Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-12-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καυτή εβδομάδα για την οικονομία
  • [02] Αναταράξεις στη ΝΔ
  • [03] Με φειδώ οι χριστουγεννιάτικες αγορές
  • [04] Ξεκινάει ο κατ' οίκον εμβολιασμός
  • [05] Στην τελική ευθεία η διάσκεψη της Κοπεγχάγης
  • [06] Μήνυμα οικολογίας στους ισχυρούς του κόσμου
  • [07] Χρυσοχοΐδης: Οι προληπτικές προσαγωγές ήταν νόμιμες
  • [08] Στο σκοτάδι οι έρευνες για την εξαφάνιση του λειψάνου του Τ. Παπαδόπουλου
  • [09] ΗΠΑ: 98χρονη διώκεται για ανθρωποκτονία
  • [10] Ξεκίνησε το πρώτο τρένο Βελιγράδι-Σαράγεβο μετά τον πόλεμο

    [01] Καυτή εβδομάδα για την οικονομία

    Κυριακη, 13 12 2009 18:53

    Ο κοινωνικός διάλογος για την οικονομία, το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Τρίτη, οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών με Ευρωπαίους ομολόγους του και η εισαγωγή του προϋπολογισμού στην ολομέλεια της Βουλής, συνθέτουν την καυτή πολιτική ατζέντα της εβδομάδας. Τη Δευτέρα το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα περιγράψει αναλυτικά την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει ο τόπος και κηρύσσοντας την έναρξη του εθνικού διαλόγου, θα τοποθετηθεί στα ζητήματα της φορολογίας και του ασφαλτικού. Με τις πρωτοβουλίες αυτές ο κ. Παπανδρεου στοχεύει σε μια ευρύτερη συμμαχία που θα οδηγήσει στην έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση στοχεύοντας όμως, όπως ο και ο ίδιος έχει δηλώσει, στους έχοντες , στηρίζοντας ταυτόχρονα τους οικονομικά ασθενέστερους. Σε μια προσπάθεια αναστροφής του αρνητικού κλίματος για τη χώρα μας ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα έχει αυτή την εβδομάδα επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του.

    Με τα περιθώρια να έχουν στενέψει, η κυβέρνηση ετοιμάζει να θέσει σε εφαρμογή τις πρόσθετες πρωτοβουλίες που θα πείσουν τις αγορές αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις προθέσεις της αλλά και να εξασφαλίσει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα για τη μείωση του ελλείμματος.

    "...Δεν είμαστε Ισλανδία - Ντουμπάι, είμαστε μέλος μιας κοινότητας με συγκεκριμένους κανόνες τους οποίους σκοπεύουμε να τιμήσουμε..."

    Γιώργος Παπακωνσταντίνου

    Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ η οποία θα δημοσιευτεί την Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας, αποκλείει οποιαδήποτε πιθανότητα προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει ως επί το πλείστον πρόβλημα αξιοπιστίας παρά πρόβλημα χρέους.

    Δεν θα μειώσουμε τις συντάξεις και δεν θα επιτρέψουμε σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες να σταματήσουν τις προσπάθειες για απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ξεκαθαρίζει παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών στους New York Times.

    "Δεν είμαστε Ισλανδία - Ντουμπάι, είμαστε μέλος μιας κοινότητας με συγκεκριμένους κανόνες τους οποίους σκοπεύουμε να τιμήσουμε. Καταλαβαίνουμε τους κανόνες για περισσότερο κίνδυνο. Οι αγορές τείνουν να είναι πιο νευρικές από ότι οι κυβερνήσεις και κινούνται γρηγορότερα. Ο στόχος μου είναι να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κίνδυνος στα ελληνικά ομόλογα καθώς δεν είμαστε στο "χείλος του γκρεμού", τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Στις βασικές κατευθύνσεις των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζονται από την κυβέρνηση και θα αναλύονται λεπτομερώς στο νέο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης περιλαμβάνονται :

    -σημαντική μείωση των δαπανών

    -συγχώνευση & κατάργηση φορέων του δημοσίου

    -κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης

    - περικοπές φοροαπαλλαγών

    -αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του δημοσίου

    -πάταξη φοροδιαφυγής και διαφθοράς

    Το πάγωμα ή η μείωση των μισθών δεν αποτελεί λύση για την οικονομία, τονίζει η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη στο "ΒΗΜΑ", επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει αμέσως το πρόγραμμά της και να ανακοινωθούν άμεσα τα μέτρα.

    Η κυβέρνηση δυο μήνες τώρα δεν έχει κάνει τίποτα, ωστόσο εάν παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση η ΝΔ θα βάλει πλάτη, τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    "Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια νέα κοινωνική συμφωνία για να προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται εδώ και τώρα", τόνισε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής.

    Κλιμάκιο της Moody's στην Ελλάδα

    Κλιμάκιο αναλυτών του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's θα βρεθεί στην Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας για να ελέγξει τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, λίγες ημέρες μετά την αναταραχή που προκάλεσε η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Fitch.Η επίσκεψη είναι προγραμματισμένη και τα στελέχη του οίκου θα συναντηθούν με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, του Οργανισμού διαχείρισης δημόσιου χρέους, της ΤτΕ

    Η Moody's αξιολογεί τη χώρα με "Α1". Από τα τέλη Οκτωβρίου έχει θέσει την αξιολόγηση της Ελλάδας υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου Τρίτη και Τετάρτη θα επισκεφθεί Παρίσι, Βερολίνο και Λονδίνο για συζητήσεις με τους ομολόγους του.

    Ανοίγει τα χαρτιά του ο Παπανδρέου

    Κατά την αυριανή έναρξη του εθνικού κοινωνικού διαλόγου στο Ζάππειο, ο πρωθυπουργός αναμένεται να γνωστοποιήσει λεπτομέρειες για τους άξονες της οικονομικής πολιτικής και το κυβερνητικό σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος στο 3% σε βάθος 4ετίας.

    Το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης θα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, καθώς και διαρθρωτικές αλλαγές εντός του 2010.

    Αντιδράσεις

    "Οι τελευταίες κατακτήσεις των εργαζομένων βρίσκονται σε κίνδυνο. Τα νέα άγρια μέτρα που έρχονται είναι προαποφασισμένα. Η συμμετοχή στην πανεργατική απεργία της Πέμπτης πρέπει να είναι η απάντηση όλων των εργαζομένων", σχολίασε το ΚΚΕ.

    "Οικονομία και ασφαλιστικό ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιο βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα. Χρειάζονται δυο παράγοντες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα: σοβαρότητα και θάρρος. Η κυβέρνηση ελέγχεται και για τα δυο", τόνισε ο ΛΑΟΣ.

    "Ο κ. Γ. Παπανδρέου εμφανίζει την εικόνα του εκκρεμούς. Από τη μια κινδυνολογεί και μιλάει για πάγωμα μισθών και από την άλλη εμφανίζεται ηπιότερος. Στην ουσία κρύβεται για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των Βρυξελλών. Και στην προσπάθειά του αυτή στήνει φιέστες διαλόγου", επισήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 30787

    [02] Αναταράξεις στη ΝΔ

    Κυριακη, 13 12 2009 16:54

    Αναταράξεις δημιουργεί στη ΝΔ η αρνητική απάντηση της Ντόρα Μπακογιάννη στην πρόταση του προέδρου της ΝΔ να γίνει συντονίστρια στα θέματα Παιδείας και Πολιτισμού σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Κυριακή. Ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε τους τομεάρχες του κόμματος με τον ίδιο να αναλαμβάνει προσωπικά τον τομέα της Οικονομίας αναλαμβάνει προσωπικά, ενώ τομεάρχης στα εξωτερικά θέματα ορίστηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Στην Άμυνα ορίστηκε ο Κώστας Τασούλας, στα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης ο Γιάννης Βρούτσης, στην Ανάπτυξη ο Κωστής Χατζηδάκης, στη Δημόσια Διοίκηση ο Χρήστος Ζώης και στην Προστασία του Πολίτη ο Νίκος Δένδιας.

    Το όχι της Ντόρας Μπακογιάννη στην πρόταση του Αντώνη Σαμαρά να αναλάβει τα καθήκοντα τοπάρχη Παιδείας και Πολιτισμού, επιβεβαίωσε το βαρομετρικό χαμηλό που καλύπτει τις σχέσεις των δύο.

    Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν ούτε στο τί ειπώθηκε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία.

    Σύμφωνα με κύκλους της Ρηγίλλης η κ. Μπακογιάννη απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι είναι ακόμη νωρίς να αναλάβει κάποια θέση.

    Αντίθετα συνεργάτες της πρώην Υπουργού ανέφεραν ότι η κ. Μπακογιάννη απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι υπάρχουν νεότεροι βουλευτές μπορούν να αναλάβουν το φορτίο.

    Στελέχη της Ρηγίλλης τόνισαν ότι η συνομιλία έγινε σε φιλικό κλίμα και συμπλήρωσαν ότι η πρόταση ήταν σημαντική αφού πρόκειται για δύο ξεχωριστούς τομείς, ενώ ο ένας αποτελούσε και το χαρτοφυλάκιο του κ. Σαμαρά στην κυβέρνηση Καραμανλή.

    Την ίδια ώρα συνεργάτες της κ. Μπακογιάννη μιλούσαν για καθαρή υποβάθμιση αναφορικά με την πρόταση διατυπώνοντας συνολικά ενστάσεις για τον τρόπο χειρισμού της πρώην υπουργού από τον νέο πρόεδρο της ΝΔ.

    Η όλη εξέλιξη φαίνεται να διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Αντώνη Σαμαρά, λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή στις 19 Δεκεμβρίου.

    Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί η άρνηση της κ. Μπακογιάννη να ακολουθήσει τον κ. Σαμαρά αρνήθηκε στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βόννη επικαλούμενη ότι είχε νοσήσει με "ωτίτιδα".

    Το ενδιαφέρον πλέον επικσεντρώνονται στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Τρίτη.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 30783

    [03] Με φειδώ οι χριστουγεννιάτικες αγορές

    Κυριακη, 13 12 2009 17:51

    Στα περυσινά επίπεδα με πτωτικές τάσεις θα κυμανθούν οι τιμές του γιορτινού τραπεζιού. Η ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων δεν είναι αρκετή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για να κρατήσει τις τσέπες ανοιχτές. Η οικονομική κρίση θα έχει επιπτώσεις στις αγορές μας και τα στοιχεία δείχνουν ότι θα ξοδέψουμε 5% λιγότερα χρήματα από το 13ο μισθό για την αγορά τροφίμων.

    Η οικονομική κρίση θα χτυπήσει όπως όλα δείχνουν και το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι τιμές θα κυμανθούν στα περυσινά επίπεδα με πτωτικές τάσεις, οι καταναλωτές θα ξοδέψουμε 5% λιγότερα χρήματα από το 13ο μισθό για την αγορά τροφίμων.

    Στα ίδια με πέρυσι επίπεδα κυμαίνονται και οι τιμές στα χριστουγεννιάτικα δέντρα και τα στολίδια τους αν και οι αποκλίσεις στις τιμές είναι πολύ μεγάλες καθώς διαμορφώνονται από διάφορους παράγοντες, όπως το ύψος του δένδρου.

    Ένα μεσαίο δέντρο τεχνητό 1,5 μέτρου ύψος με τα στολίδια κοστίζει από 78,21 έως 526,59 ευρώ. Τη διαφορά δημιουργεί η τιμή τόσο του δέντρου όσο και των στολιδιών.

    Ένα δέντρο στολισμένο, με στολίδια υψηλών τιμών, στοιχίζει, από 490% - 587% ακριβότερα, από το ίδιο δέντρο στολισμένο, με στολίδια χαμηλών τιμών.

    Στα περυσινά επίπεδα και μάλιστα με πτωτικές τάσεις αναμένεται να κυμανθούν οι τιμές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι καθώς η άνοδος του πληθωρισμού το Νοέμβριο σε σχέση με πέρυσι αποδίδεται κυρίως στις αυξήσεις σε υπηρεσίες και όχι στις τιμές των τροφίμων.

    Αντίθετα σε βασικά είδη διατροφής έχει καταγραφεί πτώση τιμών. Ενδεικτικές είναι οι τιμές που δίνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Τα νωπά λαχανικά υποχωρούν κατά - 4,9%, το ελαιόλαδο -2,1%, τα νωπά φρούτα -10,5% και το παστεριωμένο γάλα -12,5%.

    Ανεξάρτητα από τις τιμές η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει το πορτοφόλι των μικρομεσαίων και σύμφωνα με έρευνα του ΚΕΠΚΑ έως και 5% λιγότερα χρήματα από το δώρο των Χριστουγέννων θα δαπανήσουν φέτος οι καταναλωτές για τις αγορές των τροφίμων που θα περιλαμβάνει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

    Σταθερό θα είναι το έξοδο για τα γλυκά. Οι ζαχαροπλάστες υποστηρίζουν ότι οι τιμές για κουραμπιέδες, μελομακάρονα και δίπλες κυμαίνονται στα περυσινά επίπεδα.

    Είτε πρόκειται για τρόφιμα είτε για στολίδια απαραίτητη είναι η έρευνα αγοράς. Έτσι με βεβαιότητα θα βγούμε κερδισμένοι.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ Είδηση: 30785

    [04] Ξεκινάει ο κατ' οίκον εμβολιασμός

    Κυριακη, 13 12 2009 18:13

    Κατ' οίκον εμβολιασμός για τα άτομα που αδυνατούν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα ξεκινά από την Δευτέρα κι ενώ το πανδημικό κύμα βρίσκεται στην κορύφωσή του. Όσοι λόγω προβλήματος υγείας δεν μπορούν να μετακινηθούν μ' ένα τηλεφώνημα στο 1135 καλούνται να δηλώσουν ότι επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο για τη νέα γρίπη. Την ίδια ώρα με τον θάνατο ενός 73χρονου άνδρα, με υποκείμενο νόσημα (καρδιαγγειακό και ηπατικό), ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τους 47.

    Τάσεις σταθεροποίησης δείχνει η πορεία του ιού της νέας γρίπης στη χώρα μας και οι επιστήμονες περιμένουν ύφεση του πανδημικού κύματος λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ωστόσο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία συνεχίζονται και χθες δύο νέοι άνθρωποι, ηλικίας 18 και 19 ετών, πέθαναν εξαιτίας του ιού χωρίς να έχουν άλλα προβλήματα υγείας.

    Παρά την ύφεση που αναμένεται, οι υγειονομικές αρχές προτρέπουν τον κόσμο να εμβολιαστεί αφού, σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις θα υπάρξει και νέα έξαρση κρουσμάτων μέσα στο χειμώνα.

    Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 300.000 άνθρωποι, δηλαδή λιγότερο από το 3% του πληθυσμού, ενώ έχει νοσήσει το 8% του πληθυσμού.

    Αύριο αρχίζει ο εμβολιασμός κατ' οίκον για τα άτομα που για λόγους υγείας δεν μπορούν να προσέλθουν σε εμβολιαστικά κέντρα. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με κινητές μονάδες πλήρως εξοπλισμένες που θα στελεχώνονται με γιατρό και νοσηλευτή.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 30786

    [05] Στην τελική ευθεία η διάσκεψη της Κοπεγχάγης

    Κυριακη, 13 12 2009 17:22

    Στην Κοπεγχάγη οι ζυμώσεις και ο δημόσιος διάλογος για την κλιματική αλλαγή έδωσαν την θέση τους στην περισυλλογή. Από τη Δευτέρα η διάσκεψη μπαίνει στην πιο κρίσιμη φάση της, καθώς τα προτεινόμενα μέτρα θα συζητηθούν πλέον σε κυβερνητικό επίπεδο. Σήμερα είχαμε την πρώτη διερευνητική επαφή μεταξύ Υπουργών Περιβάλλοντος που ήδη βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Δανίας.

    Σαράντα οκτώ Υπουργοί Περιβάλλοντος συναντήθηκαν σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση κατά την οποία μελετήθηκε το προσχέδιο συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή. Αποφάσεις βεβαίως δεν ελήφθησαν καθώς η ουσιαστική διαπραγμάτευση μόλις τώρα αρχίζει, θα κλιμακωθεί από αύριο και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή με την συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

    Πάντως ακόμα κι έτσι, έχουν διαμορφωθεί τέσσερα μπλοκ οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων στην σύνοδο της Κοπεγχάγης.

    Ένα μπλοκ από μόνες τους είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν απορρίψει το πρωτόκολλο του Κιότο και ασκούν πιέσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Έχουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες που ζητούν από τις πλούσιες χώρες να δεσμευτούν σε συγκεκριμένες μειώσεις των εκπομπών ρύπων και να προσφέρουν κεφάλαια στις φτωχές χώρες.

    Έχουμε τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες που θέλουν να κάνουν περικοπές στις εκπομπές ρύπων σε εθελοντική βάση.

    Και τέλος έχουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία λέει ότι έχει προτείνει ό,τι καλύτερο για να μειώσει τις εκπομπές ρύπων και για να προσφέρει κεφάλαια, αλλά αρνείται να υπογράψει μια νέα συμφωνία αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες δεν προσφέρουν περισσότερα.

    Σήμερα έφτασε στην πρωτεύουσα της Δανίας και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν ο οποίος εξέφρασε τη "συγκρατημένη αισιοδοξία" του, αναφορικά με την έκβαση της 15ης συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα.

    Ο κ. Μπαν Γκι Μουν δήλωσε ότι, "αποτελεί μία καλή αρχή" το γεγονός πως μετά ένα επταήμερο εργασιών στο τραπέζι υπάρχει ένα προσχέδιο συμφωνίας και πρόσθεσε ότι η "παρουσία τόσων ξένων ηγετών" στη Κοπεγχάγη είναι ένα πολύ θετικό γεγονός".

    Στο μεταξύ, η δανική αστυνομία απελευθέρωσε "πολλές εκατοντάδες" από τους προσαχθέντες και συλληφθέντες στις διαδηλώσεις και πορείες των προηγουμένων ημερών, ενώ πραγματοποιήθηκε και αρχιερατικό συλλείτουργο για το κλίμα στο οποίο χοροστάτησαν οι αρχιεπίσκοποι της Αγγλικανικής εκκλησίας Ρόουαν Γουίλιαμς και ο Νοτιοαφρικανός Ντεσμοντ Τούτου.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 30784

    [06] Μήνυμα οικολογίας στους ισχυρούς του κόσμου

    Κυριακη, 13 12 2009 19:25

    Με σύνθημα "το δάσος θα ξαναγίνει δάσος" κάτοικοι και φορείς της Πεντέλης και των γύρω περιοχών, συμμετείχαν το πρωί σε πρόγραμμα αναδάσωσης μέρους του Πεντελικού Όρους. Σχεδόν 1300 στρέμματα γης δέχτηκαν τα δενδρύλλια των απλών πολιτών, που με την κίνησή τους αυτή έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα οικολογικής συνείδησης. Στην αναδάσωση πήραν μέρος και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, βουλευτές και δήμαρχοι της Αττικής.

    Ακόμη και μωρά με τσάπες στα χέρια έστειλαν σήμερα το μήνυμα από την Πεντέλη, ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και ότι όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

    Πλήθος εθελοντών έκαναν πράξη ότι θα ξανακάνουν τα καμένα δάσος φυτεύοντας 57.000 δέντρα σε περίπου 1300 στρέμματα καμένης γης στη θέση Κοκκιναρά στη Νέα Πεντέλη.

    "Ο Δήμος Αμαρουσίου είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, την ενίσχυση του πρασίνου και την αποκατάσταση των καμένων. Ως Δημοτική Αρχή αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, ώστε να σωθούν και οι τελευταίοι πνεύμονες πρασίνου, ενώ με τους εθελοντές και τους εργαζόμενους του Δήμου μας συμμετέχουμε σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για την ανάπλαση και αποκατάσταση των καμένων περιοχών" υπογράμμισε Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία αυτή ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.

    Στην αναδάσωση πήραν μέρος ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, βάζοντας και αυτοί το λιθαράκι τους στη μεγάλη προσπάθεια αναγέννησης του Πεντελικού Όρους.

    Σε δηλώσεις του, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος άσκησε έντονη κριτική σε όσους δεν σέβονται την φύση και για το οικονομικό συμφέρον αποψιλούν τα δάση και στην Αφρική, και στην Ευρώπη και οπουδήποτε αλλού. "Η Αφρική είναι καταπράσινη αλλά και εκεί δεν την σέβονται", επεσήμανε με πικρία ο κ. Θεόδωρος. "Το ωραιότερο δώρο του πλανήτη μας θα ήταν να πρασινίσει από τα δέντρα", εκφράζοντας παράλληλα την ανάγκη για μία "πράσινη επανάσταση" για ολόκληρη την Αφρική.

    Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι "σήμερα ερχόμαστε να διώξουμε την θλίψη της καταστροφής. Αυτό είναι το μήνυμα της προσφοράς αυτού του κόσμου που σήμερα έχει έρθει να βάλει δέντρα για να δούμε πολύ γρήγορα να πρασινίζει αυτός ο χώρος". Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον εμψυχωτή αυτής της προσπάθειας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

    Η αναδάσωση γίνεται τη στιγμή που στην μακρινή Κοπεγχάγη οι ισχυροί του κόσμου συνεδριάζουν για το κλίμα και οι Έλληνες αποδεικνύουν πως η κλιματική αλλαγή δεν τους αφήνει αδιάφορους. Η προσπάθεια αναδάσωσης θα συνεχιστεί και σε άλλες πληγείσες περιοχές της Αττικής. Κάτοικοι και φορείς έχουν βάλει ένα στοίχημα όπου ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 30788

    [07] Χρυσοχοΐδης: Οι προληπτικές προσαγωγές ήταν νόμιμες

    Κυριακη, 13 12 2009 13:43

    "Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην χαρίσει σε κανέναν το ρόλο του τιμητή των ατομικών ελευθεριών και θα εγγυηθεί τις ελευθερίες και την ασφάλεια". Αυτό τονίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής, επισημαίνοντας ότι οι προσαγωγές είναι θεμιτό μέσο, καθώς η δικαιοσύνη επιφαίνεται άμεσα για τη νομιμότητά τους ενώ αναφερόμενος στις προληπτικές προσαγωγές τονίζει ότι ήταν νόμιμες και έσωσαν την Αθήνα από σοβαρά επεισόδια. Παράλληλα προαναγγέλλει την απαγόρευση των δακρυγόνων και επανεξέταση των ΜΑΤ και κάθε επιχειρησιακής τακτικής. Στο μεταξύ, σε δύο δημοσκοπήσεις, το 55,7% και το 59% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τους χειρισμούς του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την αντιμετώπιση των επεισοδίων, ενώ το 57,9% και το 72% κρίνει θετικά τη στάση της αστυνομίας στα τελευταία επεισόδια.

    «Προωθούμε άμεσα μια νέα στρατηγική εσωτερικής ασφάλειας στη χώρα. Επιχειρούμε να οργανώσουμε τις αρχές ασφαλείας της χώρας, ώστε να εμπεδωθεί έμπρακτα η ασφάλεια στην κοινωνία, αλλά και να μεταδώσουμε την εικόνα μιας καλύτερης Ελλάδας στο εξωτερικό», τονίζει σε άλλο σημείο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημειώνοντας ότι στις διαδηλώσεις του προηγούμενου Σαββατοκύριακου «οι ατομικές ελευθερίες προστατεύτηκαν με δύο τρόπους: από τη μία απομονώθηκαν όσοι σχεδίαζαν, αποπειράθηκαν ή πράγματι βιαιοπράγησαν και προχώρησαν σε καταστροφές. Από την άλλη, διασφαλίσαμε στη νεολαία και στους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις το να διαδηλώσουν ειρηνικά και να μην αφήσουμε τη μνήμη του Αλέξανδρου να αμαυρωθεί από ένα νέο πογκρόμ βίας. Κάθε διαδικασία ήταν εντός της νομιμότητας, σε συνεργασία με τις εισαγγελικές και πρυτανικές αρχές».

    Δέχεται, ωστόσο, ότι «ενδεχομένως να υποβάλαμε κάποιους πολίτες σε ταλαιπωρία ή οι Αρχές να έσφαλαν σε κάποιες περιπτώσεις». Ο Μ. Χρυσοχοϊδης απορρίπτει την κριτική που δέχθηκε ως προς την νομιμότητα των προληπτικών προσαγωγών, ενώ σημειώνει πως «όσοι προσήχθησαν άδικα, είμαστε εδώ για να επανορθώσουμε. Οι καταγγελίες που έγιναν κατά της αστυνομίας θα εξεταστούν και θα αποδοθεί πλήρης δικαιοσύνη όπου αποδειχθεί ότι υπάρχουν ευθύνες».

    Ερωτηθείς για την πολιτική αντιδικία με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απαντά: «Υπήρξε πολιτική αντιπαράθεση με τον κ. Τσίπρα, στην οποία δεν βλέπω αυτήν τη στιγμή για ποιον λόγο να επανέλθω. Ωστόσο, για τα περί Δημοκρατίας που αναφέρετε ότι έθεσαν ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ένα έχω να πω: Εγώ δεν υπήρξα ποτέ επαγγελματίας ευαίσθητος ούτε κάνω την προσευχή μου στο εικόνισμα του Στάλιν».

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30782

    [08] Στο σκοτάδι οι έρευνες για την εξαφάνιση του λειψάνου του Τ. Παπαδόπουλου

    Κυριακη, 13 12 2009 12:09

    Αναπάντητα παραμένουν ακόμη, αν και έχουν περάσει δύο μέρες, τα ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρα της πρωτοφανούς και μακάβριας υπόθεσης, της σύλησης του τάφου και της εξαφάνισης του λειψάνου του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου. Οι έρευνες της Αστυνομίας, παρόλο ότι έχουν αποκλειστεί κάποια ενδεχόμενα, βρίσκονται ακόμη στο "σκοτάδι". Ένα στοιχείο που είναι πιθανόν να αποδεχθεί χρήσιμο, είναι ίχνη παπουτσιών, που βρέθηκαν σε διπλανό τάφο, όπου εκτιμάται ότι οι δράστες καθάρισαν τα υποδήματά τους. Η εξαφάνιση του λειψάνου του Τάσσου Παπαδόπουλου κυριαρχεί και σήμερα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

    Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Στο σκοτάδι οι έρευνες για την ιεροσυλία'', γράφει ότι άκαρπες απέβησαν οι προσπάθειες της Αστυνομίας να εντοπίσουν τους ιερόσυλους που έκλεψαν τη σορό του Τάσσου Παπαδόπουλου και ότι η Αστυνομία μελετά το ενδεχόμενο οι τυμβωρύχοι να ζητήσουν λύτρα και η ενέργεια να είναι καλά οργανωμένη από την Τουρκία.

    Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Ποιοι έκλεψαν τη σορό του Τάσσου'', γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι ενημέρωσε την οικογένεια του Τάσσου Παπαδόπουλου για όλα τα ενδεχόμενα γύρω από την κλοπή της σορού του, και ότι η Αστυνομία αναμένει και δεύτερο γύρο από τους απαγωγείς.

    Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Αμηχανία - Μυστήριο'', γράφει ότι τεράστιο πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει την υπόθεση σύλησης του τάφου του Τάσσου Παπαδόπουλου και ότι η προσπάθεια εντοπισμού των δραστών και της σορού κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις με όλα τα σενάρια για τους ανακριτές να είναι πιθανά.

    Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Αφαντοι μένουν οι ιερόσυλοι'', γράφει ότι στο σκοτάδι βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για την κλοπή της σορού του Τάσσου Παπαδόπουλου, και ότι στο μικροσκόπιο των αστυνομικών αρχών βρίσκονται όλα τα σενάρια και πληροφορίες για την πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα εγκληματική ενέργεια.

    Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Εντείνονται οι έρευνες'', γράφει ότι κλειστά κρατά τα χαρτιά της η Αστυνομία για τον εντοπισμό των λειψάνων του Τάσσου Παπαδόπουλου, και ότι, σύμφωνα με πληροφορίεςτης, δεν αποκλείεται πίσω από αυτήν την αποτρόπαια πράξη να βρίσκονται εξτρεμιστικά εθνικιστικά στοιχεία που έφθασαν τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να πρόκειται για προβοκάτσια για να προκληθεί ένταση στο εσωτερικό μέτωπο.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Καθημερινή της Κυριακής'', υπό τον τίτλο ''Συγκλονισμός για τη σύληση του τάφου'', γράφει ότι πρωτοφανές για την Κύπρο είναι το μακάβριο γεγονός της βεβήλωσης του τάφου και της κλοπής του λειψάνου του Τάσσου Παπαδόπουλου και ότι η Αστυνομία εξετάζει δύο βασικά σενάρια, πρώτον η πράξη να έχει πολιτικά ελατήρια και δεύτερον να ζητηθούν λύτρα.

    Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα ''Sunday Mail'', υπό τον τίτλο ''Τελέστηκε μνημόσυνο σε κενό τάφο'', γράφει ότι εκατοντάδες άνθρωποι μαζεύτηκαν χθες στη Δευτερά για το πρώτο ετήσιο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου, ενώ η Αστυνομία συνέχιζε τις έρευνες για τον εντοπισμό της σορού του.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Σε κλίμα οργής το μνημόσυνο του Τ.Παπαδόπουλου Είδηση: 30780

    [09] ΗΠΑ: 98χρονη διώκεται για ανθρωποκτονία

    Κυριακη, 13 12 2009 12:04

    Δικαστήριο της Μασαχουσέτης κατηγορεί 98χρονη γυναίκα ότι στραγγάλισε την 100χρονη συγκάτοικό της σε οίκο ευγηρίας. Οι αστυνομικές αρχές αρχικά θεώρησαν ότι η Ελίζαμπεθ Μπάροου είχε αυτοκτονήσει αλλά εν τέλει κατηγόρησαν την Λάουρα Λάντκουιστ για ανθρωποκτονία. Οι δύο γυναίκες εκτιμάται ότι είχαν διαφωνίες για τους επισκέπτες που δέχονταν στο δωμάτιο. Ο δικαστής διέταξε την εισαγωγή της ηλικιωμένης σε τοπικό νοσοκομείο ώστε να αξιολογηθεί η δυνατότητά της να παραβρεθεί στη δίκη. Η Ελίζαμπεθ Μπάροου βρέθηκε νεκρή με μια πλαστική σακούλα τυλιγμένη στο κεφάλι της στο κρεβάτι του δωματίου της. Αν η 98χρονη εμφανιστεί στο δικαστήριο, θα είναι ένας από τους γηραιότερους ανθρώπους που αντιμετωπίζει ποτέ την κατηγορία της ανθρωποκτονίας στις ΗΠΑ.

    Πηγή: NET

    Είδηση: 30779

    [10] Ξεκίνησε το πρώτο τρένο Βελιγράδι-Σαράγεβο μετά τον πόλεμο

    Κυριακη, 13 12 2009 12:21

    Το πρώτο τρένο, μετά τον πόλεμο της Βοσνίας, που θα συνδέει απευθείας το Βελιγράδι με το Σαράγεβο, ξεκίνησε την Κυριακή το πρωί από την σερβική πρωτεύουσα με προορισμό την βοσνιακή. Πολλοί αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι παρακολούθησαν την αναχώρηση του Εξπρές 451 στις 08:15 τοπική ώρα. Το τρένο θα φτάσει στο Σαράγεβο περίπου μετά εννιά ώρες. Το τρένο αποτελείται μόνο από τρία βαγόνια και τη μηχανή και στο πρώτο του ταξίδι έχει 17 επιβάτες από τους οποίους οι εννιά θα ταξιδέψουν μέχρι τη πρωτεύουσα της Βοσνίας. Το Εξπρες 451 θα περάσει από τη βόρεια Σερβία για να διασχίσει τα σύνορα με την Κροατία και μετά θα κατευθυνθεί νοτιοδυτικά.

    Κάθε βαγόνι έχει διαφορετικό χρώμα, γιατί το ένα ανήκει στη Σερβία και τα άλλα στις δύο οντότητες που αποτελούν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η σύνδεση Βελιγράδι-Σαράγεβο θα είναι καθημερινή και το εισητήριο με επιστροφή κοστίζει 31 ευρώ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30781


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 13 December 2009 - 17:52:01 UTC