Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εμμένει στο διάλογο η κυβέρνηση
  • [02] Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες
  • [03] Μέτρα για την πάταξη εισφοροδιαφυγής και μαύρης εργασίας
  • [04] Εξιτήριο μετά από τρεις μήνες για την ειδική φρουρό
  • [05] Στην κατάψυξη τέσσερις χώρες
  • [06] Κατρακυλάει ο υδράργυρος
  • [07] Ημιυπαίθριοι: Σε δύο μήνες οι νέες ρυθμίσεις
  • [08] Καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  • [09] Συνεδρίαση του Δ.Σ. Επιμελητηρίου Κυκλάδων - Λούκα Τ. Κατσέλη
  • [10] Αφιέρωμα στην Εντίθ Πιάφ στο ΜΜΑ
  • [11] Νέα φάρμακα -ελπίδα για θεραπεία θρόμβωσης και πρόληψης εμφραγμάτων
  • [12] Ευρωβαρόμετρο: Οι Έλληνες από τους πιο δυσαρεστημένους της Ε.Ε
  • [13] Θεσσαλονίκη: Λουκέτο στο Κέντρο υποδοχής προσφύγων
  • [14] Αυξάνονται οι νεκροί και οι τραυματίες από την έκρηξη στη Βαγδάτη
  • [15] ΕΛΑΣ και ΟΤΑ κατά της εγκληματικότητας
  • [16] Κτηματολόγιο 1997 - 1999: Την Άνοιξη ξεκινά η καταβολή του ανταποδοτικού τέλους
  • [17] 60 χρόνια της δημοκρατίας γιορτάζει η Ινδία
  • [18] Με αλλαγές ξεπερνιέται η ελληνική κρίση
  • [19] Έργα τέχνης με αντικείμενα από τα σκουπίδια

    [01] Εμμένει στο διάλογο η κυβέρνηση

    Τριτη, 26 01 2010 15:43

    Πέντε νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν θεσμικά ζητήματα των αγροτών δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει μέχρι τον Ιούλιο στη Βουλή προς ψήφιση η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Η Κατερίνα Μπατζελή σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε για το κλείσιμο και τον απολογισμό του διημέρου κοινωνικού διαλόγου για το αγροτικό ζήτημα κάλεσε εκ νέου τους αγρότες σε διάλογο και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν ποντάρει σε κόπωση των αγροτών για να φύγουν από τα μπλόκα αλλά στην από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων. Το μεσημέρι αγρότες από την Θεσσαλία συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς αφού άκουσε τους αγρότες κάλεσε τον κ. Παπανδρέου, όπως είπε, να αφήσει τις φιέστες και να καλέσει άμεσα σε διάλογο τους αγρότες ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.

    Δεν ποντάρουμε στην κόπωση των αγροτών για να φύγουν από τα μπλόκα αλλά θέλουμε αγρότες που να συμμετέχουν στο διάλογο, με γνώση και υπευθυνότητα για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων δήλωσε η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή κατά τη διάρκεια της Σ/Τ μετά την ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για τις νομοθετικές παρεμβάσεις που θα γίνουν μέσα στο χρόνο, το οποίο παρουσίασε η κ. Μπατζελή, μέσα στο 2010 οι Έλληνες αγρότες θα εισπράξουν 5,5 δισ. ευρώ. Ποσό που αφορά εξόφληση υποχρεώσεων Γ' ΚΠΣ, κοινοτικές επιδοτήσεις, κυβερνητικές ρυθμίσεις (αύξηση επιστροφής ΦΠΑ, ειδικός φόρος, πετρελαίου, ρύθμιση δανείων κλπ).

    Αναλυτικά, με βάση στον σχεδιασμό της κυβέρνησης μέχρι τον Μάρτιο θα έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ και μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η παρέμβαση στο αγροσυνδικαλισιτκό και συνεταιριστικό κίνημα.

    Παράλληλα, θα υπάρξουν παρεμβάσεις στην αγορά. Ετοιμάζεται "διατροφικός Τειρεσίας" στον οποίο θα εντάσσονται όσοι παραβιάζουν τη νομοθεσία της αγοράς (αισχροκέρδεια, νοθείες, ελληνοποιήσεις κλπ).

    Θα υπάρξει έλεγχος στις τιμές εισροών (λιπάσματα, φάρμακα), ενώ θα ιδρυθούν και παρεμβατικοί φορείς για τον έλεγχο των τιμών και θα προωθηθεί η πώληση αγροτικών προϊόντων μέσω Διαδικτύου. Ακολουθεί η ανασυγκρότηση της έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ).

    Θα υπάρξει παρέμβαση στο θέμα της "πολιτικής γης" και στη διατύπωση των ελληνικών θέσεων για την αναμόρφωση της ΚΑΠ (νέα ΚΑΠ το 2013).

    Για τα χρήματα που θα δοθούν φέτος στους αγρότες, ποσόν περίπου 3,5 δισ. ευρώ είναι οι κοινοτικές επιδοτήσεις, ποσόν γύρω στα 800 εκατ. ευρώ αφορούν τις ρυθμίσεις στα αγροτικά δάνεια και τα υπόλοιπα είναι εξόφληση παραγωγών από χρονίζοντες υποχρεώσεις του Δημοσίου.

    Στη Ρηγίλλης οι αγρότες της Θεσσαλίας

    Συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών από την Θεσσαλία είχε νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι ήταν το μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά τόσο προς τους αγρότες όσο και προς την κυβέρνηση, ενώ δήλωσε αντίθετος στο κλείσιμο των δρόμων στηρίζοντας παράλληλα τα αιτήματα των αγροτών.

    Ο κ. Σαμαράς, κάλεσε τον Πρωθυπουργό "να αναλάβει τις ευθύνες του και να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με τους αγρότες, για να βρεθεί λύση στο πρόβλημά τους".

    Ο εκπρόσωπος των αγροτών Χρήστος Σιδηρόπουλος, πάντως, ξεκαθάρισε πως "τα αγροτικά μηχανήματα δεν θα ξεκολλήσουν, αν δεν λυθούν τα οικονομικά αιτήματα των αγροτών".

    Οι αγρότες ενημέρωσαν τον πρόεδρο της ΝΔ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ζήτησαν τη στήριξή του, αλλά και τη μεσολάβησή του, προς τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου να βρεθεί λύση.

    Ο κ. Σιδηρόπουλος διατύπωσε την εκτίμηση πως σύντομα οι εκπρόσωποι των μπλόκων απ' όλα τα κόμματα θα ενωθούν, έτσι ώστε να υπάρξει ενιαίο μέτωπο.

    Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγόρησε ότι πέρσι χαρακτήριζε ψίχουλα τις αποζημιώσεις, που έδωσε η ΝΔ και "τώρα χρησιμοποιούνται ύβρεις και χαρακτηρισμοί κατά των αγροτών, ενώ επισημαίνεται πως δεν υπάρχει σάλιο".

    Συνάντηση με Γιώργο Καρατζαφέρη

    Οι αγρότες στη συνέχεια συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να ακούσει τα προβλήματα των παραγωγών και έκανε λόγο για λάθη και προβλήματα διαχρονικά και πολιτικές που ασκήθηκαν και οδήγησαν σε αδιέξοδα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η σημερινή οικονομική κατάσταση.

    "Αυτά είναι λάθη διαχρονικά και δεν περιορίζονται σ΄έναν ορίζοντα λίγων ετών. Ο αγρότης έμαθε ότι μόνον εάν απειλεί και εκβιάζει, ακούγεται. Δεν είναι λάθος του αγρότη, αλλά λάθος όλων εκείνων που τον έμαθαν έτσι. Το ους θα ΄πρεπε να ΄ναι ευήκοον στις αιτιάσεις, στις ενστάσεις, στις αγωνίες των αγροτών που έχουν καταγραφεί πλέον σ΄ένα ημερολόγιο με βάθος δεκαπενταετίας. Σήμερα, αναγκάζονται να κάνουν κάτι το οποίο και εκείνοι δεν θέλουν, γιατί κανείς δεν τους ακούει. Πολύ φοβούμαι ότι αυτή η πολιτική οδηγεί σε αδιέξοδα. Αδιέξοδα τα οποία δεν μπορεί ν΄αντιμετωπίσει η σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας", τόνισε.

    ΚΚΕ

    "Η εφαρμογή του νέου μοντέλου αγροτικής ανάπτυξης που επιδιώκει η κυβέρνηση οδηγεί στην οριστική εξόντωση της μικρομεσαίας αγροτιάς. Γι' αυτό δεν ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματά της και συκοφαντεί τον αγώνα της. Μ' αυτό το μοντέλο συμφωνεί και η ΝΔ. Η θέση της κατά των μπλόκων αποτελεί στήριξη της κυβερνητικής αδιαλλαξίας", σχολίασε το ΚΚΕ.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Σχετικές ειδήσεις: Στο Ζάππειο ο διάλογος - Στα μπλόκα οι αγρότες

    Είδηση: 32458

    [02] Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες

    Τριτη, 26 01 2010 16:13

    Κορυφώνεται το αδιέξοδο στις μετακινήσεις και μεταφορές στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ενώ στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα προστέθηκαν και αυτά που προκαλεί η κακοκαιρία. Ήδη χιονίζει σε πολλά σημεία παρακαμπτηρίων τα οποία κλείνουν αγρότες, κάνοντας πολύ δύσκολη την μετακίνηση των αυτοκινήτων. Tα μπλόκα των αγροτών παραμένουν σε πολλά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, όπως το Κάστρο, την Αλαμάνα, την Ριτσώνα και τη Νίκαια. Σε Πλατύκαμπο και Τύρναβο παραμένουν τα τρακτέρ παρατεταγμένα, ενώ αποκλείστηκαν και πάλι για μερικές ώρες οι παρακαμπτήριοι δρόμοι. Ανοικτή είναι η σιδηροδρομική γραμμή Ελλάδας - Βουλγαρίας, ενώ σε εκ νέου αποκλεισμό του τελωνείου στον Προμαχώνα προχώρησαν οι αγρότες των Σερρών, οι οποίοι θα αποφασίσουν αργότερα σε συνέλευση για την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων τους.

    Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Λάρισας, που συμμετέχουν στα μπλόκα του Πλατύκαμπου και της Μελούνας Τυρνάβου, οι οποίοι και σήμερα προχώρησαν σε αποκλεισμό των δρόμων αλλά και των παρακαμπτηρίων, από τις 11 το πρωί και μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

    Το πρωί, προχώρησαν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και κτηνοτρόφοι από την επαρχία Ελασσόνας αλλά και περιοχές του Τυρνάβου, οι οποίοι πήγαν στο ομώνυμο μπλόκο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα δικά τους κλαδικά αιτήματα. Μάλιστα, έχυσαν στον δρόμο γάλα, ενώ είχαν μαζί τους και αμνοερίφια.

    Στις θέσεις τους παραμένουν και οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια για συνάντηση και συντονισμό με τους αγρότες των 12 μπλόκων, οι οποίοι αναμένεται να ζητήσουν συνάντηση με την αρμόδια υπουργό, μετά την ολοκλήρωση και του κοινωνικού διαλόγου στο Ζάππειο.

    Οι αγρότες που συμμετέχουν στο μπλόκο του Προμαχώνα Σερρών, αποφάσισαν λίγο πριν από το μεσημέρι να κρατήσουν ανοικτή τη σιδηροδρομική διέλευση στο μεθοριακό σταθμό, επειδή στην περιοχή επικρατεί δριμύ ψύχος.

    Στον αντίποδα, η οδική διέλευση από το μεθοριακό σταθμό θα παραμείνει κλειστή κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Στον κόμβο του "Φοίνικα", εξάλλου, έξω από τη Θεσσαλονίκη, παραμένουν από χθες το μεσημέρι αγρότες από τη Χαλκιδική με τα τρακτέρ τους. Πριν το μεσημέρι αντιπροσωπεία τους με 6 τρακτέρ συνοδευόμενα από περιπολικά της Αστυνομίας έφθασαν έξω από το κτήριο του Διοικητηρίου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου επέδωσαν ψήφισμα στην υφυπουργό Θεοδώρα Τζάκρη.

    Όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο εκπρόσωπός τους, Ζαφείρης Καζάκης, οι αγρότες νωρίς το απόγευμα θα επιστρέψουν στα μπλόκα Νέας Τρίγλιας και Γαλάτιστας Χαλκιδικής, χωρίς να αποκλείσουν την ανατολική είσοδο της Θεσσαλονίκης.

    Κλειστή παραμένει η Εγνατία οδός, στα Κερδύλλια Σερρών και στη Χρυσούπολη Καβάλας, καθώς επίσης και ο δρόμος Σερρών - Θεσσαλονίκης, στη διασταύρωση Στρυμωνικού. Αγρότες από τον νομό Θεσσαλονίκης, εξάλλου, έκλεισαν από τις 12 έως τη 1 το μεσημέρι τα διόδια Μαλγάρων, ενώ από τις 12.20 έως τις 14.00 έκλεισε και ο κόμβος Χαλκηδόνας.

    Αποκλεισμένος είναι ο κόμβος Βογατσικού (στον κάθετο άξονα της Εγνατίας), η νέα και η παλιά εθνική οδός Καστοριάς - Κοζάνης, ο δρόμος Πτολεμαϊδας - Κοζάνης, Φλώρινας - Κρυσταλλοπηγής (σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από τα ελληνοαλβανικά σύνορα), και Φλώρινας - Κοζάνης (στο 40ο χιλιόμετρο)

    Παραμένουν τα μπλόκα στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο 90 χλμ της Π.Α.Θ.Ε. στο ρεύμα προς Αθήνα, στο Κάστρο, τη Ριτσώνα, την Αλαμάνα, στο 72ο χλμ Παλιάς Εθνικής Οδού Λαμίας -Λιβαδειάς και στο 146ο χλμ της ΠΑΘΕ στους Λιβανάτες, ρεύμα προς Αθήνα.

    Αποκλεισμένη και η εθνική οδός Ιωαννίνων-Πρέβεζας στην περιοχή του Λούρου μέχρι τις 22:00 το βράδυ.

    Μπλόκο έστησαν σήμερα οι αγρότες και στην Αχαΐα, στη νέα εθνική οδό Πατρών-Πύργου στον κόμβο της Βιομηχανικής Περιοχής. Στη Νέα Εθνική Οδό Αντιρρίου -Ιωαννίνων αποκλεισμένα είναι δύο σημεία, ο κόμβος με την Ιόνια Οδό στο Κεφαλόβρυσο και η θέση Ερμίτσα.

    Ανοιχτό είναι πλέον το λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, καθώς η συντονιστική επιτροπή των αγροτών αποφάσισε σε συνεδρίασή της να λήξουν οι κινητοποιήσεις. Ήδη, τα τρακτέρ αποσύρθηκαν από το λιμάνι και θα γίνεται ελεύθερα η αποβίβαση και επιβίβαση αυτοκινήτων στα οχηματαγωγά προς και από τα λιμάνια της Ιταλίας.

    Ομάδα αγροτών πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας από την κεντρική πλατεία της Τρίπολης μέχρι τα κεντρικά γραφεία της περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου επέδωσαν στον γενικό γραμματέα της περιφέρειας, Φώτη Χατζημιχάλη, ψήφισμα, στο οποίο αναφέρουν ότι διεκδικούν τη στήριξη της παραγωγής, την αναπλήρωση του εισοδήματός τους και εγγυημένες τιμές στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Σχετικές ειδήσεις: Πέντε ρυθμίσεις για τους αγρότες Είδηση: 32461

    [03] Μέτρα για την πάταξη εισφοροδιαφυγής και μαύρης εργασίας

    Τριτη, 26 01 2010 14:44

    Σειρά μέτρων για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής της αδήλωτης εργασίας και της περιστολής των φαρμακευτικών δαπανών, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Επίσης, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος εξήγγειλε οκτώ μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης και 4 μέτρα για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων σε βάθος τετραετίας, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα και δεν ασκείται δημοσιονομική τρομοκρατία. Αντιθέτως, πρόσθεσε αποτυπώνεται η σκληρή πραγματικότητα ώστε να ανατραπεί.

    Τη δημιουργία 65000 νέων θέσεων εργασίας μέσω επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

    Μεταξύ άλλων ο υπουργός είπε: "Αντιμετωπίζουμε διπλό πρόβλημα: και δημοσιονομικό και παραγωγικό. "Σε κάθε περίπτωση εμείς ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά ότι: "Δεν ασκούμε καμία «δημοσιονομική τρομοκρατία. Δεν προετοιμάζουμε καμία αιφνιδιαστική επίθεση στην κοινωνία που ήδη υποφέρει. Δεν χρησιμοποιούμε ως άλλοθι των δυσκολιών τις ευθύνες των προηγούμενων. Δεν έχουμε καμία κρυφή ατζέντα ¨ηρωικής εξόδου¨ από τα δύσκολα.

    Παραδίδουμε σήμερα το προσχέδιο νόμου για τις εργασιακές σχέσεις και συγκεκριμένα: εγγυήσεις για τα λεγόμενα «μπλοκάκια», για τη μερική απασχόληση, για την εκ περιτροπής εργασία και την προσωρινή απασχόληση, για τη διαθεσιμότητα, για την τηλεργασία, για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την κατάτμηση της άδειας.

    Σύνθημά μας είναι «Ούτε απορρύθμιση, ούτε υπερρύθμιση». Το προσχέδιο δίδεται σήμερα στους κοινωνικούς εταίρους και κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν 12 μέτρα για τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας.

    Μέτρα

    Παράλληλα, ανακοινώθηκαν 12 μέτρα για τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας.

    1) Πανελλαδικοί έλεγχοι από κλιμάκια στελεχωμένα από 200 περίπου υπαλλήλους, από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και το ΣΕΠΠΕ.

    2) Πλήρη παρακολούθηση την καταβολή των εισφορών σε κάθε ταμείο, ανάλογα με τον τρόπο είσπραξης των εισφορών

    3) Πρόστιμο των 500 ευρώ ανά άτομο, για την ανασφάλιστη εργασία, το οποίο όμως διπλασιάζεται στις περιπτώσεις επανάληψης από την επιχείρηση.

    4) Θεσμοθέτηση ειδικού προστίμου, για παρεμπόδισης του ελεγκτικού έργου.

    5) Εφαρμογή του μέτρου της «επιταγής» πληρωμής για το οικόσιτο προσωπικό και για τους περιστασιακά εργαζομένους στα σπίτια και ή στις αγροτικές καλλιέργειες.

    6) Αναμόρφωση του καθεστώτος ασφάλισης για εργαζομένους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους και επανακαθορισμός με σαφή τρόπο της αρμοδιότητας του κάθε ταμείου.

    7) Διασταύρωση στοιχείων μεταξύ ελεγκτικών μηχανισμών.

    8) Χορήγηση ΑΜΚΑ ώστε, να παρακολουθείται η ασφάλιση του εργαζομένου.

    9) Τροποποίηση στην υποβολή της Α.Π.Δ, ώστε να θεωρείται, ως μη γενόμενη, σε σχέση με τα πρόστιμα, στις περιπτώσεις που η υποβολή δεν συνοδεύεται με την καταβολή των εισφορών μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες.

    10) Πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλών που θα είναι ενιαίο για όλα τα ταμεία.

    11) Κλήση σε κάθε επιχείρηση που οφείλει στα ταμεία μεγάλα ποσά, για το σχεδιασμό τους, σε σχέση, με την αποπληρωμή τους.

    12) μελέτη του κόστους της ενοποίησης και την επιβάρυνση των ταμείων, από μεγάλες επιχειρήσεις, κυρίως, του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, για να αποδοθούν τα οφειλόμενα.

    Έλεγχος δαπανών υγείας

    Η υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων, η προκλητή ζήτηση υπηρεσιών, οι υπερτιμολογήσεις υλικών και θεραπευτικών μέσων, οδηγούν σε απώλειες πόρων για το σύστημα ύψους 3,5 δις ευρώ ετησίως. Δεν υπάρχει από την πλευρά μας καμία απολύτως πρόθεση για περιορισμό των παροχών. Εκείνο που θα επιδιώξουμε όμως και είναι υποχρέωση μας, είναι να ελέγξουμε τη σπατάλη για να περιορίσουμε τις δαπάνες.

    Μέτρα για τον πολίτη

    Είναι γεγονός ότι έχουμε πρόβλημα που δημιουργείται από την έλλειψη προσωπικού και την υποστελέχωση που παρατηρείται σε πολλές υπηρεσίες. Παράλληλα, όπως γνωρίζετε τα ταμεία δεν διαθέτουν σε μεγάλο βαθμό επαρκή μηχανογράφηση που θα διευκόλυνε τη λειτουργία τους.

    Μέχρι να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, επιβάλλεται η ρύθμιση που αφορά τη διαδικασία απονομής των συντάξεων, κυρίως της διαδοχικής ασφάλισης. Θεσμοθετούμε με νέα μορφή την προσυνταξιοδοτική βεβαίωση που προέβλεπε ο νόμος 2676 του 1999. Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την απονομή των συντάξεων Η τροποποίηση και βελτίωση της ισχύουσας νομοθεσίας για ειδικές κατηγορίες αναπηρίας και η σύσταση και λειτουργία κέντρου εξυπηρέτησης των πολιτών διαταμειακού χαρακτήρα.

    Σύμπραξη ταμείων

    Η συνεργασία στον έλεγχο της εισφοροδιαφυγής, των δαπανών υγείας, στην προμήθεια υπηρεσιών υγείας, έχει στόχο να διευρύνουμε το πλαίσιο αυτό για να οδηγηθούμε σε μία μορφή κοινοπραξίας των ταμείων σε πολλούς τομείς, όπως είναι η αξιοποίηση των ακινήτων, η αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος τω φορέων, η αξιοποίηση των αποθεματικών και συνολικά της περιουσίας των ταμείων με τρόπο ασφαλή, απόλυτα διαφανή και αποτελεσματικό

    Τέλος, το πρωί ο κ. Λοέρδος είχε συνάντηση με το διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ Παναγιώτη Βουρλούμη και το Διοικητή του ΙΚΑ Θόδωρο Αμπατζόγλου καθώς το Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων διεκδικεί από τον ΟΤΕ αποπληρωμή των χρεών που προέκυψαν από την εθελούσια έξοδο των υπαλλήλων του Οργανισμού το 2005.

    Είδηση: 32457

    [04] Εξιτήριο μετά από τρεις μήνες για την ειδική φρουρό

    Τριτη, 26 01 2010 16:53

    Εξιτήριο πήρε την Τρίτη από το νοσοκομείο η Σοφία Ψυχογιού, η νεαρή ειδική φρουρός, που είχε τραυματιστεί βαριά από τις σφαίρες των τρομοκρατών, κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής, τον περασμένο Οκτώβριο. Χρειάστηκε να υποβληθεί σε αλλεπάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις και σύμφωνα με τους γιατρούς θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία της. Η ειδική φρουρός που είναι 23 ετών, είπε ότι τη συγκίνησε το ενδιαφέρον του κόσμου και μόλις γίνει καλά θα επιστρέψει στην Αστυνομία.

    Τρεις μήνες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Αστυνομικό τμήμα της Αγίας Παρασκευής η 23χρονη ειδική φρουρός Σοφία Ψυχογιού μπορεί και χαμογελάει ξανά. Η Σοφία υπεβλήθη σε επιτυχημένη μικροχειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της ζημιάς που είχε προκαλέσει η σφαίρα στα νεύρα του δεξιού χεριού με αποτέλεσμα την παράλυση.

    Η κοπέλα χειρουργήθηκε ύστερα από παρέμβαση του ίδιου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του γενικού γραμματέα, Γρηγόρη Τασούλα, από τον μικροχειρουργό Νίκο Δαούτη, ο οποίος δεν δέχθηκε αμοιβή όπως και το νοσοκομείο "Μετροπόλιταν", στο οποίο νοσηλεύτηκε η κοπέλα.

    Όπως δήλωσε ο κ. Δαούτης, η εγχείριση ήταν πολύ δύσκολη, αλλά είχε επιτυχία και οι εκτιμήσεις είναι ότι σε περίπου ένα χρόνο η κοπέλα θα νιώθει και θα κουνάει το χέρι της κανονικά.

    Με αφορμή το εξιτήριο της 24χρονης έδωσαν σήμερα στο νοσοκομείο «Μετροπολίταν» συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Γρηγόρης Τασούλας και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Ελευθερίος Οικονόμου, οι οποίοι ευχαρίστησαν τη διοίκηση του νοσοκομείου, τον γιατρό και το προσωπικό για την προσφορά τους.

    Παράλληλα, ο αρχηγός δήλωσε ότι «οι πολίτες αυτής της χώρας δικαιούνται να είναι ασφαλείς και θέλω να διαβεβαιώσω ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το καλύτερο κατά της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος».

    Σε ό,τι αφορά τους δράστες της επίθεσης στην Αγία Παρασκευή, κατά την οποία τραυματίστηκαν έξι αστυνομικοί και ένας πολίτης, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η αστυνομία εργάζεται μεθοδικά και σταθερά, θα συλλάβει τους δράστες και θα τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη.

    Η Σοφία Ψυχογιού είχε τραυματιστεί στις 27 Οκτωβρίου 2009 έξω από το Α.Τ. Αγίας Παρασκευής όταν, μαζί με συναδέλφους της δέχθηκε δολοφονική επίθεση από τρομοκράτες. Οι δράστες «γάζωσαν» το Αστυνομικό Τμήμα ρίχνοντας συνολικά 99 σφαίρες. Εκτός από τη Σοφία, άλλος ένας αστυνομικός είχε τραυματιστεί σοβαρά, ενώ ακόμα τέσσερις αστυνομικοί και ένας πολίτης τραυματίστηκαν ελαφρύτερα

    Την ευθύνη της επίθεσης στην Αγία Παρασκευή έχει αναλάβει με προκήρυξη η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση "Όπλα".

    Η νεαρή ειδική φρουρός, που αναχώρησε σήμερα για την ιδιαίτερη πατρίδα της, την Άρτα, ευχαρίστησε όλους όσοι ενδιαφέρθηκαν γι αυτήν και εξέφρασε την επιθυμία να ξαναγυρίσει στην αστυνομία όταν θα γίνει καλά. Είδηση: 32463

    [05] Στην κατάψυξη τέσσερις χώρες

    Τριτη, 26 01 2010 15:42

    Στους μείον 15 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη η Γερμανία, όπου από την αρχή του χειμώνα τουλάχιστον 14 άστεγοι έχασαν την ζωή τους από το ψύχος, όπως ανακοινώθηκε από την γερμανική οργάνωση αρωγής σε άτομα χωρίς μόνιμη κατοικία (BAG). Συνολικά 31 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το ψύχος στη Ρουμανία από τις 20 μέχρι τις 26 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε το ρουμανικό υπουργείο Υγείας. Στη Βουλγαρία, το θερμόμετρο άγγιξε τους -27 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές. Σε αρκετά χωριά διακόπηκε η ηλεκτροδότηση, ενώ πολλά σχολεία έκλεισαν εξαιτίας της κακοκαιρίας. Το κύμα ψύχους αναμένεται να προσπεράσει την Ισπανία και να κατευθυνθεί στο Μαρόκο και την Αλγερία.

    Γερμανία

    "Τουλάχιστον 14 άνδρες χωρίς μόνιμη κατοικία πέθαναν από το ψύχος από την αρχή του χειμώνα στη Γερμανία", ο μεγαλύτερος απολογισμός από τον χειμώνα 1996-97, οπότε είχαν χάσει την ζωή τους 25 άστεγοι, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η BAG. Στις 11:00 ώρα Ελλάδας η θερμοκρασία ήταν μείον 15 βαθμοί στο Βερολίνο(ανατολικά), μείον 12 στο Αμβούργο(βόρεια), μείον 14 βαθμοί στην Λειψία (ανατολικά) και μείον 13 βαθμοί Κελσίου στο Ανόβερο (βόρεια). Το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη, το θερμόμετρο έπεσε στους μείον 20 βαθμούς Κελσίου κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Στα νότια και δυτικά της χώρας οι θερμοκρασίες είναι κάπως καλύτερες, από μείον 1 μέχρι μείον 6 βαθμοί Κελσίου. Στο διεθνές αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, το τρίτο μεγαλύτερο της Ευρώπης, σημειώθηκαν καθυστερήσεις στις πτήσεις, που όμως δεν ξεπέρασαν τα τριάντα λεπτά. Χθες είχαν ακυρωθεί πάνω από 200 πτήσεις εξαιτίας του ψύχους και του χιονιού.

    Ρουμανία

    Eννέα νέοι θάνατοι από το ψύχος αναφέρθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ η θερμοκρασία έφθασε στους μείον 32 βαθμούς στα κεντρικά της χώρας, ανακοινώθηκε την Τρίτη από το υπουργείο Υγείας που διευκρίνισε ότι τις έξι τελευταίες ημέρες οι νεκροί από το ψύχος ανέρχονται σε 31.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Mediafax, στο διαμέρισμα Μποτοσάνι (βορειοανατολικά),τρεις γυναίκες από 49 μέχρι 82 ετών πέθαναν από υποθερμία και στο διαμέρισμα Αλμπα (κεντρικά),ένας άνδρας 46 τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί εδώ και πέντε ημέρες, βρέθηκε νεκρός σε ένα χιονισμένο δρόμο.

    Βουλγαρία

    Στη γειτονική χώρα, το θερμόμετρο έπεσε στους μείον 27 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές. Στο χαμηλότερο επίπεδο-μείον 38 βαθμούς-είχε πέσει το 1947. Σημειώθηκαν μπλακάουτ σε ηλεκτροδότηση, ενώ παρέμειναν κλειστά από το Σαββατοκύριακο δεκάδες σχολεία. Τα συνεργεία προσπαθούν να καθαρίσουν τους δρόμους από παραμένουν απροσπέλαστοι στα βόρεια και ανατολικά της χώρας.

    Ρωσία

    Στους μείον 26 βαθμούς Κελσίου έπεσε το θερμόμετρο στη Μόσχα και στους μείον 20 στην Αγία Πετρούπολη, ενώ στην περιοχή Ορέλ, 380 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας έπεσε στους μείον 30 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα να σχολεία να παραμείνουν κλειστά. Από την αρχή του μήνα έχουν χάσει την ζωή τους 13 άτομα από υποθερμία στην περιοχή Τσουβασιε (Βόλγας), σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Regnum.

    Χιονοπτώσεις αναμένονται σήμερα Τρίτη και στις ισπανικιές πόλεις Βαλένθια,Αλικάντε και Μουρθία(ΝΑ).

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Είδηση: 32460

    [06] Κατρακυλάει ο υδράργυρος

    Τριτη, 26 01 2010 11:39

    Τσουχτερό παραμένει το κρύο σε όλη τη χώρα και σήμερα Τρίτη, ενώ σε ορισμένες περιοχές, ο υδράργυρος έπεσε κάτω από τους -20 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές ώρες εκδηλώθηκε παγετός στα βόρεια προάστια της Αττικής ενώ απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στη λεωφόρο Πάρνηθας. "Μηδέν" έπιασε ο υδράργυρος στη Θεσσαλονίκη σήμερα το πρωί ενώ ασθενής χιονόπτωση σημειώθηκε στο κέντρο της πόλης, όπως επίσης στο Κιλκίς, στη Βέροια αλλά και στην Κατερίνη. Προβλήματα αντιμετωπίζουν όσοι μετακινούνται στο οδικό δίκτυο της κεντρικής και της δυτικής Μακεδονία λόγω του παγετού. Κλειστά παρέμειναν και σήμερα τα σχολεία στους δήμους στα βόρεια του νομού Έβρου αλλά και στη Σαμοθράκη, λόγω του παγετού και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, που επικρατούν στην περιοχή.

    Η χαμηλότερη θερμοκρασία, -22 βαθμούς Κελσίου, καταγράφηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Φαλακρό Δράμας ενώ στους -17,1 βαθμούς έπεσε η θερμοκρασία στο σταθμό του Αστεροσκοπείου στην Ορεστιάδα, το πρωί της Τρίτης.

    Οι χαμηλότερες και...

    Φαλακρό Δράμας -22 Αστερ. Ορεστιάδας -17 Σουφλί -5 Ορεστιάδα -5 Νευροκόπι -4 Έδεσσα -3 Μέτσοβο -3

    ..οι υψηλότερες θερμοκρασίες

    Παλαιοχώρα 13 Τυμπάκι 13 Μεσσήνη 13 Καλαμάτα 12 Φιλιατρά 12

    Τετάρτη 27/1/2010

    Γενικά χαρακτηριστικά προειδοποιήσεις

    Μεταβολή του καιρού με τοπικές βροχές και καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Χιόνια στα ορεινά αλλά και σε περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας με χαμηλό υψόμετρο. Στο ιόνιο νοτιοανατολικοί άνεμοι 8 τοπικά 9 μποφόρ.

    Αναλυτική πρόγνωση

    Μακεδονία, Θράκη

    Καιρός: νεφώσεις τοπικά αυξημένες με χιονόνερο ή χιόνι αρχικά στη δυτική Μακεδονία και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: από μείον 09 έως 04 βαθμούς κελσίου. Τοπικά θα σημειωθεί ολικός παγετός.

    Νησιά ιόνιου, ήπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος

    Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές. Καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της ηπείρου και της δυτικής στερεας με χαμηλότερο υψόμετρο. Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6, στο ιόνιο 6 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα. Θερμοκρασία: από μηδέν έως 12 βαθμούς κελσίου. Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά δε θα ξεπεράσει τους 05 βαθμούς κελσίου.

    Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

    Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Ανατολικής στέρεας και της Ευβοίας με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν και στις νότιες κυρίως θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Άνεμοι: βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα νότια πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από μείον 03 έως 09 βαθμούς κελσίου. Τοπικά θα σημειωθεί παγετός.

    Κυκλάδες, Κρήτη

    Καιρός: λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν. Τοπικές βροχές και καταιγίδες από τις προμεσημβρινές ώρες. Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί και το βράδυ μεταβλητοί. Θερμοκρασία: από 04 έως 13 βαθμούς κελσίου.

    Νησιά ανατολικού αιγαίου, Δωδεκάνησα

    Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες οι οποίες από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα νότια νοτιοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: από μηδέν έως 13 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 07 βαθμούς κελσίου.

    Αττική

    Καιρός: νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και από τις προμεσημβρινές ώρες θα εκδηλωθούν βροχές και αργότερα καταιγίδες. Άνεμοι: βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ Θερμοκρασία: από 01 έως 08 βαθμούς κελσίου.

    Θεσσαλονίκη

    Καιρός: νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από μηδέν έως 02 βαθμούς κελσίου.

    α. Νόμοι Κοζάνης, Γρεβενών, Πιερίας και Ημαθίας

    Καιρός: νεφώσεις τοπικά αυξημένες με χιονόνερο ή χιόνι. Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από μείον 09 έως 02 βαθμούς κελσιου .Τοπικα θα σημειωθεί ολικός παγετός.

    Β. Νόμοι Λάρισας και Τρικάλων

    Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο .Τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν. Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από μείον 03 έως 07 βαθμούς κελσιου. Τοπικά θα σημειωθεί παγετός.

    Πέμπτη 28/1/2010

    Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με σποραδικές βροχές, πρόσκαιρες καταιγίδες στις δυτικές και νότιες θάλασσες και παραθαλάσσιες περιοχές. Τα φαινόμενα νωρίς το πρωί στα Δωδεκάνησα θα είναι τοπικά έντονα. Χιόνια στα ορεινά καθώς και σε περιοχές. Της βόρειας, και κεντρικής χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο, που βαθμιαία όμως θα περιοριστούν στα ορεινά. Άνεμοι αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ που από το βράδυ στρέφονται σε δυτικούς 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία σε άνοδο.

    Παρασκευή 29/1/2010, Σάββατο 30/1/2010, Κυριακή 31/1/2010

    Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικές βροχές στα δυτικά, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, και πρόσκαιρα κατά τόπους στα υπόλοιπα. Σποραδικές καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Τα φαινόμενα στα δυτικά, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα είναι κατά περιόδους έντονα. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι: Δυτικοί, νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και στα πελάγη πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Σε περαιτέρω άνοδο.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ Είδηση: 32446

    [07] Ημιυπαίθριοι: Σε δύο μήνες οι νέες ρυθμίσεις

    Τριτη, 26 01 2010 19:04

    Aναστολή για ένα εξάμηνο της ρύθμισης που είχε περάσει η προηγούμενη κυβέρνηση για τους ημιυπαίθριους, αποφάσισε η κυβέρνηση και ψήφισε σχετικά στην αρμόδια επιτροπή στη Βουλή. Αρνητική ήταν η ψήφος της ΝΔ και του ΛΑΟΣ λόγω διαφωνιών τους με τη μη εφαρμογή του μέτρου, ενώ τα κόμματα της αριστεράς κατέθεσαν διαφορετικά σκεπτικά.

    Όπως τόνισε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, μέσα στο επόμενο δίμηνο θα καταθέσει τη νέα ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους στην οποία θα έχει συνυπολογίσει τις θέσεις κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων. Παράλληλα χαρακτήρισε τη ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης "αντισυνταγματική και αντιπεριβαλλοντική". Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Γιουματζίδης, μιλώντας για καθαρά εισπρακτικό μέτρο.

    Για δυσπιστία των πολιτών που σε κάθε κυβερνητική αλλαγή, βλέπουν αλλαγές στο κράτος και τους θεσμούς, έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ Ελευθέριος Αυγενάκης.

    "Φοροεπιδρομή" αντίστοιχη με αυτή της προηγούμενης κυβέρνησης, την οποία θα επαναφέρει με το πλαίσιο της πράσινης οικονομίας, ήταν ο άξονας της παρέμβασης της Βέρας Νικολαΐδου, από την πλευρά του ΚΚΕ.

    "Όπως έγινε με την απόσυρση των ΙΧ έγινε και με τους ημιυπαίθριους, ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου θα μπορούσε να είχε βάλει 1,5 δισ. στα ταμεία του κράτους", υποστήριξε ο αγορητής του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης.

    Η Ευαγγελία Αμανατίδου- Πασχαλίδου από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη διαφωνία της με την αναστολή, αντί της κατάργησης της ρύθμισης και υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης του ελεγκτικού ρόλου των πολεοδομιών.

    Η κ. Μπιρμπιλή δήλωσε πως επέλεξε την αναστολή γιατί ήδη είχαν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα με την καταστρατήγηση του ΓΟΚ, με μία αποσπασματική και όχι βιώσιμη λύση, ενώ προανήγγειλε αναθεώρηση του συνόλου της όλης πολεοδομικής νομοθεσίας.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 32474

    [08] Καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    Τριτη, 26 01 2010 17:52

    Η Τουρκία καταδικάστηκε στο Στρασβούργο από Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επειδή λογόκρινε έξι εφημερίδες και επέβαλε κυρώσεις σε 20 δημοσιογράφους για άρθρα τους που θεωρήθηκαν επικριτικά από την κυβέρνηση, την περίοδο από το 2001 μέχρι το 2007.

    Στην πρώτη υπόθεση επιβλήθηκαν κυρώσεις σε 19 δημοσιογράφους για άρθρα που δημοσιεύθηκαν σε 5 εφημερίδες που οι αρχές θεωρούν ότι είναι "όργανα προπαγάνδας μίας παράνομης τρομοκρατικής οργάνωσης, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK)". Η έκδοση αυτών των εφημερίδων διακόπηκε.

    Στην άλλη υπόθεση ο ιδιοκτήτης και διευθυντής σύνταξης του μηνιαίου περιοδικού "Έκκληση για έναν καινούργιο κόσμο" κατηγόρησε το κράτος ότι εξαπέλυσε "μία βάρβαρη επίθεση" εναντίον εξεγερμένων κρατούμενων. Το περιοδικό είχε στο εξώφυλλό του φωτογραφίες κρατούμενων χτυπημένων ή με εγκαύματα.

    Ο διευθυντής του περιοδικού Αζίζ Οζέρ καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκιση και του επιβλήθηκε πρόστιμο, ενώ όλα τα αντίτυπα του περιοδικού κατασχέθηκαν. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι και στις δύο περιπτώσεις παραβιάστηκε η ελευθερία έκφρασης των εναγόντων.

    Η απαγόρευση μίας ολόκληρης εφημερίδας, όπως συνέβη στην πρώτη υπόθεση, "είναι απαράδεκτη και ισοδυναμεί με λογοκρισία", αναφέρει στην απόφασή του το δικαστήριο. Οι 19 δημοσιογράφοι της πρώτης υπόθεσης θα λάβουν ο καθένας 1.800 ευρώ για ηθική βλάβη, ενώ στον Οζέρ επιδικάστηκαν 3.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 423 ευρώ για να αποζημιωθεί για το πρόστιμο που αναγκάστηκε να πληρώσει.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Είδηση: 32469

    [09] Συνεδρίαση του Δ.Σ. Επιμελητηρίου Κυκλάδων - Λούκα Τ. Κατσέλη

    Τριτη, 26 01 2010 17:48

    Σύντομα θα εξαγγελθούν μέτρα για τον εκσυγχρονισμό των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, με την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, από τα "Διαρθρωτικά Ταμεία" και τα συναρμόδια υπουργεία, εξετάζουν από κοινού, εναλλακτικούς τρόπους, τόνισε από την Σύρο η Υπουργός Οικονομίας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, όπου παραβρέθηκε, στην κοπή της πίττας του "Επιμελητηρίου Κυκλάδων". "Μονόδρομος για τις Κυκλάδες αποτελεί η εφαρμογή της στρατηγικής της "πράσινης" ανάπτυξης", τόνισε η Υπουργός. Η κα Κατσέλη από του βήματος της εν λόγω εκδήλωσης αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση όλων των πτυχών της οικονομικής κρίσης.

    Στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε η Υπουργός Οικονομίας και Ναυτιλίας με τους φορείς της Σύρου η κα Κατσέλη διαβεβαίωσε ότι το θέμα των ακτοπλοϊκών διασυνδέσεων των νήσων είναι στο επίκεντρο της προσοχής των συναρμοδίων υπουργείων, ώστε να υπάρξει εγκαίρως ο σωστός σχετικός προγραμματισμός. Επίσης, για το εν λόγω ζήτημα επίκειται σύσκεψη στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Υποδομών Νίκο Σηφουνάκη.

    Τα 250 εκατομμύρια β¬ για το "Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Νοτίου Αιγαίου" είναι εξασφαλισμένα, τόνισε ο Νομάρχης.

    Κλείνοντας τις διήμερες επαφές της στο νησί η Λουκά Κατσέλη επισκέφθηκε το "Νεώριο Σύρου", όπου και συναντήθηκε με τους εργαζομένους και την διοίκηση του ναυπηγείου.

    Για πρώτη φορά την τελετή παρακολουθούσαν ταυτοχρόνως επιχειρηματίες και επαγγελματίες από επτά νησιά του Νομού Κυκλάδων με ηλεκτρονική διασύνδεση των εκεί γραφείων του Επιμελητηρίου, μέσω συστήματος τηλεδιάσκεψης.

    Η τοποθέτηση της κας Κατσέλη αναλυτικότερα Στις τέσσερις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για το 2010 αναφέρθηκε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη, κατά την διευρυμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

    Διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά που πλήττεται από την πιστωτική ασφυξία. Το πρώτο βήμα έγινε με τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την ρύθμιση οφειλών επαγγελματιών, επιχειρηματιών και αγροτών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, το οποίο επιτρέπει σε όσους τους αφορά το πεδίο εφαρμογής του νόμου να κάνουν αίτηση μέχρι τις 15/04/2010 για ρύθμιση των οφειλών τους.

    Αναμόρφωση του ΤΕΜΠΕ. Σε συνεργασία το συναρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας πρόκειται να εξαγγείλουν ένα συνολικό πακέτο διαχείρισης των εγγυήσεων, το οποίο συμπεριλαμβάνει και τις διατάξεις για το ΤΕΜΠΕ.

    Στήριξη των επενδύσεων για να δημιουργηθεί νέος πλούτος στη χώρα. Με απλούστευση διαδικασιών που διέπουν το ΕΣΠΑ, καθώς και αναμόρφωση του περιεχομένου του ΕΣΠΑ. Με αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις. Με αναθεώρηση του Αναπτυξιακού Νόμου. Με την προώθηση του νομοσχεδίου για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων.

    Στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος. Με την ενεργοποίηση του "Παρατηρητηρίου Τιμών", την προώθηση του νομοσχεδίου για την ρύθμιση των χρεών φυσικών προσώπων. Με την ανατιμολόγηση 6.000 φαρμάκων και την μείωση των τιμών προς όφελος του καταναλωτή. Με την δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για την επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Η κυρία Κατσέλη επεσήμανε πως πρόκειται για εθνική επιταγή η αντιμετώπιση των προβλημάτων του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και του παραγωγικού ελλείμματος.

    Η υπουργός τόνισε πως η χώρα για να βγει από την κρίση θα πρέπει να επενδύσει στα πλεονεκτήματα της όπως είναι η στρατηγική της θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, που της επιτρέπει να δημιουργήσει μία ευρύτερη περιφερειακή αγορά, όπου τα ελληνικά προϊόντα και οι υπηρεσίες θα καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερη θέση. Επιπλέον, τα προς αξιοποίηση πλεονεκτήματα είναι: οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, καθώς και το μοναδικό πολιτιστικό περιβάλλον της, που αποτελεί βασικό πλουτοπαραγωγικό παράγοντα, μη αξιοποιήσιμο μέχρι σήμερα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ / ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32475

    [10] Αφιέρωμα στην Εντίθ Πιάφ στο ΜΜΑ

    Τεταρτη, 13 01 2010 11:56

    "Εντίθ Πιαφ, Μιά Ζωή σε Ροζ και Μαύρο" είναι ο τίτλος του μεγάλου αφιερώματος στην "αθάνατη" Εντίθ Πιαφ που διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 31 Ιανουαρίου, με μια μοναδική μουσικοθεατρική παράσταση που κατέκτησε το Παρίσι. Η εκπληκτική παραγωγή είναι του Αλέν Ντελόν, ο οποίος αποτίνει έτσι φόρο τιμής στην μεγάλη Γαλλίδα ερμηνεύτρια με μία πρωτότυπη θεατροποιημένη βιογραφία πλημμυρισμένη από τα τραγούδια της.

    Η πρωτότυπη μορφή της θεατροποιημένης αυτής μουσικής βιογραφίας, πλημμυρισμένης από τα αθάνατα τραγούδια της Πιαφ, αναπλάθει την ζωή της μ' έναν τρόπο διασκεδαστικό και συγκινητικό συνάμα.

    Ο Ζακ Πεσίς -δημοσιογράφος, συγγραφέας και ιστορικός της μουσικής- μας ξαναθυμίζει με έναν ανάλαφρο τρόπο την καριέρα της Πιαφ, κάνοντας σταθμό στις ημερομηνίες-κλειδιά της ζωής της.

    Η συναρπαστική Ναταλί Λερμίτ με την υπέροχη φωνή της διανθίζει την διήγηση με τα αθάνατα τραγούδια της μεγάλης καλλιτέχνιδας, συνοδευόμενη από τον Ορελιάν Νοέλ στο ακορντεόν. Η πρωτοποριακή σκηνοθεσία της Ρουμπιά Ματινιόν υπογραμμίζει την αλληλεπίδραση μεταξύ του αφηγητή, της τραγουδίστριας-ηθοποιού και του μουσικού, και προκαλεί την συμμετοχή του κοινού.

    Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Φίλων της Μουσικής, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα

    Ημερομηνία: Κυριακή 31 Ιανουαρίου, στις 20.30

    Πληροφορίες: www.megaron.gr, 210 6980044

    Τιμές εισιτηρίων: 20,00 ευρώ (Φοιτητικά) - 35,00 - 45,00 - 55,00 - 75,00 (Διακεκριμένη Ζώνη)

    Είδηση: 31865

    [11] Νέα φάρμακα -ελπίδα για θεραπεία θρόμβωσης και πρόληψης εμφραγμάτων

    Τριτη, 26 01 2010 18:26

    Νέα αντιπηκτικά και αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα που κυκλοφόρησαν την περασμένη χρονιά, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, δίνουν ελπιδοφόρα μηνύματα για τη θεραπεία των ασθενών με αρτηριακή και φλεβική θρόμβωση, η οποία έχει ως συνέπεια τα εμφράγματα του μυοκαρδίου. Καθημερινά στην Ελλάδα καταγράφονται εξήντα πέντε εμφράγματα και από τους 17.000 θανάτους από στεφανιαία νόσο που σημειώνονται ετησίως, οι 6.000 οφείλονται σε εμφράγματα.

    "Το 25-30% των ασθενών με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου πεθαίνουν πολύ νωρίς, πριν ακόμη από την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, ενώ οι άρρωστοι που αντιμετωπίζονται στην Καρδιολογική Κλινική με τις σύγχρονες μεθόδους και ιδιαίτερα με έγκαιρη αγγειοπλαστική (διάνοιξη με μπαλονάκι) έχουν γενικά πολύ καλή πορεία", αναφέρει ο καθηγητής της Καρδιολογικής Κλινικής του ΔΠΘ, Σταύρος Κωνσταντινίδης, με αφορμή το 1ο Ετήσιο Καρδιολογικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που θα πραγματοποιηθεί 5 - 6 Φεβρουαρίου στην Αλεξανδρούπολη.

    Στη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων οι εντυπωσιακές εξελίξεις στην αντιθρομβωτική θεραπεία που σημάδεψαν το περασμένο έτος.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32473

    [12] Ευρωβαρόμετρο: Οι Έλληνες από τους πιο δυσαρεστημένους της Ε.Ε

    Τριτη, 26 01 2010 17:21

    Από τα υψηλότερα αρνητικά ποσοστά της έρευνας του ευρωβαρόμετρου εμφανίζουν οι απαντήσεις των Ελλήνων πολιτών στις ερωτήσεις που τους ετέθησαν στο πλαίσιο της έρευνας του τακτικού ευρωβαρόμετρου (φθινόπωρο 2009) για την Ελλάδα.

    Ειδικότερα, οι Έλληνες πολίτες εμφανίζονται από τους πιο δυσαρεστημένους του ευρωπαϊκού δείγματος τόσο για την κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα όσο και για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Για την κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα καταγράφηκε αρνητικό ποσοστό 92%, στην Ευρώπη των «27» 75%. Για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, στην Ελλάδα 78%, στην Ευρώπη των «27» 62%. Σημειώνεται ότι τα ποσοστά κινούνται σε παρόμοια επίπεδα με αυτά της προηγούμενης έρευνας του ευρωβαρόμετρου την άνοιξη του περασμένου έτους.

    Εξίσου έντονη δυσαρέσκεια, όμως, εκφράζεται και για την κατάσταση της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς το ελληνικό δείγμα καταγράφει το υψηλότερο αρνητικό ποσοστό (91%), εκτιμώντας ότι η διεθνής οικονομία βρίσκεται σε δεινή κατάσταση (Ε.Ε. των «27» 72%).

    Στην πλειονότητά τους οι Έλληνες και σε ποσοστό 94% των ερωτηθέντων εμφανίζονται απογοητευμένοι από την παρούσα κατάσταση της απασχόλησης στη χώρα, καθώς θεωρούν ότι βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. των «27» είναι 85%.

    Πάντως, παρά τη γενικότερη δυσαρέσκεια είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι έξι στους δέκα Έλληνες πολίτες εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την καθημερινή τους ζωή. Παρατηρείται αλλαγή της στάσης της ελληνικής κοινής γνώμης συγκριτικά με την προηγούμενη έρευνα του ευρωβαρόμετρου, λίγους μήνες πριν, καθώς την άνοιξη του 2009 ποσοστό 56% εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την καθημερινή του ζωή συγκεντρώνοντας μάλιστα ένα από τα υψηλότερα αρνητικά ποσοστά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το ελληνικό ποσοστό δυσαρέσκειας παραμένει υψηλό (Ελλάδα 42% - Ε.Ε. των «27» 22%) και στην παρούσα έρευνα αν και παρατηρείται σημαντική μείωση 14 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με αυτό της προηγούμενης έρευνας, της άνοιξης 2009.

    Εξάλλου, αναφορικά με την αγοραστική δύναμη των ερωτηθέντων, δηλαδή τα αγαθά που το νοικοκυριό τους μπορεί να αντέξει οικονομικά στην καθημερινή τους ζωή, οι Έλληνες πολίτες στην πλειονότητά τους και σε ποσοστό 71% βρίσκουν ότι η τωρινή τους κατάσταση έχει χειροτερέψει συγκριτικά με αυτή προ πενταετίας. Σημειώνεται ότι το ελληνικό ποσοστό που διαπιστώνει επιδείνωση της τωρινής του κατάστασης είναι το υψηλότερο αρνητικό της συνολικής έρευνας (Ε.Ε. των «27» 45%).

    Οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες (61%) επιδοκιμάζουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε. των «27» 53%) και πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της σε αυτήν (71%). Παρόλα αυτά, όμως, θεωρούν ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας δεν λαμβάνονται καλά υπόψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ελλάδα 65% - Ε.Ε. των «27» 47%). Το ελληνικό αρνητικό ποσοστό είναι το τρίτο υψηλότερο της έρευνας ύστερα από αυτό της Λετονίας, 77%, και της Φινλανδίας, 66%.

    Τέλος, οι Έλληνες, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, τάσσονται υπέρ μιας ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης με νόμισμα το ευρώ (Ελλάδα 63% - Ε.Ε. των «27» 60%).

    ΑΠΕ Είδηση: 32467

    [13] Θεσσαλονίκη: Λουκέτο στο Κέντρο υποδοχής προσφύγων

    Τριτη, 26 01 2010 17:08

    "Λουκέτο" μπαίνει σε λίγες μέρες στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων, τη μοναδική δομή φιλοξενίας προσφυγικών οικογενειών στη Θεσσαλονίκη, μετά την απόφαση της διοίκησης για κλείσιμο του ξενώνα λόγω οικονομικών προβλημάτων. Στις 11 οικογένειες προσφύγων -σύνολο 52 άτομα-, που φιλοξενούνται στον ξενώνα, θα δοθούν 120 ευρώ κατ΄ άτομο για τρεις μήνες προκειμένου να νοικιάσουν κάποιο διαμέρισμα, ενώ οι 15 ασυνόδευτοι, ανήλικοι πρόσφυγες, θα φιλοξενηθούν στον ξενώνα της "Αρσις", στο Ωραιόκαστρο.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΜΚΟ "Κοινωνική Αλληλεγγύη" που είχε την ευθύνη λειτουργίας του ξενώνα, Θανάση Σιάτρα, καθηγητή γεωπονίας του ΑΠΘ, απαιτούνταν 400.000 ευρώ ετησίως για τη διαχείριση του χώρου, χρήματα που καταβάλλονταν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων, το υπουργείο Υγείας και διάφορους χορηγούς, ενώ ο δήμος Θεσσαλονίκης παρείχε τα τρόφιμα.

    "Φέτος, ωστόσο, διαπιστώσαμε μια δυσπιστία όσον αφορά τη ροή χρηματοδότησης, παρά τον οικονομικό έλεγχο που μας έγινε και δεν αποδείχθηκαν ατασθαλίες", ανέφερε ο κ. Σιάτρας, προσθέτοντας ότι αδυνατούν πλέον να καλύψουν τα έξοδα του ξενώνα. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κοινωνικής πολιτικής Αστέριο Δεληγιάννη, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης αποφασίστηκε η διακοπή της συνεργασίας με τη ΜΚΟ, καθώς η σίτιση των αστέγων πραγματοποιείται πλέον σε χώρο στην οδό Κρυστάλη και οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να λαμβάνουν από κει τα γεύματά τους.

    Οσον αφορά τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, μετά από συνεννόηση με την "Αρσις", θα μείνουν στον ξενώνα της οργάνωσης, στο Ωραιόκαστρο. "Θα μιλήσουμε μαζί τους προκειμένου να μας πουν αν θέλουν να μείνουν στον ξενώνα μας ή προτιμούν να αυτονομηθούν, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει, ότι δεν θα τους στηρίξουμε με όποια μέσα διαθέτουμε", τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Γαβαλάς από την "Αρσις".

    Πάντως, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης καλεί όλες τις μεταναστευτικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις της πόλης να στηρίξουν από κοινού τους πρόσφυγες και τη λειτουργία του ξενώνα και αύριο το βράδυ οργανώνουν ανοιχτή συνάντηση για την οργάνωση της αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες στο Στέκι Μεταναστών, Ερμού 23.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32464

    [14] Αυξάνονται οι νεκροί και οι τραυματίες από την έκρηξη στη Βαγδάτη

    Τριτη, 26 01 2010 17:06

    Τουλάχιστον 20 νεκροί και 80 τραυματίες είναι ο νεότερος απολογισμός από την νέα βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σήμερα Τρίτη στο κέντρο της Βαγδάτης, ανακοινώθηκε από την αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες, μία ημέρα μετά από τις εκρήξεις τριών παγιδευμένων αυτοκινήτων που προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στο κέντρο της πόλης.

    Η επίθεση είχε στόχο την υπηρεσία για έρευνες υποθέσεων που σχετίζονται με την τρομοκρατία του υπουργείου Εσωτερικών στη συνοικία αλ Καραντάχ, ανέφεραν προς το Γερμανικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες.

    Σύμφωνα με τους ίδιους, ένας άνδρας προσπάθησε να οδηγήσει ένα φορτηγάκι προς το κτίριο προσπερνώντας το μπλόκο ασφαλείας, αλλά ακινητοποιήθηκε λίγο πριν ανατινάξει τα εκρηκτικά που ήταν μέσα στο αυτοκίνητο και προορίζονταν για την υπηρεσία που στεγάζεται σε κτίριο γειτονικό με αυτό του υπουργείου.

    Από την έκρηξη κατέρρευσε τμήμα του κτιρίου. Τα σωστικά συνεργεία ερευνούν στα ερείπια για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων. Η επίθεση έγινε κοντά στο σημείο των επιθέσεων σε τρία ξενοδοχεία χθες σε μία περιοχή αυστηρά φρουρούμενη και στην οποία συχνάζουν συχνά επιχειρηματίες και ξένοι δημοσιογράφοι. Στις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 38 και τραυματίστηκαν 74 σύμφωνα με γιατρούς.

    Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει προς το παρόν την ευθύνη για τις επιθέσεις, χθες και σήμερα, αλλά εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού τις αποδίδει σε "κατάλοιπα του προηγούμενου καθεστώτος".

    AΠΕ Είδηση: 32465

    [15] ΕΛΑΣ και ΟΤΑ κατά της εγκληματικότητας

    Τριτη, 26 01 2010 17:01

    Το πλαίσιο για την από κοινού αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, οι δείκτες της οποίας έχουν φθάσει σε ιδιαίτερα ανησυχητικά επίπεδα, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ανατολικής Αττικής.

    Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του ενιαίου μετώπου στρατηγικής και δράσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εγκληματικότητας, που αναπτύσσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη συναντήθηκε με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής, κ. Λεωνίδας Κουρής, 27 Δήμαρχοι και 17 Πρόεδροι Κοινοτήτων.

    Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε τη νέα αντεγκληματική πολιτική του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τόνισε την ανάγκη συμμετοχικής δράσης για την αντιμετώπιση του εγκληματικού φαινομένου. Μάλιστα ο κ. Χρυσοχοΐδης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τόνισε ότι «δεν πρόκειται για μια τυπική συνάντηση χωρίς συνέχεια, για λόγους επικοινωνιακής ανάγκης. Δεν ήρθαμε εδώ για να παρακολουθούμε τα προβλήματα, αλλά για να εφαρμόσουμε πολιτικές, να εφαρμόσουμε τους νόμους».

    Επίσης ανακοίνωσε εξειδικευμένες δράσεις, αλλά και πρωτοβουλίες εμφανούς αστυνόμευσης που στοχεύουν στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την εφαρμογή του θεσμού του «Αστυνομικού της Γειτονιάς», τη συγκρότηση των Πιλοτικών Αστυνομικών Τμημάτων και των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Εγκληματικότητας.

    Στις προτεραιότητες του Υπουργείου βρίσκεται επίσης η ενεργοποίηση του Κεντρικού Συμβουλίου Πρόληψης εγκληματικότητας σε συνεργασία με την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., η σύσταση Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης και η άμεση λειτουργία τους, αλλά και η σύναψη μνημονίου συνεργασίας με τους Δήμους για κοινές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας με τις Δημοτικές Αστυνομίες. Είδηση: 32468

    [16] Κτηματολόγιο 1997 - 1999: Την Άνοιξη ξεκινά η καταβολή του ανταποδοτικού τέλους

    Τριτη, 26 01 2010 15:45

    Μέσα στην άνοιξη θα ξεκινήσει η καταβολή του ανταποδοτικού τέλους από τους περίπου δυόμιση εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων που δήλωσαν την περιουσία τους στο κτηματολόγιο το 1997 και το 1999 σε 340 περιοχές της χώρας.

    Μια ενημερωτική επιστολή στην οποία θα αναφέρονται όλα τα στοιχεία του ακινήτου όπως έχουν καταγραφεί στα ηλεκτρονικά αρχεία του Κτηματολογίου θα συνοδεύει τα χρεωστικά που θα αποστέλλονται από τα μέσα της άνοιξης. Παραλήπτες τους 2,5 εκατομμύρια πολίτες που δήλωσαν την περιουσία τους το 1997 και 1999 στις 340 περιοχές που είχαν τότε κτηματογραφηθεί.

    Ένα μήνα προθεσμία θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακίνητων για να πληρώσουν το ανταποδοτικό τέλος. Όσοι διαπιστώσουν λάθη θα έχουν περιθώριο ένα μήνα να τα διορθώσουν .και έναν επιπλέον μήνα, για να πληρώσουν το ανταποδοτικό τέλος.

    Το ανταποδοτικό τέλος θα είναι 35 ευρώ ανά δικαίωμα για ακίνητα κυρίας χρήσης και 20 για βοηθητικούς χώρους . Θα καταβληθεί απ' όσους φέρονταν ως ιδιοκτήτες την πρώτη ημέρα λειτουργίας του Γραφείου Κτηματολογίου της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο. Για τις παλιές δηλώσεις δεν θα καταβληθεί το αναλογικό τέλος .

    Με το αναλογικό τέλος θα επιβαρυνθούν επίσης όσοι υπέβαλαν δήλωση στο Κτηματολόγιο το 2008. Θα ζητηθεί αφότου ολοκληρωθεί η επεξεργασία των δηλώσεων , κάτι που αναμένεται από τα μέσα του 2011.

    NET Είδηση: 32459

    [17] 60 χρόνια της δημοκρατίας γιορτάζει η Ινδία

    Τριτη, 26 01 2010 14:10

    Σε αστυνομικό κλοιό βρίσκεται η πρωτεύουσα της Ινδίας που γιορτάζει 60 χρόνια δημοκρατίας, δεδομένου ότι ο φόβος τρομοκρατικών χτυπημάτων είναι έντονος. Συγκεκριμένα, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η Ινδία γιορτάζει σήμερα τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την εδραίωση της δημοκρατίας της, με την αστυνομία και τον στρατό να είναι σε ετοιμότητα φέτος εξαιτίας φόβων για τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Οι στρατιωτικές δυνάμεις παρέλασαν στο Νέο Δελχί ενώπιον της προέδρου της Ινδίας Πρατίμπα Πατίλ, του πρωθυπουργού Μανμοχάν Σινγκ και πολλών προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μιούνγκ Μπακ που είναι επίσημος καλεσμένος.

    Δύναμη 15.000 αστυνομικών φρουρεί την πόλη, στην οποία στήθηκαν οδοφράγματα και σημεία ελέγχου. Ένοπλοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε αυτοσχέδια φυλάκια, τα οποία περιβάλλουν σάκοι άμμου κατά μήκος των οκτώ χιλιομέτρων της διαδρομής της στρατιωτικής παρέλασης.

    "Η πόλη έχει αποκλειστεί", δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας.

    Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν και στις άλλες μεγάλες πόλεις, όπως η οικονομική πρωτεύουσα Μουμπάι, που επλήγη από σειρά επιθέσεων το Νοέμβριο του 2008.

    Την περασμένη εβδομάδα οι αρχές αποφάσισαν να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια της χώρας, ύστερα από πληροφορίες για πιθανές απόπειρες αεροπειρατείας.

    Η Ημέρα της Δημοκρατίας στην Ινδία καθιερώθηκε μετά την ψήφιση του νέου Συντάγματος στις 26 Ιανουαρίου 1950, ύστερα από μια μεταβατική περίοδο που διαδέχτηκε την ανεξαρτησία της χώρας από τους Βρετανούς το 1947.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 32454

    [18] Με αλλαγές ξεπερνιέται η ελληνική κρίση

    Τριτη, 26 01 2010 16:22

    «Είμαι πεπεισμένος ότι η σημερινή κρίση της ελληνικής οικονομίας μπορεί να ξεπεραστεί, αλλά με βαθιές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα» δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν ενώ ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς με άρθρο του καλεί την Ευρώπη να βοηθήσει την Ελλάδα.

    "Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και πρέπει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της. Πρέπει βεβαίως να σεβαστεί και τις υποχρεώσεις της, οι οποίες απορρέουν από τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη", αναφέρει σε συνεντευξή του στην εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ο επικεφαλής του ΔΝΤ,Ντομινίκ Στρος Καν.

    "...Όλα εξαρτώνται από την πολιτική βούληση..." Ντομινίκ Στρος Καν (ΔΝΤ)

    «Μία συντονισμένη οικονομική πολιτική στην Ευρωζώνη δεν μπορεί να οικοδομηθεί όταν υπάρχουν φωτιές που πρέπει να σβήσουν. Το μέλλον του ευρώ εξαρτάται από την ικανότητα της πολιτικής μας κοινότητας να συνεργάζεται πραγματικά και διαρκώς». Στην ερώτηση εαν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση,απαντά ότι «όλα εξαρτώνται από την πολιτική βούληση. Είμαι πεπεισμένος ότι η σημερινή κρίση της ελληνικής οικονομίας μπορεί να ξεπεραστεί, αλλά με βαθιές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα».

    Τζόζεφ Στίγκλιτς: Στηρίξτε τη νέα κυβέρνηση

    Κατηγορώ κατά Τρισέ οτι τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά

    Ο Νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε άρθρο του στη βρεταινική εφημερίδα Guardian επισημαίνει οτι "μία Ευρώπη που βασίζεται σε αρχές δεν θα αφήσει την Ελλάδα να «ματώσει», προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση.

    Στο άρθρο που έχει τίτλο «Μία Ευρώπη αρχών δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να ματώσει», ο Νομπελίστας οικονομολόγος αναφέρεται στις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ ότι «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αναμένει από εμάς ειδική μεταχείριση» και κατηγορεί τον κ. Τρισέ ότι τηρεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά»:

    Στην ουσία, επισημαίνει, στην ΕΕ υπάρχουν δύο Συμφωνίες του Μάαστριχτ, μία για τις μεγάλες και ισχυρές χώρες και άλλη μία για τις μικρότερες και λιγότερες ισχυρές. Μάλιστα, αναφέρεται στην περίπτωση της Γαλλίας που όταν το έλλειμμα της υπερέβη το 3% του ΑΕΠ έγιναν πολλές δηλώσεις, αλλά τίποτα άλλο.

    Ο Τζ.Στίγκλιτς αναφέρει ότι το υψηλό έλλειμμα έχει επιπτώσεις για το μέλλον των πολιτών στην Ελλάδα, αλλά όχι για τη σταθερότητα του ευρώ.

    Ο Νομπελίστας οικονομολόγος ζητεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να στηρίξουν τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης του Γ.Παπανδρέου, καθώς ήταν ειλικρινής σε ό,τι αφορά τη «δημιουργική» λογιστική της προηγούμενης κυβέρνησης και συγκρίνει τον κ. Παπανδρέου με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι καλείται να διαχειριστεί μια οικονομική κατάσταση για την οποία δεν είναι υπαίτιος.

    «Για το καλό της ευρωπαικής αλληλεγγύης και δημοκρατίας, η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες του Γ.Παπανδρέου με κάθε δυνατό τρόπο και όχι να γυρίσουν την πλάτη τους στον ελληνικό λαό, ο οποίος πρέπει να πειστεί ότι η υποστήριξη των κυβερνητικών μέτρων λιτότητας είναι προς το καλό όλων», καταλήγει ο Τζ.Στίγκλιτς.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 32462

    [19] Έργα τέχνης με αντικείμενα από τα σκουπίδια

    Τριτη, 26 01 2010 14:30

    Μπορεί ένα χερούλι πόρτας, ένα σκουριασμένο φαράσι και τα πόδια μιας... γαμήλιας τούρτας, μέσα σ' ένα ξύλινο συρτάρι να γίνουν έργο τέχνης; Κι όμως, ο Μπάρι Φέλντμαν (Barry Feldman), ο οποίος ζει τα τελευταία 20 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, έχει καταφέρει να δημιουργεί αντικείμενα τέχνης με υλικά από τα σκουπίδια. Γυρνάει στην πόλη με το παλιό του αυτοκίνητο, συλλέγει αντικείμενα που βρίσκονται έξω από τους κάδους σκουπιδιών και τα επαναχρησιμοποιεί, πραγματοποιώντας ουσιαστικά μια ανακύκλωση... τέχνης.

    "Συλλέγω κυρίως έπιπλα σπασμένα αλλά και ό,τι μπορώ να χρησιμοποιήσω για να δημιουργήσω τα έργα μου, ενώ επισκέπτομαι πολύ συχνά και το Μπιτ Παζάρ, όπου αγοράζω διάφορα αντικείμενα από τους παλαιοπώλες", αναφέρει ο κ. Φέλντμαν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Τα έργα του, τα "κουτιά" όπως τα αποκαλεί, είναι μικρές, προσωπικές δημιουργίες μέσα σε παλιά και καινούργια ξύλινα κουτιά, με θέματα που ποικίλουν.

    "Tα αντιμετωπίζω σαν ποιήματα, στα οποία χρησιμοποιώ αντικείμενα ή τμήματα αντικειμένων, εκεί όπου ο ποιητής χρησιμοποιεί λέξεις", λέει ο καλλιτέχνης για τα έργα του.

    Και συμπληρώνει: "Στη συνέχεια, αυτό το 'ζωντανό ποίημα' παρουσιάζεται στο δικό του μικρό θέατρο, το κουτί. Μέσα στον τρισδιάστατο χώρο των κουτιών συνδυάζονται κάθε λογής χρώματα, σχήματα και υλικά. Η παρουσίαση ενέχει θεατρικά στοιχεία, ακόμα και μουσικά".

    Ο Μπάρι Φέλντμαν γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1945. Σπούδασε ιστορία της τέχνης στο Swarthmore College και το 1971 μετακόμισε στο Cape Breton, Nova Scotia του Καναδά όπου κέρδισε την υποτροφία Canada Council Arts Grant for Painting. Το 1989 μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη και το 1992 έγινε ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας καλλιτεχνών "Αμάλγαμα". Έχει παρουσιάσει τη ζωγραφική, τις κατασκευές και τις φωτογραφίες του σε πολλές ατομικές εκθέσεις.

    "Αρχισα να μαζεύω αντικείμενα από τον δρόμο, όταν ζούσα στη Νέα Υόρκη και δυσκολευόμουν να πληρώσω το νοίκι μου. Έπαιρνα τότε τα πράγματα που έβρισκα στα σκουπίδια, πήγαινα σε διάφορα υπαίθρια παζάρια (flea market) που γινόταν στην πόλη και τα πουλούσα, εξασφαλίζοντας έτσι χρήματα για το νοίκι μου. Αργότερα σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω αυτά τα αντικείμενα στη δουλειά μου", μας λέει ο καλλιτέχνης.

    Στην Ελλάδα ήρθε, μαζί με τη γυναίκα του, η οποία σπούδασε αρχαία ελληνικά, το 1989 και αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα στη χώρα μας, "για καλύτερη ζωή", όπως τονίζει και συμπληρώνει, με περηφάνια, ότι και τα τρία τους παιδιά είναι καλλιτέχνες.

    Μόνο τα ελληνικά δεν μπόρεσε να μάθει καλά επειδή, "κάθε μέρα είμαι μόνος μου στα εργαστήρι για πολλές ώρες και δεν μιλάω με κανέναν".

    Το εργαστήρι του είναι ένας τεράστιος , χαοτικός χώρος με κάθε λογής αντικείμενα, στοιβαγμένα στις πιο απίθανες γωνιές. Εκεί μπορείς να δεις σπασμένα πόδια από καρέκλες, χαλασμένους ανεμιστήρες, καλώδια και εξαρτήματα από ηλεκτρικές συσκευές, πλήκτρα από υπολογιστές και δεκάδες συρτάρια από ντουλάπες που περιμένουν να μεταμορφωθούν σε έργα τέχνης.

    Σ΄ ένα καβαλέτο, στην μέση του εργαστηρίου, ο Μπάρι Φέλντμαν ζωγραφίζει την αυτοπροσωπογραφία του. Κοιτάζεται στον καθρέφτη που έχει βάλει στα δεξιά του για να βλέπει όλες τις λεπτομέρειες του προσώπου του και βουτάει το πινέλο του στην μπογιά, βυθιζόμενος για ακόμη μια φορά στη σιωπή και τη μουσική των χρωμάτων του... Είδηση: 32453


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 26 January 2010 - 17:54:30 UTC