Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-03-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συλλαλητήριο συνδικάτων στην Αθήνα
  • [02] Μπαν Κι Μουν: Αισιδοξία για το Κυπριακό
  • [03] Τέλος στην παρακολούθηση από τη Standard & Poor's
  • [04] Στην τελική ευθεία ο Καλλικράτης
  • [05] Σε 48ωρη απεργία η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ - Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση
  • [06] Σημαντικές ζημιές από ισχυρό κυκλώνα που έπληξε τα Φίτζι

    [01] Συλλαλητήριο συνδικάτων στην Αθήνα

    Τριτη, 16 03 2010 20:44

    Κινητοποίηση διοργάνωσαν το απόγευμα της Τρίτης στα Προπύλαια στην Αθήνα, η ΑΔΕΔΥ, η Δ.Ο.Ε., το Συντονιστικό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και Ομοσπονδίες Εργαζομένων. Ακολούθησε πορεία, που κατέληξε έξω από τη Βουλή.

    Κεντρικό αίτημα των διαδηλωτών, ήταν η απόσυρση των μέτρων της κυβέρνησης, αλλά και η διαμαρτυρία για την αστυνομική επίθεση ενάντια σε διαδηλωτές, κατά τη διάρκεια της απεργιακής διαδήλωσης της Πέμπτης 11 Μαρτίου, όπως ανέφερε στην ομιλία της η Δέσποινα Κουτσούμπα από το σύλλογο υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού.

    Στις ομιλίες που προηγήθηκαν της διαδήλωσης, εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ, ο Ηλίας Βρεττάκος, κάλεσε τις οργανώσεις να συνεχίσουν τον αγώνα για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, καλώντας και νέο συλλαλητήριο την επόμενη Τρίτη 23 Μαρτίου, καθώς και νέα γενική απεργία. Ήδη η ΑΔΕΔΥ έχει αποφασίσει μέσα στον Απρίλιο νέα 24ωρη απεργία και θα επιδιώξει συντονισμό με τη ΓΣΕΕ.

    "Να πληρώσουν την κρίση οι έχοντες" ζήτησε κατά τη διάρκεια της ομιλία της η Αγγελική Φατούρου της ΟΛΜΕ, ενώ ο Βασίλης Συλαϊδής, από το σωματείο της Ιντρακόμ, αναφέρθηκε στην προοπτική ενός καλύτερου κόσμου μέσα από τους αγώνες.

    Τέλος ο Ανδρέας Πράσινος, πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Αθηνών, αναφέρθηκε στο σχέδιο Καλλικράτης, λέγοντας πως έχει σκοπό να διαλύσει όλα τα εργασιακά κεκτημένα.

    Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Είδηση: 34389

    [02] Μπαν Κι Μουν: Αισιδοξία για το Κυπριακό

    Τριτη, 16 03 2010 21:45

    Την αισιοδοξία του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ.

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μουν, αισιοδοξεί πως : "με την ολοκλήρωση του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων στη Λευκωσία θα είναι εφικτό ώστε οι δυο ηγέτες να προχωρήσουν στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, με το οποίο θα καταγράφονται τα θέματα που θα έχουν καταλήξει σε συμφωνία. Ελπίζουμε ότι οι δύο ηγέτες μπορούν να εκδώσουν κάποιο είδος κοινού ανακοινωθέντος πάνω στη συμφωνία που πέτυχαν, κι αυτό είναι η ειλικρινής μου ελπίδα. Ζήτησα από τον κ. Ντάουνερ να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για διευκόλυνση της προόδου".

    Επίσης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ειδικό σύμβουλό του στο θέμα της Κύπρου, Αλεξάντερ Ντάουνερ, λέγοντας ότι: "είναι πολύ σημαντικό που οι δύο ηγέτες διαπραγματεύονται ξανά, παρά τη βεβαρημένη προεκλογική εκστρατεία του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Δεν είμαι σίγουρος πόση πρόοδο σημειώνουν. Στη διάρκεια της επίσκεψής μου τόνισα στους ηγέτες πόσο σημαντικό είναι να επιτύχουν πρόοδο".

    Θετικά εκφράστηκε και για τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, προς τις κυπριακές εφημερίδες, αλλά και στην "υποστήριξη που έλαβε" ο κ. Ντάουνερ από τις κυβερνήσεις της Αθήνας και της Άγκυρας, κατά τη διάρκεια των εκεί επαφών του.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 34390

    [03] Τέλος στην παρακολούθηση από τη Standard & Poor's

    Τριτη, 16 03 2010 20:40

    H Standard & Poor's διατήρησε την Τρίτη την αξιολόγηση "BBB+" και 'Α-2" για την μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα αντίστοιχα της Ελλάδας, ενώ έβγαλε τη χώρα από το καθεστώς παρακολούθησης (CreditWatch) με αρνητικές συνέπειες, που είχε ανακοινώσει στις 7 Δεκεμβρίου. "Είναι μια θετική εξέλιξη και επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας", είπε ο Σαχινίδης στο Reuters. "Περιμένουμε αντίστοιχες κινήσεις και από άλλους οίκους αξιολόγησης".

    "Θεωρούμε ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της κυβέρνησης στηρίζει τις αξιολογήσεις στα τρέχοντα επίπεδα, εξ'ου και οι επιβεβαίωση της αξιολογήσής μας", ανέφερε ο αναλυτής του ξένου οίκου Marko Mrsnik.

    Το επιπλέον πακέτο, που καταλαβαίνουμε ότι θα μειώσει το έλλειμμα κατά 4,8 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει μέτρα τόσο στο σκέλος των εσόδων, όσο και στο σκέλος των δαπανών, που θα φέρουν την συνολική δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας για το 2010 στα 16 δισ., σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

    Οι αρνητικές προοπτικές αντανακλούν την άποψή μας περί ικανότητας της κυβέρνησης να διατηρήσει την δυναμική των μεταρρυθμίσεων μεσοπρόθεσμα.

    "Υποδηλώνει το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης, αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει τις αρνητικές αποκλίσεις από τον δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής ή να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει αυτή τη στιγμή", πρόσθεσε ο αναλυτής.

    Πηγή: NET 105.8, ΑΠΕ Είδηση: 34388

    [04] Στην τελική ευθεία ο Καλλικράτης

    Τριτη, 16 03 2010 13:57

    Στην τελική ευθεία μπαίνει το πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ για τη νέα διοικητική δομή της χώρας μόλις ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο και η πρόταση της κυβέρνησης για την χωροθέτηθηση των νέων Δήμων, είπε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στο ΔΣ της ΚΕΔΚΕ.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο-που θα ψηφισθεί μέσα στον Μάιο- οι νέοι δήμοι που θα προκύψουν θα είναι ως 370, θα συγχωνευθούν όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις, θα μειωθούν δραστικά τα Νομικά πρόσωπα των Δήμων, ενώ οι εργαζόμενοι δεν θα χάσουν τα δικαιώματά τους.

    Συγκεκριμένα, κατά την ομιλία του, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως το πρόγραμμα αυτό θα επηρεάσει καθοριστικά το παρόν και το μέλλον της αυτοδιοίκησης, του κράτους και κατά συνέπεια και της κοινωνίας.

    Ο κ. Ραγκούσης έδωσε το χρονοδιάγραμμα του νομοσχεδίου "Καλλικράτης". Όπως είπε, εντός των ημερών ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο και στη συνέχεια θα γνωστοποιηθεί η πρόταση της κυβέρνησης για το χωροταξικό, δηλαδή τις συνενώσεις δήμων. Τέλος, εντός του Μαΐου το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στη Βουλή.

    Ως προς την ουσία, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι δήμοι με τον "Καλλικράτη" αναλαμβάνουν επιπλέον αρμοδιότητες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

    Από τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης στον πρώτο μεταφέρονται:

    -πολεοδομικές αρμοδιότητες

    -πολιτικές πρόνοιας (βρεφονηπιακοί σταθμοί, καταβολή κοινωνικών επιδομάτων κλπ)

    -αρμοδιότητες υγείας

    -προγράμματα δημόσιας υγιεινής, εμβόλια

    -αρμοδιότητες παιδείας. "Το σχολείο γίνεται υπόθεση των δήμων", τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών

    -αρμοδιότητες εμπορίου. Έκδοση αποφάσεων για λειτουργία λαϊκών αγορών

    -αρμοδιότητες ανάπτυξης. Έργα υποδομών, αγροτική οδοποιία

    -αρμοδιότητες μεταφορών - γραμμές λεωφορείων

    Ο κ. Ραγκούσης κατέστησε σαφές, πως κάθε μεταβολή στο εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων θα λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματά τους και πρόσθεσε πως, αν χρειαστεί, θα γίνονται προσλήψεις επιστημόνων μέσω ΑΣΕΠ.

    Το πρόγραμμα "Καλλικράτης" θα χρηματοδοτείται μέσω των ΚΑΠ στους οποίους θα περιλαμβάνεται ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ο ΦΠΑ και ο φόρος ακίνητης περιουσίας.

    Όπως επεσήμανε ο υπουργός, θα εξασφαλιστεί ότι όλες οι αρμοδιότητες που θα μεταφερθούν, θα συνοδεύονται από αντίστοιχους πόρους.

    Όσον αφορά τη χωροθέτηση των δήμων ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως ο αριθμός των νέων δήμων μετά την εφαρμογή του προγράμματος, θα είναι περίπου 370, ενώ οι μεγάλοι δήμοι δεν θα συνενωθούν.

    Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης μετά την τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών, τόνισε πως ο κ. Ραγκούσης έβαλε ψηλά τον πήχη, γεγονός που τον χαροποιεί, αλλά αν δει πως ο πήχης κατεβαίνει, η ΚΕΔΚΕ θα είναι αντίθετη.

    Είδηση: 34353

    [05] Σε 48ωρη απεργία η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ - Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

    Τριτη, 16 03 2010 09:30

    Επτά μονάδες ηλεκτροπαραγωγής έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας από την Τρίτη στις 2 τα ξημερώματα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Ομοσπονδίας Προσωπικού (ΓΕΝΟΠ) της ΔΕΗ, η οποία πραγματοποιεί σήμερα και αύριο 48ωρη απεργία. Ο σχεδιασμός της ΓΕΝΟΠ, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, συνειδητά δεν ήθελε να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στους καταναλωτές. Από τις 6.30 το απόγευμα ξεκινούν οι εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος.

    Ο πρόεδρος του συνδικάτου, Νίκος Φωτόπουλος, δήλωσε τη Δευτέρα ότι σε αυτή τη φάση, οι μονάδες που θα τεθούν εκτός δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

    Η ΓΕΝΟΠ καλεί την Κυβέρνηση "πριν να είναι αργά να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να προβεί σε ενέργειες που θα αποκαθιστούν την τεράστια αδικία σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων της Επιχείρησης", αναφέροντας ότι "η απεργία γίνεται για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και για την αναστολή των προσλήψεων στη ΔΕΗ".

    Ενδεικτικός προγραμματισμός διακοπών ηλεκτροδότησης ορισμένων Γραμμών Mέσης Τάσης για Τρίτη 16/3/2010

    Ώρες διακοπής Προβλεπόμενες περιοχές με διακοπή ηλεκτροδότησης:

    Αττική 18.30-19.30: Υμηττός, Δάφνη, Νεα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο, Άγιος Δημήτριος, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Άλιμος , Ελληνικό, Καλλιθέα, Τζιτζιφιές , Χαροκόπου, Κουκάκι, Πετράλωνα, Καλαμάκι, Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη, Βάρη, Βάρκιζα.

    19.30-20.30 Ερυθραία, Εκάλη, Δροσιά, Διόνυσος, Αγιος Στέφανος, Άνοιξη, Κιούρκα, Καπανδρίτι, Κάλαμος, Ωρωπός, Οινόφυτα, Μενίδι, Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη, Λυκόβρυση, Νεα Ιωνία, Ηράκλειο, Πεύκη, Ριζούπολη, Μαρούσι, Μελίσσια, Κηφισιά.

    20.30-21.30 Μαραθώνας, Νεα Μάκρη, Ραφήνα, Πικέρμι, Παλλήνη, Γέρακας, Πεντέλη, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Παιανία, Σπάτα, Λούτσα, Κορωπί, Μαρκόπουλο, Πόρτο Ράφτη, Κερατέα, Καλύβια, Λαύριο, Σούνιο, Ανάβυσσος, Λάγονήσι.

    Νομός Θεσσαλονίκης 18.30-19.30 Περιοχή ΤΙΤΑΝ, Ευαγγελισμός, Προφήτης, Νυμφόπετρα, Λαγκαδάς, Χρυσαυγή, Κολχικό, Δρακόντειο, Βιομηχ. Περιοχή Ασσήρου, Καβαλάρι, Αγ. Βασίλειος, Άγιος Αθανάσιος, Βιομηχανική Περιοχή Αγχιάλου, Βραχιά, Βαθύλακος, Μεσημέρι, Καλλικράτεια, Καρδία, Χωριό Ειρήνης, Περιοχή Ρυσίου, Περιοχή Μίκρας, Τμήμα Περαίας, Ταγαράδες, Ραιδεστός, Αγ. Παρασκευή, Σουρωτή, Βασιλικά, Ν. Επιβάτες, Βιομ. Περιοχή Θέρμης.

    19.30-20.30 Μελισσοχώρι, Όσσα, Βερτίσκος, Ασκός, Σοχός, Δορκάδα, Άσσηρος, Λευκοχώρι, Καρτεραί, Δριμός, Μελισσοχώρι, Ανατολικό, Μάλγαρα, Βραχιά, Άδενδρο, Γέφυρα, Ελαιούσα, Παρθένιο, Χαλκηδόνα, Μικ. Μοναστήρι, Πρόχωμα, Καστανάς, Ακροπόταμος, Τρίλοφος, Πλαγιάρι, Ν. Επιβάτες, Τμήμα Περαίας, Αγ. Τριάδα, Αγγελοχώρι, Ν. Μηχανιώνα, Περιοχή Σχολαρίου, Αρδευτικά Επανωμής, Ραιδεστός, Τμήμα Βιομηχ. Περιοχής Θέρμης, Σχολάρι, Λάκωμα, Ν.Γωνιά, Αγιος Παύλος, Περιοχή Τριλόφου, Περιοχή Επανωμής - Επανωμή, Αγχίαλος, Μεσήμβρια, Αγιονέρι, Ανθόφυτο, Μικρόκαμπος, Χαλάστρα.

    20.30-21.30 Κατσιμίδι, Μ. Μπότσαρη, Παπάφη, Παπαναστασίου,Δελφών , Κωνσταντινουπόλεως, Βασ. Όλγας, Ελευθέριο, Κορδελιό, Γιαννιτσών, 26ης Οκτωβρίου, περιοχή Ευόσμου, Αμπελόκηποι, Νεάπολη, Ευκαρπία, βιομηχανική περιοχή Θέρμης, Μαγνησία, Διαβατά, Νικόπολη, Σταυρούπολη, βιομηχανική περιοχή Ευκαρπίας, Δερβένι, Λαγυνά.

    Λοιπή Μακεδονία 18.30-19.30 Περιοχές των Νομών Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ημαθίας, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Δράμας και Πιερίας

    19:30-20:30 Περιοχές των Νομών Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ημαθίας, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Δράμας και Πιερίας.

    20:30-21:30 Περιοχές των ως άνω Νομών καθώς και των Νομών Καστοριάς και Φλώρινας.

    Νομός Άρτας 18.30-19.30 Αννέζα, Καρλόβατος, Ράχη, Πολύδροσο, Ψαθοτόπι, Κορωνησία.

    19:30-20:30 Πέτα, Κομπότι, Μενίδι, Πράμαντα, Άγναντα, Βουλγαρέλι, Κωστακοί, Κιρκιζάτες, Πλησιοί, Γαβριά, Κεραμάτες.

    20:30-21:30 Παντάνασσα, Άγιος Γεώργιος, Κερασώνας, Παναγιά, Θεσπρωτικό, Νικολίτσι, Ριζοβούνι, Παπαδάτες.

    Νομός Ιωαννίνων 18.30-19.30 Εθν. Οδός Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας, Δήμος Φιλιατών, Δήμος Σαγιάδας, Πεδινή, Αμπελειά, Επισκοπικό, Μανωλιάσσα.

    19:30-20:30 Ζαγοροχώρια - Πάπιγκο, Μπάφρα, Νεοκαισάρεια, Μπιζάνι, Λάκκα Σούλι, Τέροβο. 20:30-21:30 Ελεούσα, Λαψίστα, Πετσάλι, Πρωτόπαππα, Ασφάκα, Περίβλεπτος, Κρανούλα.

    Νομός Αχαϊας 18.30-19.30 Άνω Καστρίτσι, Πλατάνι, Αραχωβίτικα, Ψαθόπυργος, Λέκκα, Κάτω Οβρυά, Μιντιλόγλι, Ροϊτικα, Βραχνέικα, Τσουκαλέικα. 19:30-20:30 Μιτόπολι, Μαβαράκι, Τριταία, Σκιαδά, Σταυροδρόμι, Ερυμάνθεια, Βουπράσιο, Μανωλάδα, Βάρδα, Λάππα, Μετόχι, Καλογριά, Μποντέϊκα, Παραλία, Ροίτικα, Τσαούση. 20:30-21:30 Οβρυά, Θέα, Καλλιθέα, Κουρλαμπά, Λιμνοχώρι, Συχαινά, Πανεπιστήμιο, Ρίο, Βερναρδέϊκα.

    Νομός Κορινθίας 18.30-19.30 Περιοχή Νεμέας, περιοχή Χιλιομοδίου, περιοχή Σοφικού 19:30-20:30 Περιοχή Κινέτας, Σχίνος. 20:30-21:30 Περιοχή Βοχαϊκού, περιοχή Ξυλοκέριζας, περιοχή Ισθμού.

    Νομός Αργολίδας 18.30-19.30 Ήρεια, Δρέπανο, Βιβάρι, Κάντια, Καρνεζέϊκα, Μαλανδρένι, Σχινοχώρι, Λύρκεια, Αλέα, Σκοτεινή, Ανύφι, Πουλακίδα, Μάνεσι, Μηδέα, τμήμα Βόρειου Άργους, Πορτοχέλι, Κρανίδι, Βερβερόντα.

    19:30-20:30 Κουτσοπόδι, Τραχειά, Κοιλάδα, Σαλαντί, Δίδυμα, Φούρνοι, Καρναζέϊκα, Κόστα, Άγιος Αιμιλιανός, βόρειες Σπέτσες, Θερμησία, Ύδρα.

    20:30-21:30 Αίγινα, Άγιοι Απόστολοι, Καλλονή, Σκαπέτι, Δρυόπη, Άνω Φανάρι, Καρατζά, Επίδαυρος, Λυγουριό.

    Νομός Μεσσηνίας 18.30-19.30 Μεσσήνη, Μπούκα, Δ. Αριστομένους.

    19:30-20:30 Περιοχή εκατέρωθεν οδού Καλαμάτας-Μελιγαλά, αντλιοστάσιο Καλαμάτας 20:30-21:30 Περιοχή βόρειας Μεσσηνίας, Μελιγαλάς. Νομός Μαγνησίας 18.30-19.30 Τμήμα πόλεως Βόλου, Αγ. Παρασκευή, Χιλιαδού, παραλιακό Πήλιο ως Καλά Νερά, ορεινό Πήλιο, παραλία Αλμυρού και βιομηχανική περιοχή, Στεφανοβίκειο 19:30-20:30 Αγιος Γεώργιος, Αερινό, Λαύκος, Αργαλαστή, Μηλιές, Νεοχώρι, Τσαγκαράδα, τμήμα Σκιάθου, Μηλίνα, Τρίκερι, άνω Βόλος, Πορταριά, Μακρυνίτσα, τμήμα πόλεως του Αλμυρού, Μελισσιάτικα 20:30-21:30 Νομός Φθιώτιδας 18.30-19.30 Τμήμα πόλεως Αταλάντης, συνοικίες περιφερειακά της Λαμίας, Νομός Λάρισας 18.30-19.30 Συνοικίες περιφερειακά της πόλεως της Λάρισας

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34340

    [06] Σημαντικές ζημιές από ισχυρό κυκλώνα που έπληξε τα Φίτζι

    Τριτη, 16 03 2010 09:04

    Ένας ισχυρός κυκλώνας, κατηγορίας 4 (στην πεντάβαθμη κλίμακα) έπληξε τη Δευτέρα τα νησιά Φίτζι, καταστρέφοντας τουλάχιστον 50 κατοικίες και μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργειες ενώ οι αρχές χρειάστηκε να απομακρύνουν από τις εστίες τους περίπου 10.000 άτομα. Μέχρι στιγμής έχει αναφερθεί μόνο ένας επιβεβαιωμένος θάνατος, μιας νεαρής γυναίκας που παρασύρθηκε από τα κύματα την Κυριακή, ενώ πλησίαζε ο κυκλώνας, στο νησί Βανούα Λέβου.

    Ωστόσο, ο Πατζιλιάι Ντομπούι, διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας καταστροφών, έκανε λόγο για "πολλά θύματα", πληροφορία που παραμένει ανεπιβεβαίωτη. Υποστήριξε ότι η αστυνομία δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον αριθμό των θυμάτων επειδή δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί η επικοινωνία με τα νησιά που χτυπήθηκαν από τον κυκλώνα.

    Οι αρχές έχουν κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις βόρειες και ανατολικές επαρχίες της χώρας ενώ εκφράζονται ιδιαίτερα ανησυχίες για τα νησιά Σικομπία και Κελελέβου, με τα οποία δεν υπάρχει καμία επικοινωνία.

    Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία ο κυκλώνας Τόμας συνοδευόταν από ανέμους ταχύτητας 175 χιλιομέτρων και προκάλεσε κύματα ύψους 7,20 μέτρων. Ο ίδιος κυκλώνας είχε προκαλέσει νωρίτερα σημαντικές ζημιές στο νησί Φουτούνα, του αρχιπελάγους Ουόλις και Φουτούνα, στα βορειοανατολικά των νησιών Φίτζι.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Κυκλώνας στα νησιά Φίτζι Είδηση: 34338


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 16 March 2010 - 21:53:16 UTC