρνησης είναι να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

    Τον αποτροπιασμό της για τη βομβιστική επίθεση εξέφρασε η ΝΔ, επαναλαμβάνοντας ότι θα στηρίξει με υπευθυνότητα κάθε προσπάθεια στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της δημόσιας ασφάλειας, αρκεί να υπάρξει τέτοια πρόθεση και από την πλευρά της κυβέρνησης.

    Σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ σημειώνει ότι επιβεβαιώνεται παλαιότερη δήλωση του κ. Χρυσοχοϊδη, ότι η Αθήνα ξεπέρασε την Καμπούλ και προσθέτει: "Η Κυβέρνηση δείχνει ανήμπορη να αντιμετωπίσει την κατάσταση, φοβούμενη το πολιτικό κόστος από τους αριστεριστές".

    Tην βομβιστική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα το άδικο χαμό του 15χρονου Αφγανού καταδίκασε με ανακοίνωσή του και ο ΣΥΝ.

    Πηγή: NET, NET 105.8

    Προηγούμενη είδηση:Νεκρός 15χρονος από έκρηξη βόμβας στα Πατήσια

    Είδηση: 34850

    [02] Διπλό χτύπημα στο μετρό της Μόσχας

    Δευτερα, 29 03 2010 07:05

    Δείτε τα video

    Δυο εκρήξεις συγκλόνισαν το πρωί, σε ώρα αιχμής, το μετρό της Μόσχας. Η πρώτη, σημειώθηκε στο σταθμό Λουμπιάνκα στις 7.56 πμ με τραγικό επίσημο απολογισμό 23 νεκρούς και 11 τραυματίες. Σαράντα λεπτά αργότερα, στις 8.38 π.μ. σημειώθηκε δεύτερη έκρηξη, στο σταθμό Παρκ Κούλτρι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 14 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι δέκα πέντε. Στους δρόμους της ρωσικής πρωτεύουσας, επικράτησε κυκλοφοριακό κομφούζιο με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθούν ακόμα και ελικόπτερα από τα σωστικά συνεργεία για την απομάκρυνση των τραυματιών.

    Επιθέσεις αυτοκτονίας από γυναίκες καμικάζι

    Ο σταθμός Λουμπιάνκα, βρίσκεται ακριβώς πάνω από το κτήριο που στεγάζει την υπηρεσία ομοσπονδιακής ασφάλειας (πρώην KGB).

    Η πρώτη έκρηξη χτύπησε το δεύτερο βαγόνι του τρένου το οποίο ακινητοποιήθηκε λίγο πριν το σταθμό. Στη λίστα των θυμάτων, βρίσκονται επιβάτες του βαγονιού αλλά και πολίτες που περίμεναν στην αποβάθρα.

    Εκπρόσωπος της γενικής εισαγγελίας, δήλωσε ότι πρόκειται για επιθέσεις αυτοκτονίας και ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα.

    Σύμφωνα με το Δήμαρχο της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ, τις επιθέσεις αυτοκτονίας πραγματοποίησαν δυο γυναίκες - καμικάζι.

    Δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης

    Ανάληψη ευθύνης για το διπλό χτύπημα που ήταν πολύ καλά μελετημένο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει.

    Οι υποψίες ωστόσο στρέφονται στους Τσετσένους αυτονομιστές, οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει παρόμοια τρομοκρατική επίθεση στο μετρό της Μόσχας τον Αύγουστο του 2004.

    Πηγή: Reuters - Associated Press Διαβάστε ακόμα: Financial Times: At least 37 killed in Moscow metro blast Le Figaro: Double attentat dans le mΓ©tro de Moscou

    Είδηση: 34849

    [03] Γαλλία: Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων

    Δευτερα, 29 03 2010 09:05

    Η κυβέρνηση της Γαλλίας θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα σχέδια για την μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, παρότι προσλαμβάνει περισσότερους αστυνομικούς για να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα, σύμφωνα με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Λικ Σατέλ. Ο υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτεφέ ανακοίνωσε την πρόσληψη 1.500 ανδρών στα σώματα ασφαλείας την Παρασκευή, γεγονός που ήγειρε αρκετά ερωτήματα από μέρους των Γαλλικών ΜΜΕ σχετικά με την δέσμευση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί να συρρικνωθεί ο αριθμός των απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα με την πρόσληψη ενός υπαλλήλου ανά δύο συνταξιοδοτούμενους.

    Οι μειώσεις προσωπικού, τις οποίες εισήγαγε ο Σαρκοζί μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2007, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τα συνδικάτα και τη Γαλλική Αριστερά, η οποία κέρδισε την κεντροδεξιά παράταξη υπό το Σαρκοζί στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές της περασμένης εβδομάδας.

    "Η πολιτική 'ένας για δύο' παραμένει σε ισχύ. Απλώς αποφασίσαμε να αυξήσουμε τον αριθμό των απασχολούμενων στην αστυνομία", είπε ο Σατέλ στον τηλεοπτικό σταθμό LCI.

    Η προσπάθεια μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων προηγήθηκε του ξεσπάσματος της σοβαρής ύφεσης της Γαλλικής οικονομίας, ωστόσο οικονομολόγοι σημειώνουν ότι δε θα έχει μεγάλη επίπτωση στο ραγδαία μεγεθυνόμενο δημόσιο χρέος της χώρας.

    Στελέχη της κυβέρνησης επέμειναν σε εμφανίσεις τους σε ΜΜΕ το Σαββατοκύριακο ότι θα συνεχίσουν τις αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις, παρά τη βαρύτερη εκλογική ήττα εδώ και πέντε δεκαετίες την οποία υπέστησαν την περασμένη Κυριακή, όταν η κεντροαριστερά και η αριστερά κέρδισαν στις 23 από τις 26 εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

    Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν είπε σε συνέντευξή του ότι κορυφαία προτεραιότητά του είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ενώ επανέλαβε ότι σχεδιάζεται το πάγωμα των δημοσίων δαπανών για την τιθάσευση του ελλείμματος και του χρέους.

    Ο Σατέλ διέψευσε τις δημοσιογραφικές πληροφορίες περί έντασης μεταξύ Σαρκοζί και Φιγιόν για την στρατηγική και το ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, εν μέσω της ραγδαίας μείωσης του ποσοστού δημοτικότητάς τους.

    Κατρακυλά η δημοτικότητα του Σαρκοζί

    Δημοσκόπηση της Ifop που δημοσίευσε η Journal du Dimanche καταδεικνύει ότι το ποσοστό δημοτικότητας του Σαρκοζί έπεσε 6 εκατοστιαίες μονάδες τον περασμένο μήνα, μειούμενο στο 30%, ενώ εκείνο του Φιγιόν, μέλους, όπως και ο Σαρκοζί, του UMP, μειώθηκε 1%, στο 49%.

    Δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Liberation καταδεικνύει ότι το 52% των ψηφοφόρων θέλουν να κερδίσει η κεντροαριστερά στις προεδρικές εκλογές του 2012.

    Ο Ντομινίκ Στρος Καν, πρώην υπουργός Οικονομικών των Σοσιαλιστών κι επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είναι ο επικρατέστερος δυνητικός υποψήφιος της γαλλικής κεντροαριστεράς, σύμφωνα με την έρευνα της Vivavoce.

    Ο Σαρκοζί δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν σχεδιάζει να διεκδικήσει δεύτερη θητεία. H σύζυγός του, Κάρλα Μπρούνι, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι δε θα ήθελε να θέσει ξανά υποψηφιότητα, διότι φοβάται για την κατάσταση της υγείας του.

    Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ είπε την Κυριακή ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει το χρίσμα του UMP για την προεδρική υποψηφιότητα εάν ο Σαρκοζί δε διεκδικήσει επανεκλογή. Είδηση: 34859

    [04] O Νικόλα Πιοβάνι στο Μέγαρο Μουσικής

    Δευτερα, 29 03 2010 11:08

    Για μια συναυλία με τις γνωστές αγαπημένες συνθέσεις του θα βρεθεί στο Μέγαρο Μουσικής, στις 29 Απριλίου, ο Νικόλα Πιοβάνι, βραβευμένος με Όσκαρ για τη μουσική του στην ταινία "La Vita e Bella" ("Η ζωή είναι ωραία") του Ρομπέρτο Μπενίνι). Σ' αυτή τη μοναδική συναυλία θα συνοδεύεται από 5μελή μπάντα και θα ερμηνεύσει τις πιο γνωστές συνθέσεις του από τη μεγάλη και γόνιμη πορεία του.

    Το ελληνικό κοινό, όπως και το ευρωπαϊκό έχουν αγαπήσει τις μελωδίες του και τον έχουν κατατάξει ως έναν από τους μεγαλύτερους συνθέτες κινηματογραφικής και θεατρικής μουσικής. Εμείς έχουμε έναν επιπρόσθετο λόγο να τον θεωρούμε δικό μας!!!

    Ο Νικόλα Πιοβάνι έχει ιδιαίτερους δεσμούς με την Ελλάδα. Μαθήτευσε δίπλα στον Μάνο Χατζιδάκι, ο οποίος τον παρουσίασε στο ελληνικό κοινό το 1979, στο Φεστιβάλ Ανωγείων, κι αργότερα πάλι ο Μάνος Χατζιδάκις τον σύστησε στον Φεντερίκο Φελίνι για να γράψει μουσική στις ταινίες του "Intervista" και "Τζίντζερ και Φρεντ".

    Ο συνθέτης, που έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες με διάσημους σκηνοθέτες, όπως οι Νάνι Μορέτι, Τζουζέπε Τορνατόρε, Μάριο Μονιτσέλι, αδελφοί Ταβιάνι, Μπίγκας Λούνα και Ντούσαν Μακαβέγιεφ, ξεκίνησε την καριέρα του στη μουσική του κινηματογράφου, το 1970, με το "Nel nome del padre" του Μάρκο Μπελόκιο. Έχει, επίσης, γράψει μουσική δωματίου, για θέατρο, τηλεόραση και μπαλέτο.

    Εκτός από το Όσκαρ, που κέρδισε, έχει προταθεί για τα βραβεία GRAMMY και CESAR. Από το 2008 είναι Ιππότης των Γραμμάτων και των Τεχνών του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού. Είδηση: 34866

    [05] Κατολισθήσεις στην Αρχαία Ολυμπία

    Δευτερα, 29 03 2010 09:59

    Σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στο 67ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τρίπολης-Αρχαίας Ολυμπίας και συγκεκριμένα ένα περίπου χιλιόμετρο μετά τα Λαγκάδια Γορτυνίας, όταν το βράδυ της Κυριακής, αποκολλήθηκαν τεράστια τμήματα βράχων και έπεσαν στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς και να καθίσταται πλέον αδύνατη η κυκλοφορία των οχημάτων. "Νέο φαινόμενο Τεμπών" χαρακτήρισε το σημείο ο δήμαρχος Λαγκαδίων Στάθης Κούλης, με δηλώσεις του στο δημοτικό ραδιόφωνο Τρίπολης.

    Η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων από το σταυροδρόμι Τροπαίων και στην άλλη πλευρά από την Καρκαλού Δημητσάνας και συνεργεία της Διεύθυνσης Ελέγχου Κατασκευής έργων (ΔΕΚΕ) και της Διεύθυνσης Ελέγχου Συντήρησης Έργων (ΔΕΣΕ) Πελοποννήσου κατευθύνονται στο σημείο, προκειμένου να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

    Λόγω της επικινδυνότητας των βράχων και του οδοστρώματος και για την ασφάλεια των οδηγών, δεν μπορεί ο δρόμος να δοθεί στην κυκλοφορία, ενώ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον διευθυντή της ΔΕΣΕ, προκειμένου να εξεταστεί το φαινόμενο.

    Εντός της ημέρας ξεκινούν οι εργασίες για την αποκατάσταση του οδοστρώματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ανέφερε ο δήμαρχος της περιοχής.

    Να σημειώσουμε ότι για όσο διάστημα παραμένει ο δρόμος κλειστός, η κυκλοφορία των οχημάτων από Τρίπολη προς Αρχαία Ολυμπία και Πύργο θα διεξάγεται μέσω Δάφνης Καλαβρύτων ή από την Κορίνθου Πατρών ή τέλος μέσω Κυπαρισσίας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34864

    [06] Δεύτερη αιματηρή ληστεία στα Πατήσια

    Δευτερα, 29 03 2010 09:52

    Δυο αιματηρές ληστείες σε διάστημα μικρότερο της μίας ώρας, σημειώθηκαν στα Πατήσια. Η πρώτη σημειώθηκε στις 10.15 π.μ σε κοσμηματοπωλείο στη διασταύρωση Αχαρνών και Σερίφου και η δεύτερη στις 11.00 π.μ σε πρακτορείο ΠΡΟΠΟ στη διασταύρωση Παρασκευοπούλου και Γιάνναρη. Τραγικό θάνατο, βρήκε ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου, ο οποίος πυροβολήθηκε από τους δράστες. Η αστυνομία θεωρεί πολύ πιθανό να πρόκειται για την ίδια συμμορία.

    Νεκρός ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου

    Στη ληστεία στο πρακτορείο, οι δράστες αφού πυροβόλησαν σοβαρά στη μέση τον ιδιοκτήτη άρπαξαν άγνωστο χρηματικό ποσό και εξαφανίστηκαν. Δυστυχώς, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ο άτυχος άνδρας εξέπνευσε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

    Στη ληστεία στο κοσμηματοπωλείο, οι δράστες πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τον ιδιοκτήτη αφαιρώντας κοσμήματα άγνωστης μέχρι στιγμής αξίας.

    Ο τραυματίας διακομίσθηκε σε νοσοκομείο ενώ οι δράστες αναζητούνται.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ - ΜΠΕ Είδηση: 34863

    [07] Ανακοίνωση ΕΡΤ

    Δευτερα, 29 03 2010 09:49

    Την Κυριακή 28 Μαρτίου 2010 στις 23.00, λόγω βλάβης στο σύστημα τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος των τηλεοπτικών στούντιο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, διακόπηκε η ζωντανή εκπομπή της ΝΕΤ «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ» και το δελτίο Ειδήσεων της ΕΤ1 στις 23.00. Κατά τη διάρκεια της τεχνικής βλάβης, η ΕΡΤ εξέπεμπε μαγνητοσκοπημένο πρόγραμμα. Η βλάβη αποκαταστάθηκε στις 23.40 και οι εκπομπές συνεχίστηκαν, αφού προηγήθηκε έκτακτο δελτίο Ειδήσεων λόγω επικαιρότητας από εναλλακτικό στούντιο. Τα ακριβή αίτια της τεχνικής βλάβης διερευνώνται. Η ΕΡΤ ζήτησε συγγνώμη από τους τηλεθεατές γι αυτή τη διακοπή.

    Είδηση: 34862

    [08] Μια βόλτα στον μαγικό κόσμο του Χάρι Πότερ

    Δευτερα, 29 03 2010 08:54

    Η αναμονή τελειώνει για τους θαυμαστές του Χάρι Πότερ, αφού το θεματικό πάρκο που δημιουργήθηκε με βάση τα βιβλία του νεαρού μάγου ανοίγει τις πόρτες του στις 18 Ιουνίου.

    Ελάχιστες λεπτομέρειες είχαν γίνει μέχρι τώρα γνωστές για τον "Μαγικό Κόσμο του Χάρι Πότερ" στο Ορλάντο. Η εταιρία Universal Orlando έχει ήδη αρχίσει να πουλάει πακέτα διακοπών που περιλαμβάνουν διαμονή σε ξενοδοχεία μέσα στο πάρκο και είσοδο στα διάφορα θεάματα.

    Κάθε λεπτομέρεια του πάρκου ακολουθεί πιστά τα βιβλία της Ρόουλινγκ. Έτσι οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν βουτυρόμπυρα και χυμό κολοκύθας στο εστιατόριο "Τρία Σκουπόξυλα" και να φτιάξουν το δικό τους ραβδί στο κατάστημα του Ολιβάντερ.

    Ένα από τα βασικά θεάματα του πάρκου είναι "Το Απαγορευμένο Ταξίδι του Χάρι Πότερ" που περνά από το γραφείο του Ντάμπλντορ, τον Πύργο του Γκρίφιντορ και καταλήγει στην αίθουσα του μαθήματος της Άμυνας Εναντίον των Σκοτεινών Τεχνών.

    Το ταξίδι συνεχίζεται έξω από το κάστρο και οι επισκέπτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον ουγγρικό κερκόκερο, την τεράστια αράχνη Ακρομαντούλα, τους παράφρονες και την Ιτιά που δέρνει.

    Επίσης οι θαυμαστές του Χάρι Πότερ θα μπορούν να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία να πετάξουν στην πλάτη ενός δράκου και να ζήσουν στιγμές από το Τρίαθλο Μαγείας.

    Τέλος, μια πιο "ανώδυνη" οικογενειακή βόλτα θα τους οδηγήσει στην καλύβα του Χάγκριντ και στους ιππόγρυπες.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34857

    [09] Το πρώτο ρομπότ που πάει...οδοντογιατρό

    Δευτερα, 29 03 2010 08:41

    Επειδή δεν υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι εθελοντές να κάνουν το πειραματόζωο για την εκπαίδευση των νέων οδοντογιατρών (καθόλου παράξενο αυτό...), η Ιαπωνία βρήκε τη λύση: δημιούργησε το πρώτο ρομπότ στον κόσμο με πονόδοντο, που καταφεύγει στον οδοντογιατρό χωρίς φόβο.

    Η Ιαπωνία έχει ήδη κατασκευάσει μια μεγάλη ποικιλία ανθρωποειδών και μη ρομπότ για μια μεγάλη γκάμα καθηκόντων, από ρεσεψιονίστ μέχρι φωτομοντέλα, αλλά η δημιουργία ενός ρομπότ-ασθενούς αποτελεί καινοτομία.

    Οι Ιάπωνες ερευνητές και γιατροί παρουσίασαν για πρώτη φορά το ανθρωποειδές ρομπότ με θηλυκή εμφάνιση, εν ονόματι "Χανάκο", που είναι σε θέση, με τις εκφράσεις που παίρνει, να εκφράσει πόνο, να ανοιγοκλείσει τα μάτια, ακόμα και να της τρέξουν τα σάλια, όπως ακριβώς συμβαίνει σε έναν τυπικό ασθενή κάτω από τον τροχό.

    Όπως διαπιστώθηκε στη σχετική παρουσίαση της ρομποτικής ασθενούς, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η "Χανάκο" φτάνει μέχρι του σημείου να εκδηλώνει μεγάλη δυσαρέσκεια, να κουνά πέρα-δώθε το κεφάλι της και να αναφωνεί "ωχ, πονάει", όταν κάποιος νεαρός ασκούμενος γιατρός της βγάζει άτσαλα κάποιο δόντι.

    Ο ασκούμενος μπορεί να επικοινωνεί με την "ασθενή" του και να την κατευθύνει με φράσεις όπως "παρακαλώ, σήκωσε το αριστερό χέρι σου αν πονάς, γιατί είναι επικίνδυνο να κουνήσεις το στόμα σου" και η Χανάκο, που βρίσκεται κανονικά ξαπλωμένη στην καρέκλα του οδοντογιατρού, συμμορφώνεται υπάκουα.

    Ο ρεαλισμός είναι τέτοιος, που το ρομπότ μπορεί να κουνήσει τα βλέφαρά της, το σαγόνι και τη γλώσσα της, ανάλογα με τις εργασίες που εκείνη τη στιγμή εκτελεί ο γιατρός στο στόμα της, ενώ εκκρίνει ακόμα κι ένα υγρό σαν σάλιο.

    Η "Χανάκο" αποτελεί δημιούργημα μιας ερευνητικής ομάδας του ιατρικού πανεπιστημίου Showa του Τόκιο υπό τον πρωτοπόρο στον τομέα των ανθρωποειδών ρομπότ καθηγητή του πανεπιστημίου Waseda Ατσούο Τακανίσι, καθώς και της εταιρίας κατασκευής ρομπότ TMSUK. Η τιμή του ρομπότ παραμένει εμπιστευτική.

    H χρήση ανθρωποειδών ρομπότ στις ιατρικές σπουδές αποτελεί τεράστια πρόοδο σε σχέση με τις παραδοσιακές εκπαιδευτικές μεθόδους, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του πανεπιστημίου Showa Κουτάρο Μάκι.

    Ήδη, φέτος τον Μάρτιο 88 φοιτητές οδοντιατρικής εκπαιδεύτηκαν και έδωσαν εξετάσεις με τη βοήθεια της "Χανάκο".

    Όπως είπε, "ακόμα έχουμε ένα σύστημα όπου οι μαθητευόμενοι παρακολουθούν τους γιατρούς με μεγαλύτερη εμπειρία, 'δανείζονται' από αυτούς και τους αντιγράφουν. Αυτό δεν είναι επιστημονικό".

    Το σημαντικό με τα ρομπότ-ασθενείς, πρόσθεσε, είναι ότι επιτρέπουν στους μαθητευόμενους να κάνουν πολλά λάθη κι έτσι να μάθουν μέσα από την εμπειρία τους.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34855

    [10] Αντιδράσεις για τα ρατσιστικά συνθήματα στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου

    Δευτερα, 29 03 2010 08:31

    Συγγνώμη για τα ρατσιστικά συνθήματα που ακούστηκαν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, στην Αθήνα, από ομάδα ένστολων του Λιμενικού Σώματος, ζήτησε ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Νικόλαος Πάζιος, επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ερευνήσει εμπεριστατωμένα το περιστατικό και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

    Όπως αναφέρεται- μεταξύ άλλων- σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του αλβανικού Υπουργείου Εξωτερικών, "ο πρέσβης κ. Πάζιος εξέφρασε στον αντιπρόεδρο της αλβανικής κυβέρνησης και υπουργό κ. Μέτα Εξωτερικών τη λύπη του για το συμβάν και τον διαβεβαίωσε πως οι ελληνικές αρχές θα ερευνήσουν εμπεριστατωμένα το περιστατικό και θα τιμωρήσουν τους δράστες".

    Είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση του κ. Μέτα, ο οποίος έκανε λόγο για "σκανδαλώδη και καταδικαστέα ενέργεια". Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμη πως εκτιμά την άμεση και αποφασιστική αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και λαών θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται.

    Στο μεταξύ, το Σάββατο, εκπρόσωποι αρκετών αλβανικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων διαδήλωσαν μπροστά από την ελληνική πρεσβεία, στα Τίρανα, διαμαρτυρόμενοι για τα συνθήματα αυτά που ακούστηκαν κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34853

    [11] Ανοίγουν την Μ. Πέμπτη τα Τέμπη

    Δευτερα, 29 03 2010 09:14

    Τη Μεγάλη Πέμπτη αναμένεται να ανοίξει το οδικό δίκτυο στο ύψος των Τεμπών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εκδρομείς του Πάσχα. Επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα. Ωστόσο, το σημείο θα ξανακλείσει στις 12 Απριλίου, ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του δρόμου. Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Δημήτρη Ρέππα, το επίπεδο οδικής ασφάλειας είναι τώρα ανώτερο από αυτό των προηγούμενων χρόνων. Το πράσινο φώς για την χρησιμοποίηση του δρόμου αναμένεται να ανάψει από την Κοινοπραξία που κατασκευάζει το έργο.

    Στο μεταξύ, συντομότερο θα είναι από την Μεγάλη Τετάρτη, το ταξίδι προς την Καλαμάτα, καθώς παραδίδεται στην κυκλοφορία το τμήμα Αθήνα- Μεγαλόπολη με το οποίο παρακάμπτονται όλες οι επικίνδυνες στροφές της Μεγαλόπολης.

    Σχετικό άρθρο: Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση στα Τέμπη Είδηση: 34861

    [12] Αναδρομική έκθεση του Χρόνη Μπότσογλου στο ΕΜΣΤ

    Δευτερα, 29 03 2010 10:40

    Την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αναδρομική έκθεση του Χρόνη Μπότσογλου, ενός από τους σημαντικότερους ζωγράφους της ελληνικής μεταπολεμικής τέχνης, παρουσιάζει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, εκθέτοντας περισσότερο από 170 έργα.

    Τα έργα περιλαμβάνουν ζωγραφική, σχέδια, γλυπτική, κατασκευές, χαρακτικά, ψηφιακές εικόνες, εικονογραφήσεις, αντικείμενα, που εκτείνονται χρονικά από τη δεκαετία του '50 μέχρι και σήμερα και συγκεντρώνονται για πρώτη φορά από ένα μεγάλο αριθμό Μουσείων, Ιδρυμάτων, Πινακοθηκών και ιδιωτών συλλεκτών.

    Το πλούσιο και πολυδιάστατο έργο του Χρόνη Μπότσογλου χαρακτηρίζεται από τη συνεχή αναζήτηση πάνω στην ανθρώπινη μορφή και ιδιαίτερα το γυμνό σώμα. Για περισσότερο από πέντε δεκαετίες η καλλιτεχνική του δραστηριότητα επικεντρώθηκε σε μια βιωματική, υπαρξιακή ζωγραφική, μέσω της παρατήρησης και της συγκινησιακής προσέγγισης του εαυτού του και των οικείων του πρόσωπων.

    Από το κριτικό αναπαραστατικό ιδίωμα στο οποίο ασκήθηκε τις δεκαετίες 60 και 70, ο Μπότσογλου οδηγήθηκε από τη δεκαετία του 80 σε μια ανοιχτή ζωγραφική με απτικό χαρακτήρα, που προκαλεί με τη δονούμενη υλικότητα της το θεατή.

    INFO:

    Τοποθεσία: Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β' 17 -19 και Ρηγίλλης, Αθήνα

    Ημερομηνία: 28 Ιανουαρίου έως 18 Απριλίου 2010

    Πληροφορίες: http://www.emst.gr Είδηση: 34865

    [13] Β. Ιρλανδία: Σε παύση καθηκόντων ιερέας που κατηγορείται για παιδεραστία

    Δευτερα, 29 03 2010 08:24

    Καθολικός ιερέας στη Βόρεια Ιρλανδία απαλλάχθηκε προσωρινά από τα καθήκοντά του με απόφαση της ιεραρχίας, η οποία του ζήτησε να πάρει άδεια για μια περίοδο, ώστε να μπορέσουν οι αρχές να διεξάγουν έρευνα για τις καταγγελίες ότι κακοποιούσε παιδιά, ανακοίνωσε ο καρδινάλιος Σον Μπρέιντι, επικεφαλής της Ιρλανδικής Εκκλησίας.

    Ο Μπρέιντι σημείωσε, στην διάρκεια κηρύγματός του σε λειτουργία το Σάββατο, ότι ο ιερέας -τον οποίο δεν κατονόμασε, ούτε ανέφερε την περιοχή όπου λειτουργούσε- τέθηκε σε αναγκαστική άδεια ώστε να γίνει ανεμπόδιστα η έρευνα και να προστατευθεί η ασφάλεια των παιδιών στην ενορία του.

    "Η πολιτική της Αρχιεπισκοπής του Άρμα είναι ότι για όλα τα θέματα που αφορούν στην προστασία των παιδιών, η ασφάλεια και η ευημερία των παιδιών πρέπει να είναι η κυρίαρχη προτεραιότητά μας", είπε ο Μπρέιντι.

    Πρόσθεσε ότι ο ιερέας έχει το δικαίωμα να θεωρείται αθώος έως την ολοκλήρωση της έρευνας, και ακόμα κάλεσε οποιονδήποτε έχει κακοποιηθεί από ιερέα να το καταγγείλει.

    Αλλεπάλληλα σκάνδαλα παιδοφιλίας πλήττουν την Καθολική Εκκλησία στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρώπη και αλλού, γεγονός που εξώθησε τον Πάπα να δημοσιεύσει μια επιστολή συγγνώμης νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

    Η επιστολή έγινε δεκτή με απογοήτευση στην Ιρλανδία, όπου οργανώσεις θυμάτων κάλεσαν τον Μπρέιντι να παραιτηθεί εξ αιτίας του ρόλου του στη συγκάλυψη μιας υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης όταν ήταν ιερέας, το 1975.

    Πηγή: AΠΕ-Reuters Είδηση: 34852

    [14] Αιφνιδιαστική επίσκεψη Ομπάμα στο Αφγανιστάν

    Δευτερα, 29 03 2010 08:14

    Ο Μπαράκ Ομπάμα αναχώρησε τα μεσάνυχτα της Κυριακής από το Αφγανιστάν μετά τη σύντομη αιφνιδιαστική επίσκεψη - την πρώτη του στην ταραγμένη χώρα από την εκλογή του στο Λευκό Οίκο. Στην ολιγόωρη επίσκεψή του ο αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με τον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, τον Αμερικανό στρατηγό Στάνλει ΜακΚρίσταλ και τους άλλους διοικητές των διεθνών δυνάμεων που βρίσκονται στο Αφγανιστάν - καθώς και με τους αμερικανούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί εκεί. Ο Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι παραμένει δεσμευμένος στην υπόθεση του Αφγανιστάν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Ταλιμπάν θα ηττηθούν - μολονότι τους χαρακτήρισε ως "έναν εχθρό αποφασισμένο".

    Όπως έγινε γνωστό, o Aμερικανός πρόεδρος είπε στον Αφγανό ηγέτη ότι αναπτερώνονται οι ελπίδες του από την "πρόοδο" που έχει σημειωθεί στη χώρα - αλλά οι ΗΠΑ αναμένουν μεγαλύτερη προσπάθεια στον τομέα της καταπολέμησης των ναρκωτικών και της διαφθοράς.

    Η πάταξη της διαφθοράς στην αφγανική κυβέρνηση και της διακίνησης ναρκωτικών, τα έσοδα από τα οποία αποτελούν πηγή χρηματοδότησης ανταρτών στη χώρα αυτή, ήταν τα βασικά θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στις διμερείς επαφές.

    Εξάλλου, ο Καρζάι ευχαρίστησε τον Ομπάμα για την αμερικανική υποστήριξη στη χώρα του τα τελευταία οκτώ χρόνια και είπε ότι ελπίζει πως η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί για ένα ισχυρό Αφγανιστάν που θα μπορεί να φροντίζει μόνο του για την ασφάλειά του. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωνε ότι ο Καρζάι θα γίνει δεκτός στην Ουάσινγκτον το Μάιο.

    Το Δεκέμβριο, ο Ομπάμα ανακοίνωσε την ανάπτυξη επιπλέον 30.000 Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν αλλά, παράλληλα, έθεσε τα μέσα του 2011 ως χρονικό στόχο για την έναρξη της αποχώρησης των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

    Πηγή: NET 105.8 Είδηση: 34851

    [15] Συσκέψεις για τις τιμές στην αγορά

    Δευτερα, 29 03 2010 11:35

    Διαδοχικές συναντήσεις με φορείς της αγοράς ενόψει του Πάσχα έχουν στον τομέα Εμπορίου του υπουργείου Οικονομικών οι Γενικοί Γραμματείς εμπορίου και καταναλωτή. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι συναντήσεις με τους χονδρεμπόρους κρέατος και οπωρολαχανικών του Ρέντη. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αγορά, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

    Προσπάθεια συγκράτησης των τιμών

    Για επάρκεια στην ποσότητα κρέατος ενόψει του Πάσχα έκαναν λόγω οι χονδρέμποροι, οι οποίοι συναντήθηκαν με το Γενικό Γραμματέα Εμπορίου Στέφανο Κομνηνό.

    Ο πρόεδρος των χονδρεμπόρων Κρέατος Δημήτρης Δελίτσικας εκτίμησε ότι η τελική κατανάλωση στα κιλά θα είναι μικρότερη, αλλά οι τιμές θα παραμείνουν περίπου στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

    Σε ότι αφορά την αύξηση που παρατηρήθηκε στην τιμή παραγωγού, ο ίδιος εξήγησε ότι οφείλεται στην μειωμένη εγχώρια παραγωγή λόγω πρώιμου Πάσχα και στη μείωσης κατά 20-30% των εισαγωγών από Σκόπια και Βουλγαρία.

    "Γίνονται προσπάθειες οι τιμές να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι" τόνισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας εμπορίου.

    Προς το παρόν, πάντως, οι καταναλωτές, περιορίζονται σε έρευνα αγοράς.

    Στη Βαρβάκειο οι τιμές κυμαίνονται για τα αμνοερίφια, από τα 6 έως 11,5 ευρώ, ανάλογα αν είναι ντόπια ή εισαγωγής.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 34868


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 29 March 2010 - 9:55:29 UTC