Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα
  • [02] Αιματηρές συγκρούσεις στη Νιγηρία
  • [03] Ινδία: Ξεπέρασαν τους 450 οι νεκροί από το ψύχος
  • [04] Οι προτεραιότητες της ισπανικής Προεδρίας - Δήλωση Θαπατέρο για Σκοπιανό
  • [05] Ακριβότερα δάνεια σχεδιάζουν οι τράπεζες

    [01] Επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα

    Πεμπτη, 21 01 2010 08:39

    Επιδείνωση του καιρού αναμένεται από το απόγευμα. Η αλλαγή θα αρχίσει από τα νοτιοδυτικά, με τοπικές βροχές, πιο έντονες στα νότια όπου θα εκδηλωθούν και καταιγίδες και χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά, αλλά και σε χαμηλότερο υψόμετρο, στη Μακεδονία. Στην Αθήνα, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 12 βαθμούς κελσίου και στη Θεσσαλονίκη από 2 έως 7 βαθμούς. Νωρίς το πρωί, η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη, κυμαινόταν στους 3 βαθμούς κελσίου.

    Ανοιχτοί δρόμοι αλλά προσοχή λόγω παγετού

    Η κυκλοφορία προς τα χιονοδρομικά κέντρα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας διεξάγεται αλλά πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή λόγω του παγετού.

    Οι οδικές προσβάσεις προς τον Άγιο Αθανάσιο και την Κερασιά, προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν), είναι ανοιχτές με τις αλυσίδες να είναι απαραίτητες τα τελευταία οκτώ χιλιόμετρα.

    Ανοιχτοί είναι οι δρόμοι από τη Βέροια και τη Νάουσα προς χιονοδρομικό του Σελίου ενώ ομαλά διεξάγεται η κυκλοφορία προς το χιονοδρομικό «3-5 Πηγάδια», στο Βέρμιο.

    μαλή είναι και η πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά στο νομό Σερρών, αλλά και στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, στο νομό των Γρεβενών.

    Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων μέσω Βιτσίου στο νομό της Φλώρινας.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Είδηση: 32227

    [02] Αιματηρές συγκρούσεις στη Νιγηρία

    Τεταρτη, 20 01 2010 15:38

    Πάνω από 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Τζος της Νιγηρίας, όπου για πολλές ημέρες σημειώνονταν συγκρούσεις ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους. Η παρουσία των στρατιωτών έχει ενισχυθεί και οι αρχές αναφέρουν ότι ο στρατός έχει ανακτήσει τον έλεγχο της πόλης. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν με αφορμή την κατασκευή τεμένους σε συνοικία, όπου κατοικούν κυρίως χριστιανοί. Από την πλευρά του, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ζήτησε από τις νιγηριανές στρατιωτικές δυνάμεις να είναι συγκρατημένες στη χρήση βίας.

    Δεκάδες χιλιάδες νεκροί από το 1999

    "Η Νιγηρία πρέπει να διασφαλίσει πως οι δυνάμεις διατήρησης της τάξης θα δείξουν αυτοσυγκράτηση και θα σεβαστούν τους διεθνείς κανόνες για τη χρήση βίας" τονίζει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Η νιγηριανή κυβέρνηση αποφάσισε την Τρίτη να στείλει περισσότερα στρατεύματα στο Τζος και να επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας.

    Το HRW εκτιμά πως περισσότεροι από 13.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις στη Νιγηρία, από την πτώση του στρατιωτικού καθεστώτος το 1999 και επισημαίνει πως πολλοί από τους υπευθύνους παραμένουν ατιμώρητοι.

    "Δεν είναι η πρώτη φορά που ξεσπά φονική βία στο Τζος. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει τιμωρήσει ποτέ τους υπεύθυνους" δήλωσε η Κορίν Ντούφκα, ερευνήτρια της οργάνωσης.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Νιγηρία: 150 νεκροί έχουν μεταφερθεί στο κεντρικό τζαμί της πόλης Τζος BBC: Nigeria riot city under control, says army chief Είδηση: 32199

    [03] Ινδία: Ξεπέρασαν τους 450 οι νεκροί από το ψύχος

    Πεμπτη, 21 01 2010 10:56

    Ξεπέρασαν τους 450 οι νεκροί από το φονικό ψύχος που πλήττει τις τελευταίες μέρες τη βόρεια Ινδία. Μόλις την Τετάρτη, ανακοινώθηκαν ακόμα 23 θάνατοι στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές ενώ υπάρχουν φόβοι για ακόμα περισσότερα θύματα, καθώς, σύμφωνα με την μετεωρολογκή υπηρεσία οι χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν και τις επόμενες μέρες. Την ίδια ώρα, σημαντικά προβλήματα στις πτήσεις αλλά και τα δρομολόγια των τρένων προκαλεί η πυκνή ομίχλη που καλύπτει το Νέο Δελχί. Στο αεροδρόμιο Ίντιρα Γκάντι, έχουν ακυρωθεί περίπου 50 διεθνείς και εσωτερικές πτήσεις ενώ λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, τουλάχιστον 75 τρένα δεν κατάφεραν να εκτελέσουν τα δρομολόγια τους.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ Είδηση: 32231

    [04] Οι προτεραιότητες της ισπανικής Προεδρίας - Δήλωση Θαπατέρο για Σκοπιανό

    Τεταρτη, 20 01 2010 21:29

    Σε τέσσερα μεγάλα θέματα συμπεριέλαβε τις προτεραιότητες της Ισπανικής προεδρίας, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουϊς Ροντρίγκες Θαπατέρο, κατά την ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ερωτηθείς για την υπόθεση των Σκοπίων ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε χαρακτηριστικά ότι ο "ρυθμός έχει δοθεί". "Υποστηρίζουμε ρο ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την ευρωπαϊκή επιτροπή των Βαλκανίων και έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό με τον οποίο συνεργάζομαι για αυτό το θέμα" είπε ο κ. Θαπατέρο και εξέφρασε την ελπίδα να δοθεί σύντομα λύση καθώς όπως είπε υπάρχει βούληση και από τις δυο πλευρές.

    Ενέργεια, Ψηφιακή Αγορά, Πράσινη Οικονομία, Παιδεία

    Στην Ενέργεια , στην Ψηφιακή αγορά με στόχο την επένδυση στην τεχνολογία της επικοινωνίας, στη Βιώσιμη Πράσινη Οικονομία με στόχο την προώθηση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, και στην Ανώτατη Εκπαίδευση και Πανεπιστήμια.

    «Γνωρίζουμε όλοι » είπε ο κ. Θαπατέρο, «ότι η στρατηγική της Λισαβόνας απέτυχε, διότι δεν είχαμε κοινοτικούς πόρους, ευρωπαϊκούς πόρους, για να μεταφρασθούν στη πράξη ορισμένα μέτρα αποφασιστικής σημασίας, σε σχέση με τους παραπάνω 4 τομείς, για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιδείξει μεγαλύτερη κοινοτική ισχύ».

    Σύμφωνα με τον κ. Θαπατέρο κατά τη διάρκεια του ερχόμενου εξαμήνου θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση των τεσσάρων αυτών θεμάτων, γιατί όπως ανέφερε «θα πρέπει να συμπεριληφθούν σωστά στη στρατηγική του 2020 για την οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

    «Η Ευρώπη θα πρέπει να βάλει ένα στοίχημα με τον εαυτόν της προχωρώντας στον τομέα της οικονομίας, στην οικονομική ένωση και συνεργασία, φροντίζοντας να έχουν τα κοινοτικά όργανα ιδίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέες δυνατότητες για την καθοδήγηση και εκτέλεση των στόχων» υπογράμμισε ο Ισπανός ηγέτης.

    Αναπτύσσοντας τους τέσσερις βασικούς στόχους της προεδρίας του εξήγησε:

    Η Ενέργεια είναι ένα από τα πρώτα θέματα στα οποία θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές.

    Πριν από 10 και πλέον χρόνια, είπε ο κ. Θαπατέρο, η Ευρώπη δεσμεύθηκε να φθάσει το 10% αποδέσμευσης από την ενέργεια. Αντίθετα είχαμε μία αύξηση της ενεργειακής μας εξάρτησης κατά 9 μονάδες, πουμεταφράζονται σε 670 εκατ. ευρώ. Από τις δαπάνες αυτές απορρέει και ηοικονομική μας αδυναμία για άλλες επενδύσεις.

    Το ποσό αυτό είναι ισοδύναμο με το ποσό που αφιερώνουν όλες οι χώρεςτης Ένωσης για τις δημόσιες επενδύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης ο κ. Θαπατέρο υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που θα πρέπει να δοθεί «στη δημιουργία μιας κοινής ενεργειακής αγοράς με συζεύξεις».

    Έφερε για παράδειγμα τη σύζευξη που θα μπορούσε να γίνει από την Ισπανία προς την Ευρώπη μέσω της Γαλλίας, για το φυσικό αέριο που εισάγεται από την Αλγερία.

    « Οι ενεργειακές συζεύξεις θα ευνοήσουν τον ανταγωνισμό και θα μας επιτρέψουν να μειώσουμε την ενεργειακή μας εξάρτηση από τις μεγάλες χώρες ».

    Δεύτερος στόχος είναι η «Ψηφιακή αγορά», η επένδυση στην τεχνολογία της επικοινωνίας.

    «Το 40% της αύξησης της παραγωγικότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία» είπε ο κ. Θαπατέρο, «οφείλεται στις τεχνολογίες επικοινωνίας,ενημέρωσης και πληροφορίας».

    Υποστήριξε ότι η Ευρώπη έχει μεν ηγετική θέση στον τομέα γιατί έχειηγετικές επιχειρήσεις, ωστόσο δεν έχει εσωτερική ψηφιακή αγορά, λόγωτων εμποδίων που υπάρχουν.

    Πρότεινε την κατάρριψη των εμποδίων, τη δημιουργία «δικτύων νέας γενιάς», τη διευκόλυνση του ηλεκτρονικού εμπορίου όχι μόνο στο εσωτερικό κάθε χώρας, αλλά και ανάμεσα στις χώρες-μέλη.

    Τρίτος στόχος είναι η «Βιώσιμη Πράσινη Οικονομία» και βιώσιμη βιομηχανία.

    Στο πλαίσιο της καταπολέμησης των κλιματικών αλλαγών, ο κ. Θαπατέρο δήλωσε ότι θέλει να δρομολογήσει «ένα πρόγραμμα ανάπτυξης του ηλεκτρικού αυτοκινήτου».

    Δήλωσε ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες ευρίσκονται ήδη σε αυτήν την μεταμόρφωση, εάν όμως ένα τέτοια επίτευγμα αποτελέσει το κοινό όραμα όλων των Ευρωπαίων, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά και σε πολλούς τομείς.

    Τέταρτος στόχος είναι η ανανέωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, του χώρου των Πανεπιστημίων, της Έρευνας και Ανάπτυξης.

    Ο κ. Θαπατέρο υποστήριξε ότι τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη δενπροχώρησε αρκετά στο τομέα αυτό και κατά την άποψή του πρέπει ναολοκληρωθεί

    «Η διαδικασία της Μπολώνια», για ένα πανεπιστήμιο και μία έρευνα με περισσότερο ευρωπαϊκό χαρακτήρα.

    «Εκεί βρίσκεται ο μεγάλος μοχλός για να επιτύχουμε τα θετικά αποτελέσματα στο μέλλον», κατέληξε ο κ. Θαπατέρο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32224

    [05] Ακριβότερα δάνεια σχεδιάζουν οι τράπεζες

    Τεταρτη, 20 01 2010 21:01

    Αύξηση των επιτοκίων σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες σχεδιάζουν οι τράπεζες, προκαλώντας τις αντιδράσεις των καταναλωτών, αλλά και τους εμπορικού κόσμου που υποφέρει από την έλλειψη ρευστότητας. Μάλιστα, η αναμενόμενη άνοδος του βασικού επιτοκίου του ευρώ μέσα στο 2010, θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους παλαιούς δανειολήπτες. Πάντως το Υπουργείο Οικονομίας ετοιμάζει νομοσχέδιο στις αρχές του επόμενου μήνα, που θα απαγορεύει τον ανατοκισμό και θα καταργεί 12 καταχρηστικές χρεώσεις των τραπεζών.

    Η αύξηση του κόστους δανεισμού στις διεθνείς αγορές φέρνει ακριβότερα δάνεια. Όσοι θελήσουν πλέον να δανειστούν θα πληρώσουν μισό τοις εκατό τουλάχιστον ακριβότερο το χρήμα, ενώ η επιβάρυνση σε καταναλωτικά και πιστωτικές μπορεί να φθάσει ακόμη και το 1%.

    Ο κλοιός των ακριβότερων δόσεων αναμένεται να σφίξει και για τους παλιούς δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο, καθώς όπως εκτιμούν αναλυτές η ΕΚΤ προτίθεται να αυξήσει κατά τουλάχιστον 0,25% το βασικό επιτόκιο του ευρώ μέσα στο πρώτο 6μηνο του έτους.

    Έτσι για ένα στεγαστικό 200.000 ευρώ 20ετούς διάρκειας, που σήμερα, με επιτόκιο 4%, η μηνιαία δόση είναι 1.212 ευρώ, με επιτόκιο στο 4,5%, η μηνιαία δόση σκαρφαλώνει στα 1.265 ευρώ. Η επιπλέον επιβάρυνση για τον νέο δανειολήπτη είναι 53 ευρώ το μήνα ή 636 ευρώ τον χρόνο.

    Αν αυξηθεί και το επιτόκιο του ευρώ, τότε η επιβάρυνση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη: Στα 80,5 ευρώ το μήνα ή 966 ευρώ το χρόνο.

    Υψηλότερο επιτόκια έρχονται όμως και στις καταθέσεις, με κέρδη για όσους διαθέτουν χρήματα προς επένδυση. Ήδη τα επιτόκια καταθέσεων προθεσμίας αυξήθηκαν κατά 0,5% και για μεγάλα ποσά- άνω των 100.000 ευρώ- το ονομαστικό επιτόκιο ξεπερνά το 3%.

    Δριμύ κατηγορώ κατά των τραπεζών εξαπολύουν οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, που επιμένουν να κρατούν κλειστές τις στρόφιγγες δανεισμού.

    Κι όλα αυτά την ώρα που οι «κόκκινες» οφειλές προσεγγίζουν πλέον τα 22 δισ. ευρώ. Οι καθυστερήσεις πληρωμών στις πιστωτικές έχουν χτυπήσει το 20% και οι κόκκινες οφειλές έχουν φτάσει τα 2 δισ. ευρώ. Τα 4 δισ. ευρώ έφτασαν τα καθυστερούμενα καταναλωτικά και τα 6,5 δισ. τα στεγαστικά.

    Στοπ στα πανωτόκια σε στεγαστικά, καταναλωτικά και κάρτες, πάντως έρχεται να βάλει με ρύθμιση το υπουργείο Οικονομίας. Με νόμο θα απαγορεύεται για πρώτη φορά, ο ανατοκισμός των χρεών όταν καθυστερεί η αποπληρωμή τους.

    Πηγή: NET Είδηση: 32218


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 21 January 2010 - 9:50:58 UTC