Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λιγότερα και ακριβότερα τα δάνεια-Φραγμός στα πανωτόκια
  • [02] Καρναβάλι και Κούλουμα με μασκαρά καιρό
  • [03] Oυκρανία: Στα δικαστήρια για νοθεία στις προεδρικές εκλογές
  • [04] Διαδηλώσεις χιλιάδων στο Λίβανο
  • [05] Γαλλία: Απεργίες στην ΙΚΕΑ
  • [06] ΗΠΑ: Συνελήφθη εκπαιδευτικός για το μακελειό στην Αλαμπάμα
  • [07] Έκθεση για την Μελίνα Μερκούρη στο Ίδρυμα Ευγενίδου

    [01] Λιγότερα και ακριβότερα τα δάνεια-Φραγμός στα πανωτόκια

    Κυριακη, 14 02 2010 17:56

    Η αύξηση του κόστους δανεισμού των τραπεζών σε συνδυασμό με τις καθυστερούμενες οφειλές, αυξάνουν τα επιτόκια, σε δάνεια και κάρτες. Φρένο επιχειρεί να βάλει στις καταχρηστικές χρεώσεις των τραπεζών, με νόμο, το Υπουργείο Οικονομίας. Πρόκειται να μπει μαχαίρι στα καπέλα, σε δάνεια και κάρτες, με την απαγόρευση του ανατοκισμού, όταν καθυστέρει η αποπληρωμή τους. Οι τράπεζες, αναζητώντας ρευστότητα στην ελληνική αγορά, ήδη, προσφέρουν ελκυστικά επιτόκια, στους προθεσμιακούς λογαριασμούς.

    Μαχαίρι άνευ προηγούμενου βάζουν οι τράπεζες σε νέα καταναλωτικά και στεγαστικά, φοβούμενες τις υψηλές επισφάλειες, ενώ εκείνος που τελικά θα καταφέρει πάρει δάνειο θα το πληρώσει πιο ακριβά.

    Ήδη, τα νέα -στεγαστικά, καταναλωτικά- επιβαρύνονται με υψηλότερα επιτόκια από 0,5 μέχρι και 1%, όπως και οι πιστωτικές κάρτες.

    Την μεγαλύτερη πίεση όμως από την διατήρηση των spreads σε υψηλά επίπεδα δέχονται τα δάνεια των επιχειρήσεων. Ήδη μέσα σε ένα μήνα καταγράφεται αύξηση των επιτοκίων στα επιχειρηματικά δάνεια μέχρι ενός εκατομμύριου ευρώ από το 4,49% στο 4,7%.

    Ψαλίδι στα ψιλά γράμματα των συμβάσεων που επιβαρύνουν με κρυφές χρεώσεις τους καταναλωτές βάζει το νομοσχέδιο για την διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές, που προωθεί το Υπουργείο Οικονομίας.

    Με το νομοσχέδιο καταργούνται η ποινή πρόωρης εξόφλησης και για στεγαστικά με σταθερό επιτόκιο, οι προμήθειες για κινήσεις λογαριασμών, για αδρανείς λογαριασμούς, για καταβολή χρημάτων σε λογαριασμό τρίτων και αναλήψεις μετρητών, ενώ περιορίζονται και τα έξοδα φακέλου.

    Παράλληλα θεσπίζεται ενιαίο επιτόκιο για την ανάληψη μετρητών και τις αγορές με πιστωτική κάρτα, ενώ για πρώτη φορά με νόμο καταργείται η επιβολή τόκου υπερημερίας στις πιστωτικές από την επόμενη της συναλλαγής. Υποχρεωτικά πλέον οι τράπεζες θα περνούν άμεσα τις μειώσεις του διατραπεζικού euribor σε δάνεια και κάρτες.

    Ακόμη, οι τράπεζες δεν θα καταγγέλλουν τη σύμβαση του δάνειου από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης. Θα γλιτώνει έτσι το σπίτι του ο δανειολήπτης με χρέη 20.000 ευρώ αφού, θα έχει την δυνατότητα αποπληρωμής ακόμη και 5 ήμερες πριν τον πλειστηριασμό.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ Είδηση: 33306

    [02] Καρναβάλι και Κούλουμα με μασκαρά καιρό

    Κυριακη, 14 02 2010 16:53

    Στο ρυθμό της Αποκριάς κινείται όλη η χώρα, καθώς κορυφώνονται οι εκδηλώσεις σε πολλές περιοχές, με το καρναβάλι της Πάτρας να πρωτοστατεί. Σε εξέλιξη, είναι η μεγάλη παρέλαση στην βασίλισσα του καρναβαλιού Πάτρα, με τη συμμετοχή αρμάτων και πάνω από 30 χιλιάδων καρναβαλιστών. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στο λιμάνι της αχαϊκής πρωτεύουσας στις 9 το βράδυ. Εν τω μεταξύ, από τις 10 το βράδυ έως τη 1 το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας θα παραμείνει ανοιχτή η Βαρβάκειος αγορά, για όσους θέλουν να αγοράσουν φρέσκα θαλασσινά. Οι έλεγχοι και φέτος είναι αυστηροί από τη νομαρχία προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα και η καταλληλότητα των προϊόντων. Πάντως, Απόκριες και Κούλουμα θα γιορταστούν με άστατο καιρό σε πολλές περιοχές, καθώς με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, η ΕΜΥ προβλέπει ισχυρές βροχές και καταιγίδες από το απόγευμα.

    Με βροχές και καταιγίδες στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά, το Ιόνιο και το ΒΑ Αιγαίο και χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, θα κορυφωθεί το τριήμερο της αποκριάς και της Καθαρής Δευτέρας.

    Ήδη η κίνηση των οχημάτων σε τμήματα του ορεινού δικτύου της δυτικής Μακεδονίας διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ θυελλώδεις άνεμοι πνέουν στα πελάγη.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, αλυσίδες απαιτούνται για τα οχήματα που κινούνται:

    -Σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νομού Γρεβενών.

    -Στην επαρχιακή οδό Φλώρινας - Καστοριάς, μέσω Βιτσίου, από το 15ο έως το 30ό χιλιόμετρο.

    -Στην επαρχιακή οδό Καστοριάς - Φλώρινας, μέσω Βιτσίου, από 18ο έως το 28ο χιλιόμετρο.

    -Στην επαρχιακή οδό Καστοριάς - Ιωαννίνων, μέσω Νεστορίου, από 30ό έως το 55ο χιλιόμετρο.

    -Στην επαρχιακή οδό Καστοριάς - Αμυνταίου, από το 22ο έως το 38ο χιλιόμετρο.-

    Από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά από τα δυτικά.

    Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες με πολύ κέφι κορυφώνονται σε όλη τη χώρα οι αποκριάτικες εκδηλώσεις, ενώ οι καταναλωτές ετοιμάζονται για τα τελευταία ψώνια του σαρακοστιανού τραπεζιού.

    Οι τιμές στα σαρακοστιανά είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Ενδιεκτικά οι φρέσκες γαρίδες τιμώνται στα 12-30 ευρώ, τα φρέσκα καλαμάρια στα 20-22 ευρώ, τα κατεψυγμένα καλαμάρια στα 3-8 ευρώ, οι φρέσκες σουπιές στα 10-12 ευρώ, τα μύδια στα 3-4 ευρώ και οι γυαλιστερές στα 9-10 ευρώ

    Όσοι αγοράζουν θαλασσινά θα πρέπει να προσέχουν τα οστρακοειδή- να είναι ζωντανά με το κέλυφος κλειστό ή ελαφρώς ανοιχτό που κλείνει με ελαχίστη πίεση. Τα χταπόδια, τα καλαμάρια και οι σουπιές να έχουν χρώμα ανοιχτό άσπρο και όχι σκούρο, η επιφάνειά τους να είναι γυαλιστερή και τα μάτια χωρίς κηλίδες. Τέλος οι γαρίδες και οι καραβίδες να μην έχουν μαυρισμένα τα κεφάλια και να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις (μάτια κεραίες).

    Για τις αγορές της τελευταίας στιγμής η Βαρβάκειος θα λειτουργήσει από τις 10 το βράδυ έως τη 13:00 το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας. Για την παραδοσιακή λαγάνα, που η τιμή της φέτος θα κυμαίνεται στα 2,50 - 3 ευρώ, οι φούρνοι θα είναι ανοιχτοί από νωρίς το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 33305

    [03] Oυκρανία: Στα δικαστήρια για νοθεία στις προεδρικές εκλογές

    Κυριακη, 14 02 2010 13:44

    Στις αίθουσες των δικαστηρίων οδηγείται η πολιτική αντιπαράθεση στην Ουκρανία, καθώς η η πρωθυπουργός της χώρας, Γιούλια Τιμοσένκο, δήλωσε ότι διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έγινε νοθεία από τον αντίπαλό της, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 7 Φεβρουαρίου.

    Η δήλωση της κ. Τιμοσένκο έγινε μέσω τηλεοπτικού μηνύματος, αλλά όπως διευκρίνισε δεν θα καλέσει τους πολίτες σε διαδηλώσεις, όπως έκανε και το 2004 στη διάρκεια της Πορτοκαλί Επανάστασης. Η ακριβής δήλωση της κ. Τιμοσένκο ήταν: "Θα ήθελα θα δηλώσω κατηγορηματικά: Ο Γιανουκόβιτς δεν είναι ο πρόεδρος μας. Ότι και να συμβεί στο μέλλον, δεν θα είναι ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος της Ουκρανίας. Δεν θα κηρύξω άλλο Μαϊντάν (διαδήλωση στην Πλατεία Ανεξαρτησίας) και δεν θα επιτρέψω άλλες δημόσιες διαμαρτυρίες".

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ, Γαλλικό

    Είδηση: 33302

    [04] Διαδηλώσεις χιλιάδων στο Λίβανο

    Κυριακη, 14 02 2010 14:39

    Επίδειξη δύναμης έκαναν την Κυριακή, με συλλαλητήριο, δεκάδες χιλιάδες οπαδοί της φιλοδυτικής κυβερνητικής πλειοψηφίας στο Λίβανο, με αφορμή την πέμπτη επέτειο της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι. Υπενθυμίζεται ότι από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Βηρυτό στις 14 Φεβρουαρίου του 2005, οδήγησε στο θάνατο του Ραφίκ Χαρίρι και άλλων 22 ανθρώπων.

    Ακολούθησε η συγκρότηση του μετωπικού σχήματος "συνασπισμός της 14ης Μαρτίου", που υποστηρίχτηκε από ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία. Ευθύνες για τη δολοφονία καταλογίστηκαν στη Συρία, ενώ τα συριακά στρατεύματα αποχώρησαν από το Λίβανο, μετά από 29 χρόνια παρουσίας τους.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Είδηση: 33304

    [05] Γαλλία: Απεργίες στην ΙΚΕΑ

    Κυριακη, 14 02 2010 12:05

    Κινητοποιήσεις πραγματοποιούν εκατοντάδες εργαζόμενοι στη Γαλλία στο πολυκατάστημα ΙΚΕΑ, με αιτήματα καλύτερες αμοιβές και καλύτερους όρους εργασίας. Οργανωτής της κινητοποίησης στην σουηδικών συμφερόντων εταιρία, ήταν το συνδικάτο CGT. Στη Γαλλία λειτουργούν 26 καταστήματα ΙΚΕΑ και απασχολούν 9.000 εργαζόμενους.

    Σε παγκόσμια βάση η ΙΚΕΑ δραστηριοποιείται σε 25 χώρες και στη Γαλλία έχει την εταιρία εμπορίας επίπλων Conforama. Μπροστά στην πολιτική περικοπών των θέσεων εργασίας σε όλα της τα καταστήματά της, εξ αιτίας της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, το συνδικάτο των εργαζομένων του ΙΚΕΑ διεκδικεί 4% μισθολογικές αυξήσεις, αποζημιώσεις για τα άτομα που εργάζονται στο ύπαιθρο και αύξηση των προσλήψεων για να καλυφθούν επιτακτικές ελλείψεις προσωπικού. Η διεύθυνση έχει προτείνει αύξηση 2%.

    Πηγές: ΑΠΕ, ΜΠΕ, Ρόιτερ Είδηση: 33297

    [06] ΗΠΑ: Συνελήφθη εκπαιδευτικός για το μακελειό στην Αλαμπάμα

    Κυριακη, 14 02 2010 12:20

    Συνελήφθη η εκπαιδευτικός που θεωρείται ύποπτη για το θάνατο τριών ανθρώπων και των τραυματισμό άλλων τριών, από πυροβόλο όπλο, στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα την Παρασκευή. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, είναι η 45χρονη Εϊμι Μπίσοπ Αντερσον, μητέρα τεσσάρων παιδιών.

    Το όπλο βρέθηκε στις γυναικείες τουαλέτες και η ίδια σε κατάσταση σοκ φώναζε στους αστυνομικούς: "Δεν έγινε τίποτε. Είναι αδύνατον. Όλοι είναι ζωντανοί". Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η εργασιακή της ανασφάλεια, καθώς εργαζόταν από το 2003 στο Πανεπιστήμιο και πρόσφατα ενημερώθηκε ότι δεν θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις στην εργασιακή της σχέση.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 33298

    [07] Έκθεση για την Μελίνα Μερκούρη στο Ίδρυμα Ευγενίδου

    Πεμπτη, 11 02 2010 13:51

    Με την ιδιαίτερα σημαντική έκθεση "ΜΕΛΙΝΑ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ" το Ίδρυμα Ευγενίδου τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας καλωσορίζοντας το 2010 και εγκαινιάζοντας το εκθεσιακό πρόγραμμά του. Φωτογραφίες και video, "δοκίμια" της πολύπλευρης ζωής της, κοσμούν τους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου -ένα ταξίδι στο χρόνο- εμπνευσμένο από τη μεγάλη Ελληνίδα και τη ζωή της, διαμορφώνοντας αντίσταση στην αμνησία μας, αλλά και μια εμπεριστατωμένη αναφορά στο έργο της αλλά και στη θηλυκότατα παλικαρίσια παρουσία της Μελίνας. Η έκθεση θα διαρκέσει από 9 Μαρτίου μέχρι 8 Απριλίου και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    Με την έκθεση αυτή σηματοδοτείται μία διάθεση διατήρησης της μνήμης των πηγαίων κωδίκων της Μελίνας και των μονίμων αναζητήσεών της, στους τομείς της Παιδείας και του Πολιτισμού.

    Μιάμιση δεκαετία (16 χρόνια ακριβώς) από την αναχώρησή της, οι φιλόξενοι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου αξιοποιήθηκαν ιδανικά, χωρίς να υστερούν από το κοινό τίποτα σε αντίληψη αισθητική, ενώ τα εμβόλιμα κείμενα δημιουργούν μια "ιστορική" θεματική αναλογία συναισθημάτων, τόσο ιδιαίτερων όσο και η Μελίνα, σχολιάζοντας συγχρόνως τη σχέση της με την Τέχνη και τον Πολιτισμό.

    Η πρόταση της έκθεσης στηρίχθηκε στο φωτογραφικό υλικό του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη και συνθέτει την πορεία μιας ζωής με ανεξάντλητη ενέργεια, ενός ακραίου παιχνιδιού αντοχής και πείσματος, καταγράφοντας με μοναδικό τρόπο μια δημιουργική μυθική προσωπικότητα. Την προσωπικότητα Μελίνα.

    Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Υπουργός Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου, υπογραμμίζοντας με την παρουσία της τον πρωτεύοντα λόγο αλλά και την αξία της μνήμης της ταυτότητας του πολυεδρικού έργου της Μελίνας στην Παιδεία και στον Πολιτισμό.

    Ωρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα και Τρίτη 10.00-15.00 και Τετάρτη έως Κυριακή 10.00-20.00 Είδηση: 33179


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 14 February 2010 - 17:52:23 UTC