Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-08-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας
  • [02] Άδειασαν οι πόλεις, έφυγαν οι αδειούχοι
  • [03] Κορέα: διπλωματική κινητικότητα σε Βορρά και Νότο
  • [04] Σημαντικές απώλειες κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου
  • [05] Γάζα: αιματηρός εμφύλιος Παλαιστινίων
  • [06] Μιανμάρ: επαφή των ΗΠΑ με το καθεστώς
  • [07] Κίνα: συγκρούσεις σε χαλυβουργία
  • [08] Πρώτη βποδηλατάδαβ του Σαρκοζί στις διακοπές
  • [09] Μεταρρυθμίσεις για το κουρδικό εξήγγειλε ο Ερντογάν

    [01] Μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας

    Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 15 08 2009 11:22

    Εκτός των τειχών γιορτάζουν σήμερα οι περισσότεροι Έλληνες την Κοίμηση της Θεοτόκου, μία από τις λαμπρότερες γιορτές της Ορθοδοξίας, καθώς κορυφώθηκε η έξοδος των τελευταίων αδειούχων του Αυγούστου.

    Στον ιερό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Γαρδελάκι Ιθάκης, παρακολούθησε τη θεία λειτουργία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Στην Κομοτηνή βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, όπου παρακολούθησε τη θεία λειτουργία στον ιερό ναό της Θεοτόκου.

    Με σταθερότητα και αποφασιστικότητα η κυβέρνηση πορεύεται στο δρόμο του έργου και της ευθύνης, δήλωσε ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά τη δοξολογία, με αφορμή τη σημερινή γιορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην ιστορική Μητρόπολη της Κομοτηνής, δοξολογία την οποία παρακολούθησε μαζί με τη σύζυγό του Νατάσσα.

    Ο Κ. Καραμανλής τόνισε χαρακτηριστικά: "Είναι μια πολύ μεγάλη μέρα για τη χριστιανοσύνη και για όλους τους Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο. Είναι μια μέρα η οποία εμπνέει πίστη, εμπνέει εθνική αυτοπεποίθηση, υποδεικνύει προσήλωση σε αρχές, σε αξίες, σε ιδανικά, υποδεικνύει προσήλωση στην υπεράσπιση της ποιότητας της δημοκρατίας μας και του κύρους της πολιτικής μας ζωής. Είναι μια μέρα που εκπέμπει μηνύματα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και ελπίδας. Μηνύματα με άλλα λόγια εξαιρετικά επίκαιρα, ειδικά στη σημερινή, δύσκολη διεθνή συγκυρία. Οι προκλήσεις των καιρών είναι μεγάλες, καθοριστικές για το μέλλον της πατρίδας μας. Είναι ανάγκη, απαιτούν αυτές οι προκλήσεις, να έχουμε και υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα. Είναι ανάγκη, απαιτείται, να υπάρχει συστράτευση, εθνική ομοψυχία στο δρόμο του έργου της προόδου, στο δρόμο της κοινωνικής δικαιοσύνης. Και ακόμα, απαιτούν οι προκλήσεις αυτές, να έχουμε αφοσίωση στα διδάγματα της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Σε αυτό το δρόμο, το δρόμο το δύσκολο, τον ανηφορικό, ταυτόχρονα όμως το δρόμο της ευθύνης, πορευόμαστε σταθερά. Χρόνια πολλά σε όλους".

    Ακολούθως ο κ. Καραμανλής επισκέφτηκε στις 11πμ τα έργα του κάθετου άξονα Κομοτηνής - Νυμφαίας β Βουλγαρίας, στις 12 οικισμό εργατικών κατοικιών στην Ξυλαγανή. Ακολούθωςστις 12:45 ξενάγηση στα έργα ανασκαφής και ανάπλασης του Αρχαίου Θεάτρου Μαρώνειας και στις 19.05 θα μιλήσει στο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών (αίθουσα Αμφιθεάτρου παλιάς Νομικής, στην Κομοτηνή). Στις 19:45 ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για Αθήνα.

    Επίσης ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος θα εκπροσωπήσει τον πρωθυπουργό στις εκδηλώσεις στην Τήνο.

    Τη θεία λειτουργία στον ιερό ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής παρακολούθησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Στη Νέα Μάκρη βρίσκεται η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στην Κρήτη ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος και στο Αθαμάνιο της Άρτας ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, μετέβη στον Ιερό Ναό Παναγίας στην Αρκίτσα Φθιώτιδας.

    Είδηση: 25828

    [02] Άδειασαν οι πόλεις, έφυγαν οι αδειούχοι

    Ολοκληρώνεται η μεγάλη έξοδος του Δεκαπενταύγουστου, καθώς 101 δρομολόγια πλοίων έχουν προγραμματιστεί το διήμερο από τα λιμάνια της Αττικής προς τα νησιά, με πληρότητα που αγγίζει το 100%. Συγκεκριμένα, από τον Πειραιά σήμερα αναχωρούν 26 πλοία, από την Ραφήνα 14 και από το Λαύριο 2 ενώ αύριο από τον Πειραιά 29 , από την Ραφήνα 22 και από το Λαύριο 8 .

    Επίσης υπενθυμίζεται ότι από μια λωρίδα κυκλοφορίας θα διεξάγεται από σήμερα έως και τις 20 του μηνός η κίνηση των οχημάτων στην Αττική οδό στο ρεύμα από Λαμία προς Αεροδρόμιο λόγω των εργασιών συντήρησης των αρμών του οδοστρώματος . Για οποιαδήποτε πληροφορία οι οδηγοί μπορούν να καλούν σε 24ωρη βάση τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της Αττικής Οδού, το 1866.

    Είδηση: 25830

    [03] Κορέα: διπλωματική κινητικότητα σε Βορρά και Νότο

    Ειδήσεις

    Ευκαιρία για διπλωματικές κινήσεις στα δύο κράτη της κορεατικής χερσονήσου, φαίνεται πως έδωσε η σημερινή επέτειος του τερματισμού της αποικιακής επικυριαρχίας της Ιαπωνίας στην περιοχή, το 1945.

    Πρόσκληση για βελτίωση των σχέσεων της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία, απεύθυνε ο πρόεδρος της χώρας Κιμ Γιονγκ Ιλ, προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, με αφορμή της επετείου από το τέλος της κατοχής της Κορέας από την Ιαπωνία και της ήττας της Ιαπωνίας στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο το 1945. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή: "Σας χαιρετώ, όπως και ολόκληρο τον ρωσικό λαό, και σας εκφράζω την εμπιστοσύνη μας στο γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βορείου Κορέας και της Ρωσίας θα αναπτυχθούν προς το κοινό συμφέρον και των δύο λαών". Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστολή εστάλη, παρά τη δηλωμένη συμφωνία της Ρωσίας με τις κυρώσεις του ΟΗΕ προς τη Βόρεια Κορέα, λόγω του θέματος των πυρηνικών δοκιμών που πραγματοποιεί.

    Απαντώντας ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ευχήθηκε "καλή υγεία και ευτυχία" στον Βορειοκορεάτη πρόεδρο, που φέρεται να έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Νοτίου Κορέας.

    Στην άλλη πλευρά των συνόρων που χωρίζουν την κορεατική χερσόνησο, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ-μπακ, κάλεσε σήμερα Σάββατο τη Βόρεια Κορέα να συμφωνήσει στην μείωση των συμβατικών οπλικών συστημάτων καθώς και του μεγάλου αριθμού των στρατευμάτων που οι δύο χώρες διατηρούν στα σύνορά τους κι επανέλαβε την δέσμευσή του ότι η Σεούλ θα παράσχει βοήθεια στην Πιονγκγιάνγκ εάν αυτή τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Βασικό επιχείρημα του Νοτιοκορεάτη προέδρου, ήταν ότι: "Εάν Βορράς και Νότος μειώσουν τα συμβατικά όπλα και τα στρατεύματα στα σύνορα, θ' απελευθερωθούν τεράστιοι πόροι και θα βελτιωθεί η κατάσταση της οικονομίας και των δυο πλευρών. Είναι καιρός ο Βορράς κι ο Νότος να καθίσουν στο τραπέζι και να μιλήσουν για αυτά τα θέματα".

    Πάντως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η κίνηση των Βορειοκορεατών να απελευθερώσουν ένα Νοτιοκορεάτη εργάτη που κρατούσαν ως αιχμάλωτο από τον Μάρτιο.

    Είδηση: 25829

    [04] Σημαντικές απώλειες κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 15 08 2009 00:19

    Τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων δύο και πλέον εβδομάδων κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου, έπειτα από την δημοσιοποίηση μίας έκθεσης που δείχνει ότι στις αρχές Αυγούστου η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έπεσε στα χαμηλότερο σημείο της από τον περασμένο Μάρτιο.

    Στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης [Nymex], η τιμή του αμερικανικού αργού για παράδοση τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στα 67,51 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας κατά 3,01 δολάρια [-4,27%] σε σχέση με τη προηγούμενη τιμή "κλεισίματος".

    Η τιμή αυτή είναι η πιο χαμηλή από τις 29 Ιουλίου.

    Στο Λονδίνο, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ έπεσε κατά 1,07 δολάρια και διαμορφώθηκε στα 72,41 δολάρια το βαρέλι.

    Είδηση: 25823

    [05] Γάζα: αιματηρός εμφύλιος Παλαιστινίων

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 15 08 2009 10:50

    Σκληρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ της αστυνομίας της Χαμάς και Παλαιστινίων που υποστηρίζουν οργάνωση σαλαφιστών, προσκείμενη στην Αλ Κάιντα. Τουλάχιστον 20 είναι οι νεκροί και πάνω από 120 οι τραυματίες. Μεταξύ των νεκρών είναι και ο επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς για την περιοχή στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, Μοχάμεντ ελ-Σαμαλί.

    Αναμένεται να αυξηθεί ο επίσημα καταγεγραμμένος αριθμός των νεκρών, καθώς πτώματα βρίσκονται στους δρόμους αλλά τα συνεργεία δεν μπορούν να πλησιάσουν εξαιτίας των ριπών που πέφτουν ασταμάτητα και από τις δύο πλευρές.

    Είδηση: 25827

    [06] Μιανμάρ: επαφή των ΗΠΑ με το καθεστώς

    Ειδήσεις

    Σημαντική συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μιανμάρ, μεταξύ του Αμερικανού Δημοκρατικού Γερουσιαστή Τζιμ Γουέμπ και τον ηγέτη της χώρας, στρατάρχη Θαν Σουέ στο Ναϊπιντάου, διοικητική πρωτεύουσά της. Ήταν η πρώτη συνάντηση υψηλόβαθμου στελέχους των ΗΠΑ (στενός συνεργάτης του προέδρου Ομπάμα) με το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ και υπό τη σκιά της καταδίκης σε επιπλέον 18 μήνες κατ' οίκον περιορισμό της ηγέτιδος της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, την περασμένη Τρίτη.

    Την ίδια ώρα η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch, καταγγέλλει ότι ο στρατός της Μιανμάρ, σε επιχειρήσεις του εναντίον ανταρτών, έχει προκαλέσει την εξαναγκασμένη εκτόπιση άνω των 10.000 αμάχων της εθνότητας Σαν. Μάλιστα γίνεται λόγος για πυρπόληση 500 οικιών και επιθέσεις εναντίον 39 χωριών.

    Είδηση: 25826

    [07] Κίνα: συγκρούσεις σε χαλυβουργία

    Ειδήσεις

    Σε αντιπαράθεση και συγκρούσεις με την αστυνομία, βρέθηκαν εργάτες χάλυβα στην Κίνα, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του εργοστασίου χάλυβα Λίνσιου στην πόλη Ανγιάνγκ, στην επαρχία Χενάν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας "Ημερησία", οι εργάτες κρατούν όμηρο στέλεχος του εργοστασίου.

    Μόλις των περασμένο μήνα σε άλλο εργοστάσιο χάλυβα, οι εργάτες εβρισκόμενοι σε έξαλλη κατάσταση, σκότωσαν τον διαχειριστή του εργοστασίου, διότι πούλησε την επιχείρηση για 64 εκατ. γιούαν, ή 9,3 εκατ. δολάρια, χωρίς την έγκρισή τους. Αμέσως μετά η νέα διεύθυνση προανήγγειλε εκατοντάδες απολύσεις, ακόμα και εργαζομένων επί δεκαετίες στην εταιρία. Από χθες Παρασκευή, βρίσκεται στην πόλη Ανγιάνγκ, ο Τσεν Κάνγκουο, αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, καθώς τα εργασιακά θέματα και οι αντιπαραθέσεις που δημιουργούνται γύρω από αυτά, οξύνονται στην Κίνα.

    Είδηση: 25825

    [08] Πρώτη βποδηλατάδαβ του Σαρκοζί στις διακοπές

    Την πρώτη του αθλητική έξοδο με ποδήλατο, από την ημέρα της αδιαθεσίας του στις 26 Ιουλίου, πραγματοποίησε ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που αυτή την εποχή βρίσκεται σε διακοπές στην Κυανή Ακτή με τη σύζυγό του Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί, όπως ενημέρωση το περιβάλλον του.

    Ο Γάλλος Πρόεδρος, φορώντας ποδηλατικό κράνος, βγήκε από την πολυτελή έπαυλη των πεθερικών του στο Καπ Νεγκρ και πήρε την δευτερεύουσα αρτηρία με κατεύθυνση το Σαιν Τροπέ.

    Κατά την έξοδό του, ο κ. Σαρκοζί χαιρέτισε καμμιά εικοσαριά άτομα που τον επευφημούσαν.

    Μία ώρα αργότερα, ο Πρόεδρος και η συνοδεία του επέστρεψαν στην έπαυλη.

    Οπαδός της ποδηλασίας και του τζόκινγκ, ο 54χρονος Σαρκοζί χρειάσθηκε να νοσηλευθεί τον Ιούλιο, έπειτα από αδιαθεσία που ένοιωσε ενώ έτρεχε.

    Πριν την αναχώρησή του για διακοπές στις 31 Ιουλίου, είχε διαβεβαιώσει σε συνέντευξη Τύπου πως η υγεία του είναι σε καλή κατάσταση και πως θα επωφεληθεί από την παραμονή του στην Μεσόγειο για να αναπαυθεί.

    Είδηση: 25824

    [09] Μεταρρυθμίσεις για το κουρδικό εξήγγειλε ο Ερντογάν

    Ειδήσεις

    Ως το τέλος του έτους, θα έχει αρχίσει η κυβέρνηση της Τουρκίας να αρχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις προκειμένου να απαντήσει στα παράπονα που διατυπώνει η κουρδική μειονότητά της, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, δίνοντας για πρώτη φορά ένα χρονοδιάγραμμα για τα εν λόγω μέτρα.

    Η πρόοδος στο θέμα αυτό θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ωστόσο, οι λεπτομέρειες για το θέμα αυτό είναι λιγοστές, καθώς ο κ. Ερντογάν επιδιώκει προηγουμένως να εξασφαλίσει την υποστήριξη της κοινής γνώμης, των στρατιωτικών και του κοινοβουλίου.

    Η Άγκυρα δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα δώσει περισσότερα δικαιώματα στα 12 εκατομμύρια Κούρδων της Τουρκίας και θα ζητήσει τη συνεργασία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στην προσπάθεια να θέσει τέρμα στη διαμάχη με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν [PKK].

    "Έως το τέλος του έτους θα αρχίσουμε με εκείνα τα μέτρα της κουρδικής πρωτοβουλίας που μπορούν να εφαρμοσθούν", είπε ο Ερντογάν σε συνέδριο του κόμματός του, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.

    Ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αναμενόταν να εκδώσει έναν δικό του "οδικό χάρτη" για το πώς θα επιλυθεί η σύγκρουση, κατά την 25η επέτειο από την έναρξή της.

    "Οι δικηγόροι του Οτσαλάν δεν έχουν τελειώσει τη σύνταξη των δηλώσεών του", δήλωσε ο εκπρόσωπός τους στο πρακτορείο REUTERS.

    Πρόσθεσε πως θα επισκεφθούν τον Οτσαλάν, που είναι φυλακισμένος στο νησί Ιμραλί κοντά στην Κωνσταντινούπολη, την ερχόμενη Τετάρτη και πιθανόν να ανακοινώσουν τον οδικό χάρτη την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

    Η "κουρδική πρωτοβουλία" της κυβέρνησης αποσκοπεί να ασκήσει πίεση στο PKK να καταθέσει τα όπλα και να τελειώσει έναν αντάρτικο αγώνα, που έχει κοστίζει τη ζωή περισσότερων από 40.000 ανθρώπων, ανταποκρινόμενη στα παράπονα που διατυπώνουν επί σειρά δεκαετιών οι Κούρδοι.

    Από την πλευρά τους, οι Κούρδοι αντάρτες κάλεσαν την Τουρκία να αποδεχθεί το σχέδιο ειρήνης του ηγέτη τους, σύμφωνα με το πρακτορείο Firat News που είναι το όργανο έκφρασης των ανταρτών.

    "Θα υποστηρίξουμε μέχρι τέλους τον οδικό χάρτη που θα παρουσιάσει ο ηγέτης μας και καλούμε το κράτος και την τουρκική κυβέρνηση να σεβασθεί την πολιτική βούληση που εκφράζει ο κουρδικός λαός", αναφέρει η διοίκηση του PKK σε ένα ανακοινωθέν το οποίο επικαλείται το εν λόγω πρακτορείο.

    Είδηση: 25822


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 15 August 2009 - 8:55:33 UTC