Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-12-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τριήμερο εκδηλώσεων στη μνήμη του Αλέξη
  • [02] Μακελειό στη Ρωσία

    [01] Τριήμερο εκδηλώσεων στη μνήμη του Αλέξη

    Σαββατο, 05 12 2009 10:38

    Τριήμερο εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου ξεκινάει από σήμερα, Σάββατο, με τον πολιτικό κόσμο να στέλνει μηνύματα κατά της βίας και τις αστυνομικές δυνάμεις επί ποδός για την αποφυγή επεισοδίων. Έκκληση να αποφευχθούν φαινόμενα βίας κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, εκφράζοντας τη βαθιά του πίστη στη νέα γενιά και τονίζοντας ότι η δολοφονία του 16χρονου εκτός από απεχθής πράξη ήταν ένα δίδαγμα για το πού μπορεί να οδηγήσει η αυθαιρεσία.

    "Καμιά ανοχή στα φαινόμενα βίας"

    Η φυσική αντίδραση κάθε νέας γενιάς είναι οι αντιδράσεις που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και όχι η τυφλή βία που οδηγεί σε αδιέξοδο, τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, προσθέτοντας ότι το ουσιαστικό είναι να ακούσουμε τις ανάγκες των παιδιών.

    Δε θα ανεχθούμε την επανάληψη ενός σκηνικού βίας και τρόμου στο κέντρο της Αθήνας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να καπηλευθεί τις ειρηνικές εκδηλώσεις για τη μνήμη του Αλέξη, υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου.

    Προσβολή στη μνήμη του Αλέξη χαρακτήρισε την εκμετάλλευση του τραγικού γεγονότος και τη μετατροπή του σε επέτειο καταστροφών, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

    Η απάντηση στη βία είναι η πολιτική, πολεμική αντεπίθεση του λαού, με υπομονή προς τη νίκη, υπογράμμισε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Ένταση προκλήθηκε πάντως χθες στη Βουλή όταν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αναφέρθηκε στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά τα επεισόδια του περσινού Δεκεμβρίου. Απαντώντας ο κ.Τσίπρας κατηγόρησε τον κ.Καρατζαφέρη ότι αναφέρεται ανεύθυνα και αβάσιμα στο ΣΥΡΙΖΑ.

    Εκδηλώσεις - Κινητοποιήσεις

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, το απόγευμα του Σαββάτου κάτοικοι των Εξαρχείων θα συγκεντρωθούν στον τόπο δολοφονίας του 16χρονου, αύριο, Κυριακή, έχει προγραμματιστεί πορεία στο κέντρο της Αθήνας με τη συμμετοχή φοιτητών και σπουδαστών, ενώ τη Δευτέρα θα γίνει πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

    Παναττική στάση εργασίας για τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη της βάρδιας, αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο για τη μνήμη του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

    Την ίδια ώρα, πολλά σχολεία και πανεπιστημιακές σχολές βρίσκονται υπό κατάληψη, ενώ επί ποδός βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές και έχει καταρτιστεί σχέδιο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων φαινομένων βίας, με αφορμή και πληροφορίες για έλευση ξένων αντιεξουσιαστών στη χώρα μας.

    "Δεν ήταν τα πανεπιστήμια που διατάραξαν πέρυσι την πόλη. Υπήρξαν αναταραχές στην πόλη που συμπαρέσυραν τα πανεπιστήμια. Η πόλη προκαλεί τα προβλήματα. Είναι στο χέρι της Πολιτείας να τηρηθεί η τάξη, να προστατέψει την πόλη και τα πανεπιστήμια της" δήλωσε στη ΝΕΤ 105.8 ο πρύτανης του Πολυτεχνείου, Κώστας Μουτζούρης.

    Πηγή: NET, NET 105.8

    Σχετικό άρθρο: "Καμιά ανοχή στη βία"- Σε ετοιμότητα για την επέτειο Είδηση: 30455

    [02] Μακελειό στη Ρωσία

    Σαββατο, 05 12 2009 11:00

    Τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 140 άνθρωποι τραυματίστηκαν την Παρασκευή στο νυκτερινό κέντρο της ρωσικής πόλης Περμ, όπου, στην διάρκεια σόου με πυροτεχνήματα, ξέσπασε πυρκαγιά με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων. Οι θαμώνες του κλαμπ Lame Horse -έχοντας καταληφθεί από πανικό- όρμησαν μαζικά προς τις εξόδους και ποδοπατήθηκαν.

    "Ο αριθμός των νεκρών είναι 101 άνθρωποι, άλλοι 140 δέχονται ιατρική φροντίδα. . . οι 85 είναι σοβαρά τραυματισμένοι", δήλωσε τοπικός αξιωματούχος των υγειονομικών υπηρεσιών στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

    Ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters μετέδωσε ότι δεκάδες απανθρακωμένα πτώματα ήταν στοιβαγμένα στο πεζοδρόμιο έξω από το νυκτερινό κέντρο, ενώ νοσοκόμοι μετέφεραν τραυματίες σε νοσοκομειακά οχήματα. Καλοντυμένες γυναίκες γεμάτες αίματα μεταφέρονταν με φορεία ενώ δεκάδες αστυνομικοί είχαν συρρεύσει στο σημείο.

    Η πυρκαγιά σημειώθηκε μόλις μία εβδομάδα μετά την βομβιστική επίθεση σε τρένο, την περασμένη Παρασκευή, με 26 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες -την ευθύνη για την οποία διεκδίκησαν Τσετσένοι Ισλαμιστές εξτρεμιστές-, κι ήγειρε φόβους ότι η Ρωσία ίσως αντιμετωπίζει κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων.

    Ωστόσο, αξιωματούχοι έσπευσαν να διασκεδάσουν τους φόβους αυτούς.

    "Δεν μιλάμε περί τρομοκρατικής επίθεσης", δήλωσε ο Όλεγκ Τσιρκουνόφ, κυβερνήτης της Περμ, 1.150 χλμ. ανατολικά της Μόσχας, στον τηλεοπτικό σταθμό Vesti-24. Αστυνομικοί είπαν ότι δεν έχουν καμιά ένδειξη ότι πρόκειται περί βομβιστικής επίθεσης.

    Εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονταν στο κλαμπ, έκτασης 500 τετραγωνικών μέτρων, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά. Σύμφωνα με μαρτυρία, πολλοί από τους θαμώνες δεν μπόρεσαν να φθάσουν ποτέ στην έξοδο και πέθαναν από ασφυξία.

    Ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ διέταξε να συσταθεί ειδική επιτροπή για να χειριστεί την υπόθεση, ενώ ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε τον υπουργό Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σόιγκου, την υπουργό Υγείας Τατιάνα Γκολίκοβα και τον υπουργό Εσωτερικών Ρασίντ Νουργκαλίγεφ στην Περμ για να συντονίσουν τις προσπάθειες διάσωσης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters Είδηση: 30456


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 5 December 2009 - 9:51:18 UTC