Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-08-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα προσφοράς και αλληλεγγύης
  • [02] Δυστύχημα στο Άγιο Όρος
  • [03] Στο σκαμνί η CIA για βασανισμούς κρατουμένων
  • [04] Αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση

    [01] Μήνυμα προσφοράς και αλληλεγγύης

    Πολιτική

    Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 24 08 2009 23:16

    Για αυταπάρνηση και ηρωισμό των μελών των πυροσβεστικών αεροσκαφών που στέλνει μήνυμα προσφοράς και αλληλεγγύης έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος το βράδυ της Δευτέρας στους άνδρες της βάσης πυροσβεστικών αεροσκαφών Ελευσίνας, καλώντας τους "να κλείσουν τα αυτιά σε όσους εκ του ασφαλούς προσπαθούν να ισοπεδώσουν τα πάντα". Ο Κ. Καραμανλής ευχαρίστησε τα μέλη των πυροσβεστικών αεροσκαφών, αλλά και τους ξένους πιλότους που επιχειρούν στις πυρκαγιές λέγοντας πως η κοινωνία τους στηρίζει και τους εμπιστεύεται τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα διασφαλίζει όλα όσα χρειάζονται για να κάνουν το έργο τους. Πρωταρχικός στόχος για την πολιτεία είναι να σβήσουν το συντομότερο δυνατό όλα τα πύρινα μέτωπα και να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Για πρωτοφανή οικολογική καταστροφή κάνουν λόγο στο ΠΑΣΟΚ μετά την ευρεία σύσκεψη στελεχών που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στην Ιπποκράτους υπό τον Γιώργο Παπανδρέου. Σε χαμηλούς τόνους ήταν πάντως οι αναφορές της αντιπολίτευσης στο ζήτημα των κυβερνητικών ευθυνών κατά την επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών, αφού τα κόμματα φαίνεται να συμφωνούν ότι η κριτική μπορεί να περιμένει, έως ότου τεθούν υπό έλεγχο όλα τα μέτωπα. Η Κυβερνητική Επιτροπή συγκαλείται το απόγευμα της Τρίτης με θέμα τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών.

    Επίσκεψη Καραμανλή στους πιλότους των πυροσβεστικών

    Τη βάση των πυροσβεστικών αεροσκαφών στην Ελευσίνα επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Β. Μεϊμαράκη. «Είμαι βέβαιος ότι εκφράζω τα αισθήματα όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων απευθύνοντάς σας ένα μεγάλο ευχαριστώ για την προσφορά σας στον τόπο, στην ελληνική κοινωνία, για όσα κάνετε για την προστασία των δασών μας, του φυσικού μας περιβάλλοντος, των περιουσιών των πολιτών και κυρίως βέβαια της ανθρώπινης ζωής», δήλωσε ο Πρωθυπουργός ο οποίος παράλληλα ευχαρίστησε τους άντρες και τις γυναίκες της πυροσβεστικής, της ΕΛ.ΑΣ, των Ενόπλων Δυνάμεων, των εθελοντών, της Αυτοδιοίκησης που δίνουν μάχη με τις φωτιές.

    Ο κ. Καραμανλής τους διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία τους εμπιστεύεται και τους διασφαλίζει ό,τι χρειάζονται για να ανταποκριθούν στην αποστολή τους. «Με την αυταπάρνηση και τον ηρωισμό που επιδεικνύετε στην εκτέλεση του καθήκοντός σας στέλνετε σε ολόκληρη την κοινωνία μήνυμα προσφοράς και αλληλεγγύης», τόνισε αναφέροντας ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις μέρες μας γιατί όλα αυτά δυστυχώς δεν είναι αυτονόητα. «Και τις μέρες αυτές χρειάστηκε να ξεπεράσετε τα όρια. Συνεχίστε κλείνοντας τα αυτιά σας στους λίγους που εκ του ασφαλούς και για τις δικές τους σκοπιμότητες επιχειρούν να ισοπεδώσουν τα πάντα. Ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων σας ευγνωμονεί και σας στηρίζει», συνέχισε και εξήρε την συμβολή του τεχνικού προσωπικού βάσης. Επίσης ευχαρίστησε τους ξένους πιλότους που συμμετέχουν στη μάχη της κατάσβεσης και ευχήθηκε σε όλους καλή δύναμη στο δύσκολο έργο που έχουν αναλάβει.

    Σε σύντομη ομιλία του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Γιάννης Γιάγκος δήλωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα και ενεργοποιήθηκαν άμεσα το Σάββατο το πρωί ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, του ΥΠ.ΕΣ. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες για την επόμενη ημέρα των πυρκαγιών», πρόσθεσε.

    "Πρωταρχικός στόχος να σβήσουν τα μέτωπα"

    Στόχος από την πρώτη στιγμή ήταν να σβήσουν αποτελεσματικά οι πυρκαγιές, να περιοριστούν οι ζημιές στο περιβάλλον, αλλά κυρίως να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές, τόνισε το μεσημέρι Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ενημερώνοντας για τις εξελίξεις στο μέτωπο των πυρκαγιών, ο Ευάγγελος Αντώναρος είπε ότι ο συντονισμός της κρατικής μηχανής ήταν καλά οργανωμένος από την αρχή ενώ σημαντικός ήταν ο ρόλος των ενόπλων δυνάμεων.

    Ο κ. Αντώναρος χαρακτήρισε αναληθείς τις αναφορές μέσων ενημέρωσης για μεγάλες εκκενώσεις περιοχών και καταστροφές πολλών κατοικιών.

    Σημείωσε ακόμη, ότι ήδη άρχισε η καταγραφή και η αποτίμηση των ζημιών σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και οι σχετικές αποζημιώσεις θα δοθούν μέσω του σχετικού προγράμματος του υπουργείου Γεωργίας.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι ακόμη πρόωρο να γίνει συνολική αποτίμηση των ζημιών αν και έχει δοθεί σχετική εντολή για καταγραφή τους από το υπουργείο Εσωτερικών.

    Ο ΥΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς έδωσε τη διαβεβαίωση ότι όπου ήταν δάσος, θα ξαναγίνει δάσος, γεγονός που -όπως είπε-εξασφαλίζεται από την υπάρχουσα νομοθεσία.

    "Ο κρατικός μηχανισμός είναι ενιαίος και συντονισμένος", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας που επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα από τα Ιωάννινα.

    Σε χαμηλούς τόνους η αντιπολίτευση

    Για πρωτοφανή οικολογική καταστροφή έκανε λόγο ο Γ. Παπακωνσταντίνου , τονίζοντας, ωστόσο, ότι στην παρούσα φάση και πριν ολοκληρωθεί η κατάσβεση των πυρκαγιών το ΠΑΣΟΚ δε θα μπει σε μία συζήτηση για τις ευθύνες.

    Πάντως, κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς την κυβέρνηση λέγοντας ότι "τα παθήματα του 2007 δεν έχουν γίνει μαθήματα".

    Όσον αφορά στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι έγινε στη διάρκειά της μία αξιολόγηση και αποτίμηση των προβλημάτων και τις επόμενες μέρες το ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για τα ζητήματα που έχουν προκύψει. Έκανε λόγο για πρωτοφανή οικολογική καταστροφή και για πολύ μεγάλες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να αντιμετωπιστούν τα αποτελέσματα.

    Την άμεση σύγκλιση της Βουλής και την ενημέρωσή της από τον πρωθυπουργό, ζήτησε η Γ.Γ. του ΚΚΕ με επιστολή της στο Δημήτρη Σιούφα.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8,η Αλέκα Παπαρήγα έκανε λόγο για οργανωμένο σχέδιο ώστε να υπάρξει αλλαγή χρήσης γης.

    Επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αίτημα τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, με αντικείμενο την αποτροπή μελλοντικών καταστροφών αλλά και την αποκατάσταση των ζημιών απέστειλε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος επισκέφθηκε, πληγείσες περιοχές. Από την πλευρά του, ο Αλέκος Αλαβάνος, συναντήθηκε με τον δήμαρχο της Παλαιάς Πεντέλης.

    Ερωτήματα ανακύπτουν για τον χειρισμό και τον συντονισμό της όλης κατάστασης επισημαίνει ο ΛΑΟΣ, διά μέσου του εκπροσώπου του Κ. Αιβαλιώτη.

    Πηγή: ΝΕΤ ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Σχετικό άρθο: Έκκληση για ψυχραιμία

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26090

    [02] Δυστύχημα στο Άγιο Όρος

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 24 08 2009 23:12

    Δυστύχημα με ένα νεκρό και δεκαοκτώ τραυματίες, από τους οποίους οι δύο σοβαρά, έγινε στην περιοχή του Αγίου Όρους. Σύμφωνα με την Αστυνομία, το περιστατικό σημειώθηκε όταν αποκολλήθηκε, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και ανετράπη, η καρότσα οχήματος που μετέφερε είκοσι πέντε προσκυνητές από τον αρσανά της Ιεράς Μονής του Αγίου Παύλου προς το Μοναστήρι.

    Από την πτώση, τη ζωή του έχασε ένας 46χρονος, ενώ δύο άτομα, ένας 71χρονος υπήκοος Κύπρου και ένας 28χρονος υπήκοος Συρίας, τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν, με ελικόπτερο σούπερ-πούμα, για την παροχή πρώτων βοηθειών, στη Θεσσαλονίκη. Δεκαέξι άτομα που τραυματίστηκαν ελαφρά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Πολυγύρου.

    Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Όρους.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26092

    [03] Στο σκαμνί η CIA για βασανισμούς κρατουμένων

    Ειδήσεις

    Στο στόχαστρο του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης μπαίνει η CIA για τις υποθέσεις κακοποίησης κρατουμένων επί προεδρίας Μπους, στις οποίες εμπλέκονται μέλη του προσωπικού της. Επιτροπή του Υπουργείου προτείνει να εξεταστούν περίπου δώδεκα υποθέσεις βασανιστηρίων κυρίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη πράκτορες της CIA. Όπως αποκαλύφθηκε, στις παράνομες μεθόδους περιλαμβάνονταν ακόμη και απειλές κατά της ζωής των υπόπτων, με τη χρήση όπλων και ηλεκτρικών τρυπανιών. Σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι στο εξής η ανάκριση υπόπτων για τρομοκρατία θα γίνεται από επίλεκτη ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα εγκατασταθεί στο FBI και θα υπόκειται στον έλεγχο του Λευκού Οίκου.

    Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει σε ανακοινωθέν του πως πρόκειται να διορίσει ειδικό εισαγγελέα για να ερευνήσει τις βίαιες μεθόδους που χρησιμοποίησε η CIA για να αποσπάσει ομολογίες, στα πλαίσια των αντιτρομοκρατικών της ανακρίσεων.

    Των ερευνών θα προΐσταται ο εισαγγελέας Τζον Ντέρχαμ, σημαίνον στέλεχος του υπουργείου. Αποστολή του είναι να ερευνήσει εάν νυν ή πρώην πράκτορες της CIA και ιδιωτικές υπεργολαβικές εταιρείες παρέβησαν τη νομοθεσία κατά τον χειρισμό υπόπτων για τρομοκρατία, οι οποίοι κρατούνταν σε άλλα κράτη.

    Όπως έχει τονίσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προτιμητέα στην περίπτωση αυτή είναι η πρόληψη, παρά η τιμωρία παραβάσεων του παρελθόντος. Ο Χόλντερ διευκρινίζει πως πρόκειται για μία απλή προκαταρκτική έρευνα.

    «Έχω την πλήρη διαίσθηση πως η απόφασή του να ξεκινήσει η προκαταρκτική έρευνα θα δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση. Δεδομένων όμως όλων των στοιχείων που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας, μου είναι απόλυτα σαφές πως η έρευνα αυτή είναι η μόνη υπεύθυνη οδός που μου επιβάλλεται να επιλέξω», τονίζει στο ανακοινωθέν του ο Χόλντερ.

    Ο ίδιος τόνισε πως η απόφασή του βασίζεται στα πορίσματα της έκθεσης που συνέταξε το 2004 ο γενικός επιθεωρητής της CIA, και η οποία καταγράφει μία σειρά από παραβάσεις των ανακριτικών αρχών. Η έκθεση αναμένεται να δημοσιευθεί αργότερα.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ, Reuters

    Είδηση: 26093

    [04] Αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση

    Κοινωνία

    Βελτιώνεται η κατάσταση στο σύστημα ηλεκτροδότησης στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές, σύμφωνα με την ΔΕΗ. Αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με χθες είναι η κατάσταση στο σύστημα ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας η ΔΕΗ και εκτιμά ότι μέχρι αργότερα τη νύχτα οι υποσταθμοί που είναι εκτός λειτουργίας θα περιοριστούν σε 20 από 167 χθες το πρωί και 112 χθες το βράδυ. Η επιχείρηση επισημαίνει ακόμη ότι η εικόνα θα ήταν καλύτερη αν δεν είχαν αναζωπυρωθεί νωρίτερα τα μέτωπα στις περιοχές Βουτζά και Καλλιτεχνούπολης, που έθεσαν εκτός λειτουργίας 24 υποσταθμούς.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΔΕΗ:

    -Για την αποκατάσταση των βλαβών εργάζονται περισσότερα από 80 συνεργεία, ο αριθμός των οποίων αυξάνει συνεχώς με τη μεταφορά τεχνικών από άλλες περιοχές της Αττικής και άλλους νομούς.

    -Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις Γραμμές Μεταφοράς και τις μονάδες παραγωγής.

    Για την περιοχή της Καρύστου η ΔΕΗ επισημαίνει ότι οι βλάβες που προκάλεσε η φωτιά είναι σημαντικές και οι εργασίες αποκατάστασης πραγματοποιούνται σε πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω της μεγάλης έκτασης των πυρκαγιών, οι οποίες παρεμποδίζουν την πρόσβαση των συνεργείων σε αρκετές περιοχές. Στην Κάρυστο εργάζονται 40 τεχνικοί ενώ επιπλέον συνεργεία θα μεταφερθούν από την Κεντρική Ελλάδα.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Σχετικό άρθρο: Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

    Είδηση: 26091


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 24 August 2009 - 20:56:04 UTC