Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας στα Βαλκάνια
  • [02] Μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας ανακοινώνει ο Ομπάμα
  • [03] Διπλός πράκτορας της Αλ Κάιντα ευθύνεται για την επίθεση στην αμερικανική βάση στο Αφγανιστάν
  • [04] Απορρίφθηκε η έφεση Μουσαουί για ακύρωση της καταδίκης του σε ισόβια
  • [05] Προκαταρκτική εξέταση για κύκλωμα στον χώρο των φαρμάκων
  • [06] Έφυγε ο Γιώργος Καμπανέλης
  • [07] Καθηλώθηκε λόγω βλάβης αεροσκάφος Α-380 της Qantas

    [01] Μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας στα Βαλκάνια

    Δευτερα, 04 01 2010 19:04

    Στο Βελιγράδι βρέθηκε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, όπου είχε συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, της Σερβίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε στην Ετήσια Διάσκεψη των πρέσβεων της Σερβίας. Στο επίκεντρο ήταν η ελληνική πρόταση για ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, το 2014. Να επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας για λύση στο ζήτημα της ονομασίας χωρίς ακραίες εθνικιστικές θέσεις κάλεσε τα Σκόπια ο Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα "Νοβόστι". Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Αθήνα τάσσεται υπέρ της πλήρους ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε άλλης χώρας των δυτικών Βαλκανίων που θα ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά κριτήρια. Αναφορικά με το Κόσσοβο, το οποίο δεν έχει αναγνωριστεί από την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η στάση της χώρας μας δεν αλλάζει.

    Για εξαιρετικές διμερείς σχέσεις που θα εμβαθύνουν με περαιτέρω οικονομική συνεργασία μίλησε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Σερβίας με θέματα την προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014, το Σκοπιανό, το Κοσσυφοπέδιο, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και την οικονομική κρίση.

    Συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπορίς Τάντιτς

    Είχαμε εξαιρετικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας, οι διμερείς μας σχέσεις είναι εξαιρετικές και ελπίζω να τις εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπορίς Τάντιτς.

    "Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρωτοπορία της πρωτοβουλίας η οποία αποτελεί βασικό στόχο για την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στην περιοχή".

    Γιώργος Παπανδρέου

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν τα προβλήματα του Κοσόβου, της Βοσνίας, της ΠΓΔΜ αλλά και εκείνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι σε αυτά τα ζητήματα υπάρχει κοινή στόχευση Ελλάδας και Σερβίας. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η παρουσία του στο Βελιγράδι αποτελεί και ένα σήμα για την εκκίνηση μιας προσπάθειας ώστε το 2014 τα δυτικά Βαλκάνια να ενταχθούν στην ΕΕ.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σερβίας ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Παπανδρέου ως έναν από τους σημαντικότερους πολιτικούς που έχει συναντήσει είπε ότι "μιλήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις την οικονομική κατάσταση των δύο χωρών μας οι οποίες πλήττονται από την οικονομική κρίση" και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθούν λύσεις. Είπε ακόμη ότι συζήτησαν και για τα προβλήματα της περιοχής, όπως εκείνο του Κοσόβου και ευχαρίστησε τον Γιώργο Παπανδρέου και την ελληνική κυβέρνηση για "την στήριξη στην προσπάθεια της Σερβίας να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της περιοχής με διπλωματικά μέσα".

    Ο κ. Τάντιτς είπε ότι συζητήθηκε επίσης η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας. Τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η συνεργασία της Σερβίας με τη Χάγη ώστε να μπορεί πλέον να συνεχιστεί η προσπάθεια της χώρας του για ένταξη στην ΕΕ όπως εισηγείται η «ατζέντα του 2014» την οποία ο πρόεδρος της Σερβίας χαρακτήρισε σημαντική.

    Μιλώντας νωρίτερα στην 3η Σύνοδο των πρεσβευτών της Σερβίας, ο κ. Παπανδρέου προέταξε το σχέδιο του για ένταξη των δυτικών Βαλκανίων και κυρίως της σερβικής δημοκρατίας στην ΕΕ το 2014, τεκμηριώνοντας την αναφορά του με την ιστορική αναδρομή από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και το Κόσοβο, υπογραμμίζοντας ότι οι πολίτες των Βαλκανίων έχουν ανάγκη από ασφάλεια και συνεργασία και η Ελλάδα έχει την πολιτική βούληση και θα εργαστεί για αυτή την πρόκληση.

    Για το Σκοπιανό ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει καλύψει τη μισή απόσταση προτείνοντας μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και γνώμονα να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες αναμένοντας από την ηγεσία των Σκοπίων να συναντήσει τις ελληνικές θέσεις στα μισά του δρόμου. Με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος των Σκοπίων για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός. Σε ότι αφορά στην Τουρκία, επανέλαβε ότι η Άγκυρα θα πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και ότι κάνει βήματα προόδου, συμβάλλοντας στην επίλυση του Κυπριακού.

    Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς, απευθυνόμενος προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, του είπε ότι για το σερβικό έθνος στάθηκε μεγαλόψυχος, βρισκόταν πάντα κοντά στη Σερβία και για το λόγο αυτό ο σερβικός λαός τον ευγνωμονεί για την προσφορά του. Καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό στην Σύνοδο, ο Γιέρεμιτς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την προσωπική συμβολή του Έλληνα πρωθυπουργού στην Σερβία και την ευρύτερη περιοχή. Υπογράμμισε ιδιαιτέρως το πόσο σημαντικός στόχος για τη χώρα του είναι ο προσδιορισμός της ένταξης στην ΕΕ το 2014, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το διχασμό των Βαλκανίων, τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Δηλώσεις Παπανδρέου μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στο Βελιγράδι

    Ως εξαιρετικά τιμητική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου την πρόσκληση να μιλήσει στην τρίτη Σύνοδο του διπλωματικού Σώματος της Σερβίας, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους έλληνες δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε στο Βελιγράδι.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση την έναρξη της ελληνικής πρωτοβουλίας για την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. το 2014 λέγοντας ότι «θα δώσουμε ώθηση σε αυτή μας την πρωτοβουλία, αυτό φέρνει τη χώρα μας στην πρωτοπορία και εξάλλου βάζοντας στόχους πάντοτε δημιουργείται δυναμική». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι ακόμα κι αν δεν ληφθεί απόφαση για την ατζέντα 2014 σε κάθε περίπτωση θα δοθεί ημερομηνία για την ένταξη των χωρών αυτών.

    Ερωτηθείς αν είναι εφικτή η επιτυχία της πρωτοβουλίας είπε ότι δημιουργείται δυναμική, σημείωσε ότι δεν είπαμε πως όλοι θα μπουν μονομιάς ή θα υπάρξει σταδιακή ένταξη και υπενθύμισε την αντίστοιχη συζήτηση που είχε γίνει για την διεύρυνση της ΕΕ με δέκα χώρες μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, όπου τελικά αποφασίστηκε να ενταχθούν ταυτόχρονα και οι δέκα.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι με την σερβική ηγεσία συζήτησε επίσης τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και θέματα τουριστικής ανάπτυξης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι όπως τον πληροφόρησε η σερβική πλευρά, σε δημοσκόπηση που διεξήχθη μετά την κατάργηση της βίζας για τις χώρες της Ε.Ε., το 65% των Σέρβων δήλωσαν ότι προτιμούν ως πρώτη χώρα επίσκεψης την Ελλάδα.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι συζητήθηκαν τα θέματα του Κοσόβου, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της ΠΓΔΜ, του Κυπριακού καθώς και ζητήματα της ευρύτερης περιοχής.

    Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση σχετικά με το τι μπορεί να εννοούσε ο πρόεδρος της Σερβίας με τη δήλωση του ότι ''ελπίζει πως το 2010 θα ολοκληρωθεί η συνεργασία της Σερβίας με τη Χάγη'', ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ο Σέρβος πρόεδρος εννοούσε την απόφαση που εκκρεμεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με το Κόσοβο και μάλιστα πιστεύει ότι η απόφαση θα εκδοθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2010. Πάντως, επειδή εκκρεμεί και η σύλληψη του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς που καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι δεδομένη η βούληση της σερβικής κυβέρνησης για τη σύλληψή του. Σε ότι αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο ειδικά τα κράτη τα οποία συναπάρτιζαν την πρώην ενιαία Γιουγκοσλαβία, να ξέρουν πολύ καλά τις ελληνικές θέσεις διότι γνωρίζονται καλά μεταξύ τους και μπορούν και αυτοί να πάρουν πρωτοβουλίες. Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι το μήνυμα προς την ΠΓΔΜ είναι πως είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

    Ερωτηθείς αν ασκούνται πιέσεις για επίλυση του Κυπριακού και αν η λύση είναι κοντά ή μακριά ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θέλει να κάνει προβλέψεις για ένα τόσο σύνθετο ζήτημα πρόσθεσε ότι εμείς ζητάμε από την διεθνή κοινότητα και την ΕΕ να συμβάλλει με διπλωματικές πιέσεις προς την Τουρκία και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η επίλυση του προβλήματος για τη σχέση μας με την Τουρκία αλλά και για την Ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος.

    Ερωτηθείς τέλος αν υπάρχει περίπτωση και τώρα «λαϊκιστές» στην Ελλάδα να τον κατηγορήσουν ως «προδότη» με αφορμή την εξωτερική του πολιτική, όπως ανέφερε στη διάρκεια της ομιλίας του στο διπλωματικό σώμα της Σερβίας ότι έγινε τα προηγούμενα χρόνια, ο πρωθυπουργός είπε ότι η ενεργητική και δυναμική εξωτερική πολιτική πάντα βοηθά την Ελλάδα ενώ δεν την βοηθά το κλείσιμο στον εαυτό της και επισήμανε ότι δεν υπάρχει μαγικό ραβδί αλλά σκληρός και αποτελεσματικός αγώνας για την επίλυση των προβλημάτων.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΝΕΤ 105,8,ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31515

    [02] Μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας ανακοινώνει ο Ομπάμα

    Τριτη, 05 01 2010 09:03

    Αλλαγές με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση μελλοντικών επιθέσεων, όπως η απόπειρα ανατίναξης ενός αεροσκάφους που κατευθυνόταν στο Ντιτρόιτ στις 25 Δεκεμβρίου, αναμένεται να κάνει σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά από συνάντηση με τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, στις μεταρρυθμίσεις θα περιλαμβάνεται και βελτίωση του συστήματος της "λίστας" των υπόπτων για τρομοκρατία. Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι και τρίτο πρόσωπο είχε διεισδύσει απρόσκλητο στο επίσημο δείπνο που είχε παραθέσει ο Μπαράκ Ομπάμα στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ, σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης, υπήρχε απειλή για απόπειρα δολοφονίας του προέδρου των ΗΠΑ την ημέρα της ορκωμοσίας του. Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΟΗΕ υποστηρίζει τη βρετανική πρωτοβουλία για διάσκεψη με θέμα την τρομοκρατία στην Υεμένη.

    Ντάουνινγκ Στριτ: Είχαμε ενημερώσει την Ουάσινγκτον

    Στην Ουάσινγκτον είχαν διαβιβασθεί οι πληροφορίες που διέθεταν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες σχετικά με τις επαφές που είχε με εξτρεμιστικούς κύκλους ο Νιγηριανός επίδοξος βομβιστής του αμερικανικού αεροσκάφους. Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν τόνισε πως οι πληροφορίες που είχαν συγκεντρωθεί για τον 23χρονο Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουτάλαμπ την εποχή που φοιτούσε σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου, στο διάστημα 2005-08, είχαν διαβιβασθεί στις αμερικανικές αρχές.

    Όμως, η Ντάουνινγκ Στριτ δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει πότε ακριβώς είχαν διαβιβασθεί οι πληροφορίες.

    Πάντως, η βρετανική εφημερίδα Sunday Times είχε τονίσει σε άρθρο της πως οι Βρετανοί γνώριζαν τις επαφές του Αμπντουλμουτάλαμπ με ισλαμιστικούς κύκλους προ τριών ετών, αλλά δεν είχαν ενημερώσει τους Αμερικανούς.

    Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού τόνισε ότι ο δράστης "ριζοσπαστικοποιήθηκε εκτός του βρετανικού εδάφους. Είχε εγκαταλείψει τη Βρετανία τον Οκτώβριο του 2008. Όμως είναι σαφές πως όταν διέμενε εδώ είχε προσπαθήσει να έλθει σε επαφή με κάποιους ανθρώπους και αυτές είναι οι πληροφορίες που είμαστε σε θέση να συγκεντρώσουμε από τις υπηρεσίες μας".

    "Υπάρχει πολύς κόσμος που επιθυμεί να έλθει σε επαφή με εξτρεμιστές ή άλλους. Αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκην πως πρόκειται να προετοιμάσουν κάποια ενέργεια. Ό,τι είχε αποφασίσει να κάνει εκείνος, το αποφάσισε ενώ βρισκόταν εκτός της χώρας μας και εν συνεχεία, κατά τα φαινόμενα, επιχείρησε να επανέλθει στη χώρα" πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εκφράζει την υποστήριξή του στο σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης να φιλοξενήσει διάσκεψη για την τρομοκρατία στην Υεμένη στις 28 Ιανουαρίου. Ο Μπαν Κι Μουν συζήτησε τη βρετανική πρόταση σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν.

    Στο μεταξύ, στην Υεμένη, επαναλειτουργεί από σήμερα η πρεσβεία των ΗΠΑ, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των υεμενικών δυνάμεων ασφαλείας ότι σκότωσαν δύο μαχητές της Αλ-Κάιντα οι οποίοι φέρονται ως υπεύθυνοι για τις απειλές που ανάγκασαν την αμερικανική και κάποιες ευρωπαϊκές πρεσβείες να κλείσουν.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η βρετανική και η γαλλική πρεσβεία λειτουργούν, αλλά παραμένουν κλειστές για το κοινό.

    Σενάρια συνωμοσίας

    Και τρίτο πρόσωπο είχε κατορθώσει να παρεισφρήσει απρόσκλητο στον Λευκό Οίκο κατά το δείπνο προς τιμήν του Ινδού πρωθυπουργού στα τέλη Νοεμβρίου παραδέχθηκε η αστυνομία. Η υπηρεσία ήδη δέχεται επικρίσεις για την απρόσκλητη είσοδο ενός ζεύγους κοσμικών, του Τάρεκ και Μισέλ Σαλάχι.

    Εξάλλου, μπορεί η τελετή ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα, τον περασμένο Ιανουάριο, να έγινε χωρίς επεισόδια στα σκαλιά του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον, όμως απειλή κατά της ζωής του ελήφθη σοβαρά υπόψη ώστε να εφαρμοσθεί σχέδιο για την ασφαλή απομάκρυνση του προέδρου σε περίπτωση απόπειρας εναντίον του.

    Οι Times της Νέας Υόρκης επικαλούνται υπευθύνους των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι είχαν σοβαρούς λόγους να πιστεύουν πως ομαδα Σομαλών, προερχόμενη από τον Καναδά, επρόκειτο να πυροδοτήσουν βόμβα κατά τη διάρκεια της τελετής, η οποία μεταδιδόταν τηλεοπτικά σε όλον τον κόσμο.

    "Όλα τα γεγονότα συνηγορούν πως υπήρχε πραγματική απειλή, στην οποία εμπλέκονταν άτομα προερχόμενα από το εξωτερικό" τόνισε ο Χουάν Κάρλος Σαράτε, πρώην σύμβουλος του τέως προέδρου Τζορτζ Μπους για την τρομοκρατία. Σε περίπτωση δολοφονίας του προέδρου τη θέση του θα αναλάμβανε ο υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος είχε διορισθεί από τον Μπους, αλλά διατηρήθηκε και από τον Ομπάμα.

    Άλλωστε, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας ο Γκέιτς φρουρείτο προσεκτικά σε μυστική τοποθεσία, υπενθυμίζει η εφημερίδα. Το σενάριο της δολοφονίας επιβεβαιώνει και ο τωρινός σύμβουλος του Ομπάμα για την τρομοκρατία Τζον Μπρέναν.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο συναγερμός ήρθη 72 ώρες μετά την έναρξή του.

    Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Κλίμα φόβου στην Υεμένη Εξονυχιστικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια BBC: US steps up flight security lists

    Είδηση: 31524

    [03] Διπλός πράκτορας της Αλ Κάιντα ευθύνεται για την επίθεση στην αμερικανική βάση στο Αφγανιστάν

    Τριτη, 05 01 2010 09:50

    Η επίθεση αυτοκτονίας κατά αμερικανικής βάσης στο Αφγανιστάν την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποίαν έχασαν τη ζωή τους επτά πράκτορες της CIA, εκτελέσθηκε από έναν Ιορδανό, ο οποίος φέρεται να ήταν διπλός πράκτορας της Αλ Κάιντα, μετέδωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.Επικαλούμενο δυτικές πηγές, το δίκτυο NBC αποκαλύπτει ότι αυτουργός της επίθεσης ήταν ο Χουμάμ Χαλίλ Αμπού Μουλάλ αλ Μπαλάουϊ, 36 ετών, γιατρός στο επάγγελμα, ο οποίος εργαζόταν για τις ιορδανικές μυστικές υπηρεσίες, με δράση και στο Αφγανιστάν.

    Ο Αλ Μπαλάουϊ είχε συλληφθεί πριν ένα χρόνο από τις ιορδανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες θεώρησαν ότι είχε αναμορφωθεί και είχε σταλεί στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, προκειμένου να διεισδύσει στο δίκτυο της Αλ Κάιντα.

    Όμως, κατά τα φαινόμενα εκείνος δεν είχε αποκηρύξει τα ιδεώδη του. Δυτικές αντικατασκοπευτικές πηγές τονίζουν πως είχε επικοινωνήσει με τον Ιορδανό υπεύθυνο σύνδεσμό του και του τόνισε πως έπρεπε να συναντηθεί αμέσως με ομάδα της CIA στην στρατιωτική βάση στην επαρχία Χοστ, στο ανατολικό Αφγανιστάν, μεταδίδει το BBC.

    Κατά τη συνάντηση πυροδότησε το γιλέκο του με τα εκρηκτικά, σκοτώνοντας και τον Ιορδανό σύνδεσμό του.

    Μπαν Γκι Μουν: Ανάγκη για ανώτατο πολιτικό υπεύθυνο

    Η διεθνής δύναμη στο Αφγανιστάν θα πρέπει να διαθέτει έναν πολιτικό ανώτατο υπεύθυνο, προκειμένου να βελτιωθεί ο συντονισμός μεταξύ των πολιτικών της επιχειρήσεων και του αναπτυξιακού της έργου, τονίζεται σε έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

    Στην έκθεση υπογραμμίζεται επίσης η ανάγκη για «ενίσχυση του δυναμικού της διεθνούς ασφάλειας» στο Αφγανιστάν, «υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

    Σύμφωνα με τον Μπαν Γκι Μουν, ο διορισμός ενός πολιτικού ανώτατου αξιωματούχου στην ISAF «θα επέτρεπε τον καλύτερο συντονισμό της πολιτικής και αναπτυξιακής δράσης που φέρει εις πέρας, ιδίως με τις ομάδες ανοικοδόμησης στην επαρχία, και για να συνδυάσει αυτήν τη δράση με τα σχέδια και τις προτεραιότητες των Αφγανών στις διάφορες επαρχίες».

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Διαβάστε επίσης: BBC: CIA bomber was al-Qaeda double agent, US media say Είδηση: 31527

    [04] Απορρίφθηκε η έφεση Μουσαουί για ακύρωση της καταδίκης του σε ισόβια

    Τριτη, 05 01 2010 10:30

    Απορρίφθηκε η έφεση που είχε ασκήσει κατά της πρωτόδικης απόφασης ο Ζακάριας Μουσαουί, μοναδικό πρόσωπο που καταδικάσθηκε από αμερικανικό δικαστήριο για συμμετοχή στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, και δεν θα έχει δυνατότητα για νέα δίκη. Το εφετείο του Ρίτσμοντ απέρριψε τα επιχειρήματα του Μουσαουί, ο οποίος εκτίει ποινή ισοβίου κάθειρξης σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Κολοράντο, ότι η καταδίκη του είναι άκυρη διότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν επέτρεψε την πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες και στοιχεία, τα οποία θα διευκόλυναν την υπεράσπισή του.

    "Ο Μουσαουί αμφισβητεί την εγκυρότητα της καταδίκης του και της παραδοχής της ενοχής του για τις διάφορες κατηγορίες που του αποδίδονται" τονίζεται στην απόφαση του τριμελούς εφετείου.

    "Εμείς επικυρώνουμε στην ολότητά τους τις καταδίκες και το κατηγορητήριο κατά του Μουσαουί" προστίθεται στην απόφαση.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ BBC: US appeals court upholds Moussaoui conviction for 9/11 Είδηση: 31532

    [05] Προκαταρκτική εξέταση για κύκλωμα στον χώρο των φαρμάκων

    Δευτερα, 04 01 2010 20:15

    Την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Γ. Σακελάκος με αφορμή το πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ για κύκλωμα στον χώρο των φαρμάκων. Στο δημοσίευμα παρατίθενται στοιχεία για κύκλωμα προώθησης και διακίνησης φαρμάκων στην χώρα, μέσω κρατικών και ιδιωτικών Νοσοκομείων, η εκτεταμένη δράση του οποίου φαίνεται να έχει προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο. Ο κ. Σακελάκος ανέθεσε στον Εισαγγελέα κ. Παρασκευά Αδάμη, αρμόδιο για οικονομικά εγκλήματα, τη διενέργεια έρευνας, ώστε να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελλομένων, να εξακριβωθεί αν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη αδικημάτων και να εντοπιστούν οι υπαίτιοι.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31517

    [06] Έφυγε ο Γιώργος Καμπανέλης

    Δευτερα, 04 01 2010 14:46

    Ένας από τους ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου, ο Γιώργος Kαμπανέλλης, έφυγε την Κυριάκη, τα ξημερώματα από τη ζωή, σε ηλικία 80 ετών. Σκηνοθέτης και θιασάρχης εκτός από ηθοποιός γεννήθηκε το 1930 στη Nάξο και σπούδασε πιάνο σε νεαρή ηλικία στο "Eλληνικό Ωδείο". Tην περίοδο 1947-48 παρακολούθησε μαθήματα θεάτρου σε ανεπίσημη δραματική σχολή και απέκτησε άδεια ηθοποιού ως εξαιρετικό ταλέντο.

    H θεατρική του δραστηριότητα διήρκεσε περίπου εικοσιπέντε χρόνια με τελευταία εμφάνιση το 1974 στο θέατρο "Φλόριντα".Είχε προηγηθεί συνεργασία με τον θίασο του Aδ. Λεμού, το 1950 ενώ την ίδια περίοδο δημιούργησε το "Παιδικό Θέατρο" της XAN.

    Στον κινηματογράφο έπαιξε πολλούς δραματικούς αλλά και κωμικούς ρόλους, σε 70 και πλέον ταινίες. Στη συνέχεια στράφηκε στον τομέα της διαφήμισης κι εργάστηκε ως παραγωγός και σκηνοθέτης σε διαφημιστικά σποτ.

    H κηδεία του Γιώργου Kαμπανέλλη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, στις 3 μ.μ. στο Νεκροταφείο του Κόκκινου Mύλου. Είδηση: 31493

    [07] Καθηλώθηκε λόγω βλάβης αεροσκάφος Α-380 της Qantas

    Δευτερα, 04 01 2010 19:42

    Ολοκαίνουριο ήταν το αεροσκάφος τύπου Airbus A-380 που καθηλώθηκε στο έδαφος, στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης, λόγω μηχανικού προβλήματος. Στον μετρητή καυσίμων παρουσίασε πρόβλημα το αεροσκάφος της αυστραλιανής εταιρείας Qantas που επρόκειτο να πραγματοποιήσει το δρομολόγιο από τη Μελβούρνη προς το Los Angeles. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας όντως επρόκειτο για ένα καινούριο αεροπλάνο, αφού εκτελούσε πτήσεις εδώ και μόνο λίγες ημέρες. Οι περίπου 400 επιβάτες παρέμειναν μέσα στο αεροσκάφος επί τέσσερις ώρες καθώς, λόγω των μέτρων ασφαλείας που έχουν ληφθεί για όλες τις πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ, απαγορεύεται να αποβιβαστούν και να επιβιβαστούν ξανά. Τελικώς, η πτήση θα πραγματοποιηθεί με 23 ώρες καθυστέρηση.

    Πολλά καινούρια αεροσκάφη Α-380 έχουν προσφάτως παρουσιάσει προβλήματα. Τον περασμένο μήνα ένα Α-380 των αερογραμμών της Σιγκαπούρης αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Παρίσι επειδή είχε ηλεκτρολογική βλάβη. Επίσης, ένα άλλο Α-380 της Air France καθηλώθηκε στο αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκωλ, λόγω τεχνικού προβλήματος.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΑΡ / Γαλλικό πρακτορείο Είδηση: 31516


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 5 January 2010 - 9:51:15 UTC