Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-12-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για τον προϋπολογισμό
  • [02] Α. Λοβέρδος: Φρένο στην πρόωρη συνταξιοδότηση
  • [03] Έφυγε ο Γιάννης Μόραλης
  • [04] Πολικό ψύχος σε Αμερική και Ευρώπη
  • [05] Γάζα: Αποκάλυψη εγκλημάτων πολέμου
  • [06] Ιράν: Πέθανε ο κορυφαίος Ιρανός διαφωνών ιερωμένος Μονταζερί

    [01] Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

    Κυριακη, 20 12 2009 19:06

    Συνεχίστηκε και την Κυριακή στη Βουλή, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Στη λίστα των ομιλητών είχαν δηλωθεί 221 βουλευτές. Ο Υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τη ΝΔ και μίλησε για προσπάθεια ανάταξης και επανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος. "Δεν σας εμπιστευόμαστε" απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. Την αντίθεσή τους στο σχέδιο του προϋπολογισμού εξέφρασαν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ.

    Στην ομιλία του συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μίλησε για προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας, για νοικοκύρεμα και για επανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος. Κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί αντικείμενο χιονοστιβάδας αρνητικών αναφορών από τα διεθνή ΜΜΕ, λόγω των λογιστικών αλχημειών, όπως τη χαρακτήρισε, των προηγούμενων κυβερνώντωνΟ κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η αποκατάσταση του ελλείμματος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας, είναι ίσως πιο δύσκολο, από το οικονομικό έλλειμμα

    Με τον προϋπολογισμό του 2010 ζητάμε να μπει μια τάξη στο χάος των δημόσιων οικονομικών, να στηριχθεί η οικονομία και οι πολίτες που έχουν ανάγκη. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ψάχνει για άλλοθι, αλλά σήκωσε τα μανίκια για να δουλέψει ξανά η μηχανή. Η πρόκληση είναι μεγάλη, το 2010 θα είναι η πρώτη χρονιά που το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο από αυτό που προβλέπει ο προϋπολογισμό, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Παπακωνσταντίνου

    Το έλλειμμα που έχουμε μπροστά μας είναι 30 δισ. και είναι δικό σας δημιούργημα. Δημιούργημα των πολιτικών σας και της κακοδιαχείρισής σας. Μπορείτε να αμφισβητείτε όλα αυτά τα στοιχεία για λόγους εντυπώσεων, γιατί δεν έχετε ούτε ένα επιχείρημα για να υπερασπιστείτε 5,5 χρόνια διακυβέρνησης, αλλά δυστυχώς αυτή είναι η αφετηρία μας:

    · Ένας δημοσιονομικός εκτροχιασμός το 2009 με το έλλειμμα που ενώ είχε προϋπολογισθεί κάτω από 2%, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας αναθεωρήθηκε σε 3,7% και κατέληξε να είναι 12,7%, δηλ. 30 δις ευρώ και δίπλα σε αυτό ένα δημόσιο χρέος 300 δις ευρώ.

    Και μαζί με τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό:

    · Μια οικονομία σε ύφεση, με ρυθμό ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο -1,6% και περίπου 100 χιλ. νέους ανέργους.

    Η πρόκληση είναι μεγάλη. Μέσα σε αυτό το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον η Κυβέρνηση με τον Προϋπολογισμό του 2010 θέτει ως δημοσιονομικό στόχο:

    · τη μείωση του ελλείμματος κατά τουλάχιστον 3,6 μονάδες του ΑΕΠ, και · τη συγκράτηση της αύξησης του δημόσιου χρέους.

    Ταυτόχρονα, όμως με τον προϋπολογισμό αυτό: · στηρίζονται η ανάπτυξη και οι επενδύσεις, · ενισχύονται οι οικονομικά ασθενέστεροι, · βοηθούνται οι άνεργοι για να μπουν στην αγορά εργασίας, · αναλαμβάνονται δράσεις για να ανακάμψει η ανταγωνιστικότητα, · υποστηρίζονται ουσιαστικά οι τομείς της παιδείας και της υγείας. Και όλα αυτά χωρίς παρέκκλιση από το στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Γιατί μόνο όσοι έχουν ιδεολογικές παρωπίδες δεν βλέπουν ότι είναι ανάγκη να συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της οικονομίας από τις αγορές. Στον προϋπολογισμό του 2010 προβλέπεται μείωση του ελλείμματος της τάξεως των 8,4 δις ευρώ ή 3,6 μονάδες του ΑΕΠ, από το 12,7% το 2009 στο 9,1% του ΑΕΠ το 2010.

    Το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής οδηγεί σε μικρότερες από το 2009, αλλά ακόμη υψηλές δανειακές ανάγκες. Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης θα φτάσει τα περίπου 133% του ΑΕΠ ή 326 δις ευρώ (από περίπου 125% ή 300 δις ευρώ το 2009). Και το χρέος της γενικής κυβέρνησης - αυτό το οποίο παρακολουθεί η ΕΕ και οι διεθνείς αγορές -- στο 120% του ΑΕΠ ή 295 δις ευρώ (από περίπου 113% ή 272 δις ευρώ το 2009). Αυτό καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για απόλυτη συνέπεια στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Πολύ δε περισσότερο όταν ο εκτροχιασμός του 2009 οδήγησε σε έκτακτο διπλασιασμό του δανειακού προγράμματος (πέραν τον χρεολυσίων) προκαλώντας σημαντικό πλήγμα στην αξιοπιστία του Ελληνικού δημοσίου ως εκδότη χρέους που αποτιμάται αρνητικά από τις αγορές. Εμείς δεσμευόμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να είμαστε συνεπείς στους στόχους μας.

    Η μείωση του ελλείμματος που προβλέπει ο Προϋπολογισμός για το 2010 επιτυγχάνει κατά το ήμισυ με μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα. Και προκύπτει σχεδόν ισόποσα από τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων.

    · 4,5 δισ. ευρώ ή 1,8% του ΑΕΠ από τα καθαρά τακτικά έσοδα, · 4,2 δισ. ευρώ ή 1,7% του ΑΕΠ από τη μείωση των δαπανών σε επίπεδο κεντρικής και γενικής κυβέρνησης. Το έλλειμμα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μειώνεται κατά 750 εκ. ευρώ ή κατά 0,3% του ΑΕΠ, ενώ οι δαπάνες για τόκους αυξάνονται κατά 600 εκ. ευρώ ή 0,25% του ΑΕΠ λόγω των μεγάλων δανειακών αναγκών και του υψηλού κόστους δανεισμού των προηγούμενων ετών. Η ξεκάθαρη επιλογή της Κυβέρνησης να μην επιβαρύνει τα χαμηλά εισοδήματα φαίνεται και από τις προβλεπόμενες αυξήσεις των εσόδων. Γιατί παρά τα όσα λέγονται για τη δημιουργία εντυπώσεων η αλήθεια είναι μόνο μία. Τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται, αλλά όχι με αυξήσεις συντελεστών στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

    Αυξάνονται μέσω: · Της έκτακτης εισφοράς κοινωνικής ευθύνης από τα μεγάλα κέρδη και τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες. · Της φορολογικής μεταρρύθμισης στο μέγεθος που θα αποδώσει μέσα στο 2010, μαζί με τη συμβολή της ανάκαμψης του ονομαστικού ΑΕΠ. · Της αξιοποίησης κάθε μέσου για τον αποτελεσματικότερο φορολογικό έλεγχο και την είσπραξη ανείσπρακτων οφειλών. · Της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ποτά και τσιγάρα.

    Παράλληλα υπάρχει και μια σημαντική συνεισφορά ύψους περίπου 800 εκ. ευρώ από την μείωση των επιστροφών εσόδων και από άλλα μη φορολογικά έσοδα.

    Οι δαπάνες μειώνονται κυρίως από την μείωση των πρωτογενών δαπανών. Για πρώτη φορά μειώνονται σε κρατικό προϋπολογισμό κατά 3,8% ή κατά 2,3 δισ. ευρώ: · Με μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 11% ή 1,1 δισ. ευρώ (εκ των οποίων μείωση των καταναλωτικών δαπανών κατά 25%). · Μείωση των δαπανών για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία κατά 9,7% ή 1,7 δισ. ευρώ - όχι σε δαπάνες για συντάξεις και πρόνοια, αλλά στη μείωση της απόλυτης σπατάλης πόρων μέσα στο ασφαλιστικό σύστημα. · Με συγκράτηση των δαπανών για μισθούς και συντάξεις, οι οποίες αυξάνονται κατά 2,8%.

    Μέσω αναδιάταξης των προτεραιοτήτων και των δαπανών υλοποιούνται δεσμεύσεις μας, ύψους 2,6 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ για την στήριξη της οικονομίας και των οικονομικά ασθενέστερων. Υλοποιούμε τη δέσμευσή μας για τη χορήγηση του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης προς 2,5 εκ. συμπολίτες μας, με κόστος περίπου 1 δισ.. Δεν περνάμε όμως το κόστος αυτό στο έλλειμμα. Θα χρηματοδοτηθεί εξ' ολοκλήρου από την εισφορά κοινωνικής ευθύνης από τα μεγάλα κέρδη και τις μεγάλες περιουσίες.

    Καταργήσαμε το μέτρο της απόσυρσης που θα στοίχιζε 400 εκ. και μεταφέρουμε το κονδύλι αυτό στην παιδεία, ώστε να αυξηθεί η χρηματοδότησή κατά 1 δισ. ευρώ το 2010, όπως είχαμε δεσμευτεί. Μειώνουμε τις καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου 25%, αλλά αυξάνονται οι δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις στο 4,2% του ΑΕΠ. Μειώνουμε τις επιχορηγήσεις διαφόρων φορέων, αλλά χρηματοδοτούμε την αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 5% φέτος. Μειώνονται οι εξοπλιστικές δαπάνες, και αυξάνονται οι αγροτικές συντάξεις και η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες

    Ναι, θα αυξήσουμε τον ΕΦΚ σε τσιγάρα και ποτά για να χρηματοδοτηθεί επιπλέον η υγεία, για την πρόσληψη 3.000 επιπλέον νοσηλευτών στα νοσοκομεία, όπως και για να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα για την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών ώστε να ενισχυθεί η απασχόληση των νέων σε κανονικές θέσεις δουλειάς, όχι σε stage στο Δημόσιο. Ναι, στο δημόσιο τομέα οι αυξήσεις θα καλύψουν τον πληθωρισμό για όσους αμείβονται ως 2.000 ευρώ το μήνα. Πάνω από αυτό το επίπεδο θα ισχύσει μόνο η μισθολογική ωρίμανση.

    Και όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός θα περικόψουμε το κονδύλι για τα επιδόματα κατά 10%. Με μειώσεις ανάλογα με το ύψος των επιδομάτων και των συνολικών αποδοχών.

    Οι αμοιβές διοικητικών στελεχών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα μειωθούν. Θα υπάρξει πλαφόν και μείωση στις αμοιβές των διοικητικών στελεχών των ΔΕΚΟ κατά τουλάχιστον 10% και 50% μείωση στις αμοιβές των μελών Διοικητικών Συμβουλίων. Και θα εξειδικεύσουμε αυτές τις αποφάσεις με δίκαιο τρόπο στο νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική στις αρχές του έτους.

    Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία όλοι πρέπει να συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Έξω από εδώ υπάρχουν 500 χιλιάδες άνεργοι, και συμπολίτες μας που χρειάζονται πραγματική στήριξη, μια ολόκληρη γενιά που προσπαθεί να επιβιώσει στον ιδιωτικό τομέα με 500, 600, 700 Ευρώ το μήνα. Σε αυτές τις συνθήκες, δεν μπορεί να χορηγούνται αυξήσεις σε μισθούς 4000, 5000 και 7000 ευρώ στο Δημόσιο, ούτε και να συντηρούνται προνόμια και μισθολόγια golden boys σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς.

    Πολιτική αντιπαράθεση

    "Ευχόμαστε καλή επιτυχία στη κυβέρνηση, σας πιστεύουμε ότι έχετε ειλικρινείς προθέσεις, αλλά δεν σας εμπιστευόμαστε, δεν εμπιστευόμαστε το σχέδιό σας, γιατί δεν βλέπουμε σχέδιο, αλλά αντικρουόμενες εκτιμήσεις", ανέφερε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Μαρκόπουλος. Επίσης ο κ. Μαρκόπουλος έκανε κριτική στον κ. Παπακωνσταντίνου, ότι στην ομιλία του δεν υπήρχε ούτε μια αναφορά στη διεθνή οικονομική κρίση, ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι ήξερε τι συμβαίνει στην ελληνική οικονομία και το απέκρυπτε από το λαό, αναφερόμενος στη συνάντηση Παπανδρέου - Προβόπουλου.

    Ακολούθως μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, λέγοντας ότι η ήττα της ΝΔ είναι επόμενο να δημιουργεί αμηχανία, αναφερόμενος στην παρέμβαση του κ. Μαρκόπουλου.

    "Μήπως πήραν και κανένα μαστίγιο οι ευρωπαίοι εταίροι μας και μας δέρνουν. Θέλετε να περάσετε το μήνυμα, σκάστε και δουλέψτε", δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, που τόνισε συνεχίζεται με σταθερότητα και συνέπεια και στηρίζεται και από τη ΝΔ, η αντιλαϊκή πολιτική, καθώς και ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει τον προϋπολογισμό.

    "Αργά ή γρήγορα, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να μετακινηθεί από την πορεία που ακολουθεί, γιατί μέρα με την ημέρα, θα παίρνει διαστάσεις η πάλη του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος", τόνισε ο κ. Χαλβατζής.

    Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με ομιλία του Α. Ροντούλη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΛΑΟΣ πού μεταξύ άλλων είπε: "Από χτες μας επιτίθεται συνεχώς το ΚΚΕ, αλλά δεν θα απαντήσουμε γιατί το να ασχολείται κάποιος με μαυσωλείο είναι ιεροσυλία. Την εποχή της πάλαι ποτέ σοβιετίας δεν υπήρχε ποτέ καμία απεργία, προφανώς οι εργαζόμενοι θα ήταν ευχαριστημένοι", για να ακολουθήσουν διαμαρτυρίες των βουλευτών του ΚΚΕ.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, τόνισε στην ομιλία του, ότι η επιδοματική πολιτική υποκατέστησε τη μισθολογική πολιτική και οι άνθρωποι της μισθωτής εργασίας διαμορφώνουν τη ζωή τους με έναν εξαιρετικά μικρό μισθό, στον οποίο τα επιδόματα λειτουργούν συμπληρωματικά. Αναφέρθηκε επίσης στην παιδική φτώχεια που βιώνουν περίπου 500.000 παιδιά στην Ελλάδα.

    Τη Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει σε όλη τη χώρα ημέρα δράσης για εργασιακά (με επίκεντρο το χώρο του καθαρισμού) και τον κρατικό προϋπολογισμό του 2010.

    Οι ομιλίες το απόγευμα

    Στην ομιλία του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι η ΝΔ θα μπει εμπόδιο στα ατοπήματα της κυβέρνησης, που οδηγούν σε διασυρμό της χώρας. Επίσης δήλωσε ότι θα συνεργαστεί η αξιωματική αντιπολίτευση με την κυβέρνηση, ένα οι επιλογές της το επιτρέψουν.

    "Μη χάνετε άλλο χρόνο και μην απογοητεύετε την κοινωνία. Χωρίς ισχυρή οικονομία δεν υπάρχει ισχυρή και συνεκτική κοινωνία και ισχυρή εξωτερική πολιτική. Χρειαζόμαστε μία εξωτερική πολιτική που θα διεκδικεί την οικουμενικότητά της και θα καταστήσει και πάλι πρωταγωνιστικό το ρόλο μας", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.

    "Στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική με τους προηγούμενους, κινείται και αυτός ο προϋπολογισμός", δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτικό θράσος και προέβλεψε ενδυνάμωση των κινητοποιήσεων.

    Εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι πρέπει να καταψηφιστεί ο προϋπολογισμός γιατί δεν απαντάει στα βασικά προβλήματα.

    Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμμανατίδου - Πασχαλίδου, έκανε λόγο για την αύξηση της ανεργίας και το χαμηλό αγροτικό εισόδημα, ενώ αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές προτάσεις, που παρουσίασαν οι συνάδελφοί της για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση του Σαββάτου.

    Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με ομιλίες και άλλων βουλευτών.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Είδηση: 31023

    [02] Α. Λοβέρδος: Φρένο στην πρόωρη συνταξιοδότηση

    Κυριακη, 20 12 2009 18:12

    Τέρμα στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με αντικίνητρα επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Εργασίας, συνεχίζοντας τον Κοινωνικό Διάλογο που βρίσκεται ήδη στην τρίτη του φάση. Με το ισχύον σύστημα ο ασφαλισμένος που έχει 4.500 ένσημα στο ΙΚΑ εισπράττει κύρια σύνταξη και ΕΚΑΣ 716 ευρώ μηνιαίως, ενώ ο ασφαλισμένος με 7.500 ένσημα, που δεν δικαιούται ΕΚΑΣ, εισπράττει 620 ευρώ.

    Πρόθεση του υπουργείου όπως ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος στην εκπομπή της ΝΕΤ "Άλλη όψη" είναι η καθιέρωση της βασικής σύνταξης με τη συμπλήρωση των 4.500 χιλιάδων ενσήμων και στη συνέχεια το ποσό θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των ενσήμων.

    Σταδιακά το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει στη δημιουργία τριών κυρίων ταμείων μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών με ορίζοντα δεκαετίας καθώς θα προηγηθούν αναλογιστικές μελέτες.

    Άμεσα και έως το τέλος του Ιανουαρίου θα αλλάξει και το καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης με στόχο την έκδοση σύνταξης σε τρείς μήνες και την εξάλειψη των αδικιών στο συντάξιμο μισθό που φθάνουν το 30%

    Στο τελικό πόρισμα της επιτροπής για τη διαδοχική ασφάλιση θα αποτυπώνεται ο φορέας που θα δίνει την κύρια σύνταξη ενώ έχει ήδη προταθεί, οι αναπηρικές και οι συντάξεις χηρείας να βγαίνουν από τον τελευταίο φορέα υπό την προϋπόθεση ότι στο συγκεκριμένο ταμείο έχουν τουλάχιστον 1.000 ένσημα. Οι ρυθμίσεις για τη διαδοχική ασφάλιση θα οριστικοποιηθούν σύντομα ώστε να γίνουν νόμος του κράτους έως το τέλος Ιανουαρίου. Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις που αφορούν τις συντάξεις θα ισχύσουν μετά το 2018.

    Είδηση: 31021

    [03] Έφυγε ο Γιάννης Μόραλης

    Κυριακη, 20 12 2009 18:56

    Σε ηλικία 93 ετών έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος, χαράκτης και σκηνογράφος Γιάννης Μόραλης, ο οποίος διετέλεσε και καθηγητής της ανωτάτης σχολής καλών τεχνών.

    Ο Γιάννης Μόραλης γεννήθηκε στην Άρτα το 1916 και το 1927 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα. Με υποτροφία έφυγε το 1936 για την Ρώμη. Στην συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου και σπούδασε νωπογραφία και ψηφιδωτό και το 1947 εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής στην ΑΣΚΤ.

    Το 1949 με αρκετούς Έλληνες ζωγράφους μεταξύ των οποίων ο Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Νίκος Νικολάου και Νίκος Εγγονόπουλος, ιδρύουν την καλλιτεχνική ομάδα "Αρμός" και διοργανώνουν την πρώτη κοινή έκθεση στο Ζάππειο το 1950. Από το 1954 ξεκινάει την συνεργασία του με το ελληνικό θέατρο, πρώτα με το Θέατρο Τέχνης και στη συνέχεια με το Εθνικό Θέατρο. Τιμήθηκε για πρώτη φορά με βραβείο ζωγραφικής το 1940. Αποχώρησε από την ΑΣΚΤ το 1983 και το 1988 η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας τον τίμησε με μεγάλη αναδρομική έκθεση. Το 1999 του απονεμήθηκε το μετάλλιο του Ταξιάρχη της Τιμής . Έργα του ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ζωγράφους, ένας σπουδαίος δημιουργός, που προσέφερε πολλά στην πατρίδα μας, ο Γιάννης Μόραλης, έφυγε από κοντά μας. Εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του. Αλλά και στον κόσμο του Πολιτισμού και των Τεχνών, που έγινε από σήμερα πολύ φτωχότερος".

    Είδηση: 31022

    [04] Πολικό ψύχος σε Αμερική και Ευρώπη

    Κυριακη, 20 12 2009 13:42

    Σοβαρά προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ισχυρή χιονοθύελλα έπληξε το Σάββατο την ανατολική πλευρά των ΗΠΑ προκαλώντας χάος στα αεροδρόμια , οδηγώντας σε πλήρη συσκότιση για ώρες πολλές πολιτείες ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες προειδοποίησαν για σοβαρή επιδείνωση του καιρού με ισχυρούς ανέμους πλημμύρες και χιόνι που ήδη ξεπερνά τους 60 πόντους. Ο τραγικός απολογισμός, μέχρι το βράδυ της Κυριακής, είναι 35 νεκροί στην Πολωνία, οκτώ στη Ρουμανία, τρεις στη Γερμανία, ένας στη Γαλλία και τρεις στις ΗΠΑ.

    Στην Ευρώπη

    Γερμανία

    Αρκτικές θερμοκρασίες καταγράφονται στη Γερμανία όπου το θερμόμετρο έπεσε μέχρι και τους -33,6 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο. Οι ακραίες συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άστεγος άνδρας ενώ δύο γυναίκες σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα που οφείλονται στον παγετό. Ο 46χρονος άνδρας βρέθηκε νεκρός στην πόλη Μανχάιμ. Είχε καταφύγει σε ένα πρώην κέντρο διαλογής αλληλογραφίας και έπεσε να κοιμηθεί στο τσιμεντένιο πάτωμα αλλά, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, δεν άντεξε στο πολικό κρύο. Η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στην κοινότητα Φούντενζεε της Βαυαρίας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας πάντως στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας η θερμοκρασία κυμαινόταν γύρω στους -10 βαθμούς: -11 στο Βερολίνο, το Μόναχο και το Ροστόκ, -14 στη Λειψία, τη Στουτγκάρδη και τη Νυρεμβέργη, -12 στη Φρανκφούρτη και την Κολωνία. Το Βερολίνο έχει καλυφθεί από ένα στρώμα χιονιού και οι τουρίστες που δεν προνόησαν να έχουν μαζί τους χοντρά ρούχα είχαν καταφύγει σε σταθμούς του μετρό και σε καφετέριες για να ζεσταθούν. Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν την Κυριακή και την Δευτέρα.

    Ιταλία

    Το "πιο κρύο σαββατοκύριακο του χρόνου" ζει η Ιταλία, με ακραίες καιρικές συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατο ενός ανθρώπου και σε σοβαρά προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο και τα δρομολόγια των αεροπλάνων.

    Ένα τρένο στη γραμμή Σασάρι-Κιλιβάνι της Σαρδηνίας εκτροχιάστηκε το πρωί με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο μηχανοδηγός του. Οι καταρρακτώδεις βροχές που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στο νησί έχουν προκαλέσει κατολισθήσεις στις σιδηροδρομικές γραμμές.

    Πολλά αεροδρόμια, όπως αυτά της Φλωρεντίας, της Μπολόνιας, της Ρώμης και της Βενετίας, έκλεισαν εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης. Διακόπηκαν επίσης τα δρομολόγια των πλοίων προς τα νησιά της περιοχής της Καμπανίας και της Σικελίας.

    Τέλος, λόγω του χιονιού και του κρύου, αναβλήθηκαν πολλοί ποδοσφαιρικοί αγώνες που ήταν προγραμματισμένοι για το βράδυ του Σαββάτου και την Κυριακή.

    Γαλλία

    Ένας άστεγος Πολωνός βρέθηκε νεκρός, πιθανόν από το κρύο, χθες το βράδυ σε κεντρικό δρόμο της Μασσαλίας(νοτιοανατολική Γαλλία),ανακοινώθηκε σήμερα από αστυνομική πηγή.

    Το πτώμα του νεαρού άνδρα, γεννημένου το 1981,βρέθηκε χθες στις 8 το βράδυ, τοπική ώρα, έξω από την κεντρική είσοδο κτιρίου από ένα διερχόμενο που ειδοποίησε την αστυνομία.

    Πρόκειται για το πρώτο θύμα του ψύχους στην μεγάλη αυτή γαλλική πόλη. Συνολικά πάνω από 40 άστεγοι βρέθηκαν νεκροί σε δρόμους της Μασσαλίας από την αρχή του χρόνου σύμφωνα με την Samu Social(υπηρεσία επείγουσας ιατρικής αρωγής).

    Εγκλωβισμένοι στο τούνελ της Μάγχης

    Μεγάλη ταλαιπωρία από την ακινητοποίηση των τρένων που εκτελούν το δρομολόγιο Παρίσι- Λονδίνο μέσω του τούνελ της Μάγχης.

    Πάνω από δύο χιλιάδες ταξιδιώτες πέρασαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο μπλοκαρισμένοι μέσα στο τούνελ της Μάγχης, ορισμένοι χωρίς τροφή και νερό, παγωμένοι από το κρύο --λόγω της βλάβης και των πέντε τρένων της Eurostar που οφείλονται στις εξαιρετικά μικρές θερμοκρασίες-- πριν καταφέρουν να φτάσουν στον προορισμό τους.

    Ορισμένοι ταξιδιώτες έκανα και πάνω από 15 ώρες για να απεγκλωβιστούν από το τούνελ αφού τα πέντε τρένα που εκτελούν το δρομολόγιο Παρίσι -Λονδίνο ακινητοποιήθηκαν με βλάβες λόγω του πυκνού χιονιού στο βόρειο τμήμα της Γαλλίας και το άνοιγμα του τούνελ γινόταν σταδιακά και με μεγάλη δυσκολία.

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες

    Οι πολίτες στη Βόρεια Καρολίνα και την Μασαχουσέτη κάνουν λόγο για πρωτοφανή κακοκαιρία που σύμφωνα με τις αρχές πρόκειται να συνεχιστεί έως το βράδυ σήμερα Κυριακή.

    Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του την Παρασκευή και δύο άλλοι πέθαναν το Σάββατο στην πολιτεία της Βιρτζίνια από το κρύο.

    Οι αρχές καλούν τους πολίτες να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους ασκόπως.

    Είδηση: 31011

    [05] Γάζα: Αποκάλυψη εγκλημάτων πολέμου

    Κυριακη, 20 12 2009 17:56

    Ένα χρόνο μετά την ισραηλινή εισβολή στη Γάζα, η ισλαμική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, ανακοίνωσε τη συγκρότηση επιτροπής για την αποκάλυψη των εγκλημάτων πολέμου εκείνης της περιόδου. Στόχος η τροφοδότηση ευρωπαίων νομικών με τα απαιτούμενα στοιχεία ώστε να διωχθούν οι υπαίτιοι.

    Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής δικαστής Ντίγια αλ Μάντχουν: "Διαβιβάζουμε ντοκουμέντα, εκθέσεις και αποδεικτικά στοιχεία σε όλα τα διεθνή όργανα που βοηθούν τους Παλαιστίνιους να παραπέμψουν στη δικαιοσύνη πολιτικούς και στρατιωτικούς υπευθύνους του Ισραήλ και για να εκδώσουν εντάλματα σύλληψης".

    Μέσω αυτής της διαδικασίας, που έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο, ανεξάρτητοι δικηγόροι της Βρετανίας κατάφεραν να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης της Τζίπι Λίβνι, προέδρου σήμερα του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Καντίμα. Αποτέλεσμα ήταν να ακυρωθεί επίσκεψη της κ. Λίβνι στη Βρετανία, από το φόβο της σύλληψής της.

    Υπενθυμίζεται ότι ο απολογισμός της ισραηλινής εισβολής στα Γάζα, που ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου του 2008 και έληξε στις 18 Ιανουαρίου του 2009, ήταν 1.400 Παλαιστίνιοι νεκροί, μεταξύ των οποίων γυναικών και παιδιών και 13 Ισραηλινών.

    Είδηση: 31020

    [06] Ιράν: Πέθανε ο κορυφαίος Ιρανός διαφωνών ιερωμένος Μονταζερί

    Κυριακη, 20 12 2009 13:35

    Ο κορυφαίος Ιρανός διαφωνών ιερωμένος Αγιατολάχ Χουσείν Αλί Μονταζερί, πέθανε, μετέδωσαν σήμερα τα επίσημα μέσα ενημέρωσης .Ήταν 87 ετών.

    "Ο Χουσείν Αλί Μονταζερί πέθανε στο σπίτι του χθες το βράδυ",μετέδωσε το πρακτορείο IRNA χωρίς να κάνει καμία αναφορά για την ιδιότητά του. Έζησε στην ιερή σιιτική πόλη Κομ, νότια της Τεχεράνης.

    Ο Μονταζερί ήταν ένας αρχιτέκτονας της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979 που ήλθε σε ρήξη με την παρούσα ηγεσία και ήταν υπό κατ'οίκον περιορισμό για μερικά χρόνια. Τον Αύγουστο είχε χαρακτηρίσει το κατεστημένο των ιερωμένων ως "δικτατορία" και είχε δηλώσει ότι ο χειρισμός από τις αρχές των ταραχών που ακολούθησαν μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του Ιουνίου "μπορεί να οδηγήσει στην πτώση του καθεστώτος".

    Είδηση: 31010


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 20 December 2009 - 21:51:23 UTC