Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-12-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο η κατάρτιση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης
  • [02] Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας στις ΗΠΑ
  • [03] Διεθνείς αντιδράσεις για την 11ετή ποινή φυλάκισης σε Κινέζο αντικαθεστωτικό

    [01] Στο επίκεντρο η κατάρτιση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης

    Παρασκευη, 25 12 2009 20:05

    Το πρώτο μεγάλο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο το αμέσως επόμενο διάστημα είναι να γίνει δεκτό από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θα κατατεθεί στα τέλη Ιανουαρίου. Εξάλλου, στις αρχές του μήνα καταφθάνει στη χώρα μας κλιμάκιο της Κομισιόν για κοινή συνεργασία στην κατάρτισή του. Την ίδια ώρα, και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα "έπεσε στα μαλακά" από τον οίκο Moody's, τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά, με τον πρώτο μήνα του 2010 να αρχίζει και το πρόγραμμα δανεισμού, ύψους 53 δισ. ευρώ.

    Αναπτυξιακή πορεία της αγοράς και δημοσιονομικό νοικοκύρεμα

    Χωρίς να υπάρχουν πλέον περιθώρια για λανθασμένες κινήσεις και αποφάσεις, το οικονομικό επιτελείο, μετά τη λήξη της εορταστικής περιόδου, προχωρά ακάθεκτο στην κατάρτιση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Ο Ιανουάριος προμηνύεται αρκετά ενδιαφέρον, καθώς εκτός από την κατάρτιση και κατάθεση του ΠΣΑ, αναμένεται κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο πλαίσιο της παρακολούθησης των εξελίξεων, ενώ ανακοινώνονται από τη Eurostat οι νεότερες εκτιμήσεις για το έλλειμμα του 2008.

    Εξάλλου, τον πρώτο μήνα του 2010 αρχίζει και το πρόγραμμα δανεισμού συνολικού ύψους 52-53 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 10% τον Ιανουάριο (ήδη έχουν καλυφθεί τα 2 δισ. ευρώ με 5ετές ομόλογο).

    Το γεγονός ότι η χώρα μας κατάφερε να ξεπεράσει το σκόπελο της Moody's βοήθησε ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα για τα σπρεντ στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία την Τετάρτη υποχώρησαν στις 242 μονάδες βάσης.

    Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει, μάλιστα, το ενδεχόμενο κάποιες εκδόσεις του 2010 να γίνουν σε δολάριο, όπου τα ελληνικά ομόλογα έχουν περιορισμένη αναφορά.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8 Είδηση: 31189

    [02] Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας στις ΗΠΑ

    Παρασκευη, 25 12 2009 13:44

    Πολικό ψύχος επικρατεί σε δεκάδες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών, προκαλώντας τεράστια προβλήματα σε εκείνους που ήθελαν να φθάσουν στις οικογένειες τους για τις γιορτές. Το χιόνι έχει φθάσει τους 60 πόντους, οι άνεμοι πνέουν με ταχύτητα που ξεπερνά τα 80 χιλιόμετρα την ώρα και η θερμοκρασία έχει πέσει πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Ο πάγος που έχει καλύψει τους δρόμους θεωρείται υπεύθυνος για τα πολλά τροχαία δυστυχήματα στα οποία βρήκαν το θάνατο 18 άνθρωποι. Το ταξίδι τα Χριστούγεννα θα είναι πολύ δύσκολο, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας NWS, Πατ Σλάτερ.

    Η θύελλα σαρώνει όλες τις κεντρικές ΗΠΑ, από τα σύνορα με τον Καναδά μέχρι το Τέξας, ενώ στο αεροδρόμιο του Σικάγου ματαιώθηκαν από 260 πτήσεις.

    Στην Οκλαχόμα 16 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση, το κέντρο της πόλης έκλεισε λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης και δεκάδες αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν στους δρόμους. Δύο αεροδρόμια έκλεισαν, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις. Οι υπεύθυνοι των αεροδρομίων κάλεσαν τους επιβάτες να μην μεταβαίνουν στους αερολιμένες μέχρι να ανακοινωθεί η επανάληψη των πτήσεων.

    Στην άλλη πλευρά του ατλαντικού, η σφοδρή κακοκαιρία που σαρώνει τη Βρετανία φαίνεται πως άρχισε να υποχωρεί, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, επιτρέποντας σε χιλιάδες κατοίκους να ταξιδέψουν έστω και ανήμερα Χριστούγεννα.

    Οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι έχουν καθαριστεί από τον πάγο, αν και εξακολουθούν να είναι επικίνδυνες οι δευτερεύουσες οδοί, όπως ενημερώνει η αρμόδια υπηρεσία.

    Ωστόσο, σε πολλές περιοχές οι οδηγοί έχουν να αντιμετωπίσουν την ομίχλη. Ισχυρές χιονοπτώσεις όμως εξακολουθούν να πλήττουν τη βόρεια και ανατολική Σκωτία και οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι στα κεντρικά της χώρας θα πέσει χιονόνερο. Στο παιχνίδι έχουν μπει και τα γραφεία στοιχημάτων που περιμένουν λευκά Χριστούγεννα στη βόρεια και ανατολική Σκωτία και χιόνια στη βορειοδυτική Αγγλία.

    Με ποσοστά 4 προς 6 εκτιμούν ότι θα χιονίζει επι ένα 24ωρο στο Αμπερντίν και με ποσοστά 10 προς 11 στο Εδιμβούργο και στη Γλασκόβη.

    Για το ενδεχόμενο να υπάρξουν καθυστερήσεις στις πτήσεις έχουν ενημερώσει τους επιβάτες τα αεροδρόμια της Γλασκόβης, του Μπρίστολ και του Μάντσεστερ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 31178

    [03] Διεθνείς αντιδράσεις για την 11ετή ποινή φυλάκισης σε Κινέζο αντικαθεστωτικό

    Παρασκευη, 25 12 2009 16:34

    Σε 11 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε την Παρασκευή ο σημαντικότερος Κινέζος αντικαθεστωτικός Λιού Σιαομπό, με την κατηγορία της "προτροπής ενεργειών για την ανατροπή της κρατικής ηγεσίας". Ο Λιου, που τη Δευτέρα κλείνει τα 54 χρόνια του, ηγετικό στέλεχος των διαδηλώσεων του 1989, ήταν ο κύριος συντάκτης του μανιφέστου της "Χάρτας 08" για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτική αλλαγή στην Κίνα. Την καταδίκη του Κινέζου διαφωνούντα καταγγέλλουν ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.

    Για δίκαιη δίκη κάνει λόγο το δικαστήριο

    Ο συνήγορος του αντικαθεστωτικού, Λιου Ντινγκ Σικούι, τόνισε πως δεν γνωρίζει εάν ο πελάτης του θα εφεσιβάλλει την απόφαση.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, το δικαστήριο δηλώνει πως "τηρήθηκαν αυστηρά όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες στην υπόθεση αυτή και προστατεύθηκαν πλήρως τα δικαιώματα του Λιου στην υπεράσπιση".

    "Η δίκη ήταν ανοικτή στο κοινό. Δύο συνήγοροι υπερασπίσθηκαν τον Λιου και η οικογένειά του ήταν παρούσα" τονίζεται στο ανακοινωθέν του δικαστηρίου. Ωστόσο, δημοσιογράφοι και ξένοι διπλωμάτες δεν επετράπη να παραστούν στη δίκη της Τετάρτης, αλλά ούτε και στη σημερινή ανακοίνωση της απόφασης.

    Καταδίκη της απόφασης από ΟΗΕ, ΕΕ, ανθρωπιστικές οργανώσεις

    "Αυτή η καταδίκη του Σιαομπό προκαλεί ανησυχία για τον σεβασμό της ελευθερίας έκφρασης και του δικαιώματος για μία δίκαιη δίκη στην Κίνα" Ευρωπαϊκή Ένωση

    Την καταδίκη του Λιου Σιαομπό αλλά και την παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος σε μία δίκαιη δίκη κατήγγειλε η ΕΕ.

    "Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πολύ ανήσυχη από την δυσανάλογα βαριά ποινή που επιδικάστηκε στον υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λιου Σιαομπό" δήλωσε η σουηδική προεδρία της ΕΕ.

    Η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι δήλωσε σήμερα "ιδιαίτερα ανήσυχη" από την καταδίκη του Σιαομπό που αποτελεί, σύμφωνα με την Πιλάι, "ένα νέο σοβαρό περιορισμό" της ελευθερίας της έκφρασης.

    Η καταδίκη αποτελεί "μία ατυχή εξέλιξη που φέρνει μία μαύρη σκιά στις πρόσφατες δεσμεύσεις της Κίνας ότι θα προστατεύσει και θα προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα" προσθέτει η Πιλάι.

    Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) από την μεριά της καταφέρθηκε εναντίον της καταδίκης του Λιου Σιαομπό και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να πιέσει την Κίνα να τον απελευθερώσει.

    "Ο Λιου Σιαομπό θα περάσει τα επόμενα 11 χρόνια της ζωής του στην φυλακή την ώρα που το μόνο που έκανε είναι να υπερασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης και να στοχάζεται το πολιτικό μέλλον της χώρας του μαζί με πολλούς άλλους κινέζους διανοούμενους. Είναι ντροπή. Όλα, όπως και η ανακοίνωση μίας τέτοιας ποινής την ημέρα των Χριστουγέννων" δήλωσε η οργάνωση σε ανακοίνωση Τύπου.

    Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα "αποθαρρυμένη" από την καταδίκη σε κάθειρξη 11 ετών του κινέζου διαφωνούντα .

    "Λυπάμαι που η κινεζική κυβέρνηση περιορίζει ακόμα την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου παρά τις μεγάλες προόδους που έχει κάνει σε άλλους τομείς", αναφέρει η Μέρκελ σε ανακοίνωσή της.

    Οι ΗΠΑ κάλεσαν εκ νέου την Κίνα να αφήσει ελεύθερο τον Λιου Σιαομπό.

    "Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την τάση της τελευταίας 10ετίας που όδευε προς μείωση των ποινών για προτροπή σε ανατρεπτικές ενέργειες. Αυτή είναι μία ιδιαίτερα μεγάλη ποινή, είναι ένας υψηλού επιπέδου πολιτικός υπολογισμός» τόνισε ο Νίκολας Μπέκελιν, ερευνητής του τμήματος Ασίας της ανθρωπιστικής οργάνωσης Human Rights Watch.

    "Είναι μία πολύ, πολύ αυστηρή ποινή, η οποία αντανακλά επίσης μία πολιτική σκλήρυνση, την οποία είχαμε παρατηρήσει από την εποχή της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων" πρόσθεσε ο ίδιος.

    "Το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν μπορούσε να αφήσει αναπάντητη την πρόκληση, είναι μία απάντηση εξαιρετικά σφοδρή. Ο Λιου Σιαομπό έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος για να αποσταλεί ένα μήνυμα" τονίζει ο ίδιος, αναφερόμενος στο μανιφέστο υπέρ του εκδημοκρατισμού στην Κίνα, που κύριος εμπνευστής και συντάκτης του ήταν ο Σιαομπό.

    Σε ανακοινωθέν της, η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία εκφράζει τη μεγάλη της "ανησυχία και για τους άλλους συνυπογράφοντες της Χάρτας 08 και για την ελευθερία του λόγου στην Κίνα".

    Σύμφωνα με την οργάνωση, η Κίνα έχει καταδικάσει από το 2003 περισσότερα από 35 άτομα με αυτή την ασαφή κατηγορία. "Από αυτές τις καταδίκες, εκείνη του Λιου Σιαομπό είναι η πιο πολυετής από το 2003" υπογραμμίζει η Αμνηστία.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ BBC: Chinese dissident Liu Xiaobo jailed for subversion Είδηση: 31181


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 25 December 2009 - 21:50:44 UTC