Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-09-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντίστροφη μέτρηση για την τηλεμαχία Καραμανλή-Παπανδρέου
  • [02] Εξιτήριο πήρε η Ντόρα Μπακογιάννη
  • [03] Κατέπεσε στρατιωτικό αεροπλάνο στην Τεχεράνη
  • [04] Πογκορέλιτς και ΚΟΘ σε ρεσιτάλ «διουνυσιακού» ρομαντισμού
  • [05] Μειώνει τα εμφράγματα η απαγόρευση του καπνίσματος
  • [06] Επιβεβαιωμένο κρούσμα σε μαθήτρια στη Θεσσαλονίκη

    [01] Αντίστροφη μέτρηση για την τηλεμαχία Καραμανλή-Παπανδρέου

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 22 09 2009 08:49

    Απόψε στις 20.00 στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ πραγματοποιείται η τηλεοπτική αναμέτρηση του Πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, μία ημέρα μετά το ντιμπέιτ των έξι πολιτικών αρχηγών. Οι κκ. Καραμανλής και Παπανδρέου θα αντιπαρατεθούν σε πέντε θεματικές ενότητες. Την τηλεμαχία θα συντονίσει η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου της ΝΕΤ Μαρία Χούκλη, ενώ θα μεταδοθεί και online από την ΕΡΤonline, σε συνεργασία με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Πέντε θεματικές ενότητες

    Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα στέκονται όρθιοι σε πόντιουμ απέναντι ο ένας στον άλλο με τη δημοσιογράφο-συντονίστρια να στέκεται μεταξύ τους σε διάταξη τριγώνου.

    Η συζήτηση θα διαρκέσει 75 λεπτά και θα είναι δομημένη σε 15λεπτες ενότητες.

    Η σειρά των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι: Οικονομία-Ανάπτυξη, Κοινωνικά θέματα-Παιδεία, Κράτος-Δημόσια Διοίκηση, Περιβάλλον-Υποδομές και Εξωτερική Πολιτική.

    Οι κκ.Καραμανλής και Παπανδρέου θα τοποθετούνται επί τρία λεπτά σε κάθε πρωτολογία και δευτερολογία, κι ένα λεπτό σε κάθε τριτολογία. Η παρουσία της θεματολογίας γίνεται από τη συντονίστρια σε ένα λεπτό.

    Μπροστά τους θα υπάρχει ρολόι, όπου θα εμφανίζεται ο χρόνος όταν τους υπολείπονται 15 δευτερόλεπτα.

    Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με τρίλεπτες γενικές τοποθετήσεις των δύο. Πρώτος θα τοποθετηθεί ο Γ. Παπανδρέου και θα κλείσει ο Κ. Καραμανλής.

    Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

    Από τις 18.30, η ΝΕΤ θα μεταδίδει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις γύρω από την τηλεμαχία των δύο πολιτικών αρχηγών.

    Η Πηνελόπη Γαβρά με δημοσιογράφους της ΕΡΤ, εκλογικούς αναλυτές και σχολιαστές θα παρουσιάσει τον παλμό της κορυφαίας πολιτικής αντιπαράθεσης.

    Αμέσως μετά την αναμέτρηση, ο Κωνσταντίνος Ζούλας φιλοξενεί τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Κουμουτσάκο και Γιώργο Παπακωνσταντίνου αντιστοίχως.

    Στο στούντιο εκλογικοί αναλυτές και δημοσιογράφοι σχολιάζουν κέρδη και ζημίες από την τηλεμαχία των πολιτικών Αρχηγών.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8 Σχετικά άρθρα: Η ώρα των αρχηγών Η τηλεμαχία λέξη προς λέξη Στο ρυθμό του debateΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26998

    [02] Εξιτήριο πήρε η Ντόρα Μπακογιάννη

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 22 09 2009 11:09

    Εξιτήριο έλαβε το πρωί της Τρίτης, μετά από νοσηλεία τεσσάρων ημερών στο Νοσοκομείο "Ερρίκος Ντυνάν", η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Οι γιατροί της συνέστησαν να ακολουθήσει τη φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της πνευμονίας στο σπίτι της, καθώς και ανάπαυση για λίγες ήμερες.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8 Σχετικά άρθρα: Βελτιωμένη η κατάσταση της Ν. ΜπακογιάννηΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 27001

    [03] Κατέπεσε στρατιωτικό αεροπλάνο στην Τεχεράνη

    Ειδήσεις

    Στρατιωτικό αεροπλάνο που συμμετείχε στην ετήσια στρατιωτική παρέλαση του ιρανικού στρατού, κατέπεσε νωρίτερα, νότια της Τεχεράνης. Σύμφωνα τα όσα μετέδωσε το πρακτορείο Irna, εκτελούσε ελιγμό και κατέπεσε κοντά στο χωριό Βαλί Αμπάντα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για την τύχη του πιλότου αλλά και για τα αίτια του ατυχήματος.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 27002

    [04] Πογκορέλιτς και ΚΟΘ σε ρεσιτάλ «διουνυσιακού» ρομαντισμού

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 22 09 2009 10:29

    Ενας από τους σημαντικότερους σύγχρονους πιανίστες, ο Σέρβος Ίβο Πογκορέλιτς θα βρεθεί την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, για μια πραγματικά ξεχωριστή συναυλία στο πλαίσιο των MΔ΄ Δημητρίων, όπου θα συμπράξει για πρώτη φορά με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (Κ.Ο.Θ.) υπό τη διεύθυνση του επιφανούς μαέστρου Μύρωνα Μιχαηλίδη. Ο Πογκορέλιτς, που έχει χαρακτηριστεί ως ο «Διόνυσος του πιάνου» για την ποιητική του εσωτερικότητα, την ασύλληπτη δεξιοτεχνία του και τις εντυπωσιακές αντισυμβατικές ερμηνείες του, θα αναλάβει να μαγεύσει το κοινό με το Κοντσέρτο αρ. 2 για πιάνο και ορχήστρα του Ραχμάνινοφ, ένα κοντσέρτο που συναρπάζει με τη ρομαντική του ατμόσφαιρα και την αστείρευτη μελωδικότητά του. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας η Κ.Ο.Θ. θα ερμηνεύσει τη Συμφωνία αρ. 3 επίσης του Ραχμάνινοφ, ένα έργο που συνδυάζει το ρομαντικό λυρισμό με μοντέρνα στοιχεία.

    Η συναυλία αυτή αναμένεται να αποτελέσει μια μεγάλη στιγμή για την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, μια και ο Ίβο Πογκορέλιτς, στα 51 του χρόνια θεωρείται ένας από πιο χαρισματικούς και ιδιοσυγκρασιακούς πιανίστες της εποχής μας. Απρόβλεπτος και αντισυμβατικός, εντυπωσιακός και ανατρεπτικός, πραγματοποιεί σπάνιες εμφανίσεις τα τελευταία χρόνια οι οποίες πάντα δίνουν το έναυσμα για έντονες συζητήσεις με αφορμή το ύφος της ερμηνείας του.

    Ο Ίβο Πογκορέλιτς γεννήθηκε στο Βελιγράδι το 1958 σε μουσική οικογένεια. Σπούδασε πιάνο στη Μόσχα και το 1976 ξεκίνησε μαθήματα με τη διάσημη Γεωργιανή πιανίστρια Αλίσια Κεζεράτζε, με την οποία ένωσε τη ζωή του από το 1980 μέχρι το θάνατό της το 1996. Η Κεζεράτζε ήταν εκείνη που του δίδαξε ότι η τεχνική τελειότητα πρέπει να εμφανίζεται μέσα από τον ήχο ως κάτι φυσικό.

    Το 1978 απέσπασε το Α' βραβείο στο διαγωνισμό Καζαγκράντε στο Τέμι της Ιταλίας και το 1980 στο Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής του Μόντρεαλ. Αυτό όμως που τον έκανε γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο ήταν το βραβείο που ποτέ δεν έλαβε από το διεθνή Διαγωνισμό Σοπέν της Βαρσοβίας το 1980, όταν ο αποκλεισμός του στον τρίτο κύκλο ξεσήκωσε έντονη αντιπαράθεση και έστρεψε την προσοχή όλου του μουσικού κόσμου στο πρόσωπό του. Αιτία, η διάσημη πιανίστα και μέλος της Επιτροπής Μάρτα Άργκεριχ η οποία αντέδρασε στην απόρριψή του, τον αποκάλεσε μεγαλοφυΐα και τον υπερασπίστηκε με πείσμα, διαχωρίζοντας τη θέση της, προτού τελικά αποχωρήσει από την Επιτροπή.

    Μετά το πρώτο του ρεσιτάλ στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης το 1981, ο Ίβο Πογκορέλιτς κατέκτησε με τις ερμηνείες του τις σπουδαιότερες μουσικές σκηνές του κόσμου σε ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη, Ιαπωνία, Νότια Αμερική και Ισραήλ. Έχει συμπράξει με τις σημαντικότερες ορχήστρες του κόσμου όπως: οι Φιλαρμονικές του Βερολίνου, της Βιέννης και της Νέας Υόρκης, οι Συμφωνικές του Σικάγο και της Βοστώνης και η Ορχήστρα του Παρισιού.

    Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου στις 21:00 το κοινό της συμπρωτεύουσας θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την παροιμιώδη εκφραστικότητα και δεξιοτεχνία του σε σύμπραξη με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης η οποία θα ξεδιπλώσει για άλλη μια φορά το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο που έχει πλέον κατακτήσει, υπό την έμπειρη καθοδήγηση του Μύρωνα Μιχαηλίδη.

    Εισιτήρια για τη συναυλία διατίθενται στο Ταμείο της Κ.Ο.Θ. στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-16:00. Την ημέρα της συναυλίας το Ταμείο της Κ.Ο.Θ. θα λειτουργήσει στο χώρο της συναυλίας (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης), από τις 19:00 έως τις 21:00.

    Τιμές εισιτηρίων: β¬30,00 -25,00 -20,00 & μειωμένο-ομαδικό β¬20,00 -15,00. Οικογενειακό β¬60 -50,00 -40,00. Επίσης, εισιτήρια προπωλούνται από τα εκδοτήρια της πλατείας Αριστοτέλους και από τα καταστήματα i-stores (www.i-stores.gr). Τηλ. πληροφοριών και κρατήσεων εισιτηρίων i-stores: 80111151617 (αστική χρέωση). Πληροφορίες ταμείου: 2310-236 990.Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 27000

    [05] Μειώνει τα εμφράγματα η απαγόρευση του καπνίσματος

    Υγεία -

    Ειδήσεις

    Η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους και εργασιακούς χώρους μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των εμφραγμάτων και μάλιστα άμεσα, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές έρευνες. Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα συμπεράσματά τους υποστηρίζουν την ανάγκη εφαρμογής εκτεταμένων απαγορεύσεων του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, ώστε να βελτιωθεί η δημόσια υγεία. Σύμφωνα με τα ευρήματα, πιο ωφελημένοι από την απαγόρευση βγαίνουν οι νέοι και οι γυναίκες, ίσως επειδή συχνά εργάζονται σε μπαρ και εστιατόρια, όπου το κάπνισμα..."πήγαινε σύννεφο".

    "Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί εμφράγματα"

    Η πρώτη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "Circulation", διαπίστωσε ότι η απαγόρευση του καπνίσματος σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Καναδά είχε άμεση ωφέλεια (τα πρώτα θετικά αποτελέσματα φάνηκαν μέσα σε μόλις τρεις μήνες), που αυξήθηκε με το πέρασμα του χρόνου, μειώνοντας κατά 17% τα εμφράγματα τον πρώτο χρόνο και μέχρι 36% την επόμενη τριετία.

    Η δεύτερη μελέτη, υπό τον καθηγητή καρδιολογίας Ντέιβιντ Μάιερς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάνσας, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, υπολογίζει ότι η απαγόρευση μειώνει τα εμφράγματα μέχρι 26% ετησίως και εκτιμά ότι μια πανεθνική απαγόρευση του καπνίσματος στις ΗΠΑ θα εμπόδιζε γύρω στα 154.000 εμφράγματα τον χρόνο.

    "Η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους φαίνεται να είναι τρομερά αποτελεσματική στη μείωση των εμφραγμάτων και, θεωρητικά, μπορεί επίσης να βοηθήσει ενάντια στον καρκίνο των πνευμόνων και στο εμφύσημα, ασθένειες που αναπτύσσονται πολύ πιο αργά σε σχέση με τα εμφράγματα. Ακόμα και η απλή εισπνοή χαμηλών δόσεων καπνού τσιγάρου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος" δήλωσε ο δρ Μάιερς.

    Σύμφωνα με τις μελέτες, το κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφράγματος για τον ίδιο τον καπνιστή, ενώ αυξάνει κατά 30% τον κίνδυνο για τους γύρω του, δηλαδή για τους παθητικούς καπνιστές.

    "Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει τα ήδη ισχυρά μέχρι τώρα στοιχεία ότι το παθητικό κάπνισμα προκαλεί εμφράγματα" συμφώνησε ο Τζέιμς Λάιτγουντ, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις.

    Το παθητικό κάπνισμα, σύμφωνα με τον Μάιερς, κάνει το αίμα πιο "κολλώδες" και επιρρεπές στην εμφάνιση θρόμβων, μειώνοντας παράλληλα την ποσότητα καλής χοληστερόλης στο αίμα, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ BBC: Smoking bans 'cut heart attacks'Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 27003

    [06] Επιβεβαιωμένο κρούσμα σε μαθήτρια στη Θεσσαλονίκη

    Κοινωνία

    Κρούσμα του ιού της νέας γρίπης επιβεβαιώθηκε σε μαθήτρια λυκείου της Θεσσαλονίκης. Η μαθήτρια αισθάνθηκε ορισμένα από τα συμπτώματα της ασθένειας την Κυριακή και μετέβη σε νοσοκομείο για τις απαραίτητες εξετάσεις, οι οποίες βγήκαν θετικές στον ιό. Την επόμενη μέρα απουσίαζε από το σχολείο, οπότε ενημερώθηκε ο διευθυντής και η αρμόδια διεύθυνση εκπαίδευσης, η οποία επιβεβαίωσε και το περιστατικό. Η μαθήτρια βρίσκεται στο σπίτι της υπό παρακολούθηση -καθώς παρουσιάζει ήπια συμπτώματα- όπου και της χορηγείται φαρμακευτική αγωγή.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 27004


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 22 September 2009 - 8:51:59 UTC