Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-08-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προεκλογική βία στο Αφγανιστάν
  • [02] Κανονικά ο αγιασμός στα σχολεία εισηγείται η Επιτροπή Πανδημίας
  • [03] Τρία μέλη της ΕΤΑ συνελήφθησαν στις γαλλικές Άλπεις
  • [04] Συνάντηση Α. Τσίπρα - ΟΤΟΕ
  • [05] Μεξικό: κύμα βίας από το καρτέλ των ναρκωτικών
  • [06] Ιταλία: μανία για 144 εκ. ευρώ στο Λόττο
  • [07] Απεργία 9.400 εργαζομένων στη Φολκσβάγκεν
  • [08] Σύγκρουση φορτηγού με τάνκερ στα Στενά της Μαλαϊκής

    [01] Προεκλογική βία στο Αφγανιστάν

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 19 08 2009 11:35

    Μια ημέρα πριν τις προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν, ο κύκλος βίας που μαστίζει τη χώρα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Σήμερα το πρωί, οι κυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν τρεις ενόπλους Ταλιμπάν που είχαν οχυρωθεί σε τράπεζα της Καμπούλ. Οι δυνάμεις ασφαλείας εξακολουθούν να ερευνούν το κτίριο το οποίο βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρα δυτικά του κέντρου της πρωτεύουσας, για τυχόν εντοπισμό περισσοτέρων δραστών. Αρχικά η αστυνομία είχε μιλήσει για αποτυχημένη απόπειρα ληστείας και δράστες που επιχειρούσαν να αποφύγουν τη σύλληψη, ενώ οι Ταλιμπάν έκαναν λόγο για επίθεση σε κυβερνητικό στόχο.

    Οι Ταλιμπάν έχουν προειδοποιήσει ότι θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν με κάθε τρόπο την διεξαγωγή των εκλογών--οι κάλπες ανοίγουν αύριο Πέμπτη. Χθες Τρίτη πραγματοποιήθηκε στην Καμπούλ επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, που στοίχισε τη ζωή σε 10 άτομα, ενώ 50 ήταν οι τραυματίες, ενώ άλλα 13 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε άλλα περιστατικά. Πάντως η κυβέρνηση της χώρας ζήτησε από τα εγχώρια και κάλεσε τα ξένα ΜΜΕ να μην μεταδίδουν πληροφορίες περί επεισοδίων βίας πριν τις εκλογές, προκειμένου να μην "αποθαρρύνουν" τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα.

    Έκκληση ΟΗΕ στους αφγανούς να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα

    Τους Αφγανούς να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, παρά την απειλή βίας από τους ταλιμπάν, κάλεσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν ο οποίος τόνισε ότι οι πολίτες της χώρας με τη συμμετοχή τους στις εκλογές θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και στην αναζωογόνηση της πολιτικής ζωής στη χώρα.

    Ψηφίζοντας- είπε η ίδια- θα επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους για ειρήνη και ευημερία στη χώρα.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έκανε έκκληση προς όλους τους ψηφοφόρους, τους υποστηρικτές των κόμματων, τους εκπροσώπους τους και τους τοπικούς και διεθνείς παρατηρητές να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με την Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν ειρηνικά και με επιτυχία.

    Είδηση: 25930

    [02] Κανονικά ο αγιασμός στα σχολεία εισηγείται η Επιτροπή Πανδημίας

    Κοινωνία

    Υπέρ της κανονικής έναρξης της σχολικής ρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου τάσσονται, σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας που συνεδριάζει από το πρωί σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νέας γρίπης. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες τα μέλη της Επιτροπής αναμένεται να εισηγηθούν τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας να λειτουργήσουν κανονικά την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου.

    Πάντως, πέρα από την αξιολόγηση της κατάστασης από τους επιστήμονες και την εισήγηση τους σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων την τελική απόφαση θα πάρουν τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας.

    Είδηση: 25929

    [03] Τρία μέλη της ΕΤΑ συνελήφθησαν στις γαλλικές Άλπεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 19 08 2009 11:11

    Τρεις άνδρες φερόμενοι ως μέλη του στρατιωτικού σκέλους της ΕΤΑ συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στις γαλλικές Άλπεις έχοντας στην κατοχή τους όπλα και πλαστά έγγραφα. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από τις γαλλικές διωκτικές Αρχές σχετικά με τους συλληφθέντες, πρόκειται για τρία από τα πλέον καταζητούμενα μέλη της ΕΤΑ, μεταξύ των οποίων ο Αλμπέρτο Μασάιν Μπεράσα, βασικός ύποπτος για το κύμα βομβιστικών επιθέσεων στα τέλη Ιουλίου, σε Μαγιόρκα και Μπούργκος.

    Ο Μασάιν Μπεράσα ήταν μεταξύ των έξι καταζητούμενων μελών της ΕΤΑ, οι φωτογραφίες των οποίων είχαν δοθεί στη δημοσιότητα από το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στην Ισπανία που προκάλεσαν συνολικά το θάνατο δύο ισπανών αστυνομικών και τον τραυματισμό 65 ατόμων.

    Οι δύο άλλοι συλληφθέντες είναι ο Αϊτζόλ Ετξαμπούρου, τον οποίο τα μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν ως κορυφαίο στέλεχος της ΕΤΑ, και ο Άντονι Σαρασόλα.

    Οι τρεις άνδρες συνελήφθησαν το πρωί στο θέρετρο Λε Κορμπιέ Βιλαραμπέρ των γαλλικών Άλπεων, ύστερα από πολύμηνες έρευνες των γαλλικών και των ισπανικών υπηρεσιών.

    Είδηση: 25933

    [04] Συνάντηση Α. Τσίπρα - ΟΤΟΕ

    Πολιτική

    Μία ημέρα πριν την 24ωρη πανελλαδική απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων, που πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με το ΔΣ της ομοσπονδίας τους. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε σαν μεγάλη πρόκληση και σκάνδαλο το γεγονός "ότι την στιγμή που η κοινωνία στενάζει οι τραπεζίτες εξακολουθούν να παρουσιάζουν υπερκέρδη και η κυβέρνηση συνεχίζει να τους χαϊδεύει".

    Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε λόγο για επιχείρηση καταστρατήγησης της συλλογική σύμβασης εργασίας τραπεζοϋπαλλήλων που θα λειτουργήσει όπως είπε και ως κρας τεστ απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος, δήλωσε ότι η ΟΤΟΕ δεν πρόκειται να σκύψει το κεφάλι απέναντι στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας.

    Είδηση: 25935

    [05] Μεξικό: κύμα βίας από το καρτέλ των ναρκωτικών

    Ειδήσεις

    Σημαντικές συνέπειες έχει για το Μεξικό, το κύμα βίας που πλήττει τη χώρα και προέρχεται από δραστηριότητες του καρτέλ των ναρκωτικών. Μόνο κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 17 Αυγούστου, πάνω από 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, από τη δράση εκτελεστών και σε επεισόδια βίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ημερήσιος μέσος όρος δολοφονιών φτάνει τα 20 άτομα, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα El Universal, από τον Ιανουάριο, έχουν σκοτωθεί σε παρόμοια επεισόδια 4.410 άνθρωποι.

    Από την πλευρά του ο Μεξικανός υπουργός Δικαιοσύνης Εδουάρδο Μεδίνα Μόρα, εμμένει ότι το επίπεδο της βίας είναι χαμηλότερο από εκείνο του 1994 και χαμηλότερο από ό,τι σε άλλες χώρες της Αμερικανικής Ηπείρου. Παρουσίασε μάλιστα και στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, το 1994 καταγράφονταν 18 φόνοι ανά 100.000 κατοίκους στο Μεξικό. Το 2008, χρονιά που σημειώθηκαν 6.290 δολοφονίες, το ποσοστό ήταν μόλις 10,7 φόνοι ανά 100.000 κατοίκους.

    Επίσης στην Κολομβία το 2008 καταγράφηκαν 33 φόνοι ανά 100.000 κατοίκους, ενώ στη Βραζιλία ο αντίστοιχος αριθμός προσεγγίζει τους 40, στη Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ ξεπερνά τους 50 και στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, την Ουάσινγκτον, είναι πάνω από 30.

    Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στο Μεξικό, είναι η συνέντευξη του προέδρου της χώρας Φελίπε Καλδερόν στην εφημερίδα της Βραζιλίας O Globo, όπου μεταξύ άλλων τόνισε ότι: "Οι ΗΠΑ οφείλουν να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης. Μας πλήττει η κατανάλωση ναρκωτικών των Αμερικανών, η ροή παράνομου χρήματος στο Μεξικό και πάνω απ' όλα η ροή όπλων. Ζητάμε οι αρχές των ΗΠΑ, να δράσουν υπεύθυνα για όλα αυτά και να μας χορηγήσουν εξοπλισμό για τον έλεγχο των συνόρων".

    Είδηση: 25928

    [06] Ιταλία: μανία για 144 εκ. ευρώ στο Λόττο

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Νέο τζακ ποτ στο "Λόττο" στην Ιταλία, εκτίναξε στα ύψη τη φρενίτιδα στους Ιταλούς, που μετά μανίας συνεχίζουν να παίζουν, κάνοντας ουρές, με ελπίδα να πιάσουν το χρυσό αριθμό. Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιανουάριο, δεν έχει βρεθεί τυχερός, με συνέπεια το ποσό να έχει φτάσει τα 144 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη, γεγονός που προσελκύει τουρίστες και επισκέπτες από τις γειτονικές χώρες, που έχουν σαν στόχο να γίνουν αυτοί οι υπερτυχεροί της επόμενης κλήρωσης.

    Σίγουρα πάντως το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας, έχει ωφεληθεί από την κατάσταση αυτή, καθώς έχει εισπράξει τεράστια ποσά τόσο από τα κέρδη των μικρότερων αριθμών αλλά και από το ποσοστό των συμμετοχών, ενώ θα εισπράξει σχεδόν τα μισά χρήματα από τα 2 δισ ευρώ που έχουν κατατεθεί στα γραφεία στοιχημάτων από το τελευταίο τζακ ποτ του Ιανουαρίου.

    Είδηση: 25926

    [07] Απεργία 9.400 εργαζομένων στη Φολκσβάγκεν

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Σε απεργιακή κινητοποίηση προχώρησαν 9.400 εργάτες στο εργοστάσιο της Φολκσβάγκεν στο Μεξικό, διαμαρτυρόμενοι για το πάγωμα των αυξήσεων, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Πρόκειται για το μοναδικό εργοστάσιο στον κόσμο, που παράγει το νέο μοντέλο του γνωστού μας "σκαραβαίου" και προωθεί την παραγωγή του, κυρίως στην αμερικανική αγορά.

    Η εταιρία ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι απέρριψαν την πρόταση της για εφ' άπαξ καταβολή 424 δολαρίων και 1% αύξηση επί του μισθού που θα τίθετο σε ισχύ από το Φεβρουάριο του 2010.

    Από την πλευρά των εργαζομένων, ο Βίκτορ Θερβάντες, επικεφαλής του συνδικάτου των εργαζομένων στην Φολκσβάγκεν, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι περιόρισαν το αίτημα τους που τον Ιούνιο ανερχόταν σε 8,25% αύξηση, σε 3% αλλά για άμεση καταβολή, ενώ η εταιρία διατήρησε την αρχική της θέση στις συνομιλίες.

    Είδηση: 25925

    [08] Σύγκρουση φορτηγού με τάνκερ στα Στενά της Μαλαϊκής

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Σε εξέλιξη βρίσκονται από χθες το βράδυ η γιγαντιαία επιχείρηση του πολεμικού ναυτικού, του λιμενικού, αλλά και των πυροσβεστικών δυνάμεων της Μαλαισίας για τον εντοπισμό των οκτώ ναυτικών που αγνοούνται την σύγκρουση των δύο εμπορικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή της πόλης Ντίξον στα νότια της χώρας, ενώ εντατικές είναι και οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τον περιορισμό της διαρροής των καυσίμων των δύο πλοίων, που απειλούν τις ακτές με καταστροφή.

    Η ναυτική τραγωδία σημειώθηκε από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες τις νυχτερινές ώρες της Τρίτης όταν το δεξαμενόπλοιο συμφερόντων Ταϊβάν, υπό σημαία Λιβερίας, συγκρούστηκε με φορτηγό υπό σημαία Βρετανίας στα Στενά της Μαλαϊκής με αποτέλεσμα να σημειωθούν εκρήξεις και να προκληθεί φωτιά μεγάλης έκτασης στο δεξαμενόπλοιο.

    Πυροσβέστες και διασώστες αναζητούσαν εννιά μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου που εξακολουθούσαν να αγνοούνται, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας στο Πορτ Ντίξον, Μαζλάν Οτμάν.

    Σύμφωνα με τον Μαζλάν το δεξαμενόπλοιο Formosaproduct Brick είχε συνολικά 25 μέλη πληρώματος, 23 από την Κίνα και δύο από την Ταϊβάν. Αγνοούνται επτά ναυτικοί από την Κίνα και οι δύο από την Ταϊβάν, σύμφωνα με τον Ριζάλ Ραμλί, στέλεχος της αστυνομίας στο Πορτ Ντίξον.

    Αναφερόμενος στους διασωθέντες πρόσθεσε ότι τα μέλη του τάνκερ που κατάφεραν να διασωθούν βρέθηκαν σε σωσίβια λέμβο μερικά μέτρα μακριά από το σκάφος.

    Ο ίδιος είπε ακόμη ότι έως νωρίς σήμερα το πετρελαιοφόρο εξακολουθούσε να φλέγεται, ενώ το Βρετανικό φορτηγό υπέστη μόνο μικρές ζημιές και συνέχισε το ταξίδι του με προορισμό τη Σιγκαπούρη.

    Αξιωματούχοι δήλωσαν ακόμη ότι οι προσπάθειες διάσωσης και περιορισμού της διαρροής πετρελαίου δυσχεραίνονται από τις άσχημες καιρικές συνθήκες, προσθέτοντας ότι αποκλείστηκαν περιοχές στην Μαλαϊκή που βρίσκονται κοντά στο σημείο του ναυαγίου μετά από αλλεπάλληλες εκρήξεις.

    "Δεν μπορούσαμε να προσεγγίσουμε το δεξαμενόπλοιο λόγω της τεράστιας θερμότητας. Στην πραγματικότητα νοιώθαμε τη θερμότητα 5 χιλιόμετρα μακριά από το φλεγόμενο σκάφος", τόνισε ο Μαζλάν.

    Τα στενά της Μαλαϊκής βρίσκονται ανάμεσα στην Μαλαισία, την Ινδονησία και τη Σιγκαπούρη κι είναι από τις πιο πολυσύχναστες ρότες στον κόσμο. Πάντως, ατυχήματα στην περιοχή σημειώνονται σπάνια.

    Είδηση: 25927


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 19 August 2009 - 8:55:34 UTC