Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-03-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: Δίνουμε αγώνα εθνικής επιβίωσης
  • [02] Την Τετάρτη ανακοινώνονται τα νέα μέτρα
  • [03] Συναγερμός στην ΕΕ και για Βρετανία, Ισπανία
  • [04] Τα νοσοκομεία πρωταθλητές στη διαφθορά
  • [05] Μεταναστευτικό νομοσχέδιο: Υπερψηφίστηκε επί της αρχής
  • [06] ΟΛΜΕ: Πολυήμερες κινητοποιήσεις
  • [07] Έρευνα για τον διαγωνισμό συμβολαιογράφων
  • [08] Αποκαθίσταται η πρόσβαση των ελληνικών πανεπιστημίων στις ηλεκτρονικές πηγές
  • [09] Βουλή : Συζήτηση με εντάσεις για «πόθεν έσχες»
  • [10] Π.ΕΥΘΥΜΙΟΥ:« Πρέπει οι οικονομικά ισχυροί -που επί 6 χρόνια είχαν ειδικά χαριστική μεταχείριση από τη ΝΔ- να καταβάλλουν αναλογικά
  • [11] Αντίθετη η ΝΔ στο πάγωμα των συντάξεων
  • [12] Αθλητές του τζούντο συνέλαβαν κλέφτες στον Άγιο Κοσμά
  • [13] Ισραήλ προς ΗΠΑ: Σκληρό εμπάργκο στο Ιράν
  • [14] Η συγχώνευση Orange και T-Mobile ίσως προκαλέσει απώλεια 2.000 θέσεων
  • [15] Παπαστράτος ΑΒΕΣ: Διήμερο πάγωμα της παραγωγής
  • [16] Πάνω από τις 2.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο χρηματιστήριο
  • [17] Iνδία: Ταραχές με νεκρούς για τη μπούρκα
  • [18] Κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ουκρανία
  • [19] Ευρωπαϊκό Ο.Κ για μεταλλαγμένες πατάτες και καλαμπόκι
  • [20] Στοιχεία κατά συνταγματάρχη διαθέτει ο τουρκικός στρατός
  • [21] Αναβολή της δίκης του πρώην Ισραηλινού πρωθυπουργού
  • [22] Αύξηση στην τιμή της αμόλυβδης
  • [23] Ο Ψαραντώνης στη μουσική σκηνή Μύγα

    [01] Γ.Παπανδρέου: Δίνουμε αγώνα εθνικής επιβίωσης

    Τριτη, 02 03 2010 18:13

    Ευρετήριο Άρθρου

    Γ.Παπανδρέου: "Δίνουμε αγώνα εθνικής επιβίωσης"

    Ολη η ομλία του πρωθυπουργού

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία επισήμανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας την αναγκαιότητα για τη λήψη δύσκολων και σκληρών αποφάσεων "που σε πολλές περιπτώσεις αδικούν". Σε δραματικούς τόνους ο πρωθυπουργός οτι "δίνουμε αγώνα εθνικής επιβίωσης. Αν δεν λάβουμε τις αποφάσεις που πρέπει, τότε θα κινδυνεύουμε να μην έχουμε να πληρώσουμε, όχι τον 14ο, αλλά τον 5ο και τον 6ο μισθό ή και τη σύνταξη" προσθέτοντας οτι "η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου". Ο πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά οτι "όσο δύσκολες και αν είναι οι αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, δεν πρόκειται για αφήσουμε τη χώρα να βουλιάξει".

    "...εκείνο που απειλεί δεν είναι η ύφεση, αλλά η αδυναμία δανεισμού, η στάση πληρωμών..."

    Γ. Παπανδρέου

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα ήταν καταστροφικό να μην μπορέσει η χώρα να δανειστεί με τους ίδιους όρους που δανείζονται όλες οι χώρες της ΕΕ, ενώ απαντώντας σε εκείνους που φοβούνται περαιτέρω ύφεση από τη λήψη νέων μέτρων είπε οτι εκείνο που απειλεί δεν είναι η ύφεση, αλλά η αδυναμία δανεισμού, η στάση πληρωμών. Πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις που σε πολλές περιπτώσεις αδικούν, αλλά αυτό δεν είναι επιλογή, είναι αναγκαιότητα, επισήμανε. "Οι πιστωτές μας δεν μας δίνουν άλλο χρόνο, γιατί η χρηματοπιστωτική κρίση παγκοσμίως έχει οδηγήσει όλες τις χώρες σε ελλείμματα και βρίσκουν σε αυτές πιο φερέγγυους πελάτες".

    Ο πρωθυπουργός δίνοντας ένα στίγμα των αυριανών ανακοινώσεων των μέτρων στο υπουργικό συμβούλιο είπε οτι η κυβέρνηση αναγκάζεται να ζητήσει από τους δημόσιους υπαλλήλους "να τα βγάλουν πέρα με λιγότερα". Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε χαρακτηριστικά οτι "ως πρωθυπουργός δεν έχω το περιθώριο απλώς να διαπιστώνω το πρόβλημα ή να το ξορκίζω με παχιά λόγια", και πρόσθεσε ότι οι πολίτες εξέλεξαν το ΠΑΣΟΚ για λύσει προβλήματα.

    "Θα προχωρήσω σε κάθε απόφαση για να σώσουμε την οικονομία και την αυτονομία της πατρίδας μας", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    "...είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε..."

    Γ. Παπανδρέου

    Aναφερόμενος στην πενταετία της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, ο πρωθυπουργός μίλησε για «πάρτι κολλητών, αδιανόητες σπατάλες και offshore υπουργών», ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι αρνείται επίμονα να αναμετρηθεί με τις δικές της ευθύνες."Έχουμε ιστορική ευθύνη να κάνουμε ό,τι πρέπει για να κερδίσουμε το χρόνο που χρειαζόμαστε ώστε να ξανακερδίσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας", τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι "οφείλουμε να κάνουμε την κρίση ευκαιρία και θα το κάνουμε δίνοντας μάχη σε όλα τα επίπεδα". Ο πρωθυπουργός κάλεσε σε συστράτευση όλο των ελληνισμό, τονίζοντας πως "είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε"

    Είδηση: 33952

    [02] Την Τετάρτη ανακοινώνονται τα νέα μέτρα

    Τριτη, 02 03 2010 14:50

    Ευρετήριο Άρθρου

    Την Τετάρτη ανακοινώνονται τα νέα μέτρα

    Ικανοποίηση Ρεν

    Αντιδράσεις

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 3 Τα νέα μέτρα θα συζητηθούν και θα οριστικοποιηθούν την Τετάρτη, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Την ικανοποίηση του για την βούληση της Ελλάδας να μείωσει το έλλειμμα εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν. Στα νέα μέτρα αντιδρούν οι εργαζόμενοι. Οι εφοριακοί έχουν εξαγγείλει απεργία για 48ωρη απεργία από την Δευτέρα 8 Μαρτίου, ενώ 24ωρη απεργία στις 16 του μήνα προγραμματίζει η ΑΔΕΔΥ.

    Τέλος σε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας και διαρκούς μετρολογίας αναμένεται να δοθεί την Τετάρτη με την ανακοίνωση του πακέτου των επιπλέον μέτρων με τα οποία θα εξοικονομούνται τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ πέραν του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Στα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει αύριο η κυβέρνηση για την εξοικονόμηση 4 με 5 δις ευρώ περιλαμβάνονται αύξηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, περαιτέρω περικοπές επιδομάτων, καθώς και η αύξηση των φόρων πολυτελείας.

    Όσον αφορά το αν θα κοπεί ο 14ος μισθός τα σενάρια είναι αρκετά όπως

    20% -50% περικοπή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδόματος αδείας

    μεγαλύτερες περικοπές στα επιδόματα.

    Μαχαίρι θα πέσει και σε άλλες δαπάνες όπως:

    στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

    σε υπερωρίες και οδοιπορικά

    Πεταλωτής: Εθνικό ζήτημα η ανάκαμψη της οικονομίας

    "...Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι εθνικό ζήτημα..."

    Γιώργος Πεταλωτής

    Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι εθνικό ζήτημα. Είμαστε αποφασισμένοι με τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού να βγάλουμε τη χώρα από την οικονομική κρίση, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο κ. Πεταλωτής παρέπεμψε στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν αποφάσεις ή σκέψεις για μείωση ή κατάργηση του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

    Ωστόσο σημείωσε ότι στο πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί, θα καταγράφεται σημαντική περικοπή δημόσιων δαπανών και έκανε λόγο για μέτρα προσωρινού χαρακτήρα.

    Παράλληλα, έκανε λόγο για μια ρευστή κατάσταση και ενόψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο, υπογράμμισε ότι το νέο πακέτο μέτρων δεν σηματοδοτεί και αυτοματοποιημένη εγγύηση για οικονομική βοήθεια στη χώρα μας ή πολιτική στήριξης από τους εταίρους καθώς μοναδική εγγύηση-όπως είπε-αποτελεί η σοβαρή πολιτική που εφαρμόζουμε σε όλα τα επίπεδα και η οποία αποτελεί μήνυμα προς τις αγορές και τους εταίρους.

    Τέλος, ο κ.Πεταλωτής κατηγόρησε τη ΝΔ για ιστορικές πολιτικές ευθύνες και την κάλεσε να κινηθεί στην κατεύθυνση της συναίνεσης, ενώ για τα κόμματα της αριστεράς δήλωσε ότι όλοι κρινόμαστε τώρα για το ποιοί συμβάλλουν στην κατεύθυνση εξόδου της χώρας από την κρίση.

    Για το ζήτημα του 14ου μισθού πάντως ο, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, Δημήτρης Γεωργακόπουλος τόνισε ότι εξετάζεται ακόμα ένα σενάριο αυτό της περαιτέρω μείωσης των επιδομάτων κατά 15% και από το ποσό που θα εξοικονομηθεί να μην χρειαστεί να κοπεί ο 14ο μισθός. Ο κ. Γεωργακόπουλος, πάντως μιλώντας στην ΝΕΤ 105,8 εκτίμησε ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2010 θα υπάρξει ανάκαμψη.

    Μιλώντας επίσης στο κρατικό ραδιόφωνο ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης εκτίμησε ότι το κόψιμο του 14ου μισθού θα δημιουργήσει αρνητική ψυχολογία στον κόσμο."Γι αυτό και θα πρέπει να αποφευχθεί. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προασπίσει τον 14ο μισθό", τόνισε.

    Αύριο το απόγευμα, συνέρχεται και άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο στο ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια του οποίου θα ενημερώσει για την οικονομία ο Υπουργός Οικονομικών. Σήμερα ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε συνάντηση με κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Οίκου Αξιολόγησης "Stantard & Poor΄s" που βρίσκεται στην Αθήνα για να εξετάσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο Διεθνής Οίκος είχε προχωρήσει τον περασμένο Δεκέμβριο σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒΒ+.

    Είδηση: 33935

    [03] Συναγερμός στην ΕΕ και για Βρετανία, Ισπανία

    Τριτη, 02 03 2010 14:44

    Μετά την Ελλάδα, η Ισπανία και η Βρετανία είναι πλέον οι δύο χώρες που προκαλούν ανησυχία στους αναλυτές για την οικονομική τους κατάσταση. Με υπερβολικά ελλείμματα και τους κερδοσκόπους να εποφθαλμιούν την αγορά εθνικού χρέους, η εκτός ευρωζώνης Βρετανία ανακοινώνει ότι και η στερλίνα βούλιαξε σε χαμηλά δωδεκαμήνου ενώ στην Ισπανία η ανεργία καλπάζει στο 19%, το χειρότερο ποσοστό της ευρωζώνης.

    Το έλλειμμα του βρετανικού προϋπολογισμού φτάνει αυτό της Ελλάδας αφού αμφότερα ξεπερνούν το 12%, προειδοποιούσε στο φύλλο της Δευτέρας η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

    Η βρετανική οικονομία μετά τη μεγάλη ύφεση, θορυβεί τους Ευρωπαίους εταίρους και για την αναιμική της ανάρρωση.

    Να σημειωθεί ότι απώλειες για το βρετανικό νόμισμα έναντι του δολαρίου είναι μεγαλύτερες από τις απώλειες του 5,4% που υπέστη η αξία του ευρώ. Σειρά είχε η στερλίνα, που συγκεντρώνει εναντίον της τα βέλη των επενδυτών και τα στοιχήματα των κερδοσκόπων.

    Στο μεταξύ, από την τεχνολογική έκθεση του Ανόβερο, η Άγγελα Μέρκελ απηύθυνε νέα έκκληση για υποστήριξη του ευρώ.

    Εκεί βρέθηκε και ο Ισπανός πρωθυπουργός την ώρα που τα διεθνή μέσα ενημέρωσης βοούν και για την κατάσταση στην Ισπανία.

    Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η Ισπανία δεν είναι μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα και αυτό αποτελεί μεγαλύτερο λόγο ανησυχίας. Τα προβλήματα του ευρώ θα είναι εμφανή για αν δεν αντιμετωπιστεί η κρίση στην Ελλάδα, αλλά σε περίπτωση κατάρρευσης της ισπανικής οικονομίας, οι ειδικοί μιλούν για καταστροφή.

    Το έλλειμμα προϋπολογισμού της Ισπανίας είναι το έκτο χειρότερο παγκοσμίως. Και τα νεότερα από το μέτωπο της ανεργίας που στο 18,8% είναι το αρνητικό ρεκόρ της ευρωζώνης, είναι ότι ο αριθμός των θυμάτων μετά τις απολύσεις του Φεβρουαρίου ξεπέρασε τα 4,1 εκατομμύρια.

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 33934

    [04] Τα νοσοκομεία πρωταθλητές στη διαφθορά

    Τριτη, 02 03 2010 16:15

    Τα νοσοκομεία είναι πρωταθλητές στη διαφθορά για ακόμη μια χρονιά, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης "Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς". Aκολουθούν οι πολεοδομίες και οι εφορίες, ενώ εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό που διακινήθηκε με "φακελάκια" φτάνει περίπου τα 800 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία κρούσματα διαφθοράς, παρουσιάζονται έντονα στον δημόσιο τομέα, ενώ ο ιδιωτικός ιατρικός κλάδος, είναι αυτός που συγκεντρώνει τα περισσότερα φαινόμενα.

    Σε περίπου 790 εκατ. ευρώ εκτιμάται το μέγεθος της μικρο-διαφθοράς στην Ελλάδα το 2009.

    Σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για λογαριασμό της «Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς», στην κορυφή των φορέων του δημόσιου τομέα όπου εντοπίζονται περιστατικά διαφθοράς βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία και ακολουθούν οι πολεοδομίες και οι εφορίες. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το ΙΚΑ και οι νομαρχίες.

    Η μέση τιμή ανά "λάδωμα" στο δημόσιο τομέα ανέρχεται σε 1.355 ευρώ και στον ιδιωτικό τομέα σε 1.671 ευρώ.

    Κι αν η διαφορά στο δημόσιο τομέα εμφανίζεται το 2009 ελαφρά μειωμένη σχετικά με το 2008 (9,3% έναντι 9,5%), στον ιδιωτικό τομέα δείχνει να γνωρίζει σταδιακή αύξηση. Χαρακτηριστικά, ενώ το 4,4% των ερωτώμενων νοικοκυριών κατήγγειλε περιστατικά διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα το 2007, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 5,1% το 2008 και έφθασε το 5,3% το 2009.

    Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, τα περιστατικά διαφθοράς σημειώνονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία, γιατρούς/ιατρεία, κλινικές, δικηγόρους/νομικούς, τράπεζες, σχολές οδηγών, ΚΤΕΟ και εμπλεκόμενους στον κατασκευαστικό τομέα (πολιτικούς μηχανικούς/αρχιτέκτονες, κατασκευαστικές/τεχνικές/οικοδομικές εταιρείες, μεσίτες).

    Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Public Issue Γιάννης Μαυρής, η μέση τιμή ανά "λάδωμα" στο δημόσιο τομέα ανέρχεται σε 1.355 ευρώ και στον ιδιωτικό τομέα σε 1.671 ευρώ. Τα περιστατικά αφορούν κατά 60,7% τον δημόσιο τομέα (μοιραία, αφού ο συγκεκριμένος τομέας είναι ιδιαιτέρως διογκωμένος στη χώρα), κατά 31,1% τον ιδιωτικό τομέα και κατά 8,1% συνδυασμένα τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

    Σε ό,τι αφορά το μέγεθος του χρηματισμού εκτιμάται ότι στο δημόσιο τομέα ανέρχεται σε 462 εκατ. ευρώ και στον ιδιωτικό τομέα σε 325 εκατ. ευρώ. Συνολικά, το εκτιμώμενο μέγεθος συνολικής διαφθοράς το 2007 ανερχόταν σε 639 εκατ. ευρώ, το 2008 αυξήθηκε σε 748 εκατ. ευρώ και πέρσι σε 787 εκατ. ευρώ. Σε μια χρονιά, δηλαδή, σημειώθηκε αύξηση των χρημάτων που έχουν διοχετευθεί στη μικρο-διαφθορά κατά 39 εκατ. ευρώ.

    Οπως εξήγησαν κατά την παρουσίαση της έρευνας, ο πρόεδρος της "Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς" Κώστας Μπακούρης, ο διευθυντής της οργάνωσης Αρις Συγγρός και ο διευθύνων σύμβουλος της Public Issue Γιάννης Μαυρής, στην έρευνα μετράται η μικρο-διαφθορά ή άλλως κοινωνική διαφθορά και όχι η διαπλοκή (πολιτική, οικονομική, επιχειρηματική) και οι υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονται πολυεθνικές.

    Το πλέον, ίσως, ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας που όπως σημείωσε ο κ. Μπακούρης συνιστά "αναπάντητο ερώτημα", είναι η στάση των Ελλήνων απέναντι στο φαινόμενο της διαφθοράς.

    Το 97% των ερωτώμενων δηλώνει ότι θα δώσει χρήματα για να περάσει τις εξετάσεις για την άδεια οδήγησης. Ποσοστό 96% διατίθενται να δώσει χρήματα σε εφοριακό για να τακτοποιήσει τα χρέη τους, σε υπάλληλο της πολεοδομίας για να αποκτήσει οικοδομική άδεια, σε αστυνομικό για να μη δώσει κλήση, σε ΚΤΕΟ για να "περάσει" το αυτοκίνητο τους. Το 88% θεωρεί θεμιτό να βάλει "μέσο" για να προσληφθεί ένας συγγενής, να δώσει χρήματα σε γιατρό για να τον προσέξει καλύτερα.

    Την ίδια στιγμή, όμως, το ίδιο 98,7% ζητά να εφαρμόζονται οι νόμοι, το 96% να τιμωρούνται αυστηρά όσοι πιάνονται να παίρνουν "μίζες" ή "φακελάκια", το 88% να εφαρμόζεται πραγματικά το "πόθεν έσχες" για τους δημοσίους υπαλλήλους, το 84% να καθιερωθεί κώδικας επαφής και συμπεριφοράς για τους δημοσίους υπαλλήλους, το 73% να γίνουν ενημερωτικές εκστρατείες κατά της διαφθοράς.

    Η ουσία είναι, σχολίασε ο Κώστας Μπακούρης, ότι οι περιπτώσεις διαφθοράς κάθε χρόνο αυξάνονται, η ηθική κατάπτωση είναι μεγαλύτερη και οι αντιστάσεις απέναντι σε αήθεις πράξεις όλο και μικρότερες.

    Αυτή τη στιγμή στη χώρα, σημείωσε ο κ. Συγγρός, μόνο η μικρο-διαφθορά συνιστά το 1% του τρέχοντος προϋπολογισμού της χώρας. Στις περισσότερες προηγμένες, ευρωπαϊκές χώρες της Δύσης και του Βορρά η μικρο-διαφθορά συναντάται σε πολύ μικρότερο βαθμό. Αυτά τα κράτη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα φοροδιαφυγής και σκανδάλων μεγάλων εταιρειών.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 33941

    [05] Μεταναστευτικό νομοσχέδιο: Υπερψηφίστηκε επί της αρχής

    Τριτη, 02 03 2010 18:20

    Με τις θετικές ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκε, επί της αρχής του, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που αφορά την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, καθώς και το δικαίωμα του "εκλέγειν" και "εκλέγεσθαι" από μετανάστες, που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα. Καταψήφισαν η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ, ενώ το ΚΚΕ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί των άρθρων.

    Αντίστοιχες με την τελική ψήφο ήταν σε περιεχόμενο και οι παρεμβάσεις των εισηγητών των κομμάτων και συγκεκριμένα του Γιάννη Διαμαντίδη από το ΠΑΣΟΚ, του Θανάση Νάκου της ΝΔ, του Γιώργου Μαυρίκου από το ΚΚΕ, του Άδωνη Γεωργιάδη από τον ΛΑΟΣ και του Νίκου Τσούκαλη από το ΣΥΡΙΖΑ. Η συζήτηση του ν/σ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα συνεχιστεί αύριο με τις τοποθετήσεις αρμόδιων φορέων.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 33953

    [06] ΟΛΜΕ: Πολυήμερες κινητοποιήσεις

    Τριτη, 02 03 2010 19:15

    Με σειρά κινητοποιήσεων απαντά η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Ήδη εδώ και ημέρες υπήρχε αντίστοιχος σχεδιασμός που θα έπαιρνε πιο συγκεκριμένη μορφή, μετά από την απεργία της 24ης Φεβρουαρίου, αλλά και μετά τα δείγματα γραφής του κ. Όλι Ρεν.

    Το αναλυτικό πρόγραμμα των κινητοποιήσεων είναι:

    * Παράσταση - διάβημα στο Υπουργείο Οικονομικών, στη 1 το μεσημέρι, με προσυγκέντρωση στις 12.30 όλων των συνδικαλιστικών στελεχών (ΔΣ Ομοσπονδιών και Πρωτοβάθμιων Συλλόγων) στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ (Φιλελλήνων και Ψύλλα 2).

    * Συλλαλητήριο μεθαύριο, Πέμπτη, στις 6 το απόγευμα, στα Προπύλαια. Θα συμμετέχουν και Ομοσπονδίες και Πρωτοβάθμια Σωματεία.

    * Συμμετοχή στην παράσταση - διάβημα, που οργανώνει η ΑΔΕΔΥ στο Υπουργείο Οικονομικών και τα Γραφεία της ΕΕ, τη Δευτέρα, 8 Μαρτίου, στη 1 το μεσημέρι με προσυγκέντρωση στο ξενοδοχείο ΕΣΠΕΡΙΑ, Σταδίου 22).

    * Συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ, την Τετάρτη, 10 Μαρτίου, στις 12.30, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Προπύλαια Πανεπιστημίου), όπου θα κατευθυνθεί και το συλλαλητήριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

    Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στη συγκέντρωση, το ΔΣ της ΟΛΜΕ κήρυξε στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι για τον πρωινό κύκλο και από τις 2 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα για τον απογευματινό.

    * Μετάθεση της προγραμματισμένης απεργίας της 8ης Μαρτίου για τη 16η του μήνα, ώστε να συμπέσει με την 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί, στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Είδηση: 33956

    [07] Έρευνα για τον διαγωνισμό συμβολαιογράφων

    Τριτη, 02 03 2010 18:55

    Έρευνα για να διαπιστωθεί αν προκύπτουν λόγοι ακύρωσης του διαγωνισμού των συμβολαιογράφων, που είχε προκηρυχτεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης το περασμένο καλοκαίρι, διέταξε ο Χάρης Καστανίδης. Ο υπουργός έδωσε εντολή να επανελεγχθούν όλες οι βαθμολογίες των συμβολαιογράφων που μετείχαν στον διαγωνισμό, επειδή, ύστερα από έρευνα στις βαθμολογίες και τις αναβαθμολογήσεις των γραπτών, διαπιστώθηκαν μεγάλες και αδικαιολόγητες αποκλίσεις, καθώς και διαφορές στις επιδόσεις των υποψηφίων, γεγονός που δημιουργεί υπόνοιες συνδιαλλαγής.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 33957

    [08] Αποκαθίσταται η πρόσβαση των ελληνικών πανεπιστημίων στις ηλεκτρονικές πηγές

    Τριτη, 02 03 2010 17:41

    Εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το κόστος χρηματοδότησης της πρόσβασης στις ηλεκτρονικές πηγές, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η πρόσβαση των ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων στις «τράπεζες» πληροφοριών. Οι διεθνείς μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι επιστημονικών περιοδικών αποφάσισαν να κόψουν την πρόσβαση των ελληνικών πανεπιστημίων στις ηλεκτρονικές πηγές τους, καθώς η πολιτεία δεν είχε εξοφλήσει τις συνδρομές για τα έτη 2009-2010, ύψους 33 εκατ. ευρώ. Με την απόφαση αυτή, χιλιάδες φοιτητές, διδάσκοντες και ερευνητές της χώρας έχαναν την πρόσβαση σε 12.000 τίτλους επιστημονικών περιοδικών. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στη παραίτηση του πρύτανη του Πανεπιστημίου του Αιγαίου και προεδρεύοντα της Συνόδου Πρυτάνεων των ΑΕΙ, Α. Τρούμπη.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αντιλαμβανόμενη τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει η πρόσβαση σε Επιστημονικές Ηλεκτρονικές Πηγές, για την ακαδημαϊκή και την ερευνητική κοινότητα, αντιμετώπισε το πρόβλημα της πρόσβασης που οφειλόταν σε σειρά από άστοχες ενέργειες του παρελθόντος.

    Το κόστος χρηματοδότησης της πρόσβασης στις Ηλεκτρονικές Πηγές εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπως είχε ανακοινωθεί από την Υπουργό Παιδείας στην 62η Σύνοδο των Πρυτάνεων στο Λαύριο.

    Με την υπογραφή της συγκεκριμένης δαπάνης (Απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, 1/3/2010) προβλέπεται η εκκίνηση των διαδικασιών για την άμεση αποκατάσταση της πρόσβασης στις Ηλεκτρονικές Πηγές των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων και των Ερευνητικών Κέντρων της χώρας».

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33949

    [09] Βουλή : Συζήτηση με εντάσεις για «πόθεν έσχες»

    Τριτη, 02 03 2010 17:25

    Τις απόψεις τους στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ενόψει του σχεδίου νόμου, για την αλλαγή του ν. 3213/2003 για το πόθεν έσχες, κατέθεσαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων, καθώς και ο πρόεδρος της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δ. Παξινός, ο οποίος αναφέρθηκε γενικά σε θέματα Δικαιοσύνης.

    Η υποβολή της δήλωσης πόθεν έσχες να γίνεται όταν κάποιος αναλαμβάνει δημόσιο αξίωμα και μετά, όταν υπάρχει μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων, ή σε κάθε περίπτωση, σε κάθε τρία ή πέντε χρόνια, πρότεινε - μεταξύ άλλων - ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Πρόσθεσε δε, την ανάγκη για υποχρεωτικό δειγματοληπτικό έλεγχο για κάθε κατηγορία.

    Ο τέως πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, επισήμανε ότι μέσα στο κλίμα, το οποίο διαμορφώνεται στο χώρο των ΜΜΕ, το πόθεν έσχες των πολιτικών θεωρείται «casus beli» -και άρα, πρέπει να επιτίθενται εναντίον των βουλευτών- ενώ η πραγματικότητα είναι ότι κανείς άλλος χώρος δεν έχει τόσο πολύ προχωρήσει σε αυτό το ζήτημα.

    Ο βουλευτής της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κατοχύρωση των διαδικασιών προάσπισης της τιμής των βουλευτών και χαρακτήρισε «αρετή της επικείμενης ρύθμισης» το να μπορέσει ο πολιτικός κόσμος να απαλλαγεί από το άγος των κατασυκοφαντικών επιθέσεων υπό τον γενικό τίτλο «οι βουλευτές και τα οικονομικά τους». Πρόσθεσε δε, την ανάγκη ο έλεγχος από τους ορκωτούς να απαντά στην αιτίαση αυτή και να κατοχυρωθεί το «πόθεν» των δηλώσεων.

    Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι για επικοινωνιακούς λόγους προώθηση της διαφάνειας και μάλιστα με μια «επιφανειακά αυστηρή μορφή, χωρίς να μπορεί να εξασφαλίσει ούτε κατ' ίχνος την αποτελεσματικότητα».

    «Υπάρχει κανείς σοβαρά που πιστεύει ότι θα βρει άνθρωπο, που έχει οφ σορ;», διερωτήθηκε η κα Κανέλλη και συμπλήρωσε ότι πρέπει να καταργηθούν «το τραπεζικό, το φορολογικό και το επιχειρηματικό απόρρητο, αν θέλουμε να μιλάμε για διαφάνεια».

    Ο Φώτης Κουβέλης (ΣΥΡΙΖΑ) έκανε λόγο για δυσχέρειες ουσιαστικού ελέγχου που έχουν να κάνουν με την πολυπλοκότητα των οικονομικών σχέσεων κι όπως αυτές διαμορφώνονται σε μια παγκόσμια αγορά. Παρόλα αυτά, «χρειάζεται αυστηρό πόθεν έσχες και ουσιαστικό έλεγχο» και πρόσθεσε πως και «η κειμένη νομοθεσία, αν εφαρμοζόταν, θα υπηρετούσε τον στόχο.

    Δήλωσε αντίπαλος με την αρχή της διαπραγμάτευσης και πρόσθεσε πως «η αρχή του χαφιεδισμού δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους». Χαρακτήρισε καταρχήν θετική την νομοθετική ρύθμιση και διατήρησε επιφυλάξεις, όταν εισαχθεί στην Επιτροπή.

    Ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ) εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι γίνεται εν θερμώ νομοθέτηση. Σημείωσε ότι «ακόμη κι αρθούν όλα τα απόρρητα και εξασφαλιστεί πλήρης έλεγχος, ένας διεφθαρμένος πολιτικός δεν θα βάλει τα ποσά της διαφθοράς εκεί, που θα γίνει έλεγχος». Ανέφερε ότι είναι χρήσιμο να γίνει καλύτερος ο έλεγχος της κοινωνίας, αλλά - όπως είπε - «ας μην κοροϊδεύουμε την κοινωνία ότι μπορεί μέσα από έναν τέτοιο έλεγχο να αναδειχθούν τόσο μεγάλες αντιφάσεις». Στο επίπεδο της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι θα αποδώσουν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι. Σε κάθε περίπτωση ζήτησε «να υπάρξουν οι ασφαλιστικές εκείνες δικλείδες, ώστε να μην καταλήξουμε σε κυνήγι μαγισσών».

    Να προσφέρει η Πολιτεία τα εχέγγυα στη Δικαιοσύνη, ώστε να κάνει αποτελεσματικά τη δουλειά της και να εφαρμοστούν οι νόμοι, ζήτησε ο Γιώργος Φλωρίδης (ΠΑΣΟΚ) προσθέτοντας πως «όσο η συντεταγμένη Πολιτεία δεν συγκροτεί ομάδες με ερευνητές και δεν δίνει τα μέσα στη Δικαιοσύνη, δεν θα γίνει τίποτα».

    «Θετικά στοιχεία» αναγνώρισε στο νομοσχέδιο ο πρ. υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, εκφράζοντας ωστόσο την αμφιβολία του για το ότι «το νομοθέτημα προχωρεί υπό το κράτος μεγαλοποιημένων εντυπώσεων, κάτι που δεν συνάδει με την αρχή της καλής νομοθέτησης». Πρόσθεσε πως «στη χώρα μας έχουμε ανάγκη από έναν μόνο νόμο: την εφαρμογή των νόμων».

    «Το να κάνουμε ακόμη περισσότερο δρακόντειο το σύστημα, είναι ατελέσφορο», τόνισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μ. Αποστολάκη, ζητώντας να δοκιμαστούν άλλοι, πιο αποτελεσματικοί τρόποι.

    Ο Γιάννης Τραγάκης (ΝΔ) τόνισε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στους πολιτικούς είναι και επαρκές και εφαρμόζεται, εκείνο που δεν ισχύει είναι η δήμευση των περιουσιακών στοιχείων, «μια επέκταση του νόμου που πρέπει να γίνει». Ζήτησε ακόμη να αυξηθεί ο αριθμός των δικαστικών που συμμετέχουν στην Επιτροπή ελέγχου των πόθεν έσχες.

    Ο Τηλέμαχος Χυτήρης, από την πλευρά του, τόνισε πως εκείνα που νομοθετούνται πρέπει και να σχετίζονται με την πραγματικότητα. Διότι - όπως είπε - «η πραγματικότητα μας διαψεύδει» και επικαλούμενος το παράδειγμα του Ζακ Λανγκ στην Γαλλία, ο οποίος έχασε την έδρα του, ρώτησε: «Είδαμε ποτέ κάτι αντίστοιχο εδώ;».

    Ακρόαση του προέδρου του ΔΣΑ

    Κατά την ακρόασή του από την Επιτροπή, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Παξινός, δήλωσε τη συμφωνία του με όλες τις διαπιστώσεις που έγιναν, σημείωσε όμως πως εκείνο, που μετράει, είναι το αποτέλεσμα. «Οδηγηθήκαμε σε πλήρη απαξίωση θεσμών κι εκεί ακριβώς είναι το θέμα. Πώς θα ενισχυθούν οι θεσμοί. Οι νόμοι είναι δρακόντειοι, αλλά δεν εφαρμόζονται», είπε.

    Πρόσθεσε ακόμη πως ο τρόπος που νομοθετεί η Βουλή γίνεται πολλές φορές κάτω από πίεση, άλλες φορές η πολυνομία οδηγεί στην αντινομία. Επίσης είπε ότι η Βουλή δεν έχει δικαίωμα να νομιμοποιεί παράνομες δαπάνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή να διαγράφει πρόστιμα, διότι αυτό είναι κακό μήνυμα.

    Καταλήγοντας εξέφρασε την αγωνία του νομικού κόσμου και απηύθυνε κάλεσμα προς τον πολιτικό κόσμο «κάποτε να εφαρμοστούν οι νόμοι, κάποτε να υπάρξουν ελεγκτικοί μηχανισμοί που να ισχύουν».

    AΠΕ Είδηση: 33948

    [10] Π.ΕΥΘΥΜΙΟΥ:« Πρέπει οι οικονομικά ισχυροί -που επί 6 χρόνια είχαν ειδικά χαριστική μεταχείριση από τη ΝΔ- να καταβάλλουν αναλογικά περισσότερο.»

    Τριτη, 02 03 2010 15:24

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Αναστασία Ζήγου.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Τη συνέντευξη αυτή μπορείτε να τη βρείτε και στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ: news.ert.gr

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα μπορούσε η κυβέρνηση να αποφύγει μια ενδεχόμενη περικοπή του 14ου μισθού;⦻

    Π.ΕΥΘΥΜΙΟΥ: « Η κυβέρνηση αγωνίζεται σκληρά στο να περιορίσει όσο είναι δυνατόν την έκταση αυτών των μέτρων και ο 14ος μισθός είναι ένα από τα πιο σημαντικά και συμβολικά επί της ουσίας στοιχεία, που είμαι βέβαιος ότι το οικονομικό επιτελείο έχει συνείδηση της αξίας του να μην περιληφθεί στα μέτρα. Πρέπει να αποκατασταθεί και η οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη. Πρέπει οι οικονομικά ισχυροί που επί 6 χρόνια είχαν ειδικά χαριστική μεταχείριση από τη ΝΔ να καταβάλλουν αναλογικά περισσότερο. Να γίνει συνείδηση ότι ο έχων και κατέχων πρέπει να πληρώνει αναλογικά περισσότερα, πρέπει να τελειώνουμε με όλο το σύστημα της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής στο ασφαλιστικό. Δεν κλέβει κανείς το κράτος, κλέβει ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί βουλιάζουμε αν δεν αλλάξουμε.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Λέγεται ότι μέσα στα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός υπάρχει μια περαιτέρω αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και των έμμεσων φόρων, μήπως αυτά τα μέτρα να είχαν ληφθεί εδώ και 4 μήνες;»

    Π.ΕΥΘΥΜΙΟΥ: « Πράγματι κληρονομήσαμε μια πρωτοφανή κρίση, σε αυτό το τριπλό κενό, έλλειμμα, χρέος, έλλειψη ανταγωνιστικότητας μπήκε η σφήνα του κερδοσκοπικού παιχνιδιού. Αυτή άλλαξε όλα τα δεδομένα και για αυτούς που άρχισαν να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε, να θυμίσω ότι αυτή η κερδοσκοπική επίθεση έχει καταβάλλει απροετοίμαστη όλη την Ευρώπη. Ανεδείχθησαν μέσω αυτής της επίθεσης γιγάντια κενά στη συγκρότηση του ευρώ. Η μόνη πρόβλεψη που υπήρχε ήταν για την θετική έκβαση. Η Ευρώπη είναι σε ένα πλήρες θεσμικό κενό για αντιμετώπιση των αρνητικών τροπών του ευρώ. Να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, να υπάρξει μια ρήτρα αλληλεγγύης και να αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα από κοινού.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έγινε κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, λίγους μήνες μετά ο μισθωτός πιέζεται, η μεσαία τάξη συνθλίβεται, πως θα μπορέσει να ορθοποδήσει έτσι η οικονομία;⦻

    Π.ΕΥΘΥΜΙΟΥ: « Το ΕΣΠΑ είχε μηδενική απορρόφηση αυτή τη στιγμή παλεύουμε να πάει στο 4% και έχουμε πει ότι ο στόχος μέσα στο 2010 είναι να υπάρχει απορρόφηση στο 15%. Το κακό δεν είναι για μένα ούτε το έλλειμμα ούτε το χρέος, είναι ότι πέσαμε 35 θέσεις στην ανταγωνιστικότητα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα πείσει ο πρωθυπουργός το απόγευμα στην ΚΟ τους βουλευτές, οι οποίοι πολλοί έχουν εκφράσει αιτιάσεις για τον μη σοσιαλιστικό προσανατολισμό αυτής της κυβέρνησης;»

    Π.ΕΥΘΥΜΙΟΥ: « Όταν το θέμα είναι η επιβίωση της οικονομίας, όποιος νομίζει ότι μπορεί να μιλά με συνταγές ότι αυτό είναι νεοφιλελεύθερο ή σοσιαλιστικό, σημαίνει ότι είναι εκτός πραγματικότητας των γεγονότων και ο Λένιν έλεγε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο ξεροκέφαλο από τα γεγονότα.» Είδηση: 33937

    [11] Αντίθετη η ΝΔ στο πάγωμα των συντάξεων

    Τριτη, 02 03 2010 15:24

    Για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ο Υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε ότι διαπίστωσε κλίμα συνεννόησης. Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης ωστόσο επισήμανε την αντίθεση του κόμματος στη θέση της κυβέρνησης για πάγωμα των συντάξεων στους χαμηλοσυνταξιούχους. Εν τω μεταξύ, οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων ζήτησαν σήμερα τη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία με την εγγύηση του κράτους.

    Σε κλίμα συνεννόησης, αλλά με «κόκκινες γραμμές»

    Ο κ. Λοβέρδος παρουσίασε το πλαίσιο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, ενώ από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς επισήμανε πως τάσσεται υπέρ των μέτρων που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, έθεσε όμως τις "κόκκινες γραμμές" του κόμματος, όπως είναι για παράδειγμα το πάγωμα των συντάξεων που αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, μέτρο με το οποίο η ΝΔ διαφωνεί ριζικά.

    "Ανταλλάξαμε σκέψεις, λειτουργώντας σε κλίμα συναίνεσης, όπως είναι απαραίτητο για τα εθνικά θέματα", δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.

    Ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, τόνισε πως η ΝΔ θα συμμετάσχει στο διάλογο για το κρίσιμο αυτό θέμα, ενώ θα τοποθετηθεί διεξοδικά όταν το ζήτημα έρθει στη Βουλή.

    Η Νέα Δημοκρατία θα στηρίζει τα μέτρα που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, τόνισε ο κ. Βρούτσης, ο οποίος πρόσθεσε πως το πάγωμα των συντάξεων που αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους δε βρίσκει σύμφωνη τη ΝΔ και αποτελεί "κόκκινη γραμμή".

    Ο κ. Βρούτσης, μάλιστα, ζήτησε τα κενά στα ασφαλιστικά ταμεία να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Αντιδράσεις για τις συντάξεις

    Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αιβαλιώτης, έκανε την εξής δήλωση: «Το πάγωμα των συντάξεων είναι το δεύτερο χειρότερο που μπορεί να συμβείστο συνταξιούχο μετά την πλήρη κατάργηση της σύνταξής του. Οι συντάξειςπείνας των 400 και 500 ευρώ πρέπει να ενισχυθούν ενώ οισυντάξεις-ρετιρέ θα πρέπει να περιορισθούν προς όφελος εκείνων πουλαμβάνουν τις κατώτερες συντάξεις».

    "Η κυβέρνηση με το πάγωμα επ' αόριστο όλων των συντάξεων καταδικάζειτους συνταξιούχους της χώρας μας στην πείνα και στην ανέχεια. Με τηναντικατάσταση του αναδιανεμητικού συστήματος από το κεφαλαιοποιητικό,μετατρέπει την ασφάλιση από κοινωνική σε ατομική -ιδιωτική και μειώνειδραστικά τη συμμετοχή του κράτους στη χρηματοδότηση της. Με την αλλαγήτου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, οδηγεί σε δραματική μείωσή τους(20 - 50%). Με την καθιέρωση της βασικής σύνταξης καταργεί την κατώτερησύνταξη. Με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, οδηγεί στηναύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και στην ακόμα μεγαλύτερη αύξηση τηςανεργίας των νέων.Με τον τρόπο που προωθεί τις ενοποιήσεις αφαιρείασφαλιστικά δικαιώματα" ανέφερε ο Δ. Στρατούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Πρόταση Επιμελητηρίων για ασφαλιστικά δάνεια

    Στα 1,2 δισ. ευρώ εκτιμά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας ότι θα είναι το ποσό που θα εισρεύσει από τις τράπεζες απευθείας στον ΟΑΕΕ εάν εφαρμοστεί η χορήγηση ''ασφαλιστικών δανείων'' με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των μελών προς τον ΟΑΕΕ.

    Όπως είπε ο πρόεδρος του ΒΕΑ, Π. Ραβάνης, το έλλειμμα του ΟΑΕΕ από τους φοροαποφεύγοντες - που ανέρχονται στο 35% των ασφαλισμένων πλέον - φτάνει τουλάχιστον στα 3 δισ. ευρώ και αν δε λάβει επιχορήγηση άλλα 600 εκατ. ευρώ επιπλέον από όσα έχει ήδη λάβει μέχρι σήμερα τότε είναι σίγουρο ότι στο τέλος του χρόνου δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που υπάρχουν.

    ''Θεωρούμε ότι οι συντάξεις είναι εγγυημένες αλλά υπάρχει πρόβλημα με τους εισφοροαποφεύγοντες οι οποίοι εξαιτίας της κρίσης και της αναμονής ανακοίνωσης των νέων μέτρων από την κυβέρνηση αυξάνονται συνεχώς και χωρίς να πληρώσουν αυτοί - 'ώστε να μην χρειαστεί να υπάρξει νέα επιχορήγηση - δεν νομίζω ότι μπορεί ο ΟΑΕΕ να τα καταφέρει'' σημείωσε ο κ. Ραβάνης σχολιάζοντας δε ότι η αναμονή ανακοίνωσης των νέων μέτρων της κυβέρνησης έχει φέρει ''στάση'' εργασιών στην αγορά.

    Τα επιμελητήρια ΒΕΑ και ΒΕΠ απευθύνθηκαν προς τα πιστωτικά ιδρύματα και συζήτησαν τη δυνατότητα χορήγησης μικρών δανείων ''ασφαλιστικών δανείων'' για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των μελών προς τον ΟΑΕΕ.

    Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 250.000 - 270.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Ο κ. Ραβάνης σημείωσε ότι τους τελευταίους μήνες το ποσοστό όσων δεν πληρώνουν ανεβαίνει 1% κάθε δίμηνο.

    Οι συνέπειες θα είναι δραματικές για το ταμείο αλλά όπως είπε οι τράπεζες ακόμα και αν δεν προχωρήσει η κυβέρνηση την ανακοίνωση μέτρου χορήγησης δανείου με κρατική εγγύηση και χαμηλότοκο δάνειο είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν στην ανακοίνωση τέτοιων προγραμμάτων με τραπεζικά όμως κριτήρια που σίγουρα θα οδηγήσει πολύ λιγότερους επιχειρηματίες στην ρύθμιση των οφειλών τους.

    ''Όσες τράπεζες επισκεφθήκαμε για να χορηγήσουν τριετή η πενταετή ασφαλιστικά δάνεια για αποπληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών με χαμηλό επιτόκιο, η απάντησή τους ήταν κατ' αρχην θετική αλλά με την προϋπόθεση το δημόσιο μέσα από τις διαδικασίες του ΤΕΜΠΜΕ να εγγυάται τα δάνεια. Ο πρόεδρος της ΕΤΕ κ. Β. Ράπανος και πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα προς συζήτηση σε προσεχή συνεδρίαση της ένωσης'' είπε ο κ. Ραβάνης.

    Τα επιμελητήρια και με τους επιτελείς του ΔΣ του ΤΕΜΠΜΕ πάντως βρήκαν θετική ανταπόκριση για την εν λόγω πρόταση.

    ''Ασφαλώς το θέμα της χρηματοδότησης του ΟΑΕΕ δεν λύνεται με την συγκεκριμένη ρύθμιση η οποία επιδιώκει να αντιμετωπίσει μια έκτακτη ανάγκη χρειάζεται να αναζητήσουμε και άλλες πηγές χρηματοδότησης'' είπε ο κ. Ραβάνης δίνοντας έμφαση στο νοικοκύρεμα του ταμείου με αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας του.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33939

    [12] Αθλητές του τζούντο συνέλαβαν κλέφτες στον Άγιο Κοσμά

    Τριτη, 02 03 2010 14:38

    "Λευκή πετσέτα" πέταξαν οι νεαροί αλλοδαποί κακοποιοί οι οποίο τις πρώτες πρωινές ώρες εισέβαλαν στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά για να κλέψουν, αλλά ήρθαν αντιμέτωποι με αθλητές του τζούντο που όχι μόνο ματαίωσαν τα σχέδιά τους αλλά τους συνέλαβαν και τους παρέδωσαν στην αστυνομία.

    Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, τις πρώτες πρωινές ώρες οι δύο αλλοδαποί κακοποιοί μπήκαν στις αθλητικές εγκαταστάσεις και αφού κατάφεραν να εισχωρήσουν στα κτίρια και να ανοίξουν κάποια δωμάτια, άρχισαν να κλέβουν κυρίως αθλητικά είδη. Προχωρώντας έφτασαν και στα δωμάτια που διαμένουν οι αθλητές των εθνικών ομάδων τζούντο οι οποίοι τους αντιλήφθηκαν έγκαιρα και τους έπιασαν επ' αυτοφώρω. Η αστυνομία που έφτασε στις εγκαταστάσεις λίγη ώρα αργότερα, έλαβε γνώση του περιστατικού και συνέλαβε τους δράστες.

    Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ανεπιθύμητοι "επισκέπτες" εισβάλουν στα δωμάτια των αθλητών που διαμένουν στον Άγιο Κοσμά, αφού κάτι τέτοιο είχε συμβεί και πριν από περίπου δύο εβδομάδες χωρίς να αντιληφθεί κανείς το παραμικρό. Είδηση: 33936

    [13] Ισραήλ προς ΗΠΑ: Σκληρό εμπάργκο στο Ιράν

    Τριτη, 02 03 2010 18:58

    Σε διπλωματική επίθεση εναντίον του Ιράν προχώρησε το Ισραήλ, καλώντας τις ΗΠΑ, να εφαρμόσουν σε βάρος της ασιατικής χώρας εμπάργκο όμοιο με αυτό της Κούβας, το οποίο θεωρούν αποτελεσματικό. Κίνητρο των Ισραηλινών είναι ο φόβος μήπως το Ιράν αποκτήσει πυρηνική βόμβα και η έκκληση προς τις ΗΠΑ γίνεται με την προτροπή ακόμα και της παράκαμψης του Συμβούλιο Ασφαλείας, αν αυτό δεν ανταποκριθεί άμεσα.

    Σχετικές δηλώσεις έκανε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν.

    Οι δηλώσεις Λίμπερμαν:

    "Ανησυχούμε λίγο από τον ρυθμό των εξελίξεων στη διεθνή σκηνή. Πιστεύω ότι από τώρα και στο εξής το Ισραήλ θα πρέπει ίσως να αλλάξει λίγο την πολιτική του για το Ιράν, και θα πρέπει να ζητήσουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να υιοθετήσουν το κουβανικό μοντέλο. Εδώ οι Ηνωμένες Πολιτείες μόνες τους μπορούν να κάνουν τα πάντα για να σταματήσει αυτό (το ιρανικό) πρόγραμμα.

    Το κουβανικό μοντέλο είναι πολύ απλό. Έχει ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητα του. Και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκρίνουν τη νομοθεσία και ολόκληρο το κουβανικό μοντέλο προς το Ιράν χωρίς να αναμένουν κατανόηση και συναίνεση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, αυτό θα είναι αρκετό για να στραγγαλίσει και να ρίξει το ιρανικό καθεστώς".

    Πηγές: ΑΠΕ, Ρόιτερ Είδηση: 33955

    [14] Η συγχώνευση Orange και T-Mobile ίσως προκαλέσει απώλεια 2.000 θέσεων

    Τριτη, 02 03 2010 18:20

    Η συγχώνευση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας Orange (France Telecom) και T-Mobile (Deutsche Telekom) στη Βρετανία μπορεί να προκαλέσει την απώλεια έως και 2.000 θέσεων εργασίας, αποκαλύπτουν σήμερα οι Τάιμς, επικαλούμενοι τις εκτιμήσεις αναλυτών.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αναλυτές κρίνουν ότι η ευρεία αυτή περικοπή θέσεων εργασίας είναι απαραίτητη για να εξοικονομηθούν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ που χρειάζονται για την επίτευξη των στόχων της συγχώνευσης των δύο θυγατρικών εταιρειών.

    Η Orange UK απασχολεί σήμερα περίπου 12.500 ανθρώπους, σχεδόν τους διπλάσιους από αυτούς που απασχολεί η T-Mobile, η οποία έχει περίπου 6.500 εργαζόμενους στη Βρετανία.

    Οι δύο εταιρείες έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής να αναφερθούν με λεπτομέρεια στον αντίκτυπο που θα έχει η συγχώνευσή τους στο δυναμικό τους.

    Η δημιουργία μιας εταιρείας από τις δύο θυγατρικές, η οποία ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο, εγκρίθηκε τη Δευτέρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις βρετανικές αρχές ανταγωνισμού, έπειτα από μικρές παραχωρήσεις. Είδηση: 33954

    [15] Παπαστράτος ΑΒΕΣ: Διήμερο πάγωμα της παραγωγής

    Τριτη, 02 03 2010 17:21

    Σε διήμερη διακοπή της παραγωγικής της διαδικασίας προχωρά η εταιρία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ για το διήμερο 4 και 5 Μαρτίου 2010. Οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο τμήμα της εταιρίας θα λάβουν μέρος της κανονικής ετήσιας άδειάς τους.

    Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρία αναφέρει ότι: "η απόφαση αυτή κρίθηκε, δυστυχώς, αναγκαία λόγω των μειωμένων παραγωγικών αναγκών που έχει προκαλέσει η πτώση της αγοράς καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις, η μείωση που αντιμετωπίζει η αγορά των τσιγάρων το πρώτο δίμηνο του 2010, είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2009, ενώ δεν έχουν γίνει ακόμα αισθητές οι επιπτώσεις των πρόσφατων αυξήσεων στη φορολογία των τσιγάρων, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν κυκλοφορήσει προϊόντα με τις νέες αυξημένες τιμές".

    Συνεχίζοντας η ίδια ανακοίνωση τονίζει πως: "Λάβαμε την απόφαση αυτή με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που έχουμε ως ο μεγαλύτερος εργοδότης στην ελληνική καπνοβιομηχανία και πάντα με γνώμονα την προάσπιση τόσο της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας και της επένδυσης των 100 εκατομμυρίων ευρώ που πραγματοποιήσαμε πρόσφατα, όσο και της απασχόλησης των 850 και πλέον εργαζόμενών μας".

    Είδηση: 33946

    [16] Πάνω από τις 2.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο χρηματιστήριο

    Τριτη, 02 03 2010 17:25

    Με σημαντική αύξηση έκλεισε και κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το χρηματιστήριο της Αθήνας, ο γενικός δείκτης του οποίου σκαρφάλωσε μετά πάνω από τις 2.000 μονάδες. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.021,75 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 2,65%, ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 203,580 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 2,84 %, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,51% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,97%.

    Ανοδικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους δείκτες. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Ασφαλειών +4,23% και των Βιομηχανικών Προϊόντων +3,97%.

    Κατά τη σημερινή συνεδρίαση 154 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 39 πτωτικά και 38 παρέμειναν σταθερές.

    Είδηση: 33950

    [17] Iνδία: Ταραχές με νεκρούς για τη μπούρκα

    Τριτη, 02 03 2010 17:09

    Tαραχές ξέσπασαν στην πόλη πόλη Σιμόγκα της νότιας Ινδίας, μετά από διαμαρτυρίες μουσουλμάνων για άρθρο που δημοσιεύτηκε σε τοπική εφημερίδα και ήταν κατά της μπούρκας. Δύο διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους, ο ένας από σφαίρα αστυνομικού και ο άλλος στη διάρκεια συγκρούσεων. Στον απολογισμό περιλαμβάνονται 15 τραυματίες και 50 συλληφθέντες. Παράλληλα η αστυνομία επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας, μέχρι αύριο Τετάρτη.

    Το επίμαχο άρθρο αποδόθηκε στη συγγραφέα Τασλίμα Νασρίν, η οποία όμως το αρνήθηκε δηλώνοντας: "Σε κανένα από τα γραπτά μου δεν έχω αναφέρει ότι ο Προφήτης Μωάμεθ ήταν κατά της μπούρκας. Υποπτεύομαι ότι πρόκειται για μία εσκεμμένη προσπάθεια συκοφάντησης και παραποίησης των γραπτών μου για να δημιουργηθεί αναστάτωση στην κοινωνία".

    Σημαντικό ρόλο στο να αποδοθεί στην κ. Νασρίν το επίμαχο άρθρο, έπαιξε η παλαιότερη κατηγορία σε βάρος της για βλασφημία με αφορμή το μυθιστόρημά της "Lajja" (Το μίσος). Οι αντιδράσεις την οδήγησαν να εγκαταλείψει την πατρίδα της, το Μπαγκλαντές, να ζήσει στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και σήμερα να ζει με άδεια προσωρινής παραμονής στην Ινδία, όπου ακόμα δέχεται απειλές κατά της ζωής της από τους ισλαμιστές .

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Είδηση: 33943

    [18] Κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ουκρανία

    Τριτη, 02 03 2010 14:24

    Ο κυβερνητικός συνασπισμός της πρωθυπουργού της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο κατέρρευσε σήμερα, Τρίτη, καθώς δε διαθέτει πλέον την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του προέδρου του ουκρανικού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, η Τιμοσένκο θα παραμείνει στην εξουσία για το διάστημα κατά το οποίο ο κύριος αντίπαλός της Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να εδραιώσει την εξουσία του.

    Ανακοινώνοντας την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Βολοντίμιρ Λιτβίν δήλωσε ότι συναντήθηκαν οι ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ότι οι εταίροι του συνασπισμού δε συγκέντρωσαν αρκετές υπογραφές για να δείξουν ότι διατηρούν την πλειοψηφία.

    Το Κοινοβούλιο αναμένεται να διεξαγάγει την Τετάρτη ψηφοφορία επί πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Τιμοσένκο.

    Η επίσημη ανακοίνωση της κατάρρευσης της κυβέρνησης και η ψηφοφορία επί τις πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθούν για να επιτραπεί στους υποστηρικτές του Γιανουκόβιτς να αρχίσουν τη μακρά διαδικασία σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

    Η κατάρρευση της κυβέρνησης δείχνει ότι η πρόταση δυσπιστίας θα ψηφιστεί εάν τα μέλη του συνασπισμού που δεν έβαλαν τις υπογραφές τους συμπαραταχθούν κατά την ψηφοφορία με τους υποστηρικτές του Γιανουκόβιτς.

    Τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο έχουν περιθώριο 30 ημερών να σχηματίσουν νέο συνασπισμό και 60 ημέρες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

    Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, ο Γιανουκόβιτς έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη διεξαγωγή νέων εκλογών, ένα σενάριο που φοβούνται οι επενδυτές καθώς θα παρατείνει την περίοδο της αβεβαιότητας για μήνες στην Ουκρανία, η οποία έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και συνεχίζει να αγωνίζεται χωρίς εξωτερικό δανεισμό.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters Είδηση: 33932

    [19] Ευρωπαϊκό Ο.Κ για μεταλλαγμένες πατάτες και καλαμπόκι

    Τριτη, 02 03 2010 13:53

    Το "πράσινο φως" για την καλλιέργεια και διάθεση στις αγορές μεταλλαγμένης πατάτας, έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ανακοίνωσε σήμερα την έγκριση της για την γενετικά τροποποιημένη πατάτα του γερμανικού ομίλου BASF, παρά τις έντονες αντιδράσεις και της αμφισβήτησης για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

    Συγκεκριμένα, οι Βρυξέλλες, πέρα από την απόφαση για τις μεταλλαγμένες πατάτες, δέχθηκαν επίσης την εμπορική διάθεση στην Ευρώπη τριών ποικιλιών διαγενετικού καλαμποκιού της εταιρείας Monsanto, παράγωγες του MON 863, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής. Η απόφαση αυτή είναι λιγότερο θεαματική, επειδή δίνονται τακτικά εγκρίσεις για την εμπορική διάθεση εισαγόμενων προϊόντων ΓΤΟ.

    Το πραγματικά νέο δεδομένο είναι η έγκριση της πατάτας Amflora, η οποία αναπτύχθηκε από την εταιρεία BASF και προορίζεται για βιομηχανική χρήση για το άμυλό της και για ζωοτροφές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε δώσει το πράσινο φως σε καλλιέργεια ΓΤΟ στην Ευρώπη από το 1998 και το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι της Monsanto, το MON 810.

    Έντονες αντιδράσεις για την μεταλλαγμένη πατάτα

    Άμεσες και έντονες ήταν οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων Οικολόγων οι οποίοι δήλωσαν σοκαρισμένοι από την απόφαση της Ε.Ε να εγκρίνουν την καλλιέργεια της μεταλλαγμένης γερμανικής πατάτας

    "Είμαστε κατά της απόφασης που έλαβε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης πατάτας". Λούκα Ζάια

    Ο ιταλός υπουργός Γεωργίας επέκρινε επίσης σήμερα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κάλεσε τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ να δημιουργήσουν "κοινό μέτωπο" με την Ιταλία κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

    "Είμαι σοκαρισμένος που βλέπω ότι ο επίτροπος Υγείας και Προστασίας Καταναλωτών Τζον Ντάλι δεν χρειάστηκε παρά μερικές εβδομάδες στη νέα του θέση για να εκφράσει την τόσο προφανή υποστήριξή του στα συμφέροντα των βιομηχανιών", αναφέρει ένας από τους ηγέτες των οικολόγων, ο Μάρτιν Χόισλινγκ, σε ανακοίνωσή του.

    "Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για ένα γονίδιο" της γενετικά τροποποιημένης πατάτας Amflora "που είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά", πρόσθεσε.

    "Σοβαρές αμφιβολίες εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον", επεσήμανε ο Χόισλινγκ, κρίνοντας την έγκριση των Βρυξελλών "στην καλυτερη περίπτωση ανώφελη και στη χειρότερη επικίνδυνη".

    Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "συνιστά πραγματική κήρυξη πολέμου από τη μεριά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ενάντια στους ευρωπαίους πολίτες, που στην πλειοψηφία τους αντιτίθενται στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών", δήλωσε από τη μεριά της η γαλλίδα φιλελεύθερη Κορίν Λεπάζ, αντιπρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 33928

    [20] Στοιχεία κατά συνταγματάρχη διαθέτει ο τουρκικός στρατός

    Τριτη, 02 03 2010 12:05

    Ο τουρκικός στρατός διαθέτει ορισμένα στοιχεία που θα μπορούσαν να τεκμηριώσουν τις κατηγορίες ότι ένας συνταγματάρχης ενδεχομένως ραδιουργούσε ώστε να αποσταθεροποιήσει την μετριοπαθή ισλαμιστική κυβέρνηση της χώρας. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα, μετά τις αποκαλύψεις στον τουρκικό Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες οι ειδήμονες γραφολόγοι του στρατού επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητα της υπογραφής του συνταγματάρχη Ντουρσούν Τζιτζέκ, η οποία εμφανιζόταν στο υποτιθέμενο σχέδιο της αποσταθεροποίησης. Την ίδια ώρα, Τούρκοι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον του εν ενεργεία στρατηγού του τουρκικού στρατού Σαλντιράι Μπερκ και του εισαγγελέα εισαγγελέας Ιλχάν Τσιναχάρ για ανάμιξη στην υπόθεση του δικτύου Εργκένεκον.

    Συνεχίζονται οι έρευνες

    Σε ανακοίνωσή του, το γενικό επιτελείο στρατού τονίζει πως οι αρμόδιοι για τις έρευνες έχουν συγκεντρώσει "στοιχεία που θα μπορούσαν να αποδείξουν την ύπαρξη του επίμαχου εγγράφου", χωρίς ωστόσο να παρέχονται άλλες λεπτομέρειες.

    Την Κυριακή, ο Τζιτζέκ παρουσιάσθηκε ενώπιον του στρατοδικείου, όμως οι δικαστές αρνήθηκαν να δεχθούν το αίτημα για κράτησή του, υποστηρίζοντας πως οι έρευνες συνεχίζονται.

    Το σχέδιο για αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης είχε αποκαλυφθεί τον Ιούνιο από την εφημερίδα "Ταράφ" και αμέσως είχε δημιουργήσει εντάσεις ανάμεσα στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και τον στρατό, που θεωρείται ευρέως ως ο θεματοφύλακας του κοσμικού κράτους στην Τουρκία.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικό άρθρο: Τουρκία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνωμοσία σε δύο αξιωματικούς Είδηση: 33918

    [21] Αναβολή της δίκης του πρώην Ισραηλινού πρωθυπουργού

    Δευτερα, 22 02 2010 12:04

    Η επανάληψη της δίκης του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Εχούντ 'Ολμερτ, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά αναβλήθηκε για την Πέμπτη. Η συγκεκριμένη αναβολή προκλήθηκε λόγω της διαθεσιμότητας στην οποία έχει τεθεί ο βασικός εισαγγελέας, μετά το σκάνδαλο που προκάλεσε όταν αποκάλεσε "ηλίθιους" τους δικαστές μπροστά σε φοιτητές. Ο Ολμέρτ κατηγορείται για οικονομική απάτη, κατάχρηση εμπιστοσύνης, χρήση πλαστών εγγράφων και φοροδιαφυγή ενώ δίκη σε βάρος πρώην πρωθυπουργού διεξάγεται για πρώτη φορά στην ιστορία του κράτους του Ισραήλ.

    Ο 64χρονος πρώην αρχηγός του κεντρώου κόμματος Καντίμα παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του στις 21 Σεπτεμβρίου του 2008, όταν η αστυνομία σύνεστησε στις εισαγγελικές αρχές την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του 'Ολμερτ για διαφθορά, συγκεκριμένα για παράνομη μεταφορά χρημάτων από τον αμερικανο - εβραίο επιχειρηματία Μόρις Ταλάνσκι.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 33620

    [22] Αύξηση στην τιμή της αμόλυβδης

    Τριτη, 02 03 2010 13:06

    Νέα αύξηση δύο λεπτών ανά λίτρο σημείωσε η μέση τιμή της αμόλυβδης την προηγούμενη εβδομάδα σύμφωνα με τις τιμοληψίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Συγκεκριμένα η μέση λιανική τιμή την περασμένη Παρασκευή διαμορφώθηκε σε 1,272 ευρώ το λίτρο, από 1,252 που ήταν η προηγούμενη μέτρηση. Η αύξηση αποδίδεται στην ελαφρά άνοδο των διεθνών τιμών της βενζίνης, (στα 738 δολ. ανά μετρικό τόνο, έναντι 722,25) αλλά κυρίως στην υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Στο ίδιο διάστημα, της προηγούμενης εβδομάδας, οι τιμές διϋλιστηρίου αυξήθηκαν κατά 3,6 λεπτά, από 1,113 σε 1,149 ευρώ το λίτρο και οι τιμές χονδρικής (εταιρίες εμπορίας προς πρατήρια) κατά 3,5 λεπτά (από 1,19 σε 1,225 ευρώ).

    Το παρατηρητήριο τιμών του ΥΠΕΚΑ δίνει για σήμερα μέγιστη τιμή για την αμόλυβδη στο 1,47 ευρώ, στο νομό Ευρυτανίας, ενώ η ελάχιστη είναι 1,119 στην Αθήνα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33923

    [23] Ο Ψαραντώνης στη μουσική σκηνή Μύγα

    Τριτη, 02 03 2010 16:15

    Δείτε το βίντεο

    Η αυθεντική χροιά της Κρητικής λύρας του Ψαραντώνη θα αντηχήσει την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Μαρτίου στη μουσική σκηνή "Μύγα" στου Ψυρρή. Το πιστό κοινό του τόσο ιδιαίτερου αυτού καλλιτέχνη, θα έχει για μία ακόμη φορά την τύχη να γίνει μέρος της μυσταγωγίας που δημιουργεί η παρουσία του Ψαραντώνη στη σκηνή. Μαζί του η Νίκη Ξυλούρη ερμηνεύτρια που προσεγγίζει το παραδοσιακό τραγούδι με μια εντελώς προσωπική ματιά.

    Αξίζει να σημειωθεί πως η μουσική αυτή παράσταση έχει παρουσιαστεί στα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ (όπως στο πιο πρόσφατο All tomorrow's parties στην Αγγλία το 2008 και την Αυστραλία το 2009) και θα περιλαμβάνει μουσική και τραγούδια από τις τελευταίες δισκογραφικές δουλειές του Ψαραντώνη, "Να' χεν η θάλασσα βουνά", "Psarantonis & the ensemble xylouris", "Εκεια που θέλω" καθώς και αγαπημένα παραδοσιακά τραγούδια της Κρήτης.

    Οι φανατικοί θαυμαστές του καλλιτέχνη θα απολαύσουν την Κρητική αύρα που με τόσο ιδιαίτερο ύφος φέρει ο Ψαραντώνης, ενώ όσοι δεν έχουν ακόμη παρακολουθήσει εμφάνισή του, δεν θα πρέπει να χάσουν αυτή την ξεχωριστή μουσική εμπειρία.

    Μαζί του στη σκηνή, οι μουσικοί: Λάμπης Ξυλούρης: λαούτο, ούτι και Νεκτάριος Κοντογιάννης: λαούτο.

    Τοποθεσία: Μουσική σκηνή, Μύγα, Αισώπου & Μίκωνος 13, Ψυρρή - Αθήνα

    Ημερομηνία: Παρασκευή 5 & Σάββατο 6 Μαρτίου, ώρα 22.00

    Τιμές εισιτηρίων: 18 ευρώ

    Είδηση: 33942


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 2 March 2010 - 17:55:02 UTC