Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-09-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο ρυθμό του debate
  • [02] Με το βραβείο Galileο θα τιμηθεί η Ντόρα Μπακογιάννη
  • [03] Συνέλευση του ΟΗΕ για φτώχεια και αφοπλισμό
  • [04] Λουκέτο σε 5 ασφαλιστικές εταιρίες
  • [05] Βούλιαξε η πλατεία Επανάστασης στην Αβάνα από συναυλία ειρήνης
  • [06] Διπλασιασμός των ασθενών με άνοια και Αλτσχάιμερ

    [01] Στο ρυθμό του debate

    Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 21 09 2009 19:48

    ¶ρχισαν να καταφθάνουν από νωρίς, στο ραδιομέγαρο της κρατικής τηλεόρασης οι πολιτικοί αρχηγοί και οι εκπρόσωποι των κομμάτων που θα λάβουν μέρος στην προεκλογική τηλεοπτική αναμέτρηση.

    Πρώτη στο μέγαρο της ΕΡΤ έφθασε στις 18:53 για την τηλεοπτική αναμέτρηση η γ.γ του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα, η οποία αναφερόμενη στην τηλεμαχία και την επιρροή της στους πολίτες δήλωσε ότι αλίμονο αν ο βασανισμένος λαός ψηφίσει με γνώμονα το debate. Ακολούθως, σχολιάζοντας τον χαρακτήρα της αναμέτρησης είπε πως ή αυτό θα είναι το τελευταίο, ή τα επόμενα θα σέβονται τους ακροατές.

    Ακολούθως, και αφού πρώτα συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία της ΠΟΣΠΕΡΤ που κάνει συγκέντρωση έξω από την ΕΡΤ έφθασε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας ο οποίος για την πρώτη τηλεμαχία στην οποία παίρνει μέρος τόνισε ότι είναι σημαντική στιγμή γιατί όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν τον ίδιο χρόνο για να αναπτύξουν τις θέσεις τους. Παρά τις δυσκολίες θα είναι καλό. Επίσης για το αν η τηλεμαχία θα επηρεάσει την ψήφο των πολιτών υποστήριξε πως ο κόσμος θα ψηφίσει με βάση τα προγράμματα. Δεν θα επηρεάσει πολύ, αλλά είναι καλό που γίνεται.

    Στη συνέχει κατέφθασε ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πρασίνων κ. Νίκος Χρυσόγελος ο οποίος είπε στους δημοσιογράφους ότι τον ενδιαφέρει πρωτίστως να περάσει τις θέσεις του κόμματός του και όχι να ασκήσει κριτική στους πολιτικούς του αντιπάλους.

    Λίγο μετά τις 19:20 στην ΕΡΤ έφθασε χωρίς να φορά σακάκι, όπως ακριβώς είχε εμφανιστεί και στο debate των Ευρωεκλογών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γίώργος Παπανδρέου. Στις πρώτες δηλώσεις του ανέφερε πως έχει σημασία να ενημερώσουμε τους πολίτες, γιατί αύριο έχουμε αποφάσεις για την ανάπτυξη της χώρας και συμπλήρωσε ότι χρειαζόμαστε την συμμετοχή των πολιτών.

    Χρειαζόμαστε ισχυρή κυβέρνηση. Και για όσους ευαγγελίζονται ότι υπάρχει μόνο η απαισιοδοξία και ο κατήφορος, εγώ μπορώ να σας πω ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, τις οποίες θα αξιοποιήσουμε σε μια νέα πορεία.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, προσερχόμενος στο ραδιομέγαρο επανέλαβε την αντίθεσή του με τον τρόπο διεξαγωγής της τηλεοπτικής αναμέτρησης για την οποία υποστήριξε ότι δεν θα είναι καλό και σχολίασε ότι αυτή τη φορά δεν θα είναι ούτε "σούπα". Μάλιστα επεσήμανε ότι η δημοκρατία θέλει ελεύθερες ερωτήσεις και όχι περιορισμένες χρονικά απαντήσεις. Ακόμη αναφερόμενος στην δεύτερη τηλεμαχία χαρακτήρισε πολιτικά άκομψη την απόφαση οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων να έχουν και δεύτερο debate. Πάντως, είπε ότι θα προσπαθήσουμε να ενημερώσουμε όσο μπορούμε.

    Τελευταίος, λίγο μετά τις 19:30 κατέφθασε στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ κ. Κώστας Καραμανλής ο οποίος απέφυγε να κάνει δηλώσεις και περιορίστηκε να πει "θα τα πούμε μέσα".

    Έξι οι ενότητες της τηλεμαχίας

    Από τις 18.00 οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί της δημόσιας τηλεόρασης θα βρίσκονται επί ποδός για να μεταδώσουν λεπτό προς λεπτό όλη τη διαδικασία της τηλεοπτικής αναμέτρησης.

    Οι όροι της τηλεμαχίας όπως καθορίστηκαν από τους εκπροσώπους των κομμάτων έχουν ως εξής:

    βΆ Κάθε ερώτηση δημοσιογράφου έχει διάρκεια 30'' βΆ Οι ερωτήσεις υποβάλλονται διαδοχικά από τους δημοσιογράφους, ξεκινώντας κάθε κύκλο ερωτήσεων από διαφορετικό πολιτικό αρχηγό βΆ Ο χρόνος απάντησης των αρχηγών είναι 120'' βΆ Κάθε δημοσιογράφος έχει δυνατότητα ερώτησης επαναφοράς διάρκειας 30'' στο ίδιο θέμα. βΆ Η απάντηση του πολιτικού αρχηγού δεν μπορεί να ξεπερνά τα 60'' βΆ Στο τέλος κάθε τηλεοπτικού μέρους θα έχουν τη δυνατότητα οι πολιτικοί αρχηγοί να θέσουν ερώτημα σε άλλο πολιτικό αρχηγό που θα επιλέξουν. βΆ Ερώτηση 30'' και απάντηση 75'' βΆ Οι έξι ενότητες είναι: Οικονομία β Ανάπτυξη, Κοινωνική Πολιτική β Εργασία, Εξωτερική Πολιτική β Ευρωπαϊκή Ένωση, Περιβάλλον β Βιώσιμη Ανάπτυξη, Παιδεία β Τεχνολογία β Πολιτισμός, Διακυβέρνηση β Δημόσια Διοίκηση

    Οι έξι δημοσιογράφοι που θα απευθύνουν ερωτήσεις ανά τρεις στο πρώτο και το δεύτερο μέρος της τηλεμαχίας είναι ο Παύλος Τσίμας (MEGA), o Νίκος Ευαγγελάτος (ΑΝΤ1), ο Αιμίλιος Λιάτσος (STAR), ο Ανδρέας Κωνσταντάτος (ALTER), ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA) και η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ).

    Κάθε δημοσιογράφος θα αναλάβει ένα θεματικό κύκλο, μετά το πέρας του οποίου κάθε πολιτικός αρχηγός θα έχει το δικαίωμα να θέσει μια ερώτηση σε έναν από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς της επιλογής του, χωρίς δικαίωμα σχολιασμού.

    Στο πρώτο μέρος της αναμέτρησης, ο Π. Τσίμας θα απευθύνει ερωτήματα για την Οικονομία, ο Ν. Ευαγγελάτος για την Κοινωνική Πολιτική και ο Αιμ. Λιάτσος για την Εξωτερική Πολιτική. Μετά το διάλειμμα, τις θέσεις του θα πάρουν η Σ. Κοσιώνη, που θα ρωτήσει για το Περιβάλλον, ο Α. Κωνσταντάτος με ερωτήσεις για την Παιδεία, και ο Αντ. Σρόιτερ, ο οποίος θα απευθύνει ερωτήματα για τη Δημόσια Διοίκηση.

    Την τηλεμαχία θα συντονίσει η κεντρική παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου της ΝΕΤ Μαρία Χούκλη.

    Αύριο, στις 20:00, θα διενεργηθεί η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των δύο υποψηφίων πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου.

    Στην τηλεμαχία συντονίστρια θα είναι η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη από την ΕΡΤ.

    Είδηση: 26995

    [02] Με το βραβείο Galileο θα τιμηθεί η Ντόρα Μπακογιάννη

    Με το βραβείο Galileo, που απονέμεται τα τελευταία 13 χρόνια στην Φλωρεντία θα τιμηθεί σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την 24η, στη γνωστή βασιλική εκκλησία της Φλωρεντίας Santa Croce in Gerusalemme η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

    Για την Ελληνίδα υπουργός που χαρακτηρίστηκε ως η φετινή "εξέχουσα γυναικεία προσωπικότητα", στην αιτιολογία της βράβευσης της αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι "πρόκειται για την πρώτη γυναίκα δήμαρχο Αθηναίων και Υπουργό των Εξωτερικών, η οποία συμμετείχε ενεργά στην διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004, σημειώνοντας, και στην περίπτωση αυτή, πραγματικό ρεκόρ".

    Μέλος της επιτροπής που επέλεξε τις προσωπικότητες της τέχνης, της πολιτικής και της επιστήμης, που θα έπρεπε να τιμηθούν είναι και η ηθοποιός Ειρήνη Παππά, η οποία ζει και εργάζεται εδώ και χρόνια στην Ιταλία.

    Το βραβείο "Galileo" πρόκειται να απονεμηθεί επίσης στον Ιταλό ηθοποιό και σκηνοθέτη Ρομπέρτο Μπενίνι στον γερμανό αστροφυσικό Ρέιναλντ Γκένσελ, στον ιάπωνα διευθυντή ορχήστρας Σείζι Οζάουα,στον ισπανό ¶ντζελ Κορέλλα, πρώτο χορευτή του American Ballet Theater της Νέας Υόρκης και στην φλωρεντινή σοπράνο Πάολα Λετζέρι.

    Το ειδικό βραβείο Galileo 2009 απονεμήθηκε στον πνευμονολόγο και δήμαρχο της Λ' ¶κουϊλα Μάσσιμο Τσιαλέντε.

    Είδηση: 26988

    [03] Συνέλευση του ΟΗΕ για φτώχεια και αφοπλισμό

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 21 09 2009 19:09

    Με θέματα το κλίμα, τη φτώχεια και τον αφοπλισμό, αρχίζει αύριο Τρίτη η 64η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα με τη συνεδρίαση του κεντρικού θέματος, που θα είναι οι κλιματικές αλλαγές, θα συνεδριάζουν και οι επιτροπές διαβουλεύσεων σχετικά με τα ζητήματα του αφοπλισμού και της φτώχειας.

    Πάνω από 100 ηγέτες θα πάρουν μέρος, με τον "οικοδεσπότη" πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι, όπως και ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ. Συγκρατημένος παρουσιάζεται ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, που δήλωσε: "ο χρόνος είναι ελάχιστος και οι διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα πολύπλοκες".

    Είδηση: 26993

    [04] Λουκέτο σε 5 ασφαλιστικές εταιρίες

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Σημαντικές ανακατατάξεις και νέα δεδομένα στην αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης αναμένεται να προκαλέσει η οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας πέντε ασφαλιστικών εταιρειών από την επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από το Συμβούλιο Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, πρόκειται για τις εταιρείες ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ, ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟIΑ ΑΕΑΖ, ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΕΕΓΑ (General Union), ΓΕΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΕΕΓΑ (General Trust) και Γ.Η. ΣΚΟΥΡΤΗΣ ΑΕΕΓΑ, οι οποίες όπως αποφασίστηκε ομόφωνα δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους προκειμένου να καλύψουν τα απαιτούμενα περιθώρια φερεγγυότητας, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

    Είδηση: 26992

    [05] Βούλιαξε η πλατεία Επανάστασης στην Αβάνα από συναυλία ειρήνης

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 21 09 2009 14:11

    Ένα εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν στην Πλατεία Επανάστασης στην Αβάνα της Κούβας τη συναυλία ειρήνης που έδωσε ο Κολομβιανός τραγουδιστής Χουάνες μαζί με άλλους 15 καλλιτέχνες από τη Λατινική Αμερική, την Ισπανία και την Κούβα. Πρόκειται για την πρώτη ανοιχτή συναυλία που πραγματοποιείται στην Κούβα από την επανάσταση του 1959. Τους καλλιτέχνες αποθέωσαν χιλιάδες Κουβανοί, οι οποίοι αψηφώντας τον καυτό ήλιο, παρακολούθησαν για περισσότερες από πέντε ώρες, το μεγάλο μουσικό γεγονός.

    Για μία "Cuba libre"

    Η συναυλία μεταδόθηκε απευθείας μέσω διεθνών τηλεοπτικών δικτύων, ακόμη και στο Μαϊάμι, κέντρο της εξόριστης κουβανικής κοινότητας και της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση της Αβάνας.

    Ο δεκαεπτά φορές τιμημένος με βραβείο γκράμι, τραγουδιστής, Χουάνες, σε δηλώσεις του σημείωσε ότι η συναυλία δεν είχε πολιτικά κίνητρα και ότι η διοργάνωση της θα οδηγήσει σε περαιτέρω βελτίωση στις σχέσεις ΗΠΑ - Κούβας.

    Ωστόσο, προκάλεσε αίσθηση όταν στο τέλος της συναυλίας φώναξε από σκηνής το σύνθημα για μία "Ελεύθερη Κούβα"(Cuba Libre)», ένα σύνθημα, που επί χρόνια διατύπωναν οι εξόριστοι στις διαδηλώσεις τους κατά της Αβάνας.

    Η πράξη του Χουάνες προσέφερε επιχειρήματα στα ισπανόφωνα δίκτυα του Μαϊάμι, αλλά δεν προκάλεσε κάποια επίσημη αντίδραση από την πλευρά της κουβανικής κυβέρνησης.

    Πηγή: Reuters Δείτε το video: <!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) starts here -->JavaScript is disabled! To display this content, you need a JavaScript capable browser.Adobe Flash Player not installed or older than 9.0.115!

    swfobject.embedSWF('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded0','400','320','9.0.115','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf',

    {file:'http://www.youtube.com/watch%3Fv%3DtjK6rfrLTSE',width:'400',height:'320',image:'http://i.ytimg.com/vi/tjK6rfrLTSE/default.jpg',showeq:'false',searchbar:'false',enablejs:'false',autostart:'false',showicons:'true',showstop:'false',showdigits:'true',

    showdownload:'false',usefullscreen:'false',backcolor:'0xFFFFFF',frontcolor:'0x000000',

    lightcolor:'0x000000',screencolor:'0x000000',overstretch:'false'}

    ,{allowscriptaccess:'always',seamlesstabbing:'true',allowfullscreen:'true',wmode:'window',bgcolor:'#FFFFFF',menu:'true'},

    {id:'p_avreloaded0',styleclass:'allvideos'});

    Η ERTonline δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των προβαλλόμενων βίντεο<!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) ends here -->

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26985

    [06] Διπλασιασμός των ασθενών με άνοια και Αλτσχάιμερ

    Σχεδόν θα διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια ο αριθμός των ατόμων παγκοσμίως με άνοια, συμπεριλαμβανομένων όσων πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, η οποία επισημαίνει ότι το πρόβλημα της άνοιας έχει υποτιμηθεί διεθνώς. Το γεγονός ότι οι άνθρωποι γενικά ζουν περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αύξηση της άνοιας διεθνώς. Προς το παρόν, δεν έχει βρεθεί θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά η φαρμακευτική θεραπεία μπορεί να καθυστερήσει και να ανακουφίσει ορισμένα συμπτώματα.

    Η εκτίμηση των ερευνητών είναι ότι παγκοσμίως όσοι πάσχουν άνοια, Αλτσχάιμερ και παρεμφερείς παθήσεις, από 35,6 εκατ. το 2010 (λίγοι από αυτούς θα έχουν την κατάλληλη θεραπεία), θα φτάσουν τα 65,7 εκατ. το 2030 και τα 115,4 εκατ. το 2050, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και τη βρετανική Independent.

    Η νέα έρευνα, υπό τον καθηγητή Μάρτιν Πρινς του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου, στο πλαίσιο της "Παγκόσμιας Έκθεσης Αλτσχάιμερ 2009", προβλέπει κατά την επόμενη 20ετία αύξηση των ατόμων με άνοια και Αλτσχάιμερ κατά 44% στη Δυτική Ευρώπη, 63% στη Βόρεια Αμερική, 77% στη Νότια Αμερική, 117% στην Ανατολική Ασία, 107% στη Νότια Ασία, 125% στη Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή.

    Η επιδείνωση των παγκόσμιων προβλέψεων οφείλεται κυρίως στο ότι περισσότεροι άνθρωποι, από ό,τι εκτιμάτο έως τώρα, πάσχουν από άνοια στις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, ενώ η δημογραφική γήρανση στις πιο πολυπληθείς χώρες (Κίνα, Ινδία κ.α.) παίζει το ρόλο της. Ενώ το 57,7% των ανθρώπων με άνοια το 2010 θα ζουν σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 70,5% μέχρι το 2050, σύμφωνα με την μελέτη.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή καθηγητή Μ.Πρινς, τρεις στους τέσσερις ανθρώπους (συνήθως σύζυγοι και παιδιά) που περιποιούνται άτομα με άνοια, επιβαρύνονται ψυχολογικά έχοντας υψηλό επίπεδο στρες, ενώ το ένα τρίτο εμφανίζει κατάθλιψη.

    Γι' αυτό το λόγο, ο Πρινς έκανε έκκληση να δοθεί μεγαλύτερη σημασία διεθνώς στο συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα της άνοιας, το οποίο, μεταξύ άλλων, επιβαρύνει τρομερά τα συστήματα υγείας και ασφάλισης. Το 2005, το παγκόσμιο κόστος της άνοιας εκτιμήθηκε από το σουηδικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα στα 315 δισ. δολ. και συνεχώς αυξάνει.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26984


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 21 September 2009 - 16:58:52 UTC