Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-08-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα
  • [02] Νεκρός φέρεται ο πλέον καταζητούμενος τρομοκράτης της Ινδονησίας
  • [03] Ιράν: Δεύτερη δίκη οπαδών της αντιπολίτευσης
  • [04] Στην Ονδούρα κλιμάκιο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών
  • [05] Εμπλοκή της Βρετανίας στο Αφγανιστάν για ακόμη 40 χρόνια

    [01] Εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα

    Κοινωνία

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί το δεύτερο κύμα των αδειούχων του Αυγούστου, οι οποίοι με κάθε μέσο εγκαταλείπουν τα μεγάλα αστικά κέντρα. Από νωρίς το πρωί, αυξημένη είναι η κίνηση στις δύο εθνικές οδούς, ενώ από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, έχουν προγραμματιστεί για σήμερα δεκάδες δρομολόγια πλοίων για τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Η πληρότητα τόσο σε επιβάτες όσο και σε αυτοκίνητα, ξεπερνάει το 90%. Ανάλογη είναι και η πληρότητα των αεροπλάνων, των τρένων του ΟΣΕ και των λεωφορείων του ΚΤΕΛ.

    Με σύμμαχο τον αίθριο καιρό στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, εγκαταλείπουν σήμερα τα μεγάλα αστικά κέντρα οι αδειούχοι. Ο υδράργυρος παρουσιάζει πτώση και δεν θα ξεπεράσει τους 33 βαθμούς Κελσίου.

    Μποτιλιάρισμα 6χλμ. παρατηρείται αυτή την ώρα στην εθνική Αθηνών-Λαμίας, από το 75ο έως το 81ο χλμ. στο ύψος της Υλίκης λόγω έργων, ενώ στα διόδια της Ελευσίνας υπάρχει "ουρά" 200μ.

    Από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου έχουν προγραμματιστεί για το διήμερο 57 δρομολόγια πλοίων για τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, με την πληρότητα σε επιβάτες και αυτοκίνητα να ξεπερνάει το 90%. Ανάλογη είναι η εικόνα και στα δρομολόγια των αεροπλάνων, των τρένων και των λεωφορείων.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα έργα συντήρησης της γέφυρας Κηφισού και Αθηνών. Η κίνηση των αυτοκινήτων γίνεται κάτω από την γέφυρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

    Είδηση: 25596

    [02] Νεκρός φέρεται ο πλέον καταζητούμενος τρομοκράτης της Ινδονησίας

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 08 08 2009 10:28

    Την εκτίμηση ότι σκοτώθηκε ο πλέον καταζητούμενος τρομοκράτης της Ινδονησίας, ο Νοορντίν Μοχάμεντ Τοπ, εκφράζει η αστυνομία, μετά από πολύωρη επιχείρηση στην κεντρική Ιάβα, όπου οι αρχές είχαν εμπλακεί σε μάχη με ομάδα ενόπλων σε σπίτι. Σε άλλη επιδρομή σε κατοικία στα προάστια της Τζακάρτα, όπου βρέθηκαν "500 κιλά εκρηκτικών", νεκροί έπεσαν από αστυνομικά πυρά δύο ακόμη άτομα. Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι αναγνωρίστηκαν οι δύο δράστες της διπλής πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης στα δύο ξενοδοχεία της Τζακάρτα τον περασμένο μήνα, "εγκέφαλος" της οποίας θεωρείται ο Τοπ.

    "Εγκέφαλος" της διπλής επίθεσης στα ξενοδοχεία της Τζακάρτα

    Μετά από πολιορκία 12 ωρών, η ινδονησιακή αστυνομία σκότωσε τον πιο καταζητούμενο -επί έξι χρόνια- ύποπτο για το σχεδιασμό και την εκτέλεση πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων Νοορντίν Μοχάμεντ Τοπ, μετέδωσαν εγχώρια ΜΜΕ.

    Ο Τοπ θεωρείται "εγκέφαλος" της διπλής βομβιστικής επίθεσης, την 17η Ιουλίου, στα ξενοδοχεία JW Marriott και Ritz-Carlton, που κόστισαν τη ζωή εννέα ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 53, περιλαμβανομένων Ινδονήσιων και ξένων.

    Ο γεννημένος στην Μαλαισία Τοπ "πιστεύεται" ότι σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της αστυνομίας καθώς και ανώτερου στελέχους του Αποσπάσματος 88, της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της χώρας.

    Ο Τοπ θεωρείται ηγετικό στέλεχος "μιας ιδιαίτερα επικίνδυνης" ομάδας που έχει αποσχιστεί από την "Τζεμάα Ισλαμίγια" και εγκέφαλος των αιματηρών επιθέσεων στο Μάριοτ (2003), στην πρεσβεία της Αυστραλίας στην Τζακάρτα (2004) και στο Μπαλί (2005).

    Νωρίτερα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αναγνώρισε τους δύο βομβιστές αυτοκτονίας που έφεραν σε πέρας τις επιθέσεις στα δύο ξενοδοχεία, τον περασμένο Ιούλιο: πρόκειται για τον 16χρονο Ντουάι Περμάνα και τον 28χρονο Νάνα Μολάνα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, ήταν νεοσύλλεκτοι.

    Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ CNN: Sources: Wanted terror suspect Top killed

    Είδηση: 25594

    [03] Ιράν: Δεύτερη δίκη οπαδών της αντιπολίτευσης

    Κόσμος -

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Άρχισε το πρωί του Σαββάτου στην Τεχεράνη η δεύτερη ομαδική δίκη αντιφρονούντων, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στις ταραχές που ξέσπασαν στο Ιράν μετά τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου. Το περασμένο Σάββατο, περίπου 100 Ιρανοί -μεταξύ των οποίων εξέχουσες προσωπικότητες της χώρας- προσήχθησαν σε δίκη κατηγορούμενοι για "πρόκληση ταραχών, επιθέσεις σε στρατιωτικές και κυβερνητικές εγκαταστάσεις, σχέσεις με ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης και συνωμοσία για ανατροπή του συστήματος".

    "Η ακροαματική διαδικασία για τη δεύτερη ομάδα των κατηγορουμένων για συμμετοχή στις μετεκλογικές ταραχές άρχισε σήμερα το πρωί" μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

    Μεταξύ των κατηγορουμένων συγκαταλέγονται η 23χρονη Γαλλίδα καθηγήτρια Κλοτίλντ Ρις, η οποία κατηγορείται για συλλογή πληροφοριών και υποκίνηση ταραχών, μία υπάλληλος της γαλλικής πρεσβείας, αλλά και ο διαπρεπής δημοσιογράφος Αχμάντ Ζεϊνταμπαντί.

    Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ BBC: More Iran protesters go on trial

    Είδηση: 25597

    [04] Στην Ονδούρα κλιμάκιο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών

    Κόσμος -

    Αμερική-ΗΠΑ

    Στην Ονδούρα μεταβαίνει την ερχόμενη Τρίτη πολυμελής αντιπροσωπεία του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), με στόχο να προωθήσει "την αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης" στη χώρα. Η αποστολή θα αποτελείται από τους επικεφαλής της διπλωματίας της Αργεντινής, του Μεξικού, του Καναδά, της Κόστα Ρίκα, της Δομινικανής Δημοκρατίας και της Τζαμάικα, καθώς και από τον ΓΓ του Οργανισμού, Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα. Στο μεταξύ, τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ δεν θα αναλάβουν μονομερή δράση για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην Ονδούρα, έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι δεν διαθέτει κάποιο μαγικό τρόπο για να αποκαταστήσει στην εξουσία τον ανατραπέντα πρόεδρο Σελάγια.

    Διπλωματικές κινήσεις για την επίλυση της κρίσης

    Ο OAS απέβαλε την Ονδούρα από τους κόλπους του μετά το πραξικόπημα της 28ης Ιουνίου, όταν ο στρατός ανέτρεψε κι εξόρισε τον πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια.

    Ο Οργανισμός επιδιώκει πλέον μια λύση που θα περιλαμβάνει την επιστροφή του Σελάγια στην εξουσία, τη χορήγηση πολιτικής αμνηστίας και την προκήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών. Πρόκειται για τη συμφωνία που πρότεινε ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα Όσκαρ Άριας και αποδέχθηκε ο Σελάγια.

    Επισήμως, το καθεστώς στην Τεγκουσιγκάλπα δεν έχει απαντήσει εάν αποδέχεται τη λεγόμενη "Συμφωνία του Σαν Χοσέ", όμως επαναλαμβάνει παγίως ότι δεν θα επιτρέψει την αποκατάσταση του Σελάγια στην προεδρία.

    "Δεν θα αναλαβουν μονομερή δράση οι ΗΠΑ"

    Υπέρ της αποκατάστασης του Σελάγια στην εξουσία, εξακολουθεί να τάσσεται ο Μπαράκ Ομπάμα. Ωστόσο, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναλάβουν μονομερή δράση.

    "Δεν μπορώ να πατήσω ένα κουμπί κι έξαφνα να αποκαταστήσω στην εξουσία τον κ. Σελάγια" είπε ο Ομπάμα.

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αναστείλει την παράδοση στρατιωτικής βοήθειας ύψους 16,5 εκατ. δολαρίων στην Ονδούρα και καταδίκασε την ανατροπή του Σελάγια, πράγμα που έκαναν επίσης όλες οι κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη, απέσυρε τις βίζες στελεχών του καθεστώτος.

    Όμως η de facto κυβέρνηση, της οποίας ηγείται ο Ρομπέρτο Μιτσελέτι, πρώην πρόεδρος του Κογκρέσου, μοιάζει αποφασισμένη να συνεχίσει να κρατά την εξουσία και η οικονομική ελίτ της χώρας δηλώνει ότι θα προσπαθήσει να τη στηρίξει, ακόμα κι αν το καθεστώς που ανέλαβε μετά το πραξικόπημα δεν αναγνωριστεί από καμιά ξένη κυβέρνηση.

    "Θα θέλαμε να τον δούμε να επιστρέφει ειρηνικά για να συνεχίσει τη θητεία του, αλλά είμαστε απλώς μια χώρα ανάμεσα σε πολλές άλλες και θα χειριστούμε το θέμα μέσα στο διεθνές του πλαίσιο" δήλωσε ο Ομπάμα.

    Την Τρίτη, ο Σελάγια, συντηρητικός πολιτικός που έκανε στροφή προς τ' αριστερά και συμμάχησε με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες και άλλους ηγέτες στη Λατινική Αμερική, δήλωσε ότι θα αρκούσε οι ΗΠΑ "απλώς να σφίξουν τη γροθιά τους", προκειμένου η de facto κυβέρνηση να εγκαταλείψει την εξουσία.

    Η Ουάσινγκτον δεν έχει αποσύρει τον πρεσβευτή της, ενώ έχει ανακοινώσει ότι "εξετάζει" το ενδεχόμενο να διακόψει και την υπόλοιπη οικονομική βοήθεια, καθώς και την αποστολή εμβασμάτων από Ονδουριανούς μετανάστες.

    "Είναι σημαντικό να σημειώσουμε την ειρωνεία του γεγονότος ότι οι άνθρωποι που διαμαρτύρονταν για την ανάμιξη των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική τώρα διαμαρτύρονται διότι δεν αναμιγνυόμαστε αρκετά" είπε ο Ομπάμα.

    Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε επιστολή του προς Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή αυτήν την εβδομάδα υπαινίχθηκε ότι μετριάζει τη στήριξή του προς το Σελάγια, αναφέροντας ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον όσον αφορά την κρίση της Ονδούρας δεν έχει στόχο να στηρίξει κάποιο πρόσωπο αλλά την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 25595

    [05] Εμπλοκή της Βρετανίας στο Αφγανιστάν για ακόμη 40 χρόνια

    Ειδήσεις

    Πιθανότατα έως το 2050 θα συνεχίσει η Βρετανία να διαδραματίζει ρόλο στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο στρατηγός σερ Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, ο επόμενος επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της χώρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Times. Ο Ρίτσαρντς, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα στα τέλη Αυγούστου, είπε ότι η στρατιωτική ανάμιξη της Βρετανίας θα συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα, για να δώσει αργότερα τη θέση της στην πολιτική βοήθεια για τη διακυβέρνηση της χώρας.

    Πολυετής διαδικασία

    "Πιστεύω ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να είναι δεσμευμένη στο Αφγανιστάν με κάποιο τρόπο, στην ανάπτυξη, τη διακυβέρνηση, τη μεταρρύθμιση του τομέα της ασφάλειας, για τα επόμενα 30 ως 40 χρόνια" είπε στην εφημερίδα, σημειώνοντας ότι "ο ρόλος του στρατού θα εξελιχθεί, όμως η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 30 ως 40 χρόνια".

    Δεν υπάρχει "απολύτως καμιά πιθανότητα" το NATO να αποσύρει τις δυνάμεις του πριν να είναι έτοιμοι να αναλάβουν το ρόλο τους ο στρατός και η αστυνομία του Αφγανιστάν, πρόσθεσε.

    "Όπως και στο Ιράκ, θα υπάρξει μια πορεία προς την στρατιωτική έξοδό μας, αλλά ο λαός του Αφγανιστάν όσο και οι αντίπαλοί μας πρέπει να ξέρουν ότι αυτό δε σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουμε την περιοχή" είπε ακόμα ο Ρίτσαρντς.

    "Κάναμε αυτό το λάθος μια φορά. Οι αντίπαλοί μας βασίζονται στο ότι θα το κάνουμε ξανά, και πρέπει να τους δείξουμε ότι κάνουν λάθος" συνέχισε, αναφερόμενος στην απεμπλοκή της Δύσης από τη χώρα της ΝΑ Ασίας μετά την αποχώρηση των σοβιετικών δυνάμεων το 1989.

    Η Βρετανία -δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη μετά τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν- έχει αναπτύξει περίπου 9.000 στρατιώτες εκεί, αλλά η ιδέα της παραμονής τους εκεί για δεκαετίες μπορεί να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους ψηφοφόρους στη χώρα.

    Πάντως, δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό των "Τάιμς" τον περασμένο μήνα κατέδειξε ότι οι ψηφοφόροι θέλουν κατά πλειοψηφία οι βρετανικές δυνάμεις να αποσυρθούν όλες, μέσα σ' ένα χρόνο το αργότερο.

    Η πολιτική πίεση στον πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν εντείνεται μετά το θάνατο 22 Βρετανών στρατιωτών τον Ιούλιο, τον αιματηρότερο μήνα για τις δυνάμεις της χώρας του μετά το 2001, όταν άρχισε η εισβολή των ΗΠΑ και συμμάχων τους στη χώρα.

    Επικριτές του Μπράουν λένε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει στείλει "επαρκείς" δυνάμεις και ότι δεν τους παρέχει τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως θωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα. Ο πρωθυπουργός απορρίπτει τα επιχειρήματα αυτά, δηλώνοντας ότι οι βρετανικές δυνάμεις είναι κατάλληλα εξοπλισμένες.

    Ωστόσο, οι βουλευτικές εκλογές απέχουν λιγότερο από ένα χρόνο και δημοσκοπήσεις φέρουν το Εργατικό κόμμα δεύτερο -σε μεγάλη απόσταση από τους Τόρις- στην πρόθεση ψήφου, γεγονός που σημαίνει πως ο Μπράουν είναι αποδυναμωμένος.

    Η βία έχει κλιμακωθεί στο Αφγανιστάν τους τελευταίους μήνες εν όψει των προεδρικών εκλογών της 20ής Αυγούστου, που θεωρούνται σημαντικό ορόσημο των Δυτικών προσπαθειών "σταθεροποίησης" της χώρας.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ TIMES: General Sir David Richards: Afghanistan will take 40 years

    Είδηση: 25598


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 8 August 2009 - 8:55:58 UTC