Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-11-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κόντρες για το Ασφαλιστικό
  • [02] Στη Βουλή οι συναντήσεις για το Ασφαλιστικό
  • [03] Συνάντηση Σιούφα με τους υποψηφίους
  • [04] Περαιτέρω διεύρυνση του κοινωνικού επιδόματος
  • [05] Ενθουσιασμός από τα πρώτα πειράματα στο CERN
  • [06] Αγώνας δρόμου για τον περιορισμό της γρίπης
  • [07] ΠΟΥ: Σοβαρές αλλεργίες από το εμβόλιο της GlaxoSmithKline στον Καναδά
  • [08] Πόρισμα για τις άγονες αεροπορικές γραμμές
  • [09] Περισσότερη διαφάνεια στα όπλα
  • [10] Επαφές του Γ. Παρβάνοφ με πολιτικούς φορείς
  • [11] Σύσκεψη Μιχ. Χρυσοχοϊδη, με στελέχη των ΛΣ, ΕΛΑΣ και ΕΥΠ
  • [12] Θ.ΚΑΣΣΙΜΗΣ:«Αυτοί που φοβούνται για την ενότητα να φοβούνται εκείνους που έχουν μάθει το μπες, βγες.»
  • [13] Αναθέρμανση των σχέσεών τους επιδιώκουν Τουρκία και Ισραήλ
  • [14] Αφγανιστάν: Στην τελική ευθεία για την απόφαση Ομπάμα
  • [15] Υπέρ της λύσης του Κυπριακού ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών
  • [16] Αβέβαιο μέλλον για την Opel
  • [17] Ανακοινώθηκαν τα πέντε -νέα- μέλη του Δ.Σ. της ΕΡΤ
  • [18] Και ομπρέλες Ομπάμα
  • [19] Η Κάρλα Μπρούνι είπε το ναι στον Γούντι ¶λεν
  • [20] ΥΠΕΚΑ: Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ο καθηγητής Α. Ζερβός
  • [21] Επεισοδιακή συνεδρίαση για τα εθνικά θέματα στη Βουλή
  • [22] Δράμα: Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στην Ονειρούπολη
  • [23] Β.ΜΑΓΓΙΝΑΣ:« Ιστορικές αλήθειες δεν είναι ανάγκη να λέγονται, διότι δυναμιτίζουν ένα περιβάλλον το οποίο πρέπει να μένει νηφάλιο.»
  • [24] Επαφές Παρβάνοφ στην Ελλάδα
  • [25] Διακοπή κυκλοφορίας στην εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών, στο ύψος του Αιγίου
  • [26] Συλλήψεις για ηλεκτρονική απάτη
  • [27] Διερεύνηση της εμπλοκής της Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ
  • [28] Κίνα: Εκτελέστηκαν για το μολυσμένο γάλα

    [01] Κόντρες για το Ασφαλιστικό

    Τριτη, 24 11 2009 15:24

    Την Πέμπτη πιθανότητα στη Βουλή αναμένεται να ξεκινήσει τελικά ο διάλογος για το Ασφαλιστικό. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης και ΚΚΕ, με αφορμή τον αποκλεισμό του Υπουργείου Εργασίας από συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που έγινε η αιτία της αναβολής της συνάντησης του κ. Λοβέρδου, με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεσμεύεται τα βάρη να μην μεταφερθούν στους εργαζoμένους και ότι επιθυμεί τον διάλογο, ενώ όσοι δεν τον επιθυμούν πράττουν αναλόγως. Το ΚΚΕ από την πλευρά του ζήτησε τη ζωντανή μετάδοση των συνομιλιών από την κρατική τηλεόραση. Να δώσει τις προτάσεις της για το Ασφαλιστικό στην δημοσιότητα ζήτησε από την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Τη Πέμπτη ανοίγει η αυλαία για το ασφαλιστικό πιθανότατα στη Βουλή για να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια. Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος προσέρχεται με συγκεκριμένες θέσεις που αφορούν, την εισφοροδιαφυγή, το περιορισμό της ανασφάλιστης εργασίας, τη διαδοχική ασφάλιση, τη περικοπή των υπέρογκων δαπανών υγείας και σε δεύτερο χρόνο την ενοποίηση ταμείων και επαναλαμβάνει ότι οι αποφάσεις δεν θα λειτουργήσουν εις βάρος των εργαζομένων.

    Tην ίδια ώρα, ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και του ΚΚΕ, με αφορμή τον διάλογο για το Ασφαλιστικό.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το διάλογο και σημείωσε ότι υπάρχει δέσμευση ότι τα βάρη του ασφαλιστικού συστήματος δεν θα μεταφερθούν στις πλάτες των απλών ασφαλισμένων. "Η όλη αυτή η κινδυνολογία που διακινείται δεν έχει κανένα αντίκρισμα αλήθειας", συμπλήρωσε.

    "..Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του για το τι λέει και τι πράττει..."

    Γιώργος Πεταλωτής

    κυβερνητικός εκπρόσωπος

    Ερωτηθείς εάν μετά τις δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και το περιστατικό με το ΠΑΜΕ, ο Περισσός ανοίγει μέτωπο με την κυβέρνηση, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι το κάθε κόμμα έχει τη δική του τακτική και πολιτική. Σημείωσε δε ότι ο ελληνικός λαός κρίνει και "φαίνεται ποιοι είναι υπέρ της προόδου και ποιοι υπέρ της στασιμότητας".

    "Αν θεωρείται ένα παιχνίδι "σικέ", που γίνεται ως διάλογος με όλους τους αντιπροσωπευτικούς φορείς που εκπροσωπούν τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, είναι θέμα του καθενός πώς εκφράζεται και αναλαμβάνει και την ευθύνη αυτών που λέει", τόνισε ο κ. Πεταλωτής, κληθείς να σχολιάσει δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα περί "σικέ παιχνιδιού."

    "Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του για το τι λέει και τι πράττει. Εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου, όσοι είναι υπέρ της απαγόρευσής του, πράττουν και αναλόγως. Το να ενοχοποιούμε το διάλογο για τα αποτελέσματα μιας πολιτικής, κάθε άλλο παρά βοηθάει στη δημοκρατία ", επισήμανε ο κ. Πεταλωτής.

    Κανείς δεν έχει δικαίωμα να εμποδίσει μια τέτοια συζήτηση δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η ουσία των προβλημάτων σε σχέση με το ασφαλιστικό έχει να κάνει με τη διασφάλιση των πόρων και την αξιοποίηση τους.

    Να μεταδοθεί ζωντανά ο διάλογος για το Ασφαλιστικό από την κρατική τηλεόραση ζήτησε το ΚΚΕ.

    "Μιας και η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, ισχυρίζονται ότι τους ενδιαφέρει η προκοπή της κοινωνικής ασφάλισης και το καλό των εργαζομένων, καθώς και η διαφάνεια, ας ζητήσουν τη ζωντανή μετάδοση από την κρατική τηλεόραση όλων των μεταξύ τους συναντήσεων και συζητήσεων. Θα είναι μία ευκαιρία να δει ζωντανά ο λαός την απάτη", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαΐλης.

    Στα χτεσινά γεγονότα αναφέρθηκε και το ΠΑΜΕ.

    "Μας κατηγορούν για αντιδημοκρατική και βίαιη συμπεριφορά. Για την κυβέρνηση - το ΣΕΒ - τη ΓΣΕΕ δημοκρατία είναι ότι συμφέρει τα κέρδη των μονοπωλίων για να θεριεύουν. Γιατί δεν πάμε στο διάλογο; Τι απέδειξε ο διάλογος τα προηγούμενα χρόνια; Χρησιμοποιήθηκε σαν δούρειος ίππος για τα εργατικά δικαιώματα, για να αφοπλιστεί η εργατική τάξη α)ασφαλιστικό (Ν. Σιούφα - Ρέππα - Πετραλιά), β) εργασιακές σχέσεις (μερική απασχόληση, δουλεμπορικά γραφεία κλπ.), γ) Ιδιωτικοποιήσεις (ΟΤΕ - Λιμανιών - Σκαραμαγκάς)", τονίζεται σε ανακοίνωσή του.

    Το απόγευμα το ΠΑΜΕ διοργάνωσε συλλαλητήριο στην Ομόνοια και σε 62 μεγάλες πόλεις, ενώ έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία στις 17 Δεκεμβρίου στους χώρους εργασίας όπου έχει τη πλειοψηφία στα σωματεία.

    Για αριστερή μπαρούφα έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης που επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του για συγχώνευση όλων των ταμείων.

    "Επιτέλους ας σοβαρευτούμε. Ο μέσος όρος ζωής έχει ανέβει κατά τα 10 χρόνια τις τελευταίες δεκαετίες. Μοιραίως θα δουλεύουμε παραπάνω αλλιώς θα τιναχθούν στον αέρα όλα τα ταμεία. Αυτό που χρειάζεται είναι ένας ενιαίος φορέας ασφάλισης που θα ιδρύσει μια τράπεζα αξιοποιήσεως των διαθεσίμων", τόνισε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αιβαλιώτης.

    Στόχος των οικονομικών και ευρωπαϊκών λόμπι είναι οι αλλαγές στην κατεύθυνση της διάλυσης του ασφαλιστικού, δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και τόνισε:"Δεν θα δώσουμε αυτή τη χαρά στην κυβέρνηση να δημιουργούμε φασαρία για το αν θα κουβεντιάσουμε ή όχι. Την καλούμε να δώσει δημόσια τις θέσεις της".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Αβέβαιο μέλλον για την Opel &lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Περαιτέρω διεύρυνση του κοινωνικού επιδόματος

    Είδηση: 29925

    [02] Στη Βουλή οι συναντήσεις για το Ασφαλιστικό

    Τριτη, 24 11 2009 12:41

    Την Τετάρτη θα ξεκινήσει τελικά ο διάλογος για το Ασφαλιστικό, αφού δεν κατέστη τη Δευτέρα δυνατή η πρώτη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ εξαιτίας του αποκλεισμού του υπουργείου από την συνδικαλιστική παράταξη ΠΑΜΕ, γεγονός που πυροδότησε έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Ο υπουργός εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι κινδυνολογεί για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό και επενδύει πολιτικά στα προβλήματα και όχι στις λύσεις τους, ενώ η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε για πόλεμο.

    Έντονες αντιδράσεις

    Την αντίδραση του υπουργού Εργασίας προκάλεσε η στάση συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, που εμπόδισαν τη Δευτέρα την είσοδο του υπουργείου στους κοινωνικούς εταίρους, με αποτέλεσμα την αναβολή τόσο των χθεσινών όσο και των σημερινών συναντήσεων.

    "Όταν σε κάποια ταμεία η φοροδιαφυγή έχει φτάσει το 25 και το 30% δεν μπορούμε να μην συζητάμε το θέμα" Γ. Κουτρουμάνης υφυπουργός Εργασίας

    Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε το ΚΚΕ για καταστροφική στάση, καθώς όπως είπε, ο Περισσός κινδυνολογεί για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, επενδύοντας πολιτικά στα προβλήματα και όχι στις λύσεις τους.

    "Κανείς δεν έχει δικαίωμα να εμποδίσει μια τέτοια συζήτηση" δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και διαβεβαίωσε ότι δεν θα μεταφερθούν βάρη στους εργαζόμενους.Η ουσία των προβλημάτων, πρόσθεσε, σε σχέση με το ασφαλιστικό έχει να κάνει με τη διασφάλιση των πόρων και την αξιοποίηση τους."Όταν σε κάποια ταμεία η φοροδιαφυγή έχει φτάσει το 25 και το 30% δεν μπορούμε να μην συζητάμε το θέμα" συμπλήρωσε.

    Συλλαλητήρια ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο Δημοσθένης Κουμπούρης, μέλος εκτελεστικής γραμματείας ΠΑΜΕ, έκανε λόγο για πόλεμο με την καπιταλιστική εργοδοσία.

    Θα χρησιμοποιηθούν, πρόσθεσε, όλες οι μορφές πάλης της εργατικής τάξης.

    Η συνδικαλιστική παράταξη διοργανώνει σήμερα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα ζητώντας σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους και προστασία των ανέργων.

    Στις 18.30 έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στην Ομόνοια.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 Σχετικά άρθρα: "Μπλόκο" του ΠΑΜΕ στο διάλογο για το Ασφαλιστικό

    Περαιτέρω διεύρυνση του κοινωνικού επιδόματος&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;ΗΠΑ: Σε ανάκαμψη η Γουόλ Στριτ

    Είδηση: 29911

    [03] Συνάντηση Σιούφα με τους υποψηφίους

    Τριτη, 24 11 2009 12:27

    Με περιοδείες, συγκεντρώσεις και αιχμές μεταξύ των υποψηφίων, η ΝΔ έχει μπει στην τελική ευθεία για την εκλογή νέου προέδρου. Τα διαδικαστικά τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Εκλογών, Δημήτρης Σιούφα, με τους τρεις υποψηφίους για την προεδρία της ΝΔ. Και οι τρεις υποψήφιοι κάλεσαν τον κόσμο να πάει την Κυριακή στις κάλπες, ενώ απέφυγαν κάθε πρόβλεψη για το αν το αποτέλεσμα θα κριθεί στο δεύτερο γύρο. Από την πλευρά του, ο κ. Σιούφας τόνισε ότι αυτό το άνοιγμα που κάνει η ΝΔ στην κοινωνία, είναι ευθύνη για όλους μας και για τώρα και για την επόμενη μέρα. Στο πλευρό του κ. Σαμαρά, τάχθηκε ο Σταύρος Δήμας.

    Διεργασίες εν όψει της ψηφοφορίας

    "Ήταν συνάντηση ευθύνης, όπου εξετάσαμε την όλη πορεία μέχρι την Κυριακή, όπου η ΝΔ κάνει ένα σημαντικό βήμα για την εκλογή αρχηγού από τη λαϊκή της βάση"

    Δημήτρης Σιούφας

    Τη συμφωνία τους σε όλα τα θέματα που αφορούν τη διαδικασία εκλογής αρχηγού εξέφρασαν οι τρεις υποψήφιοι για την ηγεσία της ΝΔ, μετά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Δημήτρη Σιούφα, το γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη και το γενικό διευθυντή της ΝΔ Μενέλαο Δασκαλάκη.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Σιούφας σημείωσε ότι συμφώνησαν σε όλα τα θέματα που αφορούν την εκλογή και για την πρώτη Κυριακή και για την επόμενη, εφόσον χρειαστεί.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και ότι υπήρξε συμφωνία σε όλα μεταξύ των υποψηφίων. "Καλούμε όλες τις Νεοδημοκράτισσες και τους Νεοδημοκράτες να συμμετέχουν. Είναι εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση η εκλογή αρχηγού. Με τη συνεργασία όλων όλα θα πάνε καλά".

    Σε ερώτηση για το εάν θεωρεί ότι θα χρειαστεί και επαναληπτική εκλογή, η κα Μπακογιάννη απάντησε "θα μιλήσει ο λαός".

    Ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι "συνεργαστήκαμε άριστα σε όλα τα θέματα. Συγχαρητήρια στην Οργανωτική Επιτροπή" και πρόσθεσε ότι "είναι μια γιορτή δημοκρατίας της ΝΔ". Σε ερώτηση για το αν εκτιμά ότι θα χρειαστεί δεύτερη Κυριακή, απάντησε ότι αυτά θα τα αποφασίσει ο κόσμος.

    Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δήλωσε: "Συνυπογράφω σε όλα, ενωμένοι μπορούμε να είμαστε πιο δυνατοί την επόμενη μέρα".

    Στο μεταξύ, κριτική στην κυβέρνηση άσκησε η Ντόρα Μπακογιάννη, με δήλωση που έκανε προσερχόμενη στη Ρηγίλλης. "Πενήντα ημέρες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση εμφανίζει σημάδια αποσύνθεσης", είπε η κα Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι "ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης λέει ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν κάνει καλά τη δουλειά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ακυρώνει αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου, η υπουργός Παιδείας διαπληκτίζεται δημοσίως με τον υφυπουργό, ο πρωθυπουργός βρίσκεται στον Αγιο Δομήνικο για τη Σοσιαλιστική Διεθνή".

    "Είναι η ώρα να συνειδητοποιήσει ο κ. Παπανδρέου ότι η χώρα έχει προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν τώρα και συντονισμένα" κατέληξε η κα Μπακογιάννη.

    Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σημείωσε ότι η ΝΔ θα έπρεπε πριν μιλήσει να σκέφτεται και να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τη χαώδη κατάσταση που έχει αφήσει.

    Περιοδείες και ομιλίες

    Τη στήριξή τους στη Ντόρα Μπακογιάννη δημοσιοποίησαν ο βουλευτής Γιάννης Πλακιωτάκης, η νεότερη σε ηλικία βουλευτής η Μίκα Ιατρίδη από τα Δωδεκάνησα, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Παπαστάμκος και ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος Λοΐζος Λοΐζος. Το βράδυ, η κα Μπακογιάννη θα μιλήσει σε συγκέντρωση Νεοδημοκρατών στην Παλλήνη.

    Υπέρ του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μίλησε σε συγκέντρωση στον Πειραιά, τάχθηκαν οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας και Σπύρος Ταλιαδούρος, καθώς και ο πρώην βουλευτής Ευάγγελος Πολύζος. Ανοιγόμαστε στην κοινωνία, σπάμε τα φέουδα και τους μηχανισμούς, πρέπει να ανοίξουμε το κόμμα και στους νέους ανθρώπους τόνισε ο κ. Σαμαράς μιλώντας το μεσημέρι σε φοιτητές της ΔΑΠ. Νέες προσχωρήσεις ανακοινώθηκαν στο πλευρό του υποψηφίου αρχηγού της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, αφού στο πλευρό του τάχθηκαν ο τέως βουλευτής Ηλείας Παναγιώτης Αδρακτάς, ο πρώην υφυπουργός ¶μυνας και βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας,ο τέως βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης και η πολιτεύτρια της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη Λιάνα Γούτα.

    Απόψε ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει σε συγκέντρωση γυναικών της ΝΔ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Στήριξη από Σ. Δήμα

    Τη στήριξή του στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά για την προεδρία της ΝΔ εξέφρασε σήμερα από το Στρασβούργο ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Σταύρος Δήμας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι: ''Στο πλαίσιο της εσωκομματικής διαδικασίας για την ανάδειξη Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για τη συζήτηση σημαντικών θεμάτων, όπως το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή.

    Είναι σαφές, όμως, ότι τα κόμματα της Ευρώπης, από όλο το πολιτικό φάσμα, ανάγουν πλέον τα ζητήματα αυτά σε θέμα πρώτης προτεραιότητας. Αυτή η τάση όχι μόνο δεν θα αναστραφεί, αλλά θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα. Με τον Αντώνη Σαμαρά είχα πολλές και συστηματικές συζητήσεις τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και πρόσφατα σχετικά με περιβαλλοντικά θέματα, με έμφαση ιδιαίτερα στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας.

    Με βάση το ενδιαφέρον του αυτό για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τις θέσεις του για την πολιτική προοπτική της Νέας Δημοκρατίας και τον κοινωνικό φιλελευθερισμό πιστεύω ότι η ανάδειξη του Αντώνη Σαμαρά στην προεδρία του κόμματος αποτελεί την καλύτερη επιλογή".

    Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης συνεχίζει την περιοδεία του στην Πελοπόννησο για συναντήσεις με στελέχη και φίλους της ΝΔ. Σήμερα, επισκέπτεται Σπάρτη, Τρίπολη και Ναύπλιο.

    Μιλώντας σε στελέχη του κόμματος στην Τρίπολη, ο κ. Ψωμιάδης σημείωσε: "Είμαι εδώ και η λέξη 'αποχωρώ' ή 'υποχωρώ' δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μου, διότι μπήκα για να μείνω κι όχι για να φύγω" και πρόσθεσε: "Μπήκα όχι για προσωπικό συμφέρον, αλλά για να περάσει κάποια στιγμή σ' αυτή την παράταξη ο λόγος του προδομένου, του ξεχασμένου νεοδημοκράτη. Γιατί σήμερα θυμήθηκαν ορισμένοι το καταστατικό, τις οργανώσεις, τα μέλη".

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης τόνισε πως "ιδιοκτήτης του κόμματος δεν είναι κανένας παρά μόνο ο λαός και πρέπει να ξαναγυρίσουμε στην κοινωνία, να ξαναμιλήσουμε με το λαό".

    Επανέλαβε ότι δεν θα στηρίξει κανέναν στο δεύτερο γύρο, σημειώνοντας ότι δεν χρωστάει σε κανένα και με κανέναν δεν κάνει παζάρια.

    Ο κ. Ψωμιάδης αυτή την ώρα συμμετέχει σε σύσκεψη στη ΝΟΔΕ Αρκαδίας και το απόγευμα θα μεταβεί στο Ναύπλιο, όπου θα περιοδεύσει στην αγορά της πόλης και θα μιλήσει σε στελέχη της ΝΔ.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, ο Λευτέρης Ζαγορίτης εξέφρασε την ανησυχία του για την επόμενη μέρα, αλλά και τη δυσαρέσκεια του γιατί κάποιοι εκ των υποστηρικτών των υποψηφίων -όπως είπε- έχουν ξεφύγει στις δηλώσεις τους.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΕΡΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικό άρθρο: ΝΔ: Κορυφώνεται η μάχη των υποψηφίων

    Επαφές Παρβάνοφ στην Ελλάδα&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Τριμερής συνάντηση στις Πρέσπες

    Είδηση: 29910

    [04] Περαιτέρω διεύρυνση του κοινωνικού επιδόματος

    Τριτη, 24 11 2009 14:11

    Διευρύνεται ακόμα περισσότερο η κλίμακα δικαιούχων για την χορήγηση του επιδόματος αλληλεγγύης με τροποποιήσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου λίγο πριν από τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Έτσι, όσοι οικογενειάρχες πέρυσι ήταν στην κατηγορία χαμηλού εισοδήματος και φέτος είναι άνεργοι θα πάρουν δύο φορές το επίδομα, ενώ το δικαιούνται και όσοι παίρνουν το ΕΚΑΣ, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ο υπουργός τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι μία πρώτη συνειδητή πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής τέτοιας εμβέλειας που όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα.

    Μεγαλύτερη ανάσα από το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης θα λάβουν οι οικογενειάρχες που ήταν άνεργοι μέχρι τις 3 Νοεμβρίου του 2010.

    Σύμφωνα με την τροποποίηση του Υπουργείου Οικονομικών, όσοι πέρυσι ήταν στην κατηγορία χαμηλού εισοδήματος και φέτος είναι άνεργοι θα πάρουν το επίδομα που τους αναλογεί και επιπλέον τα 400 ευρώ που δίδονται στους ανέργους.

    Έτσι: *Οικογένεια με 1 παιδί και εισόδημα έως 14.000 ευρώ θα λάβει συνολικά 1100 ευρώ (700+400) *με δύο παιδία και εισόδημα έως 15.500 ευρώ θα λάβει 1200 ευρώ (800+400) *με τρία και εισόδημα έως 22.000 ευρώ θα λάβει 1400 (1000+400) *με 4 και εισόδημα έως 23.500 ευρώ θα λάβει 1500 (1100+ 400) *με 5 και εισόδημα 25.000 ευρώ και άνω θα λάβει 1600 (1200+400)

    Το επίδομα δικαιούνται και όσοι παίρνουν το ΕΚΑΣ, ανεξαρτήτως ηλικίας και δεν θα μπορούν να το κατάσχουν οι τράπεζες για οφειλές.

    Την ίδια ώρα, η αλλαγή του ορίου από τις 600.000 στις 400.000 ευρώ για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι κάνουν λόγο για επιβάρρυνση 1 εκατομμυρίου πολιτών.

    Ο Υπουργός Οικονομικών πάντως ξεκαθαρίζει ότι η επιβάρυνση της έκτακτης εισφοράς αφορά μόνο 70.000 άτομα και στέλνει σαφές μήνυμα: "Η τρομοκρατία των τελευταίων ημερών που θέλει να δημιουργήσει κλίμα για να μην φορολογήσουμε την μεγάλη ακίνητη περιουσία, απλά δεν θα περάσει"

    Παράλληλα λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος για τη φορολογική μεταρρύθμιση και ενώ εντείνονται οι πιέσεις της Κομισιόν, αρκετοί κλάδοι δηλώνουν "έτοιμοι για πόλεμο" αντιδρώντας στο ενδεχόμενο της κατάργησης απαλλαγής από τον ΦΠΑ.

    Στην εισήγηση που έχει γίνει στον Υπουργό Οικονομικών περιλαμβάνεται η κατάργηση της απαλλαγής από ΦΠΑ της παροχής υπηρεσιών από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, υποθηκοφύλακες και δικαστικούς επιμελητές.

    Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στην πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτές οι υπηρεσίες υπόκεινται σε ΦΠΑ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Κόντρες για το Ασφαλιστικό &lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Στη Βουλή οι συναντήσεις για το Ασφαλιστικό

    Είδηση: 29916

    [05] Ενθουσιασμός από τα πρώτα πειράματα στο CERN

    Τριτη, 24 11 2009 15:13

    Σαμπάνιες άνοιξαν δέκα χιλιάδες επιστήμονες στο ευρωπαϊκό κέντρο πυρηνικών ερευνών CERN, στη Γενεύη, καθώς έλαβαν την πρώτη θετική ένδειξη, από το πρωτοφανές πείραμα αναπαράστασης της δημιουργίας του σύμπαντος. Το ζητούμενο ήταν να συγχρονιστούν σε ...σύγκρουση οι δέσμες πρωτονίων που κινούνται σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός στον αποκαλούμενο Μεγάλο Επιταχυντή.

    Η μεγάλη έκρηξη της γέννησης του σύμπαντος μπορεί να μην αναπαρασταθεί ποτέ στις ηλεκτρονικές οθόνες του CERN, όμως κι αυτή η πρώτη δοκιμή σε βάθος εκατό μέτρων από το έδαφος της Γενεύης ήταν μια απρόσμενα καλή αρχή.

    Ο τεράστιος κυκλικός επιταχυντής που κόστισε έξι δισ. ευρώ για την κατασκευή του και 29 εκατομμύρια ευρώ για την επισκευή του, αναπτέρωσε τις ελπίδες ότι ο χρόνος μπορεί να γυρίσει πίσω δεκατρία δισεκατομμύρια χρόνια.

    Δέσμες πρωτονίων στροβιλίστηκαν σχεδόν σε ταχύτητα φωτός και συγχρονιστήκαν τελικά σε σύγκρουση.

    Ως τα Χριστούγεννα δέκα χιλιάδες Ευρωπαίοι επιστήμονες ανυπομονούν να εκτιναχτεί η τάση από τα 450 δισ. βόλτ στο ένα τρισεκατομμύριο βόλτ , γιατί όσο πιο κοντά στην ταχύτητα του φωτός είναι η σύγκρουση αντίθετης ροής, τόσο πιο πολύ θα πλησιάζουν στην παραγωγή της αποκαλούμενης σκοτεινής ενέργειας .Της δύναμης που στις πρώτες στιγμές της δημιουργίας έδωσε ύλη και υπόσταση σε όλα τα μόρια, από τα αστέρια μέχρι και τον πλανήτη Γη. Το πείραμα του επιταχυντή μπορεί να αποκαλείται άπιαστο όνειρο, αλλά και ο μόνος τρόπος να απαντηθεί το ερώτημα από τι αποτελείται ο κόσμος μας.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ

    Επόμενο &gt;Έλληνας ερευνητής δημιουργεί ηλεκτρισμό από τη ροή του αέρα

    Είδηση: 29923

    [06] Αγώνας δρόμου για τον περιορισμό της γρίπης

    Τριτη, 24 11 2009 15:12

    Με ανησυχητικούς ρυθμούς εξαπλώνεται η γρίπη στη χώρα, καθώς ο αριθμός των ατόμων που έχουν νοσήσεις και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις μονάδες εντατικής παρακολούθησης των νοσοκομείων έφθασαν τους 24 με σοβαρότερη την περίπτωση ενός αγοριού 7 ετών στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για να καλυφθούν οι όποιες ελλείψεις παρουσιάζονται σε νοσοκομεία και εμβολιαστικά κέντρα.

    Εμβολιασμοί

    Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην πρόοδο του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων κατά της νέας γρίπης, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας ο εμβολιασμός συνεχίζεται και όπως τόνισε η υπουργός Υγείας στην εκπομπή της ΝΕΤ Πρώτη Γραμμή, όσες ελλείψεις σε εμβόλια παρουσιάστηκαν, θα καλυφθούν σήμερα.

    Η κ. Ξενογιαννακοπούλου αναφερόμενη στο θέμα της επάρκειας των εμβολιαστικών κέντρων και στο γεγονός ότι αρκετοί γονείς χρειάστηκε να πληρώσουν έως και 200 ευρώ κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου για ένα φαρυγγικό τεστ στα ιδιωτικά νοσοκομεία αφού οι γιατροί των δημοσίων δεν μπορούσαν να δεχθούν άλλα τέτοια τεστ ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες θα γίνει προσπάθεια ώστε να επεκταθούν τα εργαστήρια που υπάρχουν στο ινστιτούτο Παστέρ ώστε να επιταχυνθούν τα αποτελέσματα .

    Επίσης, για το φόβο της μετάλλαξης του ιού που προκαλεί την ανησυχία των επιστημόνων, η υπουργός υγείας τόνισε για το σοβαρό θέμα της μετάλλαξης ότι αν και έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τους ειδικούς, τα εμβόλια που έχουμε προμηθευτεί και στην Ελλάδα περιέχουν μέσα ανοσοενισχυτικό το οποίο παρέχει προστασία.

    Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη ΝΕΤ η υπουργός Υγείας, σε αγώνα δρόμου για την αύξηση λειτουργίας των κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, μέσα στο Δεκέμβριο, με την πρόσληψη προσωπικού, έχει επιδοθεί το υπουργείο καθώς η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση.

    Ακόμη, όσον αφορά στους φόβους για τις παρενέργειες του εμβολίου, σύμφωνα με απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η Ελλάδα δεν θα εισάγει το γαλλικό πανδημικό εμβόλιο για τη νέα γρίπη. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής τα συντηρητικά που περιέχονται στα γαλλικά εμβόλια είναι πολλαπλάσια, ενώ δεν παρέχουν στους ασθενείς προστασία έναντι των μεταλλάξεων.

    Εντός των πρώτων ημερών του Δεκεμβρίου πρόκειται να τεθούν άμεσα σε λειτουργία 95 από τα 150 κρεβάτια εντατικής, με προσλήψεις έκτακτου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ.

    Κρούσματα

    Παρά τις προσπάθειες των συναρμόδιων υπουργείων για τον περιορισμό του ιού, η γρίπη εξαπλώνεται ταχύτατα και μόνο το τελευταίο 24ωρο οκτώ ακόμη άτομα μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία σε σοβαρή κατάσταση. 47 πολίτες έχουν χρειαστεί νοσηλεία σε εντατική και εξ αυτών εξακολουθούν να νοσηλεύονται διασωληνωμένα 24 άτομα. Ανάμεσα τους και δύο υγιείς ένα αγοράκι 7,5 ετών και μια 40χρονη γυναίκα.

    Οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια παρουσίασαν άλλα 5 άτομα μετά την προσβολή τους από τον ιό της νέας γρίπης και νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας

    Ανάμεσά τους είναι μια έγκυος 35 ετών στον 4ο προς 5ο μήνα της κύησης. Οι άλλοι είναι 3 άντρες ηλικίας 42,55 και 48 ετών με βεβαρημένο ιστορικό και μία γυναίκα 69 ετών με επίσης βεβαρημένο ιστορικό.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία ήδη έχει νοσήσει το 4% του πληθυσμού δηλαδή περίπου 400.000 άτομα.

    Μέτρα Στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον περιορισμό της γρίπης, με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας καθορίζεται και ο εμβολιασμός των δασκάλων και των νηπιαγωγών, ενώ όπως δήλωσε η υπουργός ¶ννα Διαμαντοπούλου, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν τίθεται θέμα για κλείσιμο των σχολείων προ των εορτών. Επίσης, με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας προβλέπεται να κλείνουν και τα φροντιστήρια, εφόσον εμφανιστούν τέσσερα ή περισσότερα κρούσματα.

    Αναφερόμενη στο θέμα η υπουργός Παιδείας ¶ννα Διαμαντοπούλου δήλωσε: "Καταρχήν να τονίσω ξανά ότι η διακοπή της λειτουργίας των σχολείων γίνεται με σκοπό την επιβράδυνση της εξάπλωσης της διασποράς της νέας γρίπης στην ευρύτερη κοινότητα.

    Το Εθνικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της Πανδημίας της Νέας Γρίπης ύστερα από πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, ενέταξε και τους εκπαιδευτικούς στις ομάδες που ανήκουν σε υπηρεσίες απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Σύμφωνα με τον εθνικό σχεδιασμό ο εμβολιασμός θα αρχίσει από 1 Δεκεμβρίου.

    Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, ένα τμήμα θα κλείνει όταν υπάρχουν πάνω από 4 παιδιά με πυρετό πάνω από 38 βαθμούς κελσίου και ένα ακόμη σύμπτωμα Το ίδιο είναι υποχρεωμένοι να κάνουν και οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων

    Θα ενημερώνονται οι γονείς, ενώ την ευθύνη αναλαμβάνουν οι Νομάρχες και οι Νομίατροι μετά από εισήγηση των Διευθυντών των σχολείων.

    Πόρισμα για τις άγονες αεροπορικές γραμμές&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Διακοπή κυκλοφορίας στην εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών, στο ύψος του Αιγίου

    Είδηση: 29924

    [07] ΠΟΥ: Σοβαρές αλλεργίες από το εμβόλιο της GlaxoSmithKline στον Καναδά

    Τριτη, 24 11 2009 14:35

    Ασυνήθιστος αριθμός "σοβαρών" αλλεργικών αντιδράσεων στο εμβόλιο κατά του ιού H1N1 της πανδημικής νέας γρίπης καταγράφηκε πρόσφατα στον Καναδά, όπου ανακλήθηκε μια παρτίδα εμβολίων του φαρμακευτικού ομίλου GlaxoSmithKline, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο βρετανικός φαρμακευτικός όμιλος GlaxoSmithKline ανακοίνωσε ότι "συνεχίζει να ερευνά" το θέμα. Το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα.

    "Ένας ασυνήθιστος αριθμός σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων στο εμβόλιο καταγράφηκαν στον Καναδά", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Τόμας Έιμπραχαμ. "Οι καναδικές αρχές ανακάλεσαν μια παρτίδα του εμβολίου της GSK" και "διεξάγουν τις έρευνες" που είναι απαραίτητες για να διαπιστωθούν τα αίτια αυτών των αλλεργιών, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος χωρίς να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό των σοβαρών κρουσμάτων που εντοπίσθηκαν. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι ο ΠΟΥ δεν συνιστά αυτή τη στιγμή να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα εμβόλια και δεν αλλάζει τις συστάσεις του σχετικά μ' αυτά. "Πρέπει πρώτα να καταλάβουμε αυτό που συνέβη στον Καναδά", επέμεινε ο Έιμπραχαμ.

    Ρουμανία

    Το δεύτερο θύμα από τη νέα γρίπη θρηνεί η Ρουμανία. Πρόκειται για μια 58χρονη γυναίκα από το Μποτοσάνι (βορειοανατολική Ρουμανία), ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ρουμανίας, χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες.

    Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν άλλα 190 κρούσματα νέας γρίπης, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 2.258. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, κ. Αντριαν Στρέινου - Τσέρτσελ, προειδοποίησε πως ο ιός της νέας γρίπης έγινε ακόμα πιο επιθετικός και δήλωσε πως η κατάσταση είναι κρίσιμη, αφού - όπως είπε - "3.300 μέχρι 6.000 άτομα στη χώρα μπορεί να πεθάνουν από τον ιό της νέας γρίπης".

    Το πρώτο θύμα από τη νέα γρίπη, ήταν ένας 43χρονος άντρας από την επαρχία Σουτσεάβα. Το θύμα νοσηλευόταν από τις 15 Νοεμβρίου και η κατάστασή του επιδεινώθηκε γρήγορα εξαιτίας και άλλων προβλημάτων υγείας που ήδη αντιμετώπιζε: διαβήτη, παχυσαρκία και αρτηριακή υπέρταση. Το θύμα υπέκυψε κατά τη μεταφορά του με ασθενοφόρο σε άλλο νοσοκομείο.

    Βρετανία. Έρευνες από τον φαρμακευτικό όμιλο GlaxoSmithKline

    Ο βρετανικός φαρμακευτικός όμιλος GlaxoSmithKline ανακοίνωσε ότι "συνεχίζει να ερευνά" τους λόγους για τους οποίους μία παρτίδα του εμβολίου του κατά της πανδημικής νέας γρίπης H1N1 προκάλεσε κατά τα φαινόμενα σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα στον Καναδά. Εκπρόσωπος του ομίλου δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η εν λόγω παρτίδα ( η οποία, όπως είπε, στην πραγματικότητα δεν "ανακλήθηκε", απλώς ο όμιλος ζήτησε στις υγειονομικές αρχές να μην την χορηγήσουν στον πληθυσμό) περιελάμβανε 172.000 δόσεις του εμβολίου, έναντι των 7,5 εκατομμυρίων δόσεων που η GlaxoSmithKline είχε κυκλοφορήσει στη χώρα, με την ονομασία Arepanrix.

    Αυτή η παρτίδα φαίνεται πως προκάλεσε "ένα ελαφρώς πιο αυξημένο" ποσοστό ισχυρών αντιδράσεων από τις 1/100.000 που θεωρούνται αναμενόμενες από παρόμοια σκευάσματα, όπως ένα αναφυλακτικό σοκ, μία αλλεργική αντίδραση στην καρδιά ή τους πνεύμονες και οι οποίες θα μπορούσαν να αποβούν σε ορισμένες περιπτώσεις μοιραίες.

    Η εκπρόσωπος δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει πόσες δόσεις της επίμαχης παρτίδας χορηγήθηκαν. Είπε πάντως ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού συνεχίζεται κανονικά στον Καναδά, ενώ η GlaxoSmithKline και η δημόσια υπηρεσία υγείας του Καναδά συνεχίζουν να ερευνούν τα αίτια αυτής της κατάστασης. Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα στη Γενεύη ότι παρά τα περιστατικά αυτά δεν αλλάζει τη σύστασή του για τον εμβολιασμό του πληθυσμού σε μεγάλη κλίμακα, καθώς αυτός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισης του ιού που κρίνεται "επιθετικός". "Πρώτα απ' όλα πρέπει να κατανοήσουμε αυτό που συνέβη στον Καναδά", κατέληξε ο εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού.

    Βέλγιο:- ΠΟΥ και Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Ασφαλή τα εμβόλια κατά της γρίπης Α

    Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται τα κρούσματα της νέας "γρίπης των χοίρων" στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ συνεχίζονται κανονικά και οι εμβολιασμοί του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη εμβολιαστεί στην ΕΕ και οι αρμόδιοι έχουν καταγράψει μόνον "ελαφρές" παρενέργειες.

    Παρόλα αυτά, η καχυποψία των Ευρωπαίων πολιτών - και όχι μόνον - έναντι του εμβολίου παραμένει. Στον αντίποδα, 15.000 νέα κρούσματα της γρίπης καταγράφονται κάθε εβδομάδα μόνο στη Γερμανία. Σύμφωνα, μάλιστα, με το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο αριθμός αυτός αφορά μόνον στα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά.

    Σύμφωνα με τις ιατρικές αρχές των 27 χωρών μελών, όσοι εμβολιάζονται κατά της γρίπης Α, μπορεί να εμφανίσουν ορισμένες "ελαφρές" παρενέργειες, όπως πυρετός, πονοκέφαλος, ζαλάδα κι αλλεργικές αντιδράσεις. Συνεκτιμώντας τα στοιχεία αυτά, οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMEA), αποφάνθηκαν πως τα τρία εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά, Focetria, Pandemrix και Celvapan, είναι ασφαλή.

    Προσωπική υπόθεση ο εμβολιασμός αλλά...

    Πεπεισμένος, σε ό,τι αφορά στην ποιότητα και των τριών εμβολίων, εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Γκρέγκορι Χαρντλ. Μάλιστα, μιλώντας στη «ΝΒ», δήλωσε χαρακτηριστικά: "Πιστεύουμε πως όλα τα εμβόλια, που έχουν λάβει άδεια, είναι ασφαλή".

    Ο Χαντλ ανέφερε, επίσης, πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ, οι θάνατοι που συνδέονται με την γρίπη Α φθάνουν στους 6.750 ανά τον κόσμο. Τα περισσότερα θύματα καταγράφονται στη βόρεια και τη νότια Αμερική, ενώ στην Ευρώπη έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 350 άνθρωποι. Παρόλα αυτά, παραδέχτηκε πως οι Ευρωπαίοι πολίτες, που δεν ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, παραμένουν καχύποπτοι απέναντι στο εμβόλιο.

    Τι προτείνει, όμως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας; "Είναι βέβαια προσωπική υπόθεση του καθενός, το εάν θα κάνει ή όχι το εμβόλιο", πρόσθεσε ο Γκρέγκορι Χάρντλ και συνέχισε: "Για μας η λογική του εμβολίου είναι ξεκάθαρη: να αποφύγουμε θανάτους και παρενέργειες. Όπου, πάντως, έχουν σημειωθεί παρενέργειες είναι ελαφράς μορφής".

    Ανησυχία για τυχόν μεταλλαγές του ιού

    Όπως και να 'χει, όμως, ανησυχητικές - σχετικά με τη μάχη κατά της γρίπης Α - κρίνονται οι εξελίξεις σε Νορβηγία και Βρετανία, όπου διαπιστώθηκαν μεταλλάξεις. Σε ό,τι αφορά στη Βρετανία, επιστήμονες κατέγραψαν κρούσμα στελέχους του ιού της νέας γρίπης, που δεν εξουδετερώθηκε από το γνωστό Tamilflu. Πάντως, οι επιδημιολόγοι δε θεωρούν την εξέλιξη αυτή επικίνδυνη.

    Στη Γερμανία, οι ειδικοί του επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, προτρέπουν εδώ και μερικές μέρες τους γιατρούς και τις αρχές να καταγράφουν ως κρούσματα μόνον τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ιδρύματος Γκέρχαρντ Κράουζε, τόνισε: "Ζητήσαμε από τους γιατρούς να μην καταγράφουν τις υποψίες, αλλά μόνον τα πραγματικά κρούσματα".

    Πρόσθεσε, μάλιστα, πως "οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να προχωρούν σε ειδικές εξετάσεις μόνον όταν διαπιστώνουν κάτι ιδιαίτερο: όπως όταν νοσούν άτομα που δεν αναμένονταν ότι θα αρρωστήσουν ή όταν η θεραπεία δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Επόμενο &gt;Διπλασιάζονται οι θάνατοι στην Ευρώπη κάθε δύο εβδομάδες

    Είδηση: 29919

    [08] Πόρισμα για τις άγονες αεροπορικές γραμμές

    Τριτη, 24 11 2009 16:10

    Δεν προκύπτουν ενδείξεις ή υπόνοιες διάπραξης ποινικών αδικημάτων από υπαλλήλους ή άλλα πρόσωπα κατά τη διενέργεια του νυν διαγωνισμού για την 4μηνη ανάθεση 15 άγονων αεροπορικών γραμμών σημειώνει στο πόρισμά του ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής. Να σημειωθεί ότι στις 16 Νοεμβρίου 2009 ο πρόεδρος της Marfin Ανδρέας Βγενόπουλος σε συνέντευξη Τύπου είχε αφήσει αιχμές ότι ο αποκλεισμός της Olympic Air από το συγκεκριμένο διαγωνισμό ήταν μη σύννομος και είχε επιτεθεί προσωπικά κατά του υφυπυργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Νίκου Σηφουνάκη.

    Ο Δημήτρης Ρέππας κάλεσε την Τρίτη τον κ. Βγενόπουλο να ζητήσει συγγνώμη αφού αποδείχθηκε το άδικο των καταγγελιών του, ενώ ο Νίκος Σηφουνάκης χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για τον κ. Βγενόπουλο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "ο όποιος δημαγωγός και αυτοχρηζόμενος δημόσιος κατήγορος πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως σερίφης της χώρας".

    Αναφερόμενος στο θέμα με τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο ο κ. Ρέππας σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης σύμφωνα με το οποίο "δεν μπορούν να προκύψουν ενδείξεις ή υπόνοιες διάπραξης ποινικών αδικημάτων από υπαλλήλους ή άλλα πρόσωπα κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού για την επιδότηση άγονων αεροπορικών γραμμών από την ΥΠΑ" και κάλεσε τον επιχειρηματία να αναλάβει τις ευθύνες του και να ζητήσει συγνώμη από ανθρώπους και υπηρεσίες, όπως είπε, που με αστήρικτο τρόπο προσπάθησε να σκιάσει.

    "Γνώμονας είναι να υπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον με κανόνες και ανοιχτές διαδικασίες. Αντιλαμβανόμαστε τον ανταγωνισμό των επιχειρηματιών, η οποία θέλουμε να μετατραπεί σε άμυλα κοινωνικής ευθύνης", δήλωσε ο κ. Πέππας και πρόσθεσε ότι "ματαιοπονούν όσοι πιστεύουν πως μπορούν να τραυματίσουν τη σχέση μου με τον Νίκο Σηφουνάκη, γιατί η σχέση αυτή στηρίζεται στην βαθύτατη εκτίμηση που τρέφει ο ένας για τον άλλον".

    Από την πλευρά του ο κ. Σηφουνάκης είπε ότι ήταν επιλογή του να μην μιλήσει όλο αυτό το διάστημα, καθώς περίμενε το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και κατόπιν να τοποθετηθεί στην αναίτια, όπως είπε, επίθεση που δέχτηκε.

    Αναφέρθηκε στη διαδικασία του διαγωνισμού, λέγοντας ότι συμμετείχαν σ' αυτόν έξι εταιρίες και αποκλείστηκαν η Olympic Air και η Aegean Airlines και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ήρθε στην κυβέρνηση χωρίς εξαρτήσεις από συμφέροντα. "Η τηλεκαταγγελία σόου του κ. Βγενόπουλου είναι μόνο πολιτική καταγγελία. Η απάντησή μου λοιπόν είναι πολιτική", είπε και πρόσθεσε: «στη δημοκρατία ο λαός επιλέγει, με την ψήφο του τους εκπροσώπους του. Οι εκπρόσωποι του δρουν πολιτικά και οι επιχειρηματίες επιχειρηματικά. Οι εκπρόσωποι του λαού δίνουν λόγο σ' αυτόν και οι επιχειρηματίες σους μετόχους τους, όταν όμως απευθύνουν λόγο στην κοινωνία και το κράτος το κάνουν μέσω των συλλογικών τους οργάνων συνήθως.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σύσκεψη Μιχ. Χρυσοχοϊδη, με στελέχη των ΛΣ, ΕΛΑΣ και ΕΥΠ &lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Αγώνας δρόμου για τον περιορισμό της γρίπης

    Είδηση: 29930

    [09] Περισσότερη διαφάνεια στα όπλα

    Τριτη, 24 11 2009 15:44

    Περισσότερη διαφάνεια και τάξη επιχειρεί να βάλει ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην αγορά και στην προμήθεια οπλικών συστημάτων. Τον κώδικα δεοντολογίας, για τις επαφές αξιωματικών με εταιρείες οπλικών συστημάτων, έδωσε στη δημοσιότητα ο ΥΕΘΑ με στόχο την διαφάνεια και την προστασία του κύρους των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων. Μεταξύ των κανόνων δεοντολογίας προβλέπεται ότι για όλες τις συναντήσεις, συνομιλίες και επαφές -τις οποίες πλέον θα κάνουν μόνο τα αρμόδια στελέχη- θα ενημερώνεται εκ των προτέρων ο διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας, ο αρχηγός του κάθε επιτελείου και η γενική διεύθυνση εξοπλισμών. Μετά το πέρας της συνάντησης ή τηλεφωνικής συνομιλίας θα συντάσσεται πρακτικό και σε κάθε περίπτωση, ενημερωτικό σημείωμα που θα μπαίνει στον αντίστοιχο φάκελο.

    Όπως προβλέπεται, οι συναντήσεις, οι συνομιλίες και οι επαφές θα γίνονται μόνο με τους εξουσιοδοτημένους επισήμους εκπροσώπους εταιρειών που είναι αντισυμβαλλόμενες του ελληνικού δημοσίου ή μετέχουν σε ανοιχτή διαδικασία επιλογής όπλου. Τέτοιες εταιρείες είναι μόνο ο εταιρείες παραγωγής και όχι οι εταιρείες αντιπροσώπευσης. Επίσης, επιβάλλεται η πληροφορία για την πραγματοποίηση της συνάντησης, της συνομιλίας και εν γένει της όποιας επαφής, θα αναρτάται αυθημερόν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αμύνης. Σε άλλο σημείο των κανόνων δεοντολογίας, επισημαίνεται ότι οι κανόνες αφορούν και τις τυπικές και άτυπες επαφές που πραγματοποιούν κάποιοι απόστρατοι οι οποίοι επισκέπτονται το υπουργείο Αμύνης. Όπως επεσήμανε ο υπουργός, η παράβαση των κανόνων θα συνιστά -τουλάχιστον- πειθαρχικό παράπτωμα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ / ΝΕΤ-105,8

    Επεισοδιακή συνεδρίαση για τα εθνικά θέματα στη Βουλή &lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Επαφές Παρβάνοφ στην Ελλάδα

    Είδηση: 29928

    [10] Επαφές του Γ. Παρβάνοφ με πολιτικούς φορείς

    Τριτη, 24 11 2009 19:12

    Σειρά συναντήσεων είχε στη χώρα μας ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ. Μετά από συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, επεσήμανε, σε κοινές δηλώσεις με τον κ. Πετσάλνικο, τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και τη δυνατότητα διεύρυνσής τους.

    Στη συνέχεια ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή, τη γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη.

    Επίσης ο κ. Παρβάνοφ συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας στο πλαίσιο της ΕΕ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις κοινές προσπάθειες που κατέβαλαν και οι δύο τα προηγούμενα χρόνια για την προώθηση της συνεργασίας των χωρών στον ενεργειακό τομέα. Παράλληλα επιβεβαίωσαν το καλό κλίμα που επικρατεί στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. Ξεχωριστή θέση στις συνομιλίες τους είχε το θέμα του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, τονίζοντας την ανάγκη υλοποίησης του έργου.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Επόμενο &gt;ΥΠΕΚΑ: Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ο καθηγητής Α. Ζερβός

    Είδηση: 29937

    [11] Σύσκεψη Μιχ. Χρυσοχοϊδη, με στελέχη των ΛΣ, ΕΛΑΣ και ΕΥΠ

    Τριτη, 24 11 2009 17:41

    Η διακλαδική συνεργασία μεταξύ των τριών Σωμάτων ασφαλείας ήταν το μοναδικό θέμα που απασχόλησε την πολύωρη σύσκεψη που είχε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Μ. Χρυσοχοΐδης με τους υψηλόβαθμους επιτελείς της ηγεσίας της ΕΛΑΣ της ΕΥΠ και του Λιμενικού Σώματος.

    Σκοπός της συνάντησης ήταν η κατάρτιση ενιαίου σχεδίου δράσης για τη θωράκιση των συνόρων της χώρας, ειδικά από τα κυκλώματα προώθησης μεταναστών, που στερούνται ταξιδιωτικών εγγράφων, αλλά και ναρκωτικών από τα μέλη των διεθνούς δράσης κυκλωμάτων.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, στρατηγικός στόχος είναι να δημιουργηθούν συνθήκες αποτροπής, ώστε να μην χρησιμοποιείται η χώρα, ως διαμετακομιστικό κέντρο μεταναστών από την Ανατολή και την Β. Αμερική προς την Κεντρική, Δυτική και Β. Ευρώπη.

    Στην πολύωρη σύσκεψη κατέθεσαν τις απόψεις τους λιμενάρχες βασικών λιμανιών της χώρας, αστυνομικοί διευθυντές των αντίστοιχων περιοχών, ενώ παρών ήταν και ο Ιταλός αστυνομικός - συνάδελφος της Ιντερπόλ.

    Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αποφασίστηκε η δημιουργία διακλαδικού οργάνου με τη συμμετοχή των αρχηγών της ΕΛ.ΑΣ και του Λ.Σ., των γενικών γραμματέων Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, των διοικητών της ΕΥΠ και του ειδικού συμβούλου, Φώτη Νασιάκου.

    Επιπλέον, για την ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού θα ζητηθεί από τους Οργανισμούς Λιμένων να τηρούν τον Κώδικα ISPS Cod.

    Επόμενο &gt;Πόρισμα για τις άγονες αεροπορικές γραμμές

    Είδηση: 29933

    [12] Θ.ΚΑΣΣΙΜΗΣ:«Αυτοί που φοβούνται για την ενότητα να φοβούνται εκείνους που έχουν μάθει το μπες, βγες.»

    Τριτη, 24 11 2009 15:37

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Ντένια Σαρακίνη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα είναι μια σκληρή μάχη.»

    Θ.ΚΑΣΣΙΜΗΣ: « Δεν είναι δημοσκοπήσεις, διότι δεν ξέρουμε το εκλεκτορικό Σώμα. Όλη η μανία εκείνων των εξωθεσμικών εναντίον της Ντόρας, μου έχει δημιουργήσει ερωτηματικά πάρα πολλά.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Όταν λέτε εξωθεσμικών, ποιους εννοείτε;»

    Θ.ΚΑΣΣΙΜΗΣ: « Εκδοτών, επιχειρηματιών. Γιατί την χτυπάνε τόσο πολύ; Θα ψηφίσει πάρα πολύς κόσμος, αυτή είναι η ελπίδα μου και η προσδοκία μου. Πρέπει να φύγουμε από τους μηχανισμούς και να μπούμε στην κοινωνία. Πρέπει να εκλέξουμε έναν πρόεδρο, ο οποίος να μπορεί να απευθυνθεί στην ελληνική κοινωνία, όχι σε μια μικρή ομάδα, αν θέλετε καθαρή όπως την είπαν και ομοιογενή. Έχετε δει τις συγκεντρώσεις και των δυο υποψηφίων, έχετε δει ότι στην Ντόρα Μπακογιάννη βλέπετε νέες, φρέσκιες φάτσες, αυτοί κουβαλάνε οράματα μέσα, ιδέες καινούριες. Από την άλλη πλευρά ακούω διάφορα περί καθαρότητας. Εγώ, ως φιλελεύθερος από παιδί ανήκω στην παράταξη αυτή, δεν καταλαβαίνω αυτές τις λογικές.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το βασικό επιχείρημα του κου Σαμαρά είναι ότι έφυγε κόσμος και δεν σας ψήφισε στις τελευταίες εκλογές⦻

    Θ.ΚΑΣΣΙΜΗΣ: « Αυτός έφυγε και έκανε ένα κόμμα και ο κόσμος δεν πήγε μαζί του. Θα έρθει λοιπόν να μαζέψει τον κόσμο που έφυγε στενοχωρημένος από τη ΝΔ;»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αν η επόμενη μέρα στη ΝΔ βρει τον κόμμα της ΝΔ υπό την προεδρεία του Αντώνη Σαμαρά, η συνοχή του κόμματος και η ενότητα θα είναι δύσκολη.»

    Θ.ΚΑΣΣΙΜΗΣ: « Εάν λοιπόν η ΝΔ δεν φύγει από εμένα, εγώ φυσικά θα μείνω στη ΝΔ. Να μείνει στα πλαίσια και στο εύρος που όρισε πριν από 35 χρόνια ο ιδρυτής μας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Εάν μείνει εκεί με μια ανοικτή αγκαλιά για την ελληνική κοινωνία και εγώ εκεί θα είμαι και θα δίνω τον αγώνα μου. Αλίμονο όμως, αν αλλάξουν τα όρια αυτά και φύγει μακριά. Εμείς δεν έχουμε φύγει ποτέ από την παράταξη. Αυτοί που φοβούνται για την ενότητα να φοβούνται εκείνους που έχουν μάθει το μπες, βγες.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα υπάρξει αποτέλεσμα από την πρώτη Κυριακή;»

    Θ.ΚΑΣΣΙΜΗΣ: « Εγώ πιστεύω ναι, από τον πρώτο γύρο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Απάντηση στα αίτια της ήττας της 4ης Οκτωβρίου έχει δοθεί;»

    Θ.ΚΑΣΣΙΜΗΣ: « Τα κόλπα αυτά τα φτηνά, τα λαϊκίστικα, ελάτε να κάνουμε τώρα κριτική, ακούω και μερικούς μετά βδελυγμίας να βγαίνουν να μιλάνε για τον Κώστα Καραμανλή τώρα, όταν πριν 2-3 μήνες έκαναν άλλα πράγματα. Να μιλήσουμε για εκείνους που στην δύσκολη ώρα της ΝΔ μετά από τις ευρωεκλογές ενώ ήξεραν ότι χάνουμε σήκωσαν τα στήθη τους και στήριζαν την πολιτική της κυβέρνησης και σε εκείνους οι οποίοι κρύφτηκαν και δεν εμφανίστηκαν παρά μόνο μετά την ήττα για να πουν ότι δεν «είχαμε καμία σχέση με όλα αυτά, γινόταν εν αγνοία μας.»

    Επόμενο &gt;Β.ΜΑΓΓΙΝΑΣ:« Ιστορικές αλήθειες δεν είναι ανάγκη να λέγονται, διότι δυναμιτίζουν ένα περιβάλλον το οποίο πρέπει να μένει νηφάλιο.»

    Είδηση: 29929

    [13] Αναθέρμανση των σχέσεών τους επιδιώκουν Τουρκία και Ισραήλ

    Τριτη, 24 11 2009 16:22

    Την από κοινού επιθυμία τους για μια εκ νέου προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεών των χωρών τους εξέφρασαν σήμερα Τούρκοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι που συναντήθηκαν με αφορμή επίσκεψη του ισραηλινού υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ στην Τουρκία, ενώ έκαναν λόγο για "στρατηγική σύμπραξη". Κατά την έναρξη των εργασιών της μεικτής οικονομικής επιτροπής των δύο χωρών, ο ισραηλινός υπουργός μίλησε για "ιδιαίτερους δεσμούς" μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες είναι προσηλωμένες σε μια "στρατηγική σύμπραξη", μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    "Μοιραζόμαστε κοινές δημοκρατικές αξίες", σημείωσε επίσης ο ισραηλινός υπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του επιδιώκει τη συνέχεια των σχέσεων με την ¶γκυρα στον πολιτικό, στρατηγικό και οικονομικό τομέα.

    Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ισραηλινού αξιωματούχου στην ¶γκυρα από την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα, τον περασμένο χειμώνα, που είχε προκαλέσει έντονες επικρίσεις από την τουρκική πλευρά και πάγωμα των διμερών σχέσεων. Από την πλευρά του ο τούρκος υπουργός ¶μυνας Βετσντί Γκιονούλ, ο οποίος εκπροσωπεί τη χώρα του στην επιτροπή, δήλωσε ότι η Τουρκία βλέπει στους δεσμούς με το Ισραήλ μια "διαρκή προοπτική" και έχει στόχο την "εμβάθυνση και την ανάπτυξη των διμερών τους σχέσεων". "Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα διατηρήσουμε τη φιλία μας στο σωστό δρόμο", σημείωσε επίσης ο Μπεν Ελιέζερ. Επίσης, την Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη ο ισραηλινός υπουργός είχε δηλώσει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να συμβάλει στο να "μπουν τα πράγματα στη θέση τους" στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Συρίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ μιας νέας τουρκικής μεσολάβησης.

    Παράλληλα ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η ¶γκυρα προτίθεται να διαδραματίσει ένα ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, αν της το ζητήσουν. Ωστόσο, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν είχε αποκλείσει μια νέα μεσολάβηση από την Τουρκία. ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Επόμενο &gt;Κίνα: Εκτελέστηκαν για το μολυσμένο γάλα

    Είδηση: 29931

    [14] Αφγανιστάν: Στην τελική ευθεία για την απόφαση Ομπάμα

    Τριτη, 24 11 2009 14:47

    Εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινώσει ο Αμερικανός πρόεδρος τις αποφάσεις του για τη στρατηγική στο Αφγανιστάν και ιδιαίτερα σχετικά με την αποστολή εκεί επιπλέον στρατευμάτων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, έπειτα από μήνες διαβουλεύσεων της κυβέρνησης. Το τελευταίο κρίσιμο "πολεμικό συμβούλιο" πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, με πρωτοβουλία του Μπαράκ Ομπάμα, και με τη συμμετοχή των ανώτατων αξιωματούχων του.

    Κρίσιμο συμβούλιο

    "Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει στη διάθεσή του τις απαραίτητες πληροφορίες για να λάβει την απόφασή του και θα ανακοινώσει αυτή την απόφαση μέσα στις προσεχείς ημέρες" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς.

    Ο Ομπάμα συγκάλεσε το βράδυ της Δευτέρας για σχεδόν δύο ώρες ένα κρίσιμο πολεμικό συμβούλιο για το Αφγανιστάν, ενώ ο αμερικανός διοικητής στη χώρα αυτή ζητάει περίπου 40.000 επιπλέον Αμερικανούς στρατιώτες, πέραν των 68.000 που είναι ήδη αναπτυγμένοι εκεί.

    Ο Γκιμπς είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι η απόφαση θα ανακοινωθεί μετά τη γιορτή των Ευχαριστιών (26 Νοεμβρίου) και τις διακοπές που ακολουθούν, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ CNN: Afghanistan decision to come within days, White House says

    Επόμενο &gt;ΗΠΑ: Παράλυτος ο δράστης της επίθεσης στο Φορτ Χουντ του Τέξας

    Είδηση: 29921

    [15] Υπέρ της λύσης του Κυπριακού ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών

    Τριτη, 24 11 2009 15:29

    Αισιόδοξος ότι το Κυπριακό είναι πολύ κοντά στην "τελική του ευθεία" δήλωσε ο βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Κρις Μπράϊαντ, μετά τις συνομιλίες, που είχε στην Κύπρο, ενώ κάλεσε τους ηγέτες των δύο πλευρών να μην χάσουν την ευκαιρία που δίνεται για την οριστική επίλυση του θέματος. Μετά την οποία ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του στο νησί, ο κ. Μπράϊαντ ανέφερε πως «τώρα υπάρχει η ευκαιρία και η πιθανότητα εξεύρεσης λύσης» και κάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο να μην την χάσουν.

    «Αυτή ευκαιρία δεν πρόκειται να επαναληφθεί», είπε και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες έχουν φθάσει σε σημείο, από το οποίο μπορεί κανείς να δει την «τελική ευθεία». Ανέφερε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την περάτωσή τους.

    Αναφερόμενος στην προθυμία της χώρας του να συζητήσει το θέμα των εγγυήσεων, είπε ότι η Βρετανία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να επιτευχθεί μια λύση και αυτό θα είναι προς το συμφέρον της Κύπρου, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Βρετανίας και ευρύτερα.

    Εξάλλου, είπε ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά σημείωσε ότι «αν τον Δεκέμβριο φράξουμε το δρόμο στην Τουρκία, είναι σαν να της κλείνουμε το δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Βρετανία δεν θέλει να συμβεί αυτό».

    Πριν τη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, ο κ. Μπράϊαντ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος δήλωσε ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να ανοίξει ο διάλογος για τις εγγυήσεις.

    Όπως ανέφερε, «είναι φυσικό να αναμένει κάποιος ότι ο διάλογος θα αρχίσει, όχι για να επαναβεβαιωθεί το σημερινό καθεστώς των εγγυήσεων, αλλά ενδεχομένως για μια διαφοροποίηση, ή ένα χρονοδιάγραμμα τερματισμού των εγγυήσεων».

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Επόμενο &gt;Διερεύνηση της εμπλοκής της Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ

    Είδηση: 29927

    [16] Αβέβαιο μέλλον για την Opel

    Τριτη, 24 11 2009 19:24

    Αβέβαιο εξακολουθεί να παραμένει το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας Opel, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), το οποίο επικαλείται τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της General Motors και των γερμανικών κρατιδίων, που φιλοξενούν εργοστάσια της Opel. Όπως επισημαίνεται, άλλωστε, οι συζητήσεις αυτές δεν επέφεραν κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

    Βέβαια, η Opel, που είναι η ευρωπαϊκή θυγατρική του ευρισκόμενου στα πρόθυρα της χρεοκοπίας αμερικανικού κολοσσού General Motors (GM), διατηρεί μονάδες παραγωγής συνολικά σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες που είναι μέλη της ΕΕ. Επισήμως, οι χώρες αυτές ενδιαφέρονται μεν άμεσα για το μέλλον της Opel, απορρίπτουν δε έναν αγώνα δρόμου κρατικών επιδοτήσεων.

    Αυτό είναι, όμως, το μεγάλο ζητούμενο. Διότι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η GM (στην ουσία είναι πλέον κρατική, καθώς, έπειτα από τα δάνεια που της χορήγησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η πλειοψηφία των μελών του διοικητικού της συμβουλίου τοποθετήθηκαν από την Ουάσιγκτον), μετά το θέμα που προέκυψε με την άρνησή της να πουλήσει την Opel - παρά την αρχική της συγκατάθεση - έχασε την έξωθεν καλή μαρτυρία στα μάτια των Ευρωπαίων.

    Βοήθεια υπό προϋποθέσεις

    Παρ' όλα αυτά, όμως, η Βρετανία, η Ισπανία, η Πολωνία και το Βέλγιο, θέλουν να βοηθήσουν οικονομικά τον αμερικανικό κολοσσό, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προχωρήσει σε κλείσιμο μονάδων παραγωγής και σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό πως η φλαμανδική κυβέρνηση πρότεινε να βοηθήσει την Opel με 500 εκατομμύρια ευρώ, εάν διατηρηθεί το εργοστάσιο στην Αμβέρσα.

    «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρχουν μειονεκτήματα για άλλες περιοχές, που φιλοξενούν μονάδες παραγωγής της Opel», δήλωσε ο Φλαμανδός πρωθυπουργός Κρις Πέτερς. «Δεν έχω πρόβλημα - πρόσθεσε - υπό προϋποθέσεις, να βοηθήσουμε την Opel με κρατικές επιχορηγήσεις. Φυσικά, μεγάλες και μικρές χώρες προσπαθούμε να συνεννοηθούμε, ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».

    Από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση δεν βλέπει με καλό μάτι τις κρατικές επιδοτήσεις από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Το Βερολίνο δεν έχει ακόμα προσφέρει συγκεκριμένη βοήθεια στην General Motors. «Ο αμερικανικός όμιλος πρέπει να τα καταφέρει μόνος του με την εξυγίανση της εταιρείας», είπε ο νέος υπουργός Οικονομικών Μπρούντερλε. Δεν απέκλεισε, πάντως, να δοθούν κάποιες ενισχύσεις. ¶λλωστε, οι τέσσερις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής της Opel βρίσκονται στη Γερμανία, με το Ρίσελσχάιμ να αποτελεί την έδρα της εταιρίας. Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, πως η γερμανική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να επιδοτήσει με σημαντικά ποσά την Opel.

    Έκανε, όμως, στροφή 180 μοιρών, όταν η GM ανακάλεσε την απόφασή της για πώληση της θυγατρικής της σε εταιρεία ανταλλακτικών, καναδικών και αυστριακών συμφερόντων.

    Παρέμβαση του Ευρωπαίου επιτρόπου

    Ο αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν, κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών των ενδιαφερόμενων ευρωπαϊκών χωρών να σταματήσουν αυτόν τον άτυπο ανταγωνισμό μεταξύ τους για τις κρατικές επιδοτήσεις στην Opel. «Δεν θέλουμε μια αμερικανική εταιρεία να βγάζει θέσεις εργασίας σε ευρωπαϊκές χώρες στο σφυρί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επίτροπος.

    Τις εντυπώσεις αυτές, δηλαδή ότι η εταιρεία του προσπαθεί να βγάλει στο σφυρί θέσεις εργασίας, προσπάθησε να διασκεδάσει ο νέος πρόεδρος της GM στην Ευρώπη Νικ Ρέιλι: «Αναζητούμε υποστήριξη από κάθε κυβέρνηση, η οποία θα ήταν πρόθυμη να μας υποστηρίξει. Αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι έχουμε ήδη το σχέδιό μας και δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, η οποία μπορεί να μας ενισχύσει οικονομικά».

    Στόχος πάντως της GM είναι να συγκεντρώσει από τα ευρωπαϊκά κράτη περισσότερα από 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να κρατήσει ζωντανή τη θυγατρική της στην Ευρώπη. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο Νικ Ρέιλι δεν θέλησε να αποκαλύψει στοιχεία του σχεδίου εξυγίανσης της αμερικανικής εταιρίας.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «ΝΒ», σ' ένα ζήτημα, πάντως, κατάφεραν να συμφωνήσουν οι υπουργοί Οικονομικών στις Βρυξέλλες: ότι πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού.

    AΠΕ

    Επόμενο &gt;Κόντρες για το Ασφαλιστικό

    Είδηση: 29938

    [17] Ανακοινώθηκαν τα πέντε -νέα- μέλη του Δ.Σ. της ΕΡΤ

    Τριτη, 24 11 2009 17:48

    Τα ονόματα των προσώπων που θα αντικαταστήσουν τα πέντε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ που έχουν υποβάλει την παραίτησή τους γνωστοποίησε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Πρόκειται για τους κυρίους Ιωάννη Καλημέρη, Ηλία Μοσχονά, Γεώργιο-Ανδρέα Ζάννο, Στυλιανό Στεφάνου και Γεώργιο Ελενόπουλο, οι οποίοι θα κληθούν για ακρόαση από το ΕΣΡ.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΥΠΠΟ

    Επόμενο &gt;Δράμα: Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στην Ονειρούπολη

    Είδηση: 29934

    [18] Και ομπρέλες Ομπάμα

    Τριτη, 24 11 2009 14:41

    Μετά τα μπλουζάκια, τις κούπες και τα κουκλάκια, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έγινε και ...ομπρέλα μετά την επίσκεψή του στη Σιγκαπούρη υπό καταρρακτώδη βροχή.

    Οι μικροπωλητές στο Πεκίνο πωλούν έναντι δέκα ευρώ ομπρέλες παρόμοιες με αυτή που κρατούσε ο Ομπάμα όταν κατέβηκε από το αεροσκάφος Air Force One στην επίσκεψή του στην Κίνα την προηγούμενη εβδομάδα.

    Η φωτογραφία του Αμερικανού προέδρου να κρατά ο ίδιος την ομπρέλα του δημοσιεύτηκε σε όλες τις κινεζικές εφημερίδες και προκάλεσε θετικά σχόλια, για το πόσο απλός και σεμνός είναι ο Ομπάμα και το πως από την συμπεριφορά του θα μπορούσαν να διδαχθούν οι Κινέζοι ηγέτες.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επόμενο &gt;Ο εγκέφαλος του Μουσολίνι προσφέρθηκε προς πώληση σε ιστοσελίδα

    Είδηση: 29918

    [19] Η Κάρλα Μπρούνι είπε το ναι στον Γούντι ¶λεν

    Τριτη, 24 11 2009 14:50

    Αν και ουδεμία σχέση είχε μέχρι τώρα με την υποκριτική τέχνη, η καλλονή Κάρλα Μπρούνι Σαρκοζί ανακοίνωσε πως δέχτηκε την πρόταση του νεοϋορκέζου σκηνοθέτη Γούντι ¶λεν να συμμετάσχει σε κινηματογραφική ταινία που θα γυρίσει στο μέλλον.

    "Μου πρότεινε να παίξω στην επόμενη ταινία του. Δεν ξέρω ποιο ρόλο, αλλά του απάντησα ναι", δήλωσε η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας στο Canal Plus.

    "Δεν είμαι ηθοποιός. Ίσως να είμαι χάλια, αλλά δεν μπορούσα, στη ζωή μου, να αφήσω μια ευκαιρία όπως αυτή. Όταν θα είμαι γιαγιά, θα λέω πως γύρισα μια ταινία με τον Γούντι Αλεν", πρόσθεσε η ίδια.

    Η Κάρλα Μπρούνι είπε ακόμα πως πρόκειται για μια "απολύτως φανταστική ευκαιρία" και επανέλαβε πως δεν είναι ηθοποιός.

    "Ο Γούντι Αλεν μου ζήτησε πολύ ευγενικά να μην συμμετέχω σε άλλη ταινία πριν τη δική του. Αν γίνει αυτό θα είναι μια εμπειρία για μένα", πρόσθεσε.

    Τον Ιούνιο ο διάσημος Αμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός βρέθηκε στο Παρίσι και δήλωσε πως όνειρό του είναι να γυρίσει μια ταινία με την Κάρλα. "Είμαι σίγουρος πως θα είναι καταπληκτική. Έχει το χάρισμα και μια επαφή με το κοινό. Θα μπορούσα να της εμπιστευτώ οποιοδήποτε ρόλο", είχε πει χαρακτηριστικά.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επόμενο &gt;Χριστουγεννιάτικο Bazaar στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

    Είδηση: 29922

    [20] ΥΠΕΚΑ: Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ο καθηγητής Α. Ζερβός

    Τριτη, 24 11 2009 18:37

    Ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Αρθούρος Ζερβός θα είναι ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.

    Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε σήμερα ότι το Δημόσιο θα προτείνει τον κ.Ζερβό για τη συγκεκριμένη θέση, στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου.

    Ο κ.Ζερβός είναι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

    AΠΕ

    Επαφές του Γ. Παρβάνοφ με πολιτικούς φορείς &lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Επεισοδιακή συνεδρίαση για τα εθνικά θέματα στη Βουλή

    Είδηση: 29936

    [21] Επεισοδιακή συνεδρίαση για τα εθνικά θέματα στη Βουλή

    Τριτη, 24 11 2009 17:43

    Επεισοδιακή κατάληξη είχε η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής εξωτερικών και ¶μυνας της Βουλής με τους βουλευτές της ΝΔ να αποχωρούν από τη συνεδρίαση και να διαμαρτύρονται διότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ενώ δήλωσε πως η σημερινή κυβέρνηση δεν συζητά θέματα που αφορούν τους έλληνες πολίτες με ξένες κυβερνήσεις και τρίτες χώρες, εκτίμησε ότι σε αυτό το θέμα υπήρξε διολίσθηση επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης.

    Συγκεκριμένα, κατά την ενημέρωση της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας της Βουλής για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα, ο κ. Δημήτρης Δρούτσας είπε:

    «Κανένας διάλογος εφ' όλης της ύλης με την Τουρκία δεν γίνεται. Η Ελλάδα έχει καθαρές, ξεκάθαρες, θέσεις σε όλα τα θέματα. Αυτές τις θέσεις εμείς μεταφέρουμε κι αυτές συζητούμε. Στο θέμα της μειονότητας θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος: Η σημερινή κυβέρνηση δεν συζητά με ξένα κράτη θέματα που αφορούν έλληνες πολίτες. Σε αυτό υπήρξε διολίσθηση από την προηγούμενη κυβέρνηση.

    Αυτή η εντύπωση δόθηκε. Κι εμείς το φέραμε το θέμα αυτό στη σωστή του βάση»,δήλωσε ο Δ. Δρούτσας προκαλώντας την έντονη αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ στην Επιτροπή.

    Αντιδρώντας, οι βουλευτές της ΝΔ έκαναν λόγο για «πολιτική συκοφαντία αισχίστου είδους» και προειδοποίησαν ότι «θα εξαντλήσουν κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία, ώστε να αναγκαστεί είτε να ανακαλέσει ο κ. Δρούτσας, είτε να αποδείξει αυτά που ισχυρίστηκε».

    Είχαν, επίσης, προηγηθεί οι έντονες επικρίσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησαν για μυστική διπλωματία και ότι προσπάθησε να αποκρύψει την επιστολή του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, προς τον Έλληνα ομόλογό του Γ. Παπανδρέου. Μάλιστα ο βουλευτής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης κάλεσε τον αναπληρωτή Υπουργό των Εξωτερικών να διευκρινίσει αν στην επιστολή αυτή ο Τ. Ερντογάν θέτει και θέματα μειονότητας.

    Απαντώντας ο Δημήτρης Δρούτσας δήλωσε κατηγορηματικά ότι «καμία μυστική διπλωματία δεν γίνεται από την σημερινή κυβέρνηση, ούτε κανένα ίχνος μυστικής διπλωματίας υπάρχει, επειδή δεν δημοσιοποιήθηκε η σχετική επιστολή». Χαρακτήρισε «συνήθη τακτική» την επιστολή Ερντογάν και συνέχεια της συνάντησης που είχε ο Τούρκος πρωθυπουργό με το Γ. Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη ενώ διέψευσε ότι στο πλαίσιο της ελληνικής περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας που θα πραγματοποιηθεί στις Πρέσπες, κρύβονται προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για διαπραγματεύσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ σχετικά με το όνομα της ονομασίας της γείτονος.

    «Έχουμε και το δίκαιο με το μέρος μας και ξεκάθαρες θέσεις. Είναι αυτονόητο ότι οι δύο πρωθυπουργοί θα θίξουν το θέμα της ονομασίας, αλλά δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση», τόνισε ο κ. Δρούτσας.

    Ακόμα, επεσήμανε ότι η Ελλάδα πέτυχε να διαμορφώσει τη δική της "κόκκινη γραμμή", έχει ξεκάθαρη θέση και η μόνη καθαρή λύση είναι "ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό".

    «Σαφής προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι πρώτα η επίλυση του θέματος της ονομασίας. Η Ελλάδα δεν έχει λόγους να βιάζεται και δεν βιάζεται. Τη λύση, αν χρειαστεί, θα την επιβάλουμε όχι δια της ισχύος, αλλά δια της πειθούς»,επεσήμανε

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Δ. Δρούτσας στις «εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας»,χαρακτήρισε αυτονόητη την υλοποίηση του σημαντικού έργου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, ενώ γνωστοποίησε ότι έχει ήδη επιβεβαιωθεί διμερής συνάντηση Παπανδρέου - Λαβρώφ στο πλαίσιο της διάσκεψης του ΟΑΣΕ στις αρχές Δεκεμβρίου.

    ΥΠΕΚΑ: Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ο καθηγητής Α. Ζερβός &lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Περισσότερη διαφάνεια στα όπλα

    Είδηση: 29935

    [22] Δράμα: Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στην Ονειρούπολη

    Τριτη, 24 11 2009 16:36

    Το σπίτι και το ταχυδρομείο του ¶η Βασίλη "μετακομίζουν" στην Ονειρούπολη της Δράμας, το χριστουγεννιάτικο χωριό, που διοργανώνει ο δήμος Δράμας για έκτη συνεχή χρονιά. Η Ονειρούπολη θα λειτουργεί από τις 3 Δεκεμβρίου μέχρι τις 3 Ιανουαρίου. Σε μια έκταση 22 στρεμμάτων οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν μεταξύ άλλων το παραμυθόσπιτο, το "ατελιέ των ξωτικών", το σπίτι και το εργαστήρι του ¶η Βασίλη, τα σπίτια του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου, του "Χαμόγελου του Παιδιού" και του Αρκτούρου. Επίσης, θα μπορούν να παίξουν στο καρουζέλ και το παγοδρόμιο, αλλά και να περιηγηθούν στην πόλη με ένα από τα τρενάκια.

    Εξάλλου, στην Ονειρούπολη θα λειτουργεί χριστουγεννιάτικη αγορά, με φαγητά, γλυκά και είδη δώρων. Ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης, για την υλοποίηση της οποίας εργάστηκαν 800 εθελοντές, ανέρχεται σε 300 χιλιάδες ευρώ. "Στόχος μας είναι να δείξουμε ότι η Δράμα είναι ιδανικός τόπος προορισμού όλες τις εποχές του χρόνου", τόνισε ο δήμαρχος Δράμας, Θωμάς Μαργαρίτης, κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου.

    Τη διοργάνωση θα συμπληρώσουν περισσότερες από 100 εκδηλώσεις. Από αυτές ξεχωρίζει το έθιμο "Καραβάκια της Αγίας Βαρβάρας". Στις 3 Δεκεμβρίου, μαθητές θα συγκεντρωθούν στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και θα στείλουν αυτοσχέδια καραβάκια με κεριά στο κέντρο της λίμνης.

    Στη λίμνη αυτή, σύμφωνα με την παράδοση, υπήρχε κατά τους Βυζαντινούς χρόνους εκκλησάκι, το οποίο θεωρήθηκε θαυματουργό, γιατί το 14ο αιώνα βυθίστηκε μυστηριωδώς, προτού προλάβουν οι Τούρκοι κατακτητές να υλοποιήσουν την απόφασή τους να το μετατρέψουν σε τζαμί.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ανακοινώθηκαν τα πέντε -νέα- μέλη του Δ.Σ. της ΕΡΤ&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Έφυγε απο τη ζωή ο στιχουργός Ηρακλής Παπασιδέρης

    Είδηση: 29932

    [23] Β.ΜΑΓΓΙΝΑΣ:« Ιστορικές αλήθειες δεν είναι ανάγκη να λέγονται, διότι δυναμιτίζουν ένα περιβάλλον το οποίο πρέπει να μένει νηφάλιο.»

    Τριτη, 24 11 2009 15:34

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Αναστασία Ζήγου.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είναι το ασφαλιστικό, με αφορμή την επίσημη έναρξη διαλόγου. Θα θέλαμε ένα πρώτο σχόλιο σχετικά με το μπλόκο σε αυτό τον διάλογο από την πλευρά του ΚΚΕ.»

    Β.ΜΑΓΓΙΝΑΣ: « Το να μην παίρνεις μέρος σε ένα διάλογο και το να επικρίνεις και αυτόν καθαυτό τον διάλογο, αλλά και το περιεχόμενό του νομίζω ότι είναι απόλυτο δικαίωμα κάθε πολίτη και πολύ περισσότερο κάθε κόμματος. Αλλά αυτή η βίαιη αποτροπή του διαλόγου, δηλαδή να εμποδίζεις την διεξαγωγή του, νομίζω ότι υπερβαίνει τα όρια μέσα στα οποία πρέπει να κινούμαστε από πλευράς δημοκρατικής λειτουργίας. Νομίζω ότι είναι μια υπερβολή από πλευράς του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, μπορεί να γίνει πόλεμος απέναντι σε επιχειρήματα, σε αποφάσεις, απέναντι σε θέσεις, όχι όμως στη ματαίωση μιας απολύτου δημοκρατικής λειτουργίας που είναι η διεξαγωγή ενός διαλόγου.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Διάλογος από μηδενική βάση, παγώνουν οι όποιες ρυθμίσεις σε ό,τι έχουν να κάνουν με τα όρια για τις ανήλικες μητέρες, οι ρυθμίσεις Πετραλιά. Αυτή μεταρρύθμιση έπεσε ουσιαστικά στο κενό;»

    Β.ΜΑΓΓΙΝΑΣ: « Εκτιμώ ότι είναι λάθος να μην συνεχίζει μια κυβέρνηση αυτά τα οποία έκανε μια προηγούμενη κυβέρνηση . Επί των ημερών μου, όσα βρήκα και βρήκα αρκετά τόσο από ρυθμίσεις του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, όσο και από ρυθμίσεις του Δημήτρη Ρέππα. Όλες αυτές τις ρυθμίσεις τις έθεσα σε εφαρμογή. Το ίδιο εκτιμώ ότι θα έπρεπε να έχει κάνει και η σημερινή κυβέρνηση. Διαδοχικές κυβερνήσεις πρέπει να παίρνουν μέτρα, να κάνουν ρυθμίσεις και η μια να συνεχίζει πάνω στο σημείο που άφησε τα πράγματα η προηγούμενη. Είναι βέβαιο ότι κάποιες ρυθμίσεις βρίσκουν αντίθετους κάποιους πολίτες. Δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση με την οποία να συμφωνεί το 100% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Και βεβαίως το κακό κορυφώθηκε στην δεκαετία του ¨80, όπου έγιναν πάρα πολλές χαριστικές και ευνοιοκρατικές ρυθμίσεις που οδήγησαν το σύστημα εδώ που το οδήγησαν. Η αντίδραση των κοινωνικών ομάδων είναι δεδομένη. Το θέμα είναι ότι πρέπει να υπάρχουν ήπιοι τρόποι, μπορείς όμως σε κάποιον που έχει ένα βάθος χρόνου για να συνταξιοδοτηθεί, να του πεις ότι θα προστεθούν κάποια χρόνια. Δεν είναι δηλαδή επιχείρημα το ότι κάποιοι αντιδρούν, δεν συνεχίζω και δεν εφαρμόζω κάποια πολιτική. Υπάρχει μια αντικειμενική ανάγκη, εδώ υπάρχουν ένα τεράστιο έλλειμμα, χρέος, αυτό πως θα αντιμετωπιστεί; Ο ρυθμός αυτού του δανεισμού πρέπει να ανακοπεί και κάποια στιγμή να σταματήσουμε να δανειζόμαστε. Πάντα υπάρχουν αντιδράσεις, δεν μπορεί μια κυβέρνηση, αν είναι σοβαρή να κάνει πίσω και να καταργεί ιδίως ό,τι έχει κάνει η προηγούμενη.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Να έρθουμε στα τεκταινόμενα στη ΝΔ. Έχουν ανέβει προκλητικά οι τόνοι της αντιπαράθεσης και με προσωπικούς πολιτικούς χαρακτηρισμούς, ειδικά από την πλευρά των υποστηρικτών της κας Μπακογιάννη.»

    Β.ΜΑΓΓΙΝΑΣ: « Και εμένα με θλίβει αυτή η ακραία τοποθέτηση ορισμένων από τους υποστηρικτές, είτε της κας Μπακογιάννη, είτε του κου Σαμαρά. Ακόμη και ιστορικές αλήθειες δεν είναι ανάγκη να λέγονται, διότι δυναμιτίζουν ένα περιβάλλον το οποίο πρέπει να μένει νηφάλιο. Είναι θέμα κυρίως των δύο επικεφαλής, παρά τα όποια προβλήματα, τις όποιες τριβές, τον όποιο καβγά που πιθανόν να υπάρξει, στο τέλος δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Είναι όμως στο χέρι και στην συμπεριφορά των δύο, της κας Μπακογιάννη και του κου Σαμαρά και πιστεύω ότι οι δυο τους θα παίξουν υπεύθυνα τον ρόλο τους.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχετε καταλήξει ποιον θα υποστηρίξετε στις εκλογές της Κυριακής;»

    Β.ΜΑΓΓΙΝΑΣ: « Ναι, στηρίζω την Ντόρα Μπακογιάννη, είναι μια ώριμη, μια νουνεχής, μια συνετή πολιτικός με μακρά εμπειρία, ένα ανοιχτό μυαλό προς ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.»

    Θ.ΚΑΣΣΙΜΗΣ:«Αυτοί που φοβούνται για την ενότητα να φοβούνται εκείνους που έχουν μάθει το μπες, βγες.»&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ « Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης δίνει κάποιες ανάσες προσωρινές στο σύστημα, δεν λύνει το πρόβλημα.»

    Είδηση: 29926

    [24] Επαφές Παρβάνοφ στην Ελλάδα

    Τριτη, 24 11 2009 14:45

    Νέα δυναμική, αναπτύσσεται στις ελληνο-βουλγαρικές σχέσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλέον και αυτή επιβεβαιώθηκε κατά την τριήμερη επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνωφ, στην Αθήνα, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Κοινή βούληση των δύο χωρών η στήριξη της Ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων.

    Τόσο στις κατ΄ιδίαν επαφές των δυο ανδρών όσο και στις διευρυμένες συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών , διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης κυρίως στον νευραλγικό τομέα της ενέργειας αλλά και την διασυνοριακή συνεργασία, ενώ υπογραμμίστηκε η στρατηγική βούληση των για ισότιμη συμμέτοχη των Δυτικών Βαλκανίων στην οικοδόμηση της νέας Ευρώπης.

    Ο Κάρολος Παπούλιας αντάλλαξε απόψεις με το Βούλγαρο πρόεδρο για τις τρέχουσες εξελίξεις στην ΝΑ Ευρώπη, κυρίως για το Κόσσοβο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, για το Κυπριακό και για την ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας.

    Ακόμα ενημέρωσε τον κ. Παρβάνοφ για τη θέση της Ελλάδος σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ.

    Με αφορμή τη λειτουργία μέχρι το 2010 της μεθοριακής διάβασης Κομμοτηνής-Μάκαζα, ο κ. Παρβάνοφ ζήτησε να ανοίξουν και άλλες μεθοριακές διαβάσεις, καθώς και τοπικές μεθοριακές διαβάσεις πολύ σημαντικές για τον τοπικό πληθυσμό των περιοχών.

    Τέλος ο κ. Παρβάνοφ τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να ακούγεται ο λόγος των τριών χωρών μελών της ΕΕ της Βουλγαρίας της Ελλάδας και της Ρουμανίας, όσον αφορά στην πολιτική για τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα.

    Το απόγευμα ο Βούλγαρος πρόεδρος θα έχει κατ ίδιαν συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων. Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, αμέσως μετά την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου από τη σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στον ¶γιο Δομίνικο.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Περισσότερη διαφάνεια στα όπλα&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Συνάντηση Σιούφα με τους υποψηφίους

    Είδηση: 29920

    [25] Διακοπή κυκλοφορίας στην εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών, στο ύψος του Αιγίου

    Τριτη, 24 11 2009 13:54

    Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρία "Ολυμπία Οδός", θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών, στο ύψος του Αιγίου, από σήμερα Τρίτη 11 το βράδυ έως στις 6 το πρωί της Τετάρτης, προκειμένου να γίνουν εργασίες για την αποκατάσταση του ασφαλτοτάπητα. Η διακοπή της κυκλοφορίας θα γίνει από το ύψος του 183ου χιλιομέτρου, έως το ύψος του 172ου χιλιομέτρου. Έτσι, το ρεύμα κυκλοφορίας προς Πάτρα θα εκτρέπεται μέσω του κόμβου Ανατολικού Αιγίου στην παλαιά εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών και θα εισέρχεται πάλι στη νέα εθνική στο ύψος του ανισόπεδου κόμβου Σελιανιτίκων. Από την άλλη πλευρά, το ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα θα εκτρέπεται μέσω του ανισόπεδου κόμβου Σελιανιτίκων στην παλαιά εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών και θα εισέρχεται πάλι στη νέα εθνική, στο ύψος του κόμβου Ανατολικού Αιγίου.

    Αγώνας δρόμου για τον περιορισμό της γρίπης&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Συλλήψεις για ηλεκτρονική απάτη

    Είδηση: 29913

    [26] Συλλήψεις για ηλεκτρονική απάτη

    Τριτη, 24 11 2009 12:25

    Μία πρωτοφανή πατέντα υποκλοπής συνδρομητικού σήματος της εταιρίας NOVA μέσω Ιντερνέτ είχαν στήσει 3 άτομα με έδρα την Αγία Παρασκευή. Μέσω περιφερειακών καταστημάτων ηλεκτρονικών ειδών που διέθεταν ψάρευαν πελάτες, που ήθελαν να έχουν το συγκεκριμένο συνδρομητικό κανάλι. Πουλούσαν προς 300 ευρώ στους ενδιαφερόμενους έναν αποκωδικοποιητή που προμηθεύονταν από την Κορέα, τον συνέδεαν στη συνέχεια με γραμμή υπολογιστή μέσω συσκευής Ιντερνέτ κι έσπαγαν έτσι τους κωδικούς της NOVA.

    Οι πελάτες με αυτόν τον τρόπο δεν πλήρωναν ούτε δορυφορικό πιάτο ούτε μηνιαία συνδρομή. Σύμφωνα με τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, πρόσβαση στο συνδρομητικό σήμα της NOVA είχαν περισσότεροι από 100.000 πελάτες και σύμφωνα με την εταιρία η οικονομική ζημιά για το ελληνικό δημόσιο για τα έτη 2008-2009 ανέρχονται στα 31.520.000 ευρώ.

    Πηγή: ΕΡΑ

    Διακοπή κυκλοφορίας στην εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών, στο ύψος του Αιγίου&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;48ωρη απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου Αθηναίων

    Είδηση: 29908

    [27] Διερεύνηση της εμπλοκής της Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ

    Τριτη, 24 11 2009 13:48

    Από την διερεύνηση του περιβόητου φακέλου "των όπλων μαζικής καταστροφής" θα ξεκινήσει στον οποίο η κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ υποστήριζε ότι ο Σαντάμ Χουσέιν διέθετε και αποτελεί το βασικότερο επιχείρημα για τη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο με το Ιράκ, ξεκινά η έρευνα της επιτροπής για την αμφιλεγόμενη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ.

    Σήμερα, πρώτη μέρα των καταθέσεων, ενώπιον των μελών της επιτροπής κατέθεσαν υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων θα κληθεί στις αρχές του 2010 και ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

    Αξιωματούχοι των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και του υπουργείου Εξωτερικών θα είναι οι πρώτοι που θα καταθέσουν σήμερα ενώπιον της πενταμελούς επιτροπής υπό την προεδρία του Σερ Τζον Τσίλκοτ.

    Στην επιτροπή αυτή θα καταθέτουν για πολλούς μήνες αξιωματικοί του στρατού, διπλωμάτες και ανώτεροι υπάλληλοι προκειμένου να γίνει κατανοητή διαδικασία λήψης της απόφασης που οδήγησε στην εμπλοκή της Βρετανίας, το 2003, στο πλευρό των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν.

    Κατά την έναρξη των ακροάσεων ο Τζον Τσίλκοτ τόνισε ότι η επιτροπή, την οποία διόρισε η κυβέρνηση, είναι ανεξάρτητη και ότι δεσμεύεται να προχωρήσει σε μια "βαθιά, άτεγκτη, δίκαιη και έντιμη" εξέταση των γεγονότων.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Υπέρ της λύσης του Κυπριακού ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών &lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Βρετανία: Η "Σιδηρά Κυρία" εγκαινιάζει το πορτρέτο της

    Είδηση: 29915

    [28] Κίνα: Εκτελέστηκαν για το μολυσμένο γάλα

    Τριτη, 24 11 2009 11:38

    Εκτελέστηκαν στην Κίνα, δυο στελέχη της εταιρείας Sanlu, η οποία το 2007 είχε διαθέσει στην αγορά 770 τόνους γάλακτος με μελαμίνη. Το σκάνδαλο είχε τότε συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη, καθώς από την κατανάλωση μολυσμένου γάλακτος είχαν χάσει τη ζωή τους έξι βρέφη και 300.000 μωρά είχαν αρρωστήσει. Για την υπόθεση καταδικάσθηκαν ακόμα 19 στελέχη της Sanlu, για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο.

    "ΈΘεσαν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια"

    Ο Όμιλος Sanly, έχει πλέον χρεοκοπήσει.

    Σύμφωνα με τις αρχές, τα δυο στελέχη της εταιρείας εκτελέστηκαν επειδή έθεσαν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια, με επικίνδυνα μέσα καθώς και επειδή παρήγαγαν και πουλούσαν τοξικές τροφές.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κίνα, έχει προκαλέσει σάλο η ποινή που επιβλήθηκε στην γενική διευθύντρια της εταιρείας, Τιεν Ουενχούα, η οποία αν και είχε τεράστιες ευθύνες στο σκάνδαλο καταδικάσθηκε με ισόβια κάθειρξη αντί να της επιβληθεί η θανατική ποινή.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Αναθέρμανση των σχέσεών τους επιδιώκουν Τουρκία και Ισραήλ&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Κίνα: Και παιδιά στο ορυχείο την ώρα της έκρηξης

    Είδηση: 29907


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 24 November 2009 - 17:54:11 UTC