Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξαρθρώθηκε οκταμελής σπείρα ληστών
  • [02] Πρωτοποριακό τεχνητό πάγκρεας δίνει ελπίδες σε διαβητικούς
  • [03] Επίσκεψη του Κινέζου ΥΦΕΞ στο προεδρικό μέγαρο
  • [04] Διπλή φονική επίθεση στο Πακιστάν
  • [05] ''Ζωγραφίζοντας στο Άγιον Όρος 1990-2008''
  • [06] Ανησυχία στις χρηματαγορές - Βουτιά στο Χ.Α.
  • [07] Η κυβέρνηση Ερντογάν πετά τον στρατό από την πολιτική

    [01] Εξαρθρώθηκε οκταμελής σπείρα ληστών

    Παρασκευη, 05 02 2010 17:05

    Οριστικό τέλος στη δράση της σπείρας που το τελευταίο δίμηνο είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, έχοντας διαπράξει περισσότερες από οκτώ ληστείες σε βάρος ανυποψίαστων ζευγαριών τα οποία έθεταν σε ομηρία και στη συνέχεια αφαιρούσαν ότι έβρισκαν, έδωσαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας.

    Συγκεκριμένα, οι άνδρες της ασφάλειας Θεσσαλονίκης, μετά από έρευνες εξάρθρωσαν την σπείρα που λήστευε ζευγάρια σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, αφαιρώντας χρήματα, κινητά, τιμαλφή, αλλά και πιστωτικές κάρτες με τις οποίες άδειαζαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς των θυμάτων τους.

    Όπως είπε ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Δημήτρης Τσακνάκης, οι δράστες, διέπραξαν κατά το τελευταίο δίμηνο του 2009, οκτώ ληστείες, με την απειλή ή ακόμη και τη χρήση όπλων, «χτυπώντας» κυρίως γύρω από το δάσος του Σειχ-Σου, στην περιοχή των Κωνσταντινουπολίτικων και στον κόμβο Αγίου Παύλου.

    Ανάμεσα στους δράστες -ηλικιών από 21 έως 47 ετών- είναι πέντε Αλβανοί, που αποτελούσαν τον «εκτελεστικό βραχίονα» του κυκλώματος, και τρεις Έλληνες.

    Μεταξύ των ελληνικής καταγωγής συλληφθέντων είναι 45χρονος πατέρας με τον -21 ετών- γιο του, οι οποίοι εργάζονταν ως υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρείας παροχής ασφάλειας και προμήθευαν την ομάδα με οπλισμό, καθώς επίσης ένας 47χρονος ηλεκτρονικός που, εκτός από οπλισμό, παρείχε στους φυσικούς αυτουργούς, υλικοτεχνική υποδομή, όπως ασυρμάτους. Ο τελευταίος ήταν επιφορτισμένος και με την εκταμίευση χρημάτων από ΑΤΜ μετά την αφαίρεση των καρτών και των αντίστοιχων κωδικών των θυμάτων.

    Σύμφωνα με τον κ. Τσακνάκη, οι δράστες, αφού λήστευαν τα ανυποψίαστα θύματα, τα έθεταν υπό ομηρία, μέχρι να μεταβεί ο 47χρονος συνεργός τους σε υποκαταστήματα τράπεζας για να κάνει την ανάληψη των χρημάτων από τους λογαριασμούς τους.

    Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, τέσσερα πιστόλια, ένα μονόκαννο κυνηγετικό όπλο, μία ημιαυτόματη καραμπίνα, ένας ηλεκτρικός εκκενωτής, επτά γεμιστήρες και 245 φυσίγγια, φορητοί πομποδέκτες, ακουστικά και κεραίες για φορητό πομποδέκτη.

    Οι δράστες με τις σε βάρος τους κατηγορίες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν να απολογηθούν σε ανακριτή. Είδηση: 32968

    [02] Πρωτοποριακό τεχνητό πάγκρεας δίνει ελπίδες σε διαβητικούς

    Παρασκευη, 05 02 2010 11:59

    Επιστήμονες από τη Βρετανία έκαναν ένα σημαντικό βήμα για να δημιουργήσουν "τεχνητό πάγκρεας" και να βοηθήσουν έτσι στη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά, αλλά και σε ενηλίκους. Εδώ και χρόνια, οι ερευνητές και οι εταιρίες ιατρικού εξοπλισμού προσπαθούν να αναπτύξουν μια πετυχημένη συσκευή τεχνητού παγκρέατος και, για πρώτη φορά τώρα, φαίνεται πως έγινε ένα σημαντικό βήμα για τη διάθεση μιας τέτοιας συσκευής στο εμπόριο. Όμως οι ερευνητές του Κέιμπριτζ εκτιμούν ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι το τεχνητό πάγκρεας να τελειοποιηθεί και να χρησιμοποιείται μέρα και νύχτα από τους διαβητικούς. Ο τελικός στόχος είναι η δημιουργία μια εύχρηστης συσκευής, η οποία, όλη τη μέρα, να ελέγχει το αίμα των διαβητικών και αυτομάτως να τους τροφοδοτεί με την αναγκαία ινσουλίνη.

    Οι ερευνητές, υπό τον δρα Ρόμαν Χοβόρκα του Ινστιτούτου Μεταβολικής Επιστήμης του βρετανικού πανεπιστημίου, όπως αναφέρουν στη σχετική εργασία που παρουσίασαν στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", ανέπτυξαν και δοκίμασαν με επιτυχία ένα νέο σύστημα, που βασίζεται σε ένα εξελιγμένο αλγόριθμο, που επιτρέπει να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας στα παιδιά, όταν τα επίπεδα της γλυκόζης τους πέφτουν επικίνδυνα χαμηλά.

    Με τον τρόπο αυτό, δεν χρειάζονται οι συνεχείς έλεγχοι του αίματος μέσω τρυπήματος με βελόνα στο δάχτυλο, ούτε οι διαδοχικές ενέσεις ινσουλίνης, καθώς το τεχνητό πάγκρεας προσφέρει καλύτερο έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

    Το σύστημα τεχνητού παγκρέατος συνδυάζει μια φορητή συσκευή, σε μέγεθος κουτιού σπίρτων, συνεχούς ελέγχου της γλυκόζης και μια παρόμοιου μεγέθους "αντλία" ινσουλίνης (και τα δύο υπάρχουν ήδη στο εμπόριο), μαζί με ένα λογισμικό (αλγόριθμο) που υπολογίζει την κατάλληλη ποσότητα ινσουλίνης, η οποία πρέπει να παρασχεθεί στον οργανισμό, με βάση τις μετρήσεις της γλυκόζης σε πραγματικό χρόνο.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, οι ερευνητές έκαναν αλλεπάλληλες δοκιμές και συγκρίσεις με διαβητικά παιδιά σε βρετανικά νοσοκομεία και διαπίστωσαν ότι το τεχνητό πάγκρεας διατηρεί τη γλυκόζη σε φυσιολογικό επίπεδο σε ποσοστό 60% του χρόνου έναντι 40% της παραδοσιακής μεθόδου. Επίσης, η νέα μέθοδος μειώνει στο μισό τον χρόνο που η γλυκόζη στο αίμα πέφτει κάτω από 3,9 mmo/l (το επίπεδο που θεωρείται ήπια υπογλυκαιμία), ενώ εμποδίζει τελείως τη γλυκόζη να πέσει κάτω από 3 mmo/l (το επίπεδο της σοβαρής υπογλυκαιμίας).

    Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση, δυνάμει απειλητική για τη ζωή, κατά την οποία το σώμα καταστρέφει τη δική του ικανότητα παραγωγής ινσουλίνης. Οι πάσχοντες δεν μπορούν να διασπάσουν το σάκχαρο στον οργανισμό τους και, αν δεν κάνουν θεραπεία, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα τους καταστρέφονται. Οι ασθενείς -παιδιά και ενήλικοι- πρέπει κάθε μέρα να κάνουν πολλές ενέσεις ινσουλίνης και τεστ αίματος στα δάχτυλα. Η θεραπεία όμως με ινσουλίνη έχει τον κίνδυνο εμφάνισης υπογλυκαιμίας.

    Οι συσκευές που χρησιμοποίησαν οι βρετανοί ερευνητές, έχουν δημιουργηθεί από τις εταιρίες Smiths Medical, Abbott Diabetes Care και Medtronic.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32945

    [03] Επίσκεψη του Κινέζου ΥΦΕΞ στο προεδρικό μέγαρο

    Παρασκευη, 05 02 2010 15:27

    Τον υφυπουργό της Κίνας Ζάο Τσάνγκ υποδέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Ο κινέζος αξιωματούχος συνεχάρη τον κ. Παπούλια για την επανεκλογή του. Νωρίτερα, ο υφυπουργός εξωτερικών της Κίνας συναντήθηκε με τον έλληνα ομόλογό του Σπύρο Κουβέλη στο Υπουργείο Εξωτερικών. Οι δύο άνδρες είχαν διευρυμένες συζητήσεις για θέματα που αφορούν τις ελληνοκινεζικές σχέσεις με έμφαση την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, της ναυτιλίας, του πολιτισμού και του τουρισμού.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 , ΝΕΤ

    Είδηση: 32962

    [04] Διπλή φονική επίθεση στο Πακιστάν

    Παρασκευη, 05 02 2010 17:37

    Τουλάχιστον 10 είναι οι νεκροί από την δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας που έγινε στο νοσοκομείο του Καράτσι, όπου είχαν μεταφερθεί θύματα προηγούμενης επίθεσης καμικάζι βομβιστή που είχε προκαλέσει τον θάνατο 12 σιιτών μουσουλμάνων, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ένας πακιστανός κυβερνητικός αξιωματούχος. Στο μεταξύ, η πακιστανική αστυνομία δήλωσε σήμερα ότι εξουδετέρωσε μια βόμβα στον περιβάλλοντα χώρο του νοσοκομείου.

    Συνολικά 22 σιίτες μουσουλμάνοι έχουν χάσει την Παρασκευή την ζωή τους στο Καράτσι έπειτα από δύο επιθέσεις αυτοκτονίας που έγιναν στην πόλη. Η πρώτη είχε στόχο λεωφορείο που μετέφερε τους σιίτες και η δεύτερη σημειώθηκε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο όπου είχαν μεταφερθεί οι τραυματίες της πρώτης επίθεσης.

    Και οι δύο επιθέσεις έγιναν από καμικάζι βομβιστές που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες, διευκρίνισε ο υπεύθυνος των πυροτεχνουργών της αστυνομίας στο τηλεοπτικό κανάλι Geo.

    Η δεύτερη έκρηξη έγινε στην είσοδο της αίθουσας των έκτακτων περιστατικών του νοσοκομείου Τζίνα, όπου είχαν μεταφερθεί οι τραυματίες της πρώτης επίθεσης, διευκρίνισε ο Τζαμίλ Σούρμο, εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης της επαρχίας Σιντχ, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Καράτσι."Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν στην δεύτερη επίθεση", δήλωσε στον Τύπο.

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32970

    [05] ''Ζωγραφίζοντας στο Άγιον Όρος 1990-2008''

    Παρασκευη, 05 02 2010 18:10

    Οδοιπορικό στο Άγιο Όρος μέσα από την 20ετή διαδρομή του Μάρκου Καμπάνη, αποτελεί η έκθεση που παρουσιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο με τίτλο: "Ζωγραφίζοντας στο Άγιον Όρος 1990-2008", από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι τις 14 Μαρτίου. Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αγιορείτικη Εστία Θεσσαλονίκης το 2009. Την έκθεση έχει επιμεληθεί η Ιστορικός Τέχνης του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Ιωάννα Αλεξανδρή.

    Στην περιοδική έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, παρουσιάζονται περισσότερα από εκατό έργα, ζωγραφικής, σχέδια, χαρακτικά και φωτογραφικές αναπαραγωγές τοιχογραφιών, που φιλοτεχνήθηκαν από τον Μάρκο Καμπάνη τα τελευταία είκοσι χρόνια.

    Ο καλλιτέχνης ανήκει στους ανανεωτές της εκκλησιαστικής μας ζωγραφικής, καθώς πατά γερά στην παράδοση αιώνων, χωρίς όμως να την χειρίζεται μιμητικά, αλλά συνθέτοντας ένα προσωπικό ζωγραφικό παράδειγμα.

    Ένα πρώτο ταξίδι του Μάρκου Καμπάνη το 1990, που έμελλε να το ακολουθήσουν πολλά μέχρι σήμερα, ήταν αρκετό για να δεθεί συναισθηματικά και καλλιτεχνικά, τόσο με το χώρο όσο και με τους ανθρώπους.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 32975

    [06] Ανησυχία στις χρηματαγορές - Βουτιά στο Χ.Α.

    Παρασκευη, 05 02 2010 15:57

    Ανησυχία προκαλούν στην ευρωζώνη οι απώλειες που σημειώνει το ευρώ έναντι του δολαρίου για τέταρτη εβδομάδα, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,36 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 8 μηνών, καθώς το κλίμα ανησυχίας που υπήρχε για τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδος επεκτάθηκε και για άλλες χώρες του Νότου (Ισπανία, Πορτογαλία). Πτώση σημειώθηξα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους δείκτες να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών, ενώ και στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,73 %, καθώς συνεχίστηκαν μέχρι το τέλος της συνεδρίασης οι μαζικές ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές.

    Η Le Monde, χωρίς να κατονομάζει τις πηγές της, αναφέρει ότι μια διάσωση της Ελλάδας σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ),θα κόστιζε 20 έως 25 δισ.

    Η Deutsche Bank σε έκθεσή της υποστηρίζει ότι "Τα τωρινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η "περιφερειακή Ευρώπη" θα μπορούσαν να είναι "πρόβα" για το τι μπορεί να συναντήσουν ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία αργότερα."

    "Είμαστε της άποψης ότι η Ελλάδα πρέπει πράγματι να επιστρατεύσει την απαραίτητη πειθαρχία", είπε το μέλος της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβοντνυ.

    Η Goldman Sachs χαρακτηρίζει την Ελλάδα σημαντική πρόκληση "Η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και εξυπηρέτησης των κρατικών χρεών, ενδέχεται να χρειαστεί οικονομική βοήθεια τους επόμενος μήνες, η οποία δεν θα προέρχεται από τις αγορές".

    Ισπανία: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας δηλώνει ο υφ. Οικονομίας

    Οι αγορές δεν έχουν αντικειμενικό λόγο να ανησυχούν για τα δημόσια οικονομικά της Ισπανίας, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Χοσέ Μανουέλ Κάμπα, με αφορμή την εντυπωσιακή πτώση που σημείωσαν την Πέμπτη οι μετοχές στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης λόγω των φόβων για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

    "Οι αγορές παίρνουν αποφάσεις εκτιμώντας τους κινδύνους, οι οποίοι από υποκειμενική άποψη είναι περισσότεροι, αλλά από αντικειμενική άποψη δεν υπάρχει προς το παρόν λόγος να είναι", δήλωσε ο Κάμπα σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Μαδρίτης, ο Ibex-35, σημείωσε την Πέμπτη θεαματική πτώση γύρω στα 6% προκαλώντας φόβους σε ορισμένους παίκτες των διεθνών αγορών σχετικά με τις προοπτικές επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ισπανία.

    Πηγή: ΝΕΤ, AΠΕ Είδηση: 32964

    [07] Η κυβέρνηση Ερντογάν πετά τον στρατό από την πολιτική

    Πεμπτη, 04 02 2010 15:12

    Έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας και κυρίως στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων αναμένεται να προκαλέσει η πρόθεση της κυβέρνησης Ερντογάν να περιορίσει τη δυνατότητα του στρατού να ελέγχει και να παρεμβαίνει στις πολιτικές υποθέσεις της Τουρκίας, καταργώντας το Πρωτόκολλο Αλληλεγγύης για την Ασφάλεια και τη Δημόσια Τάξη, το οποίο υπεγράφη μετά τη σοβαρή συνταγματική κρίση του 1997.

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα ΜΜΕ, η κυβέρνηση Ερντογάν σκοπεύει να καταργήσει το επίμαχο πρωτόκολλο που επιτρέπει στο στράτευμα να προβαίνει εσωτερικά σε συγκέντρωση πληροφοριών και να διεξάγει επιχειρήσεις χωρίς τη συναίνεση των πολιτικών αρχών.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι αναμένεται να το καταργήσει πριν από την επέτειο του λεγόμενου Μεταμοντέρνου Πραξικοπήματος του Φεβρουάριο του 1997, όταν ο στρατός απέπεμψε τον τότε πρωθυπουργό Νετζμετίν Ερμπακάν, με την κατηγορία ότι ακολουθούσε πολιτική στρεφόμενη κατά του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

    Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Ζαμάν ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Σουάτ Κιλίτς, το πρωτόκολλο EMASYA επιφέρει "περιορισμούς ακόμα πιο αυστηρούς από εκείνους που επιφέρει η κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Η Τουρκία δεν είναι αστυνομικό κράτος. Δεν είναι ένα κράτος δικαστών και στρατιωτικών. Αν είμαστε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου, το δίκαιο και οι πράξεις μας θα πρέπει να συνάδουν με αυτό".

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 32901


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 5 February 2010 - 17:53:53 UTC