Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βιβλική καταστροφή
  • [02] Επίθεση στο γραφείο του υφυπουργού Δικαιοσύνης
  • [03] Τριμερής συνάντηση για την ELITE
  • [04] Μόλις το 3,5 % των Ελλήνων έχει εμβολιαστεί για τον ιό της νέας γρίπης
  • [05] Συνάντηση Τσίπρα με το σύλλογο καθαριστριών
  • [06] Θεσσαλονίκη: Απετράπη αυτοκτονία ανήλικης
  • [07] OTOE: Ανησυχία για το Ταχυδρομικό - Ταμιευτήριο
  • [08] H ακατάλληλη διατροφή βοηθά στη κατάθλιψη
  • [09] Ταξί... για έργα τέχνης
  • [10] Αποκωδικοποιήθηκε το γονιδίωμα της σόγιας
  • [11] Έγκυος η Ντάνι Μινόγκ
  • [12] Ο «χάρτης» των αγροτικών κινητοποιήσεων.
  • [13] Μυτιλήνη: Συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία του Ν. Ζαμίτ

    [01] Βιβλική καταστροφή

    Πεμπτη, 14 01 2010 08:59

    Βιβλική είναι η καταστροφή στην Αϊτή μετά το τρομακτικό χτύπημα των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα. Για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς έκανε λόγο ο Πρόεδρος της χώρας Ρενέ Πρεβάλ, ενώ ο Πρωθυπουργός Ζαν Μαξ Μπελερίβ, σε δηλώσεις του στο CNN μίλησε για αριθμό θυμάτων που ενδέχεται να ξεπεράσει τις 100.000. Την ίδια ώρα, στους δρόμους της πρωτεύουσας Πόρτ ο Πρένς, εκτυλίσσονται τραγικές στιγμές, με τους επιζώντες να προσπαθούν να συνδράμουν το έργο των διασωστών για να απεγκλωβίσουν ζωντανούς . Ο αριθμός των παγιδευμένων στα ερείπια είναι αδύνατο να προσδιοριστεί ενώ σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, τουλάχιστον 3.000.000 άνθρωποι έχουν επείγουσα ανάγκη βοήθειας. Στις ΗΠΑ, η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ακύρωσαν το προγραμματισμένο ταξίδι τους στην Αυστραλία για να συμβάλουν στον συντονισμό της βοήθειας προς την Αϊτή.

    Δεύτερη νύχτα φρίκης

    "Τριάντα ώρες μετά το σεισμό ξένη βοήθεια δεν έχει φθάσει, τα σωστικά συνεργεία παλεύουν απεγνωσμένα, τα νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί ζημιές - και μόνο ένα πασχίζει να ανταπεξέλθει στη ροή τραυματιών"

    Μοιρολόγια, τραγούδια και προσευχές ακούγονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας στα συντρίμμια των κτηρίων που κατέρρευσαν από το φονικό χτύπημα 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ξημερώματα της Τρίτης.

    Δεκάδες χιλιάδες Αϊτινοί πέρασαν τη νύχτα ανάμεσα σε πτώματα και ερείπια, με τους περισσότερους να είναι συγκεντρωμένοι στο Πεδίον Αρεως, την κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας, η οποία έχει μετατραπεί σε γιγαντιαίο προσφυγικό καταυλισμό.

    Μέσα στη νύχτα, εξαντλημένοι διασώστες έσκαβαν χωρίς σταματημό, με εργαλεία και με τα γυμνά τους χέρια, σε μια απελπισμένη κούρσα με το χρόνο για να απελευθερώσουν όσους περισσότερους μπορούν από τα συντρίμμια.

    Ένα μωρό έκλαιγε κι η φωνή του αντηχούσε μέσα στα συντρίμμια καθώς μια ομάδα ανδρών δούλευαν ακατάπαυστα, σιωπηλοί, προσπαθώντας να το βγάλουν. Ένας μετασεισμός τους σκόρπισε έντρομους. Εκτός από τον Ζανβέλ Αντουάν, που κράταγε το χέρι του μωρού και προσπαθούσε να το ηρεμήσει.

    Παγκόσμια κινητοποίηση για την Αϊτή

    Παγκόσμια είναι η κινητοποίηση για την παροχή βοήθειας προς την Αϊτή.

    Έκτακτη Σύνοδο προκειμένου να αποφασιστεί ο τρόπος και το μέγεθος της βοήθειας που θα αποσταλεί στην Αϊτή πραγματοποίησαν σήμερα οι υπουργοί Ανάπτυξης της Ε.Ε.

    Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον τόνισε: "Ζήτησα από τον ισπανό υπουργό Ανάπτυξης του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ να συγκαλέσει σύνοδο την Δευτέρα των υπουργών Ανάπτυξης της ΕΕ για να προχωρήσουμε".

    "Είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε, μπορούν να υπολογίζουν σε εμάς", κατέληξε.

    Οι ΗΠΑ θα αποστείλουν έως και 3.500 στρατιώτες στην Αϊτή από την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία, εκ των οποίων οι πρώτοι 100 στρατιώτες φτάνουν σήμερα για να προετοιμάσουν την άφιξη μεγαλύτερης δύναμης και να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πληθυσμού της χώρας από τον καταστροφικό σεισμό και στην ασφάλεια, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού.

    Εξάλλου το Πεντάγωνο αποστέλλει αεροπλανοφόρο και τρία αμφίβια πλοία, συμπεριλαμβανομένου ενός που μπορεί να μεταφέρει έως και 2.000 πεζοναύτες.

    Οι ΗΠΑ θα αποστείλουν επίσης 300 μέλη ιατρικού προσωπικού και έχουν ήδη θέσει σε ετοιμότητα 12.000 για πιθανή αποστολή τους στην Αϊτή, ανακοίνωσε παράλληλα η υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Καθλίν Σιμπέλιους.

    Παράλληλα ο βρετανός υπουργός για τη Διεθνή Ανάπτυξη Ντάγκλας Αλεξάντερ ανακοίνωσε ότι η Βρετανία αποδεσμεύει βοήθεια 6,15 εκατομμυρίων λιρών (6,87 εκατομμύρια ευρώ) για την Αϊτή.

    Την ίδια στιγμή και η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα χορηγήσει στην Αϊτή βοήθεια 1 εκατομμυρίου δολαρίων σε ρευστό για την λήψη άμεσων μέτρων που θα έχει στόχο την ανακούφιση του σεισμόπληκτου πληθυσμού.

    Εξάλλου και η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να αποστείλει συνολικά 4 αεροσκάφη στην Αϊτή με σωστικά συνεργεία. "Ένα τέταρτο αεροσκάφος θα αναχωρήσει με 40 στρατιωτικούς που είναι ειδικοί στις επιχειρήσεις διάσωσης και έρευνας", δήλωσε η ισπανίδα υπουργός Άμυνας Κάρμε Τσακόν.

    Τέλος ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ ανακοίνωσε σήμερα ότι 91 Γάλλοι που είχαν τραυματιστεί ή υποστεί σοκ από τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή, εκ των οποίων 7 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, μεταφέρθηκαν στη Μαρτινίκα για να λάβουν εκεί ιατρική φροντίδα.

    Νωρίτερα, τρία γαλλικά στρατιωτικά αεροσκάφη και ένα Airbus A 310 απογειώθηκαν με προορισμό την Αϊτή ενώ πέρα από τη Γαλλία, Καναδάς, Βενεζουέλα και Χιλή στέλνουν ομάδες διασωστών με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.

    Φήμες για έλευση τσουνάμι σπέρνουν τον πανικό

    Χιλιάδες Αϊτινοί πανικόβλητοι προσπαθούν να φθάσουν στα υψώματα του Πετιόν Βιλ, ενός προαστίου του Πορτ-ο-Πρενς ύστερα από φήμες για την έλευση τσουνάμι.

    Κανένα συγκεκριμένο στοιχείο δεν επιβεβαιώνει άνοδο της στάθμης του νερού στα προάστια του Πορτ-ο-Πρενς. Σύμφωνα με αρκετές μαρτυρίες, στο αεροδρόμιο της πόλης που βρίσκεται στην παραλία, δεν παρατηρήθηκε άνοδος της στάθμης του νερού.

    Σύμφωνα με τη διευθύντρια ενός ξενοδοχείου που ζήτησε να μην κατονομαστεί, άνθρωποι μεταδίδουν αυτές τις φήμες για να διευκολύνουν τη λεηλασία των σπιτιών.

    Τηλεφωνική γραμμή για Έλληνες με συγγενείς στην Αϊτή

    Τη συμπαράσταση της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στο δοκιμαζόμενο λαό της Αϊτής εξέφρασε ο Γ. Παπανδρέου, καλώντας παράλληλα τα υπουργεία το καθένα από την πλευρά του να συμβάλουν στην αποστολή βοήθειας στη σεισμόπληκτη περιοχή και υπενθυμίζοντας ότι η Αιτή ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε και στήριξε την ελληνική επανάσταση του 1821.

    Την ίδια ώρα και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μεταξύ των θυμάτων είναι 16 μέλη της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ, με 150 να αγνοούνται, ενώ αγνοούμενοι είναι και 50 γάλλοι πολίτες.

    Καλά στην υγεία τους οι 15 Έλληνες στην Αϊτή

    Όσον αφορά στην τύχη των ελλήνων που βρίσκονται στην Αϊτή, σύμφωνα με την πρεσβεία στο Καράκας -που είναι η κοντινότερη διπλωματική αποστολή της Ελλάδας στο Πορτ' Ο Πρενς- όλοι είναι καλά στην υγεία τους. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης, με εξαίρεση έναν έλληνα, το υπουργείο Εξωτερικών, έχει επικοινωνήσει με όλους, είναι σώοι και είναι ασφαλείς. Ο δέκατος πέμπτος βρίσκεται σε κρουαζιέρα και δεν είναι βέβαιο ότι ήταν στην Αϊτή την ώρα του σεισμού.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105. 8, ο Σπύρος Κουβέλης, δήλωσε ότι στην Αϊτή υπάρχουν 15 Έλληνες.

    "Έχουμε μιλήσει με τους 14. Ο 15ος ενδεχομένως μπορεί να είναι και εκτός Αϊτής" ανέφερε τονίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επαφή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και τη Unicef για την παροχή βοήθειας.

    Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εξωτερικών θέτει στη διάθεση των Ελλήνων πολιτών, που επιθυμούν να πληροφορηθούν για την τύχη συγγενών τους ή άλλων προσώπων, που τυχόν βρίσκονται στην Αϊτή, τις εξής τηλεφωνικές γραμμές: 210/36.81.212 - 210/36.81.730 & 210/36.81.350

    Οικονομική βοήθεια

    Έκκληση για τη συγκέντρωση 10 εκατομμυρίων δολαρίων, απηύθυνε η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού. Εκατό εκατομμύρια δολάρια δεσμεύθηκε να αποδεσμεύσει η Παγκόσμια τράπεζα ενώ στη βοήθεια αναμένεται να συνδράμουν επίσης το ΔΝΤ και η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης.

    Εντολή για την άμεση διάθεση 10 εκατομμυρίων δολαρίων και την αποστολή 14 τόνων τροφίμων έδωσε ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

    Η Βραζιλία, ήδη θρηνεί για 11 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας ενώ εκφράζονται φόβοι για το χαμό ακόμα περισσότερων Βραζιλιάνων. Μεταξύ των νεκρών είναι και μία από τις γνωστότερες Βραζιλιάνες ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των παιδιών, παιδίατρος Ζίλντα Αρνς Νόιμαν.

    Εκατομμύρια δολάρια βοήθεια στους σεισμόπληκτους δεσμεύτηκαν να στείλουν αρκετές ιδιωτικές επιχειρήσεις.

    Η Digicel Group, εταιρία κινητής τηλεφωνίας στην Αϊτή, ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 5 εκατ. δολάρια σε μετρητά, η Lowe's Cos Inc, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία ειδών επισκευής κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα δώσει 1 εκατ. δολάρια στον Ερυθρό Σταυρό, η Home Depot θα διαθέσει 100.000 στον Ερυθρό Σταυρό ενώ 250.000 δολάρια στον Ερυθρό Σταυρό θα διαθέσει και η National Bank of Canada.

    Η Bank of America Corp δεσμεύτηκε να δώσει 1 εκατ. δολάρια, η Kellogg Co υποσχέθηκε να δώσει 250.000 δολάρια, η φαρμακευτική Abbott Laboratories 1 εκατ. δολάρια, περιλαμβανομένων φαρμάκων και ειδών διατροφής, η εταιρία υπηρεσιών στο Διαδίκτυο Go Daddy 500.000 δολάρια, η τράπεζα Wells Fargo 100.000 μέσω του αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού και ο χρηματοοικονομικός όμιλος BMO δεσμεύτηκε να δώσει 250.000 δολάρια.

    Η FedEx Corp συνεργάζεται με διεθνείς οργανώσεις αρωγής για την μεταφορά από αέρος εφοδίων, ενώ η United Parcel Service Inc, που συνεργάζεται με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ, ανακοίνωσε ότι οι εθελοντές της που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα κληθούν σύντομα. Η UPS ανακοίνωσε επίσης πως σχεδιάζει να δώσει 1 εκατ. δολάρια, τα μισά σε υπηρεσίες και τα μισά σε μετρητά.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Τραγωδία στην Αϊτή Είδηση: 31910

    [02] Επίθεση στο γραφείο του υφυπουργού Δικαιοσύνης

    Πεμπτη, 14 01 2010 13:13

    Επίθεση στο πολιτικό γραφείο του υφυπουργού Δικαιοσύνης Απόστολου Κατσιφάρα πραγματοποίησε ομάδα από περίπου 15 κουκουλοφόρους. Τραυματίστηκαν δύο εργαζόμενοι οι οποίοι διακομιστήκαν στο νοσοκομείο. Οι κουκουλοφόροι πέταξαν φέιγ-βολαν με τα οποία ζητούν την απελευθέρωση αναρχικών. Την επίθεση καταδίκασαν ο Πρωθυπουργός και τα πολιτικά κόμματα.

    Με οργανωμένο σχέδιο και με καταδρομικό τρόπο έδρασαν οι κουκουλοφόροι που επιτέθηκαν στο πολιτικό γραφείο του Γιώργου Κατσιφάρα στην οδό Θεμιστοκλέους, που χρησιμοποιεί και ο ανιψιός του , υφυπουργός Δικαιοσύνης Απόστολος Κατσιφάρας.

    Οι περίπου 10 νεαροί , έφτασαν χωριστά στην είσοδο της πολυκατοικίας, και οι μισοί που αυτούς ανέβηκαν στον πρώτο όροφο. Ένας χτύπησε το κουδούνι και η μόλις άνοιξε η πόρτα, οι κουκουλοφόροι άρχισαν να χτυπούν με σφυριά και λοστούς τον 28χρονο συνεργάτη του υφυπουργού Δικαιοσύνης, και τον 59χρονο οδηγό του Γιώργου Κατσιφάρα.

    Ο πρώην υπουργός δεν χτυπήθηκε από τους νεαρούς. Η αστυνομία μετά την επίθεση προχώρησε στις προσαγωγές πέντε υπόπτων, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

    Αντιδράσεις Στην επίθεση αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

    "Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα δυσάρεστο γεγονός, ότι είχαμε πάλι μια πράξη βίας απέναντι σε αθώους ανθρώπους, στο γραφείο του Υφυπουργού, Απόστολου Κατσιφάρα, όπου συνεργάτες του χτυπήθηκαν από μια ομάδα αγνώστων με λοστούς και μερικοί, μάλιστα, βρίσκονται στο νοσοκομείο.Να τους ευχηθούμε κατ' αρχήν καλή ανάρρωση και βεβαίως, καταδικάζουμε με κάθε τρόπο αυτή την πράξη ωμής βίας, αυτή την απαράδεκτη πράξη. Γι' αυτό ακριβώς εργαζόμαστε, για την ευνομία σε κάθε πτυχή της ελληνικής κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής", τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    "Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη σημερινή άνανδρη επίθεση και τον βίαιο ξυλοδαρμό συνεργατών του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, Απόστολου Κατσιφάρα, στο πολιτικό του γραφείο στην Αθήνα, την ώρα που ίδιος συμμετείχε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η επίθεση αυτή, που παραπέμπει σε σκοτεινές εποχές του παρελθόντος, στρέφεται εναντίον των εκλεγμένων εκπροσώπων του ελληνικού λαού, της Δημοκρατίας, της ελευθερίας και προσβάλλει βάναυσα το δικαίωμα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Στους συνεργάτες του εκφράζουμε τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση.Είναι αυτονόητο ότι, οι αρμόδιες αρχές διερευνούν την υπόθεση, ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν το ταχύτερο στη Δικαιοσύνη", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

    "Η επιδρομή κουκουλοφόρων στο πολιτικό γραφείο του Υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. Απόστολου Κατσιφάρα, συνιστά απαράδεκτη πράξη την οποία και καταδικάζουμε με τον πλέον απερίφραστο τρόπο. Η επιδρομή επαναφέρει βέβαια στην επικαιρότητα τη χρήση της κουκούλας ως μεθόδου απόκρυψης των χαρακτηριστικών των ενόχων", τόνισε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτης της ΝΔ, Νίκος Δένδιας.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ-ΝΕΤ Είδηση: 31933

    [03] Τριμερής συνάντηση για την ELITE

    Πεμπτη, 14 01 2010 14:25

    Έκτακτη ενίσχυση ύψους 1.000 ευρώ από τον ΟΑΕΔ, θα λάβει ο κάθε εργαζόμενος στην υποδηματοποιεία ELITE. Επίσης η εργοδοτική πλευρά δεσμεύτηκε να καταβάλλει αντίστοιχο ποσό σε κάθε εργαζόμενο. Οι αποφάσεις αυτές προέκυψαν μετά από τριμερή συνάντηση εργοδοσίας, εργαζομένων και υπουργείου Εργασίας, με θέμα τη ρύθμιση στο θέμα των οφειλομένων της επιχείρησης προς τους εργαζόμενους που έχουν καταλάβει το εργοστάσιο. Παράλληλα οι εργαζόμενοι είχαν και κινητοποίηση έξω από το υπουργείο.

    Με απόφαση συνέλευσης των εργαζομένων, που πραγματοποιήθηκε μετά την τριμερή συνάντηση, η κατάληψη συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα. Η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετά την πρόταση του εργοδότη να καταβάλλει 300 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο, αντί 500 σε δύο δόσεις, από τα συνολικά 1.000 που είχε συμφωνηθεί και τα υπόλοιπα να καταβληθούν στο τέλος Ιανουαρίου, πρόταση που επίσης έγινε μετά την τριμερή συνάντηση.

    Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Οκτώβριο παρά το γεγονός εμφανίζει λειτουργικά κέρδη και παράλληλα ο εργοδότης ζήτησε κυβερνητική μεσολάβηση για τραπεζικό δάνειο ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ. Τη Δευτέρα με παρέμβαση του υπουργείου θα συναντηθούν η διοίκηση της εταιρείας με στελέχη της Εθνικής τράπεζας ώστε να εξεταστεί η νέα δανειοδότηση του εργοστασίου. Τα χρέη του εργοστασίου υπολογίζονται σε περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 6,5 αφορούν σε δανειακές υποχρεώσεις.

    Συνέδριο ΓΣΕΕ

    Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, κάνει γνωστό ότι συνεδριάζει την Τρίτη 19 Ιανουαρίου στις 10πμ η Εκτελεστική Επιτροπή της συνομοσπονδίας, με θέματα ημερησίας διάταξης:

    α) Προγραμματισμός

    β) 34ο Συνεδρίο ΓΣΕΕ

    γ)Τρέχοντα θέματα

    Στη συνεδρίαση αυτή η εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας θα αποφασίσει και θα διαμορφώσει το πλαίσιο δράσης για όλα τα μεγάλα και σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο της εργασίας, τους συνταξιούχους και τους ανέργους. Επίσης οδεύοντας προς το 34ο Συνέδριο θα καθορίσει τις προσυνεδριακές διαδικασίες και θα συζητήσει όλα τα θέματα που αφορούν την οργάνωση και διεξαγωγή του Συνεδρίου.

    Είδηση: 31939

    [04] Μόλις το 3,5 % των Ελλήνων έχει εμβολιαστεί για τον ιό της νέας γρίπης

    Πεμπτη, 14 01 2010 11:04

    Ακόμη 2 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα μας, πρέπει να αποκτήσουν αντισώματα απέναντι στον ιό της νέας γρίπης Η1Ν1, προκειμένου να δημιουργηθεί το οχυρωματικό τείχος του 40% του πληθυσμού μας, σε ενδεχόμενο νέο πανδημικό κύμα, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας Γρίπης που συνεδρίασε το πρωί. Την ίδια ώρα, μόλις το 3,5% των Eλλήνων έχει εμβολιαστεί, από τους οποίους οι μισοί ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ γίνονται προσπάθειες να επιστραφούν στις φαρμακευτικές εταιρείες τα αδιάθετα εμβόλια. Οι 1000 αναφορές του ΕΟΦ για παρενέργειες του εμβολίου, αφορούν ήπια συμπτώματα, ενώ τα 17 πιο σοβαρά περιστατικά δεν συνδέονται αποδεδειγμένα με το εμβόλιο, τόνισε η πρόεδρος του Συμβουλίου, κ. Ελένη Γιαμαρέλου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Ελένη Γιαμαρέλου και την αντιπρόεδρο του ΚΕΛΠΝΟ Μένη Μαλιώρη, μόνο 200.000 πολίτες, σε σύνολο 1,5 εκατομμυρίων που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες εμβολιάστηκαν στη χώρα μας για τη νέα γρίπη.

    Στο μεταξύ, μέχρι σήμερα ο αριθμός των ασθενών που έχασαν τη ζωή τους έχει φτάσει τους 93, με έναν στους πέντε από αυτούς να μην αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα υγείας.

    Συγκεκριμένα, μία γυναίκα 50 ετών με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια και διαβήτη είναι το τελευταίο θύμα της νέας γρίπης που καταγράφηκε στη χώρα μας. Από χθες νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική και ένα κοριτσάκι 6 ετών, που δεν είχε άλλα προβλήματα υγείας.

    Από τους 93 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από την αρχή της επιδημίας, οι 17 πέθαναν μέσα στο 2010.

    Παρά την ύφεση των κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία συνεχίζονται, και κάθε μέρα νοσηλεύονται κατά μέσο όρο στην εντατική 50 άνθρωποι. Οι επιστήμονες εμμένουν στην ανάγκη εμβολιασμού.

    Όπως τόνισε η πρόεδρος του Συμβουλίου, καθηγήτρια Ελ. Γιαμαρέλου, «πρέπει να συνεχιστεί η επίκληση για εμβολιασμό, ιδίως στις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς από τα ως τώρα στοιχεία προκύπτει ότι 80% των ανθρώπων, που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της νέας γρίπης, ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Μόλις 20% ήταν απολύτως υγιείς, όταν προσβλήθηκαν από τον ιό».

    Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Υγείας εξακολουθεί τις διαβουλεύσεις για τα 12 εκατ. δόσεις εμβολίων, που έχουν παραγγελθεί, αλλά δεν παραλήφθηκαν. Η αντιπρόεδρος Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΛΠΝΟ), Μένη Μαλιώρη, εξήγησε ότι οι παραγγελίες έπρεπε να γίνουν, καθώς στην αρχή της επιδημίας προείχε η πρόληψη και είχε ληφθεί υπόψη και το πιο δυσάρεστο σενάριο.

    Είπε ότι «κάτι περισσότερο είχε προβλεφθεί, κάτι λιγότερο τελικά προέκυψε» και κατέληξε ότι «τα συμπεράσματα βγαίνουν στο τέλος», τονίζοντας παράλληλα πως «ένας θάνατος δεν κοστολογείται».

    Τέλος, την επιτροπή απασχόλησε και το θέμα της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών, καθώς οι Έλληνες τα παίρνουν ακόμα και για μία απλή ίωση. Η χώρα μας κατέχει την 1η θέση στην Ευρώπη τόσο στην κατανάλωση όσο και στην αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά.

    Πηγή: NET, NET 105.8

    Είδηση: 31924

    [05] Συνάντηση Τσίπρα με το σύλλογο καθαριστριών

    Πεμπτη, 14 01 2010 14:42

    Για διεύρυνση της "μαύρης τρύπας" της ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης εργασίας έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τη συνάντησή του με την Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακών Βοηθών. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για υπαναχώρηση από τις προεκλογικές του εκστρατείες σε ότι αφορά στον εργασιακό μεσαίωνα και με αφορμή και την υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα, μίλησε για δουλεμπόριο ανθρώπινων ψυχών σε ένα χώρο, που όπως είπε, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα κρούσματα εμπλοκής του σε μαφιόζικες συμπεριφορές.

    Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε συνυπεύθυνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τόσο τις κυβερνήσεις που δεν εφαρμόζουν τους νόμους όσο και την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος που όπως είπε δεν ενδιαφέρεται για εργαζόμενους δεύτερης διαλογής.

    Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδείξει τις απάνθρωπες αυτές συνθήκες, τις παρανομίες και θα ξεσκεπάσει όπως τόνισε τις διασυνδέσεις που κρύβονται μεταξύ αυτών των εταιριών με ανθρώπου του περιβάλλοντος του συνδικαλιστικού κινήματος και της νύχτας και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ενώ προεκλογικά η λέξη εργασιακός μεσαίωνας κυριαρχούσε στο λεξιλόγιό του, σήμερα η λέξη αυτή έχει εξαφανιστεί και όχι μόνο δεν διαφαίνεται πρόθεση περιορισμού αυτού του εργασιακού μεσαίωνα, αλλά όσο πάει και διευρύνεται.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 31942

    [06] Θεσσαλονίκη: Απετράπη αυτοκτονία ανήλικης

    Πεμπτη, 14 01 2010 17:57

    Το Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε ότι απέτρεψε την αυτοκτονία ανήλικης, η οποία δημοσίευσε στο Διαδίκτυο τη συγκεκριμένη πρόθεσή της.

    Όπως ανακοινώθηκε, το κορίτσι, που ζει στη Θεσσαλονίκη, δημοσίευσε ηλεκτρονικό μήνυμα σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, όπου έλεγε ότι σκοπεύει να αυτοκτονήσει για προσωπικούς λόγους.

    Οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν τα ψηφιακά ίχνη της ανήλικης και ενημέρωσαν αμέσως τους οικείους της για την παροχή ψυχολογικής ή οποιαδήποτε άλλης υποστήριξης απαιτείται.

    Τελικά, η νεαρή δεν προέβη σε καμία σχετική ενέργεια και είναι καλά στην υγεία της.

    AΠΕ Είδηση: 31954

    [07] OTOE: Ανησυχία για το Ταχυδρομικό - Ταμιευτήριο

    Πεμπτη, 14 01 2010 16:10

    Κατηγορηματικά διαψεύδει η ΟΤΟΕ με ανακοίνωσή της, δημοσίευμα ηλεκτρονικής εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο ο Υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης φέρεται να είπε σε υψηλόβαθμα στελέχη της ΟΤΟΕ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ότι "υπάρχει εντολή από το Μαξίμου για πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας". Η ΟΤΟΕ τονίζει ότι δεν υπήρξε καμία επικοινωνία με τον κ. Σαχινίδη.

    Παράλληλα σε ανακοίνωσή της, η ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων, αναφέρει ότι χθες, σε συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους εργαζόμενους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κατατέθηκαν ανησυχίες, φόβοι και προβληματισμοί με αφορμή δημοσιεύματα, που αφορούν στην προοπτική του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, τα οποία συμφωνήθηκε να διερευνηθούν από κοινού τις προσεχείς μέρες, τόσο στη διοίκηση της Τράπεζας, όσο και στην κυβέρνηση. Είδηση: 31951

    [08] H ακατάλληλη διατροφή βοηθά στη κατάθλιψη

    Πεμπτη, 14 01 2010 11:51

    H λανθασμένη διατροφή βοηθάει περισσότερο τις γυναίκες που πάσχουν από κατάθλιψη και άγχος, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη. Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης διαπίστωσαν ότι οι διαταραχές της διάθεσης ήταν πιο συχνές σε γυναίκες, ηλικίας 20 με 93 ετών, οι οποίες σε διάστημα δέκα ετών, τρέφονταν κυρίως με επεξεργασμένα και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα. "Δεν υπάρχει κάποια μαγική δίαιτα", αναφέρει σε ηλεκτρονικό μήνυμά της που απέστειλε στο Reuters, η δρ Φελίτσε Τζάκα και προσθέτει ότι μία δίαιτα που θα αποτελείται κυρίως από λαχανικά, φρούτα, τρόφιμα ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και άπαχο κρέας και σπανίως επεξεργασμένα τρόφιμα και γλυκά βοηθάει τον οργανισμό βιολογικά αλλά και ψυχικά.

    Η Τζάκα και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν τα διατροφικά και ψυχιατρικά ευρήματα που συνέλεξαν μέσα σε μία δεκαετία σε δείγμα 1.046 γυναικών.

    Συνολικά 925 γυναίκες δεν είχαν διαταραχές της διάθεσης, ενώ 121 είχαν προβλήματα άγχους και κατάθλιψης, ανέφεραν οι ερευνητές στην Αμερικανική Επιθεώρηση Ψυχιατρικής.

    Όταν αξιολόγησαν με ποιό τρόπο μπορεί να συνδέεται η διατροφή με τις διαταραχές της διάθεσης, διαπίστωσαν ότι η "δυτική" δίαιτα- κυρίως χάμπουργκερ, λευκό ψωμί, πίτσα, πατατάκια, γάλα με άρωμα, μπύρα και τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης-συνδέεται με την πιθανότητα άνω του 50% εμφάνισης διαταραχών της διάθεσης.

    Σε αντίθεση, τόσο η κατάθλιψη όσο και το άγχος εμφανίζονται σε ποσοστό κάτω του 30% μεταξύ γυναικών που επιλέγουν μία πιο "παραδοσιακή" αυστραλιανή δίαιτα- κυρίως λαχανικά, φρούτα, βοδινό κρέας, αρνί, ψάρι και τρόφιμα ολικής αλέσεως. Αυτοί οι συσχετισμοί παρέμειναν όταν η ομάδα των ερευνητών συμπεριέλαβε και μία σειρά από άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, το σωματικό βάρος, το κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, η μόρφωση, η σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31931

    [09] Ταξί... για έργα τέχνης

    Πεμπτη, 14 01 2010 15:10

    Οι μέρες που τα ταξί της Νέας Υόρκης έφεραν μόνο φωτεινές διαφημιστικές επιγραφές, συνήθως με ρούχα ή ταινίες που μόλις κυκλοφόρησαν, είναι παρελθόν. Για τις επόμενες εβδομάδες, τις επιγραφές αυτές θα αντικαταστήσουν με έργα τέχνης.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, μια εταιρεία του Λος Άντζελες, στην οποία ανήκει περίπου ο μισός διαφημιστικός χώρος στα ταξί, θα παραχωρήσει διαφημιστικό χώρο, για να προβάλει έργα τέχνης, μέχρι το τέλος του μήνα, σε 500 ταξί. Οι ίδιοι οι καλλιτέχνες θα επιλέξουν ποια έργα θέλουν να διαφημίσουν.

    Μεταξύ των καλλιτεχνών είναι και η Γιόκο Όνο, η οποία επέλεξε να διαφημιστεί ένα έργο της που φέρει τον τίτλο "Ο Πόλεμος Έχει Σχεδόν Τελειώσει".

    ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμ.Πρακτ Είδηση: 31945

    [10] Αποκωδικοποιήθηκε το γονιδίωμα της σόγιας

    Πεμπτη, 14 01 2010 14:35

    Το πρώτο όσπριο που δεν έχει πια γενετικά μυστικά είναι η σόγια. Μια διεθνής επιστημονική ομάδα, μετά από επίπονη προσπάθεια που κράτησε 15 χρόνια, κατάφερε να "διαβάσει" το γενετικό κώδικα του πρώτου όσπριου, της σόγιας, μιας από τις κυριότερες καλλιέργειες για την παροχή πρωτεΐνης και ελαίων στον κόσμο. Το επίτευγμα θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση και αξιοποίηση του φυτού της σόγιας, αυξάνοντας τις αποδόσεις του και βελτιώνοντας τις άμυνές του κατά των εντόμων και των παρασίτων.

    Η σχετική παρουσίαση έγινε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Στην έρευνα συμμετείχαν εκπρόσωποι 18 φορέων, οι περισσότεροι από τις ΗΠΑ. Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, πρόκειται για "το πιο πολύπλοκο γονιδίωμα που έχει διαβαστεί μέχρι σήμερα".

    Η σόγια και τα άλλα όσπρια παίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια διατροφική ασφάλεια και στην ανθρώπινη υγεία. Χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία τροφών, όπως γάλα σόγιας, υποκατάστατο κρέατος, αλεύρι, τόφου κ.α., αλλά και σε μη διατροφικά προϊόντα, όπως μελάνι εκτύπωσης με βάση το σογιέλαιο, στο βιοντίζελ κ.α.

    Οι νέες γενετικές πληροφορίες για τη σόγια θα βοηθήσουν, ώστε να φυτευτούν φυτά που θα παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες σόγιας, η οποία θα περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη και έλαιο, ενώ παράλληλα οι καλλιέργειες θα προσαρμόζονται καλύτερα στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και θα είναι πιο ανθεκτικές στις ασθένειες.

    Οι ερευνητές εντόπισαν πάνω από 46.000 γονίδια της σόγιας, μεταξύ αυτών γονίδια-κλειδιά που εμπλέκονται στην μετατροπή του ήλιου, του νερού, του διοξειδίου του άνθρακα και του αζώτου σε ενέργεια και πρωτεΐνες. Επίσης εντοπίστηκε ένα γονίδιο που φαίνεται να προσφέρει αντίσταση σε μια καταστροφική ασθένεια, η οποία μπορεί να εξαλείψει μέχρι και το 80% μιας καλλιέργειας. Ακόμα, ανακαλύφθηκαν πάνω από 1.000 γονίδια που αφορούν στον μεταβολισμό των λιπιδίων και τα οποία συνιστούν το θεμέλιο λίθο για το σογιέλαιο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αν αυτά τα γονίδια τροποποιηθούν κατάλληλα, τότε θα αυξηθεί δραματικά η παραγωγή σογιέλαιου για χρήση σε βιοκαύσιμα.

    Η βιοτεχνολογία έχει ήδη αποκαλύψει τα γενετικά μυστικά του ρυζιού, του καλαμποκιού, του αμπελιού κ.α.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31941

    [11] Έγκυος η Ντάνι Μινόγκ

    Πεμπτη, 14 01 2010 15:22

    Έγκυος στο πρώτο της παιδί είναι η ποπ τραγουδίστρια και κριτής σε τηλεπαιχνίδι αναζήτησης μουσικών ταλέντων, Ντάνι Μινόγκ. Ο εκπρόσωπός της στο Λονδίνο, Σάιμον Τζόουνς, δήλωσε ότι η τραγουδίστρια και ο σύντροφός της Κρις Σμιθ, πρώην παίκτης του ράγκμπι, είναι "ενθουσιασμένοι".

    "Η Ντάνι και ο Κρις είναι ενθουσιασμένοι και δεν βλέπουν την ώρα να κάνουν οικογένεια μέσα στο 2010", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τζόουνς.

    Η αδερφή της Κάιλι, Ντάνι Μινόγκ, ανακοίνωσε την είδηση για την εγκυμοσύνη της στη σελίδα της στο Twitter.

    Φωτογραφίες της σε δημοσιεύματα, με κάποια πρόσθετα κιλά, προκάλεσαν φήμες στο διαδίκτυο για το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης της. Ωστόσο η ίδια δίσταζε να τις επιβεβαιώσει προτού λάβει τα αποτελέσματα από μία σημαντική εξέταση για την εξέλιξη της κύησης.

    "Η Ντάνι έκανε τον υπέρηχο της 12ης εβδομάδας και σήμερα πήρε τα αποτελέσματα με το πράσινο φως για να προχωρήσει στην ανακοίνωση", αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Τζόουνς.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31948

    [12] Ο «χάρτης» των αγροτικών κινητοποιήσεων.

    Πεμπτη, 14 01 2010 16:26

    Με την «κάθοδο» τρακτέρ σε κομβικά σημεία των εθνικών οδών και σε τελωνειακούς σταθμούς, άρχισε ήδη και θα ενταθεί κατά τις επόμενες ημέρες ο «χορός» των κινητοποιήσεων, που έχουν εξαγγείλει θεσμικές οργανώσεις αγροτών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Η στάση των αγροτών διαφοροποιείται ανά περιοχή, με πιο «σκληρή» αυτήν του πλήρους αποκλεισμού δρόμων και πιο διαλλακτική εκείνη της παράταξης των τρακτέρ στις άκρες του οδοστρώματος.

    Αναλυτικά, ο χάρτης των κινητοποιήσεων ανά περιφέρεια και νομό διαμορφώνεται ως εξής:

    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Το ραντεβού των αγροτών της Θεσσαλονίκης έχει οριστεί για την Τρίτη 19 Ιανουαρίου. Τα μπλόκα αναμένεται να στηθούν σε τρία σημεία και συγκεκριμένα στα «πράσινα φανάρια» (Ανατολική Θεσσαλονίκη), στα Μάλγαρα και στον κόμβο της Χαλκηδόνας (Δυτική Θεσσαλονίκη). Οι διαβουλεύσεις μεταξύ συνεταιρισμών και συνδικαλιστικού κινήματος συνεχίζονται, σύμφωνα με τον β' αντιπρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ, Γρηγόρη Αλεξιάδη.

    ΝΟΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ Το Σάββατο ξεκινούν κινητοποιήσεις οι αγρότες του Νομού Κιλκίς, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Γιώργο Τερζή. Οι αγρότες θα συγκεντρωθούν στο τελωνείο Δοϊράνης, και επιτόπου θα αποφασίσουν εάν θα προβούν σε αποκλεισμό της εμπορικής δραστηριότητας του τελωνείου, στο μπλοκάρισμα της εξόδου προς Σκόπια ή και στα δύο.

    ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Νέα συνεδρίαση έχουν απόψε στις 7 οι αγρότες του Νομού Χαλκιδικής. Ο εκπρόσωπος των αγροτών Νομού Χαλκιδικής, Φιλαλήθης Καπάνδριας, τόνισε ότι η χθεσινή συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, δεν ικανοποίησε πλήρως τον κλάδο, ιδίως σε ό,τι αφορά θεσμικά θέματα. Σχετικά με την ενιαία επιδότηση, η κα Μπατζελή τους ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να επισπεύσει το χρόνο κατάθεσης των επιδοτήσεων, που πιθανώς να δοθούν στο τέλος Φεβρουαρίου.

    ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ Ανοιχτή η εθνική οδός "Σερρών - Θεσσαλονίκης" Ανέστειλαν τον αποκλεισμό της εθνικής οδού Σερρών-Θεσσαλονίκης οι αγρότες των ομοσπονδιών Ο.Α.Σ. (Oμοσπονδία Aγροτικών Συλλόγων) και Ο.Δ.Α.Σ. (Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων), που νωρίς το απόγευμα παράταξαν τα τρακτέρ τους παραπλεύρως του κόμβου Στρυμονικού, επί της εθνικής οδού Σερρών - Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ο.Δ.Α.Σ., Αναστάσιο Κάτο, η δυναμική κινητοποίηση των αγροτών αναστέλλεται για την προσεχή Δευτέρα, προκειμένου όσοι κάτοικοι της περιοχής επιθυμούν, να επισκεφτούν την Κυριακή το γειτονικό χωριό Στρυμονικό για τον εορτασμό του Αγίου Αντωνίου. Εν τω μεταξύ, αύριο ενδέχεται η Παρασκευή να τους βρει παρατεταγμένους με τα τρακτέρ τους στον κόμβο Κερδυλλίων της εθνικής οδού Σερρών - Καβάλας. Οι αγρότες, μεταξύ άλλων, διεκδικούν την άμεση καταβολή των δικαιωμάτων, εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους, μείωση του κόστους παραγωγής και πάγωμα των χρεών.

    Από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου αρχίζουν κινητοποιήσεις οι Σερραίοι αγρότες των Αδέσμευτων Συλλόγων του νομού, οι οποίοι πρόκειται να κατευθυνθούν στον Προμαχώνα για να παρατάξουν τα τρακτέρ τους στο μεθοριακό σταθμό, προβαίνοντας μάλιστα και στο κλείσιμο του τελωνείου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βισαλτίας (νομού Σερρών), Παύλο Αραμπατζή. Μερίδα αγροτών έχουν συγκεντρωθεί στην εθνική Οδό Σερρών- Θεσσαλονίκης, στον κόμβο του Στρυμονικού και μετά από ανοικτή ψηφοφορία σήμερα θα αποφασιστεί αν τελικά θα προβούν σε αποκλεισμό του οδικού δικτύου. Το ίδιο σκηνικό, θα στηθεί αύριο και στην εθνική οδό Σερρών- Καβάλας στον κόμβο των Κερδυλλίων.

    ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ Στην Πέλλα γίνονται συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων των αγροτικών συλλόγων του νομού και οι όποιες κινητοποιήσεις θα αποφασισθούν σε γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο (στις 6 μμ), σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣ) Πέλλας, Χρήστο Χατζηαντωνίου.

    ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ Στάση αναμονής προτίθενται να τηρήσουν οι αγρότες του Νομού Ημαθίας μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, οπότε ξεκινά ο εθνικός διάλογος για την γεωργία, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Οι ροδακινοπαραγωγοί του νομού περιμένουν από την κυβέρνηση την αποπληρωμή των 7 λεπτών/ κιλό προϊόντος υπό τη μορφή ενίσχυσης, μέσω έκτακτων κρατικών επιδοτήσεων. Αύριο Παρασκευή, στις 6 μμ, θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των ενώσεων ροδακινοπαραγωγών, για την εκτίμηση της κατάστασης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών, Τάσος Χαλκίδης.

    ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι αγρότες του Νομού Καστοριάς, οι οποίοι έχουν ήδη παραταγμένα τα τρακτέρ τους στο Άργος Ορεστικού και στο Δήμο Μεσοποταμίας. Αύριο το πρωί οι αγρότες του νομού θα κατευθυνθούν στον κόμβο Βογατσικού, όπου από τις 2 το μεσημέρι -και μέχρι νεότερης απόφασης- θα αποτρέπουν τη ροή αυτοκινήτων και φορτηγών από Καστοριά προς Θεσσαλονίκη και από Καστοριά προς Αλβανία, όπως γνωστοποίησε ο αγροτοσυνδικαλιστής Κώστας Αποστολίδης.

    ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝHΣ Στα τελωνεία Κρυσταλλοπηγής και Νίκης θα βρίσκονται αύριο το μεσημέρι οι αγρότες του Νομού Φλώρινας. Η ακριβής μορφή των κινητοποιήσεων, για το εάν και πόσο και αποκλειστούν τα τελωνεία, θα αποφασιστεί την ίδια ημέρα, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Νίκο Στεργίου. Εξάλλου, ο κ. Στεργίου γνωστοποίησε ότι σε σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα των αδιάθετων φασολιών (1.200 τόνοι στις Πρέσπες και 600 στην Καστοριά) αποφασίστηκε νέα σύσκεψη εντός της επόμενης εβδομάδας με τη συμμετοχή εκπροσώπων εταιριών, της αρμόδιας υπουργού και του προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου.

    ΝΟΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ Σε σύσκεψη που θα γίνει αύριο στις 10 το πρωί μπροστά στη Νομαρχία των Γρεβενών, πρόκειται να αποφασίσουν οι αγρότες της περιοχής τη στάση τους. Μερίδα των αγροτών θεωρεί άκαιρη την έναρξη κινητοποίησης πριν από την πραγματοποίηση του διήμερου ανοιχτού διαλόγου για τη γεωργία (25-26/01).

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ Την πρόθεσή τους να βγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους, χωρίς όμως να προχωρήσουν- τουλάχιστον σε πρώτη φάση- σε αποκλεισμούς έχουν γνωστοποιήσει αγροτοσυνδικαλιστές από τη Λάρισα. Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν με γνώμονα και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους δρόμους του θεσσαλικού κάμπου μετά το ''κλείσιμο'' των Τεμπών. Η μαζική κινητοποίηση ξεκινά την ερχόμενη Τετάρτη 20 Ιανουαρίου. Η ΕΑΣ Λάρισας όρισε ως σημεία συγκέντρωσης των τρακτέρ τον Πλατύκαμπο, τον Τύρναβο, τη Μελούνα και την Αγιά. Σήμερα, εξάλλου, αγρότες της περιοχής του Τυρνάβου πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ αγρότες από την περιοχή των Φαρσάλων προτίθενται να κατεβάσουν αύριο τα τρακτέρ έξω από το γήπεδο της πόλης. Τη Λάρισα θα επισκεφθεί αύριο Παρασκευή η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνας Μπατζελή.

    ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Συγκεντρώσεις στις πλατείες των χωριών του νομού Καρδίτσας ξεκινούν από αύριο οι αγρότες της περιοχής. Σύμφωνα με απόφαση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, όλοι οι αγρότες πρόκειται συγκεντρωθούν στον κόμβο Νίκαιας τη Δευτέρα το πρωί.

    ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Προσυγκέντρωση με τα τρακτέρ τους, αύριο το πρωί, στον κόμβο της Φαρκαδόνας, αποφάσισαν οι αγρότες που συμπλέουν με την Παναγροτική Συσπείρωση. Αντίστοιχη κίνηση πρόκειται να αποφασίσουν αγρότες του Μεγαλοχωρίου και, τη Δευτέρα το πρωί, τα δύο μπλόκα αναμένεται να κινηθούν προς Λάρισα, όπου και θα ενωθούν με τους συναδέλφους τους στον κόμβο της Νίκαιας.

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ- ΘΡΑΚΗ ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν σήμερα Πέμπτη οι αγρότες στην Καβάλα, οι οποίοι το βράδυ θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό, χρονικής διάρκειας περίπου μίας ώρας, της Εγνατίας Οδού, στο ύψος της γέφυρας του Νέστου.

    ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ Στα τελωνεία Ορμενίου και Κήπων (στα ελληνοβουλγαρικά και ελληνοτουρκικά σύνορα αντίστοιχα) θα βρίσκονται από αύριο με τα τρακτέρ τους οι αγρότες του νομού Έβρου. Μερίδα αγροτών θα συγκεντρωθεί και στην περιοχή Κορνοφωλιά (Σουφλί). Αποφάσεις για το κλείσιμο ή μη των τελωνείων από την Κυριακή θα ληφθούν αύριο.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31955

    [13] Μυτιλήνη: Συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία του Ν. Ζαμίτ

    Πεμπτη, 14 01 2010 15:40

    Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στη Μυτιλήνη, στο Μικτό ορκωτό Κακουργιοδικείο Αιγαίου, η δίκη για την υπόθεση της δολοφονίας του Αυστραλού Ντουζόν Ζαμίτ, το καλοκαίρι του 2008 έξω από μπαρ στη Μύκονο. Σήμερα κατέθεσε στο δικαστήριο ο πατέρας του θύματος, Όλιβερ Ζαμίτ, ο οποίος κατέρρευσε από τη συναισθηματική φόρτιση και το δικαστήριο διέκοψε στις 11πμ μέχρι τις 12.30. Η σημερινή διαδικασία συνεχίζεται με καταθέσεις μαρτύρων και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 31949


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 14 January 2010 - 17:51:22 UTC