Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-09-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΔ: Στον απόηχο της ανακοίνωσης των ψηφοδελτίων
  • [02] Ντιμπέιτ: επιστολή Αντώναρου στο ΠΑΣΟΚ
  • [03] Η κρίση στεγνώνει την αγορά
  • [04] Στο κέντρο μηχανογράφησης του ΙΚΑ ο Α. Τσίπρας
  • [05] Κανονικά οι διορισμοί των εκπαιδευτικών
  • [06] Ιταλία: Βρέθηκε πλοίο με τοξικά απόβλητα που βύθισε η μαφία
  • [07] Τέχνη και Δημοσιογραφία
  • [08] Ντους στο μπάνιο παρέα με... μικρόβια
  • [09] Διαμερισματάκι αξίας... 2,16 εκατομμυρίων ευρώ
  • [10] Γαλλία: Ψήφιση νόμου κατά του παράνομου κατεβάσματος από το διαδίκτυο
  • [11] Ναρκωτικά διακινούσαν οι δύο αλβανοί
  • [12] Οδηγία Ε. Σ. Ρ για την κάλυψη της προεκλογικής περιόδου
  • [13] Ένας στρατιώτης νεκρός και πέντε τραυματίες σε τροχαίο στην Κύπρο
  • [14] Έκθεση της Επιτροπής κατά του Ρατσισμού για την Ελλάδα
  • [15] ΓΣΕΕ: Kαμπανάκι για οικονομία - απασχόληση
  • [16] Πιέσεις Μπάιντεν στην Ιρακινή ηγεσία
  • [17] ΟΗΕ: Παραβίαση του δικαίου η μη παροχή βοήθειας στους μετανάστες
  • [18] Ενημέρωση των ΥΠΕΞ της ΕΕ και διάβημα για την παρενόχληση
  • [19] Απόφαση για τη δωρεάν ανακατασκευή κτιρίων στις πυρόπληκτες περιοχές
  • [20] Ημέρα της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού
  • [21] Ληστεία στο Χαλάνδρι
  • [22] Ιράκ: αποφυλάκιση για το παπούτσι στον Μπους

    [01] ΝΔ: Στον απόηχο της ανακοίνωσης των ψηφοδελτίων

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 15 09 2009 17:14

    Χαμηλούς τόνους κρατά η Ρηγίλλης στο θέμα των αντιδράσεων των κυρίων Τσιτουρίδη - Παυλίδη για τον αποκλεισμό τους από τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Μετά την οξύτατη φραστική αντίδρασή του την Δευτέρα ο κ. Τσιτουρίδης απέστειλε σήμερα επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας εξηγήσεις για τους λόγους αποκλεισμού του από το ψηφοδέλτιο του Κιλκίς. Ταυτόχρονα ο Αριστοτέλης Παυλίδης σε γραπτή του δήλωση χρησιμοποιεί ηπιότερες εκφράσεις, αφήνει όμως πικρία για την μη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο Δωδεκανήσου. Χαμηλούς τόνους κράτησε και ο Πέτρος Δούκας. Δεν θα σχολιάσω την απόφαση τονίζει σε επιστολή του.

    Με πολλά νέα πρόσωπα, μετακινήσεις αλλά και στελέχη που βρέθηκαν εκτός, ανακοινωθήκαν τα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

    Εκτός λίστας βρέθηκαν Αριστοτέλης Παυλίδης, Πέτρος Δούκας, Σάββας Τσιτουρίδης, ενώ οικειοθελώς έμειναν εκτός λίστας οι Γιώργος Βουλγαράκης, Μιχάλης Λιάπης, Βασίλης Μαγγίνας , Γιάννης Μανώλης και Θόδωρος Ρουσόπουλος

    Ο κ. Τσιτουρίδης μόλις ανακοινώθηκε ότι βρίσκεται εκτός ψηφοδελτίου πήγε οργισμένος στη Ρηγίλλης κάνοντας λόγο για άθλια και απαράδεκτη πολιτική απόφαση, ενώ σήμερα απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό ζητώντας τους λόγους για τον αποκλεισμό του από τα ψηφοδέλτια.

    ¨"Αθλια, απαράδεκτη και ανήθικη πολιτικά απόφαση" Σάββας Τσιτουρίδης

    Η απόφαση αποκλεισμού μου από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. είναι μία ανήθικη πολιτικά απόφαση αυτών που φαίνεται να κάνουν κουμάντο σήμερα στη Ρηγίλλης και στο Μαξίμου", ανέφερε στη δήλωσή του ο Τσιτουρίδης.

    "Η απόφαση αυτή, πριν απ' όλα, παραβιάζει μία βασική αρχή μιας πολιτείας δικαίου. Αυτή που επιβάλλει ώστε ο καθένας να κρίνεται από την αποδεδειγμένη αλήθεια και μόνο απ' αυτήν. Και κανείς δεν μπορεί να συκοφαντείται, να απαξιώνεται και να ευτελίζεται αυθαίρετα από κρυπτόμενες εξουσίες για επικοινωνιακούς λόγους ή για να χρησιμοποιηθεί, για μία ακόμη φορά, ως σωσίβιο στην προσπάθεια αποτυχημένων και διαπλεκομένων να διασωθούν",συμπλήρωσε.

    "Στο παρελθόν, όταν και πάλι σήκωσα τον σταυρό άλλων, προέταξα την ανάγκη της συντεταγμένης πορείας και σιώπησα. Τώρα δεν θα κάνω το ίδιο. Το οφείλω στους γονείς μου. Το οφείλω στα παιδιά μου. Πρώτιστα όμως το οφείλω σ' αυτούς που με πιστεύουν, είναι υπερήφανοι για μένα σε όλη την Ελλάδα και με εξέλεξαν και το 2007 στο Κιλκίς, κλείνοντας τα αυτιά τους στη λάσπη και στη συκοφαντία και εκείνης της εποχής. Από τότε έως και σήμερα υπηρέτησα συντεταγμένα και με ευθύνη την παράταξη και στήριξα με όλες τις δυνάμεις μου τις κυβερνήσεις του Κ. Καραμανλή. Η απαράδεκτη απόφαση αποκλεισμού είναι προσβλητική για αυτούς που με τίμησαν το 2007. Στημένες και ιδιοτελείς δημοσκοπήσεις επαγγελματιών μυστικοσυμβούλων και σταλινικές πρακτικές αποκεφαλισμού διαφωνούντων με τους εκλεκτούς της διαπλοκής, δεν μπορούν να υποκαθιστούν την κρίση των πολιτών", κατέληξε.

    Πολλοί θεώρησαν ότι με τα λεγόμενα του ο πρώην υπουργός φωτογράφισε τον Γιώργο Σουφλιά γι' αυτό και σήμερα με δήλωσή του προσπάθησε να ξεδιαλύνει το τοπίο

    "Δεν ασχολήθηκα με την κατάρτιση κανενός ψηφοδελτίου" Γιώργος Σουφλιάς

    Επειδή διαβάζω και ακούω αδιανόητα πράγματα σήμερα, έχω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι δεν ασχολήθηκα με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων σε κανένα Νομό - ούτε καν στο Νομό Λαρίσης. Επισημαίνω επίσης ότι πολιτεύομαι 35 χρόνια και δεν έχω δώσει ποτέ το δικαίωμα να πιστεύει κανείς ότι θα είχα την μικροψυχία που μου αποδίδουν για κάποιο συνάδελφο, επειδή είχε εκφράσει διαφορετική γνώμη από την δική μου για ένα πολιτικό θέμα", τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ

    Σε δήλωσή του, ο πρώην υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης τόνισε ότι αποφεύγει επί του παρόντος να σχολιάσει την απόφαση της μη συμμετοχής του και κυρίως, δεν σχολιάζει τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

    "Επί 33 χρόνια οι συμπατριώτες μου επιβραβεπυουν τη διαδρομή μου" Αριστοτέλης Παυλίδης

    "Τώρα εκλογές! Ως στέλεχος, όμως, του κόμματος από ιδρύσεως του, Βουλευτής Δωδεκανήσου από το 1977, με "διαδρομή" και "συμπεριφορά" που την επιβραβεύουν οι συμπατριώτες μου επί 33 χρόνια, δηλώνω ότι μετέχω ενεργά και σ' αυτή την κρίσιμη για τον τόπο μας εκλογική αναμέτρηση, μαζί με ομοϊδεάτες μου Δωδεκανησίους, που απαιτούν, ωστόσο, εξηγήσεις γιατί τους αφαιρέθηκε το δικαίωμα να με κρίνουν και αυτοί, όπως έκαμαν οι συνάδελφοί μου στη Βουλή".

    Σε ανάλογο ύφος και η αντίδραση του Πέτρου Δούκα, ο οποίος σε επιστολή του αναφέρει ότι προτιμά να μην σχολιάσει τώρα την απόφαση και πως τις στρατηγικές επιλογές θα τις κρίνει το αποτέλεσμα.

    "Αυθεντική ετυμηγορία ησυμπαράσταση των ψηφοφόρων μου" Πέτρος Δούκας

    Ο κ. Δούκας χαρακτηρίζει αυθεντική ετυμηγορία τη συμπαράσταση που ο ίδιος λαμβάνει τις τελευταίες ημέρες από φίλους και ψηφοφόρους του τους οποίους καλεί να στηρίξουν με όλες τις δυνάμεις τη ΝΔ.

    "...Αξιολογήθηκε η συνολική πολιτική συμπεριφορά των στελεχών" Γιώργος Κουμουτσάκος

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για τους λόγους για τους οποίους έμειναν κάποιοι εκτός ψηφοδελτίων, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε ότι η ΝΔ και ο πρωθυπουργός εδώ και καιρό είχαν πει ότι θα αξιολογηθεί η συνολική πολιτική συμπεριφορά των στελεχών όπως έγινε και αποτέλεσμα αυτής της αρχής ήταν τα ψηφοδέλτια που δημοσιοποιήθηκαν.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Σάββα Τσιτουρίδη, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι υπό το βάρος της ανθρώπινης φόρτισης πολλά λέγονται. Αυτά που ειπώθηκαν επιβεβαιώνουν και δικαιώνουν την ορθότητα της επιλογής, τόνισε.

    Το ΠΑΣΟΚ

    Ερωτηθείς για τη μη συμμετοχή ορισμένων προσώπων στα ψηφοδέλτια της ΝΔ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι "ο κ. Κ. Καραμανλής δεν πήρε αποφάσεις όταν χρειάστηκε, αθωώνοντας στην πράξη ορισμένα στελέχη του καθώς αν είχαν «κάνει κάτι» έπρεπε να αποπεμφθούν «τότε», ενώ αν δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό εναντίον τους γιατί δεν συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια".

    Το ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέσα στις επόμενες ώρες.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26775

    [02] Ντιμπέιτ: επιστολή Αντώναρου στο ΠΑΣΟΚ

    Εκλογές 2009 -

    Γενικά

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 15 09 2009 16:54

    Στο θέμα των όρων διεξαγωγής του ντιμπέιτ, αναφέρεται η επιστολή που έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος στον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Η πρόταση περιλαμβάνει δύο τηλεοπτικές αναμετρήσεις ανάμεσα στον Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο Παπανδρέου.

    Η προτεινόμενη διάρκεια είναι από 75 έως 90 λεπτά, να υπάρχει και απευθείας διάλογος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ προτείνεται στη μία εκ των δύο συζητήσεων να συμμετέχουν δημοσιογράφοι εφημερίδων. Για το χώρο πραγματοποίησης, προτείνεται η ΕΡΤ.

    Από το γραφείο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: "Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ευάγγελος Αντώναρος απέστειλε σήμερα συνολική πρόταση με τις προτεινόμενες λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή της τηλεοπτικής συζήτησης των πολιτικών αρχηγών στους εκπροσώπους των έξι κοινοβουλευτικών κομμάτων. Η πρόταση του κ. Αντώναρου αποτελεί σύνθεση των προτάσεων που διατυπώθηκαν κατά τη χθεσινή, δεύτερη συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων και αποβλέπει στη διεξαγωγή μιας συζήτησης με όσο πιο ουσιαστικό περιεχόμενο γίνεται.

    Ο κ. Αντώναρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρότασή του θα γίνει αντικείμενο γόνιμης συζήτησης με τελικό στόχο τη διεξαγωγή της τηλεοπτικής συζήτησης που αποτελεί κατάκτηση της Δημοκρατίας μας, με συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών".

    "Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με την ΝΔ για την διεξαγωγή ντιμπέιτ Καραμανλή - Παπανδρέου, ενώ εκεί που υπάρχουν περισσότερα προβλήματα είναι με το ντιμπέϊτ των 6", δήλωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς σχετικά, προσθέτοντας ότι "θέλουμε να διεξαχθεί ένα διαφορετικό ντιμπέϊτ, περιμένουμε μια γραπτή πρόταση από την κυβέρνηση".

    Είδηση: 26772

    [03] Η κρίση στεγνώνει την αγορά

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 15 09 2009 19:25

    Συνεχίζονται τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά, λόγω της οικονομικής κρίσης. Πνίγουν τους επιχειρηματίες και στεγνώνουν την αγορά οι ακάλυπτες επιταγές που σπάνε μήνα με το μήνα κάθε προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ. Ήδη το πρώτο 8μηνο του έτους εκτοξεύτηκαν στα 2,16 δισ ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 114,8% σε σχέση πέρυσι, ενώ μαζί με τις απλήρωτες συναλλαγματικές, που αγγίζουν τα 160 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένες κατά 43,7% τα "φέσια" στην αγορά έφτασαν τα 2,3δισ ευρώ. Μάλιστα, από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα 317.000 επιχειρήσεις μπήκαν στα μαύρα κατάστιχα του ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

    Σήμα κινδύνου εκπέμπουν εμποροβιομήχανοι και βιοτέχνες για την επιβίωση εκατοντάδων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων που βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας και ζητούν άμεσα λύση στο πρόβλημα από την επόμενη κυβέρνηση με ρύθμιση, βλέποντας την κατάσταση να επιδεινώνεται και δεν αποκλείουν τα φέσια να φθάσουν τα 3,5δισ ευρώ φέτος.

    ''Oι επιχειρηματίες δεν μπορούν να αντέξουν άλλα φορολογικά βάρη με αυξήσεις συντελεστών, γιατί όχι μόνο θα χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους, αλλά θα αναγκαστούν να προβούν και σε περαιτέρω περικοπές σε βάρος της απασχόλησης και το ίδιο ισχύει για τις αόριστες εξαγγελίες περί αλλαγών στο εργασιακό, όπως και στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας'', σημείωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος.

    Προτάσεις για έξοδο από την κρίση από πέντε Επιμελητήρια

    Την ανάγκη εφαρμογής ενός πλέγματος μεταρρυθμίσεων, με ορίζοντα το 2020, τόνισαν και οι επικεφαλής πέντε επιμελητηρίων που συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομίας, Γιάννη Παπαθανασίου. Οι προτάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κινούνται μεν προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά θέλουν συμπλήρωμα, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Γιάννης Γραμματίδης.

    Αργότερα οι πρόεδροι των πέντε μεγαλύτερων διμερών επιμελητηρίων στην Ελλάδα συναντήθηκαν με το Γ. Παπανδρέου και του παρέδωσαν τους άξονες και τις δράσεις μιας αυστηρά μεταρρυθμιστικής πολιτικής, το οποίο ο κ. Γραμματίδης χαρακτήρισε πολύτιμο εργαλείο δουλειάς που αφορά το μέλλον της ελληνικής Οικονομίας.

    Ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου επισήμανε ότι "είναι μια ώρα μεγάλων αποφάσεων, όπου ο λαός περιμένει ν' ακούσει αλήθειες, όπου η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να ξεπεράσει το πλέγμα του πολιτικού κόστους που έχει στοιχίσει στον ελληνικό λαό και τον τόπο και αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που ταλανίζει την οικονομία μας σήμερα".

    Δύσκολη διετία προβλέπει το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ

    Την ίδια ώρα, έκθεση του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ προβλέπει ως δύσκολη για την οικονομία την επόμενη διετία, ενώ παραθέτει στοιχεία για άνοδο της ανεργίας, απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και μείωση μισθών και συντάξεων. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σημείωσε την ανάγκη αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου και την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, ενώ η ΔΑΚΕ, με ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για μονο-παραταξιακή προσπάθεια σε πολιτικά ύποπτο χρόνο.

    Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση

    Με φόντο τα δεδομένα της Οικονομίας συνεχίζεται η κόντρα στο πολιτικό πεδίο:

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος εξαπέλυσε νέα σκληρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ επικαλούμενος αυτή τη φορά δήλωση της Λούκας Κατσέλη, η οποία σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, είπε πως από τη στιγμή που το δημόσιο χρωστά 16 δισ. ευρώ σε πολίτες, ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία, είναι καλύτερα να δανειστεί στην αρχή και να προχωρήσει με καθαρά βιβλία. "Το σχέδιο εξόδου του ΠΑΣΟΚ είναι δάνεια, χρέη και φόροι" σχολίασε ο Γιώργος Κουμουτσάκος και χαρακτήρισε ταχυδακτυλουργία και όχι πρόγραμμα τα όσα είπε ο κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη.

    "Ο Ελληνικός λαός θα περίμενε από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, να εξηγήσει πού πήγαν τα επιπλέον 100 δισ ευρώ, που δανείστηκε η κυβέρνηση μέσα σε 5 χρόνια. Γιατί η χώρα μπήκε σε επιτήρηση για δεύτερη φορά από τη ΝΔ πριν τη διεθνή κρίση. Να εξηγήσει, γιατί η διαφθορά και η σπατάλη αποτελούν, ακόμα και σήμερα, καθημερινή πρακτική της κυβέρνησης της ΝΔ" ήταν η απάντηση της κ. Κατσέλη.

    Έτοιμο δηλώνει το ΠΑΣΟΚ να διαπραγματευθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την αρχή δια στόματος του εκπροσώπου του, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι η δήλωση Αλμούνια αντανακλά την δυσπιστία του για τις πολιτικές των τελευταίων πεντέμισι ετών. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ο κ. Αλμούνια εγκαλεί την κυβέρνηση της ΝΔ για την διόγκωση του ελλείμματος. Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει ανάγκη να γίνει μια δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά είναι σαφές ότι αν δεν βάλουμε μπροστά την οικονομία, το έλλειμμα θα εκτιναχθεί περισσότερο.

    "Η έκρηξη των ακάλυπτων επιταγών στα 2,3 δισ το α' οκτάμηνο του 2009 έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η οικονομία κατρακυλάει σε βαθιά ύφεση, η αγορά βουλιάζει, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις απειλούνται ή και βάζουν λουκέτο, ενώ η ανεργία, η επισφάλεια και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων καλπάζουν" σχολίασε ο Παν. Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ.

    "Μόνο οι Τράπεζες, οι πολυεθνικές εταιρείες, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, οι οποίες θησαύριζαν 20 χρόνια τώρα από την συνεταιρική συναινετική πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, συνεχίζουν να αντλούν υπερκέρδη μέσα στη σημερινή κρίση και να συγκεντρώνουν τις οικονομικές δραστηριότητες σε βάρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων" ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη ανάγκη εφαρμογής μιας στρατηγικής δημοσίου ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την αντικατάσταση της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε., από μια νέα υπηρεσία.

    Πηγή: NET, NET 105.8, AΠΕ

    Σχετικά άρθρα:

    ΓΣΕΕ: "Kαμπανάκι" για οικονομία - απασχόληση

    Αντιπαράθεση για την οικονομία

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26789

    [04] Στο κέντρο μηχανογράφησης του ΙΚΑ ο Α. Τσίπρας

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 15 09 2009 15:04

    Την ανησυχία του για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης εξέφρασε ο Αλ Τσίπρας, ο οποίος επισκέφτηκε το κέντρο μηχανογράφησης του ΙΚΑ. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε πως τα δείγματα γραφής της διακυβέρνησης της ΝΔ αλλά και οι εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου συνηγορούν στο ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα σ αυτό το καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα που επικρατεί, όπως είπε. Στηλίτευσε το γεγονός ότι σε έναν Οργανισμό, που όπως τόνισε υποτίθεται ότι ελέγχει την ανασφάλιστη εργασία, υπάρχουν εργαζόμενοι που απασχολούνται με όλες τις μορφές ελαστικής απασχόλησης. Επιτέθηκε τόσο στον Κ. Καραμανλή όσο και στον Γ. Παπανδρέου για την εμφάνιση τους στη ΔΕΘ, τονίζοντας πως ο ένας εμφανίστηκε με μαστίγιο και ο άλλος με μαστίγιο και καρότο.

    «Ήρθαμε στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας και είδαμε όλες τις μορφές ελαστικής απασχόλησης, που μπορεί να συναντήσει κανείς», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Είδαμε δεκάδες νέους ανθρώπους, πάνω από 2.000 είναι αυτοί, που στο ΙΚΑ δουλεύουν με καθεστώς προγραμμάτων stage ανασφάλιστης εργασίας. Εκατοντάδες εργαζόμενοι με μπλοκάκι, εκατοντάδες εργαζόμενοι υπό το καθεστώς ενοικίασης εργασίας με εργολαβικές εταιρίες και όλα αυτά είναι αποτελέσματα των νομοθετικών ρυθμίσεων, που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν διαμορφώσει δημιουργώντας ένα καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Για την τηλεμαχία

    Αναφερόμενος στο θέμα του ντιμπεϊτ χαρακτήρισε ιδιαίτερα στενάχωρο το γεγονός ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συνεπικουρούμενοι, όπως είπε και από το ΚΚΕ, διαμορφώνουν συνθήκες ναυαγίου για μια κοινή εμφάνιση όλων των πολιτικών αρχηγών.

    Παραδέχτηκε ότι το υφιστάμενο μοντέλο έχει προβλήματα, τόνισε ωστόσο ότι είναι προτιμότερο αυτό από το να μην γίνει καθόλου.

    Αναφερόμενος στη στάση του ΚΚΕ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ιδιαίτερη εντύπωση μάς προκαλεί η στάση του ΚΚΕ, που έφυγε χθες από τις διαπραγματεύσεις. Αναρωτιόμαστε, δεν θέλουν, ο κ. Καραμανλής, ο κ. Παπανδρέου, η κα Παπαρήγα, τη διεξαγωγή του πολιτικού διαλόγου με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς; Τι φοβούνται; Και δευτερευόντως, αναρωτιόμαστε ποιοι είναι αυτοί, οι οποίοι έχουν όφελος από το να μην γίνει καθόλου αυτή η αναμέτρηση και να δούμε δύο παράλληλους μονολόγους, δύο μονομάχων, που η πολιτική τους στα κρίσιμα ζητήματα στην οικονομική και κοινωνική πολιτική δεν έχει πολύ μεγάλες διαφορές, δεν είναι ανταγωνιστική, είναι συμπληρωματική».

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26762

    [05] Κανονικά οι διορισμοί των εκπαιδευτικών

    Κοινωνία

    Με απόφαση του συμβουλίου της Επικρατείας 200 εκπαιδευτικοί οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι και καλλιτεχνικών μαθημάτων θα διοριστούν τις επόμενες ημέρες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μετά τη σημερινή απόφαση του συμβουλίου της Επικρατείας που εξαιρεί από το πάγωμα των διορισμών λόγω του προεκλογικού αγώνα τους δασκάλους και τους καθηγητές. Με την ίδια απόφαση θα πραγματοποιηθούν κανονικά οι προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών, ενώ θα τοποθετηθούν 2.055 διευθυντές υπεύθυνοι για το πρόγραμμα του ολοήμερου δημοτικού σχολείου.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26792

    [06] Ιταλία: Βρέθηκε πλοίο με τοξικά απόβλητα που βύθισε η μαφία

    Ειδήσεις

    Οι ιταλικές αρχές βρήκαν το ναυάγιο ενός πλοίου που βυθίστηκε από τη μαφία, το οποίο μετέφερε 180 βαρέλια με τοξικά απόβλητα. Πρόκειται για ένα από τα περισσότερα από τριάντα παρόμοια πλοία που λέγεται ότι βρίσκονται βυθισμένα έξω από τις νότιες ακτές της Ιταλίας, δήλωσαν οι αρχές την Τρίτη.

    Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που τους παρείχε ένα πρώην μέλος της μαφίας, οι αρχές χρησιμοποίησαν ένα υποβρύχιο για να κινηματογραφήσουν το πλοίο μήκους 110 μέτρων το Σάββατο, περίπου 28 χιλιόμετρα από τις ακτές στη νοτιοδυτική περιοχή της Καλαβρίας.

    Το πλοίο, το οποίο οι αρχές λένε ότι μπορεί να περιέχει ραδιενεργά στοιχεία, βρισκόταν σε βάθος 500 μέτρων στην Τυρρηνική θάλασσα. Οι εικόνες που τραβήχτηκαν δείχνουν ότι τουλάχιστον ένα από τα βαρέλια είχε πέσει από τη θήκη του και κείτονταν άδειο στον πυθμένα της θάλασσας.

    "Μπορεί να υπάρξουν προβλήματα από τις τοξίνες και τα βαρέα μέταλλα είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει τη διεθνή κοινότητα", δήλωσε ο Σιλβέστρο Γκρέκο, επικεφαλής οικολογικής οργάνωσης της Καλαβρίας.

    Η τοποθεσία που βρισκόταν το ναυάγιο του πλοίου αποκαλύφθηκε από τον Φραντσέσκο Φόντι, ένα πρώην μέλος της οργάνωσης Ντραγκέτα, ο οποίος ομολόγησε ότι βούλιαξε αυτό το πλοίο και ακόμα άλλα δύο χρησιμοποιώντας εκρηκτικά.

    Ο Γκρέκο δήλωσε ότι οι αρχές πιστεύουν ότι υπάρχουν 32 πλοία που μετέφεραν τοξικά απόβλητα και τα οποία έχει βουλιάξει η μαφία, όταν μετά τη δεκαετία του 1980 αυστηρότεροι νόμοι έκαναν την παράνομη απόρριψη αποβλήτων μια ιδιαίτερα επικερδή δουλειά για τις παράνομες οργανώσεις.

    Είδηση: 26790

    [07] Τέχνη και Δημοσιογραφία

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 15 09 2009 16:09

    Μία ομογενής δημοσιογράφος μετατρέπει σε έργα τέχνης σκηνές της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής καθημερινότητας. Ο λόγος, για τη Μαρία Ρηγούτσου, η οποία αυτές τις μέρες εκθέτει τη δουλειά της στην "Art Gallery Lola Nikolaou", στη Θεσσαλονίκη. Έχοντας σπουδάσει Νομικά στην Ελλάδα και τη Γερμανία, όπου ζει τα τελευταία δεκαοκτώ χρόνια, κατάφερε να "παντρέψει" τη δημοσιογραφία, μία ακόμα μεγάλη αγάπη στη ζωή της, με την εικαστική τέχνη.

    "Αιχμαλωτίζει" τη ρεαλιστική, ενίοτε σκληρή, εικόνα μιας πραγματικότητας, που ίσως υποσυνείδητα να αποστρεφόμαστε, αν και "σκοντάφτουμε" πάνω της στην καθημερινότητά μας. "Παίζει" με τις αντιθέσεις και τις μετατρέπει σε έργα τέχνης, στέλνοντας το μήνυμα ότι, μπορούμε να δούμε κατάματα πράγματα και καταστάσεις, που δεν τιμούν το σημερινό, παγκοσμιοποιημένο κόσμο.

    Το όνειρο που είχε από παιδί να ασχοληθεί με τη ζωγραφική, πήρε "σάρκα και οστά", όταν τη δεκαετία του ΄90 συνάντησε τον καθηγητή Γιάννη Κουνέλλη, ο οποίος με το αλάνθαστο ένστικτό του την ενθάρρυνε να φοιτήσει κοντά του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Ντίσελντορφ.

    Τα έξι χρόνια κοντά στον "δάσκαλο" ήταν η καλύτερη εμπειρία της ζωής της, όπως μας αναφέρει, που τις άνοιξε νέους ορίζοντες στο μαγικό κόσμο της Τέχνης.

    Τα έργα που εκθέτει η Μαρία Ρηγούτσου αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη είναι από τη σειρά "Τέχνη και Δημοσιογραφία", εμπνευσμένα από την πολιτική, κοινωνική και οικονομική καθημερινότητα, όπως αντικατοπτρίζεται μέσα από τα media και επεξεργασμένα με τρόπο που να παραπέμπει σε παλιές βυζαντινές εικόνες, επισημαίνει η καταξιωμένη γκαλερίστα, Λόλα Νικολάου.

    Πράγματι, οι προσεχτικά επιλεγμένες φωτογραφίες, έχοντας υποστεί την κατάλληλη ψηφιακή επεξεργασία, με την επικάλυψη φύλλων χρυσού (μία τεχνική δική της, όπως μας λέει Μαρία Ρηγούτσου), αποτυπώνουν τη "θρησκευτικότητα" της εικόνας σήμερα, σε μια προσπάθεια ανάδειξης και ανατροπής στερεοτύπων.

    Οι εικόνες εναλλάσσονται, μεταφέροντας τους φιλότεχνους στην Ασία, τη Μέση Ανατολή, το Ιράκ και αλλού, πάντα όμως σε αντιδιαστολή με κάποια κατασκευασμένα πρότυπα. Έτσι, η Βαγδάτη που φλέγεται συνυπάρχει σ' έναν πίνακα με το κοσμοπολίτικο Μονακό, αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο την τραγικότητα της κατάστασης.

    Ακολουθεί η "Εξουσία", που στο πρόσωπο μια δυναμικής γυναίκας της Δύσης, δεσπόζει πάνω από πτώματα στο Ιράκ. Μία άλλη γυναικεία μορφή, ένα μοντέλο με πλούσια τα κάλλη, σε πρώτο πλάνο, λέει το "Τελευταίο Αντίο" σε Παλαιστίνιους μαχητές. Η "Ωδή στη Ζωή", με τα δύο παιδιά της Ασίας, που κλαίνε πάνω στη "διψασμένη", ύστερα από παρατεταμένη ξηρασία, γη, έρχονται να μας θυμίσουν από τη μια τη ματαιότητα των πλαστών αναγκών στον "πολιτισμένο" κόσμο και από την άλλη την έντονη ανάγκη να προστατέψουμε τον πλανήτη μας.

    "Τα θέματα που εκθέτω στα έργα μου είναι αυτά που μ' απασχολούν στην καθημερινότητά μου. Τα όσα συμβαίνουν στις μέρες μας, ζώντας σε μία κοινωνία που δείχνει να έχει απολέσει τα οράματά της, σίγουρα δεν με αφήνουν αδιάφορη, γι΄ αυτό και αισθάνομαι την ανάγκη να τα μοιραστώ με τους συνανθρώπους μου", δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ίδια η δημιουργός.

    Τα θέματα αυτά είναι, άλλωστε, η "πρώτη ύλη" για εμάς τους δημοσιογράφους, θα πει η Μαρία, η οποία δημοσιογραφεί στη Deutsche Welle, στην ελληνική εκπομπή της Έσσης (Hessischer Rundfunk) και στην Καθημερινή. Και ναι μεν "η δημοσιογραφία είναι ένας εύκολος τρόπος να γίνει η ζωή σου ενδιαφέρουσα", όπως επισημαίνει, η ζωγραφική όμως για την ίδια είναι ελευθερία.

    Τα έργα Μεικτής Τεχνικής, που εκθέτει στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να μην συνάδουν υφολογικά με τον άλλο κύκλο έκφρασης της στη ζωγραφική, είναι όμως μία συνειδητή επιλογή, που αντανακλά τις ρίζες της από την Κρήτη και τη Σύρο. Αντλεί τις αναφορές της από τη φύση, κυρίως της Ελλάδας, και όπως κάποτε έγραψε γι' αυτήν ο Γιάννης Κουνέλλης, πρόκειται για "τοπία βιωμένα και ζωγραφισμένα στη Μεσόγειο, τα οποία έχουν ανακαλύψει ξανά -και αυτό είναι το σημαντικό- το πρωί και το απόγευμα, τη διαφάνεια της θάλασσας και έναν κρυφό πόθο για ζωή".

    Η Μαρία Ρηγούτσου ευχαριστεί θερμά την κα Νικολάου που την επέλεξε, μαζί με άλλες δύο καταξιωμένες ζωγράφους, την Εοζέν Αγκοπιάν και την Ελευθερία Στόικου, δίνοντάς της την ευκαιρία να εκθέσει έργα της στο κοινό της Θεσσαλονίκης. Μία πόλη γνωστή και αγαπητή για την ίδια, όπου εξέθεσε έργα της για πρώτη φορά το 1997 στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Τότε, συμμετείχε στο Εικαστικό Εργαστήρι του Γιάννη Κουνέλλη, με φοιτητές της Καλών Τεχνών από τη Γερμανία και τη Θεσσαλονίκη, και τις δύο εκθέσεις που ακολούθησαν. Μέχρι σήμερα μετράει στο ενεργητικό της σειρά εκθέσεων στη Γερμανία, (μεταξύ άλλων μία ατομική το 2005 στην Ένωση Γερμανών Καλλιτεχνών), την Ελλάδα, τη Βρετανία, την Τουρκία, την Τυνησία, και πριν από λίγους μήνες στη Σεούλ, όπου απέσπασε πολύ καλές κριτικές, ενώ τιμήθηκε από το Ewha Woman's University.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 26778

    [08] Ντους στο μπάνιο παρέα με... μικρόβια

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 15 09 2009 15:34

    Το ντους μπορεί να κάνει κακό στην υγεία σας, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που αποκάλυψε ότι το "τηλέφωνο" του ντους -ακόμα και αν εξωτερικά δεν φαίνεται βρώμικο- μπορεί να είναι πηγή επικίνδυνων μικροβίων, που στέλνονται κατευθείαν πάνω στο πρόσωπο και το σώμα μας. Η έρευνα έδειξε ότι σχεδόν ένα στα τρία ντους "φιλοξενούν" υψηλά επίπεδα ενός μυκοβακτηρίου (Mycobacterium avium) που προσβάλλει τους πνεύμονες, η συγκέντρωση του οποίου στο 30% περίπου των ντους βρέθηκε να είναι 100 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το επίπεδό του στο τρεχούμενο νερό σε μια τυπική υδραυλική εγκατάσταση οικίας.

    Το μυκοβακτήριο σχηματίζει ένα βιοφίλμ που προσκολλάται στο εσωτερικό μέρος της κεφαλής του ντους. Αυτό πιθανώς, κατά τους ερευνητές, εξηγεί γιατί τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί περισσότερες περιπτώσεις μόλυνσης των πνευμόνων στα άτομα εκείνα που κάνουν πολλά ντους.

    Η μελέτη έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κολοράντο υπό τον καθηγητή Νόρμαν Πέις και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC και τα ξένα πρακτορεία.

    Σύμφωνα με την έρευνα, το νερό που εκτινάζεται από το ντους, μπορεί να διαχέει στον αέρα σταγόνες νερού γεμάτες βακτήρια, που εύκολα, με την εισπνοή, διεισδύουν σε βάθος στους πνεύμονες. Ειδικά όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες και οι ασθενείς με διάφορες παθήσεις (π.χ. AIDS, καρκινοπαθείς), είναι πιο ευάλωτοι στην μόλυνση των πνευμόνων τους από το ντους, σε σχέση με όσους είναι υγιείς. Τα συμπτώματα από τη μόλυνση λόγω ντους περιλαμβάνουν αίσθημα κόπωσης, μόνιμο ξερόβηχα, δυσκολία αναπνοής, γενική αδυναμία κ.α.

    Οι ερευνητές επίσης συμπέραναν ότι τα μικρόβια προτιμούν τα πλαστικά ντους, επειδή προσκολλώντας ευκολότερα σε αυτά, γι' αυτό τα μεταλλικά θεωρούνται πιο ασφαλή. Συνιστούν επίσης συχνό καθάρισμα των "τηλεφώνων" των ντους και περιοδική αλλαγή τους.

    Άλλες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι τα ντους -ειδικά τα κοινόχρηστα- δεν είναι "αθώα" και ότι μπορούν να εξαπλώσουν διάφορες παθήσεις, όπως ένα τύπο πνευμονίας ("νόσο των λεγεωναρίων"). Ανάλογους κινδύνους μπορούν να προκαλέσουν και οι πισίνες των "σπα", σύμφωνα με τη βρετανική Υπηρεσία Προστασίας της Υγείας.

    ΑΠΕ

    Είδηση: 26774

    [09] Διαμερισματάκι αξίας... 2,16 εκατομμυρίων ευρώ

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 15 09 2009 16:42

    Ένα διαμέρισμα ενός μόλις δωματίου πουλήθηκε στο Χονγκ Κονγκ στην τιμή ρεκόρ των 2,16 εκ ευρώ, γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος της οικονομικής κρίσης, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του τύπου. Το διαμέρισμα συνολικού εμβαδού 75,8 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται στην περιοχή Τσιμ Σα Τσούι του Χονγκ Κονγκ με ωφέλιμο χώρο 54,8 τετραγωνικά μέτρα, είναι στον 54ο όροφο ενός κτιρίου συνολικά 64 ορόφων, το οποίο θεωρείται το δεύτερο ψηλότερο κτίριο κατοικιών στην κινεζική αυτή μεγαλούπολη και το μικρότερο διαμέρισμα του συγκροτήματος Masterpiece.

    Ένας κτηματομεσίτης δήλωσε ότι ο αγοραστής είναι ένας επιχειρηματίας από το Χονγκ Κονγκ ο οποίος πλήρωσε 42.000 δολάρια το τετραγωνικό για το διαμέρισμα το οποίο βρίσκεται σε εξαιρετικό σημείο της πόλης και έχει καταπληκτική θέα προς το λιμάνι Βικτώρια.

    Ωστόσο η τιμή θεωρείται ρεκόρ για ένα διαμέρισμα ενός μόνο δωματίου. Το πιο ακριβό διαμέρισμα που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στο Χονγκ Κονγκ είναι ένα 658 τετραγωνικών στην περιοχή Mid Levels το οποίο πουλήθηκε 30,9 εκατομμύρια δολάρια το 2007.

    ΑΠΕ

    Είδηση: 26782

    [10] Γαλλία: Ψήφιση νόμου κατά του παράνομου κατεβάσματος από το διαδίκτυο

    Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε σήμερα έναν αμφιλεγόμενο νόμο για το παράνομο "κατέβασμα" αρχείων από το διαδίκτυο, που έχει ως στόχο να κάνει τη Γαλλία μια από τις χώρες με την πιο αυστηρή νομοθεσία για αυτό το θέμα, και που θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο.

    Ο νόμος ορίζει ότι σε περίπτωση που ένας χρήστης που "κατεβάζει" παράνομα αρχεία από το διαδίκτυο αναγνωριστεί και "συλληφθεί" να το κάνει επανειλημμένα προβλέπεται η διακοπή της σύνδεσής του στο ίντερνετ, μετά από προειδοποιήσεις, με δικαστική απόφαση. Ο νόμος πέρασε με 285 ψήφους υπέρ και 225 κατά.

    Μετά την ψήφισή του από την γαλλική Εθνοσυνέλευση, ο νόμος πρέπει να ψηφιστεί από τους βουλευτές και τους γερουσιαστές, ενώ πρόκειται να τεθεί σε ισχύ, στην καλύτερη περίπτωση, τον Οκτώβριο.

    Είδηση: 26791

    [11] Ναρκωτικά διακινούσαν οι δύο αλβανοί

    Κοινωνία

    Μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών και κυρίως κάνναβης εισήγαγαν από τη χώρα τους και διακινούσαν στις πιάτσες των δυτικών προαστίων της Αθήνας δύο νεαροί αλβανοί κακοποιοί που συνελήφθησαν στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων από άνδρες της Ασφάλειας Αττικής.

    Είδηση: 26787

    [12] Οδηγία Ε. Σ. Ρ για την κάλυψη της προεκλογικής περιόδου

    Πολιτική

    Οδηγία για τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της προεκλογικής περιόδου των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009, εξέδωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

    Τα νέα στοιχεία σε αυτήν την οδηγία είναι στις γενικές διατάξεις και ειδικότερα στο άρθρο 2 παράγραφος 1, όπου συνιστάται στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς ενημερωτικού χαρακτήρα, κατά τη μετάδοση των πάσης φύσεως εκπομπών, αναφερόμενων άμεσα ή έμμεσα στις βουλευτικές εκλογές, να τηρούν τις αρχές, όχι μόνο της αντικειμενικότητας, της αμεροληψίας και της αναλογικής ισότητας, αλλά και της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του κύρους των πολιτικών κομμάτων.

    Επίσης, στο άρθρο 4, που αναφέρεται στις πολιτικές διαφημίσεις και ειδικότερα στην παράγραφο 4, επισημαίνεται ότι κατά τη μετάδοση των πολιτικών διαφημίσεων πρέπει να τηρούνται οι κανόνες δεοντολογίας της νομοθεσίας και οι διαφημίσεις να περιέχουν σαφή αναφορά του κόμματος, που τις παρήγαγε και να μην προβάλουν μηνύματα, που προσβάλλουν την προσωπικότητα συγκεκριμένων προσώπων, ή το κύρος συγκεκριμένου κόμματος.

    Είδηση: 26784

    [13] Ένας στρατιώτης νεκρός και πέντε τραυματίες σε τροχαίο στην Κύπρο

    Ειδήσεις

    Την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο άφησε ένας έφεδρος στρατιώτης, ενώ άλλοι πέντε τραυματίστηκαν όταν το στρατιωτικό όχημα στο οποίο επέβαιναν, συμμετέχοντας σε άσκηση, ξέφυγε από την πορεία του και ανατράπηκε. Το τραγικό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στο δρόμο Αυγόρου - Λιοπετρίου. Το όχημα συμμετείχε σε στρατιωτική άσκηση εφέδρων σε στρατόπεδο της περιοχής. Νεκρός είναι ο Ιάκωβος Χατζησπύρου, 43 ετών, καθηγητής από το Παραλίμνι, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών.

    Στρατιωτικό όχημα τύπου Ακμάτ, που οδηγούσε μόνιμος ανθυπολοχαγός με επιβάτες πέντε εφέδρους αξιωματικούς, λόγω αποκοπής του κεντρικού άξονά του ξέφυγε από την πορεία του και ανετράπη σε παρακείμενο χωράφι.

    Ο Χατζησπύρου εκτινάχθηκε από το όχημα, το οποίο τον καταπλάκωσε βρίσκοντας ακαριαίο θάνατο.

    Τραυματίστηκαν, επίσης, ο οδηγός του οχήματος και τέσσερις έφεδροι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, στη Δερύνεια, και εισήχθησαν στο χειρουργείο για αντιμετώπιση των τραυμάτων τους.

    Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Νοσοκομείου, Πέτρος Μάτσας, η κατάστασή τους είναι σοβαρή αλλά εκτός κινδύνου.

    Η κηδεία του άτυχου Χατζησπύρου θα τελεσθεί αύριο στις 4 το απόγευμα από το Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι.

    Είδηση: 26786

    [14] Έκθεση της Επιτροπής κατά του Ρατσισμού για την Ελλάδα

    Κοινωνία

    Σημαντικά βήματα προόδου της Ελλάδος σε ότι αφοράς στην εφαρμογή των κοινοτικών διατάξεων σε θέματα ρατσισμού, ξενοφοβίας, αντισημιτισμού και έλλειψης ανεκτικότητας, αλλά και παραλείψεις επισημαίνονται στην ετήσια έκθεση της "Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της μη Ανεκτικότητας" για την χώρα μας.

    Συγκεκριμένα, στην έκτασης 60 σελίδων έκθεση αναφέρεται διεξοδικά στις προόδους που έχουν γίνει για την καταπολέμηση των ρατσιστικών διακρίσεων μέσω αλλαγών στην ελληνική νομοθεσία, αλλά και σε μία σειρά "ανησυχητικών σημείων".

    Κατά τον τρέχοντα έλεγχο στην Ελλάδα, η ECRI διαπιστώνει σημαντικά βήματα προόδου κατά την τελευταία πενταετία, ιδιαίτερα στους τομείς:

    - Της εργασίας, με την υιοθέτηση του νόμου για την ίση αντιμετώπιση ανεξάρτητα από εθνικότητα, φυλή, θρησκεία, αναπηρία κλπ.

    - Η αλλαγή που έγινε στη νομοθεσία τον Οκτώβριο του 2008 με την οποία τα ρατσιστικά κίνητρα μίας παρανομίας αποτελούν επιβαρυντικά στοιχεία.

    - Προσπάθειες έχουν γίνει για τους Ρομ, ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας, αλλά και για τους μετανάστες, καθώς 11.300 άτομα δέχθηκαν την απαραίτητη υποστήριξη και ενημέρωση σε 87 κέντρα υποδοχής. Ένα ειδικό κέντρο για ανήλικα παιδιά δημιουργήθηκε στη Μυτιλήνη.

    - Νόμος αναγνωρίζει για τη μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, μία ελάχιστη συμμετοχή (quota) 0,5% στους διαγωνισμούς για τις δημόσιες θέσεις.

    - Αναγνωρίσθηκε η 27η Ιανουαρίου ως "Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος"

    - Σε ότι αφορά, τέλος, την αστυνομία, υιοθετήθηκε Κώδικας Δεοντολογίας.

    Παρά τις παραπάνω προόδους η ECRI προχωρά σε συστάσεις επισημαίνοντας σειρά ελλείψεων, για τις οποίες όμως οι ελληνικές αρχές δίνουν τις δικές τους απαντήσεις:

    Ελάχιστες καταγγελίες έχουν γίνει με βάση το νόμο κατά των ρατσιστικών διακρίσεων, γιατί οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) θα πρέπει να εκπροσωπούν συγκεκριμένα θύματα προκειμένου να φέρουν το θέμα στα δικαστήρια. Επίσης, τα όργανα που πρέπει να ελέγχουν όπως η "Επιτροπή Ισης Μεταχείρισης " (ΕΙΜ) δεν είναι ιδιαίτερα δραστήρια ή ανεξάρτητα.

    Η ECRI καλεί τις ελληνικές αρχές να επιφέρουν τις απαραίτητες αλλαγές στο κείμενο του νόμου για πιο ενεργητική εφαρμογή του, ώστε να μπορούν οι κοινωνικοί παράγοντες να οδηγούν απρόσκοπτα υποθέσεις στα δικαστήρια. Παράλληλα, ζητά να δοθεί η δυνατότητα στο Συνήγορο του Πολίτη (Ombudsman) να παρέχει συμβουλές και νομική βοήθεια στα θύματα.

    - Για την ECRI, οι τσιγγάνοι Ρομ, οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης και οι μετανάστες είναι "περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες", θύματα διακρίσεων:

    "Oι Ρομ είναι θύματα προκαταλήψεων και διακρίσεων με συνέπεια να διαμένουν σε σκηνές, καθ' ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που κατορθώνουν να ενταχθούν σε άλλου είδους εργασία. Παράλληλα, το ποσοστό εγκατάλειψης του σχολείου από τα παιδιά είναι πολύ υψηλό. Η Επιτροπή ζητά πιο εντατικό έλεγχο στην εφαρμογή των προγραμμάτων ένταξης που ήδη υπάρχουν".

    Οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν με στοιχεία ότι βάσει προγραμμάτων, ένας σημαντικός αριθμός Ρομ (4.700 άτομα) έχουν επωφεληθεί από επιχορηγήσεις για την επαγγελματική τους εκπαίδευση και κατάρτιση. Παράλληλα, παρέχεται σε οικογένειες Ρομ η δυνατότητα λήψης στεγαστικών δανείων με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

    "Οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης δεν εκπροσωπούνται επαρκώς στο δημόσιο τομέα και στις κρατικές υπηρεσίες. Ένα συνολικό πρόγραμμα με στόχο τη διευκόλυνσή τους στην αγορά εργασίας θα πρέπει να υιοθετηθεί από το ελληνικό κράτος", αναφέρει η Επιτροπή ECRI.

    Η ECRI κάνει επίσης ειδική αναφορά σε "κοινότητες" τις οποίες χαρακτηρίζει "μακεδονικές", ομάδα που όπως αναφέρει, διαφοροποιείται από την πλειοψηφία που ζει στην περιφέρεια της Μακεδονίας, ζητώντας από τις ελληνικές αρχές να τους αναγνωρίσει το δικαίωμα δημιουργίας συλλόγων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν ότι "όλα τα άτομα που κατοικούν στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως εθνικότητας, καταγωγής, γλώσσας, θρησκείας ή πολιτικών πεποιθήσεων, απολαμβάνουν πλήρους προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών".

    Σημειώνουν επίσης την ύπαρξη "κόμματος που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τη ``μακεδονική μειονότητα``, το οποίο λαμβάνει μέρος ελεύθερα στις εκλογές, ενώ ένας από τους ηγέτες του είναι δημόσιος υπάλληλος ανεξάρτητα από τις πολιτικές του δραστηριότητες και απόψεις".

    Για τους μετανάστες, "το μεγάλο πρόβλημα είναι η ανανέωση της κάρτας διαμονής", θέμα για το οποίο η ECRI σημειώνει σημαντικές καθυστερήσεις. Ζητά από τις Αρχές "να παύσουν να συνδέουν το θέμα αυτό με τα ένσημα εργασίας".

    Στην απάντησή τους οι ελληνικές αρχές κάνουν ειδική αναφορά στο πρόγραμμα "Εστία " που καλύπτει την περίοδο 2007-2013 και χωρίζεται σε έξι επιχειρησιακά υποπρογράμματα με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την καταπολέμηση της περιθωριοποίησης, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

    Τέλος, η ECRI εκφράζει σειρά συστάσεων για την Αστυνομία και ζητά τη δημιουργία ανεξάρτητου μηχανισμού παραπόνων με απώτερο στόχο τη διερεύνηση και τιμωρία της μη σωστής συμπεριφοράς εκ μέρους των αστυνομικών.

    Είδηση: 26783

    [15] ΓΣΕΕ: Kαμπανάκι για οικονομία - απασχόληση

    Ειδήσεις

    Αρνητικές προβλέψεις για τις τάσεις που εμφανίζονται στην αγορά εργασίας και την οικονομία, παρουσιάζει η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Με ορίζοντα πιθανής ανάκαμψης το 2011, προβλέπεται μέχρι τότε σημαντική αύξηση της ανεργίας και επιδείνωση των οικονομικών των επιχειρήσεων. Τα μέτρα που προτείνει η ΓΣΕΕ είναι στήριξη της απασχόλησης και των δανειοληπτών, αναδιανομή του εισοδήματος και αποκατάσταση της φορολογικής ανισότητας.

    Είδηση: 26779

    [16] Πιέσεις Μπάιντεν στην Ιρακινή ηγεσία

    Πιέσεις στην Ιρακινή κυβέρνηση προκειμένου να αναλάβει τις ευθύνες της, όσον αφορά στην τήρηση της τάξης και να πετύχει τους πολιτικούς συμβιβασμούς στα μείζονος σημασίας ζητήματα που θα οδηγήσουν στην εκτόνωση της βίας, ενόψει της επικείμενης αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων, αναμένεται να ασκήσει ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ που βρίσκεται στη Βαγδάτη.

    Ο Τζον Μπάιντεν που έφτασε σήμερα στην Ιρακινή πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης επίσκεψής του, θα συναντηθεί με την ηγεσία της χώρας την οποία θα πιέσει για την επίτευξη συμβιβασμών σε ακανθώδη πολιτικά ζητήματα, καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα ετοιμάζονται να αποχωρήσουν.

    Σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, μετά τις επαφές του με την ηγεσία της χώρας, θα επισκεφθεί τους αμερικανούς στρατιώτες.

    Είδηση: 26780

    [17] ΟΗΕ: Παραβίαση του δικαίου η μη παροχή βοήθειας στους μετανάστες

    Ειδήσεις

    Κατηγορίες εναντίον όσων δεν παρέχουν βοήθεια σε μετανάστες που βρίσκονται στη θάλασσα ασκεί η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι η οποία κάνει λόγο για ευθεία παραβίαση του διεθνούς δικαίου. "Σε πολλές περιπτώσεις, οι αρχές γυρίζουν την πλάτη σε αυτούς τους μετανάστες και τους αφήνουν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο, ή το θάνατο, σαν να επρόκειτο για πλοία με τοξικά απόβλητα", κατήγγειλε η Πιλάι ενώπιον του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η ολομέλεια του οποίου συνεδριάζει από τη Δευτέρα στη Γενεύη.

    "Σε μια συμπεριφορά που συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, εγκαταλείπονται και απορρίπτονται χωρίς καν να ελέγχεται αν προσπαθούν να ξεφύγουν από διώξεις", συνέχισε.

    Στην ομιλία της ενώπιον των 47 μελών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Πιλάι εξέφρασε τη λύπη της για τα βάσανα που περνούν οι μετανάστες που επιζητούν να αποβιβαστούν στις ακτές της Λιβύης, της Μάλτας και της Ιταλίας και κάλεσε τις χώρες αυτές να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών.

    Η Πιλάι καταδίκασε επίσης τη βία στην Κίνα και κάλεσε το Πεκίνο να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να "σκεφτεί" τις "διακρίσεις" και τη "μη προστασία των μειονοτήτων", όπως οι Ουιγούροι.

    Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ αναφέρθηκε επίσης με επικριτικό τρόπο στη μεταχείριση των Ρομά στην Ευρώπη. Καταδίκασε "τις διακρίσεις και την εξευτελιστική μεταχείρισή" τους στην Ιταλία, την περιορισμένη πρόσβαση που έχουν πολλοί Ρομά στο σύστημα υγείας στη Βουλγαρία καθώς δεν έχουν ταυτότητες ή ασφάλιση, όπως και το γεγονός ότι οι Ρομά πέφτουν θύμα "εξαναγκαστικών απελάσεων" ή διακρίσεων όταν επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε ακίνητη περιουσία στη Φινλανδία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στη Βρετανία ή στη Σουηδία.

    Είδηση: 26776

    [18] Ενημέρωση των ΥΠΕΞ της ΕΕ και διάβημα για την παρενόχληση

    Πολιτική

    Τους κοινοτικούς ομολόγους της ενημέρωσε τη Δευτέρα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή το νέο περιστατικό παρενόχλησης ελικοπτέρου της Frontex από τουρκικό ραντάρ, κοντά στο Φαρμακονήσι. Όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες η κα Μπακογιάννη, "η κοντόφθαλμη αντιμετώπιση της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης Καταπολέμησης της Λαθρομετανάστευσης από την Τουρκία είναι πραγματικά απογοητευτική". Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα θα προβεί σε διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Σε δηλώσεις της για την παρενόχληση του ελικοπτέρου της FRONTEX, η υπουργός Εξωτερικών είπε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει η ελληνική πλευρά, την ώρα της παρενόχλησης ο πιλότος είχε εντοπίσει και παρακολουθούσε σκάφος που μετέφερε λαθρομετανάστες να προσεγγίζει τις ελληνικές ακτές του Φαρμακονησίου, ενώ στην περιοχή και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, καταγράφηκε η παρουσία τουρκικής ακταιωρού.

    Σύμφωνα με τη Ντ. Μπακογιάννη, τα γεγονότα αυτά καθιστούν προφανείς τους στόχους των τουρκικών προσπαθειών παρενόχλησης της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης Καταπολέμησης της Λαθρομετανάστευσης.

    Τόνισε παράλληλα ότι για άλλη μια φορά η Τουρκία, αντί να συνδράμει στην αντιμετώπιση του φαινομένου, αθετεί τις δεσμεύσεις της και πως η καταγεγραμμένη παρουσία της τουρκικής ακταιωρού εγείρει σοβαρά ερωτήματα.

    Η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε στη συνέχεια ότι πέραν της ενημέρωσης σε κοινοτικό επίπεδο, η Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα θα προβεί σε διάβημα προς το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Τουρκική παρενόχληση κοντά στο Φαρμακονήσι

    Είδηση: 26773

    [19] Απόφαση για τη δωρεάν ανακατασκευή κτιρίων στις πυρόπληκτες περιοχές

    Την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες χορήγησης της δωρεάν κρατικής αρωγής για την ανακατασκευή και επισκευή των κτιρίων που υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές του Αυγούστου στις περιοχές των νομών Αττικής και Ευβοίας υπέγραψε την Τρίτη ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς. Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

    Όπως δήλωσε ο κ. Σουφλιάς,

    1. Η δωρεάν ανακατασκευή και επισκευή όλων των κτιρίων που υπέστησαν ζημιές βασίζεται στο αντίστοιχο πρόγραμμα που εφαρμόζεται με επιτυχία στις πυρόπληκτες περιοχές από τις πυρκαγιές του 2007.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την πλήρη ανακατασκευή περίπου 100 κτιρίων εκ των οποίων 70 είναι κατοικίες και την επισκευή άλλων 200, εκ των οποίων 160 είναι κατοικίες. Η κατασκευή των κτιρίων θα γίνει από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες με τη χορήγηση της δωρεάν κρατικής αρωγής. Ορίζεται προθεσμία ενός έτους για την υποβολή από τους ενδιαφερόμενους αίτησης είτε για διενέργεια αυτοψίας στο πληγέν κτίσμα, είτε για χορήγηση Δωρεάν Κρατικής Αρωγής για επισκευή κτίσματος, χωρίς να έχει προηγηθεί έκδοση πορίσματος χαρακτηρισμού του.

    Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, δικαιούχοι της δωρεάν κρατικής αρωγής είναι όλοι οι ιδιοκτήτες ή ψιλοί κύριοι κάθε είδους κτιρίου (πρώτη και δευτερεύουσα κατοικία, επαγγελματικοί χώροι, ναοί κλπ) που βρίσκεται σε πυρόπληκτη περιοχή, με απαραίτητες προϋποθέσεις το κτίριο αυτό να μην ήταν εγκαταλελειμμένο και να μην βρίσκεται σε δασική περιοχή αλλά και να έχει ανεγερθεί νόμιμα.

    Το ποσό της κρατικής αρωγής για κάθε είδος κτιρίου είναι τέτοιο που διασφαλίζει πραγματικά τη δωρεάν ανακατασκευή ή επισκευή του. Ενδεικτικά, ο κ. Σουφλιάς ανέφερε ότι για τις κατοικίες το ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής έχει οριστεί στα 750 ευρώ/τ.μ. και μάλιστα για εμβαδόν ίσο με αυτό της κατοικίας που καταστράφηκε και μέχρι τα 120 τ.μ.

    Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό αυξάνεται στα 950 ευρώ/τ.μ. για διατηρητέες κατοικίες και για όσες βρίσκονται εντός παραδοσιακών οικισμών.

    Ο κ. Σουφλιάς τονίζει επίσης ότι η Απόφαση περιλαμβάνει εξαιρετικά ευνοϊκές ρυθμίσεις για την πραγματική βελτίωση των συνθηκών κατοικίας στις πυρόπληκτες περιοχές. Έτσι:

    α) για διμελείς οικογένειες και για καταστραφείσα κατοικία μικρότερη των 65 τ.μ., η δωρεάν κρατική αρωγή υπολογίζεται για εμβαδόν 65 τ.μ. β) για τριμελείς οικογένειες και για καταστραφείσα κατοικία μικρότερη των 80 τ.μ., η δωρεάν κρατική αρωγή υπολογίζεται για εμβαδόν 80 τ.μ. γ) για τετραμελείς οικογένειες και άνω και για καταστραφείσα κατοικία μικρότερη των 95 τ.μ., η δωρεάν κρατική αρωγή υπολογίζεται για εμβαδόν 95 τ.μ.

    - Για τη διασφάλιση της διαφάνειας της διαδικασίας, η κρατική αρωγή θα χορηγείται σε τρεις δόσεις, ανάλογα με την πορεία των εργασιών ανακατασκευής.

    - Για την ταχύτερη αποκατάσταση των κατοικιών οικογενειών με μέλη Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, δίνεται η δυνατότητα η Δωρεάν Κρατική Αρωγή για ανακατασκευή κατοικίας να χρησιμοποιηθεί για αυτοστέγαση.

    - Το 50% της αμοιβής μηχανικού για τις περιπτώσεις ανακατασκευής καταβάλλεται ως Δωρεάν Κρατική Αρωγή, ενώ στις περιπτώσεις επισκευών η αμοιβή μηχανικού για μελέτη- επίβλεψη θα είναι μειωμένη κατά 50%.

    2. Για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων των οποίων οι οικίες καταστράφηκαν ολοσχερώς, προβλέπεται η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση με το ποσό των 10.000 β¬ για την αντικατάσταση των οικοσκευών. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Υ.Α.Σ.) εντός δύο μηνών από την δημοσίευση της ΚΥΑ σε Φ.Ε.Κ., η οποία θα συνοδεύεται από Υπεύθυνη Δήλωση οτι η κατοικία είναι νόμιμα υφιστάμενη και αποτελεί κύρια και μόνιμη κατοικία. Επίσης θα πρέπει να υποβληθούν η Έκθεση αυτοψίας ολοσχερούς καταστροφής από την αρμόδια υπηρεσία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. καθώς και τα έντυπα Ε1 και Ε9 του οικονομικού έτους 2009.

    Είδηση: 26771

    [20] Ημέρα της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού

    Στο 4ο λύκειο Ζωγράφου, όπου μίλησε στους μαθητές, βρέθηκε ο υπουργός Παιδείας με αφορμή την ημέρα της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι η ημέρα έχει μεγάλη σημασία, καθώς η χώρα μας είναι αυτή που γέννησε το πολίτευμα της δημοκρατίας, αλλά και γιατί η δημοκρατία που γεννήθηκε στην Ελλάδα, πολλές φορές δεν ήταν αυτονόητη και ο ελληνικός λαός αγωνίστηκε και έχυσε αίμα προκειμένου η δημοκρατία να εδραιωθεί.

    "Σήμερα, μετά την τελευταία αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974, η δημοκρατία θεωρείται περίπου δεδομένη, θεωρείται αυτονόητη. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι στον τόπο μας υπάρχει πλατιά δημοκρατία. Δημοκρατία που επιτρέπει την ελεύθερη έκφραση, δημοκρατία που επιτρέπει την αποτύπωση της ελεύθερης βούλησης, δημοκρατία που επιτρέπει την ελευθερία της επιλογής, δημοκρατία που επιτρέπει σε όλους να συμμετέχουν στη δική μας παιδεία, δημοκρατία η οποία χτίζει την πολυπολιτισμική κοινωνία, την ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία του αύριο".

    Όπως επισήμανε ο υπουργός, εκείνο για το οποίο σήμερα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και κυρίως να δουλέψει η νέα γενιά, δεν είναι για τη δημοκρατία η οποία είναι δεδομένη, αλλά για την ποιότητα της δημοκρατίας.

    Οι αγώνες που χρειάζεται να κάνουμε έχουν να κάνουν περισσότερο με το πώς θα ενισχύσουμε την ποιότητα της δημοκρατίας, είπε, προσθέτοντας ότι η ποιότητα της δημοκρατίας δεν ενισχύεται με την απαξία, την αδιαφορία, την ισοπέδωση ή την ομοιομορφία, αλλά "μέσα από τη δική μας συμμετοχή".

    "Κάθε φορά που στεκόμαστε με την πλάτη γυρισμένη στα κοινά προβλήματα ή στις αγωνίες ή στα ζητήματα που απασχολούν, κάθε φορά που βάζουμε τον εαυτό μας πάνω από το σύνολο, κάθε φορά που βάζουμε το ``εγώ`` πιο πάνω από το ``εμείς``, τότε υποβαθμίζεται η δημοκρατία και η ποιότητα της δημοκρατίας", τόνισε, προσθέτοντας ότι η εγγύηση της ποιότητας της δημοκρατίας είναι να είμαστε ενεργοί πολίτες.

    "Ήθελα με την παρουσία μου εδώ να εκφράσω την αγωνία για το αύριο, να σας πω ότι πρέπει να έχετε άποψη, ότι πρέπει να αμφισβητείτε, πρέπει κάθε φορά να προβληματίζεστε, πρέπει να εκφράζετε ελεύθερα την άποψή σας, κάθε φορά να κάνετε τις επιλογές σας, αλλά οι επιλογές που θα κάνετε να είναι υπεύθυνες. Να μην είναι μόνο για τον εαυτό σας, αλλά και για την οικογένειά σας, και για τους φίλους σας, και για το κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο ανήκετε" είπε ο υπουργός.

    Είδηση: 26770

    [21] Ληστεία στο Χαλάνδρι

    Κοινωνία

    Οπλισμένος με ένα πιστόλι και αρκετή δόση θράσους ήταν ο μοναχικός κακοποιός ο οποίος λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι λήστεψε το σουπερμάρκετ "Προμηθευτική" στο κέντρο του Χαλανδρίου και διέφυγε ανενόχλητος.

    Η ληστεία στο κατάστημα που βρίσκεται επί της οδού Ακακιών 31, σημειώθηκε στις 12:35. Ο νεαρός κακοποιός που είχε καλυμμένο το πρόσωπό του, αφού πρώτα ακινητοποίησε τους υπαλλήλους και τους πελάτες με την απειλή του όπλου του, αφαίρεσε από τα ταμεία όσα χρήματα βρήκε και στη συνέχεια διέφυγε πεζός προς άγνωστη κατεύθυνση.

    Οι αστυνομικοί που έσπευσαν στην περιοχή, παρά τις έρευνες που διεξήγαγαν δεν εντόπισαν τον δράστη.

    Είδηση: 26767

    [22] Ιράκ: αποφυλάκιση για το παπούτσι στον Μπους

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 15 09 2009 14:33

    Χρειάστηκε να περάσουν περίπου εννέα μήνες για να αποφυλακιστεί, ο Μουνταζέρ αλ-Ζάϊντι, ο Ιρακινός δημοσιογράφος που πέταξε τον προηγούμενο Δεκέμβρη τα παπούτσια του στον Αμερικανό πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Η πράξη αυτή γνώρισε μεγάλη αποδοχή στον αραβικό κόσμο και οι Ιρακινοί, προς τιμήν του, κατασκεύασαν ένα τεράστιο μνημείο που απεικονίζει ένα χρυσό παπούτσι.

    Έξω από τη φυλακή τον περίμεναν βουλευτές, που τον στηρίζουν. Όπως δήλωσε ο αδελφός του: "Ο εμίρης του Κατάρ υποσχέθηκε ένα άλογο από χρυσό, ο Καντάφι θα τον παρασημοφορήσει και άλλοι θέλουν να του χαρίσουν σπορ αυτοκίνητα. Δεν θα επιστρέψει στη δουλειά του. Θα κάνει ένα ταξίδι στο εξωτερικό για να ευχαριστήσει όλους εκείνους που τον στήριξαν. Θα δημιουργήσει ένα κέντρο για χήρες και ορφανά με τα χρήματα που έχει συγκεντρώσει από όσους θαύμασαν την ενέργειά του".

    Ο δημοσιογράφος του Baghdadiya TV Μουνταζέρ αλ-Ζάϊντι, είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης τριών ετών, αλλά στη συνέχεια η ποινή μειώθηκε σε ένα χρόνο με αναστολή και μετά σε εννέα μήνες λόγω καλής συμπεριφοράς.

    Όπως κατήγγειλε: "Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι δήλωνε στην τηλεόραση ότι δεν κοιμόταν επειδή δεν ήταν βέβαιος για την τύχη μου, εγώ υποβαλλόμουν στα χειρότερα βασανιστήρια, δεχόμουνα χτυπήματα με ηλεκτρικά καλώδια και σιδερένιους λοστούς. Με άφηναν δεμένο σε ένα χώρο που δεν ήταν προστατευμένος από το κρύο. Επίσης ο δημοσιογράφος κατήγγειλε ότι οι βασανιστές του τον υπέβαλαν και σε εικονικούς πνιγμούς, μέθοδο προσφιλή στην αμερικανική CIA απέναντι σε ύποπτους τρομοκράτες μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

    Αναφερόμενος στον ιρακινό πρωθυπουργό, δήλωσε: "Του ζητώ να ζητήσει συγγνώμη διότι απέκρυψε την αλήθεια".

    Είδηση: 26766


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 15 September 2009 - 16:55:44 UTC