Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-03-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπανδρέου: Απόφαση σταθμός για Ελλάδα και Ευρώπη
  • [02] Στρατηγική και συντονισμός στα συμπεράσματα της Συνόδου
  • [03] Ώρα της Γης το Σάββατο
  • [04] Μείωση των φόρων στην εκκλησία
  • [05] Συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για μια νέα συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού
  • [06] Έκλεβαν σιδηροτροχιές του ΟΣΕ
  • [07] Αυξήθηκαν οι αναφορές στον Συνήγορο του Πολίτη το 2009
  • [08] Οριστικό ναι στη μεταρρύθμιση στο σύστημα Υγείας
  • [09] ΠΓΔΜ - Επιστολή Ομπάμα σε Ιβάνοφ - Αφγανιστάν - Ονομασία
  • [10] Ιταλία: Νέες αποκαλύψεις των "New York Times" για κρούσματα παιδεραστίας
  • [11] Κίνα: Πρώτος παγκόσμιος εξαγωγέας
  • [12] Εορταστικό ωράριο- Χωρίς δώρο τα ταξί
  • [13] Προσοχή στα έργα στις εθνικές οδούς
  • [14] Κ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Νομίζω ότι υπήρξε από την πλευρά του πολιτικού συστήματος και τουλάχιστον τα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας σημαντική
  • [15] Ανακλήθηκε ακατάλληλο κινέζικο ρύζι από την αγορά
  • [16] Κλήση σε απολογία για τον Ζαγοριανό
  • [17] Βύθιση Νοτιοκορεατικού σκάφους ανοιχτά της Β. Κορέας
  • [18] Παράταση της αποχής των δικηγόρων
  • [19] Βολές Σκοπίων - Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας
  • [20] Δύσκολες μέρες για την Πορτογαλία, Ισπανία και τη Μεγάλη Βρετανία
  • [21] Προβληματισμός ΝΔ- Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
  • [22] Θετικός ο απόηχος στις αγορές
  • [23] Προτεραιότητα της Ρωσίας ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

    [01] Παπανδρέου: Απόφαση σταθμός για Ελλάδα και Ευρώπη

    Παρασκευη, 26 03 2010 16:10

    Την ικανοποίησή του για το τελικό κείμενο της συμφωνίας και τον μηχανισμό στήριξης των χωρών μελών της ευρωζώνης που παρουσιάζουν δημοσιονομικά προβλήματα και προβλήματα δανεισμού εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός. Σε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της Συνόδου ο Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα και την Ευρώπη την απόφαση και εκτίμησε ότι θα κατοχυρώσει τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης που προβλέπει η συμφωνία, ενώ αναφερόμενος στο εσωτερικό μέτωπο κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να συμβάλλουν στις αλλαγές που θα προωθήσει η κυβέρνηση με στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανάπτυξη..

    Παπανδρέου¨"Μην παίζετε με την Ελλάδα" το μήνυμα

    Ικανοποιημένος από την τελική έκβαση του θρίλερ των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης δήλωσε ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, τονίζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

    Σύμφωνα με τον Γιώργο Παπανδρέου η Ευρώπη με την απόφασή της έστειλε μήνυμα προς τις αγορές ότι δεν πρέπει να παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια με την Ελλάδα ενώ όπως τόνισε ότι η ύπαρξη αυτού του μηχανισμού αποτελεί αξιόπιστη απειλή για να μπορέσει η Ελλάδα να βρει την ηρεμία της.

    "Ο μηχανισμός αυτός συνιστά μία ξεκάθαρη δήλωση "μην παίζετε με την Ελλάδα" και ήδη οι αγορές έχουν αρχίσει να ανταποκρίνονται. Η ύπαρξή του και μόνον είναι η αξιόπιστη απειλή για να μπορέσει η Ελλάδα να βρει την ηρεμία της", σημείωσε και πρόσθεσε ότι πλέον οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο.

    "Οι θυσίες θα πιάσουν τόπο, δημιουργούμε τις βάσεις για μια ισχυρή οικονομία Ο δρόμος είναι μακρύς, όμως έχουμε ανακτήσει κάποια αξιοπιστία", υπογράμμισε και διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά της.

    "Πετύχαμε μια πολύ σημαντική απόφαση. Η πρόκληση είναι να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων. Δώσαμε και δίνουμε με τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού μια μεγάλη μάχη για τη δημιουργία μας ισχυρής Ελλάδας, όχι μόνο για βραχυπρόθεσμα οφέλη . Ξεπερνάμε την οικονομική κρίση που κληρονομήσαμε, και πλέον προχωράμε σε πολιτικές για τις οποίες μας ψήφισε ο ελληνικό λαός, στις κοινωνικές και θεσμικές αλλαγές που αποτελούν προϋπόθεση για να μη ξαναβρεθεί η Ελλάδα στη θέση που βρέθηκε τους τελευταίους μήνες", τόνισε.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε πολύ σημαντική την απόφαση της Πέμπτης και παρά πολύ ικανοποιητική τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

    "Η απόφαση της Συνόδου έχει εξαιρετική σημασία", τόνισε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι πέραν της προστασίας της ευρωζώνης, μέσω του μηχανισμού, ξεκινά και μια συζήτηση για την δημιουργία, στο μέλλον, θεσμών πρόληψης και αντιμετώπισης κρίσεων, αλλά και για την συντονισμένη οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ.

    "Με αφετηρία την κρίση που περάσαμε και τις πρωτοβουλίες που πήραμε, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα εμπλουτίζεται, βελτιώνοντας σημαντικά την αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης", είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι "αναμφίβολα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας και της Ευρώπης".

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να βγει η χώρα από την κρίση, μέτρα που όπως είπε έχουν εγκριθεί από την Κομισιόν και το ΔΝΤ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα χρειαστεί να ληφθούν άλλα μέτρα, καθώς όπως υπογράμμισε τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή του σχεδιασμού, είναι ενθαρρυντικά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά δεν θα χρειαστεί ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμό στήριξης.

    "Τακτοποιούμε τα του οίκου μας και τώρα έχουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα από την ΕΕ που λέει ότι στηρίζουμε τις χώρες που κάνουν τη δουλειά τους, θεωρούμε πως αυτό είναι επαρκές για να εφαρμόσουμε τα μέτρα. Έχουμε πια την έμπρακτη συμπαράσταση και των 27 και της ευρωζώνης", τόνισε ο Πρωθυπουργός ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντική και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παρατείνει το προνομιακό καθεστώς των ελληνικών ομολόγων παρά τις εκτιμήσεις των διεθνών οίκων τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση διευκολύνει την αποστολή των ελληνικών τραπεζών.

    Παράλληλα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο Πρωθυπουργός:

    Διαβεβαίωσε ότι "δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τις καταθέσεις στην Ελλάδα", επισημαίνοντας ότι με την απόφαση της ΕΕ κόβεται μαχαίρι το ράδιο - αρβύλα

    Ανακοίνωσε πρωτοβουλία για τη σύγκληση διάσκεψης επενδυτών στην Ελλάδα με τη συμμετοχή Eλλήνων της διασποράς και επιχειρηματιών από όλο τον κόσμο και

    Τέλος δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 34790

    [02] Στρατηγική και συντονισμός στα συμπεράσματα της Συνόδου

    Παρασκευη, 26 03 2010 15:40

    Η ΕΕ χρειάζεται μια νέα στρατηγική που να βασίζεται σε ενισχυμένο συντονισμό οικονομικής πολιτικής για υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες. Στο κείμενο επισημαίνεται ότι η ΕΕ βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με υπερβολικά επίπεδα χρέους, αργή διαρθρωτική ανάπτυξη και υψηλά ποσοστά ανεργίας και υπογραμμίζεται ότι ναι μεν η οικονομική κατάσταση βελτιώνεται, αλλά η ανάκαμψη είναι ακόμη ασθενής.

    Ειδικότερα, προκειμένου να τονωθούν η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ότι η νέα στρατηγική, η οποία θα υιοθετηθεί επίσημα τον Ιούνιο, θα επικεντρωθεί στους εξής τομείς:

    Γνώση και καινοτομία, περισσότερη βιώσιμη οικονομία, υψηλό ποσοστό απασχόλησης και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού.

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ότι επιδίωξη είναι να ανέλθει στο 75% το ποσοστό απασχόλησης του πληθυσμού ηλικίας 20-64 ετών μέσα από τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών, των νέων και των ηλικιωμένων εργαζομένων και της καλύτερης ενσωμάτωσης των μεταναστών. Επίσης, τίθεται ως στόχος η αύξηση της έρευνας και της ανάπτυξης στο 3% του ΑΕΠ, η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 εάν υπάρχουν προϋποθέσεις, η αύξηση του μεριδίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τελική ενεργειακή κατανάλωση σε 20% και προσπάθεια για 20% αύξηση της ενεργειακής απόδοσης. Μεταξύ των στόχων που τίθενται ακόμη, είναι η βελτίωση των επιπέδων εκπαίδευσης και προώθησης της κοινωνικής ένταξης, κυρίως με τη μείωση της φτώχειας.

    Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, τα κράτη-μέλη θα καθορίσουν τους εθνικούς τους στόχους λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική θέση εκκίνησης και τις περιστάσεις που ισχύουν σε εθνικό επίπεδο.

    Αυτό θα συμβεί με βάση τις εθνικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε συνεργασία με την Επιτροπή και προβλέπεται ότι τον Ιούνιο το Συμβούλιο θα προβεί σε επανεξέταση αυτού του διαλόγου. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, στην περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις μεταξύ των στόχων της ΕΕ και του συνόλου των εθνικών στόχων, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ανάληψης δράσης σε επίπεδο Ένωσης για την επίτευξη των στόχων. Υπογραμμίζεται ακόμη ότι τα κράτη-μέλη θα καταρτίσουν εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων όπου θα εκτίθενται εκτενώς οι δράσεις που θα αναλάβουν κατ΄ εφαρμογή της νέας στρατηγικής.

    Σύμφωνα με τη Σύνοδο Κορυφής, οι αποτελεσματικοί μηχανισμοί παρακολούθησης είναι ουσιαστικοί για την επιτυχή εφαρμογή της στρατηγικής και στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα προβαίνει κάθε χρόνο σε αποτίμηση της προόδου που θα έχει σημειωθεί σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο με παράλληλη εξέταση των μακροοικονομικών και διαρθρωτικών εξελίξεων και των εξελίξεων στην ανταγωνιστικότητα.

    Στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται επίσης ότι ο γενικός συντονισμός των οικονομικών πολιτικών θα ενισχυθεί με την καλύτερη αξιοποίηση των μέσων, ενώ για την ενίσχυση του συντονισμού της ευρωζώνης προβλέπεται ότι η Επιτροπή θα υποβάλει μέχρι τον Ιούνιο σχετικές προτάσεις κάνοντας χρήση των νέων μέσων οικονομικού συντονισμού που παρέχει η Συνθήκη της Λισαβόνας (άρθρο 136). Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρουν ακόμη ότι η ανάγκη πολιτικής δράσης είναι ιδιαίτερα επείγουσα στα κράτη-μέλη που παρουσιάζουν επίμονα υψηλά ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών και μεγάλες απώλειες ανταγωνιστικότητας. Το θέμα αυτό θα επανεξεταστεί τον Ιούνιο.

    Στα συμπεράσματα επισημαίνεται ακόμη ότι η εξασφάλιση της ποιότητας της αξιοπιστίας και της έγκαιρης παράδοσης στατιστικών στοιχείων από τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες θα αποτελεί τον πυρήνα για την εξασφάλιση αξιόπιστης και αποτελεσματικής επιτήρησης.

    Τέλος, υπογραμμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ορίσει σε συνεργασία με την Επιτροπή ειδική ομάδα στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των κρατών-μελών, η εναλλασσόμενη προεδρία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ομάδα αυτή θα υποβάλει στο Συμβούλιο πριν από το τέλος του χρόνου τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για βελτίωση του πλαισίου επίλυσης των κρίσεων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, διερευνώντας όλες τις δυνατότητες ενίσχυσης του νομικού πλαισίου.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34789

    [03] Ώρα της Γης το Σάββατο

    Παρασκευη, 26 03 2010 15:33

    Το κλείσιμο του διακόπτη του ηλεκτρικού μπορεί να είναι μια κίνηση που κάνουμε μηχανικά και που πολλές φορές αμελούμε αφήνοντας τις λάμπες να καίνε άσκοπα. Με το να κλείσουμε όμως τα φώτα στις 8.30 το βράδυ του Σαββάτου 27 Μαρτίου 2010, συμμετέχουμε στη συμβολική κινητοποίηση της οργάνωσης "Ώρα της Γης" για τις κλιματικές αλλαγές. Πέρυσι η Ελλάδα πήρε τη δεύτερη θέση στις συμμετοχές, χάνοντας την πρωτιά από τις Φιλλιπίνες την τελευταία στιγμή. Φέτος η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως, μεταξύ των χωρών που λαμβάνουν μέρος στη δράση. Στην εκδήλωση είναι χορηγός η ΕΡΤ.

    H "Ώρα της Γης" γεννήθηκε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ως μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) που καλούσε τους πολίτες του Σίδνεϊ για να σβήσουν τα φώτα τους ένα βράδυ, για μια ώρα. Το WWF είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο ανθρώπων, επιστημόνων, εθελοντών και πολιτών, που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες.

    Στην πρώτη εκδήλωση συμμετείχαν δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

    Η ενέργεια αυτή σύντομα μετατράπηκε σε μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες ενάντια στην κλιματική αλλαγή παγκοσμίως.

    Μόλις ένα χρόνο αργότερα, η Ώρα της Γης άγγιξε 50 εκατομμύρια πολίτες σε 35 χώρες ανά τον πλανήτη, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο κίνημα υπέρ ενός βιώσιμου μέλλοντος.

    Το 2009, εκατοντάδες εκατομμύρια πολιτών σε ολόκληρο τον πλανήτη συμμετείχαν στη μεγαλύτερη παγκόσμια συμμετοχική δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Περισσότερες από 4000 πόλεις και 88 χώρες βρέθηκαν στον παλμό της Ώρας της Γης πέρυσι, με την Ελλάδα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

    Στην τρίτη θέση η Ελλάδα παγκοσμίως

    Στην τρίτη θέση ανάμεσα στις 115 χώρες που συμμετέχουν στη φετινή "Ώρα της Γης" βρίσκεται η Ελλάδα, σε μια άτυπη παγκόσμια κατάταξη χωρών ως προς τη συμμετοχή των πόλεων και φορέων τους στο θεσμό. Συγκεκριμένα 247 δήμοι, κοινότητες και νομαρχίες δήλωσαν μέχρι στιγμής ηλεκτρονικά την πρόθεσή τους να συσκοτίσουν για μία ώρα γνωστά μνημεία τους.

    Εκτιμάται ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά σε ολόκληρη την Ελλάδα σκοτείνιασαν κατά την "Ώρα της Γης" πέρυσι, στέλνοντας ένα «εκτυφλωτικό μήνυμα» κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

    Συνολικά 489 Δήμοι και κοινότητες 1649 επιχειρήσεις, 845 σχολεία καθώς και 325 φορείς σε ολόκληρη τη χώρα συμμετείχαν στην Ώρα της Γης 2009. Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, κατά την έναρξη της Ώρας της Γης, σημειώθηκε πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 500 MW, ποσότητα που είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 500 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

    "Πέρσι οδηγούσαμε την κούρσα μέχρι την παραμονή της "Ώρας της γης" και την τελευταία στιγμή μας πέρασαν οι Φιλιππίνες. Βέβαια, αυτή η κινητοποίηση είναι η ευγενέστερη όλων, συνεπώς είδαμε με χαρά την έντονη συμμετοχή μιας τέτοιας χώρας" ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο επικεφαλής του τμήματος Επικοινωνίας του WWF Ελλάς, Γιώργος Βελλίδης και τονίζει ότι συνήθως την τελευταία μέρα κορυφώνεται η συμμετοχή των φορέων.

    Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, συμμετέχοντας στην εκστρατεία "Η Ώρα της Γης", θα σβήσει τα φώτα στα 24 κτίρια των υπηρεσιών του, τους εποπτευόμενους φορείς και τους φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών.

    "Η συμμετοχή της χώρας μας σε αυτή τη δράση είναι κάθε χρόνο και ισχυρότερη αποδεικνύοντας ότι μπορεί έμπρακτα να περιορίσει το ενεργειακό της αποτύπωμα. Συμβολικές κινήσεις όπως η "Ώρα της Γης" αποτελούν καθημερινές ενέργειες, που μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στον περιορισμό εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα", επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου.

    Το Σάββατο τα φώτα θα κλείσουν στον Παρθενώνα, το Λευκό Πύργο, τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, το Παλαμίδι στο Ναύπλιο αλλά και στο Κολοσσαίο της Ρώμης, την απαγορευμένη πόλη του Πεκίνου, την πύλη του Βραδεμβούργου στο Μόναχο, τον Πύργο της Πίζας και τις πυραμίδες της Αιγύπτου.

    Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς συμμετέχει στην πρωτοβουλία "H Ώρα της Γης"

    Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, με αφορμή την παγκόσμια συμβολική δράση ενάντια στις τεράστιες κλιματικές αλλαγές, συμμετέχει στην πρωτοβουλία "H Ώρα της Γης" και καλεί τον εμπορικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, το Σάββατο 27 Μαρτίου στις 20.30 και για μια ώρα να μειώσει το φωτισμό των καταστημάτων ή να κλείσει τα φώτα των βιτρινών.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 34788

    [04] Μείωση των φόρων στην εκκλησία

    Παρασκευη, 26 03 2010 15:20

    Στην φοροαπαλλαγή σε ποσοστό 50% επι των εξόδων της εκκλησίας και σε σημαντική μείωση στη φορολόγηση δωρεών και κληρονομιών συμφώνησαν -όπως φαίνεται- εκκλησία και Υπουργείο Οικονομικών, μετά απο μαραθώνιο διαβουλεύσεων. Τις αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκος Ιερώνυμος στο σώμα της Ιεραρχίας που συνήλθε εκτάκτως την Παρασκευή. "Η εκκλησία ουδέποτε αρνήθηκε ούτε τώρα αρνείται να είναι αρωγός στην πολιτεία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές δυσκολίες", αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ιεραρχίας.

    Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά στα έσοδα. Παραμένει ο συντελεστής 20% στα μισθώματα όχι όμως επι των ακαθάριστου ποσού όπως προβλέπει το νομοσχέδιο αλλά με φοροαπαλλαγή που φθάνει το 55% για τις κατοικίες και το 53% για τα καταστήματα.

    Επίσης πέφτει στο 0,5% ο συντελεστής φορολόγησης για τις δωρεές και τις κληρονομιές από 5% και 10% που προβλεπόταν αρχικά.

    Ικανοποιημένοι εξήλθαν από την συνεδρίαση της Ιεραρχίας οι περισσότεροι μητροπολίτες. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έμεινε τελευταίος και έφυγε από την Μονή Πετράκη το απόγευμα, αφού ως την τελευταία στιγμή συμμετείχε στην κατάρτιση υπομνήματος προς το υπουργείο Οικονομικών. Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος έδωσε το στίγμα της συζήτησης και των διαθέσεων των ιεραρχών, αφού τόνισε ότι η Πολιτεία κατανόησε τις θέσεις της Εκκλησίας. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα περιέχονται στην εισήγηση που έκανε προς τους αρχιερείς ο αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με τα οποία.

    Η Ιεραρχία συγκρότησε τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από τους μητροπολίτες Ελασσώνος Βασίλειο, Σύρου Δωρόθεο και Μεσσηνίας Χρυσόστομο, που θα παραστούν και στην επιτροπή της Βουλής που θα συζητήσει το φορολογικό νομοσχέδιο την προσεχή Τρίτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως τόνισε ό μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, "η συζήτηση διεξήχθη με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και νηφαλιότητα, μέσα σε πνεύμα ενότητας της Ιεραρχίας".

    Αντιδράσεις

    "Το προνομιακό καθεστώς φορολόγησης της εκκλησίας που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ παραμένει και με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Οι φοροαπαλλαγές σε ό,τι αφορά τη γενική επιχειρηματική της δράση διευρύνονται στο πλαίσιο της γενικότερης ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου με τη μείωση των φορολογικών του συντελεστών, ενώ η φορολόγηση των εσόδων της εκκλησίας από την ακίνητη περιουσία της παραμένει προνομιακή", σχολίασε το ΚΚΕ ζητώντας την άμεση φορολόγηση με συντελεστή 45% της κερδοφορίας που προέρχεται από οποιαδήποτε μορφή επιχειρηματικής δράσης της εκκλησίας, όπως και όλων των μεγάλων επιχειρήσεων.

    "Αισθανόμαστε απόλυτα δικαιωμένοι που η επιμονή μας να προσέλθουν σε διάλογο η Κυβέρνηση και η Εκκλησία έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το τελευταίο που χρειαζόταν η χώρα αυτή την ώρα ήταν ένα νέο 1987. Πέραν τούτου αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι ο έντιμος και ειλικρινής διάλογος συμβάλει στην επίλυση όλων των προβλημάτων", τόνισε το ΛΑΟΣ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 34786

    [05] Συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για μια νέα συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού

    Παρασκευη, 26 03 2010 17:46

    Δείτε το video

    Μετά την ιστορική επιτυχία με το σύστημα υγείας ο Ομπάμα καλείται να κλείσει και το θέμα της μείωσης των πυρηνικών όπλων. Οι πρόεδροι Ομπάμα και Μεντβιέντεφ συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας για μία νέα συνθήκη START για τον πυρηνικό αφοπλισμό η οποία θα υπογραφεί στις 8 Απριλίου στην Πράγα. Ο Ομπάμα δήλωσε ότι η νέα συνθήκη είναι η πιο περιεκτική συμφωνία για τον έλεγχο των εξοπλισμών που έχει επιτευχθεί εδώ και δύο δεκαετίες και ενισχύει τις παγκόσμιες προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

    Οι ΗΠΑ και η Ρωσία εργάζονται από κοινού για να ασκήσουν πιέσεις στο Ιράν να ανταποκριθεί στις διεθνείς του υποχρεώσεις, προσέθεσε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος.

    "Με αυτήν τη συμφωνία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία -οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο-στέλνουν επίσης ένα σαφές μήνυμα ότι σκοπεύουν να ηγηθούν (του αγώνα για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων). Τηρώντας τις δεσμεύσεις μας βάσει της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών, ενισχύουμε τις παγκόσμιες προσπάθειες για να σταματήσει η εξάπλωση αυτών των όπλων και να διασφαλιστεί ότι άλλα έθνη ανταποκρίνονται στις ευθύνες τους", σημείωσε ο Ομπάμα, προσθέτοντας ότι προσβλέπει στη στενή του συνεργασία με τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο για την επικύρωση της νέας συνθήκης.

    Στο ίδιο πνεύμα και η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι η νέα αυτή συνθήκη δείχνει σε κράτη όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα ότι η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων είναι ύψιστη προτεραιότητα για τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον.

    "Η συνθήκη δείχνει επίσης στον κόσμο, ιδιαίτερα σε κράτη, όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, ότι μία από τις ύψιστες προτεραιότητές μας είναι να ενισχυθεί παγκοσμίως το καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και να μείνουν τα πυρηνικά υλικά μακριά από τα λάθος χέρια", σημείωσε η Κλίντον.

    Η νέα συνθήκη START δεν επιβάλει περιορισμούς στο σχέδιο ανάπτυξης και βελτίωσης της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.

    Η νέα συνθήκη δεν θα εμποδίσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ για "τη βελτίωση και την ανάπτυξη" συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου, τα οποία αποσκοπούν, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, να προστατεύσουν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους από μία ενδεχόμενη ιρανική απειλή. Είδηση: 34799

    [06] Έκλεβαν σιδηροτροχιές του ΟΣΕ

    Παρασκευη, 26 03 2010 17:55

    Σιδηροτροχιές του ΟΣΕ, βάρους 60 τόνων, και αξίας 30 χιλιάδων ευρώ, κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν δύο άτομα που συνελήφθησαν σε αγροτική περιοχή της Άρνισσας Πέλλας. Σύμφωνα με την προανάκριση, οι δύο συλληφθέντες -ηλικιών 41 και 31 ετών- διέπραξαν, από τον περασμένο Δεκέμβριο έως τις αρχές Μαρτίου στην παραπάνω περιοχή, δώδεκα κλοπές σιδηρογραμμών, ιδιοκτησίας του ΟΣΕ, συνολικού βάρους 60 τόνων περίπου.

    Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο φορτηγά αυτοκίνητα, που χρησιμοποιούσαν οι δράστες, καθώς επίσης δύο φιάλες οξυγόνου, μία φιάλη προπανίου κι ένα φλόγιστρο (κόφτης).

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34798

    [07] Αυξήθηκαν οι αναφορές στον Συνήγορο του Πολίτη το 2009

    Παρασκευη, 26 03 2010 16:06

    Άμεσο αντίκτυπο σε όλες τις δομές της κοινωνίας και τις σχέσεις κράτους - πολίτη, οι οποίες διαβρώνονται, έχει σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, η οικονομική κρίση.

    Στην ετήσια έκθεση του την οποία παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, ο κ. Γιώργος Καμίνης εμφανίζεται ικανοποιημένος για την πορεία της ανεξάρτητης Αρχής, με την αποδοχή που γνωρίζει στην ελληνική κοινωνία και τόνισε ότι οι αναφορές για το 2009 έφτασαν τις 13.433, ήταν, δηλαδή, αυξημένες κατά 50% από το 2006, χρονιά που άρχισαν να παρουσιάζουν ανοδική τάση.

    Ο Συνήγορος είπε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στη διάχυση του θεσμού σε μεγαλύτερα κομμάτια του πληθυσμού, την οικονομική κρίση, που πλήττει τη χώρα, αλλά και τη βραδύτητα της Δικαιοσύνης.

    Από το σύνολο των αναφορών που δέχθηκε η Αρχή, διαπιστώθηκε ότι οι βάσιμες ήταν 55,69% και απ' αυτές αποκαταστάθηκε το πρόβλημα, που αντιμετώπιζε ο πολίτης σε ποσοστό 70,46%.

    Ο κ. Καμίνης χαρακτήρισε «ευνουχισμένο» το δημόσιο τομέα και ζήτησε «να τον αφήσουν να αναπνεύσει». Τόνισε, δε, ότι το νέο νομοσχέδιο για τις κρίσεις στο δημόσιο είναι «ένα μεγάλο βήμα» προς τη σωστή κατεύθυνση "για να σπάσει ο φαύλος κύκλος του κομματικού κράτους". Επιπλέον, ζήτησε την πάταξη της γραφειοκρατίας, και τον περιορισμό της πολυνομίας των διαδικασιών, που ανοίγουν χώρους για διαφθορά.

    Επί μέρους και ανά θεματική κατηγορία η ανεξάρτητη αρχή αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της:

    - Για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τονίζεται ότι "η σωφρονιστική πολιτική παρουσιάζει μακροχρόνια άλυτα προβλήματα, που δημιουργούν αίσθημα εγκατάλειψης στους κρατούμενους, που εγκυμονούν πραγματικούς κινδύνους κοινωνικής έκρηξης στις φυλακές". Επίσης, αναφέρεται ότι η κοινωνική ένταξη των μεταναστών, καθυστερεί εξαιτίας των δυσκολιών οικογενειακής συνένωσης.

    - Για την κοινωνική προστασία, υγεία και κοινωνική αλληλεγγύη σημειώνει ότι «η επιδείνωση των βασικών οικονομικών δεικτών οδήγησε στην αύξηση κατά 36% των υποθέσεων για την κοινωνική ασφάλιση, την πρόνοια, την ανεργία και την υγεία, σε σχέση με το 2008» και προσθέτει ότι «το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων αντιμετωπίζει χρόνια οργανωτικά προβλήματα.

    - Για το κομμάτι που αφορά την Ποιότητα Ζωής, επισημαίνεται ότι «οι πολεοδομικές υπηρεσίες παραβιάζουν στοιχειώδεις κανόνες νομιμότητας και χρηστής διοίκησης, ενώ για την ατμοσφαιρική ρύπανση αναφέρει ότι δεν μπορεί αυτή να περιοριστεί αποτελεσματικά παρά μόνο με τη λήψη προληπτικών μέτρων.

    - Για τις Σχέσεις Κράτους - Πολίτη η Αρχή σημειώνει ότι «η γραφειοκρατία και η κακοδιοίκηση ταλαιπωρεί ακόμη περισσότερο τους πολίτες σε περιόδους κρίσης, λόγω έκτακτων γεγονότων, όπως οι πυρκαγιές του 2007. Επίσης, αναφέρει ότι «οι συναλλασσόμενοι με τους ΟΤΑ υφίστανται τις συνέπειες από την ελλιπή χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης».

    - Για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η Αρχή συμπεραίνει ότι «ο θεσμός της παράλληλης στήριξης μαθητών με αναπηρία, ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο γενικό σχολείο, παρουσιάζει πάγια και σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του», ενώ στις μονάδες κοινωνικής φροντίδας παιδιών με χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες, «τα παιδιά ζουν σε εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης».

    - Τέλος, για τον τομέα της ισότητα των φύλων σημειώνεται ότι «οι εργαζόμενοι και υποψήφιοι για απασχόληση αγνοούν τα δικαιώματα, που έχουν βάσει της νομοθεσίας» και ότι η εγκυμοσύνη «αντιμετωπίζεται ως ασθένεια και η μητρότητα ως οικονομικό βάρος». Είδηση: 34792

    [08] Οριστικό ναι στη μεταρρύθμιση στο σύστημα Υγείας

    Παρασκευη, 26 03 2010 17:08

    Εγκρίθηκε πάλι από το αμερικανικό Κογκρέσο, το πακέτο με τις τελικές αλλαγές, στο ιστορικό νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση, στο σύστημα δημόσιας υγείας. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, έβαλε τις τελευταίες πινελιές στη νομοθετική διαδικασία, για την υιοθέτηση του νομοσχεδίου, εγκρίνοντας, με ψήφους διακόσιες είκοσι, έναντι διακοσίων-επτά, ένα συνοδευτικό πακέτο, που θα καταστήσει οικονομικά, πιο ανεκτή την ασφάλιση. Θα αυξήσει τη φορολογία στους πλουσίους προς όφελος του ασφαλιστικού, και θα κλείσει κενά, που υπήρχαν στην κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψης, για τους ηλικιωμένους. Υπενθυμίζεται ότι ο νέος νόμος πέρασε από νέα ψηφοφορία αφότου ρεπουμπλικανοί εντόπισαν παρατυπίες.

    Πέρασε οριστικά και αμετάκλητα το ιστορικό νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στο σύστημα δημόσιας υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών που εγκρίθηκε και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων όπως συνέβη νωρίτερα και από το αμερικανικό Κογκρέσο.

    Στην ψηφοφορία τα ΝΑΙ ήταν220, και τα ΟΧΙ 207, με αποτέλεσμα η πρόταση να πάρει την τελική έγκριση.

    Η έγκριση του συνοδευτικού πακέτου που ελπίζεται να κάνει οικονομικά πιο ανεκτή την ασφάλιση είναι το τέλος μια διαδρομής ενός χρόνου πολιτικής και κοινοβουλευτικής διαμάχης ρεπουμπλικάνων και δημοκρατικών, με εκατέρωθεν κατηγορίες για πράξεις βίας.

    Πολλοί δημοκρατικοί βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της μεταρρύθμισης κατήγγειλαν ότι δέχτηκαν επιθέσεις ή απειλές για τη ζωή τους.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Σχετική είδηση: ΗΠΑ: Νέα ψηφοφορία για τη μεταρρύθμιση στο σύστημα Υγείας Είδηση: 34794

    [09] ΠΓΔΜ - Επιστολή Ομπάμα σε Ιβάνοφ - Αφγανιστάν - Ονομασία

    Παρασκευη, 26 03 2010 18:57

    Επιστολή στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ απέστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στην οποία εκφράζει τις ευχαριστίες του για την αύξηση του αριθμού των στρατιωτών της ΠΓΔΜ στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της δύναμης του ΝΑΤΟ, ISAF. "Με τη συμβολή της αυτή, η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ISAF (...) Εκτιμούμε τη σταθερή συνεργασία της χώρας σας ως απάντηση στις κοινές προκλήσεις, όχι μόνο στο Αφγανιστάν αλλά και σε άλλα μέρη ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Βοσνίας και του Ιράκ", αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ.Ομπάμα στην επιστολή του αυτή που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του κ.Ιβάνοφ.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος παράλληλα, προτρέπει την ΠΓΔΜ να συνεχίσει να εργάζεται για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. "Σας ενθαρρύνουμε να συνεχίσετε να εργάζεστε μέσω της διαδικασίας του ΟΗΕ για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος το συντομότερο δυνατό, κάτι που θα επέτρεπε στη χώρα σας να κινηθεί προς την κατεύθυνση εκπλήρωσης των ευρωατλαντικών της επιδιώξεων", καταλήγει ο κ.Ομπάμα στην επιστολή του προς τον κ. Ιβάνοφ.

    Την Παρασκευή στα Σκόπια πραγματοποιήθηκε σχετική τελετή για την αποστολή 79 επιπλέον στρατιωτών της ΠΓΔΜ στο Αφγανιστάν, στην οποία, μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, Φίλιπ Ρίκερ.

    Με την αποστολή επιπλέον 79 στρατιωτών, η δύναμη της ΠΓΔΜ στο Αφγανιστάν θα ανέρχεται συνολικά στους 242 στρατιώτες, που σε ποσοστό αναλογεί στο 4% επί του συνόλου του στρατού της χώρας.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34800

    [10] Ιταλία: Νέες αποκαλύψεις των "New York Times" για κρούσματα παιδεραστίας

    Παρασκευη, 26 03 2010 17:14

    Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι αποκαλύψεις για το ρόλο του Πάπα Βενέδικτου στο σκάνδαλο παιδεραστίας. Οι "New York Times" δίνοντας συνέχεια στην υπόθεση γράφουν ότι ο τότε καρδινάλιος Ράτσιγκερ, όταν ήταν αρχιεπίσκοπος του Μονάχου, γνώριζε ότι ο κληρικός Πέτερ Χούλερμαν ο οποίος είχε υποχρεωθεί σε ψυχιατρική αγωγή για να θεραπευθεί από την παιδεραστία επέστρεψε ενεργά σε ενορία, λίγες μέρες μετά την έναρξη της αγωγής. Oι επίσκοποι της Γαλλίας αν και δήλωσαν ντροπή και λύπη για τις αποτρόπαιες πράξεις παιδεραστίας στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας προσέφεραν την υποστήριξή τους στον Πάπα.

    Νέα στοιχεία, σχετικά με κρούσματα παιδεραστίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας και με τον ρόλο του καρδινάλιου Γιόζεφ Ράτσιγκερ, πριν εκλεγεί Πάπας, δημοσιεύει την Παρασκευή η εφημερίδα "New York Times", μετά τις αποκαλύψεις την Πέμπτη.

    "O καρδινάλιος Ράτσιγκερ, όταν ήταν αρχιεπίσκοπος του Μονάχου, γνώριζε ότι ο κληρικός Πέτερ Χούλερμαν -ο οποίος είχε υποχρεωθεί σε ψυχιατρική αγωγή για να θεραπευθεί από την παιδεραστία- επέστρεψε στον ποιμαντικό του ρόλο σε ενορία, λίγες μέρες μετά την έναρξη της συγκεκριμένης αγωγής".

    "New York Times"

    Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Το γεγονός συνέβη το 1980 και οι "New York Times" βασίζουν το άρθρο τους στη μαρτυρία δυο Γερμανών ιερωμένων.

    "Μια γραπτή έκθεση αποδεικνύει ότι, όχι μόνον ο μελλοντικός Πάπας οργάνωσε συνάντηση στις 15 Ιανουαρίου του 1980, κατά την οποία αποφασίσθηκε η μετάθεση του προβληματικού κληρικού, αλλά πληροφορήθηκε και την επιστροφή του πατέρα Χούλερμαν στα αρχικά του καθήκοντα", αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας, όμως, ότι "δεν είναι σαφές πόσο σε βάθος ασχολήθηκε, ο καρδινάλιος Ράτσιγκερ, με τη συγκεκριμένη υπόθεση, αν και ο υψηλόβαθμος κληρικός Φρίντριχ Φαρ, ο οποίος παρακολούθησε στενά την περίπτωση, ήταν διαρκώς σε επαφή με τον μελλοντικό ποντίφικα".

    Ο πατέρας Χούλερμαν φέρεται να παρενόχλησε σειρά ανηλίκων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80, αλλά έως τώρα, η επίσημη θέση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, είναι ότι η απόφαση με την οποία είχε επιτραπεί η επιστροφή του σε ενεργό ποιμαντικό ρόλο, είχε ληφθεί με αποκλειστική ευθύνη του στενότερου συνεργάτη τού Ράτσιγκερ, του "νούμερο δύο" στην επισκοπή του Μονάχου, Γκέρχαρντ Γκρούμπερ.

    Οι αποκαλύψεις ακολουθούν το δημοσίευμα των "New York Times", την Πέμπτη που αναφερόταν επικριτικά στον Πάπα για έναν ακόμη λόγο. Για το ότι δεν τιμώρησε τον κληρικό Λόρενς Μάρφι, ο οποίος κατηγορήθηκε για 200 περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Μάρφι είχε εργασθεί σε σχολείο της πολιτείας Γουϊσκόνσιν για κωφάλαλα παιδιά και τα κρούσματα παιδεραστίας τοποθετούνται στη δεκαετία του ΄50.

    Η Αγία Έδρα απάντησε, μέσω του εκπροσώπου Τύπου της, ότι πληροφορήθηκε τα συμβάντα το 1996, δύο χρόνια πριν τον θάνατο του Μάρφι. Ωστόσο, η εφημερίδα της Νέας Υόρκης σημειώνει ότι "ουδέποτε ο Μάρφι τιμωρήθηκε για τις πράξεις του". Οι αποκαλύψεις έχουν σοκάρει την ιταλική κοινή γνώμη λίγες μέρες πριν το Ρωμαιοκαθολικό Πάσχα και εν μέσω των σκανδάλων παιδεραστίας, που πλήττουν τις καθολικές επισκοπές σε Ευρώπη και Αμερική.

    Η εφημερίδα των Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας "Avvenire" υπερασπίζεται στο πρωτοσέλιδο της Παρασκευής 26 Μαρτίου τον ποντίφικα, υπογραμμίζοντας ότι "υπάρχει ένα άγριο κύμα, που ξεκινά από τα μέσα ενημέρωσης, το οποίο επιχειρεί να πλήξει τον πάπα", με μια "παράλληλη, περίεργη αδυναμία σε επιθέσεις λάσπης, που είναι εμφανής σε πολλούς τίτλους".

    Σύμφωνα με την "Avvenire" "οι κατηγορίες είναι πολύ σοβαρές, αλλά δεν στηρίζονται σε απτές αποδείξεις". Χθες το βράδυ, εξάλλου, ο Πάπας Βενέδικτος επευφημήθηκε από περίπου 70.000 νέους, που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για τον εορτασμό της "Καθολικής Διεθνούς Ημέρας Νεότητας".

    Ο πνευματικός πατέρας των Ρωμαιοκαθολικών δεν αναφέρθηκε στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Αρκέστηκε στο να ευχαριστήσει τους νέους "για την παρουσία τους, για τον ενθουσιασμό τους και για τη βούλησή τους να ακολουθήσουν τη διδαχή του Ιησού, που μας επιτρέπει να ζήσουμε με τον σωστό τρόπο".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ Είδηση: 34795

    [11] Κίνα: Πρώτος παγκόσμιος εξαγωγέας

    Παρασκευη, 26 03 2010 16:12

    Η Κίνα εκθρόνισε για πρώτη φορά τη Γερμανία και έγινε ο πρώτος παγκόσμιος εξαγωγέας του 2009 κάνοντας εξαγωγές ύψους 1, 202 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

    Το 2009, η Γερμανία εξήγαγε προϊόντα αξίας 1, 121 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ οι ΗΠΑ κατέχουν την τρίτη θέση με εξαγωγές 1, 057 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά δεδομένα για το διεθνές εμπόριο κατά την περίοδο 2009/2010. Το παγκόσμιο εμπόριο γνώρισε το 2009 μια πτώση χωρίς προηγούμενο από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά 12,2% σε όγκο, επιβεβαίωσε εξάλλου ο ΠΟΕ, ο οποίος προβλέπει ότι οι διεθνείς ανταλλαγές θα αυξηθούν το 2010 κατά 9,5%.

    Πήγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34791

    [12] Εορταστικό ωράριο- Χωρίς δώρο τα ταξί

    Παρασκευη, 26 03 2010 14:33

    'Αρχισε σήμερα το εορταστικό συνεχές ωράριο ενόψει του Πάσχα και οι καταστηματάρχες ελπίζουν σε αυξημένη εμπορική κίνηση, αφού το προηγούμενο διάστημα όπως υποστηρίζουν, ο τζίρος τους ήταν ιδιαίτερα πεσμένος. Δεν θα εισπράττουν δώρο φέτος το Πάσχα οι ταξιτζήδες, μετά από πρότασή τους στο Υπουργείο Μεταφορών, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που υπάρχει στην χώρα.

    Το συνεχές εορταστικό ωράριο - που ξεκίνησε σήμερα- αναμένουν οι έμποροι, προσδοκώντας να κινηθεί η αγορά. Σήμερα θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί έως στις 9 το βράδυ.

    Τα καταστήματα το Σάββατο του Λαζάρου θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

    Τη Μεγάλη Εβδομάδα, από τη Μεγάλη Δευτέρα έως τη Μ. Πέμπτη από τις 9.00 έως τις 21.00, τη Μεγάλη Παρασκευή από 13.00 έως τις 19.00 και το Μ. Σάββατο από τις 09.00 έως τις 15.00.

    Η πτώση του τζίρου που καταγράφηκε την περίοδο των εκπτώσεων και μέχρι σήμερα φτάνει το 20% σε σχέση με πέρυσι.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 34780

    [13] Προσοχή στα έργα στις εθνικές οδούς

    Παρασκευη, 26 03 2010 14:31

    Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι οδηγοί που εγκαταλείψουν την Αθήνα τις επόμενες ημέρες, αφού αναμένεται να συναντήσουν προβλήματα σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου, όπου εκτελούνται έργα, ή το οδόστρωμα δεν είναι σε καλή κατάσταση.

    Σύμφωνα, τόσο με την τροχαία, όσο και με το υπουργείο Μεταφορών, στα Τέμπη έχουν απομακρυνθεί τα βράχια που υπήρχε κίνδυνος να πέσουν στο δρόμο, ενώ οι αλπινιστές συνεχίζουν να τοποθετούν τα ατσάλινα πλέγματα γύρω από τον Κίσαβο.

    Δυσκολότερη θα είναι έξοδος προς την Πελοπόννησο καθώς στην Κορίνθου- Πατρών -Πύργου υπάρχουν εργοτάξια μεταξύ Ξυλοκάστρου- Δερβενίων, Ακράτας- κόμβου Καλαβρύτων, στον κόμβο Καλαβρύτων , στον κόμβο της παραλίας Αιγίου στην Παναγοπούλα και κοντά στον κόμβο του Ρίου .

    Στα σημεία αυτά η μία λωρίδα κυκλοφορίας έχει μικρότερο πλάτος και το ασφαλές όριο ταχύτητας είναι 60 χιλιόμετρα την ώρα ενώ απαγορεύονται τα προσπεράσματα.

    Στην Κορίνθου -Τρίπολης -Καλαμάτας -Σπάρτης εργοτάξια υπάρχουν στο Σπαθοβούνι, το Αρτεμήσιο , τη Στέρνα, και στα τμήματα Τρίπολη -Παραδείσια, Τσακώνα-Καλαμάτα και Λεύκτρο Σπάρτη. Και στις δυο κατευθύνσεις υπάρχουν από δυο λωρίδες κυκλοφορίας .

    Την Μεγάλη Τετάρτη θα δοθεί στην κυκλοφορία η παράκαμψη της Μεγαλόπολης

    Στην Αθηνών -Λαμίας εργοτάξια θα δυσκολέψουν τους οδηγούς στην περιοχή της Υλίκης . Στην έξοδο θα υπάρχουν δύο λωρίδες κυκλοφορίας προς Λαμία και στην είσοδο επίσης δύο προς Αθήνα.

    Τα εργοτάξια για την κατασκευή της Ιονίας Οδού βρίσκονται μακριά από τον σημερινό δρόμο Αντιρρίου -Ιωαννίνων.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ Είδηση: 34782

    [14] Κ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Νομίζω ότι υπήρξε από την πλευρά του πολιτικού συστήματος και τουλάχιστον τα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας σημαντική ωριμότητα.»

    Παρασκευη, 26 03 2010 14:23

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπήρξε η περίφημη απόφαση στήριξης που ζητούσαμε.»

    Κ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Καταρχήν εκτιμούνε , ότι έχει γίνει μια καλή συλλογική προσπάθεια, τουλάχιστον τα δυο μεγάλα κόμματα, και η κυβέρνηση δια του αξιότιμου πρωθυπουργού, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση δια του Α. Σαμαρά. Βρέθηκε στις Βρυξέλλες και ο καθένας έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε. Νομίζω ότι υπήρξε από την πλευρά του πολιτικού συστήματος και τουλάχιστον τα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας σημαντική ωριμότητα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπήρξε ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού και του Α. Σαμαρά και γενικώς υπήρξε μια σύμπνοια για αυτό που συνέβη στις Βρυξέλλες.»

    Κ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Εγώ εισπράττω από την κοινωνία την ανακούφιση των ανθρώπων μέσα στην αγωνία που έχουμε όλοι, ότι ο δίαυλος επικοινωνίας είναι ανοιχτός. Είναι αλήθεια ότι μας ικανοποιεί απόλυτα και μας ανακουφίζει, η κίνηση του προέδρου της κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας του κ. Τρισέ, ο οποίος με την κίνησή του διασφάλισε ένα πράγμα, την ανόθευτη και αδιασάλευτη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Να υπενθυμίσω ότι το τραπεζικό σύστημα είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομίας στην φιλελεύθερη οικονομία και σε όλη την ευρωζώνη. Για όλα τα άλλα, με την σταγόνα παίρνουμε την οικονομική στήριξη από την Ευρώπη. Αυτό το οποίο ακούω περί μειοψηφικής συμμετοχής του ΔΝΤ, δεν μας ικανοποιεί στη ΝΔ. Η χαραμάδα την οποία άφησε η κυβέρνηση για το ΔΝΤ, ήταν λίγο μεγαλύτερη και μπήκε το ΔΝΤ. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται έτσι , για χώρα της ευρωζώνης, σημαίνει ότι δεν ξέρουμε τους ακριβείς όρους. Η Ελλάδα, με το δώρο του κ. Τρισέ, έχοντας εξασφαλισμένη την ρευστότητα ελπίζει ότι σήμερα θα πέσουν τα spreads και θα μπορέσει να δανειστεί. Εάν δεν μπορεί να δανειστεί λέει η συμφωνία, τότε θα προσφύγει σε αυτό το μείγμα ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ, στην πραγματικότητα όμως , αποδεχόμενοι, αν όχι την χρεοκοπία, την αδυναμία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Στο κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται επακριβώς ως έσχατη λύση .»

    Κ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Στο προσχέδιο σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκτός από αυτό υπήρχε είτε η αδυναμία δανεισμού, είτε ο δανεισμός με εξαιρετικά επαχθείς όρους. Αυτό έφυγε. Είμαστε ευχαριστημένοι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που λειτούργησε ανεξάρτητα και είμαστε πολύ συγκρατημένοι για αυτό το μείγμα. Μας ανησυχεί το ΔΝΤ και ό,τι κουβαλάει μαζί του.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Για την στάση της κ. Μέρκελ, τι σημαίνει;»

    Κ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Ο μόνος συνδετικός κρίκος μεταξύ των χωρών είναι το ευρώ και δεν φθάνει, η Γερμανία φαίνεται ότι χρησιμοποιεί αυτή την ώρα , την κρίση στην Ελλάδα, καταρχήν για να προλάβει ένα ντόμινο για τις επόμενες χώρες που έρχονται και που είναι η Πορτογαλία και κυρίως η Ισπανία, αλλά το δεύτερο είναι ότι η Γερμανία πάει να παίξει ένα πρωταγωνιστικό έως ηγεμονικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δεν είναι ούτε κακό, ούτε καλό αναγκαστικά, αλλά πρέπει να το συνεκτιμήσουμε.»

    Είδηση: 34778

    [15] Ανακλήθηκε ακατάλληλο κινέζικο ρύζι από την αγορά

    Παρασκευη, 26 03 2010 14:19

    Την άμεση απόσυρση ενός μεταλλαγμένου ρυζιού από την αγορά αποφάσισε ο ΕΦΕΤ, ο οποίος, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώθηκε για τη διακίνηση ρυζιού vermicelli, με μη εγκεκριμένη γενετική τροποποίηση.

    Πρόκειται για ρύζι vermicelli, κινέζικης προέλευσης, με την εμπορική επωνυμία "Double Phoenix Brand, Guangdong - RIJSTVERMICELLI", σε συσκευασία των 500 g, με αριθμούς παρτίδων 081106 και 081108 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 30.09.2010. Το συγκεκριμένο προϊόν διακινήθηκε μέσω της Ολλανδικής επιχείρησης «Herman Kuijper B.V.» σε ελληνική εταιρεία.

    Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου του συγκεκριμένου προϊόντος και για τις δύο παρτίδες από την ανωτέρω επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

    Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, η απεικόνιση του οποίου φαίνεται παρακάτω, να μην το καταναλώσουν.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 34779

    [16] Κλήση σε απολογία για τον Ζαγοριανό

    Παρασκευη, 26 03 2010 14:18

    Σε απολογία εκλήθη από τον εφέτη ανακριτή, Χρήστο Χασιώτη, ο έως πρότινος ανακριτής στην υπόθεση της Siemens, Νίκος Ζαγοριανός, στο πλαίσιο της έρευνας, που διενεργείται, σχετικά με τις ποινικές του ευθύνες για τους χειρισμούς του στην υπόθεση. Εναντίον του κ. Ζαγοριανού εκκρεμεί ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος. Ο κ. Ζαγοριανός ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να μελετήσει τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του. Νέες κλήσεις σε μάρτυρες για την υπόθεση της Siemens πρόκειται να αποστείλουν, αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα, οι εφέτες ανακριτές Μαρία Νικολακέα και Γιάννης Φιοράκης.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 34776

    [17] Βύθιση Νοτιοκορεατικού σκάφους ανοιχτά της Β. Κορέας

    Παρασκευη, 26 03 2010 17:18

    Το ενδεχόμενο τορπιλισμού εξετάζει η Νότιος Κορέα, μετά την βύθιση πολεμικού της πλοίου, που μετείχε σε άσκηση, ανοιχτά της Βόρειού Κορέας.

    Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, σκάφος του πολεμικού ναυτικού της Νότιας Κορέας με 100 επιβαίνοντες βυθίστηκε στα ανοικτά της Βόρειας Κορέας, ενώ η Σεούλ ερευνά το ενδεχόμενο να επλήγη από βορειοκορεάτικη τορπίλη.

    Αν και ακόμη δεν υπάρχει ενημέρωση για τον αριθμό των θυμάτων, εκφράζεται η ανησυχία ότι πολλά από τα μέλη του πληρώματος έχουν χάσει τη ζωή τους. Όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης στη Ν. Κορέα, τις τελευταίες εβδομάδες η Βόρεια Κορέα ενισχύει την άμυνά της σε απάντηση των κοινών γυμνασίων Νότιας Κορέας-ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκαν αυτό το μήνα.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 34796

    [18] Παράταση της αποχής των δικηγόρων

    Παρασκευη, 26 03 2010 13:21

    Συνεχίζουν την κινητοποίησή τους οι δικηγόροι της χώρας, οι οποίοι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη, διαμαρτυρόμενοι για την επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες. Την παράταση των κινητοποιήσεων αποφάσισε η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 34771

    [19] Βολές Σκοπίων - Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας

    Παρασκευη, 26 03 2010 15:11

    Την προκλητική της συμπεριφορά έναντι της χώρας μας συνέχισε η ηγεσία των Σκοπίων, που μέσω του υπουργού Εξωτερικών τους καταλόγισε στην Ελλάδα "Έλλειψη πραγματισμού για την υπέρβαση της εκκρεμότητας της ονομασίας", ενώ στο πλευρό των Σκοπίων τάσσεται και η Τουρκία.

    Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των εγκαινίων του τουρκικού προξενείου στην Οχρίδα, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Αντόνιο Μιλόσοσκι έβαλε κατά της Ελλάδας λέγοντας:

    «Το σημαντικότερο όλων είναι ότι έχουμε κοινή θέση πως το διμερές αυτό ζήτημα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό, με τρόπο που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Ως κυβέρνηση μπορούμε να κάνουμε μία σύγκριση μεταξύ της προηγούμενης και της νυν κυβέρνησης της Ελλάδας. Διαπιστώνουμε ότι η σημερινή ηγεσία της Ελλάδας είναι διατεθειμένη για συναντήσεις, χειραψίες και φωτογραφήσεις, όμως, δυστυχώς, μέχρι στιγμής, δεν έχουμε διαπιστώσει την ετοιμότητά της για ουσιαστική πραγματιστική προσέγγιση, ως τρόπο υπέρβασης του ζητήματος αυτού».

    Από την πλευρά του ομολόγου του της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της Τουρκίας στην ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ. «Ο δρόμος για την ένταξη της Δημοκρατίας της ΠΓΔΜ στην ΕΕ πρέπει να είναι ανοιχτός και νομίζω ότι οι χώρες μας μπορούν να διαδραματίσουν, από κοινού, έναν ενεργό ρόλο ως μέλη της ΕΕ. Η επιτυχία σας είναι και δική μας επιτυχία», ανέφερε ο κ. Νταβούτογλου.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 34787

    [20] Δύσκολες μέρες για την Πορτογαλία, Ισπανία και τη Μεγάλη Βρετανία

    Παρασκευη, 26 03 2010 15:09

    Δύσκολες μέρες περνάνε αρκετές Ευρωπαικές χώρες. Στην Πορτογαλία, με το έλλειμμα να τρέχει στο 8%, το κοινοβούλιο ενέκρινε το πρόγραμμα λιτότητας που υποστήριξε η κυβέρνηση μειοψηφίας, μια μέρα μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας ενώ στη γειτονική Ισπανία, αρκετοί πολίτες ζούν κάτω από το όριο της φτώχειας.

    Πορτογαλία

    Το πορτογαλικό κοινοβούλιο ενέκρινε αργά το βράδυ το πρόγραμμα λιτότητας που υποστήριξε η κυβέρνηση μειοψηφίας σε μία προσπάθεια αποκατάστασης της οικονομικής αξιοπιστίας της χώρας, μία ημέρα μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς της. Το κοινοβούλιο υπερψήφισε μία συμβιβαστική διακήρυξη υποστήριξης προς το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που πρότεινε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Ζοζέ Σόκρατες. Στόχος των μέτρων του πρωθυπουργού Σόκρατες είναι η μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού από 9,3% στο 2,8% μέχρι το 2013. Τα μέτρα προβλέπουν αύξηση της φορολογίας, μείωση των δημοσίων δαπανών και την ιδιωτικοποίηση πολλών εταιριών.

    Ισπανία

    Εκρηκτική φαίνεται να είναι η κατάσταση και στην Ισπανία με την ανεργία να ξεπερνάει το 18%. Ένας στους πέντε Ισπανούς ζει κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ αρκετά νοικοκυριά, περίπου 14%, δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Η Ισπανία παραμένει η χώρα με την υψηλότερη ανεργία στην ευρωζώνη παρά τη διάθεση δισεκατομμυρίων ευρών στην οικονομία.

    Μεγάλη Βρετανία

    Από αύριο Σάββατο 27 Μαρτίου και για 4 μέρες τα πληρώματα της Bitish Airways θα συμμετέχουν στον δεύτερο γύρο των κινητοποιήσεών τους ενώ απεργιακές κινητοποιήσεις εξήγγειλαν για τις 6 Απριλίου και τα συνδικάτα των εργαζομένων στους βρετανικούς σιδηροδρόμους ώστε να διαμαρτυρηθούν για την κατάργηση θέσεων εργασίας και τις συνθήκες απασχόλησης.

    Πηγή: ΝΕΤ105,8 ΝΕΤ ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34785

    [21] Προβληματισμός ΝΔ- Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

    Παρασκευη, 26 03 2010 14:44

    Σοβαρούς προβληματισμούς για το κύριο μέρος της συμφωνίας στις Βρυξέλλες εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος τόνισε ότι "οι ώρες αυτές είναι για περισυλλογή και όχι για πανηγυρισμούς". Ο κύριος Σαμαράς, έθεσε τρία κρίσιμα ερωτήματα και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει μόνη της το πρόβλημα. Αντιδράσεις για τη συμφωνία εξέφρασαν τα κόμματα της αριστεράς για ανακωχή που κανείς δεν ξέρει την διάρκεια έκανε λόγο ο ΛΑΟΣ.

    Προβληματισμός Σαμαρά

    Έντονους προβληματισμούς και δυσοίωνες προβλέψεις για το κύριος μέρος της συμφωνίας, τόσο για το περιεχόμενό της όσο και για τον τρόπο και τη διαδικασία που αυτή μπορεί να λειτουργήσει εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Ο κ. Σαμαράς σε δήλωσή του τόνισε ότι είναι ώρα για περισυλλογή και όχι για πανηγυρισμούς και χαρακτήρισε θετική την απόφαση της ΕΚΤ για το καθεστώς ομολόγων καθώς "αποτρέπεται η πιστωτική ασφυξία στην ελληνική αγορά".

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως για να πάρει η Ελλάδα βοήθεια απαιτείται να έχει φτάσει στο έσχατο σημείο, χωρίς να προσδιορίζεται ποιό είναι αυτό. "Να δανείζεται με 6% από τις αγορές; Να δανείζεται με 8% από τις αγορές; Να μη μπορεί να δανειστεί καθόλου; Δηλαδή, ζητούν από την Ελλάδα να φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας για να τη βοηθήσουν;", ρώτησε και επεσήμανε πως εμείς ζητήσαμε στήριξη για να μη φτάσουμε στα όρια αυτά.

    Επίσης ανέφερε πως ακόμα και αν μπαίναμε στη διαδικασία βοήθειας κάτω από τέτοιους όρους, η συμφωνία επιβάλλει τη λήψη τελικής απόφασης από κάθε χώρα της ευρωζώνης με ομοφωνία, κάτι το οποίο στη πράξη μπορεί να σημαίνει και νέα μέτρα και "συνεπώς πρόκειται για εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία".

    Ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ακόμη ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο της συμφωνίας "φωτογραφίζει επιπλέον δυσμενείς όρους για την Ελλάδα και συνιστά υπονόμευση των ευρωπαϊκών θεσμών, μια που οδηγεί στον έλεγχο μιας ευρωπαϊκής οικονομίας από ένα κατ'εξοχήν μη ευρωπαϊκό οργανισμό".

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ κατέληξε επισημαίνοντας πως η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ξεπεράσει το σκόπελο και να σταθεί μόνη στα πόδια της, γιατί αυτό είναι το πιο συμφέρον για την ίδια.

    "Αυτό επιβάλλει και η αξιοπρέπειά της χώρας μας και η ανόρθωση της αξιοπιστίας της. Μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα και θα το κάνουμε μόνο με τις δικές μας δυνάμεις", τόνισε.

    ΛΑΟΣ: "Κερδίσαμε μια ανακωχή"

    "Δεν κερδίσαμε τον πόλεμο, ούτε καν μία μάχη. Κερδίσαμε μία ανακωχή που δεν γνωρίζουμε τη διάρκειά της. Σε λίγες ημέρες θα βγούμε για δανεισμό. Αν πετύχουμε να δανειστούμε με επιτόκιο πέριξ του 5% αυτό θα είναι πράγματι κάτι. Αν όμως ξεπεράσει το 6% τότε πράγματι θα χρειαστούμε πρόσθετη βοήθεια", τόνισε ο ΛΑΟΣ και απαντώντας στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού για στήριξη σε αναπτυξιακά και κοινωνικά μέτρα είπε:

    "Ή αυτά θα είναι χλιαρά και ως εκ τούτου αναποτελεσματικά, οπότε δεν χρειάζεται την βοήθεια κανενός, ή θα είναι "πειθαρχημένα" για να είναι ουσιωδώς αποτελεσματικά. Πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται εκ των προτέρων συμφωνία".

    ΚΚΕ

    Η θριαμβολογία του πρωθυπουργού είναι το τυρί στη φάκα που έχουν στήσει για τον ελληνικό λαό, προκειμένου να χειραγωγήσουν και να κάμψουν τις δικαιολογημένες αντιδράσεις μπροστά στο φορολογικό νομοσχέδιο και οικονομικά μέτρα τονίζει η Αλέκα Παπαρήγα.

    "Η επίκληση του δημοσιονομικού προβλήματος, του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων αποτελεί το "τυράκι" στη φάκα για την παγίδευση των εργαζομένων. Πίσω από την αύξηση του δημόσιου χρέους βρίσκεται η υπέρογκη κρατική χρηματοδότηση των μεγαλοεπιχειρηματιών, οι υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες για τα σχέδια του ΝΑΤΟ, οι συνέπειες της έκθεσης της εγχώριας παραγωγής στον ανταγωνισμό της "απελευθερωμένης" αγοράς της ΕΕ, από την οποία επωφελούνται συγκεκριμένοι μονοπωλιακοί όμιλοι.

    Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αυταπάτη ότι εάν μειωθεί το Δημόσιο Χρέος μπορεί να δοθούν αυξήσεις, να χρηματοδοτηθούν κοινωνικές υπηρεσίες, να μειωθεί η έμμεση και άμεση φορολογία των λαϊκών στρωμάτων. Η πίεση στο λαϊκό εισόδημα θα είναι συνεχής. Σήμερα για να μειωθούν τα ελλείμματα, αύριο για να μην αυξηθούν."

    Αντίθετος στην ανάμειξη ΔΝΤ ο Αλέξης Τσίπρας

    Την αντίθεσή του στην εμπλοκή του ΔΝΤ εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως οι χειρισμοί της κυβέρνησης αλλά και οι δυσμενείς συσχετισμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το έφεραν στη χώρα μας από την πίσω πόρτα, και μαζί με αυτό μας φέρνουν νέα ακόμα πιο επώδυνα αντιλαϊκά μέτρα.

    Όσοι κινδυνολόγησαν, τόνισε, περί χρεωκοπίας της χώρας, αποδείχτηκε ότι δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το να βάλουν μια χοντρή θηλιά στο λαιμό κάθε έλληνα εργαζόμενου, μισθωτού, άνεργου και συνταξιούχου.

    Η αλλαγή πολιτικής, κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι ο μόνος τρόπος απεμπλοκής της χώρας από αυτή την κρίση, επισημαίνοντας πως η απόσυρση των υφεσιακών και αντικοινωνικών μέτρων και η επένδυση στην ανάπτυξη και τη στήριξη της απασχόλησης είναι μονόδρομος.

    Δηλώσεις Κ. Μίχαλου για Σύνοδο Κορυφής

    Ως θετικές για την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Τρισέ, για τα ελληνικά ομόλογα, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ενώ αντίθετος εμφανίστηκε σε ότι αφορά στην εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ελληνική υπόθεση.

    Παράλληλα ο κ. Μίχαλος χαρακτήρισε αναμενόμενες τις εξελίξεις της Συνόδου Κορυφής για τη στήριξη της χώρας μας και πρότεινε την έκδοση στην ελληνική αγορά κρατικού ομολόγου που θα χρηματοδοτηθεί από τις ελληνικές καταθέσεις στο εξωτερικό.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ 105,8-ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 34781

    [22] Θετικός ο απόηχος στις αγορές

    Παρασκευη, 26 03 2010 14:27

    Θετικά αντιδρούν οι τράπεζες στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δέχεται και μετά το 2010 τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση. Για "ράλι ανακούφισης" και "βελτίωση της ψυχολογίας" κάνουν λόγο αναλυτές ενώ πέριξ των 307 μ.β. κυμαίνεται το spread του 10ετούς ομολόγου. Η απόφαση της ΕΚΤ μειώνει τον κίνδυνο έλλειψης ρευστότητας για την Ελλάδα, επισημαίνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's. Η Αγγελα Μέρκελ από την πλευρά της εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ευρωπαϊκή συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες όσον αφορά το μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα, ο οποίος, όπως είπε, θα συμβάλει στη σταθερότητα του ευρώ. Πρώτο θέμα στο διεθνή Τύπο ο λεγόμενος «γαλλο-γερμανικός συμβιβασμός».

    Το κείμενο στο οποίο είχαν συναινέσει Μέρκελ και Σαρκοζί, έγινε δεκτό από τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης, χωρίς τροποποιήσεις. Οι βασικές του ρυθμίσεις προβλέπουν παροχή συντονισμένων διμερών δανείων σε εθελοντική βάση, με τη συνδρομή και του ΔΝΤ, και μόνο στην περίπτωση αδυναμίας δανεισμού ενός κράτους-μέλους. Στην απόφαση επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υπέβαλε αίτημα για οικονομική ενίσχυση.

    Ικανοποίηση Μέρκελ

    "Πιστεύω ότι η Ευρώπη απέδειξε ότι είναι ικανή να δράσει σε ένα σημαντικό ζήτημα. Ενήργησε υπέρ της σταθερότητας του ευρώ και επέδειξε αλληλεγγύη προς μια χώρα, η οποία αντιμετωπίζει δυσκολίες", τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος στους δημοσιογράφους κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποβάθμισε τους κινδύνους εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι καμία χώρα στη ζώνη του ευρώ δεν βρίσκεται σε κατάσταση που να μπορεί να συγκριθεί με αυτήν της Ελλάδας.

    Moody's: Σανίδα σωτηρίας για Ελλάδα και ευρώ η απόφαση της ΕΚΤ

    Σε σημερινή του ανάλυση ο διεθνής οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι η κίνηση της ΕΚΤ να διατηρήσει και μετά το 2010 την χαμηλότερη αξιολόγηση Baa3 ως εχέγγυα για τα ελληνικά ομόλογα είναι άμεσης σημασίας για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες της ευρωζώνης.

    Η Moody's προσθέτει ότι η απόφαση της ΕΚΤ έχει μικρή επίδραση στην αξιολόγηση ή στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς η έκβαση είχε αποτιμηθεί στην τρέχουσα αξιολόγηση.

    Ανάκαμψη για το ευρώ - αύξηση τιμών πετρελαίου

    Η συμφωνία των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης για παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, με εμπλοκή του ΔΝΤ, επέτρεψε την ανάκαμψη του ευρώ έναντι του δολαρίου από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα μηνών στα οποία είχε υποχωρήσει η ισοτιμία των δύο νομισμάτων. Η ισοτιμία διαμορφώνεται κοντά στο 1,339, με σημαντική άνοδο σε ποσοστό 0,92%.

    Ενισχύονται, μετά από τριήμερη πτωτική πορεία και οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς η συμφωνία για δημιουργία δικτύου ασφαλείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα ενίσχυσε την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη κινδύνων.

    Το μεσημέρι, το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Μαΐου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε 12 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με το "κλείσιμο" της Πέμπτης, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 80,65 δολάρια. Νωρίτερα είχε υπερβεί τα 81 δολάρια.

    Η τιμή του αντίστοιχου συμβολαίου του αργού τύπου μπρεντ διαμορφωνόταν στα 78,44 δολάρια, κερδίζοντας 9 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος". Νωρίτερα είχε αγγίξει έως και τα 80,68 δολάρια.

    «Πικρή νίκη» - «Επώδυνος Τοκετός»

    Για "πικρή νίκη" της καγκελαρίου της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ κάνει λόγο σήμερα ο γερμανικός Τύπος επισημαίνοντας ότι κατόρθωσε μεν να επιβάλει τους όρους της στην υιοθέτηση του σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα, με τον κίνδυνο όμως "να προδώσει την ευρωπαϊκή ιδέα" και να αλλοιώσει την εικόνα της Γερμανίας στο εξωτερικό.

    "Πικρή νίκη" είναι ο τίτλος της Handelsblatt και "Γερμανική διαταγή" της Financial Times Deutschland. Οι δύο μεγάλες οικονομικές εφημερίδες συγκρίνουν τη Γερμανίδα καγκελάριο με την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, που έμεινε στην ιστορία ως "Σιδηρά Κυρία", επισημαίνοντας ωστόσο ότι η ρήξη στους κόλπους της νομισματικής ένωσης δεν αφήνει περιθώρια στο μέλλον για την εξεύρεση μιας νέας συναίνεσης.

    "Η Αγγελα Μέρκελ θριαμβεύει, η ευρωομάδα υιοθέτησε σχέδιο οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα με τους δικούς της όρους. Αλλά το τίμημα είναι υψηλό, αφού κινδυνεύει να αλλοιωθεί συνολικά η εικόνα της Γερμανίας στην Ευρώπη", γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση το περιοδικό Der Spiegel. Η κ. Μέρκελ, η οποία κατά το παρελθόν εμφανιζόταν έτοιμη για συμβιβασμό, αυτή τη φορά οχυρώθηκε στη θέση της, παρουσιάζοντας έτσι ένα "νέο πρόσωπο" στους εταίρους της στις Βρυξέλλες, γράφει το περιοδικό.

    Απευθυνόμενη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη συγχρηματοδότηση μαζί με την ευρωζώνη ενός σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα, η καγκελάριος "προδίδει την ευρωπαϊκή ιδέα" και δίνει "μια θλιβερή εικόνα της χώρας της", γράφει από την πλευρά της η Frankfurter Rundschau.

    Η άποψη ωστόσο μερίδας του Τύπου ότι η καγκελάριος σημείωσε καθαρή νίκη, της προσφέρει την ώθηση που χρειαζόταν ενόψει των σημαντικών εκλογών που θα διεξαχθούν το Μάιο στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, από τις οποίες κινδυνεύει η πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού στην Άνω Βουλή.

    "Η Μέρκελ κέρδισε κόντρα σε όλα - κόντρα στο Σαρκοζί, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε ευρεία μερίδα σχολιαστών στην πατρίδα, οι οποίοι επέμεναν ότι η Γερμανία θα παραμείνει ο καλοπληρωτής της Ευρώπης", δηλώνει ο εκδότης της Die Zeit, που συμπληρώνει ότι το γερμανικό παιχνίδι ισχύος αποτελεί και προειδοποίηση προς τα κράτη-μέλη που δεν είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους.

    "Αποφεύχθηκε το κραχ του ευρώ! Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναπνέουν και πάλι. Η Μέρκελ κερδίζει", είναι παράλληλα ο τίτλος της Bild στην on line έκδοσή της.

    "Ο Κακός Λύκος"

    Για "γερμανικό βαρίδι" κάνει λόγο η γαλλική Liberation, η οποία στιγματίζει το γεγονός ότι "αντί να εκφράσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, το Βερολίνο θέλει να επιβάλει στις χώρες μέλη μια συμφωνία που περνά από το ΔΝΤ". Επιβάλλοντας στους εταίρους της την προσφυγή στο ΔΝΤ για την υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας, η Γερμανία εξασφάλισε ένα σχέδιο ελάχιστης βοήθειας.

    Για "επώδυνο τοκετό" κάνει λόγο η εφημερίδα Le Figaro, η οποία εστιάζει στο γεγονός ότι η γερμανική επιμονή ανάγκασε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αποδεχθούν "μια σημαντική εμπλοκή" του ΔΝΤ στο "ευρωπαϊκό μαντρί".

    "...Η Αγγελα Μέρκελ επέβαλε τη θέλησή της στην ΕΕ. Εκ προοιμίου απομονωμένη στην τήρηση της ορθοδοξίας, η Γερμανία έδειξε ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς αυτήν στο πλαίσιο μιας Ευρώπης σε κρίση. Ακαμπτη, η καγκελάριος επέβαλε τις επιλογές της. Ο Νικολά Σαρκοζί, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο πρόεδρος του Eurogroupe Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όλοι θα προτιμούσαν μια καθαρά ευρωπαϊκή λύση. Ολοι έβλεπαν στην προσφυγή στο ΔΝΤ ένα πλήγμα στην ευρωπαϊκή υπερηφάνεια και την ανεξαρτησία. Αλλά η απειλή μιας κατάρρευσης του ευρώ δεν τους άφησε περιθώρια επιλογής", σχολιάζει η εφημερίδα.

    Για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ΔΝΤ, κάνει λόγο η εφημερίδα Le Monde. Υπό τον τίτλο "Μεγάλος Κακός Λύκος", η εφημερίδα σημειώνει ότι για την Ευρωπαϊκή Ενωση , η προσφυγή στο ΔΝΤ μπορεί να θεωρηθεί ατιμωτική.

    "Μη ασφαλές το δίχτυ ασφαλείας" αναφέρει για το σχέδιο στήριξης ο Economist σε άρθρο του εκτιμώντας ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια από αυτήν που της προσφέρεται.

    Πηγή: NET, NET 105.8, AΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Προβληματισμός ΝΔ-Αντιδράσεις αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου: Πολύ ικανοποιητική η συμφωνία Το πλήρες κείμενο της συμφωνίας Σημαντική κίνηση από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Διέξοδος μετά από πυρετώδεις διεργασίες Είδηση: 34783

    [23] Προτεραιότητα της Ρωσίας ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

    Παρασκευη, 26 03 2010 13:40

    Βασική ενεργειακή προτεραιότητα για την Ρωσία, εξακολουθεί να αποτελεί η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη σύμφωνα με τον επίσημο εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αντρέι Νεστερένκο.

    Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενος στις προτεραιότητες της χώρας του για την Νοτιο-ανατολική Ευρώπη, όπου θέλει να εδραιωθεί είπε μεταξύ άλλων:

    «Το διάστημα αυτό συνεχίζεται η διαμόρφωση του συγκεκριμένου σχήματος υλοποίησης αυτού του μεγάλου ενεργειακού σχεδίου».

    Α. Νεστερένκο

    «Από την εποχή της υπογραφής, το 2007, από τη Ρωσία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα της τριμερούς διακυβερνητικής συμφωνίας συνεργασίας για την κατασκευή και εκμετάλλευση του πετρελαιαγωγού, η ρωσική πλευρά επανειλημμένως σε διάφορα επίπεδα επιβεβαίωνε επισήμως το ενδιαφέρον της για την ταχύτερη δυνατή έναρξη των πρακτικών εργασιών για την υλοποίηση του σχεδίου».

    «Οι εταιρείες, που εξορύσσουν πετρέλαιο και το εξάγουν μέσω του συστήματος αγωγών της Κασπίας, αντιμετωπίζουν τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη ως μία από τις σημαντικές διαδρομές για την εξαγωγή ενεργειακών πηγών στις διεθνείς αγορές», πρόσθεσε στη δήλωσή του ο κ. Νεστερένκο.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 34773


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 26 March 2010 - 17:54:45 UTC