Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-11-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: Δεν πρόκειται να γίνουμε κυβέρνηση υπό ομηρία
  • [02] Όλα έτοιμα για την εκλογή νέου προέδρου
  • [03] Ρωσία: Εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας με 39 νεκρούς
  • [04] ΣΥΡΙΖΑ: Αιχμηρή ομιλία Α. Αλαβάνου
  • [05] Στην OLYMPIC AIR 9 άγονες γραμμές
  • [06] Σλοβενία: 70.000 διαδηλωτές ζητούν αυξήσεις
  • [07] ΠΟΕ: Επεισόδια στην Ελβετία
  • [08] Σαουδική Αραβία: Φονικές πλημμύρες
  • [09] Μπαγκλαντές: Στους 32 ανέρχονται οι νεκροί, από το ναυάγιο του πορθμείου

    [01] Γ. Παπανδρέου: Δεν πρόκειται να γίνουμε κυβέρνηση υπό ομηρία

    Σαββατο, 28 11 2009 12:16

    Σκληρή κριτική ασκήθηκε από τον πρωθυπουργό στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, για τα όσα παρέλαβε η κυβέρνηση του -πρωτίστως στην Οικονομία- από τη Νέα Δημοκρατία. "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάσταση στην οποίαν παραλάβαμε την Οικονομία είναι τραγική. Οι πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις δεν μπορούσαν να προβλέψουν έλλειμμα 12,7% και την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση την έχει αποκλειστικά η ΝΔ., εξαιτίας των πολιτικών που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια, αλλά και για το γεγονός ότι ήξερε αλλά απέκρυπτε από τους πολίτες την πραγματική κατάσταση", τόνισε ο κ. Παπανδρέου. Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στον "Κόσμο του Επενδυτή", ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην αιφνίδια επιδείνωση του οικονομικού κλίματος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να γίνει κυβέρνηση υπό ομηρεία και αν χρειαστεί θα συγκρουστεί για να υπερασπιστεί τις θέσεις και τα δίκαια της χώρας. Πρόσθεσε ότι την κρίση δεν θα πληρώσουν τα αδύναμα στρώματα.

    Τραγική, χαρακτήρισε την κατάσταση της οικονομίας, όπως την παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη πρώτη συνεδρίαση του νεοεκλεγέντος Πολιτικού Συμβουλίου. Στη συνεδρίαση, εκτός των μελών του οργάνου, πήραν μέρος επίσης ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστος Παπουτσής, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Ο πρωθυπουργός καταλόγισε στο ακέραιο και αποκλειστικά την ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας στην κυβέρνηση της ΝΔ για τις πολιτικές που ακολούθησε τα τελευταία πέντε χρόνια, για το γεγονός ότι μέχρι την τελευταία στιγμή απέκρυπτε την πραγματική κατάσταση και γιατί, ενώ μιλούσε για "μαξιλάρι" στον προϋπολογισμό, τίποτα δεν έχει εξασφαλίσει.

    Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές της χώρας από τη μεταπολίτευση, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από τη βαθειά κρίση και να ανατάξει την ασθμαίνουσα οικονομία της. Γι' αυτό, υπογράμμισε, δεν πρέπει απλά να διαχειριστούμε την εξουσία, αλλά να προχωρήσουμε σε βαθειές αλλαγές και ανατροπές, ώστε να πάμε σε μια διαφορετική Ελλάδα με αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι

    "Στέλνουμε μήνυμα σ' όλη την κοινωνία, σ' όλους τους πολίτες και ότι αυτήν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση θα την ξεπεράσουμε".

    Γιώργος Παπανδρέου

    Όπως είπε ο Γιώργος Παπανδρέου μέχρι τις αρχές του 2010 θα μεριμνήσουμε, ώστε να τηρήσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας για τις πρώτες 100 ημέρες και υπογράμμισε ότι στηρίζουμε την ανάπτυξη με νοικοκύρεμα, αλλά χωρίς να πληρώσουν οι αδύναμοι την κρίση. Εμείς είχαμε προειδοποιήσει και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις μεθοδεύσεις της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μπορεί να ζητείται σήμερα από μια κυβέρνηση 100 ημερών ν' απολογείται γι' αυτά. Οι τράπεζες διεθνώς είναι και αυτές υπόλογες για την κρίση -μαζεύουν χρήματα και δεν επενδύουν. Επεσήμανε, επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει σήμερα να γίνει εγγυητής της κοινωνικής συμφωνίας που έχει ανάγκη η χώρα και πρόσθεσε, επιπλέον, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι και ούτε θα επιτρέψω να γίνει κράτος.

    Ο πρωθυπουργός απάντησε εμμέσως και σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στη στελέχωση πολιτικών θέσεων στο δημόσιο τομέα τονίζοντας ότι η διαδικασία στελέχωσης που ακολουθείται μπορεί να είναι δύσκολη και χρονοβόρα για την κυβέρνηση αλλά είναι μεγάλο όφελος για την κοινωνία. Και επισήμανε τρεις δυσκολίες που συνάντησε η κυβέρνηση σε αυτή την προσπάθειά της. Η πρώτη αφορά στην ανυπαρξία μηχανισμών στο δημόσιο, που να αναλάβουν να φέρουν σε πέρας αυτές τις διαδικασίες. Η δεύτερη στο ότι δεν υπάρχει πουθενά καταγραφή ποιοι είναι όλοι οι φορείς και οι πολιτικές θέσεις που συμπληρώνονται από την κυβέρνηση και η τρίτη μια κακή παράδοση του παρελθόντος σύμφωνα με την οποία στη στελέχωση αυτών των θέσεων ή θα υπήρχαν άγνωστοι με πτυχία και ακαδημαϊκές περγαμηνές αλλά χωρίς εμπειρία ή με πολιτική αντίληψη και εμπειρία. Και τα δύο όπως είπε ο κ. Παπανδρέου αποκλειόταν να βρεθούν στο ίδιο άτομο. Τον συνδυασμό αυτό επιχειρεί να κάνει σήμερα η κυβέρνηση.

    Δήλωση Γ. Παπανδρέου στον Κόσμο του Επενδυτή

    "Δεν πρόκειται να γίνουμε κυβέρνηση υπό ομηρία. Εάν χρειαστεί, θα συγκρουστούμε για να υπερασπιστούμε τις θέσεις και τα δίκαια της χώρας".

    Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην εφημερίδα "Κόσμος του Επενδυτή" ερωτηθείς σχετικά με την αιφνίδια επιδείνωση του οικονομικού κλίματος. Διαβεβαιώνει μάλιστα ότι σε καμιά περίπτωση «δεν πρόκειται η κυβέρνηση να δεχθεί να πληρώσουν την κρίση τα αδύναμα στρώματα".

    "Δεν μπορεί αυτοί που συνεχίζουν να απολαμβάνουν παχυλές αμοιβές και να παίρνουν υψηλά μπόνους να μας λένε 'κόψτε τους μισθούς των εργαζομένων και των συνταξιούχων'» τόνισε ο κ. Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι "αυτοί που δημιούργησαν την κρίση δεν επιτρέπεται να θέλουν, τώρα, να λυθεί στις πλάτες και σε βάρος των πολλών που δεν ευθύνονται γι' αυτή".

    Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, "αυτοί που σχεδόν έξι χρόνια ανέχτηκαν όλες τις αλχημείες και τις σπατάλες της προηγούμενης κυβέρνησης δεν μπορούν να απαιτούν από μια νέα κυβέρνηση να λύσει σε 50 ημέρες όλα όσα επισώρευσε η κυβέρνηση Καραμανλή, ιδίως τον τελευταίο χρόνο". Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, συνιστά και "αντιδημοκρατική αντίληψη καθώς δεν λαμβάνεται υπόψιν η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού, που καταδίκασε μια συγκεκριμένη πολιτική και ενέκρινε μια άλλη με ιεραρχημένους στόχους, αναπτυξιακή και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επιστροφής στη δημοσιονομική τάξη".

    Συνεργασία για την προστασία των Πρεσπών

    "Οι τρεις πρωθυπουργοί στείλαμε μία κοινή επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Δανό πρωθυπουργό για την βούλησή μας να υπογράψουμε και επισήμως οι τρεις χώρες μία συμφωνία για την ανάπτυξη των Πρεσπών, με τρόπο που θα προστατεύει το περιβάλλον και θα αναδεικνύει την περιοχή αυτή, σε περιοχή ειρήνης, συνεργασίας, αλλά και ήπιας και ουσιαστικής ανάπτυξης, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό για τέτοιες περιοχές, για τη χώρα μας, αλλά και για τη συνεργασία μας ευρύτερα στα Βαλκάνια", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην Πύλη Πρεσπών, μετά την τριμερή συνάντηση του ιδίου και των πρωθυπουργών Αλβανίας και ΠΓΔΜ και τις διμερείς επαφές που είχε ξεχωριστά χθες με τους κυρίους Μπερίσα και Γκρουέφσκι αντιστοίχως.

    "Περάσαμε το μήνυμα στα Βαλκάνια και την ΕΕ ότι αυτή η οικονομική κρίση μπορεί να αντιμετωπισθεί αν αλλάξουμε μοντέλο ανάπτυξης και πάμε στην Πράσινη Ανάπτυξη" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το τρίτο μήνυμα "είναι ότι η Ελλάδα θέλει και παίρνει πρωτοβουλία, ώστε το 2014 να είναι χρονοδιάγραμμα - ορόσημο για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ".

    Αντιδράσεις

    Με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ τονίζει ότι: "Η οικονομική κρίση αποκαλύπτει ότι κερδοσκοπική-παρασιτική δράση δεν έχουν μόνο κάποιοι κακοί επιχειρηματίες, όπως ισχυρίζεται τώρα ο πρωθυπουργός, αλλά όλοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, είτε είναι στην πράσινη οικονομία είτε σε άλλο τομέα. Συνένοχη σε αυτό είναι η στρατηγική της ΕΕ την οποία έχουν συναποφασίσει και την υλοποιούν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Ο μόνος τρόπος για μην πληρώσει ο λαός και τις συνέπειες της κρίσης είναι να ξεσηκωθεί για να αποκρούσει τα προαποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα και να ανατρέψει την πολιτική τους".

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε: "Από το παραμύθι της ελληνικής οικονομίας έλειψε ο "δράκος", δηλαδή οι κακοί κερδοσκόποι. Αντί να εφευρίσκουμε "δράκους" για να τους κυνηγάμε, να επιστρατεύσουμε όσα υπολείμματα αποφασιστικότητας υπάρχουν για να βγάλουμε την χώρα από την οικονομική καχεξία. Χρειάζονται έργα και όχι λόγια".

    Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε: "Η κυβέρνηση έπεσε στην παγίδα να υιοθετήσει πλήρως το φόβητρο της χρεοκοπίας προκειμένου να χαμηλώσει τις προσδοκίες των πολιτών και να προλειάνει το έδαφος για σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Και τώρα τρέχει και δεν φτάνει για να αντιμετωπίσει την κερδοσοκοπία. Η κυβέρνηση έχει όμως βαριά ευθύνη γιατί έχει αποδεχθεί και συνοικοδομήσει ένα πολιτικό πλαίσιο που δένει τα χέρια στη χώρα μας. Το πολιτικό πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας, που δεν επιτρέπει στη χώρα μας να δανείζεται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κι έτσι είναι έρμαιη στις κερδοσκοπικές διαθέσεις αλλά και στις διαθέσεις όλων όσων στην Ε..Ε θέλουν η χώρα μας να γίνει το πειραματόζωο ίσως και προς γνώση και συμμόρφωση άλλων χωρών. Ο Πρωθυπουργός πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί ως δραστήριος Υπουργός Εξωτερικών και να αναλάβει ρόλο Πρωθυπουργού που θα προσπαθήσει να διεκδικήσει να αντιστρέψει το βέλος των πιέσεων προς την Ε.Ε".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΣΥΡΙΖΑ: Αιχμηρή ομιλία Α. Αλαβάνου&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Όλα έτοιμα για την εκλογή νέου προέδρου

    Είδηση: 30141

    [02] Όλα έτοιμα για την εκλογή νέου προέδρου

    Σαββατο, 28 11 2009 11:35

    Πέφτει σήμερα η αυλαία της προεκλογικής κούρσας για την προεδρία της ΝΔ και την Κυριακή στήνονται οι κάλπες για να ψηφίσει η βάση του κόμματος. Τη Χαλκίδα και τη Λαμία επισκέπτεται η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία την Παρασκευή σε συγκέντρωση στην Πλατεία Κοτζιά τόνισε πως όσοι πλήγωσαν την παράταξη δεν θα έχουν θέση στο κόμμα και τάχθηκε υπέρ ενός πολυσυλλεκτικού κόμματος, ανοιχτού στα νέα ρεύματα σκέψης. Την Κόρινθο και την Σπάρτη επισκέπτεται σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σε ομιλία του την Παρασκευή στο Ζάππειο εμφανίστηκε ενωτικός, σημειώνοντας ότι η ΝΔ θα γίνει ένα σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα, μακριά από "φέουδα" και "πολιτικά τζάκια". Με στελέχη και φίλους που τον στηρίζουν θα συναντηθεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Συνεδρίασε πριν απο λίγο η εφορευτική επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας και εξέτασε τα διαδικαστικά θέματα για την αυριανή ψηφοφορία.

    Όλα είναι έτοιμα για το μεγάλο πολιτικό και οργανωτικό εγχείρημα, την ανάδειξη προέδρου της ΝΔ από τη λαϊκή βάση του κόμματος, δήλωσε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των εκλογών Δημήτρης Σιούφας μετά από συνεδρίαση στη Ρηγίλλης. Απευθυνόμενος σε όλους όσοι θελήσουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία, υπογράμμισε ότι η ανάδειξη προέδρου από τη λαϊκή βάση του κόμματος είναι σημαντική κατάκτηση άμεσης δημοκρατίας, που οφείλουμε να τη θεμελιώσουμε με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή.

    "Όσοι νοιαζόμαστε να είμαστε παρόντες την Κυριακή να έχουμε υπόψη μας ότι εκλέγουμε όχι μόνο πρόεδρο, αλλά και τον επόμενο πρωθυπουργό".

    Δημήτρης Σιούφας

    "Εκπέμπουμε μήνυμα συμμετοχής, ενότητας και προοπτικής, είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να οργανώσουμε την εκλογή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο", ανέφερε ο κ. Σιούφας. Ο κ. Σιούφας είπε ότι θα υπάρχουν 1039 εκλογικά κέντρα στα οποία θα λειτουργούν 1584 εκλογικά τμήματα. Στις οκτώ χώρες της Ευρώπης θα υπάρχουν 64 εκλογικά τμήματα ενώ συνολικά θα είναι συνδεδεμένοι 3.516 ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Η διαδικασία θα αρχίσει στις επτά το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις επτά το απόγευμα. Εάν σε κάποια τμήματα υπάρχουν ουρές τότε η διαδικασία θα παραταθεί. Αποτελέσματα θα αρχίσουν να μεταδίδονται όταν θα υπάρχει ικανός αριθμός από το 20% των εκλογικών τμημάτων. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν θα είναι αντιπροσωπευτικό για το τελικό αποτέλεσμα. Σημειώνεται ότι τα αποτέλεσμα θα φτάσουν στην κεντρική εφορευτική επιτροπή στη Ρηγίλλης με δύο οδεύσεις, η μια μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και η δεύτερη με φαξ που θα έχει ειδικούς κωδικούς.

    Ντόρα Μπακογιάννη

    Παρουσία των περισσοτέρων στελεχών και βουλευτών του κόμματος που τη στηρίζουν, η Ντόρα Μπακογιάννη πραγματοποίησε την κεντρική της προεκλογική ομιλία στην πλατεία Κοτζιά. Η κ. Μπακογιάννη έστειλε για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους "πλήγωσαν την παράταξη το τελευταίο διάστημα" τονίζοντας πως "όσοι ζημίωσαν, όσοι πλήγωσαν την παράταξη, με εμένα στην ηγεσία, δεν έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία του αύριο. Ας ψηφίσουν άλλον αρχηγό."Η κα Μπακογιάννη για μια ακόμα φορά υπενθύμισε πως η ίδια δεν έφυγε ποτέ από τη Νέα Δημοκρατία.

    "Όταν κατέβηκα πρώτη φορά ως υποψήφια στην Α' Αθηνών, στις εκλογές του 1996, το σύνθημα και η υπόσχεσή μου ήταν ότι θα είμαι "στην πρώτη γραμμή". Και την τήρησα.

    Ντόρα Μπακογιάννη

    Σε όλες τις μεγάλες μάχες τις παράταξής μας κατέθεσα και την ψυχή μου για τη Νέα Δημοκρατία. Ήμουν εκεί και στις όμορφες και στις δύσκολες στιγμές. Ποτέ δεν φοβήθηκα, ποτέ δεν κρύφτηκα. Σήμερα, εδώ, στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας, σας δίνω μια νέα υπόσχεση", πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη. "Ότι μαζί θα αλλάξουμε, μαζί θα κερδίσουμε. Μαζί θα κάνουμε καλύτερη τη Νέα Δημοκρατία. Μαζί θα κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών. Μαζί θα κάνουμε καλύτερη την Ελλάδα. Και θα τηρήσω κι αυτή την υπόσχεση".

    Η κα Μπακογιάννη θα βρίσκεται το Σάββατο το μεσημέρι στη Χαλκίδα, ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση υποστηρικτών της στη Λαμία.

    Αντώνης Σαμαράς

    "Απόψε γκρεμίζονται οι μηχανισμοί, έχει γίνει μια δημοκρατική επανάσταση και η ίδια η βάση επέβαλε να ακουστεί η φωνή της".

    Τελείωσε αυτή η εποχή, είπε ο κ. Σαμαράς, και τόνισε ότι οι νεοδημοκράτες είναι υπερήφανοι για την ιδεολογική ταυτότητα που τους χάρισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. "Θα ξαναστήσουμε το κόμμα στα πόδια του, θα το κάνουμε ένα σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα, ένα κόμμα αξίων και αξιών" ανέφερε και σημείωσε: "Έχουμε διώξει δικούς μας από το κόμμα γιατί δεν μιλήσαμε για ιδεολογία και αξίες", κάνοντας παράλληλα λόγο για το κόμμα της μεγάλης κεντροδεξιάς. "Υπόσχομαι αξιοσύνη και αξιοκρατία παντού. Η ΝΔ θα είναι κόμμα μακριά από φέουδα, χωρίς κομματικά και πολίτικα τζάκια και με ανοιχτές τις πόρτες. Θα είναι κόμμα λαϊκό και όχι ομοσπονδία κομματικών τζακιών", είπε.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς,το βράδυ της Παρασκευής, μιλώντας στην κεντρική προεκλογική του ομιλία που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Ζαππείου είπε ότι στις επιθέσεις που δέχθηκε απάντησε με μήνυμα ενότητας και τόνισε ότι η βάση είναι ο εγγυητής αυτής της ενότητας. Έδωσε, ακόμη, ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ανάδειξης της ιδεολογίας της ΝΔ και όπως είπε, στην "απελευθέρωση από νοοτροπίες του παρελθόντος που μας κράτησαν μακριά από τις ιδέες μας".

    Παν.Ψωμιάδης

    "Κάποιοι βιάστηκαν να προσκυνήσουν το κράτος των Αθηνών"

    Ο κ. Ψωμιάδης, μιλώντας στο Σιδηρόκαστρο στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νομό Σερρών, αναφέρθηκε στην πορεία του στο κόμμα της ΝΔ, αλλά και στην ανάγκη να "βγει", όπως είπε, το κόμμα ενωμένο από την εκλογική διαδικασία. "Το ωραιότερο και πιο μαγεμένο ταξίδι της ζωής μου δεν το αφιερώνω σε κανέναν επώνυμο, αλλά στην οικογένειά μου και τους συνεργάτες μου και στον απλό, προδομένο και ξεχασμένο λαό της Νέας Δημοκρατίας", είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ψωμιάδης άφησε αιχμές για κάποια στελέχη της ΝΔ, λέγοντας ότι "κάποιοι δεν πήραν το μήνυμα, προσκύνησαν το κράτος της Αθήνας, τους μηχανισμούς και το σύστημα".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: "Μάχη της Αθήνας" στη ΝΔ

    Γ. Παπανδρέου: "Δεν πρόκειται να γίνουμε κυβέρνηση υπό ομηρία"&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Βατοπέδι: Οι πρώτες κλήσεις του ανακριτή

    Είδηση: 30137

    [03] Ρωσία: Εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας με 39 νεκρούς

    Σαββατο, 28 11 2009 11:06

    Τραγωδία στη Ρωσία όπου εκτροχιάστηκε αμαξοστοιχία 350 χιλιόμετρα από τη Μόσχα. Οι νεκροί μέχρι τώρα φτάνουν τους 39 και οι τραυματίες τους 100. Η εισαγγελία της Ρωσίας έδωσε εντολή να διενεργηθεί έρευνα για ενδεχόμενη τρομοκρατική ενέργεια μετά τον εντοπισμό κρατήρα κοντά στις ράγες, αλλά και τις μαρτυρίες που αναφέρουν ότι προηγήθηκε έκρηξη πριν από τον εκτροχιασμό. Η αμαξοστοιχία Νιέφσκι Εξπρές κατευθυνόταν στην Αγία Πετρούπολη, όταν εκτροχιάστηκαν τέσσερα από τα 14 βαγόνια του συρμού. Επιβάτες παγιδεύτηκαν κάτω από τα βαγόνια. Ορισμένοι κατάφεραν να βγουν ζωντανοί.

    Μάρτυρες μιλούν για μεγάλη έκρηξη πριν τον εκτροχιασμό στην περιοχή Νόβγκοροντ, 350 χλμ από τη Μόσχα. Η αμαξοστοιχία είχε ξεκινήσει από τη ρωσική πρωτεύουσα με προορισμό την Αγία Πετρούπολη, όταν λίγο μετά τις οκτώ και μισή το βράδυ σημειώθηκε η τραγωδία. Στο τραίνο επέβαιναν τουλάχιστον 660 ταξιδιώτες.

    Ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ ενημερώθηκε αμέσως για το συμβάν και ζήτησε να εξακριβωθούν το συντομότερο δυνατό τα αίτια του δυστυχήματος.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε το Σάββατο την "βαθειά λύπη"του και την υποστήριξή του προς την Ρωσία μετά από τον εκτροχιασμό του Εξπρές Νιέφσκι.

    Στην ανακοίνωση της προεδρίας τονίζεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος "θέλει να εκφράσει προς τις ρωσικές αρχές και τον ρωσικό λαό την συμπάθεια και την αλληλεγγύη της Γαλλίας για την τρομερή αυτή δοκιμασία".

    Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν την Παρασκευή στο Παρίσι για μία διμερή κυβερνητική σύνοδο κατά την διάρκεια της οποίας υπεγράφησαν πολλές σημαντικές οικονομικές συμφωνίες.

    Ο επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας σιδηροδρόμων της Ρωσίας Βλαντίμιρ Γιακούνιν δήλωσε στους δημοσιογράφους στο σημείο του δυστυχήματος, 350 χιλιόμετρα βόρεια της Μόσχας, ότι "υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία ότι...μία έκρηξη από ένα εκρηκτικό μηχανισμό είναι μία από τις εξηγήσεις για το δυστύχημα".

    Ρώσοι εισαγγελείς που έδωσαν εντολή για διενέργεια έρευνας για ενδεχόμενη τρομοκρατική ενέργεια και παράνομη κατοχή εκρηκτικών δεν διευκρίνισαν ποια μπορεί να είναι τα κίνητρα πίσω από την ενδεχόμενη επίθεση η σε βάρος ποιων στρέφονται οι υποψίες.

    Δημοσιογράφοι του πρακτορείου Ρόιτερ ανέφεραν ότι δεν είδαν κάποιο κρατήρα στις γραμμές για τον οποίο είχε κάνει λόγο νωρίτερα το πρακτορείο Ιντερφαξ.

    Την βαθειά λύπη για το συμβάν εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς με δήλωσή του στην Ουάσινγκτον.

    Εντολή για διενέργεια έρευνας για ενδεχόμενη τρομοκρατική ενέργεια

    Από το γραφείο του προϊσταμένου της εισαγγελίας της Ρωσίας δόθηκε εντολή για διενέργεια έρευνας για ενδεχόμενη τρομοκρατική ενέργεια μετά από τον εκτροχιασμό του Εξπρές Νιέφσκι,που είχε αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 39 και να τραυματιστούν 95 άνθρωποι σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

    Ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων δήλωσε ότι το δυστύχημα μπορεί να οφείλεται σε βομβιστική επίθεση. Το πρακτορείο Ιντερφαξ επικαλούμενο ανακοίνωση του γραφείου του εισαγγελέα,μετέδωσε ότι δόθηκε επίσης εντολή για διενέργεια έρευνας σχετικά με τις κατηγορίες για παράνομη κατοχή εκρηκτικών.

    Αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε,κατά το Ιντερφαξ,ότι στις γραμμές εντοπίστηκε κρατήρας διαμέτρου ενός μέτρου,ενώ αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι άκουσαν ένα ισχυρό κρότο λίγο πριν τον εκτροχιασμό.

    Τον Αύγουστο του 2007 είχε εκραγεί εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί σε ένα από τα βαγόνια τρένου του ίδιου τύπου και είχαν τραυματιστεί 60 άνθρωποι.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Σχεικό άρθρο:Ρωσία: Νεκροί και τραυματίες από εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας

    Μπαγκλαντές: Στους 32 ανέρχονται οι νεκροί, από το ναυάγιο του πορθμείου&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Ρωσία: Νεκροί και τραυματίες από εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας

    Είδηση: 30134

    [04] ΣΥΡΙΖΑ: Αιχμηρή ομιλία Α. Αλαβάνου

    Σαββατο, 28 11 2009 16:56

    Παρέμβαση με ομιλία στην 3η πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποίησε το Σάββατο ο Αλέκος Αλαβάνος, καταθέτοντας με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο, τις απόψεις του για την πολιτική περίοδο και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τόνισε στην ομιλία του ο κ. Αλαβάνος:

    "Το ενωτικό μας εγχείρημα, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι σε δύσκολη κατάσταση. Μπορεί όμως να απογειωθεί. Υπήρξε, σύμφωνα με διάφορες τοποθετήσεις, ένα εκλογικό αποτέλεσμα θετικό. Σε αυτό δεν είχα καμία προσωπική συμμετοχή.

    Οι τρεις βασικοί μας στόχοι στη φάση διακυβέρνησης της ΝΔ δεν πραγματοποιήθηκαν τελικά : Η ακύρωση του δικομματισμού. Η αλλαγή συσχετισμών μέσα στη ιστορική αριστερά, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Το πλατύ άνοιγμα στη νεολαία και τα πρωτοποριακά της στοιχεία. Και οι τρεις αυτοί στόχοι, αδιανόητοι κάποτε, αποδείχθηκαν ρεαλιστικοί. Κατακτήθηκαν στη διάρκεια της κούρσας. Και χάθηκαν και οι τρεις πριν τον τερματισμό. Για τελευταία φορά: Γνωρίζω ότι κανείς άλλος μέσα στην αίθουσα δεν έχει τόση ευθύνη όσο εγώ. Για πρωτοβουλίες μετά τις εκλογές του 2007. Για την υποτίμηση των μηχανισμών. Η αποτυχία είχε συντελεστεί ήδη πριν τις εκλογές".

    Προοπτικές

    Συνεχίζοντας ο πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: "Παρά τη σημερινή παρένθεση, έχουμε την τεχνογνωσία. Να σπέρνουμε τον φόβο στο σύστημα. Αυτό είναι το πιο αξιόπιστο κριτήριο της δύναμής μας Φόβο που προκαλείται όχι από την βία, αλλά από την ακαταμάχητη δύναμη της μαζικής λαϊκής δράσης. Φόβο που απορρέει από την ικανότητά μας να συγκρουστούμε και να ακυρώσουμε την πολιτική λειτουργία της εναλλαγής και να εγκαινιάσουμε μια νέα διαδρομή για όλη τη χώρα. Οφείλουμε να ξαναβρούμε το νήμα που χάσαμε.

    Δεύτερο : Η πρώτη ευκαιρία με την διακυβέρνηση της ΝΔ χάθηκε. Είμαστε σε πολύ πιο δύσκολη θέση. Όμως η δεύτερη ευκαιρία με το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να χαθεί. Δεν ταυτίζουμε το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ. Δεν αγνοούμε τις διαφοροποιήσεις του σε οικολογικά ή θεσμικά θέματα. Δεν κρίνουμε προθέσεις. Βλέπουμε όμως πολύ καλά ότι κινείται μέσα στα ασφυκτικά όρια που έχει θέσει το εγχώριο και ευρωπαϊκό κατεστημένο".

    Οικονομία και Ευρώπη

    Αναφερόμενος σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής και ευρωπαϊκής προοπτικής ο κ. Αλαβάνος είπε: "Η πραγματική κυβέρνηση δεν είναι στην Αθήνα. Είναι στις Βρυξέλλες. Τον Έλληνα Πρωθυπουργό παριστάνουν ο Ισπανός Αλμούνια, ο γάλλος Τρισέ, ο πορτογάλος Μπαρόζο. Καμιά αλλαγή δεν μπορεί να προωθηθεί στη χώρα μας με τον ευρωπαϊσμό που οδηγεί στην υποταγή στις Βρυξέλλες. Εδώ βρίσκεται ο γόρδιος δεσμός στην πολιτική της χώρας. Δεν είναι δυνατόν σήμερα, τις ώρες της "επιτήρησης", να μιλάμε σε εργάτες και αγρότες για ένα ΣΥΡΙΖΑ του "ευρωπαϊσμού". Δεν είναι δυνατόν τα μέλη και οι φίλοι μας να είναι αιχμάλωτοι μια μικρής ομάδας επαγγελματικών στελεχών μιας συνιστώσας που ακόμη δεν έχουν συναισθανθεί την ευθύνη τους από την υπερψήφιση του Μάαστριχτ. Όπως δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που δίνουμε την πιο δύσκολη μάχη για τον Δεκέμβρη τα ίδια στελέχη να αναμασούν την επίθεση της Παπαρήγα και του Καρατζαφέρη ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ και τη νεολαία. Όπως δεν είναι δυνατόν για τον ίδιο λόγο η δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ να είναι κλειδωμένη έξω από την εξώπορτα. Εδώ. Σε αυτή τη χώρα. Με την επιτήρηση να οδηγεί την οικονομία σε πάγωμα, την κοινωνία σε διάλυση, τον ρατσισμό σε άνθιση , τους εργαζόμενους σε ουρές ανέργων, τους νέους και τις νέες στη ματαίωση και τις ουσίες - μπορούμε να κάνουμε αυτό που τελικά δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν οι σύντροφοί μας στη Γαλλία ή στην Ιρλανδία ή στη Δανία. Ο κλήρος έχει πέσει στη χώρα μας και στην Αριστερά της. Διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις εδώ, στη χώρα μας, να συντρίψουμε τη συνθήκη του Μάαστριχτ".

    Εσωτερικά θέματα του ΣΥΡΙΖΑ

    Για τα εσωπαραταξιακά ζητήματα ο κ. Αλαβάνος σχολίασε: "Παγιδευόμαστε όμως εκ των έσω. Με την αφύπνιση των μηχανισμών, τις εξουσιαστικές λογικές, τις απολίτικες δράσεις. Με ρωτούν πολλοί: "Εξήγησέ μας". Καμία άλλη εξήγηση. Για καμία σαπουνόπερα. Θα είμαι όμως σαφής. Κανείς πια συμβιβασμός στο όνομα του κομματικού πατριωτισμού με τους μηχανισμούς. Ούτε σε προεκλογικές. Ούτε σε εκλογικές. Ούτε σε μετεκλογικές περιόδους. Αλλιώς, στο όνομα της κομματικότητας, πολλοί θα ήμασταν ακόμα στον Περισσό. Χαιρετίζω τις συντρόφισσες και τους συντρόφους που με απλά λόγια λένε : Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς διακρίσεις. Με τη θέλησή του. Τοπικές οργανώσεις με εξουσία. Υλοποίηση των αποφάσεων της Πρώτης Συνδιάσκεψης. Συνέδριο σε τακτό χρόνο. Χαιρετίζω τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν ήδη ανοίξει Μητρώο Μελών. Ίσως έχουν δίκιο. Αν δεν είμαστε τρελοί, ίσως να μην είμαστε στην αριστερά. Τρελοί από πόνο σε ένα σύστημα όπου χιλιάδες νέοι και νέες χάνονται κάθε χρόνο από ναρκωτικά, αυτοκτονίες, εργατικά ατυχήματα, θάνατο στην άσφαλτο. Τρελοί από παραισθήσεις , γιατί όταν βρίσκουμε φοιτητές και φοιτήτριες να διαδηλώνουν στους δρόμους βλέπουμε από πάνω τους να υπερίπτανται με φτερά οι παρέες των ΕΠΟΝιτών, των Λαμπράκηδων, των αντιδικτατορικών οργανώσεων.Τρελοί από προσδοκία για μια νέα γενιά που σωστά γυρνά την πλάτη στον κομματισμό χωρίς ορίζοντες. Που πονάει, που κλαίει, που αποτυχαίνει, που αποκλείεται κι είναι έτοιμη για ένα ειρηνικό Αντάρτικο πόλεων, που θα αμφισβητήσει , θα αφυπνίσει, θα εμπνεύσει όλη την κοινωνία. Τρελοί, για δέσιμο, από το όνειρο: Όπως μπόρεσε μια φούχτα αριστερών φοιτητών και φοιτητριών μέσα στη δικτατορία να εμπνεύσει όλη τη χώρα, μπορούμε και τώρα".

    Διαφορετικές κατευθύνσεις

    Στον αντίποδα με τις αντιλήψεις του κ. Αλαβάνου βρίσκεται ο πολιτικός προβληματισμός του Λεωνίδα Κύρκου. Αποσπάσματα από το βιβλίο του Λεωνίδα Κύρκου που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες "Λεωνίδας Κύρκος εκ βαθέων" και συγκεκριμένα μία συνέντευξή του που περιλαμβάνεται στο βιβλίο, δημοσιεύουν οι εφημερίδες. Μεταξύ άλλων, ζητάει να μπει τέλος στο πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ και να απαλλαγεί η Ανανεωτική Αριστερά από την καταστροφική της -όπως λέει- συνύπαρξη με το συγκεκριμένο μόρφωμα. Συμβουλεύει τους εκπροσώπους της Ανανεωτικής Πτέρυγας να δώσουν τη μάχη μέσα στο ΣΥΝ, όμως σε περίπτωση που -όπως λέει- οι ιδέες τους δεν εισακουστούν να αποχωρήσουν και να προχωρήσουν στη δημιουργία νέου κόμματος. Επιμένει στην ανάγκη συνάντησης του ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΝ, ενώ για τον Τσίπρα λέει πως μπορεί να του δοθεί ένα περιθώριο να δείξει τι ακριβώς μπορεί να εκφράσει, τι ακριβώς θέλει ο ίδιος και όχι ως προστατευόμενος του Αλέκου Αλαβάνου.

    Κύκλοι της Κουμουνδούρου σχολίαζαν πως "αν υιοθετούσαμε τις παραινέσεις του Λ. Κύρκου, αλλά και του Αλέκου Αλαβάνου, θα έπρεπε να εγκαταλείπαμε την προσπάθεια για την ενότητα της Αριστεράς και να προσθέταμε άλλη μία σελίδα στην ιστορία των διασπάσεών της".

    Δήλωση Φ. Κουβέλη

    Από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: "Εκείνο που προέχει για τον ΣΥΝ, σε σχέση και με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων και θέσεων που έχουν άμεση σχέση με το περιεχόμενο της πολιτικής της σύγχρονης Ανανεωτικής Αριστεράς. Ο ΣΥΝ οφείλει να υπερασπιστεί και να μην εκχωρήσει, με τον οποιονδήποτε τρόπο, το περιεχόμενο της Ανανεωτικής Αριστεράς. Η Ανανεωτική Πτέρυγα, σταθερά και αταλάντευτα, για τον σκοπό αυτό μάχεται, με τη βεβαιότητα ότι η κοινωνία την Ανανεωτική Αριστερά χρειάζεται".

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Επόμενο &gt;Γ. Παπανδρέου: "Δεν πρόκειται να γίνουμε κυβέρνηση υπό ομηρία"

    Είδηση: 30146

    [05] Στην OLYMPIC AIR 9 άγονες γραμμές

    Σαββατο, 28 11 2009 12:04

    Κατακυρώθηκε στην αεροπορική εταιρία OLYMPIC AIR το δικαίωμα αποκλειστικής εκμετάλλευσης από 01/12/09 έως 31/03/2010 εννέα (9) τακτικών αεροπορικών γραμμών, στις οποίες έχουν επιβληθεί υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας (άγονες γραμμές) έναντι οικονομικού αντισταθμίσματος 5.220.527 ευρώ από 6.220.527 ευρώ της αρχικής προσφοράς, μετά από αποδοχή της εταιρείας για μείωση του αντισταθμίσματος κατά 1.000.000 ευρώ, στα πλαίσια σχετικής πρόσκλησης της ΥΠΑ, κατόπιν εντολής του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππα.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έδωσε τις 9 άγονες γραμμές στην Olympic Air κατόπιν πιέσεων από τον Ανδρέα Βγενόπουλο ή επειδή πληρούσε τις προϋποθέσεις του σχετικού διαγωνισμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, σημείωσε ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει συγκεκριμένους τρόπους διαγωνισμού και ανάθεσης των γραμμών.

    "Καμία πίεση δεν δεχτήκαμε και σε καμία πίεση δεν ενδώσαμε", τόνισε ο κ. Πεταλωτής. Ο πλήρης κατάλογος των 24 αγόνων γραμμών και των εταιρειών που αναλαμβάνουν την εκτέλεση των δρομολογίων είναι ο εξής :

    ATHENS AIRWAYS (10 γραμμές με συνολικό αντιστάθμισμα για το τετράμηνο 1.561.250β¬) - Αθήνα - Ικαρία- Θεσσαλονίκη-Χίος - Αλεξανδρούπολη-Σητεία - Άκτιο-Σητεία- Αθήνα - Κύθηρα- Αθήνα- Κάρπαθος - Αθήνα-Σκιάθος - Θεσσαλονίκη-Κέρκυρα - Κέρκυρα-Άκτιο-Κεφαλονιά-Ζάκυνθος και - Θεσσαλονίκη-Σάμος

    SKY EXPRESS (5 γραμμές με συνολικό αντιστάθμισμα για το τετράμηνο 632.007β¬) Λήμνος-Μυτιλήνη, Χίος-Σάμος-Ρόδος, Αθήνα-Σκύρος, Θεσσαλονίκη-Σκύρος, Αθήνα-Σητεία και Θεσσαλονίκη-Καλαμάτα

    OLYMPIC AIR (9 γραμμές με συνολικό αντιστάθμισμα για το τετράμηνο 5.220.527β¬) Αθήνα-Αστυπάλαια, Αθήνα- Λέρος, Αθήνα-Μήλος, Ρόδος-Κάρπαθος, Κάσος-Σητεία, Αθήνα-Νάξος, Αθήνα-Πάρος, Ρόδος- Κως-Λέρος-Αστυπάλαια, Αθήνα-Κάλυμνος και Ρόδος-Καστελόριζο.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επόμενο &gt;Θωρακίζεται αντιπλημμυρικά ο Μαραθώνας

    Είδηση: 30138

    [06] Σλοβενία: 70.000 διαδηλωτές ζητούν αυξήσεις

    Σαββατο, 28 11 2009 18:47

    Στους δρόμους βγήκαν περίπου 70.000 Σλοβένοι φοιτητές, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, διεκδικώντας αυξήσεις στις αποδοχές και τα επιδόματά τους, αλλά και το σημαντικό αίτημα, δεδομένης της διεθνούς οικονομικής κρίσης, για χαμηλότερη ηλικία συνταξιοδότησης.

    Ήταν η μεγαλύτερη κινητοποίηση της τελευταίας τετραετίας και είχε πανεθνικό χαρακτήρα, με πολλούς Σλοβένους να φτάνουν στην πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα, με διάφορα μέσα μεταφοράς. Συγκεκριμένα τα αιτήματα ήταν, κατώτατος μισθός 600 ευρώ, (από 430 που είναι) και να καταργηθεί η ηλικία των 65 ετών, αδιακρίτως φύλου, ως νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης.

    Αρνητική ήταν η θέση του πρωθυπουργού Μπορούτ Παχόρ, που τόνισε ότι ότι μεγάλη αύξηση του κατωτάτου μισθού "θα περιορίσει την ανταγωνιστικότητα της σλοβενικής οικονομίας", όμως ο υπουργός Εργασίας Ιβάν Σβέλτικ ανήγγειλε ένα χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή αύξηση του σλοβενικού κατώτατου μισθού. Ο κ. Παχόρ απέκλεισε το ενδεχόμενο ικανοποίησης του αιτήματος για μείωση των ορίων συνταξιοδότησης.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό, Ρόιτερ, Γαλλικό

    Επόμενο &gt;ΠΟΕ: Επεισόδια στην Ελβετία

    Είδηση: 30149

    [07] ΠΟΕ: Επεισόδια στην Ελβετία

    Σαββατο, 28 11 2009 18:04

    Με δυναμικό τρόπο άρχισαν τα "προεόρτια" της τριήμερης υπουργικής συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που ξεκινά τη Δευτέρα στη Γενεύη. Διαδηλωτές έσπασαν τζάμια τραπεζών και καταστημάτων που πωλούσαν ρολόγια το κέντρο της Γενεύης, στο περιθώριο διαδήλωσης ενάντια στη διάσκεψη του ΠΟΕ.

    Η διαδήλωση ήταν ειρηνική, αλλά ομάδα διαδηλωτών αποσπάστηκε και με ξυλόσφυρα έσπασε τις τζαμαρίες της Credit Suisse, άλλων τραπεζών και την πρόσοψη της καφετέριας Στάρμπακς.

    Επίσης άλλοι διαδηλωτές άναψαν πυροτεχνήματα, ενώ η διαδήλωση εξελίχθηκε στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, όπου είχαν αναπτυχθεί δυνάμεις της αστυνομίας με εξάρτηση για την καταστολή των ταραχών.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ

    Σλοβενία: 70.000 διαδηλωτές ζητούν αυξήσεις &lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Σαουδική Αραβία: Φονικές πλημμύρες

    Είδηση: 30148

    [08] Σαουδική Αραβία: Φονικές πλημμύρες

    Σαββατο, 28 11 2009 15:09

    Οι σφοδρότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων ετών έχουν πλήξει φέτος τη Σαουδική Αραβία με συνέπεια τουλάχιστον 98 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους ανακοίνωσαν εκπρόσωποι των σωστικών συνεργείων και δήλωσαν ότι φοβούνται ότι δεκάδες ακόμα θαμμένα στη λάσπη πτώματα θα βρεθούν καθώς συνεχίζονται οι εργασίες εντοπισμού αγνοουμένων. Τα θύματα πνίγηκαν ή σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσαν γέφυρες ή παρασύρθηκαν οχήματα από τα ορμητικά νερά εξ αιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων που σαρώνουν από την Τετάρτη την περιοχή της παραλιακής πόλης της Τζέντα στην Ερυθρά Θάλασσα. Μεταξύ των νεκρών δεν συμπεριλαμβάνεται κανένας από τους προσκυνητές του ετήσιου προσκυνήματος των μουσουλμάνων στη Μέκκα για το χατζ, ανακοίνωσαν οι τοπικοί αξιωματούχοι.

    Η Τζέντα είναι το κύριο σημείο εισόδου των προσκυνητών για τη μετάβαση τους στη Μέκκα , η οποία απέχει 80 χιλιόμετρα. Εκατοντάδες άτομα διεσώθησαν όταν παγιδεύτηκαν από τα νερά, μετά την κατάρρευση των δύο μεγάλων γεφυρών στους κεντρικούς αυτοκινητοδρόμους που συνδέουν τα δύο άκρα της Τζέντα. Οι εφημερίδες γράφουν συνεχώς για το κακό αποχετευτικό σύστημα της πόλης, όπου πολλοί από τους κατοίκους διαμένουν σε αυθαίρετους οικισμούς ή σε κτίρια που έχουν οικοδομηθεί σε όχθες αποξηραμένων χειμάρρων και ποταμών. Περίπου 1,6 εκατομμύριο προσκυνητές καταφθάνουν ετησίως στη Σαουδική Αραβία από όλες τις μουσουλμανικές χώρες για το ιερό προσκύνημα στη Μέκκα , το χατζ.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    ΠΟΕ: Επεισόδια στην Ελβετία&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Μπαγκλαντές: Στους 32 ανέρχονται οι νεκροί, από το ναυάγιο του πορθμείου

    Είδηση: 30147

    [09] Μπαγκλαντές: Στους 32 ανέρχονται οι νεκροί, από το ναυάγιο του πορθμείου

    Σαββατο, 28 11 2009 13:57

    Συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο του υπερφορτωμένου πορθμείου στο Μπαγκλαντές. Ο τελευταίος απολογισμός αναφέρει ότι 32 άτομα έχουν χάσει τη ζωή εκ των οποίων τα 12 παιδιά, ενώ οι έρευνες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται κατά μήκος της όχθης του ποταμού που καταλήγει στη θάλασσα, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Όπως δήλωσαν αστυνομικοί και αυτόπτες μάρτυρες το πορθμείο M.V Coco-4 είχε αποπλεύσει χθες βράδυ από την Ντάκα και κατευθυνόταν στην παραλιακή πόλη Μπόλα, που απέχει 185 μίλια, με 1.500 επιβάτες αριθμός υπερτριπλάσιος του κανονικού επιτρεπομένου φορτίου. Πολλοί από τους επιβαίνοντες επέστρεφαν στα σπίτια τους για να γιορτάσουν με τις οικογένειες τους τη σημερινή μουσουλμανική γιορτή Αϊντ αλ Αντχα.

    Τα μέσα ενημέρωσης που βρίσκονται στον τόπο του δυστυχήματος μετέδωσαν ότι το πλοίο άρχισε να έχει εισροή υδάτων όταν η μία του πλευρά προσέκρουσε σε υπερυψωμένο σημείο της όχθης του ποταμού το οποίο δεν φαινόταν εξ αιτίας της πυκνής ομίχλης που επικρατούσε το βράδυ της Παρασκευής. Οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες κατόρθωσαν να βγουν στην ακτή κολυμπώντας αλλά περισσότεροι από 80 συνεχίζουν να αγνοούνται, δήλωσε ένας από τους διασωθέντες. Το πλοίο είναι νηολογημένο με χωρητικότητα 450 ατόμων.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Σχετικό άρθρο: Μπαγκλαντές :Tραγικό ναυάγιο πλοίου με ακαθόριστο αριθμό επιβατών

    Σαουδική Αραβία: Φονικές πλημμύρες &lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Ρωσία: Εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας με 39 νεκρούς

    Είδηση: 30145


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 28 November 2009 - 17:52:08 UTC