Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψηφοφορία επί της πρότασης Τσίπρα για έκτακτο συνέδριο
  • [02] Αρνείται τα περί μυστικής συμφωνίας ο Μπλερ
  • [03] Θεσσαλονίκη: Εμπρησμοί αυτοκινήτων
  • [04] Κίνα: Σεισμική δόνηση 5,2 Ρίχτερ
  • [05] Σύλληψη 10 Αμερικανών για απαγωγή παιδιών στην Αϊτή

    [01] Ψηφοφορία επί της πρότασης Τσίπρα για έκτακτο συνέδριο

    Κυριακη, 31 01 2010 11:03

    Σε ψηφοφορία επί της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου θα προχωρήσει σήμερα η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ, που συνεδριάζει για δεύτερη ημέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8, δεν αποκλείεται ακόμα και παραίτηση του κ. Τσίπρα από την προεδρία εάν δεν υπερψηφιστεί η πρότασή του, με την οποία πάντως διαφώνησε ο Φώτης Κουβέλης.

    Το Σάββατο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το συνέδριο πρέπει να γίνει για να ξεκολλήσει το κόμμα από την παραλυσία και να βγει απο την εσωστρέφεια, πρόταση με την οποία διαφώνησαν ωστόσο τα μέλη της ανανεωτικής πτέρυγας.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σχετικό άρθρο: Αλ. Τσίπρας: "Έκτακτο συνέδριο για να ξεφύγουμε από την παραλυσία" Είδηση: 32682

    [02] Αρνείται τα περί μυστικής συμφωνίας ο Μπλερ

    Παρασκευη, 29 01 2010 16:18

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ αρνήθηκε ότι είχε συνάψει τον Απρίλιο του 2002 "μυστική" συμφωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ και διαβεβαίωσε ότι ο τρόπος αντίδρασης στην ιρακινή απειλή ήταν "ανοιχτός" σε συζητήσεις. Αυτή ήταν η εξήγηση που έδωσε ο Μπλερ ενώπιον της επιτροπής έρευνας για τη βρετανική συμμετοχή στον πόλεμο στο Ιράκ όσον αφορά συνάντηση που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο Μπους στο ράντζο του τελευταίου στο Κρόφορντ του Τέξας τον Απρίλιο του 2002, δηλαδή 11 μήνες πριν από την επέμβαση στο Ιράκ.

    Ο πρώην πρωθυπουργός στο σκαμνί

    Άλλοι μάρτυρες που κατέθεσαν στην επιτροπή δήλωσαν ότι ο Μπλερ είχε δεσμευτεί σε συνάντησή με το Μπους για τη στρατιωτική του υποστήριξη.

    O πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας αρνήθηκε πεισματικά την ύπαρξη οποιασδήποτεμυστικής συμφωνίας, σημειώνοντας ότι το μόνο που είχε πει στονσυνομιλητή του ήταν ότι θα ήταν "μαζί του" αν αποτύγχανε η διπλωματία.

    Ο Μπλερ εξήγησε ότι έλεγε πάντα πως η Δύση οφείλει να απαντήσει στην απειλή που έθετε ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσέιν, όμως επέμεινε στο γεγονός ότι η απάντηση που θα δινόταν ήταν ένα θέμα ανοιχτό σε συζητήσεις.

    "Γεγονός είναι ότι η στρατιωτική ισχύς είναι πάντα μια επιλογή", προσέθεσε. "Αυτό που άλλαξε μετά την 11η Σεπτεμβρίου ήταν ότι, αν κρινόταν απαραίτητο και αν δεν υπήρχε κανένα άλλο μέσο για να τελειώνουμε με αυτήν τηναπειλή, θα έπρεπε να ανατρέψουμε τον Σαντάμ Χουσέιν".

    Ο Μπλερ αναγνώρισε ωστόσο ότι η Βρετανία δεχόταν ότι δεν υπήρχε κανένας δεσμός ανάμεσα στον Σαντάμ και την Αλ Κάιντα. Όμως σημείωσε ότι ήταν "απολύτως βέβαιος" ότι αν ο Σαντάμ μπορούσε να συνεχίσει το πρόγραμμά του κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής, η Δύση θα υφίστατο τις συνέπειες. "Ναι (...) αν ο Σαντάμ, απαλλαγμένος από κυρώσεις, μπορούσε να συνεχίσει τα προγράμματα όπλων μαζικής καταστροφής, είμαι πολύ βέβαιος ότι σε κάποιο βαθμό θα εμπλεκόμασταν στις συνέπειες αυτού του πράγματος", είπε.

    "Πίστευα πέραν κάθε αμφιβολίας ότι ο Σαντάμ Χουσέιν είχε όπλα μαζικής καταστροφής" και "πίστευα ότι οι πληροφορίες αυτές ήταν δεσμευτικές και ότι έπρεπε να αναλάβουμε δράση γι'αυτό", υπογράμμισε, περιγράφοντας τον Σαντάμ σαν ένα "τέρας" και σημειώνοντας ότι εξακολουθεί να πιστεύει και σήμερα ότι το σωστό είναι να αποτρέπονται τα "κράτη παρίες" από την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής.

    Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου "το Ιράν, η Λιβύη, η Βόρεια Κορέα, το Ιράκ (...) όλα αυτά έπρεπε να οδηγηθούν σε ένα τέλος", είπε.

    Στην ερώτηση γιατί το Ιράκ κι όχι τα άλλα κράτη που συνιστούν απειλή, ο Μπλερ απάντησε: "Ο λόγος που επικεντρωθήκαμε στο Ιράκ ήταν λόγω του ιστορικού της παραβίασης των αποφάσεων του ΟΗΕ και πιστεύω ότι αυτό είναι ένα αρκετά σημαντικό σημείο, και επίσης επειδή (ο Σαντάμ) τα είχε ήδη χρησιμοποιήσει" τα όπλα μαζικής καταστροφής.

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε εξάλλου ότι γνώριζε για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ στις σχέσεις με τον μουσουλμανικό και τον αραβικό κόσμο. Όμως "η απόφασή μου ήταν ότι δεν μπορούμε να αντέξουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση" και προσέθεσε: "Δεν θα έκανα το Ιράκ αν δεν πίστευα ότι ήταν το σωστό, τελεία και παύλα, ασχέτως με τη Μέση Ανατολή".

    Η απόφασή του να υποστηρίξει τις ΗΠΑ με 40.000 βρετανούς στρατιώτες για την εισβολή ήταν σωστή, τόνισε και πάλι και σημείωσε ότι συμφωνούσε απολύτως με τον Μπους στο θέμα αυτό. "Αν πιστεύεις ότι έχεις δίκιο, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να παίξεις πλήρως το ρόλο σου".

    Εξάλλου ο Μπλερ σημείωσε ότι αποφάσισε να μετάσχει στον πόλεμο στο Ιράκ επειδή ο Σαντάμ παραβίαζε τις αποφάσεις του ΟΗΕ κι όχι επειδή ήθελε να τον διώξει από την εξουσία. "Αυτή ήταν τότε (η θέση μου) και αυτή παραμένει", κατέληξε.

    Έξω από την αίθουσα που κατέθετε ο Μπλερ, στο κέντρο του Λονδίνου, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωναν με πανώ στα οποία αναγραφόταν "Μπλάιαρ" (συνδυασμός της λέξης "Μπλερ" και της λέξης "λάιαρ" που σημαίνει ψεύτης), ενώ έντονα εξέφραζαν το θυμό τους οι συγγενείς των Βρετανών στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ, οι οποίοι παρευρέθηκαν στην κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού.

    Με το βλέμμα στο ... Ιράν

    Το Ιράν συνιστά το 2010 απειλή πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που αντιπροσώπευε το Ιράκ το 2003 για τη διάδοση των πυρηνικών όπλων, δήλωσε Τόνι Μπλερ, αφήνοντας να υπονοηθεί ότι μια στρατιωτική επέμβαση στην Τεχεράνη μπορεί να αποδειχθεί απαραίτητη.

    Κατά την κατάθεσή του ενώπιον της βρετανικής επιτροπής έρευνας για τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003, ο Μπλερ καταδίκασε τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει το Ιράν λόγω του πυρηνικού του προγράμματος και των δεσμών του με τρομοκρατικές οργανώσεις, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για την πιθανότητα να πέσουν στα χέρια εξτρεμιστών όπλα μαζικής καταστροφής.

    Πηγή: NET, AΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Βρετανία: Καταθέτει για τον πόλεμο στο Ιράκ ο Μπλερ Είδηση: 32638

    [03] Θεσσαλονίκη: Εμπρησμοί αυτοκινήτων

    Κυριακη, 31 01 2010 10:36

    Εμπρησμός αυτοκινήτου με διπλωματικές πινακίδες σημειώθηκε τα ξημερώματα στην οδό Γεννηματά στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Η φωτιά, που εκδηλώθηκε στις 3:35 τα ξημερώματα, επεκτάθηκε και σε παρακείμενο όχημα. Στο σημείο έσπευσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, που κατάφερε να σβήσει τη φωτιά, πριν τα δύο οχήματα καταστραφούν ολοσχερώς. Δύο ώρες αργότερα σημειώθηκε εμπρησμός σε ΙΧ αυτοκίνητο στην περιοχή της Βούλγαρη. Στις 2:25 τα ξημερώματα έγινε απόπειρα εμπρησμού σταθμευμένου ΙΧ αυτοκινήτου στην οδό Ολύμπου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Ωστόσο, οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από περίοικο και αποχώρησαν εγκαταλείποντας στο σημείο τον εμπρηστικό μηχανισμό.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32680

    [04] Κίνα: Σεισμική δόνηση 5,2 Ρίχτερ

    Κυριακη, 31 01 2010 10:25

    Ισχυρός σεισμός 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην κινεζική επαρχία Σιτσουάν (νοτιοδυτικά), η οποία είχε κτυπηθεί και το 2008 από ένα φονικό σεισμό, ανακοινώθηκε από κυβερνητική πηγή. Ένας νεκρός και 11 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του σεισμού. Το επίκεντρο της δόνησης, που είχε μέγεθος 5,2 βαθμών σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής (USGS), σημειώθηκε σε βάθος 18 χιλιομέτρων και κοντά στο χωριό Σουινίνγκ. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε στιγμιότυπα με γκρεμισμένα σπίτια και ανέφερε ότι καταστράφηκαν δεκάδες σπίτια.

    Από τον σεισμό του 2008 οι νεκροί και οι αγνοούμενοι έφθασαν τους 87.000,ενώ οι άστεγοι ξεπέρασαν τα πέντε εκατομμύρια.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32678

    [05] Σύλληψη 10 Αμερικανών για απαγωγή παιδιών στην Αϊτή

    Κυριακη, 31 01 2010 11:14

    Δέκα Αμερικανοί και δύο Αϊτινοί συνελήφθησαν από τις αρχές της Αϊτής, στην προσπάθεια τους να περάσουν παράνομα στη Δομινικανή Δημοκρατία 33 παιδιά, από 2 έως 12 ετών. Οι συλληφθέντες μέλη ανθρωπιστικής οργάνωσης από το Αίνταχο κρατούνται από την αστυνομία ενώ στην υπόθεση φαίνεται ότι εμπλέκονται και δύο πάστορες.Η αρχηγός της ομάδας, Σίλσμπι Λόρα Λαβόν, σε δήλωση της σε δικαστή στο αρχηγείο της αστυνομίας, είπε ότι πίστευαν πως θα μπορούσαν να μεταφέρουν τα παιδιά αλλά δεν κατάλαβαν ότι χρειάζονταν και άλλα έγγραφα ενώ τόνισε ότι μόλις πρόσφατα αγόρασε μια έκταση σε παράκτια πόλη της Δομινικανής Δημοκρατίας, όπου σχεδίαζε να κτίσει ορφανοτροφείο για τα παιδιά που έχασαν τους γονείς τους στο σεισμό της 12ης Ιανουαρίου.

    Μετά την εξαφάνιση δεκάδων παιδιών από τα νοσοκομεία της χώρας και την τελευταία σύλληψη των υπόπτων, οι αρχές ζητούν από τον πρωθυπουργό να εγκρίνει ο ίδιος ποιες υιοθεσίες μπορούν να προχωρήσουν.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός διέκοψε την μεταφορά τραυματιών στις ΗΠΑ αφού σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή δεν υπάρχει άλλος χώρος στα νοσοκομεία και δεν υπήρξε πολιτική απόφαση να διακοπούν οι πτήσεις απομάκρυνσης των τραυματιών.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32683


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 31 January 2010 - 9:51:51 UTC