Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναδρομικός φόρος για δωρεές-γονικές παροχές
  • [02] Διαδήλωση προοδευτικών Τούρκων υπέρ του Πατριαρχείου

    [01] Αναδρομικός φόρος για δωρεές-γονικές παροχές

    Σαββατο, 09 01 2010 12:19

    Τέλος πήραν από την Παρασκευή οι χωρίς επιβαρύνσεις δωρεές και γονικές παροχές, μετά την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση, με την οποία καταργείται το αφορολόγητο για τις μεταβιβάσεις αυτές. Η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ, όσοι δηλαδή προβαίνουν από χθες σε γονικές παροχές ή δωρεές θα καταβάλουν φόρο που θα υπολογίζεται με βάση την ισχύουσα κλίμακα και θα συμψηφίζεται με την κλίμακα που θα προβλέπεται στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο. Η τροπολογία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για φοροεπιδρομή με πρακτική νυκτερινών τροπολογιών, ενώ ο Σύλλογος Συμβολαιογράφων αμφισβητεί τη συνταγματικότητα της ρύθμισης. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε αιφνιδιασμός αλλά εφαρμογή προεκλογικών δεσμεύσεων, και διαβεβαιώνει ότι ο νέος τρόπος φορολόγησης θα είναι δικαιότερος με τη θέσπιση υψηλότερου αφορολόγητου και κλιμακωτών συντελεστών.

    Τέλος στις αφορολόγητες δωρεές και γονικές παροχές βάζει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, όπως άλλωστε είχε εξαγγείλει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Μέχρι πρότινος το αφορολόγητο έφτανε τα 95.000 ευρώ και από το ποσό αυτό και πάνω φορολογούνταν με 1% επί της αξίας περιουσίας.

    Ενόψει της αύξησης του αφορολογήτου και της καθιέρωσης προοδευτικής κλίμακας , οι φορολογούμενοι θα καταβάλλουν προσωρινά το 1% και η τελική εκκαθάριση θα γίνει με τους νέους συντελεστές. Με βάση το ισχύον καθεστώς, για γονική παροχή ενός ακινήτου και μίας εξοχικής κατοικίας αξίας 400.000 ευρώ ο φόρος έφτανε τα 3.050 ευρώ.

    Με την καθιέρωση νέων συντελεστών όπως από 5% κι άνω και αύξηση του αφορολογήτου στις 300.000 ευρώ τότε ο φόρος που αναλογεί στις 400.000 ευρώ ανέρχεται σε 5.000. Δηλαδή ο φορολογούμενος θα κληθεί να καταβάλλει επιπλέον 1.950 ευρώ.

    Θέμα συνταγματικότητας της συγκεκριμένης ρύθμισης θέτουν οι συμβολαιογράφοι, ενώ για αιφνιδιαστική τροπολογία και καταδικασμένη πρακτική νυχτερινών τροπολογιών κάνουν λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    "Το βασικό ζητούμενο στη νομοθεσία και ιδίως στην φορολογική νομοθεσία, είναι να μην υπάρχουν αναδρομικές εκπλήξεις, να υπάρχει ασφάλεια δικαίου να ξέρει ο πολίτης ποια είναι η φορολογική του επιβάρυνση τι χρωστάει στο δημόσιο. Να είσθε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα το διασφαλίσει", τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Να αποσύρει αμέσως "την νυκτερινή αμφίβολης Συνταγματικότητας, σε άσχετο νομοσχέδιο, τροπολογία με τις γνωστές φορολογικές ρυθμίσεις, η οποία εγκαινιάζει μια πρωτοφανή σε αυθαιρεσία μεθόδευση προαναγγελίας μελλοντικής, αναδρομικής, αδιευκρίνιστου ύψους, αύξησης φόρων", κάλεσε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 31705

    [02] Διαδήλωση προοδευτικών Τούρκων υπέρ του Πατριαρχείου

    Σαββατο, 09 01 2010 15:05

    Διαδήλωση συμπαράστασης στις μειονότητες οργανώθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά από το Πατριαρχείο στο Φανάρι, με συνθήματα και πανό που τόνιζαν ότι "κανείς δεν θα μπορέσει να αγγίξει το Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο". Η πρωτοφανής αυτή εκδήλωση, οργανώθηκε από συνασπισμό φιλελεύθερων, αριστερών οργανώσεων, που αποκαλείται "70 εκατομμύρια βήματα κατά των πραξικοπημάτων".

    Οι διαδηλωτές φώναζαν μπροστά από τον Πατριαρχικό Οίκο "Ζήτω η αδελφοσύνη των λαών», «Ελευθερία», «να διαλυθεί η Εργκενεκόν" και κρατούσαν πλακάτ στο οποίο έγραφε στα ελληνικά "όλοι οι λαοί είναι αδέλφια" και στα τουρκικά "να δικαστούν οι πραξικοπηματίες και όσοι σχεδιάζουν "κλωβούς"».

    Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο "Κλωβός", που αποκαλύφθηκε από την τουρκική δικαιοσύνη πρόσφατα, είναι σχέδιο που επεξεργάζονται δυνάμεις του στρατού για την δολοφονία προσωπικοτήτων με στόχο να προκληθούν επεισόδια ανάλογα με τα Σεπτεμβριανά.

    Εκπρόσωπος του συνασπισμού διάβασε ανακοίνωση στην οποίαν παρουσιάζονται οι στόχοι της διαδήλωσης: "Μέσα σε 50 χρόνια έγιναν 3 αιματηρά πραξικοπήματα, ένα μεταμοντέρνο πραξικόπημα και ένα με ηλεκτρονικό υπόμνημα, αναφέρεται στην ανακοίνωση και υπενθυμίζεται ότι "ακόμα κλείνουν τα πολιτικά κόμματα και φυλακίζονται δήμαρχοι, εκλεγμένοι από τον λαό, ακόμα υπάρχει το άρθρο 301 του ποινικού κώδικα και ότι πρόσφατα δολοφονήθηκε μπροστά στα μάτια των αρχών ο δημοσιογράφος Χραντ Ντινκ".

    "Δεν αισθανόμαστε ήσυχοι. Διότι σύμφωνα με το σχέδιο "Κλωβός", ο πρώτος που θα εδολοφονείτο ήταν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος", τονίζεται στην ανακοίνωση και τονίζει ότι "δεν θα επιτρέψουμε ούτε πραξικόπημα, ούτε και νέα Σεπτεμβριανά".

    Ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δεν βρίσκονταν της στιγμή της διαδήλωσης στο Φανάρι, αλλά ενημερώθηκε για αυτήν από δημοσιογράφους που τον συνόδευαν σε περιοδεία στη Μαύρη Θάλασσα.

    Ο συνασπισμός που διαδήλωσε δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια από διάφορες συνεργαζόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις, ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ εκπρόσωπος των διαδηλωτών κα Γιλντζίν Ενεν: "Έχουμε κάνει πολλές εκδηλώσεις κατά του αστυνομικού κράτους και των πραξικοπηματιών", είπε και πρόσθεσε ότι "σήμερα διαδηλώνουμε τη συμπαράστασή μας προς τους Ρωμιούς πολίτες, που έχουν δεχθεί πολλές επιθέσεις. Είμαστε εδώ για να μην επιτρέψουμε νέα επίθεση κατά των Ρωμιών και δηλώνουμε ότι θα τους υπερασπιστούμε".

    Η κα Ενεν ανακοίνωσε επίσης ότι ετοιμάζεται μεγάλη διαδήλωση στην κεντρική λεωφόρο Ιστικλάλ, την παλαιά λεωφόρο του Πέρα στις 23 Ιανουαρίου. Είδηση: 31711


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 10 January 2010 - 9:50:03 UTC