Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Από κόσκινο περνούν την οικονομία οι κοινοτικοί
  • [02] Εκδήλωση για την οικονομία στο «Ίδρυμα Α.Παπανδρέου»
  • [03] Σε 3 με 4 μήνες θα ανοίξει η Ε.Ο. στα Τέμπη
  • [04] Στην κατάψυξη Ευρώπη και ΗΠΑ
  • [05] Παράταση αναστολής πλειστηριασμών ως τις 30 Ιουνίου
  • [06] Ευρεία σύσκεψη για την εγκληματικότητα
  • [07] Προφυλακίστηκε ο φοιτητής
  • [08] Εξέγερση μεταναστών στην Ιταλία
  • [09] Κομισιόν: Εξετάζονται οι υποψήφιοι νέοι Επίτροποι
  • [10] Επιστρέφουν εμβόλια
  • [11] Πριν από 397.000.000 χρόνια τα πρώτα...βήματα στη Γη
  • [12] Πορτογαλία: Αναγνωρίζεται ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων χωρίς υιοθεσίες παιδιών
  • [13] Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δήμου Αθηναίων «μεταφέρεται» στην Πεντέλη

    [01] Από κόσκινο περνούν την οικονομία οι κοινοτικοί

    Παρασκευη, 08 01 2010 12:15

    Με την επίσκεψή τους στον Οργανισμό Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους, ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στην Αθήνα οι κοινοτικοί εμπειρογνώμονες, οι οποίοι το τελευταίο 3ήμερο έθεσαν στο μικροσκόπιο τα κυβερνητικά μέτρα του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας. Η απόφαση της Κυβέρνησης να επισπεύσει κατά ένα χρόνο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο 3% του ΑΕΠ που θέτει η Ε.Ε. ήταν δική της, και όχι αποτέλεσμα πιέσεων από την ΕΕ, δήλωσε στο MEGA ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε πως η χώρα πρέπει να βγει από την επιτήρηση το συντομότερο δυνατό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την επίσκεψή τους την Πέμπτη σε πέντε Υπουργεία, οι κοινοτικοί εμπειρογνώμονες εξέφρασαν ικανοποίηση για την λεπτομερή αποτύπωση των οικονομικών προβλέψεων για το 2010, και ζήτησαν ακριβές χρονοδιάγραμμα και ποσοτικά στοιχεία για τα αποτελέσματα των μέτρων που προωθεί η Κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ζήτησαν, επίσης, πάγωμα των μισθών και των συντάξεων, ευελιξία στην αγορά εργασίας και περικοπές δαπανών.

    Η κυβέρνηση διαψεύδει τα σενάρια για αύξηση του ΦΠΑ και κατάργηση του 14ου μισθού.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι οι εμπειρογνώμονες υποβάλλουν τις προτάσεις τους, αλλά η κυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει για την κατάρτιση του Προγράμματος Σταθερότητας, μένοντας πιστή στις δεσμεύσεις της. "Δεν υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές, ούτε υπήρξαν, αλλά και ούτε θα γίνονταν αποδεκτές από την ελληνική πολιτεία και την ελληνική κυβέρνηση", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ,απαντώντας στο ερώτημα αν ήταν «ιταμή» η συμπεριφορά του κλιμακίου εμεπριογνομώνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τους υπουργούς.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, δηλωσε ότι στους κοινοτικούς παρουσιάστηκαν τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, σύμφωνα με τα οποία οι λειτουργικές δαπάνες μειώνονται κατά 12,1% και οι συνολικές δαπάνες κατά 6,6%.

    "Οι υπηρεσιακοί παράγοντες έδωσαν όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που ζητήθηκαν στο πλαίσιο και των όσων είχαν τονιστεί στην ομιλία μου στη Βουλή κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού. Όπως είναι προφανές, ζητήματα που άπτονται της αμυντικής πολιτικής εκφεύγουν της κοινοτικής αρμοδιότητας γιατί ανήκουν στο σκληρό πυρήνα της κυριαρχίας των κρατών-μελών" είπε πάντως ο κ. Βενιζέλος.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ

    Σχετικό άρθρο: Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν το Πρόγραμμα Σταθερότητας

    Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν το Πρόγραμμα Σταθερότητας

    Είδηση: 31660

    [02] Εκδήλωση για την οικονομία στο «Ίδρυμα Α.Παπανδρέου»

    Παρασκευη, 08 01 2010 13:08

    Πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου (ΙΑΠ) συζήτηση με θέμα τις εμπειρίες υλοποίησης οικονομικών προγραμμάτων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), συζήτηση στην οποία μετείχε και ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Την εμπιστοσύνη τους στις μελλοντικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασαν διεθνείς προσωπικότητες που συμμετείχαν σε εκδήλωση για τις προοπτικές της οικονομίας μας.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, μετά το τέλος της συζήτησης ανέφερε πως μετείχαν γνωστοί επιστήμονες οι οποίοι συμμετέχουν και στη συνάντηση της Σύμης. Πρόκειται, είπε, για μια γνωστή ομάδα διεθνών προσωπικοτήτων, εγνωσμένου κύρους, πολιτικού και επιστημονικού με τους οποίους συζητήσαμε την οικονομική κατάσταση της χώρας και τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με βάση και την πολιτική της Κυβέρνησης και τη διεθνή κατάσταση όπως διαμορφώνεται.

    Ο κ. Πάγκαλος είπε ότι τα μηνύματα ήταν θετικά στο τέλος της συζήτησης, με πολλές ερωτήσεις και ζωηρή συζήτηση και εξήγησε ότι οι περισσότερες απόψεις εξέφραζαν "μίαν έντονη εμπιστοσύνη στις μελλοντικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας".

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ Είδηση: 31662

    [03] Σε 3 με 4 μήνες θα ανοίξει η Ε.Ο. στα Τέμπη

    Παρασκευη, 08 01 2010 15:49

    Για τουλάχιστον τρεις με τέσσερις μήνες θα εξακολουθήσει η Ελλάδα να είναι κομμένη στα δύο, στο ύψος των Τεμπών, καθώς δεν πρόκειται να δοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία, αν δεν εξαλειφθεί πλήρως ο κίνδυνος κι' άλλων κατολισθήσεων. Επίσης, γεωλόγοι και συγκοινωνιολόγοι έχουν επισημάνει πολλά άλλα σημεία επικίνδυνα για κατολισθήσεις και για εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, σε παρακαμπτήριους δρόμους που συνδέουν τη βόρεια με τη νότια Ελλάδα. Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε στην Θεσσαλονίκη ότι ως το καλοκαίρι θα αποδοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος Νέας Φώκαιας - Αθύτου. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται τα αποτελέσματα δύο μελετών, που θα καθορίσουν τον χρόνο παράδοσης της Εθνικής Οδού.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η Ελλάδα θα συνεχίσει -για τουλάχιστον 3 με 4 μήνες- να είναι κομμένη στα δύο.

    Πάντως, κύκλοι του "Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων", διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να δοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία αν δεν εξαλειφθεί πλήρως ο κίνδυνος περαιτέρω κατολισθήσεων.

    Κίνδυνος και στις παρακαμπτήριες οδούς Κίνδυνος κατολισθήσεων υπάρχει στις παρακαμπτήριες οδούς που χρησιμοποιούν οι οδηγοί μετά το κλείσιμο των Τεμπών, προκειμένου να μετακινηθούν μεταξύ Αθηνών και Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιο Λέκκα. Όπως επισημαίνει, στον παραλιακό οδικό άξονα του νομού Λαρίσης υπάρχουν 19 σημεία όπου βρίσκονται σε εξέλιξη κατολισθήσεις και 3 επικίνδυνα σημεία εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, καθώς επίσης και στον δρόμο "Λαρίσης -Ελασσόνος - Κοζάνης" υπάρχουν επτά σημεία επικίνδυνα για κατολισθήσεις.

    Χαλαρά εδάφη και ασταθή πετρώματα υπάρχουν και σε πολλά άλλα σημεία της χώρας και ο κίνδυνος κατολισθήσεων στις περιοχές αυτές είναι μεγάλος.

    Πολλές κατολισθήσεις έχουν ακόμη προκληθεί και στην "Εθνική Οδό Κορίνθου-Πατρών", στο ύψος της Παναγοπούλας, όπου τα έργα αποκατάστασης έχουν αρχίσει από το 2002. Εκτός από τον κίνδυνο κατολισθήσεων, η ελλιπής σήμανση, ο κακός φωτισμός και οι λακκούβες είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που καθιστούν -σύμφωνα με τους συγκοινωνιολόγους- επικίνδυνους τους παρακαμπτηρίους δρόμους. Απαιτούνται έργα, για την αντιμετώπιση του κινδύνου κατολισθήσεων, αλλά και για την ασφάλεια των παρακαμπτηρίων, τονίζουν οι ειδικοί. Κατεπείγουσες μελέτες για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας εκπονεί το Υπουργείο υποδομών.

    Ως το καλοκαίρι θα αποδοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος Αθύτου - Νέας Φώκαιας Στις αρχές Φεβρουαρίου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος των κατολισθήσεων στον κεντρικό δρόμο Νέας Φώκαιας - Αθύτου. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσουν άμεσα τα έργα, με χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί, ώστε ως το καλοκαίρι να αποδοθεί και πάλι ο δρόμος στην κυκλοφορία. Εν τω μεταξύ, εκπονούνται μελέτες για την εκτέλεση έργων στις παρακαμπτήριες οδούς από τις οποίες διεξάγεται η κίνηση. Τα παραπάνω αναφέρει σε δήλωσή της η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή, με αφορμή τα σχετικά αιτήματα των κατοίκων της περιοχής και τις διαμαρτυρίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην κυκλοφορία των οχημάτων. «Προσπαθήσαμε άμεσα να δώσουμε λύση στο πρόβλημα, που ανέκυψε με τις κατολισθήσεις», αναφέρει η κ. Λιονή και τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνουν εκπτώσεις στην προστασία της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών. «Το οδικό κύκλωμα της Κασσάνδρας θα αποδοθεί στην κυκλοφορία, αφού έχει όλες τις εγγυήσεις για την ασφάλεια των διερχομένων», προσθέτει.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ / ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31678

    [04] Στην κατάψυξη Ευρώπη και ΗΠΑ

    Παρασκευη, 08 01 2010 11:49

    Σοβαρά προβλήματα εξακολουθεί να προκαλεί το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη. Στους -21 βαθμούς Κελσίου έπεσε στη διάρκεια της νύχτας η θερμοκρασία στη Βρετανία και οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για συνέχιση της κακοκαιρίας που εξακολουθεί και σήμερα να προκαλεί προβλήματα. Οι προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα εξακολουθούν να ισχύουν για το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας με τον πάγο και τις θερμοκρασίες υπό το μηδέν να καθιστούν επικίνδυνη την οδήγηση, ενώ αναμένονται και νέες ισχυρές χιονοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές. Στη βόρεια Σκωτία η θερμοκρασία έπεσε στους -21,1 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια της νύχτας, στη Βόρεια Ιρλανδία στους -11, κοντά στο Μάντσεστερ της Αγγλίας στους -16,4 και -14,5 στην Ουαλία. Προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν στα δρομολόγια των τρένων Eurostar εξαιτίας του ψύχους και το 50% των δρομολογίων μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου ακυρώθηκαν, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Eurostar.

    Βρετανία

    Χιλιάδες σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα παραμένουν κλειστά, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει τις εξετάσεις για τα GCSE την επόμενη εβδομάδα σε Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία αν δεν καταστεί δυνατό αυτά να ανοίξουν υπό το συνεχιζόμενο κύμα κακοκαιρίας. Στο μεταξύ, χιλιάδες σπίτια στη νότια Αγγλία παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα καθώς οι πτώσεις δέντρων και οι σφοδρές χιονοπτώσεις έχουν επηρεάσει την ηλεκτροδότηση. Τα δρομολόγια των τρένων σε πολλά σημεία της χώρας τροποποιήθηκαν σήμερα εξαιτίας του πάγου και του χιονιού με τις εταιρίες First Great Western, Northern Rail, Virgin Trains, South West Trains και First Capital Connect να έχουν ανακοινώσει καθυστερήσεις και ματαιώσεις. Η Eurostar ανακοίνωσε ότι σήμερα και το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιήσει περιορισμένα δρομολόγια εξαιτίας της κακοκαιρίας και ζήτησε από τους επιβάτες αν μπορούν να αναβάλουν ή να ματαιώσουν το ταξίδι τους. Τα μεγάλα αεροδρόμια όπως του Heathrow και του Gatwick παραμένουν ανοιχτά, αλλά συνεχίζονται οι καθυστερήσεις και οι ματαιώσεις πτήσεων με τις εταιρίες να συμβουλεύουν τους επιβάτες να τηλεφωνούν προτού ξεκινήσουν για το αεροδρόμιο.

    Γαλλία

    Εντονότατα προβλήματα στο οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο της Γαλλίας έχουν προκαλέσει οι ισχυρές χιονοπτώσεις που πλήττουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και ιδιαίτερα στα νοτιοανατολικά. Στις πόλεις Οράνζ και Αβινιόν το χιόνι έφτασε τα 20 εκατοστά, ενώ 15.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όταν κόπηκαν τέσσερις γραμμές τροφοδοσίας. Στους βασικότερους οδικούς άξονες έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, εξαιτίας του πάγου. Στον οδικό άξονα που συνδέει το Περπινιάν με τη Βαρκελώνη της Ισπανίας, η κυκλοφορία είχε απαγορευθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας εξαιτίας της χιονόπτωσης και επετράπη σήμερα το πρωί μόνο για ελαφρά οχήματα. Μεγάλες καθυστερήσεις σημειώνονται στην κυκλοφορία των τρένων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών μεγάλης ταχύτητας TGV σε όλη τη χώρα.

    Πολωνία-Ισπανία-Γερμανία: Νεκροί και προβλήματα στην κυκλοφορία από το χιόνι

    Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Πολωνία τις τελευταίες δύο ημέρες εξαιτίας του ψύχους, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 139 από τις αρχές Νοεμβρίου, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Καμίλα Ζάλα.

    "Εννέα άνθρωποι πέθαναν από υποθερμία την Τετάρτη και την Πέμπτη", δήλωσε η Ζάλα στο γαλλικό πρακτορείο.

    Οι θερμοκρασίες παραμένουν αρνητικές και σήμερα σε ολόκληρη την Πολωνία, ενώ υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων και τις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

    Σφοδρές χιονοπτώσεις προκάλεσαν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στη βόρεια Ισπανία προκαλώντας χάος.

    Μέχρι στιγμής έχει αναφερθεί μία γυναίκα νεκρή από το ψύχος, ενώ ένας οδηγός εκχιονιστικού οχήματος αγνοείται.

    Τα αεροδρόμια της Ισπανίας λειτουργούν κανονικά, ενώ το λιμάνι της Μαγιόρκας επαναλειτούργησε σήμερα παρά τις δυνατές βροχές που έπληξαν το νησί ξεριζώνοντας δέντρα και διαφημιστικές πινακίδες.

    Σε όλη τη Γερμανία οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν τη νύχτα προκάλεσαν πολλά ατυχήματα, ενώ ακόμα περισσότερο χιόνι αναμένεται το Σαββατοκύριακο οπότε αναμένεται να πέσουν επιπλέον 20 εκατοστά χιόνι.

    Στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης υπάρχουν καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων εξαιτίας του πάγου στους αεροδιαδρόμους. Η εταιρεία σιδηροδρόμων της Γερμανίας (Ντόιτσε Μπαν) δήλωσε ότι οι χιονοπτώσεις δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στα δρομολόγια των τραίνων, όμως ανησυχεί ότι οι δυνατοί άνεμοι θα ρίξουν χιόνι στις γραμμές των τραίνων εμποδίζοντας τα να ταξιδέψουν.

    Ιρλανδία

    Τα αποθέματα αλατιού τελειώνουν και το Δουβλίνο κινδυνεύει να αποκλειστεί. Ο στρατός βρίσκεται επί ποδός για την αποσυμφόρηση των κεντρικών οδικών αξονων. Η κακοκαιρία χτύπησε και την οικονομία. Κάθε χαμένη ώρα εργασίας στο Δουβλίνο σημαίνει 40 εκατομμύρια λιγότερα για την οικονομία.

    Σουηδία

    Πολικό ψύχος από τη Σιβηρία πλήττει τη Σουηδία. Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι η θερμοκρασία θα αγγίξει τους -44 βαθμούς κελσίου, όχι πολύ υψηλότερη από τους -49 βαθμούς του 1951.

    Γερμανία

    Αντιμέτωποι με το χιόνι και τις χαμηλές θερμοκρασίες βρίσκονται οι άστεγοι στο Μέινζ της Γερμανίας.

    Ολλανδία

    Στην Ολλανδία, χρειάστηκε η επέμβαση παγοθρευστικών για να καταφέρουν να μετακινηθούν τα πλοία. Και στη στεριά όμως τα παιδιά πήγαν στο σχολείο με παγοπέδιλα, ενώ στην Πολωνία οι μαθητές έμειναν μακριά από τις τάξεις.

    Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, έντονα ήταν ατα προβλήματα από τις χιονοπτώσεις στις μεσοδυτικές πολιτείες της Αμερικής.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Πολικό ψύχος σαρώνει Ευρώπη και ΗΠΑ Είδηση: 31658

    [05] Παράταση αναστολής πλειστηριασμών ως τις 30 Ιουνίου

    Παρασκευη, 08 01 2010 15:19

    Ανάσα για τους δανειολήπτες οι οφειλές των οποίων προς τράπεζες και εταιρείες παροχής πιστώσεων δεν ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ, αποτελεί η εξάμηνη παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου η αναστολή των πλειστηριασμών που αφορούν απαιτήσεις τραπεζών και εταιριών παροχής πιστώσεων κατά δανειοληπτών και οι οποίες δεν υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ.

    Αυτό προβλέπει διάταξη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο "κύρωση πράξης νομοθετικού περιεχομένου και άλλες διατάξεις" η οποία πρόκειται να συζητηθεί και να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιανουαρίου.

    Σημειώνεται ότι η προθεσμία για τη μη διενέργεια πλειστηριασμών για τα ποσά έως 200.000 ευρώ έληγε την 31η Δεκεμβρίου 2009.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών με την περαιτέρω αναστολή της προθεσμίας υλοποιείται η προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης για την προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά.

    Είδηση: 31673

    [06] Ευρεία σύσκεψη για την εγκληματικότητα

    Παρασκευη, 08 01 2010 14:25

    Η διαμόρφωση ενός μετώπου αντιμετώπισης της εγκληματικότητας στο λεκανοπέδιο, ήταν το θέμα της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό την προεδρία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και με τη συμμετοχή της υφυπουργού Υγείας Φώφη Γεννηματά, του νομάρχη Αθηνών και 47 δημάρχων από την περιφέρεια Αττικής. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εκτενής αναφορά έγινε και στην εφαρμογή του αστυνομικού της γειτονιάς, καθώς και στην δημιουργία πρότυπων αστυνομικών τμημάτων για την καλύτερη αστυνόμευση και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης, ως καθ' ύλη αρμόδιος υπουργός, ανέφερε ότι σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ξεχωριστά ο κάθε δήμος, ανάλογα και με τους δείκτες εγκληματικότητας που παρουσιάζει, ώστε να υπάρχουν ασφαλείς πόλεις, ασφαλείς γειτονιές και όπως ανέφερε ο υπουργός στόχος είναι η μηδενική ανοχή στην ανομία.

    Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη χαρακτήρισε το διάλογο που έγινε ως γόνιμο και συμπλήρωσε ότι θα συνεχισθεί ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το καυτό θέμα της αύξησης της εγκληματικότητας.

    Ο υπουργός ανέλυσε την αντιεγκληματική πολιτική του υπουργείου, το θεσμό του αστυνομικού της γειτονιάς, που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και τη λειτουργία των πρότυπων αστυνομικών τμημάτων για την Αθήνα και ιδιαίτερα για τις περιοχές με την υψηλότερη εγκληματικότητα.

    Η κα Γεννηματά από την πλευρά της τόνισε ότι πολιτική βούληση είναι να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και να εκληφθεί το φαινόμενο της γκετοποίησης του λεκανοπεδίου.

    Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του κ. Κακλαμάνη, ο οποίος χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία του κ. Χρυσοχοΐδη και συμφώνησε με το ιδεολογικό πλαίσιο που έθεσε ο υπουργός.

    Τόνισε ότι για την Αθήνα που έχει τα μεγαλύτερα και ιδιαίτερα προβλήματα θα υπάρξει και κατ΄ιδίαν συνάντηση του ιδίου με τον κ. Χρυσοχοΐδη.

    Ο δήμαρχος Αθηναίων παρατήρησε επίσης ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν συνεπής στη χρηματοδότηση των κέντρων πρόληψης, που καλύπτει το 50% των οικονομικών αναγκών τους, αλλά το κράτος ήταν αυτό, που καθυστερούσε.

    Τέλος, ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός επικρότησε την πρόταση του κ. Χρυσοχοΐδη και τόνισε ότι χρειάζεται η συνοχή όλων των κοινωνικών φορέων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της εγκληματικότητας και τόνισε ότι σήμερα η ΤΑ έδωσε χέρι βοηθείας για την πάταξη της παραβατικότητας.

    Εν τω μεταξύ, υλοποιείται με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ Λευτέρη Οικονόμου, η εξαγγελία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σύμφωνα με την οποία όλοι οι ένστολοι αστυνομικοί θα φέρουν πλέον υποχρεωτικά τα διακριτικά τους.

    Οι αστυνομικοί θα φέρουν τον αριθμό μητρώου τους στις επωμίδες ενώ εκείνοι που υπηρετούν στα ΜΑΤ, θα αναγράφουν στο κράνος τον αριθμό της διμοιρίας και τον αύξοντα αριθμό που αντιστοιχεί στον καθένα ανάλογα με την ιεραρχία.

    Σπ. Βούγιας

    Παράλληλα, στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της αθλητικής βίας, την οδική ασφάλεια, τη μετανάστευση και την προληπτική δασοπροστασία, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους για να παρουσιάσει τον απολογισμό δραστηριοτήτων στους τομείς της δικής του ευθύνης.

    Αναφορικά με την οδική ασφάλεια είπε ότι η βασική προτεραιότητα που τέθηκε είναι η μείωση των θυμάτων από τροχαία κατά 100 κάθε χρόνο και την περίοδο των Χριστουγέννων οι νεκροί από τροχαία ήταν 28 λιγότεροι από πέρυσι.

    Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι αυξάνονται οι πεζές περιπολίες αστυνομικών και ενεργοποιήθηκε ο θεσμός του Αστυνομικού της Γειτονιάς στα Αστυνομικά Τμήματα των περιοχών Ανάληψη, Χαριλάου, Τούμπα, Αμπελόκηποι, Εύοσμος και Συκιές.

    Το αμέσως προσεχές διάστημα θα λειτουργήσουν δύο πρότυπα Αστυνομικά Τμήματα, στην Τούμπα και την πλατεία Δημοκρατίας, για την εξουδετέρωση της μεγάλης παραβατικότητας στις περιοχές αυτές.

    Είδηση: 31670

    [07] Προφυλακίστηκε ο φοιτητής

    Παρασκευη, 08 01 2010 18:55

    Την προφυλάκιση του 26χρονου που κατηγορείται για συμμετοχή στην οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς" αποφάσισαν ομόφωνα ανακριτής και εισαγγελέας, μετά την πολύωρη απολογία του. Ο νεαρός, πάντως, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Ο 26χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στο Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου όπου έδινε το «παρών» το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα επειδή είχε συλληφθεί τον Μάιο του 2006 για τα επεισόδια κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στο κέντρο της Αθήνας και ήταν ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τα δακτυλικά του αποτυπώματα με αποτυπώματα της γιάφκας του Χαλανδρίου.

    Πηγή: NET 105.8 Είδηση: 31692

    [08] Εξέγερση μεταναστών στην Ιταλία

    Παρασκευη, 08 01 2010 17:54

    Ταραχές ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης, στην πόλη Ροζάρνο της νότιας Ιταλίας, όπου, μετανάστες, πυρπόλησαν εκατοντάδες αυτοκίνητα και έσπασαν βιτρίνες, διαμαρτυρόμενοι για την επίθεση που υπέστησαν Αφρικανοί εργάτες. Μετά την επέμβαση της αστυνομίας σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών και δυνάμεων της τάξης κατά τις οποίες τραυματίστηκαν πολλοί μετανάστες.Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τον κίνδυνο εκδήλωσης ενός "κυνηγιού μεταναστών" στην πόλη Ροζάρνο στην Καλαβρία, στη νότια Ιταλία, μετά τα επεισόδια.

    "Ανησυχούμε πάρα πολύ από την κατάσταση στο Ροζάρνο και από το γεγονός ότι παραμένει και σήμερα πολύ τεταμένη", δήλωσε η εκπρόσωπος της ιταλικής πτέρυγας της HCR Λόρα Μπολντρίνι.

    Η ίδια ανακοίνωσε την αποστολή ομάδας της HCR στην περιοχή από αύριο, Σάββατο, σημειώνοντας ότι ανησυχεί καθώς υπάρχει "κίνδυνος οι κάτοικοι να θελήσουν να εκδικηθούν".

    Σήμερα, Παρασκευή, περίπου 2.000 μετανάστες πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στο κέντρο του Ροζάρνο, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ενώ περίπου 10 κάτοικοι είχαν μπλοκάρει την πρόσβαση στο κέντρο και άλλοι είχαν καταλάβει το δημαρχείο ζητώντας την απομάκρυνση των μεταναστών από την πόλη.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, μέλος του ιταλικού ξενοφοβικού κόμματος Λέγκα του Βορρά, δήλωσε ότι οι εντάσεις αυτές είναι το αποτέλεσμα "μιας πολύ μεγάλης ανεκτικότητας απέναντι στη λαθρομετανάστευση".

    Η Μπολντρίνι, η οποία υπογράμμισε την παρουσία μεταξύ των μεταναστών πολιτικών προσφύγων και ανθρώπων που ζητούν άσυλο, σημείωσε ότι οι αρχές πρέπει να αρχίσουν να αναζητούν τους δράστες της επίθεσης κατά των μεταναστών. "Δεν είναι το πρώτο επεισόδιο αυτού του είδους που σημειώνεται στο Ροζάρνο", τόνισε.

    Θα πρέπει επίσης "να ξαναρχίσει άμεσα ο διάλογος" και σ'αυτόν να ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των "απάνθρωπων συνθηκών υπό τις οποίες ζουν οι εργάτες αυτοί: ανθυγιεινές παράγκες, χωρίς νερό, στις οποίες δεν τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής".

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters Είδηση: 31689

    [09] Κομισιόν: Εξετάζονται οι υποψήφιοι νέοι Επίτροποι

    Παρασκευη, 08 01 2010 17:35

    Από τις 11 έως τις 19 Ιανουαρίου θα διεξαχθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι ακροάσεις των 26 υποψηφίων Επιτρόπων, που πρότεινε ο πρόεδρος Μπαρόζο. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι υποψήφιοι θα πρέπει να απαντήσουν σε ένα σχετικό με το χαρτοφυλάκιό τους ερωτηματολόγιο. Θα αξιολογηθούν οι ειδικές τους γνώσεις, η προσήλωσή τους στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η ανεξαρτησία τους και οι επικοινωνιακές τους ικανότητες.

    Κάθε ακρόαση θα διαρκέσει τρεις περίπου ώρες. Στη συνέχεια, οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές θα συνεδριάσουν και θα στείλουν τα συμπεράσματά τους στη διάσκεψη των προέδρων των πολιτικών ομάδων.

    Η τελευταία, σε κοινή συνεδρίαση με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών, θα συζητήσει τα εν λόγω συμπεράσματα. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να υποβληθεί οποιοδήποτε αίτημα για αλλαγή χαρτοφυλακίου ή για αλλαγή στη σύνθεση της προτεινόμενης Κομισιόν.

    Το 2004 είχαν απορριφθεί δύο υποψήφιοι και είχε αλλάξει ένα χαρτοφυλάκιο. Η τελική ψηφοφορία θα γίνει στις 26 Ιανουαρίου σε ειδική σύνοδο της ολομέλειας στις Βρυξέλλες. Η νέα Επιτροπή μπορεί να εγκριθεί ή να απορριφθεί μόνο συνολικά.

    Σημειώνεται ότι με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέκτησε νέες σημαντικές νομοθετικές εξουσίες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συναποφασίζει πλέον με το Συμβούλιο των Υπουργών στο σύνολο, σχεδόν, της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών στους τομείς της γεωργίας, της μετανάστευσης, της ενέργειας, καθώς και στην κατάρτιση του προϋπολογισμού της Ε.Ε.

    Ως το μόνο θεσμικό όργανο, το οποίο εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες της Ένωσης, το Ε.Κ. διασφαλίζει ότι η Ε.Ε. λογοδοτεί στους πολίτες της, με την ενίσχυση της συμμετοχής των ευρωβουλευτών σε σημαντικές αποφάσεις, όπως η κάλυψη αξιωμάτων σε κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31686

    [10] Επιστρέφουν εμβόλια

    Παρασκευη, 08 01 2010 18:09

    Το ξεπούλημα εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων σε φιλική τιμή προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο και επιστροφή των υπέρογκων παραγγελιών στις φαρμακευτικές εταιρείες, εξετάζουν τώρα πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς οι εκτιμήσεις περί πανδημίας δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Όπως καταγγέλλουν επιδημιολόγοι του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι υπόλογος απέναντι στη διεθνή κοινότητα και υποκινήθηκε από οικονομικά συμφέροντα.

    Η Ελβετία έκανε την αρχή ακυρώνοντας παραγγελία πενήντα εκατομμυρίων εμβολίων.

    Στη Γαλλία που δαπάνησε οκτακόσια εξήντα εκατομμύρια ευρώ για 94 εκατομμύρια δόσεις κατά του ιού H1N1, χρησιμοποιήθηκαν μόλις τεσσεράμισι εκατομμύρια.

    Και στη Γερμανία το 95 % του πληθυσμού απέφυγε να εμβολιαστεί με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ψάχνει απεγνωσμένα τρόπο να ακυρωθεί η παραγγελία των πενήντα εκατομμυρίων δόσεων.

    Ή Ισπανία πιο επιτακτικά καλεί τις τρείς ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες να πάρουν το πλεόνασμα πίσω. Εμβόλια που κυκλοφόρησαν εσπευσμένα και χωρίς να είναι επαρκώς δοκιμασμένα θα υπενθυμίσει από το Στρασβούργο, ο επιδημιολόγος Βόλφαγκ Βόνταργκ.

    Στο πλευρό του Γερμανού σοσιαλιστή ,ευρωβουλευτές δέκα ακόμη χωρών υπογράφουν κείμενο με το οποίο ζητούν να διερευνηθούν άμεσα από το Συμβούλιο της Ευρώπης, οι ευθύνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το κείμενο αφήνει αιχμές και για την κήρυξη της πανδημίας δύο μόλις μήνες μετά την εμφάνιση του ιού, χωρίς επιστημονική αιτιολογία υπό την πίεση των φαρμακοβιομηχανιών, όπως αναφέρεται.

    Με δώδεκα χιλιάδες εφτακόσια θύματα παγκοσμίως, η Ευρώπη μετρά δύο χιλιάδες πεντακόσια πενήντα τέσσερα. Και δεν ήταν η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, αλλά το Ευρωπαϊκό κέντρου ελέγχου των επιδημιών που σε νέα ανακοίνωση του επιβεβαιώνει ύφεση αλλά υπενθυμίζει ότι οι δύο προηγούμενες πανδημίες του αιώνα άντεξαν και για δεύτερο χειμώνα.

    Σε ύφεση ο ιός

    Οι χώρες του νοτίου ημισφαιρίου που χτυπήθηκαν πέρυσι από τον ιό Η1Ν1 της γρίπης είναι πλέον ευρέως προστατευμένες από μια νέα επιδημία, υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO).

    Ο Οργανισμός εκτιμά ότι και στις περισσότερες χώρες του βόρειου ημισφαιρίου η επιδημία υποχωρεί καθώς οι αριθμοί των ασθενών μειώνονται σταθερά τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρεια Αμερική, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός.

    Αλλά και στο νότιο ημισφαίριο ο Οργανισμός εκτιμά ότι ο ιός της γρίπης δε μεταδίδεται πλέον τόσο εύκολα και καταγράφονται μόνο σποραδικά κρούσματα. "Αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού σε περιοχές όπου παρατηρήθηκε έντονη μεταδοτικότητα κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι αρκετά υψηλά ώστε να αποφευχθεί η παράταση της μεταδοτικότητας και το καλοκαίρι, την εποχή που ο ιός δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα", σημειώνει ο Οργανισμός.

    Η γενική διευθύντρια του Οργανισμού, Μάργκαρετ Τσαν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα χρειαστούν άλλοι 6 έως 12 μήνες μέχρι να κάνει τον κύκλο της η πρώτη πανδημία που έπληξε τον κόσμο τα τελευταία 40 χρόνια. Σύμφωνα με την Τσαν, οι νέοι, οι έγκυες γυναίκες και όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως άσθμα, θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν προφυλάξεις.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ Είδηση: 31690

    [11] Πριν από 397.000.000 χρόνια τα πρώτα...βήματα στη Γη

    Πεμπτη, 07 01 2010 15:56

    Ανακαλύφθηκαν οι αρχαιότερες πατημασιές τετράποδων στη Γη και είναι πολύ παλαιότερες του αναμενομένου. Οι πρώτοι τετράποδοι πρόγονοι των σύγχρονων θηλαστικών, ερπετών και πουλιών εξήλθαν από τα ύδατα των θαλασσών και πρωτοπερπάτησαν στη Γη εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες. Αυτό δείχνουν τα αρχαιότερα ίχνη από απολιθωμένες πατημασιές ενός αινιγματικού -εξαφανισμένου προ πολλού- τετράποδου, οι οποίες ανακαλύφθηκαν στην Πολωνία και χρονολογούνται πριν 397 εκατ. χρόνια.

    Σύμφωνα με τους πολωνούς και σουηδούς ερευνητές, το εύρημα πρέπει να οδηγήσει σε αναθεώρηση των δεδομένων για μια κρίσιμη περίοδο στην εξελικτική ιστορία του πλανήτη μας, όταν τα πρώτα τετράποδα σπονδυλωτά, προερχόμενα από τις θάλασσες, "μετέτρεψαν" τα πτερύγιά τους σε πόδια, περπάτησαν στη Γη και σταδιακά έγιναν δεινόσαυροι, θηλαστικά και, τελικά, άνθρωποι.

    Το ενδιάμεσο στάδιο, σύμφωνα με την έως τώρα κυρίαρχη θεωρία, ήταν ψάρια με κεφάλι και σώμα τετράποδου, τα οποία όμως είχαν ακόμα τα πτερύγιά τους αντί για χέρια και πόδια. Το πιο διάσημο "ενδιάμεσο πλάσμα" ήταν το Τικτααλίκ, ένα μεγάλο ψάρι του ρηχού νερού, απολίθωμα του οποίου έχει βρεθεί το 2006 σε ένα νησί του αρκτικού Καναδά, 1.000 χλμ. νοτιότερα του βόρειου Πόλου και το οποίο έζησε πριν 375 εκατ. χρόνια.

    Σύμφωνα με την παλαιοντολόγο Τζένι Κλακ, η νέα ανακάλυψη "ανατρέπει όλη την ιστορία για την έξοδο (σ.σ. των ζώων) από το νερό". Οι πατημασιές "χεριών" και "ποδιών", πλάτους έως 26 εκατοστών (άρα το τετράποδο πρέπει να είχε μήκος περίπου δυόμιση μέτρων), που παρουσιάζονται σε σχετική εργασία στο περιοδικό Nature, υπό την Περ Άλμπεργκ του σουηδικού πανεπιστημίου της Ουψάλα, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, βρέθηκαν σε ένα εγκαταλειμμένο λατομείο στη νοτιοανατολική Πολωνία, από ερευνητές του πανεπιστημίου της Βαρσοβίας και η χρονολόγησή τους έγινε με βάση την ηλικία των πετρωμάτων που τα περιέβαλαν και τα οποία ανάγονται στη Μέση Δεβόνιο περίοδο.

    Μέχρι σήμερα τα αρχαιότερα ίχνη βαδίσματος τετράποδων στη Γη ήσαν ηλικίας 385 εκατ. ετών, αλλά η νέα ανακάλυψη παραπέμπει σε αρκετά εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα. Αν και μερικά από τα ίχνη είχαν πιθανώς γίνει σε ρηχά νερά με λασπωμένο βυθό, είναι σαφές από το καθαρό σχήμα των δαχτύλων των ποδιών και από την φύση των γεωλογικών ιζημάτων ότι οι πρόγονοι εκείνοι των σημερινών ζώων περνούσαν ένα μέρος της ζωής τους και στην ξηρά. Πολλά από τα αποτυπώματα είναι πολύ καθαρά για να έχουν γίνει κάτω από το νερό. Δεν βρέθηκε ίχνος από σύρσιμο του σώματος, άρα το τετράποδο (πιθανώς σε σχήμα σημερινού κροκόδειλου) πρέπει να έπλεε στο νερό και ταυτόχρονα να περπατούσε στο λασπώδη βυθό, όταν βρισκόταν μέσα στο ρηχό νερό.

    Το εύρημα επίσης ανατρέπει την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι τα τετράποδα αποίκισαν την ξηρά προερχόμενα από τοποθεσίες του γλυκού νερού, όπως λίμνες και κοίτες ή δέλτα ποταμών. Αντίθετα, ενισχύεται πλέον η θεωρία ότι τα πρώτα αμφίβια ζώα προήλθαν από παραθαλάσσιες τοποθεσίες αλμυρού νερού, όπως οι κοραλλιογενείς λιμνοθάλασσες.

    Πάντως οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί, αν δεν δουν πρώτα απολιθώματα των ίδιων των ζώων, στο να βγάλουν οριστικά συμπεράσματα, όσον αφορά το πώς, πότε και που τα πρώτα σπονδυλωτά άρχισαν να «κατακτούν» τον πλανήτη μας, μετατρεπόμενα από ψάρια σε ζώα. Σύμφωνα με μια θεωρία, τα πρώτα τετράποδα βγήκαν στη στεριά για να εναποθέσουν εκεί τα αυγά τους, ώστε να είναι πιο ασφαλή από την θάλασσα που έβριθε τότε από κινδύνους. Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, τα πρώτα αμφίβια ανέπτυξαν πόδια για να μπορούν να πηδάνε από τη μια λιμνούλα στην άλλη.

    Οι θεωρίες αυτές αμφισβητούνται από το νέο εύρημα, καθώς δεν θα ήταν λογικό για ένα ψάρι να αφήσει τα αυγά του σε ένα παραθαλάσσιο μέρος όπου η παλίρροια θα τα σκέπαζε, ούτε θα είχε νόημα η ανάπτυξη ποδιών σε ένα παράκτιο περιβάλλον, όπου δεν θα υπήρχαν λιμνούλες. Οι παλαιοντολόγοι συνεχίζουν να "χτενίζουν" τη νοτιοανατολική Πολωνία για ανάλογα ευρήματα, καθώς και για απολιθώματα των ίδιων των ζώων.

    AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31630

    [12] Πορτογαλία: Αναγνωρίζεται ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων χωρίς υιοθεσίες παιδιών

    Παρασκευη, 08 01 2010 17:33

    Το πορτογαλικό κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα σε πρώτη ανάγνωση το νομοσχέδιο της σοσιαλιστικής κυβέρνησης που νομιμοποιεί το γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, αλλά απέρριψε τις προτάσεις της άκρας αριστεράς και των πρασίνων για την υιοθέτηση παιδιών από τα ζευγάρια των ομοφυλοφίλων.

    Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, του οποίου υπεραμύνθηκε από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός της χώρας Ζοζέ Σόκρατες, ψηφίστηκε σχεδόν από το σύνολο των βουλευτών της αριστεράς, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ενώ η δεξιά ψήφισε κατά. Το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει τώρα να συζητηθεί στις επιτροπές πριν υιοθετηθεί οριστικά και τεθεί σε ισχύ.

    Στην ομιλία του, ο Σόκρατες εξήγησε ότι η κυβέρνησή του θέλει "να αποκαταστήσει τις αδικίες που γίνονταν επί δεκαετίες σε βάρος των ομοφυλοφίλων" και υπενθύμισε ότι έως το 1982 η ομοφυλοφιλία ήταν ποινικά κολάσιμη στην Πορτογαλία.

    Η νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων ήταν ένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

    Σε αντίθεση με την Ισπανία, όπου η νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων το 2005 είχε προκαλέσει ευρεία δυσανασχέτηση και είχε κατεβάσει στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες πολέμιους του μέτρου, στην Πορτογαλία έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει μια διακριτική αντίδραση από τις οργανώσεις που πρόσκεινται σε κύκλους καθολικών, ενώ και η δεξιά αποφεύγει επιμελώς οποιαδήποτε ηθική κρίση πάνω στο ζήτημα.

    AΠΕ Είδηση: 31685

    [13] Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δήμου Αθηναίων «μεταφέρεται» στην Πεντέλη

    Παρασκευη, 08 01 2010 17:01

    Την Κυριακή 10 Ιανουαρίου θα φυτευτούν στην Πεντέλη, τα 250 μικρά έλατα που συνέθεταν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δήμου Αθηναίων στην Πλατεία Συντάγματος κατά τη διάρκεια των εορτών.

    Την Κυριακή στις 10 το πρωί η δεντροφύτευση στην Πεντέλη

    Χθες το δέντρο ξεστήθηκε και μεταφέρθηκαν τα έλατα στην περιοχή της Πεντέλης. Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, μεταξύ άλλων, τόνισε:

    «Σήμερα, τα δεντράκια φορτώνονται σε φορτηγά, και σε συνεργασία με τον Δήμαρχο της Πεντέλης και τον ΣΚΑΙ, την Κυριακή, θα φυτευτούν σε ένα κομμάτι της Πεντέλης που είχε πληγεί από τις τελευταίες πυρκαγιές, για να συνεχίσουν τη ζωή τους, δίνοντας πράσινο και οξυγόνο στο Λεκανοπέδιο της Αττικής».

    Την Κυριακή 10 Ιανουαρίου, στις 10 το πρωί, στον περιβάλλοντα χώρο του Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας στην Πεντέλη, θα συγκεντρωθούν όλοι όσοι θέλουν να πάρουν μέρος σε αυτή τη δεντροφύτευση που διοργανώνεται με το Σύνδεσμο για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού Όρους (ΣΠΑΠ) και με τη στήριξη του ΣΚΑΙ.

    Ως σημείο συνάντησης έχει ορισθεί η πλατεία Χαραυγής στην Παλαιά Πεντέλη.

    Στο χώρο της δεντροφύτευσης οι εθελοντές μπορούν να φτάσουν από τον ηλεκτρικό σταθμό του Αμαρουσίου με το λεωφορείο 446, από το σταθμό του Μετρό της Δ. Πλακεντίας με το λεωφορείο 426 και από το Χαλάνδρι με το λεωφορείο 451.

    ΑΠΕ Είδηση: 31682


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 8 January 2010 - 17:51:57 UTC