Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-08-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατευθυντήριες οδηγίες Μεϊμαράκη στο Σ.ΑΜ
  • [02] Προκλήσεις από Τουρκία και Ισραήλ
  • [03] Θα ξανα-ταφεί ο Μ. Τζάκσον;
  • [04] Α.Βασιλάκης: «Κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων!»
  • [05] ΠΑΣΟΚ: Οδικός Χάρτης για την οικονομία
  • [06] Υπό έλεγχο τέθηκαν τα πύρινα μέτωπα

    [01] Κατευθυντήριες οδηγίες Μεϊμαράκη στο Σ.ΑΜ

    Πολιτική

    Τις κατευθυντήριες οδηγίες, σχετικά με την σύνταξη της «μελλοντικής δομής και διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων [Ε.Δ.] για την περίοδο 2011 β 2025», έδωσε στο Συμβούλιο Αμύνης [Σ.ΑΜ.] ο υπουργός εθνικής αμύνης Ευάγγελος Μεϊμαράκης, υπό την προεδρία του οποίου συνεδρίασε το εν λόγω όργανο.

    Απευθυνόμενος στα μέλη του Σ.ΑΜ. ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι «το πώς θα είναι δομημένες οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις [Ε.Δ.] για να ανταποκριθούν στο θεσμικό τους ρόλο αφορά εσάς που είστε η τρατιωτική Ηγεσία και καλείστε να υλοποιήσετε με επιτυχία -σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο- εκείνα τα έργα που διασφαλίζουν την βεθνική ακεραιότηταβ, τα βεθνικά συμφέρονταβ και τα βκυριαρχικά δικαιώματαβ της χώρας μας. Θεωρώ», συνέχισε, «ότι ο μελλοντικός σχεδιασμός των Ε.Δ. πρέπει να πραγματοποιείται κατά τρόπο που θα τις καθιστά ελκυστικές στους νέους πολίτες, ώστε να θεωρούν την στρατιωτική θητεία βσχολείοβ και χρήσιμη εκπαιδευτική -και γιατί όχι- και επαγγελματική εμπειρία προσφέροντάς τους έτσι το καλύτερο κίνητρο!».

    Δεν παρέλειψε να επισημάνει την ανάγκη για «απαρέγκλιτη εφαρμογή των καθοριζομένων στην κείμενη νομοθεσία περί Υ.ΕΘ.Α., στα θεσμικά κείμενα και στις παρούσες βκατευθυντήριες οδηγίεςβ για τον ορθολογικότερο σχεδιασμό της ανάπτυξης των Ε.Δ., προς επίτευξη των βεθνικών σκοπών ασφαλείας και αμύνηςβ, όπως αυτοί καθορίζονται στην βΠολιτική Εθνικής Αμύνηςβ [Π.Ε.Α.]. Σε κάθε περίπτωση και με σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων πολιτών για την υλοποίηση της δέσμευσής μας για διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης, «θεωρώ ότι η πρόταση για την σύνταξη της βμελλοντικής δομής και διοίκησης των Ε.Δ. για την περίοδο 2011 β 2025β, επιβάλλεται να είναι απολύτως τεκμηριωμένη, με την περίληψη της απαιτούμενης τεχνοοικονομικής μελέτης που θα στηρίζεται στην αντίστοιχη επιχειρησιακή ανάγκη β θεώρηση» και κατέληξε λέγοντας ότι «βμελλοντικής δομής και διοίκησης των Ε.Δ.β επιβάλλεται να τις καθιστά ικανές να εκτελούν με επιτυχία τα έργα που απορρέουν από την αποστολή τους!».

    Είδηση: 25956

    [02] Προκλήσεις από Τουρκία και Ισραήλ

    Ευρώπη

    Νέες παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου μας έλαβαν χώρα στο ανατολικό Αιγαίο, όπου τέσσερα μαχητικά της Τουρκίας έκαναν υπερπτήση άνωθεν του Φαρμακονησίου, σε ύψος -μόλις- 300 μέτρων! Οι τουρκικές προκλήσεις αυτές σημειωθήκαν την ώρα που στην ηλεκτρονική σελίδα του ισραηλινού υπουργείου αμύνης αναφερόταν ως τουρκική η -αδιαμφισβήτητα- ελληνική ¬-εντός των χωρικών μας υδάτων- περιοχή, νότια του Καστελόριζου, όπου διεξαγόταν διακρατική, μεταξύ Τουρκίας, Ισραήλ και ΗΠΑ, ναυτική άσκηση έρευνας και διάσωσης.

    Επανήλθαν στις προκλήσεις οι Τούρκοι στο Αιγαίο, όταν 8 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών, 4 εκ των οποίων μάλιστα, πραγματοποίησαν επικίνδυνη υπερπτήση άνωθεν του Φαρμακονησίου σε ύψος μόλις 300 μέτρων!

    Ο τουρκικός σχηματισμός εξήλθε τελικά από το FIR Αθηνών -νοτίως της Ικαρίας- όταν αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε από ελληνικά μαχητικά -κατά πάγια τακτική- συμφώνως προς τους διεθνείς κανόνες.

    Παράλληλα, μία άλλη πρόκληση εναντίον της Ελλάδος ελάμβανε χώρα στο διαδίκτυο, εκ μέρους του υπουργείου αμύνης του Ισραήλ, ναυτικές δυνάμεις του οποίου -μαζί και με των Ηνωμένων Πολιτειών- συμμετέχουν σε άσκηση έρευνας και διάσωσης που είχε διοργανώσει η Τουρκία, νοτίως του Καστελορίζου.

    Πιο συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα του υπουργείου αμύνης του Ισραήλ ανέφερε ότι η άσκηση διεξαγόταν σε τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης, κάτι τελείως αναληθές, αφού στην περιοχή την αποκλειστική αρμοδιότητα έχει η Ελλάδα.

    Ως εκ τούτου, το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών -ως αναμενόταν- προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το Ισραήλ.

    Εκτός από το εν λόγω διάβημα το υπουργείο εθνικής αμύνης της χώρας μας δεν έδωσε άδεια στον Έλληνα στρατιωτικό ακόλουθο στην Άγκυρα να παρακολουθήσει την άσκηση ως παρατηρητής.

    Αργότερα, το Ισραήλ τροποποίησε την διατύπωση της επίμαχης αναφοράς στην ιστοσελίδα του υπουργείου αμύνης του, κι από τουρκική την περιοχή, την ανέφερε -διπλωματικά διατυπωμένα- απλώς ως «περιοχή της ανατολικής μεσογείου»!

    Είδηση: 25955

    [03] Θα ξανα-ταφεί ο Μ. Τζάκσον;

    Πριν από μερικές εβδομάδες ο Μάικλ Τζάκσον οδηγήθηκε στη τελευταία του κατοικία. Τώρα, η οικογένειά του ανακοίνωσε ότι ο βασιλιάς της ποπ θα ταφεί τελικά την ημέρα των πεντηκοστών πρώτων γενεθλίων του.

    Εν τω μεταξύ, ο προσωπικός του γιατρός, που από πολλούς θεωρείται ως υπαίτιος για το θάνατό του, έσπασε για πρώτη φορά την σιωπή του με ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε στο youtube.

    Την πρώτη του αυτή δημόσια εμφάνιση μέσω του youtube, επέλεξε να κάνει σχεδόν ενάμισι μήνα μετά το θάνατο του Μάικλ Τζάκσον, ο προσωπικός του γιατρός Κόνραντ Μάρεϊ.

    Στο μαγνητοσκοπημένο βίντεο ο Μάρεϊ εκφράζει τις ευχαριστίες του σε εκείνους που βρίσκονται στο πλευρό του και δηλώνει ότι έχει πει όλη την αλήθεια για την υπόθεση.

    Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ασθενείς μου και τους φίλους μου που μου έχουν στείλει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, γράμματα και μηνύματα και μου δείχνουν ότι υποστηρίζουν και προσεύχονται για εμένα και την οικογένειά μου. Έχω πει όλη την αλήθεια και πιστεύω ότι η αλήθεια θα επικρατήσει.

    Πρέπει να υπενθυμιστεί το ότι ο Μάρεϊ έχει βρεθεί στο επίκεντρο των ερευνών, αναφορικά με τα αίτια του θανάτου του βασιλιά της ποπ, κι αν και δεν έχουν απαγγελθεί εναντίον του κατηγορίες, από πολλούς θεωρείται υπαίτιος του θανάτου του Τζάκσον.

    «Όλα όσα είπε [ο Μάρεϊ] θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του. Κάθε δικηγόρος θα συμβούλευε να μην μιλήσει για αυτή την υπόθεση ειδικά όταν απειλείται με την απαγγελία κατηγοριών.» είπε ο δικηγόρος Σταν Γκόλντμαν.

    Εν τω μεταξύ, λύθηκε το μυστήριο της κηδείας του Τζάκσον. Ο βασιλιάς της ποπ τελικά θα κηδευτεί την ημέρα των γενεθλίων του, στις 29 Αυγούστου στο Φόρεστ Λόουν Μεμόριαλ Πάρκ του Λος Άντζελες.

    Οι Αρχές δεν περιμένουν πλήθος θαυμαστών στην κηδεία, αφού η είσοδος στο νεκροταφείο θα γίνεται μόνο με προσκλήσεις που θα δώσει η οικογένεια.

    Είδηση: 25957

    [04] Α.Βασιλάκης: «Κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων!»

    Πολιτική

    «Η Ελλάδα συμμετέχει εποικοδομητικά στη διαπραγμάτευση, με προτάσεις, παρατηρήσεις, αλλά και αντιρρήσεις», τόνισε στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Έλλην πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, μετά την συναντήθηκε που είχε στην Νέα Υόρκη με τον προσωπικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

    Στην ερώτηση τί έχει να πει για αναφορές στον ελληνικό Τύπο ότι μετέφερε στον κ. Νίμιτς το «όχι» της ελληνικής κυβέρνησης στην τελευταία πρότασή του, ο κ. Βασιλάκης απάντησε: «Οι αναφορές αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Είμαστε στο μέσον μιας κρίσιμης διαπραγματευτικής διαδικασίας. Θα πρέπει όλοι, όταν αναφέρονται σε αυτήν την διαδικασία, να το κάνουν με υπευθυνότητα. Η Ελλάδα συμμετέχει εποικοδομητικά στην διαπραγμάτευση με προτάσεις, παρατηρήσεις, αλλά και αντιρρήσεις. Αυτό που περιμένουμε είναι να κάνει επί τέλους και η άλλη πλευρά το ίδιο, ώστε να καταλήξουμε σε λύση κοινά αποδεκτή, χωρίς νικητές και ηττημένους. Λύση που θα ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, αλλά και την ευρω-ατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ. Ο κ. Νίμιτς ήρθε στα Σκόπια και την Αθήνα στις αρχές Ιουλίου να παρουσιάσει κάποιες αλλαγές στην πρόταση που είχε κάνει τον Οκτώβριο του 2008. Εχθές, του μετέφερα τις παρατηρήσεις της ελληνικής πλευράς. Η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη. Πρέπει να βρούμε κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα χρησιμοποιείται έναντι όλων. Είμαστε στο μέσον της διαδικασίας και συνεχίζουμε. Ελπίζω ότι η απάντηση που θα δοθεί από τον εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ θα αποτελέσει βήμα προς τα εμπρός!».

    Είδηση: 25954

    [05] ΠΑΣΟΚ: Οδικός Χάρτης για την οικονομία

    Πολιτική

    «Η χώρα σήμερα χάνει τεράστιες ευκαιρίες, αλλά και χρόνο. Δική μας υποχρέωση είναι να κάνουμε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για να καλύψουμε αυτό το χαμένο χρόνο μετά τις επόμενες εκλογές», τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου μιλώντας κατά την διάρκεια της σύσκεψης στον ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία.

    Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι η κυβέρνηση «προχωρά χωρίς στόχευση για το που θέλει να πάει τη χώρα. Είναι απούσα από τα μεγάλα διεθνή ζητήματα, από τις σχέσεις μας με τη Τουρκία, μέχρι το μεγάλο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Είναι,» είπε, «μία κυβέρνηση σε ομηρία» και προσέθεσε ότι «ο πολιτικός κόσμος όμως, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι σε ομηρία, γι' αυτό και έχουμε αναλάβει τις δεσμεύσεις και τις πρόσφατες πρωτοβουλίες μας για διαφάνεια».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «όσο δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο θα συμπαρασύρεται όλο το πολιτικό σύστημα. Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Για μας ένα ευνομούμενο κράτος είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη, προϋπόθεση για να αξιοποιείται ο δημόσιος πλούτος. Η διαφθορά και η ανομία αποτελούν φρένο για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας!».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι «η κατάσταση στην οικονομία επιδεινώνεται συνέχεια. Βιώνουμε μία δημοσιονομική κατάρρευση και ένα τεράστιο παραγωγικό έλλειμμα. Αντί», τόνισε, «να μιλάμε για τα μεγάλα προβλήματα που έχει η χώρα και τις αναγκαίες προτάσεις για την κρίση, κάθε φθινόπωρο, με ευθύνη της ΝΔ, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τα σκάνδαλα στα οποία έχει εμπλακεί. Το 2007 ήταν τα τοξικά ομόλογα και το πόρισμα Ζορμπά, που τελικά τα σκέπασαν οι πυρκαγιές. Το 2008 ήταν το Βατοπέδι και οι άγονες γραμμές. Εφέτος είναι η υπόθεση Siemens.», είπε και επεσήμανε ότι «τα προβλήματα της οικονομίας είναι εδώ και χρειάζονται συγκροτημένη αντιμετώπιση, όχι ημίμετρα προεκλογικής φύσης. Το 2007 ο πρωθυπουργός προφασίστηκε την κατάρτιση του προϋπολογισμού για να προκηρύξει εκλογές. Εφέτος πράγματι ο προϋπολογισμός είναι βεθνικό ζήτημαβ», είπε και ανακοίνωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ στην Δ.Ε.Θ. θα παρουσιάσει τον βΟδικό Χάρτηβ για την ανάταξη της οικονομίας και την νέα αναπτυξιακή κατεύθυνση της χώρας. Ξέρουμε τις δυσκολίες και την πραγματική οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση. Είμαστε έτοιμοι με συγκεκριμένες προτάσεις, σχέδιο και στελέχη για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος.», τόνισε.

    Είδηση: 25953

    [06] Υπό έλεγχο τέθηκαν τα πύρινα μέτωπα

    Κοινωνία

    Υπό έλεγχο τέθηκαν οι δύο φωτιές, η μία στα Σκουρέικα Σάμου και η άλλη σε περιοχή του Μαρκόπουλου Αττικής.

    Πιο συγκεκριμένα, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Σκουρέικα της Σάμου, από άγνωστη -μέχρι στιγμής- αιτία.

    Επί τόπου έσπευσαν όλες οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, καθώς και ένα αεροπλάνο και ένα ελικόπτερο.

    Οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικά δύσκολες, αφού στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης μέχρι και 7 μποφόρ.

    Όμως, οι πυροσβέστες, χάρη και στη βοήθεια των εθελοντών πυροσβεστών, κατάφεραν αρχικά να περιορίσουν τη φωτιά και εν συνεχεία, να την θέσουν υπό έλεγχο.

    Στον τόπο των εναπομεινάντων εστιών θα παραμείνουν οι επίγειες δυνάμεις για τον κίνδυνο της αναζωπύρωσης.

    Στο άλλο μέτωπο, στο Μαρκόπουλο Αττικής, υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί και αυτή η πυρκαγιά.

    Η φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Άγιος Σπυρίδωνας, καίγοντας χορτολιβαδική έκταση.

    Στην κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και ένα ελικόπτερο της πυροσβεστικής.

    Είδηση: 25952


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 19 August 2009 - 20:56:19 UTC