Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-03-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα νέα μέτρα
  • [02] Τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στη Μπακούμπα
  • [03] Η αστυνομία αναζητά τη Ναόμι Κάμπελ για επίθεση στον οδηγό της
  • [04] Οι Καταραμένοι Ποιητές της Πλατείας στη Μύγα
  • [05] Κέντρο αποθήκευσης ναρκωτικών η Ερζεγοβίνη σύμφωνα με τις ΗΠΑ
  • [06] Φωτιά στο S Club
  • [07] Συνάντηση Παπανδρέου-Σαρκοζί στις 7 Μαρτίου
  • [08] Συσκέψεις στη Γερμανία για ην Ελληνική οικονομία
  • [09] Τουλάχιστον 80 νεκροί από τις κατολισθήσεις στην Ουγκάντα
  • [10] Νέα έρευνα: Ζημιά στις αρτηρίες παιδιών προκαλεί το παθητικό κάπνισμα
  • [11] Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για γυναίκες στην πλατεία Αριστοτέλους
  • [12] Νέα ρύθμιση για τη διπλή ανάπλαση
  • [13] Έκθεση: Μελίνα, Παιδεία, Πολιτισμός στο Ίδρυμα Ευγενίδου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

    [01] Τα νέα μέτρα

    Τεταρτη, 03 03 2010 09:21

    Αποφασίστηκε από το υπουργικό Συμβούλιο η εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων της κυβέρνησης για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, που μεταξύ άλλων προβλέπουν πάγωμα των συντάξεων, περικοπές σε ποσοστό 30% στο δώρο Χριστουγέννων και στα επιδόματα Πασχα και διακοπών και την αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες. Η κυβέρνηση, με την εφαρμογή του πακέτου των πρόσθετων μέτρων εκτιμά ότι στα ταμεία του κράτους θα μπουν 4,8 δισ ευρώ.

    Οι περικοπές αφορούν μισθωτούς και συνταξιούχους του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και υπολογίζονται σε 700 εκατομμύρια ευρώ. Όπως διευκρινίστηκε, δεν θα υπάρξουν περικοπές στον ιδιωτικό τομέα. Οι περικοπές θα εφαρμοστούν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

    Τα μέτρα

    περικοπή σε ποσοστό 30% στο δώρο Χριστουγέννων

    περικοπή σε ποσοστό 30% στο δώρο Πάσχα

    περικοπή σε ποσοστό 30% στοεπίδομα αδείας

    αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες.

    πάγωμα των συντάξεων για το 2010

    αύξηση κατά 8 λεπτά στη βενζίνη

    αύξηση σε ποσοστό 20% στα ποτά και τσιγάρα

    μείωση των επιδομάτων κατά 12%(σύμφωνα με πληροφορίες)

    Τα 4,8 δισ ευρώ, που εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθεί από την εφαρμογή των νέων μέτρων, είναι το ποσό που είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση οι Βρυξέλλες.

    Την ανακοίνωση των μέτρων θα κάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, θα επισκεφθεί στη μία και μισή το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο θα ανακοινώσει ότι θα ζητήσει από τους βουλευτές να καταθέσουν τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας στο Ταμείο Στήριξης της Οικονομίας.

    Αμέσως μετά το πέρας του υπουργικού Συμβουλίου, θα γίνει η ενημέρωση του προέδρου της Δημοκρατίας από τον πρωθυπουργό.

    Επίσης, στις 11:30 ο Γιώργος Παπανδρέου, θα συναντηθεί με τους προέδρους της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΒΕΕ, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και του ΣΕΒ .

    Σχετικό άρθρο: Γ. Παπανδρέου: "Δίνουμε αγώνα εθνικής επιβίωσης" Είδηση: 33968

    [02] Τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στη Μπακούμπα

    Τεταρτη, 03 03 2010 10:22

    Τρεις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν εναντίον δύο αστυνομικών τμημάτων και ενός νοσοκομείου στην πόλη Μπακούμπα της επαρχίας Ντιγιάλα, τέσσερις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στο Ιράκ. Τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 42 τραυματίσθηκαν κατά τις επιθέσεις. Καμικάζι οδήγησε και ανατίναξε ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο κοντά σε αστυνομικό τμήμα της πόλης Μπακούμπα. Ακολούθησε δεύτερος καμικάζι που ανατίναξε το αυτοκίνητό του σε παρακείμενο σημείο αστυνομικού ελέγχου, ενώ ένας τρίτος καμικάζι, πεζός, ανατίναξε τη ζώνη των εκρηκτικών που φορούσε στον χώρο των εξωτερικών ιατρείων του νοσομείου της πόλης στο κέντρο της Μπακούμπα.

    Η Μπακούμπα βρίσκεται στην επαρχία Ντιγιάλα, όπου σουνιτικές ισλαμιστικές οργανώσεις πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33970

    [03] Η αστυνομία αναζητά τη Ναόμι Κάμπελ για επίθεση στον οδηγό της

    Τεταρτη, 03 03 2010 08:59

    Νέα μπλεξίματα με το νόμο έχει η Ναόμι Κάμπελ που αναζητείται για ανάκριση από την αστυνομία της Νέας Υόρκης μετά την καταγγελία του οδηγού της ότι του επετέθη. Σύμφωνα με την αστυνομία της Νέας Υόρκης, η 39χρονη σούπερμοντελ κατηγορείται ότι χτύπησε, γύρω στις 3.00 το πρωί, τον οδηγό της από πίσω και τον τραυμάτισε στο κεφάλι καθώς εκείνος προσέκρουσε στο τιμόνι του αυτοκινήτου.

    "Ο οδηγός δήλωσε ότι ένας μικρός μώλωπας και ένα πρήξιμο που υπάρχει κάτω από το δεξί του μάτι προκλήθηκε από αυτήν" αναφέρει η αστυνομία σε ανακοίνωση της. " Θέλουμε να μιλήσουμε μαζί της", συνεχίζεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

    Η Κάμπελ θα συνεργαστεί με τη θέληση της με την αστυνομία δήλωσε ο εκπρόσωπος της Τζεφ Ρέιμοντ. " Πρέπει να εκδοθεί σύντομα μια απόφαση," αναφέρεται στη ανακοίνωση και συνεχίζεται " θα υπάρξουν περισσότερα στοιχεία για την ιστορία όταν την κοιτάξουμε στα μάτια".

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 33967

    [04] Οι Καταραμένοι Ποιητές της Πλατείας στη Μύγα

    Τεταρτη, 03 03 2010 10:26

    Mια πολυεπίπεδη ροκ παράσταση, κυρίως μουσική, αλλά και με θεατροποιημένα δρώμενα και απόδοση ποιητικού λόγου, αφιερωμένη στους καταραμένους ποιητές της πλατείας Εξαρχείων (Νικόλας Άσιμος, Παύλος Σιδηρόπουλος, Κατερίνα Γώγου, Ναπολέων Λαπαθιώτης), φιλοξενεί τις Δευτέρες του Μάρτη η "Μύγα" στου Ψυρρή. Τίτλος της "Οι Καταραμένοι Ποιητές της Πλατείας" και αναφέρεται στο λογοτεχνικο και καλλιτεχνικό εργο των τεσσάρων δημιουργών, στη ζωή και τα βιώματα τους, στη στάση ζωης και στον αγώνα τους, στις ιδέες και στα οράματα τους, καθως και στην ιδεολογία που, απο το μεσοπόλεμο μεχρι σημερα, αναπάραγεται στα Εξάρχεια, με επίκεντρο την πλατεια, και η οποια τροφοδοτεί τους αγωνες της νεολαίας, και οχι μονον, για την προάσπιση των πολιτικων και κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριων.

    Ειναι ένα εκτενές καλλιτεχνικό αφιέρωμα που εστιαζεται επί σκηνής βασικά στη μουσικη και τα τραγούδια, αλλα συνάμα πλαισιώνεται με θεατροποιημένες παρεμβάσεις καθως και με απαγγελίες ποιητικού λόγου.

    Πρόκειται για ένα δρώμενο στο οποίο το κοινό γίνεται σύμμέτοχο των διαδραματιζομένων, και στο χώρο και στη σκηνή, ακούει, αφουγκράζεται με τους ηχους της καρδιάς, παρατηρεί, βλέπει με τα μάτια της ψυχής, προβληματίζεται, καλλιεργεί τη φαντασία του, οραματίζεται και φορτίζεται με δημιουργική αισιοδοξία για το μέλλον.

    Η έμπνευση, η ιδέα και το όραμα ειναι του Στέλιου Μόσχουρη. H καλλιτεχνική επιμέλεια, το σενάριο, οι πρωτότυπες μουσικές και οι ενορχηστρωσεις ειναι του Γιάννη Λίνα.

    Τις μουσικές και τα τραγούδια αποδιδουν ο Γιάννης Λίνας (κιθάρα,τραγούδι) και οι Σχοινοβάτες (Εύη Μαυρίδου πληκτρα-φωνητικα, Γιάννης Ζερβός κιθαρες, Πέτρος Βασιλειάδης μπασο, Μάρκος Ιωάννου τυμπανα). Τα θεατροποιημένα δρώμενα ερμηνεύει η ηθοποιός Φένια Μάγιου. Τον ποιητικό λόγο αποδίδει ο ποιητής Λίνος Ιωαννίδης.

    Στις παραστάσεις συμμετέχουν συνήθως, ως καλεσμένοι, γνωστοί στο ευρύτερο κοινό καλλιτέχνες.

    INFO:

    Χώρος: Μύγα, Μίκωνος 11 και Αισώπου, Ψυρρή

    Ημερομηνία: Κάθε Δευτέρα για όλο τον Μάρτιο, στις 22.30

    Πληροφορίες: www.mygainathens.com Είδηση: 33971

    [05] Κέντρο αποθήκευσης ναρκωτικών η Ερζεγοβίνη σύμφωνα με τις ΗΠΑ

    Τεταρτη, 03 03 2010 11:15

    Στρατηγική θέση στην "βαλκανική οδό" των ναρκωτικών, καθώς και κέντρο αποθήκευσης ναρκωτικών αποτελεί, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Βοσνία- Ερζεγοβίνης.

    Στην έκθεση για τη Στρατηγική Ελέγχου του Διεθνούς Εμπορίου Ναρκωτικών σημειώνεται ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν είναι παραγωγός ούτε χώρα κατανάλωσης, αλλά είναι γεγονός ότι έχει στρατηγική θέση μεταξύ των κύριων κέντρων παραγωγής ναρκωτικών στη νοτιανατολική Ασία και των αγορών της δυτικής Ευρώπης.

    Μία από τις βασικές διαδρομές διακίνησης ναρκωτικών έχει αφετηρία την Αλβανία συνεχίζει μέσω Μαυροβουνίου, διέρχεται από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και την Κροατία και στη συνέχεια από τη Σλοβενία με προορισμό τη δυτική Ευρώπη.

    «Εκείνο που, όμως, είναι το σημαντικότερο είναι ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει γίνει χώρα αποθήκευσης ναρκωτικών, κυρίως μαριχουάνας, κοκαΐνης και ηρωίνης. Οι λαθρέμποροι αποθηκεύουν τα ναρκωτικά στη Βοσνία, όσο περιμένουν να τα διακινήσουν σε κύριους προορισμούς», αναφέρεται στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Όσον αφορά τον αριθμό εξαρτημένων στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη από ναρκωτικές ουσίες τα στοιχεία διαφέρουν, επειδή δεν συγκεντρώνονται συστηματικά, αλλά οι αρχές εκτιμούν ότι ανέρχονται σε 120.000 άτομα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, την τελευταία περίοδο κατασχέθηκαν 35,27 κιλά ηρωίνης, 9,37 κιλά κοκαΐνης, 76,11 κιλά αμφεταμίνης, 150,3 κιλά μαριχουάνας, 3,118 δενδρύλλια κάνναβης, 2.639 σπόροι κάνναβης, 499 χάπια έκσταση και 800 γραμμάρια χασίς.

    Επιπλέον, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι υπηρεσίες της Βοσνίας υποστηρίζουν πως και οι τρεις λαοί εμπλέκονται στο εμπόριο ναρκωτικών και συχνά συνεργάζονται.

    Συγκεκριμένα στοιχεία καταδεικνύουν ότι υπάρχουν διασυνδέσεις μεταξύ εγκληματικών στοιχείων στη Βοσνία και επιχειρήσεων του οργανωμένου εγκλήματος στη Ρωσία, την Αλβανία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Κροατία, την Αυστρία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 33976

    [06] Φωτιά στο S Club

    Τεταρτη, 03 03 2010 08:20

    Σε εμπρησμό οφείλεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί στο νυχτερινό κέντρο που τραγουδάει ο Σάκης Ρουβάς "S Club", που βρίσκεται στην συμβολή της λεωφόρου Βουλιαγμένης με την οδό Βούρβαχη,στο Νέο Κοσμο. Σύμφωνα με το φύλακα, τρεις κουκουλοφόροι τον ακινητοποίησαν και έβαλαν φωτιά η οποία σβήστηκε σε λίγη ώρα από την πυροσβεστική.

    Οι φλόγες πήραν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις προκαλώντας ζημιές στο κατάστημα.

    Επί τόπου έσπευσαν 10 οχήματα της πυροσβεστικής με 30 άνδρες οι οποίοι μετά από προσπάθειες και αφού πρώτα απέτρεψαν την επέκταση της φωτιάς και στο υπόγειο του κέντρου, κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες στις οκτώ το πρωί.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 33964

    [07] Συνάντηση Παπανδρέου-Σαρκοζί στις 7 Μαρτίου

    Τεταρτη, 03 03 2010 11:41

    Το Παρίσι θα επισκεφθεί την Κυριακή 7 Μαρτίου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στο Παρίσι θα γίνει δύο μέρες μετά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ και λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33980

    [08] Συσκέψεις στη Γερμανία για ην Ελληνική οικονομία

    Τεταρτη, 03 03 2010 11:25

    Συνεχείς συσκέψεις για την εξεύρεση λύσεων προκειμένου να αποτραπεί μία χρεοκοπία της Ελλάδας, έχει το οικονομικό επιτελείο της γερμανικής κυβέρνησης, αφού σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild-Zeitung, που επικαλείται καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές, η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε είχαν το βράδυ της Τρίτης μία μυστική συνάντηση επ' αυτού, με την συμμετοχή και της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας της χώρας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα στη συνάντηση εξετάστηκαν δυνατότητες αντιμετώπισης της κρίσης στην Ελλάδα και καθορίστηκε η στρατηγική για τους επόμενους μήνες. Ιδιαίτερο βάρος έπεσε σε ερωτήματα όπως, εάν και τί είδους βοήθεια μπορεί να δώσει η γερμανική κυβέρνηση στην ελληνική κυβέρνηση. Στη συνάντηση κυριάρχησε η εκτίμηση ότι κατ΄ αρχήν η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τις δικές της δυνάμεις.

    Η εφημερίδα Handelsblatt γράφει ότι η ΕΚΤ θέλει να αναπτύξει μία δική της Υπηρεσία αξιολόγησης για τις χώρες της Ευρωζώνης, προκειμένου να μην εξαρτάται αποκλειστικά από τις αξιολογήσεις των οίκων Μοodys Standard & Poors και Fitch. Η εφημερίδα επικαλείται κύκλους στου Ecofin, οι οποίοι επισημαίνουν ότι "οι Οίκοι αξιολόγησης στην περίπτωση της Lehman έπεσαν εντελώς έξω. Ποιός μας λέει ότι δεν θα ξαναγίνει αυτό τώρα;" Στην ΕΚΤ ο στόχος αυτός συγκεντρώνει μεγάλη συναίνεση, προσθέτει η εφημερίδα. Και είναι μεγάλη η δυσφορία που η τύχη μιας χώρας της Ευρωζώνης όπως η Ελλάδα βρίσκεται στα χέρια ενός και μόνο Οίκου αξιολόγησης, εν προκειμένω της Moody s .

    Επίσημα πάντως η ΕΚΤ απέφυγε να πάρει θέση για το δημοσίευμα. Είδηση: 33979

    [09] Τουλάχιστον 80 νεκροί από τις κατολισθήσεις στην Ουγκάντα

    Τεταρτη, 03 03 2010 08:40

    Εκατόμβη νεκρών στην Ουγκάντα, από κατολισθήσεις που σημειώθηκαν λόγω των βροχοπτώσεων και καταπλάκωσαν ένα ολόκληρο χωριό. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 80, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται με κάθε τρόπο και μέσο.

    Συγκεκριμένα, τους τουλάχιστον 80 νεκρούς έφθασε αργά χθες Τρίτη ο απολογισμός των κατολισθήσεων στην ανατολική Ουγκάντα, όπου χωρικοί έσκαβαν με γυμνά χέρια και απλά εργαλεία αναζητώντας επιζώντες, δήλωσε ο Τάρσις Καμπουεγκιέρε, υπουργός για την Αντιμετώπιση Καταστροφών και τους Πρόσφυγες.

    Τα ΜΜΕ στην Ουγκάντα ανέφεραν ότι η κατολίσθηση καταπλάκωσε χωριό στην ανατολική περιφέρεια Μπουντούντα, στους πρόποδες του όρους Έλγκον, την Δευτέρα, μετά από βροχοπτώσεις επτά ορών.

    Περίπου 300 άνθρωποι θάφτηκαν από την κατολίσθηση, πρόσθεσε ο Καμπουεγκιέρε, σημειώνοντας πως "αναμένονται κι άλλες κατολισθήσεις καθώς οι βροχές θα ενταθούν" στην περιοχή.

    Η κυβέρνηση έστειλε μια ομάδα διασωστών και ο Ερυθρός Σταυρός έστειλε γιατρούς, είπε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η αστυνομία κι εθελοντές μετέχουν στις σωστικές προσπάθειες.

    Ωστόσο, 24 ώρες μετά την καταστροφή, δεν είχαν φθάσει εκσκαφείς και άλλος εξοπλισμός που θα μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά στις σωστικές προσπάθειες, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

    Πάνω από 3.000 κάτοικοι της περιοχής επλήγησαν από την καταστροφή.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 33966

    [10] Νέα έρευνα: Ζημιά στις αρτηρίες παιδιών προκαλεί το παθητικό κάπνισμα

    Τεταρτη, 03 03 2010 11:23

    Υγεια

    Τα ευρήματα μιας νέας φινλανδικής επιστημονικής έρευνας ρίχνουν περισσότερο φώς στις επιπτώσεις που έχει το παθητικό κάπνισμα στην υγεία των παιδιών. Σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά 13 ετών που έχουν υποστεί το παθητικό κάπνισμα στο περιβάλλον τους, κυρίως εξαιτίας των γονιών τους, εμφανίζουν κιόλας ορατές συνέπειες στο αίμα τους, καθώς οι αρτηρίες τους έχουν ήδη σημάδια αρτηριοσκλήρυνσης (αθηρωμάτωσης). Η μελέτη δείχνει ότι η ζημιά στις αρτηρίες ξεκινά από την παιδική ηλικία και έχει προκαλέσει μετρήσιμη βλάβη όταν πια το παιδί φτάσει στην εφηβεία, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες καρδιαγγειακής πάθησης, όταν θα ενηλικιωθεί.

    Η έρευνα -η πρώτη που δείχνει ότι το παθητικό κάπνισμα δεν κάνει κακό μόνο στα αιμοφόρα αγγεία των ενηλίκων, αλλά ακόμα και των μικρών παιδιών- έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Τούρκου, υπό την δρα Καταρίνα Κάλιο, και δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό για τις καρδιαγγειακές παθήσεις "Circulation", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ. Η μελέτη αφορούσε περίπου 500 παιδιά ηλικίας 8 έως 13 ετών.

    Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της κοτινίνης, ενός υποπροϊόντος της νικοτίνης που βρίσκεται στο αίμα, αφού κάποιος εισπνεύσει τον καπνό του τσιγάρου. Μέτρησαν επίσης, μέσω υπερήχων, το πάχος των αρτηριών του αίματος. Όπως φάνηκε, τα τοιχώματα των αρτηριών των παιδιών εμφανίζονται πιο παχιά και σκληρά, αν έχουν υποστεί ζημιά από την αθηρωμάτωση λόγω του παθητικού καπνίσματος.

    Τα παιδιά με την περισσότερη κοτινίνη στο αίμα τους (τα οποία συνεπώς είχαν υποστεί το μεγαλύτερο παθητικό κάπνισμα), είχαν, κατά μέσο όρο, αρτηρίες κατά 7 έως 8% παχύτερες από τα παιδιά με τα χαμηλότερα επίπεδα κοτινίνης. Οι ερευνητές επίσης μέτρησαν την ευκαμψία των αρτηριών και βρήκαν ότι ήταν 15% χαμηλότερη στους εφήβους με τα μεγαλύτερα επίπεδα κοτινίνης. Αλλά και τα επίπεδα της "κακής" χοληστερίνης (LDL) ήσαν υψηλότερα στα παιδιά που είχαν εισπνεύσει τον περισσότερο καπνό.

    Σύμφωνα με την Κάλιο, "η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον καπνό του τσιγάρου. Ακόμα και η παραμικρή έκθεσή τους στο τσιγάρο μπορεί να αποδειχτεί επιβλαβής για τα αιμοφόρα αγγεία τους".

    Διεθνείς φορείς (Παγκόσμιο Ίδρυμα Πνεύμονος, Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου) εκτιμούν ότι ο καπνός του τσιγάρου θα σκοτώσει έξι εκατομμύρια ανθρώπους διεθνώς μέσα στον χρόνο, προκαλώντας διάφορες ασθένειες, όπως καρκίνο, καρδιοπάθεια, εμφύσημα κ.α., και παράλληλα επιβαρύνοντας την παγκόσμια οικονομία με 500 δισ. δολ. ετησίως. Σύμφωνα με το site των φορέων στη διεύθυνση www.tobaccoatlas.org, ένα δισεκατομμύριο άνδρες και 250 εκατ. γυναίκες καπνίζουν κάθε μέρα στον κόσμο.

    Είδηση: 33978

    [11] Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για γυναίκες στην πλατεία Αριστοτέλους

    Τεταρτη, 03 03 2010 11:09

    Υγεια

    Σε δωρεάν, προληπτικές, ιατρικές εξετάσεις (μαστογραφία και τεστ Παπ) θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν, από κινητή μονάδα του νοσοκομείου "Θεαγένειο", δεκάδες γυναίκες που θα βρεθούν το τριήμερο, 8, 9 και 10 Μαρτίου, στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης.

    Mε αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας και στόχο την αφύπνιση όλων των γυναικών στο ζήτημα της πρόληψης και της αγωγής υγείας, το κέντρο της πόλης θα μετατραπεί σε ένα εργαστήριο προληπτικής ιατρικής και ενημέρωσης.

    Οι εξετάσεις θα γίνονται στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Αυτό που θέλουν οι γυναίκες", από τις 9:30 το πρωί έως τις 2:30 το μεσημέρι. Η εκδήλωση οργανώνεται από την Αντινομαρχία Υγείας μέσω του τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Υγείας της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του νομάρχη, Παναγιώτη Ψωμιάδη.

    AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33974

    [12] Νέα ρύθμιση για τη διπλή ανάπλαση

    Τριτη, 02 03 2010 13:58

    Αυξάνεται κατά 30 στρέμματα το πράσινο στον Ελαίωνα με τη νέα ρύθμιση για την διπλή ανάπλαση που παρουσίασε η Υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπριμπίλη στον Δήμαρχο Αθηναίων και σε εκπροσώπους της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Με τη νέα ρύθμιση καταργούνται τα δημοτικά κτήρια που προβλέπονταν στην περιοχή αλλά και το γήπεδο μπάσκετ του ΠΑΟ, ενώ περιορίζεται κατά 17.500 τετραγωνικά το εμπορικό κέντρο. Τέλος, με την έκδοση της άδειας κατασκευής του νέου γηπέδου θα κατεδαφιστεί το σημερινό γήπεδο του ΠΑΟ στην Αλεξάνδρας και θα γίνει χώρος πρασίνου.

    Την κατασκευή μικρότερου εμπορικού κτιρίου στο Βοτανικό, την κατάργηση του κτιρίου καλαθοσφαίρισης του ΠΑΟ καθώς και του δημοτικού και πολυλειτουργικού κτιρίου του Δήμου Αθηναίων προβλέπει μεταξύ άλλων το νέο αναθεωρημένο πρόγραμμα διπλής ανάπλασης της λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Υπουργείο Περιβάλλοντος μετά από συνάντηση της Υπουργού, Τίνας Μπιρμπίλη, με τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων.

    "...με το αναθεωρημένο σχέδιο δίνεται λύση σε ένα αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί..."

    Τίνα Μπιρμπίλη

    Απόλυτη προτεραιότητα θα δοθεί στην έκδοση της οικοδομικής άδειας για την ανέγερση των αθλητικών εγκαταστάσεων του ερασιτέχνη ΠΑΟ στο Βοτανικό και την ταυτόχρονη κατεδάφιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στη λεωφόρο Αλεξάνδρας ενώ σύντομα το Υπουργείο θα καταθέσει στη βουλή το τελικό σχέδιο της νομοθετικής ρύθμισης που απαιτείται.

    Η κ. Μπιρμπίλη δήλωσε μεταξύ άλλων ότι με το αναθεωρημένο σχέδιο δίνεται λύση σε ένα αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί και πραγματοποιείται ο στόχος για την υλοποίηση του οράματος της διπλής ανάπλασης και απόδοσης της λεωφόρου Αλεξάνδρας στους κατοίκους της Αθήνας, με παράλληλη δημιουργία του γηπέδου του ΠΑΟ στο Βοτανικό.

    Η νέα ρύθμιση, εξήγησε η υπουργός, έχεις τέσσερις παραμέτρους, μειώνει κατά 66.000 τετραγωνικά μέτρα τη συνολική δόμηση, αυξάνει κατά 30.000 τ.μ. το πράσινο, η δομημένη έκταση είναι μικρότερη και με το που θα ξεκινήσουν τα έργα, κατεδαφίζεται άμεσα το γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

    Επίσης το δημόσιο όχι μόνο δεν θα διαθέσει ούτε ένα ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος, αλλά θα εξασφαλίσει και θέσεις εργασίας.

    Ικανοποιημένος δήλωσε και ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, λέγοντας ότι η Υπουργός έδειξε πολιτικό θάρρος και πολιτικό ρεαλισμό, ώστε το όραμα της διπλής ανάπλασης να γίνει πραγματικότητα. Είδηση: 33929

    [13] Έκθεση: Μελίνα, Παιδεία, Πολιτισμός στο Ίδρυμα Ευγενίδου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

    Τριτη, 02 03 2010 15:30

    Μιάμιση δεκαετία (16 ακριβώς χρόνια) από την αποχώρηση της Μελίνας Μερκούρη, μια έκθεση που περιλαμβάνει φωτογραφίες και βίντεο, δοκίμια της πολύπλευρης ζωής της αλλά και εμβόλιμα κείμενα, έρχεται να υπογραμμίσει την έλλειψή της. Με την ιδιαίτερα σημαντική έκθεση "Μελίνα - Παιδεία - Πολιτισμός" το Ίδρυμα Ευγενίδου τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας καλωσορίζοντας το 2010 και εγκαινιάζοντας το εκθεσιακό πρόγραμμά του. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 9 Μαρτίου έως τις 8 Απριλίου.

    Το όνομα Μελίνα Μερκούρη φέρνει στο μυαλό μια γυναίκα-σύμβολο αγωνιστικότητας, πάθους για τη ζωή, πολιτισμού αλλά και θηλυκότητας. Στο μυαλό όλων, μια ιδιαίτερη προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας. Η πρόταση της έκθεσης στηρίχθηκε στο φωτογραφικό υλικό του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη και συνθέτει την πορεία μιας ζωής με ανεξάντλητη ενέργεια, ενός ακραίου παιχνιδιού αντοχής και πείσματος, καταγράφοντας με μοναδικό τρόπο μια δημιουργική μυθική προσωπικότητα.

    Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Υπουργός Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου υπογραμμίζοντας με την παρουσία της τον πρωτεύοντα λόγο αλλά και την αξία της μνήμης της ταυτότητας του πολυεδρικού έργου της Μελίνας στην Παιδεία και στον Πολιτισμό, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

    Σε μια εποχή, που φωνές όπως της Μελίνας (αν υπάρχουν) σπάνια υψώνουν το ανάστημά τους και διεκδικούν, ας θυμηθούμε τουλάχιστον μια δυναμική γυναίκα που χωρίς να χάσει τίποτα από τη θηλυκότητά της, είχε το θάρρος και το χάρισμα ταυτόχρονα να ξεχωρίζει, καθώς και την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τον σπουδαίο ρόλο του πολιτισμού για την πορεία της χώρας μας.

    Τοποθεσία: Ίδρυμα Ευγενίδου, Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο

    Ημερομηνία: 9 Μαρτίου έως 8 Απριλίου

    Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα -Τρίτη 10.00-15.00, Τετάρτη έως Κυριακή 10.00-20.00

    Τιμές εισιτηρίων: Είσοδος ελεύθερη

    Πληροφορίες: Τηλ.: 210 9469600 Είδηση: 33938


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 3 March 2010 - 9:53:17 UTC