Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-03-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα βασικά σημεία του φορολογικού ν/σ
  • [02] Οι αυξομειώσεις στην πίεση του αίματος είναι πιο επικίνδυνες για εγκεφαλικό
  • [03] Συγκρούσεις Παλαιστινίων- με τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη

    [01] Τα βασικά σημεία του φορολογικού ν/σ

    Δευτερα, 15 03 2010 17:34

    Ευρετήριο Άρθρου

    Τα βασικά σημεία του φορολογικού ν/σ

    Ποινικό αδίκημα η μη έκδοση αποδείξεων

    Όλες οι Σελίδες

    Τα βασικά σημεία του φορολογικού νομοσχεδίου κατέθεσε τη Δευτέρα στον πρόεδρο της Βουλής το υπουργείο Οικονομικών. Μεταξύ άλλων, καθιερώνεται κλιμακωτός συντελεστής φορολογίας, φοροελάφρυνση παρατηρείται σε εισοδήματα μέχρι 40.000 ευρώ, ενώ η κλίμακα από εκεί και πάνω αυξάνεται με συντελεστή μέχρι και 45% για εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ τον χρόνο. Στο αφορολόγητο όριο προστίθεται και η προσκόμιση επιπλέον αποδείξεων, ενώ ο φορολογούμενος επιβαρύνεται όταν οι απαιτούμενες δαπάνες είναι λιγότερες κατά 10% των δαπανών που υπολείπονται. Επιπλέον, όλα δείχνουν ότι αποφασίστηκε να εφαρμοστεί σταδιακά πόθεν έσχες για όλους, αρχής γενομένης από τους δημοσίους υπαλλήλους, να συνδεθούν τα τεκμήρια διαβίωσης με την αντικειμενική αξία των ιδιόκτητων ακινήτων και να καταστεί ποινικό αδίκημα η μη έκδοση αποδείξεων. Όσον αφορά την εγκατάσταση ταμειακών μηχανών, οι μόνοι υπόχρεοι προς το παρόν - από 1ης Απριλίου- είναι οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων. Σε ταξί, περίπτερα και λαϊκές το μέτρο θα ισχύσει από το 2011. Ακόμη καταργείται το καθεστώς αυτοτελούς φορολόγησης, αυξάνεται ο υψηλότερος συντελεστής και μπαίνει φόρος στα εισοδήματα της εκκλησίας από ακίνητα. Το νομοσχέδιο αναμένεται εντός της εβδομάδας να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και εν συνεχεία να κατατεθεί στη Βουλή.

    Νέες κλίμακες

    Με βάση τις αλλαγές που προωθούνται στο φορολογικό, προκύπτουν φοροελαφρύνσεις σε εισοδήματα μέχρι 40.000 ευρώ.

    Ειδικότερα, θεσπίζεται νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν φέτος, ενώ οριστικοποιείται και η κλίμακα για το ύψος των αποδείξεων που θα συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι ανάλογα με το εισόδημά τους για να εξασφαλίζουν όλο το αφορολόγητο ποσό των 12.000 ευρώ.

    Η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, που θα τιμαριθμοποιείται ανά διετία, προβλέπει τα εξής:

    για εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ φορολογικός συντελεστής 0%

    για εισόδημα από 12.001 έως 16.000 συντελεστής 18%

    για εισόδημα από 16.001 έως 22.000 συντελεστής 24%

    για εισόδημα από 22.001 έως 26.000 συντελεστής 26%

    για εισόδημα από 26.001 έως 32.000 συντελεστής 32%

    για εισόδημα από 32.001 έως 40.000 συντελεστής 36%

    για εισόδημα από 40.001 έως 60.000 συντελεστής 38%

    για εισόδημα από 60.001 έως 100.000 συντελεστής 40% και

    για εισόδημα άνω των 100.000 συντελεστής 45%.

    Η κλίμακα για τις αποδείξεις που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι έχει ως εξής:

    για εισόδημα μέχρι 6.000 δεν θα χρειάζεται να προσκομίζουν αποδείξεις για να εξασφαλίζουν το αφορολόγητο

    για εισόδημα μέχρι 12.000 το ύψος των αποδείξεων θα πρέπει να ανέρχεται στο 10% του συνολικού εισοδήματος και

    για εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ το ύψος των αποδείξεων που θα συγκεντρώνεται θα αναλογεί στο 30% του εισοδήματος πάνω από το όριο αυτό.

    Επίσης, στα βασικά σημεία του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται ακόμα:

    η θέσπιση ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην κυριότητά τους ή χρησιμοποιούν οι φορολογούμενοι (κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, οικιακές βοηθοί)

    καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων, εκτός από αυτά που αφορούν τόκους και αποδόσεις κρατικών ομολόγων

    εισάγεται από 1/1/2011 ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει των βιβλίων τους για όλους τους επαγγελματίες, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα έχουν την υποχρέωση από φέτος να εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών. Αναφέρονται ρητά τα ταξί, τα φορτηγά ΔΧ, τα λεωφορεία ΚΤΕΛ, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, μηχανικοί και αρχιτέκτονες, λιανοπωλητές, πρακτορεία ΠΡΟ-ΠΟ, βενζινάδικα, περίπτερα.

    Προβλέπονται κίνητρα για τον επαναπατρισμό καταθέσεων από την αλλοδαπή στις ελληνικές τράπεζες εντός 6 μηνών, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβληθεί φόρος 5% επ' αυτών.

    Θεσπίζεται φορολογικός συντελεστής 2% για ακίνητες περιουσίες άνω των πέντε εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο επαναφοράς του ΦΜΑΠ και κατάργηση του ΕΤΑΚ. Ο συντελεστής αυτός θα ισχύσει για τρία χρόνια.

    Θεσπίζεται φόρος 5% για τις δωρεές ακινήτων και 10% για τις δωρεές μετρητών προς ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

    Αυξάνεται από 3% σε 15% ο συντελεστής φορολόγησης των ακινήτων των offshore εταιρειών.

    Φορολογούνται με συντελεστή 20% τα έσοδα από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της εκκλησίας και των ιερών μονών και με συντελεστή 5% οι δωρεές ακινήτων και 10% οι δωρεές μετρητών.

    Μειώνεται η φορολογία των μη διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων σταδιακά από 25 σε 20%. Για το 2010 ο συντελεστής του φόρου θα είναι 24%.

    Δημιουργείται περιουσιολόγιο όλων των φυσικών προσώπων εντός έξι μηνών, με τα ακίνητα που θα έχουν στην κατοχή τους, τα αυτοκίνητα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά μερίδια, ενώ εξαιρούνται οι τραπεζικές καταθέσεις και τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

    Θεσπίζεται point-system ανάλογα με το βαθμό κινδύνου φοροδιαφυγής με βάση το οποίο θα διενεργούνται οι φορολογικοί έλεγχοι προς νομικά και φυσικά πρόσωπα.

    Από 1/1/2011, τιμολόγια για συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων ή επιχειρήσεων και δημοσίου θα γίνονται δεκτά μόνο ηλεκτρονικά. Επίσης, από την ημερομηνία αυτή οι συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων αξίας μεγαλύτερης των 1.500 ευρώ θα γίνονται μόνο με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή δίγραμμες επιταγές ή ηλεκτρονικές διαβιβάσεις μέσω τραπεζών.

    Προβλέπεται η επιβολή προστίμων για φορολογικές παραβάσεις και από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, ενώ ενεργοποιείται η διαδικασία κλεισίματος του καταστήματος σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεων για δεύτερη φορά. Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που δεν εκδίδουν αποδείξεις θα χάνουν το αφορολόγητο.

    Προβλέπονται κατασχέσεις για χρέη προς το δημόσιο.

    Θεσπίζεται τριετές αφορολόγητο για δημιουργία και λειτουργία νέων επιχειρήσεων από άτομα έως 35 ετών, ενώ θεσπίζονται νέα κίνητρα με στόχο την περιβαλλοντική προστασία. Μεταξύ άλλων θα αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των επιχειρήσεων.

    Και τέλος, θεσπίζονται μεγαλύτερες εκπτώσεις στα φορολογητέα κέρδη για δαπάνες τεχνολογικής καινοτομίας από επιχειρήσεις, ενώ εισάγονται φοροαπαλλαγές για τη διατήρηση θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις με μείωση του κύκλου εργασιών.

    Ποινικό αδίκημα η μη έκδοση αποδείξεων

    Παράλληλα, καθίσταται ποινικό αδίκημα η μη έκδοση αποδείξεων με την "απειλή" ακόμα και λουκέτου στην επιχείρηση αν διαπιστωθεί

    ότι δεν έχει εκδοθεί απόδειξη για δεύτερη φορά με συνέπειες την

    απώλεια του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ

    πληρωμή φόρου από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός

    δημοσιοποίηση του ονόματος (από τη στιγμή που θα επιβληθεί η ποινή κλεισίματος)

    "Θα γίνει μια πρώτη επιλογή από κάποια ονόματα, με περίπου 500 επιχειρήσεις. Εκείνο το οποίο με έχει εντυπωσιάσει πάρα πολύ, είναι η πλειοψηφία των ταβερνών. Καμία ταβέρνα δεν έκοβε όλες τις αποδείξεις", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο γγ του υπυργείου Οικονομικών κ. Γεωργακόπουλος.

    Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή η σταδιακή εφαρμογή του "πόθεν έσχες", για όλους αρχής γενομένης από τους δημόσιους υπαλλήλους το 2010

    Υποχρεωτική θα είναι η έκδοση αποδείξεων από εφέτος για ταξί, λαϊκές αγορές, περίπτερα αλλά και βενζινάδικα (από 1/4/2010) Ωστόσο στα ταξί διατηρείται η φορολόγηση με βάση το τεκμαρτό εισόδημα και αλλάζει από το 2011.

    Ληξιπρόθεσμες οφειλές

    Ευνοϊκές ρυθμίσεις για 700.000 οφειλέτες του Δημοσίου και για περίπου 300.000 φορολογουμένους που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή ΦΠΑ από το 1997 μέχρι σήμερα επιφυλάσσει το φορολογικό νομοσχέδιο σε μία προσπάθεια να ενισχυθούν τα ταμεία του Δημοσίου.

    Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να φτάνουν τα 30 δισ. ευρώ, οι οφειλέτες θα μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς το δημόσιο σε πολλές μηνιαίες δόσεις και με έκπτωση στις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής

    Όσοι πάλι δεν έχουν υποβάλει από το 1997 μέχρι σήμερα φορολογικές δηλώσεις και ΦΠΑ ή ήταν ανακριβείς θα γλιτώσουν από τα υψηλά πρόστιμα και τους πρόσθετους φόρους, εφόσον προσέλθουν να υποβάλουν στην εφορία εκπρόθεσμα τις δηλώσεις εντός ενός ή δύο μηνών

    Από σήμερα αρχίζει η εφαρμογή του προγράμματος 'Συμμετέχω' του υπουργείου Εργασίας για τη στήριξη της αγοραστικής δύναμης των ανέργων. Με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας θα μπορούν σε καταστήματα και μικρές επιχειρήσεις να αγοράζουν είδη με έκπτωση πάνω από 20%.

    Το φορολογικό νομοσχέδιο σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής μέσα στην εβδομάδα και τη Δευτέρα στην Ολομέλεια, αφού κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο.

    "Τα σημερινά μέτρα της κυβέρνησης, πέρα από κοινωνικά άδικα, θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε πλήρη αποτελμάτωση" δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 34323

    [02] Οι αυξομειώσεις στην πίεση του αίματος είναι πιο επικίνδυνες για εγκεφαλικό

    Δευτερα, 15 03 2010 16:26

    Υγεια

    Νέα δεδομένα για την αξιολόγηση του κινδύνου πρόκλησης εγκεφαλικού λόγω πίεσης, δημιουργεί μια νέα Βρετανό-σουηδική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε, για πρώτη φορά, ότι οι διακυμάνσεις στην πίεση είναι πιο σημαντικές ως προειδοποιητική ένδειξη για μελλοντικό εγκεφαλικό, σε σχέση με την πίεση που είναι συνεχώς υψηλή.

    Οι μέχρι τώρα οδηγίες των γιατρών εστιάζουν στην ανάγκη ο ασθενής να μειώσει τα επίπεδα της πίεσής του, για να μειώσει και τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Η νέα έρευνα επισημαίνει ότι οι γιατροί και οι ασθενείς θα πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη σημασία ακόμα και στις σπάνιες και περιοδικές εμφανίσεις υψηλής πίεσης, που φαίνεται να αποτελούν εξαίρεση σε σχέση με τη συνήθη χαμηλή πίεση του ασθενούς και οι οποίες μέχρι τώρα τείνουν να υποτιμούνται.

    Η μελέτη, υπό τον καθηγητή Πίτερ Ρόθγουελ του τμήματος κλινικής νευρολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία δημοσιεύτηκε στο νευρολογικό περιοδικό "The Lancet Neurology", σύμφωνα με το BBC, διαπίστωσε ότι, άσχετα με το ποια είναι η μέση πίεση ενός ατόμου διαχρονικά, όσοι έχουν τα περισσότερα "σκαμπανεβάσματα" στην πίεσή τους, κινδυνεύουν περισσότερο για εγκεφαλικό.

    Οι ερευνητές επίσης θεωρούν ότι οι διαφορές αποτελεσματικότητας μεταξύ των διαφόρων φαρμάκων για την πίεση ουσιαστικά έγκειται στο κατά πόσο καλά κρατούν διαχρονικά την πίεση σε ισορροπία, χωρίς αυτή να ανεβοκατεβαίνει. Μερικά φάρμακα, ιδίως οι αναστολείς "βήτα", σύμφωνα με μια ξεχωριστή έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, αποδείχτηκε ότι αυξάνουν την ευμεταβλητότητα στην πίεση του ασθενούς.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Ρόθγουελ, ακόμα και μια υψηλή μέτρηση πίεσης δεν πρέπει να αγνοείται, ενώ τόνισε την ανάγκη να χορηγείται ένας πιο αποτελεσματικός συνδυασμός φαρμάκων, ώστε και να πέφτει αλλά και να σταθεροποιείται η πίεση του αίματος.

    Δεν είναι ακόμα σαφές γιατί οι περιστασιακές αυξομειώσεις της πίεσης αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, όμως εκτιμάται ότι αυτό συμβαίνει επειδή αυξάνουν το επίπεδο του στρες στο κυκλοφορικό σύστημα του οργανισμού, καθώς οι "αναταράξεις" προκαλούν μια ταραχώδη ροή του αίματος που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις αρτηρίες.

    Βρετανοί ειδικοί επεσήμαναν ότι η νέα έρευνα δεν σημαίνει πως όσοι παίρνουν χάπια για υψηλή πίεση, πρέπει να ανησυχούν ή να τα σταματήσουν. Είδηση: 34313

    [03] Συγκρούσεις Παλαιστινίων- με τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη

    Δευτερα, 15 03 2010 15:32

    Τουλάχιστον δέκα παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σήμερα, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη κοντά στο σημείο ελέγχου της Ατάρα, βόρεια της Ραμάλα.

    Οι Παλαιστίνιοι δήλωσαν ότι οι στρατιώτες έριξαν πραγματικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών, κάτι το οποίο ο ισραηλινός στρατός το αρνήθηκε.

    Το νοσοκομείο της Ραμάλα, που βρίσκεται κοντά στο πανεπιστήμιο Μπιρζάιτ, επιβεβαίωσε ότι δέχθηκε επτά τραυματίες, πολλοί από τους οποίους χτυπήθηκαν από πραγματικές σφαίρες, χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

    Σύμφωνα με μία πηγή μέσα από τις παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας, τρεις φοιτητές, μεταξύ αυτών και μία γυναίκα, τραυματίστηκαν από πραγματικές σφαίρες και τέσσερις από σφαίρες καουτσούκ.

    Η ένταση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ έχει κορυφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες έπειτα από την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να συμπεριλάβει δύο ιερές τοποθεσίες που βρίσκονται στη Δυτική Όχθη στην πολιτιστική του κληρονομιά.

    Άλλωστε το Ισραήλ απαγόρευσε μέχρι την Τρίτη, όπως δήλωσε για λόγους ασφαλείας, στους Παλαιστίνιους που δεν διαμένουν στην Ιερουσαλήμ να μπαίνουν στην πόλη από τη Δυτική Όχθη.

    Νωρίτερα σήμερα ο ισραηλινός στρατός δήλωσε επίσης ότι θα περιορίσει την πρόσβαση σε δύο παλαιστινιακά χωριά, με στόχο να αποτρέψει ανθρώπους που δεν κατοικούν σε αυτά από το να παίρνουν μέρος στις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις που γίνονται εκεί κατά του ισραηλινού τείχους που κατασκευάστηκε στη Δυτική Όχθη.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Σε "κρίση" οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ

    Είδηση: 34310


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 15 March 2010 - 21:52:20 UTC