Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-12-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δίκη για τη δολοφονία Α. Γρηγορόπουλου
  • [02] Εφημερίδες μέσω διαδικτύου και I-phone
  • [03] Τράπεζα της Χρονιάς στην Ελλάδα το 2009
  • [04] Ο Έρωτας στην Αρχαιότητα: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
  • [05] Η επιστήμη κάνει θαύματαβ¦
  • [06] Στη Μόσχα για συνομιλίες τον Ιανουάριο ο Αμπάς

    [01] Δίκη για τη δολοφονία Α. Γρηγορόπουλου

    Τεταρτη, 09 12 2009 22:37

    Στην υψίστης ασφαλείας αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και όχι στο μικτό ορκωτό δικαστήριο της Άμφισσας να γίνει η δίκη των δύο ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ζητεί η μητέρα του Τζίνα Τσαλικιάν. Με νέα αίτησή της στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου επικαλείται νέα στοιχεία που συνηγορούν στην ανάκληση της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου να διεξαχθεί η δίκη στην Άμφισσα, ενώ θέτει και ζητήματα αμεροληψίας των δικαστών και επηρεασμού των ενόρκων.

    Δεύτερη αίτηση υπέβαλε την Τετάρτη στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου η Βερτζίν Τσαλικιάν μητέρα του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου με η την οποία ζητεί να μην διεξαχθεί η δίκη των δύο ειδικών φρουρών, Επ. Κορκονέα και Β. Σαραλιώτη, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας, αλλά στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Η κ. Τσαλικιάν υποστηρίζει ως νέα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της ανάκλησης ότι: συγγενικό της πρόσωπο που δικαιούται να παραστεί ως πολιτική αγωγή αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας που επιβάλλει την παρουσία του στην Αθήνα, όπως και της ίδιας, καθώς φροντίζει το πρόσωπο αυτό. Συνεπώς, η δίκη στην Άμφισσα παρεμποδίζει το δικαίωμα ουσιαστικής πρόσβασης στο δικαστήριο και ακρόασης.

    Παράλληλα η μητέρα του Αλέξανδρου, αναφέρει ότι αρκετοί μάρτυρες είναι ανήλικοι και θα δυσχερανθεί η εμφάνισή τους στη δίκη που αναμένεται να κρατήσει σημαντικό διάστημα, με συνέπεια να δυσχερανθεί η ανακάλυψη της αλήθειας και η απονομή της δικαιοσύνης. Στην αίτησή της αναφέρει ακόμη ότι η σύνθεση των δικαστών του ΜΟΔ Άμφισσας είναι ουσιαστικά γνωστή λόγω του μικρού αριθμού υπηρετούντων, ενώ η σύνθεση δικαστών με κλήρωση στην Αθήνα ενισχύει τα εχέγγυα αμεροληψίας. Ακόμη η κ. Τσαλικιάν υποστηρίζει ότι δεν διαφυλάσσεται η δημόσια τάξη με την παραπομπή της υπόθεσης στην Άμφισσα και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αντεκδίκησης από την πλευρά της οικογένειας.

    Τέλος, αναφέρει ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Ευβοίας είχε υποδείξει τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου αναφέρεται στην αίτηση ανάκλησης, έγιναν χωρίς προβλήματα για τη δημόσια τάξη δίκες με μεγαλύτερους κινδύνους, όπως της "17 Νοέμβρη" και του "ΕΛΑ", ενώ προ δεκαετίας είχε διεξαχθεί στην Αθήνα η δίκη 400 περίπου αντιεξουσιαστών για καταστροφές στο Πολυτεχνείο χωρίς να τεθεί ζήτημα μετάθεσης της δίκης.

    Την αίτηση εξετάζει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής. Η δίκη είχε προσδιοριστεί να γίνει στην Χαλκίδα, αλλά μετά από διαμαρτυρίες των τοπικών φορέων, ο Άρειος Πάγος μετέφερε την διεξαγωγή της δίκης στην Άμφισσα. Η μητέρα του Αλέξη Γρηγορόπουλου ζήτησε από τον Άρειο Πάγο να γίνει η δίκη στην αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, αλλά το αίτημα της απορρίφθηκε. Σήμερα επανήλθε για δεύτερη φορά με το αυτό αίτημα.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30659

    [02] Εφημερίδες μέσω διαδικτύου και I-phone

    Τεταρτη, 09 12 2009 19:47

    Το περιεχόμενο δύο -εκ των κυριότερων- εφημερίδων του μέσω του διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου I-phone έναντι μηνιαίας συνδρομής ώστε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει ο γερμανικός -ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη- όμιλος μέσων μαζικής ενημέρωσης Axel Springer. Αρχίζοντας από την επόμενη εβδομάδα, οι σελίδες και τα αρχεία των εφημερίδων του Αμβούργου Hamburger Abendblatt και του Βερολίνου Berliner Morgenpost θα είναι διαθέσιμα για τους αναγνώστες που επιθυμούν να διαβάζουν την εφημερίδα τους μέσω του διαδικτύου με την καταβολή ενός μηνιαίου χρηματικού ποσού.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο MEEDIA-Informationen, το κόστος της εγγραφής στις τοπικές ειδήσεις στην Berliner Morgenpost θα ανέρχεται στα 4,99 β¬ κάθε μήνα.

    Ο όμιλος Springer έχει ακόμη προβλέψει τη δημιουργία μηνιαίας συνδρομής και για τους κατόχους του I-phone, ώστε να μπορούν να διαβάζουν τις ειδήσεις των εφημερίδων Bild και Welt, οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Γερμανία. Η συνδρομή μέσω ενός I-phone για να "κατεβάσει" το περιεχόμενο της εφημερίδας θα είναι 3,99 ευρώ ανά μήνα για την έντυπη έκδοση της Bild. Η εγγραφή για το περιεχόμενο της Welt θα ανέρχεται στα 4,99 ευρώ ανά μήνα για την έντυπη έκδοση της.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γαλλικό πρακτορείο Είδηση: 30657

    [03] Τράπεζα της Χρονιάς στην Ελλάδα το 2009

    Τεταρτη, 09 12 2009 19:55

    Τράπεζα της Χρονιάς στην Ελλάδα για το 2009, αναδείχθηκε η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο του θεσμού των βραβείων "Bank of the Year Awards 2009", που απονέμονται κάθε χρόνο από το έγκριτο, διεθνές, οικονομικό περιοδικό The Banker. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η επίσημη τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, στις 3 Δεκεμβρίου 2009, όπου παρευρέθηκαν κορυφαία στελέχη από το χώρο των Τραπεζών και των εταιρειών παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

    Με τα βραβεία "Bank of the Year Awards", το περιοδικό The Banker αναγνωρίζει και επιλέγει, έπειτα από συγκέντρωση και ανάλυση των στοιχείων με τις επιδόσεις κάθε τράπεζας, εκείνες που διαθέτουν ηγετικό και δυναμικό προφίλ στις παγκόσμιες και τοπικές αγορές, όπου δραστηριοποιούνται. Σύμφωνα με το περιοδικό The Banker, το βραβείο αυτό απονεμήθηκε στην Εθνική Τράπεζα, ύστερα από αξιολόγηση αρκετών, ισχυρών υποψηφιοτήτων άλλων τραπεζών από την Ελλάδα, και δεν βασίζεται μόνο στα οικονομικά της αποτελέσματα, αλλά στη συνολική της απόδοση, όσον αφορά σε στρατηγικές πρωτοβουλίες, ανάπτυξη και επενδύσεις σε τεχνολογία.

    Με την πολύ τιμητική αυτή διεθνή διάκριση, αναγνωρίζονται, για μια ακόμη φορά, οι επιτυχημένες στρατηγικές επιλογές της Εθνικής Τράπεζας και επιβεβαιώνονται τα πολύ θετικά οικονομικά αποτελέσματα η ισχυρή κεφαλαιακή της επάρκεια και η υψηλή της ρευστότητα,αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30652

    [04] Ο Έρωτας στην Αρχαιότητα: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

    Τεταρτη, 09 12 2009 20:04

    Με τίτλο "Έρως" εγκαινιάζεται έκθεση στις 10/12 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Για πρώτη φορά σε μια έκθεση έχει συγκεντρωθεί τέτοιος πλούτος αντικειμένων με θέμα τον Έρωτα και την απεικόνισή του στην Αρχαιότητα, από την Θεογονία του Ησίοδου στην ύστερη Αρχαιότητα. Υπάρχουν χιλιάδες αναφορές για τον έρωτα σε όλα τα κείμενα του κόσμου, από την αρχαία γραμματεία έως την εποχή μας. Είναι εύκολο να γράψεις, να διαβάσεις για τον έρωτα, αλλά πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσεις να τον αποδώσεις εικαστικά, με εικόνες, όπως συμβαίνει σε μια έκθεση, λέει ο καθηγητής Αρχαιολογίας, Ν. Σταμπολίδης, και διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, που είχε την ιδέα και επιμέλεια όλου του εγχειρήματος με πρόθεση, όπως τονίζει ο ίδιος, "όχι να δείξουμε τα αρχαία μας τα λούσα, αλλά την αδογμάτιστη αρχαία ελληνική σκέψη με την οποία δρούσαν οι ίδιοι οι άνθρωποι, επιχειρώντας να ζήσουν τον έρωτα που δεν ήταν ούτε συναίσθημα ούτε κατάσταση, αλλά ορμή κίνησης προς ένα αντικείμενο πόθου, επιθυμίας".

    Μαρμάρινα αγάλματα, χάλκινα ειδώλια, παραστάσεις αγγείων, κοσμήματα, συνολικά 272 ελληνορωμαϊκές αρχαιότητες που χρονολογούνται από τον 6ο αι. π.Χ. έως τον 4ο π.Χ, κατέφθασαν από 50 μουσεία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας και από το μουσείο του Λούβρου. Φιλοξενούνται στην πτέρυγα του ισογείου (από την είσοδο Ν. Δούκα) του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, που φέρει στο εξής το όνομα της Ντόλης Γουλανδρή και στις αίθουσες του Μεγάρου Σταθάτου.

    Η έκθεση διαρθρώνεται σε 9 ενότητες, αριθμός ο οποίος παραπέμπει στις 9 σφαίρες της πλατωνικής μουσικής θεωρίας που συνδέεται και με τον έρωτα και εδράζεται σε προγενέστερα σχήματα του Πυθαγόρα, καθώς και στον αριθμό των 9 Μουσών. Έρως και Αφροδίτη, Ιδιότητες και δραστηριότητες του Έρωτα, Έρωτες και γάμοι θεών και ηρώων, Έρωτες και γάμοι θνητών, Έρωτες που άλλαξαν το ρου της Ιστορίας, Αγοραίοι Έρωτες, Όμοιοι Έρωτες, Βουκολικοί Έρωτες, Ιθυφαλλικές θεότητες και Φαλλικά σύμβολα είναι οι ενότητες της τολμηρής αυτής έκθεσης, σε κάποιες αίθουσες της οποίας υπάρχει και η προειδοποίηση προς τους επισκέπτες ηλικίας κάτω των 16 ετών να συνοδεύονται από γονείς ή καθηγητές. Οι λεζάντες των εκθεμάτων και τα επιτοίχια, κατατοπιστικά κείμενα σε κάθε αίθουσα, προσφέρουν πολλαπλές «αναγνώσεις» των έργων.

    Ιδιαίτερα κατατοπιστικός και ο κατάλογος της έκθεσης, με κείμενα των Ν. Σταμπολίδη και Γ. Τασούλα, καθώς και πολλών ξένων και ελλήνων αρχαιολόγων. Στη διοργάνωση της έκθεσης συμμετέχουν, επίσης, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας, η Περιφέρεια της Σικελίας και το Μουσείο του Λούβρου. Χορηγοί της έκθεσης είναι το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου, το Ίδρυμα Φ. Κωστόπουλου, η Cosmote.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30653

    [05] Η επιστήμη κάνει θαύματαβ¦

    Τεταρτη, 09 12 2009 21:55

    Η ιατρική επιστήμη μαζί με την τεχνολογία κάνουν πλέον θαύματα, επιτρέποντας σε ανθρώπους με σοβαρές αναπηρίες να ζήσουν φυσιολογικά και εν πάση περίπτωση, να έχουν μία πιο ποιοτική καθημερινότητα. Γάλλοι γιατροί αποκατέστησαν το παραμορφωμένο πρόσωπο 26χρονου πυροσβέστη, που είχε υποστεί εγκαύματα και Σκωτσέζοι επιστήμονες δημιούργησαν ένα βιονικό χέρι, που συμπεριφέρεται σχεδόν όπως ένα αληθινό.

    "Βιονικά" δάχτυλα για πιάνο

    Η πιανίστρια Μαρία Ιγκλέσιας έχασε πριν από έξιμισι χρόνια τα δάχτυλα των χεριών της εξ αιτίας μίας σοβαρής λοίμωξης. Σήμερα, μπορεί και πάλι να απολαμβάνει την δυνατότητα να εκτελεί απλές καθημερινές ασχολίες, χάρη στα νέα βιονικά δάχτυλα που κατασκεύασαν Σκωτσέζοι επιστήμονες. Έτσι, γράφει, χρησιμοποιεί μαχαιροπίρουνα και πίνει από το ποτήρι, δραστηριότητες που μέχρι πρότινος ήταν σχεδόν απαγορευτικές για αυτήν.

    Η νέα πρωτοποριακή συσκευή, προσαρμόζεται σε ό,τι έχει απομείνει από το χέρι του ασθενούς. Τα δάχτυλα μπορούν να λυγίζουν και να πιάνουν ακόμη και μικρά αντικείμενα, χαρίζοντας ελευθερία σε όσους έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των δαχτύλων των χεριών ή έχουν γεννηθεί με έλλειψη κάποιων δαχτύλων των άνω άκρων.

    Νέο πρόσωπο - νέο χαμόγελο Εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά στην Αμιάν της Γαλλίας, μία ακόμη επαναστατική μέθοδος αποκαθιστά ένα παραμορφωμένο πρόσωπο και το χαμόγελο στον ασθενή. Ο 26χρονος πυροσβέστης είχε χάσει το μισό του πρόσωπο, από την μύτη ως τον λαιμό του, σε ένα σοβαρό συμβάν με πυροτεχνήματα. Η ζωή του ήταν αφόρητη, δεν μπορούσε να φάει, δεν μπορούσε να μιλήσει.

    "Περιμένω ότι θα μπορέσω να μιλάω καλύτερα, να τρώω φυσιολογικά -περισσότερο ή λιγότερο- παρά με ορό", είπε ο 26χρονος πυροσβέστης όταν τον ρώτησαν "Τί περιμένεις από την επέμβαση;".

    Με την μερική αυτή μεταμόσχευση προσώπου στον νεαρό Γάλλο, που διήρκησε 20 ολόκληρες ώρες, οι γιατροί κατάφεραν να αποκαταστήσουν ολόκληρο το σαγόνι του! Ήταν η ίδια ομάδα που είχε πραγματοποιήσει την πρώτη μερική μεταμόσχευση προσώπου, μεταφέροντας νέα μύτη, χείλη και πηγούνι σε μία 38χρονη, που πριν από τέσσερα χρόνια είχε παραμορφωθεί σοβαρά από δάγκωμα σκύλου.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ Είδηση: 30658

    [06] Στη Μόσχα για συνομιλίες τον Ιανουάριο ο Αμπάς

    Τεταρτη, 09 12 2009 20:41

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος αναμένεται τον Ιανουάριο στη Μόσχα για συνομιλίες με τους ρώσους ηγέτες, ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ. "Ο κ. Αμπάς έρχεται τακτικά στη Μόσχα και τον Ιανουάριο του 2010 θα έρθει εκ νέου στη Ρωσία για συνομιλίες με τη ρωσική ηγεσία", δήλωσε ο κ. Λαβρόφ μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε με τον παλαιστίνιο ομόλογό του , Ριάντ αλ-Μάλικι.

    Η Ρωσία εξακολουθεί να έχει ενδιαφέρον όσον αφορά τη συνέχιση του διαλόγου με το ισλαμικό κίνημα της Χαμάς που κατέχει τη Λωρίδα της Γάζας και είναι αντίπαλός του κινήματος της Φάταχ που πρόσκειται στον παλαιστίνιο πρόεδρο, επισήμανε ο κ. Λαβρόφ.

    "Συνεχίζουμε να ανησυχούμε με το πρόβλημα της ενότητας του παλαιστινιακού λαού και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και με την Χαμάς", πρόσθεσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

    Ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε "έκπληξη" από την "αντίδραση" όσον αφορά την τελευταία δήλωση της ΕΕ σχετικά με την ισραηλο-παλαιστινιακή διένεξη τονίζοντας ότι η Ιερουσαλήμ θα πρέπει να γίνει", η μελλοντική πρωτεύουσα των δύο κρατών" και ότι το τελικό καθεστώς θα πρέπει να διευθετηθεί με διαπραγματεύσεις.

    "Τίποτε νεότερο δεν ειπώθηκε απ' αυτά που έχουν ειπωθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και από τη σύνοδο της Μαδρίτης. Δεν καταλαβαίνω καθόλου γιατί θα έπρεπε να υπάρξει αυτή η αντίδραση", κατέληξε ο κ. Λαβρόφ.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Είδηση: 30656


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 9 December 2009 - 21:51:46 UTC