Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευρωπαϊκή αντεπίθεση κατά των κερδοσκόπων
  • [02] Συζήτηση στη Βουλή για το μεταναστευτικό
  • [03] Μέτρα για να μπει τέλος στο έγκλημα του Ασωπού
  • [04] Ασφαλιστικό: Κινητικότητα από κυβέρνηση και συνδικάτα
  • [05] Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι πανεπιστημιακοί
  • [06] Οι «στρουμπουλοί» εβδομηντάρηδες ζουν περισσότερο
  • [07] Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπράουν ακολουθεί δίαιτα με μπανάνες
  • [08] Ανάπλαση στο κέντρο της Αθήνας-Καμπανάκι για την παραβατικότητα
  • [09] Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ:«Χρειάζονται κοινωνική ισορροπία, μέτρα δίκαια, μέτρα που να μην τα πληρώνει πάλι η μισθωτή εργασία.»
  • [10] Ιράν: Διπλό μέτωπο με τη Δύση
  • [11] Σαουδική Αραβία: 12χρονη ζητά διαζύγιο από τον 80χρονο σύζυγο της
  • [12] Ποινή σε βρετανικό δίκτυο για μετάδοση εκτέλεσης αρουραίου
  • [13] Κογκρέσο: Ψήφος στις 4 Μαρτίου για αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων
  • [14] Χιονοστιβάδα καταπλάκωσε στρατόπεδο στην Ινδία
  • [15] Nίκη Γιανούκοβιτς στην Ουκρανία
  • [16] Τουρκία: Μπλοκάρεται από το ΣΕ η πρόσβαση μαθητών επαγγελματικών θρησκευτικών λυκείων στα ΑΕΙ
  • [17] Δάνειο σωτηρίας για την Saab
  • [18] Η Νokia θα απολύσει το 10% του προσωπικού της στο Σάλο
  • [19] Έχασε την πρωτιά το Avatar μετά από επτά συνεχείς εβδομάδες
  • [20] Καλεί τους μουσουλμάνους της Υεμένης σε τζιχάντ ο υπ' αριθμόν 2 της Αλ Κάιντα

    [01] Ευρωπαϊκή αντεπίθεση κατά των κερδοσκόπων

    Δευτερα, 08 02 2010 17:53

    Στην αντεπίθεση, όπως όλα δείχνουν, ετοιμάζεται να περάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να προστατεύσει τη σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ από τα παιχνίδια των κερδοσκόπων. Στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής, την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, οι 27 αναμένεται να εξετάσουν συγκεκριμένους τρόπους ανάσχεσης των ασφυκτικών πιέσεων που ασκούν οι αγορές σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, καθώς ο φόβος του ντόμινο οδηγεί σε αλλαγή στρατηγικής. Συντονισμένη πολιτική δράση έναντι των κερδοσκοπικών επιθέσεων και όχι μεμονωμένη στήριξη της Ελλάδας θα ζητήσει από τους ομολόγους του ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, έχοντας οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ώστε να διαβεβαιώσει, μία ακόμη φορά, τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η Αθήνα θα εφαρμόσει κατά γράμμα το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Μία ημέρα νωρίτερα, θα έχει συνομιλίες με τον Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι.

    Η Ευρώπη δε θα ανεχτεί πλέον την κερδοσκοπία και θα στηρίξει τους "αδύναμους κρίκους", αποκρούοντας τα χτυπήματα σε βάρος του ευρώ.

    Απόφαση για αντεπίθεση κατά των κερδοσκόπων και συντονισμένο σχέδιο στήριξης των περιφερειακών οικονομιών φαίνεται ότι έλαβαν Γερμανία και Γαλλία, οι οποίες στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης αναμένεται πέρα από τις "δηλώσεις στήριξης" να ανοίξουν τα χαρτιά τους για το σχέδιο δράσης στο οποίο έχουν καταλήξει.

    Παράλληλα, θα προχωρήσει και το σχέδιο στενότατης εποπτείας των κερδοσκοπικών κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στην αγορά παραγώγων.

    Ο νέος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, αναφέρθηκε στην ανάγκη συντονισμού αλλά και στο αυστηρό πλαίσιο εποπτείας:

    «Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε συνδυασμένα σχέδια λιτότητας. Θα έχουμε ένα σχέδιο, το ελπίζω, συντονισμένο. Χρειάζεται περισσότερος συντονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών καθεμίας από τις ευρωπαϊκές χώρες για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών», τονίζει ο κ. Μπαρνιέ.

    "Η Ελλάδα δε θα χρειαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ" επανέλαβε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στην Frankfurter Allgemeine Zeitung εκφράζοντας, παράλληλα, τη βεβαιότητα των μελών της G-7 ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιλύσει τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας: «Όλοι οι εταίροι μας εκτός της ευρωζώνης είναι πεπεισμένοι ότι οι Ευρωπαίοι θα βρουν λύση στα προβλήματα αυτά» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

    Αισιόδοξος ήταν και ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε δηλώσεις του στο Reuters: «Εμείς, οι εκπρόσωποι της ζώνης του ευρώ, καταστήσαμε σαφές ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σοβαρή και ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί».

    Με τη Γαλλία και τη Γερμανία,«έχουμε την τύχη να έχουμε δύο πιλότους μέσα στο αεροπλάνο» υπογραμμίζει ο διεθνής οίκος Fitch ο οποίος τονίζει ότι "δεν υπάρχει κίνδυνος «μετάδοσης» σε άλλες χώρες της ευρωζώνης της κρίσης που διέρχονται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, οι οποίες πιέζονται από τις αγορές να μειώσουν τα δημόσια ελλείμματά τους"

    Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στη συνάντηση που θα έχει στο Παρίσι την Τετάρτη ο Γιώργος Παπανδρέου με το Νικολά Σαρκοζί.

    "Είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ΟΝΕ, που σημαίνει ότι υπάρχει και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Στα πλαίσια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης κινούμαστε και θα κινούμαστε, όπως όλες οι χώρες της Ευρώπης" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής. Ερωτηθείς ωστόσο, αν υπάρχει γαλλογερμανικό σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι "η κρίση είναι θέμα ελληνικό".

    Πιέσεις στις αγορές των ομολόγων - πτώση στο ΧΑ

    Στις αγορές ομολόγων και το χρηματιστήριο οι πιέσεις δεν σταματούν, παρά την αναμονή παρέμβασης.

    Τα spread επανήλθαν σταδιακά στα υψηλά επίπεδα προ ανακοίνωσης των πρόσθετων μέτρων: το 10ετες στις 363 μονάδες και το 5ετες στις 416

    Μαζικές οι ρευστοποιήσεις σημειώνονται και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Νέες μεγάλες πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδος, με την αγορά να προσεγγίζει τα επίπεδα των 1.800 μονάδων, καταγράφοντας νέα χαμηλά ρεκόρ έτους.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.806,40 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 3,86 %

    Όσο δεν ανακοινώνεται επισήμως μια συγκεκριμένη παρέμβαση στην αγορά ομολόγων τα σενάρια εξακολουθούν να είναι ανησυχητικά:

    «Θεωρώντας απίθανη την άμεση παρέμβαση των Ευρωπαίων εταίρων και πιθανή την παράταση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα έως το 2011, και παρότι αναγνωρίζουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν καλά επίπεδα κεφαλαίων και ρευστότητας, η διεύρυνση των spread θα επιφέρουν μείωση της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες για να αντεπεξέλθουν θα απορροφούν ρευστότητα από τις θυγατρικές τους στα Βαλκάνια», προειδοποιεί η τράπεζα RBS.

    Πηγή: NET

    Σχετικό άρθρο: Στην τελική ευθεία φορολογικό-εισοδηματική πολιτική Είδηση: 33060

    [02] Συζήτηση στη Βουλή για το μεταναστευτικό

    Δευτερα, 08 02 2010 14:32

    Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την μετανάστευση θα βρεθεί στο επίκεντρο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης, το απόγευμα στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στο όνομα της συναίνεσης υποκύπτει στις πιέσεις των κυρίων Σαμαρά και Καρατζαφέρη.

    Για "σημαντική υποχώρηση της κυβέρνησης στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια και τα πολιτικά δικαιώματα, υποχώρηση που συνιστά αντάλλαγμα απέναντι στους κυρίους Σαμαρά και Καρατζαφέρη, προκειμένου να στηριχθεί η κυβέρνηση στη νεοφιλελεύθερη οικονομική της πολιτική", έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, σε ημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για την απόδοση ιθαγένειας σε αλλοδαπούς.

    Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την καλλιέργεια ενός φοβικού μετώπου, στο οποίο πρωτοστατεί το ΛΑΟΣ, σύρεται ο κ. Σαμαράς και συνηγορούν τμήματα του κυβερνώντος κόμματος και κομμάτια της Εκκλησίας ενός μετώπου που όπως είπε είναι επικίνδυνο να πάρει διαστάσεις, και αντέτεινε την δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου και ενός ευρύτερου κοινωνικού συνασπισμού που θα οδηγήσει σε μια ουσιαστική προοδευτική στροφή τόσο στο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής.

    Τέλος διευκρίνισε ότι το μέτωπο αυτό, πρέπει να προχωρήσει μπροστά ώστε η ελληνική κοινωνία να δεχθεί τη συμμετοχή των μεταναστών στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα, "να ισχύσει παράλληλα με το δίκαιο του αίματος και το δίκαιο του εδάφους"

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, μίλησε για αυτοτελές δικαίωμα των παιδιών στην ιθαγένεια που δεν εξαρτάται από το νομικό στάτους των γονιών και αναφερόμενος στο θέμα του δημοψηφίσματος που επιδιώκει ο ΛΑΟΣ για το νομοσχέδιο, υπογράμμισε ότι "το δικαίωμα στην ιθαγένεια είναι ένα νομικό δικαίωμα και δεν υπόκειται σε δημοψηφική αξιολόγηση.

    Επίσης, μίλησε ο Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο οποίος αναφέρθηκε σε μια μεγάλη, όπως είπε, "ιδεολογική μάχη που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και όπου πρέπει να χτυπηθούν οι λογικές του εθνοφυλετισμού, του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας".

    Πάντως, διευκρίνισε, ότι αν και το νέο κείμενο του νομοσχεδίου είναι συντηρητικότερο από το προηγούμενο που κατέθεσε η κυβέρνηση για διαβούλευση, οι βασικοί πυλώνες παραμένουν και δημιουργούν κανόνες δικαίου που οδηγούν σε κατάρρευση το οχυρό της αυθαιρεσίας που ίσχυε μέχρι τώρα.

    Το νομοσχέδιο για τους μετανάστες βρέθηκε και στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Τσίπρα με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση.

    Στη Βουλή θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε τις αξίες μας και θα συγκρουστούμε με το συντηρητικό μέτωπο του ΛΑΟΣ και ενός μέρους της εκκλησίας δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 33042

    [03] Μέτρα για να μπει τέλος στο έγκλημα του Ασωπού

    Δευτερα, 08 02 2010 14:00

    Η εφαρμογή της αρχής: "ο ρυπαίνων πληρώνει", ώστε να γίνει το νερό του Ασωπού κατάλληλο για όλες τις χρήσεις είναι ο στόχος των μέτρων που ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την διάσωση του Ασωπού ποταμού. Η κ. Τίνα Μπιρμπίλη τόνισε ότι τα μέτρα για όσους ρυπαίνουν την ευρύτερη περιοχή του Ασωπού γίνονται αυστηρότερα και οι παραβάτες θα πληρώνουν και την περιβαλλοντική ζημιά που προκαλούν στο περιβάλλον, ενώ αναθεωρούνται εντός του 2010 οι όροι αδειοδότησης των βιομηχανιών της ευρύτερης περιοχής.

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, παρουσία εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων παρουσίασε μια σειρά άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων, μεταξύ των οποίων, η εφαρμογή νέου πλαισίου νομοθεσίας σε δυο μήνες από τώρα και η πρόσβαση σε σύντομο χρονικό διάστημα σε πόσιμο νερό για τους κατοίκους της περιοχής, παράλληλα με τη δημιουργία γραφείου επιθεωρητών περιβάλλοντος στην περιοχή.

    Το ζήτημα της αποκατάστασης της τεράστιας περιβαλλοντικής ζημιάς, που αποτελεί τελικό στόχο της προσπάθειάς μας, αποτελείται από μέτρα άμεσης εφαρμογής, αλλά και μέτρα μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης απόδοσης.

    Τ. Μπιρμπίλη

    Κύρια προϋπόθεση αποτελεί η θέσπιση ξεκάθαρων κανόνων, κατευθύνσεων και διαδικασιών, βάσει των οποίων θα ελέγχονται οι πηγές ρύπανσης και θα υποχρεωθεί να λειτουργήσει η βιομηχανία.

    Το πρόγραμμά μας για τη διαχείριση της περιβαλλοντικής εξυπηρετεί τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, τον περιορισμό και εξάλειψη της ρύπανσης, τη χωρική οργάνωση της άτυπης βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων - Σχηματαρίου και τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων.

    Ήδη έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, τα έργα επεξεργασίας και διανομής πόσιμου νερού από την Υλίκη και το Μόρνο, στο Σχηματάρι, στα Οινόφυτα, στην Αυλίδα και στη Θήβα.

    Εκσυγχρονίζεται η Υγειονομική Διάταξη με βάση την οποία είχαν αδειοδοτηθεί και οι βιομηχανίες της περιοχής όσον αφορά τη διάθεση των υγρών τους αποβλήτων στον Ασωπό.

    Καταργείται η αναχρονιστική Κοινή Υπουργική Απόφαση «Περί προγραμματισμού χρήσεων υδάτων ποταμού Ασωπού κ.λ.π.», που καθιερώνει τον Ασωπό ως αποδέκτη επεξεργασμένων βιομηχανικών αποβλήτων.

    Καθορίζονται αυστηρά όρια ποιότητας των υδάτων του Ασωπού και αντίστοιχα όρια εκπομπής από τις βιομηχανίες.

    Καταργείται η Κοινή Νομαρχιακή Απόφαση των Νομαρχών Αν. Αττικής, Βοιωτίας και Φθιώτιδας με την οποία ο Ασωπός ορίζεται ως αγωγός διάθεσης των βιομηχανικών αποβλήτων στον Ευβοϊκό. Ο Ασωπός ορίζεται πλέον ως υδάτινο σώμα για το οποίο θα πρέπει να επιτευχθεί η καλή οικολογική και χημική κατάσταση σύμφωνα με τις επιταγές της Οδηγίας για τα νερά.

    Δρομολογείται η εκπόνηση ολοκληρωμένου διαχειριστικού σχεδίου της λεκάνης απορροής του Ασωπού. Αναθεωρούνται, εντός του 2010, οι όροι αδειοδότησης των βιομηχανιών της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού.

    Αυστηροί έλεγχοι των βιομηχανικών δραστηριοτήτων από Επιθεωρητές Περιβάλλοντος της ΕΥΕΠ, ενισχυμένα με Επιθεωρητές Εργασίας και Υγείας.

    Θεσπίζεται αξιόπιστη μεθοδολογία για τον καταλογισμό του ύψους των επιβαλλόμενων προστίμων που θα ισχύει για όλες τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

    Στα μεσοπρόθεσμα μέτρα περιλαμβάνεται η οργάνωση και εξυγιαίνεται η άναρχη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων, η κατασκευή Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας των προεπεξεργασμένων υγρών αποβλήτων των βιομηχανιών και η χαρτογράφηση και οριοθέτηση τμημάτων του ποταμού Ασωπού με σκοπό την ανάδειξη και προστασία του.

    Κυρ. Μητσοτάκης

    Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες της αρμοδίας υπουργού, Τίνας Μπιρμπίλη, για το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του Ασωπού, υπογράμμισε ότι πολλά μεν από τα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά από την άλλη πλευρά δεν συνοδεύονται από χρονοδιάγραμμα, δεν είναι κοστολογημένα και δεν συνοδεύονται από αναδιάρθρωση της διοικητικής δομής, που θα τα εφαρμόσει στην πράξη.

    «Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ρύπανσης του Ασωπού και η προστασία των υδάτινων πόρων της ευρύτερης περιοχής δεν εξαρτώνται μόνον από τα επιμέρους μέτρα, που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο. Εξαρτώνται, κυρίως, από την εφαρμογή μιας συνολικής πολιτικής για το ευρύτερο ζήτημα της διάθεσης και διαχείρισης των βιομηχανικών επικίνδυνων αποβλήτων σε ολόκληρη τη χώρα και την εξεύρεση πρακτικών λύσεων σε αυτόν τον τομέα. Αυτό είναι το κλειδί και για να λύσουμε οριστικά προβλήματα, όπως του Ασωπού. Είδηση: 33043

    [04] Ασφαλιστικό: Κινητικότητα από κυβέρνηση και συνδικάτα

    Δευτερα, 08 02 2010 19:20

    Στην τελική ευθεία των ανακοινώσεων για τις ασφαλιστικές αλλαγές, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις, βρίσκεται η κυβέρνηση, αλλά και με τα συνδικάτα σε θέση μάχης. Αύριο Τρίτη αναμένονται οι ανακοινώσεις.

    Αρκετά πιθανό είναι το σενάριο που κάνει λόγο για αύξηση του μέσου όρου συνταξιοδότησης και όχι των γενικών ορίων από τα 65 στα 67, τον περιορισμό της πρόωρης εξόδου, τη θεσμοθέτηση βασικής σύνταξης και την ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών-παροχών, αλλά και μεταβατικής περιόδου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο. Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος θα παρουσιάσει στους κοινωνικούς εταίρους την τελική του εισήγηση για το ασφαλιστικό.

    Απεργιακό μέτωπο

    Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα, προχωρά η συνομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων η ΑΔΕΔΥ, καθώς και οι ομοσπονδίες μέλη της, όπως οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι νοσηλευτές, οι εκπαιδευτικοί και οι εφοριακοί. Την ίδια μέρα ξεχωριστή συγκέντρωση στο Σύνταγμα πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σε αρκετές πόλεις της χώρας.

    Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ έχει ήδη ανακοινώσει 24ωρη απεργία στις 24 Φεβρουαρίου, υπό το βάρος των αλλαγών στο ασφαλιστικό, αλλά και τα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις για τη νέα εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας.

    Είδηση: 33065

    [05] Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι πανεπιστημιακοί

    Δευτερα, 08 02 2010 17:11

    Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία για την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, καλεί τα μέλη της η ομοσπονδία πανεπιστημιακών. Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣΔΕΠ επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν τα τεράστια δημόσια ελλείμματα, ενώ οι αποδοχές των πανεπιστημιακών εμφανίζουν σημαντική υστέρηση έναντι των άλλων εργαζομένων στο Δημόσιο. Εξάλλου σε σημερινή συνέντευξή τους, οι πρυτάνεις των πολυτεχνικών σχολών ζητούν να αναγνωρίσει η Πολιτεία τα διπλώματα 5ετούς φοίτησης, ως επιπέδου μάστερ. Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος, επισήμανε ότι όλες οι οδηγίες της ΕΕ, αναφέρονται σε επαγγελματική ισοτίμηση και όχι ακαδημαϊκή.

    Συγκεκριμένα, κατά τη 12η Σύνοδο των Πρυτάνεων Πολυτεχνείων και Κοσμητόρων Πολυτεχνικών Σχολών Ελλάδας με την συμμετοχή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΤΕΕ, που συγκλήθηκε στο Εθνικός Μετσόβειο Πολυτεχνείο, σήμερα, αποφασίστηκε ομόφωνα ότι τα Ελληνικά Πολυτεχνεία και Πανεπιστήμια, ως κατά νόμον αρμόδια, πιστοποιούν ως επιπέδου Master τα Διπλώματα πενταετών σπουδών των Μηχανικών και κατ' επέκταση των Διπλωματούχων Γεωπόνων.

    Εκτιμούν ότι κάθε αποσπασματική ρύθμιση επαγγελματικών δικαιωμάτων, όπως τα Π.Δ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΤΕΙ ή των αποφοίτων κολλεγίων, δεν διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον.

    Τέλος στην ανακοίνωσή τους οι πρυτάνεις αναφέρουν: «Καλούμε την Πολιτεία να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της. Καλούμε την Ακαδημαϊκή Κοινότητα να μετάσχει στην Ανοιχτή Πανπολυτεχνειακή και Παντεχνική Συγκέντρωση-Διεκδίκηση, την Τετάρτη 3 Μαρτίου στις 14:00, στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου για να συνεκτιμήσει τις εξελίξεις και να συζητήσει τις περαιτέρω κινητοποιήσεις».

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν αμέσως μετά τη σύσκεψη τους, ο πρύτανης του ΕΜΠ, Κώστας Μουντζούρης, ο κοσμήτορας της πολυτεχνικής σχολής Θεσσαλονίκης, Νίκος Μουσιόπουλος, και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος, επανέλαβαν ότι η μή κατάταξη των Πολυτεχνικών σπουδών σε επίπεδο «μάστερ» είναι τεράστια αδικία.

    Αναφερόμενοι στα Κολλέγια και τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών τόνισαν ότι «θα πρέπει να καταταγούν σε επίπεδα 3 και 4 του εθνικού πλαισίου προσόντων, ενώ αντιτίθενται με τους ιδιοκτήτες που υποστηρίζουν ότι έχουν στα χέρια τους δικαστικές αποφάσεις εξίσωσης των σπουδών των κολεγίων με αυτές των Πανεπιστημίων.

    Σχετικά με το θέμα των περικοπών του μισθολογίου τους, οι πανεπιστημιακοί υποστήριξαν ότι δεν θα πρέπει να κοπούν τα επιδόματά τους, ενώ αναφέρθηκαν και στο θέμα της προστασίας του ακαδημαϊκού ασύλου, με αφορμή το κλητήριο θέσπισμα, που ανακοίνωσαν ότι εστάλη στο Πολυτεχνείο για τη λειτουργία του ιστοτοπου indymedia. Είδηση: 33058

    [06] Οι «στρουμπουλοί» εβδομηντάρηδες ζουν περισσότερο

    Δευτερα, 08 02 2010 17:25

    Όσοι είναι γύρω στα 70 και έχουν λίγα κιλά παρά πάνω ζουν περισσότερο από αυτούς που έχουν κανονικό για την ηλικία τους βάρος ή είναι πολύ αδύνατοι, υποστηρίζει αυστραλός ερευνητής.

    Εξαιρώντας το διαβήτη, την οστεοπόρωση ή άλλες ασθένειες που επιδεινώνονται από τα επιπλέον κιλά, ο Λέον Φλίκερ από το πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας δήλωσε: " δεν υπάρχει λόγος να λέμε στους ανθρώπους που είναι κοντά στα 70 και πάνω από αυτά να χάσουν βάρος, εάν βέβαια δεν είναι παχύσαρκοι".

    Τα ευρήματα του Φλίκερ, που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρίας, υποστηρίζουν ότι αυτοί που έχουν λίγο περισσότερο βάρος από το κανονικό τους έχουν 13% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στα επόμενα 10 χρόνια σε σχέση με αυτούς που έχουν απόλυτα κανονικό βάρος ή είναι πολύ αδύνατοι.

    Αλλά πριν από όλα οι ηλικιωμένοι που έχουν την τάση να τρώνε αντί να περπατούν ή να αδιαφορούν για το βάρος τους, η μελέτη προειδοποιεί ότι η αποφυγή της άσκησης διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου ιδιαίτερα στις γυναίκες και κατά ένα τέταρτο στους άνδρες.

    ΑΠΕ Είδηση: 33057

    [07] Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπράουν ακολουθεί δίαιτα με μπανάνες

    Δευτερα, 08 02 2010 18:14

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν αποφάσισε να ακολουθήσει μία δίαιτα πλούσια σε βιταμίνες ενόψει των επερχόμενων εκλογών, που φαίνεται ότι θα είναι δύσκολες για το κόμμα του, τρώγοντας μέχρι και εννέα μπανάνες την ημέρα, γράφει σε σημερινό της άρθρο η βρετανική εφημερίδα Sun.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Μπράουν δέχθηκε, έπειτα από προτροπή της συζύγου του Σούζαν, να αντικαταστήσει τις σοκολάτες KitKat που έτρωγε με μπανάνες.

    "Ο πρωθυπουργός πάντα πίστευε πως μία ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης χωρίς να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το άρθρο της Sun.

    "Η συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών δεν μπορεί παρά να έχει ως αποτέλεσμα την καλή υγεία", πρόσθεσε, εξηγώντας παράλληλα ότι οι εννέα μπανάνες που αναφέρει η εφημερίδα είναι απλώς μία "εικασία". Είδηση: 33062

    [08] Ανάπλαση στο κέντρο της Αθήνας-Καμπανάκι για την παραβατικότητα

    Δευτερα, 08 02 2010 15:05

    Με αναπλάσεις στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, προσπαθεί ο Δήμος Αθηναίων να περιορίσει τα φαινόμενα εγκληματικότητας και παραβατικότητας στο κέντρο της πόλης καθώς και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία. Μια νέα πλατεία 1300 τετραγωνικών μέτρων, θα κατασκευαστεί πίσω από την Ομόνοια, ενώ συνεχίζονται οι αναπλάσεις σε Ψυρρή, Κεραμεικό και Μεταξουργείο.

    Τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία έκρουσε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης παρουσιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της πρωτεύουσας.

    Όπως είπε μεγάλο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων φυματίωσης, ηπατίτιδας και AIDS που οφείλεται κυρίως σε παράνομους μετανάστες οι οποίοι προέρχονται από χώρες όπου οι υποδομές για τη δημόσια υγεία είναι ανύπαρκτες.

    Το πρόβλημα οξύνεται όπως είπε, καθώς πολλοί από αυτούς εργάζονται σε συνθήκες αδήλωτης εργασίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα βιβλιάρια υγείας.

    Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στα άλλα προβλήματα του κέντρου που είναι η ανεξέλεγκτη πορνεία, η διακίνηση ναρκωτικών, η διαβίωση σε εγκαταλειμμένα κτίρια με άθλιες συνθήκες και οι άστεγοι, θέματα τα οποία αναμένεται να συζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

    Παρουσίασε ακόμη τις προτάσεις του δήμου και τις δράσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που του παρέχει η νομοθεσία.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 33047

    [09] Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ:«Χρειάζονται κοινωνική ισορροπία, μέτρα δίκαια, μέτρα που να μην τα πληρώνει πάλι η μισθωτή εργασία.»

    Δευτερα, 08 02 2010 14:51

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τον Στρατή Τριλίκη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα αποσύρετε τον κο Ρομπόλη και τον κο Ρωμανιά από την επιτροπή ειδικών για το ασφαλιστικό, αν και εφόσον οι όποιες εξαγγελίες δεν σας ικανοποιήσουν αύριο;»

    Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: « Είναι το στοιχειώδες που μπορούμε να κάνουμε, καθώς όχι μόνο αιφνιδιαστήκαμε, αλλά ελήφθη και μια απόφαση η οποία ήταν εκτός συμφωνίας, εκτός παραδοχής για να εκκινήσει ο διάλογος για το ασφαλιστικό. Ξέρετε πολύ καλά ότι αύξηση των ορίων ηλικίας ούτε δημοσιονομικά παράγει αποτέλεσμα, τουλάχιστον άμεσο. Αν παράξει, με μεγάλο κοινωνικό κόστος, θα παράξει μετά από 10- 15 χρόνια. Μα το πρόβλημα το δημοσιονομικό της χώρας δεν είναι σήμερα, ήταν χθες. Και πρέπει να ληφθούν μέτρα που αντιμετωπίζουν το δημοσιονομικό, χωρίς βεβαίως να παγώνουν την πραγματική οικονομία. Αυτοί οι Ταλιμπάν των δημοσίων οικονομικών δεν βλέπουν ότι κινδυνεύουν να στεγνώσουν κυριολεκτικά την οικονομία, την πραγματική, την αγορά, γιατί θα μειωθεί το διαθέσιμο εισόδημα, θα κλείνουν τα μικρομάγαζα, θα εκτινάσσεται η ανεργία και νομίζω ότι η ανεργία θα πρέπει να είναι το άλγος και το άγχος της ελληνικής κοινωνίας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μήπως αυτή η απόφασή σας ενδεχομένως να διευκολύνει να παίρνονται οι αποφάσεις έτσι και αλλιώς και χωρίς την όποια αντίρρηση.»

    Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: « Υπάρχουν κάποιες εμμονές, .δύο τμήματα του συνδικαλιστικού κινήματος και αναφέρομαι σε παρατάξεις, παγίως είναι εναντίον του διαλόγου. Αυτή η απόσυρση των εκπροσώπων μας έχει ένα συμβολικό, σημειολογικό χαρακτήρα, γιατί δεν είναι δυνατόν ένας διάλογος δημόσιος και διαφανής να διεξάγεται με αιφνιδιασμούς και με καταπάτηση δεσμεύσεων.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « 24 του μήνα και απεργιακή κινητοποίηση.»

    Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: « Αυτή η απεργιακή κινητοποίηση έχει ένα ευρύ περιεχόμενο. Τολμώ να πω ότι είναι μια πολιτική γενική απεργία, που θέτει ένα μεγάλο ζήτημα στην ελληνική κοινωνία. Να αγωνιστούμε και να δείξουμε ότι οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους είναι πάνω από τις αγορές. Υποτασσόμαστε πολλές φορές στις ασφυκτικές πιέσεις των αγορών. Χρειάζεται μια κοινωνική ισορροπία, χρειάζονται μέτρα δίκαια, μέτρα που να μην τα πληρώνει πάλι η μισθωτή εργασία.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχετε την αίσθηση ότι ο μέσος εργαζόμενος βρίσκεται σε μια διαδικασία να υπομένει με στωικότητα τα όσα δεινά σκάνε στην τσέπη και στον εργασιακό του βίο, έχοντας την αίσθηση ότι δεν έχει κάτι άλλο να προτείνει;»

    Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: « Νομίζω ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει και για αυτό βλέπετε πολλές φορές να απαξιώνονται όλοι οι θεσμοί και αυτοί που ευθύνονται και αυτοί που δεν ευθύνονται, γιατί ο κάθε άνθρωπος προσπαθεί από κάπου να γαντζωθεί να βρει μια λύση. Το ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης που πρέπει να υπάρξει στον επιμερισμό των βαρών, νομίζω ότι πρέπει να δοθεί μια μεγάλη μάχη. Οι αγορές τραβάνε την κυβέρνηση και αυτή τη στιγμή την έχουν μετατοπίσει από μια αρχική θέση της, για το πώς θα αντιμετώπιζε την κρίση. Πρέπει να πιάσουμε η κοινωνία την άλλη άκρη της διελκυνστίδας να τραβήξουμε και εμείς, έτσι ώστε και ισορροπία να υπάρξει.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί ο τρόπος και η δύναμη που θα αντιδράσει ο εργαζόμενος στη συμμετοχή του στην απεργία της 24ης.»

    Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: « Πρέπει οι γραφειοκράτες οι κερδοσκόποι, η συντηρητική νομενκλατούρα της ΕΕ να καταλάβουν, ότι αντιδρούν οι άνθρωποι και είναι το μόνο που φοβούνται. Φοβούνται την κοινωνική έκρηξη. Λοιπόν ας τους δώσουμε ένα δείγμα ότι δεν είμαστε πειθήνια όργανα των δικών τους κελευσμάτων και ξέρετε γιατί; Διότι αυτά τα κελεύσματα, αυτές οι non paper εντολές που δίνουν είναι αυτές που οδήγησαν την οικονομία εδώ που την οδήγησαν.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Βλέπω μια πολιτική διολίσθηση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ προς τα Αριστερά. Αλλά με πολύ μεγάλη ταχύτητα και δύναμη.»

    Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: « Οι ηγεσίες των συνδικάτων αριστερά και προοδευτικά οφείλουν να είναι και ο ελληνικός λαός ψήφισε τον Γιώργο Παπανδρέου να τον κυβερνήσει και το ΠΑΣΟΚ και αυτό το σεβόμαστε και το αντιλαμβανόμαστε. Εμάς μας ψήφισαν οι εργαζόμενοι να προασπίζουμε τα ιδιαίτερα συμφέροντα αυτής της τάξης και αυτό πρέπει να το κάνουμε και να μην συγχέουμε τους ρόλους μας. Στα πλαίσια πάντως της πολιτικής που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός είχε εκφράσει στο Ζάππειο, εμείς είδαμε αχτίδα φωτός και μια πολιτική αντιμετώπιση αυτών των οικονομικών επιθέσεων. Πιστεύω ότι αυτός ήταν ένας δρόμος που πρέπει να τον ξαναπιάσει η κυβέρνηση για να έχει και όλο τον κόσμο μαζί της.» Είδηση: 33046

    [10] Ιράν: Διπλό μέτωπο με τη Δύση

    Δευτερα, 08 02 2010 18:59

    Συνεχίζεται η διπλή αντιπαράθεση του Ιράν με τις δυτικές χώρες, τόσο για τις πολιτικές ελευθερίες στη χώρα, όσο και για το θέμα των πυρηνικών. Με κοινή τους ανακοίνωση οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, στηλιτεύουν τις επιλογές της ασιατικής χώρας στον τομέα των πολιτικών ελευθεριών.

    Από τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, 4.000 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί, ενώ σκοτώθηκαν 36 άτομα κατά τις αρχές, 72 κατά τους αντιπολιτευόμενους.

    Η ανακοίνωση

    "Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζουν τη συνέχιση των βιαιοτήτων και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν από τις εκλογές του Ιουνίου έως σήμερα. Οι μεγάλης κλίμακας συλλήψεις και οι μαζικές δίκες , οι απειλές για εκτέλεση των διαδηλωτών, ο εξευτελισμός των γονιών των συλληφθέντων νεαρών και η συνεχής άρνηση του δικαιώματος ειρηνικής έκφρασης των πολιτών αντιτίθενται στους κανόνες που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ανησυχία μας έγκειται στη δέσμευσή μας για σεβασμό παγκοσμίως των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

    Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι από την πιθανότητα περισσότερων βιαιοτήτων και επιπλέον καταπίεσης κατά τις προσεχείς ημέρες , ιδιαίτερα κατά τις τελετές για την επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης στις 11 Φεβρουαρίου. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ καλούν την ιρανική κυβέρνηση να σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, να τερματίσει τη βία κατά του λαού, να οδηγήσει στη δικαιοσύνη όσους διαπράττουν βίαιες πράξεις και να απελευθερώσει αυτούς που ασκούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους".

    Απαντώντας στις κατηγορίες της κυβέρνησης ότι οι αντιπολιτευόμενοι είναι όργανα ξένων χωρών, ο ηγέτης της ιρανικής αντιπολίτευσης Μιρχοσέιν Μουσαβί στην ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης Kelemeh, αναφέρει ότι: "Εμείς λέμε ότι τα θέματα των εκλογών είναι εσωτερικά και δεν έχουν καμία σχέση με τις ξένες χώρες. Το κίνημα της πράσινης αντιπολίτευσης του Ιράν είναι ανεξάρτητο και δεν θα επιτρέψει με κανένα τρόπο σε αλλοδαπούς να παρεμβαίνουν στις υποθέσεις του".

    Πυρηνικά

    Στο άλλο μεγάλο θέμα, αυτό των πυρηνικών, το Ιράν έκανε επίσημη ενημέρωση προς τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ότι σκοπεύει να αρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου κατά 20%, παρά τις διεθνείς πιέσεις, ενώ δηλώνει έτοιμο να σταματήσει αυτή τη διαδικασία, αν λαμβάνει από τις μεγάλες δυνάμεις το πυρηνικό καύσιμο που ζητεί.

    Από τους πιο σκληρούς πολέμιους των επιλογών του Ιράν για το θέμα αυτό είναι το Ισραήλ, που θεωρεί προσχηματικές τις επιλογές του Ιράν, με απώτερο σκοπό την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

    "Η ανακοίνωση του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ είναι μια ακόμη απόδειξη ότι το Ιράν εξαπατά όλον τον κόσμο. Η κατάλληλη απάντηση είναι να ξεκινήσει μια σθεναρή εκστρατεία με αποφασιστικές και μόνιμες κυρώσεις κατά του Ιράν. Ελπίζω ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα κλείσει τα μάτια της μπροστά στη σημασία μιας τέτοιας ανακοίνωσης", τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, στη διάρκεια συνόδου του Εργατικού Κόμματος.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ

    Είδηση: 33063

    [11] Σαουδική Αραβία: 12χρονη ζητά διαζύγιο από τον 80χρονο σύζυγο της

    Δευτερα, 08 02 2010 18:03

    Η Επιτροπή υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Σαουδικής Αραβίας προσέλαβε δικηγόρο για να βοηθήσει ένα 12χρονο κορίτσι να πάρει διαζύγιο από τον 80χρονο σύζυγό της, σύμφωνα με τον ίδιο τον δικηγόρο.

    Η προσπάθεια αυτή θα βοηθήσει, σύμφωνα με την οργάνωση, στην απαγόρευση των γάμων παιδιών στη Σαουδική Αραβία, όπου δεν ισχύει κάποιο ελάχιστο όριο ηλικίας για τους γάμους. Επίσης στο βασίλειο αυτό την κηδεμονία των κοριτσιών έχουν οι πατεράδες, οι οποίοι και αποφασίζουν ποιόν και πότε θα παντρευτούν οι κόρες τους.

    Το κορίτσι από το Μπουραϊντάχ, συντηρητική πόλη κοντά στην πρωτεύουσα Ριάντ, παντρεύτηκε με τον ηλικιωμένο ξάδερφο του πατέρα της στα τέλη του περσινού έτους και ο γαμπρός έδωσε για τη νύφη, όπως είναι η παράδοση ένα ποσό, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση ανερχόταν σε 85.000 ριάλ (περίπου 22.670 δολάρια), προσέθεσε ο δικηγόρος Σάλταν μπιν Ζάχιμ.

    Η μητέρα του κοριτσιού είχε υποβάλλει αίτηση διαζυγίου εκ μέρους της κόρης της, αλλά έπειτα από μια δεύτερη ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο στις αρχές του Φεβρουαρίου, την είχε αποσύρει χωρίς να αιτιολογήσει την απόφασή της, σύμφωνα με τον μπιν Ζάχιμ.

    Στη συνέχεια ανέλαβε την υπόθεση η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Σαουδικής Αραβίας και υπέβαλλε εκ νέου αίτηση διαζυγίου εκ μέρους του 12χρονου κοριτσιού, διευκρίνισε ο Ζάχιμ.

    "Αναμείχθηκα στην υπόθεση αυτή επειδή πρόκειται για ένα θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων", κατέληξε.

    Είναι η πρώτη φορά που η επιτροπή αυτή παρεμβαίνει σε μια περίπτωση γάμου παιδιού στο βασίλειο, καθώς το θέμα αυτό θεωρείτο μέχρι σήμερα "οικογενειακή υπόθεση" και ότι δεν ανήκει στη σφαίρα των καθηκόντων της επιτροπής. Είδηση: 33061

    [12] Ποινή σε βρετανικό δίκτυο για μετάδοση εκτέλεσης αρουραίου

    Δευτερα, 08 02 2010 17:33

    Στο βρετανικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV επιβλήθηκε πρόστιμο από δικαστήριο της Αυστραλίας καθώς κρίθηκε ένοχο για βαρβαρότητα κατά των ζώων, όταν μετέδωσε απ' ευθείας την εκτέλεση ενός αρουραίου.

    Όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα, δύο διαγωνιζόμενοι στο τηλεοπτικό παιχνίδι ριάλιτι " I'm Celebrity... Get Me Out of Here!" σκότωσαν και μαγείρεψαν πέρυσι έναν αρουραίο στα πλαίσια του προγράμματος.

    Το δικαστήριο του Σίδνεϊ αποδέχθηκε την καταγγελία της Βασιλικής Ένωσης για την Αποτροπή της Βίας κατά των Ζώων (RSPCA) ότι χρειάστηκαν 90 λεπτά για να πεθάνει ο αρουραίος, τον οποίο προηγουμένως είχαν μαχαιρώσει.

    Ο σεφ Τζίνο Ντ' Ακάμπο και ο ηθοποιός Στιούαρτ Μάνινγκ είχαν κατηγορηθεί αρχικά το αδίκημα, αλλά στη συνέχεια οι κατηγορίες μεταφέρθηκαν στο τηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο και αποδέχθηκε και την ευθύνη.

    Στο ITV επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 δολαρίων Αυστραλίας, καθώς επίσης και τα δικαστικά έξοδα συνολικού ύψους 2.500 δολαρίων.

    AΠΕ Είδηση: 33059

    [13] Κογκρέσο: Ψήφος στις 4 Μαρτίου για αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

    Δευτερα, 08 02 2010 16:32

    Μία επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ θα ψηφίσει τον ερχόμενο μήνα για ένα ψήφισμα που θα αποκαλεί "γενοκτονία" τη σφαγή των Αρμενίων από τις τουρκικές δυνάμεις την εποχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει την οργή της Τουρκίας.

    Ο Χάουαρντ Μπέρμαν, ο Δημοκρατικός επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, δήλωσε σήμερα πως σκοπεύει να καλέσει μία ψηφοφορία της επιτροπής στο μη δεσμευτικό ψήφισμα στις 4 Μαρτίου.

    Το ψήφισμα θα καλεί τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να διασφαλίσει πως η πολιτική των ΗΠΑ αναφέρεται επίσημα στη σφαγή ως "γενοκτονία" και να χρησιμοποιήσει αυτόν τον όρο όταν εκφωνήσει το ετήσιο μήνυμά του για το θέμα τον Απρίλιο - κάτι που ο Ομπάμα απέφυγε να κάνει πέρυσι.

    Η επιτροπή ενέκρινε ένα παρόμοιο προσχέδιο νόμου το 2007, το οποίο όμως δεν τέθηκε ποτέ σε ψηφοφορία στην ολομέλεια εν μέσω φόβων τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικανούς ότι θα αποξένωνε την Τουρκία.

    Ο Ομπάμα, ο οποίος ως υποψήφιος αναφέρθηκε στους σκοτωμούς ως γενοκτονία, τον Απρίλιο χρησιμοποίησε τον όρο "θηριωδίες" στην πρώτη του προεδρική ομιλία για το θέμα - προκαλώντας τις έντονες επικρίσεις Αρμενοαμερικανικών οργανώσεων.

    AΠΕ Είδηση: 33054

    [14] Χιονοστιβάδα καταπλάκωσε στρατόπεδο στην Ινδία

    Δευτερα, 08 02 2010 15:33

    Τραγικό θάνατο βρήκαν 15 στρατιώτες του ινδικού στρατού, όταν καταπλακώθηκαν από τους τόνους χιονιού μίας χιονοστιβάδας που χτύπησε το στρατόπεδο όπου έκαναν εκπαίδευση. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, τουλάχιστον 15 ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν μία χιονοστιβάδα καταπλάκωσε ένα κέντρο εκπαίδευσης στρατιωτών κοντά στα διαφιλονικούμενα σύνορα της χώρας με το Πακιστάν, σήμερα, ανακοινώθηκε από τον στρατό και την αστυνομία.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε στη περιοχή Κιλανμάργκ, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Γκουλμάργκ που επισκέπτονται χιλιάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων ξένων, κάθε χειμώνα.

    Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να έχουν παγιδευτεί τουρίστες κάτω από τα χιόνια. Το στρατόπεδο βρίσκεται στο βορειοδυτικό Κασμίρ, σε ύψος 2.730 μέτρων κοντά στα ντε φάκτο σύνορα που χωρίζουν την περιοχή των Ιμαλαϊων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.

    Στρατιωτικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι διασώθηκαν 70 στρατιώτες ,αλλά μπορεί να είναι ακόμη παγιδευμένοι μερικοί. Σε κρίσιμη κατάσταση είναι 17 στρατιώτες, ανακοινώθηκε από την αστυνομία.

    Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε ένα τοπικό νοσοκομείο και τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων εν μέσω έντονης χιονόπτωσης.

    Από την μετεωρολογική υπηρεσία έγινε γνωστό ότι τα χιόνια θα συνεχίσουν να πέφτουν στα βουνά του Κασμίρ,όπου συχνά σημειώνονται χιονοστιβάδες, και τις επόμενες δύο ημέρες. "Υπάρχει έντονη χιονόπτωση και ομίχλη και αυτό αποτελεί εμπόδιο στις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων", ανέφερε ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 33053

    [15] Nίκη Γιανούκοβιτς στην Ουκρανία

    Δευτερα, 08 02 2010 08:26

    Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων από τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βίκτορ Γιανουκόβιτς εκλέγεται νέος πρόεδρος της χώρας. Η σημερινή πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, πιστώνεται με ποσοστό 45,75% έναντι του 48,66% του ηγέτη της Αντιπολίτευσης, αρνείται ωστόσο, να παραδεχτεί την ήττα της, καταγγέλλοντας εκτεταμένη νοθεία. Πάντως ανέβαλε την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου για την Τρίτη. Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ χαρακτήρισαν τις εκλογές ως μια "εντυπωσιακή επίδειξη δημοκρατίας". Μέλος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής δήλωσε ότι "αντικειμενικά ο νικητής των εκλογών δεν μπορεί πλέον να αλλάξει". Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ανήλθε στο 69,14%.

    Δείτε το video

    Αναμενόμενη η ήττα της Τιμοσένκο σύμφωνα με τον ουκρανικό Τύπο

    Η αντίδραση της πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς, νωρίτερα είχε αρνηθεί να παραδεχτεί την ήττα της, καταγγέλοντας το στρατόπεδο Γιανουκόβιτς για νοθεία.

    Δήλωσε μάλιστα ότι έχει στα χέρια της παράλληλη καταμέτρηση, σύμφωνα με την οποία η ίδια προηγείται με 0,8% του αντιπάλου της.

    Την Κυριακή, μετά την ανακοίνωση των exit polls, ο Φιλορώσος ηγέτης της Αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, είχε καλέσει την Τιμοσένκο να παραιτηθεί.

    Πάντως σήμερα ο ουκρανικός Τύπος, αντιμετώπισε ως αναμενόμενη την ήττα των πρωταγωνιστών της πορτοκαλί επανάστασης με χαρακτηριστικό τον τίτλο της σημερινής Gazeta po-Kievski, η οποία πρόσκειται στην Τιμοσένκο και αναφέρει:

    "Γιανουκόβιτς λοιπόν; Ήταν αναμενόμενο και δεν πρόκειται για θαύμα".

    Η Τιμοσένκο ανέβαλε για την Τρίτη τη συνέντευξή της

    Η πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία φαίνεται πως έχασε με μικρή διαφορά την προεδρική εκλογή από τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ανέβαλε για αύριο Τρίτη τη συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να δώσει αργότερα σήμερα, ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου της.

    Η Τιμοσένκο είχε απειλήσει να καλέσει τους οπαδούς της να βγουν στους δρόμους, αν βρίσκονταν στοιχεία ότι έγινε νοθεία στις εκλογές. Χθες απέφυγε να προβεί σε μια τέτοια έκκληση λέγοντας ότι θα περιμένει το τελικό αποτέλεσμα. Τα τελευταία αποτελέσματα δείχνουν ότι βρίσκεται δύο μονάδες πίσω από τον Γιναουκόβιτς.

    ΟΑΣΕ: "Εντυπωσιακή επίδειξη δημοκρατίας"

    Εντυπωσιακή επίδειξη της δημοκρατίας, χαρακτηρίζει ο ΟΑΣΕ την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, δεδομένου ότι η διαδικασία ανταποκρίθηκε στις περισσότερες διεθνείς προδιαγραφές.

    Συγκεκριμένα, οι διεθνείς παρατηρητές κάλεσαν του πολιτικούς ηγέτες της χώρας να διασφαλίσουν την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

    "Οι εκλογές αυτές ήταν μια νίκη για όλους στην Ουκρανία", τονίζουν σε δήλωσή τους οι παρατηρητές που υπάγονταν στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

    "Είναι τώρα η ώρα για τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να ακούσουν την ετυμηγορία του λαού και να εξασφαλίσουν ότι η μεταβίβαση της εξουσίας θα είναι ειρηνική και εποικοδομητική", προσθέτουν στη δήλωσή τους οι παρατηρητές.

    Οι προεδρικές εκλογές της Κυριακής στην Ουκρανία διεξήχθησαν με "δημοκρατικό τρόπο" γεγονός που αποτελεί "μεγάλη επιτυχία για την Ουκρανία", εκτίμησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γέρζι Μπούζεκ.

    "Ευχόμαστε όπως ο νέος πρόεδρος εργαστεί για το καλό της χώρας, και επίσης ευχόμαστε να δημιουργήσουμε τις καλύτερες σχέσεις με τη χώρα αυτή", όπου η δημοκρατία ''έχει ακέραιες ρίζες", πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο οργανώνει μια σύνοδο για τις εκλογές αυτές την Τετάρτη.

    Ανάμεσα σε ανατολή και δύση

    «Οι λεγόμενες «χρωματιστές επαναστάσεις» (πορτοκαλί στην Ουκρανία, επανάσταση των ρόδων στη Γεωργία και της τουλίπας στο Κιργιστάν) δημιούργησαν ελπίδες ότι θα εκδημοκρατιζόταν σύντομα ο μετασοβιετικός κόσμος. Μέσα σε λίγα χρόνια, όμως, οι ψευδαισθήσεις διαλύθηκαν και τη θέση τους πήρε η δυσαρέσκεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ουκρανία ο πρόεδρος Βίκτορ Γιούσενκο, που ηγήθηκε της πορτοκαλί επανάστασης, δεν κατάφερε να περάσει ούτε στον δεύτερο γύρο. Και ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που η εκλογική του νίκη ύστερα από νοθεία είχε προκαλέσει εκείνη την επανάσταση, φέρεται να κέρδισε τις εκλογές» αναφέρει η ισπανική εφημερίδα.

    Όλα αυτά, παρατηρεί η Ελ Παϊς, σε μια χώρα που, όπως αναφέρει, χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη πολιτική διαφθορά, θεσμική ανεπάρκεια και γεωγραφική πόλωση: η ανατολή είναι φιλορωσική και η δύση φιλοευρωπαϊκή.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters Σχετικά άρθρα: Ουκρανία: Νίκη Γιανούκοβιτς δίνουν τα exit poll, νοθεία καταγγέλλει η Τιμοσένκο Διαβάστε ακόμα: Yanukovich claims narrow win in Ukraine poll

    Είδηση: 33017

    [16] Τουρκία: Μπλοκάρεται από το ΣΕ η πρόσβαση μαθητών επαγγελματικών θρησκευτικών λυκείων στα ΑΕΙ

    Δευτερα, 08 02 2010 19:14

    Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας τάχθηκε σήμερα κατά μιας μεταρρύθμισης που υποστηρίζει η τουρκική κυβέρνηση και διευκολύνει την πρόσβαση σε όλες τις σχολές του πανεπιστημίου των μαθητών που προέρχονται από επαγγελματικά θρησκευτικά λύκεια, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας μπλοκάρισε την εφαρμογή μέτρου που ελήφθη τον Δεκέμβριο από το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης, το οποίο μειώνει τη διαφορά ανάμεσα στους συντελεστές που εφαρμόζονται για τους μαθητές που τελείωσαν γενικό λύκειο και αυτούς που τελείωσαν επαγγελματικό λύκειο για την πρόσβασή τους στο πανεπιστήμιο, σύμφωνα με το πρακτορείο.

    Οι συντελεστές που εφαρμόζονταν για τους βαθμούς των μαθητών καθιστούσαν μέχρι τη λήψη του μέτρου αυτού πολύ δύσκολη την πρόσβαση των μαθητών που προέρχονταν από τα θρησκευτικά λύκεια, τα ιμάμ χατίπ, σε πανεπιστημιακές σχολές, πέραν των θεολογικών σχολών.

    Τα ιμάμ χατίπ προετοιμάζουν τους ιμάμηδες.

    Το προπύργιο των υπερασπιστών του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ήδη μπλοκάρει το Νοέμβριο μέτρο του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης, το οποίο εγκαθίδρυε ένα ξεχωριστό σύστημα συντελεστών για τους μαθητές των διαφόρων λυκείων, ένα μέτρο που είχε χαιρετίσει τότε ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είδηση: 33064

    [17] Δάνειο σωτηρίας για την Saab

    Δευτερα, 08 02 2010 15:19

    Το πράσινο φως για την δανειοδότηση της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας Saab, με την εγγύηση του κράτους έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα το πράσινο φως στο σουηδικό κράτος να τεθεί ως εγγυητής στο δάνειο ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στη σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Saab.

    "Αυτή η κρατική εγγύηση θα συμβάλει στην εφαρμογή του επιχειρηματικού σχεδίου της Saab, χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις στον ανταγωνισμό", σχολίασε η ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού Νέλι Κρόες, σε ανακοίνωσή της.

    Η σουηδική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει στα τέλη Ιανουαρίου ότι επρόκειτο να εγγυηθεί για το δάνειο που ζήτησε η Saab, μόλις η αμερικανική μητρική εταιρεία General Motors επιβεβαίωσε την πώληση της Saab στην ολλανδική Spyker.

    Η Saab πρόκειται να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια αυτά για να κατασκευάσει αυτοκίνητα λιγότερο ρυπογόνα και πιο οικολογικά, είχε διευκρινίσει τότε η σουηδή υπουργός Επιχειρήσεων, Μοντ Ούλαφσον.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 33050

    [18] Η Νokia θα απολύσει το 10% του προσωπικού της στο Σάλο

    Δευτερα, 08 02 2010 13:53

    Την περικοπή, περίπου του 10% του εργατικού της δυναμικού, δηλαδή σχεδόν 285 θέσεις, από το εργοστάσιό της στο Σάλο σχεδιάζει η φινλανδική εταιρία κατασκευής κινητών τηλεφώνων Nokia. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, η Nokia είπε ότι σχεδιάζει να βοηθήσει τους υπαλλήλους που θα χάσουν τη δουλειά τους με διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων και με ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου από το εργοστάσιό της στο Σάλο όπου απασχολούνται 2.200εργαζόμενοι.

    Η εταιρία ανακοίνωσε ότι η απόφασή της αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο ανακαίνισης του εργοστασίου, το οποίο βρίσκεται δυτικά της πρωτεύουσας Ελσίνκι. Επίσης σχεδιάζει να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην αγορά των "υψηλής αξίας smartphone, ειδικά στην Ευρώπη", προσθέτοντας ότι ελπίζει να προσφέρει ταχύτερες υπηρεσίες με τις αλλαγές αυτές. Είδηση: 33041

    [19] Έχασε την πρωτιά το Avatar μετά από επτά συνεχείς εβδομάδες

    Δευτερα, 08 02 2010 16:47

    Η ρομαντική δραματική ταινία "Dear John" εκτόπισε από την κορυφή του εισπρακτικού καταλόγου, μετά από επτά συνεχείς εβδομάδες το Avatar, σημειώνοντας εισπράξεις 32,4 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στούντιος παραγωγής.

    Μετά από επτά εβδομάδες το Avatar έπεσε στη δεύτερη θέση και αυτό το σαββατοκύριακο αρκέστηκε σε εισπράξεις 23,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Η ταινία που σημείωσε τις μεγαλύτερες εισπράξεις στην ιστορία του Χόλιγουντ, μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει 630 εκατομμύρια δολάρια μόνο από τις προβολές της στη Βόρειο Αμερική (ΗΠΑ και Καναδά).

    AΠΕ Είδηση: 33056

    [20] Καλεί τους μουσουλμάνους της Υεμένης σε τζιχάντ ο υπ' αριθμόν 2 της Αλ Κάιντα

    Δευτερα, 08 02 2010 16:43

    Ο υπ'αριθμόν δύο στην ιεραρχία της αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο (Aqpa) Σαΐντ αλ Σέχρι κάλεσε σε ηχογραφημένο μήνυμά του τους μουσουλμάνους της περιοχής σε τζιχάντ (ιερό πόλεμο), σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμικών ιστότοπων (SITE). Σε αυτό το μήνυμα, που ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητά του, ο Σέχρι κάνει έκκληση "στους υεμενίτες μουσουλμάνους να είναι ενωμένοι στη μάχη", ενώ καλεί "τους μουσουλμάνους στην υπόλοιπη αραβική χερσόνησο" να "ενωθούν στη τζιχάντ".

    Το μήνυμα του Σέχρι έχει τίτλο "απάντηση στην επίθεση των σταυροφόρων" και αναφέρεται, σύμφωνα με τον ίδιο, στις επιθέσεις της 17ης και 24ης Δεκεμβρίου που είχαν στόχο φερόμενες θέσεις των ανταρτών της αλ Κάιντα στην Υεμένη και που προκάλεσαν 60 νεκρούς σύμφωναμε την Σαναά.

    Ο Σέχρι ευχαρίστησε τους σομαλούς Σεμπάμπ για "την προσφορά τους να στείλουν μαχητές στην Υεμένη".

    Ο Σέχρι ζήτησε επίσης από τους υποστηρικτές της αλ Κάιντα να επιτεθούν "παντού κατά των αμερικανικών συμφερόντων και των συμφερόντων των σταυροφόρων τους". "Κηρύξτε τζιχάντ. Τα αμερικανικά συμφέροντα και τα συμφέροντα των στραυροφόρων τους είναι παντού και οι πράκτορές τους μετακινούνται παντού. Επιτεθείτε τους και εξοντώστε όσους περισσότερους εχθρούς μπορείτε", αναφέρει ο Σέχρι στο μήνυμά του.

    Στο ίδιο μήνυμα ο Σέχρι δηλώνει ότι η αλ Κάιντα θέλει να αποκτήσει τον έλεγχο των στρατηγικών στενών Μπαμπ αλ Μάντεμπ που χωρίζουν την Υεμένη από το Κέρας της Αφρικής, μεταξύ της Ερυθράς θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν.

    "Αν καταφέρουμε να αποκτήσουμε τον έλεγχο των στενών του Μπαμπ αλ Μάντεμπ και να τα φέρουμε στους κόλπους του Ισλάμ θα είναι μία λαμπερή νίκη", δηλώνει ο Σέχρι. "Από εκείνη τη στιγμή τα στενά θα κλείσουν και η μέγκενη θα σφίξει γύρω από τους εβραίους, διότι από εκεί η Αμερική τους προσφέρει την υποστήριξή της, μέσω της Ερυθράς θάλασσας", κατέληξε.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters Είδηση: 33055


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 8 February 2010 - 17:58:51 UTC