Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαβουλεύσεις για τα μπλόκα
  • [02] Συναντήσεις Προέδρου της Δημοκρατίας
  • [03] Κοπεγχάγη: Πράσινο φως για τη δοκιμή ανιχνευτών σώματος στα αεροδρόμια
  • [04] ΠΟΥ: Σ' όλο τον κόσμο από τη γρίπη Η1Ν1 έχουν πεθάνει περίπου 14.711 από τον Μάρτιο/Απρίλιο του 2009

    [01] Διαβουλεύσεις για τα μπλόκα

    Παρασκευη, 29 01 2010 20:53

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη για το μέλλον των κινητοποιήσεων συνάντηση της Κατερίνας Μπατζελή με το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο των αγροτών που εκπροσωπούν 14 μπλόκα, με βασικότερα της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας. Πολύ κοντά φαίνεται πως είναι και η δημιουργία ενιαίου μετώπου από τους παραγωγούς όλων των υπόλοιπων μπλόκων της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας που θα συσκεφθούν το Σάββατο στον Προμαχώνα, για να καταλήξουν σε κοινά αιτήματα, ώστε να ζητήσουν στη συνέχεια συνάντηση με την κυρία Μπατζελή. Τα μπλόκα της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας θα συσκεφθούν το Σάββατο στον Προμαχώνα, για να καταλήξουν σε ενιαία στάση, ώστε να ζητήσουν στη συνέχεια συνάντηση με την Κατερίνα Μπατζελή, οι ανακοινώσεις της οποίας από την Κομοτηνή για μέτρα ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος φαίνεται να βελτιώνουν το κλίμα.

    Στο νομό Θεσσαλονίκης, ανοιχτά είναι τα διόδια των Μαλγάρων, η Νέα Χαλκηδόνα, και τα "Πράσινα Φανάρια". Ανοιχτές την Παρασκευή η παλιά εθνική οδός Καβάλας- Ξάνθης και η παλιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης- Καβάλας. Ανοιχτός είναι ο κόμβος Μυρσίνας στην Εγνατία οδό και την Παλιά Εθνική Οδό Γρεβενών-Κοζάνης από το μεσημέρι. Κλειστός ο κόμβος Νέας Τρίγλιας στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Μουδανιών στη Χαλκιδική. Ανοιχτός είναι αυτή την ώρα ο κόμβος Βογατσικού, Νέα και Παλαιά Εθνική Οδός Καστοριάς οΏ½ Κοζάνης.

    Τελωνεία

    Ανοιχτός ο δρόμος για το τελωνείο των Ευζώνων, ανοιχτό θα παραμείνει το τελωνείο Εξοχής μέχρι το μεσημέρι στις 12 του Σαββάτου, ενώ ανοιχτοί είναι και οι δρόμοι και τους σταθμούς Κρυσταλλοπηγής και Νίκης στη Φλώρινα.

    Αντίθετα ο συνοριακός σταθμός Δοϊράνης θα μείνει κλειστός μέχρι τις 11:30 το βράδυ για ΙΧ και φορτηγά, ενώ κλειστός είναι και ο δρόμος για τον σταθμό Ορμενίου στον Έβρο, πιθανόν έως τις 11. Δυτική Ελλάδα

    Ανοιχτή παραμένει η εθνική οδός Πρέβεζας- Ιωαννίνων στην περιοχή του Λούρου. Ανοιχτοί μένουν προσωρινά οι κόμβοι Ερμίτσας και Κεφαλόβρυσου στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων.

    Στον Προμαχώνα το Σάββατο οι αγρότες από δώδεκα μπλόκα της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας

    Στον Προμαχώνα, επικεντρώνεται το ενδιαφέρον για την πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων καθώς, ως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που έγιναν την Παρασκευή, οι αγρότες των 12 μπλόκων της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, καθώς και εκείνοι του μπλόκου της Νίκαιας Λάρισας, θα βρεθούν εκεί, σε μία προσπάθεια να συγκεράσουν τα αιτήματά τους. Στόχος τους να ζητήσουν συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Συμφωνία τ ων "12", σε μία πλατφόρμα 15 αιτημάτων σε σύσκεψη που είχαν προ ημερών στην Κατερίνη και τα οποία επαναβεβαιώθηκαν και στην σύσκεψη που έγινε στην Χαλάστρα, στην οποία συμμετείχε και ο αγροτοσυνδικαλιστής από τον Προμαχώνα Παύλος Αραμπατζής.

    Στην συνάντηση επίσης του Αραμπατζή το απόγευμα της Παρασκευής με τον Βαγγέλη Μπούτα από το μπλόκο της Νίκαιας, επήλθε συμφωνία σε 9 αιτήματα αλλά και συμμετοχής του Β. Μπούτα στην αυριανή συνάντηση (Σάββατο) στον Προμαχώνα.

    Εν τω μεταξύ, το απόγευμα της Παρασκευής αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των διοδίων Μοσχοχωρίου για μία ώρα αφήνοντας ελεύθερη την διέλευση των οχημάτων.

    Κομοτηνή-Δέσμη μέτρων στήριξης του αγροτικού εισοδήματος ανακοίνωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Μπατζελή - Γ. Πεταλωτής

    Δέσμη μέτρων στήριξης του αγροτικού εισοδήματος ανακοίνωσε στην Κομοτηνή κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα "Βαμβάκι - Καπνός στη Θράκη: το μέλλον των επιδοτήσεων και η πρόκληση των αγορών", η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή. Ειδικότερα, η υπουργός, ανακοίνωσε:

    -Άμεση ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών που βαρύνονται από δάνεια, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και περίοδο χάριτος 2 ετών.

    -Αύξηση του ορίου των δανείων για το κεφάλαιο κίνησης των αγροτών από την Αγροτική Τράπεζα, για την απόκτηση ρευστότητας για κάλυψη του 100% των καλλιεργητικών τους αναγκών.

    -Διοχέτευση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, από το συνολικό ποσό των 28 δισ. ευρώ που δίνονται στις τράπεζες, στον αγροτικό τομέα για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων αγροτικών δανείων της περιόδου 2009-2010.

    -"Πάγωμα" όλων των ενήμερων δανείων των αγροτών για δύο χρόνια.

    -Επέκταση των παραπάνω ρυθμίσεων για συγκεκριμένες περιπτώσεις υγιών και δυναμικών Οργανώσεων, Συνεταιρισμών, για ομάδες παραγωγών, Ενώσεις Συνεταιρισμών που, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της γνωστής χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    -Αύξηση από 7% σε 11% της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής.

    -Άμεση επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) και στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, με τη διαμόρφωση ειδικών προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των αγροτών.

    "Δώσαμε το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στους αγρότες. Το 2010 θα δοθούν συνολικά 300 εκατομμύρια ευρώ. Ενισχύουμε όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και οι αγρότες. Το επίδομα αυτό είναι μεγαλύτερο από το λεγόμενο επίδομα θέρμανσης".

    Κατερίνα Μπατζελή

    Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συμπλήρωσε ακόμη ότι θα συνεχιστεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Παράλληλα, η υπουργός τόνισε πως οι προγραμματισμένες εισροές προς τη γεωργία και τους παραγωγούς, έως το τέλος της χρονιάς θα ανέλθουν στα 5,5 δισ. ευρώ.

    Όσον αφορά το διάλογο με τους αγρότες, η κ. Μπατζελή τόνισε ότι το Υπουργείο είναι ανοιχτό για να δεχθεί συντονιστικές επιτροπές, σωματεία και ενώσεις απ' όλη την Ελλάδα, ενώ το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα από το Μάρτιο, αναμένεται να γίνουν περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα, ώστε να τεθούν και οι τοπικοί προβληματισμοί κάθε περιοχής.

    Στην ημερίδα παρέστη επίσης και μίλησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, βουλευτής Ν. Ροδόπης, Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος στον χαιρετισμό του ζήτησε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην κυβερνητική προσπάθεια για άρση της αντιμετώπισης της χώρας μας ως αναξιόπιστης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόνισε δε ότι, το πρόβλημα δεν είναι τόσο το δημοσιονομικό έλλειμμα, όσο το πολιτικό έλλειμμα και υπογράμμισε την ανάγκη εθνικής συστράτευσης στην προσπάθεια αυτή.

    Σε ό,τι αφορά το αγροτικό ζήτημα, ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα των αγροτών, δηλώνοντας όμως την αντίθεσή του στα μπλόκα ως μέσο διεκδίκησης.

    Συγκεκριμένα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε:

    "Είναι πολύ σημαντικό σήμερα, σε μία εποχή που μιλάμε μόνο για αιτήματα, πολλά από τα οποία είναι δίκαια, να κατανοούμε την αγωνία των αγροτών. Διαφωνούμε όμως κάθετα με τέτοιες κινητοποιήσεις, ειδικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Όταν κάθε μέρα έχουμε να παλέψουμε με το έλλειμμα αξιοπιστίας και με την επίθεση που δεχόμαστε σαν χώρα από κάποια κερδοσκοπικά κυκλώματα, αυτό σημαίνει ότι η προσοχή όλων μας πρέπει να είναι στραμμένη στην οικονομία. Είναι, λοιπόν, σημαντικό ότι σε αυτές τις συνθήκες, εμείς προχωράμε μπροστά, μιλάμε για ανάπτυξη. Βλέπουμε πέρα από την ευκαιριακή επιδοματική πολιτική. Είμαστε και στο αγροτικό ζήτημα, υπέρ των βαθιών αλλαγών, με ριζικές αλλαγές και ριζικές αποφάσεις, επαναπροσδιορίζουμε τι συμβαίνει με τις παραδοσιακές καλλιέργειες και τι σημαίνει να εμμένουμε σε αυτές, ποιες εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις μπορούμε να βρούμε, πρακτικά και όχι θεωρητικά, ώστε η αγροτική παραγωγή να αποκτήσει άλλες διαστάσεις. Σήμερα, όταν κάποιοι μιλούν μόνο για αιτήματα, εμείς προχωράμε και μιλάμε για πραγματική και βιώσιμη ανάπτυξη και αυτό είναι πολύ σημαντικό".

    Το απόγευμα της Παρασκευής, λίγο πριν την αναχώρησή της από τη Θράκη για την Αθήνα, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των αγροτών, στο κτίριο της νομαρχίας Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο:Συνάντηση Μπατζελή-αγροτών για το χρονοδιάγραμμα των μέτρων Είδηση: 32650

    [02] Συναντήσεις Προέδρου της Δημοκρατίας

    Παρασκευη, 29 01 2010 12:31

    Σειρά επαφών είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος δέχτηκε τον Πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλο, τον Επίτροπο για το Περιβάλλον στην Ε.Ε., Σταύρο Δήμα και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

    Μετά τη συνάντηση, με τον Κάρολο Παπούλια, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε: "Σήμερα, μου δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη βαθιά εκτίμησή μας, για την προσφορά του στην Πατρίδα και τους θεσμούς. Και να του μεταφέρω τις ολόθερμες ευχές όλων, για μία επιτυχή δεύτερη θητεία. Ως γνωστό, η Νέα Δημοκρατία, πρώτη πρότεινε, με επιστολή μου προς τον πρόεδρο της Βουλής, την ανανέωση της θητείας του κ. Κάρολου Παπούλια".

    Νωρίτερα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, ανακοίνωσε ότι ''όπως έχει ήδη δηλώσει, θα ψηφίσει παρών (λευκό) στην ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας".

    Η ΚΟ διευκρινίζει ότι αυτή η τοποθέτηση του ΚΚΕ δεν έχει σχέση με το πρόσωπο του υποψηφίου προέδρου, αλλά με το πολιτικό σύστημα και τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε αυτό σημειώνοντας ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρέπει να συμπράττει και να συνυπογράφει τους αντιλαϊκούς νόμους και διατάγματα.

    Συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος

    "Η μπάλα παίζεται στο γήπεδό μας. Από μας εξαρτάται πώς θα πάνε τα πράγματα", τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Παπούλια. Συνεχίζοντας ο διοικητής της ΤκΕ δήλωσε ότι: "Πριν πούμε το αισιόδοξο, να πούμε το ελαφρώς απαισιόδοξο, που είναι ότι τις τελευταίες μέρες οι αγορές ομολόγων των ελληνικών ομολόγων μας πιέζουν ασφυκτικά. Φαίνεται ότι οι πιστωτές μας θεωρούν ότι θα πρέπει να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο αποφασιστικά, με πολύ μεγαλύτερη τόλμη και αυτό αντανακλάται, όπως σας είπα, στα spreads που έχουν μπει στο καθημερινό μας λεξιλόγιο.

    Βέβαια, ευελπιστώ, γιατί προχθές είδα τον Πρωθυπουργό, και όπως ξέρουμε και χθες στο Νταβός διατράνωσε τη αποφασιστικότητά του να χειριστεί με αμεσότητα το ζήτημα αυτό, και αυτό μου δίνει την αισιοδοξία που μου είπατε προηγουμένως. Πιστεύω ότι τα σύννεφα θα αρχίσουν να διαλύονται σύντομα, ώστε σύντομα να αρχίσουμε λίγο-λίγο να επανερχόμαστε σε ομαλότητα".

    Συνάντηση με Σταύρο Δήμα

    Το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών, η κλιματική αλλαγή μετά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον απερχόμενο Επίτροπο της Ελλάδας στην ΕΕ Σταύρο Δήμα. Από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας τον συνεχάρη για την πολύ καλή δουλειά που έκανε ως Επίτροπος, αλλά και για το θάρρος που επέδειξε στην αντιμετώπιση των αυτοκινητοβιομηχανιών.

    Μετά τη συνάντηση κ. Δήμας δήλωσε: "Να χτίσουμε στα αποτελέσματα της Κοπεγχάγης, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια νομικά δεσμευτική συμφωνία εντός του 2010 στο Μεξικό, η οποία να καταπολεμά αποτελεσματικά την κλιματική αλλαγή. Είναι γεγονός ότι η πατρίδα μας αυτή τη στιγμή διέρχεται μια κρίση και ότι όλοι οι Έλληνες πρέπει να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση αυτή. Και έχουμε τις δυνατότητες. Πρέπει να κοιτάμε μπροστά κι ο καθένας, στον τομέα του, να προσπαθήσει ό,τι καλύτερο μπορεί. Σύμφωνα με τους δημοκρατικούς θεσμούς υπάρχει κυβέρνηση, υπάρχει αντιπολίτευση, επομένως όλοι έχουν κοινό όφελος να πάει καλά η πατρίδα μας".

    Συνάντηση με Α. Τσίπρα

    Στη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε την ανησυχία του για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, λέγοντας ότι η χώρα εισέρχεται σε μία πολύ μεγάλη κρίση ενώ βρίσκεται έρμαιο στις κερδοσκοπικές διαθέσεις των αγορών την ίδια στιγμή που στην ευρωπαϊκή ένωση την αντιμετωπίζουν ως πειραματόζωο. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για |"αλλαγή στρατηγικής και ιδιαίτερη έμφαση στις παραγωγικές υποδομές με ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που να στηρίζεται στις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου". Τέλος εξέφρασε την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπο του κ. Παπούλια, που συνέπεια έχει την ερχόμενη Τετάρτη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσουν παρών και να μην καταθέσουν άλλη υποψηφιότητα.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 32622

    [03] Κοπεγχάγη: Πράσινο φως για τη δοκιμή ανιχνευτών σώματος στα αεροδρόμια

    Παρασκευη, 29 01 2010 20:28

    Τους επόμενους έξι μήνες θα δώσουν το παρόν στα διεθνή αεροδρόμια της Κοπεγχάγης οι ανιχνευτές σώματος. Αυτό αναφέρει ανακοίνωση την Παρασκευή του υπουργείου Μεταφορών, καθώς πήρε το πράσινο φως από την κυβέρνηση της Δανίας. "Είναι πολύ θετικό ότι η διεύθυνση του αεροδρομίου ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία που θα επιτρέψει να παρασχεθούν πολύτιμες πληροφορίες στις αρχές σχετικά με αυτή τη νέα τεχνολογία και τη συμπεριφορά των επιβατών", δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Λαρς Μπάρφοεντ.

    Οι ανιχνευτές σώματος ήδη δοκιμάζονται στα αεροδρόμια του Χίθροου στο Λονδίνο και του Σίπολ στο Άμστερνταμ. Το αεροδρόμιο Copenhagen-Kastrup, που αποτελεί κέντρο της βόρειας Ευρώπης, με περίπου 20 εκατομμύρια επιβάτες το 2009, "θα δοκιμάσει έναν ή δύο ανιχνευτές σώματος και προς το παρόν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τρεις ευρωπαίους κατασκευαστές για το δανεισμό ή την ενοικίαση τους", δήλωσε ο Τζόνι Μόελερ, επικεφαλής της ασφάλειας στο αεροδρόμιο.

    "Η δοκιμή αυτή θα είναι προαιρετική για τους επιβάτες και θα συμβάλλει στον εντοπισμό των πλεονεκτημάτων και τα μειονεκτημάτων αυτής της αμφιλεγόμενης μεθόδου ελέγχου" πρόσθεσε ο κ. Μόελερ.

    "Η χρηματοδότηση αυτού του είδους του ανιχνευτή, η τιμή του οποίου είναι 'ιδιαίτερα υψηλή' φθάνοντας τα 130.000 ευρώ ο καθένας, τελικά θα πιβαρύνουν τους επιβάτες μέσω των φόρων αεροδρομίου", σημείωσε ακόμη ο κ. Μόελερ.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Είδηση: 32648

    [04] ΠΟΥ: Σ' όλο τον κόσμο από τη γρίπη Η1Ν1 έχουν πεθάνει περίπου 14.711 από τον Μάρτιο/Απρίλιο του 2009

    Παρασκευη, 29 01 2010 20:36

    Περίπου 14.711 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ήταν θύματα της γρίπης Η1Ν1, της οποίας η εξάπλωση επιβραδύνθηκε σημαντικά στο βόρειο ημισφαίριο, από την εμφάνιση της τον Μάρτιο/Απρίλιο του2009, σύμφωνα με τελευταίο απολογισμό που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). "Από τις 24 Ιανουαρίου του 2010, περισσότερες από 209 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο έχουν αναφέρει εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης H1N1, και ανάμεσα τους τουλάχιστον 14.711 θανάτους, σημειώνει ο ΠΟΥ.

    Ο ιός που προήλθε από χοίρους, πτηνά και ανθρώπους, προκάλεσε τουλάχιστον 569 νέους θανάτους σε μία εβδομάδα, ελαφρά λιγότερους από την προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός που επιβεβαιώνει την επιβράδυνση που διαπιστώνεται τις τελευταίες εβδομάδες.

    Η γρίπη, που έφθασε στην κορύφωση τον Οκτώβριο-Νοέμβριο στις περισσότερες χώρες της βόρειας εύκρατης ζώνης, ωστόσο, εξακολουθεί να εξαπλώνεται "ενεργά" στη Βόρεια Αφρική, σε ορισμένες περιοχές της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης καθώς και στη νότια και ανατολική Ασία.

    Εβδομαδιαία έκθεση του ΠΟΥ

    Σε ολόκληρη την ήπειρο έχουν καταγραφεί "τουλάχιστον 3.429 θάνατοι " από την εμφάνιση της νόσου, που κηρύχθηκε πρώτη πανδημία άτυπης γρίπης του αιώνα, στις 11 Ιουνίου. Η μετάδοση είναι "ενεργή και γεωγραφικά εκτεταμένη" στο Μαρόκο, την Αλγερία, τη Λιβύη και την Αίγυπτο, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες της περιοχής έχουν περάσει την κορύφωση της εξάπλωσης τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο.

    Μια "μικρή αύξηση" της γρίπης και των αναπνευστικών λοιμώξεων, σημείωσαν, μερικές χώρες όπως η Αυστρία, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Σλοβακία και η Ρωσία σημείωσαν αν και τέτοιες περιπτώσεις παραμένουν σε επίπεδα πολύ κάτω από την κορύφωσης της δραστηριότητας, υπογραμμίζει περαιτέρω ο ΠΟΥ.

    Η περιοχή του κόσμου που πλήττεται περισσότερο από το νέο ιό παραμένει Αμερική (Βόρεια και Νότια) με "τουλάχιστον 7166" θανάτους μετά από δύο κύματα της γρίπης την άνοιξη και το φθινόπωρο. Η εξάπλωση πάντως είναι τώρα σε γενικές γραμμές "χαμηλή", σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

    Τέλος, οι περιοχές της Άπω Ανατολής, της Ασίας και του Δυτικού Ειρηνικού έχουν καταγράψει συνολικά 2981 θανάτους. Είδηση: 32649


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 29 January 2010 - 21:51:56 UTC