Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σταθερή η κατάσταση του 33χρονου-Πολιτικές εντάσεις
  • [02] 250 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των ελεύθερων επαγγελματιών
  • [03] Προ των πυλών νέος καύσωνας
  • [04] Υεμένη: Nεκροί και τραυματίες σε ένοπλες συγκρούσεις
  • [05] Παραιτήθηκε ο Βίντεκινγκ από την Πόρσε
  • [06] Η καρδιά του ροκ χτυπά στην Ερμούπολη και αυτό το καλοκαίρι!
  • [07] Τεχνητός ανθρώπινος εγκέφαλος έτοιμος σε 10 χρόνια
  • [08] Παρέμβαση της Κυβέρνησης για το Φάρμακο
  • [09] 4,4 δισ ευρώ από το ΤΕΜΠΜΕ σε 43.380 επιχειρήσεις
  • [10] Βαθμολογική εξέλιξη και για υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου
  • [11] Μεγάλη χασισοφυτεία στην Πάρνηθα
  • [12] Πέφτει η δημοτικότητα του Ομπάμα
  • [13] Oι Deep Purple ξεσήκωσαν την Μαλακάσα
  • [14] ΠΑΣΟΚ: Φόβοι για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο μέσα στο καλοκαίρι
  • [15] Συνάντηση Γ. Βαληνάκη με το Γάλλο ομόλογό του
  • [16] Ζητούν διευκρινίσεις για να ανοίξουν τα μπλόκα
  • [17] Η ελληνική Βουλή τίμησε τον Ζισκάρ ντ' Εστέν

    [01] Σταθερή η κατάσταση του 33χρονου-Πολιτικές εντάσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 23 07 2009 16:23

    Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού της νέας γρίπης. Οι επιστήμονες συνιστούν ψυχραιμία και αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής. Την ίδια ώρα σοβαρή αλλά σταθερή είναι η κατάσταση του 33χρονου.

    Συνάντηση Δ. Αβραμόπουλου με Α. Παπαρήγα. Πολιτικές εντάσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη νέα γρίπη.

    Το τελευταίο 24ωρο ο 33χρονος είναι απύρετος και ο οργανισμός του φαίνεται να αντιδρά στην αγωγή που του δίνεται.

    Παρά τα μικρά σημάδια βελτίωσης, οι γιατροί παραμένουν επιφυλακτικοί και χαρακτηρίζουν σοβαρή αλλά σταθερή την κατάσταση της υγείας του.

    Συνάντηση και ενημέρωση της Α. Παπαρήγα με τον Δ. Αβραμόπουλο

    Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε στις 12:30 με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    "Με τη συμμετοχή των πολιτών θα δημιουργήσουμε ανάχωμα στην πανδημία".

    Δ.Αβραμόπουλος

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του ΚΚΕ, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση από τον υπουργό για τα θέματα που ανακύπτουν από τη «νέα γρίπη» και να κατατεθούν από την αντιπροσωπεία οι προτάσεις του ΚΚΕ για το πρόβλημα. Άμεση πρόσβαση στα φάρμακα και στα εμβόλια, όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ζήτησε η γραμματέας του ΚΚΕ από τον υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, κατά τη σημερινή συνάντησή τους στο υπουργείο, με αντικείμενο συζήτησης τα μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της νέας γρίπης. Η κ. Παπαρήγα ζήτησε επίσης να δοθεί προσοχή και στους μετανάστες ενώ τόνισε ότι η Πολιτεία πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το καλύτερο και για το χειρότερο σενάριο.

    Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε πολύ θετική την παρουσία της στο υπουργείο. Πήραμε πολύ σοβαρά, υπ' όψιν, είπε αυτά που είπε η κ. Παπαρήγα.

    Ο Ευ. Αντώναρος για το ΠΑΣΟΚ στο θέμα της γρίπης

    Τη χθεσινοβραδινή του δήλωση αναφορικά με την στάση που τηρεί το ΠΑΣΟΚ στο θέμα του ιού της γρίπης, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος «ώστε να φρεσκάρει την μνήμη στελεχών του ΠΑΣΟΚ τα οποία κάθε τόσο βγαίνουν από κάποιο λήθαργο και ανακαλύπτουν θέματα τα οποία είναι υπαρκτά, έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη και εδώ και στο εξωτερικό, αλλά φαίνεται ότι δεν καταγράφονται εγκαίρως από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία έχουν την ευθύνη της καταγραφής και της έγκαιρης αντίδρασης».

    Σημείωσε ότι "τα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο και τους Έλληνες πολίτες δεν προκύπτουν βέβαια όταν τα ανακαλύψουν ή πληροφορηθούν την ύπαρξή τους, συνήθως με αρκετή καθυστέρηση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο αρχηγός του ο κ. Παπανδρέου".

    Ανέφερε ότι ο κ. Παπανδρέου "χρειάστηκε αρκετούς μήνες για να διαπιστώσει την ύπαρξη της διεθνούς οικονομικής κρίσης και μετά από αυτό συνέχισε να μιλάει για θέματα εσωτερικής οικονομίας, το ίδιο συμβαίνει και με την πανδημία της γρίπης που απασχολεί όλες τις χώρες του κόσμου".

    Αντίθετα - ανέφερε - με την συνήθως καθυστερημένη στις αντιδράσεις της αξιωματική αντιπολίτευση η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση για την αντιμετώπιση της γρίπης.

    «Φρεσκάρω λοιπόν, για μια ακόμη φορά, την μνήμη του κ. Παπανδρέου και των επιτελών του» πρόσθεσε και ανέφερε:

    - Ο Πρωθυπουργός συνεκάλεσε την πρώτη Διυπουργική Επιτροπή για τη γρίπη το Σάββατο 2 Μαΐου 2009, πριν δυόμιση - τρεις μήνες. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν οι Υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομικών, Παιδείας και ο καθ΄ ύλην αρμόδιος Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο οποίος έκανε δηλώσεις βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου. Τέσσερις υπουργοί κι όχι τρεις διευκρίνισε ο κ. Αντώναρος απαντώντας στον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, «ο οποίος προφανώς από κακή αριθμητική πράξη μίλησε για τρεις». «Προφανώς, ο κ. Παπανδρέου ή δεν το γνωρίζει, οπότε ευθύνονται οι συνεργάτες του, ή το γνωρίζει και το αποκρύπτει, οπότε τίθεται θέμα ηθικής τάξεως και αξιοπιστίας σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα σαν την πανδημία της γρίπης», συμπλήρωσε.

    - Ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό διεξοδικά για το ίδιο θέμα στις 13 Ιουνίου 2009.

    - Σε ό, τι αφορά την ενημέρωση του Κοινοβουλίου έχει ήδη συνέλθει, η αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με πρωτοβουλία του υπουργού κ. Αβραμόπουλου, την Τετάρτη 6 Μαΐου 2009.

    - Συνέρχεται για δεύτερη φορά την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009, μετά από αίτημα, το οποίο υπέβαλε η Αντιπολίτευση και η κυβέρνηση αποδέχθηκε.

    «Η Κυβέρνησή μας κινείται με σχεδιασμό, συντονισμό, στόχευση και αποτελεσματικότητα, επιδιώκοντας συγχρόνως εθνική συναίνεση στο ζήτημα αυτό», πρόσθεσε και τόνισε «κάτι που προφανώς διαφεύγει της προσοχής του κ. Παπανδρέου και των επιτελών του: Ότι τα θέματα αυτά, δεν ενδείκνυνται για μικροκομματική εκμετάλλευση και κορώνες σας αυτές που εκστομίζουν όσοι ανήκουν στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Τα θέματα αυτά, χρειάζονται ηρεμία, ψυχραιμία, παρακολούθηση της εξέλιξης και λήψη των μέτρων όποτε αυτά επιβάλλονται από την εξέλιξη της πανδημίας».

    «Ας καταλάβουν λοιπόν ότι με την παραποίηση της αλήθειας αυξάνουν ακόμη περισσότερο το έλλειμμα αξιοπιστίας που τους διακρίνει», είπε.

    Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αν πιστεύει πως απασχολεί τον κόσμο η διαμάχη αυτή μεταξύ της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, είπε πως απάντησε σε συγκεκριμένη ερώτηση: «δεν είναι η κυβέρνηση εκείνη που αποζήτησε, ούτε κατέφυγε σε αντιπαράθεση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα». Πρόσθεσε όμως ότι δεν είναι δυνατόν να επιτρέπει σε κάποιους να υποστηρίζουν ανεύθυνα και αστήρικτα πράγματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

    Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ότι πρέπει για το θέμα, έδωσε όλες τις λεπτομέρειες δια του υπουργού Υγείας, των συναρμοδίων υπουργών και των φορέων.

    Κληθείς να διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι απαιτείται για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο κ. Αντώναρος επανέλαβε πως έπραξε και πράττει ό,τι είναι αναγκαίο. Ανέφερε ότι - «αντίθετα με τα όσα υποστηρίζουν κάποιοι» - υπάρχουν ήδη τρία σχέδια έτοιμα. Συγκεκριμενοποίησε:

    - Το Εθνικό Σχέδιο Πανδημίας Γρίπης, που από το 2005 είναι στην τελική του μορφή και επικαιροποιείται συνεχώς σε καθημερινή βάση,

    - Το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Αντιμετώπισης Πανδημίας Γρίπης «ΆΡΤΕΜΙΣ», το οποίος επικαιροποιείται επίσης, και

    - Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση Πανδημίας Γρίπης από τον Μάιο του 2009

    Ανέφερε ακόμη ότι σε όλες τις χώρες τα μεγάλα σχέδια για την αντιμετώπιση κρίσεων εκπονούνται σε ανύποπτο χρόνο και δεν περιμένει κανείς να τα επεξεργαστεί και να τα παρουσιάσει σε στιγμές που κάποιο θέμα βρίσκεται σε έξαρση. Εκείνο το οποίο έχει υποχρέωση η κάθε Πολιτεία και το κάνει είναι να επικαιροποιεί τα σχέδια, να τους δίνει τις διαστάσεις που απαιτούνται και να αντιμετωπίζονται τα θέματα στην εξέλιξη μιας κρίσης, δεδομένου ότι μια κρίση δεν είναι προβλέψιμη σε όλες τις αποχρώσεις της.

    «Φαντάζομαι, όμως» - συμπλήρωσε - ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο πρόεδρός του με τον τρόπο που έχουν συνηθίσει να ενεργούν, να αυτοσχεδιάζουν και να γενικολογούν έχουν μεγάλη δυσκολία να αντιληφθούν ότι οι οργανωμένες κοινωνίες λειτουργούν με μακρόπνοα σχέδια αντιμετώπισης κρίσεων που επικαιροποιούνται συνεχώς».

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ για την γενική ανησυχία σχετικά με τη γρίπη

    Αναφορικά με τα κρούσματα της νέας γρίπης και την ανησυχία που προκαλείται από τους ρυθμούς εξάπλωσής της, ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε τα εξής:

    «Η Ελληνική κοινωνία δεν κινδυνεύει τόσο από τον ιό της γρίπης όσο απ' τους "ιούς" της κυβέρνησης. Κάποιοι επιμένουν να κάνουν δημόσιες σχέσεις με την αγωνία και τον προβληματισμό των Ελληνικών οικογενειών».

    Πηγή: ΝΕΤ-AΠΕ

    Είδηση: 25112

    [02] 250 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των ελεύθερων επαγγελματιών

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 23 07 2009 19:07

    Επιδοτήσεις που ξεκινούν από 50% για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται πάνω από 5 χρόνια και φτάνουν το 80% για εκείνους που δεν ξεπερνούν την πενταετία προβλέπει σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ που βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντηση που είχε το μεσημέρι ο Γιάννης Παπαθανασίου με εκπροσώπους των γιατρών, των δικηγόρων, των λογιστών και των μηχανικών. Η ενίσχυση θα αφορά την απόκτηση εξοπλισμού ενώ όσοι ασκούν τα συγκεκριμένα επαγγέλματα πάνω από 5 χρόνια θα πρέπει να δηλώνουν ένα ελάχιστο ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Παράλληλα προβλέπονται ακόμα πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους κατοίκους ορεινών περιοχών και νησιών με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων.

    Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες του κοινοτικού προγράμματος της παροχής επιδοτήσεων στους επιστήμονες - ελεύθερους επαγγελματίες για επενδύσεις που θα κάνουν σε σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των ελεύθερων επαγγελματιών, όπου συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες για την οριστικοποίηση του προγράμματος.

    Το πρόγραμμα θα αφορά επιδοτήσεις σε γιατρούς, οδοντιάτρους, μηχανικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές και οικονομικούς συμβούλους.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Παπαθανασίου, τόνισε ότι είναι ένα πρόγραμμα που προσφέρει σημαντική στήριξη.

    Στους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να ανανεώσουν τον τεχνολογικό τους εξοπλισμό, ενώ προβλέπεται μεγαλύτερη ενίσχυση για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες.

    Το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ έχει συνολικό προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ και θα επιδοτεί μέχρι 80% την επένδυση των νέων ελεύθερων επαγγελματιών, που έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος την τελευταία πενταετία, ενώ για τους παλαιότερους (που ασκούν πάνω από πέντε χρόνια το επάγγελμα) η επιδότηση θα ανέρχεται στο 50% της υποβαλλόμενης επενδυτικής πρότασης.

    Ωστόσο, θα υπάρχουν και ανώτατα όρια στο ποσό της επιδότησης για κάθε κατηγορία επαγγελματία. Ετσι, για τους γιατρούς και τους οδοντιάτρους θα προβλέπεται επιδότηση έως 20.000 ευρώ, για τους μηχανικούς έως 8.000 ευρώ και για τους δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές και οικονομικούς συμβούλους έως 5.000 ευρώ.

    Οπως διευκρίνισε ο κ. Παπαθανασίου, οι προτάσεις των ενδιαφερομένων για την ένταξή τους στο πρόγραμμα θα γίνεται μέσω διαδικτύου, ενώ με ηλεκτρονικό τρόπο θα γίνεται και η αξιολόγηση και η ενημέρωση του επαγγελματία.

    Το πρόγραμμα θα προβλέπει και προϋποθέσεις για την ένταξη σε αυτό. Καταρχήν ο επιδοτούμενος να είναι ελεύθερος επαγγελματίας και να μην έχει σχέση εξαρτημένης εργασίας, να ξεπερνά ένα κατώτατο όριο ακαθάριστων εσόδων που θα τεθεί και θα αφορά μόνο τους παλαιούς επαγγελματίες (πάνω από πέντε χρόνια), ενώ θα προβλέπει ευνοϊκότερη αντιμετώπιση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και τους επαγγελματίες που κατοικούν σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων και σε ορεινές περιοχές.

    ΠΑΣΟΚ

    "Τη κρίσιμή αυτή για τη χώρα περίοδο, η κυβέρνηση της ΝΔ σπαταλά τους πόρους του ΕΣΠΑ χωρίς καμία σοβαρή ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Ενώ η αγορά έχει "παγώσει" και χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες βλέπουν τις δουλειές τους να συρρικνώνονται, η κυβέρνηση αναγάγει σε πρώτη προτεραιότητα την εισοδηματική ενίσχυση ελευθέρων επαγγελματιών, χωρίς ουσιαστικά κριτήρια, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού", αναφέρει σε δηλώσεις της η πολιτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, σχετικά με τα νέα μέτρα ενίσχυσης ελεύθερων επαγγελματιών που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου.

    "Αυτό που προέχει είναι να κατευθυνθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ προς τις παραγωγικές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, ώστε να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία σε κλάδους και περιοχές που δοκιμάζονται και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Αυτή θα έπρεπε να είναι η βασική προτεραιότητα για το ΕΣΠΑ, ώστε οι πόροι του να πιάσουν τόπο για το μέλλον της χώρας", ανέφερε η κ.Κατσέλη.

    Είδηση: 25121

    [03] Προ των πυλών νέος καύσωνας

    Κοινωνία

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 23 07 2009 19:12

    Προ των πυλών βρίσκεται και πάλι ο καύσωνας, αφού σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν τις τελευταίες ημέρες θα κοπάσουν και η θερμοκρασία θα αρχίσει σταδιακά να σκαρφαλώνει προς τους 40 βαθμούς, όπου αναμένεται να σταθεροποιηθεί καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ δεν αποκλείεται ο υδράργυρος να δείξει ακόμη και 43 κελσίου. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ανεβαίνει σταδιακά από το βράδυ της Παρασκευής ο υδράργυρος στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Το Σάββατο η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 βαθμούς Κελσίου.

    Τα φαινόμενα αυτά προκαλούν έντονη ανησυχία ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και γενικότερα για το σύνολο των ατόμων που μένουν εκτεθειμένα σε υψηλές θερμοκρασίες. H αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και η λήψη μέτρων προστασίας είναι απαραίτητα.

    Οι ειδικοί συνιστούν και προτείνουν:

    1. Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία. 2. Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη. 3. Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία. 4. Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα. 5. Φορέστε καπέλο 6. Προτιμήστε τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά. 7. Πίνετε άφθονα υγρά κυρίως νερό. 8. Αποφύγεται τα οινοπνευματώδη ποτά. 9. Κάντε πολλά χλιαρά ντους. 10. Φορέστε γυαλιά ηλίου για να προστατευθήτε από τις υπερειώδεις ακτίνες.

    Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, τα οποία σχετίζονται με το αναπνευστικό ή καρδιακό σύστημα θα πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών. Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προτρέπει τους πολίτες τις ημέρες του καύσωνα να επικοινωνήσουν με όποιο δικό τους άνθρωπο ή γνωστό ζει μόνος του. Ίσως ένα τηλεφώνημα σώσει τη ζωή κάποιου συνανθρώπου μας.

    Πάντως, και την Παρασκευή, παρά το μελτέμι που προκαλεί ανέμους ακόμα και 8 μποφόρ οι θερμοκρασίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση την Κρήτη, τα νησιά του νοτίου Αιγαίου και τη Λήμνο. Οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έδειξαν στις 2 μετά το μεσημέρι 39 βαθμούς στον Πύργο, 37 στην Καλαμάτα, το Αγρίνιο και την Αρχαία Ολυμπία και 36 βαθμούς στο Τυμπάκι στην Κρήτη.Από αύριο η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς.

    Είδηση: 25133

    [04] Υεμένη: Nεκροί και τραυματίες σε ένοπλες συγκρούσεις

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 23 07 2009 18:20

    Δεκαέξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και π'ανω από 30 τραυματίστηκαν σήμερα στις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε μία πόλη της νοτιοδυτικής Υεμένης ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και ένοπλους διαδηλωτές,

    Αυτές οι συγκρούσεις έλαβαν χώρα στη διάρκεια συλλαλητηρίου, υπέρ της απόσχισης του νότιου τμήματος της χώρας, αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες.

    "Οι συγκρούσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο 16 ανθρώπων, ανάμεσα τους βρίσκονται έξι αστυνομικοί, ενώ 30 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί εκ των οποίων οι δέκα είναι μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων" ανέφερε πηγή προσκείμενη στους αυτονομιστές.

    Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ζιντζίμπαρ, πρωτεύουσα της επαρχίας Αμπγιάν, 50 χιλιόμετρα ανατολικά του Άντεν, ύστερα από έκκληση του ισλαμιστή προύχοντα Τάρεκ αλ Φάντχλι, ο οποίος έχει ταχθεί στο πλευρό των αυτονομιστών του νότου.

    Είδηση: 25127

    [05] Παραιτήθηκε ο Βίντεκινγκ από την Πόρσε

    Ειδήσεις

    Την παραίτησή του μετά από 16 ολόκληρα χρόνια στο "τιμόνι" της της Πόρσε, υπέβαλλε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Βέντελιν Βίντεκινγκ ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που άνοιξε το δρόμο της συγχώνευσης με την μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, την Φόλκς Βάγκεν

    Ο Βίντεκινγκ ανέλαβε την σχεδόν χρεοκοπημένη πόρσε το 1993 και την μετέτρεψε στην πλεόν κερδοφόρα εταιρεία. Ήταν ο άνθρωπος που αντιδρούσε στην εξαγορά της από τη Φολκσβάγκεν, αφού όραμά του ήταν να κανει θυγατρική της εταιρείας του την κατά πολύ μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία. Για αυτό φόρτωσε την Πόρσε με χρέη 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει το 51% της φολκβάγκεν.

    Όμως με την παραίτηση του Βίντεκινγκ να έχει άμεση ισχύ και το πακέτο αποζημίωσης του να αγγίζει τα 50 εκατομμύρια ευρώ, ο Γολιάθ νίκησε τον Δαυίδ.

    Πριν την παραίτησή του φρόντισε να προβεί σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πόρσε τουλάχιστον κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ με στόχο ένα μέρος της να εξαγοραστεί από το Κατάρ.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ

    Την ίδια ώρα η νότιο κορεατική αυτοκινητοβιομηχανία Χιουντάι σημείωσε αύξηση των καθαρών κερδών της κατά 48% για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αυτό οφείλεται στην υποχώρηση του γουόν, που ενίσχυσε τις πωλήσεις στο εξωτερικό, αλλά και στο οικονομικό πακέτο στήριξης της κυβέρνησης.

    Είδηση: 25130

    [06] Η καρδιά του ροκ χτυπά στην Ερμούπολη και αυτό το καλοκαίρι!

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 23 07 2009 18:18

    Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και χάρη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης, το φεστιβάλ ανεξάρτητου ροκ Ερμούπολης "Hermoupolis Indie Rock Festival" ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό παρουσιάζοντας την αφρόκρεμα της ανεξάρτητης ροκ της χώρας μαςβ¦ επί σκηνής. Με έξι συγκροτήματα μέσα σε τρείς μέρες, με ποικιλία ήχων, στυλ, χρωμάτων και διαθέσεων, με ζωντάνια, κέφι και ενέργεια το "Hermoupolis Indie Rock Festival" γίνεται ένας δυνατός πόλος έλξης για μουσικούς και κοινό.

    Η αρχή γίνεται σήμερα, Πέμπτη 23 Ιουλίου. Το φεστιβάλ ανοίγουν οι Αθηναίοι Jacob's Ladder, με μουσική ατμοσφαιρική και ηλεκτρισμένη που παρασέρνει τον ακροατή σε ένα πρωτόγνωρο ηχητικό ταξίδι. Σειρά έχουν οι νεοεμφανιζόμενοι Συριανοί Contra Limit που με μεγάλη μαεστρία φέρνουν σε επαφή το κοινό με το εμπνευσμένο εναλλακτικό ροκ τους. Έχοντας ήδη στο ενεργητικό τους εμφανίσεις στη Σύρο και την Αθήνα και έναν αξιοσέβαστο αριθμό από δικές τους συνθέσεις, αποτελούν την πιο φρέσκια και ελπιδοφόρα πρόταση στη Συριανή ροκ σκηνή.

    Αύριο, Παρασκευή 24 Ιουλίου, στη σκηνή του φεστιβάλ ανεβαίνουν πρώτοι οι Marinella, η απόλυτη Συριανή μπάντα ροκ διασκευών, τους οποίους θα διαδεχθούν οι Rot. Οι Rot, μπάντα σύγχρονη, δυναμική, σκληρή στον ήχο δίνει το στίγμα ενός σχήματος που ψάχνει την διαφορετικότητα και πειραματίζεται δίνοντας το προσωπικό, ηχητικό τους στίγμα στις γεμάτες ενέργεια και μελωδία συνθέσεις τους.

    Το Σάββατο 25 Ιουλίου, την τελευταία μέρα της διοργάνωσης, το ενδιαφέρον αναμένεται να κορυφωθεί χάρη σε δυο πρωτοποριακά συγκροτήματα από την Αθήνα, τους Vero Veto και τους Disharmony, που θα ανέβουν στη σκηνή του φεστιβάλ και στον διαγωνισμό κιθάρας που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στο πλαίσιο του φεστιβάλ. Οι Αθηναίοι Vero Veto θα βάλουν τα δυνατά τους στη σκηνή και αμέσως μετά Ο ηλεκτρικός ήχος των Vero Veto συναντά την παράδοση στα μονοπάτια που χάραξαν ο Σαββόπουλος, οι Socrates και οι Εν Πλω, οι έντεχνες πινελιές γλυκαίνουν τη μουσική περιπλάνηση και οι μυσταγωγικές μελωδίες παίρνουν μακριά το νου.

    Ακολουθεί ο διαγωνισμός κιθάρας: Ένα προηχογραφημένο ρυθμικό ροκ κομμάτι περιμένει τους επίδοξους διαγωνιζόμενους κιθαρίστες να το γεμίζουν με σόλο που θα παίξουν ζωντανά, επί σκηνής. Το έπαθλο είναι (φυσικά) μια ηλεκτρική κιθάρα SCHECTER DIAMOND C-1 PROPAGANDA LTD. Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν όλοι μέρος στέλνοντας email στο

    <!-- var prefix = '&#109;a' + 'i&#108;' + '&#116;o'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy41779 = '&#105;nd&#105;&#101;r&#111;ck3' + '&#64;'; addy41779 = addy41779 + 'gm&#97;&#105;l' + '&#46;' + 'c&#111;m'; document.write( '' ); document.write( addy41779 ); document.write( '' );

    <!-- document.write( '' ); //--> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

    <!-- document.write( '</' ); document.write( 'span>' ); //--> με όνομα και κινητό τηλέφωνο, ενώ το κομμάτι μπορούν να το κατεβάσουν από τις σελίδες του φεστιβάλ στο internet και να ξεκινήσουν σκληρή προπόνηση.

    HERMOUPOLIS INDIE ROCK FESTIVAL III

    Τοποθεσία: Θέατρο Ευανθία Καΐρη, Λαζαρέτα, Ερμούπολη, Σύρος

    Ημερομηνίες: 23, 24, 25 Ιουλίου 2009. Ώρα Έναρξης: 20:30

    Είσοδος ελεύθερη

    Περισσότερα στις ιστοδελίδες: http://syrosrocks.blogspot.com και http://www.myspace.com/indierock09

    Είδηση: 25131

    [07] Τεχνητός ανθρώπινος εγκέφαλος έτοιμος σε 10 χρόνια

    Επιστήμη -

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 23 07 2009 14:01

    Ένας ολοκληρωμένος και λειτουργικός ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να κατασκευαστεί μέσα σε μια δεκαετία από σήμερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίου επιστήμονα. Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου της Λωζάνης Χένρι Μάρκραμ, διευθυντής του Προγράμματος "Blue Brain" και του Ινστιτούτου "Εγκέφαλος-Νους" έχει ήδη ανακατασκευάσει σε ένα βαθμό τον εγκέφαλο ενός αρουραίου και πλέον υποστηρίζει ότι, μεταξύ άλλων, ένας συνθετικός εγκέφαλος θα αποδειχτεί πολύτιμος για την εύρεση νέων θεραπειών των νοητικών ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ και ο αυτισμός.

    "Δεν είναι αδύνατο να φτιάξουμε έναν ανθρώπινο εγκέφαλο και μπορούμε να το κάνουμε μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Αν το κάνουμε όντως, τότε θα στείλουμε ένα ολόγραμμα στη συνδιάσκεψη TED για να μιλήσει", δήλωσε ο Μάρκραμ.

    Το Πρόγραμμα "Blue Brain", που διευθύνει, ξεκίνησε το 2005 και αποσκοπεί στην κατασκευή του εγκεφάλου των θηλαστικών και ειδικότερα του εξελικτικά πιο σύγχρονου και ταυτόχρονα πιο πολύπλοκου τμήματός του, του νέο-φλοιού, με τα δισεκατομμύρια νευρώνες, ο οποίος αποτελεί και το "ιερό δισκοπότηρο" των νευροεπιστημών λόγω της πολυπλοκότητάς του.

    Όπως δήλωσε ο Μάρκραμ, ο νέο-φλοιός ήταν ουσιαστικά ένας νέος εγκέφαλος, που αναπτύχθηκε, ώστε τα θηλαστικά να ανταποκριθούν στις ανάγκες της μητρότητας-πατρότητας, στις κοινωνικές σχέσεις και στις ποικίλες γνωσιακές λειτουργίες τους σε σχέση με το περιβάλλον. "Ήταν τόσο πετυχημένη η εξέλιξή του από το ποντίκι στον άνθρωπο, που αυξήθηκε κατά χίλιες περίπου φορές σε αριθμό μονάδων που τον απαρτίζουν, για να καταλήξει να αποτελεί σήμερα αυτό το σχεδόν τρομακτικό όργανο. Και η εξέλιξη του εγκεφάλου συνεχίζεται με τρομερή ταχύτητα", δήλωσε ο κορυφαίος νευροεπιστήμονας.

    Το Πρόγραμμα "Blue Brain" έχει ήδη δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο μοντέλο λογισμικού, το οποίο αποτελείται από δεκάδες χιλιάδες νευρώνες, καθένας από τους οποίους είναι διαφορετικός, γεγονός που έχει καταστήσει δυνατή την ψηφιακή αναπαράσταση ενός μέρους του νέο-φλοιού. Για να "ζωντανέψει" το μοντέλο, τροφοδοτείται σε ένα σούπερ-κομπιούτερ, μαζί με μερικούς μαθηματικούς αλγορίθμους (εξισώσεις που αφορούν τους κανόνες επικοινωνίας και διασύνδεσης των νευρώνων μεταξύ τους). "Χρειάζεται ένας φορητός υπολογιστής για να κάνει όλους τους υπολογισμούς για ένα μόνο νευρώνα. Συνεπώς χρειαζόμαστε, σε αυτή την φάση, ταυτόχρονα δέκα χιλιάδες φορητούς υπολογιστές", ανέφερε ο Μάρκραμ.

    Αντί για αυτούς, η ερευνητική ομάδα του χρησιμοποιεί έναν υπερ-υπολογιστή "Blue Gene" της ΙΒΜ, που διαθέτει 10.000 επεξεργαστές. Ήδη άρχισαν οι προσομοιώσεις για να καταλάβουν οι επιστήμονες πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος και πώς μπορεί να αναπαραχθεί η λειτουργία του τεχνητά. Για παράδειγμα, δείχνουν μια εικόνα στον εγκέφαλο και μετά παρακολουθούν την ηλεκτρική δραστηριότητά του στον υπολογιστή.

    Μια μελλοντική πρακτική εφαρμογή, αν όλα πάνε καλά, θα είναι ότι πλέον θα περιοριστούν τα πειράματα στα μεγάλα ζώα, αφού οι επιστήμονες θα μπορούν να μελετούν ένα τεχνητό εγκέφαλο. Αλλά, σύμφωνα με τον Μάρκραμ, υπάρχει και μια πιο φιλοσοφική διάσταση στην κατασκευή ενός συνθετικού εγκεφάλου. Αφού το 99% περίπου αυτού που "βλέπουμε", είναι η αντίληψη που έχει ο εγκέφαλός μας για τα πράγματα γύρω μας, ένας τεχνητός εγκέφαλος θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε την ίδια φύση της πραγματικότητας - εξωτερικής και εσωτερικής.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 25113

    [08] Παρέμβαση της Κυβέρνησης για το Φάρμακο

    Πολιτική

    Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή τροπολογία των Υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία εισάγει μέτρα για να μειωθεί το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης, τόσο για το κράτος όσο και για τους ίδιους τους πολίτες.

    Η τροπολογία που υπογράφεται από τους Υπουργούς Γ. Παπαθανασίου, Κ. Χατζηδάκη, Φ. Πάλλη-Πετραλιά και Δ. Αβραμόπουλο αποτελείται από δύο σκέλη σχετικά με την πολιτική για το φάρμακο:

    1. Το πρώτο σκέλος βελτιώνει περαιτέρω τον τρόπο υπολογισμού της τιμής φαρμάκου στους χονδρεμπόρους, έτσι ώστε, με παρέμβαση στη μεθοδολογία, να επιτευχθεί μείωση των τιμών διάθεσης ενός φαρμάκου. Έτσι, ενώ μέχρι σήμερα η τιμή διάθεσης ενός φαρμάκου προσδιοριζόταν από το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών που καταγράφονται στα 14 παλαιότερα κράτη μέλη της ΕΕ και την Ελβετία και της χαμηλότερης τιμής που καταγράφεται στα 10 νέα κράτη μέλη της ΕΕ, πλέον η τιμή διάθεσης θα καθορίζεται από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών που καταγράφονται στα 26 κράτη μέλη της ΕΕ.

    Με αυτό το μέτρο αναμένεται να μειωθεί σημαντικά η τιμή διάθεσης και άρα εν τέλει και η λιανική τιμή πώλησης φαρμάκων, κάτι που θα έχει όφελος και για τους πολίτες, αλλά και για τα ασφαλιστικά ταμεία.

    2. Το δεύτερο σκέλος της ρύθμισης αφορά στην σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής των Υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, υπό την Προεδρία του Υπουργού Οικονομίας, η οποία στόχο έχει να προωθήσει το συντονισμό δράσεων για την άμεση μηχανοργάνωση του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας, με σκοπό την εξοικονόμηση δαπανών. Έμφαση θα δοθεί στη διασταύρωση στοιχείων μέσα από την ηλεκτρονική παρακολούθηση, τόσο της συνταγογράφησης όσο και της διάθεσής των φαρμάκων, μέσα από τη χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων και barcodes. Επισημαίνεται ότι μόνο το 2009, η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα θα ανέλθει σε 9,5 δις. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 2,7% του ΑΕΠ, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται κάτω του 1,8%. Με το νέο αυτό σύστημα θα μπορέσει να γίνει αποτελεσματικότερος έλεγχος της αλυσίδας διακίνησης φαρμάκων, να υπάρξει εξορθολογισμός των δαπανών υγείας, αφού θα επιτρέψει την εξοικονόμηση μέχρι και 2 δισ. ευρώ ετησίως, και να βελτιωθούν ακόμη πιο πολύ οι υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής ασφάλισης που προσφέρονται στους πολίτες.

    Πέρα από την παραπάνω τροπολογία, το Υπουργείο Ανάπτυξης, μετά από διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, προτίθεται να επικαιροποιήσει την Αγορανομική Διάταξη που διέπει την διαδικασία τιμολόγησης των φαρμάκων, προβαίνοντας και σε σχετικές ανακοστολογήσεις. Στόχος είναι ένα πιο σύγχρονο και δίκαιο σύστημα που θα περιορίζει το κόστος για το κράτος και τους πολίτες, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τη σημασία για την οικονομία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

    Είδηση: 25129

    [09] 4,4 δισ ευρώ από το ΤΕΜΠΜΕ σε 43.380 επιχειρήσεις

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 23 07 2009 17:41

    Η αποτίμηση της πρώτης φάσης εφαρμογής του προγράμματος στήριξης των μικρών επιχειρήσεων με την εγγύηση του δημοσίου, η πορεία της δεύτερης φάσης του που βρίσκεται σε εξέλιξη και η αξιολόγηση της γενικότερης κατάστασης εν μέσω της οικονομικής κρίσης ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Μπουγά με τη διοίκηση του ΤΕΜΠΜΕ. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, κατά την επίσκεψη του ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Μπούγας ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Ταμείου εγγυοδοσίας κ. Νικόλαο Δομένικο για την πορεία υλοποίησης της Β' φάσης του προγράμματος στήριξης της ρευστότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων με εγγυημένα και χαμηλότοκα δάνεια για κεφάλαια κίνησης. Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, για 8 στις 10 μικρές επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

    Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, κατά την πρώτη φάση που ολοκληρώθηκε στις 20 Ιουλίου, δανειοδοτήθηκαν 27.069 Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν 126.969 εργαζόμενους. Η αξία των δανείων στην εν λόγω φάση ανήλθε σε 3,23 δισ. ευρώ και η αξία των εγγυήσεων έφτασε τα 2,58 δισ. ευρώ.

    Αναφορικά με την δεύτερη φάση έχουν ήδη εγκριθεί μέσα σε 43 ημέρες εφαρμογής του προγράμματος δάνεια για πάνω από 16.300 Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις ύψους 1,16 δισ. ευρώ με τις εγγυήσεις να ανέρχονται σε 927 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι 88% των παραπάνω επιχειρήσεων απασχολούν έως 9 εργαζόμενους ενώ συνολικά στη Β' φάση του προγράμματος το ΤΕΜΠΜΕ έχει δανειοδοτήσει επιχειρήσεις που στο σύνολο τους απασχολούν 60.000 εργαζόμενους.

    Συνολικά από την αρχή του προγράμματος ενίσχυσης των ΜΜΕ από το ΤΕΜΠΜΕ μέχρι και την 22 Ιουλίου 2009 έχουν χορηγηθεί δάνεια σε 43.380 επιχειρήσεις, που έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν 186.982 εργαζόμενους που απασχολούν. Η αξία των δανείων προς τις ΜΜΕ ανέρχεται συνολικά σε 4,4 δισ. ευρώ ενώ η αξία των εγγυήσεων φθάνει τα 3,5 δισ. ευρώ. Ο μέσος όρος του ύψους των δανείων ανέρχεται σε 101.441 ευρώ ανά επιχείρηση ενώ ο ημερήσιος μέσος όρος εγκρίσεων από το ΤΕΜΠΜΕ φθάνει τα 404 δάνεια, που αντιστοιχούν σε ποσό περίπου 400 εκατ. ευρώ την ημέρα.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Μπούγας επεσήμανε ότι το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ υπήρξε μια καινοτόμος και πρωτοποριακή δράση που παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις ορισμένων, επέτυχε να δώσει και συνεχίζει να δίνει σημαντική ρευστότητα στην αγορά μεσούσης της κρίσης. Τέλος δήλωσε ότι το ΤΕΜΠΜΕ θα συνεχίσει να βοηθά τις επιχειρήσεις προκειμένου όχι μόνο να ξεπεράσουν τη δύσκολη αυτή συγκυρία, αλλά και να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις, στηρίζοντας τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που θα εντάσσονται στα προγράμματα επιχειρηματικότητας του ΕΠΑΝ ΙΙ.

    Σημαντικές οι επιπτώσεις της κρίσης για 8 στις 10 μικρές επιχειρήσεις

    Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, για 8 στις 10 μικρές επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Το 84%, έχει μείωση του τζίρου, ενώ το 40% των επιχειρήσεων, θα κλείσουν με ζημιές μέσα στο 2009.

    Μία στις 4, προχώρησε ήδη σε απολύσεις, και μία στις 5, προσανατολίζεται σε περαιτέρω μείωση προσωπικού. Μέσα στο 2010 κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο, περί τις 8.500 επιχειρήσεις.

    Ο χρόνος εξόφλησης πολλών επιταγών φθάνει μέχρι και το εξάμηνο ενώ το 56% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι ο χρόνος εξόφλησης τους ξεπερνά τους 3 μήνες.

    Η έρευνα επιβεβαιώνει πρόβλεψη του Νοεμβρίου σύμφωνα με την οποία έχουν χαθεί 18.000 θέσεις εργασίας ενώ υπάρχει κίνδυνος για απώλεια εντός του επόμενου εξαμήνου, επιπλέον 18.000 θέσεων.

    Την ανάγκη λήψης αποφασιστικών μέτρων για την τόνωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επεσήμανε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά τη συνάντηση του με το προεδρείο του Εμπορικού Συλλόγου Περιστερίου.

    Είδηση: 25128

    [10] Βαθμολογική εξέλιξη και για υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου

    Κοινωνία

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 23 07 2009 17:16

    Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και άλλες διατάξεις οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης".

    Με το νομοσχέδιο ρυθμίζεται η ένταξη στη διοικητική ιεραρχία του Υπαλληλικού Κώδικα και του προσωπικού, το οποίο υπηρετεί στις αντίστοιχες υπηρεσίες με τη σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

    Στη δημόσια διοίκηση υπηρετεί μεγάλος αριθμός υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, πέρα από τους δημόσιους υπαλλήλους υπό τη στενή έννοια του όρου, και ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σημαντικά όταν με το Π.Δ. 164/2004, οι συμβάσεις πάνω από 35.000 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου ή έργου μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

    Το υπουργείο είχε εγκαίρως επισημάνει ότι το ανθρώπινο αυτό δυναμικό, «το οποίο, σε μεγάλο τουλάχιστον βαθμό, διαθέτει πλούσια εμπειρία και αναβαθμισμένα τυπικά προσόντα, πρέπει πλέον να αξιοποιείται καταλλήλως και στο πλαίσιο της διοικητικής ιεραρχίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι ανάλογη άποψη έχει εκφράσει και η ΑΔΕΔΥ. "Η θέση αυτή είχε διατυπωθεί και στο πλαίσιο της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας κατά την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος με αντικείμενο την αναθεώρηση του άρθρου 103 παρ. 2, 3, 5 και 8".

    Στην Εισηγητική Έκθεση για την πρόταση αυτή τονιζόταν, μεταξύ άλλων: «Το προσωπικό αυτό, ενώ κατά γενική ομολογία διαθέτει πολλά προσόντα και μπορεί να προσφέρει σημαντικότατες υπηρεσίες όπου υπηρετεί, δεν έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί αναλόγως στη διοικητική ιεραρχία. Οποιαδήποτε εξομοίωσή του, έστω και εν μέρει, με τους μονίμους υπαλλήλους δια της νομοθετικής οδού θα ήταν δυνατόν να εγείρει συνταγματικές αμφισβητήσεις με απρόβλεπτες συνέπειες για τη σταθερότητα των έννομων σχέσεων στο εσωτερικό της Δημόσιας Διοίκησης.

    Δυστυχώς, όπως είναι γνωστό, δεν κατέστη δυνατή η αναθεώρηση της σχετικής διάταξης. Όμως και παρά το γεγονός ότι λείπει το σαφές και σταθερό συνταγματικό έρεισμα, το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει, με τα ισχύοντα συνταγματικά δεδομένα, τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Με αυτό το σχέδιο νόμου γίνεται πράξη η αξιοποίηση του προσωπικού που υπηρετεί στο Δημόσιο, ν.π.δ.δ. και τους Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού, συμπεριλαμβανομένων των Ανεξάρτητων Αρχών, το οποίο κατέχει οργανική ή και προσωποπαγή θέση με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, στο πλαίσιο που επιτρέπει το Σύνταγμα».

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το σχέδιο νόμου κινείται ιδίως προς τις εξής κατευθύνσεις:

    - Παρέχεται καταρχήν η δυνατότητα βαθμολογικής εξέλιξης αντίστοιχης με αυτή που προβλέπεται στον Υπαλληλικό Κώδικα για τους μονίμους υπαλλήλους. Δηλαδή και στην περίπτωση του προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) προβλέπεται βαθμολογική κλίμακα πέντε (5) βαθμών (Ε, Δ, Γ, Β, Α). Η εξέλιξη στους βαθμούς αυτούς γίνεται με βάση τον συνολικό χρόνο υπηρεσίας.

    - Οι υπάλληλοι με βαθμό Α΄ αποκτούν δικαίωμα για την επιλογή τους σε θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Γραφείου, Τμήματος ή Διεύθυνσης. Τα κριτήρια για την επιλογή προϊσταμένων ορίζονται, κατ' ανάλογη εφαρμογή, τα προβλεπόμενα για τους μόνιμους υπαλλήλους.

    - Προβλέπεται η ανάλογη εφαρμογή σειράς διατάξεων του Υ.Κ. αναφορικά με τα κρισιμότερα ζητήματα υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού Ι.Δ.Α.Χ., σύμφωνα με την αρχή της ίσης μεταχείρισης αλλά και όπως επιτάσσουν οι ανάγκες της Διοίκησης.

    - Με τις μεταβατικές διατάξεις ρυθμίζεται το θέμα της κατάταξης του υπηρετούντος, κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, προσωπικού στους βαθμούς με βάση το συνολικό χρόνο υπηρεσίας, στον οποίο συνυπολογίζεται ο χρόνος υπηρεσίας που έχει διανυθεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου στο Δημόσιο, ν.π.δ.δ. και Ο.Τ.Α., καθώς και ο χρόνος που αναγνωρίζεται ως πραγματική υπηρεσία με βάση ειδικές διατάξεις.

    Τέλος, με το σχέδιο νόμου ρυθμίζονται επίσης λειτουργικά ζητήματα Ανεξάρτητων Αρχών, ελεγκτικών μηχανισμών και κεντρικής και αποκεντρωμένης διοίκησης, ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, ενημέρωσης και επικοινωνίας, καθώς και ζητήματα Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού και Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας.

    Άλλες διατάξεις

    Tο νομοσχέδιο για τους υπαλλήλους που απασχολούνται στο Δημόσιο με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, αορίστου χρόνου, περιλαμβάνει και σειρά διατάξεων που αφορούν την οικονομική διαχείριση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη μεταναστευτική πολιτική, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κ.ά.

    Ανάμεσα στις διατάξεις που προστέθηκαν στον κύριο κορμό του νομοσχεδίου που αφορά τους υπαλλήλους του Δημοσίου υπάρχουν και οι εξής:

    Νομιμοποίηση των δαπανών που δεν καλύπτονται απ' την κείμενη νομοθεσία και διενεργήθηκαν απ' τους ΟΤΑ μετά τον Ιούλιο του 2005, εφόσον αυτές αφορούν έργα, προμήθειες, παροχή υπηρεσιών, μισθώματα και χρηματοδοτήσεις που παρασχέθηκαν σε νομικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις των φορέων της περιοχής τους, έχουν καταβληθεί οι σχετικές δαπάνες χωρίς να έχουν ακυρωθεί οι σχετικές πράξεις από τον αρμόδιο Περιφερειάρχη και έχει βεβαιωθεί απ' τα αρμόδια όργανα η εκτέλεση των σχετικών έργων και η απασχόληση των εργασθέντων.

    Μέλος δημαρχιακού συμβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξή του, δεν μπορεί να ενταχθεί σε άλλη, να ιδρύσει νέα, να εξακολουθήσει να παραμένει μέλος του προεδρείου, ή της δημαρχιακής Επιτροπής, να ορισθεί ή να παραμείνει αντιδήμαρχος. Η επανένταξή του στην πρότερη παράταξή του, γίνεται με την σύμφωνη γνώμη των 2/3 των μελών τους.

    Το Ελεγκτικό Συνέδριο μπορεί να μειώσει στο 1/10 την χρηματική ποινή που έχει επιβληθεί για οποιοδήποτε λόγο, σε βάρος αιρετών οργάνων ή υπαλλήλων της οικονομικής διαχείρισης των ΟΤΑ - και να απαλλάξει τον υπαίτιο από τόκους ή προσαυξήσεις επί του καταλογισθέντος κεφαλαίου, κατά την εκδίκαση της έφεσής του επί της πρωτόδικης απόφασης.

    Στους αλλοδαπούς που έχει χορηγηθεί ή χορηγείται αυτοτελής άδεια διαμονής, παρέχεται πρόσβαση στη μισθωτή απασχόληση και στην παροχή υπηρεσιών ή έργου, χωρίς να απαιτείται ειδική έγκριση. Για την δυνατότητα άσκησης ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας ωστόσο, απαιτείται η προΰπαρξη σχετικής άδειας.

    Χορηγείται πενταετής παράταση της άδειας διαμονής στους αλλοδαπούς γονείς των οποίων τα παιδιά έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, μετά την ενηλικίωση των τελευταίων.

    Επιβάλλεται πρόστιμο 200 και 400 ευρώ στους αλλοδαπούς που κατέχουν άδεια διαμονής, αλλά παρέχουν υπηρεσίες ή ασκούν ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα χωρίς έγκριση - και σε περίπτωση υποτροπής, οι άδειες διαμονής ανακαλούνται ή δεν ανανεώνονται.

    Παραχωρούνται μη αναδασωτέες ή υπό προστασία δασικές εκτάσεις, για τη δημιουργία Κέντρων Υποδοχής και Φιλοξενίας Μεταναστών.

    Η δημόσια επιχορήγηση της μεταφοράς των ημερήσιων ή εβδομαδιαίων εφημερίδων στο εσωτερικό της χώρας, καλύπτει τη διαφορά του αεροπορικού κομίστρου, όπως διαμορφώνεται με βάση το χαμηλότερο τιμολόγιο εμπορευματικής μεταφοράς των επιβατικών αεροπορικών εταιρειών.

    Θεσπίζεται ειδικό τέλος υπέρ της Αστικής Εταιρείας Δεοντολογίας και Επικοινωνίας (που επεμβαίνει προληπτικά ή κατασταλτικά για την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την επικοινωνία και την διαφήμιση), το οποίο θα βαρύνει τους διαφημιζόμενους σε ποσοστό 0,02% επί της δαπάνης για την προβολή της διαφήμισης.

    Είδηση: 25123

    [11] Μεγάλη χασισοφυτεία στην Πάρνηθα

    Μπροστά σε μία μεγάλη φυτεία χασίς, η οποία ήταν κρυμμένη στο δάσος της Πάρνηθας, βρέθηκαν οι αστυνομικοί που "χτένιζαν" τις τελευταίες ημέρες την περιοχή στο πλαίσιο έρευνας για τον εντοπισμό χασισοκαλλιεργειών. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από την αστυνομία, άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών, εντόπισαν στην περιοχή Πηγή Κιθάρα στην Πάρνηθα μεγάλη χασοσιφυτεία. Η χασισοφυτεία που ήταν κρυμμένη μέσα στο δάσος, αρχικά είχε εντοπιστεί από ελικόπτερο της Αστυνομίας, πριν από περίπου 20 ημέρες, στο πλαίσιο εξερεύνησης που έκανε στην περιοχή.

    Είδηση: 25124

    [12] Πέφτει η δημοτικότητα του Ομπάμα

    Μόλις έξι μήνες έχουν περάσει από την εγκατάσταση του Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο και η δημοτικότητά του έχει ήδη υποστεί σοβαρό πλήγμα, λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, αλλά και των μεταρρυθμίσεων του συστήματος υγείας στη ζωή των αμερικανών. Παράλληλα, αν και στη συνάντησή του με τον ιρακινό πρωθυπουργό Αλ-Μαλίκι, μίλησε για μια νέα περίοδο στις σχέσεις των δύο χωρών, η δημοσιοποίηση νέων φωτογραφιών που εμφανίζουν αμερικανούς στρατιώτες να κακομεταχειρίζονται κρατούμενους στο Ιράκ, αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για την εικόνα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ

    Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η δημοτικότητά του αμερικανού Προέδρου έχει υποστεί πλήγμα, και έχει πέσει στο 55%, μία μονάδα, δηλαδή, χαμηλότερα από αυτήν του Τζώρτζ Μπους στο αντίστοιχο διάστημα.

    Στο επίκεντρο της απογοήτευσης των αμερικανών, η οικονομική κρίση και το κόστος της μεταρρύθμισης στο σύστημα υγείας που προωθεί ο αμερικανός πρόεδρος.

    "Αν δεν θέσεις τελεσίγραφα σε αυτήν την πόλη, τίποτα δεν γίνεται. Η συνήθης στάση είναι η αδράνεια, γιατί αν κάνεις κάτι, πάντα θα προκαλείς τη δυσαρέσκεια ορισμένων. Πάντα θα υπάρχει εκεί έξω κάποιο συμφέρον, που αποφασίζει :"Ξέρεις κάτι; Η υπάρχουσα κατάσταση μας βολεύει καλύτερα", απάντησε ο αμερικανός Πρόεδρος σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων.

    Επίσης, μια γεύση του τι σημαίνει να έχουν μαύρο πρόεδρο πήραν οι αμερικανοί, όταν ο Ομπάμα ρωτήθηκε σχετικά με τη σύλληψη του καθηγητή του Χάρβαρντ Χένρι Λούις Γκέιτς, την ώρα που επιχειρούσε να μπει στο σπίτι του, ενώ η πόρτα είχε κολλήσει.

    "Δεν ξέρω, αφού δεν ήμουν εκεί και δεν είδα τα γεγονότα, τι ρόλο έπαιξε ο ρατσισμός, αλλά νομίζω πως είναι δίκαιο να πω ότι, πρώτον, ο καθένας από εμάς θα θύμωνε πολύ και δεύτερον, ότι η αστυνομία του Κέμπριτζ ενήργησε ανόητα, συλλαμβάνοντας κάποιον, ενώ υπήρχαν αποδείξεις ότι ήταν στο σπίτι του", είπε ο Ομπάμα.

    Είδηση: 25122

    [13] Oι Deep Purple ξεσήκωσαν την Μαλακάσα

    Ειδήσεις

    Το θρυλικό ρόκ συγκρότημα Deep Purple έδωσε χθες μία εκρηκτική συναυλία στο Terra Vibe της Μαλακάσας στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας του. Ο αρχηγός του συγκροτήματος Ιαν Γκίλαν ξεσήκωσε τους πάντες με τις παλιές του επιτυχίες και καταχειροκροτήθηκε από χιλιάδες θαυμαστές του. Απόψε το συγκρότημα θα δώσει συναυλία στη Θεσσαλονίκη.

    Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Δείτε παρακάτω μέρος της συναυλίας στη Μαλακάσα

    <!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) starts here -->JavaScript is disabled! To display this content, you need a JavaScript capable browser.Adobe Flash Player not installed or older than 9.0.115!

    swfobject.embedSWF('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded0','400','320','9.0.115','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf',

    {file:'http://www.youtube.com/watch%3Fv%3DoXDmjOnqJrs',width:'400',height:'320',image:'http://i.ytimg.com/vi/oXDmjOnqJrs/default.jpg',showeq:'false',searchbar:'false',enablejs:'false',autostart:'false',showicons:'true',showstop:'false',showdigits:'true',

    showdownload:'false',usefullscreen:'false',backcolor:'0xFFFFFF',frontcolor:'0x000000',

    lightcolor:'0x000000',screencolor:'0x000000',overstretch:'false'}

    ,{allowscriptaccess:'always',seamlesstabbing:'true',allowfullscreen:'true',wmode:'window',bgcolor:'#FFFFFF',menu:'true'},

    {id:'p_avreloaded0',styleclass:'allvideos'});

    Η ERTonline δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των προβαλλόμενων βίντεο<!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) ends here -->

    Είδηση: 25120

    [14] ΠΑΣΟΚ: Φόβοι για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο μέσα στο καλοκαίρι

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 23 07 2009 17:53

    Φόβους ότι μέσα στο καλοκαίρι η Τουρκία μπορεί να "στήσει" σκηνικό έντασης στο Αιγαίο, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του κύκλου Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας του Κινήματος. Παράλληλα, προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να αξιοποιήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, στην προσπάθειά της, όπως είπε, να αποσπάσει την προσοχή από την δυσμενή πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ίδια, αλλά και να μην πέσει στην παγίδα της όξυνσης.

    Ο Γ. Παπανδρέου καταδίκασε τις παραβάσεις και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις άλλες προκλήσεις της Τουρκίας στο ζήτημα των ερευνών στο Αιγαίο.

    Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν είναι σε θέση, όπως φάνηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, να χειριστεί δύσκολα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Πολύ δε περισσότερο σήμερα,μέσα σε ένα κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης και συνολικής αμφισβήτησης των πολιτικών της, είπε.

    "...Η Τουρκία έχει αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, απέναντι στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλα τα κράτη-μέλη της..."

    Γ.Παπανδρέου

    Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι στηρίζει την πορεία της γείτονος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η γειτονική χώρα οφείλει να υλοποιήσει στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις τις οποίες ανέλαβε ως υποψήφια προς ένταξη χώρα. Πρόκειται, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για συγκεκριμένες υποχρεώσεις, απέναντι στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλα τα κράτη-μέλη της.

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει με τον κατάλληλο τρόπο και τους κατάλληλους χειρισμούς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, κάτι που, όπως είπε, δεν έπραξε τα τελευταία πέντε χρόνια, σπαταλώντας πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο και χάνοντας ιστορικές ευκαιρίες που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν.

    Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι στηρίζει την πορεία της γείτονος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η γειτονική χώρα οφείλει να υλοποιήσει στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις τις οποίες ανέλαβε ως υποψήφια προς ένταξη χώρα. Πρόκειται, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για συγκεκριμένες υποχρεώσεις, απέναντι στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλα τα κράτη-μέλη της.

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει με τον κατάλληλο τρόπο και τους κατάλληλους χειρισμούς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, κάτι που, όπως είπε, δεν έπραξε τα τελευταία πέντε χρόνια, σπαταλώντας πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο και χάνοντας ιστορικές ευκαιρίες που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν.

    Σχετικά με το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, ο κ.Παπανδρέου ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχασε την ιστορική ευκαιρία,την οποία προσέφερε η στρατηγική του Ελσίνκι, που έδινε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να λύσει το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέσω της Χάγης, μέσα από ένα χρονοδιάγραμμα που θα δέσμευε την Τουρκία και από θέση ισχύος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρ' όλα αυτά εκτίμησε ότι και σήμερα υπάρχουν δυνατότητες για την Ελλάδα και χαρακτήρισε σημαντικό σταθμό για την επανεξέταση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση τη Σύνοδο Κορυφής του προσεχούς Δεκεμβρίου. Είναι, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, ευκαιρία για την Ελλάδα να προσδιορίσει και πάλι με αποφασιστικότητα τη σχέση της με την Τουρκία και να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, σε όλα τα θέματα που έχει άμεσο ενδιαφέρον και συμφέρον, όπως και στο θέμα της λαθρομετανάστευσης.

    Η Ελλάδα, τόνισε επίσης ο κ.Παπανδρέου, δεν πρέπει να συναινέσει τον Δεκέμβριο χωρίς προϋποθέσεις και δείγματα γραφής από την πλευρά της Τουρκίας και απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση τόνισε ότι κανένας δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένη τη στάση της Ελλάδας τον Δεκέμβριο.

    Σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη την προσπάθεια της Τουρκίας να καταστήσει διμερές το συγκεκριμένο θέμα,όπως και ότι ζητά ανταλλάγματα με θέμα τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

    Στα θέματα αυτά,όπως είπε,όπως και στα θέματα του Πατριαρχείου υπάρχουν διεθνείς υποχρεώσεις και δεν είναι διμερή ζητήματα.

    Αναφορικά με το θέμα της ΠΓΔΜ και την πρόσφατη επίσκεψη του διαπραγματευτή του ΟΗΕ στην Αθήνα και τα Σκόπια,ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει ακόμη την Αξιωματική Αντιπολίτευση για τις τροποποιήσεις του Μάθιου Νίμιτς και επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει σταθερή στην εθνική κόκκινη γραμμή.

    Τέλος,ο κ.Παπανδρέου συνεχάρη την ευρωομάδα του Κινήματος για την επιτυχή διεκδίκηση θέσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επανέλαβε την αρνητική θέση του ΠΑΣΟΚ στην επανεκλογή Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Είδηση: 25118

    [15] Συνάντηση Γ. Βαληνάκη με το Γάλλο ομόλογό του

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 23 07 2009 14:35

    "Οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από την Τουρκία βρίσκονται εκτός των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και ασφαλώς δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή της υποψηφιότητα. Κάθε απόκλιση, εξ άλλου, από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, είναι βέβαιο ότι μεγαλώνει την απόσταση της Τουρκίας από τον ενταξιακό της στόχο", τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης σε δηλώσεις που έκανε μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του, Πιέρ Λελούς. Ο υφυπουργός ανέφερε ακόμη ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Λελούς εξετάσθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η πορεία εφαρμογής της συνθήκης της Λισαβώνας, οι βαλκανικές εξελίξεις και το μεσανατολικό, κυρίως, όμως, το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.

    Ειδικά για το τελευταίο ζήτημα, ο κ. Βαληνάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι η Ελλάδα επισημαίνει την ανάγκη επίδειξης της "ευρωπαϊκής αλληλεγγύης", την προώθηση μέτρων "επείγουσας φύσης" και την εφαρμογή από την Τουρκία της συμφωνίας επαναπροώθησης.

    Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σημείωσε ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα τον βοήθησε "να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα της μεταναστευτικής πίεσης που δέχεται η Ελλάδα" και παρατήρησε πως "η ΕΕ δεν μπορεί να αφήσει την Ελλάδα μόνη της στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος".

    Αναφερόμενος στη συνέχεια στους 150.000 λαθρομετανάστες που εισήλθαν στη χώρα μας, υπογράμμισε ότι "πρέπει να τεθούν τα κατάλληλα ερωτήματα στην Τουρκία και να εξεταστεί ένα σύστημα προστασίας των ελληνικών ακτών", ενώ σημείωσε πως ο ίδιος θα ενημερώσει επί του θέματος τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και τον υπουργό Εξωτερικών.

    Ο Πιέρ Λελούς εξέφρασε τέλος την ιδιαίτερη του χαρά που βρέθηκε στην Αθήνα, την ημέρα που απονεμήθηκε μια τιμητική διάκριση στον Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν από την ελληνική Βουλή, μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει τη συνέχιση της μακράς ελληνογαλλικής φιλίας. "Είμαι ακόμη πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ στην επέτειο της επιστροφής του Καραμανλή το 1974",προσέθεσε ο κ. Λελούς ανατρέχοντας επίσης στην προσωπική του γνωριμία με τη Ντ. Μπακογιάννη.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 25115

    [16] Ζητούν διευκρινίσεις για να ανοίξουν τα μπλόκα

    Κοινωνία

    Διευκρινίσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με επιμέρους σημεία των τελικών προτάσεων που ανακοίνωσαν ο υπουργός Σωτήρης Χατζηγάκης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Νίκος Κατσαρός, ζητούν οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας, προκειμένου να αποχωρήσουν από τα «μπλόκα», τα οποία παραμένουν κλειστά στους κόμβους Μελισσίου, Γυψοχωρίου και διασταύρωσης «Κόνεξ».

    Η συνεδρίαση των προέδρων των συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών Συμπύρηνων Πέλλας, αποφάσισε το βράδυ της Τετάρτης, να κάνει αποδεκτή την πρόταση του υπουργείου, με τη θετική ψήφο 11 εκ των 14 ομάδων. Όμως, στις επιμέρους συνελεύσεις της κάθε ομάδας, που ακολούθησαν, οι ροδακινοπαραγωγοί, δεν αποδέχτηκαν την απόφαση των προέδρων.

    Μετά την εξέλιξη αυτή, σήμερα, Πέμπτη, το πρωί, πραγματοποιήθηκε στα Γιαννιτσά νέα συνεδρίαση των προέδρων, η οποία κατέληξε σε ένα κείμενο-επιστολή προς τους κ.κ.Χατζηγάκη και Κατσαρό. Σ΄αυτό περιγράφονται αναλυτικά τα ζητήματα, που, κατά τους παραγωγούς, απαιτούν αποσαφήνιση και αποτελούν προϋπόθεση για την αναστολή των κινητοποιήσεων.

    «Μετά την ανακοίνωση της τελικής πρότασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, διαπιστώθηκαν σοβαρές ασάφειες, οι οποίες δημιουργούν κίνδυνο ακύρωσης κάθε προσπάθειας για θετική λύση του προβλήματος», αναφέρεται στην επιστολή.

    Μεταξύ άλλων, οι ροδακινοπαραγωγοί ζητούν:

    -Δημόσια δέσμευση για κάλυψη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του εισοδήματος των αγροτών προς 0,26 ευρώ το κιλό.

    -Η παραγωγή συγκεκριμένων ποικιλιών που καταστράφηκε ήδη στα κτήματα να αποζημιωθεί 100% και να μη χρήζει της προϋπόθεσης της συγκομιδής και παράδοσης του 50% στις βιομηχανίες.

    -Εξατομίκευση ζημιών. Είτε πρώιμο είτε όψιμο συμπύρηνο να αποζημιωθεί στην ίδια τιμή σε επίπεδο των δυο νομών, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας αγροτών δύο ταχυτήτων.

    -Άμεση μεταφορά - μέσω της εξατομίκευσης - των ποσοτήτων που βρίσκονται στα ψυγεία των συνεταιρισμών ή των ομάδων παραγωγών στην εκτίμηση του ΕΛΓΑ.

    -Η διαμόρφωση της τιμής των υποβαθμισμένων ποιοτικά ποσοτήτων να αγγίζει την τιμή των επεξεργασμένων στην βιομηχανία προϊόντων.

    -Δέσμευση της ΕΚΕ για πληρωμή των ροδάκινων έως 30/11/2009

    «Θα συνεχίσουμε την κινητοποίηση μέχρι να διευκρινισθούν αυτά τα ζητήματα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πέλλας, Χρήστος Χατζηαντωνίου. «Δεν μπορεί για τις αποζημιώσεις των αδιάθετων ποσοτήτων να ισχύσει ο όρος της διάθεσης τουλάχιστον της μισής παραγωγής στις βιομηχανίες κομπόστας, και αυτό γιατί οι περισσότεροι παραγωγοί δεν έχουν να διαθέσουν τη μισή ποσότητα, είναι παραπάνω από τη μισή αυτή που έχει καταστραφεί», σημείωσε.

    «Για τα αδιάθετα, με βάση το νόμο που προβλέπει ως εμπορική τιμή το 75% του μέσου όρου της τιμής τις τελευταίας τριετίας, υπολογίζουμε ότι ο παραγωγός θα πάρει από 17 μέχρι 20 λεπτά το κιλό, είναι κάτι όμως που πρέπει να διευκρινισθεί», πρόσθεσε ο κ. Χατζηαντωνίου.

    Με αφορμή, εξάλλου, τις αντιδράσεις τη ΓΣΕΕ στην προοπτική επιδότησης των ροδακινοπαραγωγών μέσω του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ), που, όπως επισημαίνουν, δεν έχει σχέση με επιδοτήσεις Αγροτικών Προϊόντων ο κ. Χατζηαντωνίου τόνισε ότι «δεν θα μπορούσαμε ποτέ να δεχθούμε ούτε ένα λεπτό από τις εισφορές άλλων εργαζομένων, αλλά ζητούμε η επιδότηση να γίνει από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, όπου ο ΛΑΕΚ θα χρησιμεύσει μόνον ως "όχημα" για την επιχορήγηση».

    Είδηση: 25114

    [17] Η ελληνική Βουλή τίμησε τον Ζισκάρ ντ' Εστέν

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 23 07 2009 12:44

    Το βραβείο για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία απονεμήθηκε το πρωί της Πέμπτης σε εκδήλωση στην Βουλή, στον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Δημήτρη Σιούφα, παρουσία και του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Σε ειδική εκδήλωση και παρουσία του Πρωθυπουργού, πρώην προέδρων της Δημοκρατίας, βουλευτών και ευρωβουλευτών, το ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία βράβευσε τον πρώην πρόεδρο της γαλλικής; Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντ΄ Εστέν.

    Όπως τόνισε ο Δημήτρης Σιούφας, το βραβείο αυτό αποτελεί αναγνώριση της αποφασιστικής συνεισφοράς του στην οικοδόμηση της ενωμένης Ευρώπης αλλά και για την καθοριστική συμβολή του στην ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Χαρακτήρισε τον κ. ντ' Εστέν κορυφαίο σύμμαχο και πραγματικό φίλο της αιώνιας Ελλάδας και σε εκείνες τις δύσκολες στιγμές και στη συνέχεια.

    Ο κ. ντ΄ Εσταίν τόνισε ότι η Δημοκρατία στην Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση που ακόμη και σήμερα υποφέρει από δημοκρατικό έλλειμμα.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8 Σχετικά άρθρα: Ειδική Συνεδρίαση για τα 35 χρόνια της Δημοκρατίας στη χώρα μας

    Είδηση: 25111


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 23 July 2009 - 16:57:58 UTC