Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο
  • [02] Απόσυρση αυτοκίνητων έως και το 2012
  • [03] Πολιτική κόντρα για τη γρίπη
  • [04] Δεν θίγεται η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων
  • [05] Μπερλουσκόνι: Δεν είμαι άγιος
  • [06] Κόντρα στη Βουλή για τα βενζινάδικα
  • [07] Deep Purple: Οι θεοί του κλασικού ροκ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  • [08] Ερασιτέχνης φωτογραφίζει σύγκρουση αστεροειδούς με τον Δία
  • [09] Η ολική έκλειψη στην Ασία ιδανική ευκαιρία να μελετηθούν οι ανωμαλίες της βαρύτητας
  • [10] ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ αποχώρησαν από τη διακομματική για την ασφάλεια
  • [11] Κοζάνη: Μία νεκρή και 15 τραυματίες από διαρροή αμμωνίας
  • [12] Αιτία πολέμου τα βαρέα και ανθυγιεινά
  • [13] Δεκάδες ληστείες και κλοπές είχε κάνει η σπείρα
  • [14] Προφυλακιστέα η πρώην δικηγόρος του Π. Βλαστού
  • [15] Προθεσμία για να απολογηθεί ο Σκαρπέλης
  • [16] Ο αέρας έφερε πυρκαγιές
  • [17] Στον Πρόεδρο η ηγεσία της δικαιοσύνης
  • [18] Αποκλείστηκε ο Όλυμπος από τα νέα θαύματα της φύσης
  • [19] Νότια Αφρική: Δυστύχημα σε ορυχείο πλατίνας
  • [20] Ιστορία χωρίς τέλος
  • [21] Σε πτώση η δημοτικότητα του Μπερλουσκόνι
  • [22] Πεδίο αντιπαράθεσης η προεδρολογία

    [01] Ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο

    Ειδήσεις

    Ξεκίνησαν στην Αυστραλία, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου κατά της νέας γρίπης. Οι αρχές προγραμματίζουν να αρχίσει ο εμβολιασμός τον Οκτώβριο και σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Υγείας μόλις επιβεβαιωθεί ότι το εμβόλιο δεν παρουσιάζει κανένα κίνδυνο για τον πληθυσμό θα διατεθεί στον πληθυσμό της χώρας. Στις κλινικές δοκιμές μετέχουν 240 ενήλικες και 400 παιδιά. Βρετανικός φαρμακευτικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι δέχτηκε παραγγελίες για 195 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που πρόκειται να διανεμηθούν το τρέχον εξάμηνο και στις αρχές του 2010. Στη Βρετανία, οι αρχές, εξετάζουν το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς γεγονός που ίσως προκαλέσει προβλήματα στις επαγγελματικές δραστηριότητες των γονέων.

    Λαθεμένες διαγνώσεις

    Mία 17χρονη από τη Σκωτία, πέθανε τελικά από μηνιγγίτιδα, ενώ αρχικά οι γιατροί είχαν διαγνώσει ότι είχε προσβληθεί από τη νέα γρίπη. Δημοσίευμα Independent

    Αίσθηση προκαλεί στη Βρετανία, το δημοσίευμα του Independent με τίτλο "Φόβοι ότι η γρίπη των χοίρων καλύπτει τη μηνιγγίτιδα". Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ασθενείς στους οποίους διαγνώστηκε ο ιός Η1Ν1, ίσως τελικά να έπασχαν από μηνιγγίτιδα.

    Την ίδια ώρα, η νεκροψία που έγινε σε εξάχρονη Βρετανίδα που έχασε τη ζωή της από τον ιό, έδειξε ότι στρεπτόκοκκος της προκάλεσε σοβαρές μολύνσεις που οδήγησαν στο θάνατό της.

    Ο τουρισμός ευνοεί την εξάπλωση της γρίπης

    Φόβους, ότι η νέα γρίπη τύπου Α θα εξαπλωθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με γρηγορότερους ρυθμούς στην Ευρώπη λόγω του τουρισμού, καθώς και ότι η θνησιμότητα ενδέχεται να αυξηθεί όταν η πανδημία θα συνδυαστεί με τη εποχική γρίπη, εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Για το λόγο αυτό, όπως ανακοίνωσε η επίτροπος σε θέματα υγείας Αντρούλα Βασιλείου "στις αρχές Οκτωβρίου θα συγκληθεί ένα έκτακτο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ" ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα" και συμπλήρωσε: "Περιμένουμε μία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων λόγω της τουριστικής κίνησης".

    "Η έλευση της εποχικής γρίπης τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο μαζί με την πανδημία θα έχει ως αποτέλεσμα μία επιτάχυνση του ρυθμού εξάπλωσης του ιού Α (H1N1) και μία αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας", πρόσθεσε η επίτροπος.

    "Η πανδημία", είπε, "εξαπλώνεται ταχύτατα στον κόσμο. Στις 09.00 σήμερα το πρωί, είχαν διαγνωσθεί 17.189 κρούσματα στην ΕΕ, με 29 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο και 4 στην Ισπανία".

    "Εκτός ΕΕ έχουν διαγνωσθεί 149.364 κρούσματα και (έχουν καταγραφεί) 810 θάνατοι", είπε ακόμα. "Η θετική πλευρά είναι ότι το ποσοστό θνησιμότητας παραμένει σχετικά μικρό. Ομως κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί ο ιός βραχυπρόθεσμα", κατέληξε.

    Ουγγαρία

    Το πρώτο θύμα της νέας γρίπης στη χώρα, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Ουγγαρίας

    Πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 41 ετών ο οποίος, όπως ανακοινώθηκε, αντιμετώπιζε καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα τα οποία σε συνδυασμό με τη γρίπη οδήγησαν στον θάνατό του.

    Μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί στην Ουγγαρία 37 κρούσματα της νέας γρίπης. Δύο ασθενείς συνεχίζουν να νοσηλεύονται με ήπια συμπτώματα.

    Νέο εμβόλιο κατά της γρίπης ετοιμάζει η Κίνα

    Παραγγελίες για 195 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του ιού της γρίπης Α (H1N1), οι οποίες θα διανεμηθούν το τρέχον εξάμηνο και στις αρχές του 2010 έχει δεχθεί ο βρετανικός φαρμακευτικός όμιλος GlaxoSmithKline, ενώ ελπίζει ότι θα τριπλασιάσει ως το τέλος του χρόνου την παραγωγή του αντιιικού φαρμάκου Relenza.

    Στο μεταξύ, μια κινεζική φαρμακευτική εταιρεία άρχισε ήδη τις πρώτες κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου κατά του ιού H1N1, οι οποίες θα διαρκέσουν περίπου δύο μήνες.

    Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, πάνω από 2.000 εθελοντές συμμετέχουν στις δοκιμές αυτές της εταιρείας Hualan Biological Engineering στο Ταϊζού, στην ανατολική επαρχία Τζιανγκσού, ενώ το εμβόλιο αναμένεται να φτάσει στην αγορά το Σεπτέμβριο, εφόσον οι δοκιμές είναι επιτυχείς. Η Hualan Biological Engineering είναι ικανή να παράγει 600.000 δόσεις του εμβολίου αυτού την ημέρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    47 νέοι με γρίπη σε σχολείο στη Γαλλία

    Από τη νέα γρίπη Α έχουν προσβληθεί 47 μέλη μιας ομάδας ξένων νεαρών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι Ισπανοί και φιλοξενούνται σε σχολείο ξένων γλωσσών κοντά στο Παρίσι, όπου και βρίσκονται πλέον σε απομόνωση.

    "Είναι κυρίως νεαροί Ισπανοί, ηλικίας από 15 έως 17 και 18 ετών. Κανενός η κατάσταση δεν είναι ανησυχητική" δήλωσε ο υπεύθυνος του ιδιωτικού καθολικού σχολείου, Χέρνρι Γουέλσινγκερ, όπου φιλοξενούνται οι νεαροί.

    "Μέχρι σήμερα υπάρχουν 47 εξακριβωμένες περιπτώσεις της νέας γρίπης Α στο σχολείο Salle Saint- Nicolas" ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

    Πηγή: ΝΕΤ Σχετικά άρθρα: Σε εγρήγορση ο πλανήτης για τη νέα γρίπη

    Είδηση: 25075

    [02] Απόσυρση αυτοκίνητων έως και το 2012

    Ειδήσεις

    Μέτρα για τη μείωση των ρύπων συζήτησε η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με αυτά επανέρχεται για μια τετραετία το μέτρο της απόσυρσης των παλιών αυτοκινήτων και συνδέονται πλέον τα τέλη κυκλοφορίας με την περιβαλλοντική επιβάρυνση του κινητήρα τον οχημάτων. Επίσης αντικαθίσταται ο γνωστός δακτύλιος στην Αθήνα με τον "πράσινο δακτύλιο" αποκλείοντας από το κέντρο της Αθήνας τα επικίνδυνα για το περιβάλλον παλιά οχήματα. Στόχος είναι, το 2012 να μειωθούν οι ρύποι κατά 25-35% και το 2015 έως 60%.

    Πρόγραμμα απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων, με κίνητρα που θα θεσπιστούν, αλλά και επιπλέον κίνητρα για την αγορά καινούργιων ΙΧ, με άδεια κυκλοφορίας μετά το 2005, ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

    Τα κίνητρα για την απόσυρση

    Τα κίνητρα απόσυρσης θα κλιμακώνονται ανάλογα με την κατηγορία και τον κυβισμό του οχήματος που αποσύρεται και θα είναι ακόμη μεγαλύτερα για εκείνους που κατόπιν της απόσυρσης θα προβούν σε αγορά οχήματος νέα τεχνολογίας

    Η χρηματοδότηση της αγοράς νέου αυτοκινήτου θα δίδεται μόνο σε όσους ταυτόχρονα αποσύρουν παλαιό, δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό και θα γίνεται από την υφιστάμενη αύξηση των τελών κυκλοφορίας, αλλά και την αύξηση των εσόδων του κράτους, λόγω της αύξησης ζήτησης των ΙΧ.

    Μέσα στο 2009 υπολογίζεται να αποσυρθούν 50.000 οχήματα, 250.000 για το 2010, 230.000 για το 2011 και 200.000 για το 2012.

    Το πρόγραμμα θα ισχύσει από το 2009 έως το 2012 και θα εφαρμοστεί αμέσως μετά την έκδοση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων.

    Ειδικότερα, τα κίνητρα απόσυρσης αυτοκινήτου, χωρίς αγορά νέου, ανά κατηγορία Ι.Χ., είναι τα εξής: 500 ευρώ για απόσυρση Ι.Χ. έως 900 κυβικά, 1.000 ευρώ για Ι.Χ. από 900 έως 1.400 κυβικά, 1.500 ευρώ για Ι.Χ. από 1.400 έως 2.000 κυβικά, 1.800 ευρώ για Ι.Χ. από 2.000 έως 2.400 κυβικά και, τέλος, 2.200 ευρώ για Ι.Χ. από 2400 κυβικά και πάνω.

    Για αγορά αυτοκινήτου νέας τεχνολογίας (οχήματος Euro 4 ή Euro 5) μετά την απόσυρση του παλιού, δίδεται οικονομικό κίνητρο 1.000 ευρώ επιπλέον.

    Τα τέλη κυκλοφορίας

    Παράλληλα ο υπουργός ανακοίνωσε την επιβολή περιβαλλοντικών τελών για τα αυτοκίνητα, τα οποία θα καθορίζονται ανάλογα με την περιβαλλοντική επιβάρυνση του κινητήρα.

    Τα καθαρά ΙΧ θα έχουν μείωση τελών, ενώ για τα ρυπογόνα θα αυξηθούν από 50 έως 150 ευρώ. Τα νέα τέλη θα ισχύσουν από το 2010 και οι πολίτες θα τα πληρώσουν το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.

    Τα περιβαλλοντικά τέλη κυκλοφορίας θα ισχύουν για όλες τις κατηγορίες οχημάτων (Ι.Χ., δίκυκλα, φορτηγά κτλ.).

    Τα Ι.Χ. χωρίζονται πλέον σε 4 κατηγορίες και τα τέλη θα υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό και την περιβαλλοντική επιβάρυνση του κινητήρα των οχημάτων:

    Τα αυτοκίνητα που έχουν άδεια κυκλοφορίας μετά την 1/1/2005, εντάσσονται στην κατηγορία Α και θα πληρώνουν 18 ευρώ λιγότερα σε σχέση με τα σημερινά τέλη.

    Τα αυτοκίνητα κατηγορίας Β, με άδεια κυκλοφορίας από 1/1/2000 έως 1/1/2004 θα πληρώνουν 50 ευρώ περισσότερα, τα δε Ι.Χ. Γ κατηγορίας, δηλαδή εκείνα που κυκλοφόρησαν από 1/1/1996 έως 31/12/1999, θα πληρώνουν 100 ευρώ επιπλέον, ενώ εκείνα της κατηγορίας Δ, με άδεια κυκλοφορίας έως τις 31/12/1995, θα πληρώνουν 150 ευρώ περισσότερα.

    Επιπλέον, τα τέλη κυκλοφορίας για τα υβριδικά αυτοκίνητα κάτω των 1.929 κ.ε. παραμένουν μηδενικά, ενώ για εκείνα με παραπάνω κυβικά ισχύει το ήμισυ των τελών για τα αυτοκίνητα της κατηγορίας Α. Σημειώνεται ότι η προμήθεια του σήματος των "περιβαλλοντικών" πλέον τελών κυκλοφορίας θα πραγματοποιείται -όπως και σήμερα- στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους από πιστοποιημένα σημεία συναλλαγής (π.χ. τράπεζες) με απαραίτητη προϋπόθεση την προσκόμιση της κάρτας ελέγχου καυσαερίων του οχήματος.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανέφερε ότι η δαπάνη απόσυρσης και ανανέωσης του στόλου οχημάτων για την περίοδο 2009-2012, είναι 2.301 εκ. Ευρώ, τα δε έσοδα των περιβαλλοντικών τελών κυκλοφορίας και του ΦΠΑ από τις επιπλέον πωλήσεις οχημάτων, είναι 1.701,1 εκ. Ευρώ.

    Πράσινος δακτύλιος

    Από το Σεπτέμβριο του 2011 θα θεσπιστεί και "πράσινος δακτύλιος" και τα αυτοκίνητα που έχουν χαμηλούς ρύπους από 140 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο και κάτω, θα κυκλοφορούν συνεχώς.

    Αντιθέτως τα ΙΧ που κυκλοφόρησαν πριν το 1995 δεν θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν εντός του δακτυλίου τις ώρες που ισχύει, ενώ για τα ενδιάμεσα οχήματα θα ισχύσει το μέτρο των μονών - ζυγών.

    Ο κ. Σουφλιάς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διευρυνθούν τα όρια του δακτυλίου, αλλά απέκλεισε κατηγορηματικά προτάσεις για δημιουργία διοδίων και κυκλοφορία πετρελαιοκίνητων ΙΧ.

    Αυτοκίνητα και ρύπανση

    Είδηση: 25081

    [03] Πολιτική κόντρα για τη γρίπη

    Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσε η παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ για τις εξελίξεις στο ζήτημα της νέας γρίπης. Ο Γιώργος Παπανδρέου σε σύσκεψη του κόμματος για την υγεία κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη σοβαρού σχεδίου, συντονισμού των αρμοδίων κυβερνητικών και επιστημονικών παραγόντων αλλά και σωστής ενημέρωσης των πολιτών. Ο Υπουργός Υγείας απαντώντας ότι η υπόθεση δεν προσφέρεται για μικροκομματικές προσεγγίσεις και για κομματικούς ανταγωνισμούς και κάλεσε την ηγεσία του κόμματος να σταθεί στο ύψος της περιστάσεως.

    Κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη νέα γρίπη.

    "β¦Υπάρχει έλλειψη σοβαρού σχεδίου, συντονισμού των αρμοδίων κυβερνητικών και επιστημονικών παραγόντων αλλά και σωστής ενημέρωσης των πολιτώνβ¦" Γιώργος Παπανδρέου

    "β¦Υπάρχει έλλειψη σοβαρού σχεδίου, συντονισμού των αρμοδίων κυβερνητικών και επιστημονικών παραγόντων αλλά και σωστής ενημέρωσης των πολιτώνβ¦" Γιώργος Παπανδρέου

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σε ευρεία κομματική σύσκεψη για την αντιμετώπιση του ιού της νέας γρίπης, καταλόγισε σήμερα στην κυβέρνηση τρεις σοβαρές ελλείψεις στο θέμα οι οποίες μπορεί να δώσουν κακή τροπή στην εξέλιξη της υπόθεσης.

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχει έλλειψη σοβαρού σχεδίου από την κυβέρνηση, έλλειψη συντονισμού όλων των αρμοδίων κυβερνητικών και επιστημονικών παραγόντων και έλλειψη σωστής ενημέρωσης των πολιτών.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι λόγω αυτών των ελλείψεων μία πανδημία ήπιας γρίπης, όπως είναι σήμερα, κινδυνεύει να έχει εξέλιξη με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία των πολιτών, αλλά και τη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα και επισήμανε ότι θα έπρεπε ήδη να είχε συσταθεί διϋπουργική επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό, που θα έχει την συνολική ευθύνη για την διαχείριση της υπόθεσης.

    Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα παρακολουθεί το θέμα σοβαρά και τεκμηριωμένα προς όφελος της υγείας των πολιτών, της ομαλής λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας μέσω ομάδας διαχείρισης που θα παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις.

    "Θέλω να πιστεύω δε, ότι θα σταθεί στο ύψος της περιστάσεως και δεν θα παρασυρθεί από τον, γνώριμο στην Ελλάδα, λαϊκισμό ή στο μικροκομματισμό"

    Δημήτρης Αβραμόπουλος

    Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, απαντώντας τόνισε ότι η υπόθεση δεν προσφέρεται για μικροκομματικές προσεγγίσεις, ούτε για κομματικούς ανταγωνισμούς και επισήμανε ότι ήρθε η ώρα να αποδείξει και το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του, ότι πράγματι αντιλαμβάνεται σωστά το θεσμικό του ρόλο, που είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

    "Θέλω να πιστεύω δε, ότι θα σταθεί στο ύψος της περιστάσεως και δεν θα παρασυρθεί από τον, γνώριμο στην Ελλάδα, λαϊκισμό ή στο μικροκομματισμό" Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    "Η χώρα μας αντιμετωπίζει αυτή τη μεγάλη και σημαντική υπόθεση εξαρχής, με σοβαρότητα, σύνεση, ψυχραιμία. Ο μηχανισμός είναι σε επαγρύπνηση, έχουν καταρτιστεί όλα τα σχέδια που απαιτούνται και το κυριότερο, έχει εμπεδωθεί ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στους πολίτες", υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να διαμορφώσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης της νέας γρίπης και να μην πετά το μπαλάκι στην επιστημονική κοινότητα.

    Απαντώντας στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ο κ. Παπακωνσταντίνου τον κάλεσε να πάρει πίσω την απαράδεκτη γλώσσα που χρησιμοποίησε εναντίον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, σε επιστολή απέστειλαν επιστολή προς τον Πρόεδρο του Σώματος, ζητώντας ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας για τα μέτρα που λαμβάνει, ή προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νέας γρίπης.

    "Η ανυπαρξία εθνικού σχεδίου δράσης για την επιδημία της νέας γρίπης, προκαλεί ισχυρές αμφιβολίες σχετικά με την ετοιμότητα της χώρας και του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση τυχόν επερχόμενης πανδημίας τον Σεπτέμβριο.", αναφέρεται στην επιστολή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    Η αξιωματική αντιπολίτευση ας μην βρίσκει δράκους εκεί που δεν υπάρχουν για να αποσπάσει την προσοχή των ελλήνων πολιτών από άλλες γκάφες που κάνουν υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο κ. Αντώναρος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ πως επιχειρεί αφενός με ευχολόγια και αφετέρου με πολεμικές θέσεις που δεν εξυπηρετούν τους πολίτες και τον τόπο να αποσπάσουν την προσοχή και να χρησιμοποιήσουν για μικροκομματικούς στόχους τη υπόθεση της πανδημίας.

    Το να δημιουργεί κανείς με άναρθρες κραυγές κλίμα πανικού δεν εξυπηρετεί κανένα παρά μόνο ενδεχομένως τις μικροκομματικές έγνοιες του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ο κ. Αντώναρος προσθέτοντας πως η κυβέρνηση έχει πλήρες σχέδιο αντιμετώπισης όλων των ενδεχόμενων συνεπειών της πανδημίας.

    Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ένα οργανωμένο σύστημα δημόσιας υγείας βάσει του οποίου να λάβουμε τα έκτακτα μέτρα υποστήριξε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπάρηγα.

    "Δεν χρειάζεται να διαφημίζουμε τον αριθμό των νοσούντων, ενώ επιβάλλεται να προμηθευτούμε εγκαίρως τα εμβόλια ώστε να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός της Ελλάδας. Θα πρέπει να οργανωθούν αποτελεσματικότερα οι υγειονομικές μας υπηρεσίες και να αρχίσουν τηλεοπτικές ενημερωτικές εκπομπές από εξειδικευμένους επιστήμονες", τόνισε ο ΛΑΟΣ.

    Σημείο όξυνσης μεταξύ των δυο κομμάτων αποτέλεσε και η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

    "Τα σχολεία είναι έτοιμα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς δεν υποχρεούμαστε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Και προφανώς είμαστε." Άρης Σπηλιωτόπυλος

    Ο υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ανέφερε- απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον ιό της γρίπης - ότι υπάρχει αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, πώς δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας και πώς το υπουργείο είναι προετοιμασμένο για κάθε ενδεχόμενο και σενάριο.

    "Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται ψυχραιμία, σύνεση και αυτοσυγκράτηση. Οποιαδήποτε δημόσια ανάλυση των όποιων σεναρίων, δημιουργεί πανικό. Και φυσικά ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος", τόνισε.

    Η υπεύθυνη Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά της κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει αναλυτικά για το σχέδιο της για την αντιμετώπιση της γρίπης και να αφήσει κατά μέρους τις ωραιοποιήσεις και τις επικλήσεις ψυχραιμίας.

    "Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πανδημία, η οποία, όμως, είναι μια ήπιας μορφής γρίπη και γι' αυτό χρειάζεται ψυχραιμία αλλά και εγρήγορση. Γι' αυτό ζητάμε από τον υπουργό Παιδείας να καταθέσει σχέδιο για κάθε σενάριο, να έλθει στην Βουλή και να ανακοινώσει το πρόγραμμα του υπουργείου και βεβαίως δεν ζητάμε το πότε θα ανοίξουν ή θα κλείσουν τα σχολεία, αλλά να αρχίσουμε από συγκεκριμένες οδηγίες, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες, για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, ώστε να μειώσουμε τις επιπτώσεις", επισήμανε η κ. Διαμαντοπούλου.

    Είδηση: 25089

    [04] Δεν θίγεται η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων

    Πολιτική

    Την διαβεβαίωση ότι σε καμία περίπτωση δεν θα θιχτεί η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και το μόνο το οποίο επιδιώκει η κυβέρνηση είναι η αξιοποίηση και η ανάδειξη στην ιεραρχία της δημόσιας διοίκησης και των στελεχών που απασχολούνται στο δημόσιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών στη Βουλή. Ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί με ρυθμίσεις για τη συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων, ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για ανακρίβειες που κυκλοφόρησαν ότι αφορά η ρύθμιση 80.000 υπαλλήλους, ή ότι θα μονιμοποιηθούν.

    Μονιμοποίηση, συμπλήρωσε, βάσει της τελευταίας αναθεώρησης του σχετικού άρθρου του Συντάγματος δεν χωρεί. «Δεν θίγεται σε καμία περίπτωση η μονιμότητα, δεν καταλαμβάνεται η θέση κανενός και αξιολογούνται όπως το υπόλοιπο προσωπικό χωρίς να φθάνουν στο βαθμό του γενικού διευθυντή".

    Τόνισε ακόμη ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μονιμοποίηση και ότι θα πρέπει σε συμφωνία με την ΑΔΕΔΥ και σύμφωνη γνώμη με την υπουργό απασχόλησης να λυθεί το ασφαλιστικό θέμα των συγκεκριμένων υπαλλήλων για να υπαχθούν από το ΙΚΑ στα ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων.

    Από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Ντόλιος συμφώνησε ότι πρέπει πράγματι να αντιμετωπισθεί η ένταξη των ανθρώπων αυτών στην υπαλληλική ιεραρχία, αφού δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, αλλά πρότεινε, προκειμένου να μη βρεθεί η Βουλή προ απροόπτου, να ζητηθεί η άποψη του Επιστημονικού Συμβουλίου, θεωρώντας βέβαιο ότι θα εγερθούν θέματα συνταγματικότητας από μονίμους υπαλλήλους που θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

    Η κα Εύα Μελά από το ΚΚΕ τόνισε ότι το καθεστώς των συμβασιούχων είναι ένα καθεστώς ντροπής που κρατάει χρόνια, ενώ έκρινε ότι «αν και δείχνει δημοκρατικοφανές το νομοσχέδιο είναι ουσιαστικά προπέτασμα καπνού για να πληγεί συνολικά το Δημόσιο και να φέρει την άρση της νομιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων».

    Από την πλευρά του ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Νικ.Τσούκαλης υπενθύμισε ότι ο υπουργός είχε δηλώσει πολύ επιφυλακτικός για τη συνταγματικότητα της νομοθετικής ρύθμισης και ότι το όποιο ρίσκο πήρε για το προεδρικό διάταγμα 164/2004 με το ίδιο θα μπορούσε η Βουλή να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους αυτούς.

    «Η κυβέρνηση κινείται σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος. Για την εξέλιξη της κατηγορίας των υπαλλήλων αυτών θα εκδοθούν προεδρικά διατάγματα. Νομίζουμε ότι κινούμαστε με σωστό τρόπο», σχολίασε κλείνοντας ο υφυπουργός Εσωτερικών Χρ.Ζώης.

    Είδηση: 25098

    [05] Μπερλουσκόνι: Δεν είμαι άγιος

    Ειδήσεις

    "Δεν είμαι άγιος", δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναφερόμενος στα ροζ σκάνδαλα στα οποία φέρεται αναμεμειγμένος και πρόσθεσε ότι είναι αποφασισμένος να κυβερνήσει μέχρι να εκπνεύσει η θητεία του.

    "Δεν είμαι άγιος, το έχετε καταλάβει και ελπίζω ότι το καταλαβαίνουν και αυτοί της Ρεπούμπλικα", είπε ο Μπερλουσκόνι στους δημοσιογράφους εγκαινιάζοντας το εργοτάξιο του αυτοκινητόδρομου που θα συνδέσει την Μπρέσια με το Μιλάνο, μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

    Πρόκειται για την πρώτη δημόσια αντίδραση του "Καβαλιέρε" στην ενέργεια του ιταλικού περιοδικού Λ' Εσπρέσσο να δημοσιεύσει τις δύο τελευταίες ημέρες στην ιστοσελίδα του αποσπάσματα ενός διαλόγου που φέρεται να έγινε ανάμεσα στον ίδιο και την Πατρίτσια Ντ' Αντάριο, τη συνοδό που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου με πρωταγωνιστή τον Iταλό πρωθυπουργό.

    Σήμερα η Λα Ρεπούμπλικα, η οποία ανήκει στον ίδιο εκδοτικό όμιλο με την Λ' Εσπρέσσο, αναδημοσίευσε το επίμαχο υλικό στην ιστοσελίδα της.

    Παράλληλα σήμερα η Λ' Εσπρέσσο ανακοίνωσε ότι προσέφυγε κατά του Μπερλουσκόνι στη δικαιοσύνη κατηγορώντας τον για συκοφαντική δυσφήμιση, για κατάχρηση εξουσίας και για παραβίαση των κανόνων της αγοράς, διότι ο ιταλός πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Λα Ρεπούμπλικα για "ανατρεπτική επίθεση" και κάλεσε τους βιομήχανους να μη διαφημίζονται σε αυτήν.

    Πηγή: AΠΕ

    Είδηση: 25097

    [06] Κόντρα στη Βουλή για τα βενζινάδικα

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Σε αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης εξελίχθηκε στη Βουλή η συζήτηση της τροπολογίας για τις ταμειακές μηχανές στα βενζινάδικα, καθώς ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο κατηγόρησε το Υπουργείο Ανάπτυξης για απραξία και στρέβλωση της αγοράς, ενώ από την πλευρά του ο Κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Τέλος στη φορολογική ασυλία των βενζινάδικων. Δεν κάνουμε πίσω για τις ταμειακές μηχανές και αυτή η ρύθμιση δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν συμβιβάζεται με κανέναν, γιατί δεν χρωστάει σε κανέναν, παρά μόνο στους πολίτες». Τελικά, η τροπολογία ψηφίστηκε και προβλέπει την ύπαρξη των ηλεκτρονικών συστημάτων με τα οποία θα ελέγχονται αντλίες και ταμειακές μηχανές αλλά τα βυτιοφόρα που εφοδιάζουν τα πρατήρια.

    Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, αναφερόμενος στη χρησιμότητα του νομοσχεδίου και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, απάντησε στις έντονες επικρίσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που μίλησαν «για κυβέρνηση εξυπηρέτησης φίλιων συμφερόντων» και την κατηγόρησαν ότι αφήνει έξω από τον ηλεκτρονικό έλεγχο τη διύλιση και την εμπορία.

    «Πιστεύετε στη φορολογική ασυλία στα βενζινάδικα; Πείτε το καθαρά να το ξέρουν οι έλληνες πολίτες ότι είστε κόμμα βενζινοπωλών. Τα μέτρα που εφαρμόζουμε είναι με βάση τη λογική. Αν έχετε κάτι να προτείνετε είμαστε διατεθειμένοι να το εξετάσουμε. Είμαστε όμως αντίθετοι με το λαϊκισμό», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

    Παράλληλα διέψευσε ότι η χώρα μας είναι από τις ακριβότερες στην ΕΕ στη τιμή της βενζίνης και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να σταματήσει τους μύθους, την καταστροφολογία και τις κομματικές προσεγγίσεις, παρουσιάζοντας παραπλανητικά στοιχεία. Υπάρχουν πίνακες που δείχνουν τις διεθνείς τάσεις τιμών της βενζίνης και είναι αδιάψευστοι ότι η Ελλάδα είναι η 9η φθηνότερη χώρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα που θα ακούτε συνεχώς όσο και αν σας ενοχλεί, πρόσθεσε ο κ Χατζηδάκης.

    «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, ιδίως όταν γίνονται επικλήσεις στοιχείων ότι οι αποκλίσεις τιμών οφείλονται στην έλλειψη ταμειακών μηχανών. Αυτή την στιγμή υπάρχει στρέβλωση στην αγορά και η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει», αντέτεινε ο κ Παπουτσής.

    Και συνέχισε επισημαίνοντας: «Υποκρίνεστε, επικαλούμενος δήθεν λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ. Είναι αλήθεια ότι η χώρα μας είναι 9η στην Ευρώπη, αλλά αποσιωπάτε ότι τη προηγούμενη χρονιά είμαστε 7η . Γιατί; Δεν απαντάτε; Αφήστε λοιπόν τις αλχημείες σας. Η κυβέρνηση συγκρίνει τις τιμές μετά τους φόρους, αντί τις τιμές προ φόρων».

    Αντίθετα με την μορφή του μέτρου ήταν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που επιτέθηκαν ωστόσο και στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το ότι τις ίδιες πολιτικές πρακτικές εφάρμοζε όταν ήταν κυβέρνηση.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος επεσήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η εξυγίανση της αγοράς και στον τομέα των υγρών καυσίμων, καλώντας παράλληλα όλες τις πτέρυγες της Βουλής να συμβάλουν ώστε να μπουν κανόνες.

    «Η κοινωνία περιμένει να είμαστε χρήσιμοι για όλους. Θέλει να συγκρουόμαστε με τα συμφέροντα όσα βαριά και αν είναι τα ονόματα, όπου και αν ανήκουν. Εμείς το έχουμε αποδείξει αυτό. Το είδατε και με το κύκλωμα ελληνοποίησης πολωνέζικης ντομάτας που αποκαλύψαμε στη Πελοπόννησο. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο», κατέληξε ο κ Βλάχος.

    Είδηση: 25086

    [07] Deep Purple: Οι θεοί του κλασικού ροκ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

    Ειδήσεις

    Ατρόμητοι, έντονοι, γεμάτοι πάθος και με μια φλόγα που δεν σταματά ποτέ να καίει, οι Deep Purple, που συνεχίζουν και γράφουν ιστορία στην ροκ σκηνή, προσγειώθηκαν επιτέλους στην χώρα μας για να μας δώσουν -εν μέσω καλοκαιριού, μία πραγματική γεύση κλασσικού! Σήμερα θα εμφανιστούν στο Vibe Stage του Terra Vibe Park στην Αθήνα, ενώ αύριο 23 Ιουλίου θα ταξιδέψουν και στη Θεσσαλονίκη για να βρεθούν στη μονή Λαζαριστών.

    Το θρυλικό ροκ συγκρότημα των Deep Purple σημάδεψε μουσικά την δεκαετία του '70. Με ιστορία σχεδόν 40 χρόνων και πωλήσεις άνω των 100 εκατομμυρίων αντιτύπων έχει κερδίσει επάξια μία θέση στο βιβλίο Γκίνες ως το πιο θορυβώδες γκρουπ όλων των εποχών.

    Σαν καθαρόαιμοι, κλασσικοί ρόκερς, οι Deep Purple ξέρουν πώς να δίνουν μοναδικές συναυλίες. Στην μακρόχρονη καριέρα τους έχουν περιοδέψει σε όλο τον κόσμο με τεράστια επιτυχία.

    Συγκεκριμένα με την εμφάνιση τους στην ΑΘήνα, σηματοδοτούν μια νέα αρχή για τους συναυλιακούς χώρους στην Ελλάδα εγκαινιάζοντας μια σειρά συναυλιών που θα φιλοξενηθούν στο Vibe Stage του Terra Vibe Park! Πρόκειται για τον χώρο όπου απολαύσαμε το πρώτο Rockwave του 2004, τον χώρο που το 2008 στήθηκε το δεύτερο stage του Rockwave.

    Η τιμή του εισιτηρίου είναι 45 ευρώ και οι πόρτες ανοίγουν στις 17.30.

    Είδηση: 25091

    [08] Ερασιτέχνης φωτογραφίζει σύγκρουση αστεροειδούς με τον Δία

    Ερασιτέχνης αστρονόμος από την Αυστραλία "έβαλε τα γυαλιά" στους ειδικούς και εντυπωσίασε όλον τον κόσμο φωτογραφίζοντας τη στιγμή που ένα ουράνιο σώμα πέφτει πάνω στον πλανήτη Δία.

    Ο προγραμματιστής Αντονι Γουέσλι παρατήρησε και κατάφερε να φωτογραφίσει τη σύγκρουση του κομήτη (ή αστεροειδούς) με τον Δία από το τηλεσκόπιο που έχει στήσει στην πίσω αυλή του σπιτιού του κοντά στην Καμπέρα.

    "Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα για όσους ασχολούνται με τη φωτογράφηση πλανητών", δήλωσε ο νεαρός Αυστραλός.

    Ο Γουέσλι ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές και η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος επιβεβαίωσε με τηλεσκόπιο υπέρυθρων ακτίνων που βρίσκεται στη Χαβάη, ότι ο ερασιτέχνης αστρονόμος είχε δίκιο.

    "Είδα ένα σκούρο σημάδι να δημιουργείται κοντά στο νότιο πόλο του Δία. Ήταν σαφές πως δεν επρόκειτο για μια κανονική σκιά", παρατήρησε ο νεαρός. Αν και η φωτογραφία δείχνει ένα μικρό σημάδι πάνω στον πλανήτη, τον πέμπτο σε απόσταση από τον Ήλιο, οι ειδικοί ανακοίνωσαν πως ο κομήτης που χτύπησε τον Δία ήταν μεγαλύτερος από τη Γη.

    Είδηση: 25088

    [09] Η ολική έκλειψη στην Ασία ιδανική ευκαιρία να μελετηθούν οι ανωμαλίες της βαρύτητας

    Η ολική έκλειψη του Ήλιου -η οποία σήμερα ήταν ορατή από ένα μεγάλο τμήμα της Ασίας- είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια ηλιακή έκλειψη του 21ου αιώνα και αποτελεί αντικείμενο επισταμένης μελέτης από τους επιστήμονες -κυρίως στην Κίνα και την Ινδία, σύμφωνα με το περιοδικό NewScientist. Στην προσπάθειά τους να δώσουν απάντηση σε ένα ερώτημα που προβληματίζει εδώ και χρόνια τους επιστήμονες βεάν η βαρύτητα της Γης μειώνεται ελαφρώς στη διάρκεια της ολικής έκλειψηςβ γεωφυσικοί από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών διεξήγαγαν ένα σημαντικό πείραμα.

    Εγκατέστησαν μια σειρά από όργανα υψηλής ευαισθησίας σε έξι διαφορετικά σημεία της χώρας για μέτρηση της βαρύτητας την ώρα που η σκιά της Σελήνης βπλάτους 250 χλμ.β απλωνόταν στη Νότια Κίνα. Τα ευρήματα, τα οποία θα αναλυθούν τους επόμενους μήνες, αναμένεται να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τις υποψίες για ανώμαλες διακυμάνσεις της βαρύτητας κατά τις ολικές εκλείψεις του Ηλίου.

    Γεωφυσικοί της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών εγκατέστησαν εξελιγμένο εξοπλισμό σε έξι διαφορετικά σημεία της χώρας τους, μετρώντας τη βαρύτητα, καθώς η σκιά της Σελήνης, πλάτους περίπου 250 χλμ., διέσχιζε αργά τη Νότια Κίνα. Τα αποτελέσματα, που θα αναλυθούν τους επόμενους μήνες, αναμένεται να επιβεβαιώσουν (ή να απορρίψουν τελικά) την θεωρία ότι είναι πραγματικές οι βαρυτικές ανωμαλίες που παρατηρούνται κατά τις ολικές εκλείψεις του ήλιου, σύμφωνα με το New Scientist.

    <!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) starts here -->JavaScript is disabled! To display this content, you need a JavaScript capable browser.Adobe Flash Player not installed or older than 9.0.115!

    swfobject.embedSWF('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded0','400','320','9.0.115','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf',

    {file:'http://www.youtube.com/watch%3Fv%3DnKTj1b3jOD8',width:'400',height:'320',image:'http://i.ytimg.com/vi/nKTj1b3jOD8/default.jpg',showeq:'false',searchbar:'false',enablejs:'false',autostart:'false',showicons:'true',showstop:'false',showdigits:'true',

    showdownload:'false',usefullscreen:'false',backcolor:'0xFFFFFF',frontcolor:'0x000000',

    lightcolor:'0x000000',screencolor:'0x000000',overstretch:'false'}

    ,{allowscriptaccess:'always',seamlesstabbing:'true',allowfullscreen:'true',wmode:'window',bgcolor:'#FFFFFF',menu:'true'},

    {id:'p_avreloaded0',styleclass:'allvideos'});

    Η ERTonline δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των προβαλλόμενων βίντεο<!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) ends here -->

    Η πρώτη ένδειξη για τις διακυμάνσεις της βαρύτητας στη διάρκεια μιας έκλειψης υπήρξε το 1954, όταν ο Γάλλος φυσικός Μορίς Αλέ πρόσεξε την ανώμαλη συμπεριφορά ενός κινούμενου εκκρεμούς, τη στιγμή που μια ηλιακή έκλειψη λάμβανε χώρα πάνω από το Παρίσι, κάτι που υποδήλωνε ότι υπήρξε μια ξαφνική μεταβολή στη δύναμη της βαρύτητας που επηρέαζε το εκκρεμές.

    Έκτοτε, ανάλογες βαρυτικές ανωμαλίες έχουν παρατηρηθεί σε περίπου 20 ηλιακές εκλείψεις ανά τον πλανήτη, παρόλα αυτά οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα - κάτι που αναμένεται ότι θα γίνει τώρα μετά το κινεζικό πείραμα. Οι περισσότεροι φυσικοί του πλανήτη αμφιβάλλουν για την ύπαρξη της ανωμαλίας, επειδή αν ίσχυε, θα άλλαζε τις αντιλήψεις τους για το πώς λειτουργεί η βαρύτητα.

    Για το λόγο αυτό, έχουν προταθεί διάφορες, πιο συμβατικές, εναλλακτικές ερμηνείες του φαινομένου, όπως οι μεταβολές στην θερμοκρασία ή την πίεση της ατμόσφαιρας. Ορισμένοι φυσικοί όμως επιμένουν ότι το φαινόμενο είναι υπαρκτό.

    Οι Κινέζοι επιστήμονες εγκατέστησαν μετρητές της βαρύτητας και εκκρεμή σε διάφορες τοποθεσίες της αχανούς Κίνας, ελπίζοντας ότι η τεράστια απόσταση μεταξύ των επιστημονικών οργάνων (περίπου 3.000 χλμ. από το πιο ανατολικό μέχρι το πιο δυτικό σημείο) θα εξαλείψει την όποια πιθανότητα η βαρυτική ανωμαλία να επηρεάζεται από σφάλματα των οργάνων ή από τοπικούς κλιματολογικούς παράγοντες.

    Άλλες ομάδες Κινέζων επιστημόνων επικεντρώθηκαν στο ηλιακό στέμμα, που έχει θερμοκρασίες μέχρι 2 εκατ. βαθμούς Κελσίου, και τράβηξαν μια σειρά από σχετικές φωτογραφίες.

    Από την πλευρά τους, οι Ινδοί επιστήμονες ζήτησαν τη βοήθεια της πολεμικής αεροπορίας της χώρας τους, που τους παραχώρησε ένα μαχητικό Μιράζ κι ένα μεταγωγικό αεροπλάνο για να παρακολουθήσουν από αέρος και εκ του σύνεγγυς το "μέτωπο" της έκλειψης, καθώς η σκιά της διέσχιζε την Ινδία. Με τον τρόπο αυτό, από υψόμετρο σχεδόν 8.000 μέτρων, μπόρεσαν να υπερπηδήσουν τα σύννεφα των μουσώνων που σκέπαζαν τη χώρα τους και έκρυβαν το φαινόμενο.

    Η έκλειψη διήρκεσε περίπου 6,5 λεπτά, μια χρονική διάρκεια που δεν θα επαναληφθεί μέχρι το έτος 2132. Μια ολική ηλιακή έκλειψη συμβαίνει κατά μέσο όρο μια ή δύο φορές το χρόνο, όμως είναι ορατή μόνο από μια στενή λωρίδα (περίπου το 1% της επιφάνειας της Γης). Ο βασικός λόγος που η σημερινή έκλειψη στην Ασία κράτησε τόσο πολύ, ήταν ότι άρχισε μόλις λίγες ώρες αφότου η Σελήνη έφτασε στο περίγειο, δηλαδή στο σημείο όπου το φεγγάρι πλησιάζει περισσότερο τον πλανήτη μας κατά την περιφορά του. Από τόσο κοντινή απόσταση, ο δορυφόρος της Γης φαίνεται κατά 8% μεγαλύτερος από τον Ήλιο και ρίχνει μια μεγαλύτερη σκιά στον πλανήτη μας από ότι συνήθως.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 25079

    [10] ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ αποχώρησαν από τη διακομματική για την ασφάλεια

    Κοινωνία

    Από την αποχώρηση των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ και τις βολές κατά της κυβέρνησης για τον χειρισμό του προβλήματος της εγκληματικότητας, σημαδεύτηκε η διακομματική για θέματα δημόσιας τάξης που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρήστου Μαρκογιαννάκη. Οι εκπρόσωποι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ χαρακτήρισαν την όλη πρωτοβουλία για τη διακομματική προσχηματική, ενώ ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ δήλωσε ότι δεν έχει νόημα να συνεχιστούν οι συζητήσεις. Από την πλευρά του ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης τόνισε οτι θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για περισσότερη ασφάλεια, περισσότερη τάξη, περισσότερη νομιμότητα.

    Είδηση: 25095

    [11] Κοζάνη: Μία νεκρή και 15 τραυματίες από διαρροή αμμωνίας

    Κοινωνία

    Τραγωδία με μία γυναίκα νεκρή, έναν άντρα σοβαρά τραυματισμένο και άλλους 14 ελαφρύτερα, λίγο μετά τις 4.00 το απόγευμα στην Κοζάνη. Το σοβαρό εργατικό ατύχημα σημειώθηκε σε γνωστή βιομηχανία τροφίμων, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, στο δρόμο προς τον οικισμό Άργιλος. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το δυστύχημα έγινε μετά από διαρροή αμμωνίας από δεξαμενή που χρησιμοποιείται για την ψύξη των ψυγείων. Η άτυχη γυναίκα, ηλικίας 35 χρόνων, μεταφέρθηκε αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης, τελικώς όμως οι γιατροί δεν κατάφεραν να την κρατήσουν στη ζωή. Με σοβαρά εγκαύματα νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης άλλο ένα άτομο, ενώ προληπτικά μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι βάρδιας, 14 στον αριθμό.

    Είδηση: 25092

    [12] Αιτία πολέμου τα βαρέα και ανθυγιεινά

    Κοινωνία

    Αιτία πολέμου αποτελεί για τα συνδικάτα ο αποχαρακτηρισμός επαγγελμάτων από τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών, ενώ σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και συνδικαλιστών αποτελεί και η οικονομική επιδείνωση των ασφαλιστικών ταμείων. Συγκεκριμένα, η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών και τα οικονομικά των ταμείων αποτελούν τα σημεία αντιπαράθεσης συνδικάτων και κυβέρνησης. Η ΓΣΕΕ προανήγγειλε την αποχώρησή της από την επιτροπή βαρέων και ανθυγιεινών σε περίπτωση που αποχαρακτηριστούν επαγγέλματα χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και πρότεινε τη λειτουργία μόνιμου συμβουλίου για την ένταξη ειδικοτήτων στη λίστα.

    Επίσης, η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει δεινή την οικονομική κατάσταση των ταμείων μετά τις ενοποιήσεις, ενώ είναι αιτία πολέμου για τα συνδικάτα οι προτάσεις για αποχαρακτηρισμό επαγγελμάτων από τη λίστα των βαρέων

    Η ΓΣΕΕ προτείνει τη λειτουργία μόνιμης επιτροπής η οποία θα έχει τον απαιτούμενο χρόνο για την επιστημονική τεκμηρίωση των επαγγελμάτων που πρέπει να περιληφθούν στη λίστα.

    Η Συνομοσπονδία έκανε επίσης λόγο για οικονομική επιδείνωση των ταμείων ειδικά μετά τις ενοποιήσεις. Την ίδια ώρα, σε δάνειο 200 εκατομμυρίων ευρώ θα προχωρήσει το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων για να καλύψει τις αιτήσεις για εφάπαξ.

    Η κυβέρνηση είναι πολιτικά και ηθικά υπόλογη στα εκ των φτωχών ασφαλισμένων τόνισε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος

    Τέλος, δάνειο 200 εκ. ευρώ με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου αποφάσισε να λάβει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπάλληλων καθώς το έλλειμμα αγγίζει τα 700 εκ ευρώ και οι αναμονή για τη χορήγηση του εφ άπαξ σε 15800 δημοσίους υπαλλήλους αγγίζει τους 16 μήνες.

    Είδηση: 25093

    [13] Δεκάδες ληστείες και κλοπές είχε κάνει η σπείρα

    Κοινωνία

    Μέχρι την Μεσσηνία, και την Κορινθία είχαν απλώσει τη δράση τους τα μέλη μίας σπείρας κακοποιών που λήστευαν από περίπτερα και ψιλικατζίδικα ως ΕΛΤΑ και σουπερμάρκετ και συνελήφθησαν από άνδρες της Ασφάλειας. Σύμφωνα με την αστυνομία, η συμμορία είχε διαπράξει σωρεία ένοπλων ληστειών και κλοπών στην Αττική, καθώς και σε επαρχιακές πόλεις, όπως Λουτράκι και Αγιοι Θεόδωροι Κορινθίας και Χατζή Μεσσηνίας, σε μίνι μάρκετ, ψιλικατζίδικα, πρατήρια καυσίμων, περίπτερα, ΕΛΤΑ, καθώς και κλοπή στο δημαρχείο Διονύσου Αττικής.

    Όπως ανακοινώθηκε, μετά από πληροφορίες και έρευνες, οι αστυνομικοί εντόπισαν προχθές στους Αγ. Αναργύρους και συνέλαβαν δύο 29χρονους Αλβανούς και έναν 46χρονο Έλληνα σεσημασμένο για ναρκωτικά, ενώ αναζητούνται άλλοι δύο Αλβανοί, που θεωρούνται μέλη της συμμορίας.

    Κατά τη σύλληψη, ο ένας από τους Αλβανούς, ο οποίος διώκεται με καταδικαστική απόφαση φυλάκισης 20 μηνών για οπλοκατοχή, υπεξαγωγή εγγράφων και φθορές ξένης ιδιοκτησίας, προσπάθησε να πυροβολήσει εναντίον των αστυνομικών, αλλά τον ακινητοποίησαν έγκαιρα.

    Όπως είπε ο διευθυντής της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής Π. Αλειφέρης, τα μέλη της συμμορίας έκλεβαν αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, τοποθετούσαν κλεμμένες πινακίδες κυκλοφορίας και πήγαιναν στα καταστήματα με καλυμμένα τα πρόσωπα ή με μαύρα κράνη ή με κουκούλες και καπέλα τζόκεϊ και με την απειλή πιστολιών και μαχαιριών, άρπαζαν χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, κινητά τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα.

    Μέχρι στιγμής, εξιχνιάστηκαν 22 ληστείες, 47 κλοπές από οχήματα, τρεις κλοπές αυτοκινήτων που βρέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους καθώς και δύο κλοπές μοτοσικλετών, οι οποίες επίσης αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες.

    Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο πιστόλια, μεγάλος αριθμός φυσιγγίων, κράνη μοτοσικλέτας, κουκούλες, γάντια και διαρρηκτικά εργαλεία, τρία μαχαίρια και δύο μπαλτάδες, καθώς και 8 κινητά τηλέφωνα και τρεις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

    Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη και τους παρέπεμψε στο 10ο ειδικό ανακριτή.

    Είδηση: 25090

    [14] Προφυλακιστέα η πρώην δικηγόρος του Π. Βλαστού

    Κοινωνία

    Προφυλακιστέα κρίθηκε, μετά την απολογία της ενώπιον της 25ης Τακτικής Ανακρίτριας η πρώην δικηγόρος του Παναγιώτη Βλαστού, Ελισάβετ Πούλιου, η οποία φέρεται ως εμπλεκόμενη στην υπόθεση της απαγωγής του "συνδικάτου του εγκλήματος" με βάση στοιχεία που προκύπτουν από απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες.

    Συγκεκριμένα η πρώην δικηγόρος του φερόμενου ως εγκεφάλου της εγκληματικής ομάδας που κατηγορείται για την απαγωγή του επιχειρηματία Παναγόπουλου, Ελισάβετ Πούλιου, απολογήθηκε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παρέδωσε στην ανακρίτρια απολογητικό υπόμνημα, στο οποίο υποστηρίζει ότι εξαπατήθηκε από τον Παναγιώτη Βλαστό και τη σύζυγό του, οι οποίοι, όπως αναφέρει, την χρησιμοποιούσαν εν αγνοία της.

    Ζητάει, επίσης, στο υπόμνημά της να κηρυχθούν άκυρες καταγεγραμμένες συνομιλίες της με τον Παναγιώτη Βλαστό, καθώς, όπως αναφέρει, αποτελούν παράνομο αποδεικτικό υλικό, που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί στην ποινική διαδικασία.

    Είδηση: 25087

    [15] Προθεσμία για να απολογηθεί ο Σκαρπέλης

    Κοινωνία

    Προθεσμία να απολογηθεί την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι ζήτησε και έλαβε από τον 4ο ειδικό ανακριτή το πρώην στέλεχος του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης, που κατηγορείται στην υπόθεση της Siemens.Ο κ. Σκαρπέλης αποφυλακίστηκε χθες το μεσημέρι με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών (αριθμός 2319/09) που έκανε δεκτή προσφυγή που είχε υποβάλει. Ωστόσο, αμέσως μετά την αποφυλάκιση, εκδόθηκε νέο ένταλμα σύλληψης από τον ανακριτή και έτσι παραμένει κρατούμενος.

    Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημελειοδικών, κηρύχθηκε άκυρη η απολογία που έδωσε στις 3 Ιουνίου ο Γιώργος Σκαρπέλης, καθώς και το ένταλμα προσωρινής κράτησης που είχε εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση της τυπικής απολογίας που είχε δώσει.

    Οι δικαστές του Συμβουλίου διέταξαν επίσης με το βούλευμα την επανάληψη της λήψης απολογίας ενώπιον του ανακριτή.

    Είδηση: 25085

    [16] Ο αέρας έφερε πυρκαγιές

    Κοινωνία

    Ο αέρας ήταν σύμμαχος των σημερινών πυρκαγιών στην Αττική και αλλού. Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο Ντράφι Αττικής, αλλά και στις περιοχές Βρανά και Ν. Μάκρη που βρίσκονται υπό μερικό έλεγχο αλλά και από μια στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο Κρήτης. Σημαντική πυρκαγιά στη Μάντρα Αττικής. Καίγονται ξερά χόρτα σε οικόπεδα, στην περιοχή Νέα Ζωή κοντά σε οικισμό. Διαστάσεις παίρνει η πυρκαγιά στο Μανδράκι Ευβοίας.

    Πυρκαγιά στο Μανδράκι της Εύβοιας

    Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά στο Μανδράκι της Εύβοιας που εκδηλώθηκε στις 3 μετά το μεσημέρι.

    Πυκνός καπνός έχει καλύψει όλη την περιοχή , ενώ το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς είναι ανάμεσα στα χωριά Νεοχώρι και Περιβόλια από τα οποία αποχώρησαν οι κάτοικοί τους λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας.

    Στην προσπάθεια κατάσβεσης παίρνουν μέρος εφτα πυροσβεστικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις, το έργο των οποίων, όμως, δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι.

    Νωρίτερα τέθηκε υπό έλεγχο πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου ενώ μία ακόμη πυρκαγιά εκδηλώθηκε πριν από λίγη ώρα στην περιοχή Κουνουπέλι του δήμου Λαρισού στο νομό Ηλείας.

    Στον τόπο της πυρκαγιάς βρίσκονται τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο και ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στη Ν.Μάκρη κοντά στο Κέντρο Υγείας και απέναντι από τον Ιππικό Όμιλο, η οποία αντιμετωπίζεται από επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

    Λεωφόρος Μαραθώνος

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά, που ξέσπασε στις 12 το μεσημέρι σε δασική έκταση στη λεωφόρο Μαραθώνος, στη διασταύρωση Καλλιτεχνούπολης. Επιτόπου βρέθηκαν 42 πυροσβέστες με δεκατέσσερα οχήματα και ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο.

    Υπό έλεγχο πυρκαγιά στη συνοικία Νέα Μαγνησία

    Υπό έλεγχο τέθηκε το απόγευμα πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι στη συνοικία Νέα Μαγνησία της Λαμίας και αμέσως πήρε μεγάλες διαστάσεις.

    Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η πυρκαγιά ξεκίνησε από κάποια ξερά χόρτα και επεκτάθηκε σε χωράφια που υπάρχουν στις παρυφές της πόλης. Η φωτιά επεκτάθηκε και στις αποθήκες εργοταξίου και παραδόθηκαν στις φλόγες παλιά συγκεντρωμένα ελαστικά, αλλά και παλιά αυτοκίνητα όπως επίσης και χωματουργικά μηχανήματα κατασκευαστικής εταιρίας.

    Για περισσότερο από τρεις ώρες η πόλη της Λαμίας ήταν σκεπασμένη από μαύρο καπνό, από τα καμένα ελαστικά, ενώ συγχρόνως όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής από το νομό της Φθιώτιδας έκανε έναν κλοιό γύρω από την περιοχή που είχε παραδοθεί στις φλόγες, προσπαθώντας να τις σταματήσει όταν κινούνταν απειλητικά προς τα πρώτα σπίτια. Παράλληλα, έκαναν ρίψεις νερού και δύο μικρά αεροσκάφη από το αεροδρόμιο της Λαμίας με αποτέλεσμα λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο.

    Σύσκεψη στο ΥΠΕΣ

    Σύσκεψη υπό τον Χ.Μαρκογιαννάκη πραγματοποιείται στο υπουργείο Εσωτερικών με συμμετοχή της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΕΛ.ΑΣ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, εκπροσώπων της ΚΕΔΚΕ, της ΕΝΑΕ, του Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας για τα μέτρα που θα ληφθούν εν όψει του τριημέρου καύσωνα που έρχεται.

    Προειδοποίηση Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς και αύριο Πέμπτη

    Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Πέμπτη προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Νομαρχίες Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Εύβοιας, Βοιωτίας, Κορινθίας, Αργολίδος, Λακωνίας, Κυκλάδων, Λέσβου, Χίου , Σάμου, Ικαρίας, καθώς και την περιφέρεια Κρήτης

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των προαναφερόμενων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας καλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    Ειδικότερα, οι πολίτες παρακαλούνται:

    β’ να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

    β’ να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.

    β’ να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

    Είδηση: 25084

    [17] Στον Πρόεδρο η ηγεσία της δικαιοσύνης

    Την νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης παρουσίασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο σύντομο χαιρετισμό του προς τους δικαστικούς λειτουργούς ανέφερε ότι από το έργο τους εξαρτάται η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του λαού με την Δικαιοσύνη σε μια εποχή που ορισμένες ηθικές αξίες βρίσκονται σε κρίση. Από την μεριά του ο κ Δένδιας ανέφερε ότι η δικαιοσύνη είναι ο φυσικός σύμμαχος στη μάχη κατά της διαφθοράς στην κοινωνία και στο σωφρονιστικό σύστημα.

    Είδηση: 25083

    [18] Αποκλείστηκε ο Όλυμπος από τα νέα θαύματα της φύσης

    Ειδήσεις

    Ο μυθικός Όλυμπος δεν κατάφερε, τελικά, να εξασφαλίσει μια θέση στα επτά θαύματα της παγκόσμιας φύσης, καθώς το βουνό των Θεών δεν πέρασε στη φάση των "28", παρά τις προσπάθειες της Νομαρχίας Πιερίας για υποστήριξη της υποψηφιότητας. Η τελική επιλογή εξάλλου έγινε από κριτική επιτροπή και όχι από τις ψήφους των πολιτών στο Διαδίκτυο.

    Ο Όλυμπος είχε "τερματίσει" στη δεύτερη θέση, στην κατηγορία "βουνά και ηφαίστεια", μεταξύ των 77 μνημείων της φύσης, στο διαγωνισμό που οργανώνει το διεθνές ίδρυμα New 7 Wonders. Όμως δεν μπόρεσε να προκριθεί στους "24", εκεί όπου πέρασαν μνημεία της φύσης όπως ο Αμαζόνιος, ο Βεζούβιος, τα νησιά Γκαλαπάγκος, το Γκραν Κάνιον, το Κιλιμάντζαρο και οι Μαλδίβες.

    "Στόχος μας ήταν να προβάλλουμε τον Όλυμπο και κατ' επέκταση την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο. Το βουνό ήταν ήδη γνωστό, όμως θέλαμε να ξαναθυμίσουμε την ιστορία του. Ήμασταν στη 2η θέση στην κατηγορία "βουνά - ηφαίστεια", γεγονός που σημαίνει ότι οι πολίτες έχουν τον Όλυμπο ψηλά στη συνείδησή τους", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο νομάρχης Πιερίας, Γιώργος Παπαστεργίου.

    "Το γεγονός ότι η κριτική επιτροπή δεν μας επέλεξε, με τα δικά της κριτήρια, μέσα στα 24 μνημεία της φύσης δεν μας χαροποιεί. Ωστόσο, πετύχαμε τον αρχικό στόχο που βάλαμε για προβολή του βουνού των θεών, το οποίο θα πρέπει πλέον στην Ελλάδα να το αξιοποιήσουμε και το αναδείξουμε περαιτέρω", κατέληξε ο νομάρχης.

    Η ψηφοφορία για την ανάδειξη των εφτά θαυμάτων της παγκόσμιας φύσης ξεκίνησε το 2008 μεταξύ 440 φυσικών μνημείων από 224 χώρες σε όλο τον πλανήτη. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, μέχρι το 2011 που θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο πολίτες από όλο τον κόσμο αναμένεται να έχουν επισκεφθεί την ψηφιακή κάλπη.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 25082

    [19] Νότια Αφρική: Δυστύχημα σε ορυχείο πλατίνας

    Ειδήσεις

    Επτά εργαζόμενοι σε ορυχείο πλατίνας σκοτώθηκαν στη βορειοδυτική επαρχία της Νότιας Αφρικής και άλλοι δύο αγνοούνται, ανακοίνωσε η εταιρία Impala Platinum την Τρίτη. Το δυστύχημα οφείλεται στην πτώση μεγάλων πετρών το απόγευμα της Δευτέρας. Οι πρώτες σοροί άρχισαν να ανασύρονται την Τρίτη, λίγο μετά τα μεσάνυκτα, από διασώστες.

    Σύμφωνα με το εθνικό συνδικάτο των εργαζόμενων στα ορυχεία οι πιθανότητες να βρεθεί κάποιος από τους αγνοούμενους ζωντανός είναι σχεδόν μηδενικές. Ήδη άρχισε έρευνα για να διακριβωθούν τα αίτια του δυστυχήματος. Δεκάδες εργαζόμενοι σε ορυχεία χάνουν τη ζωή τους σε δυστυχήματα στη Νότια Αφρική κάθε χρόνο.

    Η χώρα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός πλατίνας και η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στον κόσμο. Η Impala Platinum είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός πλατίνας -ενός πολύτιμου μετάλλου που χρησιμοποιείται από την αυτοκινητοβιομηχανία και από κοσμηματοποιούς -στον κόσμο.

    Είδηση: 25071

    [20] Ιστορία χωρίς τέλος

    Ειδήσεις

    Μια ανολοκλήρωτη ιστορία του Γκράχαμ Γκριν που ανακαλύφθηκε πρόσφατα από τον Φρανσουά Γκαλίξ, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Τέξας και μελετητή του έργου του Γκριν, θα δημοσιεύει από αυτόν τον μήνα σε συνέχειες το αμερικανικό περιοδικό Strand. Το μυθιστόρημα έχει τίτλο "Η Άδεια Καρέκλα", αποτελείται από πέντε κεφάλαια και είναι μια ιστορία μυστηρίου, που μπορεί να συγκριθεί με αυτές της Αγκαθα Κρίστι.

    Όπως δήλωσε ο Άντριου Γκιούλ εκδότης του περιοδικού: "Έχει όλα τα συστατικά μιας μυστηριώδους δολοφονίας της Αγκαθα Κρίστι, αλλά η συγκεκριμένη ιστορία του Γκριν έχει τα χαρακτηριστικά συγγραφικά τεχνάσματά του"

    "Αν και έγραψε την ιστορία αυτή στα 22 του χρόνια, έχει τα χαρακτηριστικά ενός ώριμου συγγραφέα", πρόσθεσε ο ίδιος. Το έργο αρχίζει με την ανακάλυψη του πτώματος του Ρίτσαρντ Γκρόουβς -μαχαιρωμένος στο στήθος -στην έπαυλη της λαίδης Αλις Πέριχαμ, πρώην ηθοποιού.

    Είδηση: 25070

    [21] Σε πτώση η δημοτικότητα του Μπερλουσκόνι

    Ευρώπη

    Για πρώτη φορά από την επανεκλογή του στην πρωθυπουργία, τον Απρίλιο του 2008, η δημοτικότητα του Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είναι χαμηλότερη του 50%, σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας "Λα Ρεπούμπλικα". Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκοπικής έρευνας που διενεργήθηκε από την εταιρεία Ipr Marketing τις πρώτες δέκα ημέρες του Ιουλίου, το 50% των Ιταλών δείχνει"πολύ λίγη ή και καμία εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Ιταλού πρωθυπουργού", το 1% δεν εκφέρει γνώμη και το υπόλοιπο 49% δηλώνει πως εμπιστεύεται «πολύ ή αρκετά» τον πρωθυπουργό. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η δημοτικότητα του "Καβαλιέρε" μειώθηκε μέσα σε δύο μήνες, κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, εξαιτίας, κυρίως, των αποκαλύψεων που συνδέονται με την προσωπική του ζωή.

    "Η διάσκεψη του G-8 (Ομάδα των Οκτώ) της Λ' Άκουιλα, η οποία στέφθηκε με επιτυχία, βοήθησε μόνο στο να περιορισθεί η πτώση", γράφει σε σημερινό της σχόλιο η εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα". Σε ότι αφορά την εκτίμηση του έργου της κυβέρνησης, το 44% των Ιταλών εκφράζεται θετικά, το 52% εμπιστεύεται λίγο ή καθόλου το κυβερνητικό σχήμα του μεγιστάνα και το 4% δηλώνει αναποφάσιστο.

    Είδηση: 25069

    [22] Πεδίο αντιπαράθεσης η προεδρολογία

    Η προεδρολογία παραμένει πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης .Ο Ευάγγελος Αντώναρος επιτέθηκε εκ νέου στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το για βουλιμία της εξουσίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση εμμένει στη θέση "άλλη κυβέρνηση, ίδιος Πρόεδρος". Για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα δύο μεγάλα κόμματα μίλησε η Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ο ΛΑΟΣ εξέφρασε την αντίθεσή του στην εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην πολιτική κόντρα.

    Η πρόκληση αναίτιων εκλογών με πρόφαση την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν αποτελεί παρά ευτελισμό των κορυφαίων θεσμών της χώρας επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ. Οι εκπρόσωποι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ο κ. Αντώναρος έχουν την τάση να συγκρίνουν ανόμοια πράγματα. Πρόσθεσε ότι υπάρχει σύμπτωση στο πρόσωπο του ΠτΔ από τα δύο μεγάλα κόμματα και το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί προσχηματικά να προκαλέσει εκλογές συμπεριφερόμενο με τρόπο μη συμβατό με το γράμμα και το πνεύμα του συντάγματος, στάση που συνιστά εκφυλισμό των θεσμών και του Προέδρου ο οποίος ασκεί άψογα τα καθήκοντα του.

    Ερωτηθείς σχετικά ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι "δεν πρέπει κανείς, με οιαδήποτε δικαιολογία, να παίζει με το θεσμό του προέδρου της Δημοκρατίας". Και πρόσθεσε ότι "δεν μπορούμε, λοιπόν, ενόψει του δικού μας, οποιουδήποτε, κατανοητού, κομματικού συμφέροντος, να αναμιγνύουμε το θεσμό του προέδρου της Δημοκρατίας".

    Η θέση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας είναι απολύτως συνεπής και συμβατή με το Σύνταγμα, τόνισε ο εκπρόσωπος Tύπου του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι αυτό που θέλει τελικά ο κόσμος είναι τον ίδιο πρόεδρο Δημοκρατίας, αλλά με άλλη κυβέρνηση.

    Σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ προειδοποίησε προερχόμενα από το Κίνημα στελέχη να μην αποδεχθούν υποψηφιότητά τους που θα προταθεί από τη ΝΔ, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι δεν γνωρίζει ούτε ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που δεν θέλει να αλλάξει σελίδα η χώρα.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διεξαγωγής αιφνιδιαστικών εκλογών το Σεπτέμβριο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει εκλογές οι οποίες μπορεί να διεξαχθούν ανά πάσα στιγμή, ενώ σημείωσε ότι ο κ. Καραμανλής διαθέτει εύθραυστη πλειοψηφία η οποία τον δυσκολεύει να ανοίξει τη Βουλή τον Οκτώβριο.

    Αναφορικά με τη συνεχιζόμενη προεδρολογία, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Από κοινού, ΝΔ και ΠΑ.ΣΟ.Κ, μεθοδεύουν να οδηγηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας σε απόσυρση από τον θεσμικό του ρόλο. Πρόκειται για άθλιες ασχήμιες που προσβάλλουν τους θεσμούς, τη Δημοκρατία και την αξιοπρέπεια. Αν σήμερα υπήρχε η δυνατότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό, ο κ. Παπούλιας θα εκλεγόταν σχεδόν παμψηφεί από τους Έλληνες πολίτες».

    Πηγή: NET, ΑΠΕ

    Είδηση: 25099


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 22 July 2009 - 16:58:40 UTC