Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γαλλία: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε ανηλίκους
  • [02] Καθίζηση στην εθνική οδό Τρίπολης-Σπάρτης
  • [03] Συνάντηση Ομπάμα-Δαλάι Λάμα στον Λευκό Οίκο
  • [04] Αργία η Καθαρά Δευτέρα για τα εμπορικά καταστήματα
  • [05] Το γονιδίωμα της φαλάκρας και στην προϊστορική εποχή
  • [06] Σε επέμβαση σε καρδιακή αρτηρία υπεβλήθη ο Μπιλ Κλίντον
  • [07] Κορυφώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις της Αθήνας
  • [08] Ανοιχτά τα σύνορα στον Προμαχώνα
  • [09] Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο
  • [10] Κρίσιμες οι συνεδριάσεις των Eurogroup - Ecofin

    [01] Γαλλία: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε ανηλίκους

    Παρασκευη, 12 02 2010 10:14

    Εντατικοποίηση της παρακολούθησης μέσω καμερών, εκτεταμένοι σωματικοί έλεγχοι με scanners στα αεροδρόμια, μεγαλύτερη εποπτεία των δικτύων για την πάταξη της παιδικής πορνογραφίας, αλλά και απαγόρευση της κυκλοφορίας από τους νομάρχες σε ανήλικα παιδιά κάτω των 13 ετών από τις έντεκα το βράδυ ως τις έξι το πρωί χωρίς την συνοδεία των γονέων τους, είναι μερικές από τις διατάξεις που ψηφίσθηκαν την Πέμπτη στη Γαλλία μέσα από την κατάθεση του νομοσχεδίου Loppsi 2. Η διάταξη που αφορά στα παιδιά, στάθηκε αφορμή για έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αριστεράς, η οποία μίλησε για τέχνασμα, δεδομένου ότι οι νομάρχες είχαν ήδη τη δυνατότητα αυτή.

    Τέχνασμα η διάταξη λέει η Αριστερά

    Στο νομοσχέδιο, σημειώνεται ότι οι Νομάρχες, θα μπορούν να απαγορεύσουν την κυκλοφορία στα παιδιά από τις έντεκα το βράδυ μέχρι τις έξι το πρωί, γιατί η παρουσία τους σε δημόσιου χώρους τη νύχτα, χωρίς τη συνοδεία των γονέων τους, θέτει σε κίνδυνο, την υγεία, την ασφάλεια την εκπαίδευση αλλά και την ηθική τους.

    Στη συγκεκριμένη διάταξη αντέδρασαν έντονα βουλευτές του Κομμουνιστικού κόμματος, των Πρασίνων αλλά και του Σοσιαλιστικού κόμματος.

    Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Σαντρίν Μαζετιέρ, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην περιφέρεια του Παρισιού,το μέτρο, δίνει την εντύπωση ότι σήμερα η αστυνομία, όταν βλέπει τη νύχτα ένα παιδί κάτω των 13 ετών δεν κάνει απολύτως τίποτα.

    " Δημιουργείται μία εικόνα καταστροφική για την γαλλική αστυνομία" είπε χαρακτηριστικά.

    Πηγή: Le Monde Διαβάστε ακόμα: Le couvre-feu pour les moins de 13 ans adoptΓ© Γ l'AssemblΓ©e Είδηση: 33226

    [02] Καθίζηση στην εθνική οδό Τρίπολης-Σπάρτης

    Παρασκευη, 12 02 2010 10:34

    Καθίζηση υπέστη το βράδυ της Πεμπτης νέο τμήμα δρόμου στην εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από το παλαιό τμήμα μέσω του χωριού Βουτιάνων. Πρόκειται για ένα καινούργιο δρόμο που παραδόθηκε πριν από ένα περίπου μήνα και συντόμευε κατά πολύ την απόσταση μεταξύ Τρίπολης - Σπάρτης. Σοβαρή κατολίσθηση υπάρχει και στο 40ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καλαμάτας - Σπάρτης και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς γιατί είναι κλειστό το ένα ρεύμα κυκλοφορίας από πέτρες και χώματα.

    Κατολίσθηση σημειώθηκε και στον πεζόδρομο της Αρβανιτιάς στο Ναύπλιο πριν από λίγες ημέρες.

    Κλιμάκιο του ΙΓΜΕ επισκέφθηκε το σημείο της κατολίσθησης και σε δηλώσεις που έκαναν στον τοπικό Τύπο ανέφεραν ότι η κατολίσθηση είναι σοβαρή και υπάρχει κίνδυνος, αφού τόνοι βράχων είναι έτοιμοι να αποκολληθούν.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33228

    [03] Συνάντηση Ομπάμα-Δαλάι Λάμα στον Λευκό Οίκο

    Παρασκευη, 12 02 2010 09:40

    Με τον εξόριστο πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ Δαλάι Λάμα θα συναντηθεί την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Από την πλευρά του, το Πεκίνο καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να ακυρώσουν "άμεσα" τα σχέδιά τους για τη συνάντηση αυτή.

    Διαμαρτύρεται η Κίνα

    "Στις 18 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος θα συναντήσει τον Δαλάι Λάμα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα των Χαρτών, εδώ στο Λευκό Οίκο" δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Ρόμπερτ Γκιμπς.

    "Ο πρόεδρος προσβλέπει στην έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου" πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    Το Πεκίνο έχει διαμαρτυρηθεί έντονα για τη σχεδιαζόμενη συνάντηση, υποστηρίζοντας ότι ο Δαλάι Λάμα είναι ένας επικίνδυνος αυτονομιστής που υποθάλπει τις ταραχές στο Θιβέτ. Είδηση: 33222

    [04] Αργία η Καθαρά Δευτέρα για τα εμπορικά καταστήματα

    Πεμπτη, 11 02 2010 23:48

    Διευκρινιστική ανακοίνωση για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Καθαρά Δευτέρα, εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις στον τύπο για το θέμα αυτό. Όπως αναφέρει ο ΕΣΑ σύμφωνα με το άρθρο 1 του ΠΔ 11/19 Αυγ. 1930 η Καθαρά Δευτέρα είναι αργία για τα καταστήματα των Αθηνών.

    Όμως σε σχέση με άλλες περιοχές και δραστηριότητες, οι εργαζόμενοι χρήσιμο είναι να επικοινωνούν με το Κέντρο Ενημέρωσης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕΠΕΑ) http://www.kepea.gr

    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΕΠΕΑ: "H Καθαρά Δευτέρα φέτος είναι στις 15-02-2010. Δεν θεωρείται εξαιρέσιμη αργία για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και συνεπώς είναι γι' αυτούς εργάσιμη μέρα. Έτσι κατά την ημέρα αυτή, επιτρέπεται η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων και η απασχόληση των μισθωτών είναι νόμιμη και δεν δημιουργεί αξίωση για πρόσθετη αμοιβή.

    Οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή, αν μεν είναι ημερομίσθιοι, οφείλεται το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς άλλη προσαύξηση (δηλαδή δεν θα λάβουν την προσαύξηση 75%), αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, δεν δικαιούνται να λάβουν καμία άλλη αμοιβή πέρα του κανονικού μηνιαίου μισθού.

    Μπορεί όμως η παραπάνω εορτή α) να έχει χαρακτηρισθεί σαν ημέρα αργίας με συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή συνήθεια, εσωτερικό κανονισμό, με ατομική σύμβαση εργασίας ή τέλος με έθιμο, οπότε οι μισθωτοί δικαιούνται κανονικά το ημερομίσθιο ή το μισθό τους αντίστοιχα χωρίς καμιά πρόσθετη αμοιβή και β) να περιλαμβάνεται σε ΣΣΕ η Δ.Α όρος για την καταβολή προσαύξησης 75%, οπότε σ αυτή τη περίπτωση οι μισθωτοί που υπάγονται σ΄ αυτήν δικαιούνται να λάβουν την παραπάνω αύξηση.

    Τέλος τονίζουμε αν την ημέρα αυτή που χαρακτηρίζεται σαν εργάσιμη εορτή, ο μισθωτός που θα απουσιάσει αυθαίρετα από την εργασία του όχι μόνο δεν δικαιούται να λάβει το ημερομίσθιό του αλλά η απουσία του χαρακτηρίζεται αδικαιολόγητη". Είδηση: 33218

    [05] Το γονιδίωμα της φαλάκρας και στην προϊστορική εποχή

    Παρασκευη, 12 02 2010 09:42

    Η ανάλυση του DNA μερικών ανθρώπινων τριχών, οι οποίες ανήκαν σε έναν άνδρα που έζησε πριν περίπου 4.000 χρόνια στη Γροιλανδία και διατηρήθηκαν ανέπαφες στο παγωμένο υπέδαφός της, επέτρεψε να "διαβαστεί" το αρχαιότερο γονιδίωμα σύγχρονου ανθρώπου. Το επίτευγμα δείχνει τις δυνατότητες "χρονομηχανής" που ανοίγει η βιολογία για την μελέτη των αρχαίων πολιτισμών.

    Η ανάγνωση του γονιδιώματος (σε ποσοστό περίπου 80%), προσέφερε μια σειρά από πληροφορίες για τον άνδρα, όπως ότι είχε μπροστινά δόντια σαν φτυάρια, σκούρο δέρμα, καστανά μάτια και σκούρα μαλλιά, τα οποία όμως του έπεφταν και κινδύνευε από φαλάκρα. Φαίνεται πως ήταν ευάλωτος στις μολύνσεις του αυτιού και πως πέθανε νέος.

    Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι πρόγονοί του είχαν μεταναστεύσει στη Γροιλανδία από τη βορειοανατολική Σιβηρία -αφού προηγουμένως είχαν φτάσει στην Αλάσκα μέσω του Βερίγγειου πορθμού- πριν περίπου 5.500 χρόνια. Άγνωστο παραμένει με ποιο τρόπο διέσχισαν την ταραγμένη θάλασσα μεταξύ Αλάσκας και Γροιλανδίας, σε μια πραγματική, αν και παραγνωρισμένη, "Οδύσσεια".

    Η ανακάλυψη και μελέτη έγινε από τεράστια πολυεθνική ομάδα επιστημόνων υπό τον καθηγητή Μόρτεν Ρασμούσεν και τον Έσκε Βίλερσλεβ του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό. Οι τρίχες είχαν ανακαλυφθεί το 1986 στο μόνιμα παγωμένο υπέδαφος της δυτικής ακτής της Γροιλανδίας, βόρεια του Αρκτικού κύκλου.

    Ο "Ινούκ", όπως ονομάστηκε από τους ερευνητές ("άνθρωπος" στη γροιλανδική γλώσσα), ανήκε σε μια φυλή κυνηγών της Λίθινης Εποχής (τους αινιγματικούς Σακάκ), την πρώτη που εγκαταστάθηκε στη Γροιλανδία. Οι άνθρωποι εκείνοι ζούσαν σε ένα τελείως αφιλόξενο περιβάλλον, κυνηγώντας κυρίως φώκιες και θαλασσοπούλια. Παραμένει άγνωστο πως εξαφανίστηκαν (γύρω στο 800 π.Χ.), πιθανώς λόγω κλιματικής αλλαγής ή ανταγωνισμού με άλλες φυλές. Η ανακάλυψη ανατρέπει τη θεωρία ότι η Γροιλανδία αποικήθηκε πρώτα από Ινουίτ ή από γηγενείς Αμερικανούς.

    Οι ερευνητές δήλωσαν βέβαιοι ότι τα επόμενα χρόνια πολύ περισσότερα δείγματα γενετικού υλικού από διάφορες περιοχές του κόσμου (ακόμα και από θερμότερες, όπου είναι πιο εύκολο τα δείγματα DNA να "μολυνθούν" από μύκητες και βακτήρια) θα αναλυθούν και θα προσφέρουν νέα στοιχεία. Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν "διαβάσει", σε γενικές γραμμές, από ακόμα αρχαιότερο DNA τα γονιδιώματα άλλων ειδών, όπως του μαμούθ (18.000 ετών) και του Νεάντερταλ (40.000 ετών).

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33223

    [06] Σε επέμβαση σε καρδιακή αρτηρία υπεβλήθη ο Μπιλ Κλίντον

    Παρασκευη, 12 02 2010 09:02

    Σε επέμβαση τοποθέτησης δύο στεντ σε στεφανιαία αρτηρία υπεβλήθη με επιτυχία την Πέμπτη ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο οποίος νωρίτερα είχε οδηγηθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο Κολόμπιαν Πρεσμπιτέριαν της Νέας Υόρκης, καθώς αισθάνθηκε πόνους στο στήθος.

    Σύμφωνα με τον καρδιολόγο του Άλαν Σβαρτζ "δεν υπήρξε ένδειξη καρδιακής κρίσης" και η επέμβαση ολοκληρώθηκε "χωρίς κανένα πρόβλημα".

    Ο στενός συνεργάτης του 63χρονου Κλίντον, Ντάγκλας Μπαντ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο πρώην πρόεδρος διατηρεί "υψηλό ηθικό" και θα συνεχίσει το έργο του για την ανοικοδόμηση της σεισμόπληκτης Αϊτής.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ CNN: Clinton was on 'frenetic pace' before heart procedure Είδηση: 33219

    [07] Κορυφώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις της Αθήνας

    Παρασκευη, 12 02 2010 10:22

    Με πολύ κέφι, δημιουργική έκφραση, δυνατό χρώμα και περίσσευμα φαντασίας συνεχίζονται και κορυφώνονται οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων για τη φετινή Αποκριά. Για φέτος, επιδίωξη του Δήμου Αθηναίων είναι να μας παρασύρει όλους σε ένα ζωντανό, χαρούμενο γλέντι, τόσο στους παραδοσιακούς αποκριάτικους προορισμούς, όσο και στις γειτονιές.

    Το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Φεβρουαρίου η γιορτή ξεκινάει στις 10.30 το πρωί στον κλασικό αποκριάτικο παιδικό προορισμό το Ζάππειο, όπου θα έχει στηθεί ένα μεγάλο σκηνικό που θα φιλοξενεί διαφορετικά δρώμενα. Όλος ο χώρος θα είναι διακοσμημένος αποκριάτικα ενώ θα περιμένουν τα παιδιά άρματα, γαϊτανάκι, ζογκλέρ, ξυλοπόδαροι, καθώς και dj για ένα ξεχωριστό μουσικό πρόγραμμα. Θα μοιραστούν σε όλα τα παιδιά μπαλόνια, μάσκες κ.ά.

    Όμως εκτός από τις μικρούς διασκεδάζουν και οι μεγάλοι στην Πλατεία Συντάγματος, στο Μοναστηράκι, στον Πεζόδρομο της Ερμού, στην Πλατεία Κολωνακίου, στην Πλάκα, αλλά και στα δημοτικά διαμερίσματα, σ' ένα μουσικό πάζλ για όλα τα γούστα, με latin, jazz, disco, αλλά και πολλή ελληνική μουσική.

    Παρασκευή 12/2 - Σύνταγμα, ώρα 18:00: Συναυλία με τους De Stilj των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων και τη Φιόνα Τζαβάρα - Φουαγιέ Λυρικής Σκηνής, ώρα 18:00: «Un Ballo...κ' κάτι άλλο» Εορταστική αποκριάτικη συναυλία με την Ορχήστρα Δωματίου των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τη Λυρική Σκηνή - Πανόρμου - Αίθουσα 7ου Δημοτικού Διαμερίσματος, ώρα 19.00: Έντεχνο & λαϊκό τραγούδι με τη Σοφία Τσέλιου

    Σάββατο 13/2 - Κολωνάκι, ώρα 13:00: Συναυλία jazz με την Big Band των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων - Σύνταγμα, ώρα 13:00 - Πάρτυ νέων σε συνεργασία με τον Ραδιοφωνικό Σταθμό «Athens Radio Dee Jay» - Μοναστηράκι, ώρα 18:00: Συναυλία με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων - Πλατεία Ριανκούρ, ώρα 11:30: Μουσική με τη Φιλαρμονική Νέων ΟΝΑ

    Κυριακή 14/2 - Θησείο, ώρα 11:30: Έντεχνες και rock μπαλάντες με τους «Crescendo the Band» - Πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας, ώρα 11:30: Μουσική με τη Φιλαρμονική Νέων ΟΝΑ - «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, ώρα 19.00: «Ένα πιάνο και 14 φωνές», μουσική βραδιά με νέους καλλιτέχνες, σε συνεργασία με το 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα - Μοναστηράκι, ώρα 20:00: Συναυλία με το συγκρότημα βραζιλιάνικων κρουστών «Samba...more samba»

    Η αποκριά θα κλείσει τον κύκλο της την Καθαρά Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου σε τέσσερα σημεία της πόλης:

    - ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ, ώρα 10.00, Παραδοσιακή μουσική και Ελληνικοί χοροί με τους Λάκη Χαλκιά, Στέλλα Κονιτοπούλου και το χορευτικό Συγκρότημα του Ιδρύματος Ζήση. - ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ, ώρα 11.00, Λαϊκή μουσική από το συγκρότημα «Αγγελικά Πλασμένοι» και Ελληνικοί χοροί από το Συγκρότημα του Ιδρύματος Ζήση. - ΚΑΠΑΨ (Τριφυλλίας και Λάμψα Αμπελόκηποι), ώρα 11.00, Παραδοσιακή και Λαϊκή Μουσική από τα συγκροτήματα «Ανέμου Ώτα» και «Κάβουρας» - ΛΟΦΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ (οδός Πυθέου, Ν. Κόσμος), ώρα 11.00, Παραδοσιακή και λαϊκή μουσική από το συγκρότημα «Μνηστήρες» Είδηση: 33227

    [08] Ανοιχτά τα σύνορα στον Προμαχώνα

    Παρασκευη, 12 02 2010 09:49

    Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, μετά τη απόφαση του τελευταίου αγροτικού μπλόκου, να επιτρέψει τη διέλευση και των φορτηγών, ώστε να απεγκλωβιστούν οι αποκλεισμένοι οδηγοί. Οι αγρότες παραμένουν με τα τρακτέρ τους στο μπλόκο ανοιγοκλείνοντας τα σύνορα. Η ίδια κατάσταση θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη, οπότε οι εκπρόσωποι των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων Σερρών θα συναντηθούν με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιχάλη Καρχιμάκη, στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας Θράκης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Παραμένει το μπλόκο στον Προμαχώνα Είδηση: 33224

    [09] Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο

    Παρασκευη, 12 02 2010 09:16

    Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού συνεδριάζει από τις έντεκα το πρωί το υπουργικό συμβούλιο, με κύριο θέμα την αναμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα αντλήσει από το ΕΣΠΑ έσοδα, ύψους 10 δισ. ευρώ, στο οποίο στηρίζει όλη την αναπτυξιακή της πολιτική. Το πρωί, η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, θα συναντηθεί με τους γενικούς γραμματείς των Περιφερειών, για την προετοιμασία του Σχεδίου.

    Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, θα συζητηθούν και δύο νομοσχέδια, η απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών όπως, αρχιτέκτονες, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και η επαναφορά των ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πιο γνωστά ως "φρουτάκια".

    Στις τρεις το απόγευμα, αναμένεται να συνεδριάσει και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 33220

    [10] Κρίσιμες οι συνεδριάσεις των Eurogroup - Ecofin

    Παρασκευη, 12 02 2010 10:59

    Στις συνεδριάσεις του Eurogroup τη Δευτέρα και του Ecofin την Τριτη, αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες για τον τρόπο υλοποίησης των μέτρων και της παρακολούθησης του προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής Οικονομίας, μετά τη χθεσινή απόφαση των 27 να στηρίξουν την Ελλάδα. Την ευρωπαϊκή δέσμευση για τη στήριξη της Ελλάδας, χαιρέτισε με σημερινές του δηλώσεις ο προέδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Zαν Κλοντ Τρισέ. "Εκτιμώ τη δέσμευση των κρατών μελών της ζώνης του Ευρώ να λάβουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα, εάν είναι αναγκαίο, για να εγγυηθούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του Ευρώ" τόνισε χαιρετίζοντας ταυτόχρονα και τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει ότι είναι αναγκαίο, περιλαμβανομένων και συμπληρωματικών μέτρων.

    Θετικά αντέδρασε το ιαπωνικό χρηματιστήριο / σημαντική άνοδος της Wall Street Νωρίτερα, μετά την απόφαση της Ε.Ε. να στηρίξει την προσπάθεια της Ελλάδας για τη μείωση των δημοσιονομικών της ελλειμμάτων, θετικά αντέδρασε το ιαπωνικό χρηματιστήριο.

    Οι δείκτες ενισχύθηκαν ενώ με σημαντική άνοδο έκλεισε και η Γουόλ Στριτ με τους επενδυτές να δείχνουν ενδιαφέρον για τοποθετήσεις μετά τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, διευρυνόταν την Παρασκευή, το spread του 10ετους ελληνικού και ιταλικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού bund, εξέλιξη που σύμφωνα με το reuters αποδίδεται στην απογοήτευση των επενδυτών καθώς από τη σύνοδο κορυφής δεν προέκυψε συγκεκριμένο σχέδιο στήριξης κατά της Ελλάδας.

    Το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφωνόταν στις 282 μονάδες βάσης από τις 275 μονάδες στην προηγούμενη συνεδρίαση.

    Τα διεθνή ΜΜΕ

    Στο μεταξύ, σημερινό δημοσίευμα της Guardian αναφέρει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, αντιτάχθηκε στην ιδέα της άμεσης στήριξης της χώρα μας.

    Η εφημερίδα επικαλείται ανώνυμους αξιωματούχους, οι οποίοι φέρεται να δήλωσαν ότι παρά την δημόσια επίδειξη ενότητας από την Γερμανία και τη Γαλλία και την ανακοίνωση της ΕΕ ότι στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, η Αγκελα Μέρκελ αντιτάχθηκε σε συγκεκριμενοποίηση του σχεδίου.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος, φέρεται να είπε ότι η Αθήνα, πρέπει να λύσει μόνη της τα προβλήματά της.

    Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται στην υποχώρηση για τρίτη μέρα του Ευρώ έναντι του Γιεν και του Δολαρίου, γεγονός που αποδίδει στην ανησυχία των αγορών για το σχέδιο βοήθειας, καθως εκφράζονται φόβοι ότι υπολείπεται των πραγματικών αναγκών της χώρας.

    Ένας οικονομικός αναλυτής, χαρακτηρίζει μάλιστα απογοητευτικό το γεγονός ότι δεν δίδονται λεπτομέρειες γύρω από το σχέδιο στήριξης και προβλέπει ότι σε αυτό το κλίμα θα επηρεαστεί αρνητικά το Ευρώ.

    Στο ίδιο μήκος κύματος, το BBC, υποστηρίζει ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν έχουν πειστεί καθώς από το ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης λείπουν οι λεπτομέρειες.

    "Νωρίς το πρωί ανακοινώθηκε ότι επήλθε "συμφωνία" αλλά στη συνέχεια φάνηκε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν μόνο προφορικά την υποστήριξή τους στην Ελλάδα" ανέφερε σε ρεπορτάζ της συμπληρώνοντας

    "Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε καμία οικονομική βοήθεια, αλλά οι αγορές θέλουν να ξέρουν τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το χρέος της. Θα υπάρξουν διαθέσιμες πιστώσεις, θα εγγυηθούν τα δάνειά της, θα υπάρξει ένεση κεφαλαίων;"

    Πηγή: NET 105,8 - ΑΠΕ - ΜΠΕ - Reuters Σχετικά άρθρα: ΕΕ: Συμφωνία για στήριξη της Ελλάδας Είδηση: 33229


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 12 February 2010 - 9:52:05 UTC