Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο ρεκόρ για τα spread των ομολόγων
  • [02] Α. Παπαρήγα: Συναντήσεις με αλλιεργάτες και απολυμένους Ολυμπιακής
  • [03] Ανεξερεύνητη Ικαρία και Φούρνοι
  • [04] Χοιρινό αντί...βιάγκρα προτείνει η πρόεδρος της Αργεντινής
  • [05] Ελληνοβουλγαρική συνεργασία για φυσικό αέριο
  • [06] Στη Βουλή τα αποθεματικά των ταμείων
  • [07] Το καλύτερο παπούτσι για τρέξιμο είναι...το γυμνό πόδι
  • [08] Γεύση από το πατρινό καρναβάλι το Σάββατο στην Αθήνα
  • [09] Προσευχές προς αποφυγήν του άγχους της γαμήλιας τελετής
  • [10] Επαφές και κάλεσμα διαλόγου για την εξεύρεση λύσης
  • [11] Γαλλία: Αθώος ο Ντε Βιλπέν
  • [12] 2.000 απολύσεις στη Γερμανία ανακοίνωσε η Siemens
  • [13] Ευρωπαϊκή προειδοποίηση στην Ελλάδα για το συνταξιοδοτικό
  • [14] Έρευνα για την καταγγελία περί διαγραφής προστίμου σε χρηματιστηριακή
  • [15] Πέντε εξωπλανήτες ανακάλυψε τηλεσκόπιο της NASA

    [01] Νέο ρεκόρ για τα spread των ομολόγων

    Πεμπτη, 28 01 2010 15:27

    Νέο ρεκόρ κατέγραψε και σήμερα το spread των ομολόγων. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απο το Νταβός, όπου βρίσκεται, δήλωσε στο NBC ότι θα επισκεφθεί την Κίνα, αλλά όπως είπε, δεν υπάρχει συμφωνία με τις αρμόδιες κινεζικές αρχές. Για κερδοσκοπικά παιχνίδια έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Την ίδια ώρα η εκπρόσωπος του κοινοτικού εκπροσώπου Χοακίν Αλμούνια, χαρακτήρισε φήμες και σενάρια δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας "Le Monde" περί προετοιμασίας συγκεκριμένου σχεδίου από Γαλλία, Γερμανία και Ευρωπαϊκή Ένωση, για την σωτηρία των προβληματικά οικονομικά κρατών και εξέφρασε την πεποίθηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οτι η Ελλάδα θα τα καταφέρει.

    Νέο άλμα σημείωσε σήμερα το σπρεντ του 10ετούς ομολόγου που διαμορφώθηκε στις 405 μονάδες βάσης, παρά τις νέες δηλώσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από το Νταβός, ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία για την πώληση ελληνικών ομολόγων στην Κίνα.

    "...το δημόσιο στοχεύει ως επί το πλείστον στην ευρωπαϊκή αγορά για την κάλυψη των δανειακών του αναγκών..."

    Γιώργος Παπακωνσταντίνου

    Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, o υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το δημόσιο στοχεύει ως επί το πλείστον στην ευρωπαϊκή αγορά για την κάλυψη των δανειακών του αναγκών και χαρακτήρισε γελοίες τις συζητήσεις περί διάσωσης της Ελλάδας από την Κίνα.

    Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος μίλησε για κερδοσκοπικό παιχνίδι που γίνεται σε βάρος της οικονομίας της χώρας μας.

    "Δεν έχει γίνει λάθος χειρισμός από το οικονομικό επιτελείο" τόνισε ο κ. Πεταλωτής και υπογράμμισε ότι πάντα υπάρχει έδαφος για κερδοσκόπους και για παιχνίδι σε βάρος της οικονομίας της χώρας, που δίνει λαβές από την έλλειψη αξιοπιστίας που υπήρξε τα τελευταία χρόνια.

    "Αν δείχνουμε προς τα έξω έλλειψη αξιοπιστίας θα δημιουργούνται προβλήματα. Αν δείχνουμε ότι η οικονομία αντέχει και έχει δυνατότητες τότε θα σταματήσουν και εμείς θέλουμε να αποκαταστήσουμε την εικόνα και την αξιοπιστία της χώρας και της οικονομίας", επισήμανε.

    "Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της ΕΕ κινδυνολογούν για να τρομοκρατήσουν το λαό, προκειμένου να δεχτεί να γίνει θύμα ακόμα μεγαλύτερης ληστείας από την πλουτοκρατία, ενώ κρύβουν τους λόγους για τους οποίους η χώρα βρίσκεται στη δίνη του ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών κέντρων που διαγκωνίζονται για τον έλεγχο των αγορών στην περιοχή μας και για να αποκτήσουν μεγαλύτερα μερίδια στους κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας", τόνισε το ΚΚΕ.

    "Είναι μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας (ενίοτε δε και εκβιαστές μας...) ότι υπάρχουν ...και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια", τόνισε ο ΛΑΟΣ.

    Την ίδια ώρα η εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομίας Χοακίν Αλμούνια, διέψευσε δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας "Le Monde", σύμφωνα με το οποίο Γαλλία, Γερμανία και Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζουν μηχανισμό έκδοσης διμερών ομολόγων για τη στήριξη των κρατών-μελών με υψηλό έλλειμμα - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

    "...Η Επιτροπή πεπεισμένη οτι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της"...

    Η Αμέλια Τόρες δήλωσε ότι "η Επιτροπή δε σχολιάζει φανταστικά δημοσιεύματα και φήμες κερδοσκοπικού χαρακτήρα" και επανέλαβε ότι στόχος της Ελλάδας είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να μεριμνήσει ώστε οι φιλόδοξοι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας να επιτευχθούν.

    "Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δείξει την απαραίτητη πολιτική θέληση και αποφασιστικότητα για να διορθωθεί η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας", ανέφερε και δήλωσε πεπεισμένη ότι η Ελλάδα έχει δουλειά μπροστά της και πως "η Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους της για τη μείωση του ελλείμματος".

    Το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας διέψευσε και η Γερμανία τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη από την γερμανική κυβέρνηση να υποστηρίξει χρηματοπιστωτικά την Ελλάδα, προκειμένου να ξεπεράσει την δύσκολη χρηματοπιστωτική της κατάσταση.

    "Αυτό ισχύει τόσο για την υποτιθέμενη βοήθεια από την ζώνη του ευρώ συνολικά, όσο και για τη διμερή βοήθεια", δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του γερμανού υπουργού Οικονομικών προσθέτοντας ότι: "Είναι καθήκον της Ελλάδας να αναλάβει με δικές της δυνάμεις την ευθύνη της όσον αφορά τη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 32578

    [02] Α. Παπαρήγα: Συναντήσεις με αλλιεργάτες και απολυμένους Ολυμπιακής

    Πεμπτη, 28 01 2010 19:21

    Συναντήσεις με απολυμένους συμβασιούχους της Ολυμπιακής και απεργούς αλλιεργάτες από τη Νέα Μηχανιώνα, είχε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Μετά τη συνάντηση με τους συμβασιούχους δήλωσε:

    "Δεν μπορούμε να ανεχθούμε αυτό που έγινε. Πέρα από την πώληση της Ολυμπιακής τελικά να μείνουν απέξω από τις ρυθμίσεις τα μεγαλύτερα θύματα, οι συμβασιούχοι οι οποίοι αριθμούν πολλά χρόνια δουλειάς και έφτασαν να έχουν σήμερα άσπρα μαλλιά δουλεύοντας ως συμβασιούχοι μέχρι την πώληση της Ολυμπιακής. Από αυτή την άποψη εμείς υιοθετούμε τη θέση τους, να υπάρξει τροποποίηση στη Βουλή και να ενταχθούν στο καθεστώς των μετατάξεων, όπως συνέβη με όλους τους άλλους εργαζόμενους. Κανένας ΑΣΕΠ ή ψευτοΑΣΕΠ δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά τους. Είναι άνθρωποι οι περισσότεροι ώριμοι στην ηλικία και στην ουσία τους καταδικάζουν σε μόνιμη ανεργία".

    Ακολούθως μετά τη συνάντησή με τους αλλιεργάτες της Ν. Μηχανιώνας, η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι: "Θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων που αρνήθηκε να καλύψει την απεργιακή κινητοποίηση των Αιγυπτίων εργατών που ψαρεύουν για λογαριασμό πλουσίων «δουλεμπόρων» στη Μηχανιώνα. Άφησε ανοιχτό το δρόμο δυστυχώς για να έρθουν απεργοσπάστες και αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρχουν απεργοσπάστες. Γιατί πρόσκληση απεργοσπαστών δηλαδή νέων Αιγυπτίων εργαζομένων πρέπει να γίνει με απόφαση που παίρνει το υπουργείο. Σημειώστε ότι οι απεργοί αλλιεργάτες τους οποίους τώρα θέλουν να πετάξουν στο δρόμο δουλεύουν και τους εκμεταλλεύονται πάνω από 20 χρόνια με διακρατική συμφωνία".

    Παράλληλα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ανέφερε πώς: "Η κυβέρνηση θεσμοθετεί το δουλεμπόριο. Το νομιμοποιεί και μάλιστα αφήνει ακόμα περισσότερο εκτεθειμένους αυτούς τους εργαζόμενους με την τρίμηνη απασχόληση, την ελαστική απασχόληση στα νύχια της εργοδοσίας, αφού λέει ότι μπορούν όλα αυτά να παρατείνονται, αν συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο μεμονωμένος εργαζόμενος είναι ανίσχυρος μπροστά στον πανίσχυρο εργοδότη που μπορεί να αποφασίσει ανά πάσα στιγμή την απόλυσή του. Καμία, ούτε μία θέση εργασιακής περιπλάνησης δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε, ούτε θέση μερικής απασχόλησης. Και θεωρούμε επίσης σκάνδαλο των σκανδάλων την πριμοδότηση της εργοδοσίας με 4 δισεκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που το κράτος χρωστάει πρόσφατα 9 δις. ευρώ στο ΙΚΑ, θεωρούμε πρόκληση να παίρνει όλα αυτά τα χρήματα η εργοδοσία που στην ουσία την απαλλάσσει και από αυτές τις εργοδοτικές εισφορές".

    Αναφερόμενη στο πρόστιμο των 5,5 δισ. που διαγράφηκε, σχολίασε πως: "Είμαστε ριζικά αντίθετοι, δεν μας κάνουν όμως καμία εντύπωση τα νομικά προσχήματα για το πρόστιμο, από τη στιγμή που σήμερα στη Βουλή και χθες επί ΝΔ παραγράφηκαν, όχι με νόμο αλλά ντε φάκτο, τα 70 περίπου δισ. που χρωστάει το κράτος και διαδοχικά οι κυβερνήσεις στα ασφαλιστικά Ταμεία".

    Για την επίθεση στελεχών της κυβέρνησης στο ΚΚΕ

    Έσβησαν συνειδητά με γομολάστιχα από τη μνήμη τους. Όταν στριμώχνονται από το λαό τότε ξεκινούν τον αντικομμουνισμό. Αυτή είναι η ουσία. Σημαίνει ότι σήμερα είναι στριμωγμένοι, όχι μόνο από την αγροτιά που αγωνίζεται αλλά είναι κυριολεκτικά χρεωμένη με ευθύνες από ολόκληρο το λαό. Κάποιος υφυπουργός, δεν θυμάμαι το όνομά του, αδιάβαστος, μπολιασμένος διαχρονικά με αντικομμουνισμό, τόλμησε να πει ότι το ΚΚΕ, όλα αυτά τα χρόνια τα πέντε που ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ δεν τόλμησε να κάνει ούτε μία παρέμβαση στη Βουλή για την ΕΡΤ και τον ΟΠΑΠ.

    21 παρεμβάσεις έχουμε, ερωτήσεις, επερωτήσεις, αναφορές τόσο για την ΕΡΤ όσο και για τον ΟΠΑΠ. Αυτό δείχνει τη δύσκολη θέση που βρίσκονται. Και θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη θέση τόσο του ΠΑΣΟΚ , όσο και της ΝΔ που σιγοντάρει τα αντιλαϊκά μέτρα, όσο βεβαίως και των γνωστών εμποροβιομηχάνων, μεγαλοεισαγωγέων οι οποίοι έχουν το θράσος να θέλουν να τους αφήσουν να φέρνουν ελεύθερα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα και οι αγρότες να τους δίνουν και πάσο να περνάνε.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 32600

    [03] Ανεξερεύνητη Ικαρία και Φούρνοι

    Πεμπτη, 28 01 2010 19:00

    Ικαρία και Φούρνοι: δύο προορισμοί ποτισμένοι με σαγηνευτική ομορφιά, μυστηριώδη ενέργεια και άγρια, συναρπαστικά τοπία. Για όσους δεν φοβούνται την εξερεύνηση και αναζητούν νέες εμπειρίες, οι τόποι αυτοί αποτελούν ιδανικό έδαφος, προσφέροντας κυριολεκτικά τα πάντα.

    Σε αυτόν τον εξειδικευμένο ταξιδιωτικό οδηγό από τις εκδόσεις ROAD (www.road.gr) βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα όσα θέλει να γνωρίζει ένας ταξιδευτής, καθώς και άφθονο φωτογραφικό υλικό, εκπληκτικές παραλίες, καλά κρυμμένες στη δαντελωτή ακτογραμμή των Φούρνων και τον γοητευτικό παράκτιο κόσμο της Ικαρίας, καταπράσινοι ποταμοί, βγαλμένοι από μαγικά παραμύθια, οροπέδια πνιγμένα στην πέτρα και τη σκόνη, ένα "αρχαίο" πυκνό δάσος, απαράμιλλη φύση και ξεχασμένα ζώα, ηλιοκαμμένοι άνθρωποι με πεντακάθαρο βλέμμα, μέσα σε χωριά βγαλμένα από μυθικές διηγήσεις. Απελευθερώστε τη σκέψη κι αφήστε τις τοποθεσίες να σας οδηγήσουν στον επόμενο προορισμό.

    Μετά από επιτόπια έρευνα και μελέτη, ένας εμπεριστατωμένος ταξιδιωτικός οδηγός κυκλοφορεί πλέον για να ενημερώσει και να διαφωτίσει τους απαιτητικούς ταξιδευτές. Τα κομμάτια του παζλ ενώνονται από την συγγραφέα του βιβλίου, Αλεξία Παλαιστή, μέσα από διεισδυτικές περιγραφές, χαριτωμένες διηγήσεις, πολύχρωμες ιστορίες και κάθε είδους πληροφορίες, διαμορφώνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της Ικαρίας και των Φούρνων.

    Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

    Η Αλεξία Παλαιστή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακό στην Αγγλία και την Ολλανδία, με αντικείμενο τις Δημόσιες Σχέσεις και επέστρεψε στην Ελλάδα για να εργαστεί ως δημοσιογράφος, ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και ως καθηγήτρια. Η αγάπη της για τη συγγραφή, για τα ταξίδια, για την Ικαρία και τους Φούρνους οδήγησαν στην συνεργασία της με τις εκδόσεις ROAD και την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου.

    Είδηση: 32598

    [04] Χοιρινό αντί...βιάγκρα προτείνει η πρόεδρος της Αργεντινής

    Πεμπτη, 28 01 2010 19:02

    Η πρόεδρος της Αργεντινής πρότεινε το...χοιρινό ως εναλλακτική λύση του Βιάγκρα, εξηγώντας ότι πέρασε ένα...έντονο σαββατοκύριακο με το σύζυγό της έχοντας προηγουμένως κάνει μπάρμπεκιου με χοιρινό. "Μόλις μου είπαν κάτι που δεν γνώριζα, ότι η κατανάλωση χοιρινού βελτιώνει την ερωτική ζωή...θα έλεγα ότι είναι πολύ προτιμότερο να φας χοιρινό στη σχάρα από το να πάρεις Βιάγκρα", είπε η πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες στους επικεφαλής της βιομηχανίας χοιροτρόφων.

    Η πρόεδρος είπε ότι έφαγε πρόσφατα χοιρινό και ότι "τα πράγματα πήγαν πολύ καλά εκείνο το σαββατοκύριακο, οπότε θα μπορούσε να αληθεύει".

    Η Αργεντινή είναι η πρώτη χώρα σε κατά κεφαλήν εισόδημα στην κατανάλωση βοδινού στον κόσμο, αλλά η κυβέρνηση επιδιώκει να προωθήσει το χοιρινό ως εναλλακτικό είδος κρέατος τα τελευταία χρόνια εξ αιτίας της ανόδου της τιμής του βοδινού. "Μία δοκιμή δεν κοστίζει τίποτα, οπότε ας προσπαθήσουμε", είπε η πρόεδρος σε τηλεοπτική της ομιλία.

    ΠΗΓΕΣ: REUTERS Είδηση: 32599

    [05] Ελληνοβουλγαρική συνεργασία για φυσικό αέριο

    Πεμπτη, 28 01 2010 18:14

    Κοινή ομάδα εργασίας Ελλήνων και Βουλγάρων αρμοδίων θα φροντίσει για την άμεση κατασκευή του αγωγού, που θα συνδέσει το δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου της Βουλγαρίας με τον αγωγό Ελλάδα-Ιταλία, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών αλλαγών, Ιωάννης Μανιάτης, από τη Σόφια, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βούλγαρο υπουργό Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Τράιτσο Τράικοφ.

    Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι, με συντονισμένη προσπάθεια των αρμοδίων υπουργών της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας εξασφαλίσθηκε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 45 εκατ. ευρώ για τη σύνδεση του δικτύου της Βουλγαρίας με τον ελληνοϊταλικό αγωγό, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανασυγκρότησης της ΕΕ.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπεγράφη σχετική συμφωνία από τους ενδιαφερόμενους φορείς των τριών χωρών, πέρσι το καλοκαίρι, στη Σόφια και επισήμανε την ανάγκη να διατηρηθεί η υψηλή δυναμική της προόδου του έργου.

    «Πρέπει να σας πω, όμως, ότι σ' αυτές τις περιπτώσεις πάντα υπάρχει περιοδική επανεξέταση του θέματος. Λοιπόν, δεν θέλουμε να βρεθούμε ξανά στη δυσάρεστη θέση να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα. Γι' αυτό έκανα την πρόταση κι έγινε αποδεκτή από τον κ. Τράικοφ, άμεσα, στις αρχές Φεβρουαρίου, να συναντηθούν αντιπροσωπείες των δύο χωρών, με τη συμμετοχή και των υπουργείων και των ενδιαφερόμενων εταιριών, που να αποτελέσουν μια μόνιμη βάση συνεργασίας για το συγκεκριμένο θέμα. Να το παρακολουθούν σε πολιτικό επίπεδο και να πιέζουν για τη δυναμική υλοποίηση του», εξήγησε ο κ. Μανιάτης.

    Διευκρίνισε ακόμη ότι η ελληνική πλευρά θα στείλει, στο εγγύς μέλλον, πρόσκληση στη Σόφια για την ίδρυση αυτής της «διμερούς επιτροπής παρακολούθησης και προώθησης του έργου». Είδηση: 32593

    [06] Στη Βουλή τα αποθεματικά των ταμείων

    Πεμπτη, 28 01 2010 16:41

    Στη σκιά των καταγγελιών για τα πρόστιμα της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» συζητείται στη Βουλή η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τη διασφάλιση των αποθεματικών των ταμείων και των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να επιστρέψει στα ταμεία τα χρήματα που χάθηκαν με τη λεηλασία των αποθεματικών, να προχωρήσει σε μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και να δώσει σύνταξη στο 80% των μηνιαίων αποδοχών.

    Κατά τη συζήτηση ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαυρίκος κατηγόρησε την κρατική τηλεόραση ότι έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προπαγάνδα τρομοκράτησης των εργαζομένων και συκοφάντησης του αγροτικούς κινήματος.

    Οδηγείτε τα πράγματα σε μεγάλο αδιέξοδο απευθύνθηκε στη κυβέρνηση, η γ.γ. του ΚΚΕ, που ανέφερε ότι απορρίπτονται όλα τα επιχειρήματα για τα αίτια της κατάστασης στα ασφαλιστικά ταμεία και αναφερόμενη στις απώλειες των αποθεματικών υπογράμμισε ότι θα πρέπει να θεωρείται επίορκη κάθε κυβέρνηση που ευθύνεται για τη λεηλασία των αποθεματικών.

    Δεν μπορεί να προσεγγίζουμε το πρόβλημα του ασφαλιστικού με προσεγγίσεις που δείχνουν ότι αγνοούμε την πραγματικότητα, δήλωσε ο Υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, απαντώντας στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ και ζήτησε να υπάρξει τουλάχιστον συμφωνία στα πραγματικά δεδομένα για την κατάσταση του ασφαλιστικού.

    Επίσης ο Υφυπουργός επανέλαβε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα σταλεί ηχηρό μήνυμα στις επιχειρήσεις για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής με εντατικούς ελέγχους για την καταπολέμηση της "μαύρης" εργασίας.

    Τέλος παρέπεμψε στον διάλογο που έχει ανοίξει για το ασφαλιστικό σύστημα.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8 Είδηση: 32582

    [07] Το καλύτερο παπούτσι για τρέξιμο είναι...το γυμνό πόδι

    Πεμπτη, 28 01 2010 18:38

    Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, τα καλύτερα παπούτσια για τρέξιμο είναι...τα γυμνά πόδια. Οι δρομείς που αποφεύγουν να φοράνε παπούτσια έχουν ενδεχομένως λιγότερες πιθανότητες να τραυματίσουν σοβαρά τα πόδια τους, γιατί καθώς τρέχουν τοποθετούν τα πόδια τους διαφορετικά, διαπίστωσε ο Ντάνιελ Λίμπερμαν του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και οι συνεργάτες του.

    Σε άρθρο τους στην επιθεώρηση Nature, οι επιστήμονες έγραψαν ότι οι δρομείς που φοράνε αθλητικά παπούτσια τείνουν να πατούν στο έδαφος πρώτα με τη φτέρνα, ενώ οι ξυπόλητοι δρομείς πατάνε πρώτα με το μπροστινό τμήμα του ποδιού. "Όταν προσγειώνεσαι στο έδαφος πατώντας το μπροστινό ή μεσαίο τμήμα του ποδιού δεν υφίστασαι καθόλου τη δύναμη πρόσκρουσης- πολύ μικρότερη, δηλαδή, απ΄ό,τι υφίστανται οι δρομείς που τρέχουν με παπούτσια", εξηγεί ο Λίμπερμαν.

    "Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα θεωρούν ότι το τρέξιμο χωρίς παπούτσια είναι επικίνδυνο και πονάει, αλλά ουσιαστικά μπορείς να τρέχεις ξυπόλητος και στις πιο σκληρές επιφάνειες του κόσμου χωρίς την παραμικρή αίσθηση δυσφορίας ή πόνου".

    ΠΗΓΕΣ: REUTERS Είδηση: 32596

    [08] Γεύση από το πατρινό καρναβάλι το Σάββατο στην Αθήνα

    Πεμπτη, 28 01 2010 18:01

    Στο κέντρο της Αθήνας μεταφέρεται το Σάββατο το Καρναβάλι της Πάτρας, με 150 ποδηλάτες, Πατρινούς και Αθηναίους, για να μεταδοθεί ο παλμός της μεγάλης παραδοσιακής γιορτής, που έχει ήδη ξεκινήσει στην Πάτρα και θα κορυφωθεί στις 14 Φεβρουαρίου, μια ημέρα πριν την Καθαρή Δευτέρα. Είναι η πρώτη φορά, που η περίοδος εορτασμού έχει τόσο μικρή διάρκεια, καθώς το Πάσχα τοποθετείται φέτος πολύ νωρίς και συμπίπτει με εκείνο των Καθολικών.

    Το Καρναβάλι της Πάτρας, ξεκίνησε το 1829 από έναν χορό μεταμφιεσμένων και εξελίχθηκε σε θεσμό και μάλιστα ιδιαίτερα επικερδή για τα ταμεία του δήμου, που είναι ο μοναδικός του χρηματοδότης. Την περίοδο του καρναβαλιού υπολογίζεται ότι τα έσοδα στην πόλη φθάνουν τα 20 εκ. ευρώ. Τη διοργάνωση έχει η Δημοτική Επιχείρηση ΔΕΠΑΠ, η οποία, όμως, λόγω πολλών δραστηριοτήτων θα αποδεσμευτεί από την ευθύνη της προετοιμασίας του γιγαντιαίου πια καρναβαλιού.

    Ο δήμαρχος Πατρέων, Ανδρέας Φούρας, ανακοίνωσε την Πέμπτη τη δημιουργία ανεξάρτητου δημοτικού φορέα, που θα ασχολείται μόνο με το καρναβάλι και στου οποίου το ΔΣ θα τοποθετηθούν πολίτες με μεράκι και κέφι. Το καρναβαλικό συνεργείο του δήμου ετοιμάζει τα άρματα (για τη δημιουργία ενός μόνο άρματος απαιτούνται τρεις μήνες δουλειάς), τις στολές και όλη την υποδομή, ενώ σωματεία, όμιλοι, συντροφιές, μικροί και μεγάλοι Πατρινοί βρίσκονται επί ποδός.

    Το κομμάτι του καρναβαλιού, που αφορά τους μικρούς φίλους, περιλαμβάνει φέτος πολλές εκδηλώσεις αφιερωμένες στο περιβάλλον, θέμα για το οποίο έχουν προηγηθεί σεμινάρια και μεγάλη προετοιμασία, προκειμένου να φτιαχτούν σωστά τα κοστούμια και οι μάσκες.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32591

    [09] Προσευχές προς αποφυγήν του άγχους της γαμήλιας τελετής

    Πεμπτη, 28 01 2010 18:54

    Τα ζευγάρια που πρόκειται να ανέβουν τα ...σκαλιά της εκκλησίας είναι λογικό να έχουν κάποιο άγχος λόγω της προετοιμασίας. Η Εκκλησία της Αγγλίας αναλαμβάνει να προσεύχεται για λογαριασμό των ερωτευμένων ζευγαριών που έχουν αγχωθεί εν όψει της μεγάλης ημέρας του γάμου τους. "Η ημέρα του γάμου είναι η ωραιότερη μέρα της ζωής σας. Το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε είναι να αισθάνεστε υπερβολικά νευρικοί, να ανησυχείτε για την ομιλία σας ή για τη διοργάνωση", είπε ο Αιδεσιμότατος Ρόζι Χάρπερ.

    "Αν τα ζευγάρια μας πουν τι τους ανησυχεί, θα τους αναφέρουμε στις προσευχές μας μέχρι την ημέρα του γάμου τους".

    Τα ζευγάρια θα μπορούν να παραδίδουν ειδικά σχεδιασμένες κάρτες, στις οποίες θα γράφουν τη λίστα με τις...γαμήλιες ανησυχίες τους και στη συνέχεια θα τις παραδίδουν στον ιερέα μία εβδομάδα πριν από την τελετή.

    ΠΗΓΕΣ: REUTERS Είδηση: 32597

    [10] Επαφές και κάλεσμα διαλόγου για την εξεύρεση λύσης

    Πεμπτη, 28 01 2010 18:02

    Νέα έκκληση προς τους αγρότες να ανοίξουν τα μπλόκα και τις συνοριακές διαβάσεις, να σταματήσουν αυτού του είδους τις κινητοποιήσεις και να προσέλθουν σε έναν ανοιχτό διάλογο απευθύνει η κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει αρκετά αιτήματα των αγροτών και δεν υπάρχουν δυνατότητες για περαιτέρω ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων. Συνάντηση με αγρότες από τα Γρεβενά και την Ηλεία θα έχει το απόγευμα η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής η κ. Μπατζελή θα συναντηθεί με Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο με τους αγρότες να δηλώνουν ότι ανάλογα τις απαντήσεις που θα πάρουν εξαρτάται και η στάση που θα κρατήσουν.

    Προσπάθειες για την άρση του αδιεξόδου και άνοιγμα των εθνικών και κεντρικών δρόμων καταβάλλει η κυβέρνηση την ώρα που οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα και τονίζουν ότι η αποκλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων εξαρτάται τις απαντήσεις που θα πάρουν οι εκπρόσωποί τους από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

    "Καλούμε ακόμα μια φορά τους αγρότες μας να ανοίξουν τα μπλόκα και τα σύνορα, να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις αυτού του είδους και να προσέλθουν σε διάλογο", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι "εμείς δεν τάζουμε αμφιβόλου νομιμότητας επιδοτήσεις που εκθέτουν την χώρα στην ΕΕ και διεθνώς και τις οποίες καλείται να πληρώσει στο τέλος ο ελληνικός λαός".

    "Εμείς απαντάμε με ουσιαστικό και μακρόπνοο σχέδιο για τα μεγάλα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής: Η απάντησή μας είναι οικονομική στήριξη ύψους 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2010 με πρωτοβουλίες για την αναμόρφωση του συνδικαλιστικού κινήματος, με αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ , την μείωση του κόστους παραγωγής και την εξομάλυνση της λειτουργίας της αγροτικής αγοράς", τόνισε ο κ. Πεταλωτής καλώντας την "κοινωνία σε συστράτευση για να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες στιγμές".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ικανοποιήσει και άλλα θεσμικά αιτήματα αγροτών, αλλά απέκλεισε εκ νέου την ικανοποίηση κάθε οικονομικού αιτήματος καθώς η ελληνική οικονομία δεν αντέχει.

    Ερωτηθείς αν το αίτημα όλων των "μπλόκων" για κατώτατες εγγυημένες τιμές η κυβέρνηση το θεωρεί λογικό, ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι "ακόμα και να θεωρείται λογικό -που είναι προς εξέταση - έχουμε να κάνουμε με μια κοινωνική συμβατότητα, τι μπορούμε βάσει της ΕΕ να καταβάλουμε, ενώ υπάρχουν και δεσμεύσεις συγκεκριμένες".

    "Υπάρχουν (επίσης) πολλές αμφιβολίες νομιμότητας αν μπορεί κάποιος να εγγυηθεί το αγροτικό εισόδημα", πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής.

    Γενικές συνελεύσεις αγροτών

    Στις γενικές τους συνελεύσεις, χθες το βράδυ και σήμερα το μεσημέρι, οι αγρότες που μετέχουν στο μπλόκο της Αλαμάνας εκτίμησαν ότι έχουν γίνει κάποια βήματα στο θεσμικό επίπεδο ενώ παράλληλα οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για επιτάχυνση των πληρωμών φαίνεται πως έχουν διαμορφώσει θετικό κλίμα μεταξύ των αγροτών.

    Παρά ταύτα, ως βασικό αναπάντητο θέμα αναδεικνύεται και από τους ίδιους, εκείνο που έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα.

    " Το ισοζύγιο ανάμεσα σε αυτά που ζητήσαμε και σε αυτά που έχουν προταθεί από το Υπουργείο είναι ακόμη αρνητικό. Άλλωστε, γι' αυτό παραμένουμε στο δρόμο", τονίζει ο Γιώργος Παλιούρας, μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου.

    Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα συμμετοχής σε μια ενιαία πανελλαδική επιτροπή, μαζί με τα υπόλοιπα μπλόκα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, η αίσθηση που επικρατεί μεταξύ των αγροτών είναι ότι προς το παρόν δεν συμμετέχουν σε κανέναν τέτοιο διάλογο. Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι «υπάρχουν κοινά σημεία, αλλά και αρκετές διαφορές στη στρατηγική και την τακτική», όπως σημειώνει ο Βασίλης Κιλάφας, μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν έχει προχωρήσει ο διάλογος με τα υπόλοιπα μπλόκα πλην των 14, που μετέχουν στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή.

    Την τακτική των ολιγόωρων αποκλεισμών των δρόμων συνέχισαν και σήμερα οι αγρότες στον Πλατύκαμπο και τον Τύρναβο Λάρισας, καθώς έκλεισαν τα σημεία διέλευσης από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 το απόγευμα.

    Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν και οι αγρότες που έχουν συγκεντρωθεί στο μπλόκο της Νίκαιας.

    Εξάλλου, εκπρόσωποι των παραγωγών από Πλατύκαμπο και Τύρναβο θα συμμετάσχουν, τελικά αύριο, σε σύσκεψη των 12 μπλόκων της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, η οποία θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο Χαλάστρας. Πρόσκληση να συμμετάσχουν έχει απευθυνθεί και στους αγρότες του μπλόκου του Προμαχώνα.

    Στόχος των παραγωγών είναι να προκύψει ένα κοινό διεκδικητικό πλαίσιο - όπως επισημαίνουν άλλωστε οι εκπρόσωποι από τα 12 μπλόκα και εν συνεχεία να ζητηθεί συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή.

    Το τελωνείο του Προμαχώνα έκλεισε από τις 10 το πρωί για τα φορτηγά, ενώ επιτρέπεται η διέλευση μόνο των ΙΧ και λεωφορείων. Ανοιχτή είναι η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία.

    Στην Εγνατία οδό κλειστά παραμένουν τα μπλόκα Κερδυλλίων και ο κόμβος Χρυσούπολης. Αντίθετα ανοιχτό είναι το μπλόκο του Στρυμονικού λόγω της χιονόπτωσης όπως και η παλιά Εθνική Οδός Σερρών -Καβάλας.

    Βουλή: Αντιπαράθεση Καρχιμάκη-ΚΚΕ για τα αγροτικά θέματα

    Αισιόδοξος ότι μέχρι τέλη Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση και το αργότερο μέχρι 15 Μαρτίου θα καταβληθούν το σύνολο των επιδοτήσεων στους αγρότες όλης της χώρας, εμφανίστηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Καρχιμάκης.

    Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χαράλαμπου Χαραλάμπους, ο κ. Καρχιμάκης διαβεβαίωσε ότι "δεν υπάρχει περίπτωση να χαθούν οι επιδοτήσεις" και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να απορροφάται κάθε ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια.

    Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ "για χρόνια πολιτική αδράνεια" που έβαλε, όπως είπε, σε κυκεώνα τον Έλληνα παραγωγό, ενώ άφησε την ψηφιοποίηση στο 34% με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η χώρα να χάσει επιδοτήσεις.

    "Για να καταβληθούν οι επιδοτήσεις πρέπει να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση. Αν επιχειρήσουμε να το κάνουμε νωρίτερα, τα πρόστιμα που θα μας επιβληθούν θα είναι υπερπολλαπλάσια", επεσήμανε ο κ. Καρχιμάκης και πρόσθεσε: "Αρνούμαστε να ακολουθήσουμε την καταχρηστική πολιτική της ΝΔ που ήθελε τον αγρότη επαίτη".

    Ο κ. Χαραλάμπους κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι θα κάνει μια ακόμα "μαϊμού ψηφιοποίηση" και καταλόγισε τεράστιες πολιτικές ευθύνες τόσο στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ για την απαράδεκτη, όπως είπε, κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο και στα αγροτικά προϊόντα.

    Έντονη ήταν η αντίδραση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία να καταγγέλλει την πολιτική της.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 32592

    [11] Γαλλία: Αθώος ο Ντε Βιλπέν

    Πεμπτη, 28 01 2010 17:48

    Χαρακτηρίστηκε η δίκη της δεκαετίας στη Γαλλία, στο εδώλιο κάθισε ο πρώην πρωθυπουργός Ντομινίκ Ντε Βιλπέν και έληξε με την απαλλαγή του από τις κατηγορίες. Ο Ντε Βιλπέν κατηγορήθηκε για συνωμοσία με στόχο τη σπίλωση του Νικολά Σαρκοζί λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2007.

    Η υπόθεση είχε την κωδική ονομασία Κλίαρστριμ και αφορούσε δήθεν εμπλοκή του τότε υπουργού εσωτερικών και νυν προέδρου της Γαλλίας να διατηρεί λογαριασμούς σε χρηματοπιστωτική εταιρία του Λουξεμβούργου μαζί με επιχειρηματίες και μυστικούς πράκτορες. Ο Ντε Βιλπέν από την αρχή ουποστήριζε ότι ήταν αθώος. Η απόφαση του δικαστηρίου ανοίγει το δρόμο -αν το επιθυμεί- στην πολιτική ζωή της Γαλλίας και πολλοί δεν αποκλείουν να βάλει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2012.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 32590

    [12] 2.000 απολύσεις στη Γερμανία ανακοίνωσε η Siemens

    Πεμπτη, 28 01 2010 15:04

    Νέες περικοπές περίπου 2.000 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε η εταιρεία siemens στη Γερμανία, με στόχο την ενίσχυση του εργοστασίου της στην Τσεχία, παρά το γεγονός, ότι μετά την οικονομική κρίση, τα οικονομικά μεγέθη ήταν καλύτερα απ' όσο αναμενόταν.

    Παρά το την απόφαση που στέλνει στην ανεργία 1.990 εργαζομένους, η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι θέλει να αποφύγει "όσο το δυνατόν περισσότερο" τις απολύσεις στην διάρκεια αυτής της αναδιάρθρωσης που επηρεάζει τον κλάδο της "βιομηχανίας" της. Οι άλλοι δύο κλάδοι στους οποίους δραστηριοποιείται ο όμιλος είναι η ενέργεια και η κατασκευή ιατρικού εξοπλισμού.

    Ο βιομηχανικός γίγαντας, που απασχολεί περισσότερους από 200.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο στο βιομηχανικό κλάδο του, ανακοίνωσε την Τρίτη οικονομικά αποτελέσματα πολύ καλύτερα απ' ότι είχε προβλέψει.

    Η Siemens είχε προχωρήσει την προηγούμενη χρονιά στην κατάργηση άλλων 13.000 θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο σε όλους τους κλάδους της και δεν πρόκειται να σταματήσει εκεί.

    Ο διευθυντής του "κλάδου της βιομηχανίας" Χάινριχ Χίσινγκερ εκτιμά ότι εκτός από την Γερμανία υπάρχει και στο εξωτερικό "ανάγκη προσαρμογής", διαβεβαιώνοντας όμως ότι ο όμιλος σκοπεύει να λάβει "στοχευμένα μέτρα".

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 32576

    [13] Ευρωπαϊκή προειδοποίηση στην Ελλάδα για το συνταξιοδοτικό

    Πεμπτη, 28 01 2010 14:54

    Προειδοποιητική επιστολή στη χώρα μας απέστειλε σήμερα η Κομισιόν, προκειμένου να συμμορφωθεί με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών. Η επιστολή, που αποτελεί το πρώτο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας για τη μη συμμόρφωσης της χώρας με προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ηλικία συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων.

    Στην απόφασή της η Επιτροπή έκρινε ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για συμμόρφωση με την απόφαση του δικαστηρίου της 26ης Μαρτίου 2009 και διαπιστώνει ότι οι ισχύουσες ελληνικές διατάξεις, που περιλαμβάνουν διαφορές στην ηλικία συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών δημοσίων υπαλλήλων, παραβιάζουν την αρχή για την ισότητα των αμοιβών.

    Η Ελλάδα έχει προθεσμία δύο μηνών, προκειμένου να απαντήσει στις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Βλαντιμίρ Σπίντλα δήλωσε ότι «η ισότητα των αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι θεμελιώδης αρχή της ΕΕ», τονίζοντας ακόμη πως «εδώ και δέκα μήνες, το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι οι ισχύουσες ελληνικές διατάξεις εισάγουν διακρίσεις. Η Ελλάδα πρέπει να εναρμονίσει τη νομοθεσία της με την απόφαση του Δικαστηρίου το συντομότερο δυνατόν". Είδηση: 32573

    [14] Έρευνα για την καταγγελία περί διαγραφής προστίμου σε χρηματιστηριακή

    Πεμπτη, 28 01 2010 11:36

    Αίσθηση προκάλεσε υπόθεση διαγραφής προστίμου 5,5 δισ., που είχε επιβληθεί στην "Ακρόπολις Χρηματιστηριακή" για την εμπλοκή της στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων, όπως αποκαλύφθηκε την Τετάρτη στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς κατήγγειλε ότι η ΦΑΕΕ Αθηνών διέγραψε, το 2008, το πρόστιμο, που είχε επιβληθεί. Διαφορετική ερμηνεία δίνει ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών. Διετάχθη από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας πρωτοδικών της Αθήνας προκαταρκτική εξέταση που ανατέθηκε στον εισαγγελέα Παρασκευά Αδάμη προκειμένου να εξακριβώσει ποιες διαδικασίες ακολουθήθηκαν στο θέμα του προστίμου, εάν πράγματι διεγράφη και ποιος έδωσε εντολή για αυτό.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης δήλωσε ότι το θέμα αποτελεί αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας, επισημαίνοντας στη Βουλή ότι τα 5,5 δισ. δεν τα διέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά της ΝΔ.

    "Eίναι γεγονός ότι κατά τη χθεσινή συζήτηση για τον Απολογισμό - Ισολογισμό του έτους 2008, διαπιστώσαμε από την Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι οι διαγραφές οφειλών ήταν της τάξης των 6 δισ. Από αυτά τα 6 δισ. ευρώ, τα 5,5 δισ. ευρώ αφορούσαν μία περίπτωση, την περίπτωση της εταιρείας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ Χρηματιστηριακής" είπε νωρίτερα ο κ. Σαχινίδης, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή ιδιωτικού καναλιού.

    "...Πρόκειται για αναστολή είσπραξης και όχι για διαγραφή εσόδων..."

    Αντώνης Μπέζας πρώην υφυπουργός Οικονομικών(ΝΔ)

    Ωστόσο από τη μεριά του ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Αντώνης Μπέζας, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην εκπομπή της ΝΕΤ "Πρώτη Γραμμή" τόνισε ότι πρόκειται για αναστολή είσπραξης, λόγω προσφυγής της χρηματιστηριακής εταιρίας στη Δικαιοσύνη, στα διοικητικά δηλ. δικαστήρια, και όχι διαγραφής του προστίμου. Ουσιαστικά λοιπόν, σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για διαγραφή εσόδων.

    Εν τω μεταξύ, ο κ. Κουσελάς μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 επέμεινε στην αρχική του τοποθέτηση πως υπήρξε διαγραφή χρέους και πρόσθεσε πως η "Ακρόπολις Χρηματιστηριακή" είχε κάνει και άλλες παράτυπες πράξεις. Η ΦΑΕ Αθηνών έκανε τη διαγραφή με την υπόδειξη του υπουργείου οικονομικών και υπάρχει σχετικό έγγραφο με υπογραφή της γενικής διευθύντριας του υπουργείου Οικονομικών, τόνισε ο κ. Κουσελάς.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

    Έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο ζήτημα υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής αναφορικά με την υπόθεση . Τόνισε ότι ο υφυπουργός κ. Σαχινίδης δήλωσε ότι υπάρχει διαπίστωση από έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου ότι διαγράφηκαν οφειλές 6 δισ εκ των οποίων τα 5,5 αφορούσαν στην υπόθεση της «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και επισήμανε επίσης ότι υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα των εισαγγελικών αρχών για το θέμα αλλά και έρευνα από το υπ. Οικονομικών. Το πρώτο βήμα έχει γίνει αν διαπιστωθούν ευθύνες θα γίνει ό,τι πρέπει σε όλα τα επίπεδα.

    Αντιδράσεις

    Σχόλια προκάλεσαν και στη Βουλή οι αποκαλύψεις. Η διαγραφή των χρεών είναι σκανδαλώδης. Τόσα είναι τα χρέη των νοσοκομείων, ανέφερε η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

    "Δεν μπορεί να διαγράφονται χρέη από την Ακρόπολις Χρηματιστηριακή και η πολιτεία να επικαλείται νόμους όταν είναι να δώσει κανένα φράγκο σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη", δήλωσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης.

    «Ο κ. Μπεζας έκανε διάψευση για το ότι έχει διαγραφεί. Δε νομίζω ότι ο υπουργός έχει τη δύναμη να κάνει διαγραφή. Δεν θα το έκανε ειδικά με ότι είχε γραφτεί για ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ. Ο σημερινός υπουργός μπορεί με ένα τηλεφώνημα να μάθει. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα. Χρέη 5,5 δισ είναι εξωπραγματικά. Δεν θα μπορούσε το δημόσιο να πάρει αυτά τα λεφτά από οποιαδήποτε επιχείρηση» είπε μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8 ο πρώην υφυπουργός, Πέτρος Δούκας.

    «Το χάρισμα προστίμων είχε δημιουργήσει "σχολή" επί υπουργίας Αλογοσκούφη. Δεν ήταν εξαίρεση η περίπτωση της "Ακρόπολις Χρηματιστηριακή" αλλά κανόνας εξυπηρετήσεως ημετέρων, στον οποίο εντάσσονται και κορυφαίες επιχειρήσεις του Τύπου» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αιβαλιώτης.

    Πηγή: NET, NET 105.8, AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32558

    [15] Πέντε εξωπλανήτες ανακάλυψε τηλεσκόπιο της NASA

    Τριτη, 05 01 2010 11:04

    Τους πέντε πρώτους εξωπλανήτες του εντόπισε το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA "Κέπλερ", το οποίο τέθηκε σε τροχιά τον Μάρτιο του 2009 με στόχο την ανακάλυψη πετρωδών πλανητών σε μακρινά ηλιακά συστήματα που να έχουν μέγεθος ανάλογο με της Γης και με συνθήκες που να επιτρέπουν την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή. Το "Κέπλερ" ανακάλυψε τους πλανήτες από τις πρώτες εβδομάδες της έρευνάς του.

    Σε κοντινή τροχιά γύρω από τα άστρα τους

    Το διαστημικό τηλεσκόπιο "Κέπλερ" της NASA ανακάλυψε πέντε νέους εξωπλανήτες, ανεβάζοντας πλέον σε περισσότερους από 400 τους πλανήτες που έχουν βρεθεί έξω από το ηλιακό μας σύστημα, και κανένας από αυτούς μέχρι στιγμής δεν φαίνεται κατάλληλος να φιλοξενεί ζωή (τουλάχιστον όπως την ξέρουμε στη Γη). Μάλιστα, ένας από τους πέντε νέους εξωπλανήτες έχει εκπλήξει τους αστρονόμους, επειδή είναι ελαφρύς όσο το αφρώδες πολυστυρένιο (Styrofoam).

    Το "Κέπλερ", που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον ήλιο πέρυσι το Μάρτιο και είναι εφοδιασμένο με τη μεγαλύτερη και πιο ευαίσθητη κάμερα (95 megapixel) που έχει ποτέ εκτοξευτεί στο διάστημα, έχει εστιαστεί σε ένα μικρό μόνο κομμάτι του ουρανού, με στόχο την αναζήτηση εξωπλανητών στο μέγεθος της Γης. Για τα επόμενα τέσσερα έως έξι χρόνια θα μελετήσει πάνω από 100.000 ήλιους και τα αστρικά συστήματά τους.

    Η νέα ανακάλυψη, που ανακοινώθηκε κατά την έναρξη συνεδρίου της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρίας στην Ουάσιγκτον, είναι η πρώτη που έκανε το τροχιακό τηλεσκόπιο και επιβεβαιώθηκε από επίγεια τηλεσκόπια στη Χαβάη, σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο και το "Science".

    Τέσσερις από τους νέους εξωπλανήτες είναι απρόσμενα ελαφριοί σε σχέση με το μέγεθός τους. Ένας από αυτούς έχει διάμετρο τετραπλάσια της Γης, αλλά οι άλλοι -ενώ είναι περίπου 40% μεγαλύτεροι από τον Δία, τον αέριο γίγαντα του ηλιακού μας συστήματος- είναι πολύ λιγότερο πυκνοί σε σχέση με αυτόν (έχουν μέση πυκνότητα 0,166 έως 0,894 γραμμαρίων ανά κυβικό εκατοστό έναντι 1,326 γρ. του Δία, ο οποίος έχει βραχώδη πυρήνα).

    Μάλιστα, ένας από τους εξωπλανήτες είναι τόσο ελαφρύς που -με βάση την πολύ μικρή αναλογία της μάζας του σε σχέση με το μέγεθός του- έχει την ίδια πυκνότητα με το αφρώδες πολυστυρένιο (Styrofoam), το πολυμερές που χρησιμοποιείται ευρέως στην εποχή μας ως θερμομονωτικό στα κτίρια και ως υλικό συσκευασίας. Σύμφωνα με τους αστροφυσικούς, η ανακάλυψη δείχνει ότι η χαμηλή πυκνότητα είναι ένα πολύ πιο κοινό χαρακτηριστικό των εξωπλανητών απ' ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα.

    Και οι τέσσερις εξωπλανήτες βρίσκονται σε πολύ κοντινή τροχιά γύρω από το άστρο τους, με συνέπεια να "ψήνονται" από υψηλές θερμοκρασίες, που εκτιμώνται από 1.200 έως 1.650 βαθμούς Κελσίου, είναι δηλαδή πιο καυτοί και από λιωμένη λάβα. Αντίθετα, ο πέμπτος εξωπλανήτης, που μόλις ανακαλύφθηκε, φαίνεται να είναι ένας παγωμένος γίγαντας σαν τον "δικό μας" Ποσειδώνα.

    Δύο αινίγματα...

    "Το σύμπαν εξακολουθεί να κάνει τα παράξενα πράγματα ακόμα πιο παράξενα απ' ό,τι μπορούσαμε να φανταστούμε" Γιον Μόρσε, επικεφαλής αστροφυσικός της NASA.

    Παράλληλα το "Κέπλερ", όπως ανακοινώθηκε στο ίδιο αστρονομικό συνέδριο, έκανε μια ακόμα παράξενη ανακάλυψη: δύο αντικείμενα σε τροχιά γύρω από άστρα, που δεν είναι σαφές τι είναι ακριβώς, καθώς είναι πολύ καυτά για να είναι εξωπλανήτες, αλλά και πολύ μικρά για να είναι άστρα.

    Η ιδιαιτερότητά τους έγκειται στο ότι, αντί να μειώνεται η ακτινοβολία των μητρικών τους άστρων, όταν η τροχιά των ουράνιων σωμάτων περνά μπροστά από αυτά (όπως συμβαίνει με τους εξωπλανήτες όταν παρεμβάλλονται μεταξύ της Γης και του μητρικού άστρου τους), στη συγκεκριμένη περίπτωση η ακτινοβολία του άστρου τους γίνεται πιο αδύναμη, όταν τα περίεργα αντικείμενα βρίσκονται πίσω από το άστρο τους, στη φάση δηλαδή που αυτό παρεμβάλλεται μεταξύ της Γης και των άγνωστων ουράνιων αντικειμένων.

    Το γεγονός αυτό, κατά τους αστρονόμους, σημαίνει ότι, κατά περίεργο τρόπο, τα σώματα αυτά πρέπει να είναι πολύ πιο φωτεινά και καυτά από τα μητρικά άστρα-ήλιους τους. Οι πρώτες μετρήσεις δείχνουν ότι τα δύο σώματα -που πήραν τις ονομασίες ΚΟΙ 81 και ΚΟΙ 74- έχουν ακτίνα 90% και 40% μεγαλύτερη από το Δία και οι θερμοκρασίες τους υπολογίζονται αντίστοιχα σε 13.500 και 12.000 βαθμούς Κελσίου, ενώ των άστρων τους δεν ξεπερνά τους 10.000 βαθμούς.

    Αυτός ο συνδυασμός μεγέθους και θερμοκρασίας δεν ταιριάζει με οτιδήποτε άλλο έχει παρατηρηθεί μέχρι τώρα στο σύμπαν και οι αστρονόμοι "ξύνουν το κεφάλι τους" να καταλάβουν με τι έχουν να κάνουν.

    Μια πιθανή θεωρία, σύμφωνα με τον ερευνητή της NASA Τζέισον Ρόου, ο οποίος έκανε την ανακάλυψη, είναι ότι τα δύο ουράνια σώματα είναι νέοι πλανήτες ηλικίας μόλις 200 εκατ. ετών, καθώς οι "νεογέννητοι" πλανήτες είναι ακόμα καυτοί.

    Πηγές: NASA, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ BBC: Nasa's Kepler planet-hunter detects five worlds Είδηση: 31533


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 28 January 2010 - 17:54:34 UTC