Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-08-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα έργα μεταφορών εξήγγειλε ο Στυλιανίδης
  • [02] Αντίο στις λάμπες πυρακτώσεως λέει η Ευρώπη
  • [03] Συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Καισαριανή - Ομιλία Αλ. Παπαρήγα
  • [04] Ιστορική αλλαγή στην Ιαπωνία

    [01] Νέα έργα μεταφορών εξήγγειλε ο Στυλιανίδης

    Κοινωνία

    Την δυναμική είσοδο του σιδηροδρόμου στην καθημερινότητα των Βορειοελλαδιτών και την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης -λόγω των περιορισμένων δρομολογίων με αστικά και ΚΤΕΛ- προγραμματίζει με γοργούς ρυθμούς το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, όπως ανέφερε στην Θεσσαλονίκη ο αρμόδιος υπουργός, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

    Αναφορικά με τον ΟΣΕ, ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι ο εκσυγχρονισμός και η εξυγίανση των ελληνικών σιδηροδρόμων αποτελεί τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

    Προσέθεσε δε, το ότι ετοιμάζεται το νομοσχέδιο για το πρόγραμμα εφεδρείας και μόλις ολοκληρωθεί η διαβούλευση με την Ε.Ε., θα δοθεί στους εργαζομένους -προκειμένου να γίνει ένας γόνιμος διάλογος- και εν συνεχεία, θα προωθηθεί προς ψήφιση από την Βουλή.

    Ο υπουργός εξήγγειλε ακόμη την επέκταση του προαστιακού Θεσσαλονίκης προς την Έδεσσα και το Κιλκίς, εντός του επόμενου εξαμήνου.

    Επίσης, ανέφερε ότι η ΕΡΓΟΣΕ σχεδιάζει νέα χάραξη, που θα συνδέει το αεροδρόμιο Μακεδονία με την Επανομή και τα Μουδανιά.

    Σημείωσε ότι μελετάται η κατασκευή της σιδηροδρομικής Εγνατίας, που «θα "τρέξει" παράλληλα με την οδική Εγνατία και θα βάλει στο "παιχνίδι" του σιδηρόδρομου όλη την ξεχασμένη ελληνική περιφέρεια του Βορρά». Το συγκεκριμένο έργο, θα ολοκληρωθεί με την Σ.Δ.Ι.Τ., κατά τα επόμενα χρόνια, είπε.

    Για τον εμπορευματικό σταθμό του στρατοπέδου Γκόνου, στα Διαβατά, τόνισε πως εντός των επόμενων δύο μηνών θα είναι έτοιμο το πλάνο εργασίας, που θα επιτρέψει την έναρξη κατασκευής του έργου, ενώ στις 10 Σεπτεμβρίου ξεκινά και η λειτουργία του προαστιακού Θράκης.

    Τόνισε ακόμη ότι, αυτά τα έργα αν αθροιστούν στην Π.Α.Θ.Ε. [ύψους 6,2 δισ. β¬], το 2013 θα διαμορφωθεί ένα διαφορετικό τοπίο στην Β. Ελλάδα.

    Επεκτείνεται το πρόγραμμα χρηματοδότησης των ΚΤΕΛ

    Εγκαινιάζοντας το νέο σταθμό της ΚΤΕΛ Χαλκιδικής Α.Ε., ο υπουργός ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος χρηματοδότησης των ΚΤΕΛ όλης της χώρας, για ανανέωση στόλου και εκσυγχρονισμό υποδομών, κατά 20 εκατ. β¬ [συνολικά 40 εκατ. β¬].

    Τα ΚΤΕΛ Χαλκιδικής μεταφέρουν ετησίως πλέον του 1,1 εκατ. ατόμων και ο στόλος ανέρχεται σε 62 λεωφορεία, με μέση ηλικία τα 9 έτη.

    Διπλασιασμός δρομολογίων στο Λαγκαδά και τρίτο λεωφορείο για τα ΑΜΕΑ

    Με τουλάχιστον διπλάσια δρομολόγια και τιμή εισιτηρίου 0,50 λεπτά του β¬, με την συνεργασία ΟΑΣΘ-ΚΤΕΛ και υπό το υπουργείο Μεταφορών, επιλύεται το πρόβλημα απομόνωσης, που -επί σειρά ετών- αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι εννέα δήμων του Λαγκαδά, όπως επισημάνθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού στον οργανισμό. Το ύψος της χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου, εκτιμάται στα 8 εκατ. β¬.

    Λεωφορεία για ΑΜΕΑ

    Εν τω μεταξύ, σε 13.000 -από 9.000 που είναι σήμερα- αυξάνονται τα δρομολόγια που θα πραγματοποιεί ο ΟΑΣΘ με τα τρία πλέον λεωφορεία, που διαθέτει αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Στυλιανίδης.

    Ανακοίνωσε ακόμη ότι ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα παραδοθούν τρία μικρά λεωφορεία [mini-bus], για την εξυπηρέτηση των πολιτών της Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης, κι ότι ως την λήξη του 2009, θα αυξηθούν κατά 150 -από 200 που είναι σήμερα- οι έξυπνες στάσεις του ΟΑΣΘ.

    Από τις αρχές του 2010 θα αρχίσουν να έρχονται σταδιακά στον ΟΑΣΘ τα 60 νέα υπερσύγχρονα αντιρρυπαντικά λεωφορεία, ενώ διαγωνισμός για την αντικατάσταση άλλων 102, θα προκηρυχθεί στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί το 2013.

    Είδηση: 26261

    [02] Αντίο στις λάμπες πυρακτώσεως λέει η Ευρώπη

    Από τις λάμπες των 100 watt αρχίζει το -σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- πρόγραμμα απόσυρσης των συμβατικών λαμπτήρων, καθώς η 1η Σεπτεμβρίου έχει ορισθεί ως η ημέρα που τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση διάθεσής τους από τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών.

    Την θέση τους θα πάρουν οι -με οχταπλάσια διάρκεια ζωής- λαμπτήρες νέας τεχνολογίας, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, την κατανάλωση ενέργειας, αλλά και τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Μετά από 120 χρόνια αδιάλειπτης υπηρεσίας των καταναλωτών, η λάμπα πυρακτώσεως αποσύρεται σταδιακά στην Ευρώπη και αντικαθίσταται από εναλλακτικές λάμπες υψηλής ενεργειακής απόδοσης που υπολογίζεται ότι θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση ως και 50 β¬ ετησίως για το μέσο νοικοκυριό.

    Από 1ης 9ου 2009, η παραγωγή και οι εισαγωγές των συμβατικών, διαφανών λαμπτήρων ισχύος 100 watt, απαγορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα καταστήματα να έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν μόνον τα αποθέματά τους.

    Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, οι χαμηλότερης ισχύος λάμπες πυρακτώσεως θα αποσυρθούν σταδιακά για να αντικατασταθούν από λάμπες αλογόνου, φθορισμού και διόδους εκπομπής φωτός [LED].

    Αξιωματούχοι της Ε.Ε. υποστηρίζουν ότι η αντικατάσταση των λαμπτήρων πυρακτώσεως από τις εναλλακτικές λάμπες θα οδηγήσει μελλοντικά σε εξοικονόμηση ενέργειας ισοδύναμη με την κατανάλωση ενέργειας από 11 εκατομμύρια νοικοκυριά.

    Ο Τόμας Εντισον έβαλε τη λάμπα πυρακτώσεως για πρώτη φορά στο εμπόριο το 1879. Η ενεργειακή της απόδοση είναι ιδιαίτερα χαμηλή, καθώς το 90% της ενέργειας που καταναλώνει μετατρέπεται σε θερμότητα, ενώ η μέση διάρκεια ζωής της είναι ένας χρόνος.

    Αντιθέτως, οι λάμπες αλογόνου καταναλώνουν 25% λιγότερη ενέργεια και η διάρκεια ζωής τους είναι τουλάχιστον διπλάσια. Ακόμη λιγότερη ενέργεια καταναλώνουν οι λάμπες φθορισμού, με ως και δεκαπενταπλάσια ζωή. Μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται να διαδοθούν ευρέως οι δίοδοι εκπομπής φωτός [LED] που εξοικονομούν ενέργεια σε ποσοστό 80%.

    Αν και οι λάμπες υψηλής ενεργειακής απόδοσης είναι τουλάχιστον δυο φορές πιο ακριβές από τις παραδοσιακές λάμπες πυρακτώσεως, αξιωματούχοι των Βρυξελλών επισημαίνουν ότι η διαφορά τιμής συρρικνώνεται.

    Στην Αυστραλία έχει ήδη αρχίσει η σταδιακή αντικατάσταση των λαμπτήρων πυρακτώσεως, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί στην Κούβα.

    Είδηση: 26262

    [03] Συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Καισαριανή - Ομιλία Αλ. Παπαρήγα

    Πολιτική

    Με συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας από το σκοπευτήριο Καισαριανής προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε το ΚΚΕ την αντίδρασή του στην αντικομουνιστική -όπως την χαρακτηρίζει- "εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καθιέρωση της 23ης Αυγούστου ως ημέρα εξίσωσης του φασισμού και του κομμουνισμού".

    Η Γ.Γ. του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στην συγκέντρωση χαρακτήρισε το μνημόνιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως "Ένα σύγχρονο αντικομουνιστικό διακρατικό μνημόνιο, προπομπό και όχι απλώς προάγγελο νέων βίαιων, αντιδραστικών μέτρων σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων όλης της Ευρώπης και της Ελλάδας, σε βάρος των λαών που αργά ή γρήγορα θα αναλάβουν ιστορικές πρωτοβουλίες στις χώρες τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο!".

    Πρόσθεσε ακόμα ότι 91 χρόνια το ΚΚΕ βιώνει όλες τις μορφές του αντικομουνισμού, κάποτε συγκεκαλυμμένα, τον περισσότερο χρόνο ανοιχτά, ωμά και βίαια, άλλοτε με την μορφή συκοφαντικής ιδεολογικής εκστρατείας και άλλοτε σε συνδυασμό με μέτρα βίας, καταστολής και διωγμούς.

    Όσον αφορά την ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο κατηγόρησε και τα τρία κόμματα [Νέα Δημοκρατία - ΠΑΣΟΚ β ΣΥΡΙΖΑ] για τη στάση τους, ενώ για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που απουσίαζε από την ψηφοφορία δήλωσε ότι "η απουσία δείχνει το μέγεθος της υποκρισίας, αλλά και τον σχετικό δισταγμό να ομολογήσουν τις πραγματικές τους θέσεις".

    Στόχος του ψηφίσματος, όπως υπογράμμισε, είναι "να μην μάθουν οι νεότερες γενιές την αλήθεια, να βγει λάδι το καπιταλιστικό σύστημα, να ξεχαστούν οι ενοχές και οι ιστορικές ευθύνες κομμάτων και αστών πολιτικών που προσκύνησαν ή συμβιβάστηκαν με το φασισμό".

    Ανέφερε ακόμα ότι "τα τελευταία χρόνια το ΚΚΕ αντιμετωπίζει επίθεση που έχει ως κύριο στόχο το ηθικό κύρος του κόμματος. Πρόκειται για την επίθεση στους οικονομικούς πόρους του κόμματος". Τόνισε δε ότι στόχος αυτής της συκοφαντικής επίθεσης είναι από τη μία μεριά να αποδοθούν στο ΚΚΕ όλες οι ιδιότητες της διαφθοράς και των σκανδάλων που χαρακτηρίζουν τα αστικά κόμματα και από την άλλη να κοπεί η ειδική σχέση που υπάρχει ανάμεσα σε εργατικά και λαϊκά στρώματα που ενισχύουν το ΚΚΕ στις οικονομικές του εξορμήσεις.

    Πάντως, δήλωσε ότι αυτή τη σχέση: "δεν θα την προδώσουμε ακόμα και αν μας υποσχεθούν κρατική επιχορήγηση χρυσάφι" και πρόσθεσε ότι "δεν πρόκειται να δώσει το κόμμα λίστες με ονόματα ανθρώπων που μας ενισχύουν, αλλά, για δικούς τους εύλογους λόγους δεν επιθυμούν τη δημοσιότητα".

    Επίσης, είπε ότι "το ΚΚΕ δεν εμπιστεύεται την αστική δημοκρατία, ιδιαίτερα τώρα που επαναφέρει μεθόδους κρατικής βίας και τρομοκρατίας και ότι δεν θα γίνει ένα κόμμα "κομμουνιστών του γλυκού νερού", αλλά και ότι διαθέτει: "πολιτική, ιδεολογική και οργανωτική ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει νέες συκοφαντικές αντικομουνιστικές επιθέσεις ως τις εκλογές".

    Είδηση: 26260

    [04] Ιστορική αλλαγή στην Ιαπωνία

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Ιστορική νίκη της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ιαπωνία. Ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιούκιο Χατογιάμα, δήλωσε πως επιθυμεί να περιλάβει μικρότερα κόμματα σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό, έπειτα από τη νίκη του Δημοκρατικού Κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές. "Αν συσταθεί μία κυβέρνηση από το Δημοκρατικό Κόμμα, επιθυμώ να σχηματίσω συνασπισμό με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Λαϊκό Νέο Κόμμα", είπε ο Χατογιάμα. "Το είχα πει προηγουμένως και δεν υπάρχει αλλαγή κατεύθυνσης". Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα [LDP] της Ιαπωνίας, το οποίο υπέστη συντριπτική ήττα στις βουλευτικές εκλογές, θα αρχίσει τις διαδικασίες για την εκλογή νέου ηγέτη, δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία αξιωματούχος του κόμματος.

    Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας. Παρά την σαρωτική-ιστορική- νίκη του ο Γιουκίο Χατογιάμα δεν φαίνεται να είχε μεγάλη περίοδο χάριτος, εξ αιτίας των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η δεύτερη οικονομία του κόσμου.

    Η ανεργία πλησιάζει στο 6%, ποσοστό ρεκόρ για την Ιαπωνία, η εσωτερική ζήτηση είναι παγωμένη και το δημόσιο χρέος -αν κάνει πράξη τις εξαγγελίες του- θα αγγίξει το 200% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος [Α.Ε.Π.].

    Ο νέος πρωθυπουργός, που προέρχεται από οικογένεια Σαμουράι και πολιτικών, έχει δεσμευτεί ότι θα στηρίξει τα νοικοκυριά και θα περιορίσει την σπάταλη γραφειοκρατία.

    Οι γιαπωνέζοι επέλεξαν την πολιτική αλλαγή, αλλά, ο μισός αιώνας διακυβέρνησης από τον ίδιο πολιτικό φορέα τους καθιστά καχύποπτους ως προς την δυνατότητα που έχει η νέα δημοκρατική ηγεσία να ανταποκριθεί στις προσδοκίες.

    Η αγορά εμφανίστηκε νευρική στην πρώτη χρηματιστηριακή συνεδρίαση. Ο δείκτης Νικέι στο Τόκιο έκλεισε με μικρή υποχώρηση, καθώς οι προσδοκίες των οικονομικών κύκλων από τη νέα κυβέρνηση είναι περιορισμένες.

    Η νέα κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει δύσκολο έργο μπροστά της. Η δεύτερη οικονομία του κόσμου έχει για τα δεδομένα της μεγάλο ποσοστό ανεργίας που φτάνει εν μέσω κρίσης το 5,7% και υπέρογκο δημόσιο χρέος. Μόλις το τελευταίο τρίμηνο μετά από 18 μήνες ύφεσης φάνηκαν οι πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης.

    "Μας πήρε πολύ καιρό, αλλά, νιώθω ότι τώρα στέκομαι στην γραμμή της εκκίνησης. Δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Μπορούμε να εφαρμόσουμε πολιτικές για το λαό της Ιαπωνίας.", δήλωσε ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιούκιο Χατογιάμα.

    Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ταρο Άσο, φαίνεται ότι αισθάνεται το βαρύ φορτίο για το ότι επί των ημερών του το παραδοσιακότερο κόμμα εξουσίας βρίσκεται πλέον στην αντιπολίτευση.

    Όπως είπε: "Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι καταστροφικό για το "Φιλελεύθερο Δημοκρατικό" κόμμα ζητώ εκ βάθους καρδίας συγγνώμη από τους ψηφοφόρους μας και όσους μας υποστηρίζουν. Είμαι υπεύθυνος για την απώλεια τόσων θέσεων συναδέλφων μας στο κοινοβούλιο. Οφείλω να υποβάλλω την παραίτησή μου".

    Πάντως, αναλυτές προειδοποιούν ότι η εφαρμογή του γενναιόδωρου κοινωνικού προγράμματος για το οποίο δεσμεύτηκε προεκλογικά το "Δημοκρατικό Κόμμα" μπορεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το ήδη διογκωμένο δημόσιο χρέος.

    Είδηση: 26259


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 31 August 2009 - 20:57:29 UTC