Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση τέλος για το συνταξιοδοτικό των στρατιωτικών
  • [02] Σε ύφεση βρίσκεται η νέα γρίπη
  • [03] Πωλείται το αεροσκάφος που πέρσι προσθαλασσώθηκε στον ποταμό Χάντσον

    [01] Αντιπαράθεση τέλος για το συνταξιοδοτικό των στρατιωτικών

    Παρασκευη, 22 01 2010 15:12

    ""Λήξη συναγερμού" σήμανε μετά την κοινή ανακοίνωση των Βενιζέλου-Λοβέρδου, όσον αφορά την μεταξύ τους αντιπαράθεση που προέκυψε γύρω από το θέμα της περικοπής ή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων των στρατιωτικών. Αρχικώς, ο υπ. Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος είχε κάνει λόγο "να μπει μαχαίρι στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις των στρατιωτικών", κάτι που εν συνεχεία, προκάλεσε την αντίδραση του αρμοδίου υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Το εν λόγω γεγονός, ακολούθησε η σκληρή κριτική που εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο Γραμματέας Συνδικαλιστικών Φορέων της ΝΔ Γιάννης Μανώλης. Δήλωση επί του θέματος έκανε και ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Αμύνης, Βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, κ. Κ. Τασούλας.

    Η κοινή ανακοίνωση Βενιζέλου-Λοβέρδου αναλυτικά

    «Επειδή κάποιοι κύκλοι επιχειρούν να παρερμηνεύσουν ή να προσδώσουν άλλες διαστάσεις σε πρόσφατες δηλώσεις μας και προκειμένου η δημόσια συζήτηση να εστιάζεται στην ουσία των πραγμάτων, θέλουμε να τονίσουμε από κοινού τα εξής: "Το κάθε Υπουργείο στο πεδίο της αρμοδιότητάς του αγωνίζεται να αντιμετωπίσει μακροχρόνια και πιεστικά προβλήματα με τρόπο κοινωνικά δίκαιο και αναπτυξιακά αποτελεσματικό, λαμβανομένων προφανώς υπ' όψιν των ιδιαιτεροτήτων κάθε χώρου.", ανακοίνωσαν οι Υπουργοί Εθνικής Αμύνης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ανδρέας Λοβέρδος».

    Η αρχική διένεξη Βενιζέλου-Λοβέρδου Τα όσα είπε ο υπουργός εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος για "να μπει μαχαίρι στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις των στρατιωτικών, προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Από τη πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός εθνικής αμύνης, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, με σχετική επίσημη ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε -μεταξύ άλλων- ότι «τα ζητήματα που αφορούν το υπηρεσιακό καθεστώς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, την ιεραρχική δομή, τις προαγωγές και τις αποστρατείες τους, ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, η πολιτική του οποίου εκφράζεται με τις δημόσιες δηλώσεις μόνον του αρμοδίου υπουργού και τις ταυτόσημες δηλώσεις του αναπληρωτού υπουργού». Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Γραμματέας Συνδικαλιστικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μανώλης μετά τις δηλώσεις του υπουργού Απασχόλησης για τις συνταξιοδοτήσεις των ενστόλων.

    Η απαντητική ανακοίνωση του ΥΕΘΑ Ευ. Βενιζέλου αναλυτικά Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σε σχέση με το νομικό καθεστώς της αποστράτευσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, είπε επί λέξει ότι "Τα ζητήματα που αφορούν το υπηρεσιακό καθεστώς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, την ιεραρχική δομή, τις προαγωγές και τις αποστρατείες τους, ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, η πολιτική του οποίου εκφράζεται με τις δημόσιες δηλώσεις μόνον του Υπουργού Εθνικής Αμύνης και τις ταυτόσημες δηλώσεις του Αναπληρωτού Υπουργού. Έχω ήδη προ πολλού ανακοινώσει και στη Βουλή και στα ΜΜΕ το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η επεξεργασία του σχεδίου νόμου περί ιεραρχίας και προαγωγών που θα αφορά το σύνολο των αξιωματικών και υπαξιωματικών και όλα τα στάδια, από την εισαγωγή τους στις παραγωγικές σχολές ή την με άλλο τρόπο ένταξή τους στο στράτευμα, μέχρι την εφεδρεία. Οι αρχές αυτές συζητήθηκαν ήδη διεξοδικά σε μακρά άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αμύνης. Η στρατιωτική ιδιότητα και ιδίως η ιδιότητα του Έλληνα αξιωματικού δεν είναι απλώς ένα επάγγελμα, αλλά, μία ειδική νομική κατάσταση που περιποιεί τιμή και γεμίζει με ευθύνη το κάθε στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων, για το επίπεδο της ζωής του οποίου και της οικογένειας του μεριμνά και θα μεριμνά η Πολιτεία με πολλούς τρόπους!".

    Δήλωση Μανώλη σχετικά με την τοποθέτηση Λοβέρδου «Επιτέλους, κύριοι, σταματήστε τις γκάφες και την τρομοκρατία. Αντιληφθείτε ότι με τις συνεχείς δηλώσεις σας, όπως αυτές για τα όρια ηλικίας σε αστυνομικούς, στρατιωτικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες, προκαλείτε ανασφάλεια, πανικό και κύμα μαζικής φυγής σε συνταξιοδότηση. Είστε επικίνδυνοι και υπονομεύετε το Ασφαλιστικό σύστημα. Μέχρι να αποφασίσετε, μόνο με τις δηλώσεις σας θα έχετε οδηγήσει χιλιάδες γυναίκες, δημοσίους υπαλλήλους και ενστόλους, σε πρόωρη συνταξιοδότηση. Αυτό θέλετε;», δήλωσε ο Γραμματέας Συνδικαλιστικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μανώλης μετά τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Απασχόλησης για τις συνταξιοδοτήσεις των ενστόλων.

    Δήλωση Τασούλα σχετικά με για το συνταξιοδοτικό των στρατιωτικών Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Αμύνης, Βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κ. Τασούλας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένας σύνθετος ιεραρχημένος μηχανισμός με αποστολή πρώτιστα εθνική, αλλά και κοινωνική. Τα στελέχη τους αποδίδουν το έργο τους με τρόπο που δεν έχει καμία σχέση με τον βαριά άρρωστο δημόσιο τομέα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν οργάνωση, πειθαρχία, αποτελεσματικότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης και αυταπαρνήσεως. Είναι σημαντικό, σε αυτή τους την αποστολή, να είναι όσο το δυνατόν απερίσπαστες και τα στελέχη τους, που στερούνται για αυτονόητους λόγους του δικαιώματος να συνδικαλίζονται, να τυγχάνουν κάθε δίκαιης και λογικής αντιμετώπισης. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν αποτελούν ''ελίτ'' ή προνομιούχο ''κάστα'' ομάδα, όπως επιχειρείται να εμφανιστούν τελευταία. Απεναντίας: Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ασκούν τα καθήκοντά τους, οι συνεχείς μεταθέσεις και η όλη ιδιομορφία της στρατιωτικής ιδιότητας καθιστούν, εξαιρετικά απαιτητικές τις συνθήκες ζωής τους. Τους τρεις τελευταίους μήνες, με δηλώσεις και εν συνεχεία διορθωτικές διευκρινίσεις, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έχει προκαλέσει δικαιολογημένη ανησυχία στις τάξεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των αποστράτων για θέματα στρατιωτικών νοσοκομείων, Μετοχικών Ταμείων κ.ά. και ενώ δεν φθάνουν οι δηλώσεις της, επιτέλους, αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, προστίθενται και οι απαράδεκτες δηλώσεις αναρμόδιων Υπουργών, όπως εκείνες του Υπουργού Εργασίας για συνταξιοδοτικά θέματα των στρατιωτικών. Η Νέα Δημοκρατία, πέραν της καθιέρωσης του νέου μισθολογίου, είχε ξεκινήσει μία δημόσια διαβούλευση για νέο νομοσχέδιο περί ιεραρχίας και προαγωγών, που θα αντικαθιστούσε το νόμο του 1996. Κύριος στόχος ήταν η 35ετία να αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας έναντι των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι υποχρέωση των τελευταίων. Συναφής προς τούτο ήταν η καθιέρωση της παράλληλης επετηρίδας. Οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων δικαιούνται περισσότερης προσοχής και εχθές και σήμερα. Κατανοούν τις δυσκολίες της Πολιτείας και είναι πρώτοι στην εκτέλεση του χρέους τους. Δεν είναι δυνατόν, όμως, να υφίστανται την κυβερνητική διγλωσσία γύρω από ζωτικά θέματα της σταδιοδρομίας τους. Οι αντιφάσεις και η κυβερνητική πολυλογία ας μην περιλάβουν και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας».

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-105,8 / ΝΕΤ / ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32304

    [02] Σε ύφεση βρίσκεται η νέα γρίπη

    Παρασκευη, 22 01 2010 17:15

    Η πανδημική νέα γρίπη, την οποία προκαλεί ο ιός H1N1 και η οποία βρίσκεται σε ύφεση, έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 14.142 ανθρώπων από τον Μάρτιο/Απρίλιο του 2009 που εκδηλώθηκε στο Μεξικό, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα στη Γενεύη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

    Ο νέος ιός προκάλεσε τουλάχιστον 588 νέους θανάτους μέσα σε μία εβδομάδα. "Η πανδημική γρίπη κορυφώθηκε στο βόρειο ημισφαίριο από τα τέλη Οκτωβρίου ως τα τέλη Νοεμβρίου και έκτοτε συνεχίζει να εξασθενεί", αναφέρει ο ΠΟΥ στον εβδομαδιαίο απολογισμό του.

    "Η μετάδοση του ιού εξακολουθεί να είναι εντονότερη στη βόρεια Αφρική, τη νότια Ασία και σε περιορισμένες ζώνες της ανατολικής Ευρώπης", σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ.

    Βρετανία: Η ΕΜΕΑ εγκρίνει ένα τέταρτο εμβόλιο κατά της νέας γρίπης Α (Η1Ν1)

    O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι συστήνει την προώθηση στην ευρωπαϊκή αγορά ενός τέταρτου εμβολίου κατά της νέας γρίπης Α (Η1Ν1), του Arepanrix της εταιρείας GlaxoSmithKline. Παράλληλα, και στο πλαίσιο της νέας γρίπης, η ΕΜΕΑ έδωσε μία πρώτη γνώμη για την συγκαταβατική χορήγηση ερευνητικού φαρμάκου κατ' εξαίρεση.

    Αυτή η πρακτική συνίσταται στη χορήγηση, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, φαρμάκων που δεν έχουν ακόμα λάβει έγκριση σε ασθενείς που δεν μπορούν να επωφεληθούν από κανένα άλλο φάρμακο από αυτά που υπάρχουν ήδη στην αγορά, μία τακτική που τέθηκε σε εφαρμογή από το 2005.

    Τώρα η ΕΜΕΑ αναγκάστηκε να εκδώσει μία πρώτη απόφαση για το θέμα έπειτα από ερώτηση της Φινλανδίας με αφορμή ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τη νέα γρίπη Α και που έχουν ανάγκη να τους χορηγηθεί Tamiflu, η κατάσταση όμως στην οποία βρίσκονται --π.χ. σε κώμα-- δεν τους επιτρέπει να το λάβουν από το στόμα ή από τη μύτη, που είναι και οι μόνες μορφές του φαρμάκου που έχουν πάρει έγκριση.

    Χωρίς να δώσει ξεκάθαρα την έγκρισή της η ΕΜΕΑ διευκρίνισε σε ποιο πλαίσιο το ιατρικό προσωπικό μπορεί να χορηγήσει σε αυτούς τους ασθενείς μία νέα, ενέσιμη εκδοχή του Tamiflu, η οποία δεν έχει βγει ακόμα στην αγορά.

    ΠΗΓΕΣ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Είδηση: 32316

    [03] Πωλείται το αεροσκάφος που πέρσι προσθαλασσώθηκε στον ποταμό Χάντσον

    Παρασκευη, 22 01 2010 23:08

    Σε δημοπρασία έως τις 27 Μαρτίου έχει βγει το αμερικανικό επιβατικό αεροσκάφος το οποίο πέρυσι προσθαλασσώθηκε με θεαματικό τρόπο στον ποταμό Χάντσον της Νέας Υόρκης.

    Στο συμβάν το οποίο έγινε παγκοσμίως γνωστό ως "το θαύμα του ποταμού Χάντσον" ο πιλότος Τσέλσι "Σάλι" Σάλενμπέργκερ πραγματοποίησε αναγκαστική προσυδάτωση του αεροπλάνου στον ποταμό στις 15 Ιανουαρίου 2009, όταν ένα σμήνος πουλιών μπλέχτηκε στις μηχανές.

    Το αποτέλεσμα ήταν οι 155 επιβάτες και το πλήρωμα να βγουν από το αεροσκάφος σώοι και αβλαβείς.

    Το Airbus A320 που είναι σοβαρά κατεστραμμένο θα πωληθεί μέσω του διαδικτύου από τον διεθνή ασφαλιστικό όμιλο Chartis. Εκτός πώλησης έχουν βρεθεί οι μηχανές του αεροσκάφους που καταστράφηκαν μετά από τη σύγκρουση με το σμήνος.

    Οι διαδικτυακή δημοπρασία του αεροσκάφους πραγματοποιείται στο www.aigaviation.com, ενώ ακόμη δεν υπάρχει εκτιμώμενη τιμή.

    Προς το παρόν το αεροσκάφος βρίσκεται στο Κίρνι του Νιου Τζέρσι. Είδηση: 32328


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 22 January 2010 - 21:51:08 UTC