Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-03-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΣΑμεΑ: Υπόμνημα στην ΕΡΤ
  • [02] Η Γερμανία θα αγοράσει ένα ελβετικό CD με Γερμανούς φοροφυγάδες
  • [03] Ισπανία: Διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό
  • [04] Π. Γερουλάνος: Αναβάθμιση και τέλος στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος στην ΕΡΤ
  • [05] Το εγκεφαλικό δεν έχει ηλικία
  • [06] Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκε σαρκοφάγος μιας άγνωστης βασίλισσας
  • [07] Στην εξεταστική για τη Siemens ο Ζαγοριανός, συνεχίστηκαν οι καταθέσεις για το Βατοπαίδι

    [01] ΕΣΑμεΑ: Υπόμνημα στην ΕΡΤ

    Τεταρτη, 03 03 2010 19:54

    Υπόμνημα προς την ΕΡΤ Α.Ε. και τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο, κατέθεσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία. Στόχος του υπομνήματος είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στην ΕΡΤ, αλλά και η βελτίωση της εικόνας τους, καθώς και η αύξηση των εκπομπών με θέματα για την αναπηρία.

    Παράλληλα η ΕΣΑΜΕΑ ζητά τη σύσταση ειδικής υπηρεσίας στην ΕΡΤ, τη θέσπιση κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου, την εκπροσώπησή της στη διοίκηση του καναλιού Πρίσμα + και την απαγόρευση της διεξαγωγής τηλεμαραθωνίων για την αναπηρία.

    Σημεία του υπομνήματος

    1. Κατάρτιση Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη διάχυση της διάστασης της αναπηρίας και της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία σε όλα τα κανάλια της ΕΡΤ Α.Ε. και σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας στην ΕΡΤ Α.Ε. για το σκοπό αυτό.

    2. Θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την ένταξη της διάστασης της αναπηρίας ως μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας στην παραγωγή προγραμμάτων της δημόσιας και ιδιωτικής τηλεόρασης.

    3. Τήρηση της βασικής αρχής "Τίποτα για τα άτομα με αναπηρία χωρίς τα άτομα με αναπηρία" μέσω της: Θεσμικής εκπροσώπησης της ΕΣΑμεΑ - ως αντιπροσωπευτικότερης οργάνωσης των ατόμων με αναπηρία - στη διοίκηση του Πρίσμα +, συνεχούς διαβούλευσης με την ΕΣΑμεΑ και τους Φορείς της, συλλογικής εκπροσώπησης του εθνικού αναπηρικού κινήματος σε ενημερωτικές εκπομπές και στις ειδήσεις στη τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, όταν παρουσιάζονται θέματα αναπηρίας.

    4. Θέσπιση ισχυρού θεσμικού-νομοθετικού πλαισίου για την εφαρμογή των αρχών του "Σχεδιασμού για Όλους", σε όλα τα κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης αλλά και στην ιδιωτική τηλεόραση.

    5. Απαγόρευση της διεξαγωγής τηλεμαραθωνίων για την αναπηρία από τη δημόσια τηλεόραση, αφού βρίσκεται σε αντίθεση με το σεβασμό των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Οι τηλε-μαραθώνιοι δεν γίνονται για να ενημερώσουν αλλά για να συλλέξουν χρήματα, δηλ. κινητοποιούν το συναίσθημα του οίκτου και του ελέους και τελικά εμπορευματοποιούν την αναπηρία.

    Είδηση: 34006

    [02] Η Γερμανία θα αγοράσει ένα ελβετικό CD με Γερμανούς φοροφυγάδες

    Τεταρτη, 03 03 2010 20:42

    Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να αγοράσει ένα CD που περιέχει εμπιστευτικές πληροφορίες για λογαριασμούς Γερμανών φοροφυγάδων που επενδύουν χρήματα στην Ελβετία, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

    Η απόφαση, που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, ακολούθησε παρατεταμένες συζητήσεις με το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, στο οποίο είχαν αρχικά προταθεί τα δεδομένα που είχαν παράνομα συγκεντρωθεί. Μια άλλη περίπτωση κλεμμένων φορολογικών στοιχείων προέκυψε στο κρατίδιο της Εσσης, όπου η κυβέρνηση δήλωσε ότι η απόφαση για το πώς θα προχωρήσουν είναι ζήτημα των κρατικών αρχών. Η Εσση ερευνούσε για τα δεδομένα αυτά, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Βερολίνο.

    Τις τελευταίες εβδομάδες, το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αγόρασε ένα διαφορετικό CD, το οποίο περιέχει αρκετά στοιχεία για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ώστε να την αποζημιώσει πολύ περισσότερο σε μη καταβληθέντες φόρους, από το 1,25 εκατομμύριο ευρώ που κατέβαλε για την αγορά αυτή.

    Η απόφαση για την αγορά κλεμμένων δεδομένων έχει εξοργίσει τις ελβετικές αρχές, οι οποίες βρίσκονται στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης μιας νέας συμφωνίας διπλής φορολογίας με τους βόρειους γείτονές τους.

    Το γερμανικό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, που είναι κοντά στα ελβετικά σύνορα, ανέστειλε το σαββατοκύριακο τα σχέδια του να αγοράσει τα ελβετικά δεδομένα, εκφράζοντας ανησυχίες ότι η αγορά θα μπορούσε να είναι παράνομη. Το Βερολίνο είχε αρχικά δηλώσει ότι ούτε εκείνο θα αγοράσει απευθείας το CD.

    Σε μία προφανή μεταστροφή, το υπουργείο Οικονομικών του Βερολίνου δήλωσε την Τετάρτη ότι θα αγοράσει τελικά το CD-όσο εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον από οποιοδήποτε από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών επανέλαβε ότι οι έρευνες για τους φόρους είναι καθαρά κρατικό θέμα.

    Η ελβετική ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι ένα "πλήθος δεδομένων" είναι προς πώληση, προσθέτοντας κατά τη διάρκεια συνόδου κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι οι πληροφορίες αυτές πρέπει να αγοραστούν αν θα μπορούσαν να βοηθήσουν πράγματι στον εντοπισμό φοροφυγάδων.

    Η ύπαρξη και μόνο αυτών των CD δεδομένων έχει ήδη υποχρεώσει αρκετές εκατοντάδες φοροφυγάδες να τεθούν στη διάθεση των αρχών.

    ΑΠΕ

    Είδηση: 34010

    [03] Ισπανία: Διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό

    Τεταρτη, 03 03 2010 20:22

    Με κινητοποιήσεις απάντησαν οι Ισπανοί εργαζόμενοι στην κυβερνητική πρόταση για αύξηση των ορίων ηλικίας από τα 65 στα 67 χρόνια. Οι διαδηλωτές ζήτησαν από την κυβέρνηση του Λουίς Θαπατέρο, να επανεξετάσει τις αλλαγές, οι οποίες θα είχαν σταδιακή εφαρμογή.

    Η αντίθεση της κοινής γνώμης αποτυπώθηκε και σε δημοσκόπηση της εφημερίδας El Pais, όπου το 84% των ερωτηθέντων, αντιτίθεται στις προτεινόμενες αλλαγές. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Σαραγόσα, το Τολέδο και τη Λα Κορούνια.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 34007

    [04] Π. Γερουλάνος: Αναβάθμιση και τέλος στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος στην ΕΡΤ

    Τεταρτη, 03 03 2010 21:32

    Σαφείς οδηγίες για τη νέα εικόνα και το περιεχόμενο της ΕΡΤ εφεξής έδωσε σήμερα ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος σε συνάντηση που είχε στο Υπουργείο με το νέο Δ.Σ. της ΕΡΤ, ενόψει της αυριανής πρώτης συνεδρίασής του.

    Ο Υπουργός τόνισε ότι η ΕΡΤ οφείλει και θα λειτουργεί ως Δημόσια Τηλεόραση, σε όλα τα κεντρικά πεδία: διαφάνεια, έλεγχος, χρηστή διαχείριση, σεβασμός και λογοδοσία στον πολίτη, παραγόμενο προϊόν που θα προάγει τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την ενημέρωση και τον κοινωνικό διάλογο.

    Η ΕΡΤ, για την οποία ο πολίτης συμβάλλει με την πληρωμή του ανταποδοτικού τέλους, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο δημόσιου οργανισμού, μέσω της αναβάθμισης της ποιότητας των υπηρεσιών, βάζοντας ταυτόχρονα τέλος στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, σε μια εποχή που ο ελληνικός λαός καλείται να στηρίξει την προσπάθεια για έξοδο από την οικονομική κρίση. Τα πρώτα δείγματα γραφής προς αυτή την κατεύθυνση έδωσε ήδη η υπηρεσιακή διοίκηση εξοικονομώντας μέσα σε τέσσερις μήνες δέκα εκατομμύρια ευρώ.

    Τα μέλη του ΔΣ οφείλουν ως τα τέλη Μαΐου να έχουν εκπονήσει και παραδώσει στον Υπουργό μελέτες για την στρατηγική, το πρόγραμμα, την οργάνωση τμήματος ανθρωπίνου δυναμικού που θα ασχοληθεί με την αξιολόγηση και αξιοποίηση του προσωπικού. Ταυτόχρονα η ΕΡΤ οφείλει να καλύψει το ευρύτερο φάσμα επικοινωνίας, επεκτείνοντας την παρουσία της πέρα από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, στα ψηφιακά μέσα, το διαδίκτυο, τα social media. Είναι σημαντικό όχι μόνο να κερδίσει το κοινό που της αξίζει, αλλά και να του μια νέα αναβαθμισμένη μορφή τηλεθέασης, με τον τηλεθεατή- πολίτη συμμέτοχο και συνδιαμορφωτή του τηλεοπτικού τοπίου που πρέπει να αποκτήσει η χώρα.

    Είδηση: 34012

    [05] Το εγκεφαλικό δεν έχει ηλικία

    Τεταρτη, 03 03 2010 11:56

    Υγεια

    Όχι μόνο οι μεγάλοι, αλλά και τα παιδιά μπορεί να πάθουν εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Αμερικανών νευρολόγων και παιδιάτρων. Η νέα έρευνα διαπίστωσε πως όλο και μικραίνει η μέση ηλικία του πρώτου εγκεφαλικού στους ενήλικες με αποτέλεσμα, παιδιά να παθαίνουν εγκεφαλικά και μάλιστα τα επεισόδια να είναι επαναλαμβανόμενα, συνήθως μέσα σε διάστημα ενός μηνός το πρώτο από το δεύτερο.

    Δυστυχώς, όπως επεσήμαναν, τα εγκεφαλικά περνάνε απαρατήρητα την πρώτη φορά, με συνέπεια το παιδί να μην παίρνει κάποια φαρμακευτική θεραπεία πριν συμβεί το νέο εγκεφαλικό.

    Η έρευνα, υπό τη νευρολόγο-παιδίατρο Ρεβέκα ¶ϊκορντ του νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, που παρουσιάστηκε σε διεθνή συνδιάσκεψη για τα εγκεφαλικά στο Τέξας, κάλυψε τις περιπτώσεις 90 παιδιών με μέση ηλικία έξι ετών, που θεραπεύτηκαν για εγκεφαλικό μεταξύ των ετών 2003-2009.

    Δώδεκα παιδιά (13% του συνόλου) εμφάνισαν επαναλαμβανόμενα εγκεφαλικά μέσα σε αυτή την χρονική περίοδο, τα περισσότερα μέσα σε ένα μήνα από το πρώτο επεισόδιο. Στα μισά από αυτά τα παιδιά δεν είχε διαγνωστεί καν το πρώτο εγκεφαλικό, μέχρι να συμβεί το δεύτερο.

    Τα εγκεφαλικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να πλήξουν ακόμα και νήπια, γι' αυτό επεσήμαναν την αναγκαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης.

    Τα εγκεφαλικά μπορεί να εμφανιστούν ακόμα σε πολύ μικρά παιδιά ως επιπλοκή άλλων ασθενειών, όπως της δρεπανοκυτταρικής νόσου που προκαλεί προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος, ή λόγω κάποιας καρδιοπάθειας που δεν έχει διαγνωστεί.

    Τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού στα παιδιά μοιάζουν με αυτά σε έναν ενήλικο και περιλαμβάνουν κυρίως ξαφνική απώλεια διαφόρων νευρολογικών λειτουργιών, όπως η όραση, ο λόγος, η αστάθεια στο βάδισμα, η αδυναμία σε μια πλευρά του προσώπου ή του σώματος κ.α. Απλώς στα παιδιά τα συμπτώματα είναι πιο ανεπαίσθητα, ενώ τα ίδια δεν έχουν την ικανότητα ενός ενηλίκου στην περιγραφή του τι νιώθουν.

    Για "πολύ ανησυχητικά και τρομακτικά" στοιχεία κάνουν λόγο οι ερευνητές. Τα εγκεφαλικά έχουν επί χρόνια θεωρηθεί ασθένεια της τρίτης ηλικίας, αλλά αυτή η εικόνα πλέον φαίνεται να ανατρέπεται.

    Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι πού οφείλεται αυτή η τάση, αλλά υποθέτουν ότι η επέκταση του διαβήτη, της υπέρτασης και της παχυσαρκίας σε νεαρότερες ηλικίες συμβάλλει σε αυτό.

    Εξάλλου, στην ίδια διεθνή συνδιάσκεψη στο Τέξας, παρουσιάστηκε μια νέα έρευνα επιστημόνων από τα πανεπιστήμια του Οχάιο και του Κεντάκι, σύμφωνα με την οποία όλο και περισσότερα νεαρά άτομα παθαίνουν εγκεφαλικό, ενώ αντίθετα φαίνεται να λιγοστεύουν τα περιστατικά στους ηλικιωμένους.

    Ενδεικτικά, ο μέσος όρος ηλικίας όσων έπαθαν εγκεφαλικό στις ΗΠΑ το 2005, ήταν τρία χρόνια μικρότερος σε σχέση με το 1993. Το 2005 η μέση ηλικία του πρώτου εγκεφαλικού ήταν τα 71,3 έτη, το 1999 τα 70,9 έτη και το 2005 τα 68,4 έτη.

    Επιπροσθέτως, το ποσοστό ατόμων ηλικίας 20-45 ετών που έπαθαν εγκεφαλικό το 2005, ήταν 7,3% του συνόλου των εγκεφαλικών έναντι 4,5% το 1993.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 33981

    [06] Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκε σαρκοφάγος μιας άγνωστης βασίλισσας

    Τεταρτη, 03 03 2010 20:58

    Την ανέπαφη σαρκοφάγο της βασίλισσας της Αιγύπτου Μπαχνού, η οποία ήταν άγνωστη μέχρι σήμερα, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι μέσα στον 4.000 ετών ταφικό θάλαμο της κοντά στην πυραμίδα της Σακάρα.

    "Πρόκειται για μία από τις βασίλισσες της έκτης δυναστείας, που βασίλευσε στην Αίγυπτο από το 2.374 έως το 2.192 π.Χ. Αλλά δεν γνωρίζουμε μέχρι τώρα αν ήταν σύζυγος του Φαραώ Πέπι του πρώτου (2354-2310) ή του Πέπι του δεύτερου (2300-2206)", ανέφερε σε ανακοίνωση του ο επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων (SCA) Ζάχι Χαουάς.

    Σύμφωνα με τον Φιλίπ Κολομπέρ, επικεφαλής της γαλλικής αρχαιολογικής ομάδας, που πραγματοποίησε τις ανασκαφές, η "άγνωστη" βασίλισσα ήταν "πιθανώς σύζυγος του Πέπι του δεύτερου.

    "Είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσθέσουμε μία άγνωστη μέχρι σήμερα βασίλισσα στην ιστορία της Αιγύπτου", ανέφερε ο κ. Κολομπέρ, ο οποίος είναι διευθυντής της γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής της Σακάρα και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

    Ο ταφικός θάλαμος της βασίλισσας ήταν άσχημα κατεστραμμένος εκτός από τους δύο εσωτερικούς τοίχους του που περιέβαλλαν τη σαρκοφάγο μήκους 2,6 μέτρων και οι οποίοι είναι καλυμμένοι με ξόρκια που βοηθούν την ψυχή να ταξιδέψει στη μεταθανάτιο ζωή.

    "Είναι μία καλά διατηρημένη σαρκοφάγος από γρανίτη σκαλισμένη με τους διάφορους τίτλους της βασίλισσας αλλά δεν λέει κάτι για την ταυτότητα του συζύγου της", πρόσθεσε ο Γάλλος αρχαιολόγος.

    Σύμφωνα μάλιστα με τον Γκαλάλ Μουαουάντ, έναν επιθεωρητή αρχαιοτήτων που εργαζόταν με τη γαλλική ομάδα πρόκειται για μία "πολύ σπάνια" ανακάλυψη.

    "Η σπανιότητα της σαρκοφάγου οφείλεται στο γεγονός ότι το κύριο μέρος της είναι από ροζ γρανίτη, ενώ η κάλυψη είναι από μαύρο βασάλτη. Αυτό είναι πολύ σπάνιο", δήλωσε ο κ. Μουαουάντ.

    Από τη μία πλευρά της σαρκοφάγου, τα ιερογλυφικά δείχνουν ότι η βασίλισσα είναι "η σύζυγος του βασιλιά και η αγαπημένη του".

    Η αρχαιολογική αποστολή πραγματοποίησε ανασκαφές στην πυραμίδα η οποία αποδείχθηκε ότι είναι της βασίλισσας Μπαχνού και βρίσκεται ανάμεσα σε μία ομάδα από πυραμίδες των βασιλισσών στην περιοχή του Φαραώ Πέπι του πρώτου, νότια του Καΐρου.

    Είδηση: 34011

    [07] Στην εξεταστική για τη Siemens ο Ζαγοριανός, συνεχίστηκαν οι καταθέσεις για το Βατοπαίδι

    Τεταρτη, 03 03 2010 20:38

    Κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Siemens, ο ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός, ο οποίος είχε χειριστεί την υπόθεση. Ο κύριος Ζαγοριανός, ήδη, ελέγχεται πειθαρχικά και ποινικά, για τους χειρισμούς του. Νωρίτερα, ο Απόστολος Μπαράτσης, ο οποίος διετέλεσε μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ, το 2004 κατέθεσε, μεταξύ άλλων, στην εξεταστική επιτροπή, ότι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τον κ. Βουρλούμη, όταν πληροφορίες τον έφεραν να κάνει διαρροές στον Τύπο για υπερκοστολογήσεις συμβάσεων. Την Πέμπτη, συνεχίζεται η κατάθεση Ζαγοριανού, ενώ θα καταθέσει και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Παναγιώτης Αθανασίου.

    Κατάθεση Ζαγοριανού

    Εναντίον του ανακριτή έχει ασκηθεί πειθαρχική και ποινική δίωξη για τον όλο χειρισμό της ανάκρισης, για παράβαση καθήκοντος και για προσπάθεια χειραγώγησης και συγκάλυψης της υπόθεσης.

    Ο μάρτυρας έκανε λόγο για μία μοναδική σε όγκο και πολυπλοκότητα διεθνή υπόθεση, αφού ενέπιπταν μεταξύ άλλων και σοβαρά νομικά ζητήματα που έπρεπε να επιλυθούν, όπως ο νόμος περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ο οποίος έχει τροποποιηθεί αλλεπάλληλες φορές.

    Χρειάστηκαν μάλιστα, όπως είπε, δύο μήνες για να ταξινομήσει τις 90.000 σελίδες των δύο υποθέσεων που χρεώθηκε: της προγραμματικής σύμβασης 8002 του 1997 για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ και του συστήματος ασφαλείας των ολυμπιακών αγώνων C4 I. Για το φόβο της παραγραφής, είπε, ξεκίνησε από την υπόθεση του ΟΤΕ.

    Απαντώντας στο βασικό πολιτικό ερώτημα, γιατί δεν απέστειλε στη Βουλή τις δικογραφίες από τις οποίες προέκυψε εμπλοκή πολιτικών προσώπων, απάντησε ότι δεν το έπραξε, γιατί δεν αναφέρθηκαν από κανέναν μάρτυρα, από όσους κατέθεσαν στην Ελλάδα είτε στη Γερμανία, στον ίδιο ή στον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, συγκεκριμένα ονόματα πολιτικών που φέρεται να δωροδοκήθηκαν.

    - Δεν προέκυψε κανένα στοιχείο σε βάρος συγκεκριμένων πολιτικών. Μπορεί να υπήρξαν ομολογίες και αναφορές για «μαύρο» χρήμα και μίζες, αλλά κανείς δεν έδωσε ονόματα. Αν υπήρχαν τέτοια στοιχεία θα είχαν πάει αμελλητί οι υποθέσεις στη Βουλή, τόνισε ο μάρτυρας.

    Δε θεώρησε, όπως απάντησε σε ερώτηση του προέδρου της επιτροπής Σήφη Βαλυράκη, ότι ήταν επαρκής για να αποσταλεί η υπόθεση στη Βουλή, η κατάθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης Χρήστου Μαρκογιαννάκη, που χαρακτήριζε ως ζημιογόνα τη σύμβαση του C4 I.

    Δεν περιέλαβε εξ αυτού του λόγου και στα τρία εντάλματα σύλληψης του Χριστοφοράκου, τα αδικήματα της δωροδοκίας και του "ξεπλύματος μαύρου χρήματος", αφού δε δόθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία, γεγονός για το οποίο εγκαλείται από τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωάννη Παπανικολάου στην πειθαρχική του δίωξη.

    Σύμφωνα με τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασιλική Τσόνογλου, παραδέχθηκε ο μάρτυρας ότι έλαβε γνώση του σήματος της "Βρετανικής Αρχής Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος" για τις μεγάλες κινήσεις κεφαλαίων που έκανε το πρώην στέλεχος της Siemens και φυγόδικος Χρήστος Καραβέλας, αλλά απλώς «πάγωσε» τους λογαριασμούς του, χωρίς να θεωρήσει ότι πρόκειται για προπαρασκευαστική πράξη ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ή φυγής στο εξωτερικό.

    Στην ίδια λογική είπε ότι αυτό θα έπρεπε να το είχε αποφασίσει εισαγγελέας, ούτε μπορούσε να απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα του Μιχάλη Χριστοφοράκου, αφού δεν είχε απολογηθεί για τις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί.

    Ο μάρτυρας διέψευσε ότι είχε συνεχείς επαφές με τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά, όπως κατήγγειλε ο συνήγορος του Γ. Σκαρπέλη, Γιάννης Μαντζουράνης κι είπε απλώς, ότι τον επισκέφθηκε δυο-τρεις φορές μετά την επιστροφή του από τη Γερμανία και δεν χρειάστηκε να τον συμβουλευθεί για οποιοδήποτε ζήτημα.

    Για το θέμα της πλημμελούς έκθεσης κατάσχεσης εγγράφων από τα γραφεία της Siemens, θέμα για το οποίο του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, γιατί κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως αναξιόπιστη η ανάκριση, ο μάρτυρας απάντησε ότι ήταν τεράστιος ο όγκος των εγγράφων, ότι ήσαν τα περισσότερα στα γερμανικά, ότι δεν υπήρξε κίνδυνος υπεξαίρεσης, γιατί όλα έγιναν παρουσία υπαλλήλου, ενώ, τέλος, κανένας κατηγορούμενος ή συνήγορος εξέφρασε κάποια ένσταση.

    Καταθέσεις και για Βατοπαίδι

    Ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔ (κτηματικής εταιρείας δημοσίου) κ. Γκρατσιος, ο οποίος κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το Βατοπαίδι ανέφερε ότι παράλληλα με το νομικό συμβούλιο του κράτους που εξέταζε την αίτηση συμβιβασμού της Μονής και ενώ ο υπουργός κ. Μπέζας είχε ζητήσει να περιμένουν το συμβούλιο, η εταιρεία του κινούσε παράλληλες ενέργειες συμβιβασμού.

    Σε ερώτηση για το εάν η πολιτική ηγεσία είχε συμφωνήσει ή δώσει εντολή για την ανταλλαγή του ολυμπιακού ακινήτου στους Θρακομακεδόνες ο μάρτυρας κατέθεσε ότι το υπουργείο Οικονομίας δεν γνώριζε τίποτα, ωστόσο ανέφερε ότι στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔ που έλαβε την απόφαση, υπήρχε εκπρόσωπος του υπουργείου.

    Ο γενικός διευθυντής φορολογικών ελέγχων Ευστάθιος Μιχαλόπουλος που κατέθεσε στη συνέχεια είπε ότι είχε καταθέσει από τον Απρίλιο του 2009 πρόταση ώστε δυο φορολογικά συνεργεία να προβούν σε έλεγχο της Μονής και των εμπλεκομένων, αλλά ο κ. Μπέζας δεν αποδέχτηκε την πρόταση και του την επέστρεψε 30 Σεπτεμβρίου του 2009.

    Η επιτροπή αποφάσισε να καλέσει ως μάρτυρα μετά από πρόταση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ τον Διονύσιο Πελέκη, πεθερό του πρώην υπουργού, Γιώργου Βουλγαράκη.

    Πηγή: ΝΕΤ, AΠΕ

    Είδηση: 34008


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 6 March 2010 - 11:03:14 UTC