Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-12-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έξι βήματα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς από τον Καστανίδη
  • [02] Αποκλείει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ο Ζ. Κ. Γιούνγκερ
  • [03] Λοβέρδος: Άμεσα μέτρα για το Ασφαλιστικό
  • [04] Παρέλαβε το Νομπέλ ο Ομπάμα
  • [05] Κλίμα και οικονομία στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
  • [06] Συλλαλητήρια στην Αθήνα- Παραίτηση Κίττα
  • [07] Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος - Γ. Παπανδρέου: «Πνεύμα συνεργασίας και νηφαλιότητας»
  • [08] Διπλό το Αρτεμίσιο από την ερχόμενη εβδομάδα
  • [09] Κ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ:«Στις 23 του Δεκεμβρίου οι βουλευτές της πλειοψηφίας θα ψηφίσουν έναν προϋπολογισμό, τον οποίο στις 15 Ιανουαρίου θα
  • [10] Αίτημα για περισσότερες δεσμεύσεις από τις αναπτυγμένες χώρες
  • [11] Στις 2.214 μονάδες με άνοδο 5,15% το χρηματιστήριο
  • [12] H Χριστουγεννιάτικη συναυλία της ΕΡΤ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
  • [13] Βρετανία: Η νέα γρίπη είναι λιγότερο θανατηφόρα απ όσο είχε αρχικώς εκτιμηθεί
  • [14] www.διαδίκτυο.eu: Ο διαδικτυακός χώρος .eu σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ
  • [15] ΠΓΔΜ: Δηλώσεις Ιβάνοφ για όνομα κι εθνική ταυτότητα
  • [16] Σομαλία: Ελεύθερο το ελληνικών συμφερόντων πλοίο MV Ariana
  • [17] Αντιπαράθεση για τη μοριοδότηση
  • [18] Εκπαιδευτική τηλεόραση
  • [19] Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ:«Είμαστε υπέρ της διαφάνειας, υπέρ της αξιοκρατίας, όμως είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε τις νομοθετικές πονηρίες της
  • [20] Κ.ΜΠΑΚΟΥΡΗΣ:« Το πρόβλημα της διαφθοράς είναι ένα εθνικό πρόβλημα μεγάλο, χρειάζεται πολλά αυγά να σπάσουμε, ζητάμε συναίνεση όλης της
  • [21] Κέντρο καταγραφής και διαχείρισης λαθρομεταναστών
  • [22] Στις Βρυξέλλες ο Γ. Παπανδρέου
  • [23] Γερμανία : Εκπομπή για το τι απέγιναν τα παιδιά των Ελλήνων ανταρτών
  • [24] 115 συλλήψεις σε 19 χώρες για διακίνησης παιδικής πορνογραφίας
  • [25] Αίσιο τέλος για τους ομήρους στις Φιλιππίνες
  • [26] Ανακαλύφθηκε νέος τεράστιος ιός

    [01] Έξι βήματα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς από τον Καστανίδη

    Πεμπτη, 10 12 2009 14:05

    Την πρώτη δέσμη έξι μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την καθιέρωση κανόνων διαφάνειας ανακοίνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διαφάνειας, Χάρης Καστανίδης. Παρουσιάζοντας τα μέτρα, μεταξύ άλλων ο κ. Καστανίδης είπε ότι θα εισηγηθεί στον πρόεδρο της Βουλής την έκπτωση των μελών της κυβέρνησης από το αξίωμα τους αν συμμετέχουν σε offshore εταιρείες. Την ίδια ώρα, στη Βουλή διαβιβάστηκαν οι αναφορές του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για ενδεχόμενη ποινική εμπλοκή των πρώην υπουργών σε υποθέσεις χορήγησης αδειών.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Διαφάνεια που ήταν χθες και για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σήμερα, ανακοίνωσε την πρώτη δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την καθιέρωση κανόνων διαφάνειας:

    Δημιουργείται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ειδικό γραφείο επεξεργασίας των στατιστικών στοιχείων για τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, την εξέλιξή τους σε κάθε βαθμίδα της δικαιοσύνης και τις σχετικές αποφάσεις, τον αριθμό των καταδικών για σοβαρά αδικήματα και σοβαρές αστικές ή διοικητικές υποθέσεις.

    Όπως επισημαίνεται, η χαμηλή κατάταξη της χώρας μας σε θέματα διαφάνειας οφείλεται μεταξύ άλλων λόγων και στο γεγονός ότι ουδέποτε παραδίδει στοιχεία στην οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια» σχετικά με τη δίωξη ή καταδίκες προσώπων για εγκλήματα, όπως η εμπορία ανθρώπων ή η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση κλπ.

    Όσον αφορά στο δεύτερο μέτρο, προβλέπεται η κύρωση της «Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του οργανωμένου εγκλήματος», την οποία παρότι έχει υπογράψει η χώρα μας από τον Δεκέμβριο του 2000, μέχρι στιγμής δεν την έχει επικυρώσει.

    Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων, θα συμπληρωθεί ο νόμος για το «πόθεν έσχες» με τη ψήφιση διάταξης που θα προβλέπει τη δήμευση περιουσιακού στοιχείου, αν ο ελεγχόμενος υποβάλλει εν γνώσει του ανακριβή στοιχεία στη δήλωση της περιουσιακής του κατάστασης.

    Ακόμη ο κ. Καστανίδης δεσμεύτηκε να εισηγηθεί ο ίδιος στον Πρόεδρο της Βουλής την ποινή της έκπτωσης των μελών της κυβέρνησης, των υφυπουργών, των βουλευτών, των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων από το αξίωμά τους, εάν αποδειχθεί ότι συμμετέχουν σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους επικεφαλής των αυτοδιοικήσεων α΄και β΄βαθμού. Σήμερα η συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.

    Με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας που ευνοούν φαινόμενα διαφθοράς, θα συσταθούν ειδικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας σε συγκεκριμένους τομείς, στους οποίους παρατηρούνται υψηλοί δείκτες διαφθοράς.

    Ο υπουργός μιλώντας για το θέμα, ανέφερε τους τομείς της πολεοδομίας, του περιβάλλοντος και της φορολογίας. Η σύσταση των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών θα γίνει σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.

    Τέλος, στις προτεραιότητες του υπουργείου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς είναι και η κατάρτιση νομοσχεδίου για την επιεική μεταχείριση όσων συμπράττουν με τη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκαλυφθούν φαινόμενα και πράξεις διαφθοράς. Το πεδίο εφαρμογής των μέτρων επιεικείας, για τα οποία η ηγεσία του υπουργείου θα κάνει το αμέσως επόμενο διάστημα την εισήγησή τους, θα αφορά όλα τα περιουσιακά εγκλήματα κατά του δημοσίου, όπως κυρίως αυτά περιγράφονται, στον ξεπερασμένο ήδη νόμο περί απάτης, απιστίας, πλαστογραφίας, υπεξαίρεσης, δωροδοκίας, δωροληψίας κ.ο.κ.

    Κώστας Μπακούρης

    Αναφερόμενος στο θέμα της διαφθοράς, ο πρόεδρος της διεθνούς διαφάνειας ΕΛΛΑΣ, κ. Κώστας Μπακούρης, μιλώντας στην ΝΕΤ 105,8, είπε μεταξύ άλλων:

    «Το πρόβλημα της διαφθοράς είναι ένα εθνικό πρόβλημα μεγάλο, χρειάζεται πολλά αυγά να σπάσουμε, ζητάμε συναίνεση όλης της ελληνικής κοινωνίας και πρώτα από τα πολιτικά κόμματα.

    Το πρόβλημα της διαφθοράς είναι εκτεταμένο στη χώρα μας και το χειρότερο είναι ότι έχει τάσεις αυξητικές, οπωσδήποτε από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε. Δεν πρέπει πια να έχουμε τα ευχολόγια, ούτε τις ρητορείες, αλλά πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένες πολιτικές και επομένως θα πρέπει να δούμε από πού ξεκινάνε αυτές οι πολιτικές και το πιο σημαντικό μακροχρόνια, πώς θα μπορούμε να αλλάξουμε όλη η κοινωνία τρόπους συμπεριφοράς.»

    « Για οποιαδήποτε πράξη διαφθοράς είτε είναι δωροδοκία, ή όχι, οπωσδήποτε είναι μια απάτη που χρειάζονται τρία πράγματα να υπάρχουν: οι ευκαιρίες και στη χώρα μας δυστυχώς οι ευκαιρίες είναι πολλές, -η πολυνομία, οι ασάφειες, η ατιμωρησία-. Υπάρχει η πίεση, λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχει η πίεση να διατηρήσουμε τα έσοδα που έχουμε, ή να αυξήσουμε τα έσοδα και το τρίτο το πιο σημαντικό είναι πόσες εκπτώσεις κάνουμε στις δικές μας αρχές και αξίες και πόσο εκλογικεύουμε τις πράξεις της διαφθοράς που κάνουμε.

    Όσο οι αξίες μας και αρχές είναι ισχυρές και δεν κάνουμε αυτή την εκλογίκευση, τόσο πολύ θα αντιστεκόμαστε.

    Δικογραφίες για τρεις πρώην υπουργούς

    Στο πλαίσιο των ερευνών για συμμετοχή βουλευτών σε υποθέσεις offshore εταιρειών και ενδεχόμενη ποινική τους εμπλοκή, διαβιβάστηκαν στη Βουλή, δια του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, τρεις αναφορές του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικολάου Παντελή, που αφορούν ενδεχόμενη ποινική εμπλοκή των πρώην υπουργών Μεταφορών κ.κ. Μιχάλη Λιάπη, Ευρυπίδη Στυλιανίδη και του τ. υφυπουργού Μιχάλη Μπεκίρη.

    Πρόκειται για μηνυτήριες αναφορές του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και ενός επιχειρηματία για παράνομη χορήγηση αδειών σε φορτηγά και φυτιοφόρα.

    Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιπππος Πετσάλνικος μιλώντας προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, είπε ότι δεν πρόκειται για σοβαρές υποθέσεις. Είδηση: 30675

    [02] Αποκλείει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ο Ζ. Κ. Γιούνγκερ

    Πεμπτη, 10 12 2009 14:59

    Την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος από τα επικριτικά σχόλια για την ελληνική οικονομία επιχειρεί η κυβέρνηση -την ώρα που ο κλοιός των πιέσεων σφίγγει όλο και περισσότερο γύρω από τη χώρα μας, με μπαράζ δημοσιευμάτων και συνεντεύξεων- ενώ, σε εκ νέου στήριξη της ελληνικής οικονομίας προχώρησαν ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ. Από την πλευρά της, την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή ενός συνολικού προγράμματος σταθεροποίησης και μεταρρυθμίσεων, επανέλαβε από τις Βρυξέλλες η Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπος του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια.

    Στήριξη της ελληνικής οικονομίας

    "Αποκλείω κατηγορηματικά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους. Ωστόσο η κατάσταση όσον αφορά τον προϋπολογισμό είναι τεταμένη" Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ

    Κάθε πιθανότητα χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας απέκλεισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup, προτρέποντας παράλληλα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα σε νέα μέτρα.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Λ΄ Εκό" την πεποίθηση πως η χώρα μας θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει το οξύ δημοσιονομικό της πρόβλημα.

    "Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, είμαι πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει στο άμεσο μέλλον τα θαρραλέα και απαραίτητα μέτρα που επιβάλλονται" Ζαν Κλοντ Τρισέ

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την τακτική ενημέρωση της Κομισιόν, η εκπρόσωπος του Χοακίν Αλμούνια, Αμέλια Τόρες, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση στην Ελλάδα από κοντά και δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή ενός συνολικού προγράμματος σταθεροποίησης και μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο των όσων προβλέπει η Συνθήκη για τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

    Στη συνέχεια, η Α. Τόρες ανέφερε ότι στο τελευταίο Συμβούλιο EcoFin στις 2 Δεκεμβρίου έγινε αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στη βάση σχετικής πρότασης της Επιτροπής και επανέλαβε πως με βάση τη σχετική διαδικασία η Επιτροπή θα επανέλθει, εντός διμήνου, με νέες προτάσεις για τον καθορισμό νέων χρονοδιαγραμμάτων για τη διόρθωση του ελλείμματος.

    "Αυτό που συμβαίνει σε μια χώρα-μέλος έχει επίδραση σε όλες τις άλλες, ιδιαίτερα όταν υπάρχει μια ενιαία νομισματική μονάδα. Γι'αυτό φέρουμε όλοι κοινή ευθύνη απέναντι στην Ελλάδα" σημείωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη διάρκεια του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βόννη.

    Το θέμα δεν βρίσκεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ, αλλά φαντάζομαι ότι οι πρωθυπουργοί (και αρχηγοί κρατών) θα μιλήσουν ανεπίσημα για το ζήτημα αυτό, επειδή η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ σοβαρή, είπε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Σεσίλια Μάλμστρομ, λίγο πριν από τη Σύνοδο των Βρεξελλών.

    Γ. Παπακωνσταντίνου: "Θα ληφθούν άμεσα μέτρα"

    "Κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο" Γιώργος Παπακωνσταντίνου

    Με συνέντευξή του στη "Λε Φιγκαρό", ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτηρίζει σοβαρότατη την κατάσταση της οικονομίας και διαβεβαιώνει για την λήψη άμεσων και αναγκαίων μέτρων.

    Στην ανάκτηση της χαμένης εθνικής κυριαρχίας αναφέρθηκε και ο Θεόδωρος Πάγκαλος. "Δεν μπορεί να είσαι παρών και να επηρεάζεις εξελίξεις αν δεν έχεις οικονομική αυθυπαρξία, όσο σοφός διπλωμάτης και αν είσαι" τόνισε σε ομιλία του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ανοίγοντας εκδήλωση του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων με θέμα "Προκλήσεις και προοπτικές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής".

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης επεσήμανε ότι πρέπει να στρέψουμε ένα μέρος της διπλωματίας μας σε νέους στόχους εξίσου σημαντικούς, όπως είναι η οικονομική διπλωματία και η διπλωματία της ανάπτυξης.

    Την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών περνά στην αντεπίθεση με συνεχείς επαφές με ομολόγους του σε Γερμανία, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία, ώστε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος της χώρας μας.

    Κατά τη διάρκεια παραμονής του στη βρετανική πρωτεύουσα, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα συζητήσει και με θεσμικούς επενδυτές του Λονδίνου.

    Την ίδια ώρα, το spread συνεχίζει την ανοδική του πορεία. Έτσι, μετά τις 230 μονάδες βάσης την Τρίτη 8/12/2009, και τις 234 την Τετάρτη, σήμερα, αν και ανέβηκε έως τις 257, υποχώρησε στις 238 μονάδες βάσης.

    Αντιδράσεις

    "Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια στη σωστή κατεύθυνση προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση. Αλλά δεν μπορούν να συνεχιστούν άλλο οι παλινωδίες της κυβέρνησης" σημειώνει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    "Εγώ νομίζω ότι η κυβέρνηση θέλει την πίεση. Θέλει δηλαδή να βγαίνουν όλοι και να λένε «μαύρο πρόβατο η Ελλάδα», για να πάρει αυτά τα μέτρα μια ώρα αρχύτερα. Άλλωστε τα είχε στο πρόγραμμά του το ΠΑΣΟΚ. Δεν ήξερε ότι θα πιεστεί; Ήξερε" δήλωσε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Σε συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι στον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση αποτυπώνεται σε αριθμούς η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και υπενθύμισε ότι προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ είχε συμφωνήσει με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη να καταργηθεί το καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα, το οποίο όμως σήμερα, με πρόσχημα τις πιέσεις της ΕΕ, η ίδια η κυβέρνηση διευρύνει.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30678

    [03] Λοβέρδος: Άμεσα μέτρα για το Ασφαλιστικό

    Πεμπτη, 10 12 2009 15:58

    Την ανησυχία του για το μέλλον του Aσφαλιστικού συστήματος εξέφρασε ο Υπουργός Απασχόλησης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τις εργασιακές σχέσεις. Ο κύριος Λοβέρδος τόνισε ότι αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, τα Ταμεία δεν θα είναι σε θέση να καταβάλλουν 14 συντάξεις το 2015 αλλά και ότι εν κινδύνω θα τεθούν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα. Οι δηλώσεις του κ. Λοβέρδου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ που ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τις πολιτικές της σε μείζονα θέματα μισθολογικής, ασφαλιστικής πολιτικής και να θέσει τέλος στις πολιτικές λιτότητας και συρρίκνωσης των δικαιωμάτων. Λάδι στη φωτιά ρίχνει η κυβέρνηση τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

    Εάν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του ασφαλιστικού, τα Ταμεία δεν θα είναι σε θέση να καταβάλουν δώρα και επιδόματα αδείας το 2015, προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής για τις εργασιακές σχέσεις.

    "...Η χώρα έχει πάρα πολλά οικονομικά προβλήματα, δεν τίθεται όμως ζήτημα διακινδύνευσης των εισοδημάτων των εργαζομένων, δεν τίθεται θέμα μισθού ή δώρου Πάσχα..."

    Ανδρέας Λοβέρδος

    Ο Ανδρέας Λοβέρδος ωστόσο ξεκαθάρισε ότι αυτή την στιγμή δεν τίθεται ζήτημα διακινδύνευσης των εισοδημάτων των εργαζομένων και καταβολής του δώρου Χριστουγέννων ή Πάσχα.

    "Ο Πρωθυπουργός της χώρας και ο Υπουργός Οικονομικών είναι σαφείς. Η χώρα έχει πάρα πολλά οικονομικά προβλήματα, δεν τίθεται όμως ζήτημα διακινδύνευσης των εισοδημάτων των εργαζομένων, δεν τίθεται θέμα μισθού ή δώρου Πάσχα", τόνισε ο Υπουργός.

    Στη συνεδρίαση, αποφασίστηκαν μέτρα περιορισμού των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, ενώ από τον Φεβρουάριο το σώμα επιθεωρητών εργασίας θα διενεργεί πολλαπλούς ελέγχους στην αγορά.

    Αντιδράσεις

    "Η Κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αποσαφηνίσει τις πολιτικές της σε μείζονα θέματα μισθολογικής, ασφαλιστικής πολιτικής και να θέσει τέλος στις πολιτικές λιτότητας και συρρίκνωσης των δικαιωμάτων. Διαφορετικά αναλαμβάνει μεγάλες πολιτικές ευθύνες απέναντι στους εργαζόμενους", τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ και όπως επισημαίνει δρομολογεί απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να επιβάλει παράταση του εργάσιμου χρόνου έως τα βαθιά γεράματα, απλήρωτη εργασία, νέα σφαγή μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων.

    Αντίθετος στο διάλογο που προτείνει ο υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στα μέτρα για πάγωμα μισθών και συντάξεων επισήμανε ότι η κυβέρνηση ρίχνει "λάδι στη φωτιά", ενώ χαρακτήρισε την περικοπή του 13ου μισθού ως "μαχαίρι στην πληγή" και έκανε λόγο για ανάγκη μαχητικής αναδιαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της ΕΕ υπογραμμίζοντας ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συναινέσει σε διαδικασίες μετατροπής της χώρας σε πειραματόζωο της ΕΕ".

    Στο 9,1% η ανεργία

    Εν τω μεταξύ, η ανεργία τον Σεπτέμβριο έφτασε στο 9,1% έναντι 7,4% τον Σεπτέμβριο του 2008 και 9% τον Αύγουστο του 2009.

    Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), οι άνεργοι ανέρχονται σε 456.803 άτομα και μεταξύ Σεπτεμβρίου 2009 και 2008 αυξήθηκαν κατά 92.934 άτομα (αύξηση 25,5%).

    Η ανεργία είναι υψηλότερη στις γυναίκες και ανέρχεται σε 13,4%, ενώ ηλικιακά, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στις ηλικίες 15 έως 24 ετών με 25,7% και στις ηλικίες 25 έως 34 ετών με 12,6%.

    Είδηση: 30683

    [04] Παρέλαβε το Νομπέλ ο Ομπάμα

    Πεμπτη, 10 12 2009 15:23

    Παραδεχόμενος ότι άλλοι ίσως να το άξιζαν περισσότερο, ο Μπαράκ Ομπάμα παρέλαβε το Νομπέλ Ειρήνης, πραγματοποιώντας ταξίδι αστραπή 26 ωρών στο Όσλο. Η νορβηγική επιτροπή επισημαίνει ότι επέλεξε τον Αμερικανό πρόεδρο μεταξύ διακοσίων πέντε υποψηφίων, σε αναγνώριση όχι του έργου, αλλά του οράματος για διαρκή ειρήνη. Όμως η νέα στροφή του Μπαράκ Ομπάμα στο μέτωπο του Αφγανιστάν αλλά και η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών μεσούσης της παγκόσμιας Διάσκεψης για τις Περιβαλλοντικές Αλλαγές, για μία ακόμη φορά πυροδοτούν αιχμηρά σχόλια.

    Η απονομή του βραβείου στον Ομπάμα όμως γίνεται μόλις εννέα ημέρες μετά από την απόφασή του να στείλει 30.000 επιπλέον στρατιώτες στο Αφγανιστάν για να αναχαιτίσει τους Ταλιμπάν. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης, η ανακοίνωση για τα στρατεύματα λίγες ημέρες πριν από την τελετή ήταν μία «ενδιαφέρουσα σύμπτωση της ιστορίας».

    Δίχως αμφιβολία άλλοι άξιζαν το Νομπέλ περισσότερο από εμένα. Εγώ θεωρώ χρέος μου να συνεχίσω στην καλύτερη πορεία για την χώρα και την διαρκή ειρήνη στον κόσμο

    Μπ. Ομπάμα

    Ο Νομπελίστας ειρήνης του 2009, δέχτηκε αυτοπροσώπως στο Οσλο, την επιταγή του 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων, το χρυσό μετάλλιο και την περγαμηνή που συνοδεύουν το πολυτιμότερο όλων των βραβείων. Σαρανταεπτάχρόνια μετά την απονομή του Νομπελ ειρήνης στον Μάρτιν Λούθερ Κίγκ.

    Απότον Οκτώβριο, η νορβηγική επιτροπή, έχει ξεκαθαρίσει ότι προτίμησε να βραβεύσει όχι έργο, αλλά όραμα επιλέγοντας τον Μπαράκ Ομπάμα από αριθμό ρεκόρ διακοσίων πέντε υποψηφίων.

    "Όταν ο (Μάρτιν Λούθερ) Κινγκ είχε κερδίσει το δικό του βραβείο, αυτό ενθάρρυνε τον κόσμο, αλλά μεγάλωσε και το κύρος του στις ΗΠΑ κατά τρόπο που του επέτρεψε να είναι πιο αποτελεσματικός", είχε δηλώσει λίγο πριν από την τελετή παραλαβής του βραβείου ο Ομπάμα.

    Σημεία της ομιλίας του στην τελετή απονομής

    Ο πόλεμος είναι μερικές φορές απαραίτητος για να καταπολεμηθεί το κακό στον πλανήτη και για να μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των ΗΠΑ, δήλωσε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του στην τελετή απονομής του Νόμπελ, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για το "υψηλό" ανθρώπινο τίμημα που έχουν οι ένοπλες συγκρούσεις.

    Η χρήση βίας είναι μερικές φορές δικαιολογημένη, επέμεινε, ιδιαίτερα για ανθρωπιστικούς λόγους, και στην περίπτωση της Αλ Κάιντα οι διαπραγματεύσεις δεν θα οδηγούσαν στην κατάθεση των όπλων από τους μαχητές της.

    Ωστόσο οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να θυσιάζουν τα ιδανικά τους για την αντιμετώπιση των εχθρών τους, σημείωσε, σε μια έμμεση αναφορά του στην πολιτική του προκατόχου του στον Λευκό Οίκο Τζορτζ Μπους.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε επίσης να υπάρξει σκληρή δράση κατά των χωρών που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, όπως κυρώσεις που "έχουν πραγματικό τίμημα".

    Δεν μπορεί να επιτρέπεται στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα να "περιπαίζουν το σύστημα", σημείωσε, αναφερόμενος στις τακτικές που χρησιμοποίησαν οι δύο χώρες στο παρελθόν σε σχέση με τα πυρηνικά τους προγράμματα.

    Σχόλια κι επικρίσεις

    Επί προεδρίας Ομπάμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο νούμερο δύο ρυπαντής του περιβάλλοντος σύμφωνα με τα συνθήματα των διαδηλωτών. Το CNN σχολιάζει ότι μπορεί το όραμα ειρήνης του Μπαράκ Ομπάμα δοκιμάζεται στο Αφγανιστάν, αλλά μέσα στους έντεκα μήνες της προεδρίας του έχουν γίνει σημαντικά βήματα.

    «Μπορεί η επιτροπή του Νομπέλ Ειρήνης να αποφάσισε δύο μόλις εβδομάδες αφού ο Μπαράκ Ομπάμα ορκίστηκε Πρόεδρος, όμως έχουν περάσει έντεκα μήνες και στα κατορθώματα του συγκαταλέγονται οι γέφυρες στον μουσουλμανικό κόσμο, η πρώτη αραβοϊσραηλινή χειραψία, και η κατά το ήμισυ τουλάχιστον γυρισμένη πλάτη στην επίμαχη αντιπυραυλική ασπίδα του Τζορτζ Μπους» μεταδίδει ανταποκριτής του CNN.

    Οι επικριτές του χαρακτήρισαν την επιλογή του για το βραβείο ανώριμη καθώς από τον Ιανουάριο που ανέλαβε έχει ελάχιστες χειροπιαστές επιτυχίες καθώς αντιπαλεύει με προβλήματα από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν μέχρι την τις πυρηνικές αντιπαραθέσεις με το Ιράν και την Κορέα και την κλιματική αλλαγή.

    «Αυτή τη στιγμή έχει πάρει μία ευρεία κλίμακα πρωτοβουλιών για την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια που έχουν σχεδιαστεί με στόχο περισσότερη ειρήνη και ασφάλεια στον κόσμο και αυτό συμπεριλαμβάνει και τις προσπάθειες μας στο Αφγανιστάν, τις προσπάθειες εναντίον του εξτρεμισμού», δήλωσε ανώτατο στέλεχος του Λευκού Οίκου.

    Ο Ομπάμα, είναι ο τρίτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που τιμάται με το βραβείο μετά από τον Θεόδωρο Ρούσβελτ και τον Γουόντρου Ουίλσον ενώ έχει τιμηθεί και ο Τζίμι Κάρτερ, αλλά 20 χρόνια μετά από την ολοκλήρωση της προεδρίας του.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN, Reuters

    Σχετικό άρθρο: Έτοιμος για το Νόμπελ ο Ομπάμα Είδηση: 30681

    [05] Κλίμα και οικονομία στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

    Πεμπτη, 10 12 2009 16:32

    Λίγες ημέρες πριν από τις σημαντικές αποφάσεις που θα ληφθούν στην Κοπεγχάγη για το κλίμα, οι "27" αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες με σκοπό να επιβεβαιώσουν τον ηγετικό ρόλο της Ένωσης στην προσπάθεια για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών. Ωστόσο, τη στιγμή που η οικονομική ανάπτυξη δεν έχει επιστρέψει για τα καλά στην Ευρώπη, αρκετά κράτη-μέλη θεωρούν "άτοπη" τη συζήτηση περί χρηματοδότησης για τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων. Και αυτή τη φορά, η χρηματοπιστωτική κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής.

    Προβλέψεις για επιδείνωση της απασχόλησης το 2010

    Βάσει σχεδίου συμπερασμάτων της Συνόδου, οι "27" αναμένεται να τονίζουν ότι, καθώς η οικονομική κατάσταση σταθεροποιείται και η εμπιστοσύνη των αγορών αυξάνεται, εκτιμάται μια ισχνή ανάκαμψη για το 2010 και μια πιο ισχυρή ανάπτυξη για το 2011.

    Ωστόσο, οι "27" θα επισημαίνουν ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, καθώς το 2010 αναμένεται επιδείνωση της απασχόλησης και της κοινωνικής κατάστασης. Για το λόγο αυτό, θα υπογραμμίζουν ότι η στήριξη των οικονομιών θα συνεχιστεί έως ώτου επανέλθει πλήρως η οικονομική ανάκαμψη.

    Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επιβεβαιώνει την ανάγκη να χαραχθούν συντονισμένες στρατηγικές εξόδου από τις πολιτικές στήριξης της οικονομίας, στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες για τη μείωση εκπομπών αερίων

    Απόψε, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, το θέμα των κλιματικών αλλαγών θα απασχολήσει σήμερα τους Ευρωπαίους ηγέτες.

    Oι "27" καλούνται να αποφασίσουν για το ύψος της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές αερίων.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις, την περίοδο 2010-2012 οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να βοηθηθούν από τις αναπτυγμένες, με περίπου 5 έως 7 δισ. ευρώ ετησίως.

    Η σουηδική προεδρία της ΕΕ προτείνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δεσμευτεί σήμερα σε ένα συγκεκριμένο ποσό, ύψους 2 δισ. ευρώ ετησίως.

    Ωστόσο, η ΕΕ θεωρεί ότι οι δεσμεύσεις των ΗΠΑ δεν είναι συγκρίσιμες με τις προσπάθειες της ΕΕ στη μάχη κατά των κλιματικών αλαγών.

    "Θα περιμένουμε να ακούσουμε τις προθέσεις και άλλων ανεπτυγμένων χωρών και θα κινηθούμε αναλόγως" δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρίντριχ Ράινφιλντ, λίγες μέρες πριν από τις τελικές αποφάσεις στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα που διεξάγεται στην Κοπεγχάγη.

    Για να μειωθεί η θέρμανση του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου, εκτιμάται πως οι αναπτυγμένες χώρες θα πρέπει να μειώσουν ως το 2020 κατά 25 ως 40% τις εκπομπές αερίων, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

    Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές των ρυπογόνων αερίων κατά 20% ως το 2020 και υπόσχεται να φτάσει μείωση 30%, αν και οι υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια στην μάχη κατά των κλιματικών αλλαγών.

    Προς το παρόν οι αναπτυγμένες χώρες στο σύνολό τους, δεσμεύονται πως θα μειώσουν τους ρύπους κατά 13,3%.

    Στην καλύτερη περίπτωση, υπολογίζεται πως θα δεσμευτούν σε μείωση κατά 17,8%, εφόσον η ΕΕ δεχτεί να μειώσει τους ρύπους της κατά 30%.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Στις Βρυξέλλες ο Γ. Παπανδρέου Μπράουν και Σαρκοζί εναντίον τραπεζιτών Είδηση: 30689

    [06] Συλλαλητήρια στην Αθήνα- Παραίτηση Κίττα

    Πεμπτη, 10 12 2009 13:42

    Έληξαν λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, χωρίς να δημιουργηθούν εντάσεις, τα δύο πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας με την συμμετοχή μαθητών, σπουδαστών, εκπαιδευτικών και μελών πολιτικών νεολαίων. Όσον αφορά στο πρώτο, στην συγκέντρωση και την πορεία μετείχαν μέλη της ΚΝΕ, φοιτητές της Πανσπουδαστικής και μέλη του ΠΑΜΕ κατέληξαν στη Βουλή, όπου και διαλύθηκαν. Οι συμμετέχοντες ζήτησαν να μην εφαρμοστούν οι προτάσεις για τις αλλαγές στο Λύκειο και στο εξεταστικό και να μην αναγνωριστούν τα κολλέγια.

    Συγκέντρωση πραγματοποίησαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου και μέλη οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, που ζητούσαν την διατήρηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

    Για την αποφυγή επεισοδίων, η αστυνομία αν και είχε διακριτική παρουσία, είχε λάβει πρόσθετα μέτρα.

    Εν τω μεταξύ, την παραίτησή του στη σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπέβαλε ο πρύτανης Χρήστος Κίττας, ο οποίος βγήκε από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν μετά την επίθεση που δέχτηκε από ομάδα αναρχικών στην είσοδο της Πρυτανείας κατά την διάρκεια των επεισοδίων την περασμένη Κυριακή.

    Σύμφωνα με το νόμο, θα πρέπει να συνέλθει η σύγκλητος να εκλέξει ως πρύτανη έναν από τους τρεις αντιπρυτάνεις. Δηλαδή τους : Δημοσθένη Ασημακόπουλο, Ιωάννη Καράκωστα και Ιωάννη Κρεατσά, καθώς και έναν ακόμη αντιπρύτανη. Η θητεία της πρυτανείας θα ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου 2010.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην επιστολή του ο πρύτανης περιγράφει τα γεγονότα που κατέληξαν στον τραυματισμό του και απευθύνει έκκληση προς όλους αναφέροντας "ότι με τις καταλήψεις υποθάλπουν, άθελα τους αυτούς που πιστεύουν στη βία. Είναι πια καιρός να μάθετε να διεκδικείτε τα δίκαια αιτήματά σας με άλλους τρόπους. Είναι βέβαιο ότι έτσι θα κερδίσετε περισσότερα". Είδηση: 30673

    [07] Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος - Γ. Παπανδρέου: «Πνεύμα συνεργασίας και νηφαλιότητας»

    Πεμπτη, 10 12 2009 17:57

    Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όπως ανακοίνωσε η Ιερά Σύνοδος, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τους συνοδικούς μητροπολίτες Λήμνου Ιερόθεο, Ξάνθης Παντελεήμονα, Ναυπάκτου Ιερόθεο, Ελασσόνας Βασίλειο και Φθιώτιδος Νικόλαο.

    Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της Συνόδου επισημαίνεται ότι ο αρχιεπίσκοπος «μετέφερε τις ευχές της Ιεράς Συνόδου για την επιτυχία της Κυβερνήσεως στο δύσκολο έργο της, για την ωφέλεια του Ελληνικού Λαού, υπενθύμισε τα της συναντήσεως που είχαν προ ενός μηνός και ενημέρωσε ότι ήδη συγκροτούνται οι Επιτροπές για τη συζήτηση των θεμάτων που αφορούν την Εκκλησία και την Πολιτεία και αναφέρθηκε στην διάθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να αντιμετωπίζονται όλα τα εκκρεμούντα από πολλών ετών εκκλησιαστικά θέματα με συνεννόηση, πνεύμα συνεργασίας και νηφαλιότητος. Ακόμη τόνισε ότι υπάρχουν σημεία, στα οποία η Εκκλησία, ως πνευματικός οργανισμός, δεν μπορεί να υποχωρήσει από τις βασικές εκκλησιαστικές και κανονικές αρχές Της, αλλά διαβεβαίωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα της αντιμετωπίσεως των θεμάτων αυτών με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Επίσης ανέφερε ότι, καίτοι η Εκκλησία επιτελεί ένα μεγάλο κοινωνικό, πνευματικό και πολιτιστικό έργο, εν τούτοις αδικείται γιατί δεν ενημερώνεται ο Λαός για τα θέματα αυτά και ζήτησε να δοθεί χρόνος στην κρατική τηλεόραση ώστε να προβληθεί το έργο Της».

    Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται και η στάση του πρωθυπουργού ο οποίος «εξέφρασε τη χαρά του για την επικοινωνία του με την Ιερά Σύνοδο και υπογράμμισε ότι αναγνωρίζει το έργο το οποίο επιτελεί η Εκκλησία στον κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα, τονίζοντας ιδιαίτερα την συμβολή της Εκκλησίας σε πολιτιστικά και οικολογικά ζητήματα και ιδιαίτερα σε θέματα μεταναστών. Ακόμη ανέφερε ότι επιθυμεί τον διάλογο με πνεύμα συνεργασίας και νηφαλιότητας, έστω και εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε όλα τα ζητήματα. Επίσης τόνισε ότι στην δύσκολη περίοδο την οποία διανύουμε, επιθυμία του είναι να στηρίξει όλους τους θεσμούς που συντελούν στη συνοχή της κοινωνίας μας και υπογράμμισε ότι η συνεχής συνεργασία της Εκκλησίας με την Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννα Διαμαντοπούλου, θα συμβάλει στην επίλυση των θεμάτων. Τέλος δε εξέφρασε την επιθυμία του να ανταποδώσει και να επισκεφθεί τα Γραφεία της Ιεράς Συνόδου».

    Μετά την επιστροφή του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε για τη συνάντηση τους συνοδικούς αρχιερείς. Είδηση: 30697

    [08] Διπλό το Αρτεμίσιο από την ερχόμενη εβδομάδα

    Πεμπτη, 10 12 2009 17:59

    Με σύγχρονες προδιαγραφές θα λειτουργεί από την ερχόμενη εβδομάδα η παλιά σήραγγα του Αρτεμισίου, η πρώτη που κατασκευάστηκε στο εθνικό οδικό δίκτυο. Παλιά και νέα σήραγγα θα έχουν διαφορετικές πλέον προσβάσεις. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 θα λειτουργήσουν άλλες τρεις δίδυμες σήραγγες στη διαδρομή Κορίνθου-Καλαμάτας, μειώνοντας κατά είκοσι λεπτά τη σύνδεση της Αθήνας με τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Από το Μάρτιο, όμως, και σε αυτόν τον οδικό άξονα, τα διόδια θα πληρώνονται και στην άνοδο και στην κάθοδο.

    Στις αρχές της περασμένης δεκαετίας η σήραγγα του Αρτεμισίου ήταν η κατασκευή που ξεχώριζε στο εθνικό οδικό δίκτυο. Δεν υπήρχε άλλη σήραγγα. Σήμερα οι σήραγγες περισσεύουν στους σύγχρονους αυτοκινητόδρομους. Πριν από μερικούς μήνες στο Αρτεμίσιο κατασκευάστηκε και δεύτερη σήραγγα, ενώ η παλιά εκσυγχρονίστηκε.

    Λίγο πριν από το Αρτεμίσιο, στον κόμβο της Στέρνας και στο Νεοχώρι, κατασκευάζονται άλλες δύο δίδυμες σήραγγες. Αυτά τα δυο σημεία είναι από τα πιο επικίνδυνα στη διαδρομή μέχρι την Τρίπολη.

    Οι οδηγοί από το καλοκαίρι θα φτάνουν στην Καλαμάτα από την Αθήνα ασφαλέστερα αλλά και κατά 20 λεπτά πιο γρήγορα απ' ό,τι σήμερα.

    Όταν ολοκληρωθεί ο νέος αυτοκινητόδρομος η Αθήνα θα συνδέεται με την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας σε 2 ώρες κι ένα τέταρτο.

    Από το Μάρτιο και σ αυτόν τον οδικό άξονα τα διόδια θα πληρώνονται και στην άνοδο και στην κάθοδο. Σήμερα λειτουργούν σταθμοί στο Σπαθοβούνι και τη Νεσθάνη. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα προστεθούν άλλοι δύο στην Ασέα και το Λέυκτρο.

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 30699

    [09] Κ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ:«Στις 23 του Δεκεμβρίου οι βουλευτές της πλειοψηφίας θα ψηφίσουν έναν προϋπολογισμό, τον οποίο στις 15 Ιανουαρίου θα αλλάξουν πάλι δια της ψήφου τους.»

    Πεμπτη, 10 12 2009 16:21

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Ντένια Σαρακίνη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα ήθελα να ξεκινήσω από τη σημερινή συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της δημοκρατίας, από τον οποίο ζήτησε να υπάρξει συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να συμφωνήσουν όλοι από κοινού σε μια εκστρατεία κατά της διαφθοράς.»

    Κ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Δεν μπορεί η ΝΔ να το αρνηθεί και δεν έχει κανένα λόγο. Το ζήτημα της διαφθοράς απασχολεί και το πολιτικό σύστημα και την ελληνική κοινωνία και είναι η αιτία και η απαρχή πολλών δεινών και για την εκάστοτε κυβέρνηση του τόπου, η οποία χρεώνεται πολλές φορές αδίκως συμπεριφορές περίεργες. Είναι νομίζω εξαιρετικά σημαντικό οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου υπό τον πρόεδρο της δημοκρατίας να συμφωνήσουν, έστω σε μια μίνιμουμ βάση για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε το τεράστιο πρόβλημα της διαφθοράς, το οποίο απασχολεί όλες τις κοινωνίες αλλά μερικές φορές εδώ στην Ελλάδα το κρύβουμε κάτω από το χαλί.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θυμάμαι τον πρώην πρωθυπουργό, τον κο Καραμανλή ο οποίος -την πρώτη τετραετία όταν βγήκε- είχε κάνει σημαία την πάταξη της διαφθοράς.»

    Κ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Και το κράτησε μέχρι το τέλος. Χρεώθηκε η ΝΔ συμπεριφορές επιφανών και επωνύμων μελών της, οι οποίες την καταρράκωσαν. Και κληθήκαμε πολλές φορές να απολογηθούμε για ζητήματα, για τα οποία δεν είχαμε ποτέ ανοίξει την πόρτα. Για την ιστορία του Βατοπεδίου επί δυόμισι μήνες καταστενοχωρήθηκα και καταταλαιπωρήθηκα για να αντιμετωπίσω και να προσπαθήσω και να φτάσουμε τελικά στις ευθύνες τις οποίες ανέλαβε η ΝΔ για ανθρώπους, όσους και όποιοι ήταν αυτοί, οι οποίοι δεν είχαν τέτοιες εντολές, ούτε είχαν το δικαίωμα να πράξουν αυτά που έπραξαν.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μπορούν ωστόσο να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις;»

    Κ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Νομίζω ναι, μπορούμε να πάρουμε ορισμένες αποφάσεις, διότι η διαφθορά μπορεί να αντιμετωπιστεί σε τρία επίπεδα. Το ένα επίπεδο είναι του Συντάγματος, όπου πρέπει να δούμε εάν και εφόσον χρειάζονται ορισμένες αλλαγές, δεύτερον είναι το ζήτημα της δημόσιας διοίκησης, εκεί είναι που χρειάζονται περισσότερες τομές και εκεί πρέπει τα πολιτικά κόμματα επιτέλους να συμφωνήσουν και να μην ξιφουλκούν. Το τρίτο είναι η λειτουργία του πολιτικού συστήματος της χώρας, το οποίο δεν έχει σχέση με το Σύνταγμα, όπου και εκεί θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι εξεταστικές επιτροπές δεν είναι για να εκσφενδονίσουν λάσπη από τη μια προς την άλλη πλευρά, αλλά είναι για να ικανοποιήσουν το αυτονόητο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ακούσαμε χθες τον πρωθυπουργό, είχε έναν δραματικό τόνο στην παρέμβασή του στο υπουργικό συμβούλιο, προανήγγειλε μια νέα δέσμη σκληρών μέτρων και ποια θα είναι η στάση της ΝΔ;»

    Κ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Εμείς δεν πρόκειται να πούμε κάτι διαφορετικό σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι υπάρχει κρίση, δεν θα το κρύψουμε, δικαιωθήκαμε για το γεγονός ότι χρειαζόταν μια νέα εντολή σε μια κυβέρνηση. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν έχει θέση, δηλαδή η κυβέρνηση θεωρητικολογεί και απεραντολογεί, χωρίς όμως να πει επί του συγκεκριμένου τι δέον γενέσθαι. Επειδή αναφερθήκατε στη χθεσινή δήλωση του κου Παπανδρέου, θέλω να σας πω ότι ήταν ατυχέστατη. Διότι δεν κινδυνεύει ούτε η εθνική μας αξιοπρέπεια, ούτε η εξωτερική μας πολιτική.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το κλίμα δεν είναι θετικό για την Ελλάδα⦻

    Κ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Για να αντιμετωπιστεί αυτό χρειάζονται δύο πράγματα, χρειάζεται κυβέρνηση που θα αρθρώσει πολιτικό λόγο χωρίς φοβικά σύνδρομα και χωρίς μισάνοιχτη την πόρτα του πανικού και δεύτερον χρειάζεται σχέδιο, ούτε αυτό έχουμε.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η λογική όμως των σκληρών μέτρων και ενδεχομένως του παγώματος των μισθών, τη ΝΔ την βρίσκει αντίθετη;»

    Κ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Όχι βέβαια, αφού η ΝΔ το είχε πει. Την δικαιώνει τη ΝΔ, δεν μπορεί τη μια μέρα να λέμε άλφα και την άλλη μέρα να λέμε βήτα, εδώ λοιπόν το πρόβλημα το έχει η κυβέρνηση. Η ΕΕ δεν θα έκανε όλες αυτές τις επιθέσεις έμμεσες ή άμεσες, ούτε θα γινόντουσαν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας, αν η κυβέρνηση είχε ένα έστω χλιαρό αρχικό σχέδιο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ουσιαστικά αυτό που κρινόταν ήταν τα μέτρα που είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση τα οποία κρίθηκαν αναποτελεσματικά⦻

    Κ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Όταν ο κος Παπακωνσταντίνου πήγε στις Βρυξέλλες να συζητήσει για την οικονομία είχε ήδη η νέα κυβέρνηση αφαιρέσει από την ατζέντα των εσόδων το ΕΤΑΚ τους ημιυπαίθριους χώρους και οτιδήποτε άλλο ήταν το οποίο ήταν θα συμπλήρωνε τα έσοδα του κράτους και ήταν λογικό να δεχθεί επίθεση και να παγώσει ο κος Παπακωνσταντίνου. Από τότε μέχρι σήμερα και μέχρι τον προϋπολογισμό δεν έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο της κυβέρνησης. Τι κάνει λοιπόν η κυβέρνηση; Παίρνει ό,τι της υπαγορεύει η ΕΕ -δεν λέω κακώς, καλώς- δεν τα βάζει όμως στον προϋπολογισμό και θα συμβεί το εξής εκπληκτικό, στις 23 του Δεκεμβρίου οι βουλευτές της πλειοψηφίας θα ψηφίσουν έναν προϋπολογισμό, τον οποίο στις 15 Ιανουαρίου θα αλλάξουν πάλι δια της ψήφου τους.» Είδηση: 30688

    [10] Αίτημα για περισσότερες δεσμεύσεις από τις αναπτυγμένες χώρες

    Πεμπτη, 10 12 2009 17:50

    Η Σύνοδος της Κοπεγχάγης συνεχίζεται, με τις αναπτυσσόμενες χώρες να εξακολουθούν να ζητούν περισσότερες δεσμεύσεις από τις πλουσιότερες. Τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, όμως, κινούνται με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από τις εργασίες της Συνόδου αφού για τα 33 νησιά του Κιριμπάτι, στον Ειρηνικό Ωκεανό, φαίνεται πως είναι ήδη αργά.

    Το χάσμα πλούσιων φτωχών και η αδυναμία μείωσής του μπορεί να οδηγήσει σε ναυάγιο την πολυδιαφημιζόμενη Σύνοδο της Κοπεγχάγης. Η προειδοποίηση ανήκει στον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος ο οποίος θεωρεί τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο που προτίθενται να δώσουν τα πλούσια κράτη στα φτωχά, σταγόνα στον ωκεανό.

    «Θα πρέπει να βοηθηθούν οι χώρες αυτές. Τα ποσά που διατίθενται προς το παρόν δεν είναι αρκετά . Μιλάμε για δέκα δισεκατομμύρια δολάρια για το επόμενο χρόνο για τα επόμενα χρόνια. Δεν νομίζω ότι οι αναπτυσσόμενες χλωρές θα είναι ικανοποιημένες» λέει ο Σόρος.

    Ο Αμερικανός επενδυτής προτείνει στροφή των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της παροχής ρευστότητας σε νέα κατεύθυνση. Χρειάζονται κάπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοδότηση προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για να προσαρμοστούν αυτές, στα νέα πράσινα δεδομένα, παράγοντας καθαρή ενέργεια.

    Εν μέσω οικονομικής κρίσης, καμία χώρα δεν φαίνεται διατεθειμένη να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι αναπτυσσόμενες ζητούν τουλάχιστον 300 δισεκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος. Περισσότερες δεσμεύσεις από τις αναπτυγμένες χώρες και δη από τις Ηνωμένες Πολιτείες ζητάει και η Κίνα.

    "Πιστεύουμε ότι έχει υπάρξει ένα μεγάλο χάσμα στην ειλικρίνεια των ανεπτυγμένων χωρών, όσον αφορά στην χρηματοδότηση. Δεν έχουν κάνει αρκετά για να επωμιστούν τις ευθύνες τους" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας.

    Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά αφορά και την ειλικρίνεια των δεσμεύσεων των δύο κορυφαίων ρυπαντών της Γης, των Ηνωμένων Πολιτειών και τη Κίνας. Οι Αμερικανοί έχουν δεσμευτεί να μειώσουν κατά 4% την εκπομπή διοξειδίου από το 2020 και πιέζουν τους Κινέζους να κάνουν πράξη την υπόσχεσή τους να επιβραδύνουν την αύξηση της παραγωγής άνθρακα.

    Πηγή: NET Είδηση: 30694

    [11] Στις 2.214 μονάδες με άνοδο 5,15% το χρηματιστήριο

    Πεμπτη, 10 12 2009 17:52

    Με μεγάλη άνοδο, σε ποσοστό 5,15% έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου της Αθήνας, ο γενικός δείκτης τιμών του οποίου διαμορφώθηκε στις 2.214 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 341,4 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 9,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

    Οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες κινήθηκαν στο σύνολό τους σε θετική τροχιά. Τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι εξής: των Τραπεζών κατά 7,31%, των Πρώτων υλών κατά 7,10%, της Τεχνολογίας κατά 6,31%, των Τροφίμων-ποτών κατά 6,13% και των Κατασκευών κατά 5,87%.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE/20 ενισχύθηκε σε ποσοστό 5,96%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSE/40, σημείωσε άνοδο κατά 3,58% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης, FTSE/80, έκλεισε με κέρδη σε ποσοστό 2,74%.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 171 ενισχύθηκαν, 42 υποχώρησαν και 31 παρέμειναν αμετάβλητες.

    Είδηση: 30696

    [12] H Χριστουγεννιάτικη συναυλία της ΕΡΤ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    Πεμπτη, 10 12 2009 17:53

    Συμμετέχοντας στον εορτασμό των Χριστουγέννων και του νέου έτους, η ΕΡΤ για ακόμη μία χρονιά υποδέχεται τη πιο αγαπημένη γιορτή όλων με μια μεγάλη συναυλία την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου. Η Χριστουγεννιάτικη Συναυλία -η έκτη κατά σειρά, θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι στην "Αίθουσα Φίλων της Μουσικής" με τη συμμετοχή της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Ανδρέα Πυλαρινού. Ακόμα, η Χορωδία της ΕΡΤ, στην οποία συμμετέχουν οι σολίστ Βασιλική Καραγιάννη, Ειρήνη Κυριακίδου, Δέσποινα Σκαρλάτου (σοπράνο) και Αντώνης Κορωναίος (τενόρος), θα ερμηνεύσει γνωστά χριστουγεννιάτικα και άλλα τραγούδια υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου. Η Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της ΕΡΤ θα μεταδοθεί απευθείας από την τηλεόραση της ΝΕΤ και θα παρουσιαστεί από τον Αλέξη Κωστάλα.

    Το πρόγραμμα της Χριστουγεννιάτικης συναυλίας αναλυτικά

    Α΄ ΜΕΡΟΣ

    1. Gioacchino Rossini Gazza Ladra - Εισαγωγή 2. Johann Straus II Main Herr Marguis - Die Fledermaus 3. Jean Sibelius Valse Triste 4. Felix Mendelssohn Hark! The herald angels sing 5. Adolph Adam Oh! Holy Night 6. Georgi Sviridov Snowstorm musical Illustration to A. Pushkin Story - Waltz 7. Franz Lehar Dein ist mein ganzes Herz - Land des Lachelns 8. Leo Delibes Coppelia Waltz 9. Johan Strauss II Frulings Stimmen 10. Bedrich Smetana The Bartered Bride - Dance of Comediens

    Β΄ ΜΕΡΟΣ

    11. George Frideric Handel Messiah - Hallelujah 12. Georgi Sviridov Snowstorm musical Illustration to A. Pushkin Story - Romance 13. Giacomo Puccini O mio babbino caro - Gianni Schcchi 14. Johann Strauss II Leichtes Blut 15. Franz Lehar Giudita - Meine Lippen sie kussen so beiss 16. Georgi Sviridov Snowstorm musical Illustration to A. Pushkin Story - March 17. Giuseppe Verdi La donna e mobile - Rigoletto 18. Hans Christian Lumbye Copenhagen Steam railway 19. Jacques Offenbach Tales of Hoffmann - Chanson d' Olympia 20. Christmas Madley Rudolph the red nosed reindeer - Sanda Claus is comin' to town - Jingle Bells 21. Johan Strauss II An der blauen Donau

    β’ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΚΑΙ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΗΣ ΕΡΤ

    β’ Σολίστ: Βασιλική Καραγιάννη, Ειρήνη Κυριακίδου, Δέσποινα Σκαρλάτου, Αντώνης Κορωναίος

    β’ Μουσική Διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός Είδηση: 30695

    [13] Βρετανία: Η νέα γρίπη είναι λιγότερο θανατηφόρα απ όσο είχε αρχικώς εκτιμηθεί

    Πεμπτη, 10 12 2009 18:28

    H πανδημία της νέας γρίπης Η1Ν1είναι λιγότερο θανατηφόρα απ όσο είχαν φοβηθεί αρχικά οι επιστήμονες, δήλωσαν σήμερα ειδικοί Βρετανοί επιστήμονες που προσθέσανε ωστόσο ότι οι υπεύθυνοι για τη δημόσια υγεία θα πρέπει να συνεχίσουν τον εμβολιασμό των πληθυσμών.

    Στην πρώτη συγκριτική ανάλυση των θανάτων από την εμφάνιση της νόσου στην Αγγλία και αφότου η γρίπη χαρακτηρίστηκε πανδημία, τον Ιούνιο, δείχνει ότι σε κάθε 100 χιλιάδες περιπτώσεις μόλυνσης με τον ιό της νέας γρίπης οι θάνατοι φτάνουν τους 26 δηλαδή ποσοστό 0,026%.

    Το ποσοστό αυτό δείχνει ότι η νέα γρίπη είναι ελάχιστα σοβαρότερη από τη γνωστή εποχιακή γρίπη.

    "Η πρώτη πανδημία γρίπης του 21ου αιώνα, σύμφωνα με όλες τις αναλύσεις ειδικών είναι τελικώς λιγότερο θανατηφόρα απ΄ όσο είχε εκτιμηθεί αρχικώς", αναφέρει ο σερ Λίαμ Ντόναλτσον, βρετανός καθηγητής επικεφαλής μελέτης που εκπονήθηκε για τη νέα γρίπη.

    Στην ίδια μελέτη αναφέρεται ότι οι τρεις πανδημίες γρίπης του 20ου αιώνα ήταν πολύ σοβαρότερες: για παράδειγμα η λεγόμενη ισπανική γρίπη του 1918 είχε ποσοστά θανάτου 2-3%, ενώ οι πανδημίες του 1957/8 και του 1967/8 είχαν ποσοστά θανάτου 0,2%.

    Βεβαίως, όπως ανέφερε ο δόκτορ Ντόναλτσον οι συνθήκες υγιεινής, οι χώροι διαβίωσης, η διατροφή και η δημόσια υγεία, καθώς και η ιατρική γενικώς έχουν σημειώσει μεγάλη βελτίωση στις μέρες μας γεγονός που βοηθά στην μείωση των θυμάτων.

    Παράλληλα στη μελέτη τονίζεται ότι το 63% των ασθενών από τη γρίπη που κατέληξαν, υπέφεραν και από άλλα σοβαρότερα προβλήματα υγείας ή και χρόνιες παθήσεις.

    Επίσης στη μελέτη τονίζεται ότι αν και τα άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη γρίπη, στην περίπτωση που νοσήσουν, η γρίπη μπορεί να είναι μοιραία γι αυτούς. Είδηση: 30700

    [14] www.διαδίκτυο.eu: Ο διαδικτυακός χώρος .eu σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ

    Πεμπτη, 10 12 2009 19:01

    Από Πέμπτη 10/12, οι ευρωπαίοι πολίτες, οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί μπορούν να καταχωρίζουν ονόματα για ιστότοπους .eu στο χρησιμοποιώντας αλφαβητικούς χαρακτήρες και από τις 23 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι καταχωρούντες μπορούν, παραδείγματος χάρη, να χρησιμοποιούν λέξεις σε ελληνική ή κυριλλική γραφή, όπως www.διαδίκτυο.eu ή www.???????.eu. Τα διεθνοποιημένα ονόματα χώρου (IDN) είναι διαδικτυακά ονόματα χώρου που περιέχουν και άλλους χαρακτήρες εκτός από τους 26 του λατινικού αλφαβήτου "a" έως "z", τα ψηφία "0" έως "9" και την παύλα "-". Όσοι καταχώριζαν ονόματα χώρου στο ".eu", μπορούσαν ως τώρα να χρησιμοποιούν μόνον αυτή την περιορισμένη σειρά χαρακτήρων, τώρα όμως τα ονόματα είναι δυνατό να καταχωριστούν σε διάφορες επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι ο ευρωπαϊκός χώρος ανωτάτου επιπέδου ".eu" θα πρέπει να προσφέρει τη δυνατότητα χρησιμοποίησης χαρακτήρων από όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Οι πολίτες της ΕΕ θα είναι σε θέση να καταχωρίζουν ονόματα χώρου σε μη λατινική γραφή, πράγμα σημαντικό για γλώσσες όπως η ελληνική ή η βουλγαρική. Επίσης, ισπανοί και βάσκοι μπορούν να καταχωρίζουν ονόματα με "?" ενώ γάλλοι, πορτογάλοι και καταλανοί μπορούν να χρησιμοποιούν το "?".

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται επίσης για να εισαγάγει, το ταχύτερο δυνατό, παραλλαγές διεθνοποιημένων ονομάτων χώρου στο ανώτατο επίπεδο ".eu" (π.χ. το ίδιο το "eu" σε ελληνικούς ή κυριλλικούς χαρακτήρες). Το Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια του φόρουμ για τη διοίκηση του Ίντερνετ, η Επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ ενημέρωσε τον διευθύνοντα σύμβουλο του ICANN (το φορέα του Ίντερνετ για την εκχώρηση ονομάτων και αριθμών) Ροντ Μπέκστρομ σχετικά με τα σχέδια της Επιτροπής. Όταν ICANN εγκρίνει τα διεθνή ονόματα χώρου (IDN) στο ανώτατο επίπεδο για το ".eu", θα μπορούν οι καταχωρούντες στην ΕΕ να καταχωρίζουν ολόκληρες διευθύνσεις στον Παγκόσμιο Ιστό χρησιμοποιώντας χαρακτήρες από το αλφάβητό τους (δηλαδή το "europa" και το ".eu").

    Ο χώρος ανωτάτου επιπέδου της Ευρώπης, ".eu" έχει καθιερωθεί από την ΕΕ, αλλά τη φροντίδα λειτουργίας του έχει ο ιδιωτικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός EURid. Ο όμιλος αυτός, αποτελούμενος από βελγικό, τσεχικό, ιταλικό, σουηδικό και σλοβένικο μητρώο, άρχισε τη λειτουργία του ".eu" το 2005. Μέχρι στιγμής υπάρχουν περισσότερα από τρία εκατομμύρια ονόματα χώρου ".eu". Στην Ελλάδα στις 30/9/2009 είχαν καταχωριστεί 26.231 ονόματα χώρου .eu και μεταξύ 2007-2009 η αύξηση έφθασε το 28% (έναντι μέσου όρου 10% στην ΕΕ).

    Πίνακας Οι δέκα μεγαλύτεροι μεγαλύτεροι χώροι (domains) στις 30/9/09 domain names Αριθμός καταχωρήσεων: .com 82 467 859 .de 13 077 091 .cn 12 545 589 .net 12 477 730 .org 7 840 201 .uk 7 826 095 .info 5 282 857 .nl 3 523 290 .eu 2 991 205 .biz 2 370 874

    Πηγή:EURid Είδηση: 30701

    [15] ΠΓΔΜ: Δηλώσεις Ιβάνοφ για όνομα κι εθνική ταυτότητα

    Πεμπτη, 10 12 2009 17:46

    Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ ανέφερε ότι "H Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν πρόκειται να προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματός της με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιαδήποτε λύση που πλήττει τη μακεδονική εθνική και γλωσσική ταυτότητα", ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ. Πρόσθεσε ότι η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να υποκύψει σε καμία πίεση για να παραιτηθεί του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού: "Το δικαίωμα αυτό αποτελεί την πεμπτουσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κινητήρια δύναμη του ελεύθερου κόσμου",ανέφερε ο κ. Ιβάνοφ, σε εκδήλωση, την Πέμπτη στα Σκόπια, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    "Ως εκ τούτου, η δική μας κόκκινη γραμμή στις συνομιλίες με την Ελλάδα δεν προκύπτει από κάποιον εθνικισμό, ιδιοτροπία, επίδειξη ισχύος ή μη ορθολογικές αξιώσεις, αλλά από τα βασικά κεκτημένα του αγώνα της ανθρωπότητας για ελευθερία", τόνισε ο Ιβάνοφ και πρόσθεσε ότι "κανείς δεν μπορεί να αρνείται την εθνική ταυτότητα του μακεδονικού λαού και ότι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να παίξει με την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια των Μακεδόνων πολιτών".

    Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ θεώρησε ότι η χώρα του έδειξε ότι σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές και κριτήρια και ότι βρίσκεται στη σωστή οδό και σε αυτό, όπως τόνισε, συνηγορεί και η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την ΠΓΔΜ.

    Διαμαρτυρίες μπροστά από τα γραφεία της διπλωματικής αποστολής της ΕΕ στα Σκόπια

    Περίπου 500 πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες Τετάρτη και σήμερα Πέμπτη μπροστά από τα γραφεία της διπλωματικής αποστολής της ΕΕ στα Σκόπια, για να διαμαρτυρυθούν σχετικά την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών να αναβάλει την εξέταση του θέματος του ορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ένωσης και της ΠΓΔΜ.

    Ως διοργανωτές των συγκεντρώσεων αυτών εμφανίστηκαν φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις, ωστόσο, όπως σημειώνουν μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων, οι περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα Σκόπια από την επαρχία, με λεωφορεία και δήλωναν υποστηρικτές του κόμματος VMRO-DPMNE του οποίου ηγείται ο Νίκολα Γκρούεφσκι.

    Το VMRO-DPMNE, σε ανακοίνωση του σχετικά με τις αναφορές αυτές των ΜΜΕ των Σκοπίων, σημειώνει ότι δεν εμπλέκεται και δεν υποκίνησε τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μπροστά στα γραφεία της αποστολής της ΕΕ στα Σκόπια.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30698

    [16] Σομαλία: Ελεύθερο το ελληνικών συμφερόντων πλοίο MV Ariana

    Πεμπτη, 10 12 2009 17:27

    Ο Oυκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιούσενκο ανακοίνωσε την Πέμπτη την απελευθέρωση του ελληνικού φορτηγού πλοίου MV Ariana και του ουκρανικού πληρώματός του, που κρατούνταν για περισσότερο από 7 μήνες από Σομαλούς πειρατές. "Οι ουκρανοί ναυτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι. Εκφράζω τη χαρά μου προς τα 24 παλικάρια (του πληρώματος), τις οικογένειές τους και ολόκληρη την Ουκρανία για τη νίκη αυτή", σημείωσε ο ίδιος, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας του.

    Πηγή στους κόλπους των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών διευκρίνισε στο γαλλικό πρακτορείο ότι η τελευταία ομάδα πειρατών εγκατέλειψε το πλοίο γύρω στις 14:15 ώρα Ελλάδος. "Αυτήν τη στιγμή γίνονται εργασίες στο πλοίο για να λειτουργήσει η μηχανή του", προσέθεσε η πηγή αυτή.

    Οι Σομαλοί πειρατές, οι οποίο κρατούσαν από τον περασμένο Μάιο το ελληνικών συμφερόντων φορτηγό πλοίο MV Ariana, είχαν ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι έλαβαν λύτρα 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων και ότι το πλοίο και οι 24 ουκρανοί ναυτικοί του θα απελευθερώνονταν άμεσα.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30693

    [17] Αντιπαράθεση για τη μοριοδότηση

    Πεμπτη, 10 12 2009 17:11

    Ολοκληρώθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η επεξεργασία του ν/σ για τις προσλήψεις στο δημόσιο. Ο υπ. Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης κάλεσε τα κόμματα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο προκειμένου με τον τρόπο αυτό να συμμετάσχουν στην κιβωτό διασώσεις του πολιτικού συστήματος. Ο υπουργός επέμενε στην κατηγορηματική άρνηση να διατηρηθεί το καθεστώς της προσαύξησης της μοριοδότησης γιατί οδήγησε, όπως είπε, σε κραυγαλέες αδικίες. Είχε τη δυνατότητα ο κάθε υπουργός ή δήμαρχος να παίρνει με σύμβαση έργου πέρα και έξω από κάθε αξιοκρατική διαδικασία προσωπικό που αποκτούσε ένα φοβερό προνόμιο, ώστε να οδηγηθεί με ασφάλεια στην κατοχή θέσης τακτικού προσωπικού δήλωσε ο υπ. Εσωτερικών.

    Οι γόρδιοι δεσμοί δε λύνονται με το σπαθί, αλλά με σύνεση και διάλογο, δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Ζώης.

    Είχατε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα μονιμοποιήσετε τους συμβασιούχους και τώρα τους πετάτε στο καλάθι των αχρήστων, δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος.

    Από το ΛΑ.Ο.Σ ο Αθανάσιος Πλεύρης αν και υπογράμμισε ότι η προσαύξηση της μοριοδότησης ήταν υψηλή, επισήμανε ότι πρέπει να διατηρηθεί κάποια έστω μοριοδότηση για την απόκτηση εμπειρίας.

    Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει το σκλαβοπάζαρο σκοτώνοντας τους σκλάβους, δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νικος Τσούκαλης.

    Πηγή: NET Είδηση: 30691

    [18] Εκπαιδευτική τηλεόραση

    Πεμπτη, 10 12 2009 15:21

    Εγκαινιάζεται από την ερχόμενη Δευτέρα η συνεργασία της Διεύθυνσης Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης με την ΕΡΤ3, για την προβολή τηλεοπτικού προγράμματος εκπαιδευτικού περιεχομένου, με σκοπό την επιμόρφωση μαθητών και σπουδαστών, αλλά και την ενίσχυσή τους κατά την περίοδο που τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά λόγω γρίπης.

    Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα παρουσιάζεται καθημερινά από τις 8:30 π.μ. έως τις 10 π.μ. εναλλακτικά και διαδοχικά ποικίλα γνωστικά αντικείμενα του Προγράμματος Σπουδών (ΑΠΣ& ΔΕΠΠΣ) τόσο της Α/θμιας όσο και της Β/θμιας Εκπαίδευσης.

    Σκοπός του προγράμματος είναι να προσφέρει εκπαιδευτικό τηλεοπτικό πρόγραμμα που άπτεται της ύλης που διδάσκεται στις σχολικές μονάδες, όχι μόνο για τους μαθητές των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας που παραμένουν αναγκαστικά στο σπίτι εξαιτίας της Νέας Γρίπης, αλλά και για τους μαθητές που βρίσκονται στις σχολικές μονάδες και ξεκινούν το πρωινό πρόγραμμα της ημέρας, χωρίς βεβαίως να υποκαθιστά το δάσκαλο και τη ζωντανή διδασκαλία μέσα στην τάξη.

    Το εκπονηθέν πρόγραμμα έχει ήδη εγκριθεί από τα ανάλογα τμήματα και τομείς του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Είδηση: 30682

    [19] Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ:«Είμαστε υπέρ της διαφάνειας, υπέρ της αξιοκρατίας, όμως είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε τις νομοθετικές πονηρίες της κυβέρνησης.»

    Πεμπτη, 10 12 2009 14:58

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Αναστασία Ζήγου.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Κατατέθηκε και επίσημα από την πλευρά του πρωθυπουργού το αίτημα για την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για τα ζητήματα διαφάνειας και υπάρχει από τη ΝΔ ένα πλέγμα αιτιάσεων το οποίο δεν είναι σαφές.»

    Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ: « Αντίθετα νομίζω. Είναι πάρα πολύ σαφές.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τι σημαίνει οι γόρδιοι δεσμοί δεν λύνονται με το σπαθί αλλά με συναίνεση και διάλογο;⦻

    Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ: « Όταν μιλάμε για την λειτουργία δημοκρατικού πολιτεύματος ο μόνος διάλογος που έχει να κάνει με την παραγωγή νομοθεσίας είναι ο διάλογος που γίνεται εντός του κοινοβουλίου. Αυτό το περί διαβουλεύσεως γύρω από το οποίο τώρα γίνεται λόγος και μάλιστα της δημοσίας διαβούλευσης που γίνεται στον κυβερνοχώρο όχι απλώς δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, αυτοί που πρέπει να συμμετέχουν είναι ο λαός. Και αυτός ο λαός την δημοκρατία την οποία όλοι σήμερα υπερασπιζόμαστε έχει εκλέξει αντιπροσώπους, για αυτό και αυτή η δημοκρατία λέγεται αντιπροσωπευτική.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δεν γίνονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες μέσα από το κοινοβούλιο;⦻

    Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ: « Το έλλειμμα είναι ότι γίνεται ένα μπαϊ πας. Το ΠΑΣΟΚ με αυτό τον τρόπο της προπαγάνδισης της δημόσιας διαβούλευσης ως νέας μορφής συμμετοχικής δημοκρατίας προσπαθεί να αποφύγει την λειτουργία σοβαρών θεμελιωδών θεσμών της δημοκρατίας κορυφαίων όπως είναι το κοινοβούλιο. Τι νόημα έχει να μιλάμε για διαβούλευση όταν τελικά αυτή η διαβούλευση που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας είναι το κοινοβούλιο. Εκεί γίνονται οι διαβουλεύσεις, περιμένουμε το πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών, όπου θα γινόταν η ανάταξη της οικονομίας και η ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης και της κρατικής υπόστασης με βάση τις αρχές της διαφάνειας και αντί για αυτό, το μόνο που είδαμε είναι δυο νομοσχέδιο εκ των οποίων το ένα ήταν η φόρων απόλυση τριών χιλιάδων εμπόρων ναρκωτικών, με αυτή την διαβούλευση θα προχωρήσουμε; Εμείς λοιπόν στην επιτροπή που ήρθε το νομοσχέδιο και συζητείται και σήμερα σε κατ άρθρο συζήτηση, για την αναμόρφωση του συστήματος πρόσληψης υπαλλήλων του δημοσίου και την καθολική υπαγωγή αυτού του συστήματος στον έλεγχο του ΑΣΕΠ, δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Και εμείς είμαστε υπέρ της διαφάνειας, υπέρ της αξιοκρατίας. Όμως είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε τις νομοθετικές πονηρίες της κυβέρνησης.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ποιες είναι αυτές;»

    Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ: « Ενώ η διακηρυγμένη αρχή του γενικού μέρους αυτού του νομοσχεδίου λέει ότι πλέον θα αγωνιστούμε και θα καθιερώσουμε νομοθετικά την λειτουργία της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, στις καθέκαστον διατάξεις έχει εξαιρέσεις. Για παράδειγμα εδώ είχε καταγγείλει ως αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ, το ως μέσο αδιαφανούς πρόσληψης το κριτήριο της συνέντευξης. Έρχεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και λέει, ναι μεν καταργείται η συνέντευξη, γιατί δημιουργεί προϋποθέσεις αδιαφάνειας, αλλά όμως κατ εξαίρεση αυτή τη συνέντευξη τη χρησιμοποιούμε σε μια σειρά θέσεις που αφορούν την προστασία της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής. Αυτό δεν λέγεται κοροϊδία; Το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση είχε στραφεί καταιγιστικά εναντίον της χρησιμοποίησης της συνέντευξης όταν η ΝΔ στους ειδικούς φρουρούς και στους πυροσβέστες και στους λιμενοφύλακες το είχε χρησιμοποιήσει. Η συνέντευξη πράγματι είναι ένα μέσο αναγνώρισης και διαπίστωσης κάποιων δεξιοτήτων, οι οποίες δεν μπορούν να φανούν μόνο από ένα γραπτό τεστ δοκιμασίας. Εάν προσπαθήσουμε στην πραγματικότητα να κάνουμε αναγνώριση αυτής της γενικής διατύπωσης, θα δούμε ότι χωράνε μέσα σε αυτή την έκφραση δεκάδες κατηγορίες μισθωτών, υπαλλήλων, υπο-προσλαμβανομένων.» Είδηση: 30687

    [20] Κ.ΜΠΑΚΟΥΡΗΣ:« Το πρόβλημα της διαφθοράς είναι ένα εθνικό πρόβλημα μεγάλο, χρειάζεται πολλά αυγά να σπάσουμε, ζητάμε συναίνεση όλης της ελληνικής κοινωνίας και πρώτα από τα πολιτικά κόμματα.»

    Πεμπτη, 10 12 2009 14:56

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Αναστασία Ζήγου.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχει μια δεδηλωμένη πρόθεση και βούληση αυτής της κυβέρνησης για την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών -εκδηλώθηκε με το επίσημο αίτημα του κου Παπανδρέου στον Κάρολο Παπούλια-β¦Είναι κυνήγι μαγισσών, από ποιον τομέα να ξεκινήσεις και από ποια υπηρεσία και από ποια νοοτροπία για να πεις ότι βάζεις σε τάξη αυτή την διαδικασία;»

    Κ.ΜΠΑΚΟΥΡΗΣ: « Το πρόβλημα της διαφθοράς είναι εκτεταμένο στη χώρα μας και το χειρότερο είναι ότι έχει τάσεις αυξητικές, οπωσδήποτε από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε. Δεν πρέπει πια να έχουμε τα ευχολόγια, ούτε τις ρητορείες, αλλά πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένες πολιτικές και επομένως θα πρέπει να δούμε από πού ξεκινάνε αυτές οι πολιτικές και το πιο σημαντικό μακροχρόνια, πώς θα μπορούμε να αλλάξουμε όλη η κοινωνία τρόπους συμπεριφοράς.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αλλαγή νοοτροπίας.»

    Κ.ΜΠΑΚΟΥΡΗΣ: « Για οποιαδήποτε πράξη διαφθοράς είτε είναι δωροδοκία, ή όχι, οπωσδήποτε είναι μια απάτη που χρειάζονται τρία πράγματα να υπάρχουν: οι ευκαιρίες και στη χώρα μας δυστυχώς οι ευκαιρίες είναι πολλές, -η πολυνομία, οι ασάφειες, η ατιμωρησία-. Υπάρχει η πίεση, λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχει η πίεση να διατηρήσουμε τα έσοδα που έχουμε, ή να αυξήσουμε τα έσοδα και το τρίτο το πιο σημαντικό είναι πόσες εκπτώσεις κάνουμε στις δικές μας αρχές και αξίες και πόσο εκλογικεύουμε τις πράξεις της διαφθοράς που κάνουμε. Όσο οι αξίες μας και αρχές είναι ισχυρές και δεν κάνουμε αυτή την εκλογίκευση, τόσο πολύ θα αντιστεκόμαστε. Πρέπει να μειώσουμε τις ευκαιρίες με το να σταματήσουμε να έχουμε το έλλειμμα της ευνομίας, θα πρέπει λοιπόν να εφαρμόζουμε τους νόμους, να τιμωρούμε, πως θα έχουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς που να είναι αποτελεσματικοί και πως θα σταματήσουμε την ατιμωρησία και θα πρέπει να τιμωρούμε τους παραβάτες και τις παραβατικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης του χρόνου απονομής δικαιοσύνης από τις δικαστικές αρχές.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είναι βασικό ζήτημα η διαδικασία των προσλήψεων;»

    Κ.ΜΠΑΚΟΥΡΗΣ: « Η διαδικασία των προσλήψεων είναι ένα πράγμα που μειώνει τις ευκαιρίες για τέτοια πράγματα, το γεγονός ότι θα μπούνε στο διαδίκτυο όλες οι υπουργικές πράξεις και θα τις βλέπουμε και θα είναι και οι προϋπολογισμοί και θα βλέπουμε πως παρακολουθούνται και πως υλοποιούνται είναι πράγματα που θα συμβάλλουν στο να μειώνονται πάλι οι ευκαιρίες, όταν θα γίνονται κακές πράξεις θα πρέπει να βάζουμε τους υπεύθυνους στη φυλακή και θα μειώνονται οι ευκαιρίες.

    Ο άλλος τρόπος είναι πως θα βάλουμε αντιστάσεις για τους εαυτούς μας σαν άτομα και σαν κοινωνία, ότι δεν θα πρέπει να ανεχόμεθα αυτές τις πράξεις και ότι θα πρέπει να ξαναβρούμε τις πραγματικές μας αρχές, της τιμιότητας και της ακεραιότητας που μας κάνει πολιτισμένους, το οποίο παίρνει πολύ χρόνο, με καλά παραδείγματα, με πρότυπα για τους ανθρώπους και εκεί παίζει μεγάλο ρόλο το εκπαιδευτικό κομμάτι και το οποίο είναι και το μακροχρόνιο. Εμείς λέγαμε -με τα τελευταία δύο χρόνια-, ότι το πρόβλημα της διαφθοράς δεν είναι κομματικό, ούτε ιδεολογικό, είναι ένα εθνικό πρόβλημα μεγάλο, μια μεγάλη πρόκληση και είχαμε προτείνει από τότε να υπάρχει μια διακομματική συναίνεση, γιατί οπωσδήποτε χρειάζεται πολλά αυγά να σπάσουμε και η πολιτική βούληση που χρειάζεται δεν ήταν εύκολο να τη βρούμε. Άρα λοιπόν ζητάμε συναίνεση όλης της ελληνικής κοινωνίας, πρώτα από τα πολιτικά κόμματα, φαίνεται αυτό να αρχίζει να γίνεται και εύχομαι να προχωρήσει. Αν υπάρξει αυτή η πολιτική βούληση, συν το γεγονός ότι όλοι οι έλληνες που είμαστε και όλοι συνυπεύθυνοι, ότι το πρόβλημα πρέπει να το λύσουμε όλοι μαζί με την ηγεσία και την κοινωνία μαζί, θα έχουμε προοπτικές να πάμε μπροστά.» Είδηση: 30676

    [21] Κέντρο καταγραφής και διαχείρισης λαθρομεταναστών

    Πεμπτη, 10 12 2009 14:47

    Την καταγραφή των λαθρομεταναστών που μπαίνουν στη χώρα, αλλά και την παροχή σε αυτούς, της ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, στέγασης και σίτισης που πρέπει, έχει στόχο η δημιουργία, στη Μυτιλήνη, του πρότυπου κέντρου που ανακοίνωσαν σήμερα από κοινού οι πολιτικοί προϊστάμενοι των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη.

    Συγκεκριμένα, ένα πρότυπο κέντρο καταγραφής και διαχείρισης παρανόμως εισερχομένων μεταναστών δημιουργείται σε χώρο παλαιού στρατοπέδου στην περιοχή Ουτζά Λέσβου ανακοίνωσαν σήμερα ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας κύριοι Βενιζέλος και Μπεγλίτης και ο υφυπουργός προστασίας του Πολίτη κ. Βούγιας.

    Στο χώρο του στρατοπέδου με πόρους από την ΕΕ θα δημιουργηθούν σύγχρονες εγκαταστάσεις όπου θα φιλοξενούνται για κάποιες μέρες σε δωμάτια των 4-5 ατόμων οι παράνομοι μετανάστες μέχρις ότου καταγραφούν, ταυτοποιηθούν και εξεταστούν ιατρικά.

    Στη συνέχεια θα μεταφέρονται οι μεν αιτούντες άσυλο σε δομές και διαδικασίες που θα καταρτιστούν, οι ανήλικοι θα πηγαίνουν στα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας και οι υπόλοιποι θα απελαύνονται.

    Δηλώσεις Βενιζέλου - Μπεγλίτη και Βούγια

    Σε ομιλία του ο κ. Βενιζέλος επισήμανε μεταξύ άλλων την "αδυναμία" ή την "έλλειψη βούλησης" από την πλευρά της Τουρκίας να εφαρμόσει τις διεθνείς συνθήκες και υποχρεώσεις της για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης.

    Ο Π. Μπεγλίτης παρατήρησε ότι σήμερα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για την επίτευξη συμφωνίας για επανεισδοχή των λαθρομεταναστών, γεγονός που δεν αναιρεί τις ευθύνες και υποχρεώσεις της γείτονος για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και τη μη υλοποίηση της υφιστάμενης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το θέμα. Παράλληλα τόνισε ότι μία σύγχρονη πολιτική μετανάστευσης προϋποθέτει αλληλεγγύη και κατανομή ευθυνών και βαρών, στο πλαίσιο της ΕΕ.

    Ο Σπ. Βούγιας υπογράμμισε ότι για να μπορέσει η χώρα μας να διαπραγματευτεί με την ΕΕ τόσο τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ, όσο και τη δυνατότητα μετεγκατάστασης αλλοδαπών σε άλλες χώρες της ΕΕ, που έχουν χαμηλότερο αριθμό μεταναστών, στο πλαίσιο ενός δικαιότερου καταμερισμού ευθυνών και της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση, θα πρέπει να έχει τέτοιες δομές που να συνάδουν μ' ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτους δικαίου και προς την κατεύθυνση αυτή εντάσσεται το συγκεκριμένο κέντρο.

    Επίσης ο κ. Βούγιας ανακοίνωσε τη δημιουργία ομάδας εργασίας για την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για τη δημιουργία και λειτουργία κέντρων καταγραφής και διαχείρισης παρανόμως εισερχομένων μεταναστών και συμπληρωματικών δομών φιλοξενίας στη χώρα μας. Η συγκεκριμένη ομάδα θα λειτουργεί παράλληλα και συντονισμένα με την ομάδα εμπειρογνωμόνων για το άσυλο. Την ομάδα θα συγκροτούν εκπρόσωποι των συναρμοδίων υπουργείων, της Ύπατης Αρμοστείας, του Συνηγόρου του Πολίτη, του διεθνούς οργανισμού μετανάστευσης και των σημαντικότερων μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό.

    Το κέντρο αναμένεται να λειτουργήσει στα μέσα του 2010. Είδηση: 30679

    [22] Στις Βρυξέλλες ο Γ. Παπανδρέου

    Πεμπτη, 10 12 2009 14:16

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει το απόγευμα ο Πρωθυπουργός για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι αρχηγοί των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν για την οικονομική κρίση, την κλιματική αλλαγή αλλά και θέματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως οι ευρωτουρκικές σχέσεις και η ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου στις 18.00 (ώρα Ελλάδος) θα συναντηθεί με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, Πρωθυπουργό της Σουηδίας, και στις 18.45 αρχίζουν οι εργασίες της Συνόδου.

    Στις 21.00, μετά την πρώτη συνεδρίαση, θα παρατεθεί το δείπνο των αρχηγών κρατών.

    Οι "27" αναμένεται, μεταξύ άλλων, να εγκρίνουν τα συμπεράσματα του πρόσφατου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για τις σχέσεις της ΕΕ τόσο με την Τουρκία όσο και με την ΠΓΔΜ.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30674

    [23] Γερμανία : Εκπομπή για το τι απέγιναν τα παιδιά των Ελλήνων ανταρτών

    Πεμπτη, 10 12 2009 17:05

    Με τα «παιδιά των ανταρτών», τα οποία, στο τέλος του εμφυλίου πολέμου, μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα στις τότε σοσιαλιστικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, καταπιάστηκε, πρόσφατα, μια Γερμανίδα δημοσιογράφος. Πρόκειται για τη Μάργκοτ Όβερατ, από τη Βρέμη, η οποία παρουσίασε την έρευνά της σε ραδιοφωνική εκπομπή, με τίτλο: «Απαγωγή ή σωτηρία».

    Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), η Όβερατ μίλησε με τουλάχιστον δέκα από τα τότε «παιδιά της πολιτικής προσφυγιάς», τα οποία ζουν ακόμη στην Ουγγαρία. Συνεχίζει, μάλιστα, να μελετά διεξοδικά τις συνθήκες διαβίωσης όλων αυτών των παιδιών, και στις υπόλοιπες χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού, με πρώτη και καλύτερη την DDR, δηλαδή την πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας.

    Εξήντα χρόνια μετά τη λήξη του, ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα εξακολουθεί να θεωρείται ως ένα από τα πλέον σκοτεινά κεφάλαια της ευρωπαϊκής ιστορίας και παραμένει εν πολλοίς άγνωστος στο μέσο Ευρωπαίο. Όμως, ακόμη πιο άγνωστο γεγονός εκείνης της χρονικής περιόδου είναι η μεταφορά των παιδιών αυτών.

    Μοναδικό γεγονός

    Μιλώντας στη «ΝΒ», η Μάργκοτ Όβερατ είπε πως καταπιάστηκε με το συγκεκριμένο γεγονός επειδή το θεώρησε «μοναδικό» και τόνισε: «Πληροφορήθηκα τυχαία, πως στην Ουγγαρία, σε κάποιο πύργο, μεγάλωσαν 600 Ελληνόπουλα από το 1948 και μετά. Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ, πως στον ελληνικό εμφύλιο, χιλιάδες παιδιά, τα παιδιά των ανταρτών φυγαδεύτηκαν στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, ώστε να γλιτώσουν από τυχόν αντίποινα ή από την εθνική διαπαιδαγώγηση σε κάποιο άσυλο παίδων».

    Μάλιστα, το γεγονός της προξένησε τόσο μεγάλη εντύπωση, ώστε άρχισε αμέσως να διαβάζει και να συλλέγει υλικό και πληροφορίες, ώστε να κατανοήσει το γιατί και το πώς έφθασαν στις εν λόγω χώρες αυτά τα παιδιά. Μάλιστα, παρά τις συνεχείς έρευνες, χρειάστηκε δύο χρόνια έως ότου εντοπίσει κάποια από αυτά στην Ουγγαρία. Τελικά, κατάφερε να τους πάρει και συνεντεύξεις, καταγράφοντας τις εμπειρίες τους.

    Άλλωστε, οι μεγαλύτερες δυσκολίες που είχε στις έρευνές της αλλά και στην καταγραφή μαρτυριών, ήταν να πείσει τους πρωταγωνιστές να μιλήσουν μπροστά στο μικρόφωνο. Οι περισσότεροι ξεσπούσαν σε κλάματα ή αρνούνταν εντελώς να αναφερθούν σε μια ανοιχτή πληγή: για το ότι έζησαν καλά, όπως δηλώνουν σήμερα, αλλά χωρίς πραγματική πατρίδα και ταυτότητα, ενώ αρκετά στερήθηκαν και την οικογένειά τους.

    Αναπάντητο ερώτημα

    «Ήμουν στην Ουγγαρία μια ολόκληρη εβδομάδα», ανέφερε η Όβερατ, «και μόλις την τελευταία ημέρα κατάφερα να κάνω τις συνεντεύξεις, οι οποίες έγιναν σε διαφορετικά μέρη. Οι διηγήσεις τους μπορεί να διέφεραν, αλλά κατά κάποιον τρόπο είχαν ένα κοινό στοιχείο: όλα τους, είτε έβλεπαν τη μεταφορά τους στο εξωτερικό ως σωτηρία, είτε ως απαγωγή και ξερίζωμα.» Ενδιάμεση ερμηνεία δεν κατέγραψε η Γερμανίδα δημοσιογράφος.

    Έτσι, από τις καταγραφές των μαρτυριών προέκυψε και ο τίτλος της ραδιοφωνικής εκπομπής της Όβερατ, που μεταδόθηκε μεν πέρσι από τη γερμανική δημόσια ραδιοφωνία, πλην όμως, μέχρι σήμερα επαναλαμβάνεται και γίνονται κάθε τόσο συζητήσεις με το θέμα που πραγματεύεται. Συνεχώς, δε επαναλαμβάνεται το ερώτημα: τελικά, τι ήταν αυτή η μεταφορά των παιδιών; Ήταν «απαγωγή ή σωτηρία»;

    Στο συγκεκριμένο ερώτημα η Γερμανίδα δημοσιογράφος αδυνατεί - όπως επισημαίνει - να απαντήσει. Άλλωστε, όπως είπε, στόχος της είναι - κατ' αρχήν - «η καταγραφή των μαρτυριών». Πιστεύει, όμως, πως «ενδέχεται η μεταφορά αυτή να ήταν και τα δύο: και απαγωγή και σωτηρία». Ωστόσο, συνεχίζει να ερευνά το ιστορικό αυτό ζήτημα, αν και - όπως διαβεβαίωσε - έχει αντιληφθεί πως άγγιξε μια ανεπούλωτη πληγή του ελληνικού παρελθόντος. Είδηση: 30690

    [24] 115 συλλήψεις σε 19 χώρες για διακίνησης παιδικής πορνογραφίας

    Πεμπτη, 10 12 2009 15:57

    Στα χέρια των διωκτικών Αρχών έπεσαν μετά από πολύμηνες έρευνες και συντονισμένες από την Europol επιχειρήσεις σε 18 Ευρωπαϊκές χώρες και τον Καναδά, 115 άτομα που φέρονται ως εμπλεκόμενα σε διεθνές κύκλωμα διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας, ενώ από τη δράση του κυκλώματος, βρέθηκαν και διασώθηκαν και πέντε παιδιά, ηλικίας ως 14 ετών.

    Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η ευρωπαϊκή αστυνομία Europol εξάρθρωσε ένα κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας που διακινούσε φωτογραφίες πορνογραφικού περιεχομένου με παιδιά μέσω μίας αυστριακής ιστοσελίδας και προχώρησε σε 115 συλλήψεις μέσα σε δύο χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της Αυστρίας.

    Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας, που τις συντόνιζε η Europol, οδήγησαν σε έρευνες σε 18 χώρες της Ευρώπης (Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Μάλτα, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία, Ελβετία, Βρεατανία, Ρουμανία, Αυστρία και Λουξεμβούργο) και στον Καναδά.

    Οι αστυνομικοί εντόπισαν 5 παιδιά ηλικίας μεταξύ 4 και 12 ετών από διάφορες χώρες που είχαν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

    Οι αυστριακές αρχές ανακάλυψαν το 2007 μία ιστοσελίδα που χρησιμοποιείτο για τη διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας και έδωσε τα στοιχεία των χρηστών της στην Europol που προχώρησε στις έρευνες σε Ευρώπη και Καναδά.

    Συνολικά αναγνωρίστηκαν 221 ύποπτοι και συνελήφθησαν οι 115, ο τελευταίος από τους οποίους το Νοέμβριο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Europol, ο οποίος όμως δεν διευκρίνισε σε ποια χώρα έγινε η σύλληψη Είδηση: 30684

    [25] Αίσιο τέλος για τους ομήρους στις Φιλιππίνες

    Πεμπτη, 10 12 2009 12:05

    Αίσιο τέλος για τους τα περίπου 75 άτομα, κυρίως μαθητές δημοτικού και τους δασκάλους τους, που έπεσαν θύματα απαγωγής από ομάδα ένοπλων αντρών, οι οποίοι εισέβαλαν σε δημοτικό σχολείο στο νότο των Φιλιππίνω. Οι όμηροι αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι. Περίπου 25 βαριά οπλισμένοι άντρες της φυλής Μανόμπο απήγαγαν τα παιδιά και τους δασκάλους την ώρα που ετοιμάζονταν να ξεκινήσουν το μάθημά τους, στην πόλη Προσπεριδάδ, 870 χιλιόμετρα νότια της Μανίλα και τους οδήγησαν σε δασική περιοχή της επαρχίας Αγκουσάν ντελ Συρ.

    "Στείλαμε στρατό για να βοηθήσει στην απελευθέρωση των ομήρων", δήλωσε ο αντιστράτηγος Ρεϊμούνδο Φερέρ, όταν έγινε γνωστό το περιστατικό, περιγράφοντας τους ενόπλους ως συμμορία "ληστών" που ευθύνονται για πολλές ληστείες και φόνους στην περιοχή. Όπως έγινε γνωστό, αρχικά απελευθέρωσαν 17-18 παιδιά, ενώ νωρίτερα απαιτούσαν να αποσυρθούν κατηγορίες που εκκρεμούν εναντίον τους για ένοπλες ληστείες και φόνο, χωρίς κατά τη διάρκεια των διαπραγασμτεύσεων να διατυπώσουν κανένα πολιτικό αίτημα, όπως αρχικά αναμενόταν.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30671

    [26] Ανακαλύφθηκε νέος τεράστιος ιός

    Πεμπτη, 10 12 2009 14:54

    Ένα νέο γιγάντιο ιό, που κρύβεται μέσα στην αμοιβάδα και του οποίου ο γενετικός κώδικας περιλαμβάνει πολλά γονίδια από άλλα είδη, κατάφεραν να απομονώσουν Γάλλοι επιστήμονες. Πρόκειται για "μια τελείως νέα μορφή ιού", όπως δήλωσε ο Ντιντιέ Ραούλ, επικεφαλής του τμήματος ερευνών μολυσματικών και τροπικών ασθενειών στο πανεπιστήμιο Αιξ-Μασαλία 2.

    Το γονιδίωμα του ιού, που ονομάστηκε "Μασαλιο-ιός" λόγω του τόπου όπου ανακαλύφθηκε, περιλαμβάνει μια ευρεία και πολύπλοκη γκάμα γονιδίων, που είναι πολύ διαφορετικά από το DNA των άλλων ιών. Αυτό δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει μια εκτεταμένη ανταλλαγή γενετικού υλικού ανάμεσα σε μικρο-οργανισμούς, όπως οι ιοί και στα βακτήρια που βρίσκονται μέσα σε μια αμοιβάδα.

    Οι αμοιβάδες, οι κατ' εξοχήν μονοκύτταροι οργανισμοί στη φύση, που παρασιτούν σε ανθρώπους και ζώα, μπορούν να αποτελούν "λίκνο" για τη δημιουργία νέων ιών και βακτηρίων, σύμφωνα με τον Ραούλ, ο οποίος παρουσίασε τη σχετική ανακάλυψη στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί πολύ λίγοι γιγάντιοι ιοί, ο πρώτος το 1993 από τύχη. Αντίθετα με τους κλασικούς ιούς, οι τεράστιοι ιοί μπορούν να παρατηρηθούν ακόμα και από ένα συμβατικό μικροσκόπιο. Μέχρι στιγμής ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά γι' αυτούς. Το 2008, μια ερευνητική ομάδα, επίσης υπό τον Ραούλ, ανακάλυψε γιγάντιους ιούς που μολύνουν άλλους ιούς προκειμένου να πολλαπλασιασθούν.

    Ο Μασαλιο-ιός είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος ιός που έχει ποτέ βρεθεί και έχει διάμετρο 250 νανομέτρων (περίπου 250 εκατομμυριοστών του χιλιοστού), σύμφωνα με τη σχετική αναφορά του Ραούλ στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας.

    Το DNA του ιού περιέχει υλικό από ποικίλες πηγές, μεταξύ άλλων από φυτική και ζωική ύλη, βακτήρια και άλλους γιγάντιους ιούς, όπως ο Μιμι-ιός (APMV). Το γεγονός ότι ο γιγάντιος ιός προέρχεται από τόσους "προγόνους", κατά τον Ραούλ, είναι κάτι που δεν είχε προβλεφθεί από τη δαρβινική θεωρία, σύμφωνα με την οποία η ζωή προέρχεται από κάποιο κοινό πρόγονο. "Η ιδέα ενός κοινού προγόνου δεν έχει νόημα στην περίπτωση των ιών. Ήταν μια ιδέα του Δαρβίνου, αλλά ήταν σαφώς λάθος", επεσήμανε ο γάλλος ερευνητής.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30677


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 10 December 2009 - 19:00:46 UTC