Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-03-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πεταλωτής: Λύση στα πλαίσια της ΕΕ
  • [02] Έλεγχος στις μισθολογικές καταστάσεις των ιδιωτικών σχολείων
  • [03] Τέσσερις πυλώνες για τη στήριξη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης
  • [04] Α.ΜΠΕΖΑΣ:«Δεν είναι ούτε απόφαση υπουργική, ούτε διάταξη. Είναι μια διοικητική λύση.»
  • [05] Χ. Κλίντον: Μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις το Ισραήλ
  • [06] Απεργία στη Lufthansa
  • [07] Πτώση 1,91% στο χρηματιστήριο
  • [08] ΗΠΑ: Η λίστα του Σίντλερ πωλείται έναντι 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων.
  • [09] Σύντομα τροπολογία για αποποινικοποίηση της κουκούλας-απαγόρευση καμερών
  • [10] Πυρήνες της φωτιά και Κομμάντο Λ. Φούντας πίσω από τις βόμβες
  • [11] Έως τα Άνω Λιόσια ταξιδεύουν τα τοξικά ιατρικά απόβλητα της Κ. Μακεδονίας
  • [12] Δυσαρέσκεια Βαλυράκη για την δικογραφία της siemens
  • [13] Στις 3 Μαΐου οι εξετάσεις των πτυχιούχων ΤΕΕ για εισαγωγή στα ΤΕΙ
  • [14] Ευνοϊκότερο το νομοσχέδιο για τους ανηλίκους
  • [15] Ύφεση 2% προβλέπει η ΤτΕ για το 2010

    [01] Πεταλωτής: Λύση στα πλαίσια της ΕΕ

    Δευτερα, 22 03 2010 17:43

    Λίγες μόνο ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής, η κυβέρνηση δηλώνει δια του εκπροσώπου της ότι επιθυμεί λύση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι η Ευρωζώνη αποτελεί μια κατάκτηση και ότι η Αθήνα θεωρεί αδιανόητο, να μην δώσει η Ε.Ε. τη βοήθεια και πολιτική στήριξη που ζητά. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση το Πρόγραμμα Σταθερότητας, στη Βουλή.

    "Αδιανόητο να μη δώσει λύση η ΕΕ"

    Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες στην Ευρώπη απέστειλε την Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο Γιώργος Πεταλωτής στην ενημέρωση των δημοσιογράφων τόνισε ότι για την Αθήνα δεν υπάρχει δίλλημα ΕΕ ή ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα ζητά την πολιτική στήριξη της ΕΕ

    "Θεωρούμε αδιανόητο να μην δώσει τη στήριξή της η ΕΕ. Δυνατότητες υπάρχουν πολλές και σε πολλά επίπεδα, τις έχουμε εξετάσει, τις εξετάζουμε, θα ήμασταν ανεύθυνοι ως κυβέρνηση εάν εξετάζαμε και δεν ήμασταν έτοιμοι για όλες τις δυνατότητες", σημείωσε ο κ. Πεταλωτής και τόνισε με έμφαση ότι η Ελλάδα επιθυμεί το ζήτημα της οικονομικής κρίσης να λυθεί μέσα από τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

    Ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε ως αναφορά μιας απλής δυνατότητας την προσφυγή στο ΔΝΤ και τόνισε ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι να λύσει το πρόβλημα μόνη της, αλλά με την πολιτική στήριξη της Ευρώπης.

    Μάλιστα σε ερώτηση εάν κατά τις επαφές κυβερνητικών παραγόντων με το ΔΝΤ δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι σε περίπτωση που αξιοποιηθεί η δυνατότητα αυτή, δεν θα ζητηθούν πρόσθετα μέτρα, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι "αυτό θα συζητηθεί εάν υπάρξει, σε πολύ υποθετικό χρόνο και τρόπο, προσφυγή στο ΔΝΤ".

    Υπογράμμισε ωστόσο ότι "δεν έχει γίνει συζήτηση για το ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν σε υποτιθέμενη προσφυγή στο ΔΝΤ".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει πείσει όλους τους συνομιλητές της ότι δεν ζητά οικονομική βοήθεια από κανέναν και πρόσθεσε αυτό που προέχει είναι η ανάγκη θέσπισης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής με στόχο την αντιμετώπιση κρίσεων, αλλά και την προστασία των κρατών - μελών και του κοινού νομίσματος απέναντι στις κερδοσκοπικές κινήσεις.

    Ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι από τη Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα περιμένει μόνο την πολιτική στήριξη εταίρων και τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει έναν εξαιρετικά δύσκολο αγώνα προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους ότι η χώρα έχει αλλάξει πορεία και ότι προχωράει σε όλες ότι τις απαραίτητες διορθωτικές και διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος και τη λειτουργία τους.

    "Τα spreads ανεβαίνουν, όχι γιατί μιλάει η κυβέρνηση αλλά επειδή δεν υπάρχει αξιοπιστία, δεν υπήρχε αξιοπιστία της χώρας μας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο",επισήμανε ο κ. Πεταλωτής ερωτηθείς σχετικά.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός με την με την Γερμανίδα Καγκελάριο στην οποία επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από τους εταίρους της και ζήτησε πολιτική στήριξη εναντίον των κερδοσκόπων που αφαιρούν από τη χώρα τη δυνατότητα να δανειστεί με όρους που θα της επιτρέψουν να ανασάνει.

    "Δεν μπορούμε να δηλώσουμε ούτε πιο αισιόδοξοι ούτε πιο απαισιόδοξοι", τόνισε ο κ. Πεταλωτής για τη συνομιλία ενώ απέκλεισε ότι η κυβέρνηση δεν θα βάλει κάποιο όριο σχετικά με τα όρια δανεισμού εάν αυτός γίνει από τις διεθνείς αγορές.

    Αντιδράσεις

    "Όχι στο ψευτοδίλημμα ΕΕ ή ΔΝΤ ή μεικτό σύστημα", επισημαίνει το ΚΚΕ τονίζοντας ότι ο "Λαϊκός μονόδρομος είναι η πάλη κατά των πολιτικών - στρατιωτικών δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση, η αντίσταση στην υλοποίηση των μέτρων, η χειραφέτηση από τον «ευρωμονόδρομο» και η κατανόηση της ανάγκης αποδέσμευσης από την ΕΕ".

    "Η Ευρώπη έχει ένα δίλλημα. Ή θα δείξει αξιοπιστία βοηθώντας την Ελλάδα ή θα υποταχθεί στις ορέξεις της κ. Μέρκελ. Θέλω να ελπίζω ότι θα αντιληφθεί πως το δεύτερο οδηγεί σε μια συρρίκνωση της Ευρώπης ενώ το πρώτο στη διατήρησή της σε ένα "status" που επιθυμεί", τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης .

    "Με αντιφατικές δηλώσεις και χωρίς την παραμικρή διάθεση αμφισβήτησης της πρωτοκαθεδρίας των αγορών και του σημερινού νεοφιλελεύθερου πλαισίου της ΕΕ, ο πρωθυπουργός στο μόνο που εμφανίζεται σταθερός είναι στην επιδίωξή του να μειώσει τα εισοδήματα των εργαζομένων και των οικονομικά ασθενέστερων", τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Δήλωση Δασκαλόπουλου

    Ακόμη και αν υπάρξει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ σε συνδυασμό ή όχι με το ΔΝΤ, απλώς θα απαλύνει το πρόβλημα, επισημαίνει σε σημερινή δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος υπογραμμίζει επίσης ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ θα ισοδυναμούσε όχι απλώς με χρεοκοπία, αλλά με οικονομική και κοινωνική κατεδάφιση και τονίζει ότι πρέπει μόνοι μας και για δικό μας όφελος να αναλάβουμε τις βαρύτατες ευθύνες που φέρουμε για τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 34628

    [02] Έλεγχος στις μισθολογικές καταστάσεις των ιδιωτικών σχολείων

    Δευτερα, 22 03 2010 17:25

    Συντονισμός των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας προκειμένου να μπεί "φρένο" στις επιδιώξεις ιδιοκτητών σχολείων να περικόψουν τον 14ο μισθό στους εκπαιδευτικούς που απασχολούν. Τον έλεγχο των μισθολογικών καταστάσεων των ιδιωτικών σχολείων ζητά με έγγραφό του από τους Περιφερειακούς Διευθυντές, μέχρι τις 26 Μαρτίου, ο Ειδικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Μιχάλης Κοντογιάννης. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε σχετικά ότι "η μη καταβολή ή η περικοπή του 14ου μισθού συνιστά παραβίαση της νομιμότητας και επιφέρει κυρώσεις". Όπως επεσήμανε ο κ. Λοβέρδος, μια τέτοια ενέργεια θα στερούσε από τους εργαζόμενους νομοθετημένες απολαβές και από τα ασφαλιστικά ταμεία νομοθετημένους πόρους. Πάντως, οι σχολάρχες λένε ότι θα συμμορφωθούν με τις οδηγίες του Παιδείας.

    "Η μισθοδοσία του ιδιωτικού τομέα δεν συνιστά δημόσια δαπάνη"

    "Ως υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχουμε επανειλημμένα υπογραμμίσει πως η μισθοδοσία του ιδιωτικού τομέα δεν συνιστά δημόσια δαπάνη και επομένως δεν σχετίζεται με τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης και με τα μέτρα που πρόσφατα έχουν ληφθεί" Ανδρέας Λοβέρδος

    "Το υπουργείο και οι ελεγκτικοί του μηχανισμοί, με διεξοδικούς ελέγχους στις ατομικές συμβάσεις και τους όρους εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, θα εξασφαλίσουν την πλήρη και εμπρόθεσμη καταβολή των εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία", διευκρίνισε ο κ. Λοβέρδος.

    Εν τω μεταξύ, με έγγραφό του ο ΓΓ του υπουργείου Παιδείας ζητά από τους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης να ελέγξουν μέχρι τις 26 Μαρτίου όλες τις μισθολογικές καταστάσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και να μην επιτρέψουν οποιαδήποτε περικοπή στη μισθοδοσία. Στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, όπως επισημαίνεται στο έγγραφο, αυτό αντίκειται στη νομοθεσία.

    "'Δούρειος ίππος' οι περικοπές"

    Ως "δούρειο ίππο" για το πέρασμα στον ιδιωτικό τομέα των μισθολογικών μειώσεων του Δημοσίου, αποτελεί η απόφαση του Συνδέσμου ιδρυτών ελληνικών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, να περικόψουν τις αποδοχές των ιδιωτικών εκπαιδευτικών των σχολείων τους, επισήμαναν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί σε συνέντευξη Τύπου.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), Μιχ. Κουρουτός, τόνισε ότι εάν πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη μείωση, είναι δυνατό να συμπαρασύρει όλες τις συλλογικές συμβάσεις των Νομικών Προσώπων του ιδιωτικού τομέα με αναφορά στα μισθολόγια του Δημοσίου για τον καθορισμό των ελάχιστων αποδοχών των εργαζομένων, που καθορίζουν τις αποδοχές χιλιάδων άλλων εργαζομένων στη χώρα μας.

    Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι "ορθώς το υπουργείο Παιδείας αρνήθηκε να πέσει στην παγίδα των ιδιοκτητών: Θεωρεί το νομικό πλαίσιο σαφές και επαρκές και γι' αυτό διέταξε τα περιφερειακά του όργανα να προβούν στον κατά νόμον έλεγχο των μισθολογικών καταστάσεων που υποβάλλονται στις 25 κάθε μήνα και να ενεργήσουν ό,τι προβλέπει ο νόμος, εάν διαπιστώσουν μειώσεις".

    Η Ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών έχει ζητήσει την επαγρύπνηση των εκπαιδευτικών προκειμένου με την εξουσιοδότησή της να ασκήσει αγωγές κατά των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων που θα παραβούν το νόμο. "Σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τις εξελίξεις, θα καθορίσει και τις συνδικαλιστικές της ενέργειες" αναφέρει η ΟΙΕΛΕ.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Ανησυχία για τον 14ο μισθό των ιδιωτικών εκπαιδευτικών Είδηση: 34623

    [03] Τέσσερις πυλώνες για τη στήριξη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης

    Δευτερα, 22 03 2010 14:19

    Στους τέσσερις "πυλώνες" του επιχειρησιακού σχεδίου που αφορά στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, αναφέρθηκε η υπουργός Οικονομίας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, μετά τη συνάντησή της με τους εμπλεκόμενους φορείς στον χώρο των ναυπηγοεπισκευών.

    Συγκεκριμένα, η κ. Κατσέλη, μετά την συνάντησή της με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, των εργοδοτών και τους φορείς των Επιμελητηρίων, όσων εμπλέκονται στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, και τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΠ, κ. Γ. Ανωμερίτη, αναφερόμενη στους πυλώνες του επιχειρησιακού σχεδίου για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, μίλησε για:

    "Ζήτησα, λοιπόν, από τους εμπλεκόμενους φορείς να καταθέσουν, τις επόμενες εβδομάδες, συγκεκριμένες προτάσεις. Επίσης αναφερθήκαμε στο ζήτημα του Μητρώου που η Νομαρχία Πειραιώς προωθεί και το οποίο πρέπει να έχει τις αυστηρές προδιαγραφές που σήμερα έχει, ώστε να υπάρχει και εξυγίανση του χώρου".

    Λ. Κατσέλη.

    1) Οργάνωση και εκσυγχρονισμός της ζώνης και ό,τι αφορά στη σύσταση διοικητικής επιχείρησης, η οποία θα αναλάβει το συντονισμό των ενεργειών, τη στήριξη και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της, με τίτλο Ναυπηγοεπισκευαστικές Υπηρεσίες ΑΕ.

    2) Υποδομές που πρέπει να υπάρξουν για τη στήριξη της ζώνης και κυρίως για την πλωτή δεξαμενή, τύπου PANAMAX, όπου πάλι ο ΟΛΠ παίρνει την πρωτοβουλία να την προωθήσει.

    3) Αναπτυξιακά κίνητρα για τις επιχειρήσεις, οι οποίες εμπλέκονται και δραστηριοποιούνται μέσα στη Ζώνη. Στον αναπτυξιακό νόμο θα υπάρχουν ειδικά κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση.

    4) Το ζήτημα των εργαζόμενων που σε συνεργασία τα δύο Υπουργεία, το ΥΠΟΙΑΝ και το Υπουργείο Εργασίας, θα αντιμετωπίζουν στο πλαίσιο ενός ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδίου για τη ΝΕΖ.

    "Σήμερα, μπορέσαμε να έχουμε αυτή τη συνάντηση διότι έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τον Σκαραμαγκά. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι παρεμβάσεις στο Σκαραμαγκά, στον ΟΛΠ και στον Πειραιά καθώς και στην ΝΕΖ με το αναπτυξιακό σχέδιο για τον Πειραιά είναι αλληλένδετες. Η πρόκληση για μας είναι πραγματικά η στήριξη της Ζώνης και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της. Μόνο τότε θα κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης" δήλωσε η κ. Κατσέλη.

    Νομαρχία Πειραιά

    Δέσμη προτάσεων για τη στήριξη την ανάπτυξη και την ανατροπή της ύφεσης στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινωνική και οικονομική συνοχή της ευρύτερης περιοχής, κατέθεσε ο Νομάρχης Πειραιά, στην ευρεία σύσκεψη για τη ΝΕΖ.

    Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Μίχας έθεσε στο τραπέζι του διαλόγου προτάσεις για:

    1) Χωροθέτηση της Ν/Ζώνης.

    2) Δημιουργία Φορέα Διαχείρισης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος - Σαλαμίνας, στον οποίο θα μετέχουν μεταξύ άλλων η ΟΛΠ ΑΕ, επιχειρήσεις της Ζώνης, εκπρόσωπος της Νομαρχίας Πειραιά.

    3) Αγορά από την ΟΛΠ ΑΕ νέας πλωτής δεξαμενής, από τη στιγμή που οι 2 δεξαμενές στην Ακτή Βασιλειάδη θα αξιοποιηθούν για να υπηρετήσουν πολιτισμικούς στόχους.

    4) Ενίσχυση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

    5) Άμεση αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στην ΝΕΖ με την ίδρυση και λειτουργία παραρτήματος κατά τα πρότυπα λειτουργίας των ΚΕΠ ή των One Stop Shop.

    6) Εκπόνηση Επιχειρησιακού Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Ζώνης από την ΟΛΠ Α.Ε. η οποία θα συμμετέχει καθοριστικά στον αντιπροσωπευτικό Φορέα Διαχείρισης που θα συγκροτηθεί.

    7) Είσοδο της Ζώνης στην νέα εποχή, με εκπαίδευση των εργαζομένων στις σύγχρονες εξελίξεις, με ανάπτυξη συνεργασίας με τα Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας για την δυνατότητα χρησιμοποίησης νέων πρακτικών, περιβαλλοντικά φιλικών τεχνολογιών και υλικών στις ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες, με πράσινες δράσεις ώστε να γίνουν πραγματικά ανταγωνιστικές. Όπως υπογράμμισε, ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας "Λύση στο διέξοδο υπάρχει. Πιστεύουμε ότι οι προθέσεις της αρμόδιας Υπουργού κ. Κατσέλη είναι σε θετική κατεύθυνση, επισημαίνουμε ωστόσο πως ό,τι μέτρα και να πάρουμε θα πάνε στον πίθο των Δαναΐδων, αν δεν υπάρξει ρήξη με ο,τιδήποτε εμποδίζει την ανάπτυξη της Ν/Ζώνης ". Είδηση: 34615

    [04] Α.ΜΠΕΖΑΣ:«Δεν είναι ούτε απόφαση υπουργική, ούτε διάταξη. Είναι μια διοικητική λύση.»

    Δευτερα, 22 03 2010 15:37

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η εφημερίδα « Real news» αναφέρει ότι υπογράψατε μια απόφαση, βάση της οποίας τα εισοδήματα που προέρχονται από αφανείς πηγές δεν μπορούν να θεωρηθούν εισόδημα, οπότε δεν υπόκεινται σε φορολογία, κρατήθηκε μυστική από το ευρύ δίκτυο των εφοριακών, αλλά χρησιμοποιήθηκε από ορισμένους υψηλόβαθμους υπαλλήλους για να διευκολυνθούν -έναντι αδράς αμοιβής- μεγαλοεπιχειρηματίες.»

    Α.ΜΠΕΖΑΣ: « Είναι μια φούσκα, ένα μεγάλο ψέμα. Το δημοσίευμα γράφει πότε για απόφαση, πότε για διάταξη. Δεν είναι ούτε απόφαση υπουργική, ούτε διάταξη. Είναι μια διοικητική λύση, μια απάντηση- έγγραφο που στέλνει η διεύθυνση εισοδήματος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, οι διοικητικές λύσεις είναι απαντήσεις που δίνονται σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Δεν είναι λύσεις οι οποίες έχουν γενική και αόριστη εφαρμογή. Τίθενται συγκεκριμένο ερώτημα και υπάρχει απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα. Κοινοποιήθηκε στη ΔΟΥ Κιλκίς, διότι από την ΔΟΥ Κιλκίς προήλθε το ερώτημα. Δεύτερον, κοινοποιήθηκε στον γενικό επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης και είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο. Πώς ήταν κρυμμένη μέσα στα συρτάρια των εφοριακών και έμπαινε και έβγαινε όποτε το θέλανε οι εφοριακοί;»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δόθηκε, γιατί τέθηκε ένα ερώτημα από την ΔΟΥ του Κιλκίς. Ποιο ήταν το ερώτημα;»

    Α.ΜΠΕΖΑΣ: « Διαπιστώθηκαν στον έλεγχο που γίνεται περιουσιακής κατάστασης εφοριακών, συγκεκριμένου εφοριακού στην περιουσιακή του κατάσταση, διαπιστώθηκαν ότι υπάρχουν ποσά τα οποία δεν δικαιολογούνται από το μισθό του. Είναι προφανώς ποσά, τα οποία αποκτήθηκαν με παράνομες ενέργειες κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας από υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών. Εάν απαντούσε η διεύθυνση και εγώ ότι φορολογούνται, αυτό ήταν ξέπλυμα χρήματος, ξέπλυμα χρήματος είναι να πάρω ποσά από παράνομες ενέργειες να τα περάσω, να τα δηλώσω, να τα φορολογήσω και να μου μείνουν τα υπόλοιπα. Τα ποσά τα οποία πήρε ο υπάλληλος έχει αποκτήσει ο υπάλληλος παρανόμως δεν είναι εισόδημα. Τα ποσά αυτά είναι προϊόν εγκληματικής ενέργειας. Αλλά τα ποσά αυτά έχουν χειρότερη και αυστηρότερη μεταχείριση από την φορολόγηση. Κατάσχονται, καταλογίζονται στο σύνολό τους.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Και τι τον έκαναν αυτόν τον υπάλληλο;»

    Α.ΜΠΕΖΑΣ: « Το τι θα γίνει με αυτόν τον υπάλληλο καθορίζεται από τη νομοθεσία. Το ερώτημα που τίθεται είναι ότι αν αυτά τα ποσά θεωρούνται εισόδημα. Δεν θεωρούνται εισόδημα. Αυτά δεν είναι νομίμως αποκτηθέντα ποσά, είναι παρανόμως αποκτηθέντα ποσά. Να δημευθούν, να καταλογιστούν στο σύνολό τους. Διότι αν τα φορολογούσαμε, τότε τα ξεπλέναμε. Αυτή εδώ η διοικητική λύση δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε φορολογικές υποθέσεις, ούτε έχει σχέση με το ξέπλυμα χρήματος, ούτε με το κλείσιμο φορολογικών υποθέσεων.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δεν είναι μια γενικευμένη απάντηση είναι μια διοικητική λύση.»

    Α.ΜΠΕΖΑΣ: « Αυτό το πράγμα για να καταλάβετε γιατί αυτό είναι η ουσία, δεν μπορεί κανείς να το πάρει ελεγκτής, έφορος και να το εφαρμόσει σε άλλου τύπου φορολογικούς ελέγχους.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Όλη η αυτή η διοικητική λύση συμπίπτει χρονικά και με την υπόθεση του καρτέλ γάλακτος και με την υπόθεση κουμπάρων;»

    Α.ΜΠΕΖΑΣ: « Όχι, καμία σχέση. Αυτό είναι ερώτημα που έγινε το 2003 νομίζω, ή αρχές του 2004 από την ΔΟΥ Κιλκίς και αναφέρεται σε έλεγχο περιουσιακής κατάστασης εισοδημάτων στα οικονομικά έτη 1993- 99. Και δεν μπορεί να εφαρμοστεί ούτε σε καρτέλ γάλακτος, ούτε πουθενά. Εάν κάποιοι προσπαθούν να βρουν σκελετούς μέσα στα συρτάρια, θέλω να πω ότι στα συρτάρια που διαχειρίστηκα στο υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχουν σκελετοί. Και αν κάποιοι ψάχνουν ένα μαγικό χαρτάκι μέσα από το οποίο χάθηκαν τα λεφτά, για να δικαιολογήσουν την αναποτελεσματικότητά τους, ε λοιπόν αυτή η διοικητική λύση δεν είναι αυτό το μαγικό χαρτάκι.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Και προφανώς λέω, αυθαιρετώντας, ο υπάλληλος συνεχίζει να δουλεύει και να πλουτίζει.»

    Α.ΜΠΕΖΑΣ: « Ο υπάλληλος αυτός έχει συνταξιοδοτηθεί. Τα ποσά όμως έχουν καταλογιστεί.»

    Είδηση: 34619

    [05] Χ. Κλίντον: Μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις το Ισραήλ

    Δευτερα, 22 03 2010 13:35

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι το Ισραήλ βρίσκεται μπροστά "σε δύσκολες αλλά απαραίτητες επιλογές" στο δρόμο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. "Το σημερινό status quo δεν είναι βιώσιμο για καμία από τις πλευρές. Δεν υπόσχεται παρά βία και ανεκπλήρωτες φιλοδοξίες. Υπάρχει κι άλλη οδός. Η οδός που οδηγεί προς την ασφάλεια και την ευημερία για όλους τους λαούς της περιοχής. Αλλά χρειάζεται όλες οι πλευρές -συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ- να κάνουν δύσκολες, αλλά απαραίτητες επιλογές", αναφέρει απόσπασμα ομιλίας της Χίλαρι Κλίντον προς το φιλοϊσραηλινό λόμπι AIPAC, η οποία δόθηκε εκ των προτέρων στη δημοσιότητα.

    Η κ. Κλίντον επανέλαβε επίσης την "ακλόνητη" υποστήριξη της Ουάσινγκτον για την ασφάλεια του εβραϊκού κράτους, δηλώνοντας ότι "η εγγύηση της ασφάλειας του Ισραήλ δεν είναι απλά μία πολιτική θέση για μένα. Είναι μία προσωπική δέσμευση που δεν θα εξασθενίσει ποτέ", αναφέρεται στην ομιλία.

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών τόνισε ωστόσο ότι είναι καθήκον των Ηνωμένων Πολιτειών "να λένε την αλήθεια όπου χρειάζεται" και κάλεσε το Ισραήλ να προβεί σε ενέργειες προκειμένου να μπει τέλος στη σύγκρουση με τους Παλαιστινίους, η οποία σύμφωνα με την κ. Κλίντον "απειλεί το μακροπρόθεσμο μέλλον του Ισραήλ ως ασφαλές και δημοκρατικό εβραϊκό κράτος".

    Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να ζητούν από τη Χαμάς να αποκηρύξει τη βία και να αναγνωρίσει το Ισραήλ, ενώ επανέλαβε την αμερικανική έκκληση για απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.

    Στην ίδια ομιλία, η Χίλαρι Κλίντον αναφέρεται και στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, λέγοντας ότι η επιβολή κυρώσεων είναι μεν χρονοβόρα, αλλά ότι οι ΗΠΑ "δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν της δέσμευσής τους να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα".

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP Είδηση: 34607

    [06] Απεργία στη Lufthansa

    Δευτερα, 22 03 2010 16:45

    Τετραήμερη απεργία τον ερχόμενο μήνα ανακοίνωσαν οι πιλότοι της Γερμανικής αεροπορικής εταιρίας Lufthansa καθώς συνεχίζουν τον αγώνα τους για τη διασφάλιση των μισθών τους. Το συνδικάτο των πιλότων της εταιρείας, το οποίο είχε ξαναρχίσει συνομιλίες με τη γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν άκαρπες και ότι θα πραγματοποιήσει απεργία από τις 13 έως και τις 16 Απριλίου. Το συνδικάτο αντιτίθεται στις προσπάθειες της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας στην Ευρώπη να μεταθέσει εργαζόμενους σε θυγατρικές της με χαμηλότερη μισθολογική κλίμακα, όπως η Lufthansa Italia, που εδρεύει στο Μιλάνο. Το συνδικάτο αυτό εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος από τους 4, 500 πιλότους που εργάζονται στη μητρική εταιρεία Lufthansa, στην Lufthansa Cargo και στην Germanwings.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34622

    [07] Πτώση 1,91% στο χρηματιστήριο

    Δευτερα, 22 03 2010 17:48

    Πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων, έκλεισε τελικά ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου, παρά τις εντονότατες πιέσεις που δέχτηκε το σύνολο των μετοχών από την αρχή της συνεδρίασης.

    Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.010,22 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 1,91%, αν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι απώλειες είχαν φτάσει και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 3,1%.

    Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 130,494 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,16%, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,82% και της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,65%.

    Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, 43 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 113 πτωτικά και 55 παρέμειναν σταθερές.

    Στα ύψη το σπρεντ που έφθασε τις 358 μονάδες μετά τις δηλώσεις Μέρκελ για να πέσει λίγο στις 337 μετά τις απογευματινές δηλώσεις Γιούνκερ. Είδηση: 34629

    [08] ΗΠΑ: Η λίστα του Σίντλερ πωλείται έναντι 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Δευτερα, 22 03 2010 19:21

    Το μοναδικό ιδιωτικό αντίτυπο της "λίστας του Σίντλερ", του καταλόγου που είχε συντάξει ο βιομήχανος Όσκαρ Σίντλερ για να σώσει τους Εβραίους από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, θα δοθεί προς πώληση έναντι 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

    "Είναι το μοναδικό αντίτυπο που παραμένει στα χέρια ιδιωτών", δήλωσε ο Γκάρι Ζίμετ, ειδικός στην πώληση ιστορικών ντοκουμέντων. "Ίσως είναι το σημαντικότερο έγγραφο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου", πρόσθεσε.

    Η λίστα που συνέταξαν ο Σίντλερ και ο λογιστής του, Ιτζάκ Στερν, χρονολογείται από τις 18 Απριλίου 1945 και αποτελείται από 13 σελίδες. Σε αυτήν περιλαμβάνονται τα ονόματα 801 ατόμων, με τις ημερομηνίες γέννησής και το επάγγελμά τους. Η ιστορία του Γερμανού βιομηχάνου έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό από την ταινία "Λίστα του Σίντλερ" του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

    Ο Ζίμετ προτίμησε να πουλήσει το έγγραφο στον πρώτο υποψήφιο αγοραστή παρά να οργανώσει δημοπρασία.

    Υπάρχουν συνολικά επτά διαφορετικές εκδοχές της λίστας. Μία φυλάσσεται στο Μουσείο Ολοκαυτώματος της Ουάσιγκτον, μια άλλη στα γερμανικά ομοσπονδιακά αρχεία και άλλες δύο στο Μνημείο Γιαντ Βάσεμ του Ισραήλ. Είδηση: 34634

    [09] Σύντομα τροπολογία για αποποινικοποίηση της κουκούλας-απαγόρευση καμερών

    Δευτερα, 22 03 2010 18:23

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, ανακοίνωσε σήμερα ότι σύντομα θα καταθέσει στη Βουλή την τροπολογία, με την οποία δεν θα αποτελεί πλέον αδίκημα η χρήση της κουκούλας.

    Ακόμη, ο κ. Καστανίδης ανέφερε ότι είναι σχεδόν έτοιμη μια δεύτερη τροπολογία για την απαγόρευση λειτουργίας των καμερών στους δημόσιους χώρους. Για το ζήτημα των καμερών ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι πριν από λίγες ημέρες διαβιβάστηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης η γνωμοδότηση και η νομοθετική πρόταση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την απαγόρευση λειτουργίας των καμερών στους δημόσιους χώρους.

    Τα δύο νομοθετικά μέτρα ήταν προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης.

    ΑΠΕ Είδηση: 34631

    [10] Πυρήνες της φωτιά και Κομμάντο Λ. Φούντας πίσω από τις βόμβες

    Δευτερα, 22 03 2010 17:37

    Η Συνομωσία Πυρήνων της φωτιάς σε συνεργασία με την αντάρτικη ομάδα Τερροριστών Κομάντο-Λάμπρος Φούντας αναλαμβάνει με προκήρυξη που δημοσιεύτηκες στην ιστοσελίδα ιντιμίντια ,την ευθύνη για τις τρεις βομβιστικές επιθέσεις το τελευταίο διάστημα, στην Αθήνα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας που θεωρούσαν ως δράστες των χτυπημάτων τα μέλη της οργάνωσης, λόγω της μεθόδου και των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν.

    Συγκεκριμένα, η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων Φωτιάς», σε συνεργασία με την Αντάρτικη Ομάδα Τερροριστών «Κομμάντο Λάμπρος Φούντας», αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις τρεις βομβιστικές επιθέσεις, που σημειώθηκαν από την Παρασκευή το πρωί έως και χθες, στην Αθήνα.

    Οι τρεις οργανώσεις αναλαμβάνουν την ευθύνη για τους βομβιστικούς μηχανισμούς, που εξεράγησαν στα γραφεία της οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», στην οδό Σωκράτους, έξω από το κτήριο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, στην οδό Πέτρου Ράλλη, και στο σπίτι του αντιπροέδρου του Ελληνο-πακιστανικού Συλλόγου, Ανουάρ Ικμπάλ, στα Πατήσια.

    Η ανάληψη ευθύνης γίνεται με προκήρυξη, η οποία δημοσιεύεται στο σάιντ του Διαδικτύου, athens.indymedia.org. Είδηση: 34627

    [11] Έως τα Άνω Λιόσια ταξιδεύουν τα τοξικά ιατρικά απόβλητα της Κ. Μακεδονίας

    Δευτερα, 22 03 2010 17:33

    Μέχρι την Αθήνα πρέπει να "ταξιδεύουν" κάθε χρόνο δεκάδες τόνοι Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων Μολυσματικού και Τοξικού Χαρακτήρα (ΕΙΑ-ΜΤΧ) από νοσοκομεία και κλινικές της Μακεδονίας, καθώς η μοναδική διαθέσιμη δυνατότητα νόμιμης απόθεσής τους χωροθετείται ...στα Άνω Λιόσια! Εκεί, λειτουργεί ο αποτεφρωτήρας του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων-Κοινοτήτων Ν. Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), όπου οι βορειοελλαδικές υγειονομικές αρχές μπορούν πλέον να μεταφέρουν τα ΕΙΑ-ΜΤΧ, υφιστάμενες όμως το υψηλό μεταφορικό κόστος, που υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1,3 εκατ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κ. Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ).

    Αντίθετα, τα μη επικίνδυνα στερεά απόβλητα των βιομηχανιών Β. Ελλάδας συχνά δεν πηγαίνουν πουθενά: σε πολλές περιπτώσεις στοιβάζονται αναγκαστικά σε προαύλια και υπαίθριες εκτάσεις των επιχειρήσεων, καθώς βρίσκουν -τυπικά- κλειστές τις "πόρτες" του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

    Μεγαλύτερη πρόοδος έχει σημειωθεί με τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα, καθώς σε πολλές κατηγορίες τα διαχειρίζονται πλέον αδειοδοτημένες εταιρίες. Σε άλλες κατηγορίες όμως -π.χ., φυτοφάρμακα και αμίαντος- δεν υπάρχουν μονάδες διαχείρισης και είναι απαραίτητη η μεταφορά στο εξωτερικό!

    Η ολοκληρωμένη διαχείριση των ΕΙΑ-ΜΤΧ, αλλά και των βιομηχανικών και εμπορικών αποβλήτων της Β. Ελλάδας "σκοντάφτει" σε μια σειρά από παράγοντες, όπως ελλείψεις υποδομών και νομοθετικά κενά, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Βιομηχανικά Απόβλητα: Σε οριακό σημείο η διαχείριση

    Σε οριακό σημείο έχουν φτάσει οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις, σε ότι αφορά τη διαχείριση των στερεών τους αποβλήτων, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Νικόλαος Πέντζος, επικαλούμενος τα ευρήματα σχετικής έρευνας του φορέα στα μέλη του.

    Σύμφωνα με τον κ.Πέντζο, στο νομό Θεσσαλονίκης, το συνολικό βάρος των βιομηχανικών μη επικίνδυνων αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των εμπορικών επιχειρήσεων, είναι εξαιρετικά σημαντικό και προσεγγίζει τους 350 τόνους καθημερινά!

    "Ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης έχει τη δυνατότητα να παραλαμβάνει 1.500 τόνους/ημέρα[...] Επομένως, στο μεγαλύτερο ποσοστό, τα προβλήματα διάθεσης των στερεών μη επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων του νομού θα είχαν επιλυθεί αν γίνονταν δεκτά από τον ΧΥΤΑ", σημείωσε ο κ.Πέντζος

    Πρόσθεσε ότι ο ΣΒΒΕ προτείνει την τροποποίηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων του ΧΥΤΑ, ώστε να γίνονται πλέον δεκτά και όσα βιομηχανικά (μη επικίνδυνα) απόβλητα προσομοιάζουν στα αστικά.

    "Φρενάρουν" επενδύσεις λόγω αποβλήτων-Η μονάδα αποβλήτων της ΒΙΠΕ δεν έχει εκσυγχρονιστεί από το 1990!

    Στο μεταξύ, "αγκάθι" για τις επιχειρήσεις της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης (ΒΙΠΕΘ) είναι -σύμφωνα πάντα με τον κ.Πέντζο- η ελλιπής λειτουργία της Μονάδας Κατεργασίας Αποβλήτων.

    "Δυστυχώς, από το 1990 δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία απολύτως επέμβαση εκσυγχρονισμού της. Ως αποτέλεσμα η ισχύουσα σήμερα απαράδεκτη κατάσταση αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για επενδύσεις: εκκρεμούν άδειες λειτουργίας σε επενδύσεις που ήδη έχουν ολοκληρωθεί! Υπάρχουν επίσης προφανή περιβαλλοντικά προβλήματα και εξαιρετικά υψηλό κόστος διαχείρισης αποβλήτων για τις επιχειρήσεις στη ΒΙΠΕΘ", σημείωσε.

    Προβλήματα διαχείρισης στερεών μη επικίνδυνων βιομηχανιών αποβλήτων αντιμετωπίζει και η ΒΙΠΕ Κιλκίς, ενώ -σύμφωνα με έρευνα του ΣΒΒΕ στα μέλη του- στη ΒΙΠΕ Σερρών δεν λειτουργεί εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού, παρόλο που προβλέπεται η κατασκευή του. Οι εταιρίες αναγκάζονται να μεταφέρουν τα υγρά τους απόβλητα στον βιολογικό καθαρισμό του Δήμου Σερρών.

    Στο εξωτερικό, με υψηλό κόστος, τα απόβλητα αμιάντου

    Ο κ.Πέντζος σημείωσε ακόμη ότι, αν στην περίπτωση των περισσότερων επικίνδυνων αποβλήτων, τα προβλήματα έχουν λυθεί χάρη στις αδειοδοτημένες εταιρίες, δεν ισχύει το ίδιο για ορισμένα από αυτά, όπως ο αμίαντος, καθώς δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες μονάδες. "Στις περιπτώσεις αυτές η μεταφορά στο εξωτερικό δημιουργεί σημαντικές καθυστερήσεις και υψηλό κόστος", σημείωσε.

    Κατά τον κ. Πέντζο, ζητούμενο παραμένουν η περαιτέρω προώθηση της ενεργειακής αξιοποίησης των βιομηχανικών αποβλήτων. "Φαίνεται ότι επικρατέστερη όλων και αποδεδειγμένα αποτελεσματική μέθοδος ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων είναι η καύση. Αρα θα πρέπει να διευκολυνθεί η έκδοση των αδειών για τη λειτουργία τέτοιων μονάδων", πρόσθεσε.

    Σε σχέση με τη χρησιμοποίηση της ιλύος που παράγεται από τις μονάδες βιολογικού καθαρισμού των βιομηχανιών, προτείνεται η χρήση της στη γεωργία ως εδαφοβελτιωτικού. Δυστυχώς, και στο θέμα αυτό παρουσιάζονται νομοθετικά κενά: ενώ επιτρέπεται στη γεωργία η χρήση ιλύος προερχόμενης από επεξεργασία οικιακών/αστικών λυμάτων, δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση για την ιλύ της βιομηχανίας.

    Καλά τα μέτρα για πιο "πράσινες" ΒΙ.ΠΕ, αλλά...

    Ο κ. Πέντζος χαρακτήρισε ακόμη ως καλή είδηση τα μέτρα της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ για την περιβαλλοντική αναβάθμιση των ΒΙΠΕ, τονίζοντας ότι ο ΣΒΒΕ "αναμένει με ενδιαφέρον την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος". Ωστόσο, πρόσθεσε, το πρόβλημα είναι κατά πολύ γενικότερο καθώς μόνο το 1,2% των επιχειρήσεων λειτουργούν μέσα σε οργανωμένες ΒΙΠΕ...

    Την πεποίθηση ότι η διαχείριση των βιομηχανικών στερεών αποβλήτων πρέπει να ενταχθεί σε πλαίσιο οικονομικών και κοινωνικών κινήτρων, εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΛ ΑΕ, Κώστας Οικονόμου, προεδρεύων στη νεοσύστατη ομάδα εργασίας Περιβάλλοντος του ΣΒΒΕ. Κι αυτό γιατί η ήδη επιβαρυμένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας, δεν της επιτρέπει να σηκώσει από μόνη της το βάρος δημιουργίας υποδομών εκ του μηδενός. Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης δεν έχει άδεια να παραλαμβάνει μη επικίνδυνα βιομηχανικά απορρίμματα και, άρα, αν τα παραλάβει, δεν θα δώσει τα απαιτούμενα έγγραφα, οπότε -σε ενδεχόμενο ελέγχου- η βιομηχανία θα φαίνεται να έχει διαθέσει παράνομα τα απόβλητά της.

    Ιατρικά Απόβλητα: Από τη Μακεδονία ... στα Λιόσια!

    Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι παράγονται στην Κ. Μακεδονία περίπου 270 τόνοι επικίνδυνων μολυσματικών/τοξικών αποβλήτων (ΕΙΑ-ΜΤΧ), προερχόμενων από νοσοκομεία, κλινικές και εργαστήρια. Πρόκειται για απόβλητα περιέχοντα υδράργυρο ή άλλα βαρέα μέταλλα ή για απορρίμματα από χημειοθεραπείες, μικροβιολογικές/βιοχημικές εξετάσεις κτλ.

    Ελλείψει σχετικής υποδομής στη Β. Ελλάδα, οι αρμόδιες υγειονομικές περιφέρειες έχουν προκηρύξει διαγωνισμό για τη μεταφορά των αποβλήτων στον αποτεφρωτήρα του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων-Κοινοτήτων Ν. Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) στα Αν. Λιόσια.

    Η μεταφορά αυτή συνεπάγεται υψηλά κόστη, της τάξης των 5 ευρώ/κιλό. Με άλλα λόγια, το κόστος της μεταφοράς και μόνο των περίπου 270 τόνων ανέρχεται σε 1.350.000 ευρώ ετησίως!

    "Το υψηλό αυτό κόστος θέτει ευλόγως το ερώτημα της κατασκευής αποτεφρωτήρα στη Β. Ελλάδα, το οποίο μπορεί να απαντηθεί μόνο με ολοκληρωμένη τεχνο-οικονομική μελέτη", υπογραμμίζεται σε πόνημα σχετικής ομάδας εργασίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/Τμήματος Κ. Μακεδονίας, αποτελούμενης από τους μηχανικούς Κ.Πούλιο, Α.Χασιώτη και Ελ. Χλιοπάνου. Παλαιότερα λειτουργούσαν αποτεφρωτήρες σε νοσοκομεία της Κ. Μακεδονίας, οι οποίοι όμως έκλεισαν, διότι δεν πληρούσαν τους όρους σχετικής ΚΥΑ.

    14.637.000 κιλά ιατρικών αποβλήτων ετησίως στην Κ. Μακεδονία

    Σε περίπου 14.637.000 κιλά (14.637 τόνους) ετησίως υπολογίζεται ο όγκος των Ιατρικών Αποβλήτων (ΙΑ) στην Κ. Μακεδονία (σ.σ. υπολογίζονται απόβλητα από δημόσια νοσοκομεία, αλλά δεν περιλαμβάνονται απόβλητα από μικρές ιδιωτικές κλινικές, μικροβιολογικά/διαγνωστικά εργαστήρια, κέντρα υγείας, οδοντιατρεία και κτηνιατρεία).

    Σαφώς, δεν είναι όλα επικίνδυνα. Στη συγκεκριμένη κατηγορία (ΕΙΑ) ανήκουν 3.132.000 κιλά, εκ των οποίων 2.660 κιλά τοξικά-μολυσματικά. Αυτά προκύπτουν από στοιχεία των κατά τόπους ΔΥΠΕ και εκτιμήσεις της ομάδας εργασίας ΤΕΕ/ΤΚΜ.

    Σύμφωνα με την ομάδα, πάντως, τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην ορθή διαχείριση επικίνδυνων στερεών αποβλήτων στην Κ.Μακεδονία, ιδίως αν αναλογιστεί κάποιος ότι, μέχρι πριν λίγα χρόνια, δεν υπήρχε καν νομοθετικό πλαίσιο ή νόμιμα λειτουργούντες χώροι υγειονομικής ταφής για τα αποστειρωμένα μολυσματικά ΙΑ.

    Η διαχείριση των αμιγώς μολυσματικών (όχι τοξικών) ιατρικών αποβλήτων (ΕΙΑ-ΜΧ) στη Β. Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα: πλέον, ανατίθεται σε αδειοδοτημένες εταιρίες, που τα αποστειρώνουν. Το πρόβλημα εντοπίζεται, όπως προαναφέρθηκε, στα μολυσματικά-τοξικά (ΕΙΑ-ΜΤΧ).

    Η γενικότερη πρόταση της Ομάδας είναι η εξέταση της διαχείρισης των ΕΙΑ σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες κατηγορίες επικινδύνων αποβλήτων και η διερεύνηση δημιουργίας υποδομών για συνεπεξεργασία. Απαραίτητη είναι η επικαιροποίηση του βασικού νομοθετικού πλαισίου και η δημιουργία κεντρικής βάσης δεδομένων από τις αδειοδοτούσες αρχές, όπου θα συλλέγονται και θα αντιπαραβάλλονται τα αρχεία όλων των εμπλεκομένων φορέων, με σκοπό την εξασφάλιση της ορθής επεξεργασίας κάθε φορτίου.

    Αλλά και από Αττική ...στη Θεσσαλονίκη

    Αν τα ΕΙΧ-ΜΤΧ θα πηγαίνουν αναγκαστικά Αθήνα, στα αμιγώς μολυσματικά (όχι τοξικά) απόβλητα (ΕΙΧ-ΜΧ), συμβαίνει και το αντίθετο: από το "ΚΕΜΑ Β.Ελλάδος", της εταιρίας Sterimed, "περνά" το 1/3 της συνολικής παραγόμενης ποσότητας της συγκεκριμένης κατηγορίας στην Ελλάδα.

    Μεταξύ Απριλίου 2008 και Δεκεμβρίου 2009, το Κέντρο Επεξεργασίας Μολυσματικών Αποβλήτων (ΚΕΜΑ) Β.Ελλάδος επεξεργάστηκε περισσότερα από 6.993.400 κιλά ΕΙΧ-ΜΧ, σύμφωνα με την υπεύθυνη παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου της Sterimed, Α.Μανουσίδου. Πρόκειται μεταξύ άλλων για απόβλητα (ιστοί, όργανα ιατρικά εργαλεία, βελόνες κτλ), που έχουν έρθει σε επαφή με αίμα κι εκκρίσεις και μπορούν να μεταδώσουν λοιμώδη νοσήματα.

    Προέρχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από δημόσια νοσοκομεία, ενώ ακολουθούν ιδιωτικές κλινικές, κέντρα υγείας και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ιατρεία και ερευνητικά εργαστήρια. Ο κύριος όγκος των ΕΙΧ-ΜΧ, που διαχειρίστηκε το κέντρο, προέρχεται από Ν.Θεσσαλονίκης και ακολουθούν Αττική και -σε μικρότερα ποσοστά- Κ. Μακεδονία, Αν. Μακεδονία-Θράκη και Δ. Μακεδονία.

    AΠΕ Είδηση: 34626

    [12] Δυσαρέσκεια Βαλυράκη για την δικογραφία της siemens

    Δευτερα, 22 03 2010 17:10

    Η δικαιοσύνη όφειλε να επισημάνει ότι υπάρχουν ενδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της ΖΙΜΕΝΣ και να στείλει εγκαίρως τη δικογραφία στη βουλή, δήλωσε ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Σήφης Βαληράκης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής, ενώ εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα δεν έχει διαβιβαστεί στην Επιτροπή το σύνολο της δικογραφίας και δεν δίστασε να αναρωτηθεί αν τελικά η καθυστέρηση οφείλεται σε ανεπάρκεια ή μεθόδευση.

    Πάντως, ο Πρόεδρος της Εξεταστικής έκανε γνωστό ότι ασκούνται πιέσεις προκειμένου να ενεργοποιηθεί η ιεραρχία της δικαιοσύνης και να διαβιβαστούν τα στοιχεία στη βουλή,

    Το μόνο ολοκληρωμένο που έχει μέχρι στιγμής η Εξεταστική, είναι η ποινική δικογραφία του πρώην Ειδικού Ανακριτή κ Ζαγοριανού για την οποία ο Πρόεδρος της Εξεταστικής είπε ότι αξιολογείται ως πολύ σημαντική και θα ανοίξει δρόμους για το σύνολο της έρευνας του σκανδάλου των μαύρων ταμείων της ΖΙΜΕΝΣ.

    Ερωτήσεις αν υπάρχει αίτημα να προσέλθει ως μάρτυρας ο κ Χριστοφοράκος, ο Πρόεδρος της Εξεταστικής υπογράμμισε ότι η δικαιοσύνη οφείλει να κινηθεί με ένα σωστό ένταλμα που δεν θα μας κάνει ρεζίλι.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ελλείψει στοιχείων η Εξεταστική Επιτροπή διακόπτει αύριο τις εργασίες της και θα συνεδριάσει μετά τις διακοπές του Πάσχα οπότε και ευελπιστεί να έχει διαβιβαστεί η δικογραφία στη βουλή.

    Τέλος, να σημειωθεί, ότι αύριο διακόπτει τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει εκ νέου μετά τις γιορτές του Πάσχα Είδηση: 34624

    [13] Στις 3 Μαΐου οι εξετάσεις των πτυχιούχων ΤΕΕ για εισαγωγή στα ΤΕΙ

    Δευτερα, 22 03 2010 19:17

    Αρχίζουν τη Δευτέρα 3 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 10 Μαΐου, οι εξετάσεις στα μαθήματα γενικής παιδείας και ειδικότητας των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΤΕΙ με το σύστημα των εισιτηρίων εξετάσεων των πτυχιούχων Β' κύκλου ημερησίων ΤΕΕ, ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων, όπως υπενθυμίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Οι απόφοιτοι Β' κύκλου εσπερινών ΤΕΕ, ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων εξετάζονται στις 3 και 4 Μαΐου 2010.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα των εξετάσεων

    Α' πρόγραμμα εισιτηρίων εξετάσεων πτυχιούχων Β' κύκλου ημερησίων ΤΕΕ, ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων:

    Δευτέρα 3/5/2010 Νέα Ελληνικά

    Τρίτη 4/5/2010 Μαθηματικά

    Τετάρτη 5/5/2010

    -Μηχανές Πλοίου Ι -Εκπομπή και λήψη ραδιοφωνικού σήματος -Ηλεκτρομηχανικά και ηλεκτρονικά συστήματα αυτοκινήτου -Αρχιτεκτονικό σχέδιο (πολεοδομία και οικοδομικές λεπτομέρειες)

    Πέμπτη 6/5/2010

    -Μετάδοση δεδομένων και δίκτυα υπολογιστών ΙΙ -Ναυσιπλοΐα -Αρχές Οικονομικής Θεωρίας -Στοιχεία Μηχανών -Στοιχεία ειδικής διατροφής

    Παρασκευή 7/5/2010

    -Οικοδομική -Ιστορία των τεχνών-Έργα και δημιουργοί ΙΙ -Ειδικές ηλεκτρικές εγκατάστασεις -Ποιοτικός έλεγχος υφάσματος

    Δευτέρα 10/5/2010

    -Ποιοτικός Έλεγχος -Στοιχεία νοσολογίας-πρόληψη -Σύγχρονες γεωργικές επιχειρήσεις -Δομή και λειτουργία μικροϋπολογιστών

    Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 17.00

    Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης το αργότερο μέχρι τις 16.30.

    Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας Αρχιτεκτονικό Σχέδιο για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.

    Β' πρόγραμμα εισιτηρίων εξετάσεων πτυχιούχων Β' κύκλου Εσπερινών ΤΕΕ, Εσπερινών ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων:

    Δευτέρα 3/5/2010 Νέα Ελληνικά

    Τρίτη 4/5/2010 Μαθηματικά

    Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 17.00

    Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης το αργότερο μέχρι τις 16.30.

    Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

    Τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι

    Οι υποψήφιοι κατά την προσέλευσή τους στις εξετάσεις πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή άλλο επίσημο πιστοποιητικό για την ταυτότητά τους έγγραφο, το δελτίο εξεταζομένου και δύο στιλό διαρκείας (χρώματος μπλε ή μαύρου) ανεξίτηλης μελάνης, μολύβι, γομολάστιχα.

    Επίσης, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να έχουν μαζί τους και από ένα θερμός με νερό ή αναψυκτικό.

    Δεν επιτρέπεται η χρήση υπολογιστικών μηχανών (Computers) και η χρήση διορθωτικού (Blanco). Απαγορεύεται η είσοδος στο εξεταστικό κέντρο σε οποιονδήποτε φέρει κινητό τηλέφωνο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34633

    [14] Ευνοϊκότερο το νομοσχέδιο για τους ανηλίκους

    Δευτερα, 22 03 2010 15:08

    Ευνοϊκότερες από τις ισχύουσες, είναι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τους ανήλικους παραβάτες που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, καθώς προβλέπουν την μείωση του χρόνου ποινικού σωφρονισμού, την μείωση του χρόνου προφυλάκισης των ανηλίκων και την υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου στις δίκες.

    Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο που αφορά στις βελτιώσεις της ποινικής νομοθεσίας για τους ανήλικους δράστες και την ίδρυση νομικού προσώπου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της τέλεσης αξιόποινων πράξεων από ανηλίκους και παρουσίασε ο υπουργός Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, προβλέπει:

    1) Ο ποινικός σωφρονισμός δεν μπορεί να διαρκεί πλέον άνω των 10 ετών, από τα 20 που είναι σήμερα.

    2) Για τους ανήλικους μέχρι το 15ο έτος της ηλικίας τους αντί του 13ου, που ισχύει σήμερα, επιβάλλονται μόνον αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα.

    3) Ο περιορισμός ανηλίκου σε κατάστημα κράτησης νέων θα επιβάλλεται μόνο σε όσους ανήλικους έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον η πράξη τους έχει το χαρακτήρα κακουργήματος.

    4) Στα δικαστήρια ανηλίκων δεν μπορεί να τηρηθεί η διαδικασία του αυτόφωρου, ενώ ο ανήλικος θα έχει πλέον το δικαίωμα παράστασης στο ακροατήριο του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων, όταν πρόκειται να συζητηθεί η υπό όρους απόλυσή του, κάτι που σήμερα δεν επιτρέπεται.

    5) Τα δικαστήρια των ανηλίκων δεν θα συγκροτούνται πλέον με πρόεδρο Πρωτοδίκη, αλλά με πρόεδρο Πρωτοδικών, όπως επίσης θα είναι υποχρεωτικός ο διορισμός συνηγόρου, όταν πρόκειται να δικαστεί ανήλικος.

    Παράλληλα, στο νομοσχέδιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται η ίδρυση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με τη μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας, που θα εποπτεύεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης και έργο του, θα είναι ο συντονισμός της δράσης όλων των εταιριών προστασίας ανηλίκων και η ανάπτυξη συνεργασίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με άλλους οργανισμούς.

    Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα δυσλειτουργίας, διάχυσης ευθυνών, παράλληλων αρμοδιοτήτων και σύγχυσης, που παρουσιάζονται σε διάφορα επίπεδα της διοίκησης του υπουργείου Δικαιοσύνης, θα υπάρξει εξορθολογισμός των υπηρεσιών του, που σχετίζονται με τον έλεγχο και την εποπτεία του σωφρονιστικού συστήματος και των ιατροδικαστικών υπηρεσιών, ενώ και αναβαθμίζεται Ειδική Γραμματεία Ασφαλείας Καταστημάτων Κράτησης και της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης..

    Τέλος, ο κ. Κατσιφάρας ανέφερε, ότι το Σώμα Επιθεώρησης και ελέγχου των Κατατημάτων Κράτησης θα στελεχωθεί με επιθεωρητές - στελέχη από υπουργεία και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ώστε να επιτυγχάνεται ενδελεχής έλεγχος σε όλους τους τομείς.

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ Είδηση: 34620

    [15] Ύφεση 2% προβλέπει η ΤτΕ για το 2010

    Δευτερα, 22 03 2010 15:02

    Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία της Νομισματικής έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας που κατέθεσε στη Βουλή ο διοικητής Γιώργος Προβόπουλος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης για το 2010 προβλέπεται ύφεση 2% και πληθωρισμός στο 3%. Εν τω μεταξύ κατά 77,35 μειώθηκε το έλλειμμα το πρώτο δίμηνο του έτους, γεγονός που αποδίδεται σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στην έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το έλλειμμα περιορίστηκε στα 904 εκατ. ευρώ, από 3,98 δισ. ευρώ το αντίστοιχο δίμηνο του 2009. Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 13,2% έναντι ετήσιου στόχου 11,7%, ενώ οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 9,6%, έναντι στόχου για μείωση 3,5%.

    Διαπιστώσεις, επισημάνσεις και προβλέψεις

    Την αισιοδοξία του για την επίτευξη των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας, εκφράζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, στην έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική 2009-2010.

    Παράλληλα επισημαίνει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση δείχνουν ισχυρή βούληση για έξοδο από την κρίση.

    Ο διοικητής της ΤτΕ κάνει λόγο για μια μακρά και δύσκολη πορεία διόρθωσης των αδυναμιών και των ανισορροπιών της ελληνικής οικονομίας.

    Στην έκθεση η ΤτΕ υπογραμμίζει την ανάγκη να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος, χωρίς δισταγμούς, αναβλητικότητα και υπαναχωρήσεις και προβλέπει ότι αυτό θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και της μείωσης του κόστους δανεισμού του Δημοσίου αλλά και στο κόστος δανεισμού των τραπεζών και κατ΄επέκταση των επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

    Η ΤτΕ επισημαίνει ότι στις παρούσες συνθήκες η δημοσιονομική εξυγίανση είναι εκ των ων ουκ άνευ για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, ωστόσο όπως υποστηρίζει η οικονομική πολιτική δεν θα πρέπει να περιοριστεί στα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά να στηριχτεί και σε πολιτικές διαρθρωτικού χαρακτήρα, με τις οποίες θα επιδιώκεται η ουσιαστική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας

    Δηλώσεις Προβόπουλου-Πετσάλνικου

    Η Έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι η απώλεια της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας συνδέεται κυρίως με τις διαρθρωτικές αδυναμίες όπως είναι τα στοιχεία δυσκαμψίας στις αγορές προϊόντων και εργασίας και τονίζει ότι οι πολιτικές αυτές θα πρέπει να αποσκοπούν σε μεγαλύτερη διαφάνεια και κυρίως στη βελτίωση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας του ευρύτερου διοικητικού μηχανισμού.

    "Οι προσπάθειες θα είναι επίπονες, αλλά η χώρα μπορεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες", τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, καταθέτοντας στον πρόεδρο της Βουλής την έκθεση.

    "Η Κυβέρνηση, μέσω του Προγράμματος Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης, έχει σηματοδοτήσει την ισχυρή πολιτική βούληση να αντισταθεί στο δυσμενές κλίμα, το οποίο είναι απόρροια μιας σχετικά μακράς περιόδου από το παρελθόν και, νομίζω, ότι θα τα καταφέρει να βγούμε από αυτό. Βέβαια, οι προσπάθειες θα είναι επίπονες, δεν θα είναι εύκολη η πορεία, αλλά νομίζω ότι όλοι θα βοηθήσουμε, ώστε να μπορέσει η χώρα μας να ξεπεράσει τις δυσκολίες", συμπλήρωσε.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής παραδέχθηκε την ύπαρξη σοβαρών διαχρονικών διαρθρωτικών προβλημάτων, εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθησή του ότι "στηριζόμενοι πάνω απ' όλα στις δικές μας δυνάμεις, θα μπορέσουμε να κερδίσουμε και αυτή τη μάχη και να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα. Θυσίες χρειάζεται να γίνουν και οι αποφάσεις, που ελήφθησαν, δεν είναι ευχάριστες. Είναι επώδυνες, αλλά απόλυτα αναγκαίες".

    Ο κ. Πετσάλινος υπογράμμισε επίσης ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού πρέπει να πιάσουν τόπο, και χαρακτήρισε την κρίση ως μια μεγάλη ευκαιρία για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 34616


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 22 March 2010 - 17:53:36 UTC