Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπόθεση Siemens: Νέο ένταλμα για Σκαρπέλη
  • [02] Συμφωνία ΗΠΑ -Ινδίας για πυρηνικά
  • [03] Στη Χίο ο Γ.Καρατζαφέρης
  • [04] Γκρούεφσκι: Φυσική μας θέση η διπλή ονομασία
  • [05] Ομιλία Παπαρήγα στην Πάτρα

    [01] Υπόθεση Siemens: Νέο ένταλμα για Σκαρπέλη

    Πολιτική

    Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην στελέχους του ΟΤΕ Γιώργου Σκαρπέλη εξέδωσε ο 4ος ειδικός ανακριτής κ. Νίκος Ζαγοριανός, λίγη ώρα μετά την αποφυλάκιση του κατηγορούμενου στην υπόθεση της Siemens με βάση βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Ο Γιώργος Σκαρπέλης αποφυλακίσθηκε αργά το μεσημέρι της Τρίτης, καθώς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έκανε δεκτή προσφυγή που είχε καταθέσει για ακύρωση της ανακριτικής διαδικασίας της σύλληψης, της απολογίας και του εντάλματος προσωρινής του κράτησης.

    Σύμφωνα με το βούλευμα ο κατηγορούμενος όταν απολογήθηκε στις 3 Ιουνίου δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο για να προετοιμαστεί και επίσης δεν του είχαν χορηγηθεί όλα τα έγγραφα της δικογραφίας με αποτέλεσμα να απολογηθεί τυπικά, καθώς ο συνήγορός του απείχε των καθηκόντων του διαμαρτυρόμενος για τις ενέργειες του ανακριτή.

    Είδηση: 25058

    [02] Συμφωνία ΗΠΑ -Ινδίας για πυρηνικά

    Ειδήσεις

    Η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν αμυντική συμφωνία με την οποία προβλέπεται η αύξηση των πωλήσεων αμερικανικών όπλων στο Νέο Δελχί και συμφώνησαν για την εγκατάσταση αμερικανικών πυρηνικών αντιδραστήρων σε δύο τοποθεσίες, όπως ανακοίνωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

    Οι δύο χώρες συμφώνησαν να υπάρχει επίβλεψη της "τελικής χρήσης" των αμερικανικών όπλων και της τεχνολογίας που θα πωληθεί στην Ινδία, είπε η κ. Κλίντον σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από το Νέο Δελχί, έχοντας πλάι της τον Ινδό ομόλογό της Σ.Μ. Κρίσνα. Όπως τόνισε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κ. Κλίντον, η συμφωνία αυτή "ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερη συνεργασία στον αμυντικό τομέα μεταξύ των χωρών μας".

    Με βάση τους όρους της συμφωνίας η Ινδία δεσμεύεται να τηρήσει την αμερικανική νομοθεσία περί πώλησης όπλων. Οι νόμοι των ΗΠΑ απαγορεύουν στα κράτη που αγοράζουν αμερικανικά αμυντικά συστήματα να τα χρησιμοποιούν υπέρ τρίτων χωρών. Όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, η Κλίντον είπε ότι "εγκρίθηκαν" δύο τοποθεσίες για την κατασκευή αμερικανικών πυρηνικών εργοστασίων.

    Είδηση: 25054

    [03] Στη Χίο ο Γ.Καρατζαφέρης

    Διήμερη επίσκεψη στο νησί της Χίου πραγματοποιεί από Τρίτη 21 Ιουλίου ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης. Απόψε θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Την Τετάρτη 22 Ιουλίου, θα παρακολουθήσει το πρωί την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και τη λιτάνευση της εικόνας της Αγίας Μαρκέλλης της Χιοπολίτιδος, ενώ στις 11:30 θα έχει συνάντηση με τοπικούς φορείς του νησιού.

    "Μακριά από σκοπιμότητες"

    "Χαιρόμαστε που τις απόψεις μας, σχετικά με τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας και τα τεχνάσματα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., συμμερίζεται και ο καθηγητής κ. Τσάτσος", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Αϊβαλιώτης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του καθηγητή κ. Τσάτσου. "Κάποιοι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα πρέπει να τοποθετούνται μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες", πρόσθεσε.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 25057

    [04] Γκρούεφσκι: Φυσική μας θέση η διπλή ονομασία

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Ο Νίκολα Γκρούεφσκι επαναδιατυπώνει τη θέση περί «διπλής ονομασίας», μόλις μερικές ημέρες μετά την πρόσφατη επίσκεψη του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, σε Σκόπια και Αθήνα., κατά την οποία αυτός παρουσίασε στις ηγεσίες της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, κάποιες τροποποιημένες ιδέες επί της τελευταίας του πρότασης, από τον περασμένο Οκτώβριο, στην οποία μεταξύ άλλων, προτείνεται η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Άμεση η αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη: «Η δήλωση αυτή δείχνει ότι ο κ. Γκρούεφσκι δεν έχει αντιληφθεί το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας που είναι σαφές και ενιαίο: για την ευρωατλαντική πορεία της χώρας του και του λαού του πρέπει να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση σε αυτό το ζήτημα, μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων» σημειώνει η υπουργός Εξωτερικών.

    Συνέντευξη Γκρούεφσκι

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, επανέρχεται στη θέση της «διπλής ονομασίας», την οποία χαρακτηρίζει ως «φυσική θέση» της χώρας του. «Η Ελλάδα», λέει ο κ. Γκρούεφσκι σε συνέντευξή του στο πολιτικό περιοδικό των Σκοπίων, «Φόρουμ», η οποία προδημοσιεύεται στο διαδίκτυο, «ζητά την εξαφάνιση του ονόματος Δημοκρατία της Μακεδονίας, με αλλαγή του Συντάγματος, με αλλαγή των προσωπικών εγγράφων, ενώ σχετικά με το θέμα της ταυτότητας δεν δείχνει καμία ετοιμότητα για αναγνώριση μακεδονικού έθνους και γλώσσας, ούτε διάθεση να συνομιλήσει για αυτά. Σε αυτή την κατάσταση η λογική και φυσική θέση μας είναι η διπλή ονομασία την οποία και προσφέρουμε στην Ελλάδα, δηλαδή στη διμερή επικοινωνία με αυτήν να αναζητήσουμε ένα άλλο όνομα, ενώ στην επικοινωνία με όλες τις άλλες χώρες να ισχύει το συνταγματικό μας όνομα», σημειώνει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

    Ο κ. Γκρούεφσκι, στην ίδια συνέντευξή του, αναγνωρίζει ότι υπάρχει πίεση από μέρους της Διεθνούς Κοινότητας προς την κατεύθυνση να γίνει αποδεκτό ό,τι πρέπει και οτιδήποτε ζητείται, με στόχο τη διευθέτηση της εκκρεμότητας. Παρόλα αυτά ο κ. Γκρούεφσκι δηλώνει ότι η ΠΓΔΜ παραμένει μέρος των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    «Εμείς θέλουμε να επέλθει λύση σε αυτό το πρόβλημα. Αυτό είναι το κρατικό συμφέρον της Μακεδονίας. Θέλουμε να γίνουμε μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και δεν θέλουμε να είμαστε μπλοκαρισμένοι. Δεν θέλουμε να έχουμε πρόβλημα με τον νότιο γείτονά μας, πρόβλημα το οποίο μας απομυζεί και εμάς και αυτούς. Όμως δεν είναι ίδιες όλες οι λύσεις», αναφέρει ο κ. Γκρούεφσκι.

    Για την τελευταία τροποποιημένη πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δηλώνει:

    «Ο διαμεσολαβητής κ. Νίμιτς παρουσίασε μια δέσμη ιδεών του την οποία αποκάλεσε τροποποιημένη δέσμη ιδεών σε σχέση με τη δέσμη (σ.σ. ιδεών) του Οκτωβρίου. Επίσης ανέφερε ότι κατά πάσα πιθανότητα τον Αύγουστο θα καλέσει τους εκπροσώπους των δύο χωρών για να συζητήσουν γι' αυτές τις ιδέες του. Είμαστε ακόμη σε πρόωρη φάση αυτού του γύρου διαπραγματεύσεων ο οποίος εκδηλώνεται μετά από μερικούς μήνες διακοπής εξαιτίας των εκλογών στις δύο χώρες.

    Θέλουμε οι συνομιλίες να διεξάγονται με κρατική ενότητα και εμείς θα εργαστούμε ακατάπαυστα γι' αυτό, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι συνομιλίες και με τον τρόπο αυτό να ληφθούν οι αποφάσεις. Όλοι όσοι αγαπούν αυτή τη χώρα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους διότι αν είμαστε διχασμένοι δεν πρόκειται να έχουμε ευνοϊκή επίλυση».

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επαναλαμβάνει στη συνέντευξή του στο περιοδικό «Φόρουμ» ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με μια πιθανή αποδεκτή λύση είναι απαραίτητη.

    «Στη διάρκεια της εκστρατείας του δημοψηφίσματος ασφαλώς και θα εκφράσω την άποψή μου. Όμως αναμένω ότι αυτή δεν θα είναι καθοριστική διότι οι πολίτες έχουν ήδη διαμορφώσει μια οξυμένη ευαισθησία για το ζήτημα αυτό και εύκολα μπορούν να κρίνουν τι είναι καλό και τι όχι. Οι πολιτικοί είναι μια ομάδα που έρχεται και παρέρχεται, ενώ ο λαός είναι αυτός που και μετά την αποχώρησή τους θα πρέπει να ζει με αυτήν ή χωρίς αυτή τη λύση η οποία θα τεθεί στην ετυμηγορία του λαού», δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ζητά εθνική ενότητα μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης γύρω από την εκκρεμότητα όπως αυτό πράττει και η Ελλάδα. Όμως, ο κ. Γκρούεφσκι ασκεί κριτική στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι διότι, όπως αναφέρει, όσο ο τελευταίος ήταν Πρόεδρος της χώρας δεν εργάστηκε ουσιαστικά για την επίλυση του προβλήματος.

    «Εμείς εισερχόμαστε σε μια κατάσταση να ανταγωνιζόμαστε ποιός θα είναι περισσότερο μετριοπαθής και με τον τρόπο αυτό δημιουργείται η εντύπωση ότι αυτός που είναι πιο μετριοπαθής για το όνομα σημαίνει ότι είναι περισσότερο υπέρ του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Αυτή είναι μια λανθασμένη αντίληψη και είναι μέρος της τακτικής του κ. Τσερβένκοφσκι ο οποίος δυστυχώς χρησιμοποιεί το ζήτημα αυτό ως εργαλείο για να έρχεται σε αντιπαράθεση με εμάς λέγοντας ότι όλη η ευθύνη είναι δική μας και παίζοντας το θέατρο της εποικοδομητικότητας θέλει να ξεχάσουμε ότι αυτός 17 χρόνια παίζει με το ζήτημα αυτό και αποφεύγει την επίλυσή του. Αυτός θέλει να ξεχάσουμε ότι αποτελεί μέρος του προβλήματος και τώρα εμφανίζεται ως μέρος της λύσης. Αν γνώριζε την λύση γιατί στα 17 χρόνια δεν έλυσε το πρόβλημα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νίκολα Γκρούεφσκι.

    NET, NET 105.8, ΑΠΕ

    Είδηση: 25056

    [05] Ομιλία Παπαρήγα στην Πάτρα

    Σε συγκέντρωση - συζήτηση που διοργανώνει η Ν.Ε Αχαΐας του ΚΚΕ στην Πάτρα μίλησε το βράδυ της Τρίτης η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με θέμα: "Συμπεράσματα από τη μάχη των ευρωεκλογών, οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ". "Το ΚΚΕ πρέπει να παλέψει πιο αποφασιστικά για να προσεγγίσει καλύτερα τα λαϊκά στρώματα. Ακόμη η δυσαρέσκεια δεν έχει γίνει συνείδηση πάλης για την αλλαγή εξουσίας", τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Παπαρήγα, κατά την διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε απόψε στο αίθριο του παλαιού δημοτικού νοσοκομείου της Πάτρας.

    Το θέμα της εκδήλωσης ήταν τα συμπεράσματα από την μάχη των ευρωεκλογών, οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ. Μάλιστα, σχολιάζοντας η Αλέκα Παπαρήγα το υψηλό ποσοστό της αποχής, σημείωσε ότι «η αποχή εκφράσθηκε με πολιτικό υπόβαθρο, με δυσαρέσκεια, αλλά και με την αυταπάτη ότι τα κόμματα θα αλλάξουν».

    Όσον αφορά τα ποσοστά του ΚΚΕ, η Αλέκα Παπαρήγα ανέφερε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι θετικό, ενώ απευθυνόμενη στα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του κόμματος τόνισε: «Να ανεβάσουμε την απαιτητικότητα από τον εαυτό μας με κριτήρια κομμουνιστικά». Ακόμη απηύθυνε κάλεσμα για ύψιστη ετοιμότητα λέγοντας ότι «ο χρόνος των εθνικών εκλογών είναι κοντά».

    Στην συνέχεια η Αλέκα Παπαρήγα άσκησε κριτική στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζοντας ότι «τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν χάσει την ικανότητα να πείθουν, αλλά έχουν πετύχει να περνά η αντίληψη, ότι η πολιτική τους είναι μονόδρομος».

    Επίσης άσκησε κριτική στον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «φθείρουν τον ριζοσπαστισμό».

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 25055


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 21 July 2009 - 20:57:54 UTC